The Blueberry Pie

Mmm...blåbärspaj! Den här pajen blir lite kolaaktig i smaken pga muscovadorråsocker och är gudomligt god med massa blåbär. Receptet är från en Buffétidning, men något omgjord.

Du behöver
Skal
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1½ dl socker
2 msk ljust muscovadoråsocker
2 msk kallt vatten

Fyllning
300 g blåbär
2 dl ljust muscovadoråsocker
2 msk potatismjöl

Gör så här
Blanda det kalla smöret i småbitar med mjöl, socker och råsocker. I med vatten och knåda snabbt ihop. Tryck ut i pajform och ställ i kylskåpet ca 30 min. 

Sätt ugnen på 175 C

Blanda blåbär med potatismjöl och häll i pajformen. Strö över råsockret över hela pajen. Grädda mitt i ugnen sådär 30 min och låt svalna av. 






I wish....



Lånad bild från (Kungsholmens Glassfabriks hemsida)


...att jag kunde göra denna glassen hemma, för det är den GODASTE GLASS jag NÅGONSIN SMAKAT!!! Den kommer från Kungsholmens Glassfabrik och säljs på två ställen i Stockholm. Jag råkade gå förbi deras lilla hål-i-väggen-butik långt ner på Bondegatan. Jag och Annie behövde en paus så vi tog varsin glass. Jag åt supergod citronsorbet och Annie god chokladglass. Jag frågade vilken som var deras storsäljare och då fick jag smaka en tesked av deras lime och mynta glass/sorbet......

GALET GOD! Det är verkligen den bästa glassen jag har smakat, så unik kombination: Lime med små myntablad i.  Jag tycker i vanliga fall att mynta är gott, men inte något extra sådär, men såhär så blir det fantastiskt gott. Jag skickade min sambo att köpa med sig en STOR burk med Lime och Mynta sorbetglassen. Alltså, ni måste smaka den! Den är varken sorbet eller glass utan något mittemellan, helt ljuvlig!



Pesto pastasallad

I somras fick vi sån god pastasallad hos en god vän. Jag testade att göra en liknande och det blev verkligen gott. Går också så fort att göra och hela familjen tyckte om den. Det är bäst med mat som man kan släng i lite allt möjligt i, och det kan man här!

Du behöver (för 4 pers):
1 paket med pasta (helst ngn lite snurrad variant så såsen kommer in i pastan)
½ dl pesto
1½ dl gräddfil/creme fraiche
1 näve småtomater
1 näve bönor
1 pkt bacon
1 näve pinjenötter

Gör så här:
Koka pastan al dente och låt rinna av. Blanda ihop pesto och gräddfil/creme fraiche och blanda med pastan. Vänd ner bönor, och knaperstekta baconbitar. Dekorera med tomater och rostade pinjenötter.

Ps.
Hur mycket pesto och gräddfil/creme fraiche du tar är beroende på hur mycket pestosmak du vill ha på pastasalladen såklart!




Lite får man väl skryta om...

sin moster? I helgen var vi på vernissage här i Stockholm. Min moster bor i Skaratrakten, men hon säljer och nu ställer ut sin keramik på butiken Blås & Knåda här i Stockholm. Det är en butik som ligger centralt på Söder. Där säljer glaskonstnärer och keramiker så underbart fina saker.

2 av hennes saker på vernissagen var redan sålda då vi kom dit. Hon ställer nu ut sina alster under temat VITT till 14 september.

Min fantastiska moster med Annie Bunny...som...

...hade lite överskottsenergi där i butiken. Usch, så svettig jag blev...det finns saker för runt 200 kr, men också en hel del för flera flera tusen kronor... 

Bra med lite snacks. Tyckte glaskaraffen med vin i var så himla fin. Det röda som går ända upp är färgat glas, men det ser ut som rödvin som runnit. Den finns såklart att köpa i butiken.




Liten Kräftskiva med västerbottenpaj

Vi hade en liten kräftskiva här hos oss igår! Bestämde det rätt så spontant. Det var min bästis Cecilia, hennes man från New York och min lilla guddotter som kom på besök.


Först enkel drink och lite snacks vid vår bardisk. Till vänster barnens snacks: Minismörgåsar med skinkhjärtan eller räkor på och några krustader. Till oss: Minismörgåsar med räkor, dill och liten citronbit och massa krustader med cheddaost/creme fraiche och liten bit apelsin.


Vi gjorde så god västerbottenpaj, Äääälskar Västerbottenost! Testa själva!

Du behöver:
Pajskal
150g margarin/smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
1 tsk ättika

Fyllning
1 gul lök (fint hackad)
4 äggulor
2 dl mjölk
2 dl mellangrädde
250-300 g Västerbottenost (riven)

Gör så här
Sätt ugnen på 170 C
Blanda ihop allt till pajskalet. Tryck ut i pajformen och in i ugnen sådär 15 min.

Sätt upp ugnsvärmen till knappt 200 C

Stek löken lätt i smör.  Vispa äggulorna och blanda ihop med övriga ingredienser och rör ner löken. Häll allt i pajskalet. Salta och peppra lite. In i ugnen sådär 30 minuter tills den är gyllenbrun.


Annie gjorde själv sin och Noras festmat: Minispett med lite smått och gott på: Vindruvor, miniköttbullar, korv och paprikabitar. Hon var så stolt över dem och dom gick åt!


Efter proseccon, vinet och bäverkörtlar grej blandat med lite alkohol, någon slagsspecial som min sambo har undanstoppat (till specialtillfällen), så gick det lite överstyr...


Jag och barnen var till slut de enda som betedde sig normalt ;-)

Till efterrätt blev det en sån god Blåbärspaj med kolaaktig smak! Pajen blev verkligen lyckad precis som kvällen.




Restaurang J i Nacka


Vi var hela kvällen på Restaurang J i Nacka: Utsikt mot vattnet, båtar som gled förbi, luftballonger som svävade, solen som värmde och god mat! Min mamma och min lillebror, med sin söta flickvän Matilda, kom förbi oss. Jag var för trött för att laga mat så det blev restaurang.



Denna öl rekommenderar min bror!





3 av oss åt Röding, 1 Fiskgryta med aioli och parmesan, 1 confitkokt fläsksida med kronärtskocka och 1 pannkaka med glass och sylt till Annie.


Utsikten!




Efterrätt blev chokladcheesecake för min bror, jordgubbar med vaniljglass för Matilda och mig och Rabarberkaka med vit chokladmosse för mamma och sambon. Annie, hon åt som vanligt av allt och alla.


Så här såg det ut då vi begav oss hem.




Blåbärssnittar till styrelsemötet

 


Supergoda, lite småsega snittar med massa blåbär. Dessa kan du faktiskt göra med vilka bär eller
frukter som helst. Bra också att det går så fort att svänga ihop.

Dags för styrelsemöte i vår bostadsrättsförening och min tur att ta med fika. Jag är suppleant och helt ny i dessa sammanhang. Så under detta året har jag mindre åtaganden, men nog så viktiga: Beställa sågspån till komposteringstunnorna och fixa bokningslistor till tvättstugor och bastun. Den förstnämnda gick sådär då jag helt glömde bort det under sommaren och en äldre dam ringde mig och sa att det var helt slut. Sen så kom leveransen på den dag jag sagt att jag INTE kunde ta emot den och lastbilen hade backat in på helt fel ställe osv osv.

Du behöver:
3 ägg
4 dl socker
150 g smält smör
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
blåbär



Gör så här:
Sätt ugnen på 200 C

Rör snabbt ihop ägg, socker, smält smör. Tillsätt vaniljsocker och vetemjöl och rör bara kort runt.

Häll smeten i långpanna med smort bakplåtspapper. Långpannan ska vara ca 25x25 cm, om du inte har en sådan så ta en vanlig långpanna, men bred inte ut smeten hela vägen ut till kanterna. Strö över blåbär (så mycket du själv vill).

In i ugnen sådär 20-25 min.

Mmmmm...så goda de blev!




Lättare att lägga pengar på godis än nyttiga russin till barnen?

Hade ett paket Berry Boost med mig till Annie som snacks för en tid sen. Min vän sa att hon inte köpte dem för de är så dyra. Ja, de kostar mer än många andra russinpaket, ca 6-7kr per paket. MEN jag lägger gärna lite mer pengar på t ex Renée Voltaires Berry Boost mix med russin, torkade blåbär och granatäppelbitar (de smakar tutti frutti) än roliga russinpaket med Hello Kitty på som är billigare, men fulla med allt möjligt strunt, se mitt inlägg om detta HÄR.

Sen så ifrågasätter man kanske inte kostnaden av barnens lördagsgodis, glass eller kakor fast de kostar mer än 7kr. Så lite dyrare russin är ett lätt val för mig iallafall.



Överbakad fisk som smälter i munnen


Den här fiskenrätten gör vi hur ofta som helst, fast med variation. Det är hur lätt som helst och hur gott som helst. Du varierer den verkligen efter vad du har hemma. Idag blev det torsk överbakad med ICAs creme fraiche med kantarell och champinjoner, schalottenlök, champinjoner och toppad med rikligt med Västerbottenost. Det blev så himla gott! Vi brukar ta lite olika smaksatta creme fraicher, grönsaker och ost beroende på vad vi har hemma och så. Om du vill göra som oss, så gör du så här:

Du Behöver:
ca 400 g torsk (alt 1 fiskblock) - frysta
1 - 1½ burk creme fraiche (kantarell/champinjon), beroende på hur såsigt du vill ha det
2 schalottenlökar
1 handfull champinjoner
2 dl Västerbottenost (riven)
salt, peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 C

Lägg frysta torsken i smord ugnsform. salta och peppra. Stek på champinjoner och schalottenlöken lite. Fördela creme fraichen jämnt över fisken och strössla över svamp och lök. Strö över Västerbottenosten. In i ugnen sådär 20 min tills det fått färg.







Glad filur

Vem skulle inte behöva den här glada filuren på sitt skrivbord. Fick bilden av en vän idag. De är från Coops bageri. Idag är den tröttaste dagen någonsin. Min dotter vägrade somna. Vid 12 inatt gav hon upp, sen vaknade jag av fruktansvärd kramp i benet, bebisen ligger tydligen mot någon nerv. Men då blir man så uppmuntrad av en sån här glad filur! Synd bara att den inte var på mitt skrivbord. Den ser FAAARLIGT GOD ut!




Krämig Kycklingpaj med philadelphia och annat smått och gott


Så gårdagens inställda lunch blev ändå tillagad eftersom vi hade allt hemma. Sicken god paj det blev! Det är ursprungligen ett recept från Old el Paso, men vi ändrade lite. Denna kan man gärna bjuda på, men verkligen lika gärna göra vilken kväll som helst, en perfekt fredagspaj också. Allt-i-allo-pajen fixad på nolltid alltså.  

Du behöver:
Pajdeg:
1,5 dl vetemjöl
50 gr smör
1 msk kallt vatten

Fyllning:
½ grillad kyckling
1 lök
150 gr champinjoner/kantareller
150 gr philadelhia
½ burk chunky salsa (valfri styrka)
200 gr cheddarost

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 C

Blanda ihop mjöl och smör och kläm ihop till deg, sist vattnet. Lägg in degen i kylen ett tag så den blir kall. Tryck ut i smord pajform. In i ugnen sådär 10 min.

Dra loss kycklingremsor och bryn tillsammans med svamp och lök. Tillsätt philadelhia och salsan. Rör om väl. Häll i pajskalet och strö över cheddarosten. Grädda knappt 15 min. Strö lite svartpeppar över och servera.





Så fick vi festluncha själva med en högfebrig 3 åring som åt 1 tesked mat och sen ville sova.




Ska man slå till?

Jag har velat ha kakfatet och glasen i Mine serien från Kosta boda länge nu. Nu är det nästan halva priset på dem på Campadre....hmmm...Har precis köpt Agneta Livijn porslin på Campadre för en massa pengar ju. Men Mine serien i vitt är sååå snygg.





Äppelpannacotta

Sorry att jag varit lite dålig med inlägg. Har börjat jobba gångna vecka och varit så otroligt trött när jag kommit hem. Dessutom har Annie skolats in på nytt dagis precis där vi bor. Självklart har hon samlat på sig alla baskelusker och i helgen haft feber och vaknat 58 gånger per natt. Så den planerande lunchen idag ställdes in och nu sitter vi här med 6 äppelpannacotta. De ska nog gå ner! Men jag hade så sett fram emot lunchen med våra vänner som vi inte sett på evigheter.

Dags att göra allt man kan med äpplen nu! Här är en äppelpannacotta med vaniljstång, kanel och lite lite kardemumma.

Du behöver (till 6 mindre eller 4 större):
1½ dl vispgrädde
3/4 dl socker
1 vaniljstång
1½ gelatinblad
3 dl gräddfil

Äppeltoppingen:
1-2 äpplen (beroende på storleken)
½ dl socker
½ dl vatten
2 små kanelstänger
½ tsk stött kardemumma
Lite rostade hackade hasselnötter

Gör så här:
Lägg  gelatinblad i kallt vatten några minuter. Dela och skrapa ur vaniljstången. Koka ihop grädde, socker och vaniljen. Ta bort kastrullen från värmen och lägg ner urkramade gelatinblad och rör runt lite så de smälter. I med gräddfilen. Häll i serveringsglas och ställ i kylen åtminstone 3-4 timmar (alltså perfekt att göra kvällen innan).

Samma dag som de ska serveras smälter du sockret i liten kastrull, sen tillsätter du vatten och kryddor. Koka några minuter.  Under tiden skalar och skär du äpplet/äpplena i mindre bitar. Lägg i dem och låt dem koka med i sådär 5-10 min. Låt allt svalna.
Sen är det bara att hiva upp äppelklyftorna på pannacottan med lite av sockermixen.

Nu ska vi se om vi kan få i oss alla 6...Pssst. Ser ni att det är glögglasen som åkt fram. He He



Ha Ha film

Här är inte riktigt något matinlägg, men det är så många matinlägg på G till helgen och nästa vecka att jag sticker emellan med ett litet filmtips! Jag var och såg Bridesmaids ikväll med bästisen, dvs Annies Gudmor. Har ni sett den? Jag har nästan aldrig skrattat så mycket under en film. Man får nog dock inte vara för pryd och måste tåla en del kiss- och bajsskämt för att tycka om filmen. Utan att nämna en särskild sekvens så hörde jag några unga kvinnor efteråt säga att de tyckte att det var lite väl vulgärt på vissa ställen.  Men jeeee vad roligt det var! Om ni känner att ni behöver skratta så är detta filmen!

Baksmällan Poster

Det är på många sätt en kvinnlig motsvarighet till The Hangover. Den handlar ju mycket om manlig vänskap och tvistar till hur män kan vara och bete sig. Bridesmaids gör detsamma med kvinnlig vänskap och vrider det till det yttersta. Man känner igen sig själv i en del och man känner definitivt igen vänners beteende, även om det här är snäppet överdrivet:-) Jag är lite nyfiken på vad killar tycker om filmen, alltså Bridesmaids, någon som vet?



Agneta Livijn


Ni måste spana in Agneta Livijn Campadre! Nu har de nästan halva priset på hennes allra finaste porslin. Jag har redan handlat på mig: kopparna i turkos, skålarna i turkos och de vita faten (ej på bilden). De är fina på bilderna, men miljoner gånger finare i verkligheten. Vi har hennes stora vita tallrikar och älskar dem. Varenda tallrik är ett unikt mästerverk. De har som droppade slingor på dem som man inte riktigt ser på bilderna. De är också tåliga som bara den. Superkvalitet!

Ni som har tittat på Ernst Kirchsteigers sommarprogram där han renoverar ett torp har sett hennes porslin. Han har använt sig av hennes uppläggningsfat med mera.




Nu dax för The Killing!

Bästa bästa serien förtjänar fredagsmysstatus. The Killing fortsätter ikväll och jag läste att den kommer få en uppföljare, Joel Kinnaman ska snart börja spela in uppföljaren i USA!! Något att se fram emot.

Vi gjorde melondrinkar, men de blev sådär (har ju självklart smakat lite på allt inför The Killing). Chips med tryffeldipp är såååå gott. Du köper lättsaltade chips och blandar sedan en burk lätt creme fraiche med några droppar tryffelolja. Hur gott som helst med chips! (Du kan även använda tryffelsalt.)

Sen blev det Marabounyheter. Daim Rocks och Crunchy Hazel. De knapriga hasselnötterna har jag smakat en gång förut och är helt såld på. Daim chokladen har jag nu bara testat två stycken och tyckte de var ok, hasselnötterna är klart bäst!

Nu börjar det!!



Frasiga Våfflor

Attans vad gott det är med våfflor. Våfflor har verkligen alltid varit min stora svaghet. Det känns så barndomsaktigt på något sätt, som lukten av nybakta kanelbullar, pepparkakor på jul och lite lätt smält glass och jordgubbar på sommaren.

Jag kan verkligen få ett sug efter våfflor, vilket hände på väg hem från jobbet. Så här är kvällens middag! Frasvåfflor.

Du behöver:
4 dl vetemjöl
4 dl grädde
4 msk smält smör
2,5 dl superkallt vatten (lägg några isbitar i kallt vatten)
Nypa salt

Gör så här:
Vispa grädden hårt i en bunke. Vispa vetemjöl, salt och vattnet klumpfritt. Vänd ner grädden och sist det smälta smöret. Grädda!

Mumselimums!




Hur rensar du dina blåbär?

Jag älskar att plocka blåbär! Men inte bara det, jag älskar att rensa dem, så meditativt på något sätt. Dessutom så rensar jag dem på min mormors fantastiska sätt. Jag har aldrig fundrat på att man kan göra det annorlunda förrän min sambo skulle rensa blåbären. Därför undrar jag nu hur ni gör? Har ni något bra sätt? Tricks?

Så här gjorde min mormor, och så gör jag:

Klä in en ugnsplåt med ett ljust örngott som du inte använder eller lägg över en ljus handduk. Örngottet/handduken kan du sedan ha kvar som din blåbärsrensarsak. Luta den lite lätt genom att ställa något under plåten. Det ska luta så att blåbären inte rullar av sig själv men lätt rullar ner när du trillar ner dem med fingrarna. Först och främst så ser du verkligen allt skräp och dåliga blåbär. Om de är fuktiga så torkar de till genom att rullas över örngottet/handduken. Det går faktiskt lätt och riktigt snabbt så här. Lätt också att ta bort handduken/örngottet, skaka av skräpet och lägg i tvätten.

Har ni några andra spännande tips? Man kan ALDRIG få nog av finurligheter.

Nu måste jag ta och planera helgens middag, då kommer ett par vänner på besök där mannen arbetar som chefskock. Huh! Vad ska man bjuda på utan att göra bort sig?

Gonatt!



Korvgratäng för stora och små


Gjorde ju en korvgratäng när min vän med barn var här. Perfekt mat att ha till vardagsveckan att värma på då man kommer hem till sig själv och barnen och/eller partnern, eller varför inte till matlåda? Jag tänkte göra 4 portioner men det blev två hela formar, desto bättre! Så receptet som är till 4 personer är nog snarare 6 personer ungefär.



Du behöver:
Ett paket med pastaskruvar (4 port pasta)
600 g korv
1 purjo
1 burk majs
2 röda paprikor
1 buljonggrej eller 1½ msk fond
Olivolja till stekning och form

Äggstanning
6 ägg
4½ dl mjölk
150 g riven ost (eller knappt 4 dl)
½ tsk salt
1½ krm peppar


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 C

Koka pastan och låt den rinna av. Skär korv, paprika, purjo. Häll ollja i stekpanna och stek på paprika och korv. I med purjo och buljongtärning/fond och blanda ihop och stäng av spisen. 

Vispa ihop ägg, mjölk och ost. Tillsätt salt och peppar. Blanda ihop allt och häll i ugnsfast form/formar penslad med olivolja.  

In i ugnen ca 30 min.




Ville bara säga tack....


  ♥ ...för kommentarer, tips, mail, nya prenumeranter, ja, till alla er som tar er tid att kika in på min blogg!

Jag har t ex fått tips i kommentarerna om att använda vit choklad i blåbärspaj, var man kan köpa kokosvatten billigare och ett så fint mail från en av er läsare. Det betyder massor att få en kommentar/reaktion på ett inlägg! I början av sommaren hade jag 7 prenumeranter, nu har jag 26! I början av sommaren kikade cirka 30-40 stycken in per dag, nu är det cirka 200! Från hjärtat tack!


Kram/
Linda




Kokos Mania

Det är inte bara kokosvatten som är grejen 2011, kanske ännu mer är kokosnötsoljan grejen. Det har surrats mycket om den bland folk som tränar och/eller är hälsomedvetna. Här en liten lista på några av kokosoljans fördelar:

Kokosolja/fett: 

*ökar fettförbränning (dvs gör dig smal)
*förbättrar immunförsvaret
*hjälper vid Alzheimers
*är effektiv mot depression
*hjälper mot tarmsjukdomar
*skyddar mot svampinfektioner

Den är perfekt till alla som håller på med LCHF eller GI kost eftersom den producerar energi istället för att lagras som fett i kroppen. Den höjer heller inte blodsockernivån och håller uppe fettförbränningen. Min syster, som är väldigt hälsokunnig, har länge pratat om att hon enbart använder kokosnötsolja till stekning. 

Vad är då det nyttiga? Jo, den innehåller mycket Laurinsyra. Denna syra är en av ingredienserna i bröstmjölk, vilket är det som bidrar till att skydda och stärka barnets hälsa. Lovsångerna är ändlösa! Du använder den istället för olja/smör/margarin helt enkelt. Läs mer HÄR.

Det finns två lite olika: Pure är den du använder till stekning och är smaklös, Extra Virgin, har mer smak av kokos och du använder den som den är, t ex tar en tesked som den är eller använder i matlagning som inte kräver stekning. Den är kallpressad och obehandlad. Den senare är dyrare men innehåller desto mer nyttigheter. Man kan först tro att den är svårare att få i sig då man inte steker med den men den är suverän till smoothies, ischoklad osv. Eller varför inte göra en Pina Colada på den -Förena nytta med nöje. Det kan vara lite svårt att komma på hur man ska få i sig extra virgin oljan. Jag vet att vissa har den i kaffet, vilket inte riktigt är min grej. Jag hittade ett häfte med recept på nätet med massa goda recept där extra virgin ingick, se HÄR.

Jag köper mina burkar på bodystore.com som jag tycker har bra priser och snabba leveranser. Men de flesta hälsoaffärere och gymbutiker med mat osv säljer nog dessa. Jag vet att även Kung Markatta har en variant.

Du kan till och med använda den som hårinpackning, på torr hud och fnasiga läppar. Jag har inte testat just detta, men kommer absolut testa under vintern.

Just ja, det är inga transfetter i kokosnötsolja. Det här blocket kokosolja som man köper i vanlig livsmedelsbutik är dock fylld med transfetter, så kom ihåg att det är Cocosa/Kung Markatta kokosnötsolja eller dylikt, organisk som det handlar om!



Sen drog vi vidare till Cajsa Warg...

...och konstaterade att vi kunde köpa middagen där! Fröken Odd Molly köpte en suverän korvgryta som jag fick provsmaka i butiken. Jag slog till på vårrullar, samosas och teriyaki kycklingspett. Cajsa Warg är en fascinerande, oemotståndlig matbutik som ha en hel del ekologiska och närproducerade produkter.

De har allt här: från sylt till hemmagjorda korvar.


Kvällens middag från Cajsa Warg. Riktigt riktigt gott!




Långfika på Cupcake Sthlm

Jag och Rose-Marie tog en låååångfika i eftermiddag på Cupcake Sthlm med pinsamt många muffins, men det var vi så värda! Vi pratade om allt mellan himmel och jord som vanligt och det var så skönt, om man nu får säga så, att göra det utan barn.


Det har de mest frestande muffins i alla möjliga smakkonstellationer. De flesta är minimuffins, men det finns en lite större storlek också.


Underbara Rose-Marie, som är den finaste vän man kan tänka sig,  testar Michelle Obama: lakrits, choklad, hallon. Vi tyckte båda att den var god men inte den bästa.

Jag testar Fäbodjäntan: lingon, vanilj, svartpeppar. Det är tydligen deras storsäljare och vi älskade båda den, suveränt god. Här för en gångs skull ser ni en bild av mig. Jag har stor tjockisångest just nu och tycker därför det är lite jobbigt att synas i bild. Jag känner inte riktigt igen mig själv såhär 25kg plus, osmidig som en elefant och med otonat hår (vågar inte tona det om bebisen får i sig gifter). Men snart ska det bli andra bullar och ordning på torpet.

Rose-Marie med Double Chocolate: mandel, choklad, tryffel. Lite mäktig.

Våra favoriter var som sagt Fäbodjäntan och Astrakan (äpple, vanilj,kanel,citron och limesocker), sen tog jag Rosa ränder (polka, citron, hallon) som var grymt god och RM gillade sin Rocky road (choklad, karamell, dajm, marshmallow, pecan).

Cupcake Sthlm ligger farligt nära mitt jobb! Perfekt också som gåbort presentfika. Mums vad gott och mysigt det var!




Glöm inte att göra en grekisk sallad ibland

Idag hade jag och Annisen besök av en nära vän till mig och hennes 2 döttrar. Hennes äldsta dotter är exakt en vecka yngre än Annie och hennes minsta är drygt två månader, så även detta år kommer vi gå i varandras fotspår och vara mammalediga tillsammans. De var hela dagen hos oss och det ömsom lektes ömsom kivades, men det var så full fart hela dagen att jag somnade vid läggningen ikväll. Men det var verkligen en kanondag!

Jag har hakat in mig på grekisk sallad just nu. Åt det hos en vän förra veckan och kom då på att jag glömt hur gott det var. Går ju så snabbt att göra också. Så detta var dagens bjudmat till oss vuxna (Barnen fick korvgratäng). Den här varianten har lite ruccola i sig som blir speciellt gott tycker jag då. Jag tycker också att man ska ösa på med feta. Här är min variant:

För 4 pers:
1½ - 2 paket feta (minst)
1 burk svarta oliver (jag plussade på med andra oliver också)
5 tomater
1 salladshuvud
1 stor näve ruccola
½ gurka (drygt)
1 rödlök

Gör så här:
Skär och skölj sallad. Lägg i stor skål och tillsätt stort skurna bitar av tomat, gurka, rödlök. I med ruccola och avrunna oliver. Blanda ihop och bryt stora bitar av feta osten och lägg på överst.

Servera med varsin liten skål med lika delar balsamico och olivolja och gärna något gott bröd till.

Efterrätt blev såklart blåbärspaj med vaniljsås! Receptet är det från förra helgen! Ni hittar det HÄR.

Hur gott är det inte!!!!!!!! Jag varnar er, det kommer mer paj här för nu är jag inne på pajer med frukt och bär minsann!




Citronbiffar med dillsås - Vardagsgott!

Idag svängdes det ihop utan att brännas, ibland lyckas man:-) Helt enkla biffar piffade med lite citron och senap bara. Det tar väl sådär 20 min innan allt är på bordet: biffarna, bulgur och morotsrivet. Det är så det ska vara på vardagar! 

Citronbiffar för 4 pers
500 g nötfärs
1 tsk salt
1 msk dijonsenap
1 citron (skalet)
2 krm citronpeppar
3- 4 msk vatten
kryddor (persilja/dill/basilika det du har hemma)

Sås
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
4 msk vispgrädde
1 tsk soja

Gör så här:
Blanda färsen med salt, peppar, citronskal, senap och vatten. Lägg i lite smör i en så djup panna som möjligt och i med färsen. Platta ut den med en stekspade och forma till en stor kaka. Lämna lite utrymme på sidorna. Stek färsen i cirka 5 minuter på mellanvärme.

Gör såsen genom att röra ut 2 msk vetemjöl i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet och vispa ner grädden och soja. Låt stå litet tag.

Dela biffen i 4 bitar och vänd dem försiktigt. Häll nu i såsblandningen i stekpannan. Koka upp och låt småputtra några minuter tills färsen är genomstekt och såsen har blivit sådär lagom tjock. Riv över lite citron och dekorera rikligt med de kryddor du har hemma.

Ha en fin kväll och glöm inte The Killing- Bästa serien - på tv 22.30! Älskar den serien fast man har tårar i ögonen hela tiden.




Perfekta etiketter till syltning, saftande och bak

Hittade dem på Lagerhaus och de är så fina. Bra också om man ska ge bort en burk eller flaska med hemmagjord mos,sylt, saft, ja ni vet! Ni vet väl också att man kan beställa från Lagerhaus på nätet, om man inte bor nära någon butik.



En dag på landet



Häromdan åkte vi ut på Värmdö (några mil utanför Stockholm) till vår egen privata kattvakt. Hon bor egentligen nära oss men har en kolonilott i detta området på Värmdö. Bullerbyn i miniformat! Så gulligt område. Det består av cirka 70 små hus med rätt stora lotter som är som oaser. Egentligen skulle det ha blivit ett mycket större område med sådär dubbelt så många hus, men H&M familjen bor här/har lantställe här (alltså inte i koloniområdet;-)) och de tyckte tydligen att det skulle bli väl mycket folk så de köpte upp marken och hyrde ut till får - och kobete istället.


Trollet framför några av bullerbyhusen.


Vår kattvakts lilla oas som hon skaffade för ett år sen och för fullt jobbar med för att fixa till.

Vi bjöds på underbaraste äppelmusten man kan tänka sig. Se glaset ovan! Ekologisk äppelmust. Hon hade köpt denna bag in box med äppelmust för sådär 150 kr på Ekerö. Det är en Bag in Box i min smak det! Jag ska försöka ta mig ut på Ekerö och handla på mig någon sån här box, för godare äppelsaft har jag inte smakat. Jag har googlat lite var det kan vara, hon kom inte riktigt ihåg. Det kan nog vara Äppelfabriken. Dit kan man även ta med sina egna äpplen så mustar dom dom och tappar upp i egen bag in box.

Hennes katt Rambo låg och sov under vinbärsbusken och allt var sådär ljuvligt harmoniskt tills Annie satte sig i krusbärsbusken...



Ni kanske trodde att jag kunde laga mat....

Nån som vill komma på middag...? Det här är nämligen en favorit i repris, som jag brukar säga...

Det här var middagen igår, eller tänkt som middag iallafall. Det blev sent och jag skulle liksom svänga ihop tortillasnibbar eller quesadillas, samtidigt surfade jag lite på datorn...tills jag i ögonvrån såg rök bolma från stekpannan, tja resultatet ser ni ju här. Blev pizza istället.

Om ni vill se hur den här rätten brukar se ut (om ni ändå någonstans tror att jag kan få till det ibland) så se HÄR.  

Sånt är livet, tralala




Just ja, Toscabitarna!

Om ni vill imponera på er själva och svärmor, mamma, gammelmoster och så, då föreslår jag att ni gör dessa toscabitar. De är så goda att jag åt upp flera innan jag ens hann få på chokladen. De smakar verkligen som att man sitter på ett mysigt konditori en regnig dag och unnar sig en liten bit lyx.

Till sådär 30 bitar:

Du behöver:
250 g mandelmassa
125 g smör/margarin
3 ägg
2 msk vetemjöl
1 krm bakpulver

Toscatäcke:
3/4 dl vispgrädde
50 g smör/margarin
2 msk honung
1 msk ljus sirap
1 dl socker
100 g flagad mandel.

Choklad till kanterna:
200 g mörk choklad (jag tog 60%, testade först med 70 men tyckte den blev för stark)
1 msk olja

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 C

Riv mandelmassan och blanda med rumsvarmt smör. Rör ner ett ägg i taget. I med vetemjöl och bakpulver. Bred ut smeten i en liten bakpappersklädd långpanna/form (ca 30x22 cm).

In i mitten av ugnen sådär 15 min (den ska nätt och jämnt vara klar).

Toscan
Blanda under tiden till toscan genom att koka upp allt till toscan, utom mandeln, i en kastrull. Låt koka i sådär 5 minuter. Rör lite då och då. Ta kastrullen från värmen och rör försiktigt ner mandeln. Medans den är het så brer du den över hela kakan och in i ugnen med allt i sådär 7 min. Låt kakan svalna. 

När kakan svalnat av helt, så vänder du den upp och ner på ett smör- eller bakplåtspapper och skär trianglar. Lägg gärna in dem i kylen så de blir riktigt kalla tills du doppar dem i chokladen.


Chokladen
Smält chokladen i vattenbad och tillsätt oljan. Blanda väl. Doppa kanterna i chokladen. 

Jag använde först en mattång, men när jag tappade flera bitar så gjorde jag det för hand, bättre! De första doppade jag kanter och botten, men min sambo tyckte det var för mycket choklad, så jag ändrade och doppade bara kanterna. Tyckte också det blev bättre så. 



Redo för fikagäster!




Lite vardagsmat som nyttig ugnspannkaka med grönsaker kanske?


Gokväll, gokväll! Vad sägs om att börja vardagen med lite nyttigheter? Receptet är ursprungligen från Hälsokokboken fast jag har ändrat lite.  

Du behöver:
4 ägg
8 dl mjölk
1 dl grahamsmjöl
3 dl dinkelsikt/dinkelmjöl
1 tsk salt
smör

250g fryst bladspenat (tinad)
2 röda/gula paprikor
1 burk majs
2 dl riven ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 C

Smörj en långpanna. Vispa ägg och hälften av mjölken. Blanda grahamsmjöl, salt och dinkelsikt i en  annan bunke och vispa sen ner i äggsmeten. Vispa ner resten av mjölken.

Krama ur vätskan ur tinade spenaten och lägg den sedan i långpannan. Skär paprikan på valfritt sätt (strimlor eller småfyrkanter). Strö ut paprika och majs över spenaten. Häll nu smeten över allt och strö sist över osten.

In i ugnen i sådär 30 min tills den  blivit lite gyllenbrun sådär. Gott att steka på lite smörgåsskinka eller smörgåskalkon, eller kanske bacon att ha till.


Bra start på vardagen för här kan mumsas med gott samvete: Ha en fortsatt fin kväll!




Blåbärspaj hos min matidol

Idag var vi bjudna på lunch hos min idol vad gäller matlagning. Vi är barndomsvänner och det finns ingen som alltid svänger ihop så god mat som hon (förutom hennes syster då). Idag var inte bara blåbärspajen hemlagad utan blåbären var självplockade dessutom. Precis innan vi åkte till dem så kom sambon och Annie från skogen med en stor skål blåbär, så självklart tog jag min väns recept . Här kommer receptet!

Du behöver:
ca 3-4 dl blåbär (och en något mindre form)
(ev 1 msk potatismjöl och ½ dl socker)

Smuldeg:
100 g smör
4 msk strösocker
1 dl vetemjöl
2 dl havregryn

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 C

Om du vill så blanda potatismjölet med blåbär och sockret, men du kan skippa det, det blir så gott ändå. Beror lite på hur sött du vill ha det. Om blåbären varit frysta så är det nog bättre att ha potatismjöl.

Häll blåbären i formen. Blanda ihop ingredienserna till smulpajen och fördela jämt över formen. In i ugnen cirka 15 min. KLART!

 

 ♥ Kram och tack för en sån fin lunch!




Oväntat besök i helgen?

Perfekt då att slänga ihop denna chokladkaka, du har allt hemma, jag lovar!

Du behöver:
1 dl kakao
2 dl mjölk (lite drygt)
1 dl socker

3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1½ msk vaniljsocker
1½ socker
125 g margarin/smör
2 ägg

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 C

Smörj och bröa form.

Koka upp mjölk, kakao, socker, och ställ åt sidan att svalna av. Rör rumsvarmt smör med socker vitt och pösigt. I med äggen, ett åt gången. Blanda vaniljsocker, mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten varvat med chokladmjölken. Häll smeten i form.

In i nedre delen av ugnen ca 50 min.

Bara att sätta på kaffet och duka upp! De andra små kondisbitarna är toscabitar. Bakade dem också, men lite pilligare, men absolut inte svåra. Receptet på dem kommer inom de närmsta dagarna. Måste bara tipsa om HIMLA kakfatet. Jag köpte det igår på rean för halva priset, dvs 170 kr på Stalands. Man glömmer lätt bort att möbelbutiken Stalands har fint porslin, ljuslyktor och annat smått och gott.

Köpte även dessa två fina lövfat i porslin med silverbeläggning. Har spanat på dessa sen länge, men tyckte de var lite för dyra. Nu kostade de 130 kr för båda på Stalands. De kommer bli så fina med lite snacks i, t ex nötter, eller någon förrätt, kanske oliver.




En härlig fredag, det underbara behöver inte vara komplicerat och dyrt


Jag och Annie cyklade iväg till järlasjön idag morse med frukosten. Vi la ut picnicfilten vid ett litet fyrtorn på en minipir och satt och mös länge med frukosten.


Ibland glömmer man att piffa till vardagen lite, genom att t ex äta frukost ute även om man inte har någon trädgård.

Vi oroade oss lite för denna ungfågel som inte verkade kunna flyga utan låg och ropade bara. Vi delade med oss av både paprikan och sockerkakan, vilket den verkade uppskatta. Vi meddelade även en äldre dam som kom efter oss.

De är stunder som dessa som etsar sig fast. Kvantitets- och kvalitetstid på en och samma gång. Det finns inga pengar i världen som skulle kunna köpa en bättre situation.

Sen bar det av till Boobadet, där vi självklart proppade i oss strömmingburgare, med min vän Cecilia och hennes son Harry. Hon bor utanför London och vi träffas högst två gånger per år. Hon är en ungdomsvän och vi känner varandra så bra trots att vi ses så sällan.



Fantastiska Harry lekte så fint med Annie, att jag och Cecilia kunde sitta och uppdatera oss läänge.




Halloumisallad med rostade pitabröd

Halloumi, halloumi, halloumi - Så fantastiskt gott. Förra sommaren åt vi jämt halloumi, i år har vi nästan glömt bort den. Hade sånt sug helt plötsligt efter halloumi så det blev stor sallad med massa halloumi då vi fick besök av Hasse och mexikanska Paulina på en helt vanlig vardag. Mysigt med vardagsbesök!



För 4 personer:
2  pkt halloumi
4 tomater
1 rödlök
1 gurka
1 citron
2 msk olivolja
1 pkt hummus (eller sådär 5 msk)
4 dl naturell youghurt (eller creme fraiche)

1 pkt pitabröd (4-5 st)

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 C. Dra isär pitabröden och skär varje halva i trekanter. Lägg in i ugnen och sätt eventuellt på grillen så de blir lätt bruna och knapriga.

Skär tomater, gurka och rödlök i rätt stora bitar och blanda med pressad citronsaft och olivolja. Stek halloumin lätt brun och dela i större bitar.

Blanda hummus och youghurt/creme fraiche i en skål. Salta peppra.




Sicken bra uppfinning!



Eloge till den som kom på den lilla plastgrejen som du har längst ner på pinnen! Min sambo var på Babyland igår och köpte med sig denna. Jag tyckte det verkade som en sån där totalt onödig grej, men attans så bra! Annie är ju något av en expert på att spilla, den här mackapären är ju en riktig räddare. Hon gillar den också. Hon har fått hela två glassar idag för att jag ville se hur den fungerade. Så himla otippat smart pryl! Jag skulle nog också behöva en. Kan inte någon hitta på något fiffigt till glasstrutar också? så inte chokladen längst ner i våfflan hamnar på kläderna?



Vi hittade den här fina solrosen runt knuten också på väg till lekplatsen.


Vilka otroliga gladblommor solrosor är!!




Hemmagjord marängbakelse med frukt

Till efterrätt igår blev det marängbakelse med chokladtäckt botten och hallon, röda vinbär och nektarin, självklart en klick grädde till också. Blev riktigt gott! Det ursprungliga receptet är från Buffé.

Du behöver:
4 äggvitor
2 dl ljust muscovadosocker
½ msk färskpressad citronjuice
200 g mandelmassa

Några bitar mörk choklad
bär och frukt efter smak

Olja och potatismjöl till bakplåtspappret

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 C

Äggvitor, socker, citronjuice hälls i rostfri kastrull/bunke sen sätts den i större kastrull med lite sjudande vatten i. Använd elvispen och vispa på tills du kan vända kastrullen utan att smet rinner ut. Ta bort kastrullen/bunken och vispa lite till.

Riv mandelmassan och vänd ner den försiktigt i marängsmeten.

Nu, olja bakplåtspapper och sikta över lite potatismjöl. Bred ut hälften av smeten i precis den form du känner för. Jag gjorde någorsålunda runda former. Sen spritsar du ut resten av smeten som en mur runt varje rundel. Jag tog en vanlig liten plastpåse och klippte litet hål i ett hörn bara och körde på. Behöver inte se så snyggt ut, charmigare med lite ojämnt, det är ju hembakt!

Dags att slänga in plåten i ugnen på ca 1½ timma. Stäng sedan av ugnen och låt marängen stå på eftervärmen. Alltså bra att göra på kvällen och låta dem stå klart över natten. Du kan alltså göra dem flera dagar i förväg, bra va!

 

På morgonen smälte vi några bitar mörk choklad i vattenbad och hjälptes åt att pensla bottnarna.

Fina va? Vi la in dem i kylen så chokladen stelande till. Sen på med så mycket frukt som får plats. Till glass eller grädde.

Annie tyckte det blev en väldigt mumsig smörgås med choklad.

Cimon fick en miniglass till efterrätt, första glassen någonsin. Han var lite skeptisk, men mumsade pinnen ren på ett nafs. Snygg, fräsch, söt mamma! Vad fin du var i håret Emisen, tänkte på det men glömde säga det.



Kyckling med täcke av getost och franska örter - Favorit i repris

Vi hade min kära vän Maria med son Cimon på besök igår. Fullt ös från sekund ett på båda barnen. Cimon är en sån rolig, charmig kille och gjorde så roliga ljud då han såg våra katter Salt och Socker. Han lät mer som en fisk än en liten kisse. Mycket frestad var han av kattmaten också.

Det blev kyckling med getost och creme fraiche och sallad med nektariner, rostade valnötter, gul paprika och salladsmix. Receptet på kycklingen med getost hittar ni HÄR, det är nämligen en stor favorit i repris. Så lätt att göra också!

MUMSIGT!

Men Cimon föredrog skeden, riskakan och grönt träträd istället för min mat  ;-) Efterrätten blev marängbakelse med glass och bär, kommer lite senare under dagen!



Vit choklad mousse med somriga bär


Det var precis min mammas efterrätt det. Vi var som sagt i Eskilstuna i helgen. Min mamma bjöd på massa underbara grönsaker med pepparrotskräm till lunch och till efterrätt blev det denna ljuvliga skapelse.

Du gör den lätt genom att blanda lika delar vispad grädde, kesella och smält vit choklad. Min mamma hade tagit 1 burk kesella, 2,5 dl grädde och 250 g vit choklad. Det räckte mer än väl till 4 vuxna och 1 barn. Den är helt underbar men rätt så mäktig så jag skulle rekommendera att ta snäppet mindre skålar/glas än min mamma.

Du smälter alltså chokladen, vispar grädden rätt hårt. Blanda ihop allt och kesellan. Ställ i kylen någon timma. Ös på med smultron, blåbär, svarta vinbär och kanske någon fin dekoration i mörk choklad.

Nu måste jag skynda mig att fixa lite för min vän och hennes lilla son kommer strax. Det ska bli lunch, lek och stoj hos oss idag. Ni får se vad det bjöds på senare.

Ha en finfin dag!






    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin