5 tips för en platt mage

5 tips för att få en plattare mage
 

Som Personlig Tränare får jag ofta frågan ”Hur kan jag få en platt mage?” eller så läser man i någon dagstidning, på nätet om att man kan få platt mage på endast två veckor. Stämmer det? Är det verkligen så enkelt som vissa påstår att det är?

 

Den frågan är inte helt enkel att svara på eftersom det beror väldigt mycket på dina förutsättningar och hur mycket du är beredd att kämpa för det. Vad gäller de flesta så kan man inte uppnå det målet på så kort tid utan det krävs betydligt mer än så. Jag tror att man ska släppa den tanken om att göra det så fort som möjligt för då kommer man misslyckas varje gång. Vi alla vet vad misslyckande innebär, då tappar man oftast motivationen och ger upp.

 

Istället anser jag att man ska försöka vara realistisk och sätta upp ett mål som man faktiskt klarar att nå. Acceptera att det tar lite längre tid än vad som står i tidningarna, men dina chanser för att faktiskt uppnå ditt mål ökar betydligt.

 

Nu när sommaren är över och många slutar tänka på sommarformen så kanske det är dags att planera inför nästa sommar istället. Varför inte vara i tid och veta vad som krävs för att nå ditt mål till nästa sommar? Då slipper du stressa och bli besviken för att du inte klarade det.

 

Här kommer mina tips för att få en platt mage:

 

1.     Sätt upp ett realistisk mål som du faktiskt kan nå. Kanske måste du acceptera ett lite lägre mål men då kommer du bli nöjd när du klarar det. Planera och sätt upp en plan för hur du ska ta dig dit. Vad behöver du ta för personligt ansvar för att genomföra det? Vilka eventuella hinder kan du stöta på under vägen dit? Hur jobbar du dig runt dessa eventuella hinder? Visualisera din väg mot målet och den dagen du når målet. Hur skulle det kännas? Vad skulle dina närstående säga när du faktiskt når målet? 

 

2.       Sätt upp en plan för vad du ska äta under perioden. Hur mycket ska du äta för att kunna få bort det extra fettet runt magen? Vad behöver du ändra på? Här är absolut nyckeln till framgången. Utan rätt kost så kommer du antagligen inte nå ditt mål. Är du osäker på vad du ska äta så rekommenderar jag att du tar kontakt med en Personlig Tränare eller kostrådgivare så att du får ett kostprogram skräddarsytt efter dig. Här bör mycket av din fokus ligga, slarva inte med kosten!

 

3.       100 situps om dagen kommer inte ge dig platt mage, inte heller 20 olika magövningar varje dag. Du kommer inte punktförbränna fett av det och med största sannolikhet inte heller bygga några magmuskler. Magmusklerna fungerar som kroppens alla andra muskler. Dom behöver belastning och rätt vila för att kunna återhämta sig. Välj istället vanlig styrketräning i form av andra basövningar som aktiverar magen mer än småövningarna. Att ta knäböj och marklyft aktiverar magen mer än vad många tror. Komplettera sedan med andra magövningar med extra belastning. Men träna inte magen varje dag, då kommer den aldrig få chans att återhämta sig.

 

4.       Sätt upp en plan över din träning. Att enbart prioritera löpning, cykling och diverse konditionspass kommer antagligen inte få dig i mål. Du bör börja lägga in mer styrketräning i ditt träningsprogram. För att vara helt ärlig bör du faktiskt prioritera det mest. Varför? Jo, för att styrketräning bidrar till att du bygger mer muskelmassa som i sin tur formar kroppen och förbränner mer fett. Med enbart konditionsträning kommer du bara att färbränna mer kcal men ytterst lite forma kroppen som du önskar. Så mitt tips är att styrketräningen ska vara majoriteten av din träning. Självklart ska du fortsätta med annan träning som du tycker är kul. Men börja fokusera mer på vanlig styrketräning med hantlar och skivstänger.

 

5.       Hitta aktvitet i vardagen. Att försöka vara så aktiv som möjligt kommer öka din förbränning och förhoppningsvis få dig i form snabbare. Du behöver inte gå ut och springa varje dag men en extra promenad, gå till gymmet istället för att ta bilen osv kommer absolut hjälpa dig. 

Artikeln är skriven av Alexander Öqvist som driver eget företag som Personlig Tränare på www.noregrets.se



Alexander kommer ge lite träningstips!

En gång i månaden kommer Alexander Öqvist skriva här på Matstugan om träning. Han kommer ge tips om allt från hur man får en platt mage till hur man ska äta då man tränar. Jag är så glad över att Alexander vill ge med sig av sina träningstips här på Matstugan! 
 
Alexander Öqvist är en kille på 25 år uppväxt på Södermalm i Stockholm. För tillfället bor Alexander på Malta med sin flickvän och driver eget företag som Personlig Tränare och träningsbloggen www.noregrets.se . 
 
Ps. Det första träningsinlägget kommer idag och handlar om hur man får en snygg mage:-)



Veckomenyn - Och en äppelkaka med kardemumma och kolasås

Varsågoda en liten veckomeny med lite ditt och datt! Hur ser er vecka ut? Blir så glad om ni lämnar en liten kommentar och berättar:-) Den här veckan är den första som inte är proppad med event, utmaningar osv. Jag ska ta tag i en masa saker hemma, som att barnen ska få varsin säng, dags att de delar rum. Sedan ska jag bläddra lite i recept för att få inspiration. Ett roligt event har jag ändå. Jag ska dra några lyckliga vinnare i tävlingen om Lundby dockskåp med tillbehör. Fler roliga tävlingar kommer det också här. Och så kommer Matstugan få en gästbloggare!! Ha en så fin vecka! 
 
Squashsoppa - enkel och god
Ädelostgratinerad kyckling - mina barn älskade, lite otippat den här rätten
Skaldjurspaj - där du öser i precis det du tycker bäst om
Fläskfilé i dragonsås - Kanonenkel och kanongod!
 
Unna er också den här underbara äppelkakan med kardemumma och kolasås, så gudomlig!
 
Håller tummarna för att det blir en strålande höstvecka



Quesadillas med färskost, mangold och cashewnötter

 
Testade snabbgjorda quesadillas på Arlas nya färskost fruktig curry. De blev verkligen goda. Perfekta till fördrinken, som tillbehör till soppa eller sallad. Går snabbt att göra dessutom. Det är lite sting i dem, barnen tyckte de var lite för starka, jag tyckte de var alldeles perfekta.
 
Du behöver
200 g Arlas färskost Fruktig Curry
1 dl cashewnötter
3 dl röd mangold
2 tsk pressad citronsaft
4 tortillabröd (ca 20 cm i diameter)
smör/rapsolja
 
Gör så här
Hacka nötter och mangold grovt. Rosta nötterna i en torr, het panna (passa så du inte bränner bara). Blanda färskosten med nötterna, mangold och citronsaft. Bred ut röran på tortillabröden och lägg ihop 2 och 2. Stek i lite smör och olja på båda sidor, ca 3 min. Skär i bitar och mumsa i dig. 



Caneléer - Franska bakverk är heta nu

Sophies Caneléer utnämndes av White Guide Café till 'Årets bakverkstrend 2013'. I förra veckan fick jag för första gången smaka dessa så delikata franska bakverk. Wow! Hur har jag missat kunnat missa dem! 
       
De är krispiga på utsidan, mjuka inuti och de traditionella smakar av vanilj och rom - Farligt goda! De passar utmärkt till en kopp kaffe eller te, ett glas champagne eller lite likör. Sophie Maillard berättade att det tar 3 dagar att baka dem. De bakas, utan konserveringsämnen och tillsatsämnen, för hand med kopparformar vilket gör att varje bakverk blir unikt.
 
De små bakverken kommer nu även att finnas på F12 gruppens krogar, t ex stjärnkrogen F12. Danyel Couet, kökschef på F12 har varit med och tagit fram den nyaste Caneléen, Kanelkrona, en svensk version med smak av kardemumma, kanel, citron och akvavit (Mycket god och påminde om en kanelbulle i smaken). Caneléerna har sedan 2012 funnits på Kafé Esaias på Drottninggatan.
De franska bakverken finns att köpa på sophiescanele.se  och i pop-up butiker osv. Se hennes sida för närmre info. Utöver den klassiska smaken finns de bl a i smaker som Lakrits & Pastis och Apelsin & Grand Marnier.



Svartkrogen - Becksvart middag

Ja, precis så här såg det ut då Rose-Marie och jag åt 3-rätters middag igår kväll. Rose-Marie sa att hon hade en överraskning till mig då jag fyllde år i augusti. Aldrig hade jag anat att vi skulle äta en god middag utan att se varandra, maten, besticken, vinet eller de andra gästerna. 
Svartkrogen ligger på Söder och drivs av Ulf som är blind. Vi blev tillsagda att stänga av telefoner och lägga bort klockor med ljus. Sedan ledsagades vi in genom en sluss till becksvart mörker. Då jag satt ner hade jag först ingen aning om var Rose-Marie satt. Oj, vad vi skrattade åt att försöka hitta bestick, maten och vatten. Vi visste inte heller vad det var vi åt, utan fick helt enkelt gissa. Jag kan säga att det inte är så lätt att gissa sig till vad det är man äter, skumt som bara den. Jag gissade till exempel att jordgubbarna var konserverad frukt och ankan trodde jag var kyckling först. Det mesta av maten åt jag med händerna till slut, lättare än att veva runt med gaffeln på måfå. Det var även underbar live musik under kvällen. När Ulf bad oss sjunga med och det blev opera så tog alla i, hade ju aldrig hänt om man såg varandra. Så fantastisk kväll!
Då vi slussades ut fick vi se vad vi hade ätit under kvällen: Förrätt, Västerbottenspaj; Huvudrätt, Anka med puré på palsternacka och ärtor, Efterrrätt, Tiramisu med jordgubbar. 
 
Tack Vännen för en kanonkväll (och tack för att du bara skämtade då du sa att överraskningen var att vi skulle tatuera oss;-) 



?

Rose-Marie har en överraskning till mig ikväll. Det är min födelsedagspresent. Och jag har absolut INGEN aning vad det kan vara. Hon har bara sagt att vi ska mötas vid Slussen!! Lite smått nervös men ser så fram emot att spendera några timmar med min bästis. Nu måste jag springa! Kram och ha en underbar helg! 



Tebröd - Gluten- och laktosfria småkakor med smak av apelsin, doppade i mörk choklad och pistagenötter

 
Den andra småkakan som stod på agendan i veckans utmaning i Hela Sverige bakar blev en spritsad småkaka med apelsinrasp och doppad i choklad av hög kvalitet. På toppen lite hackad pistage strösslat över chokladen. Tebröd är både gluten- och laktosfria.  
Du behöver
200 g mandelmassa
1 äggvita 
½ apelsin (finrivet skal)
100 g mörk choklad av bra kvalitet (t ex Valrhona)
Pistagenötter (hackade)
 
(Eller gör din egen mandelmassa:100 g sötmandel, 1½ dl florsocker, ½-1 äggvita. Du skållar och skalar mandeln. Mal den i nötkvarn. Tillsätt florsocker och äggvita. Rör till en smidig smet.)
Tips! Spritsa ut kakorna i valfri form. Gör dem dock inte för stora och tjocka. Låt dem stå ett dygn och torka för allra bästa resultat! Då behåller de den fina formen. 
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Riv mandelmassan så fint det går. Tillsätt rivet apelsinskal. Rör ner äggvitan, lite i taget och rör runt så att det blir en jämn smet. Det ska bli en lös deg/smet som går att spritsa.
 
Häll upp i spritspåse. Spritsa valfri form på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. De ska var lätt bruna på ytan. Låt kallna. Smält chokladen och doppa del av kakorna i choklad. Strössla över rätt mycket pistagenötter.
Tips! Pensla på sockerlag direkt efter att du tagit ut tebröden ur ugnen, då blir de sådär snyggt och proffsigt glansiga.
 
Sockerlag
Här förslag på två olika sorters sockerlag, den enkla och den mer professionella. Till drinkar använder jag alltid den lätta versionen och till bakverk Jan Hedhs
 
Lätta versionen
2 dl socker
2 dl vatten
 
Koka ihop tills sockret har lösts upp. Häll upp på ren flaska
 
Jan Hedhs version
250 g vatten
340 g socker
60 g glykos
 
Koka ihop vatten och socker med ett lock 'på glänt'. Tillsätt glykos och koka upp igen. Häll upp på rengjord flaska.   



Melerade Chokladkolasnittar

Knäckig kolasmak uppblandad med rik chokladsmak, det blir resultatet då en klassisk kaka får en något ny tappning, i Hela Sverige Bakar utmaningen som jag fick av Kungsörnen. De melerade chokladkolasnittarna är mitt bidrag till den mönstrade småkakan.  
 
Du behöver
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 dl Kungsörnens extra fint mjöl
1 msk fin kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
 
Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. 
 
Vispa smör, socker och sirap fluffigt och vitt med maskin eller elvisp. Blanda mjöl, vaniljsocker och bikarbonat i en bunke och rör runt. Sikta ner mjölmixen i sockersmöret och vispa så att det blir en rätt smulig deg. Ta upp hälften av smuldegen. Sikta ner kakaon i den del som är kvar i degbunken och kör runt lite till med visp. 
 
Nyp ihop respektive smulig deg med fingrarna till en deg. Dela choklad- och koladegen i två delar var, dvs sammanlagt fyra delar. Rulla ut varje del så att de är lika långa som plåten.Flytta över längderna till bakplåten. Lägg ihop en koladel med en chokladdel och rulla lite så att de fastnar med varandra. Platta till lite med handen på respektive längd. 
 
Grädda ca 15-20 minuter i ugnen. Låt svalna något och skär sedan bitar på snedden.   
 



Pariservåfflor fyllda med luftig limespetsad smörkräm

Pariservåfflor fyllda med limespetsad smörkräm blev mitt bidrag till Kungsörnens utmaning där jag skulle baka samma sak som deltagarna i Hela Sverige bakar. Pariservåfflor, eller franska våfflor, är småkakor från barndomen för mig. Min mormor bakade dessa spröda kex som hon fyllde med en krämigt ljuvlig smörkräm. 
 
Lägg den där extra lilla tiden på att få till smörkrämen för den gör definitivt skillnad. Tricket för att kakorna ska bli sådär spröda, lätt knapriga som smälter i munnen är att våga ha dem inne i ugnen så länge som bara möjligt utan att de bränns. Pariservåfflor bör ätas samma dag.  
 
Du behöver (ca 20 st)
Rätt stor sats, bara halvera allt om du vill ha sådär 10 st Pariservåfflor
 
Våfflor
5 dl Kungsörnens extra fint mjöl
200 g smör
2-4 msk vatten
 
socker, vetemjöl (till utkavling)
 
Smörkräm
200 g osaltat smör
3 dl florsocker
2 äggulor
2 tsk vanillinsocker
1 lime (rivet skal)
 
Gör så här
Sätt ugnen på 220 C
 
Nyp ihop mjölet med smöret skuret i mindre bitar. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Vira in degen i plastfolie och lägg i kylen minst en timma. 
 
Kavla ut degen så den blir knappt ½ cm tjock. Ta ut rundlar (ca 6 cm). Strö ut ett lager med socker över ett bakplåtspapper eller liknande. Kavla med en kruskavel på varje rundel så att de blir ovala (Använder du inte kruskavel så nagga varje kaka tätt med gaffel, så att degen inte bubblar upp i ugnen).
 
Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt och grädda i ugnen ca 6-9 minuter. De ska få lite färg, men inte brännas. Ta ut från ugnen och lägg direkt över på galler och låt svalna. 
 
Smörkräm 
Skär smöret i mindre bitar ner i degbunke, tillsätt florsocker och vispa på låg hastighet. Tillsätt en äggula i taget under tiden som du fortsätter vispa. Till sist pyttsar du ner vanillinsocker och rivet limeskal. Sleva ner i en spritspåse. 
 
Montera ihop kakorna genom att spritsa ut en rätt tjock sträng med smörkräm i mitten på hälften av kakorna, lägg på andra hälften och tryck till. 



Rasande Eleganta Småkakor

 
Rasande eleganta småkakor minsann: Pariservåfflor, Chokladkolasnittar och glutenfria Tebröd á la Hela Sverige Bakar.
 
Jag blev tillfrågad om jag på uppdrag av Kungsörnen ville vara med på ett hörn av Hela Sverige Bakar genom att få en av deras veckoutmaningar att baka hemma. Vilken utmaningen var fick jag inte veta förrän samma vecka som deltagarna skulle göra sin utmaning. Då kom även ett stort paket med allt möjligt trevligt och spännande.
Min lott blev således småkakor: 3 klassiker med en modern twist: 1 fylld, 1 spritsad, 1 mönstrad. Jag valde att göra Pariservåfflor med smörkräm spetsad med lime, gluten och laktosfria Tebröd med apelsin doppade i mörk choklad och hackade pistagenötter och melerade Chokladkolasnittar.  
 
Oj, vad jag har bakat och stått i. Småkakor är på ett sätt väldigt lätta att baka, men då man testar sig fram så går en hel del fel innan det blir sådär bara helt rätt och världsgott. Alla recept kommer under dagen så håll utkik. 
Fin fredag och helg/Kramar!



Marc de Champagne truffle, ny smak från Häagen-Dazs

Underbart Häagen-Dazs mingel igår som Rose-Marie tog med mig på! De lanserade sin Marc de Champagne truffle: krämig vaniljglass med virvlar av Marc de Champagne och stora tryffelbitar. Det är mer en vuxenglass som passar perfekt efter en fin middag, snarare än till barnen. Jag som inte ätit deras glass på flera år blev mäkta imponerad av hur god den var och att deras glass enbart innehåller naturliga råvaror som grädde, äggulor och socker
'
Det var lyxigt anordnat med fin champagne från HATT et SÖNER som sabrerades framför våra ögon.
Vi serverades även de finaste snittarna. En stor del av att gå på event är för mig den inspiration det ger mig till egna kreationer. 
 
Här fick jag så mycket inspiration och jag spenderade lång tid  med att fråga hur de hade gjort snittarna, ingredienser osv. De gick till och med iväg och ringde för att svara på min fråga vad det var för kräm ovanpå Brieostsnitten (Det var en kräm på Philadelphia blandat med Brie:-) 
 
 
Dessutom så delikata champagnetryfflar av Daniel Roos, medlem av svenska kocklandslaget och tidigare chefskonditor på Operakällaren. Vi fick recept på dem i goodie bagen, så kanske att de kommer här på bloggen.



Lammragu med Gnoochi - toppad med parmesan och färsk timjan

Åt och lagade den här Lammragun med världens bästa sällskap och gott rött vin. Lammragun är mustig och tar upp alla smaker sådär perfekt. Gnocchi passar extra bra till med sin mjuka konsistens. Vill du vara extra duktig gör du din egen gnocchi såklart, och maler till din egen lammfärs. 
 
För 4 pers
1 gul lök
250 g blandad svamp (jag köper påse med blandsvamp från frysdisken)
400 g lammfärs
smör/olivolja
1 vitlöksklyfta
1 krm riven muskot
2 tsk torkad timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl rött vin
1 burk hela tomater
1 msk tomatpuré
½ kruka färsk timjan

Gnocchi - jag köper 1 påse med färsk som är beräknad till ca 3 personer
Parmesan färskriven
½ kruka färsk timjan
 
Gör så här
Hacka löken och fräs den med svampen i smör och olja i rymlig stekpanna. Tillsätt lammfärs, finhackad vitlök, muskot, timjan, salt och peppar. Fräs på stark värme tills färsen är genomstekt. 

Häll på vinet och låt det koka in. Sänk värmen. Tillsätt tomater och tomatpuré. Låt koka på svag värme cirka 20 minuter. Rör om då och då. Häll på lite vatten om det blir för torrt.

Koka gnocchin och vänd ner. Strö över rikligt med färskriven parmesan (Ha en skål med mer parmesan på sidan för de som gillar parmesan extra mycket, som t ex jag) ös på med färsk timjan.
Salig röra!



Loppi Event Food n' Interior

Var på ett superhärligt event för någon helg sedan som jag inte ens har hunnit visa er då det har varit knökfullt med kalas, jobb och aktiviteter i mitt liv (prexis som vanligt med andra ord). Det var Loppi som bjöd in till sitt Food n' Interior event. Vi bjöds på Kenyanskt kaffe med kex fyllda med rökt ren, kantareller och rostad mossa från Ramundberget. All info om Ramundberget fick mig att ännu mer vilja åka dit i vinter. Fick till och  med lära mig att det finns snö där f r o m höstlovet! Vi fick höra om Viktväktarna från bl a Shirley Clamp, om Lundby Dockhus av Andrea Engsäll och vi fick massor med roliga inredningstips om vad som gäller nu (ps. metallicfärger är superinne nu).
Andrea Engsäll och Johanna Westman bildade ett varmt team som presenterade mat och inredning på ett roligt och givande sätt.  
Andrea Engsäll visade Lundbys härligt oemotståndliga dockskåp Småland 'live' och man vill ju bara flytta in där. Just nu kan du faktiskt vinna ett eget dockskåp från Lundby här på Matstugan, gå in HÄR och tävla (Tävlingen avslutas den 30 september).
Med oss hem följde inte mindre än 2 fantastiska goodiebags med allt från Viktväktarnas brödmix, Johanna Westmans Minsta bakboken som jag fick signerad till Annie, till Shirley Clamps kokbok 'Lätt att njuta' i samarbete med just Viktväktarna...
till en massa roliga matprodukter från MatHem. Jag är ju redan ett troget MatHem fan och beställer nästan all mat från dem. De har en otroligt användarvänlig hemsida, smidig leverans och allt man behöver. Så skönt att slippa kånka på tunga kassar, stressa iväg till affären med trötta barn.
 
Tack LoppiEvent för lån av bilder och för ett, som vanligt, hejdundrande trevligt event!



Minikalas för en Mini tvååring

Temat på Magdas kalas var 'Mini': det var minikanelbullar, miniprinsesstårtor, minimuffins och minmariekex. Blev inspirerarad av temat på Årets Konditor 2013 som har tema 'småskalighet'. 
Barnen åt och åt. Zack satt faktiskt kvar långt efter de andra och fortsatte äta (smickrande:-). Förutom hela familjen Rose-Marie så var det sådär ytterligare 8 vuxna och 5 barn. Rätt så lagom kalas. 
Världens kramigaste, goaste unge blev 2 år. Hipp Hipp Hurra för henne. 
Alla visste att hon älskar Pippi och hon fick så otroligt mycket fina saker: böcker, Emilfilm, pippikläder, Hello Kitty mössa osv.
Magda är väldigt kär i Pippifigurerna och sover till och med med dem. 



Choklad med kastanjepuré?

Måste visa vad jag fick per post från min vän i Schweiz: Lindts Limited Edition choklad. Den ena är med kastanjepuré (Vermicelli) och den andra med stora bitar choklad fyllda med knapriga, krispiga mandlar. Den med kastanjepuré var inte riktigt min grej. Kastanjepuré är väldigt speciellt, smakar inte som något annat. Det är vanligt i Schweiz i desserter och verkligen en smaksak. Tror inte den chokladen kommer komma hit till Sverige. Men den med mandlar i...GUDOMLIG! Vill bara ha mer av den. Den bara måste de ta in i sitt Sverigesortiment. 



Bajstårta och Kissaft

Jaaa, vet att det kanske är lite barnsligt, men bajstårtan är tradition i min lilla familj. Annie har fått den varje år sedan hon var 2 år och Magda fick den för första gången nu. Den är otroligt god dessutom. Till den blir det givetvis kissaft (äpplesaft) och lite toapapper istället för servett:-) 
 
För 1 stor korv:

150 g smör
200 g mariekex (1 paket)
2 äggulor
1 dl socker
2 msk kakao

Gör så här:
Börja med att krossa kexen. Lägg dem i dubbla fryspåsar och bryt sönder så att de är stora som corn flakes ungefär. Smält smöret och låt svalna lite. Vispa äggulor och sockret. Tillsätt det smälta smöret och kakao. Rör om ordentligt. 

Häll ner kexen och jobba ihop den så att allt blandas ordentligt. 

Forma valfritt. 

Lägg över plastfolie och ställ in i kylen minst en halvtimme innan den ska ätas (jag gjorde den kvällen innan).

Den går finfint att skära i skivor.

(Kom ihåg att inte spara den mer än några dagar i kylen eftersom den innehåller färska ägg. Men den går bra att frysa, då tar du upp den 1 timma innan den ska serveras)  
 



Veckomenyn - Bättre sent än aldrig

Har helgen varit fin? Min har varit fylld med kalasande för Magda och det är så skönt att det är över faktiskt. Att försöka baka med en liten som vaknade till hela tiden under kvällarna innan var stressande om något. Kalaset blev i alla fall så fint och roligt, bilder kommer! Vad gör ni i veckan? Jag har en stor utmaning, som ännu är hemlig, men ni kommer få veta under veckan. Sedan har jag några roliga event som jag ska försöka hinna till, ett föräldramöte och sist men inte minst så har Rose-Marie ordnat en överrraskning till mig på fredag. Jag är inte så lite nyfiken!! Hoppas er vecka blir kanon!
 
Kycklingpaj - snabb på färdiggrillad kyckling och vansinnigt god!



Årets Konditor 2013 - Småskalighet

En hel låda med miniversioner av prinsesstårta, dammsugare, eclairs, mazariner och rulltårta. Småskalighet är temat då Årets Konditor 2013 ska krönas. Vi bloggare bjöds på en workshop med de nominerade där vi fick baka och smaka miniversioner av klassikerna.
Tävlingen fyller i år 25 år och för att fira stort är uppgiften, för de nominerade, i år att baka smått. Tävlingen har flyttats till Stockholmsmässan i Älvsjö och pågår i dagarna två (3-4 oktober). 
Så här gjorde vi de sötaste pyttesmå dammsugarna. För att hålla ihop marsipanrullen penslades sidorna med lite päronkonjak. 
Petit Chouxs fylldes med chokladkräm och doppades i choklad och rakt in i munnen.
Goda som bara den! 
Den, utan tvekan, populäraste stationen, var där vi fick lära oss att göra prinsesstårta i miniformat. Alla var mäkta stolta över sina skapelser som försiktigt bars hem i lådan tillsammans med alla andra minisar. Ett kanonevent verkligen! Nu ska det bli roligt att se vem som blir Årets Konditor 2013 och vad hen vinner med för skapelser.



Gammal goding i ny regi

Vamra päron med smält After Eight? Det åt vi massor när jag var liten. Här är den, men lite annorlunda, med vanliga skalade päron istället för konserverade. Så mycket godare tycker jag, och mer tuggmotstånd. 
 
Du behöver (för 4 pers)
2 päron
4 mintplattor
Vaniljglass
Gör så här
Sätt ugnen på 220 C
 
Skala päronen, dela och kärna ur. Lägg dem med det borttagna kärnhuset nedåt i en smord ugnsform. Lägg en mintplatta ovanpå. In i ugnen ca 10 minuter. Stort lass med vaniljglass till förstås.  
 



Hipp Hipp Hurra!

Hipp Hipp Hurra för älskade Magda som blir två år idag! Klockan 5 fick vi gratulera med tårta, sång och presenter. Hade det varit senare hade hon ju hunnit knata upp. Hon fick, den i vår lilla familj, traditionella bajstårtan och kissaft.
Barnsligt god! Bajstårtan, i form av en korv. Gjord på massa mariekex, kakao, smör och ägg. Till det lite äppeljuice, som blir kissaft.
Nu förberedelser!! Ha en underbar helg!



Magiskt filmjölksbröd med superfrön

Underbart filmjölksbröd som bara rörs ihop och skjutsas in i ugnen. Jag blandade ner en massa nyttigheter dessutom och brödet blev bara desto godare.
 
Du behöver 
½ dl solroskärnor
½ dl pumpakärnor
½ dl hampafrön
2 tsk nyponmjöl
1 dl krossad råg
1 dl grovt rågmjöl
1 dl siktat dinkelmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
6 torkade aprikoser (helst osvavlade, dvs de mörka)
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
 
Gör så här 
Sätt ugnen på 175 C 
Smöra och bröa en form på 1½ liter. 
 
Blanda solroskärnor, pumpakärnor, hampafrön, nyponmjöl, krossad råg, rågmjöl, dinkelmjöl, vetemjöl, salt och bikarbonat i en bunke. 
 
Tillsätt filmjölk och sirap. Rör runt så att det precis blandas. Skär aprikoserna i bitar och rör ner försiktigt. Rör inte för mycket i filmjölksbröd (de ska bara precis blandas ihop).
 
In i ugnen ca 80 minuter. Låt svalna i formen över natten, gärna invirad i ren kökshandduk. 
Ha en så fin helg!



Så tacksam

 
Så tacksam för Magdas gudmor, Leontine,som alltid funnits där för mig och barnen. Barnen är helt galna i henne och vill alltid att hon ska lägga dem då hon tittar förbi. Hon är rolig, är otrolig på att sjunga (hon har sjungit på båda mina barns dop så att alla gråter) och är omtänksam som få. Kvällarna får alltid en guldkant då hon kommer förbi. 



Messmörets dag och renskavsgryta med kantareller och messmör, vassego

Idag är det faktiskt messmörets dag! Messmör verkar vara laddat med åsikter, vissa tycker det är det godaste i världen, andra, att det är bland det värsta de vet. Själv, har jag alltid varit så fascinerad av messmör, gillar den där kolaaktiga lukten, men har svårt för smaken som pålägg på smörgås. Men jag älskar messmör i mat. Jag har en renskavsgryta där messmöret blir pricken över i:et, verkligen:
 
Du behöver
Renskavsgryta

500 g Renskav
1 lök
2 dl kantareller
3 dl grädde
1½ msk messmör
2 tsk soja
½ msk viltfond¨
6-8 enbär
smör, salt, peppar, persilja

Mos på mandelpotatis och västerbottenost
1 kg mandelpotatis
1½ dl västerbottenost (riven)
1-1½ dl mjölk (3%)
2 äggulor
2 msk smör
salt, peppar
Gör så här
Renskavsgryta
Stek lök, skav och kantareller i smör i stor gryta. I med grädde, soja, fond, messmör och mortlad/krossade enbär. Låt koka ihop sådär 10 minuter. Salta och peppra och i med mycket persilja. 

Mos på mandelpotatis och västerbottenost
Koka potatisen. Kom ihåg att mandelpotatis ska koka kortare tid än annan potatis. Pressa kokta potatisen. Smält smöret, i med mjölken och värm lite. Tillsätt smörmjölken varsamt till pressade potatisen. Rör ner äggulor. Salta, peppra. Vänd ner riven ost. 



Nu testar vi alternativ till mjölk

Jag kanske är sist ut, men nu håller jag på och testar det som alla andra har testat under hela 2013: Mandelmjölk och hasselnötsmjölk. Började med hasselnötsmjölk eftersom jag älskar den där nougatiga smaken. Jag gjorde en varm choklad på den och den smakade nougat. Man kan inte dricka så mycket, men i småklunkar är den helt ljuvlig.  Har även testat istället för mjölk i kaffet, vilket också blev gott. 
 
Men vad kan man göra mer på den? Ni som har testat sedan länge, hur använder ni hasselnötsmjölken? 



Mustig gryta med kyckling och katrinplommon

 
Här kommer en totalhärlig höstgryta som fanns på ett recept på ett reklamblad. Det är bara att tacka och ta emot då man själv inte har någon inspiration. Den känns riktigt höstig och mustig. Kyckling, katrinplommon och timjan är en så underbar kombination.  
 
Du behöver
500 g kycklinglårfilé (alt bröstfilé)
250 g små gula lökar
2 morötter
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk vetemjöl
1 dl matlagningsvin
2½ dl matlagningsgrädde
1 hönsbuljong
1 tsk timjan
10 katrinplommon
smör
färsk timjan till dekoration 
 
Gör så här
Dela kycklingen i större bitar. Skala lök och morötter. Skär i valfri form, men rätt tunt. Bryn kycklingen i smör, salta och peppra. Lägg över i gryta. Bryn lökarna och lägg över i grytan. 
 
Tillsätt mjöl, vin, grädde, buljongtärning, timjan. Koka upp och låt koka i sådär 5 minuter under lock. Dela plommonen på mitten och lägg ner i grytan tillsammans med morötterna. Koka ytterligare 5 minuter. 
 
Dekorera med lite färsk timjan. 



Vansinnigt goda tortillabröd

Många frågade mig efter receptet på dessa tortillabröd som vi bakade på lanseringen av boken Nytt bröd av Jessica Frej och Maria Blohm. De är tveklöst de bästa, godaste tortillabröden jag har ätit, långt ifrån köpta. Nu, äntligen kan jag publicera receptet. Bara gör dem! 
Vi åt dem med kycklinglårfilé i kryddblandning, men blir gott med vad som helst som är lite såsigt och kan sugas upp av bröden lite.  
 
Du behöver

400 g kallt vatten 
1 tsk bakpulver 
50 g rismjöl 
150 g majsmjöl 
0,5 tsk salt 
30 g fiberhusk 
majsmjöl till utbakning 

 

Gör så här

Blanda alla ingredienser till en jämn smet. Låt degen svälla i 15 minuter. Dela upp degen i 10 bitar och kavla ut dem tunt på underlag mjölat med majsmjöl.

 

Stek tortillabröden på hög värme i en torr stekpanna på båda sidor ett par minuter, tills de har fått färg och känns lätta.

 

Lägg dem ovanpå varandra på en tallrik och täck genast med bakduk för att de inte ska torka ut.'

Fler superhärliga bröd finns i boken Nytt bröd av Jessica Frej och Maria Blohm. Jag har smakat flera av dem och alla har varit kanongoda:-)




Skumtoppar, Eclairs och mycket mer på Panduro

Härligaste bloggkvällen i förra veckan! Vi var inbjudna till Panduro för att testa på lite nyheter såsom skumtoppar och eclairs, nyaste nytt hos Panduro.  Först fick vi smaka lite mini cupcakes med smörkräm från deras eget sortiment, oemotståndliga.
Thomas Panduros farfar öppnade den första Pandurobutiken på 60-talet i Malmö. Idag driver Pandurofamiljen företaget vidare och har nu över 100 butiker. Fantastiskt!
Sedan fick vi sätta igång och skapa. Vi gjorde skumtoppar, eclairs, mini cupcakes, strösslade, smakade, fotade, spritsade och hade så himlans roligt. Vi blev alla som barn igen. 
Lite egna kreationer med chokladsmörkräm och den godaste smörkolasmörkrämen (galet god). Öste på med strösslet också såklart nu när man fick skapa helt fritt.Rätt fina, eller hur? 
Eclairs, mini cupcakes, bär, chokladglasyr och allt man kan önska sig. Eclairs finns i en färdig mix hos Panduro, precis som cupcakes, smörkräm osv. 
Tadaaaaa! Hur läckra blev inte dessa!  
 
Färdig låda för frakt hem: Eclairs, mini cup cakes och skumtoppar. Skumtopparna, eller gräddbullar, som de kallas i södra delarna asv Sverige, finns även de i färdigmix nu. 
Vi kikade och testade på nyheten Loop de doo, som man kan göra armband och halsband med.   
Vi fick även en genomgång av Snap som är lite som en scrapbook. Sidorna är färdiga att fylla i och det finns en massa fickor att stoppa bilder och minnen i. Det finns roligt material till boken som klistermärken av olika slag, kort osv. Enkelt, roligt och en kanonpresent till någon som precis fått barn, dop, ska på långresa eller bara vill dokumentera livet som sådant.   



Vinn Lundby Dockskåp och tillbehör

Som Micki Bloggkompis har jag, i samarbete med Lundby och Micki Leksaker, fått äran att tävla ut ett så fint Lundby Dockskåp och flera tillbehörsset till er här på Matstugan!  Det blir 3 lyckliga vinnare det!
 
1a pris
 
 
2a pris 
 
2 av årets nya tillbehörsset
 

3e pris

1 av årets nya tillbehörsset

 

För chansen att vinna dessa fina priser så behöver du bara svara på tre frågor

Maila dina svar till mig på: linrwi@hotmail.com  senast den 30 september. Ange 'Tävling Lundby' i ämnesraden 

 

1. Vad heter Lundbys två dockskåpsmodeller?

 

2. Vilken uteleksak använder pojken när han leker i trädgården i den här filmen? (Klicka på länken för att se filmen) 

 

3. Varför ska just du vinna, lämna en bra motivering?

 



Varm härlig Lammfärsgratäng


Här har ni en superlätt rätt som jag gjorde med Arlas nya färskost fruktig curry. Den är så lättfixad och så god. Du kan också variera den hur mycket som helst: lägg till lite basilika eller rosmarin, testa parmensan eller mozzarella, pressa ner lite vitlök....En annan suverön sak är att göra den på kall kokt potatis som blivit över. 

Du behöver 
500g lammfärs
1 gul lök
1 burk konserverade körsbärstomater
200 g Arlas färskost 'fruktig curry'
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
600 g kokt skivad potatis
100-150g riven ost
smör/olja

Gör så här
Sätt ugnen på 225 C

Smöra en ugnsform

Skala och hacka löken. Fräs lammfärs och lök i lite smör och/eller olja. Rör ner tomaterna och färskosten. Tillsätt salt och peppar och smaka av.  Varva potatis och köttfärsröra i formen. Strössla över osten.
In i mitten av ugnen och gratinera 12-15 min. 



New York känsla på Restaurang AG

Stjärnkockarna Johan Jureskog (känd från bl a Kockarnas kamp) och Klas Jungquist driver Restaurang AG. Var där för första (men inte sista gången.-) med bästa vännerna i fredags! Så imponerad av det stället. Det känns som om man hamnat i New York. Det är coolt inrett med kakel och läder. Det är en köttrestaurang och är man vegetarian så ska man kanske inte gå hit då det hänger köttstycken, bilder på kött finns här och där och köttbitarna är stora och maffiga. Tycker man om kött, ja, då har man definitivt hamnat rätt! 
Utöver den vanliga menyn kommer det in en extra köttlista. Köttbitarna är de finaste tänkbara, men visst, rätt dyrt, men så gott!
Grillat surdegsbröd med lardo (rimmat ister med rosmarin, salvia mm) 
Lotta tog den här angussteken från Australien med bearnaise, bakad potatis med vitlökssmör och sallad med parmesan.  
Jag och Erika tog deras hamburgare. Här kan vi tala om riktiga hamburgare! Stora, saftiga, mycket mycket goda!
Cheesecake med körsbär och hallonsorbet tog de andra. Jag var så mätt så att jag bara orkade lite te



Veckomenyn och lite chokladpudding

Här kommer lite favoriter för veckan. Min vecka kommer bestå av förberedelser för Magdas födelsedag och hennes lilla kalas. Jag har varit ute i S I S T A minuten, bokstavligen, med inbjudningar. Haft noll idéer och varit lite i valet och kvalet om vi verkligen skulle ha ett kalas. Men nu kör vi:-) Men jag har ju inte direkt förberett något än...Dock temat är mini..mer får ni se på lördag:-) Har ni något roligt, spännande, jobbigt framför er?
 
* Linssoppa - Absoluta favoriten!
En rolig efterrrätt är chokladpudding med Oreos och godismaskar:-)



Kladdkaka med färskost-swirl

Är ni sugna på en kladdkaka extra allt? Lite Rocky Road kladdkaka? Här får ni receptet på den kladdkaka jag fick budad hem i samband med att Arla lanserade färskost. Den är fylld med nötter, godis och choklad och smakar gudomligt från första till sista tuggan. 
 
Du behöver
150 g smör
150 g mörk choklad, 70%
100 g salta cashewnötter
3 ägg
200 g Arla Köket färskost naturell
3 dl råsocker
2 dl vetemjöl
100 g segt chokladgodis, t.ex. Polly
Gör så här 
Sätt ugnen på 175 C
 
Smörj en form med löstagbar kant (24cm). 
 
Smält smöret i en kastrull. Dela chokladen i bitar och rör ner i smöret. Låt den smälta under omrörning. Ställ åt sidan. Hacka nötterna grovt. Dela ett ägg i gula och vita, rör ihop äggulan med färskosten i en bunke. Blanda sockret med äggvita och ägg, vispa ner chokladen. Vänd ner nötter, mjöl och hälften av godiset. Häll smeten i formen.
 
Klicka i färskosten och rör runt med en kniv så att det blir streck i kakan. Strö över resten av godiset. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min.



Björkbackens karaktärshotell

Vi hade en riktigt mysig hotellupplevelse under Astrid Lindgrens Världsdagarna. Alla MICKI Bloggkompisar bodde på Björckbacken i Vimmerby, ett familjärt, härligt hotell som låg nära ALV (ca 3 km ifrån). Du kan lätt sova 4 i rummen och frukosten var så god med allt från smörgåsar, pålägg och juicer till pannkakor.
De hade även en tacobuffé på kvällen, för runt 100 lappen. Men hade missat det så vi hade redan ätit då vi kom till Björkbacken. 
På kvällen då barnen sov, smög vi bloggande mammor, bl a  RM, Lina och jag, iväg och tog ett glas vin tillsammans och pratade lite. Det var riktigt härligt. Händer faktiskt sällan. Vi ses ofta på event, men då blir det lite snabba ordbyten bara.
Har lånat bilden av Lina



Pippi på ryggen

Med oss hem från Astrid Lindgrens Värld följde den här Pippiryggan. Den är en liten present från oss till en liten typ som fyller snart. Tycker den är så fin och ångrar nu att jag inte köpte en även till Magda som blir två om en vecka. Ryggsäcken kommer från MICKIS nyaste Pippikollektion där de har flera olika sorters Pippiväskor. Under spännena sitter tryckknappar och det finns en liten ficka med blixtlås för småsaker. 
En hel butik I Astrid Lindgrens Värld med bara Pippisaker! Där fanns bl a allt till Pippikalas: pappersmuggar, inbjudningskort, saker till fiskdammspåsarna, tablettaskar med krumelurpiller mm. Ångrar så att jag inte köpte med det till Magdas lilla kalas.
 
Men en karamellstrut mumsade vi i oss under dagarna. 



Mickidagen och SOS barnbyar

Sitter och minns med ett leende vår fina MICKI dagAstrid Lindgrens Värld. MICKI hade arrangerat det så fint för oss Bloggkompisar på Astrid Lindgrens Värld med fika, guidad tur och varsin ryggsäck fylld med nötter, torkad frukt, choklad, pippidockor, festisar och allt möjligt för att dagarna med barnen skulle bli just så perfekta som de blev. 
 
Det första barnen gjorde var att springa fram till tältet med alla MICKI saker och leka. Magda är ett stort fan av Pippi och kunde inte slita sig från Hoppetossanskeppet och Pippihuset. 
 
MICKI har ett nära samarbete med Astrid Lindgrens Värld och med SOS-barnbyar. För varje såld Herr Nilsson, Pippidocka och Lilla Gubben går 2,50 kr från Micki och ytterligare 2,50 från den butik som medverkar till att bekosta två familjehus i SOS Bullerbyn i Bossangoa. Hitintills har de samlat in 1 306 495 kr. Följ insamlingen och läs mer om samarbetet med SOS Barnbyar på MICKI.  
Barna spanar in gamla godingar och nyheter såsom röda Pippiväskor i olika former och det fina Pippihuset som uppdaterats med en fin lekplatta med trädgården och en hamn för Hoppetossan. 



Helgplaner?

Vad har ni för helgplaner? Jag har en något lugnare helg (jämfört med förra), men självklart en hel del punkter på agendan:-) Så är det mest hela tiden för mig. Ikväll ska jag träffa bästisar och äta på restaurangen ovan. Kan ni gissa vilken? Har velat gå hit så så länge. 
Imorgon, lördag, är det det här som gäller, Loppi Food & Interior. Ska bli roligt! I övrigt går jag med Annie på dans, bakar bröd, lagar något riktigt gott till barnen och mig. Kanske kör vi en playdejt också. Nu får ni berätta vad ni ska göra. 



De ljuvligaste marknadskaramellerna finns vid Katthult

 
Hett tips från Astrid Lindgrens värld. Mariannelunds Karamellkokeri som ligger precis vid Lammhult. Tror nästan inte jag har ätit godare godis, fullkomligt smälte i munnen.  
Karameller högt och lågt. Köpte stor blandad påse med olika fudgesorter. Favoriten bland alla ljuvliga sorter blev päronkonjaksfudgen, men lakritsfudgen och nougatfudgen hamnade inte långt efter. Astrid Lindgrens Värld har även öppet under hösten på helgerna och det är då riktigt bra priser på boende i stugbyn, se info HÄR. Finns en hel del sista-minuten-erbjudanden. Missa då inte Mariannelunds karamellkokeri!
 



Manukahonung - Rena rama dunderhonungen

Sådärja, nu har jag skickat efter den magiska Manukahonungen som det talas mycket om. Jag har länge varit övertygad om honungens kraft, och flera studier stödjer min övertygelse. Manukahonung är en extra magisk sorts honung. Läs t ex Hälsas text om honungen. Manukahonungen används i behandling av halsfluss, åkommor relaterade till stress såsom magsår, acne, psoriasis. Det sägs att honungen har bättre effekt än antibiotika och många stora sjukhus använder Manukahonung i behandlingar. Var bara noga med att inte ta en sked i teet. Den ska nämligen inte vara i värme. Jag beställde min burk från mabra.nu 
Beställde även nässlepulver som även det är otroligt välgörande, proppad med järn, kalcium, folsyra, A-,B- och C-vitamin, är blodrenade och infektionshämmande. Ja, och sedan blev det Nyponpulver som jag tänkt ha då jag bakar bröd. 
Blev lite kokosolja och stor påse hampafrön som även det klassas som superfood packad med protein och dessutom riktigt gott. Jag brukar ha hampafrön i smoothies, på musli, i bröd, i färsen till köttbullarna eller biffarna. Smakar lite nötigt. 



Lakrits- och lemoncurdstänger till helgkaffet

Lakrits och citron, perfekt kombo. Traditionella kakor blir lite mer spännande med annat innehåll, testa.
 
Du behöver
250 g smör (rumsvarmt)
1½ dl socker
2 ägg
6 dl vetemjöl
½ tsk hjortronsalt
1 tsk lakritspulver
 
Fyllning
3-4 msk lemoncurd
 
Glasyr
2 dl florsocker
1½ -2 msk florsocker
 
Topping
Lakritsströssel 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C 
 
Rör ihop smör med socker. Rör ner ett ägg i taget. Tillsätt mjöl blandat med hjortronsalt och lakritspulver. Jobba ihop till en smidig deg. Dela i två delar. Forma dem till ca 60 cm långa ormar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut lite och gör sedan en fördjupning i mitten på längderna. Fyll med lemoncurd.  
 
Grädda ca 15 minuter i ugnen. 
 
Blanda ihop ingredienserna till glasyren. Bred den över de varma längderna och fördela valfri mängd lakritsströssel över längderna, skär sådär 2-3 cm breda bitar på snedden. 



Jul på ICA - Mat

 
På ICAs event häromveckan bjöds vi Skinkmacka med julcrunch, så så gott.  Kul idé med små skinksmörgåsar till glöggminglet. 
Dessutom grönkålpaj med ädelost (bara måste ha receptet på denna) och rödbetsinkokt lax med pepparrotssmetana. Bra med nya idéer inför jul. 
Vad kommer finnas runt jul hos ICA? Jo, bl a rimmad såväl som färdigkokt Eco julskinka, revbensspjäll i alla möjliga former, julkorv med nejlika, färdigskuren rödkål, vitkål och grönkål, julte med alla julkryddor och min stora favorit från förra året glöggmix mandel och tranbär samt hel saffran.  
Bara måste visa de nya snygga retroförpackningarna till sill och ansjovis, coooola! 
Om ICA får bestämma så äter vi sill med basilika och soltorkade tomater,äpple och pepparrot eller kräftor och dill. Tycker det låter vansinnigt gott. Dessutom snygga burkar. Dessa sorter tillhör premiumsortimentet, dvs lite lyxigare och större bitar.



Sallad Niçoise

Lite av min favoritsallad, kan bli grymt sugen på den, som igår kväll. Bara att svänga ihop alltså. Dressingen till är helt avgörande också för den där speciella, goda smaken. Nu har jag tagit på ett ungefär i mängd vad jag tar för en stor sallad, plussa på eller dra av hur du vill såklart.
Du behöver (per person)
½ burk tonfisk (i vatten)
1-2 kokta potatisar
1 hårdkokt ägg
3 körsbärstomater
6 sockerärtor
4 blad romansallad
rödlök (så mycket du vill)
6 svarta oliver
Persilja (några kvistar)
Parmesan
 
Dressing
2 sardeller
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
1 msk riven parmesanost
salt,peppar
 
Gör så här
Skölj och lägg upp romansalladen på tallriken. Dela potatis, tomater, ägg. Strimla sockerärtorna. Skiva rödlök. Lägg upp allt ovanpå romansalladen tillsammans med tonfisken och oliverna. Hyvla över parmesan.  
 
Kör ihop dressingen med mixerstav lite. Det behöver inte vara helt slätt. Häll över.



God Morgon vinnaren av Nytt Bröd

Stort Grattis till Diana - Du kommer få ett signerat exempel av Jessica Frejs och Maria Blohms härliga brödbok! Maila mig din adress så kommer den inom kort på posten.



Taste of Stockholm

Efter söndagskalaset åkte jag och Annie till Taste of Stockholm, jag vann nämligen min inträdesbiljett av Kokbokshyllan på Instagram. Vilken otroligt härlig upplevelse. Taste of Stockholm är en gastronomisk fine dining festival med några av Sveriges bästa restauranger, kockar och sommelierer på plats. På Riddarholmen med ljuvlig utsikt över vattnet sitter man och smuttar på champagne eller något annat gott, lyssnar på föreläsningar, upplever några helt otroliga smakupplevelser osv. 
Vi testade vegetariska Samosas från Indian Garden. Helt fantastiska, bara måste få tag i dessa. De blev mångas favoriter. Grillad majskolv med tryffel, rökt smör och chilipulver, WoW!!! Den här rätten fick Taste-priset. Annie fick sin egen lilla rätt, som hon älskade, friterad kolja. 
Stort mums på dessa från Adam&Albin. Hade vi varit här lite längre så hade man kunnat delta i avsmakningsmenyer, matlagningskurser, dryckesprovning, det får absolut bli nästa år!
Vi lyssande lite på Sébastien Boudets tankar runt bröd, köpte lite spännande tomater med namn som Campari, Bolzano och Organza som vi båda smakade och älskade. Ångrar lite att jag inte köpte lite vaktelägg dessutom. Hit kommer jag definitivt nästa år igen.



Falukorvsring proppad med äpple i en currysås

 
Smaskig, god vardagsrätt för små och stora. Man kan ju skära tunna skivor med en mandolin (det var här jag skar mig illa dock. Se upp med mandolin de är livsfarligt vassa) eller kniv, tunna ska de vara i alla fall. Jag hade tänkt ha i lite fänkål också, men det gick bort då jag skadade mig. Men tror det skulle bli så god smakkombo. 
 
Du behöver
1 falukorvsring
senap (svensk)
ketchup
1-2 äpplen
1 dl riven ost
1 burk creme fraiche
2 tsk curry
2 tsk honung
salt, peppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Skär skivor, nästan ända ner. Lägg ringen i en ugnsgfast form. Klicka i lite senap i varannan skiva, lite ketchup i varannan. Skär äpple i så tunna skivor du kan. Lägg ner en äppelskiva mellan varje korvskiva. 
 
Blanda creme fraiche med curry och honung. Häll röran i mitten av falukorvsringen. Strö över den rivna osten över korvringen. In i ugnen cirka 30 minuter.  



1 helg, 3 kalas och massa gott

Helgen var i stort sett skytteltrafik mellan kalas för Annie. På lördagen var det två kalas och söndagen ett kalas. Söndagen var också det enda kalaset jag var med på, annars är det nuförtiden så att man lämnar av sina barn och hämtar upp dem då kalaset är slut. Men är det hemma hos Rose-Marie så lämnar jag absolut inte. Missar ju inte allt gott där! Tänk att Zack fyllde hela 5 år. Jag har ju känt Zack sedan han låg i magen på RM, så det är helt otroligt att han nu har blivit hela 5 år. 
Sötaste nallekakorna, cupcakes med leksaksringar instoppade och en underbar tårta - Det är som vanligt sötare än sötast hos bästa RM. 
Trollkarlen Dozzie trollade och showade så både vi stora och små skrattade så vi kiknade. Han blev faktiskt 2012 svensk mästare i barntrolleri. Så lyckat! Eftersom vi hade förhandstippats om att det skulle bli trolleri så fick Zack Bamses Trollerilåda av Annie. Passande:-)



Veckomeny - Tadaaaa

En ny härlig vecka framför oss! Dessutom börjar den soligt. Kunde inte bli en bättre start. Min helg har varit fullproppad med saker. Ser nu fram emot en något lugnare vecka. Ni då, har ni en bra vecka framför er? Här kommer några favoriter till middagen. Den nystekta strömmingen älskar mina barn, speciellt med kaviarsåsen till. Det går ju också så fort att steka på strömming.
 
* Lammfärsbiffar med bulgur i



Pomeransskal, citronskal och apelsinblommor - Årets Julsnaps!

 
PRIMA Julsnaps firar 20-års jubileum och har i år utgått från klassisk akvavitkryddning och plussat på med olika citrussorter, sherry och russin. God!  Jag är inte så mycket för snaps, men tyckte om den där lätta apelsin- och citrussmaken tillsammans med russinsmaken. Den är framtagen för att passa lika bra till julmaten som till desserterna och godiset.
Finns i Systemets beställningssortiment from 1 oktober (artikelnr 86328). 



Jul på ICA - Inredning och trender

 
Julen 2013 hos ICA kommer vi att se mycket stickat: i julgransdekorationerna, ljushållare och elljusstakar och som mönster i porslin som koppar och fat. Ugglor och bambis är en annan trend som kommer synas lite här och där.
Den här ljusstaken bara vill flytta raka vägen in i barnens rum. 
I ICAs trendspaning konstaterades att vi svenskar älskar allt som är nytt och trendigt, förutom då det kommer till jul. Vi har starka traditioner som vi håller på, en är bl a att vi vill att julen ska vara röd, vit och silvrig. Här ovan ser vi stickade/virkade dekorationer och ursöt bambi i silver. 
 
En intressant uppstickare var det svarta tillsammans med en accentfärg, oftast en härlig äppelgrön. Varför inte! Gillar den här gröna färgen starkt.  
Sötaste julbockarna i plastgransgrenar, alla blev väldigt förtjusta i dem. Dessutom fanns en massa snygga, roliga, annorlunda ljusslingor för både utomhus- och inomhusbruk. 



Krispig chevre med fruktig quinoasallad

Krispig getost med smältande innandöme på en sallad av quinoa, aprikoser, mandel, mangold och kidneybönor. Inte bara nyttigt utan oemotståndligt gott. Ni bara måste testa. Gjorde den som lite uppladdning igår kväll, inför Tjejmilen, som jag idag springer. Inspirationen kommer delvis från ett recept i Plaza.
Du behöver
1 rulle chevre i rulle (den mindre varianten)
pankoströbröd
mjöl
1 ägg
rapsolja
 
Quinoasallad
4 port quinoa
1 grönsaksbuljong
1 citron
2 tsk honung
2 tsk dijonsenap
1 burk kidneybönor
½ dl pumpafrön
10 st aprikoser 
½ dl hackad mandel (jag använde mandelsplitter, färdig i påse)
salt,peppar
 
Gör så här
Quinoasallad
Koka 4 portioner quinoa enligt instruktion på paketet. Tillsätt grönsaksbuljong och citronjuice i vattnet innan du häller i quinoan. Låt den färdiga quinoan svalna innan du vänder ner resten av ingredienserna.
 
Rör ihop senap och honung, tillsätt bönorna. Blanda ned quinoan. Hacka aprikoser, mandel och blande ner tillsammans med pumpafröna. Salta och peppra. Vid serveringe lägger du upp mangold och öser på  med quinoasalladen. Toppa med den varma getosten.
 
Friterad chevre
Ta fram 3 djupare fat. Häll lite mjöl på ett, pankoströ på ett annat och knäck ner ett ägg i den tredje. Skiva getosten i skivor. Rulla i mjöl, sedan ägg och sist i rikligt med panko. Häll olja i en panna så det täcker botten på pannan. Låt det bli rätt hett och i med osten, vänd så den blir frasigt brun på alla sidor. Passa den så den inte bränns för det går fort. 



Alltså, hur ska detta gå?

Tja, med detta ska jag ta mig runt åtminstone...hoppas jag. Lite kylgelé till tån, och lite dundergrejs innan och under loppet. Måtte de göra susen. Jag är såååå nervös nu.Observera att det var inte jag som anmälde mig till den näst snabbaste gruppen. Alltså, jag bad min vän anmäla mig till en startgrupp där man kunde mer eller mindre gå och lunka fram. Roligt Roligt. Det var hennes födelsedagspresent.



Vinn Nytt Bröd!

Glöm inte tävla om ett exemplar av Nytt Bröd av Jessica Frej och Maria Blohm. En fantastisk brödbok, där alla bröd bakas utan gluten. Man behöver inte vara glutenintolerant för att baka och äta dessa bröd. De smakar helt underbart för alla och är proppfulla av nyttigheter såsom bovetemjöl, nyponmjöl, psylliumfrön och majsmjöl. Du tävlar HÄR
 
Tävlingen pågår t o m sön 8 september.
 



Ankbröst med hallondressing, riktigt härlig helgmat

Min födelsedagsmiddag (från förra veckan) som barnens pappa gjorde till mig från barnen: ankbröst i så god sötsyrlig sås och hallondressing. Var lite Wild & Crazy och testa något nytt (eller brukar ni göra anka?)
 
Du behöver (4 pers)
2 ankbröst
salt,peppar
2 msk balsamvinäger
1½ msk honung
 
Dressing
1 dl hallon (spara några till dekoration)
1 msk socker
4 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
 
Gör så här
Mixa hallon med socker, olivolja och vinäger till en slät dressing.
 
Sätt ugnen på 150 C. 
 
Använd en kniv till att skära ett ritmönster i skinnet till ankbrösten. Gnid in med salt och peppar. Stek ankbrösten i stekpanna tills ytan blivit lite gyllene brun på båda sidor. Ta upp ankbrösten ur pannan och lägg med skinnsidan upp i en ugnsform och ställ in i ugnen. Tillsätt balsamvinäger och honung i pannan med skyn från ankbrösten. Låt koka ihop tills det blivit såskonsistens. Låt ankbrösten vara i ugnen tills de har en innertemperatur på 68 C, ta ut och linda in i folie.
 
Skär rätt tunna skivor av ankbrösten. Häll lite hallondressing på tallrikarna. Lägg på skivorna och ös över balsamskyn. Plussa på med sallad och kanske lite pommes. 



Årets Blossaglögg är här

Sommaren är verkligen tillbaka, härlig sensommarvärme.  Samtidigt så pågår julförberedelserna i mat och dryckesbranschen för fullt. Igår visade Blossa upp årets glögg, Dalecarlia.Som ni ser så är årets upplaga mycket inspirerad av Dalarna. Den här flaskan med sitt kurbitsmönster mot det faluröda är verkligen en av de vackraste jag har sett. Den känns julig, sådär Carl Larsson och Johan Bauer svensk och samtidigt modern. 
Innehållet då? Ja, nytt för i år är att de avslöjar inte smaken. Eller man får gissa sig fram till den. Jag tyckte om den mycket för den smakade så traditionellt juligt. Mina gissningar på smaken är lingon, rött äpple, kryddnejlika. 
 
Finns i Systemets beställningssortiment from 1 oktober (artikelnr 76400-01).



Supergott örtsmör

Ett örtsmör som är otroligt gott till en liten bit bröd på sidan av en soppa. Eller frys in och använd skivor som smälter ovanpå en köttbit.
Du behöver
125 g smör (rumsvarmt)
5 marinerade soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
5 basilikablad
15 g ruccola
 
Gör så här
Skär soltorkade tomaterna och vitlöken i mindre bitar. Mixa ihop med stavmixer. Tillsätt smöret och fortsätta mixa lätt och kort. I med basilikablad och ruccolan och mixa en liten sväng. Det ska vara fördelat i hela smöret, men man ska fortfarande se att det är bitar av bladen. 



Jul på ICA - Bakning och annat gott

ICAs julevent, 'to die for' om man är en total julgalning som mig. Här fick vi prov på vad julen 2013 kommer innehålla. På min önskelista finns sedan länge en kavel med piggar på, för att t ex göra knäckebröd. En köttkvarn från Electrolux finns också i sortimentet (glömde fota), tänk att göra sin egen korv eller mala sin egen köttfärs till köttbullarna. 
Vi bjöds på en ljuvligt god clementinglögg med stjärnanis i, alkoholfri. Den kommer jag härma i jul. Julkakor med det där lilla extra: Skurna pepparkakor, Ginger flapjacks och saffransrulltårta. 
Dekorationer i form av något ätbart, t ex polkagrisstängerna i tyg eller pepparkakshus i porslin. Fiffigt att dekorera marshmallows med kristyr. Vad sägs om en cake pops maskin? Coola omtag till muffins och cupcakes och vintriga silikonformar. 
Snygga kakburkar och en fantastisk nyhet, slickepott med inbyggd termometer. En sådan bara måste jag ha, perfekt till allt julgodis där man värmer choklad osv.  



Hyvlade av fingerspetsen med mandolinen

Alltså FY vad ont det gjorde. Hyvlade ett äpple med mandolinen till den ugnsstekta falukorven. Barnen gjorde något, jag tittade bort och vips var det gjort. Har nog inte förstått hur vass en mandolin är. Det jag hann se innan blodet forsade var att nageln hyvlats bort och en liten del av fingret. Sedan var det rätt mycket blod. Mandolin är ju livsfarligt, kommer nog ta ett tag innan jag använder den igen.



Ska man orka leka måste man äta!

Mäkta imponerad av maten på Astrid Lindgrens Värld! Här finns, medvetet, inga hamburgare, pommes, pizza osv att köpa. All mat som serveras på ALV lagas från scratch i egna kök och de flesta råvarorna är närproducerade. De har tagit fram menyerna tillsammans med Fredrik Eriksson från Långbro Värdshus. På dagen blev det lunch på Majkens: Kroppkakor, köttbullar, kycklinglårfilé (så hemtrevligt att de serverar maten i skålar). På kvällen innan vi åkte till hotellet åt vi allihopa på Restaurang Linnea som ligger nära utgången. Allt var verkligen jättegott! 



Astrid Lindgrens värld

Vi har haft en helt otrolig helg på Astrid Lindgrens Värld med Pippi, Ronja, Madicken, Emil, Nils Karlsson Pyssling, Karlsson på taket och alla de andra figurerna från Astrid Lindgrens alla härliga böcker. Vi var ett gäng bloggare, Micki Bloggkompisar, som var inbjudna av just Micki. Vi teamade givetvis upp med Rose-Marie med familj.  
De har så många föreställningar på ALV, och det är bra sådana! Föreställningen Sjörövarfabbes jänta är underbar! Det sjöngs och dansades till alla barns stora glädje. Mellan föreställningarna kan man gå in i Villa Villekulla och busa runt. 
Ett riktigt sjörövarskepp kommer lastat med ett hop pirater på sjön intill. Magdas största idol är nämligen Pippi och hon satt alldeles paralyserad under föreställningen. 
Att träffa Kling, Klang och Prusseluskan gjorde även mig starstruck. Mellan Mattisborgen, Katthult, Villa Villekulla finns så fina och stora lekparker: labyrinter i form av gärdsgård, man kan testa styltor, den långa spännande hinderbanan, gungor, roliga rutschkanor eller gå in i hus i miniformat från de olika böckerna.
Mattisborgen var mäktig och åskan dundrade och det small ordentligt då Ronja Rövardotter spelades. Figurerna vandrar ofta runt bland publiken under föreställningarna. I rövarskogen runt borgen kunde man skymta lysande ögon från Gråvargarna, rumpnissarnas boende och en stor lekpark. 
En sak som är så härlig med Astrid Lindgrens Värld är att det är så stora ytor. Känns som att promenera runt i en gigantisk park. Det finns flera hagar med kor, får, hästar och getter. Jag såg flera gånger folk som hade med sig sina hundar. Väldigt mysigt! 
Emil fyller i år 50 år! Det firas med ett sprillans nytt Katthult, byggt för 95 miljoner kronor. Ni bara får inte missa föreställningen 'När Emil körde huvudet i soppskålen'. Absolut bästa upplevelsen på hela helgen. De sjunger de flesta sångerna från Emil, Ida hissas upp i flaggstången, hästar och höns kommer in i föreställningen och det dansas en massa. 
I Katthult finns en grund sjö med stenar barnen kan balansera på ...och även vuxna som Rose-Maries man.
"Fina lilla Krumelur, jag vill aldrig bliva stur..." Vi var där i två dagar, mina förväntningar var skyhöga och de mer än infriades faktiskt.  
"Vi lekte och lekte och lekte, så det är underligt att vi inte lekte ihjäl oss." Astrid Lindgren



Sötsyrlig kycklinggryta

Kyckliggryta med en söthet av mangochutney som barnen älskar, de har tagit om och om och om av den här grytan. 
 
Du behöver
4 kycklingfiléer
6 soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor
2 msk mango chutney
2 dl vatten
½ buljonggrej
2 dl grädde (visp- eller matlagningsgrädde)
1 msk persilja (hackad)
1½ tsk ingefärspulver (alt 1 msk färsk riven)
olja/smör, salt, peppar
 
Gör så här
Strimla kycklingen och stek lätt gyllenbrun i oljan/smöret. Salta och peppra lätt. Tillsätt krossad vitlök, finhackade tomater, ingefära och mango chutney.
 
Häll i vattnet, grädden och lägg i buljonggrejen. Småputtra allt  i sådär 10-15 minuter. Strö över persilja och servera. 



Broms och Gro?

Just nu är jag så nyfiken och sugen på att testa två nya restauranger här i Stockholm som det buzzas en massa om: BROMS på Karlaplan och GRO på Kungsholmen. Har ni hört något om dem? Tycker alla pratar om dem. Broms drivs av Anna Bauer och bagaren Sebastien Boudet. Utan tvekan skulla jag ta deras Grillad hummer med hasselnötssmör eller Moules Frites
"Gro är en urban restaurang där tillgång och närhet styr. Vi tror på enkel och ärlig mat med grönsaker i fokus." /Henrik Norén & Magnus Villnow. Sägs vara stans bästa lunch! De har 18 drop in platser och tar inte bokningar. Tydligen är det världens kö på luncherna där. De har endast öppet just under lunch men de har ett långt lunchpass. Restaurangen ryktas ligga lite anonymt, så man måste veta vara man ska. 



Hej Prusseluskan!

Vi har haft så otroligt härliga dagar på Astrid Lindgrens Värld i helgen. Ni ska få se allt! Här ett litet smakprov på då Magda och Annie fick träffa självaste Prusseluskan, Kling och Klang. 



Ps. Har inte glömt veckomenyn

God Morgon på er!!! Jag har absolut inte glömt veckomenyn, men vi kom hem sent igår från en kanonhelg på Astrid Lindgrens Värld. Här kommer den, ett gäng storfavoriter. 
 
* Fuskotto (som risotto men med matvete, så gott) 
* Pannbiff - Klassiker
* Festivalkorvgrytan (lite extra perfekt på en fredag tillsammans med nachos)
 
Vad gör ni i veckan? Fokus för mig ligger framförallt på det lopp som ska springas i helgen. Milt sagt, lätt nervös. Dessutom ska jag gå på lite roliga julevent, det är hög tid för julnyheterna nu i bloggvärlden. Ha en finfin vecka! 



Rykande heta böcker

Till min stora glädje var jag medbjuden av Rose-Marie till Bonnier Faktas presslunch för deras absolut hetaste böcker bland mat, bak och dryck. För mig var det verkligen rena rama himmelriket att lyssna på receptkreatörer så som Roy Fares , Tina Nordström, Lisa Lemke, Sigrid Bárány, Håkan Larsson.  Vilken passion och vilka anekdoter de förmedlade. 
Vi bjöds på smakprov ur böckerna, bl a svamp- och currysoppa och rödlökspannacotta. 
Champagneexperten Richard Juhlin föddes med ett luktsinne utöver det vanliga. Han är världens ledande champagneexpert och har testat fler champagner än någon annan, över 6500 st! Roligt att höra honom berätta.
Lisa Lemke Har precis kommit ut med sin 'Allt i en gryta', med en massa höstiga recept. Hon sa att precis alla kan laga efter hennes recept. 
Tina Nordström, har alltid de roligaste anekdoterna och bjuder på sig själv. Hon berättade om hur hon, då hon kommit hem från en massa tv inspelningar, skulle baka bullar till barnen och tokbränner dem, men sätter sig hur nöjd som helst ändå på trappan och äter de kolsvarta bullarna. 
Roy Fares är en av mina största idoler. Han har precis kommit ut med sin andra bok, United States of Cakes. En bakbok med amerikansk inspiration. Han berättade bl a om hur han på superheta Magnolia Bakery fått lära sig hur man snyggt fördelade frosting på cupcakes, och hur han då han klumpigt försökte få till det kände sig dum att berätta att han blivit vald till Årets Konditor i Sverige. Roy Fares förtjänar ett eget inlägg, det kommer!
Alltid mys att får träffa Rose-Marie såklart! Vi tisslar och tasslar mellan praten och på varje event. Vi har nog blivit experter på att uppdatera på kortast möjliga tid och effektivt. 
Efteråt bjöds vi på ljuvliga nutella cupcakes, från Roy Fares rykande heta bok United States of Cakes (Den hade bara dagen innan kommit från tryckerierna). Precis allt han gör, desserter eller kakor, är passionerat gott.
Tadaaaa! Höstens hetaste böcker





    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin