Lite kvällsbak är aldrig fel

Vad gör ni? Jag har precis tagit ut en plåt med brödbullar eller soppbullar från ugnen. De är proppade med brieost, squash, morötter och lite oliver. Tänkte ha dem till en god tomatsoppa. Recept kommer såklart.



Sommarfest och sommartårta

Igår var det årets fest - Förskolans Sommarfest där barnen har övat i en massa veckor. Det är så härligt att se och barnen är så stolta över sin sång och dans. Jag hade bakat min vanliga sommartårta: kärleksmums med sommargrön kokos med fjärilar och blommor i sockerpasta
Festligt värre med en massa underbar fika, glada och spralliga barn och stolta föräldrar. Det var Magdas första sommarfest och hon och kamraterna sjöng Älgarna demonstrerar och de hade gjort roligaste älghuvudena i papper på en pinne som de bar på. 



Cronut Craze

Här har ni hajpade Cronut, en friterad croissant med glasyr som får New York borna att bli galna. En hybrid mellan donut och croissant. De säljer slut på nolltid på SoHo bageriet som kommit på idéen.  Vill man ha en Cronut finns de att få tag på på den svarta marknaden och på internet säljs de för 360 kr styck. I dagens Expressen kan du läsa mer om dem. Galet, men lite sugen blir man allt. 
Vad tror ni kommer vi haka på här i Sverige som med Cupcakes och macarons? Vill ni se mer så kika på den här härliga videon när de äter Cronuts från Fox News



Ikväll är det jag som dricker ett stort glas rosé

 
Har ni sett en snyggare Bag-in-Box eller snarare Bag-in-Bag vin? Ikväll blir det ett stort glas av det här rosévinet. Vernissage har varit en storsäljare på Systemet ett tag nu. Nu finns det i ny cool design med lite klös i: Vernissage Syrah Rosé och Vernissage Chardonnay Viognier.  Hur snygga som helst!
Vernissage har prisats av vinskribenter och i vintävlingar och rosévinet fick fyndbetyg i DN den 18 maj av vinskribenten Bengt-Göran Kronstam. Perfekt att bära med sig på picknick. 



Hallondessert med vanilj

Den här desserten med en massa hallon och vanilj åt vi på Mors dag. Den smälter i munnen och var så somrigt god. Kommer bli en av sommarens storfavoriter. Hur bra som helst också att man kan förbereda och ställa in i kylen tills man ska servera. 
Du behöver (för 4 små formar) 
250g -300g färska hallon 
½ dl florsocker (100g)
2 dl grekisk youghurt
1½ dl vispgrädde
1 vaniljstång
100 g socker
 
Gör så här
Fördela bären i alla små ugnsformar. Strö över lite florsocker. Vispa grädde och blanda med youghurt, florsocker och vaniljfrön från vaniljstången (du skär en skåra längs med hela stången, fläker ut och skrapar ur fröna). Klicka ut youghurtblandningen över hallonen. Sätt över plastfolie. Ställ in i kylen så det får stelna till.
 
Vid serveringen så strör du över rätt rikligt med socker och bränner av med gasolbrännare (alternativt sätter in i ugnen på grill) tills det blir knäckigt och hårt på ytan. Akta bara så det inte bränns och blir svart. 



Vem vill ha mjukglass och elvisp? Tävlingsdax

Nu kan du också få testa Arlas mjukglassmixer.  Till mixerna behöver du en elvisp och du kan nu vinna elvispen från OBH Nordica i färgen Chilli tillsammans med varuchecken till mjukglassmixerna.
Berätta ditt bästa mjukglassminne nedan i kommentarsfältet så har du chansen att vinna elvisp och varuchecken
Glöm inte att ange mailadress så jag kan nå dig om just du vinner. Tävlingen pågår t o m tisdag 4 juni.
 

Lycka till!

/Linda




Proteinbars utan ugn

 

Det blev två olika sorters proteinbars. De går så snabbt att göra och dessa behöver dessutom inte vara i ugnen utan stelnar till i kylskåpet. Dessa är nog mest lika de som säljs på gym medan de andra hade en mer kakliknande konsistens. Men ren smaksak vilka man gillar bäst. Slå in varje bar i plastfolie och bevara i kylen. De håller upp till en vecka i kylen. 

 

Du behöver (för ca 10 stycken)

 

200 g proteinpulver
100 g havregryn
Ca 1 dl mjölk (eller vatten)
50 g jordnötssmör (eller mandelsmör/hasselnötssmör/cashewsmör)
50 g honung (eller sirap)
30 g kakao

30 g mörk choklad att täcka dem med (om du vill)

 

Gör så här

 

Blanda  pulver, havregryn och kakao. Tillsätt nötsmöret och honungen och rör om. Häll i lite mjölk i taget och knåda ihop  med händerna. Hur mycket vätska du behöver beror lite på vilket proteinpulver du använder. Smeten ska vara kladdig men mer eller mindre hård och fast.  

 

Fördela ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt eller bricka. Smält choklad, om du vill, och bred över smeten. Ställ kallt så allt stelnar och skär sedan i bitar med kniven. Om du sköljer n´kniven i varmt vatten så går det lättast att skära tycker jag. 




Mjukglass hör sommaren till

Titta vad jag rörde ihop själv hemma! Den godaste jordgubbsmjukglassen. Annies förvånande kommentar 'Mamma, har du gjort den själv? Du gör godare mjukglass än glasskiosken'. Jajamänsan, inte så svårt med Arlas mjukglassmixer som du gör själv hemma. 
 
Den finns i tre smaker och vi har vanilj och choklad att se fram emot i helgen. Hela familjen längtar.Se om de andra smakerna kan slå jordgubbsglassen. Blir svårt.  
Magda var nog gladaste ungen i världen över att få en hel strut med mjukglass alldeles för sig själv. Blev inte en smula eller droppe kvar av den struten. 



Att sälja eller ge bort urväxta barnkläder?

Igår  morse sprang jag förbi en bekants kontor och lämnade av en påse barnkläder. Min bekant åker till Etiopien för att laga lite svensk mat till 500 personer på ambassaden på Sveriges nationaldag. Hon är grym på att laga mat! Det är tredje året hon gör det, lyckos de som får äta hennes rätter. 
Hur som, hon skrev på Facebook och undrade om det var någon som kunde tänkas lämna över lite barnkläder som hon tar med sig till ett barnhem i Etiopien. Hon hade plats för en kasse med kläder. Jag hoppade ner i källaren och letade fram Magdas avlagda som var rena, hela, fina. Proppade ner så mycket jag kunde i kassen. Jag ger alltid bort mina, till vänner, Myrorna eller någon annan organisation. Hur gör ni med barnens avlagda kläder och leksaker?  



Proteinbars i ugn

Tusen miljoner gånger bättre att göra sina egna proteinbars än att köpa. De man köper innehåller nämligen lika många kalorier och kolhydrater som en Snickers, alltså rent godis med snäppet högre proteinhalt. Har testat att göra två olika sorters proteinbars, med och utan ugn. Dessa görs i ugnen och får en konsistens i likhet med mjuk kaka. Suveränt bra att ha med i träningsväskan och äta efter träningen. De andra får ni recept på imorgon. 
Du behöver

2 äggvitor

1 banan

1 dl proteinpulver

1 tsk vaniljpulver

1 dl hackade nötter

1/2 dl krossade linfrö

1/2 dl solros och pumpakärnor

1/2 dl russin (eller torkade tranbär eller aprikoser)

50 g mörk choklad (med så hög kakaohalt som möjligt)

2 msk chiafrö

 

Gör så här

Sätt ugnen på 170 C

 

Mosa bananen och blanda ihop med övriga ingredienser till en jämn smet. Häll upp på ett bakplåtspapper och grädda i 170 grader i 15 min. Skär i lagom stora bitar och förvara i kylskåpet.

 




Härliga grilltid

I söndags var det äntligen premiärgrillning med splitternya grillen. Hur härligt underbart är det inte att grilla! Älskar det. Annie bönade och bad att vi skulle grilla varje dag.  
Det blev två härliga stekar 'Utmärkt svensk Högrevskärna', vidunderligt gott kött. Jag använde en färdigrubb, American BBQ rub (tror det var från Santa Maria). Det blev kannongott. Barnen fick korv, majs och potatissallad. Men Annie hade nog velat ha köttet för det slutade med att hon ville ha flera bitar av min bit. Kan rekommendera skorstenständare, gick hur snabbt som helst för briketterna att bli klara för grill. Dessutom behvöer du inte ha någon tändvätska. 
Gott och läskande alkoholfritt från Kiviks: sommarens smak Hallon & Rabarberdryck. Barnen slurpar i sig den här som bara den. Läskande.  



Vardagsrealism

Regnet öste ner i söndags och jag kunde inviga mina nya Crocs gummistövlar - Tjohoo!  Fina och sköna som bara den. De är så generösa i skaftet och trycker inte någonstans, 100% bekväma. Magda ville inte att jag skulle åka utan henne så det slutade med att jag och Annie tog med henne också. Sedan satt hon i vagnen och vrålade över att hon inte fick peta på allt, sticka sönder påsar med fingrarna, leka kurragömma mellan raderna osv. Hon åt av bananerna på fruktavdelningen och jag var tvungen att köpa bröd som hon prompt skulle ha på studs i kundvagnen. En helt vanlig dag i en småbarnsmammas liv alltså. 



Solvarma smultron i choklad

Just nu ligger LDBs Fun and Fabulous duschkräm och lotion i min träningsväska. De doftar förtrollande av solvarma smultron och choklad, inte så konstigt eftersom de innehåller smultronextrakt och kakaosmör. Dessutom en handkräm, Touch of Sensations bomullsfröolja och extrakt från körsbärsblommor. Den innehåller både E vitamin och provitamin B5 som mjukgör och stärker naglarna. Helt underbara!
 
Du kan just nu tävla med Ldb Emotions på deras FB sida om en resa för 2 personer till Los Angeles (värde 50 000) där du också får träffa Maria Montazami. Det finns en massa andra vinster också.



Vilket drag på Active & Fun!

 
I lördags var jag, Jessica och Rose-Marie på ett peppande event, Active & Fun. Det var bästa Loppi som i vanlig stil bjöd på massor med skratt, igenkänning, pepp, och mingel. Temat var träning, som ni som följer mig vet att jag är så inne i just nu. Jessica och jag värmde upp genom att cykla från Nacka in till stan. Tränings-Leila fick alla peppade till max med sin smittande träningsglädje och tips på bra 
Active & Fun hölls på Superfräscha Rica Hotel Stockholm. Vi bjöds på hälsowrap och juice. Viktväktarna presenterade sitt koncept och även om jag själv aldrig har varit med i Viktväktarna så tror jag på deras metod. Jag har flera vänner som varit med och alla har gått ned flera kilon samtidigt som de har ätit gott och har kunnat ta ett glas vin då och då. 
 
Jag är mer motiverad än någonsin att träna och äta rätt. Inte för att tappa i vikt utan för att må maximalt bra i kropp och själ. Miljoner Tack Loppi för träningspeppen!



Jordgubbar och brie - Sommarens sallad

Oj, här behöver ni inte ens tveka, bland det godaste jag har ätit på länge! Jag kan inte heller ta åt mig äran. Magdas pappa gjorde den tillsammans med barnen som en Mors Dags överraskning till mig. Den här kommer bli en sommarfavorit. Den passar som förrätt i något mindre portion, lätt sommarlunch tillsammans med bröd, eller lägg till salami eller laxskivor för en lätt matigare sallad.  
Du behöver (för 4 pers)
1 påse med romansallad
2 röda paprikor
½ dl olivolja
200 g Brie
1 liten påse pinjenötter (lätt rostade i het, torr panna)
3 msk flädervinäger (eller gör själv: 2 msk vitvinsvinäger, 1 del koncentrerad fläderblomssaft)
1 knippe persilja
salt, peppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Lägg paprikorna i ugnsform och droppa över 2 msk olivolja. Strössla över lite salt. In i ugnen i 15 min. De ska bli lite brända och sjunka ihop. Ta ut ur ugnen och skala bort skinnet med en vass kniv. Ta bort kärnhuset. Skär i mindre bitar. Lägg i skål.
 
Skölj salladen och låt rinna av. Skölj och rensa jordgubbar, skär i skivor. Blanda flädervinäger med resten av olivoljan, salt, nymalen svartpeppar. 
 
Riv salladsbladen lite och blanda med paprikan, jordgubbar och dressingen. Lägg upp på tallrikar. Skär skivor av Brie, lägg ovanpå. Strössla över persilja ocH pinjenötter.
 
...OCH NJUT! 



Sicken Helg!

Den här helgen har varit magiskt underbar och gått i ett. Inte haft en chans att blogga, men det tar vi igen nu med en massa recept och tips. I lördags var jag på ett härligt träningsevent på fräscha Rica Hotel Stockholm som Loppi anordnade. På kvällen var det möhippa för min barndomsbästis som gifter sig i Augusti. På söndagen blev jag fint firad av mina små busdöttrar. Jag fick ett så fint halsband med texten 'Best Mom', som Annie hade valt ut alldeles själv. Vi åt bästa lunchen och till efterrätt hallon med youghurt, vanilj och grädde toppad med bränt socker. På kvällen blev det premiärgrillning med nya grillen och hemmafixad mjukglass.
Morsdagslunchen! Brieost, pinjenötter, jordgubbar, ugnsbakad paprika och en fläderblomsvinäger- Såååå gott. Recept kommer såklart.
Möhippa och middag i Guldrummet på Beirut Café. Det här är verkligen min favoritrestaurang i Stockholm. Det kommer in ett hav av tallrikar med de läckraste röror, ost, sallader, piroger, kronärtskocka, falafel mm mm. Servicen är alltid tiptop. Det var en riktigt rolig och mysig kväll och så roligt att träffa alla.



Bråkkråkan

Inatt kräktes den här lilla kråkan. Sedan har både hon och Annie sovit oroligt hela natten. De måste faktiskt snart hålla sig till sina sängar på nätterna. Jag får inte en blund. Här sitter hon med sitt fjärde klädbyte innan 9.30, alldeles blöt och redo för klädbyte nummer 5. Hon har nu på morgonen bl a satt sig i golvbrunnen i duschen, återigen kastat ner saker från balkongen, hällt frukosten över sig, försäkt äta maskrosor, lyckats äta en halv tulpan, hällt ut en vattenkanna över bordet och blivit arg när jag tog den ifrån henne. Så kickar vi igång mornarna här:-)



Lite träning, massa glass och regnstövlar

Idag kom jag hem från stan med nya regnstövlar från Crocs! Har inte haft ett par regnstövlar på flera år och letat efter några som jag verkligen gillar. Så glad över dessa Crocs att jag nästan önskar det ska regna lite i helgen. De är så lätta att man inte ens känner att man har på sig dem. 
Jag kom också hem med ALLA smaker av Arlas nya mjukglass som man gör hemma. Har lovat barnen att vi ska ha glassfest med extra allt. De har varit så sjuka och ynkliga i veckan att de behöver muntras upp. Åh, vad ska ni hitta på i helgen? Jag har så mycket roligt i helgen så jag längtar som bara den. Kommer bli en riktigt feel good helg. Imorgon ska jag på ett träningsevent och på kvällen på en hemlig grej som jag inte kan berätta om än. 



Aperol Spritz

Här har ni sommarens coolaste drink: Aperol Spritz. Jag har druckit den flera gånger i Schweiz. Bra fredagsdrink och Sommarens drink! Aperol är en italiensk aperitif, påminner lite om Campari, med en lätt bitterhet och smak av blodapelsin och rabarberAperol fanns på mitt närmsta Systembolag. Annars kan man alltid beställa den. Bästa fräschaste sommardrinken varma sommarkvällar.
Du behöver
2 delar Aperol
3 delar mousserande vin
1 del soda (jag tar sprite)
is, citronskivor/apelsinskivor
 
Gör så här
Lägg i massa is och citronskivor/apelsinskivor i ett glas. I med Aperol, mousserande vin och soda. Bara njuuuut!



Hemmagjorda proteinbars

Roat mig med att göra egna proteinbars. Jag testade två olika recept. Ett med äggvita, proteinpulver, banan, nötter och frön och in i ugnen.
...och ett där allt blandas, in i kylen för att stelna och sedan skäras upp. Det är med jordnötssmör, proteinpulver, honung mm. Över allt lite mörk choklad. Recept kommer! Trevlig Helg!



Smoked paprika lax med matig sallad

Ja, ursäkta att jag tjatar med Salmalax är bästa laxen och smoked (rökt) paprika är bästa kryddan. Ingen tvekan! Men ni kan självklart använda vilken lax som helst. Det här är ett superlätt tips för att göra laxen smakrik. 
Ser kanske lätt konstigt ut innan det har varit inne i ugnen. Men det ordnar till sig i ugnen. Mängden farinsocker/rökt paprikapulver är anpassat till den här biten Salmalax, större bit så dubbla mängden.
 
Du behöver
1 stor bit lax (jag använde Salmalax, den större varianten. Den säljs i två olika storlekar)
1 msk farinsocker
1 msk rökt paprikapulver
Salt,peppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Lägg laxen på bakplåtspappersklädd plåt. Blanda farinsocker och rökt paprikapulver och gnid in på laxen så gott det går. Sätt den varma ugnen på grillfunktion och in med laxen. Den är klar då den har en innertemperatur på 48-50 C. Vakta så att ytan inte bränns. Låt laxen vila i sådär 5 minuter. 
Servera med sallad på t ex avocado, mango, tomater, oliver, rödlök och minimozzarella bollar. Om ni kan hitta någon bra sås till så hör av er. Jag kom inte på någon, men det kan bli gott:-)



Träningsflingor

Jag tränar på enligt plan. Just nu har jag fått till 3-4 pass per vecka. När jag tränar så målmedvetet som jag gör så har det fört med sig att jag äter så mycket nyttigare. Därför har det blivit lite mindre kakrecept på sistone. Just nu består mina frukostar av AXAs nyhet Apple & Cinnamon som är robusta och så mättande. 
AXA har med dietister utvecklat de nya flingorna, AXA Havre Flakes Apple & Cinnamon, som inte innehåller tillsatt socker. Smaken kommer från kanelen och äpplena. Flingorna består av 81 procent fullkorns-havre och är rik på fibersorten betaglukan. 



Fiskpinnekorv

Alltså, jag kan vara världens roligaste mamma, eller tråkigaste mamman som inte orkade laga mat till sina barn ikväll. Jag boffade in 1½ fiskpinne i ett korvbröd (lyxade till det med lite majonäs på sidorna av brödet). Rostad lök och ketchup på det.



Maskrosor

Är inte maskrosor riktigta gladbomber! Sådana små solstrålar som tar plats. 



Micki framkallade glädjeskutt här hemma

Det här superfina paketet kom från Micki. En underbar Lantgård i trä med lyftkran, staket, garage/stall och en Spjälsäng i trä (till dockorna och gosedjuren) med botten som kan justeras i två lägen. Barnen blev så glada att det blev glädjeskutt och jubel. Tala om perfekt timing. De är båda sjuka och smågnälliga. Idag är Magdas pappa hemma med båda och ska sätta ihop rubb och stubb. Inte dåligt att vara hemma och sjuk en sådan dag.
 
VARMT TACK MICKI!



Brödsallad

Idag har varit en rätt seg dag. Annie har blåsor runt hela munnen och kan inte äta. Gjorde en glasshake till henne på chokladglass, banan, chiafrön och solrosfrön som hon drack med sugrör. Mitt på dagen ringde dagis och det var bara att hämta upp Magdis som inte var på topp. Därefter har det bara varit jämmer och elände på de små. Trött, sliten och pressad av en massa rättning som bara måste göras. Gjorde snabbt en brödsallad. Det bara måste alla testa, vill äta brödsallad mest varje dag nu
Rökt paprika (Paprika smoked heter den i Santa Marias sortiment) är Big time min favoritkrydda! Alltså den här salladen...mmmm. Jag hade ingen dressing till för allt var så gott i sig, men självklart går det bra att ha lite dressing om man vill. Jag gjorde allt på en höft, så ta mer av det du vill och mindre av det du vill.
 
Du behöver (för 4 pers)
200g dagsgammalt surdegsbröd (bortskurna kanter helst)
2 dl olivolja
1 tsk rökt paprikapulver
4 kokta ägg
Salmalax (jag skar en bit av den stora förpackningen)
Sesamfrön
Tomater
Broccoli (kokad)
Oliver
Salladsblad 
 
Gör så här
Ugnsrostat bröd
Sätt ugnen på 180 C
 
Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt.
 
Skär stora, tjocka, avlånga bitar av surdegsbrödet. Vispa ihop rökt paprikapulver med oljan.  Doppa brödet i paprikaoljan och lägg på plåten. Rosta i sådär 10 minuter. Jag drog ut plåten lite och vände på brödet någon gång. Brödet ska vara knaprigt och krispigt utanpå och lite mjukt och segt inuti.
 
Sotade salmalaxtärningar
Skär mindre tärningar av salmalaxen. Vänd runt dem i sesamfrön så att fröna täcker alla sidor. Lägg dem i en het panna och rosta lätt på alla sidor. Sådär sotade salmalaxtärningar fixade!
 
Servering
Lägg upp allt: salladsblad, tomater, ägghalvor, oliver, broccoli, salmalaxtärningar och ugnsrostade brödet. Kanske lite flingsalt och nymalen svartpeppar också.
 



En rolig timme

Idag hemma med Annie som har blåsor över hela läppen och inne i munnen. Micki har en rolig Lekmackapär med en massa bra förslag på lekar, pyssel mm som passar perfekt då man behöver lite bra uppslag. En Rolig Timme finns förresten även som app att ladda ner gratis. 
I deras Lekmackapär kan du få förslag på massor av lekar och anpassa dessa efter ålder, hur många som vill vara med, inne- eller utelek samt humör- och dagsform. 
Bara att dra i spaken och välja och vraka. Verkligen bra då man är trött i huvudet (som idag) och inte kan komma på något roligt. Tummen upp!



Heta getostquesadillas med sallad på rostad majs

 
Mmmmmm, så himlans gott det blev. Har laddat för den här rätten länge. Vi fick den på ett event och jag har tänkt att göra dessa quesadillas sedan dess. Gudomliga och med en hel del hetta. Till det en mexikanskinspirerad sallad på rostad majs, svarta bönor, lime mm. 
Du behöver
200 g salladskyckling (kronfågel har i frysdisken)
1 rödlök
1 msk chipotle paste (Santa Maria har den i sitt sortiment. Hittar du inte ta någon annan chilipasta)
200-300 g getost
2 msk fint skuren gräslök
4-6 tortillabröd
salt, olja
Gör så här
Hacka löken fint och blanda med kycklingen. Tillsätt chipotlepaste. Smula ner getost och pyttsa i gräslöken. Blanda ihop allt väl. Smaka av med salt. Ta ett tortillabröd i taget. Bred på kyckling- och ostblandningen på ena halvan. Vik över andra halvan. 
 
Stek i panna med lite olja på medelhög värme. Tortillan ska bli gyllenbrun och krispig.  Servera direkt.
Rostad Majssallad
1 burk majs
1 röd paprika
1 burk svarta bönor
1 lime
1 salladslök
salt, socker
 
Häll av vattnet noga från majsen och rosta den sedan i en torr stekpanna så de blir lätt bruna. Låt svalna. Blanda ihop med smått tärnad parika, svarta bönor, fint skuren lök och pressa över juicen från lime. Rör om. Smaka av med salt och en nypa socker.   



Glasspinnar

Jag fick en läsarfråga om var man hittar glasspinnar. Jag har köpt mina på Panduro. De säljs i paket om 100 st och kostar 28 kr. Den här gulliga läsaren hade blivit inspirerad av den enklast tänkbara nyttiga youghurtglass man kan göra till barnen. Hon ville även ha recept på vaniljglass, så det kommer snart såklart:-)



Tadaaa, ny vecka

Ville önska en underbar vecka. Händer det något speciellt eller roligt? Själv så ska jag rätta en bunt med Nationella Prov, en massa andra prov och sedan börja sätta betyg för mina gymnasieelever. Det är mer än hektiskt just nu. Jag har lite styrelsesaker att fixa med dessutom. Hoppas jag hinner träna. Jag ser fram emot en lunch på stan på torsdag och att få laga lite mat i veckan, kanske baka lite. Just ja, sedan ska grillen monteras ihop också. 



Det kommer bli en bra grillsommar!

Nu är den inhandlad - Grillen! Jag är så lycklig faktiskt. Tog en stor sväng till Bauhaus och köpte en Weber grill storlek mindre, briketter, skorstenständare, grillkuber mm. Jag är hur dålig som helst på att grilla, men mitt sommarprojekt är att jag ska bli bäst på att grilla. Orkar inte montera ihop ikväll, det får bli veckans projekt. Nästa helg kan jag garantera grillrecept här på matstugan. Ha ni grillat något gott i helgen?



Rabarber, druva, hallon?

Det är Brämhults nya det. Har ni smakat? Vad tyckte ni? Jag blev lite besviken, även om barnen tyckte mycket om den. Jag gillade inte riktigt druvinslaget. Hallon och rabarber är en klassisk kombination och passar med äpple, men druvinslaget stör smaken för mig. Men drickbar, absolut? Men jag är överförtjust i den rena hallon, så den tar jag nästa gång.



Nyttiga chokladbollar - Veckans snacks fixade

Ny omgång med chokladbollar fixad. Så nyttiga att de nästan exploderar. Jag har i 2 tsk av Voltaires Superfood pulver. Om du inte har det pulvret så ta 1 tsk kakao istället och eventuellt lite snabbkaffepulver. 
 
Du behöver
5 dadlar (utan kärnor)
5 aprikoser (gärna osvavlade, de mörka alltså)
½ dl frysta hallon
3 dl cashewnötter
2 dl pumpafrön
1 msk Raw kokosolja
2 tsk Voltaires Superfood Mix chocolate  Love
Kokos (att rulla i)
 
Gör så här
Lägg ner dadlar, aprikoser, hallon, nötter, frön i en bunke. Mixa med stavmixer så det blir en smet. Tillsätt Superfood Mix chocolate Love och kokosoljan. Rulla bollar och vänd runt dem i kokos. 
Nedpackade i burk. Ska ta med till jobbet. De är perfekta som mellanmålssnacks samt efter eller före träning. 



Hello Kitty x 3

Igår köpte jag hela 3 av dessa Hello Kitty vattenflaskor. Annie har tjatat hål i öronen på mig sedan hennes kompis Olivia på dansen hade den här vattenflasken med sig förra veckan. För att det ska bli rättvist och inget bråk så fick även Magda en. Lycka! En flaska ligger även presentinslagen till dagens födelsedagskalas. Finns på H&M.
 
Så, vi ska alltså på kalas i eftermiddag, har ni planer? 
 



Kyckling insvept i bacon och fylld med smältande mozzarella

Så här såg middagen ut hos oss ikväll. En av våra favoriter här hemma: Kycklinglårfilé fylld med mozzarella och basilika, omlindade med bacon. Allt i en creme fraiche och sojasås. Barnen är helt galna i den här kycklingen faktiskt. Ikväll gjorde vi den från scratch, men du kan absolut förbereda den och fylla kycklingen och lägga i formen. 
Du behöver
600 g kycklinglårfilé
125 g mozzarella
2 tsk basilika
1 pkt bacon
2 dl creme fraiche
1 dl vatten
2 msk kinesisk soja
salt, peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C
 
Skär mozzarellan i lika många skivor som du har kycklinglårfiléer. Lägg ut lårfiléerna på skärbräda och vik ut dem. Pyttsa på lite basilika, peppar och salt på var och en. Lägg på mozzarellaskivorna, vik ihop och linda bacon runt vare ihopvikt filé. Lägg dem med skarven ner i en ugnsform. 
 
Vispa i en bunke ihop creme fraiche, vatten och soja. Häll över kycklingen i ugnsformen. Sätt in i ugnen ca 25-30min. 
Hade bästa hjälpen dessutom under matlagningen, mitt hjärta! Hon vill så gärna vara med och är så fantastisk, envis, intresserad och kunnig då det gäller allt med matlagning och bakning. 



Indiska sensommar/höst 2013

Pressvisning hos Indiska för deras sensommar och höstkollektioner. Det fanns så mycket fint. Tänkte visa lite av allt. Det första inredningstemat är Geometric som har inslag från Marocko och Afrika. Det är geometriska och grafiska mönster i vitt, brunt, beige och orange som accentfärg. Nya material som bambu. 
 
Ett annat tema är Poetic, som är lite bohemiskt. Mycket trä och färger som naturbomull, blekt finish och mönster som går igen i kuddfodral, servetter och gardiner. Det är många färgglada exotiska fåglar hos Indiska. Älskar dessa kuddfodral. 
Stark rosa, grått, lila och mycket mycket guld ser man i höst hos Indiska.
Tredje temat är Artistic. En färgexplosion med rå och lyxig känsla med färger som lial, svart, guld, petrol, fuchsia och starka kickfärger. En hel del paisley och etniska mönster. Dessa glas, bara måste ha!
 
Modet kommer i tre olika teman. Det första kommer vara färgstarkt, grafiskt, konstnärligt. Färgerna som dominerar är hallonrött, kleinblått och aqua främst. Många superfina tunikor. Det andra är mer urbant och lite futuristiskt. i mörkt blått, lila, petrol, grått. Den där koftan är så snygg, bilden gör den inte riktigt rättvisa. Den är skinande som av mörkt silver. I höst kommer mer naturfärger och organiskt i stickat i färger som plommon, lila, rost. 



Sånger för hela kroppen

Måste bara tipsa om en Barnkammarboken - Sånger för hela kroppen. Med boken följer en DVD skiva med en massa kända barnsånger som Krokodilen, Hjulen på bussen, Hajarna, Tingelingtåget mm som framförs dels av barn, dels av skådespelarensemblem från Junibacken. Jag satte först in skivan i bandspelaren och blev så irriterad av att den verkade vara sönder. Efter att ha tryckt på alla knappar och försökt göra rent skivan så upptäckte jag att det var en DVD. Barnen var helt mållösa och kan inte få nog av att titta och härma. 



Glass med lemoncurd och kola

Testade den här fräscha varianten på glass med frisk citronsmak och en touch av kola. Mat-Tina har gjort en liknande glass. Den här går blixtsnabbt att förbereda. Passar med en bit choklad, jordgubbar, andra färska bär eller några maränger, eller till och med för sig självt.
 
Du behöver (för 4 mindre portioner)
3 dl grädde
½ dl Söt kondenserad mjölk
½ citron (lite skal och lite saft från den, smaka av helt enkelt hur mycket som känns ok)
1 dl lemon curd (köpeburk)
 
Gör så här
Vispa grädden mjuk. Vänd ner den söta kondenserade mjölken. Riv ner lite citronskal. Rör runt och häll i någon slaggs bytta med lock, ställ in i frysen. Har du en glassmaskin så kör du i den såklart och då den är klar flyttar över till en bytta och in i frysen. Lät vara i frysen cirka 30 min.
 
Pressa ner ca 1 msk citronsaft i lemon curden, rör om. Ta ut glassen och rör med en gaffel ner lemon curd. Dra inte runt.Ställ in i frysen sådär 3 timmar. 



Här ska springas

Nu strax ska jag avsluta arbetsdagen med att köra lite backträning ute med PT. Ja, inte betald PT utan min PT på frivillig basis. Jag springer just nu 3 gånger i veckan
 
* 1 längre pass lågintensivt
* 1 kortare pass högintensivt
* 1 pass intervall eller backträning
 
Måste tipsa om ett par toppenstrumpor till löpturer. Dessa strumpor är tunna, förstärkta i häl och fotdyna och är gjorda i ett material som torkar blixtsnabbt och du undviker därmed att få skavsår och blåsor (som jag lätt får).  



Barbecue!!

I förrgår var jag inbjuden på barbecue med Heinz. Mitt i stan på PratPr fixade vi bloggare till en otrolig buffé på ingen tid alls. Den buffén ni ser ovan gjordes iordning och grillades på sådär 30 minuter: grillade korvar i tunnbröd med fyllning, vegetariska wraps med Heinz curry mango, grillade kycklingvingar, majskolvar, grönsaksspett, mm.   
Det var Heinz som lanserar tre nya BBQ nyheter: Classic, Sweet och Spicy. Vi vände kycklingvingarna i Spicy såsen och la direkt på grillen, vi penslade på Classic på grönsaksspetten. Framförallt åt vi mängder av såserna till allt det grillade. Jag tyckte om alla såserna, men fastnade särskilt för Sweet och Spicy. Tyckte det var så fiffigt att man kan ta med en flaska ut till grillen, pensla på eller vända grönsaker och kött i. Jag tror barnen kommer älska Sweet såsen.  
Team work! Jag tog med min vän Sabina som jag känner sedan mycket länge, men inte sett på länge. Hon har precis startat sin blogg. Såklart var även Rose-Marie där och en massa andra toppen bloggkollegor.  Jag fick så mycket inspiration dessutom. Hur gott var det t ex inte att grilla korv med bacon runt och sedan linda in med rostad lök, sallad och kanske Sweet såsen i ett tunnbröd?
Hur enkelt och snyggt är det inte att ta vanliga urdiskade glasburkar, knyta ett snöre runt dem och fylla med goda grilltillbehör. Man tar dem lätt med sig med ett påskruvat lock. Britta grillade tomater penslade med Classic eller Spicy såsen var också en kanonidé som jag ska ta efter. Vegetariska wrapsen fick riktigt god smak av Curry Mango såsen, kom ihåg det också. Behöver inte vara komplicerat och förberedas i flera dagar. 



Lärarlegitimation - Check!

Min lärarlegitimation har anlänt!! Skickade in ansökan för nästan precis ett år sedan. Jag har ändå tur. Det är många andra som skickade in för över ett år sedan och ännu inte fått. En annan rolig sak var att jag tydligen är lärare i mer än jag visste själv. Trodde jag var gymnasielärare enbart. Men ser ni jag är inte enbart gymnasielärare.
Utan lärare från årskurs 3 hela vägen till och med gymnasiet, Dessutom har jag tydligen en språkspecialisering, en humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering och så vidare. Hade INGEN aning om att jag var så välutbildad;-) Vet inte om det är det faktum att jag har en fil kand i språk från Lunds Universitet som plussar på det. En trevlig överraskning var det i alla fall.



Tänk er att mötas av den här synen...

...på morgonen då man kommer ut från sin port. Makalöst vackert är det här trädet som i slutet av sommaren har fullt med goda körsbär.



Italiensk vinkväll med Tryffelsvinets vinklubb

Igår var både jag och Jessica inbjudna på en mer än trevlig italiensk vinkväll. Det var Tryffelsvinets vinklubb som hade bjudit in Andrea Bianco från Velenosi i italienska Marche
Till vinerna en tallrik delikatesser: skaldjurspaté (god, jag åt upp Jessicas också), proscioutto, pancetta mm. En liten chokladtryffel till ett otroligt läckert avslutningsvin Visciole, gjort på 20% körsbärssirap och resten vin. De har inte tagit in det, men vi var, alla runt bordet ense om att det var så otroligt gott till choklad att de bara måste ta in det till hösten. 
Vi började med vitt: 2012 Passerina som var lätt mineraligt och lättdrucket. Sedan 2011 Pecorino (inte en ost bara alltså). Den doftade av solmogen frukt som mango och banan och passade pefekt med patén. Mycket god. Den finns på Systemet (47336409, 112kr). Sedan gick vi vidare till deras röda: 2009 Brecciarolo, som faktiskt finns i magnumflaska (72605-06, 249kr/magnum, 47306409 115kr/flaska). Sedan kom 2008 Roggio del Filare och 2007 Roggio del Filare som var bäst! De kan ännu inte beställas, tyvärr. De kostar sådär 300 kr per flaska, så gott. Sist Visciole, körsbärsvinet som vi inte kunde sluta lovorda. 
 
Tusen Tack Tryffelsvinets Vinklubb för den underbara kvällen med utsökta viner och många skratt!
 
 



Lilla Magnoliaträdet

Nu blommar lilla Magnoliaträdet utanför Annies fönster för fullt. Det är så gudomligt vackert.



Tror ni barnen kommer bli glada?

Just nu har Campadre kampanj på Samsoniteväskor. De har alla möjliga snygga väskor på kampanjen, men jag föll totalt för barnväskorna och har beställt den större med fjäril till Annie och den mindre med fjäril till Magda. Ska överraska dem! 



Pistagenötter efter träningen (eller före)

Osaltade pistagenötter och torkade blåbär är toppen efter träning. Pistagenötter har en bra kombination av proteiner, fiber och kolhydrater. Om man vill ha nötter med mindre kolhydrater så ta hasselnötter. Om ni vill ha mycket magnesium så ät mandlar (räknar mandlar till nötter även om de inte är de, egentligen.) Mest kolhydrater är det i cashewnötter (är väl därför man inte kan sluta äta dem...synd).  



Mandelsmör?

Sååå typiskt mig. Jag köpte en burk med mandelsmör från Kung Markatta. Nyttigt med mandel, tänkte jag. Men hur äter man den? Jag har tagit lite på en smörgås och det smakar gott, som jordnötssmör. Ni som kan det där, ska jag har det som pålägg eller i smoothie, då man bakar, i mat? Känner att det är risk för att burken bara står där och blir dålig för att jag inte riktigt vet hur jag ska äta det.



Kyckling i röd curry

Här en thairätt som jag kan längte efter och som går snabbt att göra, kyckling med röd curry och koksomjölk. Jag gillar att ha massa grönsaker till, man gör som man vill och tar det man tycker om där helt enkelt.  
Du behöver (4 pers)
3 kycklingfiléer
2 paprikor
1 burk med bambuskott
1 burk minimajs
2 burkar kokosmjölk
4 tsk fisksås
1 vitlöksklyfta
1 msk sesamolja
2-4 msk röd curry (beroende på ur starkt du vill ha det)
2 tsk soja
1 tsk socker
2 lime (saften)
olja
Gör så här
Skär kycklingen i strimlor. Bryn i stekpannan i olja. Pressa i vitlök och tillsätt röd curry, sesamolja, soja, lime, socker. Rör om. Häll i kokosmjölken och låt sjuda i några minuter. Skär paprikan i långa strimlor och pyttsa ner tillsammans med minimajs och bambuskott. Smaka av med fisksåsen. 



De nominerade grillarna är....trumvirvel...

Tadaaaa: 4 st Weber grillar, alla klotgrillar:
1. Svart - 57 cm
2. Koppar - 57 cm (för att den är så snygg)
3. Weber pro classic - 57 cm (med avlastningsytor och krokar)
4. Svart - 47 cm
 
Helst, eftersom jag ska ha den på balkong och ibland vill ta ut den på gården så vill jag ju att den är minsta möjliga. Men samtidigt måste det ju få plats med det grillade. Vad tror ni? De ovan hittade jag på Bauhaus. Kan inte bestämma mig för vilken jag ska slå till på. Blir glad om ni tycker till!
Min fina granne skickade över den här bilden från Bluebox. Det är en grillform från Nordic Ware för grönsaker och skaldjur. Stor vill-ha-faktor på den! Den måste ju få plats på grillen, får den det på en 47 cm grill? Blir kanske lite tight. Eller blir jag tvungen att hoppa över den?



Man reder sig själv!

Det blev ingen grill i helgen. Var iväg och tittade och kan bara inte bestämma mig. Däremot blev det en kombinerad skruvdragare och grilltändare i ett, Bosch IXO Barbeque. Vilken härlig, rolig kombo. Passar mig perfekt då sommarens projekt är att jag ska bli en mästare på att grilla och fixa själv hemma. Jag har faktiskt varit lite lat med de där sakerna och låtit någon annan sköta grillen och så. Men en bra kvinna reder sig själv, helt enkelt. Nu är det bara grillen som fattas!



Löpband - avstressande

Som ni kanske vet nu så ska jag springa Tjejmilen i september. Min vän gav en startplats i grupp 2 till mig i födelsedagspresent. Det innebär att jag ska springa milen på 55 minuter! Först fick jag panik av tanken. Men nu har jag satt igång ordentligt.
 
Då jag är ensamstående med två barn, arbetar 100 %, sitter i Styrelsen i min bostadsrättsförening, har vänner och min blogg matstugan, så krävs det att jag planerar och är supereffektiv med träningen. Jag har aldrig en barnlös kväll och kan inte spontant ta en löptur. Alltså köpte jag ett löpband. Jag har undersökt massor vad som är ett bra löpband för minsta möjliga peng. Svaret är Attract. Jag köpte bandet på Clas Ohlsson och det kostar 3 995 kr. Men jag blev samtidigt medlem på Clas Ohlsson för då fick man 10% i rabatt. Alltså blev det 3600 kr för bandet. 
 
Det fyller sin funktion och jag är verkligen nöjd med bandet och den stress som den tar bort med att inte hinna till gymet så många gånger som jag skulle behöva. Det låter dock lite grann så jag hör inte tvn. Tänkte att jag skulle titta på någon serie med text samtidigt som jag springer. Så, dags att hoppa upp på bandet för en tur!



Händelserik vecka

Den här veckan är proppfull med saker. På bilden ser ni inbjudan till Indiskas pressvisning som jag ser fram emot hur mycket som helst. Sedan blir det grillning och vinprovning i veckan också. Det bästa är att Jessica och jag ska på flera saker tillsammans och jag ska träffa en vän som jag inte sett på några år. Dessutom kommer jag träffa flera av mina favoritbloggkollegor på veckans event. Längtar!
 
Vad händer er? Något utöver det vanliga? Kanske planering av semester? 



Tomatpuré med extra allt

Jag har fått testa Muttis nya smaksatta tomatpuréer, Intenso, för en tid sedan: tomatpuré med stekt lök, grönsaker och soltorkade tomater.  Jag tycker verkligen om dem.
Intenso med grönsaker har en tydlig smak av lök, morot och lite selleri och passar utmärkt i t ex en linssoppa, tomatsoppa eller fisksoppa.
Den med soltorkade tomater kan jag äta bara sådär upp och ner. Jag hade den på små toast till plick plocktallriken. Tomatpastan är väldigt fyllig och extra smakrik.
Jag testade Intenso med stekt lök till Korv stroganoff. Först kände jag ingen skillnad, men den kom i eftersmaken och påminde om rostad lök som jag är väldigt svag för. GOD!



Gudmor på besök är alltid lyx

Magdas gudmor var förbi oss i helgen, övade cykling med Annie grävde i sanden med Magda och åt med oss på kvällen. Rörde ihop lite majonäs med min favorit tomatpuré med soltorkade tomater (från Mutti). Strök på tomatmajonäsen, la på en lång gurkskiva, stekt färdigpanerad fisk, halloumi och toppade med en rostad surdegsskiva. På sidan tomater, oliver, sallad och guacamole. 
Guacamole (4 pers)
1 avocado
2 tomater
1 vitlöksklyfta
½ msk citron
salt & peppar
 
 
Gör så här
 
Guacamole (4 pers)
Mosa avocadon. Gröp ur tomaterna så du får bort saften och kärnorna. Hacka smått. Pressa ner en vitlökssklyfta. Salta och peppra efter smak. Glöm inte att lägga ner avocadokärnan i avocadoröran - Då håller den sig fräsch längre. Ställ i kylen medan du gör resten.
 
Härlig kväll. Leontine hade arbetat sedan väldigt tidigt på morgonen och jag hade varit vaken med busungarna supertidigt. Mysigt då att sitta med en kopp te och uppdatera.



Lammens dag på Överjärvagård

Idag träffades vi flera vänner med barn på Överjärva gård där det var Lammens dag. Det är en sådan härlig dag då barnen verkligen får närkontakt med lammen. Magda som brukar vara rätt stursk blev lite blyg för lammen. Lammen kommer gärna och nafsar lite lätt, nosar och gosar in både huvud och kropp. Inte alls rädda av sig. 
De har ett mysigt stort café med väldigt god mat. Idag var det dock lite kaos för vattnet var avstängt eller borta. Men vi fick till slut mat alla. Jag åt en så god rotfruktssoppa med getostkräm och barnen pannkakor. Barnen busade runt. 
Det är så vackert här! Måste komma ihåg att ta med picknickfilten nästa gång. 
Ridning för stora tjejerna. Den lilla turen som var nästan 1 km lång kostade 60 kr. Mysdag!!!!



Busungen!!!

I
Igår morse höll jag på att krevera och checka ut som mamma. Det var full speed från 5.30 på morgonen. Det började med att Magda vid frukost förberedelserna kastade ner ägg på golvet. Medan jag torkade upp det gick hon in i Annies rum och hällde ut alla legobitar över hela golvet. Då jag plockade upp dem sprang hon ut på balkongen och hann kasta ner de flesta saker från balkongen (tur att ingen bor under oss) och hälla ut en påse med bollar. Jag plockade upp och då sprang hon in och kastade ut alla legobitar igen och dessutom kastade upp en liten mjölkkanna från Annies teservis i luften, booom och krasch. 



Plick plock helg

 
I fredags kväll var det egenmys med plick plock tallrik och världens godaste vin: 2012 Santa Alicia Reserva pinot Noir Rosé (nr 6019 på Systemet). Bra pris också, 79 kr. Det här vinet kommer jag dricka till jordgubbar, sommarsallad och fisk. Mums. Som ni ser så hade jag en hög med tvätt på golvet som jag skyfflade åt sidan, orkade inte fixa med den fredga kväll. 
Lite ditt och datt: physalis, kalkonkorv med ramslök och ingefära, halloumi med trögflytande balsamico, stora köttiga oliver och små toasts med en ny tomatpuré från Mutti med soltorkad tomat, supergod. Jag la på en bit korv ovanpå och det var ljuvligt gott med den rika tomatsmaken 



Pimms cocktail - Ultimata sommardrinken

Gjorde min första Pimmskanna häromdagen. Min absoluta sommarfavorit sedan jag bodde i England där Pimm's är nationaldryck på sommarhalvåret. Den är så uppfriskande och somrig med massa jordgubbar, citron, gurka och citronmeliss (som jag hade köpt hem men glömde). Pimm's No 1 finns  på Systemet (8416). 
 
För Pimms cocktail kan du tänka ca 70/30, dvs 30% Pimms och 70% Sprite, eller 1 del Pimm's No 1  och 3 delar Sprite ungefär. 
 
Du behöver - 1 kanna
2 dl Pimm's No 1
4½-5 dl sprite (jag tog 7Up med naturlig smak av lime och citron)
½ ask med jordgubbar
½ citron
½ apelsin
½ gurka
citronmeliss (alt mynta)
Massa is
 
Gör så här
Du kan upp till 2 timmar innan servering hälla upp Pimms i kanna och lägga i frukterna och gurkan så det kan stå och dra och ta smak. Skär stora jordgubbar på mitten behåll små som de är, skär gurkan i långa stavar och lägg undan två som drinkpinnar till glasen, skär citron och apelsin i medelstora klyftor - Tillsätt all frukt och gurkan till Pimmsen.
 
Precis innan servering öser du i med isbitar, häller i Sprite och rör ner blad av citronmeliss/mynta. Dekorera med några blad överst.



Surdegsbröd i en handvändning

Bakade surdegsbröd för första gången igår samtidigt som jag rättade Nationella prov. Testade Kungsörnens färdiga surdegsmix; man tillsätter endast jäst, olja och vatten. Blev så nöjd över resultatet!!! Jag hade på en massa vallmofrön, annars naturella, för jag älskar surdegslimpsmaken som den är. Men man kan såklart blanda i fänkål, rosmarin osv. 
Vilka limpor va! Goda som bara den också. Jag roade mig med att titta på Maria Blohms småfilmer om hur du bakar till ett bröd: glutenprov, runddrivning, slå en limpa. Man behöver ju inte göra så, men du får såklart ett högre, snyggare och luftigare bröd. Jag använder nuförtiden termometer till allt, garanterat perfekt. Ett bröd är klart då det har en innertemperatur på 96-98 grader. Omöjligt att misslyckas:-)
 
Jäst limpa redo för ugnen. På det ena brödet penslade jag olja och vände sedan i vallmofrön, på det andra vatten och sedan fröna, bara det att jag har glömt vilken som var vilken då de kom ut ur ugnen. 



Äppelsmoothie

Äpple, banan och mandel i en smoothie? Smakar lite som äppelpaj. Jag hade i mjölk, men det är nog hur gott som helst med vaniljyoughurt också. Superbra start på helgen. Vad ska ni göra? Vi ska göra massor den här helgen: Dans, gudmor på besök, klappa och gosa med lamm och en massa vänner med barn. 
 
Äppelsmoothie (2 pers)
1 äpple
1 banan
1 msk mandelmjöl (eller några mandlar om du har en bra mixer)
2 dl mjölk (alt vaniljyoughurt)
Massa is
 
Gör så här
Släng allt i  mixern och kör igång



Kolgrill till balkongen?

Jag behöver verkligen er hjälp nu. Jag vill grilla! Jag har en balkong, en bostadsrätt och bor i en förening där man får ha grill på balkong men där det finns några som stör sig väldigt mycket på grillos. Tips på en kolgrill man kan ha på balkongen? Gärna så många tips ni bara kan komma på för jag vill åka och köpa grillen i helgen. Helst så skulle jag viljag ha en Big Green Egg grill som verkar vara perfekt för balkong och grillar utan dess like med minsta möjliga rökutveckling, MEN 7325 kr för den som kallas 'small'?!?! Bara att glömma. Måste ju finnas billigare alternativ som funkar på balkong?



Kärlek kan vara så lätt

Igår var Emilia på besök. Magda och Emilia var väldigt goa med varandra: lekte, kramades, lekte, pussades. Svårt att tro att de är jämngamla. Min Magda ser ut som en jätte bredvid Emilia som är petite. Emilia är född några månader för tidigt och Magda hon ligger låååååångt över medelkurvan vad gäller både längd och vikt. 



Asiatisk bönsallad till grillad fisk - eller vad som helst grillat

Ska ni grilla i helgen? Jag använder min grillpanna fortfarande tills jag har hittat en grill till min balkong, snart hoppas jag! Den här bönsalladen passar verkligen till allt, testa t ex till kyckling eller biff. Sötsyrlig och mumsig. 
 
Du behöver 
4 laxfiléer (eller en stor hel fisk)
neutral olja, salt, peppar
 
Bönsallad
2 små röda lökar
3-4 vitlöksklyftor
150 g haricots verts
5 msk farinsocker
2 msk soja
2 lime
2 msk fisksås
olja (raps- eller solrosolja)
 
Gör så här
Pensla på rikligt med olja på fisken innan du lägger den på grillen.
 
Skiva löken fint och tunt. Finhacka vitlök. Hacka haricots verts i större bitar. Fräs på i lite olja några minuter. Tillsätt farinsockret och rör om tills sockret har smält helt. Pyttsa i fisksås, saften från lime, soja. Rör om och häll över dent grillade.



McDonald's perfekt efter morgonträningen

Onsdagar börjar alltid med ett intensivt träningspass på gym innan jobbet. Jag tränar med en kollega som verkligen kan det här med träning och han lägger upp de tyngsta intervallträningspassen jag aldrig hade fixat själv. Efter gick vi och åt McDonald's nya frukost (som serveras fram till 10). De har en bredare frukostmeny nu med många nyttiga alternativ att välja mellan. Jag ville ha havregrynsgröten med lingonsylt men den ingick inte i stora menyn. Det blev äggröra på ekologiska ägg & bacon, vaniljyoughurt med muesli, Kaffe (kravmärkt) och juice. Gott och väldigt mättande. 



Shopping på Kajsa Warg

Igår tyckte jag att jag var värd lite roliga saker efter natten på akuten med Magdis.Jag träffade upp min underbara vän Emi och vi köpte med oss lunch som vi åt i Vasaparken på en picknickfilt i solen. Såklart hittade jag lite annat roligt på Kajsa Warg också: minimaränger med naturlig smak av kaffe, jordgubb och citron, kallslungad Lavendelhonung (som sägs vara en mirakelhonung), goda brödpinnar och en ramslökskräm.  



Magnoliablommorna är här när som

Snart, snart, snart kommer det blomma! Hela naturen exploderar nu. 



Paprikasoppa, det ni!

Riktigt smaskig soppa, bara gör, ät, njut:-)
 
Du behöver
3 gula paprikor
2 schalottenlökar
1 fänkål
chilifrukt (jag tog 1 tsk av färdighackad fryst chili)
1 liter vatten
2 hönsbuljong
1½ dl matlagningsyoughurt
olja 
Gör så här
Skär paprikor, lök, fänkål, chili (om ni inte som jag köper färdighackad fryst). Fräs på allt några minuter i lite olja i en stor kastrull. Men det ska inte få färg! I med buljongtärningar och vatten. Koka i sådär 20 minuter. Mixa med stavmixer direkt i grytan till soppa. Rör ner matyoughurt.    



Surdegsbröd - Lätt som en plätt!

Vilket underbart bud! Surdegsbröd i färdig mix med passande örter till. Varje paket ger 2 surdegslimpor, och man kan krydda dem hur man vill. Ett eget litet surdegsbageri, TACKAR!  Kan inte fatta att de endast kostar 19.90 st, för två nybakta surdegslimpor! 



LCHF Fröknäcke - Äkta favorit

 
Dessa Fröknäcken, äkta mums! - Har gjort dem så många gånger och tröttnar aldrig. De är så goda att jag inte hinner göra dem helt klart i ugnen innan jag har ätit upp sådär halva plåten. Men det är lugnt, de är fullpackade med nyttigheter som linfrön, solrosfrön, kokosolja och sesamfrön. Glöm bara inte bort att börja rätt tidigt för de ska vara i ugnen några timmar på låg värme för att krispa till sig. Men de går supersnabbt att röra ihop.  



Ursäkta dålig uppdatering...

Vi var med Magda på akuten hela kvällen igår, som ni som följer mig på Instagram redan vet förstås. Vi åkte lite efter 19 på kvällen och var tillbaka hemma vid 12. Magda har inte riktigt varit sig själv den senaste veckan. Hon har vägrat ta sin napp och gosis, som hon vanligtvis sitter fast vid. Hon har varit otröstlig delar av dagen, speciellt kvällar. Igår kväll då  jag kom hem från jobbet skrek hon utan stopp i en timma.Vi fick inte ta i henne och det var tydligt att hon hade ont. Efter ett antal timmars väntan på Sachsska barnakut på SÖS så konstaterade doktorn förstoppning. Hon fick lavemang och vi har fått tarmstimulerande medicin på recept. Doktorn sa att vägra ta napp kan vara ett tecken då sugreflexerna som används stimulerar tarmarna som gör ont då de inte jobbar som de ska. Ett annat tecken var att det onda börjar en liten stund efter de har ätit. Att inte åka in vid förstoppning kan i värsta fall leda till skador på tarmarna och även tarmvred (vilket jag haft som liten). 
 
Jag har massor med roligt som ni ska få, ska bara hämta mig lite. Oron, alla timmars väntan och att ha legat bredvid henne inatt och vakat över henne har gjort att jag är något sliten och galet trött idag. Men jag är otroligt lättad också att de hittade orsaken. 



Biffar med fetaost med spaghetti insvept i tomatsås deluxe

 
Det här receptet kommer från min klära bloggkollega En smak av Karin. Tusen tack Karin för ett underbart recept!! Det var så läckert att jag kunde äta det varje dag. Härliga biffar proppade med feta och vitlök och en mustig tomatsås med kryddor och lite honung. Kan verkligen rekommendera er att testa receptet. 
 
Du behöver

Spaghetti till fyra personer
Färsk parmesan

Biffar
500 g nöt eller blandfärs
½ kruka persilja
2 vitlöksklyftor
1½ paket fetaost
1 ägg
2/3 dl mjölk
1/3 dl ströbröd
2 tsk potatismjöl
2 krm svartpeppar
1½ tsk salt

Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater 
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk oregano
1 tsk italiensk salladskrydda
½ msk honung

 

Gör såhär
Blanda ströbröd, mjölk och potatismjöl till biffarna. Låt svälla i ca 10 minuter.


Blanda köttfärsen med ströbrödsblandningen och resterande ingredienser till biffarna och rör ihop till en väl blandad smet.


Hetta upp smör i en stekpanna. Forma färsen till biffar och stek dem i pannan. Låt dem vila i ugnen på 100 grader när de är klara.


Koka pastan enligt anvisningen på paketet.

Fortsätt med tomatsåsen.Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken i lite olja i en kastrull.
Lägg i tomatpurén och låt den fräsa med någon minut. Tillsätt tomatkross, vatten, buljongtärning och alla kryddor samt honung.Låt såsen puttra ca 10 minuter under lock. Smaka av med salt och peppar.

Blanda den nykokta pastan med tomatsåsen och servera till biffarna. Strö över riven parmesan.

Den här lilla donnan åt och åt och åt. Hon var så förtjust också av att det var honung i tomatsåsen. Hon har älskat honung sedan hon var pytteliten. 



Helgens fix och trix

Har ni haft en skön helg? Min var det full fart på, med massa roligt. Magda har dock varit lite lättretlig och inte riktigt på humör. Hon sover verkligen inte bra heller. Tror att det är tänder på väg upp.
 
I fredags kväll drack jag ett fantastiskt gott Rosé vin, Errazuriz och bläddrade i MAT Magasinet, massa roliga rätter, mycket grillat förstås. Gjorde jag en riktigt god paprikasoppa med sting i och dessutom hann jag baka mina favoritfrökex (200% nyttigt och samtidigt övergott). Åkte och handlade och kunde inte motstå Elle Mat & Vin (som har ett riktigt bra nummer ute nu), Lantliv Mat och Vin som hade en förförisk framsida samt en nyhet, knäckebrödsstickor med nässlor och bovete. Lördag morgon blev det smoothie på en ny idé som jag hade: äpple, banan och mandel. Söndag kom min nyaste bekantskap med sin son på fika, hon hade med sig knäckebröd från Rosendals Trädgård, och det blev en så underbar eftermiddag. 
Däremellan träningscyklade vi med Annie, och det är verkligen på väg att hända något nu. Man kan släppa pinnen!! Tricket var lite att få upp farten. Hon har cyklat så långsamt att cykeln vippat. Nu när hon trampar på kom även balansen. Den här lilla typen ville också cykla och hittade hjälm alldeles själv och satte på sig, med blandat resultat. 



Sötaste lilla setet

 
Det här fina mini setet hittade jag till Magda i en leksaksbutik i Stockholm. Liten hink, med liten spade och andra tillbehör. Perfekt, för det ryms i handväskan och Magda bär lätt runt på hinnken även då den är fylld med sand. 



Lunch med MICKI Leksaker

Vi bloggare som blivit valda till MICKI bloggkompisar var inbjudna till lunch i deras showroom. Charlotta från Loppi var också där och fotade den här bilden på oss. Från vänster tjejerna från Micki, Jenny, Marie med lilla Ylva, Britta, Ämma, Kajsa och jag med busungen Magda.  
Magda var i himmelriket av alla roliga leksaker. Hon fastnade speciellt för Pippimjukisarna och den nya spisen med diskho som kommer i höst. Setet med fisk är även det en höstnyhet. Hon och Ylva lekte massor med spisen och tillbehören.
Vi bjöds på godaste smörgåsarna från Fabrique, nötter, kakor, choklad och kaffe.Vi fick en härlig presentation av MICKI som företag. De är ett familjeägt företag och de är vansinnigt noga med kvaliteten. Alla leksaker körs igenom en röntgenmaskin vilket säkerhetsställer att inga farliga kemikalier finns i deras produkter. De har ett eget kontor och personal i Kina för att bland annat se till att de anställda på fabrikerna behandlas väl. De bidrar även till SOS Barnbyar till projektet att bygga Astrid Lindgrens andra barnby i Bossangoa, i Centralafrikanska Centralrepubliken
Himmelriket även för oss vuxna att gå runt och kika på alla leksaker. Dessa röda förpackningar som är lite av deras signum kommer framåt hösten istället bli vita. 
Andra nyheter är på G:
Spis med diskho
Set till spisarna med fisk
Set till spisarna med bakverk (macarons, dammsugare, maränger)
Emils Snickerboa i trä 
Villa Villekullahuset får en lekplatta
Lundby Dockhus får en vinterträdgård och juliga tillbehör som julbak, gran, paket
Bondgården ovan fastnade jag totalt för, vill verkligen ha. Lundby dockhus som jag inte riktigt kände till innan var spännande. Man kan sätta in riktigt belysning, skriva ut tapeter, göra egna små tavlor och det finns ALLT att inreda med. Det finns så mycket spännande att berätta om Lundby att jag återkommer om det. Jag gillar också deras senaste nytt Pippiväskor. Ryggsäcken är helt underbar. Man blev som barn på nytt här.
 
Tack MICKI för en underbar träff hos er! 
 
Ps. Magda hälsar och tackar hon med för att hon bära runt på Mamma Mu och Kråkan, riva ut ett gäng Pippi mjukisar och busa med dem, välta alla pippifigurer vid Villa Villekulla huset (hoppas att ni hittade Lilla Gubben som bars omkring lite här och där), leka hejvilt med nya spisen, och för den fantastiskt goda chokladen och kakorna. Hon har lovat att hjälpa till att städa upp efter sig i framtiden.



Grillad sparris, himmelskt!

Glöm för sjutton inte att grilla lite sparris om grillen kommer fram i helgen. Passar till allt. Önskar er en kanonhelg!



Glassiga skedar

Redo för picknickväder! Rice är verkligen sommar för mig. Köper alltid något från Rice då sommaren närmar sig. Förra året blev det deras muggar i hårdplast i turkos, rosa och med blommor. Årets sommarköp är dessa skedar i glassiga färger. Helt kär i dem. Tänk er själva dem i en skål med glass.  Som vanligt inköpta på Tehuset Java.



Grillfavoriter till helgen

 
Har nu gjort en helt ny kategori i högermarginalen, 'Grill', där hittar ni mina favortgrillningar. Här är några av dem. Burgare på Högrevsfärs med kräm på ädelost och päron till. Ni bara måste testa att göra burgare på högrevsfärs så vansinnigt gott. 
Eller Grillad högrev med hemmagjord BBQ glaze och till det en röra på feta och grillad paprika? Den här glazen är så god att man smäller av. Till glazen behöver du lite liquidsmoke för att få in den lätt rökiga BBQ smaken.. Jag hittade den på min vanliga butik och den räcker hur länge som helst. Jag har min flaska kvar och den kommer räcka hela sommaren. 
Eller helt vanlig supergod grillad flankstek! Vi åt den med hemmagjord Coleslaw med mango i. Såå gott när som!



Choklad och Mint brownies

Kombinationen choklad och mint, oemotståndligt. Det här receptet fanns i senaste ELLE mat & vin och vi testade det gångna helgen, men jag hade så fullt upp med rättning av Nationella Prov att jag inte hann lägg upp recept bums Vi ändrade lite, tog något färre After Eight och de blev grymt goda. Alltså mums på dessa! De passar extra bra till lite grädde, en kopp kaffe, hallon, päron på burk eller andra bär som björnbär. 
Du behöver
3 dl strösocker
250 g smör (rumsvarmt)
4 ägg
4½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 dl kakao
12 After Eight (eller fler)
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
 
Smör och bröa en liten långpanna 34x24 eller motsvarande. 
 
Vispa socker och smör. Tillsätt äggen och vispa allt pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör ner i äggsmeten försiktigt men väl. Häll smeten i formen. Dela After Eight i bitar och lägg ut över hela kakan. In i ugnen sådär 25 minuter.



Oemotståndliga oliver

Bara måste rekommendera ZETAs snacksoliver som man köper i mindre påsar om sådär 20 oliver i varje påse. Himmelskt goda är dessa Kalamataoliver med havssalt. Perfekt att ha hemma och redo för besök, picknick, en sallad...



Ugnspannkaka med sockerfri lingonsylt

Ugnspannkaka äter vi ofta här hemma, storfavorit hos oss alla. Testade också med ICAs nya sylt med Stevia istället för socker. Den gick hem. Gör alltid ugnspannkaka i långpanna så får man några bitar över till dagen därpå, bara att värma på och blir lika goda. 
Tricket för att få den bästa möjliga ugnspannakakan är många ägg. Testa!

För en långpanna

4½ dl vetemjöl
9 dl mjölk
5 ägg
1 tsk salt
1 paket tärnad bacon (eller 300 g) alt skinka, korv eller dylikt

Sätt ugnen på 225 C 

Smöra ugnsplåten

Vispa ihop mjölk, mjöl och salt genom att tillsätta lite mjölk i taget.  Vispa ner äggen, ett i taget. Häll smeten på plåten. Strö över bacontärningarna. 

Sätt in i mitten av ugnen ca 30 min tills den är perfekt gyllenbrun.



Morgongröt med lingonsylt på McDonald’s

Morgongröt med lingonsylt och mjölk, grov macka, äggröra på ekologiska ägg, yoghurt med müsli och kaffe på färskmalda arabica-bönor, kravmärkt och från Rainforest Alliance-certifierade gårdar. Där har ni en del av frukostutbudet på McDonald’s Sverige. Du kan beställa frukosten från 06.00-10.00 varje morgon. Spännande! 



En knökfylld kasse med svenska produkter

Ja, precis vad vi fick med oss från En Bonde på köpet eventet häromveckan. De produkter ni ser ovan är alla garanterat 100% svenska. Det är glass från SIA, flingor från Frebaco, Kallpressad rapsolja från Säby gård, Kulllamust från Kullabygdens musteri, kalkonprodukter från Ingelsta kalkon mm mm. Många produkter som vi tror är svenska är det dock inte. Jag har laddat ner LRFs app Bonde på köpet. Med den kan du trycka på en knapp i affären som då scannar av streckkoden och du får direkt veta om huvudingrediensen i varan är svensk eller inte. 
På sidan finns också Bondekampen en serie avsnitt där en kändis, som Pernilla Wahlgren och Anders Timell har bott på en bondgård och parats ihop med en äkta bonde. De får diverse utmaningar och det är vansinnigt lustigt då de pratar grisspermier mm. 



Fruktiga Kalastips

Är inte det här det härligaste kalasbordet! Underbart att komma till ett sådant kalas och gå därifrån med massa frukt och grönsaker i magen. 



Pinnbröd, övningskörning och bananer med choklad

Vilken härligt solig dag! Igår fick jag in så mycket saker i en enda dag. På förmiddagen rättade jag Nationella Prov och tränade ett hårt pass med intervallträning. Sedan hem för övningscykling med Annie. Hon använder sin gamla cykel där hon når ner till marken för att öva. Det går verkligen framåt. Men än är det inte riktigt helt stabilt. När har era barn lärt sig att cykla helt själv? 
Sedan grillade vi i det lilla formatet. Annie har länge pratat om pinnbröd, så gjorde en sats med pinnbröddeg, sååå lätt:
 
Pinnbröd (4 st)
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1dl kallt vatten 
 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner vattnet och knåda ihop (Jag tog med mig vatten i en flaska och blandade ner det vid grillen i påsen med torrblandningen). Dela degen i 4-5 delar och rulla till långa ormar. Linda runt pinnar och grilla runt om på falnad glöd i ca 15 minuter. Då de släpper från pinnen är de klara. Supergott varma med lite smör på! 
Mys att vara i solen, grilla korv, leka, busa. Kan inte nog rekommendera ZETAs snacksoliver dessutom, en helt lagom påse att ta med ut med sådär 20-30 underbart goda oliver. Till efterrätt grillade bananer med smält choklad. 
 
Du skär helt enkelt en skåra i bananerna med skalet på. I skåran trycker du ner några bitar mjölkchoklad i hela skåran.Omslut bananerna med ugnsfolie. Lägg foliepaketen på galler eller direkt på kolen (om du vill att det ska gå fort). Öppna upp paketet och ät, såååå gott!



Halloumi med ordentligt drag

Gooood Halloumli som det verkligen var drag i! Det är ICAs egna halloumi med chili i. Det var inte lite chili heller. Ingen direkt barnhalloumi men så god.  
 



Magnoliaträdet

Ser ni, det kikar ut ett litet grönt blad på Magnoliaträdet. Det gjorde det inte för en vecka sedan. Fortsättning följer.



Leopardmys

Här ser ni mjukisbyxorna i frotté från me&i som jag köpte till både Annie och Magda. Så gosiga. Om det ser ut som att Annie har ögonskugga så har ni rätt, hon hade sminkat på ordentligt då jag kom hem igår, till brasan, Men det blev ingen brasa för Magda är sjuk och kräktes ett antal gånger över mig vid middagen. Bara orkade inte gå till någon brasa efter det. Gjorde absolut inget, var skönt att vara hemma. Ha en så skön dag!





    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin