Slagsta glass i Eskilstuna



Har ni varit i Eskilstuna så har ni väl inte missat deras stolthet - Slagsta glassen! Vi har tagit en tur till Eskilstuna för att träffa min mor och bror. Man får ju inte åka till Etuna utan att äta Slagstaglassen. För er som inte vet så finns den i samhället Slagsta, lite utanför Eskilstuna. Det är ett familjeföretag som gör sin egen mjukglass, sedan har de en massa kombinationer där deras mjukglass ingår. Jag tog Polkasnäckan och sambon Kalassnäckan, ljuvligt!


Här är det oftast långa köer, idag hade vi tur just när vi kom.


Min lillebror tog half/half, dvs slagstaglass och polkaglass, allt toppat med saltlakritsströssel. Annie ville asolut inte ha något annat än en cola calippo. Den åt hon upp på ett nafs, gissa vems glass hon sen ville äta? Jag fick inte en smula av själva våffelsnäckan (Men, det är väl bara bra antar jag). 


MUMS! så god den var! Slagsta mjukglass, polkaglass, polkaströssel, polkahack och karameller och kex (vilket som sagt någon annan åt upp.)



Romesco sås - Passar till allt


Romesco sås med massa grillad paprika, mandel och olivolja har varit på min to-do lista i evigheter, men bara inte blivit av. Nu gjorde jag slag i saken. Det är verkligen en sås som passar till allt. Vi hade den till lax på middagen i förrgår, den och tzatziki (recept på tzatziki hittar ni HÄR).


Du behöver:
100 g (skållad och skalad) mandel
1 skiva torrt vitt bröd (jag tog en skiva rostbröd och la utan påse över dagen så det torkade till)
250 g grillad paprika på burk
1 msk rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk chiliflagor
2 dl olivolja
1 dl solrosolja

Gör så här:
Mixa allt, utom oljorna, med stavmixer/mixer. Häll ner oljorna i stråle medan mixern kör. Låt stå en stund i kylen så smakerna blommar ut.


Man kan göra den på hundra olika sätt. Inte sällan ser man den med lika mycket hasselnötter som mandlar. Ibland har man skållade tomater eller tomatcross i. Är det någon som brukar göra den med hasselnötter? Vad blir godast, bara mandel eller en mix av båda?




Gudomlig äppelkaka med kolasås


Igår efter heldag på Boobadet blev det middag hos oss. Till efterrätt blev det en äppelkaka med kanel och kardemumma och kokos - Toppad med härlig kolasås. I mitten hade vi en hög med röda vinbär. Inte dumt inte. Bra avslutning på superfin dag och lyckad middag.  

Du behöver:
2-3 äpplen
2 ägg
2½ dl socker
1 dl mjölk
60 g smält smör
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ tsk kardemumma
kokos och smör till formen

Topping:
1½ tsk kanel
1 tsk socker

Kolasås:
1 dl vispgrädde
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 C

Smöra formen och täck med kokos. Skaka ur det som inte fastnat.

Vispa ägg och socker pösigt. Häll i mjölk och avsvalnade smöret. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och blanda sedan med äggsmeten.

Häll smeten i formen och peta ner äppelklyftor. Blanda ihop kanel och socker och strö över kakan.  

In i ugnen sådär 30-40 minuter beroende på vilken slags form du väljer.

Kolasåsen vispar du bara ihop och kokar ordentligt i några minuter. Låt den sedan svalna. Häll på såsen precis innan servering

Perfekt med glass till. Vi valde att göra den i en form med hål i mitten och öste på med röda vinbär.



Boobadets Strömmingburgare - Mmmmmmmmums

Vi har haft en sån härlig dag på Boobadet, mitt favoritbad i år. Idag var det lagom varmt, lagom med folk och som alltid världens bästa Strömmingburgare: fullt med smörstekta filéer, krämig remouladsås och rödlök. Så beroendeframkallande. Idag hade vi med min guddotter och hennes underbara danska farmor. Första gången som min sambo och farmor smakade burgaren och de blev också sålda på den.

Alltså, när man vill ha med dem på kort så ska de absolut inte vara med, och när man INTE vill ha med dem så ska de absolut vara med-mina två favoritflickor i världen!

Boobadets Mc Donalds med storsäljaren Strömmingburgare.

Vem tyckte det var roligast att göra sandslott tror ni?



Blåbärsmuffins till badutflykten


Jag har inte missat att jag fått flera nya prenumeranter, så otroligt glad över dom. Jag kan scrolla ner och upp på min sida gång på gång bara för att se att det nu står 21 prenumeranter, varje gång blir jag så otroligt smickrad och glad. Det är som att vinna på en Trisslott. Till er nya prenumeranter: Här kommer saftiga blåbärsmuffins med frasigt täcke! MUMS! De ska med på badutflykt NU.

Receptet är Leilas.

För ca 9 st mellanstora:

100 g smör
2 dl mjölk
1 citron (skal)
2 ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Blåbär (frysta eller färska)

Frasigt täcke:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Nyp ihop smör, havregryn, mjöl och socker

Gör så här:
Sätt ugnen på mellan 175 och 200 C (den lägre graden för vanliga och den högre för stora. Jag satte på ca 190C)

Smält smör och häll sedan i mjöl och rivet citronskal. Vispa ägg, socker, vaniljsocker fluffigt. Blanda tillsammans med smörblandningen. Blanda mjöl, bakpulver, salt i en annan bunke och vänd sedan ner i smeten. 

Häll lite smet i formarna och pyttsa i så mycket blåbär du vill, sedan lite mer smet och blåbär tills formarna är 3/4 fyllda. Strö på rikligt av det hopnypta fraset. Lägg på några blåbär överst. 

In i ugnen sådär 20-25 minuter


Visst är formarna söta. De finns på Åhléns i olika färger och mönster, dessa heter Vendela och du hittar dem här. Lagom stora också.

Jag bakar oftast sena kvällar. Sätter på rätt hög musik och bakar, mixar och fixar -Terapi! Eftersom jag inte kan yoga eller gå ut och springa nu så är bakning min egentid och lilla bubbla. Fungerar ni så eller är det bara jag som är konstig som ser bak lite som meditation?



Kokos är grejen 2011!


SANT faktiskt! Dricker just nu Dr Martins Kokosvatten. Elle Mat & Vin förutspådde i Nyårsnumret för 2011 att en av de stora trenderna skulle bli just kokosvatten. När jag var i New York i juni kunde man köpa kokosvatten överallt. Madonna har tydligen gått in som delägare i ett företag som säljer kokosvatten, och hon brukar ju ha koll på trender. Vattnet är inte mjölken utan den vita vätskan i gröna kokosnötter.

Vad är då grejen? Jo, det är sååååå nyttigt! För det första inga tillsatser, det är en naturlig törstsläckare av stora mått pga en perfekt balans av elektrolyter, alltså bra varma soldagar eller i samband med träning som återhämtningsdryck och den rensar ut gifter ur kroppen.

Bäst är väl att köpa den med 100% kokosvatten, men jag har lite svårt för ren kokossmak så jag köpte en med ananas och acerola och den är fantastiskt god (men iskall ska den vara!) och en med banan som jag inte smakat än.


Alltså sitter ni inte på en strand i Västindien där någon går runt och säljer gröna kokosnötter med sugrör till inget pris alls, så finns det nu att köpa på hälsokostaffärer i Sverige. Den är inte gratis, 35 kr för 500 ml. Men en då och då för hälsans skull! Om nån av er vet var man kan köpa dem billigare så snälla berätta!

Ha en superfin sommardag!




Äta etiopiskt i Stockholm


Var en sväng ute och åt ikväll med min barndomsvän Åsa. Vi valde mellan två etiopiska restauranger och valde till sist Ethio Star i centrala Stockholm. Vilket mysigt ställe! Jag älskar ju att testa nya ställen. Vi tog båda deras middagsbuffé. Då fick vi in dessa 8 skålar med bönor i sås, kyckling, linser, morötter och potatis, keso mm.


Han som serverade oss var världens gulligaste och visade exakt hur man gjorde. Man la först ut ett bröd som en pannkaka, sen öste man på av allt. Det andra mörka brödet användes för att sleva upp maten - Inga bestick här inte. Det var fingrarna och brödet som gällde :-) Efter ett tag kom serveringsmannen fram och frågade vad vi tyckte var godast, sen fylldes de skålarna på. Generöst!



Brödet såg ut som något mellan pannkakor och disktrasor. Det ljusa hade en mild smak och det mörka en liten syrlig bismak. Jag frågade om det var citron i, men det var det inte. Han som serverade sa att det var en ingrediens i som hetter teef (om jag uppfattade det rätt).


Underbara Åsa. Vi pratade på om allt, men mest om barn...varför blir det nästan alltid så när man för en gångs skull har lite permission? Då saknar man de små och ägnar kvällarna åt dem ändå. Fast lite annat hann vi prata om mellan barnpratet såklart. Restaurangen var tom då vi kom 17.30, men det kom många under kvällen, många etiopier (och det är väl ett bra betyg till en restaurang).

Jag fick nöja mig med en kopp te efter maten eftersom Baklavan var slut -  Jag älskar Baklava! Vad gick då kalaset på? Jo, 191 kr per person och då var jag riktigt proppmätt.




Ananaspajen



Gör den, för den är sååå god! Men försök inte att vara extra nyttig genom att använda dig av färsk ananas för det blir inte bra, ananas på burk ska det vara. Välj en mellanstor burk.

Du behöver:

Pajskalet
150 g smält smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning
1 burk krossad ananas
1 burk creme fraiche
0,5 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 C

Gör pajskalet. Blanda fyllnigen i en bunke och häll allt i pajskalet. Grädda i cirka 30 minuter. Ät den gärna varm med mycket vaniljglass!

Jag strödde över jordgubbströssel för att piffa till den, men det gör man ju som man vill. Strösslet smälte ner i pajen efter ett tag och blev som rosa fläckar som ni kan se ovan på biten. Smakade lite jordgubb, som faktiskt blev gott tillsammans med ananasen. Nedan kan ni se pajen med strösslet precis då jag lagt på det.



Ikväll ska jag ut och äta med min barndomsvän. Vi har hittat en etiopisk restaurang som ingen av oss varit på. Det ska bli så spännande för man får tydligen inga bestick där utan det är händerna som gäller. Älskar att göra en avstickare från min kultur här och där i livet. Ni får se imorgon!




Pigg pigg pigg

Här är mina tre orsaker till att eftermiddagen helt plötsligt gick i pigghetens tecken:


Efter att bara ha velat lägga mig ner och sova precis när som och var som under de senaste veckorna gjorde jag slag i saken och köpte järntabletter på apoteket. Här ska piggas på!  


Min sambo bakade en ljuvlig Ananaspaj (receptet får ni imorgon för den har alltid varit en hit) som jag strödde lite jordgubbsströssel på och åt med glass, MMMMMMMMMUMS!


Nytt helt färskt nummer av ELLE Mat & Vin kom med brevbäraren. En kaffe på det!


De hade en massa frestande bär- och fruktrecept!

Eller vad sägs om denna Blåbärsdröm med vit choklad!!




Tortilla snibbar - Eller vad säger man?

Idag till lunch blev det åter MAN TAGER VAD MAN HAVER TEMA. Vi har alltid något paket med tortillabröd i frysen, för det är bara att ta fram och slänga på lite ditt och datt så har man en supergod middag/lunch.

För 3 pers (2 stora + 1 mindre typ):
4 tortillabröd (tar du dem från frysen så tar det ca 10 min innan de tinat)
Smörgåsskinka
majs
philadelphiaost
Fryst spenat (som tinats och kramats ur)
Riven ost (ca ½ dl per 'tortillatårta')

Gör så här:
Bred på ett lager philadelphia på två av bröden. Lägg på spenat, lite lätt fräst skinka, majs och toppa sedan med riven ost. Lägg över ett tortillabröd som lock och lägg ner i stekpannan med lite olja. Tryck till med stekspade så de, tillsammans med värmen, limmar ihop sig med hjälp av den smälta osten. Stek dem gyllenbruna på båda sidor. Låt svalna något och skär sedan i lagom stora triangelbitar (snibbar kan man väl säga?)

Alternativ till pålägget är kalkon, tomat, skivade oliver, purjo, vitlök, svamp, ja nästan vad som helst. Till blandade vi bara youghurt med lite av Barillas tomatsås med oliver. Vi hade lite kvar. Har man en avocado hemma så blir det toppen med guacamole till, var verkligen sugen på det, men vår avocado var möglig på undersidan så det var bara att slänga, märks att rötmånaden närmar sig.


Någon i vår familj vägrar alltid vänta tills fotosessionen är klar.




En liten hjälp för magen

Ett sent inlägg här på lördagskvällen. Kände idag inte för ett käckt matinlägg med tanke på Norgetragedin. Så så fruktansvärt och så många fler drabbade än de 80+ döda; där finns föräldrar, syskon, vänner, partners vars liv aldrig kommer bli detsamma.

Tänkte ge er ett tips på något som gör gott dock. Min dotter har länge haft problem med hård mage, så stora problem att vi var på akuten med henne förra sommaren. Vi fick remiss och massa saker utskrivna, t ex superlaxerande medel och pulver. Inget utav det hade någon bestående effekt.

Här är dock medlet som fixar till magen (och tro mig jag har testat ALLT). En matsked om dagen av Apotekets Frukt och Fibrer gör susen! Ni kanske känner igen Frukt och Fibertabletterna som finns att köpa på både Apoteket och i Hälsokostaffären? Nu finns de alltså för barn i flytande form. Det är helt naturligt och innehåller fikon, plommon, akaciafibrer, tamarind

Jag ger henne en matsked om dagen med frukt och fibrer, morgonen, och en matsked bra olivolja, kvällen = INGA MAGPROBLEM
  :-)  Nyttigt dessutom! Olivoljan är ett spanskt husmorstips som verkligen fungerar.




Flygande Jacob - Perfekt en regning dag!

Vi gör rätt ofta flygande Jacob. Det går snabbt, speciellt om man använder färdiggrillad kyckling och alla i vår familj älskar det verkligen! Det är ju även en riktig LCHF rätt (om man tar bort bananen och riset).

För 4 pers (2 stora, 2 små):
½ - 1 hel färdiggrillad kyckling
1 banan
3 dl grädde
1 msk Sweet chilisås
1 pkt bacon
½ dl riven ost
Jordnötter (efter smak)
svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 C
Smöra formen. Gör mindre bitar av kycklingen och lägg i formen. Lägg över tunna bananskivor. Blanda ihop grädde och chilisås i skål och häll över kycklingen. Strö över osten. Peppra lite. In i ugnen sådär 40 min tills ytan fått en fin färg. Under tiden klipp bacon i mindre bitar och knaperstek, lägg över på hushållspapper så överflödigt fett försvinner. Ta ut formen och strö över bacon och nötter efter smak (du kan även strö på jordnötter ovanpå bananerna så de åker med i ugnen, då blir de mjukare).

Ps. Har man barn så får man hacka nötterna, men det vet ni ju! (Jag är alltid superförsiktig med allt som kan sättas i halsen, onödigt att ta risken ju)


GOD SPIS!




Lunch på Andy's Lekland

Har ni varit på Andy's Lekland här i Stockholm? Finns tydligen i Malmö och Kristianstad också. Vill ni liva upp tillvaron lite så är det här rätt ställe att tillbringa en dag.  Barn älskar det och de är garanterat trötta när man kommer hem, och du också! Här finns en massa rutschkanor, hoppmattor, lianliknande saker att svinga sig i, bollhav, tunnlar osv. Det som är bra är att du bara betalar för barnet. Jag har köpt ett klippkort på 5 gånger för 450 kr.

Jag var här flera gånger på min mammaledighet då Annie var under ett, för då var det helt gratis att gå in här och de har en del även för minisar.

Idag var jag och Annie där med våra två fina vänner Sabina och Ebba. Jag och Sabina fick tid att prata och 'catch up' vid lunchen, de har en Wayne's Coffee där med dryck, lunch, kakor osv. Annars springer man mest med sina barn hit och dit för äventyr. När de är sådär 5-6 år då kan man nog slå sig ner i en fåtölj där med en tidning och låta dem röja själva.

Sabina tog denna kycklingsallad till lunch och jag tog en lasagne.


Ebba och Annie tog pannkakor. Mums mums!

Färdiga för idag! Mycket prat oss mammor emellan blev det inte, men däremot desto mer lek. Jag och Sabina ska däremot ses snart på tu man över en middag, det ser jag fram emot:-)




Gissa vad jag bakade mitt i natten?


Tadaaa! Lite över 24 inatt blev pitabröden klara! Receptet är från mysiga bloggen Hovkonditorn, den får ni inte missa! Jag är inte direkt expert nummer 1 på brödbakning på jäst, men de blev så bra! Så lätt är det faktiskt att baka sina egna pitabröd, det enda var att man bör börja tidigare än 22.30 på kvällen, med tanke på att de ska jäsa till sig  och så.  

Till 8 bröd
2,4 dl varmt vatten
1 msk torrjäst
ca 7 dl mjöl
1 msk socker
1 msk olivolja
1 tsk salt

Gör så här:
Värm vattnet en aning och blanda i jäst och socker. Låt stå ca 15 minuter. Blanda i mjöl, salt och olja. Knåda väl. Låt jäsa en timme. Dela degen i åtta bitar och kavla/platta ut dem så att de är 0,5 cm tjocka. Låt jäsa medan ugnen blir varm. Grädda i 250 grader ca 6-8 minuter.

Pitabröden blev matsäcksbröd fyllda med ost, kalkon, philadelphia och tomat. Bilderna gör dem inte rättvisa! Jag och Annie hade nämligen mysdag med bästa Rose-Marie och sötingarna Zack och Leah på Långholmen. Där har de ett riktigt bra bad för att vara mitt inne i stan. Vi kom dit vid 10 och det var så lugnt och skönt, alltså kunde vi välja och vraka var vi skulle sitta. Då vi lämnade strax innan 15 var det knökfullt.


Det var en lugn och skön dag med glass, vattenmelon, lek i sand och vatten och prat om ditt och datt. Iallafall var det lugnt i små portioner då min minitonåring inte hade ett av sina utbrott då hon vrålade 'dumma mamma' över hela Långholmen (händer cirka 5 gånger i timmen nu).

Rose-Marie med Zack och en nyvaken Leah. Så här harmoniskt och idylliskt är det tydligen att ha två!  Livet på en pinne:-)



Citronpasta med massa parmesan

Vad sägs om en somrig pasta med citron, massa parmesan och basilika? MUMS! Passar finfint med t ex parmaskinka dessutom (blev inget av det för oss eftersom jag ändå inte kan äta det nu), eller kanske pinjenötter (slog det mig nu)? Men den är himla god precis som den är också!

För 4 pers
500g snäckpasta
2 citroner (finrivet skal och saften)
6 msk olivolja (gärna en finare variant)
200g  fint riven parmesan
2 krukor färsk basilika
2 vitlöksklyftor
1,5 dl vispgrädde
svartpeppar

Gör så här:
Koka upp rikligt med vatten till pastan och lägg i pastan.
I med olja, skal, saft, grädde och svartpeppar i en annan kastrull. Värm upp på svag värme och rör lite. Lägg i den finrivna parmesanen och stäng av värmen. Rör så att osten blandas ordentligt med resten. Häll i basilikabladen som du skurit lite lätt. 

Häll pastan i ett durkslag och sedan i stor serveringsskål. Häll över den varma såsen och servera BUMS! 

Buon appetito!



Coco Sunshine, amerikanska pannkakor och Schweizerdalen


Söndagsmorgonen blev det alltså amerikanska pannkakor och smoothien Coco Sunshine. I det köpcentret som vi bor nära finns superpopulära kedjan Naked Juice Bar. De har underbara smoothies som görs på plats medans du väntar. En av deras smoothies heter just Coco Sunshine och ger en känslan av långa vita stränder långt borta. Jag tänkte att man kunde göra den hemma och har prövat mig fram till en variant som är väldigt lik deras. Testa!

Det här är nog till fler än 4 pers:
2 dl kokosmjölk
3 dl vaniljyoughurt
2 små bananer
150 g fryst mango
½ färsk ananas i bitar (eller fryst)
2 dl apelsinjuice
Massa is

Bara blanda allt i mixern och kör igång, häll upp i stora glas och njut!


Till det amerikanska pannkakor i stora lass. Blev alldeles för mycket smet, har fortfarande smet kvar i kylen. Jag har därför halverat receptet till er, då räcker det till sådär tre pannkakor var, om man är 4 personer:

Du behöver :
1 ägg
2,5 dl mjöl
2,5 dl mjölk
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 msk socker
2 msk smält smör

Bara blanda ihop och stek.


Efter frukosten åkte vi till Schweizerdalen i Haninge, nära Dalarö. Där finns en privatstrand som alla får nyttja mot parkeringsavgift på 10 kr/tim. Det är otroooligt långgrunt, man kan nog gå nästan en halv kilometer utan att det går över knäna, fantastiskt med barn, men kanske lite tråkigare för vuxna som vill simma. Sanden är mjuk och fin och det finns liten kiosk och baja major utställda. Det är heller inte överbefolkat som många andra ställen just nu.




Mammas kolonigrönsaker blev härligt ugnsrostade grönsaker


Min mamma har varit här i två dagar. Det var skönt att få lite hjälp på dagarna nu då jag har rätt ont i ryggen och är så trött. Hon hade med sig en massa härliga grönsaker allt odlat på hennes kolonilott i Esikilstuna!



Titta vilken härlig skål med ugnsrostade grönsaker det blev av kolonigrönsakerna: potatis, rödbetor, morötter, vitlök, lök, purjo och lite timjan!



Till det ugnsrostade åt vi färdigmarinerade pigghamsspett och min favoritsås, GORGONZOLASÅS, gjord på 1 burk lätt creme fraiche, en ask gorgonzola (150g tror jag att det är) och självklart 1-2 pressade vitlöksklyftor. Det kokas upp och får småputtra tills osten helt smält. Lätt, snabbt och världens godaste sås till allt!

Denna middag svängdes verkligen ihop i all hast då vi fick oväntat besök av sambons föräldrar. Vi hade dragit iväg långt till en riktig sandstarnd med sååå långgrunt vatten. Imorgon ska ni få det finfina badtipset här i Stockholm tillsammans med smoothien Coco Sunshine och amerikanska pannkakor som blev vår söndagsfrukost, för brunch kan man väl inte kalla det då man äter vid 8?




Sommarlunch med halloumi, melon och pinjenötter


Vi har ätit fräschaste melon/halloumisalladen till middag (igår). Passar egentligen bäst som lunch en varm sommardag, men nu blev det till middag istället. Det här var ofta vår semester sommarlunch förra sommaren. Tror receptet ursprungligen kom från Elle.  Man kan också göra den som en förrätt. 

För 4 pers:
1 pkt halloumi
2 meloner (valfritt slag)
½ rödlök
1 stor näve ruccola
2 msk rostade pinjenötter
svartpeppar, olivolja

Dressing
½ dl citronjuice
½ dl olivolja
lite rivet citronskal, salt, svartpeppar

Gör så här:
Stek skivor av halloumin fint bruna i olivolja med lite svartpeppar. De får svalna av medans du fixar det andra. Dela melonerna, ta ur kärnorna. Gröp ur melonköttet och dela i rätt stora bitar. Blanda melonbitar, skuren rödlök, ruccola och halloumi i melonhalvorna.

Gör dressingen genom att blanda citronsaft (färskpressad är självklart bäst) med olja och lite citronskal. Lite salt och peppar efter smak. Häll dressingen över melonerna (eller ha den på sidan som vi). Strö över rikligt med rostade pinjenötter.


Vi drack såklart hemmagjorda lemonaden, idag med myntablad. Se HÄR för hur du gör den. Köpte denna kanna från Lagerhaus i fredags för 140 kr, såååå nöjd! Har letat efter en sån här kanna i flera år! Denna är dessutom i plast, dvs lätt att hälla med och okrossbar, så man slipper gråta nästa veckan när ens treåring råkade svepa ner den.



Mmmmmm...ingen pommes här inte! Jag kanske har småbörjat mitt nya liv:-)




Tobleroneglass till mina nya prenumeranter

TACK SÖTA NI 3 som under de senaste veckorna valt att prenumerera på min blogg. Jag känner mig oerhört smickrad.

Nu ska ni få ett av mina favoritrecept ever - TOBLERONEGLASS. Jag har gjort den sen hur många år som helst och den blir alltid en hit. Det är riktig godisglass och gör inte för mycket för man kan inte sluta äta den. Jag gör den oftast på vintern av något skäl. Man kan variera i oändlighet, lägga i maränger, hackad choklad, nötter, ha jordgubbar till eller som ikväll chokladsås.

Till 4 pers:
125 g Toblerone
0,5 dl strösocker (knappt)
3 äggulor
2,5 dl vispgrädde

Gör så här:
Smält tobleronen i vattenbad på låg värme. Medans den smälter vispa grädden hårt, vispa sedan äggulor och sockret. Vänd ner grädden. Häll 1/3 av gräddblandningen i smälta tobleronen och blanda väl, blanda sedan ihop allt och rör om ordentligt. Häll i form av valfritt slag. Frys minst 4 timmar.




Restaurang BAR i Stockholm

Igår var det soft lunch med kollega i Sickla, Thaibuffé. Gott och man blev proppmätt. På kvällen var jag ute på stan minsann, och på ett inneställe minsann. En restaurang som det buzzas om väldigt mycket just nu här i Stockholm - restaurang BAR, Blasieholmens Akvarium och Restaurang).

Bilder på restaurangen vid 17 tiden. Vid 18 tiden var det fullt med folk!

Det var också verkligen hur gott som helst, men definitivt inget budgetställe. Men fisken/skaldjuren du äter är ju purfärsk - Hummern har du kringsimmande i akvariet tills du pekar ut den (Jag fixar inte riktigt att se min mat levande, hur fiiiint det än är att få den så färsk, jag är alldeles för blödig för sånt. Jag skulle aldrig döda en geting ens en gång som förirrat sig in utan jag ser till att den får komma ut levande).

Jag åt först kronärtskocka till förrätt. Det är bland det bästa jag vet och så socialt då man plockar, doppar i vinägrette eller, som i detta fall med rört smör. Jag brukar göra det själv framåt hösten, superlätt bara koka ju. Kommer här på bloggen om ett tag.

Till huvudrätt går man fram till Saluhallsdisken och pratar med kockarna om vilken fisk man ska ta, sen väljer man tillbehör och sås.

Det blev Röding och som tillbehör valde jag grillad fänkål, zucchini och aubergine, gott! Dessutom vet jag inte varför jag just nu måste ta pommes i alla lägen, men så är det. Såsen blev youghurt med aubergine och spiskummin (den skulle jag däremot inte välja igen, för salt och ingen hit).

Jag var så övermätt att jag knappt kunde röra mig. Drack även en god alkoholfri cider Jus de Pomme, superfräsch, men 130 kr, va?

Perfekta pratsällskapet var Cecilia. Vi har inte träffats på rätt länge, flera år faktiskt, ibland blir det så.

Hon är en sån där nyttig typ (som jag ska bli...snart) så hon åt en konstig fisksort med rostade plommontomater och vetesallad med granatäpple och kardemumma och samma sås som mig. 

Mysig Kväll och jag kommer verkligen gå hit igen, men då kommer jag inte ta så mycket mat, för jag blev alldeles för mätt. Kanske inte pommes nästa gång. Underbar kväll iallafall!




Mormors Hemmagjorda Lemonad

Min älskade mormors recept:

Hon gjorde den alltid på somrarna så för mig är det så mycket sommar med mormors lemonad. Lätt att göra, läskande som bara den och perfekt när många butiker har specialpris på citroner. Köpte på både Hemköp och ICA 3 för 10kr (de andra 3 är till en citronpasta som jag ska göra i veckan, yes jag har en liten släng av citroncraving denna omgång).

Du behöver (till ca 4 l färdigblandad lemonad):
3 citroner (stora eller 4 små)
1 stor msk citronsyra
5 dl socker (men det är verkligen efter smak)
1 l vatten

Gör så här:
Koka vattnet. Riv det gula på citronerna (absolut inte det vita) och häll i bunke, pressa ner saften från citronerna, Strö över citronsyra, i med sockret och häll över det kokade vattnet. Rör om några varv och låt stå över natten. Häll lemonaden genom en finmaskig sil så att det mesta av citronrivet stannar i silen. Jag blandar drygt 1/4 lemonad och knappt 3/4 vatten.

Drick med massa is. Det är så friskt, gott och passar verkligen till all sommarmat!  


Ps. jag har 2 nya prenumeranter. Funderar lite på vad jag ska göra till dem. Såg inte det förrän nu, har haft så mycket med läggning på kvällen av fd nappfian att jag inte sett, blev hur glad som helst när jag såg det nu- 2 på ett bräde:-) Tack gulliga ni för att ni vill prenumerera på min blogg!




Falukorv på Annies vis

Idag fick min lilla flicka sin favoriträtt, falukorv! Vi äter bara falukorv på det här viset faktiskt. Det är hjärtan, stjärnor, gubbar och gummor. Snabbt fixat med små pepparkaksmått (glöggpepparkaksmått).

Gissa vem som får resterna då man tagit ut fina hjärtan osv? Har man tur blir det något hjärta över.

Tredje kvällen utan napp! Första kvällen grät hon sig till sömns och vaknade 6 på morgonen. Hon hade ett vredesutbrott på eftermiddagen då hon vrålade och skrek allt vad hon kunde. Vid nattningen sa hon igen miljoner gånger att det var svårt, MEN hon grät sig INTE till sömns. Idag vaknade hon 8 på morgonen och det har gått bra hela dagen. I vanliga fall lägger jag henne 19, men hon har fått vara uppe lite längre de här dagarna för att hon ska vara maximalt trött då vi lägger oss. Just nu är hon i duschen och snart ska jag lägga henne. Håll tummarna för att det går bra. Jag har laddat med flera bra böcker och ska berätta hennes favoritsaga om katterna Snuva och Frasse som ständigt är ute på äventyr. Hoppas det går lite lite famåt nu för varje dag.

Ha en finfin kväll!



Vi har firat av nappen!

Jag har mentalt bearbetat henne lääääänge nu att hon ska sluta med nappen. Hon har totalvägrat. Jag tog till stora artilleriet och sa att hon skulle få precis vad som helst som hon ville ha den dagen hon slutade, hon har inte velat ha något...förrän idag. Ett slags minidockskåp i plast för 399 kr (var nedsatt från 499kr). Det är så inte värt pengarna och riktigt strunt: plastigt och inte speciellt barnvänligt med låtsascocktails och högklackade skor till minidockan. Men lovat är lovat, och ingen är mer glad än jag om vi blir av med nappen innan bebben kommer.  

Dessutom så lovade jag henne stor festkväll: pop corn, ostbågar och godis för att fira! I lilla gröna paketet på bilden ligger alla nappar inslagna:-) Nu är de nergrävda på dagisets utegård för där kommer tomten komma och hämta dom inatt.

Efter två timmars nattning och förtvivlad gråt somnade hon på min arm. Inte en enda gång sa hon att vi skulle gå och gräva upp dem, men miljoner gånger snyftade hon att det var svårt. För första gången grät hon sig till sömns och för första gången på över 3 år somnade hon utan napp. Måtte morgondagen gå lite lättare för det gör verkligen så ont in en att se henne så ledsen och förtvivlad.




Chokladpudding med polkaströssel


Nu har jag hakat in mig på polka i allt med choklad tydligen. Men vilken kombination det är!! Gjorde chokladpudding och precis innan serveringen vispade jag lite grädde och hade i en massa polkaströssel i den vispade grädden. Strödde även lite ovanpå som dekoration, riktigt gott. Nu funderar jag på vaniljglass med polka i, någon som har provat?




Minidrömmar med choklad och polkaströssel

Små chokladrömmar med polkaströssel som smälter i munnen. Våra blev inte så höga men det gjorde verkligen inte något för de var ljuvligt goda. 



Du behöver:
150 g smör (rumsvarmt)
2½ dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl rapsolja
½ tsk hjortronsalt
5 dl vetemjöl 
½ dl kakao

polkakarameller av något slag

Gör så här:

Sätt ugnen på 150C

Vispa smöret med sockret och vaniljsockret. I med rapsolja. Blanda mjöl, kakao och hjortronsalt i annan bunke och sikta ner i smeten.  Dega ihop. Rulla bollar som är stora som vindruvor ungefär (kom inte på något bättre). Strössla över polkahacket. In i ugnen sådär 16-18 minuter.






Här är någon som alltid ställer upp då det är kakbak!
 




Sista dagen på Manhattan

Som Anders kommenterade på ett av mina blogginlägg från NY så behöver man ju inte direkt känna sig hungrig i NY, och det stämde på pricken. Jag kan inte komma ihåg att jag varit så ständigt proppmätt i mitt liv. Jag ville att vi skulle testa munkarna på Dunkin Donut till exempel, men varje gång vi gick förbi en av deras butiker så var det omöjligt att få plats med ens en halv av deras munkar.


Sista dagen på Manhattan spenderade vi i Nolita. Området ligger mellan Soho, Lower East side och Chinatown. Det är ett sånt mysigt område med boutiquer, cafeer och barer. Vi stannade för lunch på trendiga Café Gitane; litet, busy och sååååå god mat, rätt hälsosam dessutom. Nora och Annie fick varsin present också i liten påse: minikamera med bilder i och ett klistermärke, så gulligt och det gjorde att man kunde sitta i lugn och ro ett bra tag.

Jag tog Cous cous med potatis, kyckling, grönsaker och massa hoummos. Den stora portionen räckte till både mig och Annie.


Sambon tog stor salld med rödbetor, getost honungsrostade valnötter mm.

För att balansera allt nyttigt man mumsat i sig så går man bara över gatan till Little Cupcake Bakeshop. Jag önskar att ni kunde varit med dit, det var så fullt av cupcakes, tårtor och cheesecakes i alla möjliga färger.


Bilden gör inte denna lilla sagobutik rättvisa.

Jag tog en Oreo cheesecake, och den var inte liten den inte. Efter den så var jag sådär överproppmätt igen.


Smådonnorna levde rövare inne i butiken av sockerkicken, men det var bara bra det för 19.00 gick vi på planet till Stockholm och hon sjöng sig igenom alla pippisånger för hela flyget, åt sin mat och däckade. Tip top!




Boobadet med pastasallad och Lollos bullar

På väg till Boobadet! Mitt och Annies favorithäng.

Vi gjorde pastasallad med rökt skinka, apelsin, avocado, oliver, färsk spenat, hasselnötter och apelsindressing. Ni kanske har sett den på bloggen, annars se HÄR.

Annie hade dessutom 2 egengjorda chokladbollar med till efterrätt.

Precis då vi kom till badet träffade vi på Lollo med familj och vänner. Lollo är svägerska till en av mina närmsta vänner. Man blir alltid på superhumör av att träffa henne, hon är verkligen alltid sprudlande. Jag hade inte träffat nytillskottet Märta heller som var så gudomligt söt. Jag fick hålla liten stund:-)

Dessutom hade hon med sig så god picnic! Baguetter fyllda med kalkon, senap, västerbotteost och en annan variant med salami och brie. Som om inte det räckte, SAFTIGA VANILJBULLAR (jag vet för vi fick smaka. Ps Lollo, kan jag få ditt recept för mina bullar smakar inte i närheten av dina?). Varför ser alltid andras picnicmat så mycket godare ut än ens egen? Jag blev så sugen på hennes baguette med kalkon i att jag direkt då vi kom hem åkte till affären och handlade på mig allt som behövs för att göra liknande baguette till nästa stranddag.

Sötaste badtjejen på gulligaste badet i stan.

Om ni inte smakat Boobadets strömmingburgare så gör det! Den är totalt beroendeframkallande. De tar bara kontanter dock. Jag är inte en älskare av strömming, men sen jag för första gången testade den förra året så kan jag längta efter att få äta den. Idag hade jag dock glömt kontanter och vi hade ändå så mycket mat med oss.



Tortillarullar - Man tager vad man haver och rullar in allt i ugnen


Gårdagskvällens middag som verkligen svängdes ihop på mottot MAN TAGER VAD MAN HAVER. Det blev tortillabröd fyllda med grillad kyckling, philadelphia, spenat och vitlök med ett täcke av tomatsås och riven ost. Du kan verkligen ha i vad som helst! Jag tänkte ha majs också, men glömde det, svarta oliver hade varit smaskigt också, eller varför inte bacon, skinka, paprika, ja ni ser! 

Du behöver för 4 pers:
4 tortillabröd (de större)
½ grillad kyckling
fryst bladspenat (som tinats)
1-2 vitlöksklyftor
1 stor ask philadelphia
Skvätt grädde
Skvätt creme fraiche 
1 burk krossade tomater
100-150 g riven ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 C
Krama vattnet ur spenaten och stek tillsammans med krossad vitlök i stekpanna så det inte är blött. Blanda spenaten med urbenade grillade kycklingbitar (jag använde ca ½ grillad kyckling), philadelphia som drygas ut med lite grädde och sådär ½ burk creme fraiche. Lite salt och peppar. Rör ihop.

Klicka ut på stort tortillabröd och rulla ihop och lägg i form (pensla formen med lite olja innan så de inte fastnar)

 

Häll över krossade tomater så de täcker alla rullarna. Strö över osten och in med formen i ugnen sådär 20 min.

Sådärja!

Nu tänkte jag försöka svänga ihop några pitabröd och jag har lovat Annie att vi ska baka chokladbollar och små chokladdrömmar. Hoppas kunna rapportera resultat inom de närmsta dagarna.




Andra dagen på Manhattan

Näst sista dagen av vårt New York äventyr blev det amerikansk frukost på charmiga Sunburst Café på 3rd ave.



Jag åt sesambagel med cream cheese och Strawberry jam och stor smoothie med jordgubb, banan, tranbär och mjölk, så gott!



Annie och sambon tog pannkakor med jordgubbar idag igen och idag såg de ut såhär med jordgubbarna inbakade.

Sen blev det lite shopping. Jag köpte ett par helvita puma sneakers för 322 SEK, som hittat! Till lunch hittade vi den här suveräna ekologiska restaurangen, Gustoorganics. Precis allt är organiskt och miljövänligt. Inredningen är gjord av gamla lador och maten är till 100% organisk. Det smakade verkligen kanon!

Jag åt så goda tortillasnittar med spenat och till det guacamole, salsa och creme fraiche.

Sen blev det brått att möta upp det nygifta paret för en promenad på the High Line. Det är en gammal järnväg som gick högt upp i luften som gjorts om till oasliknande promenadstråk. Går genom hippa meatpackning district, west Chelsea och Hell's Kitchen. Där rinner lite vatten, man kan köpa glass, ta med sin lunch, bok, tidning och njuta av fåglar, blommor, träd och buskar. Det finns liggstolar och bänkar där man kan vila. Känns som man helt plötsligt är långt borta från allt hustle and bustle.


Sen blev det 2 timmars båttur, förbi Frihetsgudinnan och bra guide som berättade om ditt och datt. Ikeabåten puttrade förbi oss.


På vägen hem stannade vi i lekparken i Madison Square Gardens. Som så många lekparker i New York så hade de vattensprutande grejor. Annie älskade lekparkerna i NY. Men fast det är över 30 grader i skuggan och man är i en lekpark så är barnen absolut inte nakna när de springer genom vattenstrålarna utan gör det med kläderna på. Vi var lite vågade och tog av henne blusen.

Vid Union Square på väg till hotellet hittade vi en bra och populär sushirestaurang. Jag fick ju ta en vegarisk variant förstås. Det som var annorlunda mot Sverige var att det ovanpå var mycket större än rissaken under, hmmm..det var fräscht, men jag gillar nog de svenska varianterna bättre.

Annie fick tempuraräkor, som servitrisen rekommenderade, hon sa att de smakade lite som pop corn. Sen tog vi edamame bönor som jag fick äta upp aldeles själv för ingen gillade dem. Men jag är överförtjust i edamame bönor just nu.

Det var lite svårt att beställa till barn i NY. I Sverige är vi så bortskämda med barnalternativ på menyer som är säkra kort. Det var svårt att få in något nyttigt till barn, man måste nog öva lite.



Första dagen på Manhattan

Första dagen på Manhattan


Vårt hotell hade ju ingen frukost vilket verkar vara rätt vanligt i New York. Men det finns ju Delis och frukostställen precis överallt så ingen fara. Hade berättat för Annie innan att man äter pannkaka och korv till frukost i New York så det var ju bara upp till bevis när vi var där.



Jag tog omelett (gott!) med grits. Det inte bara såg ut som tapetklister utan smakade som det också. Vad är det egentligen? Man kunde välja mellan fries och grits och fries på morgonen kändes inte så rätt. De förklarade att grits var corn, så jag förväntade mig majs. Men vad det är det har jag fortfarande ingen aning om. Någon som vet?



Tivoli i central park, men vi valde att gå till lekparken istället.


Pusspaus och bagellunch i central park


Så bra lekparker i central park med en massa vattensprutande grejor för barnen svalkar bra i över 30 grader i skuggan!

De flesta parker är väldigt inhägnade. Utanför denna söta lilla lekpark i central park stod det att man fick inte sova i parken, inte gå barfota och inte droga.


Vi åt fantastisk pasta (men rätt dyrt) på Alfredos som ligger precis vid Rockefellar Center. Bilden är från deras hemsida. Vi var alldeles utsvultna att det inte blev kort tyvärr. Sen blev det Top of the Rock! Vi fick tips av New York bor att skippa Empire State Building med timslånga köer och istället åka upp i Rockefellar Center. Vilken vy!!! Det var heller inga köer. Svindlande Magiskt att blicka ut över NY på kvällen med alla ljus.





Poolhäng och jordgubbsmoussetårta - Årets mysigaste dag!

Vilken paradisdag vi har haft. Varmaste dagen på året var vi inbjudna till ny pool, med det bästa sällskapet och god mat.  Miljoner tack för idag Å och P vi hade verkligen en sån fantastisk dag med er! Barnen badade sådär 4 gånger under dagen, det var bara upp och torka och i igen.



Den såååå goda pastasalladen! Varje gång jag äter hos dem så är det otroligt god och fräsch mat. Den här salladen kommer härmas! Pasta med pesto, gräddfil och creme fraiche och en massa gott i som t ex bacon, kyckling, tomater och salladsblad.

Jag tog med en jordgubbsmoussetårta till kaffet. Jag har ändrat lite i receptet. Moussetårtan var god, men det var lite för mycket mousse. Den är värd att göras igen, men då med hälften så mycket mousse, alltså är receptet för moussen halverat. 

Du behöver:
Sockerkaksbotten eller 1 färdig tårtbotten
½ kg jordgubbar
5 gelatinblad
0,75 dl vatten
1 dl socker
3 dl grädde
½ msk vaniljsocker

Gelé högst upp:
2 Gelatinblad
1½ dl jordgubbssaft

Gör så här:
Använd en form med löstagbar kant. Klä den på insidan med plastfilm. Placera tårtbotten i formen.

Mixa jordgubbarna väl. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i några minuter. Koka sockerlagen genom att koka upp vattnet med sockret och sen svalna så det blir ljummet. Lägg i gelatinbladen så de smälter. Häll i lagen i jordgubbsmixen och blanda ordentligt.

Vispa grädde rätt hårt och blanda med vaniljsockret. Rör ner i jordgubbsblandningen och häll i formen över tårtbotten. Ställ i kylen över natten eller åtminstone sådär 4 timmar.

Gör gelén genom att först lägga gelatinbladen i kallt vatten sådär 10 minuter. Värm saften och lägg i gelatinbladen. Låt det svalna och häll över moussetårtan.



Första Middagen på Manhattan

Efter att ha spenderat flera dagar i Brooklyn flyttade vi vårt pick och pack till Hotel 17 på Manhattan för de sista dagarna. Det är ett budget hotell och jag hittade det i sista minuten innan vi lämnade Sverige. Så nöjd med hotellet och kan verkligen rekommendera det. Bra valuta för pengarna. Det är helt omöjligt inrett med olika mönster blandat huller om buller, men det har gjorts på ett så charmigt sätt. Sen är det tip top fräscht vilket gör att man kan ta att man inte har varken dusch eller toa på rummet. Det är ett riktigt kulthotell visade det sig för Madonna har bott här och gjort ett fotoreportage här, Woody Allen har spelat in en film på hotellet och de kändaste modemagasinen som Vogue och Elle har gjort reportage pga stilen. Det ligger också så nära till det mesta.


Lite trötta skulle vi äta middag på stan och kom till en typisk amerikansk restaurang. Just då kändes det lite roligt att välja Chips with Blue Cheese sauce till förrätt.

Skulle beställa till Annie och det stod köttbullar på menyn. Men köttbullarna var inte direkt som de Annie var van vid och den halva portion pommes som jag bad om till henne vara megastor. Alltså blev middagen för hennes del chips i fettig sås till förrätt och bara massa pommes till huvudrätt. Kände mig inte som den bästa mamman, men vad 17.





    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin