Det bidde en plick plock

Igår blev det en plick plock tallrik. Förra veckan somnade jag ifrån det hela, var så trött att jag inte orkade något och inte kände för att göra något. Igår började jag längta efter min plick plock tallrik redan på morgonen. Det blev lite av varje av det som fanns hemma: Jessicas frukt- och nötbröd, vidunderligt gott! Edamamebönor, kiwi, rostade och saltade nötter, krustader med kantarellmjukost, lammkorv, chevré, brie



Pierrot för barn på Operan

Igår mötte vi upp RM och Zack för föreställningen Pierrot på Operan här i Stockholm. Vi valde mellan Pierrot och filmen Modig, men bestämde oss för Pierrot. Det är dags att introducera lite finkultur i barnens liv. Det var så rätt valt av oss. Den var kanon!
 
Då det är en pantomin så var både jag och RM lite oroliga att de skulle tycka att det var konstigt att de inte pratade. Men de reagerade inte alls på det. Det hände saker precis hela tiden under den 40 min långa föreställningen: det var en hel del balett och en massa roliga, spännande, magiska, fina och fascinerande inslag. Varken vi vuxna eller barnen tröttnade. Jag kände mig faktiskt lite förtrollad av föreställningen och det verkade även barnen vara, för de var helt tysta rakt igenom och efteråt sa de att allt hade varit bra och ingenting hade varit tråkigt. 
 
Efter föreställningen gick vi till Gallerian och tog en youghurtglass. Barnen tog jordgubb med minmarshmallows och smarties och vi mammor tog nougat med nötkross, mmmmmm.



Härligaste frukostbrödet levererat

Då jag kom hem i fredags kväll från Beirut Café så hittade jag den här påsen utanför dörren. I påsen låg en papperspåse med mitt namn på. I påsen fanns de mest härliga nybakta bröden: frallor, formbröd, frukt- nötbröd, allt från Jessica. Hon är den bästa man kan tänka sig. Att vakna upp med en hel påse nybakt bröd till frukost har inte hänt sedan jag bodde med min mormor tror jag. 
Jag och flickorna hade den mysigaste frukosten med levande ljus, smörgåsar med philadelphia, bara smör, ost och till det te för mig, mjölk till Annie och vatten till Magda. Annie sa att det var en väldans god frukost och Magda mumsade frukt- och nötbrödet så hon närapå storknade. 



Fredagsmys på Beirut Café

Igår kväll var det galej. Jag mötte upp två av mina närmsta vänner och vi gick och åt en riktig brakmiddag på Beirut Café -libanesisk restaurang. Kommer inte ens ihåg när jag senast åt så mycket mat. Jag tycker verkligen inte om att lämna mat, men igår hade vi inget val, och efterrätt var det inte ens att tala om.
Miljön är som tagen ur 1000 och en natt. Det var här Demi Moore åt middag då hon var i Sverige och Ashton Kutcher var tydligen också här, vid ett annat tillfälle. Man förstår verkligen varför.
Det är så mysigt på Beirut Café. Har varit här två gånger tidigare. Första gången jag var här var faktiskt på en dejt för flera år sedan, då blev jag helt tagen av restaurangen. Andra gången var jag här med ett stort gäng för att fira en vän som precis gift sig. 
Avsmakningsmenyn kostade 330 kr per person, om man ville ha grillat till så kostade den lite över 400 kr, vi tog den med grillat (jag hade knappt ätit och var vrålhungrig). Då de kom in med maten pekade min vän på ett av de hundra faten och frågade om det var det grillade, då sa servitören att de 100 tallrikarna vi hade på bordet bara var förrätten, det grillade skulle komma senare. PUH...det hade räckt och blivit över utan det grillade. Det var hoummous, kycklingröra, halloumi, mozarella sticks, aubergineröra, kronärtskocka, falafel...
Så kom då fatet med det grillade in: oxfilé, kyckling och något annat supergott kött på en bädd med ris, couscous och youghurtsås. Vi smakade alla en liten bit, och det var så ljuvligt gott, men vi var mer än proppmätta.
Så här såg det ut då vi hade ätit för ett helt år ungefär, en massa mat kvar. Det blev varsin liten arabisk kaffe dock. Eloge också till en helt otrolig service, de är proffsiga, vänliga, roliga, snabba. Även om jag fortfarande känner mig rätt mätt så drömmer jag redan om nästa gång. 
 



Bra småsnacks

 
Då jag hade min vän på middag i onsdags så fixade jag lite diverse småsnacks. Om man kommer till mig på middag så får man sitta lite själv medan jag lägger barnen, då är det bra att ha något litet att bjuda på såklart. Det här blev det i onsdags: 
 
Minispett med körsbärstomat, minimozarella, en bit soltorkad tomat och ett basilikablad. Ringla över lite god olivolja och strössla på lite flingsalt (gärna olivolja med lite citron i)
 
Mixade olive
 
Snyder's Bretzel pieces (älskar dem. Har köpt dem tidigare i USA och nu helt plötsligt hittade jag dem på min ICA - Lycka!)
 
 



Stefano Catenaccis Kantarellsoppa

Jo, jag gjorde ju Kantarellsoppa, närmare bestämt Stefano Catenaccis variant. Faktum var att jag gjorde soppan enligt recept men med trattkantareller, och blev så himla missnöjd att jag slängde den och gick och köpte nya gula kantareller och började om. Ändrade lite här och där i receptet och blev till slut nöjd! 
 
Du behöver (2-4 pers)
200 g kantareller
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 kruka färsk timjan
1 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
5 dl vatten
½ buljongtärning (grönsaksbuljong)
25 g smör, 1 msk olivolja till stekning,  1 msk olivolja till dekoration, salt, svartpeppar
 
Gör så här
Börja med att ansa svampen och skära i mellanstora bitar. Finhacka lök och vitlök. Stek på svamp, lök och timjankvistar, i både olja och smör, så de får lite färg (Spara dock några timjankvistar till dekoration). Lägg undan några matskedar kantareller till dekorationen. 
 
Häll på vin och koka någon minut. Tillsätt grädde, vatten och buljong. Koka på svag värme med locket på i sådär 20 minuter. Plocka bort timjankvistarna då det har kokat klart. Mixa soppan med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
 
Dekorera med timjankvistar, stekta kantarellerna och ringla över 1 msk olja.  
Uppläggningsfaten är såklart min mosters skapelser, se HÄR för hennes fina keramik



Äpple- och chevréflarn med timjan och en härlig kräm på vit choklad

En så härligt oväntad smakkombination, men lyckad, chevré passar väldigt bra ihop med äpple och vit choklad.  Den här kommer jag göra ofta och väldigt snart igen. Ursprungsreceptet kommer från Skandiamäklarnas tidning. Väldigt lätt att göra också. 
 
Du behöver (2 pers)
1 platta smördeg (rektangelformad)
1 ägg
1 äpple (skivor)
½ dl äppelmos
1 msk florsocker
25 g chevré
Timjan (några kvistar)
 
Vit chokladkräm
100 g färskost 
100 g vit choklad
 
 
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C

Kavla ut smördegsplattan. Nagga med gaffel och pensla med uppvispat ägg. Bred (eller spritsa) ut äppelmos i en tunn sträng på mitten av plattan. Fördela äppelskivorna och sikta över florsocker. Smula sist över getosten. 
 
In i ugnen 8-10 minuter. Dekorera med några timjankvistar.
 
Vit chokladkräm
Smält den vita chokladen i vattenbad och blanda ihop med rumsvarm färskost.
 
Du kan göra chokladkrämen kvällen innan (kom bara ihåg att ta ut den ur kylen en bra stund innan servering annars är den för hård vid servering). Jag förberedde även smördegsskivan genom att lägga den på bakplåtspapper, kavla ut den och nagga. Därefter la jag plast över och ställde in i kylen. Resten tog väl 5 minuter  att fixa och sen in i ugnen. 



Middagsgäst på kantarellsoppa och äppel- och chevrédessert

Tro inte att jag har legat på latsidan då jag inte har uppdaterat här på bloggen. Jag har legat i som bara den med att laga mat och somnat som en stock så fort barnen är lagda. Igår kväll hade jag en barndomsvän på middag. Jag fotade, hon fotade och nu ser jag att hon inte kom med på en enda bild. Kvällen var så  underbart mysig och det gav mersmak att ses snart igen.  
 
Det blev lite oliver, mozarella- och tomatminispett och snyder's pretzelbitar till förrätt. Sen blev det en krämig kantarellsoppa och efter det te med äpple- och chevréflarn toppad med timjan och en vit  chokladkräm i soffan. 
 
OCH allt toppat med bästa tänkbara sällskapet! Som ni ser fick jag finfina presenter också: duschkräm och lotion med hallon och kruka för örter från Sagaform (som jag har önskat mig i evigheter)



Vinn Västkustchips!


Estrella lanserar nu ett kvalitetschips - Västkustchips. De är gjorda på gammaldags vis och friteras i grytor. Jag har fått testa dem och de är så goda att ni anar inte,  De kommer i smakerna Gräddfil & lök och Havssalt. De i havsalt kommer dels i vanlig variant, dels i räfflad. Jag tyckte om alla smakerna, men kanske allra mest om den räfflade med havssalt. 
Tog med påsen med Gräddfil och lök till jobbet för provsmakning i  fredags. Dessutom följde Annie med. Det blev riktig helgstämning med chipsen och de försvann i ett huj. Så blir man populär på jobbet!
 
Västkustchips är hårdare, knaprigare, krispigare så de skulle passa perfekt som förrättssnacks med en klick gräddfil och t ex lite tapenade på. Men det är ju förstås om man kan låta bli att äta upp dem. 
 
Nu vill ni vinna förstås? För att ha chansen att få en av 6 kartonger med 3 påsar i varje så svarar du helt enkelt i kommentarsfältet på frågan (svaret hittar du bl a på Estrellas sida på Facebook eller Hemsidan):
 
Varifrån kommer potatisen till Västkustchipsen?
 

Tävlingen avslutas onsdag 5e oktober. Glöm inte ange mailadress. 
 
Stort Lycka Till! 



Äppelmarknaden i Kivik

 
Snart är det dags för Kiviks marknad!  Äppelmarknaden i Kivik tar plats 29-30 september.  Har velat åka dit sedan jag bodde i Skåne för en massa år sedan. Jag kom till Kåseberga och Kung Ales Stenar flera gånger, men aldrig till Kivik och marknaden. Det närmaste jag kommit är att smaka Kiviks produkter. Vi har nu ätit deras Hallon/Fläderblom till pannkakor, jag har gjort bullar med jordgubbs/rabarbersylten och funderar vad man kan göra för gott med deras Päron dessertsås med kardemumma. Produkterna ovan sälj endast i deras butik i Kivik. Så är ni där så har ni chansen! 



Kycklingroulader i ton av sås och apache potatis - Det ni!

 
Jag hade ett helt paket tunnskivad kyckling (Guldfågel) över från att jag prövade ut recept till Svensk Fågels tävling, Pippi på Svensk Fågel. Hittade ett riktigt smaskigt recept på Guldfågels hemsida som jag ändrade lite i. Till det testade vi ICAs nya potatissort Apachepotatis. Den är min absoluta nya favorit, all time. För det första kommer de i lagom påsar för en plåt med ugnsbakad potatis, för det andra behöver du knappt borsta dem, de är klara att användas. Sedan är de riktigt snygga dessutom: rosa och gulmönstrade, de blir klara på kortare tid och sist men inte minst, GRYMT GODA!
 
  
 
Kycklingroulader
1 pkt tunnskivad bröstfilé (det är ca 16 skivor det)
1 gul lök
1 pkt bacon
2 msk senap (helst dijon, men är det även barn som kan äta så kan man ta 50/50 dijon/mild variant)
1 dl persilja (färsk)
4 morötter
1 buljongtärning (kyckling)
5 dl vatten
½ dl creme fraiche
1 dl grädde
1 msk smör
1 tsk soja (jag använde japansk soja)
salt, peppar, tandpetare
 
 
Gör så här
Börja med att sätta på ugnen på 200 C. Då den är varm sätter du in potatisen på en plåt med lite olja. Jag skar potatisen i rätt stora bitar. Den är rätt liten i påsen så en del skars inte alls. 
 
Skär bacon i större bitar, finhacka löken. Fräs i stekpanna tills det fått lite färg och löken mjuknat. Låt svalna lite. Klicka ner senap och grovt hackade persiljan, salt och peppar - rör om. Klicka på lite av bacon/senapsröran på varje filé. Stick igenom en, eller två, tandpetare för att hålla ihop rullarna. Stek i olivolja så de får lite färg på båda sidor. Stek först med skarven ner.
 
Blanda varmt vatten med buljonggrejen så den löser sig, häll över rouladerna och låt småputtra i ca 15 min. Lägg ner morötterna de sista 5-10 minutrarna. Ta upp rouladerna och morötterna och lägg på fat. Blanda ner creme fraiche, grädde, smör i buljongen och kör runt med stavmixern så det blir skummigt. Lägg upp och servera. Ps. Glöm inte ta ur tandpetarna!
 
Kändes som en riktig söndagsmiddag, bara rödvinet som saknades.    



Precis då man ska till att lägga barnen...

...Så kommer Annie ut från sitt rum och säger "Mamma, jag har sminkat mig lite". Ska man skratta eller ska man gråta hörrni? Det är bara att hålla masken, "Men, Hjärtat, vad fiiiint! Har du gjort det alldeles själv?". Jodå, det har hon ju. Hon har sett mig sminka mig rätt många gånger, men det hon uppenbarligen har missat är att jag inte sminkar mig då jag ska sova. 
 
 
FIIIIINT! TOPPEN!!!



Färska tomater och skivade ägg med vinaigrette

Här är en förrätt som min kära moster gjorde då hon var här senast. Hon har varit väldigt mycket i Frankrike och hennes dotter, min kusin är halvfransk (och dessutom gift med en fransman). Från Frankrike är hon van att man har förrätt. Jag kan vara lite dålig på det, men nu märkte jag ju att det inte alls behöver ta lång tid. Kom bara ihåg att bra råvaror är A och O här. Så härligt fräsch förrätt. 
 
Du behöver (för cirka 2-4 pers)
1-2 ägg (kokt)
1-2 tomater
färsk timjan
 
Vinaigrette (stor sats som du kan ha ett tag)
½ dl rödvinsvinäger (annan vinäger funkar också)
1 msk dijonsenap (eller mer om du vill ha starkare)
1½ dl olja
nypa salt,peppar
 
Gör så här
Koka ägget/äggen så de är hårdkotka, på gränsen till löskokta. Låt svalna. Skiva stora fina tomater i skivor. Skiva nu ägget. Varva ägg och tomat på severingsfat. Dekorera med timjan. Pyttsa på rikligt med vinaigretten.
 
Vinaigrette
Blanda vinäger och senap väl. Pyttsa ner lite salt och peppar. Droppa i olja och rör hela tiden så vinaigretten blir jämn och tjockar på sig. Du kan ha den i kylen i några dagar. 
 



Nu är de här

Mina beställda flaskor förstås. Snyggaste flaskorna, Frangelico som i en gammal munkskrud och Åkessons Kronovalls Vinslott Tirage Rosé 2009 i coola flaskan.  Så nyfiken på Åkessons rosa bubbel, men måste ha ett tillfälle och rätt sällskap för att öppna det. Frangelico ska jag ha från allt till kladdkakor, cup cakes till varm choklad och i kaffe. 



Om ni har vägarna förbi Ljungby

Kom på att jag skulle ha tipsat er om vår utflykt till Sagomuseet i Ljungby i somras, men det föll bort. Så nu gör jag det. Det är ett sånt mysigt litet museum väl värt ett besök. Så åker ni förbi Ljungby så sväng förbi Sagomuseet
f
Barnen, och även modiga vuxna, kan krypa in i Midgårdsormen där det finns en liten grotta med stjärnhimmel.
 
Du kan gå runt själv eller med en guide. Allt är mycket barnvänligt.
 
Om du vill så kan du ta rutschkanan ut från andra våningen då du är klar i museet
 



Fantastiska Korvgrytan

Här en korvgryta som är ett underbart alternativ till korv stroganoff. Receptet kommer från En smak av Karin, en blogg som har så goda recept. Förra veckan hittade jag hennes recept på Enklaste korvgrytan, och det var precis vad jag behövde. Den här blev även en favorit hos mig, Annie och inte minst Magda som slukade den. Här har ni den. Det enda jag ändrade vara att jag tog japansk soja istället för kinesisk och plussade på med en tesked. Hade ingen kinesisk hemma. Min gryta blev betydligt ljusare än Karins, kanske har det att göra med att jag tog japansk soja, vet inte, hur som så blev den kanongod. 
 
Du behöver (för 4)
300 g falukorv
1 paket bacon
1 stor gul lök
4 tsk japansk soja
4 msk sweet chilisås
4 dl matlagningsgrädde
Maizenaredning
Salt, svartpeppar
 
Gör så här
Skär falukorven i lagom bitar. Finhacka lök och klipp ner bacon. Fräs korv, lök, bacon i en gryta. Tillsätt soja, grädde, sweet chili. Låt puttra ihop lite medan du slänger fram tallrikar, bestick och glas. Smaka av med salt och peppar och red med lite maizena om det behövs. 
 
Ps. Försöker du leva lite kolhydratfattigt så skippar du riset och slänger på extra sallad och grönsaker.  



Rösta gärna

Nu Svensk Fågels 3e deltävling i bloggutmaningen Pippi på Svensk Fågel i full gång. Mitt bidrag är Våffelsmörgås Deluxe. Jag skulle bli så otroligt glad om ni ville rösta på mig. Men rösta på det bidrag ni tycker allra bäst om såklart. Gå in på Svensk Fågels sida och klicka på det bidrag ni vill klägga er röst på. 
 
Ha en fin vecka!
/Linda
 
TUSEN TACK!



Choklad choklad choklad

Jag var på det mest ljuvliga event härom kvällen på härliga Chokladfabriken. Det var finalisterna i Årets Konditor som lärde oss att göra praliner med mera. Ni kan ju själva förstå att jag kände mig som i himlen. Det hela avslutades med förra årets vinnares vinnartårta i form av en bakelse, så otroligt god. 
Här har ni dem: Årets finalister! Så fantastiskt duktiga, trevliga, pedagogiska,kunniga. så spännande att se vad de hittar på i Finalen på Nordiska museet 12 oktober. Deras uppgift kommer då att vara att på 6 timmar baka en trevåningstårta, tre praliner i 25 exemplar och ett hemligt bakverk. Dessutom ska de ställa upp allt snyggt med dekoration. Temat är HÖST. De har övat sedan i somras och tar med sig till och med sin egen mikro till finalen.
 
Snygga kockmössor fick jag och Rose-Marie på oss, sedan blev det till att temperera choklad, göra praliner och chokladrosor. 
 
En del av goodiebagen: Praliner, en hel box med choklad och Chokladfabrikens senaste bok: Chokladfabrikens desserter: så underbara, roliga recept. otroligt bred, eller vad sägs om : chokladfyllda munkar, södermalmspannacotta, chokladlikör, Cognacsgrädde, Limécreme fraiche, chokladkola popcorn, eller... 
Lakritschokladcréme brulee?
MUMS! 



Får man bjuda på lite Hasselnötsmousse?

 
Lovade er receptet på Roy Fares underbara Hasselnötsmousse, som jag gjorde förra helgen. Smälter i munnen! Makalöst god. Ser ut som mycket jobb, men är verkligen lätt att göra. Jag gjorde dem kvällen innan dessutom. 
 
Jag gillar att Roy Fares i sin dessertbok använder viktmått tillsammans med dl mått. Nuförtiden använder jag nästan bara vågen. 
 
Du behöver
50 g nougat
50 g mjölkchoklad
200 g vispgrädde (2 dl)
45 g äggula (2)
25 g vatten (1/4 dl)
25 g strösocker (1/4 dl)
 
Saltade hasselnötter
50 g hasselnötter (3/4 dl)
1 skvätt äggvita
1 nypa flingsalt
3 g strösocker (½ tsk)
 
Gör så här 
Hacka nougat och mjölkchoklad och smält försiktigt i vattenbad eller i mikro. Vispa grädden så den bli medelfast. 
 
Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp socker och vatten och rör om så att sockret löser sig och det blir en sockerlag. Tillsätt den varma sockerlagen i tunnstråle till äggulorna medans du vispar på maxhastighet. Du kan såklart använda din matberedare. Vispa på tills det blir ett fast skum.
 
Vänd nu ner choklad/nougat och sedan grädden. Blanda om ordentligt. Pyttsa ner i serveringsglas och låt stå i kylen någon timma, gärna längre. 
 
Nötterna
Sätt ugnen på 200 C
 
Rosta nötterna i en torr stekpanna på rätt hög värme i ca 5 minuter. Rör om så de inte bränns vid. Häll över nötterna på en ren kökshandduk och gnugga av skalen. Lät svalna.  ELLER köp hasselnötter utan skal (som jag gjorde, ICA har i sitt eget sortiment). 
 
Lägg äggvita i bunke, tillsätt nötterna och blanda runt så att de fåt lite äggvita på sig. Strössla över flingsalt och socker, blanda. 
 
Häll ut nötterna på plåt med baklåtspapper. och rosta i ugnen så de blir lätt gyllenbruna. Cirka 5 minuter. Låt svalna. 
 
Strö nötterna över moussen precis innan servering  



Trädgård på spåret och ICA

Bland örtesängar och potatislårar hade ICA dukat upp en fantastisk höstfest ute i det fria hos Trädgård på spåret.  Höstens smaker var temat och bord dignande av höstsmaker såsom kantareller, lingon och en massa nyheter stord uppställda. Då vi kom dit bjöds vi på en härlig pumpasoppa med cider och chili beef korv, så gott! Ska göra pumpasoppa i höst!
Så härligt upplagt och solen sken och luften var höstigt krispig. Vi fick höra om trendrapporten av SIFO och ICA om hur svenskarna ser på höstens mat. Så intressant, återkommer om det. Ovan ser du spännande potatissorter: Apache och Amandine. Härliga nya alpostar från Arla med öl, opastöriserad mjölk och smak av karamell och inslag av tall. Supergoda!  De kommer från Castello Alps Selection och kommer finnas from vecka 45 i butik. 
 
 
Hade bästa sällskapet av Jessica och Magda. Så toppen också att lassa över Magda till Jessica emellanåt så jag kunde ta lite kort, hämta lite mat, hitta Magdas napp osv. Magda älskade ICAs ekologiska äpplen och charmade till sig flera att ta med hem under vagnen. 
 
God lunch i form av karré på rapsgris. Rapsgrisprodukterna som även jag har testat säljer som smör redan i butikerna.
Spännande nyheter: Riktigt stor, köttig paprika, Lamuyo och färdighackad gul lök. Vad säger ni, kommer det finnas en efterfrågan på färdighackad lök? 
 
 
Fick med mig så mycket spännande hem: Ekologiska lammkotletter, färdigsköljda vindruvor i portionsask, strimlad kyckling med Karl-Johan och timjan, Falksalts flingsalt med smak av Karl-Johan svamp, Apache potatis, Älglövbiff, älgryggbiff. Köttet från ICA selection är märkt med gården det kommer från och gården ska finnas i samma del i landet som butiken där det säljs. Dessutom är flera av produkterna packade i vakuumförpackningar där köttet möras fram till att man öppnar förpackningen.  



Kockarnas kamp och Hela Sverige bakar och jag....

 
...skriver inlägg som bara den! Tittar ni på Kockarnas Kamp? Jag missade förra veckan för då var det föräldramöte för mina elevers föräldrar. De verkar så mysiga, kockarna. Den enda jag har pratat med Live är Malin Söderström och hon imponerade stort på mig med sin ödmjukhet och goda mat, så lite hejar jag allt på henne. Ikväll är det hon som står för middagen, intressant.
 
Sen är det dags för Hela Sverige Bakar. Det ser ju lovande ut på bilderna! Hoppas det blir en orgie i färger, choklad, dekorationer och lite misslyckade skapelser som man kan skratta åt. Jag träffade Niiinis för två veckor sedan då vi var på samma event. Hon är härligt rolig, självklart hejar jag på henne. 
 
Nu måste jag få ihop inlägg, jag har massor att dela med mig av till er! Men hela veckan har varit busy busy: min kusin har fått en liten babyflicka, min bror en liten Love, omdömen till drygt 120 elever skulle vara skrivna och inlagda i systemet, styrelsemöte med en hel del viktiga saker att ta tag i pronto, jag håller på att rodda med Magdas dagisplats (hon har fått plats på ett helt annat dagis än Annie, trots syskonförtur, det kommer aldrig gå att hinna lämna på två olika dagis och komma till jobbet). Imorgon fyller min lilla pärla 1 år dessutom. 
 
Snart kommer inlägg, håll ut!



Våffelsmörgås Deluxe

Här har ni en smörgås doppad i äggsmet, fylld med tunna skivor kyckling, rökt kalkon, tomat, cheddar, färskost och en doft av smoked paprika. Det är även mitt bidrag till Svensk Fågels utmaning - Pippi på Svensk Fågel - 3e deltävlingen (av 5). 
 
Tema: Kyckling till höstens utflykter
 
Då vi fick uppgiften ville jag hitta något som:
 
  1. Min 4 åriga dotter älskade
  2. Innehöll en hel måltid i litet format
  3. Med fördel kunde ätas kallt
  4. Gick lätt & snabbt att förbereda en vardagskväll/morgon

Jag har haft en miljon olika idéer, testat den ena idéen efter den andra, varit frustrerad, tvivlat och till slut lyckades det och precis allt blev rätt! Annie sa 'SUPERGOD' och undrade om det var fest idag. 
 
Du behöver (till två dubbelsmörgåsar)
4 skivor formbröd
2 tunna kycklingfiléer (jag använde Guldfågels tunnskivad kycklingfilé. Använder du vanlig filé så skär i tunna skivor)
2 ägg
2-4 cocktailtomater
2 skivor rökt kalkon (jag använde Ingelstas extrarökt kalkon)
cheddar, färskost, smoked paprika, smör
 
Gör så här
Stek kycklingfiléerna färdiga på båda sidor med lite salt och peppar.  
 
Sätt igång våffeljärnet
 
Knäck ner båda äggen på en tallrik eller liknande (stor och djup nog för att kunna doppa skivorna). Vispa runt lite med gaffel.
 
Gör en smörgås i taget. Alltså ta två formbröd i taget. Bred smör på ena sidan av båda bröden. Doppa dem ordentligt på smörsidan i äggsmeten. Vänd dem så de ligger med tomma sidan upp på t ex en skärbräda. Bred på tunt lager färskost. Lägg på kalkonskiva, ca två skivor cheddar och kycklingfiléen. Skiva cocktailtomat tunt och fördela runtom kycklingen. På med ytterligare skiva cheddar och dofta över lite smoked paprika. Lägg över det andra brödet med färskostsidan mot fyllningen.
 
Lägg dubbelsmörgåsen i våffeljärnet med smör- och äggsidan mot våffeljärnet. Tryck till på våffelhjärnet så fyllningen smälter ihop. Låt ligga tills den är gyllenbrun, tryck till några gånger om du vill och har tid. 
 
När den svalnat av lite så skär du i lagom trekanter. Då de har kallnat lägger du trekanterna i matsäckslådan. 
 
Du kan göra allt eller delar (steka på kycklingfiléerna) kvällen innan.  
 
Ha en trevlig utflykt!
 
Mitt smultronställe då det kommer till utflykter är Nyckelviken här i Nacka. Där finns det skog, djur som grisar, får, hästar och kaniner och massa yta att breda ut picknickfilten på - Rekommenderas varmt!



Dagens lunch: Kyckling med chèvre

Glömde visa vad jag åt till lunch på jobbet förra veckan. Det blev en av mina favoriträtter som även går på ett huj att svänga ihop: Kyckling- och getostgratäng. Till det blev det sallad eller mos på blomkål och broccoli.
 
För 2 pers (då blev det lite över):

180-200 g getost (jag tog en rund korv med getost, President var märket)
1 burk Creme fraiche Franska örter
2-3 mindre kycklingfiléer (2 normalstora)
(½ pkt bacon)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 C

Skär kycklingen i bitar och lägg i ugnsfast form. Blanda creme fraichen med getosten skuren i mindre bitar. Bred röran över kycklingen och in i ugnen sådär 20 minuter (beror på hur stora kycklingbitarna är). 

Knaperstek bacon i mindre bitar och strössla över den färdiga rätten. 
 
Vad äter ni till lunch den här veckan? Äter ni ute eller har ni matlåda med? Förbereder ni noggrant hemma eller slänger ni ner något i farten på väg ut genom dörren. Äter ni färdiga matlådor (köpta som portionsförpackning), eller lagar ni själva? 



Plommon Plommon Plommon



Igår em plingade det på dörren och där stod goaste finaste Jessica med en kasse full med plommon! Blev så glad och både jag och barnen har småätit av plommonen sen dess. Vilken härlig höstskörd!



Sagaform har så fina saker

 
Just nu Sagafrom kampanj på Campadre på en massa fint som jag skulle vilja ha: Snygg och generös salladskål, dressing mixer,
Behållare för olja för bordet och kruka för örter (har velat ha länge!).
 

Karaffen för rött vin har jag köpt till vän i inflyttningspresent för ett tag sen och ångrade att jag inte köpte till mig själv också. Den vita är väldigt snygg (har inte sett den förut).
 
Ha en fin måndag!



Det bidde pizza, the easy way

 
Köpte med pizza kit från affären igår och sen fick Annie vara med och fixa toppingen. Hon vill alltid ha majs och skinka på, så det bidde det. Jag plussade på med lite lammkorv, körsbärstomater och paprika. Sen strödde vi på cheddar och in i ugnen. 
 

Äkta fredagsmys på en lördag



Jamenvisst blev det en plocktallrik i fredags

 
Är ni trötta på mina plocktallrikar? Hoppas inte, för jag är nog bara i startgroparna vad gäller plick plocktallrikar. Det är så ultimat för mig just nu med sådana fredagsmiddagar. På fredag är, iallafall jag, mer än slut. Ändå är man sugen på något gott och vill ha lite helgstämning. Jag lägger barnen, sen är man så hungrig så man nästan dööör. Då är det perfekt att på några minuter ha en tallrik med fredagsstäming framför sig. 



Fredagens tallrik innehöll: ½ kronärtskocka, limeaioli, krustader med kantarellost toppade med små smörstekta kantareller (Fjällbrynt har en god kantarellmjukost), svenska jordgubbar (årets sista), melon, någar skivor kalkon, kex (Göteborgskex är mina favoriter), lammkorv (merguez), majskolv, stavar av Tomme de Basque (supergod fransk lantost) och lite vitmögelost (glömt namnet).
 
Hade mysigt sällskap av min kära vän Lotta som sov över. Hennes första natt borta från sin lilla bebis Emilia. Vi satt och babblade, men var mer än trötta innan 12. Hon hade med sig ett riktigt fruktigt gott vin Lionheart of the BarossaDandelion Vineyard (Beställningsnr 2129 på Systemet). Ett australiensiskt Shirazvin (ääääälskar australiensiska shirazviner). Kan så rekommendera det!
 
Tadaaa! Efterätten - Nougatmousse (gjord på mjölkchoklad och nougat), toppad med lättsaltade, ugnsrostade hasselnötter och en liten hallon. Receptet kommer om någon dag. Så avslutas en bra fredag! 



Jag behöver verkligen en hemstädning

Så här ser det ut hos oss på 1 minut. Då det är gjort drar tornadobebisen vidare...
 
Minut nr 2 spenderas med att dra ut kläder....och så fortsätter det hela dagarna. Min tid går till 150% åt till att plocka tillbaka och återställa så gott det går. Att hinna dammsuga, torka, tvätta fönster osv är väldigt svårt. Jag är själv med mina två flickor och att vara 1 städare, undanplockare, nattare, omplåstrare, diskare, matlagare, ekonomisk ansvarig och glad mamma till 2 små tornados är ibland en omöjlig ekvation, minst sagt! 
 
Bästa Bambi har just nu en tävling där man kan vinna en hemstädning med Cleaning Services. Gissa om jag skulle behöva en hemstädning? JAAAAAA!
 
Det viktigaste med städhjälp är att de är ALLROUND, det vill säga att de erbjuder flertalet tjänster så att det passar just dina behov där och då. Vi är olika, en del av oss tycker det är ok att tvätta fönster medan att städa toaletten är det värsta man kan tänka sig. Att känna att DU kan få hjälp med precis det DU behöver är A och O och avgörande för den hjälp man väljer såklart! Jag behöver sannerligen Cleaning Services hjälp för att frigöra tid och energi!



Hot Chili & Sourcream - Chips



En vän till mig hade sparat en del av sina chips till mig. Han tyckte jag skulle prova Estrellas nya med chili. Han gillar dem eftersom han gillar stark mat. Han vet också att jag inte fixar då det är för starkt. OCH det är riktigt drag i dessa chips. Även om jag bara skulle kunna äta högst en näve att dessa chips så gillar jag att de tar i lite i smaken för en gångs skull. Man kände definitivt chilin men inte alls sour cream smaken.
 
Vad tycker ni om dem?



Panduro lanserar cupcake kit

Nu lanserar Panduro cupcake kit. Man ska bara behöva tillsätta de färska ingredienserna, resten ska finnas i kitet. Det ser så otroligt härligt ut på bilden. Spännande!



Frangelico och Rosa Bubbel

 


Jag läste nyligen om att Åkesson Vin nu har släppt ett helt nytt mousserande vin - ett mousserande Rosévin dessutom! Det heter Kronovalls Vinslott Tirage Rosé 2009 och finns i en upplaga av endast 1.000 flaskor. Förra årets Tirage fick utmärkelsen 'Bästa köp' och sålde snabbt slut. Tycker det låter så spännande och tycker flaskan är hur cool som helst. Jag gick in direkt och beställde det på Systembolagets hemsida. Det tar 8 dagar innan jag kan hämta det på mitt närmsta Systembolag. (Hmm, jag kanske borde ha beställt flera att ge bort i present. Jag ska smaka först och se om det är gott...)
 

Artikelnummer i Systembolagets beställningssortiment: 76230
Pris: 169:-

 
Då jag ändå var igång med att beställa så blev det spontant en flaska Frangelico också. Älskar den hasselnötslikören, helt gudomlig. Tänker mig att jag ska använda den i en chokladig kladdkaka. Vet även från min tid som bartender att Frangelico passar bra tillsammans med kaffe, som en Irish Coffee men Frangelico istället för Whiskey, eller i en kopp varm choklad. Har ni något bra recept med Frangelico så blir jag jätteglad om ni ville dela med er. 
 
Artikelnummer i Systembolagets beställningssortiment: 87766
Pris: 99:-



Rödbetshoummus, kalkon, rödlök och surdegsbröd

 
Hoummous på rödbetor är inte bara gott utan även så superhärlig i färgen. Bra LCHF/lågkolhydrat lunch om man överser med surdegsbrödet;-) Har ätit det här till lucnh och middag flera dagar i rad nu, och tröttnar inte! 
 
Du behöver (för 4 st)
1 kokt rödbeta
1 dl kikärter (på burk till exempel)
1 vitlöksklyfta (finhackad)
1 msk olivolja
Nypa salt och svartpeppar
 
4 skivor surdegsbröd
philadelphiaost
kalkonskivor, gärna rökt (ca 4-6 beroende på hur tjocka de är)
½ rödlök
salladsblad/färska örter
 
Gör så här
Skär rödbetan i mindre bitar och mixa ihop med vitlök och kikärtor (med stavmixer). Tillsätt lite i taget av olivoljan och smaka av med salt och peppar. 
 
Bred på rätt tjockt lager med philadelphia. På med kalkonskivorna. Lägg en stor klick rödbetshoummos på varje bröd. Toppa med tunna ringar av rödlök, salladsblad, färska örter. 
 
Ps. Extragott med några stänk balsamico och en bra olivolja



Fransk Korv stroganoff


 
Korv stroganoff med franska örter, mums! Använde falukorv gjord på rapsgris dessutom. Den är väldigt mjuk i smaken och konsistensen.
 
För 4 pers
550 g falukorv (dvs 1 korv från Scans rapsgrissortiment) 
2 gula lökar
4 msk smör
4 msk tomatpuré
3 dl creme fraiche (använde 1 burk cr fraiche med franska örter och 1 dl vanlig)
1 krm salt
1 krm peppar
4 msk franska örter (1 msk av vardera mejram, oregano, basilika, dragon, helst färska, men torkade funkar också)
 
Gör så här
Hacka löken fint. Strimla korven. Bryn falukorv och lök i smör i en gryta. Tillsätt tomatpuré och rör om. Tillsätt creme fraiche och örter och koka upp. Krydda med salt och peppar (jag tycker vitpeppar passar allra bäst).  
 
Ps. Om det blir för tjockt späd med 3% mjölk till önskad konsistens
 





Vinnaren av Bambino kitet

 
Grattis Emelie! 
 
Sent omsider (en massa förkylningar, jobb och annat kom emellan.) så har vi en vinnare som får det fina Bambino kitet. 
 
Tro mig, det var inte lätt att utse en vinnare. Men det kommer fler chanser för er som inte vann just den här gången. Vinnaren av det grön/blåa kitet blev alltså Emelie.
 
Maila mig din adress så kommer kitet på posten. Lycka till med lilla bebisen i magen och berätta gärna vad det blev:-)



En dag med snor, kräks och ljuvlig äppelpaj

 
Onsdagar är jag mammaledig och dagen har ägnats åt att snyta Magda. Hon är makalöst förkyld: Vill inte äta, kräktes upp all lunch och har velat bli buren hela dan. Onsdagar är även min och Jessicas uppdateringsdag. Jag och Magda hoppade över till henne på förmiddagen och fick en otroligt god äppelpaj gjord på mandelmjöl. Jag och Magda åt upp nästan allt.
Magda röjde på som om det inte fanns någon morgondag. Tur att Jessica är så cool med det. Det var nära ögat flera gånger. Magda tycker såklart det är roligt med alla spännande saker inom hennes räckhåll, hemma är ju allt 'roligt' borttaget. 
Jessica skickade med mig en massa filmer som hon tycker jag ska se: The Reader, Dumpa honom, Lost in Translation och Sex and the City boxen. Jag verkar vara en av de få i världen som inte hakat på Sex and the City hypen. Jag har sett något halvt avsnitt men aldrig fastnat. Jag fastnade heller aldrig för Desperate Housewives. Det är något med kvinnor i gäng som inte riktigt går hem hos mig. Men jag ska ge boxen en chans! 
 
Idag märkte jag hur röda rönnbären hunnit bli och det är massor med rönnbär i år, det betyder väl att det blir en kall vinter. En ensam liten klöver hittade vi också, en liten bit sommar kvar. 
 



Öl toppad med mjukglass?

 
Vad sägs om ölen toppad med en fryst skumkrona liknande mjukglass? Det amerikansk-japanska företaget Kirin har  uppfunnit en maskin som fryser ett skum till ölen som ska hålla ölen kall i minst 30 minuter. Enligt deras undersökning tar det i genomsnitt 22 minuter för gemene man att avsluta en pint. Maskinen finns redan nu i hela Japan på restauranger och barer. De flesta maskinerna finns i Tokyo.  Så det tar kanske ett litet tag innan den finns här i Sverige. 
 
Vad tror ni flip eller flopp?



Vad innehöll paketet?

Läser ni min vän Rose-Maries blogg så såg ni kanske att hon hade med sig present till mig då vi var på det roliga Pippi eventet på Tekniska museet. Ni blev kanske lite nyfikna på vad det var i presenten? Det var en stor regnbågsklubba utanpå och inuti...
 
...en macaronduk, dvs en slags matta med små hål för där man ska klicka ner macaronsmeten så att de blir sådär perfekt formade. Så snart blir det PERFEKTA macaroner här på bloggen!  
 
TACK SNÄLLA VÄNNEN!



Västerbottengratinerade Köttbullar i tomat- och vinsås

 
 
Det här ni går hemma hos stora som små. Jag använde mig att rapsgrisköttbullarna och de är verklige saftiga och möra.
 
Du behöver
1 paket rapsgrisköttbullar (eller vanliga köttbullar)
1 paket bacon (alt rapsgrisbacon)
1 vitlöksklyfta (finhackad)
1 lök (tunt skivad)
½ fänkålshuvud (tunt skivad)
1 dl vitt vin
1 burk/paket krossade tomater
50 g västerbottenost (riven)
olja, salt, peppar, socker 
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Lägg köttbullarna i ugnsfast form.
 
Klipp/skär bacon ner i en stekpanna och knaperstek. Tillsätt lite olja, vitlök, lök, fänkål. Stek på i någon minut. Häll i vin och tomatkross. Koka upp och låt småputtra ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar, socker. Häll allt över köttbullarna blanda runt och strö över osten. Grädda i ugnen ca 20-25 min.
 



Korv med bröd

Testade wienerkorven i Scans rapsgrissortiment direkt, och den var kanongod. Annie fick korv med bröd och jag åt bara korv med sallad. Man känner direkt att kötthalten är högre och smaken var hur bra som helst. Att den innehåller Omega 3 gör ju inte det hela sämre! Kan verkligen rekommendera den!
 



Kalas med monsterkakor, Pippi och pirater

 


Rose-Maries Zack fyllde 4 år och fick ett riktigt pirat- och pippikalas. Han hade bjudit Annie och Magda fick följa med på ett bananskal så att säga. Vi fick så mycket gott att ni anar inte. RM hade bakat så coola kakmonstret cup cakes, pippikakor och världens godaste brownies med jordnötssmörgodisar i, MUMS!!
 
Sen kom en riktig pirat med skattkarta. Annie berättade hemma att hon trodde det var Zacks pappa, men ingen visste helt säkert. De hittade en kista med en massa gott i - Succé!
 
Magda var självklart Herr Nilsson, en riktig busapa som inte ville vara med på kort och Annie var Pippi. Även Lilla Gubben fick följa med. Jag var Prussiluskan. 



Rapsolja och omega 3 i kött och chark



Jag har fått prova på Scans helt nya produkter av rapsgris. Scan lanserar nu 16 kött- och charkprodukter av grisar som på helt naturlig väg fått foder med svensk rapsolja. Den innebär att produkterna innehåller en högre andel nyttiga, omättade fetter och då även omega 3. Den nya fettsammansättningen gör att köttet blir saftigare, mörare och smakrikare. Produkterna ska ha en naturligt godare smak som är rundare och mjukare. De ska dessutom vara lättare att tillaga. Kötthalten är dessutom hög.
 
Som ni ser fick jag  en massa spännande: Kassler, wienerkorv, kotletter (vakuumförpackade för absolut bästa smak), falukorv och köttbullar. Nu ser jag verkligen fram emot se om de håller vad de lovar. Jag tycker i alla fall att de har lyckats med förpackningarna. Gult är en gladfärg och gör direkt att man ser vilka produkter som innehåller raps/Omega 3. 
 
Ps. Innan jul (v. 45) lanseras även julskinka på rapsgris



Finfina take away burgare

 
 
Ibland får man vara lite lat och köpa med sig mat. Som igår, bara orkade inte laga mat. I Sickla finns Texas Burger som har stora hamburgare med massa gott. Det finns många olika burgare att välja på.
 
Min ser ju inte så god ut på bilden, hade mosats till lite,men den var riktigt god med massa guacamole, groddar, gott bröd och till det stora pommes och smakrik coleslaw. Annies var lite väl stor för barn, men jättegod även den. 
Tack och lov för take away ibland



Cupcakehållare, Margretheskålar och stektermometrar

 
Det och mycket mycket mer är på kampanj hos Campadre i deras Kitchen Selection Kampanj som startar just idag. Utöver stektermometrar, cupcakehållare, margretheskålar och lergrytor finns bl a stekpannor, termoskålar och gasbrännare. Jag är lite sugen på en lergryta, var så nöjd med den jag hade för länge sen. När den gick sönder så blev det aldrig av att skaffa en ny, fast jag var så nöjd med allt man tillagade i den. 



Chokladpannacotta med daimcrunch á la Roy Fares

Ni trodde väl inte att jag hade min bästa vän här igår utan att hon fick efterrätt! Såklart inte!
 
Jag köpte med mig Roy Fares härliga bok SWEET från Releasefesten. Det här blev den fösta desserten. Jag testade den på releasefesten och den var där och här hemma ljuvligt god. Dessutom otroligt lättfixad. 
 
Du behöver (6 portioner)
1½ gelatinblad
250 g mjölkchoklad
500 g vispgrädde (5 dl)
50 g strösocker (ca ½ dl)
 
Garnering
1 dubbeldaim
200 g vispgrädde (2 dl)
kakao
Hallon
 
Gör så här
Börja med att lägga gelatinbladet i kallt vatten. 
 
Hacka chokladen och lägg i bunke. Koka upp grädde och socker och häll över chokladen i bunken. Krama ur vattnet ur gelatinbladet och tillsätt till blandningen. Mixa slätt med stavmixer. Häll upp i fina dessertformar/glas. Låt stå i kylen minst 3 timmar. 
 
Krossa daimen grovt och mjukvispa grädden. Toppa pannacottan med grädde och daim och pudra över lite kakao. 



Plick plock igen såklart!

 


Sorry att jag har varit så dålig på uppdatering den här veckan. Jag har varit mer än trött! En massa att göra på jobbet, två event och en nattvaken bebis. Jag har varit så trött att jag mått illa och känt mig svimfärdig. Ska försöka vila i helgen. Igår kväll kom min älskade vän Cecilia hit (Gudmor till Annie). Vi skulle se en film och äta, men såklart slutade det med att vi chit chattade hela kvällen. Tände ljus överallt och så satt vi i soffan och mös.
 
 
 
Cecilia hade med sig ett vin hon köpt i Sydafrika som smakade kaffe och choklad. Jag var skeptisk till kombinationen, men det var så otroligt gott. Någon som vet var man kan få tag i det så hojta till. 
 
 

Veckans tallrik innehöll: edamamebönor, färskt surdegsbröd, räkor, kalkonskivor, limeaioli, Brie, sallad på apelsin och mango och en halv liten kronärtskocka (Kom ihåg att den ska koka ca 30 min för att bli klar). 
 
Bästa Cecilia som snart är stationerad i New York där Nora nu börjat i skolan.



100 år med buller och bång!


Tisdag kväll spenderades med ostron, fin champagne (veuve clicquot), lyxiga kanapéer, fyverkerier, lammfiol, mini cup cakes, mingel och underhållning. Det var Radisson Blu Strands 100 års jubileum


Det var inte bara lyxmat och dryck utan även lyxsällskap! Min vän Rose-Marie (Bambi), Malin (Fnulan) och Nina (Niinis). Jag har ju läst deras toppbloggar på Bloggfamiljen så det var roligt att träffa dem live. Så underbart gulliga och roliga!
 
Rådjurssadel, lammfiol, kanapéer på rådjursterrin, lax med kantareller, kräftsoppa, västerbottenpajer, biff Rydberg i miniformat, Hummersallad serverade på skedar mm.
Ostron på isbädd var inte RMs favorit direkt. Tycker ni om ostron? Jag gillar den där känslan då de åker ner i halsen och havssmaken faktiskt.
 
Innan kaffet ståtligt intro till festligt fyverkeri
Tack för bästa sällskapet och en fantastisk tisdagskväll (på bilden även Mirka, 11 barns mamma!)



SWEET - Roy fares

 
Igår var jag på galej med bästa Jessica Frej! Vi möttes upp efter jobbet och tog sällskap till Östermalm och Roy Fares Releaseparty för hans dessertbok SWEET. Roy Fares blev 2010 vald till Årets Konditor.Stort dessertbord uppdukat: Macaroner med passionsfruktstryffel, chokladpannacotta med daimcrunch, Pina colada desserter, mörka chokladtryfflar, mini citronpajer osv. Ett himmelrike!



Vi smakade, pratade, bläddrade igenom boken och minglade. Trevlig After work! Jag köpte med mig 3 av hans dessertbok SWEET hem, en till mig själv och två som present. Den har inte bara oemotståndliga recept (allt ni ser på bilderna finns på recept i boken) utan är även snygg med magiskt vackra foton. En riktig table book att ha framme på soffbordet
 
 
 
En del av charmen är att komma hem och packa upp goodie bag. Vi fick en snygg bag med bl a tre underbara baktidningar, te, bröd och en fin ask från ITTALA. Ikväll väntar ännu mer galej! 



Festival korvgrytan



Min syster med familj var här en kortis i helgen. Jag behövde svänga ihop något snabbt och riktigt gott som alla skulle tycka om. Den här korvgrytan är helt beroendeframkallande! Min systers man tyckte att det smakade festivalmat, så det är festivalgrytan det här. (Ursprungsreceptet kommer från ett Bufférecept)


Du behöver
400 g korvar (jag blandade chorizo med lite mildare sorter)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 paket bacon (140g)
3 msk tomatpuré
2 msk spiskummin
1 msk smoked paprika (finns i Santa Marias sortiment, älskar den kryddan, eller så tar du vanlig paprikakrydda)
1 nypa chilipulver (eller mer om du vill ha starkt)
1 tsk kakao
1 burk kidneybönor
5-7 dl vatten
1 kycklingbuljong
2 msk hackad persilja
Olja, Maizena redning
 
Gör så här
Finhacka lök och vitlök. Fräs i 1 msk olja. Skär bacon i bitar och tillsätt. Fräs på i sådär 3 minuter. I med tomatpuré, spiskummin, paprikapulver, chilipeppar och kakao. Rör om och fräs någon minut till medans du rör. Häll i vatten, lägg i buljongtärning, skölj bönorna och låt dem stå i durkslag så vattnet rinner av, och häll sedan ner med det andra.  Låt det småputtra i ca 10 min. 
 
Skär korven i slantar, ca 1 cm tjocka. Stek i 1 msk olja i panna några minuter så de blir lätt bruna. Pyttsa ner korven med det andra och låt koka några få minuter. Strö över persilja och rör om. Red med lite maizena redning.
 
Så gott med nachochips och en klick gräddfil till!
 



Snabblunch då man ska till fotbollsträning och kalas på en och samma dag



Vi hade bästa Leontine här på lunch i söndags. Eftersom jag var själv med barnen och skulle hinna till både fotbollsträning och kalas på en och samma eftermiddag så blev det till att vara smidig. Använde färdig gratäng från Alströmer - Fransk Lyxgratäng. Den är gjord på naturliga råvaror och verkligen supergod. Har testat många andra potatisgratänger, men den här är den enda som smakar krämigt hemmagjord. Kycklingen är Kronfågels färdiga rosmarin och bacon som kommer förpackade två filéer, så lagom till 2.Man sätter bara in förpackningen i ugnen och på 20 min klart. 
Leontine var med som hejaklack till Annie på fotbollen och busade massor med Magda. Ser ni Annies min? Suck! Hon har en särskild min som hon plockar fram då jag ska fota nuförtiden - JÄÄÄTTEKUL! 
 
Ps. Jag fick så fina presenter också. Ett underbart doftljus med lukt av äpple och kanel och en så fin skål. Ni får se på bloggen snart!



Mos på broccoli och blomkål

Vad äter ni idag på jobbet? Sent igår kväll gjorde jag en stor omgång blomkåls- och broccolimos med cheddarost, vitlök och en klick creme fraiche, så gott!  Till det kycklingfilé från Kronfågel som köps färdig för ugnen (den här med soltorkade tomater och västerbottenost). Tipset på moset kommer från kollegor på jobbet.
 
Du behöver (för 4 portioner)
1 blomkålshuvud
1 broccolistånd
1 vitlöksklyfta
1 stor sked creme fraiche
Riven ost efter smak (jag hade ca 1 dl cheddar. Parmesan går lika bra)
Flingsalt, vitpeppar
 
Gör så här
Skär blomkål och broccoli i mindre buketter. Koka mjuka i vatten. Häll av vattnet och mixa med stavmixer till mos. Pressa ner vitlöksklyfta, tillsätt riven ost, creme fraiche, flingsalt. Rör om. 
 
 



Äpplekakan på mandelmjöl



Jag är lite inne på mandelmjöl just nu. Gillar den där lätta mandelsmaken i bakverk, några äpplen och kardemumma på det och du har en underbar kaka!


Du behöver 
2-3 äpplen + 25 g smör + 1 msk socker
200 g rumsvarmt smör
1 3/4 dl socker
3 ägg
1 3/4 dl vetemjöl
100 g mandelmjöl
1½ msk bakpulver
2 tsk mortlad kardemumma
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
 
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant (22 cm).
 
Skala äpplena och skär i mindre klyftor. Smält 25 g smör i panna och tillsätt 1 msk socker och i med äppleklyftorna. Fräs på i cirka 10 minuter så de blir lite lätt gyllenbruna och mjuka. Låt dem svalna.
 
Vispa smör (200 g) och socker (1 3/4 dl). Tillsätt ett ägg i taget och vispa på. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Häll i formen. Lägg ut äppelklyftorna jämnt.
 
In i ugnen cirka 35 min. Låt svalna. Pudra gärna över florsocker vid servering och Vaniljsås blir mums till!
 
 



Härliga Bästa Pippi Långstrump



I lördags var vi på ett så härligt Pippi event på Tekniska Museet. Vi tog med oss bästa Cecilia och Nora. Mina fina vän Rose-Marie med Leah var också där. Barnen fick gå på spännande sakletarjakt och vi föräldrar fick en intressant genomgång av spelindustrin, märkning av ålder, våld, grovt språk och framförallt det nya Pippispelet.


Det är ett spel som är lämpligt för barn från 3, men spelas bäst av barn mellan 4 och 10. Man spelar som Pippi (ibland som Herr Nilsson) och får en massa uppdrag som att släcka eldar, hitta pannkakor, äpplen eller fånga bortsprungna katter. Pippi leker även kull med Tommy och Annika och får guldmynt för lyckade uppdrag. Spelet har fått fina recensioner och finns på flera språk.
 
Då barnen kom tillbaka från sakletarjakt så fick alla prova på Pippispelet, så gulligt spel! Dessutom så går 10 kr från varje sålt spel till SOS Barnbyar. Vi fick höra om den nya barnbyn, Bullerbyn som just nu byggs i Bossangoa i Centralafrikanska  Republiken. Den finansieras delvis av pengar från Pippispelet. 
 
I påsen hem fick vi så fina saker! Vi fick först och främst spelet, ATTANS, att vi inte har Nintendo Ds, den mobila konsollen, så vi kan spela det bara. Sen fick vi en så söt handgjord bricka med pippimotiv från årytrays, roliga pippiservetter, pippidocka och sist med inte minst en superfin porslinskopp med pippimotiv från Rörstrand. MEN vem klumpade sig så den åkte i golvet i tusen bitar - JAG! Annie grät och grät över koppen.    





Helgens Plick Plock tallrik

Inspirerad av min kära vän Emi som är plick plock tallrikarnas mästare, så plockade jag ihop denna ikväll, inte så pjåkigt va! Jag är just nu såld på kombon smörstekta kantareller med gnutta vitlök som äts tillsammans med brie...Mmmmm! Vad har ni ätit i helgen? Vad brukar ni lägga på tallriken när ni gör lite småplock?





    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin