Tapenadlax



Jag har varit lite dålig på att uppdatera fast jag har en massa recept på lager. Ska försöka bättra mig.
God variant på vanlig lax är tapenadlax, dvs tapenad och creme fraiche som blandas och bara breds på. Om man har bjudmiddag så är det här en snabb fix och blir en fin middag med något festligt tillbehör. Bra LCHF mat också!

För 4 pers:
4 laxfiléer
1 burk svart tapenade
1 burk creme fraiche

citron, peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 C

Lägg laxen i smord ugnsform. Blanda tapenaden med creme fraichen. Pressa över lite citron på varje laxbit, peppra och bred sedan på tapenadblandningen. In i ugnen sådär 10 minuter.



Tips till är ugnsbakade cocktailtomater. Du behöver 1 ask cocktailtomater. Skölj dem och lägg dem sedan i ugnsfast liten form med lite oliv- eller rapsolja i. Låt stå i ugnen 20 minuter.

Lätt som en plätt!



Krämig Mannagrynsgröt med Äpple - Favorit hos en liten Typ



Imorse åt vi vår favoritgröt igen: Mannagrynsgröt med rivet äpple och russin. I vanliga fall brukar jag ta i äggula och en liten klick smör också  för att den ska bli krämig, men så blev det inte i morse. Godare gröt får man leta efter. Annie älskar den här mannagrynsgröten. Receptet hittar du HÄR.



Kanel till äpple och russin är som pricken över i:et!




Pasta Carbonara



Kanske den godaste pastan - Carbonara. Vi gör den med massa rödlök, bacon och superkrämig genom en extra skjuts av grädde. Passar så bra med en sallad med apelsin också.

För 4 pers:
3 dl grädde
1 dl mjölk
1½ röd lök
2 pkt bacon
100 g parmesan minst! Riven
4 äggulor

spaghetti
svartpeppar

Gör så här:
Börja med att koka pastan. Under tiden stek bacon och hackad röd lök i stekpannan. Peppra. Tillsätt grädde och mjölk. Blanda tillsammans med den färdiga och avrunna spaghettin. Blanda i det mesta av parmesanen och låt resten stå på sidan för den som vill ha mer.

Servera med äggulan i skalet till varje person.





Porterstek till Helgen



Först måste jag bara säga att jag önskar bilderna kunde göra denna porterstek rättvisa för den var så fantastiskt god! Men, då steken kokat i flera timmar och ljuvliga dofter spred sig och allt var klart och rykande varmt och såg så läckert ut där skivorna låg uppskurna så upptäckte jag att batteriet i kameran var helt dött - TYPISKT! Alltså batteriet på laddning. Jag la upp en tallrik som fick sig en fotosession 3 timmar senare. Så här ser alltså porterstek med sås och sallad ut då den har stått och väntat i tre timmar. Ps. Lingonsylten är helt ny och fräsch ;-)

Men tro mig, den var kanongod! Det här är den perfekta bjudrätten på en helgmiddag.

1 stek:
1-1.5 kg rostbiff, älgstek eller högrev
1 flaska porter
2 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
10 st enbär
½ tsk hel svartpeppar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 köttbuljong

Såsen:
8 dl sky
5 msk mjöl
2 dl grädde

Gör så här:
Du kokar helt enkelt bara upp alla ingredienser till kokspadet. Lägg i köttet och koka tills det blir mört, 3-4 timmar beroende på stekens storlek. 

För såsen vispar du ihop skyn med mjöl och grädde. Det blir en härlig smak av svartvinbärssaften, portern, enbär osv. 




Chili con Carne - Vår version



Den här chili con carnen gjorde vi igår i storkok. Den är lätt att göra men ska koka sådär 1 timma så lika bra att göra så man kan ta med som matlåda och ha några dagar till hemma. Den går jättebra att frysa dessutom. Så när man ändå håller på så....

För 8 pers:
1 kg nöt- eller blandfärs
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
4  paprikor
1½ köttbuljong
4 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater
1 lagerblad
(½-1 chili efter smak)
1 burk vita bönor i tomatsås

olja, salt, peppar, vatten

Gör så här:

Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka paprikorna. Fräs lök, vitlök, paprika i olja i en gryta. Löken ska bli blank men inte brynt. Häll över allt i en skål på sidan och fräs sedan köttfärsen i grytan. Häll tillbaka lök- och paprikahacket och blanda. Tillsätt buljong, tomatpuré, tomatkross och lagerblad. Tillsätt finhackad chili. Salta och peppra efter smak.

Koka allt i 45 - 60 minuter. Häll i lite vatten om det är för tjockt. Häll i bönorna den sista kvarten och låt koka med. 




Lite Key Lime Pie på en onsdag



Jag  har ju varit sugen på att testa Key Lime Pie väldigt länge, så sugen att jag tom skickade efter speciell Lime juice, Nellie & Joe's Famous Key West Lime Juice.  Juice som ska vara den ultimata för just Key Lime Pie. Pajen kommer just från Key West och där är limen lite annorlunda mot vår vanliga lime. Den smakar lite mer.
 

Key Lime Pie:
15 Digestivekex (jag använde vanliga, men kommer ta fullkorn nästa gång)
125 g smör

4 äggulor
1 burk kondenserad mjölk
1 dl pressad lime (jag tog ju specialjuicen, men vanlig lime blir nog precis lika bra)
Rivet skal från 1 lime

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 C

Krossa kexen till småsmulor. Smält smöret och rör ner smulorna. Tryck ut smulblandningen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm. Sätt in i ugnen ca 8 min.

Häll äggulorna i en bunke. Tillsätt burken med kondenserad mjölk, limesaft och den rivna limen. Häll smeten i formen. Grädda i 15 min. Låt kallna.

Låt den stå i kyl i några timmar så den sätter sig.

Om man vill så har man lite marängtopping:

Sätt ugnen på 175 C

4 äggvitor
2 msk socker

Vispa äggvitorna tills du kan vända på bunken utan att det rinner ut. Tillsätt sockret och vispa blankt. Spritsa eller bred över marängen. In i ugnen några minuter bara.



TADAAAA!




Linssoppa som smälter i munnen



Vi är lite inne i en soppperiod just nu. Igår kväll blev det alltså ännu en soppa - Linssoppa. Jag älskar linssoppa, min sambo tycker det är sådär. Jag har två favoritlinssoppor den ena är den med morot, paprika och lite curry och den har jag i perioder gjort 1 gång i veckan, receptet hittar du HÄR. Den andra är denna som är med purjo, potatis och timjan och verkligen smälter i munnen.

För 4 pers:

2 dl röda linser
1 större purjo
2 potatisar
2 grönsaksbuljong
1 tsk timjan
1 l vatten
1 lime (saften)

olivolja, peppar, salt

Gör så här:

Börja med att skölja linserna.

Strimla purjon. Skala potatisarna och skär i mindre bitar. Fräs purjo och potatis i i olja i en stor kastrull. Häll i linserna, i med buljongen, timjan och vattnet. Salta och peppra lätt. 

Låt koka under lock sådär 10 minuter drygt. Pressa ner limen. 

Mixas soppan slät med mixer eller stavmixer. Om den är för tjock så spär du bara ut den med lite vatten. 

Servera med lite strimlad paprika, en klick creme fraice och något gott bröd.




Fisk med Frasigt Mandeltäcke



Fisk äter vi minst 1 gång per vecka. Nu blev det torsk med frasigt överdrag på ströbröd och mandel blandat med smör och mjölk. Verkligen gott! Testa själva.



Till 2-4 pers:

400-600 g torskfilé (vi tog ett djupfryst block, men går lika bra med färsk)
3 msk margarin - smält
½ dl mjölk
3 msk ströbröd
2 msk smulade mandelspån
2 msk hela mandelspån
1½ dl grädde

Salt, peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 C

Lägg blocket i smord ugnsfast form. Salta och peppra lätt.

Blanda smält smör, mjölk, ströbröd och smulade mandelspån till en smet. Bre smeten över fisken och strö över de hela mandelspåna.

Häll grädden i formen. Sätt in formen i ugnen tills den fått färg, cirka 25 minuter.


Mums med bönor, potatis och naturligtvis citron till!




Barbecueglaserade Kycklingklubbor

Lättgjord barbecuesås som smakar sådär amerikanskt gott. Äts gärna med småplock som tomater, oliver och majs mm.

För 4 pers:

2½ dl Ketchup
1 dl farinsocker (drygt, pyttsa på med sådär 2 msk till)
1 msk Worcestersås
1 msk Äppelcidervinäger
1-1½ kg Kycklingklubbor (tinade)

Salt, peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 C (för små klubbor), 250 C (för stora)

Blanda ihop ketchup, socker, Worcestersås och vinäger. Salta och peppra. Lägg i ugnsfolie i en djup ugnsplåt och lägg i klubborna. Häll på hälften av såsen, jämnt fördelad över klubborna. Jag penslade lite för att det skulle bli mer jämnt. 

Ugnsbaka 30-35 minuter. Vänd dem efter halva tiden och pensla runt lite om du vill. 

Resten av såsen serveras till. Annat gott till är kokad eller grillad majs skuren i bitar och tomater.

Lite American feeling eller sommargrillpartyfeeling såhär i värsta kylan :-)




Bajstårta med Kissaft



Här är den -  tårtan som gör alla barn runt 2,3 årsåldern helt lyriska. Den är dessutom enkel och verkligen god! Den smakar lite som Radiokaka om ni har testat det. Receptet kommer från en underbar bok med tårtor för barn: Millas Kalastårtor. Där finns en gäng helt fantastiska tårtor och andra tips för kalas.



För 1 stor korv:

150 g smör
200 g mariekex (1 paket)
2 äggulor
1 dl socker
2 msk kakao

Gör så här:
Börja med att krossa kexen. Lägg dem i dubbla fryspåsar och bryt sönder så att de är stora som corn flakes ungefär. Smält smöret och låt svalna lite. Vispa äggulor och sockret. Tillsätt det smälta smöret och kakao. Rör om ordentligt. 

Häll ner kexen och jobba ihop den så att allt blandas ordentligt. 

Forma valfritt. 

Lägg över plastfolie och ställ in i kylen minst en halvtimme innan den ska ätas (jag gjorde den kvällen innan).

Den går finfint att skära i skivor.

(Kom ihåg att inte spara den mer än några dagar i kylen eftersom den innehåller färska ägg. Men den går bra att frysa, då tar du upp den 1 timma innan den ska serveras)   

Självklart serverar man den med lite kissaft (Äppeljuice)!




Korven




Pasta Puttanesca Javisst!


Hade min mamma och bror på besök i helgen då vi hade kalas. Vi hade en del att stå i så det krävdes en snabb rätt, som samtidigt var det där lilla extra. Här är den: Pasta Puttanesca

För  4 pers:

500 g Pasta (pappardelle)
250 g Broccoli
1 lök
4 vitlöksklyftor
1 miniburk (eller ask) sardeller (ca 53 g)
2  burkar plommontomater
1 tsk oregano
1 kruka persilja (basilika funkar också)
1 burk Kalamataoliver
100 g Pecorionost/parmesan (riven)

olivolja, salt, svartpeppar 

Gör så här:

Koka pastan. under tiden skär broccolin i mindre bitar och låt koka med de sista minutrarna med pastan.

Hacka löken fint och skär vitlöken i tunna skivor. Hacka sardellerna grovt. Fräs allt i lite olivolja några minuter. Tillsätt plommontomaterna, oregano och salta och peppra.  Koka ihop under 10 minuter. 

Blanda den färdiga pastan med tomatsåsen, oliver, hackad persilja och broccoli. 

Strö över riven pecorino/parmesan. Det ska vara en massa ost.

Fix & Färdigt!

Till försnacks blev det så goda Västerbottenostsnacks.





Matlagningskurs

Min julklapp till sambon var en Matlagningskurs. Där är han ikväll, för andra onsdagen i rad. Inte för att han inte kan laga mat utan just för att han kan det. Det är en liten kockskola genom Medborgarskolan för de som gillar att laga mat. Det är 3 gånger och varje gång lagar de nya rätter på tema fågel, fisk, kött. De äter middagen de har lagat (Då får man ju hoppas att de har lyckats med maten, annars blir det inte så rolig avslutning.)

Förra onsdagen var första gången och temat var fågel. De lagade då: Brynt och ugnsbakad Pestofylld kalkonfilé (mandelpeston gjordes också på plats), Ingefärsbrässerad anka, Kycklingkebab, Auberginröra med sesampasta och kyckling med citrongräs. Han var så nöjd då han kom hem och hade även lärt sig diverse knep, t ex att man inte behöver skala ingefäran då man använder den och att saltet i diskmaskinen förstör eggen på knivar. Då kanske han kan diska dem för hand som jag har gjort hela tiden nu då ;-).

Han fick med sig alla recept hem och har lovat laga de bästa. Bra julklapp som spiller över så här på hemmafronten också:-)

De har en massa spännande matkurser, här är bara ett axplock:

Matlagning för singlar 25+ och 40+ (kanske något istället för krogen, de hålls just på fredagskvällar)

Det franska lantköket (där man får tillaga sniglar och sallad på maskrosblad)

Persisk matlagning

Det provensalska köket
(oliv, tryffel, getost fikon...mmmmm..den skulle jag vilja gå!)

Italienskt vegetariskt

Pappor och barn i köket

Fruitcarving
(skulptera fram blommor, fiskar, fåglar mm)

Gourmetmatlagning

Gubbröra
- Kurs för män enbart

Moussetårtor i miniformat (skulle jag vilja gå)




Färgglad Soppa på Sötpotatis

Alltså sötpotatis! Jag hade glömt bort sötpotatisen ett tag här. Blev så glad när jag kom på att den är så god till soppa. När min dotter var bebis så lagade jag den mesta bebismaten själv och frös in i istärningslådor. Perfekt att ta fram några tärningar i taget till en måltid. Då använde jag väldigt ofta sötpotatis. De flesta barn gillar ju det lite söta som finns i bl a sötpotatis och majs. Eftersom du inte använder varken socker eller salt till små bebisar så passar det bra att använda grönsaker som är något sötare. Jag kokade, blandade med t ex purjo, lite vitlök, vanlig potatis, broccoli, blomkål, en skvätt grädde och kanske lite smör och mixade slätt med stav eller mixer. Hon tyckte verkligen om det.

För 4 pers:

1 liter vatten
2 grönsaksbuljonggrejer
700 g sötpotatis
1 vitlöksklyfta

salt, svartpeppar

Koka upp vatten och buljong. Skala potatis och vitlök och skär i småbitar. Häll ner i buljongvattnet och koka drygt 10 minuter. Mixa i mixer eller stavmixer tills det är slätt. Salta och peppra.

Till den hade vi pumpafrön, creme fraiche och tomatbröd

Soppa på en spik liksom!



Fläskfile + Dragonsås = Gott!

Vi fick middagsgäster: ♥Karolina, Andreas och sötaste lilla Arvid♥ på en helt vanlig måndagskväll. Om man kommer hem från jobbet sådär 30 minuter innan gästerna kommer så gäller att svänga ihop något snabbt och lätt. Denna rätt är en sådan, särskilt om man kör med pommes till.

Fläskfilé med en massa dragon i krämig sås. Till det en hög med pommes. Kanske inte så nyttigt men såååååå gott! Jag brukar aldrig äta pommes, har t o m förbjudit min sambo att äta det på Mc Donalds då Annie är med, för att hon inte ska få smak för det. Det var år sedan jag åt det hemma, men nu kändes det som att det var dags:-)

För 4 pers:

1 korv fläskfilé (ca 500 g)
2½ msk vetemjöl
3 dl vatten
5 msk grädde
1½ msk torkad dragon
1 köttbuljonggrej

smör, salt, peppar

Gör så här:

Putsa filén och skär den sen i 1½ cm tjocka skivor. Bryn dem lätt i smör på båda sidor på hög värme i panna. De ska inte genomstekas! Krydda med salt och peppar. Lägg över bitarna i en gryta.

Rör ut mjölet med lite vatten till en jämn smet.  Vispa ner vattnet, grädden, dragon och i med buljonggrejen. Häll blandningen över fläskfilén. Koka upp och låt småputtra sådär 5 minuter så att såsen tjockar på sig.

Ser ni de fina faten som allt är upplagt på. De fick jag i present av min kusin. De har hon gjort själv. Jag är så stolt över att ha fått dem och älskar dem. Det är tydligen livstidsgaranti på dem också;-) Så har jag sönder ett fat så kommer det ett nytt♥




Romantiska tips ♥


Tiramisu med hallonkanske?Ska egentligen stelna ett bra tag i kyl, men jag har gjort den någon timma innan servering och det blev hur bra som helst.



Vit chokladmousse med valfria bär. Måste stelna i kylen några timmar. Dekorationerna går hur snabbt som helst att göra.



Chokladfondant med brieost och färsk frukt. Går snabbt att fixa!



Gå och handla romantiska och suveräna bakverk på Xoko


Ishjärtan i fryspåsar. Så sött till drinken!





Hoppas alla får en kärleksfull kväll med eller utan sambo, partner, man, fru, barn




Kanske en liten romantisk förrätt till ikväll?



Vad sägs om snittar med limemarinerade räkor? Receptet kommer ursprungligen från Nyhetsmorgon där de lagades av Karin Andersson.


För 2 personer:

50 g skalade räkor
1 st steklök, finskuren
4 st coctailtomater, i små klyftor
1 dillkvist, finskuren
½ dl cocosgrädde (t ex ICA eller asiatiska butiker)
1 st lime, saften
Pyttelite röd chili
pyttebit skalad ingefära
½ skalad vitlöksklyfta
2 st rostbröd
1 msk smör

salt

Gör så här:

Skala räkorna. Kärna ur en liten bit chili. Skala och hacka vitlöken. Mixa sedan chili, vitlök, lite ingefära, limesaft och cocosgrädde slätt. Skär steklöken fint. Dela tomaterna i små klyftor. Blanda steklök, räkor, tomat och dill i en bunke. Tillsätt limemarinaden och smaka av med salt.

Skär bort kanterna på rostbröden och dela dem på mitten. Stek dem sedan gyllenbruna i smör.

Lägg de limemarinerade räkorna på toastskivorna och servera.


Lite hett och så...



3 ÅRS RÖJ

Sorry att det varit tomt idag, men igår fyllde min lilla dotter hela 3 år♥ Har haft lite att stå i!

Det började med att hon fick Bajstårta (chokladkaka med Mariekex) med kissaft (äppeljuice) på sängen (man får glädja dem lite i den fasen) och en massa fina paket:


Nyvaken skrutta


Bajstårtan som är otroligt god faktiskt, tro't eller ej!


Chokladbollstillverkning: Mormor bakar, Annie smakar


Bamsetema


Dunderhonungsburkar med godis i till alla barn istället för fiskdamm


Tråkig festlokal blir ok med lite vimplar osv


Till de vuxna: Key lime pie, Macarons


Kalas!

Här började det gå överstyr

Nu dags att sova. Recept på Key Lime Pie, Macarons och Bajstårta kommer under veckan!

Gonatt!




Kladdkaka med Mint & Trevlig Helg

Här kommer ett litet bakrecept på kladdkaka med ett täcke av mintchoklad. Den här smakar verkligen av mint, vilket jag älskar, men man kan ta vilken smak som helst apelsin, chili, blåbär...

Kladdkaka - Till 24 cm form:

100 g smör
2½ dl socker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 C

Smält smör. Dra kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg och rör om ordentligt. Rör ner resten av ingredienserna och blanda ordentligt.

Häll smeten i en form med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen sådär 20 minuter. Detta kan såklart göras dagen innan.



Minttäcke:

100 g Mintchoklad (jag använde Lindts)
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Koka upp grädden. Hacka chokladen. Dra kastrullen med grädden från värmen och häll direkt ner hackad choklad och vaniljsocker i grädden. Rör tills chokladen har smält och det blir en jämn smet. Vänta med att bre på smeten tills den svalnat och tjocknat till.

Ps. Viktigt att dra kastrullen från värmen innan man lägger i chokladen, annars blir krämen mer rinnig.

Ätbara rosenknoppar att dekorera med. Vi testade att knapra i oss varsin (eller en bit iallafall). Det smakade mycket ros, men annars bara konstigt som att äta en kvist eller liknande. Men fint att dekorera med!




Fiskgryta med Räkor Vin och Grönsaker

Denna fisksoppa är så så god med mycket fisk och räkor och avrundad med vin. Egentligen är det en soppa, men jag tycker den passar bättre som gryta med pressad potatis. Man kan ha bröd till för att suga upp såsen lite.



För 4 pers 

400 g gösfilé eller annan fast fisk, t ex Lax eller Regnbåge
150 g räkor (skalade)
2 morötter
1 liten bit Rotselleri
½ purjolök
400 g  konserverade hela Tomater
2 dl vispgrädde
50 g smör   
1 tsk salt
1 dl vatten
2½ dl vitt vin

1  knippa Dill

Gör så här:

Strimla morötter och purjo. Riv selleri grovt. Koka grönsakerna i 1 dl vatten och med 1 msk smör i 2 min.

Häll upp tomater och grädde i en stor kastrull. Skär fiskfiléerna i 2 cm tjocka skivor, och lägg dem bland tomaterna och grädden. Krydda med salt och peppar.

Tillsätt de kokta grönsakerna, vinet och resten av smöret. Låt sjuda på mycket svag värme i cirka 5 min. Rör inte om för mycket. 

Lägg i räkor och låt alltsammans bli genomvarmt utan att koka. Strö över finhackad dill.




Lite choklad på en helt vanlig vardag!



Fick en ask choklad av min sambo såhär en helt vanlig vardag! Det är 4 olika sorters tryfflar som alla säger Ät mig! Eller vad tror ni om: Vaniljtryffel, Kaffekasktryffel, Mintcognacstryffel eller Apelsintryffel?




Glassandwich med Mascarpone och Jordnötskola

Vi hade en del Mascarpone i kylen och i senaste Elle mat & vin fanns ett roligt recept på glass gjord av just Mascarpone och dessutom kolasås med jordnötter. Jag ändrade lite i receptet, tog mer Mascarpone och mindre glass, det blev bra! Det här kommer vara en stående efterrätt. Man kan göra dessa sandwichar klara i förväg och frysa in dem i lufttäta burkar (då håller de sig upp till 2 veckor i frysen) så att det bara är att ta fram då man får gäster eller blir sugen.


Vaniljglass:
2 dl grädde
250 Mascarpone (1 burk)
3 äggulor
3 msk florsocker
½ vaniljstång - skrapa ur fröna

Jordnötskola:
75 g smör
½ dl strösocker
3/4 dl vispgrädde
1 dl jordnötter (grovhackade)

Jules destrooper kakor
(eller andra tunna kakor) 


Gör så här:

Börja med jordnötskolan. Blanda smör, socker, sirap och grädde i tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör om några gånger. Låt den koka på medelvärme tills den börjar tjockna och har blivit fint gyllenbrun. Sådär 5-10 minuter. Rör ner de lätt hackade jordnötterna och dra kastrullen från värmen. låt svalna. 

Nu sätt igång med glassen. Vispa grädden hårt. Sen vispar du äggulor, florsocker, och vanilj luftigt. Vänd ner grädden i äggblandningen och rör sedan ner mascarponen och rör till en jämn smet. Häll glassmeten i frystålig form. Klicka ner den avsvalnade jordnötskolan jämnt. 


Ställ in formen i frysen minst 6 timmar. TA ut glassen ca 15 minuter innan den ska serveras så den mjuknar något. Skeda upp lagom mycket glass på ett kex och lägg på det andra som lock. Tryck till lite och lägg sedan in i frysen på t ex ett fat. Upprepa tills kexen eller glassen är slut. 

Ta fram de glasssandwich du behöver 10-15 minuter innan de ska serveras.  

MUMSFILLIBABBA!




Marinerad kyckling med Rostad Potatis och Västerbottentomater

Kyckling marinerad i köpt vitlöksmarinad, ugnsrostad potatis och ugnsbakade tomater med Västerbottenost, basilika och lite vin. Till det en enkel sås på grädde, soja och lite basilika.

Börja med potatisen eftersom den tar längst tid. Sätt ugnen på 220 C. Skala potatis och skär i halvor eller tredjedelar, stora bitar i allafall. Lägg på ugnsplåt med någon matsked olivolja. Salta lite och in i ugnen ca 40 minuter.

Bryn kycklingen hastigt och lite lätt i stekpannan på båda sidor. Lägg i ugnsfast form och ställ in i ugnen då 20 minuter återstår på potatisen.



Gör tomaterna.

För 4 pers:
4 stora tomater
300 g riven Västerbottenost
2 ägg
2 msk vitt vin
2 msk basilika (finhackad)
1 krm Cayennepeppar

vitpeppar, salt

Gör så här:

Blanda ost, vin, ägg, basilika, cayennepeppar, vitpeppar. Dela tomaterna på mitten, ta ur innandömet med sked. Salta lätt. Lägg i ugnsfast form. Fördela smeten. Gratinera med övervärme på 250 C i cirka 10 minuter. 

Ställ t ex in dem så fort du tagit ut kyckling och potatis, sätt på övervärme och gratinera. De är precis klara tills du har skurit upp kycklingen och ställt allt på bordet.

De här tomaterna har jag gjort som förrätt också flera gånger. Då kan man servera dem med lite sallad eller lufttorkad skinka och/eller svarta oliver.




EAT! Ekoaffären



På Tegnérgatan här i Stockholm finns en stor fantastisk ekologisk matvarubutik Eat! Ekoaffären. Deras sortiment är helt otroligt. Du hittar allt från choklad och chips till toalettpapper, krispiga salladshuvuden och granatäpplejuice.

Dessutom är deras priser humana! De har ofta erbjudanden i affären så man kan smaka på något man annars inte skulle ha testat.


God Fair trade choklad



Fräscha smörgåsar! De har även ett laxspett i Take Away förpackning som min kollega säger är gudomliga.

Mina favorit tortilla chips. De fanns på PrisXtra där jag bodde tidigare, men där jag bor nu är det ICA som gäller och de har tyvärr inte dem. De är så så goda!




En Alldeles Underbar Purjolökssoppa



En riktigt god purjo- och potatissoppa! Perfekt med parmesan- och paprikabröd till.

Soppa till 4 pers
2 lökar (grovt hackade)
2 msk smör
5 potatisar (tunna skivor)
2 purjolökar (strimlad)
12 dl vatten
1 buljong
1-2 dl vispgrädde

salt, vitpeppar, finhackad gräslök

Gör så här:
Fräs lökhacket i smör i stor kastrull. Ha svag värme, löken ska inte få färg. Tillsätt potatis och 2/3 av purjon. Häll i vattnet och buljong. Koka på under lock i sådär 25 minuter. Kör den slät i mixer eller med mixerstav. Rör ner vispgrädden och den sparade purjon.

När den ska serveras värmer du den och smakar av med salt och peppar. Kanske lite gräslök också!

Paprika- och parmesanbröd


4 skivor vitt bröd
100 g parmesan (finriven)
1 tsk paprikapulver

Sätt ugnen på 225 C

Gör så här:
Lägg ut brödskivorna på bakplåtspapper. Strö över rikligt med ost på varje. Pudra över paprikapulver direkt över osten. In i ugnen knappt 10 minuter. Skär i trekanter.

Njut av maten och att våren snart är här!




Sveriges 10 Vanligaste Vardagsrätter

Enligt en studie, av oberoende part, på uppdrag av Knorr, så är dessa nedan svenskarnas vanligaste vardagsrätter. Stämmer det på er?

1. Kycklingfilé 41%
2. Spagetti och köttfärssås 39%
3. Korv 25%
4. Köttbullar 22%
5. Pasta med sås (ej köttfärs) 18%
6. Korv Stroganoff 15%
7. Ugnsbakad Lax 11%
8. Panerad fisk 10%
9. Köttgryta, t ex kalops, gulasch 9%
10 Soppa 8%

Vi äter nog rätt så likt den här listan faktiskt. Men köttgryta är vi inte så bra på. Det är med på To Do listan nu!



Ugnsstekt Lax med Ljuvlig Gorgonzolasås





Det blev ugnsstekt lax häromdagen. Finns det någon godare sås än Gorgonzolasås? Dessutom strödde jag på tryffelsalt på laxen innan den åkte in i ugnen. Till det en fräsch sallad på blad, päron och rostade valnötter. Måste säga att kombinationen blev outstanding! Detta borde väl vara en LCHF rätt (men de goda päronbitarna kanske måste bort från salladen?)

Lax för 4 Pers:
4 laxbitar
Tryffelsalt
Citron

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 C

Lägg laxen i en smord ugnsfast form.  Sprinkla över lite citronsaft på laxen. Strö över lite tryffelsalt. Sätt in formen i 10-15 minuter. Färdigt!

Gorgonzolasås:
1 burk creme fraiche (du kan även ta lätt Creme Fraiche)
150 g Gorgonzola
2 vitlöksklyftor

Gör så här:

Blanda Creme fraiche, Gorgonzola och vitlöksklyftor i kastrull. Koka upp och låt småputtar några minutrar. Färdigt!


Sallad


1 näve valnötter
1 näve salladsblad av valfritt slag
1 päron

Rosta valnötterna i stekpanna. Skala päronet. Blanda sallad, päron och valnötter. Färdigt!

 


Godare än så här blir det inte!




Snabb & God Thai

Supersnabb Thaimix av risnudlar och fläskfärs. Gott att bryta av vardagsmaten lite med andra smaker som ingefära, röd curry och lime.

Till 4 pers:

100 g tunna risnudlar
500 g fläskfärs
2-4 cm ingefära (fint hackad)
2 msk röd currypasta
2 tsk fiskssås
2 morötter (i tunna strimlor)
4 salladslökar
2 lime (8 klyftor)

Neutral olja, t ex raps

Gör så här:
Lägg nudlarna i kokande vatten i 5 minuter. Fräs färsen med ingefära i lite olja, tillsätt röd curry, fisksås och morot. Rör om ca 1 miunut. Lägg i nudlar och löken. Låt allt bli varmt.

Lägg upp i skål och lägg limeklyftorna ovanpå.



Powersmoothien med Gojibär, Havtorn, Björnbär & Blåbär

Jag var hemma och förkyld i veckan. Passade på att göra en riktig smoothie med proteinpulver, linfröolja, lecitin, mjölk, banan och superbär. Kände mig riktigt pigg efter den. ICA har nu två nya (tror de är rätt nya iallafall) frysta bärmixer som jag inte kunde låta bli att köpa hem.

Eftersom jag var förkyld så körde jag på superbären: Gojibär, havtorn, blåbär, björnbär. Till färg och smak så slog verkligen björnbär och blåbär igenom. Eftersmaken är lite lätt sur/besk från havtornen och gojibären. Men det kan man leva med när man vet att det är superbär man har att göra med. Det var som sagt bara en touch av surt/beskt dessutom. Tycker de har lyckats med mixen! Nästa smoothie blir med sommarbärsmixen. 


1 port
2 dl sojamjölk/rismjölk/havremjölk/vanlig mjölk
1-2 msk kallpressad extra jungfru linfröolja
1 msk lecitingranulat (bra mot stress och dålig sömn)
3 msk vassleproteinpulver (Jag tycker att vaniljsmaken helt klart passar bäst)
1 banan
100-150 g frysta bär

(1 tsk rivet citronskal och lite saft)


Kör allt i mixern. Häll upp och njut! Det blir såååå gott! Dessutom så känner man sig riktigt skönt mätt efteråt.
(Ps. Linfröolja, proteinpulver och lecitin kan du köpa i vilken hälsokostaffär som helst, MEN betydligt billigare i nätbutikerna)


Så här ser mixen ut i mixern:-)


Smoothien i min dotters ostädade rum som jag inte orkade städa, lite stök är charmigt bara.




Smältande Färska Rödbetor och Fetaost


Kokta, färska rödbetor kan jag just nu inte få nog av. De smälter i munnen och passar hur bra som helst med feta eller getost. Denna gången använde jag fetaost, rostade solrosfrön och skvätte på balsamico och olivolja. Lagom förrätt.

För 2 pers:

4 små rödbetor
solrosfrön
fetaost
balsamico
olivolja

Gör så här:

Börja med att borsta av rödbetorna. Koka dem sedan sådär 30-40 minuter i lättsaltat vatten. De ska vara ungefär som potatis då de är klara (jag brukar prova med sticka. Om de sakta glider av stickan så är de redo). Skala dem försiktigt medans de är varma. 

Jag gjorde detta på morgonen och när vi skulle äta micrade jag på dem lite. Dela varje rödbeta 2-4 bitar, efter smak och lägg upp på serveringsfatet. Skär feta i bitar och lägg på.   

Rosta solrosfrön i panna. Akta så du inte bränner dem. Men de ska vara lite lätt gyllenbruna. Strössla över dem.

Stänk på lite balsamico och olivolja.

Kan man tänka sig att dessa knölar kan smaka så fint?




Vi blev bjudna på Fläskfilé med Kantareller i Ädelostsås





Vi var på trevlig kväll i Södertälje, mitt första stopp i Södertälje faktiskt! Där blev vi bjudna på en sån god fläskfilérätt så jag bara måste ge den vidare. Perfekt för bjudning. Sen är det en sån där rätt som sköter sig finfint i ugnen på egen hand. Vi satt ute på deras enormt stora inglasade terass med full värme på kamin och andra värmekällor. Mysigt, det blev lite sommarfeeling trots att det var full vinter ute.

Here we go:

För fler än 4 pers:

2 korvar med fläskfile (á ca 500 g styck)
3 dl torkade kantareller
5 dl creme fraiche (går bra med lätt creme fraiche)
1 triangel ädelost (ca 140 g)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 C

Skiva filén i skivor och lägg i ugnsfast form. De ska vara inne i ugnen tills de är genomstekta. Under tiden kokar du ihop kantareller, creme fraiche och osten. 

Ta ut formen och häll över ostsåsen. Ställ in formen igen i ugnen sådär 30 minuter så det gratineras.

KLART!

Till efterrätt belv det semla som jag glömde ta kort på. Det var årets första semla det!




Mousse au Chocolat med Björnbär



Här kommer ännu ett recept på vit chokladmousse. Det är väl bland det bästa som finns! Liten insats för ett storartat resultat. Den här moussen kan göras kvällen innan. Kom bara ihåg att inte spara några rester eftersom det är ägg i! Du kan också lätt förbereda choklad- och sockerdekorationen kvällen innan. Alltså LÄTT! Jag använde Lindts Mousse au Chocolat Blanc. Du kan ta vilken fin vit choklad som helst, men då tar du 100 g. Jag fick ta mer av Lindts eftersom den är luftigare och mjukare i konsistensen.

För 4 pers:
1 kaka (140 g) av Lindts Mousse au Chocolat Blanc eller annan fin vit choklad (100 g)
2 äggulor
1 msk socker
2 dl vispgrädde (vispad)
2 äggvitor (hårt slagna)
1 nypa salt

Björnbär eller andra bär

Gör så här:
Bryt chokladen i bitar och lägg i bunke. Häll över sjudande varmt vatten över chokladen så det precis täcker bitarna. Låt stå i 2 minuter. Absolut inte röra runt i det. Efter 2 minuter häller du försiktigt bort vattnet så att det bara återstår 1 msk i bunken med chokladen. Rör runt direkt. Rör ner äggulor och rör moussen jämn.

Vispa ner 1/3 av den vispade grädden med chokladsmeten. Vänd försiktigt ner resten av den vispade grädden. 

Vitorna vispas tillsammans med nypan salt så att bunken kan vändas upp och ner utan att äggviteskummet rinner ut. Strö ner sockret och vispa tills äggviteskummet glänser. Vänd ner försiktigt i chokladsmeten.



Ställ kallt, minst 3 timmar, eller över natten. Innan servering så mosar du lätt sådär 3 björnbär till varje glas (eller vad du vill servera i), skedar i moussen och dekorerar.

Chokladdekoration:
Smält lite mörk choklad. Ringla ut lite kors och tvärs med matsked till dekorationer på bakplåtspapper. Ställ kallt liten stund.

Sockerdekoration:
Smält cirka 1 ½ dl socker i kastrull (Jag droppade i 3 droppar lime också). Se upp för det går riktigt fort. Jag brände den första omgången! Med  matsked ringlar du lite kors och tvärs på bakplåtspapper för önskvärda dekorationer. Ställ kallt tills de stelnar.

Dessa kan göras dagen innan och bevaras i burk med lite bakplåtspapper emellan så de inte klibbar ihop. 









Husmorstipset: Bruna Bananer

Har du ett gäng bruna bananer som du inte hunnit äta innan det var dags att slänga dem, igen. Släng dem inte! In med dem i frysen bara. Dela dem helst lite. Sen är det bara i med dem i mixern då du gör smoothie eller när du ska baka. Det här funkar fint med annan frukt också.

Om du ska frysa annan frukt som t ex mango kan du mosa ner frukten och lägga i islådan. Perfekta bitar till smoothien.

Har ni något supertips i hemmet? Jag skulle bli så glad om ni tipsade mig, älskar sådana tips!




Smarrigaste Tacopajen



Lite annorlunda paj med bakpulver till skalet. Jag lovar på heder och samvete att ni inte kommer bli besvikna på denna paj, den är beroendeframkallande.

4 pers:

Skalet:

4 dl mjöl
50 g margarin/smör
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1,5 dl mjölk/filmjölk

Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt med smör och tillsätt mjölk eller filmjölk. Arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg kallt i 30 minuter. Tryck ut i form och förgrädda i 10 minuter i 225 C.   

Fyllning:
500 g färs (det funkar lika bra med nötfärs som blandfärs)
1 lök (hackad)
1 påse tacomix
2 msk mjöl
1 dl vatten (drygt)
2 vitlöksklyftor (hackade)
4 tomater (hackade)
(4 feferoni, i mindre bitar)
2 dl creme fraiche
4 msk majonäs
1 dl riven ost

Ugnen ska vara på 250 C

Bryn köttfärs med löken. Tillsätt tacokryddorna och hackade vitlöksklyftorna. Rör runt lite. Strö i mjölet och rör ner det ordentligt. Tillsätt vatten och låt puttra i sådär 10 minuter. Häll i pajskalet. 

Lägg tomater (och feferoni) över köttfärsen. Blanda ihop creme fraiche med majonäs och bred över tomaterna och feferonin. Strö över osten. Låt stå inne i 15-25 minuter.




NAM NAM!




Bjuden på Middag på Stan

I förrgår blev jag bjuden på middag på stan av sötaste mamman i stan! Går inte ens att beskriva hur trevligt det var att sitta och prata på tu man hand med min vän Maria. Det händer inte ofta kan man säga. Jag har min lilla dotter och Maria har sin lilla bebis.

Vi var på Monarki, en underbart mysig kvarterskrog i Vasastan. Så god mat! Just nu har de flera erbjudande med halva priset på vissa dagar. Passa på! Eller vad sägs om:


Ank- och rostad majsdumplings



Röding Pan Asian - ugnsbakad rödingsfilé med riven pepparrot, brynt smör, forellrom och edamame, rispuckar



Grillad högrev - kolgrillad, mörad högrev med sesamfriterade pommes frites, senapsmajonnäs och rödlökssallad



Ananasdessert - stekt ananas, varm ingefärsfudge, bourbonvaniljglass
och
Thaibrûlée - crème brûlée smaksatt med citrongräs och limeblad, toppad med ananas och mynta




Min fina vän!




Pecannöts paj






Jag trodde att jag och Annie skulle sova över hos en väninna med jämngammalt barn förra helgen. Men jag hade tagit lite fel på helg, typiskt! Iallafall hade jag planerat ta med mig kaka, Pecannötspaj. Så när alla ingredienser låg där och jag hade sett fram emot att äta just pecannötspaj så bakade jag till den ändå.Så som ni förstår så har vi ätit lite paj i veckan! Men inte mig emot. Jag är ju helt såld på nötter och känner mig bara nyttig vad jag än äter med nötter i. I den här pajen öste jag dessutom på med nötterna. Här sparas inte på krutet inte. Pecannötspaj är en sån utsökt fyllig och karamellig paj. Passar fantastiskt med vaniljglass eller grädde, eller bara som den är.

Pajdeg

3 dl mjöl
0,75 dl florsocker
125 g smör (kallt)
1 äggula
1 tsk vatten

Fyllning

120 g Pekannötter (grovt hackade)
40 g Pekannötter
2 msk maizena
2,4 dl mörkt muscovadosocker
60 g smör (smält)
2 msk vispgrädde
1 tesked vaniljsocker
3 ägg
2 msk aprikossylt (som sjuds lite tills den värmts upp)

Gör så här:

Blanda mjöl, florsocker och smör till gryning massa. Tillsätt äggula och vattnet. Tryck ihop degen. Knåda den smidig i lite mjöl. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm). Nagga botten med gaffel och ställ formen i kylen i 30 minuter. 

Sätt ugnen på 180 C

Baka pajskalet i 10-15 minuter. Den ska inte bli brun.

Sätt ner ugnen till 160 C

Blanda hackade pekannötter med majsstärkelsen. Tillsätt socker, smör, grädde, vaniljsocker och ägg. Rör ihop smeten. Häll smeten i skalet och lägg på de extra nötterna. Jag öste på med extra nötter.

Låt stå i ugnen i cirka 45 minuter. När pajen har kallnat så penslar du på med varm aprikosmarmelad. 




Dags att Vitaminbomba



Glöm inte fruktbomba kroppen nu. Nu är det sista tiden av vintern och reserverna i kroppen av vitaminer är låga. Så passa på att äta massa frukt. Vi gjorde en fruktsallad på björnbär, jordgubbar, lite kiwi och physalis. Till det lite vaniljkesella med pudrad kanel.




Mac'N'Cheese With Bacon



Dekadent och syndigt fett, men ack så gott! Det är du VÄRD! Du kan variera rätten i oändlighet med timjan, persilja, cayennepeppar, korv, broccoli osv.

För 4 pers:

2 msk smör
2 vitlöksklyftor
2 tsk senapspulver
2 msk mjöl
5 dl mjölk
200 g Cheddarost (riven)
350 g pasta, t ex Mezze Maniche eller Rigatoni
1 ½ pkt bacon (knaperstekt)
1 stor näve krutonger

Gör så här:



Sätt ugnen på 200 C

Finhacka vitlöken. Smält smör i en stekpanna. Lägg i vitlök och senapspulver. Stek någon minut bara. Rör ner mjöl och rör runt på låg värme i en minut. Vispa i lite av mjölken i taget och låt koka upp så att det tjockar till sig (några minuter). Rör ner ost och rör på tills det har smält.

Koka pastan al dente, låt rinna av och blanda med ostsås och hackad knaperstekt bacon. 

Häll allt i en ugnsfast form eller i mindre formar. Strö över krutongerna. In i ugnen cirka 20 minuter.  



DIG IN!






    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin