Quesadillas

 
Vad är mer fredagsmys än quesadillas? Här kommer ett lätt recept på de jag gjorde gångna helgen (men du kan lägga in i stort sett vad som helst):


 
Du behöver 
Tortillabröd
philadelhiaost
kalkonskinka
riven ost (jag älskar cheddar på tortillabröd)
Salt, peppar
 
Gör så här
Bred på philadelphiaost på tortillabröden. Lägg på några skivor kalkon över hela brödet. Strö över ost. Lägg över ett bröd. Häll i lite neutral olja i stekpanna. Lägg i dubbeltortillan och tryck till (gärna med hela handen så de klistarar ihop). Vänd på tortillan med hjälp av en tallrik som läggs ovanpå, vänd stekpannan och låt tortillan 'åka rutschkanna' tillbaka ner i stekpannan från tallriken. Låt den bli lätt gyllenbrun på båda sidor. Då den svalnat något skär i mindre tårtbitar. 


Gott med Guacamole till och småplock som rostade majskorn, oliver, gräddfil, ugnsrostade körsbärstomater.



Kardemummamuffins utan gluten - Fredagsmyyyys



Bakade några glutenfria kardemummamuffins då jag kom hem från inspirationslunchen på Moderna museet. På onsdagar är det min mammalediga dag och då finns också chansen att uppdatera lite med Jessica. Mycket riktigt vi tog en långpromenad full med babbel, åt kardemummamuffins och sen hjälpte hon mig att filma Magda då hon badade i diskhon.
 
Jag tar med mig minnet av alla härliga mammalediga onsdagar, då Jessica ofta har förgyllt vår tillvaro, och bär det med mig i hjärtat som soliga minnen. 
 
Receptet kommer från Friends of Adam som är ett bageri specialiserade på glutenfritt. 
 
Du behöver (för 10 st)
100 g mandelmjöl 
100 g smör
1 dl mjölmix (Finax)
1 tsk fiberhusk
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 msk mald kardemumma
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Smält smöret. Blanda med alla torra ingredienserna och äggen. Fördela smeten i muffinsformar (som helst står i en muffinsplåt). Fyll till hälften ungefär.
 
In i ugnen ca 15 min så de blir lätt gyllene. Låt svalna på galler.
 



En liten tomatcocktail med parmesan, pesto och pistaschnötter

 
Den här minitomatsoppan med lager av parmesan/grädde och pesto/grädde toppad med pistaschnötter gjorde jag till min käraste vän i söndags. Så söt liten förrätt med massa goda smaker. Nu kom också worchestersåsen som jag fick förra veckan väl till pass. Du kan lätt förbereda den. Blev riktigt lyckad, massor med smaker som passar perfekt ihop. Receptet fanns i senaste numret av Elle Mat & Vin. 
 
Du behöver (för 6 miniglas)
800 g konserverade tomater (jag använde plommontomater på burk)
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 msk worcestershiresås
3½ dl vispgrädde
60 g parmesan
100 g pesto
50 g pistachnötter (grovhackade)
6 basilikablad
salt, peppar
 
Gör så här
Blanda de finhackade tomaterna med pressad vitlök, lite salt, peppar och worchestershiresås. Fördela i 6 miniglas. 
 
Vispa grädden och dela upp i två delar. I den ena blandar du ner finriven parmesan och fördelar i glasen. i den andra peston och fördelar sedan i glasen ovanpå parmesangrädden. Strössla över pistachnötterna och dekorera med ett basilikablad. In i kylen till servering



Full fart på krassen

 
Så här ser krassen ut som vi sådde nu i söndags, se HÄR. Färdig att avnjutas på smörgås!
 
 



Quesadillas, minitomatsoppa, äpplekaka och finfint sällskap

 
 
Det har varit så mycket att jag inte hunnit visa vilka finfina gäster vi hade i söndags. Visade en liten sneak peek i måndags morse, men här kommer den fullständiga versionen. Det vara givetvis bästa gudmor och vän Cecilia och med likaså bästa guddotter Nora som ramlade in här. Jag gjorde quesadillas med kalkon, philadelhia mm (recept kommer). Till det rostad majs, oliver, guacamole, gräddfil och ugnsrostade körsbärstomater.

Just, ja, icke att förglömma: minitomatsoppa toppa med parmesangrädde och pestogrädde. MUMS!
 
 
Avslutad med äpplekaka med vaniljsås. Alla som kommer till mig på middag vet att de sätts i arbete (i alla fall så vet de det gång nummer två). Cecilia du var en suverän vispare!

Kan man annat än älska dessa två!



Inspirationslunch på Moderna Museet

 
 
 
Igår var jag ledig från jobbet och tillbringade dagen på Moderna Museet med en inspirationslunch. Det var Svensk fågel som höll i det och följaktligen var det kyckling vi bjöds på. Vi var tre bloggare från projektet Pippi på svensk fågel som var där: jag, Karoline (Vardag med Nordefors) och Hanna med gullig son (Stadstjej blir lantlolla). Det var så roligt att få ett ansikte på några av mina medtävlare i projektet som har 3 deltävlingar kvar. 
Vi bjöds på ljuvliga rätter komponerade av stjärnkocken Malin Söderström som driver restaurangen på Moderna museet. Två förrätter: Riven citron- och rosmarinkyckling på en liten bit bröd med ugnsstekt tomat och Senap- och dragonkryddad kycklingrulle med rotfruktspuré och smörstekt savojkål.
 


Under maten fick vi lyssna till kostekonomen och frilansskribenten Anna Sjögren som berättade om Nordiska ministerrådets senaste näringsrekommendationer som visar att kyckling innehåller mycket av det som rådet rekommenderar för att kropp och själ ska må bra: högvärdigt protein, enkelomättat fett, vitamin D och järn.
Till huvudrätt pannstekt kycklingbröst md currylinser och mangochutney - Allt så underbart gott, och jag var så mätt, men nöjd!
Maria Donis, VD på Svensk Fågel berättade att konsumtionen av fågelkött från millenieskiftet ha ökat med 55%. En rykande färsk undersökning om svensk kyckling visar att 65% av svenskarna vill ha svensk kyckling och att säkerhet  och att gynna den svenska bonden är starka skäl till att köpa svenskt. 
Men såklart även en liten chokladavslutning. 
 



Måhända inte den absolut nödvändigaste prylen

 
 
Men så användbar. Annie tjatade till sig den här då vi var på ICA. De har en sån på dagis och hon tyckte absolut att vi måste ha en likadan. Kostar inte så mycket så visst. Faktum är att vi har använt den mycket mer än jag trodde. Kanske man kan leva utan, men det blir betydligt roligare med en sån här mackapär! 
 



Liten födelsedag

Igår fyllde jag år. Hade ångest innan och kände att absolut ingen kommer komma ihåg att jag fyller. Men jag hade fel och det blev en så fin dag. På morgonen kom Annie med finaste teckningarna som hon målat på i flera dagar och gömt undan till mig. På dagen belv jag bjuden på lunch av en kollega. Jag fick en uppsjö meddelanden på telefonen och Facebook.
 
Under den gångna helgen fick jag dels underbart fina presenter av min vän Cecilia (Voluspa ljus med Rose wood lukt, rolig bok, praliner och rooibos te från NK med smak av mynta), dels en spännande vinäger av min vän Matilda som ska smaka bakad äpple! Hur härligt låter inte det?
 
Det fortsatte med ett mess från min moster om att gå till Akademibokhandeln och plocka upp ett paket. Då jag kom hem låg en paketavi i posten och påsen på bilden stod utanför dörren fylld med bröd, blomma, tidning, champagnevinäger och fina ord på kort. Jag hade även fått lilla tårtan. Hade samma förra året och den är riktigt god. Kommer från Kvantum här i Sickla. 
 
En finfin dag med sång på telefon av vänner och familj. Massa överraskningar och skratt. Tack!
 



Glöm inte tävla om matkit från Bambino

Klicka HÄR för att lämna en kommentar om vilket set du helst vill ha så har du chansen att få ett riktigt fint matkit från Bambino. Låter väl inte så tokigt? Torsdag 30/8 är sista dag att lämna kommentar.



Helt vanliga, men alldeles underbara plättar

Plättar i massor blev det till Magda och Annie. Gjorda på vanligt vetemjöl och hela fadderullan. Riktiga mormorsplättar. Tricket är att dels göra smeten helst kvällen innan, vilket är perfekt för du kan gott göra den kvällen innan en jobbdag, eller svänga ihop snabbt på morgonkvisten. Så är det bara att steka på när man kommer hem. Dels är tricket att blanda i lite mjölk åt gången då du vispar ihop smeten. Alltså:
 
Du behöver
2 ägg
stor nypa salt
1 msk socker
6 dl (3%) mjölk (annars fastnar de i laggen)
3 dl vetemjöl
3 msk smält smör
 
Gör så här
Knäck ner äggen i bunke och tillsätt salt och socker. Vispa om lätt. Häll i ca 2-3 dl mjölk och vispa på. Häll i vetemjöl och vispa smeten klumpfri. Häll i någon dl till av mjölken, vispa. Tillsätt resten av mjölken vispa runt och slutligen det smälta, avsvalnade smöret. Låt smeten stå åtminstone någon timma, helst över natten. Då blir plättarna verkligen bäst!
 
Vid gräddningen så kan du tänka ca 1 msk smet till varje plätt. Vänd då de precis har blivit matta/torra på ytan. 
 



Helgen blir inte alltid precis som man tänkt...

Förra veckan gick det ju riktigt bra
 
....men oftast bra ändå! Ni vet, fredagar är min MYSKVÄLL. Jag ser ALLTID en film och äter något gott. Jag laddade, köpte räkor, en stor skopa svenska kantareller, Brie, hade bakat LCHF kexen, och så somnar jag då jag lägger barnen. Vid 23 tiden vaknar jag och är så frustrerad att jag mer eller mindre börjar gråta. Alla tallrikar är kvar på bordet från kvällsmaten, barnens smutsiga kläder väntar på fläckborttagning på golvet i badrummet, leksaker i ett enda kaos på golvet, jag hade inte ätit något. Jag åt upp hela Brieosten bara sådär och gick och la mig. 
 
På lördagen upp och städa med en Magda hängandes i byxbenet. Sedan kom Magdas pappa och då åkte jag faktiskt iväg och sprang en löprunda i skogen, det gör alltid susen för att komma i balans. Lite jobbigt bara att glömma vattenflaskan hemma. Åkte och STORhandlade. Tror ni jag hade med pengarna? Nix. Det märkte jag då jag hade kört igenom allt i kassan. Där låg glass, fryst broccoli mm. De var i alla fall supersnälla på Kvantum i Sickla och körde in alla mina varor i frys och kyl medan jag stresskörde hem och hämtade kort och tillbaka. Nu var det stressigt värre för jag skulle träffa en vän som jag inte sett på så länge. Fick slänga på Magda skruttkläder, hade inte tid att tänka igenom stylingen på varken henne eller mig. Glömde dessutom kameran. Så underbart att träffa Matilda. Vi är gamla kollegor och vi pratade som om det inte fanns någon morgondag. Däremellan gungade vi Magda i Vasaparken.  
 
Bilder från förra veckan. Första tillfället och det var årets varmaste dag!
 
Söndag fotbollsträning för Annie. Uppehåll tills vi kommer till planen som är ute. Då börjar skyfallet. Det var Annies andra gång. Första gången gick så bra och Annies goda vän Johanna var där och de hade så roligt. Nu kom såklart inte Johanna, och knappt någon annan heller. Men tror ni Annie gav upp för det, nix, hon körde på! Hon var efter ett tag den enda tjejen och de spelade match. Tror inte hon riktigt visste var hon skulle göra mål eller så, men hon sprang på i regnet, krockade med kille, kom och grät lite till mig och sen tillbaka till matchen. Fighter hon är! Sen kom min supervän Cecilia och finaste, busigaste guddottern Nora och då blev det livat och bara bara roligt! 
En sån mysig, perfekt helg trots allt! Dessutom så kom Jessica förbi med fantastiskt fina bilder på Magda som hennes Martin tagit och jag fick även ett mess från henne där hon frågade om jag ville följa på en superrolig grej nästa vecka. Vad det blir frå ni se nästa vecka. Den här veckan bjuder också på en massa roligt. 
 
Kram och ha en fin vecka!
 
Linda
 



Vill ni vinna ett hembesök av en kock?

 
Då kan ni gå in på Heinz Facebooksida imorgon måndag. Du kan där nominera en vän (eller be en vän nominera dig) som behöver lite hjälp i köket. Förstapriset är ett hembesök av en kock som lagar en riktigt god middag tillsammans med vinnaren. Jag ska såklart nominera en vän och hålla tummarna att hon/han vinner. Jag vet hur fantastiskt det är att få ett hembesök av en kock. Det var min vinst i tävlingen 'Det bästa vita julbordet'. Filip Fastén från Le Rouge kom hem till mitt kök och lagade till en himmelsk trerätters. Se HÄR. Det är en upplevelse utöver det vanliga. 
 
Dessutom, de första 75 som nominerar en vän får en värdecheck på valfri Heinz-produkt. Tävlingen pågår fram till vecka 37.  
Kassen med ovanstående innehåll stod vi min dörr då jag kom i fredags. Trevlig överraskning. Länge sedan jag gjorde något med Baked Beans och Worchester sauce. Måste fnurla ut något gott. HP sås penslade jag på fiskspett för inte så länge sedan och det blir så så gott. 



En regnig dag kan man så lite krasse

 
 
Annie och jag livade upp en regnig dag med att så lite krasse
 
Lite hushållspapper i skål och spruta lite vatten över hela så pappret blir rejält genomfuktat
Strö över lite frön - glöm inte spreja lite vatten varje dag. Vips så har du finfin smörgåskrasse. Vi väntar!
 



Glass med chevré, det låter så gott

 
SIA har en ny glass med chevré och honung, eller ny och ny, den har funnits ett litet tag. Jag vill, vill, vill smaka, men kan inte hitta den. Det låter så otroligt gott. Har någon av er smakat?
 
Då jag tittade på SIA passade jag på att titta på säsongens nyheter, och det finns en massa gott som jag inte har smakat, eller vad sägs om 
 
Caffe latte eller Marula ananas
Laktosfri lakrits eller pepparkaka
 
Alla bilder är från SIAs hemsida



Halloumisallad

 
Fredagens lunch på jobbet var min favoritsallad, Halloumisallad med tomater, gurka, rödlök , en skvätt olivolja och citron. Till det en stor klick hoummus blandat med lite creme fraiche. Jag stekte på Halloumin hemma kvällen innan och skar upp allt och la i burkar och tog med. Värmde på Halloumin i mikron på jobbet lite. Pressade över citronen och skvätte på oljan precis då jag skulle äta. Tror inte det blir bra att göra det kvällen innan. 
 
Nu väntar en helg med fotbollsträning för Annie, Jag ska träffa en vän som jag inte sett på år och dag och så kommer min goda vän och guddotter hit på middag på söndag, och jag har fortfarande ingen aning om vad jag ska laga till....Hon är vegetarian (men äter fisk och kyckling) och laktosintolerant. Måste komma på något väldigt snart! Har ni tips så blir jag verkligen glad! Jag är helt slut i huvudet efter första riktiga jobbveckan då eleverna har börjat. Roligt, men slut är jag som bara den. 



Vinn ett fin matkit från Bambino Mam

 
Det damp ner ett paket med en massa fint från Bambino. Fick två av varje och tänkte därför att jag tävlar ut hälften till er. Varje kit består av en färgglad Spill Proof Cup, ett set med Äta-själv-bestick och två stycken mjuka hakklappar - perfekta att ta med i väskan.
 
Det kliar i fingrarna att få använda muggen, hakklapparna och besticken till Magda, men jag tänkte att en av er läsare skulle få välja vilket set, det rosa-röda eller grön-blåa, som ni vill ha. Magda får det som ni inte väljer för båda är så ljuvligt fina. Den röda haklappen har små röda hjärtan och den gröna hakklappen har små gröna äpplen. 
 
För att få ett set så skriver ni bara i kommentarsfältet till detta inlägg att ni vill vara med i utlottningen, glöm inte ange vilket set ni vill ha, det rosa/röda eller blå/gröna. Glöm inte ange mail så jag kan kontakta dig om just du får setet. 
 
Sista dag att vara med i utlottningen är fredag torsdag 30/8.
 
 
Fortsatt fin helg



Blender och smoothiemixer på kampanj

Just nu har dagens kampanjer startat på Campadre och idag startar C3s kampanj på blenders och deras smoothie/proteindrycks mixer som mixar direkt i en stor mugg, praktiskt!
 
De har även en fruktpress på kampanj där man kan stoppa ner hela äpplen. Skulle vilja ha en sån och göra färskpressad juice direkt till frukost.



Du vann kycklingchecken


 
Grattis Jessica S
 
Du gav ett fint tips på förrättssnacks i kommentaren till tävlingen om en kycklingcheck från Kronfågel!
 
Maila mig din adress på [email protected] så kommer checken till dig i veckan. Hoppas det blir en smaskig kycklingrätt. 
 
En underbar helg till er alla!
 
/Linda



Rosti i häääärrliga färger

Så härliga färger på kampanj hos Campadre. Vem blir inte glad av de här lavendellila och medelhavsgröna bunkarna?
 
 



Lax med cashewnötter, lime och annat gott

Det här är då inte helt igenom LCHF eftersom rätten innehåller lite ströbröd, men nästan. Den är så kanongod och man kan välja precis hur stark man vill att den ska vara beroende på hur mycket sambal oelek man har i. Har gjort den flera gånger förr och gillar alla smaker i den. 
Ps. bara så ni vet så tog jag bort nästan allt ris från min tallrik efter fotandet. Såsen gjorde jag genom att blanda sweet chili sås med naturell youghurt och lite flingsalt.
 
Du behöver
4 laxfiléer
½ tsk salt
100g smör
½ dl ströbröd
2 dl grovhackade cashewnötter
1-1½ tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
2 lime

Gör så här
Sätt ugnen på 220 C

Lägg filéerna i ugnsfast form. Salta lite. Smält smöret, tillsätt ströbröd, cashewnötter, sambal oelek, pressad/hackad vitlök, limeskal, saft från limen. Bred över blandningen på filéerna. 

Sätt in i ugnen 20-30 minuter.

Har blivit mycket lax den här veckan, så nu har vi väl tankat in ett halvårsbehov av Omega 3 på bara en vecka. Men lax är bland det godaste som finns och så lätt att laga gott. Ha en superfin helg!




Frasigt LCHF fröknäcke - Perfekt som mellanmål eller till ostbrickan

 
Som ni vet så försöker jag verkligen hålla mig till en lågkolhydratkost. Det innebär att skippa bröd - SVÅRT! Jag är en riktig brödtyp och älskar ostbricka med massa kex. Hittade det här receptet på Birgitta Höglunds blogg och jag har redan hunnit göra det två gånger. Det här är ett kanonrecept! Både Annie och Magda är helt galna i kexen. Jag har tagit med dem till jobbet som mellanmål, känns lite som man äter chips. MUMS! 
 
Du behöver
1 dl Solroskärnor
1 dl Sesamfrön
½ dl hela Linfrön
2 msk Pofiber (Jag hittade det vid glutenfria produkter)
1 msk Fiberhusk (pulveriserat psylliumfröskal, finns även hos Risenta nu)
½ dl Kokosfett utan smak
2½ dl kokande Vatten
½-1 tsk Flingsalt
Lite flingsalt att strö över
 
Gör så här
Sätt ugnen på 150 C
 
Häll alla torra ingredienser i en bunke. Låt kokosfettet smälta i kastrull, i med vattnet och koka upp. Häll vätskan över de torra ingredienserna och rör noga om. Låt den stå och svälla en liten stund. 'Degen' blir geléaktig. Häll upp allt på en bakplåtspappersklädd plåt. Bred ut med slickepott eller annat lämpligt föremål så det blir en tunn kaka. Strössla över lite flingsalt. 
 
In i ugnen ca 45-60 min. Ta ut plåten och gör fyrkanter/kvadrater med ett vasst föremål (kniven, mått, degskrapa). Sänk nu temperaturen till 50 C och sätter in plåten och låter kexen stå i sådär 3 timmar så de torkar och blir frasiga. 
 



Veckans gästinlägg av Jessica Frej

Lånade en äkta sjömansskjorta

Hej allihopa!

 

Ledsen för att jag är världens sämsta gästbloggare, mitt huvud är till bredden fyllt med idéer, planer och drömmar. Just nu jobbar jag och Maria på för fullt med boken för att den så snart som möjligt ska finnas i era händer! Det är superkul och väldigt spännande. Förra veckan bestämde vi vem som ska få den äran att ta alla vackra bilder till boken och det känns så bra! Berättar mer längre fram. Just nu har jag en glutenfri limpa i ugnen. Limpa är verkligen något som jag saknat. Det var min favorit när jag var liten, limpsmörgås med extrasaltat smör och rökt skinka. En limpa tycker jag ska vara precis lagom söt och nästan svartbränd utanpå och ljus inuti, som en gotlandslimpa.

 

Om ni bor nära Göteborg kom du och lyssna på när jag och Maria pratar om framtidens bröd på Mitt Kök mässan. Självklart bjuder vi på smakprover ur boken! Vi är där 8 och 9 september. Sen i november kommer vi också till Mitt Kök mässan i Stockholm.

  

Båttur till Nåttarö

Helgen spenderade jag på Ålö hos min bästis Simon. Det har varit en underbar helg med sol och bad på stranden och klipporna. Vi tog båten till Nåttarö och drack några drinkar i solnedgången, åt massor av god mat, cyklade till Utö och festade loss på ”Bakfickan” och framförallt njöt vi av en ledig sensommarhelg. Simons familj driver krogen Båtshaket. Om ni har tid och möjlighet passa på att besöka Båtshaket innan dom stänger för säsongen 2/9. På Båtshaket serveras bland annat världens godaste varmrökta lax och det är Simons pappa som röker den till perfektion. Bara laxen är värd en resa i sig. Läs mer om Båtshaket på hemsidan http://www.batshaket.se/

Laxlunch

Nyrökt lax

Lunch i solen

 

Kram 

Jessica

 




Min gudson gillar min mat :-) - LCHF lax!

I söndags hade jag min så kära vän Leena här med min lilla gudson Nero och Nova. Leena och jag blev nära vänner då vi var mammalediga med Annie och Nova. Vi träffades på babyrytmiken och kom där på att vi bodde på samma gata. Vi har varit med om så mycket tillsammans så ni kan inta ana. Jag köpte helt enkelt en varmrökt lax och gjorde en topping som jag hittade i en buffétidning. Så lätt och så gott. Gjorde en stor sallad till och själva laxen med sås är så matig att sallad blir perfekt till. Det här kan ni göra genom att springa iväg på lunchen och köpa en portionsbit varmrökt lax, värma i mikron och strö över topping som du har gjort iordning hemma. Till det en härlig sås proppad med dill, gräslök och spenat (från Annas mat). Kan väl inte bli mer LCHF;-)
Barnen fick Kronfågels färdigmarinerade kycklingspett BBQ Mexican style. Jag och alla som äter dem älskar dem, helt galet goda. Nero åt 3 spett, Magda 1 och Nova och Annie några stycken var. Så härligt kryddade! 
 
Magda var väldigt charmad av Nero, men vem blir inte det! Han moffade i sig både kycklingspett och hur mycket lax som helst, sötisen!
 
Du behöver (för 4)
1 kg varmrökt lax med skinn
 
Strössel
1 dl mandelspån
1 dl färsk persilja (hackad)
1 citron (skalet finrivet)
2 msk parmesan (finrivet)
1 msk olivolja
flingsalt
 
Sås
1 pkt hackad spenat (175g)
3 dl gräddfil
½-1 dl majonäs
½ dl gräslök finhackad
1 dl dill finhackad
½ tsk dragon finhackad
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 msk vinäger
2-3 tsk senap
salt, svartpeppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C
 
Strössel
Rosta mandelspånen i torr och het panna. Blanda försiktigt ihop mandel med grovhackad persilja, citronskal, finriven parmesan, olivolja och salt (efter smak). 
 
Lax
Packa in laxbiten i aluminiumfolie och in i ugnen 15 min. Lägg laxen på serveringsfat och strö över strösslet. 
 
Sås
Tina spenaten och se till att krama ur vattnet. Blanda med resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar. låt stå i kylen ett tag (gärna över natten)
 
 
Så nöjd med fat och skål också. Kommer från IKEA och passar prefekt som uppläggningsfat, till sallader och allt möjligt. Så härlig mjuk rosa dessutom.
Fick muta tjejerna med pop corn och tv till sist för att de skulle varva ner lite efter att gjort hela hemmet till Hela havet stormar och flög mellan soffa, soffbord slängandes saker hejvilt, ramlandes osv. Leena hade tagit med sig en ljuvligt god, hemmgjord blåbärspaj - Mums!



Imorgon till lunch blir det frasig kyckling med citronglaserade grönsaker och parmesankräm

Oj! I helgen har jag minsann varit hur aktiv som helst. Förutom att jag har lagat en massa mat har vi varit på Magdas första kalas hos en kompis till henne, Annie första fotbollsträning, min charmiga gudson har varit här på middag, med sin mamma och syster, jag har städat källaren och varit på en effektiv shoppingtur till Sickla köpcenter. Nu så så har jag matlådor för nästan hela veckan, även om det bara blir rester. Imorgon blir det den här underbara kycklingen med grönsaker med smak av citron, parmesankräm och härligt frasig kyckling. Det är en del moment i den här rätten, men inte alls svårt och den smakar såååå gott! Ursprungsreceptet är från Kronfågel, men omgjort lite här och där.
 
Du behöver
3 kycklingbröst med skinn
8 färskpotatisar
8-10 knippmorötter
4 knipplökar
8 rädisor
Broccolibuketter efter smak
 
1 citron (skal och juice)
50 g smör
1 kycklingbuljong grej
1 burk kesella
50 g parmesan (finriven)
25 g parmesan (hyvlad)
färska örter, t ex persilja, citronmeliss, timjan, basilika
 
smör, olja. salt, peppar
 
Gör så här
Koka potatis klar i lätt saltat vatten. Låt svalna.
 
Blanda Kesellan med den finrivan parmesanen, smaka av med salt och peppar
 
Sätt ugnen på 100 C. Stek kycklingbrösten med skinnet ner i stekpanna på medelhög värme.  Låt steka ca 5-7 min så skinnet blir frasigt. Vänd sedan och stek på andra sidan ca 1 min. Lägg i ugnsform och in i ugnen ca 15-20 min tills innertemperaturen är 70C i tjockaste delen. Ta ut och låt vila i ugnsfolie medans du fixar det andra. Precis innan du serverar fräser du kycklingen med skinnsidan ner i pannan (ca 30 sek).
 
Koka morötter i saltat vatten i stor kastrull, lägg i knipplök och broccoli efter litet tag. Koka tills de är lätt mjuka. Lägg över i iskallt vatten. Skala sen morötterna.
 
 
Precis innan servering så kokar du upp kycklingbuljong, tillsätter smör, citronskal och juicen. Lägg i morötter, lök, broccoli. Lägg sist ner potatis och rädisor. Låt koka upp. 
 
Lägg upp på fat, Skiva kycklingen och lägg ovanpå. Strössla över örter, hyvla över parmesan och lägg klickar av paremsankrämen ovanpå. 
   
Så Gott!



Varför har ingen berättat hur gott det är med kantareller och brie tillsammans!

 
Ja, hur gick då min första vecka på jobbet och med den tänkta lågkolhydratkosten? Det gick bra! Den första dagen på jobbet var jag gråtfärdig över att vara borta från mina barn, sen gick det lite bättre. Jag är mammaledig onsdagar, och det är ljuvligt att ha en dag i veckan då jag är med Magda hela dan och får lämna Annie sent och hämta henne tidigt på dagis. Jag skötte kosten hela veckan, men åt min blomkålssoppa nästan varje dag för att det var så mycket och jag var så trött på kvällen då jag kom hem. Kom på att jag måste organinsera mig bättre och planera på helgerna för hela veckan, så det ska jag göra. 
 
Fredagar är min alldeles speciella dag då jag tittar på en film och äter något gott. Den här gången blev jag under veckan inspirerad av min vän Maria som la upp en bild på en smått och gott tallrik á la lågkolhydrat. Gjorde min egen med Smörstekta kantareller med lite pressad vitlök, skivor av rökt kalkon, massa brie, edamamebönor, lie kex och en hög med rädisor - så underbart gott!! Gjorde kex med brie och pyttsade på kantareller. Vilken kombination, det här ska jag passa på att äta tills jag storknar
 
Drack ett glas av det här Shiraz vinet, Gurra Gurra Creek - Så gott! Jag älskar australiensiska Shirazviner. De är också de enda viner som har samma ingrediens som champagne och ger en lyckoeffekt, precis som champagne. 
Tittade på Revolutionary Road med Leonardo di Caprio och Kate Winslet, och belv så rörd, igen. Ni kanske tror att jag rörs av alla filmer med det är långt ifrån sant. Sanningen är nog snarare att jag har haft turen att se några stycken väldigt bra filmer den senaste tiden. Revolutionary Road är en film om hur äktenskapet kan se ut efter barnen. En film om drömmar som aldrig förverkligades, men som kanske kan förverkligas innan det är för sent...Filmen fick mig verkligen att tänka på relationer, hur man kommunicerar med männisor man älskar. Hur pengar alltid får sån betydelse i en familj, hur det materiella slår ut så mycket annat viktigt. 



Hörrni ni glömmer väl inte Västerbottenpajen till kräftskivan?


Det här är förra årets skapelse, som verkligen tål att upprepas!

Äääälskar Västerbottenost! Testa själva!

Du behöver:
Pajskal
150g margarin/smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
1 tsk ättika

Fyllning
1 gul lök (fint hackad)
4 äggulor
2 dl mjölk 
2 dl mellangrädde
250-300 g Västerbottenost (riven)

Gör så här 
Sätt ugnen på 170 C
Blanda ihop allt till pajskalet. Tryck ut i pajformen och in i ugnen sådär 15 min.

Sätt upp ugnsvärmen till knappt 200 C

Stek löken lätt i smör.  Vispa äggulorna och blanda ihop med övriga ingredienser och rör ner löken. Häll allt i pajskalet. Salta och peppra lite. In i ugnen sådär 30 minuter tills den är gyllenbrun.




Sen gick vi loss på drömtårtan

 
Först tårta och sen smörgås - Bra ordning!



Min variant på drömtårtan

Jag gjorde Matildas drömtårta i onsdags då jag var mammaledig (jag jobbar 80% = ledig onsdagar). Min blev en variant på hennes. Jag hade mer fyllning emellan så min blev högre, sen hade jag tyvärr för få fingerkex så jag var tvungen att sätta dem glesare. Jag använde mig av M&M med choklad och M&M med jordnötter. Det är det som är bra med den här tårtan, att man kan göra sin variant. Det är en väldigt lätt tårta att göra om man använder sig av färdiga bottnar.
 
  
Du behöver
Tårtbottnar (jag använde ICAs choklad som är 3 delad)
Fingerkex (jag hade två paket)
M&Ms (jag hade 1 pkt med vanliga och 1 pkt med choklad och jordnötter)
2 dl grädde
Fyllning (jag använde 1 burk hallonkesella, 1 litet pkt Keldas vaniljsås, 1 dl frysta hallon, några maränger)
 
Gör så här
    
Lägg upp första botten och bred på fyllning. Jag hade vispad vaniljsås och rörde ner frysta hallon. Bredde ut den på botten och la sedan på några maränger. Blir alltid gott!. Lägg på nästa botten. Bred på den andra fyllningen. Jag använde 1 burk med hallonkesella. Lägg på översta locket. Bred över vispad grädde och var noga med att täcka kanterna. 'Klistra' på fingerkexen på kanterna och strössla över M&Ms i mitten.  
 
 
 



Smoothie på passionsfrukt, banan och ananas

Jag är så såld på den här kombinationen på smoothie just nu: Passionsfrukt, banan,  färsk ananas, liten skvätt mjölk och massa is. Frisk, söt, syrlig och alldeles alldeles underbar.
 
Tänk ungefär för 1 person: 
1 banan
2 passionsfrukter (urgröpta)
2 stora skivor färsk ananas
1 dl mjölk 
Rätt många isbitar (5-10st)
 
Bara mixa ihop allt



Vid Nytorget finns Stockholms bästa glass, Urban Deli och rolig lekpark

Glass från AH's Glassbar vid Nytorget  (Söder) är ett måste varje sommar, så bara skynda hit :-) Glassbaren är ett litet hål i väggen, med alltid långa köer. En klassiker för stockholmare. Det finns så många smaker att det inte går att räkna, så inte lätt att välja. Annie tog Hallonsorbet och regnbågsglass och jag tog mangosorbet och Hallon/saltlakrits. Mmmmmmm. Bara att sätta sig på gräsmattan eller vid bänk vid Nytorget och njuta av glassen.
Precis på Nytorget finns även en bra och rätt stor lekpark, så här kan man lätt spendera någon timma. Alltid liv och rörelse här, så mysigt också med alla restauranger och caféer runt om. Till exempel så finns här Urban Deli. Har bara varit där 1 gång på lunch, men drömmer om att gå hit på middag.
Urban Deli har dessutom en fantastisk butik med nybakta limpor av surdeg, ekologiska produkter, vällagad take away mat och allt möjligt gott till helgmyset (och vardagsmyset såklart)



Rökta räkor med aioli

När min moster var här så åt vi en kväll rökta räkor, vanliga räkor med limeaioli och chiliaioli. Lite surdegsbaguette till och någon klyfta citron. OCH man blir riktigt skönt mätt, och att skala räkor och äta är så härligt socialt och pratvänligt. Lite gott vin till skadar inte heller. Idéen fick jag från då jag sov över hos min vän och hennes familj i deras nya hus. Då åt vi precis det här och det var så mysigt. Totalt helgmys! 
 



Äppelpuré till Bebisen

Gjorde igår kväll äppelpuré på ekologiska äpplen till Magda. Nu finns det lite i frysen som mellis även till minstingen. Bara skalade, skar i mindre bitar och mixade. Har ni tips på något annat bra som mellis till bebisarna så blir jag jätteglad för kommentar! Har lite idétorka nu, har kört på äppel- och päronpuré länge, varvat med någon mangopuré och färdigköpt burk. 



Lite god choklad kan väl ändå inte vara helt uppåt väggarna?

 
Min favorit just nu är Cranberry Intense från Lindt. Det innehåller som sagt tranbär och mandelbitar, supergod kombination!
 
Ps. Idag ska jag göra Matildas godistårta. Den är inte direkt lågkolhydratkost, men en underbar gladtårta! Resultatet får ni se lite senare ikväll. Ha det så bra tills dess.



Första lunchen på jobbet - Blomkålssoppa

 
Nu så! Absolut första dagen igår gick bra, fast jag saknade Magda och Annie så jag var gråtfärdig. Kunde inte ens titta på bilder i telefonen på dem. Kan inte beskriva hur ljuvligt det var att komma hem till dem. På vägen hem ringde jag och Annie svarade och sa 'Hur har det varit på jobbet idag, Mamma?', 'Vad har du gjort idag på jobbet?'. Hur blev hon så stor, fast hon bara är 4? Lite svårt dock att förklara att jag första dagen på jobbet mest bowlade, sköt golfbollar och körde i en racingsimulator. Vi var på O'Learys vid Norrtull. Åt lunch där och jag var duktig och tog torsk med sallad, bönor osv. Ingen potatis, ris eller pasta. Tisdag blir alltså först lunchen på jobbet, dvs första matlådedagen. Så när jag kom hem gjorde jag en blomkålssoppa att ta med som matlåda. Jag har gjort den förr så gick snabbt att mixa ihop
 
Du behöver (för två personer)
1 blomkålshuvud
½ gul lök
vatten
2 msk kalvfond eller kycklingfond eller grönsaksfond
2 dl matlagningsgrädde
smör, citronsaft, salt, peppar, olivolja

Gör så här
Skär små blomkålsbuketter av huvudet. Hacka löken fint. Fräs på blomkål och lök i smör. Häll på vatten så att det precis täcker blomkålen. Tillsätt fonden. Koka blomkålen mjuk med locket på. Häll sedan av hälften av vattnet (jag brukar dock hälla över vattnet i något kärl för att ha ifall jag behöver spä ut soppan lite). I med grädden och koka upp.

Mixa soppan slät i mixer eller med stavmixer. Smaka av med citronsaft, salt, peppar. Ringla över lite fin olivolja. KLART!
 
 
Blomkålssoppan är upphälld på termos, lätt att ta med till jobbet. Kanske kilar iväg till affären och köper lite räkor, korv eller bacon att strössla över soppan. Vi får se. Ha en riktigt fin jobb- eller semesterdag!
 



Jessicas nybakta scones

Då vi  kom hem från Eskilstuna fick jag ett mess från Jessica som undrade om jag var hungrig? Hon hade nybakta glutenfria scones. Hon kom över med philadelphisost, marmelader och himmelska scones gjorda på bl a psylliumfrön och bovete. Jag kunde inte sluta äta fast jag var proppmätt redan innan hon kom. Vi satt till sent på natta och pratade, drack vin och åt scones. Det kallar jag en perfekt lördagskväll!
Bovete har i färska studier visat sig vara powerfood som sänker kolesterol bl a. och är mycket GI vänligt. Dessutom är det gott i bröd. Skulle kunna äta en hel plåt med Jessicas scones. 



Husmorsorna har kommit ut med en ny bok

Paprikasoppa med risbollar
Bilden lånad från recept.nu (finns i boken Din matkasse)
 
Din matkasse
Och inte bara det, de har till flera av sina foton använt sig av min moster Gunilla Råbergs keramik!! på bilden ovan ser ni ett exempel från boken Din matkasse (av Anette Rosvall och Emma Hamberg). Känner ni igen stilen?
 
De här faten och skålarna ovan är mina skatter och ni har väl sett dem här i flera sammanhang, t ex med en
Blåbärspaj på precis häromdagen
Med Rocky Road gott i 



LCHF eller lågkolhydratkost och Jobblivet - Here I come

Bilden är från kostdoktorn
 
Idag smäller det! Jag börjar jobba efter nästan 1 års mammaledighet. Jag har gått igenom alla känslor som finns inför den nya fasen: glädje över att få utmaningar på jobbet, att få dricka en kaffe i lugn och ro, separationsångest över att lämna Magda, sorg över att sommaren med Annie och Magda är slut osv. I fredags hade jag en heldag med bara Magda och jag kände som om jag aldrig ville släppa henne, försökte bunkra upp med kramar, gos och pussar. Likadant med Annie då hon kom hem. Då jag nattade Annie sa jag till Annie sådär 5 gånger 'Du vet väl att jag älskar dig?'. Till slut sa Annie 'Mamma, sluta tjata,jag vet!' :-)
 
Tänkte att den nya fasen även för med sig andra möjligheter. Har bestämt att jag ska gå in på LCHF banan ett tag. Jag ska ha mer fokus på lågkolhydratkost blev det efter långt samtal med vän, bättre än LCHF för mig. Trodde aldrig jag skulle säga det faktiskt! Men jag blir inte av med de sista gravidkilona. Jag har tänkt och nu bestämt att göra så att jag ska äta lågkolhydratluncher på jobbet och försöka så gott det går på hemmaplan också. Det betyder att mina matlådor kommer innehålla powerfood, mat med så få kolhydrater som möjligt. I övrigt ska jag försöka så gott det går,men jag vill kunna äta som vanligt med mina barn.
 
Jag är en total nybörjare vad gäller mat med mindre kolhydrater, jag älskar bröd och pasta. Det blir en riktig utmaning för mig att laga, hitta och komma på egna recept. I nuläget har jag väldigt lite koll på vad som är ok att äta och inte äta. Så ni får följa med på resan. Hjälp mig gärna, rätta mig gärna, peppa mig gärna och berätta mer än gärna vad ni som följer en lågkolhydratkost äter
 
Jag har luskat upp några sidor som jag tungt kommer luta mig mot för att komma igång: 



Mary's och polisen i Eskilstuna

 
Igår åkte vi tåg till Eskilstuna. Vi hann med mycket på en dag: Först fick vi en guidad tur på polisstationen av min bror (han är polis). Annie tyckte det var otroligt spännande att få sitta i polisbilen och titta på cellerna (och det var 2 bovar bakom två av dörrarna, det var nog det mest spännande).
 
Promenad i Eskilstuna hem till deras nya lägenhet
På vägen hittade vi den här fina butiken, Annas Vin och delikatesser (som även är en restaurang och ett café). De sålde all möjlig choklad från Valrhona till praliner chokladkakor med lakrits eller curry i. De hade finfina ostar och charkvaror. Gullig butik och perfekt då man ska handla present. 
Barnrummet står klart hos min bror och Matilda till Ellen eller Alice som Annie har bestämt att babyn ska heta: Ellen om det blir en flicka och Alice om det blir en pojke. Superfin tapet i matdelen, eller hur.
Sen åkte vi till Mary's för lunch. Det är som en trädgård mitt bland hästhagar och åkrar, mindre än 10 min bilfärd från Eskilstuna centrum. Det är väldigt populärt och alltid fullt. På onsdagar har de grillbuffé i trädgården med levande musik till. Nu när vi var där var det också trubadur som sjöng Sinatra mm. Underbart mysigt. 
Jag åt hamburgare som var så god. Allt var 'hemmagjort' och dessutom var det en så fräsch sallad till, vilket var ett perfekt alternativ till pommes. Min mamma och Matilda åt varmrökt lax som såg fantastisk ut och Annie tog plättar. Kan så rekommendera Mary's!! 
 
Sist men inte minst! Tårtan! Matilda har alltid roliga och kreativa idéer. Så underbar avslutning på en fin dag i Eskilstuna



Drömtårtan

Vi bjöds på en riktig drömtårta igår då vi hälsade på min bror och sambo. Det var Matilda som hade gjort den. Otroligt god, otroligt fin och otroligt uppskattad! Den ska härmas (redan kommande vecka faktiskt).

Ps. Kommer mer från Eskilstuna lite senare idag, nu ska jag iväg och klippa mig!




Min sista dag som mammaledig började med kycklingpaj och slutade med chokladbomb

 
Allra sista dagen på min mammaledighet var i fredags. På måndag börjar jag jobba! Vi spenderade förmiddagen med Moa, Dennis och Ebbe. Vi var på Svindersvik en sväng och fikade. Tyvärr hade jag glömt kameran. Jag hade gjorde kycklingpajen som jag gjorde första gången Moa var här. Det är en riktig fredagspaj ,med grillad kyckling, tacokrydda, vitkål och ost
Då de åkte hem så svischade vi vidare till Annies gudmor och min guddotter på Söder för middag och massa uppdatering.  
Det blev varmrökt lax, whte fish röra som de kallade det, avocadoröra, vitlökssås och sist men inte minst en riktig chokladbomb - Mums!
  



Halloumiburgare - superduper gott

 
Så så så så gott! Jag har i ett försök att organisera mig och slappna av och ibland tänka på annat än måste-grejer schemalagt fredagkvällar som min titta-på-film-och-äta-gott-kväll-på-egen-hand. Den första kvällen jag körde på denna grej var då jag såg Dagboken (Drömfilm!!!). Den här gången gjorde jag verkligen världens godaste halloumiburgare med rostad sötpotatis och tittade på The King's Speech. Jag var skeptisk i början, men älskade den filmen.
 
Så finstämd, brittisk och tänkvärd. Kände mig berikad efteråt. Men nu till denna Halloumiburgare. Idéen fick jag av Magdas Gudmors syster Karoline som hade gjort den här vegatariska varianten på hamburgare
 
Du behöver (per person)
2 skivor surdegsbröd (jag använde Levainbröd)
½ paket halloumi
rödlök
tomat
2 sötpotatis
olivolja, salt
 
Guacamole (4 pers)
1 avocado
2 tomater
1 vitlöksklyfta
½ msk citron
salt & peppar
 
 
Gör så här
 
Guacamole (4 pers)
Mosa avocadon. Gröp ur tomaterna så du får bort saften och kärnorna. Hacka smått. Pressa ner en vitlökssklyfta. Salta och peppra efter smak. Glöm inte att lägga ner avocadokärnan i avocadoröran - Då håller den sig fräsch längre. Ställ i kylen medan du gör resten.
 
Sötpotatis
Sätt ugnen på 200 C
 
Skölj potatisen. Dela i större klyftor. Lägg på ugnssäkert fat, salta lite, ringla över olivolja. In i ugnen i cirka 20 min
 
Halloumiburgaren
Stek rätt tunna skivor av surdegsbrödet i lite olivolja. Stek sedan på halloumin. Lägg en stor klick guacamole på ett av bröden och toppa sedan med halloumi, några ringar rödlök och tomater. Lägg upp den rostade sötpotatisen bredvid.
  
 



Very Berry och Beach Crusher på Naked Juice Bar i Sickla

 
Tog med min kusin till Sickla köpcenter och självklart till Naked Juice Bar för liten energipaus. Hon och Annie tog en Verry Berry och jag Beach Crusher. Annies all time favourite är verkligen Very Berry och hon har stenkoll på vad som är i. Det är samma upplägg för oss precis varje gång, hon tar Very Berry och MÅSTE ha den i en rosa mugg (de har gröna och lila också), jag tar Beach Crusher på sommaren (jordgubbar och ingefära blanda annat) och Very Berry på vintern. Matilda tyckte så mycket om deras smoothie, men det gör ju alla. 



Just ja! Citronmuffins

 
Mina favoritmuffins är nog dessa citronmuffins. Jag har gjort dem många många gånger och de finns på bloggen, men då som sockerkaka. Jag gör dem ibland som minimuffins, ibland som vanliga muffins och ibland som sockerkaka. De är inte så onyttiga och smakar så fräscht och dundergott. Smeten är också oemotståndlig och farligt god;-)
 
Du behöver
3 ägg 
2 dl socker
1 dl naturell youghurt
1 msk honung
2 ekologiska citroner (skalet)
½ dl solrosolja
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk vallmofrön
1 msk råsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 C

Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner youghurt, honung, citronskal och olja. I en annan skål blandar du vetemjöl, bakpulver och rör ner det försiktigt i smeten. 

Placera ut pappersformar i muffinsform. Häll i smeten, strö över vallmofrön och råsocker

Grädda i ca 15-20 min (vanliga muffins)/10-15 min (minimuffins)
 
En minityp vid namn Molly med utomordentligt god smak. Men de här muffinsarna är helt ok för småttingar att äta, inte så farligt överdrivet onyttiga, fast de smakar 'onyttigt'
 



Naturhistoriska museet

 
Jag och min kusin Matilda tog med oss Magda och gick till Naturhistoriska här i Stockholm. Det är lätt att ta sig hit kommunalt, man tar tunnelbanans röda linje mot Mörby, går av på station Universitetet och promenerar sådär 7 minuter. Jag har varit här många gånger, men det var Matildas och Magdas första gång. 
De har en klimatutställning som förklarar hur allt fungerar väldigt bra. Här visar de hur en trombon bildas
Man fick prova på att skapa sina egna moln
Mineralutställningen är en permanentutställning och min favorit. Jag kan inte sluta fascineras av alla vackra stenar och vad naturen kan åstadkomma: ametister, svavel, kvarts, diamanter. 
 
Sen blev det lunch: Gulaschsoppa med lite råkost. 79 kr och gå ingick kaffe, råkost, dryck och bröd. Det var helt ok, men inget wow. Det finns ett matsäcksrum med mikro, barnstolar, vatten mm för medhavd mat.
Sen tog vi utställningen Liv i vatten. Här ovan kunde man trycka på knappar så lystes vattenmängden i människa, höna, daggmask, manet osv upp. 
 
Otroligt barnvänligt och mycket att upptäcka även på låg nivå
+/- med Naturhistoriska museet
 
+ Barnvänligt
+ Ingen avgift för barn upp till 19 år
+ Guidade visningar med inriktning mot barn
+ Stort och väldigt mycket att se
+ Allmänbildande och finns något för alla
+ Interaktivt
+ Matsäcksrum med mikro, vatten, barnstolar mm
 
- Till mineralutställningen fanns ingen hiss så jag fick släpa upp barnvagen för två långa trappor
- Hissarna var svåra att hitta (dåligt skyltade)
- Hissarna tog lång tid eftersom de var så få
- Restaurangen känns som en skolmatssal



Storfyndat på Stadium i Sickla

      
Handlade idag en vindtät och vattentät jacka från Everest (ord pris 400 kr), två par fingervantar till vanligt pris (ca 40kr) och en bikini, allt till Annie. Det gick på 178 kr tillsammans!! Sanslöst billigt ju! Trodde hon skämtade först i kassan, men det var halva reapriset på allt. Det fanns massor med saker kvar. 



Jordgubbar med mynta

Min kära moster och fina kusin har precis varit här på besök. Jag älskar jordgubbar och kan inte låta bli att passa på innan de är helt slut - de svenska alltså. Första kvällen de var här gjorde jag den efterrätt om Jessica bjöd mig på för några veckor sedan: Jordgubbar med mynta. Det är en sådan underbar kombination jordgubbar och mynta. Fräsch efterrätt! 
 
Du behöver (för 4 pers)
600 g jordgubbar 
½ citron
3 msk strösocker
1 dl finhackad mynta
 
Gör så här
Skölj och skiva jordgubbarna. Pressa ner citronsaft. Mortla socker med finhackad mynta och vänd ner med jordgubbarna. Låt stå i kylen 1 timma. Dekorera med fin myntakvist



Choco moment - Vad tycks?

Har ni testat dem - Choco Moment? De är inte nya, men jag har inte smakat dem förrän nu. Jag tyckte om dem, men de var inte alls vad jag förväntade mig. Jag förstod inte att de var styckförpackade och de smakade som kexchoklad. På förpackningen ser de ut att vara lite sådär lyxiga, något du lägger upp då du får besök trodde jag. Men i verkligeheten är de mer passande att ta med på pickninck med barn. Jag blev lurad av förpackningen. Men goda i rätt sammanhang är de absolut.



Caprese på god vitmögelost - en finfin förrätt

Jag försöker just nu luska fram bra förrätter som går snabbt att göra, är 'lagom' innan maten och smakar vidunderligt gott. Här är en sådan: Caprese, men med vitmögelost/brieost istället för mozarella.  Det är viktigt att de få råvaror som du använder håller hög kvalitet för då kommer hela rätten smaka makalöst gott. 
 
Du behöver 
En bit vitmögelost/brie
tomater (jag köpte en ask med olikfärgade tomater)
olivolja
salt, peppar
Örter/kryddor att dekorera med
 
Gör så här
Skär ost och tomater i större bitar. Lägg upp på fat. Ringla över olivolja och strö flingsalt över. Dekorera med örter/kryddor. Servera gärna med gott bröd till. Jag hade surdegsbröd till och lite småkex. 
 
NJUUUUUUT!



Lagerhaus nyheter

Fina nyheter på Lagerhaus är brickan Apel, receptbok där man kan skriva in sina favoritrecept, lavendeldoftljus i glas och gladmugg
 
  
Annorlunda diskborstar



Ceasarsallad med räkor och hummer

Gjorde som ni såg här på bloggen en Ceasarsallad men med handskalade räkor och hummer istället för kyckling och bacon. Se mitt tidigare recept på Ceasarsallad, men skala räkor, beräkna en halv hummer per person eller använd kräftstjärtar. Hyvla över lite parmesan vid serveringen. 
 



Lunch på bortaplan

 
 
Jag, Annie och Magda var inbjudna på lunch hos min vän Lotta och lilla Emilia igår. Dessutom så var Erika med Amanda och Molly inbjudna. 8 tjejer!! Det var livat värre och Magda var i sitt esse: grävde ut blomjord över golvet i lägenheten, ut på balkongen och drog loss pelargonerna, välte nästan tvn, drog sönder tidningarna mm mm.  Gissa vad det blev till lunch? Jepp, Ceasarsallad. Fast jag är långt ifrån trött på ceasarsallad:-)
 
Till efterrätt etiopiskt kaffe med en helt underbar efterrätt på lemoncurd och vispgrädde. Min vän beskrev hur hon gjort den, men jag ska be henne skriva ner för säkerhets skull så jag inte missat på något sätt. Den verkligen smälte i munnen.
 
Annie med minipinglan Emilia (som redan hunnit med sitt första modellkontrakt:-))



Tävlingsdax!

 
Kära kära läsare jag har en kycklincheck på 100 kr som någon av er ska få. Tack vare att jag vann Svensk Fågels deltävling nummer 2 i Pippi på Svensk Fågel med mitt bidrag Pulled BBQ Chicken, så fick jag en check på 100 kr från Kronfågel att tävla ut bland mina läsare. Jag blev så rörd av alla röster jag fick och här kommer ett litet tack. 
 
Tänkte att ni som vill vinna checken skulle få i uppdrag att hjälpa mig med något jag alltid tycker är klurigt: förrätter. Ge mig ett tips på en snabb och lätt förrätt, eller snacks som kan användas som förrätt, i kommentarsfältet så är ni med och tävlar. Glöm inte ange er mailadress så jag kan kontakta er om ni vinner. 
 
Tävlingen pågår t o m tisdag 14/8 kl 19.00



En riktig rejäl Blåbärspaj

Som ni såg på bilderna från igår så gjorde jag en blåbärspaj proppfull med nyplockade blåbär. Man bör absolut ha vaniljglass eller vaniljsås till den här blåbärsbomben. Ursprungsreceptet kommer från Dansukker men som vanligt ändrat lite här och där.
 
Du behöver
Pajskal
4½ dl vetemjöl
150 g smör
1 msk  ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 äggulor
1 msk vatten
 
Fyllning
3 äggvitor
1 dl ljust muscovadosocker
1 msk vaniljsocker
7dl - 1l blåbär (jag hade 1 l)
 
Klicka ner blandningen och bred ut jämnt i formen
 
Gör så här
Pajskal
Blanda alla ingredienser. Tryck ut degen i form (24 cm). Nagga botten med gaffel. Ställ in i kylen medan du förbereder fyllningen. 
 
Fyllning
Sätt ugnen på 175 C
 
Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner socker och blåbär. Häll blåbärsblandningen i pajskalet. In i ugnen ca 45 min. 
 
Pudra över lite florsocker och garnera med citronmeliss eller mynta. Glöm inte glass eller vaniljsås. 
 



Middagsgäst

Hade en kär fd kollega på middag igår kväll till sent. Vi babblade och uppdaterade, och det var ju inte direkt lite som hade hänt sedan vi sågs senast: barnfödsel, bröllop, separation, förlovning, sambos, mammaledighet osv osv. Det var så så mysigt att ha henne här. 
Ceasarsallad på räkor och hummer
Blåbärspaj på nyplockade blåbär
Vacker nygift kvinna i sina allra bästa år
 
Fick underbart fin blomma



Ceasarsallad

Jag har övat mig på Ceasarsallad LÄNGE och nu är jag äntligen nöjd med resultatet. Älskar ceasarsallad! Vem gör inte det? Har nu ätit ceasarsallad i flera dagar. Men är långt ifrån trött, och tur är väl det för jag har en massa dressing kvar i kylen. 
 
Här kommer min ceasarsallad:
 
Du behöver 
500 g kycklingfilé
romansallad
brödkrutonger
bacon
 
ceasardressing
2 äggulor
2 vitlöksklyftor
1 tsk dijonsenap
1 dl neutral olja (t ex raps eller majs)
1 tsk citronjuice
1 msk vitvinsvinäger (eller röd)
3 msk finriven parmesan
1-2 sardeller
 
Gör så här
Sätt ugnen på 150 C
 
Ta ut alla ingredienser till dressingen från kylen så att de har en rumstemperatur då du gör dressingen. 
 
Bryn kycklingen runt om i rikligt med smör. Lägg över i ugnssäker form och in i ugnen tills innertemperaturen är 70 C. Det tar ca 30 min. 
 
Blanda/mixa äggulor, pressad vitlök, senap, citronsaft. Tillsätt oljan i en tunn stråle under tiden som du vispar runt. Vispa på tills det är en slät majonäs. Tillsätt vinäger, finhackad sardell och fint riven parmesan. 
 
Skär kycklingfilé i tunna skivor. Knaperstek bacon. Använd färdiga krutonger eller gör egna genom att skära kuber av gott bröd (jag använde dagsgammalt surdegsbröd) i smör/olja och lite lite vitlök. lägg upp blad av romansalladen och på med allt annat, ringla över rikligt med dressing. Alternativt så blandar du bladen med dressingen och plussar på med resten. Du gör som du själv tycker är snyggast, bäst, godast! 
 
Ceasarsallad á la Annie



Marabouparken på repeat

 
Vi var där igen! Det tog oss sådär 1,5 tim att ta sig från Nacka till Sundbyberg. Men det var det så värt. Vi älskar verkligen att hänga en hel dag i den parken. Som vanligt hängde vi med Erika, Amanda och Molly där. Erika hade stekt plättar till barnen på morgonkvisten och tagit med sylt i sprutflaska - praktiskt! 
Vid plaskdammen finns en liten kiosk. Som ni ser så är sortimentet inriktat på just barnfamiljer. Här kan man köpa en burk mat eller fruktpuré till de små för en ok peng. De stora burkarna kostar 15 kr och de mindre 10 kr. Här finns självklart kaffe, och glass såklart! Kiosken vid dammen hör ihop med det större caféet på kullen som har mer mat och gott fikabröd.
                                    
Det är inte svårt att ta sig till Marabouparken. Åker man kommunalt tar man pendel eller tunnelbana till Sundbybergs station. Därifrån är det ca 7 minuters promenad till Marabouparken. Åker du bil så kan du parkera vid vägkanten precis utanför parken.
Det badades, lektes kurragömma, sprangs runt och sedan åts det youghurt så det stod härliga till.
Jag hade gjort citronmuffins. En som älskade mina muffins vara Molly:-) De är goda och rätt så nyttiga med youghurt i. Recept kommer, de är verkligen mina favoritmuffins och jag har gjort dem många gånger.
 
Här kommer lite bu och bä med Marabouparken:
 
+ Lätt att stanna hela dan
+ Dammen känns ren och fräsch
+ Aldrig överfullt
+ Ingen hård kant runt dammen och gräs omkring 
+ Bra överblick över barnen 
+ Gullig kiosk med kaffe och barnmatsburkar precis intill dammen 
+ Möjlighet att köpa goda sallader, smörgåsar och fikabröd i caféet på kullen
 
- Lite väl dyrt i kiosken och caféet
- Bara 1 toalett vid dammen som oftast är väldigt blöt
- Inget skötbord (men man kan byta blöja på gräset)
- Ingen klätterställning eller gungor (men parken är utmärkt att leka kurragömma i)
  
Ha en finfin vecka ni som jobbar och ni som fortfarande har semester. Vi ska till Lotta och Emilia på lunch idag, det ska bli underbart! Då kommer även alla de ni ser i bilderna ovan, 8 tjejer sammanlagt på lunch alltså - Girlpower!



Attiraljer till kräftkalaset

 
Blir det någon kräftskiva i augusti? Jag skulle vilja ha, eller skulle vilja bjudas på en snarare:-) Här är lite saker som är oumbärliga för kalaset, eller i alla fall kryddar på tillställningen: Skaldjurskniv, antilukttvål, papperstallrik, våningsfat och party hattar - Party Party! Allt kommer från Lagerhaus.
 



BBQ Mexican Style Kycklingspett på ett kick

 
Dessa BBQ Mexican Style Kycklingspett från Kronfågel har vi ätit som bara den. De är så saftiga, möra och goda. Trodde först inte Annie skulle tycka om dem, att de var för kryddade. Men hon och alla andra barn älskar dem. De kommer i storpack med spett och är skurna i avlånga bitar som passar till spetten. Det enda man behöver göra är att trä upp dem på pinnarna och steka på. Vi åt dem för första gången i våras, sedan till påsk, på Magdas dop och nu senast med Annies gudmor och min lilla guddotter Nora.   
 
Jag gjorde en sås på youghurt och chevre till. Bara smula ner lite chevre i grekisk eller turkisk youghurt och plussa på med lite salt. Rör om. 
 
Sötisarna! på fredag nästa vecka ska vi till dem på middag, det ser vi så fram emot
 



H&M HOME

 
Fina saker på H&M Home nu! Servetterna med grönsakerna och de med texten Tea Biscuits i så snygga färger. En packe servetter kostar 9.50 kr! Dessutom finns matchande kökshanddukar och löpare. Fina mysljus och coola förvaringsburkar i shabby chic/fransk inspirerad stil.



Vill du baka en kaka med fyllning?

Här kommer den! Fläderkaka med smörkräm.
 
Du behöver
½ dl mjölk
½ dl flädersaft (jag använde Kiviks jordgubb/fläder)
4 ägg
2½ dl socker
3½ dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
 
Fyllning
125 g smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2,5 msk flädersaft
2 äggulor
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
 
Smörj och mjöla en form. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner mjöl och bakpulver. Rör försiktigt runt. Tillsätt mjölken och flädersaften. Rör smeten slät. Bred ut smeten i formen. 
 
In i ugnen ca 35 min. Låt den svalna.
 
Fyllningen

Vispa ihop smöret med florsocker och vaniljsocker så det blir luftigt. Tillsättt flädersaften och vispa ner äggulorna. 
 
Dela kakan på mitten och bred över smörkrämen. Låt gärna stå lite innan du serverar den. 
 



Lugnet i Hägersten

Ja, lugn och lugn, men en underbar parklek var vi på igår med vänner. Parkleken heter Lugnet och ligger i Hägersten. Vi åkte med tunnelbanan till Hägersten och tog en promenad på 5 minuter för att komma fram. Men du kan även åka till Västertorp. I plaskdammen får barnen låna roliga däck att åka runt på.
Cecilia plaskade med Magda och Harry bar på Emilia
De tände en eld så man kunde grilla korv mm om man ville. Det fanns ett roligt spindelnät också, om man vågade. Det fanns även bollplan, basketplan, cyklar till låns, flera klätterställningar, rutschkanor, gungor mm.
I kiosken kunde man bl a köpa glass, våfflor (för 20 kr) och smörgåsar. Fanns bänkar och en stor uppblåst soffa att sitta på. om man inte ville sitta på gräset.
 
Parkleken Lugnet i Hägersten +/-
 
+ Finns allt för barn i varierande åldrar
+ Stor gräsplätt att bre ut filt på
+ De värmde utan problem barnmatsburken i kiosken
+ Rolig plaskdamm med däck och leksaker
+ Man kunde låna bollar, cyklar och annat
+ Kiosk med bra priser
+ Nära tunnelbana
+ Möjlighet att grilla
 
- Inte så fräsch toalett (den jag var på hade inget skötbord,men det kanske fanns någon mer...)
- Lite svårt att ha bra koll på ditt barn eftersom det är så stort
 
 



Kycklingspett med Mango Chutney

 
Bra picknickmat till barn är allt på spett, och även lätt att packa ned och ta med. Jag gjorde kycklingspett med mango chutney kvällen innan vi åkte till Boo badet med RM, Zack och Leah. Lätta att göra, går snabbt och bara kyckling och mango chutney. 
 
Du behöver
1 kycklingfilé/barn
några matskedar mango chutney
2 spett/barn (ungefär)
 
Gör så här
Skär kycklingfilén i mindre bitar, trä upp på spett. Stek dem lätt bruna runt om i pannan. Häll ut mango chutney på fat och rulla spetten i chutneyn. Lägg tillbaka spetten i pannan och stek lite lätt runt om så de får en yta. 
 
Bara att packa ned i picknickkorgen.
 



Veckans gästinlägg av Jessica Frej



LAVENDEL



Jag är hos farmor på gotland. Mitt favorit ställe i hela världen. Jag har mest varit och pysslat i huset, bakat en hel del glutenfria bröd och idag fick jag ett infall och ville baka kakor med lavendel i. Jag har aldrig gjortdet förut men älskar lavendel så det var värt att försöka. Farmor har massor av lavendel här på tomten jag gick bara ut och hämtade. Kakorna är gudomligt goda och passar perfekt till tre fikat.

Ljuvliga lavendelkakor

100 g smör
1 dl socker
1 msk honung
2,5 dl rismjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 msk lavendelblommor

Värm socker och honung på svag värme, tills det blandar sig och sockret börjar lösa sig. Häll i lavendelblommorna och rör runt. Känn den ljuvliga doften. Tillsätt smöret låt det smälta. Rör i övriga ingredienser.Klicka ut till 20 kakor på ett bakplåtspapper. Rulla till små bollar, var försiktig så du inte bränner dig. Degen är varm.

Grädda 10 minuter på 200 grader. 



Boobadet med RM, Zack, Leah

Igår var vi på Boobadet igen. Den här gången hade jag lyckats få med RM (Bambi), Zack och Leah. Jag körde och de åkte buss. Det tar knappt 30 min med buss 414 från Slussen. Från hållplatsen Boo Gård går man 600 m (skyltat). Om man kör bil så finns det en stor parkering ca 400 m från badet. Men är man tidig, runt 10 snåret så tar man parkeringen som ligger precis vid badet, därför ser jag alltid till att vara där runt 10 för jag parkerar alltid på den parkeringen som ligger precis vid badet.  Det är verkligen inte svårt att köra hit. Det var helt tomt på Boobadet då vi kom faktiskt, underbar känsla, det var så tyst och vackert. Sen kom lite fler, men i helhet var det väldigt lugnt. Vi hade en dag full med små händelser som det blir med 4 barn på ett ställe. 
I andaktsfull väntan på RMs kakor
 
Vi började givetvis med att fika. RM hade tagit med sig vidunderligt goda kakor: Chocolate chip cookies med snickersbitar i mitten och en banan- och chokladkaka i lager med frosting i mitten. Riktiga bikini killers båda två, men så oemotståndliga att man inte kunde låta bli dem. 
Sen badade vi allihopa ett bra tag, barnen gungade, klättrade i klätterställningen och busade runt
Till lunch blev det RMs goda Ceasarsalladsbaguetter, till oss vuxna och kycklingspett med mango chutneysås till barnen. Spetten gjorde jag och de är perfekta till utflykt och går snabbt att göra. Recept kommer.
 
Tänkte jag skulle börja med att skriva plus och minus med de ställen vi är på. Så här kommer Boobadets +/-:
 
+ Idylliskt bad 
+ Lätt att stanna en heldag: lekplats, sandstrand, kiosk, bajamajor, mikro (om man frågar i kiosken)
+ Rätt så långgrunt
+ Staket runt 
+ Världens bästa strömmingburgare
+ Aldrig knökfullt
+ Passar alla åldrar (sandstrand, klippor, brygga)
+ Nacka kommun håller på att rusta upp Boo badet
 
- Lite slitet
- Liten lekplats (lite fler saker vore toppen)
- Bajamajorna brukar vara fräscha här, men idag vad de rent ut sagt äckliga
 
Sen behöver man även komma ihåg att ta med kontanter så man kan handla i kiosken. Det är inte något direkt negativt, men inte så roligt då man glömt (som vi båda gjorde idag).
Minimorötter på bänken medans vi plockade ihop sakerna för färd hemåt. RM undrade om vi skulle ses nästa vecka, men nästa vecka är helt fullbokad för oss, och helt plötsligt gick det upp för mig att sommaren nästan är över, vi skulle ju ses varje vecka under sommaren, vemodigt! Men vi längtar redan tills nästa gång vi kan få ihop det igen med RM, Zack och Leah!



Turkey Club Sandwich med pestomajonäs

 
Ja, vad blev det då jag gjorde till min bror och Matilda? Jag blev inspirerad av ett recept i nyaste Elle Mat & Vin men gjorde om lite här och där. Det Blev alltså en smörgåsliknande rätt på surdeg med kalkon, bacon, tomater, sallad och pestomajonäs. Går riktigt snabbt att göra, så inget förberedande.
 
Du behöver
8 skivor surdegsbröd - lätt rostade (jag använde surdegsbaguette som skars på snedden)
8 skivor bacon
8 skivor rökt kalkonbröst
½ mango (alternativt persika/nektarin)
2 stora tomater
½ rödlök
mixade salladsblad
 
Pestomajonäs
1 dl majonäs
1 tsk pesto
 
Gör så här 
Börja med att blanda majonäs med pesto och ställ den i kylen så smakerna får gifta ihop sig lite. 
 
Rosta surdegsskivorna lätt i ugn eller i brödrosten. 
 
Knaperstek bacon och lägg på hushållspapper så överflödigt fett rinner av. Bred på majonäsen på hälften av bröden, lägg på mixade salladsblad. Stapla på med resten av ingredienserna och avsluta med att salta och peppra. Lägg över resten av bröden. 
 
 
 





    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin