Myrdosorna

Jepp, dosorna från Anticimex som ska få bort myrorna låg i posten då jag kom hem igår. Med dosorna följde ett informationsblad om Myror och Användning av myrdosorna.
 
I bladet står det "Myrorna gör oftast ingen skada och därför bör man tänka efter innan man bestämmer sig för att bekämpa dem. I första hand bör man försöka ta reda på varför myrorna tagit sig in i huset och noga städa bort rester av livsmedel samt våttorka de ytor där myrorna går med rengöringsmedel för att ta bort doftspåren".
 
Hmmm...jag har så svårt att döda djur, och nu blev det inte direkt självklart att sätta ut dosorna. Jag har under flera dagar städat igenom hela köket. Igår våttorkade jag och använde rengöringsmedel. Får se om det hjälper, då slipper jag sätta ut dosorna. Gillar myror, men inte i hela mitt kök. 



Kanelbullekaka

Nu, efter myror, Detoxte och hälsosam kost så kör vi en riktig smaskig kakbomb. Det här receptet på kanelbullekaka finns lite överallt på nätet. Då jag var mammaledig med Annie för 5 år sedan gjorde jag den för första gången och kunde inte sluta äta. Den smakar precis som kanelbullar men i sockerkaksform. Hur god som helst. 
Du behöver
175 g smör (rumsvarmt)
2,5 dl socker
2 ägg
3 dl gräddfil
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
Smör och ströbröd till formen

Fyllning
1 dl socker
3 msk malen kanel
2 msk smör
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Rör smör och socker mjukt och luftigt. Blanda i äggen ett i taget och rör ner gräddfilen. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Blanda ner den torra blandningen i smeten och rör om smeten jämn.
 
Blanda socker och kanel i en skål. Smöra och bröa en 1,5-liters form. Häll i hälften av smeten och strössla över hälften av kanelsockret. Pyttsa över resten av smeten och strössla över resten av kanelsockret. Fördela över 2 msk smör i små bitar över kakan. In i ugnen 45-60 minuter (Jag hade den 45 minuter i ugnen).



Kusmi Tea BB Detox - Skönhetste

Fick med mig 4 påsar av Kusmis nya succéte BB Detox då jag senast var på Tehuset Java. Det är ett skönhetste som smakar ljuvligt gott av grapefrukt och dessutom ska ge huden lyster och glans. Blev rätt såld och har nu letat upp lite mer information om det. 
 
Efter BB krämer för huden och håret kommer nu BB dryck som ska göra dig vacker. Kusmi Tea BB Detox är det senaste tillskottet bland hälsoteeer från Kusmi Te. BB står för Beauty Beverage. Maté och grönt te är huvudingredienserna som bidrar till att rensa ut giftämnen ur kroppen och från huden. Grönt te är även rikt på antioxidanter. Teet innehåller även maskrosor och rooibos för att skydda huden ännu mer med hjälp av vitamin A, C och alpha hydroxy acids som sedan länge används för att reducera rynkor, motverka torrhet och andra ålderstecken samt acne. 
 
Så efter storsäljaren Kusmi Detox som jag nu dricker, kommer jag att köpa uppföljaren Kusmi BB Detox. Spännande! Tyckte verkligen om grapefruktsmaken på den dessutom. 



Nya tag

Hörrni, jag har faktiskt börjat träna sedan en tid tillbaka, och det är så underbart! Under min graviditet med Magda gick jag upp 30 kg, och jag fick ingen chans att komma i form då hon hade fötts. Dels så fick Magda snabbt kolik som höll i under 3 månader, dels så separerade jag från Magdas pappa. Men nu så! Jag köpte gymkort för några månader sedan och har sprungit på löpband sådär 2 gånger per vecka. Jag beställde Olga Rönnbergs, Träning för nyblivna mammorAdlibris. Hon lägger upp en fullständig plan för mammor från scratch, den följer jag nu. Precis köpt nya springskor för löpband inomhus också.
Dricker även Kusmi Detoxte (från Tehuset Java) och försöker äta lågkolhydratkost utan att bli extrem. Planen är att springa Tjejmilen under 55 minuter i september. Just nu är jag låååångt ifrån målet, men jobbar på det. Alla tips är VÄLKOMNA:-)



Brännhet karré

Efter städdagen igår i föreningen och med min dunderförkylning så blev det färdigmarinerat kött och färdig potatisgratäng (och en spontansås på grädde, tomatpuré, soja, HP sauce). Det här ska vara en en köttbit med mycket drag i. Den var saftig och god och rätt stark. Men den var inte så stark som jag trodde, men defintivt för stark för barn, i alla fall mina barn. 
Spännande nyhet!



God Morgon från Pippitältet

Ja, här spenderar barnen så mycket av sin tid, i Villa Villekullatältet från MICKI. Det har blivit deras eget lilla ställe.



Myrinvasion

Suck! Så här ser det ut i köket nu. Inte bara köksbordet är belamrat med alla torra livsmedel, utan varenda yta. Myrorna har invaderat köket. Helt slut efter att ha jagat dem och försökt få bort alla under flera dagar. De kommer heller inte från endast ett ställe utan från flera. Jag har tagit bort all mat ur skåpen, slängt hälften, plastat in maten. Och ändå....Ringde Anticimex och de har skickat några dosor som man ska placera ut i köket och sedan ska det vara löst. Hoppas de kommer på måndag. Har ni något bra tips för att de inte ska komma igen, så snälla skriv en kommentar.  



Leahs Härliga Nicke Nyfiken Kalas

Igår var vi hos en av mina närmsta vänner på kalas, Rose-Marie såklart. Det var Leahs 3 års kalas. Det var världens underbaraste kalas med Nicke Nyfiken tema. Leah var en perfekt liten värdinna i sin urfina klänning från How to Kiss a Frog och barnen hade det makalöst roligt.
Vilken tårta RM hade gjort alldeles själv! Det var passande nog en banantårta och den var så god att jag ångrar idag att jag inte tog två bitar. 
Regnbågskakorna var rena drömmen de med och det är kalas bara man lägger fram ett fat med sådana färgglada kakor.
(Bild lånad av RM)
 
Utav Magda och Annie fick Leah en ryggsäck i form av en apa (inköpt på Farm House i Sickla, som har så fina barnsaker. Ryggsäckarna finns i olika storlekar och i olika djur) Efter en massa bus i barnrummet, fiskdamm och fika så ville inget barn på kalaset gå hem. Ett riktigt riktigt bra kalas. Tack snälla för att vi fick komma!



Mannagrynsgröt med sockerfri sylt och städdag

Nu ska jag och barnen ut på städdag i föreningen. Jag är dunderförkyld och har nästan tappat rösten, så skulle helst bara vilja sova mig i form. Vi åt i alla fall en god mannagrynsgröt med ICAs nya jordgubbssylt (finns hallon- och lingonsylt också )som är sötad med Stevia istället för socker, BRA! 



Memorera favoritvinerna

Måste tipsa om den perfekta boken för alla som tycker det är svårt att komma ihåg vad det där goda vinet eller bubblet hette som man drack i något härligt sammanhang, Min Vinbok (Glimra förlag) är en sådan bok du kan skriva in allt i: namnet, vad du åt till, med vem, pris, artikelnummer osv. P E R F E K T!  Jag är världsbäst på att tro att jag kommer ihåg i huvudet, men alltid glömmer det och irriterar mig fruktansvärt på det. 
 
Det första jag ska skriva in nu ikväll är det dessertvin vi drack på påsk till chokladtårtan. Som tur är hade jag denna gången skrivit upp det i mitt inlägg under påsken: Recioto Della Valpolicello Classico (nr 2304 på Systemet, 149 kr), rött och härligt sött dessertvin med smak av mörka körsbär, choklad, vanlij, blåbär.  
Så ljuvligt dessertvin som var lite portliknande.



Honey combs och Pom poms

Gör ni något skoj nu i helgen? Själv ska jag mellan Annies dans, städdag i föreningen och kalas på söder flytta över pom poms och honey combs (köpta på nätet på Leila's Genral Store) till barnrummet. Annie har bett och bönat om att få ha dem i sitt rum, så nu när påsken är över flyttar de vidare. Visst är de fina, riktiga gladbomber. 



Grilla med Niklas Ekstedt

 
Stjärnkrögaren Niklas Ekstedt vars restaurang Ekstedt i Stockholm blivit utnämnd till en av världens hetaste restauranger av amerikanska restaurangguiden Zagat och precis har blivit tilldelad en stjärna i Guide Michelin, kommer i maj ut med en fantastiskt intressant grillbok. Boken Grilla med Niklas innehåller flera annorlunda, nya, spännande sätt att använda grillen på. Han föreslår bland annat att man tar med gjutjärnspannan till grillen. 
I gjutjärnspannan kan du till exempel baka en vidunderlig Chocolate Chip Cookie.  
Du kan även lätt baka bröd på grillen, t ex foccacia. 
Högrev kommer stort under grillsäsongen och i biken finns recept såklart.Det bådar för en hejdundrande grillsäsong!



Superhett helgtips

Gör som oss och gå upp senast 5.30 på helgen så hinner man med både det ena och det andra: Plocka ur diskmaskinen, dammsuga köket, titta på tv, bada barnen, äta långfrukost, och...
baka kanelbullekaka. Allt det hinner du inte om du går upp 9;-) Gooood Morrrrgon



Lattjo Lajban helgen

Helgen! Det blir lattjo lajban i helgen, minst sagt. Lördag dans. Efter dansen hem för lite lunch, svida om till kalaskläder och iväg på det här roliga kalaset. Vems det är får ni gissa så länge. På söndag är det städdag här i bostadsrättsföreningen med korvgrillning efteråt. Vad är på agendan för er?



Våga fråga - få en bonde på köpet

På supersnygga MOOD gallerian i Stockholm var det härligaste långbord uppdukat med helt och hållet svensk mat från Taverna Brillo. Jag träffade bl a på en av mina favoritbloggkollegor Diana
Varannan tugga som vi äter daglidags är importerad: Ockelbo ost är tillverkad i Tyskland, Familjen Dafgårds produkter må vara förpackade i Sverige, men köttet i dem är inte svenskt, inte heller är Frödinge ostkaka eller fäbodskinka svenskt.Nu satsas det, genom LRFs (Lantbrukarnas Riksförbund) kampanj Våga fråga- Få en bonde på köpet på våra svenska bönder och den svenska maten. På webbplatsen bondepakopet kan du ladda ner deras mobilapp. Med den appen kan du scanna in streckkoderna i mataffären för att se om en vara verkligen är svensk eller inte. Du hittar dem också på bondepakopet på facebook.
Anders Timell, Pernilla Wahlgren och bonden Pelle  har alla deltagit i kampanjen genom Bondekampen. Den gick ut på att en några kändisar under en vecka bodde på en bondgård och fick en massa utmaningar. Just Pernilla och Anders hade aldrig varit på en bondgård så det blev många roliga avsnitt. 
100% svensk mat från svenska gårdar. Tummen upp! Vi fick med oss en påse knökfylld med de mest underbara svenska produkter från svenska gårdar. Ni ska få se innehållet i den påsen.  
 
Kan ni tänka er att jag dagen till ära hade satt på mig en kofta från BONDElid, utan att tänka. Men väldigt passande:-)



Ratatouille med kaffe och anchochilimarinerat halvspjut

Ratatouille är en av de saker jag kan längta efter. Denna franska grönsaksröra passar till nästan allt. Speciellt bra passar den till grillat. Du kan lätt göra den kvällen innan för den blir bara ännu godare efter en kylskåpsnatt. Till ratatouillen blev det en färdigmarinerad nyhet från Scan. Den var väldigt god även om jag inte kände smaken av kaffe speciellt tydligt. 
 
Ratatouille (4 pers)
1-2 squash
1 aubergine
2 paprikor
2 vitlöksklyftor
1-2 lökar 
4 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
400 g krossade tomater
1 kruka färsk timjan eller rosmarin (eller 50/50)
salt, nymalen svartpeppar
 
Gör så här
Skär vitlök och lök i småbitar och stek i olivoljan i en rymlig gryta i sådär 10 min på låg värme och med locket på. Skär resten av grönsakerna i större bitar och lägg i grytan. Häll på rödvinsvinägern och tillsätt krossade tomater och timjan/rosmarin. Låt allt småputtra under lock i minst 20 min. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp och strö över färsk timjan/rosmarin!



Till mig själv från me&i

Beställde otippat något till mig själv också på me&i partyt. Trodde bara de hade barnkläder, men de har riktigt fina kläder även till oss lite större:  En rosa t-shirt med sötaste vingarna på ryggen. En perfekt strandklänning (den beställde i stort sätt alla som var där. Klassisk strandklänning). Beställde även en fin enkel svart top. Så nöjd med allt!



Vit choklad mousse med citrus och kardemumma

Fick något i stil med det här av Anette Rosvall då det var fest hos Jessica för ett tag sedan. Det är vit chokladmousse på det allra enklaste sättet. Så fräsch kombination med hallon, vit choklad, citrus och kardemumma . 
 
Du behöver  (för 4 mindre portioner)
1 burk Kesella Citrus
½ påse vita chokladknappar (75g blir det, du kan självklart använda vanlig vit choklad, men knapparna går snabbt att smälta)
1 krm kardemumma. 
 
Hallon 
½ dl socker 
½ dl vatten
 
Gör så här
Börja med att koka ihop sockerlagen. Koka upp vattnet med sockret och låt småputtra tills sockret har löst sig helt och hållet. Ställ åt sidan och låt svalna.
 
Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna något. Rör sedan ner i kesellan. Tillsätt kardemumman och rör runt. Ställ i kylen någon timma. 
 
Vid serveringen vänder du runt hallonen i sockerlagen och tar upp dem. Lägg några hallon i botten på ett glas, klicka i chokladmoussen och toppa med hallon och kanske lite nötter. 



Glassmaskinen är redo för varmt väder

Den här glassmaskinen inköptes redan innan jul. Det var Annie som övertalade mig då vi var på Cervera för annat. Hon tyckte absolut att vi måste ha en glassmaskin. Jag var ju inte så svårövertalad. Men sedan stod den orörd över julen och de långa vintermånaderna. Den premiärinvigdes med att vi gjorde Lakritsglass, och det blev så lyckat!
Jag har inte testat någon annan glassmaskin så har inget att jämföra med, men jag är supernöjd med denna (så här efter ett försök i alla fall). Det som var lite förvånande dock var att glassen inte är klar då glassmaskinen har kört klart. Då är det mer en kall glassig trögflytande sås. Du får hälla över den kalla glasssmeten i en bytta och ställa in i kylen i nägra timmar. Trodde det skulle vara klart på direkten med en maskin. 
 
Är det någon annan som  har OBH Nordicas glassmaskin? Eller någon annan, vad tycker ni, är ni nöjda?



Till barnen från me&i blev det dessa plagg

Igår fick jag äntligen de varor jag hade beställt på me&i partyt hos Rose-Marie i söndags. Till barnen beställde jag varsin ursöt grodklänning i mjukaste frotté. Till det lika ursköna bruna mjukisbyxor i frotté. De här blir perfekta till stranden och byxorna är så tunna att de inte tar någon plats. Bra att dra över då de har badat och är lite kalla, eller då man ska hem från stranden på kvällen. Jag brukar inte klä dem i tvillingkläder, men ibland bara kan man inte stå emot. 



Barnen har flyttat hemifrån

Raka vägen till eget boende. De bor nu i lektältet Villa Villekulla från MICKI.De är så kära i sitt lektält. De leker där inne, brottas med varandra, har tebjudningar...
...eller vilar lite och funderar på livet. Kanske.Tältet är så gulligt både på utsidan och insidan. Jag har länge velat ge dem ett lektält men inte velat ha de som är helt rosa, blå eller gröna. Pippitältet är kaxigt och roligt med äppelträd,stupränna, blommor och staket på tyget. Barnen låtsasplockar äpplena, fäller ner gardinerna för fönstrerna och hittar hela tiden nya små deltajer i tyget.



I väntans tider

Utanför Annies fönster finns ett litet Magnoliaträd, det enda i vårt område. Då vi flyttade hit för några år sedan var det pyttelitet, nu är det bara snäppet högre än Annie. Jag älskar verkligen det trädet och att det står precis utanför fönstret. Nu väntar vi på att det ska blomma. Så därför blir det från och med nu en bild i veckan på trädet. Just nu är det bara videungsliknande knoppar. 
 



Lammracks med pistaschcrust och bästa bönkrämen

Måste bara tipsa om supergoda Lammracks med ört- och pistaschcrust som vi gjorde i påskas. Till det en vidunderligt god bönkräm. Kan drömma om de här! Receptet kommer från tidningen Buffé. Lammracksen kan också grillas.
 
Du behöver
  • 2 lammracks (à ca 500 g)
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 rosmarinkvistar
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 påse färsk spenat (à 200 g)
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
Pistachcrust
  • 100 g pistagenötter (osaltade och utan skal)
  • 1/2 kruka persilja
  • 1/2 kruka koriander
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk chiliflakes (red hot chili pepper)
  • 1 1/4 dl olivolja
  • 2 tsk färskpressad citronjuice
  • 1/2 tsk salt
Skysås
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk konc kalvfond
  • 3 dl vatten
  • 1-2 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 msk smör
  • salt
Gör så här
Låt lammköttet ligga framme minst 1 timme före tillagning. Sätt ugnen på 150°C.
 
Pistagecrust: Grovhacka pistagenötter, persilja, koriander och skalad vitlöksklyfta. Mixa hastigt med chiliflakes, olja, citronjuice och salt med stavmixer, till en grov pestoliknande konsistens.
 
Skala och grovhacka schalottenlök och vitlök. Krydda köttet runt om med salt och peppar.Bryn köttet runt om i 2/3 av oljan i en stekpanna. Tillsätt lök, vitlök, rosmarin och smör i stekpannan. Låt steka med någon minut.
 
Lägg köttet i en ugnssäker form, spara lök och rosmarin i pannan till skysåsen. Låt svalna något.Gnid in ca 2/3 av pistageblandningen på köttets ovansida (spara resten till serveringen). Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Ställ in mitt i ugnen och tillaga ca 25 minuter, tills innertemperaturen är 58–60°C. Ta ut köttet och låt vila ca 15 minuter.
 
Skysås: Häll vitt vin i pannan med löken och rosmarinen som är kvar från stekningen av lammracksen. Låt koka någon minut.Tillsätt konc kalvfond och vatten, låt småkoka några minuter. Red med majsstärkelse (Maizena). Låt sjuda 2 minuter. Tillsätt färskpressad citronjuice och smaka av med salt. Sila av. Värm skyn vid servering och vispa i kallt smör och servera till lammet
 
Skär upp lammracksen. Ringla skysåsen över köttet. Servera med bönkräm.



Vidunderligt god bönkräm

I påskas hamnade den här helt underbara bönkrämen på bordet tillsammans med lammracks. Du kan ha den till mycket faktiskt. Den är så len och mjuk i smaken. Receptet kommer från Buffé tidningen. Lite senare under dagen får ni receptet på Lammracksen, men själva bönkrämen förtjänar att testas till allt möjligt, så god som den är! Passar speciellt bra till grillat.
 
Du behöver
  • 4 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3/4 dl olivolja
  • 1 burk vita bönor (à 400 g)
  • 2 msk färskost (philadelphiatyp)
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 1 tsk flytande honung
  • 1/2 tsk salt
 
Gör så här
Skala och skiva lök och vitlök tunt. Rosta lökblandningen gyllene under omrörning i oljan i en stekpanna. Ta upp löken och låt rinna av på hushållspapper, spara oljan. 
 
Häll av och skölj bönorna. Mixa bönor, hälften av den rostade lökblandningen, färskost, citronjuice, honung, 1 msk av oljan och salt till en slät kräm med stavmixer.



Crocs, Reima och Haga Choklad i en härlig blandning

Häromdagen var det Pressdag på Prat PR, och det var så mycket härligt nytt och aktuellt att titta på. Ett riktigt chokladbord stod uppdukat av Delicato. Alltså dessa chokladbollar från Haga Choklad, underbara. Det är Delicato som har dem, men de ingår inte i sortimentet ute i handeln utan tillhör Haga Choklad som bl a säljs i en liten butik vid Kungliga Slottet. 
Reima som är ett av mina absoluta favortimärken på kläder till barnen hade så mycket fint. Den där Angry Bird mössan, hur söt är inte den! De har en hel kollektion med Angry Bird mönster. Ballongen på T-shirten ändrar färg efter barnets kroppstemperatur. Är barnet varmt så blir ballongen röd. Superpraktisk ryggsäck, med fack längst ner för kylklamp eller där man kan lägga blöta kläder. Vill verkligen ha den. 
Crocs i massor! Hade ingen aning om deras breda sortiment. Deras barnstövlar blev Bäst i Test i Testfakta & Vi föräldrar 2013. Hur kär blev man inte i deras regnstövlar för vuxna med leomönster! De har nu även en massa andra fina skor, roligt!
Fick en toppen introduktion till Merrells barfotaskor. Revolutionerande skor som stärker fötterna och benens muskler och ger en barfotakänsla. Snygga skor från Brandos fanns det också. Jag har aldrig varit sugen på en OnePiece förrän jag såg dessa. En marinblå i mjuk frotté med shortsben att gå till stranden i. Det fanns så fina till barn också. 



Pastasallad med pesto

Gjorde en snabb sallad med pasta och pesto när jag kom hem från jobbet. Så god. Bilderna gör den inte rättvisa. Det här blir också den perfekta picknicksalladen i sommar. Jag tog det jag hade hemma och använde färdigköpt pesto som jag tycker är bäst (när jag har lite mer tid ska jag göra min alldeles egna, men tills dess så använder jag ICAs egna som jag tycker är bäst).Barnen tyckte också om den här massor. Jag gjorde rätten på en höft så ta helt enkelt så mycket du vill ha av allt och det du har hemma.  
 
Du behöver (4 pers)
½ paket pasta av valfritt slag 
½ burk pesto
4 soltorkade tomater
1 gul paprika
Solrosfrön
Körsbärstomater.
1 msk creme fraiche
 
Gör så här
Koka pastan al dente. Häll över i durkslag. Medan pastan kokar så skär du de soltorkade tomaterna i mindre strimlor, paprikan i mellanstora bitar,delar körsbärstomaterna på mitten, skär skinkan i mindre bitar och rosta solrosfröna lätt i panna. Blanda ner pesto och creme fraiche i den varma pastan. Tillsätt de övriga ingredienserna. Rör runt. Servera. 



Blåbär och blåbär?

Vad är skillnaden på blåbär och blåbär? Köpte dessa blåbär i affären: stora, saftiga. De är från Chile. Det står blåbär på asken, men de är inte alls som våra blåbär. De här stora är inte lila inuti, färgar inte kläder och tunga lila. Jag har fått för mig att de stora inte är de hälsobomber som våra små är. Stämmer det? Men är de stora verkligen blåbär? Vill verkligen veta!!



Linssoppa

Jag frågade er igår om ni kunde gissa vad det blev till lunch igår. Det var linssoppa i mixern. Jag älskar verkligen linssoppa - en massa nyttigheter rakt in i kroppen. Bra lunch att ha med sig till jobbet också. Den är perfekt att frysa in så bara att ta ut en låda ur frysen på morgonen och ta med till jobbet. 

 

För 4 pers 

2 dl röda linser
1 röd lök
1 skalad morot
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 liter grönsaksbuljong
1-2 tsk curry 

Lite smör/olivolja
Salt & peppar

Gör så här
Hacka lök, vitlök, morot och paprika. Jag brukar göra rätt stora bitar. Fräs med linser på svag värme i olja/smör. Det ska dock inte brynas. Pudra på curryn.

Häll på buljong och låt soppan småputtra i drygt 30 minuter. 

 

Jag häller sedan över allt i stora mixern och kör (lyft lite på locket emellanåt så att värmen får pysa ut). Man kan också använda stavmixern direkt i kastrullen såklart. Den ska vara helt slät. Smaka av med salt och peppar. Soppan blir rätt tjock så jag spär ut med lite vatten så det blir soppkonsistens. 




Käraste Rose-Marie...

Jag glömde ju ge dig dessa på me&i partyt. De är dina, hade med mig dem i väskan och sa till och med till dig att jag hade något till dig, och sedan glömde jag helt och skyndade hem. Här är de, mandlar i nougat från Summerbird köpta på Tehuset Java som har en massa gott från danska Summerbird.Kära vän du får dem då vi ses snart. Sorry att jag är så glömsk.



me&i party

Igår var en sådan härlig dag på många sätt. Annie och jag puttrade iväg till dansen. Vi mötte upp en vän och åkte hem för lunch. Sedan åkte jag iväg till Rose-Marie på ett me&i party. Den där Rose-Marie är så grym på att baka! Hon hade gjort en fantastiskt god kaka utan gluten och med kikärter och potatis. En massa hallon på. Den bara måste ni testa. Som inte det räckte fanns gudomliga cup cakes, cookies mm. 
Alltså, det gick inte att stå emot deras grodkollektion. Magda är helt galen i grodor just nu, hon går runt och ropar 'goda', 'goda'.
Jag hade helst köpt allt med grodor på till henne och Annie, men det blev likadana sommarklänningar till Annie och Magda med STOR GRODA på och lite annat. Ni får se då paketet kommer. Längtar efter att visa barnen.
 



Världens bästa underbaraste finaste dotter

Det är min Annie det! I morse propsade hon på att få göra frukosten, 'Du gör ju alltid så många frukostar till mig och Magda Mamma så idag ska jag göra till dig'. Hon klättrade på stolar, bar ut halva kylskåpet till bordet, ordnade och fixade. Hur gulligt som helst! 
Så här fin frukost fick jag, och en smörgås till. K Ä R L E K



Safirblå och lakrits

Ikväll laddar jag för helgen genom att mysa med att äntligen öppna Safirblå av Kerstin Gier. Safirblå är andra delen i Ädelstens-trilogin som har blivit en internationell succé och även kommer på bio inom kort. Jag läste den första delen Rubinröd under hösten och smääääälte. Ja, det må vara en ungdomsbok med massa magi á la Harry Potter, men historian är oemotståndlig, föll verkligen pladask.
Blir lite ekologisk lakrits till från Voltaire, inte den billigaste lakritsen, men god. Trevlig Helg och miljoner tack för att ni följer mig här på Matstugan.



Dagens lunch

 
Kan ni gissa? Svaret kommer lite senare. Det här är en av mina absoluta favoriter, men har inte gjort den på evigheter.
 
Vad blir det för er till lunch såhär på en solig helgdag?



Världens sötaste Mini Rondini modell

Nu på förmiddagen ska vi träffa den här finaste mini Rodini modellen. Olivia har varit modell för mini Rodini sedan en tid tillbaka och kommer även i deras framtida kampanjer. Så ljuvligt söt! Hon och Annie är bästisar på dansen hon går på på lördagar. De hittade varandra på sådär andra tillfället då de började dansa, och sedan dess hänger de ihop. Olivia har en precis lika söt och underbar mamma och en lillebror som är lika gammal som Magda. Från det att flickorna försvinner in på dansen så dricker vi kaffe och pratar på i 150 om allt mellan himmel och jord tills flickorna kommer ut igen. Bra start på helgen. 



En helg med sol och grill kanske och några snödroppar?

Så små små sköra snödroppar plockade Annie hem häromdagen. Nu står de här och förgyller helgen. Mycket mys blir det till helgen: Vi ska på dans och övningscykla utan stödhjul. Jag ska också hem till Rose-Marie för en fika och me&i visning. På söndag ska Annie och jag klippa oss, och det är verkligen dags. 
 
Vad ska ni göra?



Lakritste x 4

Ja, som sagt, jag kom ju hem från Tehuset Java med inte mindre än 4 lakritsteer. Dessa ovan är helt nya teer som lanseras i helgen på Lakritsfestivalen. Det är Friska fläktar som är svart te med pepparmynta och smak av lakrits (smakar som lakritsstänger fyllda med mjuk söt mint) och Rooibos Lakrits som har en söt kolaliknande lakritssmak. Så underbara! 
Dessa godingar som redan finns i sortimentet, följde också med. Det är Lakritsdrömmar, svart te med jordgubb och lakritsrot och Lakrits som är ett svart te med smak av ren lakrits



Summerbird Grand Cru Passion

Ja, det var dessa mini gräddbollar från danska Summerbird jag köpte på Tehuset Java till fredagsfikat på jobbet.Ända sedan jag testade dem på ett event på Tehuset Java för några månader sedan så har jag drömt om dem. De finns i olika smaker, just dessa är med vit choklad, passionsfrukt, citron, hallon och rålakrits och har en marsipanbotten. Inga tillsatser. De fullkomligt smälter i munnen. 
 



Pumpernickel med sojamajonästoppad salmalax

 
Inspiration till dessa kommer från Tom Sjöstedt, men jag har gjort en hel del annorlunda. Sojamajonäs mina kära läsare det är mer än 'inne' nu. Majonäsen smakar helt enkelt asiatiskt och det är jättegott och passar utmärkt till salmalaxen. Salmalaxen kan man utan några som helst problem äta rå. Det ställs mycket höga krav på hygienen runt produktionen. Det får ta högst 4 timmar från det att laxen simmar i havet till det att laxen är färdigpaketerad. Även gravida kan utan några som helst problem alltså äta den rå. 
 
Du behöver 
1 liten bit salmalax
 
Sojamajonnäs
1 äggula 
1 tsk dijonsenap 
2 tsk rödvinsvinäger 
2 dl rapsolja 
1 msk japansk soja
 
Tillbehör och dekoration
rädisor
gräslök
pumpernickel - små och runda (finns färdiga att köpa)
 
Gör så här
Sojamajonnäs
Se till att alla ingredienser är rumsvarma. Blanda äggula, senap och vinäger. Vispa försiktigt i matoljan, lite i taget. Smaka av med soja.
 
Servering
Skär laxen så tunt du bara kan. Lägg upp pumpernickel på skärbräda.. Klicka på lite sojamajonäs, lägg på en skiva lax. Dekorera med tunt skivade rädisor och lite gräslök. 



Intention: Köpa fredagsfika till kollegor

Resultatet. Känner ni igen er? Så här blir det nästan alltid för mig. Igår tog jag en promenad till Tehuset Java för att köpa en box med Summerbird Grand Cru gräddbollar till fredagsfikat (to die for). Jag kommer därifrån med 2 boxar av dessa mini lyxgräddbollar, 4 lakritsteer, 1 rooibos rabarber/gräddte, 1 Kusmi Detoxte, 3 tepåsar med det nya Kusmi detoxteet, 1 påse av Summerbirds nougatmandlar, 1 ask med Lakritsfabrikens stänger och en bunt färgglada picknickskedar från Rice.  Vad hände? Men så nöjd jag är.



Din Matkasse

I måndags tipsade jag om boken Bodylicious. Idag tänkte jag tipsa om den allra härligaste av kokböcker med recept på vardagsmat för hela familjen, 'Din Matkasse' av Husmorsorna, dvs Emma Hamberg och Anette Rosvall. Här hittar du 16 matkassar med vardagsmat för de olika årstiderna. Du får även med inköpslistor för att göra vardagsmatpusslet lätt. Tillsammans blir det 100 recept! Inte blir det sämre av att de till stor del använt sig av min älskade moster Gunilla Råbergs keramik till mat och bilder!
Toppenfint fat och smaskig vardagsmat.



Härlig kväll med sojamajonäs, tellicherry och lakrits

Jag har så mycket roligt att visa er så att jag hade glömt en underbar kväll med min kollega Tanja. Hon kom över en vardagskväll och hon är gravid så det blev prosecco utan alkohol som fördrink, dvs Kiviks Ekologiska Herrgårdscider (otroligt god, jag kör alltid på den som alkoholfritt alternativ). Lägg i en klick (inte för söt) sorbet. Till det nötter, vansinnigt läckra snacksoliver (Provencal från Zeta). Jag hade dessutom gjort små munsbitar med SALMA lax toppad med hemmagjord sojamajonäs (recept kommer här på bloggen). SALMA lax kan ätas av gravida, dels pga att den förpackas inom 4 timmar efter att den är fångad.  
Testade en ny grillnyhet, svenska nötspett med Tellicherry peppar (smakar lite lätt fruktigt).
Goda spett, kunde vara något mer kryddade men annars hur goda som helst. Vi drack en god Äppelmust av Rödnos från Kivik (hur sött är inte det namnet). Den är gjord på Discovery äpplen. Härlig och frisk smak. 
Till det klyftpotatis och tzatziki och sallad förstås.
Efterrätten har ni redan sett, Lakritsglass! Så grymt nöjd med den. Nästan för god faktiskt. Underbar kväll som slutade rätt sent. 



Världens Bästa Extra Virgin Olivolja?

Kan det vara sant att jag kom hem från ICA med världens bästa Extra Virgin Olivolja? Det verkar så. Jag läste inte på lappen förrän jag kom hem. Visst var den rätt dyr, sådär 140 kr, tror jag. Jag köper alltid en dyr olivolja som jag och Annie tar en matsked av varje dag. Riktig hälsokick. Den här är väldigt smakrik, Annie skrek direkt efter vatten, men, men har man att göra med världens bästa olivolja så får man glatt ta sin matsked varje dag:-)



Styrelsemöte med glutenfri guldkant

Att ha Jessica med i Styrelsen för Bostadsrättsföreningen innebär lyxiga tillbehör till kaffet. Igår såg det ut så här: Sachertårta och Blåbärscheesecake. Båda var glutenfria och de kommer finnas med i Jessica och Maria Blohms andra receptbok på tema söta glutenfria bakverk. Där har vi något att se fram emot. Men först kommer deras bok med recept på glutenfria bröd i höst.



Absolut sötaste cup cake kitet

Det kommer från MICKI. Barnen fick det till jul och har lekt enormt mycket med det. Toppingen kan tas av och bytas genom kardborrband. De sätter dem i formen och skjuter in dem i ugnen, tar ut, byter toppingen och låtsasäter. 
 



Vegatariska Tacorullar med guacamole

Jag bara måste dela med mig av ett sista recept från Middagsfrids Barnkasse som blev en helgmysmiddag: Vegetariska Tacorullar med guacamole. Eloge till Middagsfrid för deras fantastiska barnkassar! En barnkasse innehåller ingredienser för 4 stora måltider där alla blir mer än mätta och det blir mat över till matlåda till jobbet också. Kassen innehöll 1 fiskrätt, 1 vegetarisk, 1 kötträtt och en 1 kycklingrätt. Alla måltider hade en massa grönsaker och sallad inriktat på det barn tycker om. Många varor var ekologiska eller organiska och den färdiga guacamolen var utan tillsatser. Kassen var noga genomtänkt även på det sättet att det inte var något spill på varorna. Allt gick åt. Skulle man använda ½ paprika, eller ½ påse ost så användes resten i en annan rätt. Miljötänk!

 

Tack Middagsfrid för att vi fick äran att testa Barnkassen - Jag, Magda och Annie rekommenderar den varmt.

 

INGREDIENSER
½ msk chilipulver
½ msk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar (hoppade den för att det inte skulle bli för starkt för barnen)
100 g rödlök, 1-2 st
1 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 påse quornfärs, 300 g
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater, 210 g
8 tortillabröd
½ påse riven ost, 75 g
1 tråg salladsmix, 70 g
1 ask körsbärstomater, 250 g
1 orange paprika
1 fp guacamole, 227 g

 

Gör så här

Sätt ugnen på 250°

 

Tacokrydda

Blanda ½ msk chilipulver, ½ msk paprikapulver, 1 tsk
salt, 1 tsk spiskummin och 1 krm cayennepeppar i en liten skål.

 

Fyllning

Hacka 100 g rödlök (1-2 st). Smält 1 msk smör i en stekpanna, pressa
i 2 vitlöksklyftor och tillsätt löken. Fräs på medelhög värme i 3 min.
Tillsätt 1 påse tinad quornfärs (300 g), tacokryddan, 2 msk tomatpuré
och 1 burk krossade tomater (210 g). Puttra på medelvärme i 3 min
under omrörning.

 

Rullar

Fördela quornfärsröran i mitten av 8 tortillabröd. Rulla ihop och lägg
tacorullarna i en ugnsform med skarven nedåt. Strö över ½ påse riven
ost (75 g) och gratinera högt upp i ugnen i ca 7 min.

 

Sallad

Skölj 1 tråg salladsmix (70 g). Halvera 1 ask körsbärstomater (250 g) och tärna 1 orange paprika. Blanda salladen med tomaterna och paprikan i en skål.

 

Ta fram 1 fp guacamole (227 g). Servera tacorullarna med salladen
och guacamolen.

 

Om ni är sugna på att få hem Middagsfrids Barnkasse (745 kr/lev) så får ni just nu två lyxiga Fiskars Muminsaxar i välkomstpresent (värde 300 kr) om ni skriver i "MATSTUGAN" som kampanjkod. Gäller t.o.m. 30/4 -13 vid start av prenumeration utan bindningstid. Beställ på www.middagsfrid.se




Få en bonde på köpet

 
Fick en sådan söt inbjudan till lunch på MOOD gallerian här i Stockholm. 



Minsta Bakboken - Releasekalas

Nu släpper fantastiskt inspirerande och produktiva Johanna Westman ännu en receptbok. Som så många gånger förut så vänder den sig till barnfamiljer. I Minsta Bakboken har hon bakat med sin yngsta son Svante som är sju år. Resultatet? SMASKIGT! Boken vänder sig till barn från 5 år och uppåt och innehåller en massa bilder och lätta instruktioner. Här bakar barnen LÄTT rulltårta, nutellabiskvier, foccacia, kladdkaka, cup cakes med alla möjliga kluriga toppings.
Vi bjöds på lite läckra smakprov ur boken, altl bakat av barn. Den där foccacian och rulltårtan kan Annie gärna få baka till mig eller med mig. MUMS! Dessutom fick jag umgås med Rose-Marie. Som jag har saknat henne då hon var i Egypten. Nu har vi i alla fall obkat in flera träffar.



Söt kyckling med glada grönsaker

Min absoluta favoriträtt under veckan vi fick testa Middagsfrids Barnkasse blev en asiatisk inspirerad rätt med smakrik kyckling med en sojasås på honung och vinäger. Det smakade som att man hade köpt med sig Take away hem fredag kväll, underbart. Till det en stor hög blandade grönsaker. Barnen tyckte såsen var för stark men kycklingen och grönsakerna gick hem. Alla rätterna är väl tilltagna och det har blivit över för mig att ta med till jobbet och barnen till helgens luncher.  
 

Du behöver

3 msk kinesisk soja
1½ msk flytande honung
1½ msk vitvinsvinäger
1½ tsk ingefära
4 portioner ris
1 burk sesamfrön
100 g morötter, 1-2 st
1 bit vitkål, ca 400 g
1 röd paprika
½ tråg sockerärtor, 75 g
ca 600 g kycklinglårfilé
3 msk potatismjöl
2 msk neutral olja

 

Gör så här

Sås

 

Blanda 3 msk kinesisk soja, 1½ msk flytande honung, 1½ msk
vitvinsvinäger, 1½ tsk ingefära och ¾ dl vatten i en liten skål.

 

Koka valfritt ris till 4 personer.

 

Hetta upp en torr stekpanna och rosta 1 burk sesamfrön på hög värme
i 3 min under omrörning. Lägg de rostade fröna i en liten bunke.

 

Skala och skär 100 g morötter (1-2 st) i smala stavar (som tändstickor).
Strimla 1 bit vitkål (ca 400 g) och 1 röd paprika. Halvera ½ tråg
sockerärtor (75 g) på längden.

 

Skär ca 600 g kycklinglårfilé i 1 cm breda strimlor. Strö över 3 msk
potatismjöl, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Hetta upp 1 msk
neutral olja i stekpannan och stek kycklingen på hög värme i 6 min.
Lägg åt sidan på en tallrik.

 

Hetta upp ytterligare 1 msk neutral olja i pannan och fräs grönsakerna
i två omgångar på hög värme i 2 min/omgång.

 

Servera kycklingen med de frästa grönsakerna, riset och såsen. Toppa
med de rostade sesamfröna.

 

Om ni är sugna på att få hem Middagsfrids Barnkasse (745 kr/lev) så får ni just nu två lyxiga Fiskars Muminsaxar i välkomstpresent (värde 300 kr) om ni skriver i "MATSTUGAN" som kampanjkod. Gäller t.o.m. 30/4 -13 vid start av prenumeration utan bindningstid. Beställ på www.middagsfrid.se




Bodylicious

Julia Fors är hälso- och skönhetsjournalist på Sofis Mode och Wellnes. Sofi Farhman är redaktör på Sofis Mode. Tillsammans står de för boken Bodylicious. Då jag var på ett event på Rosa Skrot för några veckor sedan höll Julia Fors en kostföreläsning. Det var vansinnigt intressant och jag blev inspirerad av Julia Fors kunskaper och tankar. Hon avrådde från dietprodukter, rekommenderade regelbundna måltider (3 mål och 3 mellanmål). Hennes bästa hälsoboosttips var 80/20, dvs äta nyttigt och genomtänkt till 80% och 20% unna sig det man tycker är gott och kanske inte alltid det mest hälsosamma. 
I boken Bodylicious finns allt från träningstips, skönhetstips, kost och kostupplägg till recept på proteinbars, Skinny Margarita, bananplättar...
Plankan! Utförliga instruktioner för hur du gör varje övning och vilka övningar som ska få dig i toppform presenteras i Bodylicious. Så grymt inspirerande bok även om jag aldrig kommer komma i närheten av Julia eller Sofi. 



Smakrik Saffransquinoa

Gjorde den här rätten lite på en höft och det blev så gott! Det är Scans minikorvar som är en nyhet i år. Vet inte om de är ute på marknaden än, annars kan man ta någon annan smakrik korv, t ex chorizo. Blandade korvarna med saffransstekt quinoa och lite sallad, tomater mm. Mums!
 
Du behöver (för 2 pers)
2 dl quinoa
0,5 g saffran
1 schalottenlök
3 dl grönsaksbuljong, drygt (eller hönsbuljong)
2 stora korvar (eller ½ paket minikorvar)
olivolja
 
1 näve pimientos de padron
9-10 körsbärstomater
blandade salladsblad
½ Citron
 
Gör så här
Hacka schalottenlöken fint. Fräs den i panna med olivolja. Tillsätt saffran och rör runt och sedan quinoan (som du först har sköljt i durkslag) och buljong. låt det småputtra i 15-20 minuter.
 
Stek på korven och pimientos de padron i lite olja i en panna. Dra pannan från plattan.
 
Lägg upp salladsblad, pyttsa över quinoan, och lägg på korv, piminentos, körsbärstomater. Pressa över lite citronsaft. 
Till det hela, gärna en stor klick grekisk youghurt. 



Det kommer bli en fin vecka

Jag känner på mig att det kommer bli en fin vecka. En solig sådan. Vad händer er i veckan? Ikväll ska jag med Rose-MarieReleasekalas för Minsta Bakboken, Johanna Westmans nya bok där hon bakar med barn. Det ska bli så roligt. Tisdag är det Styrelsemöte på kvällen. Jag ska även en sväng förbi Prat PRs Pressdag. i övrigt en helt vanlig jobbvecka med fullt upp. Så full rulle rakt igenom veckan alltså!



Kärleksfrikadeller i tomatsås

Vi fick ju hem Middagsfrids Barnkasse i veckan fylld med goda varor och recept för 4 dagar. Vi har ätit så gott och barnen har varit med och hjälpt till. Kanonvecka. Förstår nu varför Middagsfrids kassar blev utnämnda till Bäst i test och Bäst i smak av Aftonbladet och tidningen SportHälsa. Till varje recept kommer tips på vad barnen kan hjälpa till med, tillagningstid, vad du förväntas ha hemma samt vilka köksredskap som behövs. Jag frågade om jag fick dela med mig av våra favoritrecept från veckan och det fick jag, så här kommer favoriten:
 

INGREDIENSER:
1 påse persiljerötter, 300 g
1 flaska passerade tomater, 700 ml
1 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
1½ msk + 1½ tsk oregano
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
1 tsk vitvinsvinäger
500 g blandfärs
4 portioner pasta
½ tråg sockerärtor, 75 g
½ påse riven ost, 75 g

Gör så här

Skala och grovriv 1 påse persiljerötter (300 g). Lägg persiljerötterna
i en gryta och tillsätt 1 flaska passerade tomater (700 ml), 1 dl visp-
grädde, 2 pressade vitlöksklyftor, 1½ msk oregano, 2 msk tomatpuré,
1 tsk socker, 1 tsk salt, 1 tsk vitvinsvinäger och 2 krm svartpeppar.

 

Låt såsen puttra under tiden som du gör frikadellerna, ca 10 min.

 

Koka upp 3 liter vatten med 1 msk salt i en stor kastrull (till pastan).

 

Blanda 500 g blandfärs, 1½ tsk oregano, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar i en stor bunke. Forma färssmeten till 24 frikadeller med blöta händer.Tillsätt frikadellerna i grytan med tomatsås och låt puttra på medel-
värme under lock i ca 12 min.

 

Koka valfri pasta till 4 personer.

 

Servera frikadellerna i såsen med pastan och ½ tråg sockerärtor (75 g). Toppa med ½ påse riven ost (75 g).

 

Om ni är sugna på att få hem Middagsfrids Barnkasse (745 kr/lev) så får ni just nu två lyxiga Fiskars Muminsaxar i välkomstpresent (värde 300 kr) om ni skriver i "MATSTUGAN" som kampanjkod. Gäller t.o.m. 30/4 -13 vid start av prenumeration utan bindningstid. Beställ på www.middagsfrid.se



Vinn Biljetter till Astrid Lindgrens värld

 
Emil i lönneberg fyller hela 50 år i sommar. För att fira det tävlar MICKI ut biljetter till Astrid Lindgrens Värld.Det gäller att gissa rätt på bildfrågorna om Emil och Pippi. Högsta vinsten är familjebiljetter med övernattning i Astrid Lindgrens Värld! Låter inte det som en fin vinst!



Cinnamon Bun i stort format på väggen

Vad sägs om en kanelbulle i stort format i form av en print på väggen? Som den ovan kanske? Den och många fler ljuvliga foton kan beställas från Hovkonditorn - Food Photography. Katarinas verk har publicerats i flera kända tidningar som till exempel Epicure, Expat Living, 8 Days och The Business Times.  
 
De finns i 4 olika storlekar, från 30cmx25cm till 96x66 cm: med ram, utan, ram, på canvas. De är totalt ljuvliga och jag vill ha dem allihopa och flera andra. Katarina på Hovkonditorn bor och verkar just nu från Amsterdam, men det är inga som helst problem att beställa prints till Sverige. 
 
Hovkonditorns blog är precis lika ljuvlig som hennes foton faktiskt. 



Min stora hemliga talang

Har ni någon talang, eller en sådan där grej som ni kan som är lite udda? Kan ni inte snälla berätta! Jag tycker det är så roligt att höra om sådana udda talanger. Min grej är att jag känner in när ägget är lagom kokt. Jag klockar aldrig ägget utan bara känner när det är klart. Många har skrattat åt mig, men sedan sett att det faktiskt stämde. Jag vet inte om det är tekniken som gör att det alltid blir rätt eller vad det är, men finfina ägg blir det med känna-in-metoden. 
 
Så här gör jag när jag kokar ägg. Jag häller upp kallt vatten i en kastrull, lägger i kylskåpskalla ägg, kokar upp så det kokar ordentligt. Sedan kokar jag tills det 'känns rätt'. Drar kastrullen av värmen, låter stå en rätt bra stund. Dags att hälla av varma vattnet och skölja i kallt vatten. Ätklar!



Testing Testing...Chips och Loka

Ranchsmaken är tillbaka: gräddfil, lök, paprika, tomat och ost. Så så god! Kommer ni ihåg att den fanns tidigare, men togs bort. Testade även Lokas Strawberry Ice Cream. Sådär, kan inte bestämma mig. Vad tycker ni? Känns konstigt att dricka vatten som smakar glass. Men visst smakar den godis och gott. Jag är inte alls så mycket för smaksatt vatten, vill helst ha det rent. Jo, förresten, citron tycker jag om, men annars helst utan smak. I sociala medier verkar det dock som att Lokas smaker har gått hem. 



Att göra Marängsmörkräm

Jag gjorde biskvier med marängsmörkräm med chevre och hallon och det blev så gott så ni anar inte. Kan så rekommendera att ni gör dem. Vit marängsmörkräm är en finare fluffigare variant av smörkräm, som är mycket godare dessutom, smakar knappt smör ens en gång.  Den kallas även för Swiss Meringue Buttercream och det finns en hel del olika varianter. Här är en som blev kanonbra. Eftersom den är så vit så fungerar den perfekt att färga, den tar upp färger så fint. Den passar också perfekt att smaksätta. Marängsmörkräm används till att toppa cup cakes, i tårtor som fyllning och täcka tårtor med innan du lägger på t ex marsipan eller sockerpasta lock. Den är mycket godare än vanlig smörkräm då den inte smakar så smörigt. Visst den kräver lite insats, men den är så värd det.
 
Du kan ha den flera dagar i kylskåpet och även frysa den. Den funkar underbart att spritsa med också till Cup cakes till exempel. 
 
Marängsmörkräm
4 äggvitor
3 dl strösocker
Saft av 1 citron
350 - 400 g mjukt smör (jag hade 400 g)
 
Smaksättning (valfri, men denna gjorde jag till mina biskvier)
½ dl hallon (färska eller tinade)
30 g chevre (utan kanter)
 
Gör så här
Börja med att ta ut smöret ur kylskåpet så det är rumsvarmt då du använder det.
 
Häll upp vatten till hälften i en kastrull och sätt på medelhög värme. Blanda äggvitor, strösocker och citronsaft i en rostfri bunke och placera över/i vattenbadet (Gärna en skål som är större än kastrullen för då står den mer stabilt på kastrullen och det blir lättare att vispa). Vispa marängen intensivt över kokande vattenbad tills den är cirka 65 grader. Marängen ska bli tjock och sockerkristallerna ska ha smält så att du kan vända upp och ner utan att något rinner ut. Beräkna drygt 5 minuter för det momentet.
 
Ta bunken från vattenbadet och vispa på högsta hastighet tills den svalnat. Det tar sådär 10 minuter så jag rekommenderar att använda en  hushållsassistent eller elvisp. Det är viktigt, för att få ett bra resultat, att marängen är helt kall då smöret blandas ner. Tillsätt lite smör i taget medan hushållsassistenten/elvispen rör om långsamt. Här är det lätt att tro att det gått fel då smörkrämen kan se gryning ut, men fortsätt blanda runt, det ordnar till sig. 
 
När marängsmörkärmen är slät och fin, så tillsätt smaksättning av valfritt slag. 



Biskvier med Chevre och hallon

B I S K V I E R, med chevre och hallon i en fluffig marängsmörkräm som fullkomligt smälter i munnen. Gjorde dessa i påskas och här kommer då receptet. Du kan också göra minibiskvier såklart. Jag doppade några i vit choklad och några i mörk choklad, båda blev lika makalöst goda. De kanske låter helt crazy med getost i kakor, men kombon hallon, smörkräm och getosten är WoW. 
Du behöver (till ca 30st)
100 g mandelmassa
1 äggvita
1/4 dl socker
 
Marängsmörkräm
½ dl hallon
30 g chevre
 
Chokladöverdrag
100 g mörk choklad (att doppa i)
100 g vit choklad (att doppa i)
 2 tsk neutral olja
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
 
Riv mandelmassan så fint som det bara går. Vispa äggvitan till hård skum. Vänd ner mandelmassa och socker. Rör runt försiktigt tills smeten är jämn.
 
Klicka (eller spritsa) ut små klickar på bakplåtspapper. In i ugnen ca 5-10 minuter. De ska vara lite gyllenbruna men mjuka. låt dem svalna.
 
Marängsmörkräm 
Gör marängsmörkräm enligt inlägg här på bloggen om just hur man gör en Marängsmörkräm och tillsätt smaksättningarna och rör om. Låt smörkrämen kallna i kylen. Bred på fyllningen på bottnarna. Kom ihåg att det är på bottnarnas undersida, alltså den de låg mot plåten med som du lägger fyllningen på. Ställ in i frysen så fylllningen blir hård, de är mycket lättare att doppa i smält choklad då.
 
Smält choklad, tillsätt oljan och doppa biskvierna och lägg på bakplåtspapper. Dekorera om du vill med strössel eller annat fint.
 
Låt svalna, men inte i kylskåpet eftersom de blir lite 'svettiga då'. Däremot går de utmärkt att frysa.



Jessicas Fredagskalas

Finaste Bästa Jessica fyllde 24 år och hade ett underbart kalas igår kväll. Jag tycker om sådana där lagom kalas med blanding på åldrar och människor, bästa mixen. Så, exakt, var det igår. 
Jag hade sparat mig hela dan för jag visste att det skulle bli så god mat, för så är det alltid då Jessica är i farten. Mycket riktigt: Kyckling, ungsstekt klyftpotatis, nybakt bröd, sallader, röror och det mest fantastiska smör. Hon hade brynt smör och vispat det med vanligt smör. Det blir en lätt kolaaktig smak som är vidunerlig till allt. Jag hade bästa partysällskapet med i form av Annie som var lite blyg i början, men....
...det tog sig då hon bondade med de andra barnen och de åt allihopa tårtan under bordet. Helt plötlsigt ville hon absolut inte gå hem.  TAck Jessica för finaste kalaset!



Helg...så skönt

God morgon. Vad händer i helgen? Vi ska på dans idag, jag och Annie. Magda stannar hemma, hon är lätt förkyld. Hon har varit 3 hela veckor på dagis nu utan en enda sjukdag. Vore roligt att fortsätta så. I eftermiddag kommer en vän till mig hit med sina 2 pojkar för lek. Hon har propsat på att ta med sig mat och fika, hur underbart är inte det? Imorgon söndag är en skön, lat dag utan något inbokat för en gångs skull. Ska passa på att vika lite tvätt, städa och fixa i största allmänhet. 



Lakritscookies - sprängfyllda med choklad, söt och salt lakrits

Dessa cookies kan du svänga ihop till fredagsmyset nu ikväll på Lakritsdagen. De bara rörs ihop och klickas ut. 
 
Du behöver
100 g smör (rumsvarmt)
1 dl socker
1 ägg
2 Lakrits Kick (dvs mjuk sötlakritskola)
50 g Marabous Saltlakritschoklad
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver (drygt)
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
 
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägget. Hacka kick i mindre bitar och grovhacka saltlakritschokladen. Blanda ner. Rör ihop mjöl och bakpulver och tillsätt till smeten. 
 
Klicka ut degen på bakplåtspappersklädd plåt. In i ugnen ca 12 minuter. 



Lilla mamman i vår familj

Lilla mamman i vår familj det är verkligen Magda det. Hon är en väldigt omhändertagande liten varelse som älskar att leka doktor, damma, dammsuga och pyssla runt. I morse så sa en av dagisfröknarna vid lämningen att hon tyckte Magda var så fantastiskt duktig på allt för sin ålder. Hon slevar sin gröt och fil vid frukost och mellanmål alldeles själv sittandes på sin lilla stol. Det kanske blir så då man är ensam med barnen de får ta ett större ansvar och måste klara av saker lite tidigare än annars.  
Kissar hon på golvet så ska hon prompt vara med och torka upp. Hon springer och hämtar papper och drar det över golvet fram och tillbaka för att torka upp allt. Oftast så är hon ju dock lite fel ute med var exakt det kissades så hon står på ett ställe och torkar och jag på ett annat. 
 
Lustigt hur olika barn kan vara. Annie har aldrig direkt lekt med dockor, aldrig varit intresserad. De är verkligen rätt olika dessa två på ett fantastiskt spännande sätt. 



Lakritsdagen idag - dokumenterad med Sony Xperia Z

Idag är det Lakritsdagen - Hurra! Äter ni extra mycket lakrits idag? Jag firar genom att ta med lite lakritskakor till jobbet. Lakrits, bland det godaste som finns. Fotona är tagna med Sony Xperia Z som jag fick testfota med under några dagar.
Jag blev riktigt imponerad av de färger Sony Xperia Z lyckades förmedla med Superior Auto funktionen. Jag vill oftast att det ska gå fort och smidigt att fota och Superior Auto funktionen ställer in alla värden automatiskt.Det är en 13 megapixelkamera och det finns en massa roliga funktioner om du inte vill använda dig av Superior Auto funktionen. Jag testade panorering och fick med flera saker än någonsin på en enda bild. Den första bilden ovan är tagen med panoreringsfunktionen. 
Det enda jag saknade vara att kunna vända på kameran och hålla den som en kamera och fota genom att trycka på en knapp som man kan med min nuvarande. Det gör bilden mindre känslig för skakningar. Den möjligheten kanske finns, men jag hittade den inte. Bildkvaliteten är dock helt outstanding, och jag hade gärna lånat den ett tag till, eller kanske...forever. Med den här skulle jag inte alltid behöva släpa runt på Systemkameran. Men den var bara till låns tyvärr, men lakritskakorna är mina! Sådeså! Recept på dem är på G.



Maten är levererad

I tisdags kväll kom då äntligen Middagsfrids barnkasse hem till dörren. Lite som julafton. Nu, Ikväll ska vi testa första rätten: Kärleksfrikadeller i tomatsås med spaghetti. Ser så fram emot kvällen smiddag med barnen. Det jag blev glatt överrraskad av i påsen var att så mycket var ekologiskt eller organiskt. I veckans kasse fick vi ekologisk salladsmix, organiska tortillabröd, passerade tomater från Kung Markatta osv. Allt i kassen var otroligt fräscht. De månar om miljön och de har i sina kassar inga rödlistade fiskar, svenskt kött, inga onödiga E-nummer och minst 25% ekologiskt
Om ni är sugna på att få hem Middagsfrids Barnkasse (745 kr/lev) så får ni just nu två lyxiga Fiskars Muminsaxar i välkomstpresent (värde 300 kr) om ni skriver i "MATSTUGAN" som kampanjkod. Gäller t.o.m. 30/4 -13 vid start av prenumeration utan bindningstid. Beställ på www.middagsfrid.se



Bästa lakritsglassen - Skriv upp det!

Imorgon fredag 12/4 är det Lakritsdagen. Vilken underbar dag! Hela veckan har ägnats åt lakrits hemma. Jag har gjort lakritskakor med lemon curd, med söt lakrits, salt lakrits och med choklad. Igår var det dags för lakritsglass, och vilken glass det blev! Himmelsk
Den är lätt att göra, dock behöver den svalna och vara inne i frysen ett tag. Så förbered dagen innan. Eller på morgonen. Jag serverade den med några maränger på botten, färska hallon och en pingvinstång med söt och salt lakrits upphackad i mindre bitar. (Det gula är citronskal och bara där för att det var snyggt)
 
Jag gjorde en laddning som var precis lagom för min glassmaskin (från OBH Nordica, där man max kan hälla i 300 ml)
 
Bästa Lakritsglassen (lagom för 2-4 pers)
2 äggulor
50 g socker
½ dl grädde
1 dl standardmjölk
 
1 dl grädde (vispad)
1 msk lakritspulver
 
Gör så här
Vispa ihop äggulor med sockret till en fluffig smet, gärna i en assistent. Häll över i en kastrull och värm upp, FÖRSIKTIGT. Rör hela tiden tills den är fingervarm. Blanda mjölk med grädde och tillsätt lite i taget medan du hela tiden vispar på. 
 
Dra kastrullen från värmen och låt den svalna. Ställ sedan in i kylskåpet så den blir riktigt kall. 
 
Vispa upp 1 dl grädde och rör ner lakritspulver. Min glass fick mycket lakritssmak, vilket jag älskar. Det kan du själv välja såklart. Vänd ner lakritsgrädden i äggsmeten. Häll i glassmaskinen och kör den tills glassen är klar. I min maskin är den klar då smeten fortfarande är lös. Häll upp i bunke och ställ i frysen i några timmar.
 
Ps. Har du ingen maskin så häller du i en bunke, ställer i frysen. Ta ut den varje halvtimma och rör runt lite. Det går bra det också. 



Pizzadeg Special och enklare pizzadeg

Här håller min bloggkollega receptomaten/spisat upp sin superfina, smaskiga pizza
 
Alltså, jag skulle vilja gå som lärling hos Maria Blohm. Samla på mig djupa kunskaper om hur man bakar bröd, pizzadeg, pasta med mera.  Sådana här läckra pizzor lärde hon oss att göra, lövtunna, krispiga och vansinnigt goda. Du kan också göra den här underbara pizzan. Välj mellan en lite mer avancerad deg om du har mer tid, eller en enklare om du vill att det ska gå lite snabbare:
 
Pizzadeg enklare (blir 6-7 st)
500 g kallt vatten
20 g jäst
20 g olivolja
10 g socker
1 ägg
800 g kärnvetemjöl
12 g salt
 
Pizzadeg special (blir 6-7 st)
Vispa ihop 
250 g kallt vatten
250 g kärnvetemjöl
15 g jäst
Låt stå tills det har vuxit sig stort och bubbligt, ca 2 timmar
Blanda i
1 ägg
20 g olivolja
250 g kärnvetemjöl
10 g salt
 
Gör så här (spelar ingen roll vilken deg det är. Det skiljer dock lite på jästiden)
Arbeta alla ingredienser utom saltet i degblandare/assistent i ca 10 minuter på lägsta hastighet. Tillsätt salt och kör ytterligare 2-3 minuter. Stjälp ut degen på oljat underlag. 
 
Dela upp degen i bitar på 180-200 g, 6-7 stycken. Rulla bitarna runda med oljade händer och lägg på en plåt som täcks med med plast. Låt jäsa 2 timmar (pizza special) eller 1.5 timmar (för den enklare degen). 
 
Sätt in plåten i kylen tills pizzorna ska bakas ut. Ha dock koll på att de inte överjäser om kylskåpet inte håller tillräcklig låg temperatur  (jästen slutar jobba när temperaturen går under 3 grader, och ju närmre den temperaturen desto långsammare jäser degen.)
 
Sätt ugnen på 230 grader
 
Sedan är det bara att forma den. Börja med att lägga klumpen i en STOR hög med mjöl. Nyp och vänd runt tills det bli en bra kant. Använd händerna precis som när du simmar, håll gärna upp fingertopparna något. Med lätta stora tag skjuter du undan vattnet med lätt hand, nej, jag menar formar ut pizzabotten såklart. Men det är den känslan du ska ha! Lägg på bakplåtspapper och lägg på en rätt liten klick med tomatsås som du rör ut över degen. Lägg på fyllning och in i ugnen tills den är klar.  



Det där perfekt bakade brödet

Under kvällen med Electrolux och Maria Blohm så gjorde jag det här brödet som fick följa med hem. Vilken lyxfrukost det blev. Jag kan fortfarande inte riktigt förstå att jag har gjort det. Men Maria Blohm guidade oss så pedagogiskt och fick allt att verka enkelt. När jag gör brödet nästa gång (SNART) så ska jag ta bilder för varje moment så ni får till det med formen ni också. Gå in på Maria Blohms sida så har hon där filmer som visar hur man gör glutenprov, och formar bröden snyggt. Ni bör absolut ha en termometer och en köksvåg (de är mina favoriter i köket). 
 
Tricks och Tips som jag lärde mig under kvällen:
 
Glutenprov - Så vet du att degen är färdigblandad. Gör du genom att ta en degklump medan du håller på och rör ihop degen. Dra ut degen så mycket du kan. Är den färdigblandad så ska det gå att dra ut och nästan kunna läsa tidningen igenom degen. 
 
Innertemperatur - Ett bröd är perfekt färdigt att ta ur ugnen då det har en innertemperatur på 96-98 grader. Med en köks- eller ugnstermometer behvöer du alltså inte bry dig om tiden, och det blir alltid prefekt. 
 
Jäsning - Jäs bröden i ugnen genom att ställa in degen i mitten på en kall ugn. Underst ställer du en kastrull med kokhett vatten och stänger luckan. Bästa miljön för degen att jäsa. 
 
Grundrecept bröd
500 g kallt vatten
5-25 g jäst
10 g sirap (kan uteslutas)
20 g olja
80 g Vinjett Fullkorn
700 g Vetemjöl Special
12 g salt
 
Gör så här
Arbeta alla ingredienser utom saltet i degblandare/assistent i ca 10 min på lägsta hastighet. Gör gärna glutenprov för att se om degen är färdig. Tillsätt salt och kör i ytterligare 2-3 min. 
 
Låt degen vila i inplastad bunke mellan 1,5 timme (25 g jäst) till 5 timmar (5 g jäst), kom ihåg att längre viltid ger mer smak! 
 
Dela upp degen i 3 limpor, ca 440-450 g styck, och rundriv, vik till limpor (se Marias sida för instruktion). Låt deglimporna jäsa under plast eller med vattenånga (i ångugn eller med kastrull på botten i kall ugn och degen ovanför på gallret och stängd lucka). Maria skriver på sin sida att 'ett färdigjäst bröd ska fjädra tillbaka lätt när man trycker på  det med fingrarna. Hela brödet ska dallra om man puttar lite i enda änden. Generellt kan man säga att de 30 minuter som ofta anges i recept är alldeles för lite. Då kommer brödet fortfarande vara stabbigt och tungt. Minst dubbla den tiden skulle jag säga.'
 
Grädda i 220 grader i 25 minuter, eller tills innertemperaturen är 96 grader.



Hur gör man det bästa brödet och den bästa pizzan?

Ps. Ser ni den färdiga limpan längst ut med frön mest på toppen. MIN!!! 
 
Vi fick verkligen en intensivkurs häromkvällen i att baka bröd och pizza av bakgurun Maria Blohm och Electrolux. Vi var bästa sortens gäng: Anette (som är inne på sin 8e bok!), NordeforsSpisat/Receptomaten och några till. 
 
Bästa Maria lärde oss att baka bröd snyggt och göra godaste pizzan. För en som mest gjort filmjölksbröd och köper sin pizza var det här så himlans roligt, matnyttigt och givande. Jag var stolt som en tupp över min limpa (som var något platt till att börja med, men tog sig) och min pizza som smakade helt och hållet gudomligt. Nu ska minsann bakas och göras egen pizza hädanefter. Ni ska få lite tips och recept på det vi gjorde.
 
Vi fick äran att testa Electrolux ångugnar och typiskt så är det en sådan ångugn jag nu drömmer om att sätta in i köket.  När köket här hemma byggdes om så ville jag väldigt gärna ha en ångugn, men då kändes det lite krångligt och som om man skulle ha en utöver en annan vanlig. Det behöver man inte idag. Nu är det en ugn med ångfunktion, så man kan välja om man vill använda den eller inte. Du kan verkligen tillaga allt i en sådan ugn: potatis, ägg, ris, fisk, grönsaker. De har även intervallfunktion som innebär en kombination av ånga och varmluft, särskilt lämplig för kött- och fågelrätter. Du kan tom göra Bagels!! Bara det vore skäl nog för mig att boffa in en ångugn i köket. 



Vad blir det för rätter i veckan?

Jooooooo, Tacorullar med guacamole, Kärleksfrikadeller i tomatsås, Lustig lax med grönprickig sås och Söt kyckling med glada grönsaker. Ikväll kommer matkassen med ingredienserna till den här veckans rätter från MIDDAGSFRID hem till dörren. Det ska ärligt talat bli underbart. Är ni sugna på receptet till någon av rätterna så får ni det här på bloggen.
 
Om ni är sugna på att få hem Middagsfrids Barnkasse (745 kr/lev) så får ni just nu två lyxiga Fiskars Muminsaxar i välkomstpresent (värde 300 kr) om ni skriver i "MATSTUGAN" som kampanjkod. Gäller t.o.m. 30/4 -13 vid start av prenumeration utan bindningstid. Beställ på www.middagsfrid.se



Hälsobollar med hallon, nötter och frön

Har gjort supergoda nyttiga bollar, som till och med blev mycket mycket godare än jag hade trott. Lätt och verkligen ett underbart mellanmål. Jag använde även lite av Renée Voltaires Superfood Mix - Chocolate Love i dem för att höja upp nyttigheten och få lite chokladsmak. Det är inget du måste ha, men ger det där lilla extra. Jag var i en sådant nyttighetsrus att jag till och med köpte ekologisk kokos att rulla dem i.
 
Du behöver
5 dadlar (utan kärnor)
5 aprikoser (gärna osvavlade, de mörka alltså)
½ dl frysta hallon
3 dl cashewnötter
2 dl pumpafrön
1 msk Raw kokosolja
2 tsk Superfood Mix chocolate  Love
Kokos (att rulla i)
 
Gör så här
Lägg ner dadlar, aprikoser, hallon, nötter, frön i en bunke. Mixa med stavmixer så det blir en smet. Tillsätt Superfood Mix chocolate Love och kokosoljan. Låt smeten stå i kylskåp sådär 10-15 minuter. Rulla bollar och vänd runt dem i kokos. 



Currytorsk med äpple, minimajs och morot

 
Här en snabbis. Inget märkvärdigt men gott och lätt. 
 
Du behöver
1 pkt fryst torsk (eller annan vit fisk)
1 paprika (valfri färg)
1 morot
1 ask med minmajs 
½ gul lök
1 äpple
1-2 tsk röd currypasta
½ citron (saften)
1 burk kokosmjölk
olivolja, salt
 
Gör så här
Tina fisken lite så att den går att skära. Skär paprikan i bitar och moroten i slantar, äpplet i tärningar. Fräs på grönsakerna och äpplet i lite olja. Tillsätt currypasta och rör om och därefter kokosmjölk och citron. Koka upp och lägg i fisken, och låt det hela sjuda i 3 minuter. Salta efter smak. 

Gott med ris, stor grönsallad och pumpafrön till



Tack och lov för Middagsfrid

Jag kommer den här veckan få prova på en Barnkasse från Middagsfrid. Kassen kommer hem till dörren och är speciellt anpassad till barnfamiljer. Den hade inte kunnat komma en bättre vecka. Jag är fortfarande påverkad av den gångna veckans händelser och kan inte organisera min matlagning. Jag skulle haft en kollega på middag i veckan, men kände att jag inte orkade det och ställde in, kan inte få ihop en rätt i huvudet alls just nu. Jag längtar efter Barnmatkassen och råkar veta att den innehåller mycket gott den här veckan. Vad det är får ni se imorgon. Har ni testat Middagsfrid?
 
Ni kommer såklart få hänga med och få recepten på de mest smaskiga saker:-) 



När man är 5 år och fullkomligt älskar Pippi

Nu när vi har blivit Bloggkompisar med MICKI så roade jag och Annie oss med att titta igenom deras saker på nätet. Annie pekade ut sådär 20 saker som hon ville ha, eller visste att Magda ville ha. Utan konkurrens är dock världens starkaste tjej som bor i Villa Villekulla. MICKI har ett alldeles ljuvligt 'dockhus', modell större av Ville Villakulla i trä. Till det stege, innertrappa, yttertrappa m.m. Det här Pippihuset finns på många barns önskelista och har varit i topp på Annies lista länge. 
Till huset kan köpas en hel del figurer såsom Lilla Gubben, Kling och Klang och inte minst Tommy och Annika. MICKI skänker förresten 2.50 kr per mjuk docka och svensk baby-och leksakshandel ger 2.50 kr per mjuk docka (dvs totalt 5 kr per docka) till projektet att bygga Astrid Lindgrens andra barnby i Bossangoa, i Centralafrikanska Centralrepubliken. Hitintills är det insamlade belopet 1 082 095. 
För tillfället är bokstäver och siffror nummer ett intresset här hemma, det ljudas och skrivs mest hela kvällarna. När vi tittade igenom MICKIS leksaker på nätet så skrek Annie rakt ut då hon såg det här pusslet, det ville hon ha, med ALLA bokstäver. Alfabetspusslet är på 72 bitar och i trä. Älskar de där gula och röda färgerna, sådana där ta-för-sig-färger-för-här-kommer-jag. 
Det här lektältet från MICKI skulle både Annie och Magda bo i. Det går lika bra att sätta upp inne som ute. Jag har länge varit ute efter ett litet tält till barnen, men absolut inte velat köpa de där tälten som endast finns i blått och rosa. Vill ha ett tält som känns kaxigt och coolt. Här är det! Här skulle även Magda få vara med. De skulle få fika här inne, sitta och mysa med lite kuddar och busa genom att springa ut och in. Magda går runt och håller  håret i två tofsar och upprepar Pippi, Pippi. Inte ens två år och har redan fastnat för Pippi. Otroligt! 



Vardagsmat, för alla dagar man vill att det ska gå snabbt och lätt

Hörrni, jag har förstått att det inte går att söka i sökrutan på bloggen. Det ska fixas till så fort jag får tillfälle och hittar någon som kan hjälpa till med det. Däremot så har jag en mängd kategorier i högermarginalen, där hittar ni allt. En sådan kategori är 'Vardagsmat', bra rätter för de dagar i veckan då man vill att det ska gå snabb och lätt. En sådan rätt är Världens godaste linssoppa, jag lovar!  Glöm alltså inte kika på 'Vardagsrätter' då ni har idétorka.
Fiskburgaren är en annan storfavorit som inte tar någon tid och där man kan ta lite vad som utav det man har hemma. 
Makalöst god kycklingryta med 1 burk vitlöks cantadouost, champinjoner och purjo. 
Pestosallad, man kan ha i både det ena och det andra utav det som finns hemma i kylen.
Flygande Jakob, alltid mums. Supersnabbt, med färdiggrillad kyckling.
Ugnspannkaka hittar ni självklart också där.
Pannbiff, tröttnar aldrig på pannbiff med massa god sås till.



Hur förbereder man sina barn på det värsta?

Det som har hänt den senaste veckan har tyngt mig enormt, och tankarna mal runt runt. Jag började tänka på vad som skulle hända om något hände mig mitt i natten. Jag är ensamstående med två barn på 5år och 1½år. Jag är, vad jag vet, fullt frisk, men tänk om! Jag är inte säker på att dagis skulle larma om vi inte kom på morgonen. Jag var bara tvungen att ta det samtalet med Annie innan läggdags ikväll. Jag sa till henne att allt var bra med mig, men man måste bara prata om vad man ska göra OM något skulle hända, mot all förmodan. Hon blev så rädd och ledsen. Jag tröstade henne, men ville att vi skulle prata klart om det. Jag sa att om något hände så måste hon gå och plinga på direkt hos grannarna. Antingen tar hon med sig Magda, eller så får hon lämna Magda och gå själv. Drog en parallell till att de har brandövning på dagis för att veta vad man ska göra om det börjar brinna, fast det aldrig har brunnit på riktigt.
 
När Annie somnat så ringde jag Magdas pappa och sa att han måste messa mig imorgon och kontrollera att allt är ok.
 
Är det bara jag som är såhär katastrofberedd? Har ni tagit liknande samtal med era barn? Vad säger ni att de ska göra om något händer?  



Sås på rostade hasselnötter och grillad paprika

Vi fick en sådan smaskig sås, eller dipp, på ICAs grillevent häromveckan. Jag var bara tvungen att göra den. Den passar till så mycket, som dipp till grönsaker och korv eller som god sås till diverse grillat. Mums säger jag bara!
Den här satsen blev väldigt stor så halvera den om du vill. Man kan grilla paprikorna själv och dra bort skalet, men jag är lite lat så jag köpte en burk med grillade paprikor. 
 
Du behöver
1 burk grillade paprikor (ska motsvara sådär 3 paprikor)
1 vitlöksklyfta
½ dl rostade hasselnötter
1 msk rödbvinsvinäger
2 msk olivolja
½ tsk salt
2 nypor svartpeppar
 
Gör så här
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och gnugga av så mycket skal du kan genom att lägga nöttern i en torr och ren handduk och gnugga runt ett tag.
 
Lägg alla ingredienser i en bunke och använd stavmixern till att mixa det hela slätt. Tillsätt eventuellt mer salt, peppar och vinäger.
 



Det enkelt vackra...

Tack och lov för allt det vackra i naturen. Ibland behöver man vila ögonen på det som bara är sådär enkelt vackert, som en bunt tulpaner. Mina tankar är precis hela tiden hos mina nära som drabbats av cancer och min vän med barn som förlorat sin man och sin pappa alldeles alldeles för tidigt. 
 
Önskar er en fortsatt fin söndag. Jag och barnen ska på lite lek till nära vänner i Hammarby Sjöstad i eftermiddag. Ser fram emot det att bara vara. Vad gör ni på söndagar? Är ni bara hemma, eller hittar ni på något?



En mannagrynsgröt som är extra allt

 
Jag har en specialare när det gäller Mannagrynsgröt som vi bara älskar här hemma. Det är en riktig helggröt. Den blir krämig och alldeles underbar i smaken av ett rivet äpple, äggula och liten klick smör. 
 
Du behöver (4 pers)
8 dl mjölk
1 1/4 dl mannagryn
1 nypa salt
2 små äpplen (riv grovt)
3-4 äggulor (ca 1 per person)
1 näve russin
Klick smör

Gör så här
Koka upp mjölken och rör ner grynen och nypan salt. Rör om hela tiden så grynen inte fastnar på botten. I med russinen. När gröten tjocknat lite så häller ni i äppelrivet. Då gröten är klar och du dragit den från plattan så lägger du i smörklicken och rör ned äggulorna. Jag brukar ha på massa kanel, och Annie tyckte i morse att hon skulle ha lingonsylt på. Smaksak!
 
Annie och Magda i puffen tittandes på TV. Underbart att se dem så här. Värmer i hjärtat såklart!



Matstugan är Bloggkompis med MICKI

Till micki.se
Bland väldigt många sökande så blev Matstugan uttagen till att under 2013 bli Bloggkompis med MICKI! Jag är ärad och så lycklig över att Matstugan, jag, Annie och Magda ska få vara med och representera MICKI framöver. Det betyder att ni läsare kommer få vara med om produkttester, nyheter, följa med bakom scenen och inte minst få chansen att vinna produkter från MICKI! 
Jag sökte eftersom vi här hemma har så många av MICKIs produkter:  Gå vagn, kuddar, pippiperukerna och utklädningsset, pippidocka, Herr Nilsson mjukis, Lilla Gubben käpphäst, brödkavel och gourmetspis, för att nämna några. Allting har varit av högsta kvalitet och gett barnen så mycket glädje precis varenda dag. Vad har ni för MICKI saker? De flesta jag känner har haft en gå vagn och många har deras plocklåda, vad har ni?
Gourmet Spisen med induktionshäll, slåss de om ibland. Men för det mesta är det team work kring bak och matlagning av det mest vilda slag.  



Snacksoliver

Lyckos mig som har en matblogg! Jag har fått äran att testa ZETAs nya snacksoliver. Jag testade igår kväll påsen med citronoliver och de var så sjukt goda. Jag började med att lägga upp hälften av påsen på min tallrik, men det slutade med att jag åt upp hela påsen. De är förpackade i en on-the-go förpackning och ingen lag som rinner ut då du öppnar. Inget kladd och spill alltså. Det är sådär 20 oliver i påsen så perfekt på en helgkväll att öppna en påse. Jag ser framför mig sommarkvällar med picknickfilten, en flaska gott vin, baguette och en påse oliver. FULLTRÄFF!



Helgens Plick Plock och Reflektioner om livet

Den här veckan har flera väldigt bra saker hänt, men allt har överskuggats av fruktansvärda händelser i min närhet. Först fick jag veta att en person som står mig mycket nära har en svår cancerform, några dagar senare får jag  veta att en en nära väns man har dött i en hjärtattack drygt 40 år gammal. Han lämnar min vän och barn. Jag har nog sällan gråtit så mycket på en vecka som jag har gjort den här veckan. Livet är mer än skört. 
På plick plock tallriken finns denna vecka snacksgurkor, minimorötter, limedipp, rostad paprika och hasselnötsdipp, kalkonkorv med vitlök och peppar, brie och snackoliver från Zeta med citron. Så gott alltihopa!
 
Ha en så fin helg och kom ihåg att ta vara på precis varenda dag!



SALMA lax med Gorgonzolasås och Potatispaj

Som ni redan sett så blev det på middagen i onsdags SALMA laxen med frasig potatispaj, gorgonzolasås och sallad med massa frukt i. Potatispajen och Gorgonzolasåsen finns redan här på bloggen eftersom de tillhör mina favoriter. I salladen är det ruccola, finbladig machesallad, cosmopolitan, mango, päron och apelsin



Chokladmousse med limemarinerade hallon och chokladcrumble

En supermysig middag igår kväll avslutades med den chokladmoussen med limemarinerade hallon och chokladcrumble. Kombinationen lime, hallon och choklad är magisk. Chokladmoussen är från Roy Fares dessertbok SWEET som är en helt underbar bok. Det här är den fjärde eller femte desserten som jag testar därifrån. Jag ändrade lite, istället för att ta bara mörk choklad tog jag hälften mörk och hälften mjölkchoklad.  Jag halverade även mängden chokladcrumble. 
Du behöver (för 6 st)

Chokladmousse:

1 dl grädde (kokas)

60 g mjölkchoklad

60 g mörk choklad (jag använde Lindts bakchoklad 70%)

4 äggulor

1/4 dl socker

1/4 vatten

2 dl vispgrädde (vispas)

 

Limemarinerade hallon:

1 dl socker
1 dl vatten
1 st lime (rivet skal + saften)
2-3 dl frysta hallon
mynta  (dekor)

 

Choklad crumble

½ dl strösocker

1 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

½ msk kakao

1 liten nypa salt

50 g smör (rumsvarmt)

Gör så här

Chokladmousse:


Börja med att vispa 2 dl grädde. Ställ in i kylen.

Hacka chokladen och lägg i bunke. Koka upp 1 dl grädde och häll den heta grädden över chokladen. Låt chokladen smälta och rör sedan runt med slickepott så det blir en jämn chokladig kräm. 

Lägg äggulorna i en annan bunke. Koka ihop vattnet och sockret tills sockret har lösts upp och det har blivit en sockerlag. Vispa ner sockerlagen i äggulorna under kraftig vispning. Använd högsta hastigheten tills det har förvandlats till ett fast skum. 

Rör ner choklakrämen i äggvispet och rör runt noga. Rör ner den vispade grädden från kylskåpet tills det har blivit en glansig mousse som är väl blandad. Fördela i severingsskålar. Blir inte ytan jämn så kan man banka glasen lite lät mot underlaget så jämnar ytan till sig. Ställ in i kylen, minst 1 timma.

 

Limemarinerade hallon:

Koka upp socker, vatten, limeskal och saft. Ta kastrullen från värmen. Lägg hallonen i marinaden 1 timma innan servering. Sila av. Men släng inte lagen!

 

Chokladcrumble:

Sätt ugnen på 180 C

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt det rumsvarma smöret i mindre bitar. Nyp ihop till smuldeg. Fördela på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna

 

Servera genom att lägga på hallon, hälla över lite lag och strössla över lite god crumble och några myntablad




Salma lax, gorgonzolasås, chokladmousse, stickade mössor och toppensällskap

Vi hade finaste besöket i onsdags och som mingelsnacks blev det minigurkor och morötter, kalkonkorv med vitlök och peppar från Ingelsta kalkon (så otroligt god), lite chips och en massa dipp (lime dipp och en gjord på grillad paprika och hasselnötter)
Till middag SALMA lax som jag verkligen inte kan få nog av, gorgonzolasås, gratäng i form och chokladmousse till efterrätt. Magda och Annie fick de finaste mössorna, halsdukarna och vantarna, hemstickade! Sådan lyx, de ska få ha seten i helgen och stoltsera runt i. Så så söta!!



Grattis älskade Nora

Grattis min älskade Guddotter på din 6 årsdag. Hoppas din dag i New York blir underbar och kalaset härligt. Vi längtar massor efter sommaren då du kommer och stannar läääänge! Vi ska åka och bada och hitta på en massa roliga saker. Kramar från mig, Annie och Magda



Snacksgurkor

Hur söta är inte dessa minigurkor! Hittade dem på ICA häromdan. Kunde bara inte låta bli att ta med dem hem och testa. De är väl sådär 7 cm långa styck. De var också riktigt goda.
Så igår blev det fat med minigurkor och minimorötter och till det dipp såklart! 



Välkommen våren, färger och nya kläder

Dags för vårkitet till barnen, dessutom har Polarn O. Pyret fri frakt i sin webbutik till och med imorgon 5/4. Nu ska det bli skönt att byta ut vinteroverallen till nya lättare kläder. Vindfleecejacka, skaljacka och skalbyxor från Polarn O. Pyret har mina barn haft varje säsong. Kan verkligen rekommendera dem, de håller i tvätt efter tvätt för regn och rusk, och precis allt bus. 
 
Vindfleecejackan med små färgglada monster är helt oemotståndlig, så underbar. Jag älskar verkligen den där mörkt rosa färgen som gränsar till lila på skaljackan och skalbyxorna. Barnen har alltid haft de svarta skalbyxorna, men i år är jag sugen på en massa färg. 



Nigellas burkar och tårtfat

Just nu på kampanj på Campadre är Nigella Lawson's superpastelliga och underbart mjuka formgivna skålar, tårtfat, burkar med mera. Det finns massor och jag vill ha allt. Jag älskar den där blå pastelltonen. Tror jag ska slå till på några burkar.



Pulled BBQ Chicken

 
Nu är det mer än inne med pulled pork. Redan förra midsommar så gjorde jag pulled BBQ Chicken till en tävling, som jag faktiskt vann med det receptet. Jag har inte testat pulled pork, men den pulled BBQ chicken jag gjorde var faktiskt grymt god. Så här är receptet. Jag gjorde den till miniburgare, men du  kan äta den hur som. 
Pulled chicken är kyckling som varit inne i ugnen på låg värme och lång tid. Där har den legat i en barbecuesås som sjunkit in i kycklingen och ger den en så underbar smak. När du tar ut kycklingen från ugnen så mer eller mindre fransar den sig själv. Du har den saftigaste, mest välsmakande kyckling du kan tänka dig!
 
Du kan göra den i förväg då den håller 3 dagar i kylen och 3 månader i frysen. Jag valde att använda kycklinglårfilé, då den är något fetare än bröstfilé, men du kan använda vilket som eller varför inte blanda? Vi (jag, Annie och hennes kusin Alva) bakade miniburgarbröd på dagen. Du kan såklart baka dem flera dgar innan och förvara i frysen. Se recept HÄR
Barbecue såsen får puttra in i kycklingen, först på spisen och sen i ugnen
 
Du behöver
 
Pulled chicken
900-1000 g kycklinglårfile
1 vitlöksklyfta
1 liten lök
1 tsk smoked paprika (Santa Maria har den i sitt sortiment, smakar helt underbart rökig)
2 dl barbecuesås (färdig eller hemgjord, jag använde Sweet Baby Ray's Barbecuesås)
½ tsk salt
grovmalen svartpeppar 
Gör så här
 
Pulled chicken
Sätt ugnen på 170 C
 
Torka av kycklingen något med lite hushållspapper. Hacka löken fint och pressa vitlöken. Hetta upp lite olivolja i en stor gryta eller djup panna och tillsätt lök och vitlök. Stek mjuk några minuter. Strö över smoked paprika och rör runt. Lägg i kycklingen, lite i taget, och rör runt. Tillsätt salt och peppar. Häll i BBQ såsen och låt allt sjuda någon minut bara. 
 
Sätt på ugnsfast lock på grytan/pannan eller ugnsfolie över hela som jag gjorde. In i ugnen och låt den stå där i 90 minuter. Ta ut ur ugnen och ta ur kycklingen ur såsen och lägg i en bunke (släng inte såsen!). Använd två gafflar till att fransa kycklingen. Den är så mör att den fullkomligt faller sönder av sig själv.
 
Under tiden som du fransar kycklingen häller du över såsen från grytan/pannan till en kastrull och låter den koka tills den ca hälten återstår. Häll såsen över den fransade kycklingen och rör om. Smaka av med salt och peppar.
Dela ett paket bacon i 3 delar och knaperstek. lägg sådär 2 skivor på varje. En skiva tomat och lite sallad gör susen! Till det coleslaw med äpple och mango och grillade majskolvar i bitar. Recept på coleslaw med amngo hittar du HÄR. Följ receptet och riv dessutom ner ett äpple.



Fotografen och självlysande skelettet

När vi åt frukost i påskhelgen så sa Annie helt plötsligt 'Vänta Mamma, inte plocka bort från bordet, jag ska fota först', sen arrangerade hon Lindt kaninerna och allt på bordet och plockade fram sin låtsas Iphone och knäppte kort. Där fick man sig en spegling av sig själv. 
Magda klättrar som bara den överallt nu. Här har hon skyndat sig och vält ut alla Annies hårspännen. Hon hade för första gången på sig sin pyjamas hon fått av Annies gudmor. Vad jag inte visste var att det vita var självlysande, så när hon vaknade till i sin säng på natten och jag kom in för att ta upp henne blev jag smått chockad. av det där lysande skelettet. Det kanske är en Halloween dräkt och inte en pyjamas? Lite osäker nu. Trodde det var pyjamas...



Chokladig mousse på G

Vad gör ni? Jag har precis förberett den bästa chokladmoussen, så gudomligt god. Det blir middag här imorgon och då blir det här efterrätten. Men den är inte klar än den kommer få en topping såklart. Men det får ni se imorgon. 



Manukahonung och ljunghonung

Jag är helt övertygad sedan länge om honungens kraft. Min morfar och mormor hade bin och jag fick hjälpa till med att slunga honungen och ge bina honungsvatten på vintern. Den där helt nyslungade honungen var magisk. Att lägga på honung på torra och spruckna läppar och hälar gav snabbt resultat.

 

Har precis läst en studie om Manukahonung och dess superkraft. Den har antibakteriella, antiinflammatoriska och antibiotiska egenskaper och används numera även på sjukhus. Det finns till och med studier som visar att Manukahonungen är mer kraftfull än antibiotika. Den kommer från Manukaträdet på Nya Zeeland och har där använts av urbefolkningen under flera århundranden. Den ska ha ett naturligt högt innehåll av MGO (metylglyoxal), vilket sägs stärka upp immunförsvaret och förebygga förkylningar och mag- och tarmproblem. De sägs även ha suveräna sårläkande egenskaper, hjälpa mot svampinfektioner och ge ett motstånd mot bakterier. Den svenska ljunghonungen är en honung som även den har superegenskaper. Läs artikeln på tidningen HÄLSA om honungens kraft.

 

Men, honungens kraft försvinner till stor del i koppen  med varmt te. Honungen ska nämligen inte värmas upp till över 42 grader. 

 

Har ni testat den? Vad tyckte ni? Någon som vet var man kan hitta Manukahonung till ett ok pris?




Grillspett i ugnen med egengjord tomatsås

Det blev snabba grillspett i torsdags efter jobbet. Jag trädde bara upp mini Bratwursts (från Scans nya sortiment), tillsammans med paprika, stora grillchampinjoner och söt lök (de stora champinjonerna och den söta löken finns i ICAs nya sortiment). De där små korvarna kommer verkligen göra succé. Barnen glufsade i sig två spett var. Korvarna finns i 3 varianter och Bratwurst är den mildaste, så den är en bra barnkorv. Magda är helt galen i de här. 
 
Penslade på med lite grillolja tomato & herbs. Sedan in i ugnen på 200 C i sådär 20 minuter. Ps. Glöm inte att blötlägga spetten en stund innan du trär upp på dem. Gjorde en snabb tomatsås:
 
Tomatsås
1 burk krossade tomater
1 lök
1 buljonggrej
2 vitlöksklyftor
örtkryddor
 
Gör så här
I  med allt i en kastrull och låt småputtra i ca 10 minuter. 
Snabbmiddag färdig på 30 minuter, tip top! Hann inte arrangera bilderna så bra, då det var hungrigt och gnälligt på hemmaplan.



Nya tekoppar

Har köpt 4 nya tekoppar från Indiska. Älskar Indiskas sortiment just nu. De här muggarna är stora och rymmer mycket te, precis som temuggar ska göra. De finns också med orange öra, och jag har för mig att jag sett dem i stark rosa också. Jag är väldigt svag för turkost i inredningen. 



Junibacken

Jag och Annie var på Junibacken igår, bara hon och jag. Vi älskar båda Junibacken. I år är första året vi inte har ett årskort på Junibacken, vi har haft varsitt årskort här sedan hon var 1 år gammal. De har gjort om restaurangen så den är större och designad som en cirkus nu.
Vi fikade lite emellan all lek. Jag var sjukt sugen på lakrits och den här purfärska lakritsen var grymt god. 
Jag hade med mig dricka till Annie, blåbärsdricka från Kiviks, så Annie fick den istället för att vi köpte faktistkt. Sedan åkte hon rutschkana och busade runt. Vi åkte sagotåget som vi alltid gör, njöt av de små världarna man åker genom och Astrids lugna sagoröst som berättar om Madicken, Emil, Ronja, Karlsson och de andra. Här ett supertips till er som planerar att besöka Junibacken: Gå hit på eftermiddagen så undviker ni att det är totalpackat med folk. Går man hit 14 så har man lagom med tid tills de stänger vid 17 och det är inte köer och överfullt som det är annars. 
Sen tog vi Djurgårdsfärjan tillbaka till Slussen, precis som vi alltid gör. Hela Stockholm fullkomligt badade i sol, äntligen vår! 



Vad åt ni på Påsk?

Nyfiken på hur er middag blev? Vad åt ni? Buffé eller rätter? Jag hade inte tänkt göra någon speciell påskmiddag eftersom jag gjorde en stor påskmiddag veckan innan påsk. 
.
Sedan tänkte jag att jag och Magdas pappa skulle fixa en liten påskbuffé med ägghalvor, lax osv för att barnen skulle få lite påskkänsla, sedan blev det mer eller mindre spontant så här. Typiskt för mig. Inte en enda ägghalva i sikte (fast jag kokade dem). Älskar att pynta på påsk med Lindt kaninerna. 
Det blev lammracks med pinjenötter och citron och till det underbar kräm på bönor och honung. Alla recept kommer såklart här på Matstugan inom kort. 
Det blev även grillad kalkon i örtmarinad. 
Kalkonkorv med hög kötthalt och smak av timjan och vitlök och barnens favorit mini Bratwurst. Till det en sås på grillad paprika och hasselnötter. På sidan sallad och grillad sparris
Efterrätten blev Citruskesella blandad med vit choklad och kardemumma. I botten och på toppen hallon.Så nu har det blivit påskmat så det står härliga till! 
Allt porslin och allt glas är från Indiska. 



Rykande varma brödbullar och solmogna jordgubbar

Nattjästa frukostbullar. Nybakta, rykande varma brödbullar. Inget slår det i frukostväg. Degen jäste under natten och ingen jästid på morgonen utan bara göra bollar av dem och in i ugnen så är det klart på 10 minuter. Dessutom är de gjorda på dinkelsikt.
Annie hjälpte mer än gärna till att göra bollar och pensla med lite mjölk och strö över sesamfrön. Vi skulle ha strött på lite riven ost, men det glömde vi. 
Välförtjänt frukost.Ni bara måste testa nya God Morgon juicen Inspiration Strawberry. Vi får inte nog av den. Den smakar verkligen solmogna jordgubbar. 



Nattjästa brödbullar

Verkar ha missat tiden, både här och där. Blandade ihop en deg för nattjästa brödbullar vid 22 tiden trodde jag, men det var då 23 tiden snarare. Men som tur är så är degen så snabblandad. Det ska bli så gott med nybakta brödbullar imorgon bitti. Gonatt, sov gott!





    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin