Glassbomb och Nu ny adress för bloggen

Sådär ja! Nu är det dags för Matstugan att flytta över till Loppis härliga portal där jag är ny matbloggare från och med NU. Ni kan läsa en liten intervju med mig där. Vill ni gå direkt till min sida så är adressen http://blogg.loppi.se/matstugan/ - Välkomna! 
 
Ps. Där hittar ni nu också receptet på de här ljuvliga små glassbomberna, perfekta till nyår!



Champagnetryfflar med lyxig jordgubbssylt

Tänk, alldeles egengjorda champagentryfflar. Lättfixat och lyxigt! 
 
Ca 20 st

1 dl jordgubbssylt med hög frukthalt och inte så mkt socker (alternativt 1 dl frysta mixade med 2 msk socker)
2 msk honung, flytande
125 g mörk choklad (65%)
25 g smör
6 cl champagne, eller mousserande vin
250 g vit choklad

Jordgubbsströssel
Ett gäng träspett

Koka upp jordgubbssylt och honung i en kastrull. Häll den varma jordgubbssylten, en tredjedel i taget, i den hackade mörka chokladen och rör hela tiden så chokladen smälter. Tillsätt det rumstempererade smöret och champagnen. Rör slätt. Låt stå över natt i kylskåp.

Rulla kulor av champagnetryffeln och ställ in i frysen medan du smälter hälften av den vita chokladen. Doppa kulorna lite snabbt i chokladen. De behöver inte bli helt täckta. Ställ in i frysen så de vi kallnar. 

Smält resten av den vita chokladen. Stick en pinne i varje tryffel från frysen och vira runt i den smälta chokladen så de nu täcks fint. Strössla lite. Ställ i högt glas eller dylikt för att stelna.



Fina Familjen och Matkoman

Vi svängde iväg till min bror, Matilda och lilla Love. Mysdag! Vi åt så gott och barnen röjde (älskar den här tepeten som är på en vägg i köket). 
Gudomlig räkpasta, har receptet och det kommer! Åt tre portioner.
Till efterrätt Marängsviss, hur gott som helst. Länge sedan jag åt det, riktig nostalgiefterrätt. 
Min bror och Matilda har definitivt gjort årets coolaste pepparkakshus! 



Lite tips på Förrätter till Nyår

 
Crème Ninon med västerbottenstänger - Soppa som du rundar av med champagne
Salmalax med brynt smör - Gudomligt och snabbfixat
Krustader med ishavsröra - Oemotståndliga
Fyllda parmarullar - Går alltid hem!
 
Glöm inte att njuta, koppla av och skratta in det nya året!



Tja....Den som väntar på något gott!

Det är en del tekniskt strul med flytten och det ser ut att dra ut på tiden lite, vi får se lite när det sker. Så länge tänkte jag fresta med en superduper härlig nyårsdessert. Glass på sockerkaksbotten med ett täcke av italiensk maräng. Allt går att förbereda. Recept kommer imorgon. Nu ska jag och Annie på en sleep over. Var får ni se nu snart om ni följer mig på Instagram (matstugan). Ha en superfin helg så ses vi snart! 



Brietårta fylld med allt möjligt gott (perfekt till bubblet eller vinet)

Brietårta knökfylld med krämig getost, nötter, aprikoser och färska örter, Mmmmmmm! Blev rekommenderad den av en kollega. Den har varit i buffé för något år sedan. Bästa av allt du gör den dagen innan, älskar sådant! Lite goda kex och bröd till.
 
Du behöver
1 tårta eller bit Brie (ca 400g)
150 g Chèvre
1 dl vispgrädde (eventuellt lite mer)
½ dl rostade pinjenötter
½ dl grovhackade valnötter
½ dl russin
½ dl torkade aprikoser
2 msk persilja (fint hackad)
2 msk gräslök (fint hackad)
salt, svartpeppar, någon kvist rosmarin
 
Gör så här
Dagen innan
Dela osten längs med, så att det blir en överdel och en underdel. 
 
Smula ner Chevrè i en bunke, tillsätt grädden och vispa/mixa tills den är slät. I med nötter, torkad frukt och hälften av örterna. Blanda om så allt är väl blandat. Nypa salt och nypa nymald svartpeppar på det. Känns röran för tjock för att breda på så tillsätt lite mer grädde. 
 
Bred över fyllningen, jämnt, på underdelen av Brietårtan/biten. Stryk på lite på kanterna (t ex av det som rinner över och ut). lägg på överdelen och tryck lite försiktigt. Släta till kanterna och häv på örterna runtom. Slå in i plastfolie. Ställ in i kylen. 
 
Ta fram osten sådär 2-3 timmar innan den ska serveras, dekorera med några rosmarinkvistar, nötter och torkad frukt. 



Imorgon smäller det

Ja, inte för att det är nyår än och inte för att julen dansas ut än. Nej, det är dags för mig att packa in Matstugan för nya matäventyr på nytt ställe. Matstugan kommer finnas kvar, men på ny adress. Jag har hållit på med det tekniska en hel del under julen, en del fix och trix. Men imorgon ska det vara klart för lansering. Så kika in imorgon så kommer den nya länken! Där har jag laddat med en massa härliga recept inför nyår och det kommer finfina tävlingar. Så följ med!



Revbensspjäll i magisk glaze

Någon gång ska var första gången, och det här var mina första tillagade revbensspjäll och magiskt goda blev de små rackarna. De blev sådär sötsyrliga och lagom klibbiga. Barnen älskade dem. Bara så lättfixad och tacksam middag det  här. 
Supergott med en fräsch sallad till. Här fänkåls- och apelsinsallad. Recept kommer.
 
Du behöver
1 kg tunna revbensspjäll
3 msk kalvfond
vatten 
 
Glaze
2 dl ketchup
1 msk svensk söt senap
2 msk råsocker
2 msk ättikssprit (12%)
2 tsk worchestershiresås
2 msk soja
1 dl honung
½ msk finriven försk ingefära
2 dl vatten
svartpeppar
 
Gör så här
Fyll en stor gryta med vatten och tillsätt kalvfonden. Koka upp. Skär revbensspjällen i bitar och lägg i kokande vattnet. Sänk värmen och låt det hela sjuda under lock i sådär 20 minuter. Häll av vattnet och låt spjällen svalna.
 
Glaze
Blanda alla ingredienser i en kastrull och småputtra i 20 minuter. Om såsen är för tjock så späd med lite vatten. (Du kan göra såsen flera dagar innan, för den håller minst en vecka i kylen).
 
Sätt ugnen på 225 C
 
Pensla på rikligt med glaze runtom hela spetten. Lägg i ugnsfast form (eller på ugnsplåten). Låt dem vara i ugnen ca 25 minuter. Ta ut dem efter 15 minuter och pensla på resterande glaze. Goda varma som kalla.  



Ibland så...

...Ser det faktiskt ut så här. Oj vad de kan bråka och kivas, och Oj vad de tycker om varandra och gosar ihop sig emellanåt. Hjärtat smälter när jag ser dem så här. Nu åker vi till min bror med familj i Eskilstuna. Gör ni något speciellt idag? Var ni ute igår, på bio, på stan, på rean?



Jul med lite förhinder

Så kom då tomten. Vi var alla spända på Magdas reaktion. Men hon behandlade honom som precis vem som helst. Hon köpte allt rakt av, och Annie också faktiskt. 
Julmat med det viktigaste och lite extra som en grönkålspaj. Hade ni något med grönkål i år? 
Lite sen med att uppdatera. Mitt under julafton började Magda kaskadkräkas. Precis innan tomten kom. Sedan kaskadkräktes hon en gång till efter middagen. Så, det var bara skrubba soffan och mattan och ut till tvättstugan med allt. Tur att ingen annan vill tvätta på julafton, så att jag kunde slänga in allt. Så hela kvällen gick åt till att fixa runt det. Pust!
Jultallrik 2013. Gott med grönkålspaj med ädelost. Den ska ni få recept på, för den är god när som. Hade ni något nytt eller annorlunda på jultallriken i år?
'
Den här lilla typen moffar in utan omdöme.Gick heller inte att få ett julfoto med båda barnen. Hon vägrade i år och är för liten för att kunna mutas. Nästa år!



Älska Varm vit sangria

Igår kväll efter en intensiv jul med allt från överlyckliga barn, till tomten, julklappspapper överallt, mat i kvadrat och ett kräksjukt barn, så var det gott med lite varm vit Sangria. Ljuvligt gott. Var så trött och mätt att det bara blev ett glas, men kommer defintitivt göra om det här igen. Älskar Sangria! Så perfekt när den är lite varm också. Nu fattas bara en öppen spis!
 
Du behöver (8 pers)
1 flaska torrt vitt vin (ta en rätt billig flaska)
1 dl konjak
2 kanelstänger
1 dl råsocker
1 apelsin
 
Gör så här
Häll vin och konjak i en kastrull. Lägg i kanelstänger. Värm allt. Men det får inte koka. I med råsockret och rör runt tills det har smält. Skär skivor av apelsinen och lägg i kastrullen. Servera!



Tomten har fått sin gröt...

Tradition sedan jag var liten att man ställer ut gröt till tomten som tack för det gångna året. Barnen älskar den traditionen. 
Kalle Anka och lite snacks till. Har ni testat dadlar fyllda med getost och hackade nötter, och sedan bacon runt? Hur gott som helst. Nu väntar vi på tomten.



God Jul 2013

Hoppas ni har en så så fin jul: Äter gott, Kramas massor, Tänder ljus och njuter. Vi ska precis äta risgrynsgröt. Sedan liten tupplur för minstingen. Efter det kommer tomten och sedan stor julmiddag. Kramar från oss!
 



Knäckebrödspizza

Knäckebrödspizza är grejen! inte konstigt alls,bara smaskens. Bara fram med stort runt bröd med hål i. Bred på tomatpure, blandat med lite lite ketchup. Lite skinka och kanske annat gott. Strössla på riven ost och in i ugnen på 200 C tills osten smält. 



Dan före dopparedan

Hur firade ni fjärde advent? Barnen vaknade strax efter 5 och skulle prompt upp. Så vi tände massa ljus och åt frukost. Sedan kom käraste gudmor på besök med julklappar och på liten fika. 
Magda kan knappt bärga sig med julklapparna. Nu ska här rullas köttbullar, göras juldessert, griljera skinkan och kanske något mer julgodis. Snart är det dax!



Santa's Lip Scrub

Har ni inte handlat klart all klappar, så måste jag bara få rekommendera Santa's Lip Scrub från Lush som är helt underbar. Den luktar och smakar av cola och körsbär och gör läpparna så mjuka med lagom skrubb. Den är gjord på naturliga ingredienser som virgin coconut oil, limeolja och extrakt från körsbär och dadlar. Så god att man skulle kunna äta upp den. 



Godaste Chokladkolan med krisp

Alltså, helt galet god kola har jag gjort, till och med smått förvånad av mig själv. Testade bara och det blev helt perfekt oemotståndligt gott. Jag har en stor förkärlek för när man bara slänger ner ALLT och sen färdigt. 
Du behöver
250 g socker
150 g grädde (ca 1,5 dl)
50 g smör
140 g glukos
20 g kakao
nypa salt
30 g Rice Krispies
Gör så här
I med allt utom Rice Krispies i en gryta. Koka till 120 C. Rör ner kalaspuffarna rätt snabbt, men försiktigt. Se till så att alla är täckta av kolan. Häll i form med bakplåtspapper eller häll ut på plåt med bakplåtspapper.
 
Låt svalna helt. Skär upp i passande bitar och slå in i smörpapper. 



Varma Goa Scones

Vi hade Sconesfrukost häromveckan med vänner, och det var så mysigt och så gott. Min vän rekommenderade Leilas recept på scones och de smälte i munnen. Verkligen goda. 
En stor kanna med Vanilj- och Lingonsmoothie är tradition hos oss på vintermornar.
 
Du behöver
7 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
Ägg, mandelspån och råsocker till pensling
 
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader.
 
Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.Tärna ner det kalla smöret i bunken och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
 
Vispa ihop ägg och mjölk. Blanda äggvispet med de torra ingredienserna till en deg.
 
Stansa ut ringar eller gör valfri form. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån och råsocker.Grädda scones gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Liten pepparkaksgubbe Michel med kramig storebror Cimon. Scones med smör, ost, marmelad - Perfekt 
Magdis fick många kramar av gosigaste Cimon.



Drömköket - Här är det!

Precis här i Bertazzonis Showroom, vid arbetsbänken, på plattorna och i ugnen bakade Sophie sina Canelés för sådär en vecka sedan. Ville visa er, för det var en riktigt WOW upplevelse att se spisarna och ugnarna på riktigt. Drömkök! Bertazzoni är ett italienskt familjeföretag i 6e generationen, mer än 130 år gammalt. De tillverkar diverse matlagningsprodukter som fristående spisar och ugnar. Sophie använde sig av gastrougnen med pyrolytisk rengöring, utdragbara teleskopskenor och integrerad matlagningstermometer - Tänk er! prisintervallet på dessa drömmar ligger mellan 16 000 och 71 000 SEK.  
De färgglada spisarna lackeras faktiskt i samma fabrik där delar till Ferrari och Ducati lackeras. Färglackeringen tål både extrema syrlighets- och temperaturnivåer vilket resulterar i en varaktig och underbar glans. Hällarna är gjorda så att du kan kombinera gas, induktion och till och med en tepanyaki, om du vill. De är gjorda i ett stycke formpressat stål, så inga skarvar, skruvar eller smutsfällor. 



Godaste knäcken, Rocky Road och annat gott för hela slanten idag

Bakar ni och förbereder julen eller varvar ni ner och bara försöker vara och njuta lite av ledighet? Jag tänkte baka lite chokladkola, lite bountybollar och lite god knäck. Den här knäcken är godaste sorten med ströbröd i! Kanske blir det också Rocky Road som är makalöst gott. Vad är godaste julgodiset? 



Baka Sophies Canelés - Här är receptet

En perfekt Canelé är krispig och karamelliserad på ytan och alldeles mjuk inuti med smak av rom och vanilj. Ni kanske skulle vilja testa att baka Sophies Canelés? Jag har fått receptet från Sophie, så har ni inte möjlighet att få tag på Sophies Canelés så kan ni prova att baka dem hemma. Ni behöver formar. det finns silikonformar att få tag i, men bara kopparformarna kommer ge den där krispigheten och karamelliserade ytan. Kopparformar finns att betälla på Sophies Hemsida
Kopparformarna har tennfoder och tillverkas i Frankrike. Där finns de i tre format, de stora (klassiska), de medelstora (”lunch”) och de små (munsbitar). Lunchformatet, med en diameter på 4,5 cm, är idealiskt för hemmabaket. 
Viktigt: Innan du använder formarna, måste de ”invigas”, genom att smörjas in och brännas av i hög värme (cirka 250 grader i 40 minuter). På så sätt blir tennlagret inuti svart och får ett effektivt skydd.
 

Receptet är baserat på mellanstorleken av formarna. De som är på bild är de små, så gör du dem blir det minst dubbelt så många. Smeten påminner om pannkakssmet. 

 

Canelés-recept från Bordeaux:
För ca 36 caneléer ”lunch” (mellanstorlek), 

1 liter standardmjölk (3%)
2 ägg
4 äggulor
280g mjöl
475g socker
50g osaltat smör
10 cl mörk rom
2 msk vaniljextrakt
2 vaniljstänger

 

Dag 1 :

Koka upp mjölken, stäng av värmen och låt stå i 15 minuter. Tillsätt sedan smöret och vaniljstängerna delade i två på längden.

I en annan skål, vispa äggen och äggulorna med sockret, vaniljextraktet och rommen.

Ta upp vaniljstängerna ur mjölken. Skrapa ur vaniljstängerna med tummen och blanda fröerna i ägg och sockerblandningen. Lägg tillbaka de urskrapade vaniljstängerna i mjölken.

Värm upp mjölken igen tills den sjuder. Stäng av värmen och låt stå i 2 minuter. Häll sedan en liten del (ca en femtedel) av mjölken i ägg och sockerblandningen. Blanda väl. Tillsätt mjölet och blanda igen. Avsluta med att hälla i resten av mjölken. På så sätt undviker man klumpar.

Låt degen vila i 24 timmar.

 

Dag 2 :

Ta bort vaniljstängerna och vispa degen i 2 minuter för att blanda degen väl.

Häll degen i formarna och lämna 1 mm upp till kanten.

Värm ugnen till 250°C

Gräddningen av caneléerna görs i två steg. Ett första moment i hög värme för att de ska få sin krispiga, karamelliserade yta, sedan en svagare värme för att grädda de i mitten.

Placera formarna på en plåt och grädda i mitten av ugnen.

Grädda 7 minuter i 250°C.

Sänk sedan värmen till 190°C och grädda i ytterligare 20 minuter (kan variera lite beroende på ugn).

Ta ut caneléerna ur formarna och lägg på ett galler för att svalna.

Vänta minst två timmar efter tillagningen med att avnjuta caneléerna, eftersom de fortfarande är kompakta när de är nybakade, de kommer att bli luftigare när de svalnar.

Bon appétit !




Det vita julbordet

 
Tänkte tipsa er om goda alternativ på julbordet om man vill satsa på kyckling och kalkon och undvika annat kött. Då bloggen var rätt ny blev jag erbjuden att delta i en tävling som gick ut på att skapa ett julbord på enbart kalkon och kyckling. Jag vann den tävlingen. Varsågod här kommer recepten från den tävlingen och lite annat smått och gott för det vita alternativet till jul. Precis allt kött på bilderna är kalkon eller kyckling. 
 
Helstekt kalkon i ugn fylld med äpplen och calvados (korv, prosciutto och skinka på bilden är kalkonprodukter från Ingelsta kalkon. De har även grymt goda köttbullar och prinskorvar på kalkon)



Snyggaste porslinet på rea - NU!

Snyggaste porslinet till bra pris finns just nu hos Campadre. Det är min favorit Agneta Livijns porslin. Jag klickade direkt hem de två vita ovan, det ena är en ugnsfast form, perfekt till gratänger och den andra ett perfekt uppläggningsfat till stora sallader, pasta och annat. De blå temuggarna har jag redan och stora vita tallrikar och ljusblåa skålar. De är gjorda i stengods, så rustikt robusta. De är fina på bilderna, men ännu finare på riktigt faktiskt. Men skynda, för hennes grejor brukar ta slut fort!



Vad googlar vi svenskar mest på?

Inom katergorin Mat så ser listan ut såhär för 2013:

Mat:
Kladdkaka

Pannkakor

Pulled pork

Chokladbollar

Scones

Amerikanska pannkakor

Sockerkaka

Västerbottenpaj

Äppelpaj

Kärleksmums


 
Inom katergorin Mat så såg listan ut såhär för 2012:
Mat
Cupcakes
Muffins
Äppelpaj
Västerbottenpaj
Tacopaj
Cheesecake
Kärleksmums
Kanelbullar
Smulpaj
Pizzadeg



Dags för nya utmaningar!

Nu måste jag berätta, det är snart dags för en flytt av Matstugan! Jag har blivit tillfrågad om att bli Toppbloggare på en stor portal. Jag har tänkt, tänkt, tänkt och nu tackat JA, med glädje och spänning. Det är inte dags riktigt än och allt tekniskt är inte riktigt på plats. Jag berättar när det är dags och då får ni också veta vart det bär.   
 
Foto: Sandra Jolly



Dansk Hackebiff med stekt ägg

En riktig god biff med mustig öl och annat gott i! Snabbt och mumsigt, helt enkelt.
 
Du behöver (ca 6 st biffar)
600 g nöt- eller blandfärs
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
½ tsk tabasco
½ tsk rökt paprika
½ dl chilisås
½ dl grädde
½ dl öl
salt, svartpeppar, smör
 
Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda med alla de andra ingredienserna. Tillsätt lite salt och peppar. Lägg i bunke med plastfolie över och in i kylen i 15 minuter.
 
Forma 6 stora biffar. Stek på medelvärme i smör. 
 
Stek äggen, gärna i plättlagg. Ta gärna lite rökt paprika över. Servera biffarna med ägget ovanpå. 



Vin Chaud - En underbar upptäckt

Har upptäckt en gudadryck: Vin Chaud. Var har den funnits hela mitt liv? Fantastiskt välsmakande som avnjuts sådär skönt varm. Det är vin, apelsinjuice, vaniljstång och massa vintriga kryddor. 
Du behöver
3 dl apelsinjuice (färskpressad)
1 vaniljstång
4 msk råsocker
4 kanelstänger
4 stjärnanis
1 flaska rött vin 
Jag använde mig av ett Rioja vin, Ramón Bilbao, som inte var särksilt dyrt. Det var supergott till denna Vin Chaud
 
Gör så här
Häll apelsinjuice, socker och kryddor i en kastrull. Gör ett snitt i vanilstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Släng i stången. Låt koka tills vätskan nästan kokat bort och det har blivit sirapsliknande. Häll då över vinet och värm på. Servera, gärna med en skiva apelsin.   



Castellane - prisvärd Champagne i dess mest utsökta form

Fick äran att vara med på en fantastisk middag på underbara Ostra där Champagne de Castellane utprovades till olika rätter. På plats var även Edouard Cossy som är exportansvarig på Champagne de Castellane. Jag fick även chansen att ställa en massa frågor om vad som passar att äta till Champagne. Det är mer än vad man kan tro. Har ni smakat Castellane? Ni känner säkert igen det röda korset som är deras symbol och finns på deras flaskor.
Ostron passar alldeles perfekt till Casstellane Brut som är frisk och fruktig i smaken. Den passar även mycket bra till ostar som Brillat Savarin, Chevre och Parmesan och Pecorino. Men drick den inte med grönmögelostar. Castellane Brut passar även fint till tryfflar. Den är en perfekt aperitif. 
Castellane de Brut passade underbart till förrätten: Carpaccio på pilgrimsmussla med rökt majonnäs och knaperstekt fläsk . En lätt fiskrätt matchas bra med deras Brut.
Vi charmades alla totalt av Castellane Brut och den är ett supertips för den är mer än prisvärd för 199 kr. Den ligger en hel del över det priset i de flesta andra länder. De håller ner priset under ordinarie pris för att få ut den på svenska marknaden. Jag gick in och beställde den direkt på Systemet efter middagen. Sedan var det dags för Castellane Vintage 2004.
Till deras vintage blev det Rödtungafilé med sparris och räkor. Gott! Största marknaden för Castellane är Storbritannien. En av oss runt bordet sa helt plötsligt att hennes bubblor hade försvunnit. Då fick jag lära mig att champagneglas som diskats i maskin eller med diskmedel kan göra att bubblorna försvinner, så diska alltid glasen för hand och utan diskmedel. Man vill ju inte att bubblorna försvinner! Det var bara hennes som det belv så med, så måste ha varit ett måndagsexemplar på det glaset.
Till den Pannstekta kummeln med smörfräst skogssvamp och kalvsky serverades Castellane Vintage 2002 som var gudomligt matchad till rättenDen kommer finnas i beställningssortimentet från och med februari. Den är gjord på 45% Pinot noir och 55% Chardonnay. Om du matchar deras vintage till mat så kan du helt enkelt tänka vad som skulle passa till ett vitt vin, generellt. 
Det var en ära och ett rent nöje att få dricka Castellanes utsökta champagne och prata bort en kväll med intressanta människor. 
Till desserten, Hallonsorbet på chokladganache med färska hallon, avnjöts Castellane Brut Rosé
Godaste Rosén jag någonsin smakat. Inte så söt. Den här skulle passa finfint med rå lax med lite pressad lime, ska testas till min älsklingslax, Salma. 



Vegetariska bollar i oemotståndlig sås

Den här rätten satt jag och längtade efter hela förra veckan, var bara tvungen att göra den igen. Den var min uppgift att göra på ett event med Hälsans Kök för några veckor sedan. De hade tagit fram recept som skulle kunna passa på ett Grönt Julbord, och den här rätten passar precis var som och när som: Bollar i krämig ädelostsås med päron och valnötter
 
Du behöver
2 dl vatten
2 tsk fond (t ex med smaka av brynt schalottenlök)
1 dl grädde
1 ½ msk Redning (maizena eller idelamjöl)
1 päron
150 g ädelost (t ex Kvibille gräddädel)
12-15 Vegetariska Bullar (finns i Hälsans Köks sortiment)
salt, peppar, smör, olja
½ dl valnötter
 
Gör så här
Stek bullarna i lite smör och olja i en panna. Lägg över i gryta.
 
Gör såsen: Koka upp vatten, fond, grädde. Red av med maizena/mjöl. Smaka av med salt och peppar (kom dock ihåg att osten är rätt salt i sig). Tillsätt drygt hälften av osten till såsen, rör om och häll allt över bullarna. Skala päronet och skär i bitar. Pyttsa ner päronbitarna. Låt puttra på låg värme i 10 minuter. 
 
Strö över resten av osten innan servering.
Stort MUMS! på den här rätten. 
 
Ps. Om du hellre vill göra den i ugnen så Lägger du päronbitar och bullar i ugnsfast form, häll över såsen och strö över all ost. Gratinera i 225 C i 20 minuter.



Canelés - Kanske godaste bakverket någonsin

Sophie som gör just dessa ljuvliga Sophies Canelés bjöd in till första bakeventet någonsin. Jag var där med bästisen Rose-Marie och det hölls i Bertazzonis Showroom (bara måste visa er deras spisar i ett eget inlägg!). Jag kan inte få nog av dessa små delikatesser: krispiga på ytan och mjuka inuti. Trendigaste bakverket i Stockholm och helt L J U V L I G A. De passar extra bra till ett vitt vin, som t e x Gewürtzraminer, champagne eller kaffe.   
De görs för hand, utan tillsatser, vilket gör att de bör ätas helst samma dag. Traditionella Canelés kommer från Bordeaux i Frankrike och är gjorda med rom och vanilj. Sophie har dock utökat sortimentet med Kanelkrona (i samarbete med Danyel Couet på F12) med smak av grön kardemumma, Sri Lanka kanel och akvavit, sedan finns det underbara saffransmakande Canelés (bara i December) och mina favoriter Apelsin och Grand Marnier.
Alla ingredienser är av högsta klass: Vaniljstång från Madagaskar, Rom, Sri Lanka Kanel mm. Hon går upp då det fortfarande är natt och sätter igång med att förbereda och baka. Det blir sådär 3000 Canelés i veckan som är gjorda en och en av Sophie och levereras runt om i hela Stockholm. 
Canelés görs i dessa vackra kopparformar. Vill ni beställa era alldeles egna Canelés så gör ni det på Sophies Hemsida och ni kan hämta upp dem på de cafeér som Sophie samarbetar med i Stockholm. Vill ni testa att baka dem hemma så kan man beställa formarna på hennes sida.   
Avslutade med ännu en Canelé med apelsin och kaffe från Enrico Caffè, godaste jag någonsin smakat. 



Clementinglögg

Den här glöggen fick vi på ICAs julevent i September och jag blev så inspirerad och har längtat efter att testa den: vacker att titta på och god. Rena vitaminkicken dessutom! Antingen pressar du själv eller så köper du färdig juice. Ett bra glöggalternativ för barn, bilförare, gravida, eller vem som helst. 
Gooood Morgon! Ha en underbar dag!
 
Du behöver (för ca 5 dl)
1 kg clementiner (Alternativt apelsiner, eller färdig juice 5 dl)
4 stjärnanis
2 kanelstänger
2 pomeransskal
10 kardemummakärnor
1 dl vatten 
(socker)
 
Gör så här
Pressa clementiner. Värm upp tilsammans med kryddor och vatten. Sjud i 10 minuter. Om det smakar lite surt eller beskt så pyttsa ner lite socker. 



Helgen Hå Hå ja ja...

Hur var er helg? Min var barnfylld och barnfokuserad. Lördagen klipptes Magda för första gången hos frisören och hon var på topp. Var orolig att hon skulle vägre, vråla och snurra runt på huvudet. Snurrade på huvudet gjorde hon, men det gick ändå sååå bra. Sedan åkte vi till min vän som har barn i samma ålder. De stojade som bara den. Det bakades av mandelmassa, marsipan och karamellfärg, hur roligt som helst (Magda åt det mesta snarare än bakade).
Kan inte med ord beskriva hur underbart det är när någon annan lagar mat till mig! Dessutom en hel dag! Vi lunchade på knäckebröd med kallrökt lax och hovmästarsås, fikade saffranscheesecake och till middag blev det Fläskfilé i senapssås. 
Hann även skicka iväg ett stort paket till min bästis och hennes familj i Schweiz. Här en del av det jag skickade. Söta kläder från Lindex i mjukrosa och lite bling bling och naturligtivs min väns svenska favoriter: Chokladfabrikens lakritschokladkola och en mix av Pärlans kolor. Har ni skickat någar paket i år?



December

Måste bara rekommendera Jens Linders och Johanna Westmans underbara bok December. Alla underbara julrecept du kan tänka dig, roligt pyssel, julplanering och bra recept på julresterna.
 
Ps. Julgran med ljus och koppar från Indiska



Nedräkning mot jul

Just den här veckan tar vi inte en veckomeny utan vi kör julförberedelser deluxe. Så här kommer lite smått och gott inför julen (mycket mer finns under kategorin Jul). Vi börjar med att Griljera skinkan givetvis.
Använd dig av 5 minuterssill för att lätt som en plätt göra din egen lyxiga sill: sill med bacon och pepparrot
Risgrynsgröten görs enkelt i ugnen
Rödbetssallad passar utmärkt till skinkan, köttbullarna och prinskorvarna
Köttbullar - to die for



Sune på Bilsemester

Idag var Annie och jag på förhandsvisning av Sune på Bilsemester. Verkligen hela biosalongen skrattade mest hela tiden. Det är inte humor på allra högsta nivå, men den slags humor som kändes helt rätt just nu. Mycket igenkänning och väldigt mycket familjekänsla och värme.  



Mozzarellafylld kyckling i riklig glöggsås

Jag gjorde om ett av mina favoritrecept Kyckling insvept i bacon och med smältande mozzarella. Nu blev den fylld med glögg, och det blev kanoners. Testa!
Du behöver
500-600 g kycklinglårfilé
125 g mozzarella
½ kruka färsk basilika
1 pkt bacon
2 dl creme fraiche
1 dl röd glögg
2 msk kinesisk soja
salt, peppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C
 
Skär mozzarellan i lika många skivor som du har kycklinglårfiléer. Lägg ut lårfiléerna på skärbräda och vik ut dem. Lägg på några basilikablad, strössla på lite peppar och salt på var och en. Lägg på mozzarellaskivorna, vik ihop och linda bacon runt vare ihopvikt filé. Lägg dem med skarven ner i en ugnsform. 
 
Vispa i en bunke ihop creme fraiche, glögg och soja. Häll över kycklingen i ugnsformen. Sätt in i ugnen ca 25-30min. 



Världens underbaraste Stekpanna Från OBH Nordica

Totalt älskar OBHs nya serie med stekpannor, Rustic Evolution. Det är gjutjärnsstekpannor som väger mycket mindre än vad de brukar. De har en virvelslipad bottenyta för jämn fördelning av matfett och värme och man kan använda metallredskap för de är reptåliga. Toppen! De fungerar på alla hällar och i ugn.



Tips inför glöggmingel och annat mingel

Har jag några tips inför mingel undrade Julia? Joooo, det har jag. Jag har nog en del saker som har att göra med det där runt omkring själva bakandet och lagandet. A och O är dekoration och atmosfär. En grej som jag kör stenhårt med är snygga papperstallrikar. Det förenklar livet så mycket att ställa fram tallrikar som inte behöver diskas. Men de ska vara festliga. Jag tycker alltid att Lagerhaus levererar vad gäller festliga papperstallrikar till bra pris (den ovan kommer från Lagerhaus).  
Genvägar gäller då man ska ha många gäster! Till dessa juliga skinksmörgåsar köpte jag färdig skinka i skivor. Jag använde även Annas pepparkakor och gjorde röror till. Dra dig inte för att ta dessa genvägar. Jag föreslår även att lägga upp en gäng pepparkakor och göra lite olika röror som serveras i skålar på sidan, så att varje gäst själv kan klicka på lite topping. 
Oumbärligt vid alla mingel, Spritspåsar. Att lägga in röror i spritspåsar kvällen innan gör att det går otroligt smidigt, snabbt och kladdfritt att göra sista touchen: Vid årets glöggmingel hade jag tre spritspåsar i kylen över natten: senapsmajonäsen till skinksmörgåsarna, gräddfil till de små cheddarpajsnittarna och pepprarotsröran till Annas Apelsinpepparkakor
Ljusslingor och andra glittrande dekorationer skapar en enorm stämning. Alla ljusslingor ovan är från Indiska, de har massor med glittriga dekorationer och en uppsjö slingor av olika slag i år. 
Dekorationen är det som skapar julstämning. Våga ta ut svängarna lite och satsa på färger. Jag tänker alltid på att duka högt och lågt. Inte bara fat utan blanda höga uppläggningsfat med lägre. Våga använda saker på ett annorlunda sätt. Löparen som jag har haft på bordet under två glöggmingel är egentligen en julkorthållare från SIA, men jag tycker den gör sig perfekt som löpare, den gnistrar och glimmar som bara den. Nu över till barnen. Jag har ofta en polkaklubba på bordet till barnen.
Jag har lärt mig att barnen löser allt själva: de leker och är rätt självgående. Jag brukar alltid duka för barnen vid ett barnbord, där jag ställer fram lite extra saker till dem, rolig julchoklad inslagen i roligt papper mm. Jag ställer alltid bordet mitt i, så att alla föräldrar kan se dem och så känner de att de är med i allt som händer. 
Jag tänker alltid utifrån en helhetsupplevelse och atmosfär. Varje vinter köper jag ett antal doftljus och brukar kosta på mitt ett dyrare. I år, till glöggminglet, blev det Voluspas underbara Mandarino Cannela som doftar mandarin och kanel på ett ljuvligt sätt. Sedan gillar jag Indiskas ljus, t ex Kashmir som doftar Vanilj och valnöt. De är riktiga stämningshöjare!



Julomten...

Kära Julomten, här kommer lite önskelistor till dig med sådär 250 saker som önskas väldigt hett. Hoppas du levererar i år.



Pepparkakstrifle med citronkräm och apelsin

Här en julig efterrätt som tar typ 5 minuter att göra. Vi gjorde den på ett event som Hälsans Kök anordnade och alla verkligen älskade den här efterrätten. Det blir en så fräsch kombination med citrusfrukterna och pepparkakorna.Gjorde den till mina vänner då de var här på middag och båda tog receptet Bums! Det här är också en kanondessert att göra i små serveringsglas till glöggminglet, men ta då istället mjuk pepparkaka för då kan du förberda den utan problem. 
Du behöver
10-15 pepparkakor (eller 4 bitar mjuk pepparkaka)
2 apelsiner
(Nötter, lätt rostade i torr panna)
 
Citronkräm
200 g färskost
1½ dl fet youghurt
3/4 dl florsocker
1 citron (skal och lite juice)
nypa vaniljsocker
 
 
Gör så här
Vispa ihop alla ingredienser till citronkrämen. Skär apelsinen i mindre bitar. Grovhacka nötterna.
 
Bryt pepparkakor i mindre bitar. Varva citronkräm, apelsin och pepparkaksbitarna i serveringsglasen. Toppa med lite pepparkaksbitar/smulor och nötter. Om du vill dofta över lite florsocker



Årets smak på Blossa glöggen är.....

Ja, årets smak som hållits hemlig så länge är alltså nypon och hallon. Jag tycker årets är väldigt julig och mycket god. Förra årets var inte riktigt i min smak. Vad tycker ni? 
 



Luciafirande med hinder och uppmuntrande duschkräm

Luciafirande på barnens förskola igår, gick sådär. Precis då de skulle börja sjunga började Annie kaskadkräkas. Magda blev rädd och skrek i högan sky tillsammans med Annie. Det var bara att knalla hem med en nedkräkt Lucia och en storgråtandes tomtenisse. Det verkar dock som att det var nervositet snarare än magsjuka, för Annie repade sig rätt fort. 
Det muntrade upp enormt med ett roligt bud med fruktigt doftande duschkräm, schampo, balsamspray och ett rör med D-vitamintabletter. Det är ICAs eget apotekssortiment Cura som nu lanserar roliga barnprodukter. Underbara!
Det var direkt in i dusch och badbalja med barnen och Magda vägrade släppa duschkrämen. Kanske inte så mycket Luciakänsla, men väldigt mysigt blev det ändå och väldigt gott luktade de båda två. 



Små munsbitar med skinka, rödkål och julcrunch - Toppen till glöggminglet

 
 
Dessa minijulsmörgåsar fick vi på ICAs julevent i september och de kändes redan då så juliga och var så goda. Jag förberedde rödkålen och julcrunchet dagen innan, då gick det supersnabbt att fixa dem. faktiskt så köpte jag dessutom färdigskivad skinka (genvägar är en överlevnadsgrej ibland). Man lägger även på allt sådär lite slarvigt för det är det som är charmigt. 
 
Du behöver (ca 16 mindre smörgåsar)
Rödkål
200 g Rödkål
2 msk vitvinsvinäger
1 msk olja
1 tsk socker
flingsalt, svartpeppar
 
Crunch
1 dl rostad lök
1 msk senap
½ msk farinsocker
1 dl panko (eller ströbröd)
 
Julmajonäs
2 msk grovkorning senap
1 dl majonäs
 
Något gott bröd (jag tog lantbröd)
Skinkskivor (kalkon till de som inte äter skinka)
 
Gör så här
Rödkål
Strimla så tunt du bara kan. Blanda med vinäger, olja, socker. Smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra till sig smakerna (gärna över natten).
 
Julcrunch
Sätt ugnen på 225 C
 
Blanda lök, senap, farinsocker, panko (ströbröd). Bred ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta i 5-10 minuter. Låt svlana och lägg över i skål tills du ska använda det. Förvara inte i kylen. 
 
Senapsmajonäs
Blanda ihop. Smaka av med salt och peppar
 
Servering
Skär brödet i 2 eller 3 delar. Smöra, Lägg på skinka, lägg på lite rödkål, klicka på majonäs och strössla över crunchen!



Det händer en del kan man säga!

  
Just nu växlar mitt liv mellan högt och lågt. Under de senaste dagarna har jag skålat i champagne, Bakat scones, firat dotterns namnsdag, skruvat i lampor och bytt ut gamla batterier vid midnatt på dotterns Luciakrona, tagit hand om min dotter som kräktes precis då de skulle till att börja sjunga julsånger på Luciafirandet på förskolan, bestämt mig för stora förändringar vad gäller bloggen, ätit canelés och träffat många intressanta nya människor såväl som många kära vänner. Omtumlande dagar. Längtar efter lite jullledigt nu.



Citruskyckling

 
Oj, vilka intensiva dagar jag har haft, har massor massor att visa er och berätta. Här en riktigt fräsch kycklingrätt som jag gjorde häromkvällen och som gick snabbt och som dessutom barnen tyckte om. Bra i juletider när det är rätt mycket annat som ska fixas och trixas med. Receptet är från ICA men omgjort. 
 
Du behöver (4 pers)
500 g kycklingfiléer
smör, salt
 
1 apelsin
1 lime
2 dl lätt creme fraiche
1 msk kycklingfond
2 msk teriyakisås
1 msk honung
(½ tsk sambal oelek eller chipotlepasta)
 
Gör så här
Skär kycklingen i rätt stora och tjocka strimlor. Bryn i smör i en panna. Lägg över i en gryta.  
 
Tvätta apelsin och lime med varmt vatten. Finriv skalet på apelsin och lime. Pyttsa ner i en kastrull. pressa ner saften från de båda över skalen. Tillsätt creme fraiche, kycklingfond, teriyakisås, honung och eventuellt sambal oelek. Koka upp och rör om. Smaka av med salt. 
 
Häll såsen över kycklingen och låt småputtra i 10 minuter. 



Juliga Bretzelkringlor

Ett superenkelt sätt att göra lite julgodis som också blir hur gott som helst är juliga Bretzelkringlor i lite vit choklad och eventuellt strössel. Det söta, salta, krispiga blir sååå gott ihop! Dessa gör jag varje jul och alla älskar dem och undrar vad det är. 



Har ni testat?

Vad säger ni? Jag är sugen på att testa, god?



Nyår enligt Indiska

Nyårstemat hos Indiska går i milda gröna toner. Lockande dukning som kommer kännas fräsch och nytänkande efter julen. Nya skålar i krackeleringsporslinet dessutom, gröna utanpå och gråa på insidan. Jag är helt kär i den guldskimrande karaffen. 
 



Fransk Nougat med lakrits och mandel

Fransk nougat med mjuk lakrits och knapriga, lätt rostade, mandlar. Inte svårt men det krävs en termometer för att få rätt temperatur på sockerlagen.Sedan har du världens godaste godis hela julen!
 
Du behöver (stor sats, ca 100 bitar)
5 dl strösocker
1 krm salt
1,5 dl ljus sirap
1,25 dl vatten
2 äggvitor
 
1 dl sötmandlar
3 lakrits Kick
 
Gör så här
Rosta mandeln lätt med skalet på. Hacka Kicks i bitar, lägg i en skål och ställ in i kylen (så de är lite kalla då du blandar dem med smeten, annars smälter de)
 
Plocka fram en form som är sådär 20x30 cm (ej i plast då smeten kommer vara varm då du häller i den). Lägg i ett bakplåtspapper och pensla på lite lite olja över hela. 
 
Blanda socker, salt , sirap och vatten i en gryta. Koka på rejält utan lock tills det hela uppnår en temperatur på 150 C. Då drar du genast grytan från värmen. 
 
Vispa äggvitorna till skum (så att bunken går att vända upp och ned utan att äggvitan rinner ut). Tillsätt den varma sockerlagen i en tunn stråle och vispa på ordentligt hela tiden (med elvisp).
 
Vispa i sådär 10 minuter tills massan är slät, seg och har tjockat till sig. Nougaten blir segare och fastare ju längre du vispar. 
 
Rör ner de rostade mandlarna och lakritsbitarna. I med smeten i formen med bakplåtspapper. Tryck ut den jämnt över hela formen med lätt oljade händer så smeten inte fastnar på fingrarna. 
 
Ställ formen i rumsptemperatur i sådär 5 timmar. Skär upp i mindre bitar. Förvara i burk med lock och pudra över eventuellt över lite florsocker så att den inte blir kladdig.    



Julmix till minglet

 
Julmix på M&Ms och rostade frön och nötter som jag alltid gör till glöggminglet. Färgglad och rätt nyttig med nötter, frön och tranbär. Jag sorterar ut de juliga M&Ms, alltså tar bort de blåa, gula och orange. 



Bingomat med Jessica Frej

Vi bjöds på en sådan härlig kväll med skratt, spänning och god mat av Postkodlotteriet och Jessica Frej.Det började med isglögg som var fräsch och ljuvligt julig.   
På isglöggen följde en liten bingofrågesport. Tror att jag fick två eller tre rätt. Visste ni att bingo började i Italien på 1500-talet, men blev stort i Sverige först på 1960-talet?  
Jessica hade kopplat maten till bingo på en massa roliga sätt: Bönor t ex användes som spelpjäser i början och råvaror från t ex Jämtland då det är där det spelas mest Bingo i Sverige.  
Fröken Spot and Tell och jag. Om Jessica hade tänkt till, så hade jag också det. Vet att Jessica gillar djurmönstrat så jag hade gått ur min 'Comfort Zone' och dragit på mig en leotröja.  
Galet god mat: Gotländskt lamm och mini mini Hasselbackspotatis.  
Här pratas det bingo på nätet och andra roliga saker. Postkodlotteriet har över 1 miljon prenumeranter och säljer 1.7 miljoner lotter per månad. De ger väldigt mycket pengar till välgörande ändamål dessutom.  Har ni spelat bingo någon gång? Jag har gjort det då jag var liten med min mormor. 62% har någon gång spelat bingo.
Sedan fick vi spela Bingo på nätet genom Postkodlotteriet. Det har jag aldrig testat! Det var spännande och roligt och man kunde småprata under tiden med varandra och chatta med andra på sajten. Varje spelkväll har även en spelvärd som man kan chatta med. Jessica är en av spelvärdarna, så då kan man passa på att fråga henne om mattips till exempel. Jag skrapade även lite lotter på sajten, så roligt för man kunde välja att göra det med skrapljud eller utan. Jag ville ha med, de andra utan. 
Avlutningen var en magnifik saffranskaka med svartavinbärssylt. Godaste jag har ätit någonsin. Receptet finns på Bingobloggen.  



Glöggryta med kraschad potatis

Såsen till den här grytan är vansinnigt god, får inte nog av den. Kraschad potatis är en annan stor favorit just nu som jag tycker passar till precis allt. Den här gången toppade jag potatisen med lite riven parmesan. Mums!
 
Du behöver
600 g fläskfilé (eller grytbitar av nöt)
2 dl glögg (jag använde röd alkoholfri glögg)
½ dl japansk soja
1-2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 lagerblad
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 tsk dragon
3 schalottenlökar
200 g blandsvamp (köper blandsvamp på påse)
1-2 dl mellangrädde
2 dl Creme fraiche
½ dl mjöl
salt, peppar, smör
 
Gör så här 
Skär fläskfilén i större bitar. Bryn på köttet. Lägg över i gryta. Tillsätt glögg, soja, vatten och smula över buljongtärningen. Pyttsa i örterna. Låt det småputtra någon minut. Hacka schalottenlökarna och skiva svampen (om den inte är i bitar redan). Fräs på i smör i en panna. Tillsätt till grytan och låt småputtra i ytterligare 10 minuter. 
 
Rör ut mjölet med grädden och vispa ner i grytan. I med creme fraiche och småputtra i 5 minuter. 



Veckomenyn och Pepparkaksgranola

Underbara ni. Tack för att ni läser bloggen. Jag har fått flera nya följare den senaste tiden och ni är fler än någonsin som kikar in. Det gör mig välidgt glad och motiverar mig mer än ni kan ana. Har ni en bra vecka framför er? Min vecka är som vanligt fylld till bredden. Det är lucia för barnen och jag vet ännu inte var Annies Lucialinne är, vad ska Magda vara då, pepparkaksgubbe eller tomte, ingen aning än. Imorgon ska jag på ett spännande möte som gäller bloggen. På onsdag är det ett otroligt roligt event. Jag har dessutom en massa att lägga upp den här veckan: glöggryta, apelsinkyckling, fransk nougat, Bingo eventet med Jessica, Indiskas vårkollektion mm mm. Så stanna kvar! 
 
Pestosallad - För att det alltid funkar och man tager vad man haver
Lax på saltbädd med lime och vitlökssmör - För att det blir så saftigt och sköter sig självt!
Kyckling- och Chevregratäng - gillar du getost så är den här mitt i prick
Kreolsk gryta - Så god vintermat
Min favorit granola - Pepparkaksgranola. Knaprig och grymt god!



Allt klär en hyacint

Blev lite nöjd med spontankruka till hyacinterna till mitt glöggmingel, ljushållare från Indiska (deras Bling Ljuslykta i krackelerat glas). Hand i handske! Älskar Ljushållaren bakom också, som även den fick bli vas dagen till ära.



Pepparkakor med lax och pepparrotsfärskost

 
Behöver ni något gott till glöggen idag? Då föreslår jag Annas Pepparkakor med apelsinsmak med lite färskost och pepparotsvisp. Grymt god kombo, lite matigt och juligt på samma gång. Snabbt och mumsigt! Jag stansade ut små hjärtan av den kallrökta laxen, men det behöver man ju verkligen inte göra. 
 
Du behöver 
Annas pepparkakor med apelsinsmak
Kallrökt lax
Färskost
Creme 
Pepparrotsvisp
Gör så här
Blanda ihop färskost med creme fraiche och pepparrotsvisp efter smak och tycke. Precis vid serveringen lägger du på en klick färskoströra och toppar med lite kallrökt lax.
 
Alternativt ställer du en skål med färskoströra och ett fat med mindre skivor lax på sidan som man kan lägga på själv.  



Adventshelg

Har ni en fin helg? Här är det myshelg. Fixat med saker mest. Idag kommer vänner och vi ska göra scones. Första pulkaåkningen för den här vintern blev det igår. Dubbelpulka är nyheten hos oss. Båda får gott om plats och man behöver bara dra en. Ps. Om ni har glöggmingel så glöm inte kika under kategorin 'Jul' där finns en massa tisp och recept.
Vi testade Apotekarens Årsmust 2013 igår. Grymt snygg flaska och jag tyckte den var riktigt god (jag gillar inte kolsyra i vanliga fall och dricker bara pyttelite must varje jul). Den här är inte lika söt som vanlig must och har smak av mörk choklad. Tummen upp! Jag gjorde en glöggryta, där vi slickade såsen ur grytan för den var så himlans god. Har även hängt upp amaryllis som jag fick på glöggminglet förra veckan. Inte så pjåkigt va?!



Canelé - Hetaste bakverket

Har ni inte smakat Canelés så bara måste ni - De är det absolut hetaste bakverket just nu. Sophies Canelés är handgjorda delikatesser, krispiga på ytan, mjuka inuti. Franska Originalet är gjorda på vanilj Bourbon från Madagaskar och Rom från Martinique eller de med saffran (framtagna för Sverige, unika) som är gjorda på saffran och Rom från Martinique. De passar extra utmärkt till kaffe eller ett glas champagne, men även på glöggminglet. 
De är en färskvara utan konserveringsmedel som bör ätas, helst samma dag, eller åtminstone inom 2 dagar. Sophie har ingen butik, utan du beställer dem via sophiescanele.se och hämtar upp dem på något av de caféer som säljer dem i Stockholm. Jag hämtade upp mina, inför glöggminglet, på Kafé Esaias på Drottninggatan. 



Pepparkakschoklad

Här ett snabbfixat godis som smakar av pepparkaka, fikon, dadlar och choklad. Perfekt liten bit till glöggen. Ta vilken torkad frukt som helst som du tycker om: russin, aprikoser, äpple, dadlar, fikon. Jag tycker Annas Mandel pepparkakor passar perfekt till just dessa.
 
Du behöver
150 g choklad (gärna mörk)
75 g torkad frukt (jag tog fikon och dadlar)
ca 12 pepparkakor 
 
Några bitar vit choklad för att dekorera dem med 
Gör så här
Smält chokladen i vattenbad (eller mikron). Hacka torkade frukten fint. Bryt pepparkakorna i mindre bitar och blanda med choklad och torkad frukt. Blanda så allt täcks av choklad.
 
Klicka ut i små ischokladformar (eller andra formar). Låt stelna lite. Smält vita chokladen och ringla över. In i kylen att stelna. 



Risgrynsgröt i ugnen över natten

Fixa krämig risgrynsgröt genom att ställa in den i ugnen över natten. Sköter sig själv och blir så gott.



Detaljerian - Här handlar du alla julklappar på en timma (och rätt många till dig själv)

På Stora Essingen (dit man lätt tar sig kommunalt) ligger den mest magiska lilla butik, Detaljerian. Tanken var att svischa förbi på ett litet event, men jag stannade i evigheter och handlade på mig så många presenter till nära och kära (och till mig själv).  
På liten yta finns allt du kan önska dig!
Ljuvliga ljus från Bridgewater Candle Company som luktar helt underbart. Den ovan luktar apelsin och kryddnejlika, De har även doftpåsar. Ljusen är tillverkade av naturligt vax från sojaböna. 
Förutom att lukta ljuvligt gör de gott: För varje ljus som lämnar fabriken, mättas ett barn för en dag. Så du köper inte bara ett underbart ljus, du hjälper dessutom barn som har det svårt, till ett bättre liv. Detaljerian har ett stort utbud av deras underbara produkter.
Nicholas Vahé är en fransk kock och konditor från en 3 stjärnig Michelin restaurang som tagit fram de snyggaste och helt oemotståndligt goda produkterna till köket. 
Jag fick smaka på flera och blev helt såld. Jag kom hem med Pistacholjan, saltkvarnen med Parmesan och basilika (storsäljare), marmeladen på kokos och passion och mycket mer. Snygg presentlåda dessutom! Han har även en samarbete med coola House Doctor. 
Eller vad sägs om denna totalt oemotståndliga måttsats från House Doctor! 
Här lite till av det som kom med hem: Lite till mig själv, lite presenter.
Köpte naturligtvis även med mig lite roligt till barnen. Glada sugrör och de perfekta pop corn burkarna i lagom storlek. Barnen såg dem direkt då jag kom hem och hade svårt att bärga sig. Ikväll blir det varsin finburk med pop corn:-) De hade så så mycket annat fint för barn, men jag kommer snart igen.



Saffranskrans med mandelmassa, äpple, vanilj och russin

Saffranskrans är inte bara hur gott som helst utan även hur snyggt som helst på glöggbordet eller julbordet med ett fint band omkring. Går dessutom snabbare att göra än saffransbullar.
Dukning: Indiska
 
Du behöver 
1 paket saffran (á ½g)
1 msk neutral sprit (vodka eller rom)
25 g jäst för söta degar
85 g rumsvarmt smör 
2,5 dl rumsvarm mjölk (3%)
1 dl socker
1 nypa salt
400 g vetemjöl (ca 6,5 dl)
 
mjöl (utbakning)
1 ägg (för att pensla med) 
 
Fyllning
75 g smör (rumsvarmt)
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
50 g mandelmassa (riven)
½ äpple (grovs rivet)
½ dl russin
 
Gör så här
Fyllning
Lägg russinen i lite vatten i 30 minuter. Sila sedan av vattnet (på så sätt drar inte russinen vätska ur degen). Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Äpplet river du precis då du ska lägga på fyllningen. Ställ åt sidan tills du ska bre på det. 
 
Kransen
Blanda saffran och spriten. Rör om och låt stå i 30 minuter.
 
Skär det rumsvarma smöret i mindre tärningar.
 
Smula ner jästen i degbunken (eller köksmaskin med degkrok), tillsätt mjölk, smör och saffransspriten. Blanda ner mjöl, socker och salt. Arbeta degen i en maskin 15 minuter (för hand ca 20 min). Låt jäsa under bakduk i 60 minuter.
 
Ta upp degen på lätt mjölat underlag. Knåda lite lätt ihop degen. 
 
Spänn fast ett bakplåtspapper i en rund form med löstagbara kanter (24 cm). kavla ut degen till ca 25x50. Bred på fyllningen, strössla över riven mandelmassa och äpple, fördela russinen.  Rulla ihop degen och skär ca 4 cm breda bitar. Lägg dem i formen med snittytan upp (de ska inte ligga för tätt. De jäser ut och ihop). Täck med en bakduk och låt jäsa ca 40 minuter.
 
Sätt ugnen på 200ºC. Pensla med ägg och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.  
 



Vassego - Rabattkod på alla Lundbyprodukter hos lekmer.se

Annie kommer få ett Lundby Dockskåp i julklapp i år. Så nöjd! Hon kommer älska det. Igår kväll satt jag och gjorde en megabeställning på lekmer.se på tillbehör: familj, säng, solstolar mm mm. Hon fyller 6 år i februari så hon kommer få en del i julklapp och en del i födelsedagspresent. På lundby.com kan man skriva ut tapeter, ladda in foton i små ramar och skriva ut osv. Bra pyssel. 
 
Som bloggare för MICKI har jag fått äran att ge er en rabattkod på Lundbyprodukter. Ni får med koden 20% rabatt på ALLA Lundbyprodukter vid ett enskilt köp hos lekmer.se fram till den 18 december med koden: lundby20



Apan Alex

Apan Alex kommer bli Magdas julklapp. Apan har 11 olika aktiviteter som lär barnet finmotorik. Här  får barnet öva på att knäppa knappar, knyta skor, öppna och stänga dragkedjor etc. Magda älskar att pilla och hålla på. Dessutom älskar hon dockor och gosedjur. Så jag tror att apan kommer göra succé. Hon kommer även få böcker som hon aldrig får nog av. 
 
Ni som köper julklappar till barn, vad blir det i år?



Pistagebollar med apelsin

Underbara pistagebollar gjorda på Annas Original Pepparkakor och apelsin! Perfekt till glöggen!
 
Du behöver (ca 25st)
150 g Pepparkakor (gärna Annas original)
1,5 dl osaltade pistagekärnor (+ ca ½ dl grovt hackade till dekoration)
1 msk rivet apelsinskal
2-3 msk apelsinjuice
3 msk strösocker
1 äggvita
Gör så här
Bryt ner pepparkakorna i en bunke, lägg i pistagekärnorna och kör med mixer (eller matberedare). Tillsätt apelsinskal, juice, socker och äggvitan. Blanda ihop och gör små bollar. Rulla bollarna i hackade pistagekärnor.
 



Godaste osten, goa vänner och Gato Negro - Upplagt för en bra kväll

Ingredienser för en bra kväll: En flaska Gato Negro, ostar och charkuterier från Urban Deli, aprikosmarmelad, kokos- och passionsmarmelad (den är helt galet god till ost och kex). Och den godaste osten är utan konkurrens Brillat Savarin!
Jag slog nämligen två flugor i en smäll och hade en superhärlig helkväll med mina två barndomsvänner som jag inte sett på väldigt länge och samtidigt en HemmaSpotting via Spot and Tell. Vi testade Gato Negro i ett musiktest med olika musikstilar. Det har visat sig i undersökningar att vinet ändrar karaktär beroende på vilken musik du lyssnar till, läs mer om det HÄR. Spännande och roligt!
Men det var också ett väldigt gott vin tyckte vi allihopa. Gato Negro Sauvignon Blanc kostar endast 59 kr, men smakar som ett betydligt dyrare vin. Det passar bra till milda ostar. Tummen upp verkligen för Gato Negro med ost och kex. 
Så underbart att i lugn och ro prata om allt mellan himmel och jord. Vi har känt varandra länge, så även om vi inte ses så ofta idag så pratar vi så lätt och härligt om allt. Våra barn känner varandra bra också. Vi bestämde att vi snart skulle hitta på något med alla barnen. Det ser jag verkligen fram emot.  
Vi avslutade med pepparkakstrifle med apelsin och citronkräm
(Dukning från Indiska)



Nutellafudge med choklad och en touch flingsalt

  
Farligt god fudge: Nutella, choklad och smaken av kola i den kondenserade mjölken. Verkar vara årets julgodis. Allt dessutom toppat med lite flingsalt. Smälter i munnen. 
 
Du behöver
1 burk kondenserad mjölk
140 g choklad (60%)
1 tsk vaniljsocker
2.5 dl Nutella
3 msk rumsvarmt smör
 
½-1 tsk flingsalt
 
Gör så här

Smöra lätt en form (ca 20x20). Lägg i ett bakplåtspapper. 

 

Rör ihop kondenserad mjölk, vaniljsocker, choklad, Nutella och smör i en bunke (flingsaltet väntar du med till slutet då den är klar). Gör ett vattenbad (Sätt bunken över en kastrull med lite vatten i. Sjud vattnet. Vattnet får inte röra vid bunken utan ska vara en bra bit under bunkens botten). Rör tills chokladen helt har smält. 

 

Häll smeten i formen med bakplåtspapper. Släta till ytan med en slickepott. Strössla över flingsaltet.Ställ in i kylen, minst 2 timmar. 

 

Skär med en lätt värmd kniv. Förvara bitarna i kylen i en luftät burk eller inlindad i folie.  




Det gröna julbordet - Hälsans Kök

Ett helt vegetariskt julbord kan det vara något? Jag ska säga er att det var fantastiskt gott, saknade inte överhuvudtaget kött. Det var Hälsans Kök som bjöd in till en kväll där bordet var dukat i bästa vintagestil, och miljötänk och hållbarhet genomsyrade hela kvällen. 
Vi var ett stort härligt gäng som lagade maten. Mitt gäng lagade så otroligt goda vegatariska köttbullar i en sås på ädelost med päron. Ni hittar recepten till dessa härliga vegetariska rätter hos Hälsans Kök.
Vi fick många härliga tips från Louise Lemming som är stylist och expert på vintage. Hon hade använt gamla notblad som tallriksunderlägg, lagt kottar och äpplen som dekoration och använt tårtpapper för att dekorera konservburkar som användes som kruka till hyacinterna. Vansinnigt snyggt och påhittigt.
Ingredienserna till vårt uppdrag: Bullar i grönmögelostsås med päron och valnötter och Bruschetta med Spenatbiff och fetaoströra. Det var tjejerna på vegetariska bloggen Våra oköttsliga lustar som tagit fam recepten. Underbara recept!
Snygg dukning i vintagestil. Inspirerande!
Det gröna julbordet, här saknar man absolut inget!
Jag och Ebba från Prat Pr fixade värsta goda efterrätten: Pepparkakstrifle med apelsin, nötter och citronkräm (ps. Jag kommer lägga ut flera recept på bloggen, bl a den här pepparkakstriflen)
Jag och min bloggkollega Diana minglar lite. Hon är rolig hon. Hon brukar säga att jag är en pojkflicka, för jag är inte så bling bling av mig och har nästan alltid jeans. Tja, kanske...



Cheddarpaj med rårörda hjortron och rostade pinjenötter

Minipajsnittar till glöggminglet blir gott och lite lagom matigt. Jag är svag för cheddar, men gillar du någon annan ost så ta motsvarande mängd av den. 
 
Du behöver (1 stor pajform eller ca 6-8 små)
Pajdeg
4½ dl vetemjöl (270g)
150 g smör
1½ msk kallt vatten
 
Fyllning
4 ägg
2½ dl mellangrädde
1½ dl mjölk
300 g Cheddar (riven) 
1 tsk salt
1 krm peppar
 
Gör så här
Pajskal
Nyp ihop mjöl och smör. Tillsätt vattnet. Arbeta fort ihop till en deg som håller ihop något sånär. Tryck ut den med händerna i små pajformer eller 1 stor (25 cm). Nagga bottnen med en gaffel. Ställ formerna/formen i kylen i ca 30 minuter. 
 
Sätt ugnen på 200 C. Grädda skalet i mitten av ugnen ca 15 minuter.
 
Fyllning
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk. Tillsätt salt och peppar. Fördela osten i pajskalet. Häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter (ca 30 minuter för stor) tills äggstanningen satt sig. Sätt eventuellt på folie efter halva tiden (så ytan inte bränns). 
 
Då de kallnat skär du dem i mindre snittar. Vid servering klicka på lite creme fraiche, lite rårörda hjortron och strössla över rostade pinjenötter.
 
Rårörda hjortron
75 g hjortron (funkar bra med frysta)
1½ msk socker
 
Bara rör ihop så att sockret löses upp
 
Rostade pinjenötter
Rosta sådär en barnnäve med pinjenötter i en torr het stekpanna. Akta för de bränns snabbt vid. 
Dukning och uppläggningsfat från Indiska



Gingerbread House Cake pops - Jultrend från USA

Alltså, hur sött! Pepparkakshus i form av Cake pops, det är jultrenden från USA. Där har de Gingerbread House Parties där de bakar mini mini pepparkakshus som de sedan dekorerar. Något för er? För mig är det nog lite väl tålamodsprövande.



Månadens Gästinlägg - Alexander Öqvist

5 tips för att lyckas med kosten och träningen under julen

Nu när julen står runt hörnet börjar många stressa mer när det kommer till julklappar, julmat och allt annat som rör julen. För många innebär julen även en viss ångest och oro för att man ska gå upp i vikt. Behöver man verkligen oroa sig över det? Ska man inte passa på att njuta av julen och ta vara på den lediga tiden? I det här inlägget kommer jag ge mina bästa tips för att få ut så mycket som möjligt av julen men fortfarande kunna njuta av den.

 

1. Undvik att stressa
Jag vet att många där ute stressar väldigt mycket inför julen och även under själva julhelgen.  Det ska köpas julklappar, det ska julpyntas, julmaten ska lagas och allt ska förberedas till Julafton. Det är mycket att tänka på och tiden räcker oftast inte till. Men något vi alla bör vara mer försiktiga med är att stressa så mycket hela tiden. Stress är i sig inget farligt men när det pågår över längre tid och kroppen aldrig får återhämta sig kan det sluta väldigt illa. Stress över en längre tid kan leda till en rad olika sjukdomar och det är väldigt negativt när det kommer till träningen och resultaten. För mycket stress kommer inte att få dig i den formen du önskar. Sålänge du stressar kommer du att samla på dig onödigt med fett och din hälsa kommer försämras. Försök att stressa mindre och istället planera mer eller inse dina begränsningar. Sätt dig ner och gör en plan hur du ska hinna med allt och vad du eventuellt inte hinner med.

 

2. Hitta aktivitet i vardagen och träna hemma
Eftersom många spenderar mer tid hemma eller hos familj och vänner under julen så kanske man inte prioriterar gymmet lika högt. Men det betyder ju inte att man måste ligga på latsidan hela dagarna. Varför inte gå en lång promenad för att öka förbränningen lite extra? Är det dessutom kallt ute får hjärtat jobba extra mycket. Dessutom finns det ju flera olika övningar man kan göra i hemmet med bara kroppsvikten. Det kan vara allt från Armhävningar, Plankan, Utfall och Situps. Här finns det lite intressant information om hemträning http://iform.se/amne/hemmatraning

 

3. Njut av god mat
Julen är något dom flesta av oss verkligen ser fram emot. Vi ser fram emot den goda maten, trevligt sällskap och en chans att vila sig ett par dagar. Jag tycker absolut att man ska njuta av den goda julmaten och faktiskt inte oroa sig speciellt mycket. Du kommer inte att lägga på dig flera kg fett bara för att du äter julmat i två dagar. För att lägga på sig 1kg fett så krävs det ett överskott på 7500kcal och det är fruktansvärt mycket mat. Varför vågen visar mer efter jul beror antagligen bara på att du har samlat på dig extra vätska och kolhydrater efter all mat och mindre aktivitet. Däremot behöver man inte äta tills man spyr varje gång utan man kan hålla sig till rimliga mängder och ändå njuta av maten. Tänk också på att mycket av den maten vi har på julbordet är bra råvaror som inte är speciellt onyttiga.  Passa på att njut av julen och använd den extra maten och energin du får till att kunna träna extra hårt när det är över.

4. Var försiktig med alkoholen

Ja, alkohol förstör mer än vad många faktiskt tror. Alkohol är inget som gör kroppen något gott och det kommer absolut inte få dig att komma i form eller behålla den formen du har. Med det sagt så menar jag inte att man aldrig kan dricka. Men man bör verkligen hålla det till små mängder och inte speciellt ofta. Att dricka ett glas vin eller en julöl till maten ser jag inte som något större problem. Däremot tycker jag man ska tänka efter om man verkligen behöver så mycket mer än så. Vad är egentligen viktigast? Hälsan eller spriten?

 

5. Glöm inte bort att vila

Ta vara på den lediga tiden du har under julen. Att kroppen behöver vila och återhämtning är ingenting nytt och att passa på att utnyttja julen till det tycker jag är perfekt. Försök få 7-8 timmar sömn om nätterna och ta gärna någon timme i soffan mitt på dagen bara för att koppla av.  Jag brukar utnyttja julen till att verkligen ladda batterierna så att man är redo för ett nytt år med nya utmaningar.  Dessutom är det mycket enklare att sänka sina stresshormoner om man vilar och sover ordentligt.  Så ta nu vara på julen och ät god mat och vila ordentligt.

 

Läs gärna http://noregrets.se/5-tips-att-lyckas-med-ditt-traningsmal/

 

Artikeln är skriven av Alexander Öqvist som driver eget företag som Personlig Tränare på www.noregrets.se




Fisksoppa med saffran - Slår allt!

Bilden gör inte den här soppan rättvisa. Den här soppan var helt gudomligt god dock. Det var faktiskt Magdas pappa som gjorde den till mig då allt med min moster var. Jag var så ledsen och kunde inte laga mat och orkade inte fota snyggt. Snällt! Den var helt klart bland de bästa fisksoppor jag smakat. En klick aioli till och en bit italienskt surdegsbröd. Perfekt. (Receptet är från en Elle, men ändrat lite)
 
Du behöver (4-6 pers)
1 gul lök
1 purjolök
2 morötter
1 röd paprika
1 l fiskbuljong
500 g krossade tomater
2 pkt saffran
½ tsk timjan
½ tsk oregano
½ tsk basilika
4 dl créme fraiche
500 g torskfiléer
200 g skalade räkor
3 msk persilja 
olivolja, salt, peppar
 
Gör så här
Hacka lök fint. Skiva purjon. Skär centimetertjocka skivor av morötterna. Strimla paprikan. Fräs grönsakerna i olivolja några minuter i oljan på medelhög värme i gryta.
 
Tillsätt buljongen, krossade tomater, saffran och örter. Sjud det hela i cirka 30 minuter. Rör ner créme fraiche. Koka upp.
 
Lägg i fisken i bitar och fortsätt sjuda ytterligare 5 minuter (tills fisken är klar). I med räkorna och låt dem bli varma. Smaka av med salt och peppar. Strössla över persiljan.  



Glöggmingel 2013 - Med extra allt

 
I lördags var det dags för mitt glöggmingel som nu blivit tradition. Det var så lyckat och härligt. Här kommer bilder i massor. Jag överöser er med recept på allt under veckan. Som ni kanske ser så är dukningen från Indiska, älskar alla färger och mönster. 
Pepparkaksgodis och pistagebollar  
 
Karoline (Magdas Gudmors syster) och jag med Magda. Till och med kjolen och koftan är från Indiska. Den kjolen passar till allt, kommer nog få hänga med på Nyår också. 
Saffranskrans med äpple, mandelmassa, russin 
Glögg, kaffe, te och snacks i massor. 
Sophies Canelés, de allra ljuvligaste små franska bakverk, mjuka inuti och knapriga utanpå. Smakar fantastiskt av rom och vanilj. Kommer skriva mer om dem under veckan.  
Barn, godis, härliga gäster och den bästa glöggen. Rose-Marie med familj är ett stående inslg på mitt glöggmingel. 
Pepparkakor med färskost och pepparrotsvisp och en liten hjärtformad bit kallrökt lax, skinksmörgås med rödkål och julcrunch 
Cheddarpaj i små trekanter med kallrörda hjortron,  och rostade pinjenötter 
 
Min jultårta, igen. Pepparkaks- och lingoncheesecake med kola (dulche de leche), pistagenötter och citronmeliss  
 
 



Veckomenyn

December - Så mycket mys och tända ljus! Totalt älskar det. I helgen hade jag stor glöggmingelbaluns, har en massa juliga recept till er nu. Så det kommer under veckan. Glöm inte kika in i kategorin 'Jul' i högerkolumnen så hittar ni mycket från alla andra jular. Jag är inte mindre förkyld den här veckan än förra, utan än mer hängig, hostig, ont i halsen, men det är bara att köra på. Ikväll ska två barndomsvänner komma hit till oss, men jag har gjort det lite enkelt för mig, ni får se.Resten av veckan så ska jag bli bjuden på härlig mat på lite olika sätt, ser så fram emot det. Har ni glöggminglat? Glöm inte att njuta av december, man behöver inte laga och baka allt själv, dekorera mera (snarare:-)
 
Råraka med himmelsk svampröra - Den är så otroligt god!
Saffranspotatis med chorizo, lök, oliver - Mums! Sköter sig själv i ugnen
Tapenadlaxen - Lättfix
Bourguignon på kalkon och svamp - Mustig gryta med massa goda smaker
Här är ett lätt sätt att pimpa pepparkakorna som alla blir imponerade av, Pepparkakor deluxe! Pepparkaka med mandelmassa, så farligt goda! Du kan gott använda färdig pepparkaksdeg och färdig mandelmassa. Det här var faktiskt ett av mina första recept på bloggen, nostalgi!



Ro och harmoni inför julen

Nu går vi in i December. Juletider är ofta tider av osannolik stress. Det är mycket på jobbet inför jul, julklappar ska inhandlas, köttbullar rullas, skinkan griljeras, sillen läggas in, och tusen olika julgodis, det ena mer spektakulära än det andra, ska vara hemmagjort, ett sagolikt pepparkakshus inte att förglömma! Men, det allra viktigaste är att resan till julen är magisk i sig, med ett inre som är lugnt och harmoniskt. Jag har en massa knep och tricks för att inte bli stressad runt jul. De flesta tricksen är genvägar vad gäller mat, bak och godis såklart. Här kommer några av mina tips:
Julen 2013 - Var magisk (och jag hade inte gjort allt från scratch på julbordet, och mycket fattades, so what!)
 
1. Doftljus och julmusik - Jag har alltid alltid doftljus tända och julmusik då jag fixar maten och bakar i december, det gör mig verkligen lugn. Jag brukar kosta på mig ett dyrt doftljus och resten av det billigare slaget. 
 
2. Pimpa - Strunta i att göra allt från scratch. Köp färdig pepparkaksdeg, kristyr på tub, köttbullar, inlagd sill osv. Pimpa istället. Stek t ex på köttbullar och prinskorvar, servera i pannan och strössla över frysta lingon, snyggt och färgglatt. Sillen kan pimpas med lite tillsatta färska örter. 
 
3. Genvägar - Montera pepparkakshuset med limpistol (finns på Panduro), går hur smidigt och lätt som helst (man bryter bort det limmade då barnen ska äta upp det). Vill du göra din egna inlagda sill så köp 5 minuters sill. Du bara skär den i bitar och blandar med det du tycker om, t ex creme fraiche, örter, majonäs mm (jag har ett recept i kategorin 'Jul' som verkligen tar högst 10 minuter). Köp mix till mjuk pepparkaka (Kungsörnens mjuk pepparkaka är kanon). Köp färdigkokta revbensspjäll som du bara glaserar. 
 
4. Låt barnen vara med, kravlöst så behöver du inte känna dig stressad över att du bakar och står i och inte hinner vara med dem, eller att de blir frustrerade över att de inte har något att göra. En degbit och en kavel räcker väldigt långt. Strunt i att mjölet är överallt, att de nallar av degen, tappar den på golvet, lägger den på huvudet. Låt dem hålla på precis som de vill. Städa upp gör du sen, går fort med dammsugaren. Låt dem skapa precis vad de vill av saffransdegen och pepparkaksdegen. Annie älskar att göra sniglar och Magda gör typ korvar av allt. Det finns inget mer tacksamt! Du känner dig som världens bästa förälder, verkligen!
 
5. Gör en tydlig priolista, vad är viktigast. Är det stämningen eller att ha precis allt man ska ha på julen, enligt förebilderna i tidningar och på film) och vara helt slut på Julafton? För mig är valet faktiskt lätt. Jag väljer stämningen, även om det blir på bekostnad av perfektion. 
6. Om du kan, så ta en halv dag eller en hel dag på SPA för att slappna av och få lite perspektiv. Jag som bor nära fantastiska Yasuragi funderar på att unna mig själv en dag i mellandagarna. Bäst hade naturligtvis varit att ta det sådär innan jul. De har underbara erbjudanden inför julen såväl som i mellandagarna. Bilder lånade från Yasuragi 
Ha en underbar magisk, fröjdefull och fridfull jul



Snälla tomten - Här är barnens önskelista

 
Jag gillar verkligen inte att stressa runt i julträngseln för att buffla mig fram och hitta julklappar till barnen, det är julstress om något. I år tänker jag ha en lugn jul från början till slut. Så i år beställer jag i lugn och ro julklapparna från Stor och Liten. De har fri frakt, fri retur och 90 dagars öppet köp.  Perfekt! Bra sajt dessutom. 
 
Har roat mig lite med att hitta drömjulklapparna till barnen, från tomten. De här är rena rama önskeklapparna till mina barn och mig.
 
1. Ghost Tower - Årets Barnspel 2013: Leta spöken! Spelet går ut på att samarbeta. Antingen vinner alla eller ingen. En omgång tar ca 20 minuter, alldeles lagom alltså. Mysstund för hela familjen.
 
 
2. LEGO Duplo Djurkliniken: Magda skulle dö av lycka, att få leka doktor och pyssla om djur är två favoriter i ett för vilket barn som helst. Perfekta ingången till Lego och finmotorisk träning på köpet.
 
3. Kurio 7S, Stötsäker surfplatta, speciellt framtagen för barn (finns i fler färger än rosa): Till mina båda döttrar, Annie börjar skolan till hösten och plattan kommer förinstallerad med en massa roliga spel och har funktioner som musik- och videospelare samt applikationer för både spel, pedagogiskt lärande och kreativt skapande. Kamera och inspelningsmöjligheter ingår, samt självklart wifi, internet och möjlighet till att läsa e-böcker. Den har en unik föräldrakontroll där man kan styra vad de tittar på och hur länge de sitter med den. Magda älskar Babblarna och annat roligt på YouTube och de kan se film på den också.  
 
4. Kettler, Smoovy, Röd, Cykel för småbarn utvecklad tillsammans med fysioterapeuter för att vara ergonomisk. Den övar upp balans och stabilitet. Tystlåten, vilket är toppen, då kan Magda träna lite härinne tills våren kommer.  
 
5. Micki Bistro Minikök, Vi behöver uppgradera oss i köket nu när vi är 3 st. Den här skulle vara en dröm för Magda som älskar att diska (tokstollan) och Annie som älskar att laga mat. Alla barn som hälsar på hos oss fastnar jämnt vid barnspisen, här får flera plats.



Första Advent - Glöggmingel

Här kommer en liten kik på gårdagens glöggmingel hos oss. Jag återkommer med flera bilder, alla recept, berättar vad som är vad osv. Ville bara visa er och önska en glad och underbar första advent! Nu ska vi iväg på Annies dansuppvisning inne i stan. Efter det är vi bjudna på lite adventsfika och middag hos vänner. 
Zack, Albin och Leah
Skinksmörgås med senapscrunch och rödlök vänd i lite sött, syrligt och salt. Annas pepparkakor med fräskost och pepparrostsvisp med lite kallrökt lax.
Saffranskrans med mandelmassa, äpple, vanilj och russin





    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin