Glassbomb och Nu ny adress för bloggen
Champagnetryfflar med lyxig jordgubbssylt
1 dl jordgubbssylt med hög frukthalt och inte så mkt socker (alternativt 1 dl frysta mixade med 2 msk socker)
2 msk honung, flytande
125 g mörk choklad (65%)
25 g smör
6 cl champagne, eller mousserande vin
250 g vit choklad
Jordgubbsströssel
Ett gäng träspett
Koka upp jordgubbssylt och honung i en kastrull. Häll den varma jordgubbssylten, en tredjedel i taget, i den hackade mörka chokladen och rör hela tiden så chokladen smälter. Tillsätt det rumstempererade smöret och champagnen. Rör slätt. Låt stå över natt i kylskåp.
Rulla kulor av champagnetryffeln och ställ in i frysen medan du smälter hälften av den vita chokladen. Doppa kulorna lite snabbt i chokladen. De behöver inte bli helt täckta. Ställ in i frysen så de vi kallnar.
Smält resten av den vita chokladen. Stick en pinne i varje tryffel från frysen och vira runt i den smälta chokladen så de nu täcks fint. Strössla lite. Ställ i högt glas eller dylikt för att stelna.
Fina Familjen och Matkoman
Lite tips på Förrätter till Nyår
Tja....Den som väntar på något gott!
Brietårta fylld med allt möjligt gott (perfekt till bubblet eller vinet)
Imorgon smäller det
Revbensspjäll i magisk glaze
Ibland så...
Jul med lite förhinder
Älska Varm vit sangria
Tomten har fått sin gröt...
God Jul 2013
Knäckebrödspizza
Dan före dopparedan
Santa's Lip Scrub
Godaste Chokladkolan med krisp
Varma Goa Scones
Drömköket - Här är det!
Godaste knäcken, Rocky Road och annat gott för hela slanten idag
Baka Sophies Canelés - Här är receptet
Receptet är baserat på mellanstorleken av formarna. De som är på bild är de små, så gör du dem blir det minst dubbelt så många. Smeten påminner om pannkakssmet.
Canelés-recept från Bordeaux:
För ca 36 caneléer ”lunch” (mellanstorlek),
1 liter standardmjölk (3%)
2 ägg
4 äggulor
280g mjöl
475g socker
50g osaltat smör
10 cl mörk rom
2 msk vaniljextrakt
2 vaniljstänger
Dag 1 :
Koka upp mjölken, stäng av värmen och låt stå i 15 minuter. Tillsätt sedan smöret och vaniljstängerna delade i två på längden.
I en annan skål, vispa äggen och äggulorna med sockret, vaniljextraktet och rommen.
Ta upp vaniljstängerna ur mjölken. Skrapa ur vaniljstängerna med tummen och blanda fröerna i ägg och sockerblandningen. Lägg tillbaka de urskrapade vaniljstängerna i mjölken.
Värm upp mjölken igen tills den sjuder. Stäng av värmen och låt stå i 2 minuter. Häll sedan en liten del (ca en femtedel) av mjölken i ägg och sockerblandningen. Blanda väl. Tillsätt mjölet och blanda igen. Avsluta med att hälla i resten av mjölken. På så sätt undviker man klumpar.
Låt degen vila i 24 timmar.
Dag 2 :
Ta bort vaniljstängerna och vispa degen i 2 minuter för att blanda degen väl.
Häll degen i formarna och lämna 1 mm upp till kanten.
Värm ugnen till 250°C
Gräddningen av caneléerna görs i två steg. Ett första moment i hög värme för att de ska få sin krispiga, karamelliserade yta, sedan en svagare värme för att grädda de i mitten.
Placera formarna på en plåt och grädda i mitten av ugnen.
Grädda 7 minuter i 250°C.
Sänk sedan värmen till 190°C och grädda i ytterligare 20 minuter (kan variera lite beroende på ugn).
Vänta minst två timmar efter tillagningen med att avnjuta caneléerna, eftersom de fortfarande är kompakta när de är nybakade, de kommer att bli luftigare när de svalnar.
Bon appétit !
Det vita julbordet
Snyggaste porslinet på rea - NU!
Vad googlar vi svenskar mest på?
Mat:
Kladdkaka
Pannkakor
Pulled pork
Chokladbollar
Scones
Amerikanska pannkakor
Sockerkaka
Västerbottenpaj
Äppelpaj
Kärleksmums
Cupcakes
Muffins
Äppelpaj
Västerbottenpaj
Tacopaj
Cheesecake
Kärleksmums
Kanelbullar
Smulpaj
Pizzadeg
Dags för nya utmaningar!
Dansk Hackebiff med stekt ägg
Vin Chaud - En underbar upptäckt
Castellane - prisvärd Champagne i dess mest utsökta form
Godaste Rosén jag någonsin smakat. Inte så söt. Den här skulle passa finfint med rå lax med lite pressad lime, ska testas till min älsklingslax, Salma.
Vegetariska bollar i oemotståndlig sås
Canelés - Kanske godaste bakverket någonsin
Clementinglögg
Helgen Hå Hå ja ja...
December
Nedräkning mot jul
Sune på Bilsemester
Mozzarellafylld kyckling i riklig glöggsås
Världens underbaraste Stekpanna Från OBH Nordica
Tips inför glöggmingel och annat mingel
Julomten...
Pepparkakstrifle med citronkräm och apelsin
Årets smak på Blossa glöggen är.....
Luciafirande med hinder och uppmuntrande duschkräm
Små munsbitar med skinka, rödkål och julcrunch - Toppen till glöggminglet
Det händer en del kan man säga!
Citruskyckling
Juliga Bretzelkringlor
Har ni testat?
Nyår enligt Indiska
Fransk Nougat med lakrits och mandel
Julmix till minglet
Bingomat med Jessica Frej
Glöggryta med kraschad potatis
Veckomenyn och Pepparkaksgranola
Allt klär en hyacint
Pepparkakor med lax och pepparrotsfärskost
Adventshelg
Canelé - Hetaste bakverket
Pepparkakschoklad
Risgrynsgröt i ugnen över natten
Detaljerian - Här handlar du alla julklappar på en timma (och rätt många till dig själv)
Saffranskrans med mandelmassa, äpple, vanilj och russin
Vassego - Rabattkod på alla Lundbyprodukter hos lekmer.se
Apan Alex
Pistagebollar med apelsin
Godaste osten, goa vänner och Gato Negro - Upplagt för en bra kväll
Nutellafudge med choklad och en touch flingsalt
Smöra lätt en form (ca 20x20). Lägg i ett bakplåtspapper.
Rör ihop kondenserad mjölk, vaniljsocker, choklad, Nutella och smör i en bunke (flingsaltet väntar du med till slutet då den är klar). Gör ett vattenbad (Sätt bunken över en kastrull med lite vatten i. Sjud vattnet. Vattnet får inte röra vid bunken utan ska vara en bra bit under bunkens botten). Rör tills chokladen helt har smält.
Häll smeten i formen med bakplåtspapper. Släta till ytan med en slickepott. Strössla över flingsaltet.Ställ in i kylen, minst 2 timmar.
Skär med en lätt värmd kniv. Förvara bitarna i kylen i en luftät burk eller inlindad i folie.
Det gröna julbordet - Hälsans Kök
Cheddarpaj med rårörda hjortron och rostade pinjenötter
Gingerbread House Cake pops - Jultrend från USA
Månadens Gästinlägg - Alexander Öqvist
Nu när julen står runt hörnet börjar många stressa mer när det kommer till julklappar, julmat och allt annat som rör julen. För många innebär julen även en viss ångest och oro för att man ska gå upp i vikt. Behöver man verkligen oroa sig över det? Ska man inte passa på att njuta av julen och ta vara på den lediga tiden? I det här inlägget kommer jag ge mina bästa tips för att få ut så mycket som möjligt av julen men fortfarande kunna njuta av den.
1. Undvik att stressa
Jag vet att många där ute stressar väldigt mycket inför julen och även under själva julhelgen. Det ska köpas julklappar, det ska julpyntas, julmaten ska lagas och allt ska förberedas till Julafton. Det är mycket att tänka på och tiden räcker oftast inte till. Men något vi alla bör vara mer försiktiga med är att stressa så mycket hela tiden. Stress är i sig inget farligt men när det pågår över längre tid och kroppen aldrig får återhämta sig kan det sluta väldigt illa. Stress över en längre tid kan leda till en rad olika sjukdomar och det är väldigt negativt när det kommer till träningen och resultaten. För mycket stress kommer inte att få dig i den formen du önskar. Sålänge du stressar kommer du att samla på dig onödigt med fett och din hälsa kommer försämras. Försök att stressa mindre och istället planera mer eller inse dina begränsningar. Sätt dig ner och gör en plan hur du ska hinna med allt och vad du eventuellt inte hinner med.
2. Hitta aktivitet i vardagen och träna hemma
Eftersom många spenderar mer tid hemma eller hos familj och vänner under julen så kanske man inte prioriterar gymmet lika högt. Men det betyder ju inte att man måste ligga på latsidan hela dagarna. Varför inte gå en lång promenad för att öka förbränningen lite extra? Är det dessutom kallt ute får hjärtat jobba extra mycket. Dessutom finns det ju flera olika övningar man kan göra i hemmet med bara kroppsvikten. Det kan vara allt från Armhävningar, Plankan, Utfall och Situps. Här finns det lite intressant information om hemträning http://iform.se/amne/hemmatraning
3. Njut av god mat
Julen är något dom flesta av oss verkligen ser fram emot. Vi ser fram emot den goda maten, trevligt sällskap och en chans att vila sig ett par dagar. Jag tycker absolut att man ska njuta av den goda julmaten och faktiskt inte oroa sig speciellt mycket. Du kommer inte att lägga på dig flera kg fett bara för att du äter julmat i två dagar. För att lägga på sig 1kg fett så krävs det ett överskott på 7500kcal och det är fruktansvärt mycket mat. Varför vågen visar mer efter jul beror antagligen bara på att du har samlat på dig extra vätska och kolhydrater efter all mat och mindre aktivitet. Däremot behöver man inte äta tills man spyr varje gång utan man kan hålla sig till rimliga mängder och ändå njuta av maten. Tänk också på att mycket av den maten vi har på julbordet är bra råvaror som inte är speciellt onyttiga. Passa på att njut av julen och använd den extra maten och energin du får till att kunna träna extra hårt när det är över.
4. Var försiktig med alkoholen
Ja, alkohol förstör mer än vad många faktiskt tror. Alkohol är inget som gör kroppen något gott och det kommer absolut inte få dig att komma i form eller behålla den formen du har. Med det sagt så menar jag inte att man aldrig kan dricka. Men man bör verkligen hålla det till små mängder och inte speciellt ofta. Att dricka ett glas vin eller en julöl till maten ser jag inte som något större problem. Däremot tycker jag man ska tänka efter om man verkligen behöver så mycket mer än så. Vad är egentligen viktigast? Hälsan eller spriten?
5. Glöm inte bort att vila
Ta vara på den lediga tiden du har under julen. Att kroppen behöver vila och återhämtning är ingenting nytt och att passa på att utnyttja julen till det tycker jag är perfekt. Försök få 7-8 timmar sömn om nätterna och ta gärna någon timme i soffan mitt på dagen bara för att koppla av. Jag brukar utnyttja julen till att verkligen ladda batterierna så att man är redo för ett nytt år med nya utmaningar. Dessutom är det mycket enklare att sänka sina stresshormoner om man vilar och sover ordentligt. Så ta nu vara på julen och ät god mat och vila ordentligt.
Läs gärna http://noregrets.se/5-tips-att-lyckas-med-ditt-traningsmal/
Artikeln är skriven av Alexander Öqvist som driver eget företag som Personlig Tränare på www.noregrets.se