La Boqueria - Marknaden med allt

Idag var vi på La Boqueria. Det är en stor saluhall som ligger i stadsdelen Ciutat Vella. Huvudingången är mot La Rambla. Här finns allt från kanelbullar i marsipan, juice på färskpressad kiwi, banan och kokos, korvar, pinfärska humrar, sjöborrar, musslor till fårskallar och grisfötter. Makabert, sagolikt, oemotståndligt och fantastiskt på en och samma gång.
 
La boqueria har funnits sedan medeltiden. Från början var det så att de smällde upp sina stånd på platsen utanför murarna för att slippa den dyra skatten för att hyra en plats innaför muren. Det är idag omöjligt för någon ny att få hyra en plats på marknaden eftersom de stånd som finns där idag drivs av sådär sjätte generationen och de lämnar inte sin plats. 



Croissanter, kaffe och pina colada youghurt - God morgon från Barcelona

Croissant, äääälskar croissanter, ost, persikojuice och frukt och youghurt med nötter blev en kanonstart på dagen efter min löptur. 
Underbart att i lugn och ro äta sin frukost och småprata. En stor kopp med starkt Nespressokaffe på det. Nu sveper vi ut på stan för lite shopping!
De hade kokos- och ananasyoughurt. Jag blandade dem så att det blev Pina Colada youghurt, det måste ni testa. 
 
God Morgon och ha en härlig helg!



En lång härlig springtur vid Stranden - God Morgon!

Började morgonen med en lång härlig springtur från La Rambla till stranden. Det blåste en del men var så otroligt vackert då man kom till havet. Solen sprack fram mellan molnen och vågorna slog mot stranden. Vill springa här varje morgon! Bilderna blev lite sådär då jag fotade med telefonen, men ni får ett hum. 
Så vackert! Missa inte att kika på Rose-Maries sida också för fler och andra bilder!



..Och regnet det bara öser ner!

Igår på dagen såg det ut så här, det störtregnade, blåste hårt och det kom till och med en hagelskur rakt i huvudet. Men vad gör väl det då man har bästa sällskapet och Barcelona är en sådan härlig stad. Rose-Marie har dock mått lite mindre bra: huvudvärk, feber och illamående. Det är även precis det som Annie fick kvällen innan jag åkte. Undrar om de drog på sig något under kalaset i söndags?
 
Håll tummarna för att det blir bättre väder idag!! 
 
Ps. vi var på en otroligt rolig tapastur i Barcelonas gränder igår kväll. Jag var så mätt att jag trodde jag skulle spricka faktiskt. Fick så mycket inspiration dessutom till matlagningen. Jag lägger upp finfina bilder från turen under dagen. Idag är det lite sightseeing och senare en Flamenoco show med massa god matt som gäller. 



På plats i Barcelona

Sådär ja, nu är vi på plats på Hotellet vid La Rambla. Resan var smidig, jag sov större delen av resan. Vi har varit ute en liten sväng och bara andats in lite Barcelona luft. Det småduggar och är smått kyligt, men så mysigt. Här ser ni utsikten från rummet, mitt i smeten bor vi alltså. 
Längtar till imorgon, vi ska på guidad tapastur imorgon eftermiddag. Gå och kika i affärer. Håller tummarna för att vädret blir bra. 
Gonatt från Barcelona



Melanders Rotisserie - Take away

Nu sitter jag och Rose-Marie förhoppningsvis på planet. Har gjort ett tidsinställt inlägg till er. Tyckte att det kunde vara värt att tipsa er om ett bra take away ställe om man inte orkar laga mat,men vill äta annat än snabbmat. Melanders Rotisserie i Söderhallarna. Men man kan ju stanna där och äta också om man vill. 
Köpte mat till två middagar där. Det var massa mat, speciellt kycklingen hade räckt till två personer. Kändes extra lyxigt att det var som en tillagad middag, som att man hade en egen privat kock i köket. Första kvällen blev det lammstek med barbecuesås. Till det mangosalsa och tomat- och mozzarellasallad, inte dumt!!
Andra kvällen blev det en halv gårdskyckling med blue cheese sås, rostade vintergrönsaker och en sallad på kronärtskocka och oliver i dressing. Riktigt gott!
Köpte också med lite oliv- och chiliröra till bröd. Orkade inte äta det till maten då maten var mer än tillräcklig, men testade den senare. Så god!
 
Ses snart med uppdatering från Barcelona såklart! 



Baaarcelona!

Nu är vi strax på väg! Vi landar ikväll och ska bo precis vid La Ramblas där allting händer på International Cool Local Hotel. Vi åker med Expedia. De arrangerar även aktiviteter och vi kommer få uppleva både en Flamenco show med 4 rätters middag och en guidad tapas tur. Can't wait!! 
 
Sangria, tapas, våren, Gaudi, underbara minsemester Här kommer vi!!
 
Hasta la vista



Lite mer Smått och gott under sportlovet

Amerikanska pannkakor till frukost eller som mellis med massa goda bär till.
Kyckling på glasspinne blir perfekt att hålla i.  



Roligt, gott och smått mättande under sportlovet

Lite tips på sådant där som bara är gott, vare sig man är vuxen eller barn. Speciellt gott runt sportlov då man kanske äter maten efter en massa aktiviteter eller däremellan. Speciellt roliga grejer att göra tillsammans! Speciellt god är den här nutella fattiga riddaren toppad med banan. oemotståndlig.
Skoja till falukorven genom att stansa ut hjärtan, stjärnor och gubbar med glöggpepparkaksformar. Sååå uppskattat!
French toast med hasselnötter, björnbär pch kanel.  Den här är en stor favorit här för man kan ösa på med bär, frön och nötter.



Tom Tits för sportlovsbusiga barn


Tom Tits är ett fantastiskt ställe för barn, ungdomar och vuxna. Perfekta stället för verkligen en hel dag av bus och bara skratt. Det är gigantiskt på hela fyra våningar, och en stor utegård - allt fyllt med experiment på barns nivå. De får plaska med vatten, åka små bilar, dansa på upplysta dansmattor, gå in i spegellabyrinter, trycka på knappar, gunga, delta i såpbubbelshower och göra sina egna såpbubbelpinnar i metall. På översta våningen finns en stor sal där de visar hur människokroppen fungerar. Barnen kan plocka isär örats delar, trycka, känna mm. Det finns både restaurang och café. Vi åt buffé i resturangen, kommer inte riktigt ihåg hur mycket det kostade. Men det var gott och det fanns pannkakor till barnen, sylt, glass, kaffe, ja allt. 
Man lär sig massor både liten och stor. Annie ville aldrig gå hem och jag fick lova att vi snart skulle åka hit igen. Då tar vi nog med oss Magda också. 



Ego kitet är packat

 
Imorgon åker vi till Barcelona, Bästa Rose-Marie och Jag!!! Känns hur konstigt som helst att packa. I vanliga fall packar jag allt till barnen först, och det brukar bli pyttelite plats över till mig. Jag brukar vara glad om jag överhuvudtaget får med mig sådär ett ombyte kläder och smink (ja, sminka mig brukar jag ändå aldrig hinna då jag är med barnen). Nu har jag en hel resväska till mig och har packat ner min favoritparfym, Florabotanica från Balenciaga, min fina handväska som jag inte sett skymten av på riktigt lång tid och två! böcker! 
Hinner jag läsa två? Den ena boken Systerskap av Katerina Janouch, har jag ingen aning om den är bra, är den läsvärd? Dessutom har jag packat ner springskorna, älskar att ta en tur på morgonen på ett nytt ställe. Självklart följer datorn med och jag kommer uppdatera om Tapas, Sangria, vädret och allt annat i Barcelona. Så följ med!



Varma Krustader med philadelphia, räkor, ingefära, chili

Vad sägs om krustader med philadelphia och creme fraiche med chili och ingefära toppad med räkor och lite timjan? GOTT! Vi äter ofta krustader här hemma och har alltid ett paket hemma. Du kan lägga i precis vad som och äta dem kalla eller som de ovan en kort stund i ugnen så innehållet blir varmt. Krustader är perfekt fredagsmys eller då man får gäster och inte hinner planera, men vill ha ett säkert kort. Vill du göra den här varianten? Lätt!
 
Du behöver
Mini Krustader
Creme fraiche chili&ingefära
philadelphia
räkor
timjan
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Blanda lika delar philadelphia och creme fraiche. Klicka ner i krustaderna. Sätt in i ugnen ca 10 minuter. Toppa med räkor och lite färsk timjan.  



Nu har vi kalasat så det stod härliga till!

Kalasredo!
Så sparkade vi igång kalaset. Mina bilder blev sådär, hann inte fixa så mycket med fotandet då det var fullt upp med allt på kalaset. Synd nog blev det inte så mycket kort då de dansade som tokiga. Det fanns givetvis en bar och de hade fått låtsaspengar att handla snacks och drinkar för. Så det blev en hel del häng i baren. 
Silversprayade kokosbollar blev ätbara discokulor. Sen blev det glass i stora lass, hann inte fota det tyvärr. Till de vuxna blev det lammkorv på rostat bröd med tryffelmajonäs och timjan (idé snodd från Vinotekets event där Christian Hellberg gjorde vääärldens godaste lammkorv med minikorvbröd) och macaroner med hallon- eller nutellakräm och Frödinges senaste nyhet: Kladdkaka lyx med härlig chokladkräm. 
Självklart var det en barsk vakt med öronsnäcka och VIP lista i handen som stod i dörren. En bartender tog emot beställningar och smyckade drinkarna med paraplyer, frukt och godis. 
 
Tack miljoners Jessica som hjälpte mig med planering, förberedelser och under själva kalaset, evigt tacksam Mamma! Tack också till mina fina läsare Malin som tipsade om bra musik och till Pernilla som kom med tips på  lekar och glass med strössel, sås mm.



Ni har väl inte glömt vem som....

.....åker till Barcelona i övermorgon?!!! Efter allt kalasförberedande, massa vabb och annan stress den senaste tiden så känns det som jag ska till paradiset. Bara tanken på att få sätta mig på planet med en bok gör mig gråtfärdig just nu (man blir lite gråtmild efter att ha varit uppe mer eller mindre hela natten med en bebis som är sjuk och vill sitta som en apunge på sin mamma hela natten efter kalaset. Det kanske blev för många intryck för henne igår, lite bakis kanske efter allt festande?).
 
Jag längtar efter att få läsa bok, värmen, Sangria, få prata ordentligt med Rose-Marie om en massa saker, tapas och att få sova till 8 på morgonen (vilket inte har hänt på 2 år, förutom den morgonen då jag var i Schweiz). Men ska man ta med sig sommarkläder, eller vad har man på sig då det är 15 grader? Kanske jag kan lyxa till det och faktiskt köpa en tunika eller så på plats:-) 



Nu blir det skaka rumpa

 
Nu rullar vi igång Annies Discokalas, Tjohoooo!! Ni ska såklart få se allt lite senare. Kram så länge!



Små små tecken på kalas

Isbitarna är i roliga former och olika färger. Har färgat vattnet och tömt och fyllt på i flera dagar nu. 
På beställning från Annie: Rosa, frasiga pop corn.



Jung Kitchen bjöd på hejdundrande vårinspiration

I veckan var jag på ett otroligt event med så mycket gott. Det började med att vi bjöds på gulligast tänkbara anrättning med fyra minirätter, komponerat av restaurangen LUX som fyller 10 år som stjärnkrog. Det var bl a macarone med matjessill och kalvdans, på det deras egenbrygda kaffe och te. 
Därefter blev det mingel extra allt. Det var Frödinges sötaste bakverk och Ballerinas nyaste fyllda kakor med skön bakgrundsmusik. Nuförtiden träffar jag alltid på en massa underbara bloggkollegor på eventen, men det är så trevligt att gå dit med någon. Mina perfekta sällskap på event brukar vara Bambi eller i det här fallet Jessica (som för övrigt har börjat blogga för Postkodlotteriet!).
Pauluns bjöd på så goda smoothies, tog med mig några och jag är såld. Den med hallon och granatäpple måste ni smaka och kokosvatten är rena mirakeldrycken för hälsan. Dundershots bjöd ICA på: bombade med nyttigheter som spenat, citron, ingefära och äpple. Jag tog två för säkerhets skull, boosta immunförsvaret!! Jag smuttade även på ny snaps: Prima Örtagårds Brännvins snaps med smak av rosmarin, timjan och citron. Riktig påsksnaps med andra ord. 
ICA presenterade även sin spännande wasabi ruccola och pimiento de padron som är små söta chilifrukter som ser ut som mini paprikor. De är söta och milda i smaken, men 1 på 1 på 10 är superhet, så se upp! Äntligen finns de hos ICA, de är så kanoners goda till kött eller förrätt.  God Morgon juice i ny smak: jordgubb. Den var fyllig och läcker. Den andra nyheten är apelsin och acerola och innehåller extra mycket C-vitamin. Den smakade jag inte då jag var så mätt. Likadant var det med Pauluns musli som såg så god ut, men jag var proppmätt. Tur nog så fick man med sig ett paket hem så omdöme kommer.  
Indiska har jag redan visat, helt tagen av deras färgexplosion. Vid Mrs Cheng hittade jag min bloggkolleoga Nordefors som varit med och gjort streetfood (som är vansinnigt inne just nu) på kyckling och nudlar. 



Våren på Indiska som en explosion av färger

I veckan var jag på ett underbart event som ni ska få se mycket mycket mer av. Det anordnades av Jung Kitchen. Tänkte börja med att visa er Indiskas vårbord som stod uppställt och blev så populärt. Bordet kändes som en vårexplosion med alla härliga färger, som en gigantisk tulpanbukett man inte kunde titta sig mätt på. Ville ha...ALLT!   
 
 
Ljusa färger varvas med starka accenter helt i min smak. 



Blomkålssoppa är lätt fixad lunch

Blomkålssoppa är en av mina favoriter. Kan vara också vara eftersom den är så lätt att göra och man kan toppa den med i stort sett vad som. Idag blev det rostade pinjenötter, ruccola, feta och lite hackad chili. Här finns receptet på Blomkålssoppa. Jag gjorde faktiskt den mitt i veckan och har ätit den till lunch på jobbet två gånger. Bra att ta med i termos.
Jag fick så fina tulpaner i veckan, gladblommor! Gör ni något roligt i helgen?



Helgens första....

 
Kaffe!! Ren njutning: Doften, den första klunken och att veta att en hel helg, ja ett helt sportlov ligger framför en! Älskar den här koppen också som jag fick i julklapp.
 
Magda har en fas (man kan hoppas att det går över i alla fall) då hon vaknar INNAN fem, precis varje morgon. Vid 5.10 gav jag upp och gick upp med henne, hur tröööööött som helst. Har dessutom varit uppe sent med förberedelserna inför Annies Disco kalas. Nu snart drar vi iväg till stan på dans och sen hem och fortsätta med ditt och datt inför kalaset. Måste göra en Spotifylista med bra Discolåtar till 5 åringarna. Tips??? De låtar som är självklara är Amazing med Danny, Euphoria och Saades Popular. Men behöver fler!!   
 
I eftermiddag ska ni också få se bilder från ett underbart event jag var på häromdagen. 
 
Kram så länge!



Snygg och praktisk förvaring

Köpte dessa superpraktiska burkar med plastlock på Tehuset Java för någon vecka sedan. De är från Rosti och de är hur bra som helst till rester, som matlåda eller vilken förvaring som helst. De är så snygga att man utan problem kan ställa fram dem på bordet med innehåll. Ja, ja, jag vet att jag tjatar om Tehuset Java, men jag tar mer än gärna en promenad dit från jobbet då jag behöver en paus. Alltid kommer jag därifrån med något, de har så otroligt fina saker, och en så rolig blandning av allt. Så fort jag ska köpa en present av något slag så går jag dit.



Kureringsdrycken nr 1 - Fredagscocktail i Vabruari

Sofia undrade om supersmoothien jag gjorde då jag vabbade i tisdags gjorde susen. Jag tror det! Annie var tillbaka på dagis onsdag och Magda fick vara hemma en extra dag sen var hon tip top. Men de har även fått dricka min superkombo: ingefära, citron, honung. Har gjort tre flaskor redan under den gångna veckan. Dessutom är det gott om du dricker den väl kyld. Så mitt tips på fredagscocktail den här veckan är Kureringsdrycken nr 1.   
 
För 1 liter

Ingefära - ca 4 skivor av en rot, ½ cm tjocka med skalet på
½ Citron - tjocka skivor med skalet på 
Honung - 1 stor msk
 
Ps. Glöm inte att tvätta citron och ingefäraroten noga

Lägg allt i en kanna och häll över 1 liter hett vatten. Låt stå och dra i ca 1 timme. Sila av och drick av vattnet tills det är slut.
 
Trevlig helg!!



Apelsin- & Kanelkaka som smääälter i munnen

 
I helgen hade vi besök av Annies bästis från det dagiset hon gick på tidigare. Roligt att vi hållit kontakten i sådär 1½ år nu och att de fortfarande är så goda vänner. Bakade min kära bloggkollega Hovkonditorns recept på Apelsin- och Kanelkaka med kanelchipsen i. Otroligt gott! Smääälter i munnen. Den smakar lite som morotskaka, Annie trodde det var morotskaka faktiskt. Du kan använda chokladchips, t ex vita chokladchips istället för kanelchipsen. 
Annie och Johanna rockade loss med Johannas lillasyster Lina. 
Du Behöver
100 g smör, mjuk
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
skal av en apelsin
1 tsk kanel
1,5 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
¼ tsk bikarbonat
nypa salt
1 dl kanelchips
 
glasyr
2 msk smör, mjukt
vaniljextrakt
0,5 tsk kanel
100 g färskost
3 dl florsocker
 
Gör så här
Rör ihop smör och socker. Tillsätt äggen och rör om ordentligt. Blanda i vaniljsocker, apelsinskal och gräddfil. Till sist rör ner mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel, salt och kanelchips. Fyll en smord kakform med smeten och grädda i 175 grader ca 30-40 minuter.
 
För att göra glsyren vispa smör, vanilj, kanel och färskost i en skål. Tillsätt florsocker, vispa tills väl blandat. Bred glasyren jämnt över kakan.



Pesto på ärtor - Härligt gott

 
Det här blev så gott, trots att jag i vanliga fall tycker lite si och så om ärtor. Jag åt två stora portioner och njöt av varje tugga. MUMSIGT. Testa!
 
Du behöver
3 dl gröna ärtor
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
½ dl riven parmesanost
1 paket fetaost (ca 150g)
½ dl pinjenötter
nypa salt
400 g spaghetti
 
Gör så här
Börja med att koka spaghettin. 
 
Häll ner ärtor i en bunke och pressa över vitlöken. Mixa med mixerstav. Droppa i oljan, lite i taget, medan du fortsätter mixa. Pyttsa i parmesan och smaka av med salt. Blanda varm pasta med peston. 
 
Vänd ner fetaost i kuber. 
 
Rosta pinjenötter i torr stekpanna och strössla över.   



Discokalas - Planering

Oj, oj, oj, Discokalas för Annie på söndag. Igår kallade jag in det tunga artilleriet, i form av Jessica, för planering. Vi gick igenom lekar, mat och andra aktiviteter. Jag har valt att bjuda mina vänners barn som är väldigt nära vänner med Annie. Många bjuder dagisbarn och ibland bara den gruppen av barn som födelsedagsbarnet leker med på förskolan. Hur gör ni? Jag funderade mycket innan, men gillar den här stilen och vi har alltid kört på den. Det betyder också att föräldrarna nog kommer stanna istället för att lämna barnet och hämta det två timmar senare. Åldern på barnen blir därmed allt från Magda som är 1½ till de två äldsta tjejerna som är 8. Mysigt!!  Ovan och nedan lite av sakerna till kalaset: Självlysande stavar som kan göras till armband. Silvergardin till dörren. pop corn kartonger, självlysande ljus, silverserpentiner.
..och tomtebloss i form av en femma. Det är långt ifrån allt såklart. Jag tänkte visa er ALLT efter kalaset och berätta var man kan hitta saker, helt enkelt hur vi gjorde det hela. En hel del kvar att fixa!!  



Choklad-kanel chip cookies

Det här är min fina bloggkollega Katarinas recept på underbara kakor med kanelchips.På henens blogg Hovkonditorn hittar ni så fantastiskt goda saker. Hon skickade mig kanelchipsen vid jul och jag bad henne om några bra recept, hon mailade bl a över det här. Jag tog här hälften kanelchips, hälften chokladchips. Ta alltså det du hittar. Kan tänka mig att vita chokladchips även de skulle smaka fantastiskt. 
 
Du behöver
120 g smör, mjukt
1,2 dl farinsocker
4 msk strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
3 dl havregryn
1 dl Hersheys Cinnamon Chips
1 dl choklad chips
      
Gör så här
Värm ugnen till 175 ° C. Vispa smör, farinsocker och strösocker i en skål tills krämigt. Tillsätt ägg och vanilj, vispa väl. Kombinera mjöl och bakpulver, blanda i smörblandningen, rör om väl. Blanda i havre, kanel- och chokladchips (smeten kommer att vara styv). Gör med matsked klickar på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda 10-12 minuter tills lätt bruna.
 
Ps. Det fina fatet ovan med kakorna är naturligtvis från min keramikermoster 
 



VABB Smoothies

Barnen är sjuka, Magda har feber och Annie är småkrasslig. Alltså, hemma från jobbet idag med dem. Gjorde en supersmoothie till dem för att boosta deras immunförsvar. Innehållet: Ananas, banan, kiwi, passionsfrukt, blodapelsin, 2 msk sesamfrön, lite äppeljuice och en massa is. Allt rakt ner i mixen. I min har jag även mixat ½ msk av Renee Voltaires Superfood Mix, Fruit & Berries. Barnen slurpade i sina på en sekund.Måtte det ge effekt!!



Avsmakningsmeny med Vinotekets gudomliga viner

Den andra träffen med Vinotekets Vinpanel förra måndagen var minst lika magisk som den första innan jul. Vi bjöds på mat lagad till pefektion av Christian Hellberg krögare på Griffins Steakhouse (Årets Kock 2001). Vi fick under kvällen 6 små rätter som var specialkomponerade till Vinotekets viner (som alla finns med i en speciellt komponerad Vinpanelslåda). Först ut var The Gooseberry Bush med inslag av krusbär och persika (strofavorit hos oss i panelen och hos Vinotekets kunder), till det en delikat fjällröding med citronsyrad gräddfil, äppelcréme och forellrom. Allt gifte sig mer än perfekt. 
Kvällen spenderades i PS lokaler på Söder tillsammans med ett gäng trevliga bloggkollegor, bl a Madeleine på Landleys Kök och Mikael på ScandinAsian Taste
Därefter var det mjukt skummande och krämig jordärtskockssoppa tillsammans med mjukbakad purjolök med ännu ett vitt vin Picopoul de Pinet. Tredje rätten var blomkål på tre vis: kräm, paprikafräst och picklad. Lite syltad lök dessutom för syrans skull. Allt det delikata parat med Pinot noir Redtree från Kalifornien.  
 
Thomas Major från Vinoteket guidade oss kunnigt igenom vinerna. Vinoteket är Sveriges äldsta vinklubb och har runt 400.000 medlemmar. Deras viner finns bara hos dem och kan alltså inte köpas på Systembolaget. De levererar dessutom fram till din dörr. 
Därefter blev det chark och smak av pizza. Toppad med svampduxelle och pepparrotscreme. Till det Arpatin Barbera d'Alba. Det blev även en Nebraska entrecote toppad med stekta pimientos de padrón, som fullkomligt smälte i munnen. Lyxvinet Domaine Ville Rouge Crozes Hermitage Terre d'Eclats var vidunderligt gott. Det här vinet fick 90/100 poäng av den internationella vintidningen The Wine Spectator. Helt rätt!
Jag blev så charmad av den här tillyxade lilla snabbmatsrätten: Vitlöks- och timjansstekt lammkorv med tryffelmajo, rostad lök och en nypa gräslök (memorera som bra festmat!!). Mycket passande fick vi en Crianza Rioja till. 

 

Vinpanelslådan levererad hem till dörren

Alla de viner som vi fick prova under kvällen finns i en speciallåda: Vinpanelslådan. Den innehåller 12 flaskor (två av varje). Priset är 1.649 kr. Om du anger koden blogg i kassan så får du fri frakt på lådan som levereras hem till din dörr. Här kan du beställa Vinpanelslådan.




Chicken tikka masala - Vardagsversionen

Vardagen måste vara lätt och kvällsmaten god samtidigt. OK att fuska till det lite här och där med lite halvfärdigt. Bättre det än att slå knut på sig själv. Så klart så äter mina barn och jag fiskpinnar och färdiga köttbullar då och då, men just det hamnar inte här på sidan. Nu är jag i alla fall så nöjd med chicken tikka masala, som gjordes en vardag för någon veckan sedan med hjälp av en påse färdig kryddmix (vet ju ni som kikar på Instagram: matstugan). Det är en mjukare och mildare variant med lite grädde och youghurt i såsen. Så urbota god!!! 
 
Du behöver
600 g kycklingfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g krossade tomater
1 dl vatten
1 påse tikka masala kryddmix (ca 40g, jag tog första bästa jag hittade, kommer inte ihåg vilket märke)
1 dl matyoughurt
1½ dl matlagningsgrädde
smör, salt
 
ris, nannbröd
 
Gör så här
Skala och skär lök och vitlök i skivor. Skär kycklingen i större kuber. Fräs på kyckling, lök, vitlök i smör i tjockbottnad panna eller en gryta. Salta lite. Häll ner tomaterna, vattnet och kryddmixen. Koka ihop med lock på i ca 10 min. 
 
Ta upp kycklingen med hålslev eller gaffel och lägg i skål på sidan. Mixa såsen med stavmixer (eller i mixer). Häll tillbaka i grytan och tillsätt grädde och youghurt. Rör om. Lägg i kycklingen och koka upp och låt koka 2 minuter. 



Söndagsmys

Här lite bilder från Instagram på söndagens utflykt. Jag och Annie drog iväg till Kungsträdgården med skridskorna för att träffa min kära vän Åsa och hennes underbara son Philip. Magda fick vara hemma med sin pappa då det känns som att hon är på gränsen till att bli sjuk igen.  Det är verkligen mysigt i Kungsan på skridskobanan, små lampslingor uppsatta och härlig musik som spelas. Det känns som en isbana ur någon romantisk amerikansk film. Bra också att man kan hyra skridskor där för billig peng (vuxen 50 kr och barn 20, då ingår hjälm också). 
MAX ligger farligt nära skridskobanan. Bara att slinka in. Hur gott var inte det? JÄTTEGOTT!  Sedan var vi riktiga lantisar jag och Åsa för vi plockade upp medhavda pannkakor med sylt, mina kanelcookies och kaffe på termos efter burgarna. Lite mysigt dock.  



Trumvirvel...tararaaraaa! Du vann ostbågarna

 
Grattis Camilla till ett paket med 18 påsar ostbågar av valfri smak; prästost eller cheddar. Du skrev så här:
 
Deras ostbågar smakar så gott för att dom använder sig av äkta ost av högsta kvalitet och så behöver man inte tillföra smakämnen eller smakförstärkare. 

Hoppas så att man vinner för ostbågar r min stora last och det är ju såååå gott.... :-)
 
Jag har redan mailat dig!  



Brynt smör glass?

På engelska Brown butter ice cream är så vansinnigt gott. Vill göra!! Någon som har testat? Blev det bra? Någon som sitter på ett bra och lättförståeligt recept? Vad har ni till? 
 
Jag har ätit glass på brynt smör två gånger nu och båda gånger blev jag helt såld. Nu senast på Rolfs Kök. Det är alltså glasskulan längst till höger. Det är inte ovanligt att ha i lite smör i glasstillverkning då det förhöjer smaken faktiskt. Har ni inte testat brynt smör glass, så gör det - Definitivt min grej!



Kanel Kanel och mer kanelbak

Igår bakades det! Jag hade en påse med kanelchips, små kanelknappar, ni vet precis såna som det finns i choklad. Jag brukar kalla dem chokladknappar. Jag fick en påse kanelchips skickade till mig från min kära bloggkollega Hovkonditorn, eller Katarina. Hon bor i Singapore, så där finns de, eller i USA såklart. Ni som inte har tillgång till dem kan precis lika gärna köra med choklad: vit, mörk eller mjölkchoklad. Recepten kommer!
 
Kanel- och Apelsinkaka! Mmmmmmmm
 
Nu måste vi kasta oss iväg till skridskobanan. Fin söndag på er!



Snygging på middag och övernattning

En av mina favoriträtter all times! Fixa-allt-på-en ugnsplåt rätten nummer 1. Ugnsbakad lax med bönor, feta, tomater och oliver. Till det aioli och vitlöksbröd. 
Sköter sig självt i ugnen alltså, medan du sippar på ett glas prosecco och babblar om högt och lågt. 
Minibruschettas med räkröra och  nya creme fraichen på ingefära och chili. Till det en proseccodrink med äppelcidersorbet i. 
 
Min vän Git, som kom, åt och sov över. Hur mysigt är inte det en vardagskväll? Vi har alltid så otroligt mycket att prata om att det känns som att tiden är för kort bara. 
Git hade med sig ett så gott vin The King, ett Cabernet Sauvignon vin. Inte tokigt alls. 
Pratgodis! Spanska mandlar i vit choklad och lakritspulver (OMG!) och med citron och cayennepeppar (härlig kombo). De är från Summerbird som finns på Tehuset Java.
Hon hade med sig en sån finfin flaska kallpressad rapsolja från Granit. Hur glad blir man inte av att titta på flaskan? Kan inte bärga mig, måste göra en god dressing snart, älskar den där nötiga smaken i kallpressad rapsolja. Hmmm..måste man ta bort julkuddarna nu? Ser de väldigt juliga ut?



Vad görs?

Magda körde igår kväll ballongdansen med Annies ballonger från födelsedagen. Idag går Annie på dans inne i stan och sen kommer vänner till både mig och barnen på besök, bus, middag. Imorgon söndag blir det skridskoåkning med vänner. Jag ska dessutom dra en vinnare av en herrans massa smaskiga ostbågar. 
 
Någonstans ska jag även försöka planera ihop Annies Discokalas nästa söndag, jag är sååååå sen med det, huuuuh. Tips vad gäller Discokalas emottages mer än tacksamt hörrni! Lekar? Innehåll till fiskdammspåsar? Ätbart? 
 
Vad gör ni en helg som denna?
 



Små bruschetta med räkor, ingefära, chili och lite lime

Fick testa Arlas nya Creme Fraiche med smak av ingefära och chili. Bestämde mig genast för att göra de minibruschettan vi fick smaka på Arlas Pressfrukost på Årets Kock event. Gillade verkligen kombinationen av räkor med fräsch smak av ingefära, chili och lime. En röra du svänger ihop. Jag köpte färdiga minibruschettas då jag inte hann göra mina egna just den här gången. Suverän förrättssnacks. 
Du behöver
400 g skalade räkor, grovt hackade
1 burk Creme fraiche gourmen ingefära & chili
4 msk finhackad rödlök
1 lime (skal och juice)
 
Surdegsbaguette eller färdiga minibruschettas (jag använde Zetas som är tunna, krispiga och helt perfekta)
 
Gör så här
Rör bara ihop allt och fördela på färdiga minbruschettas (använder du baguette så skär i tunna skivor som du rostar i ugne eller brödrost)1
Spana även in minibruschettas med svampröra, rostad vitlök och timjan (förra årets Creme fraiche nyhet). Mini bruschettas är prefekta på mingel, ja vilken tillställning som helst, och alla älskar dem verkligen.   



Fräsch Prosecco cocktail

Tycker ni om Prosecco? Jag älskar nämligen Prosecco. Just nu är min favorit Prosecco med en kula Äppelcidersorbet. Det ger en lätt syrlighet och en lätt smak av äpple till Proseccon, underbart. Men man kan även ta en kula med citronsorbet. 
 
Ställ gärna in cocktailglaset i kylen en stund innan så det blir kallt. Lägg i en mellanstor kula sorbet i glaset och fyll upp med Prosecco. Kanske en litet blad basilika ovanpå?
 
Har ni något tips på vansinningt god Prosecco kombination så berätta!



Kyckling insvept i bacon och fylld med smältande mozzarella

 
Fick en vansinningt god kycklingrätt hos min vän som jag har längtat efter sedan vi var där. 
 
Du behöver
600 g kycklinglårfilé
125 g mozzarella
2 tsk basilika
1 pkt bacon
2 dl creme fraiche
1 dl vatten
2 msk kinesisk soja
salt, peppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C
 
Skär mozzarellan i lika många skivor som du har kycklinglårfiléer. Lägg ut lårfiléerna på skärbräda och vik ut dem. Pyttsa på lite basilika, peppar och salt på var och en. Lägg på mozzarellaskivorna, vik ihop och linda bacon runt vare ihopvikt filé. Lägg dem med skarven ner i en ugnsform. 
 
Vispa i en bunke ihop creme fraiche, vatten och soja. Häll över kycklingen i ugnsformen. Sätt in i ugnen ca 25-30min. 
 
 Underbar helg!



Romantiskt värre

Gjorde ni något särskilt igår på Alla Hjärtans? Har här ni min Alla Hjärtans kväll - Styrelsemöte i bunkern. Vi hade ett riktigt bra styrelsemöte med uppsluppen stämning och några bra beslut. 
VIPs in action
Tack och lov för Jessica som hade med sig underbara macarons med roskrämsfyllning. De slog varenda romantisk räka och glas med vin. En kaffe och en rosmacaron på ett produktivt styrelsemöte med trevliga ledamoter och suppleanter, vad är väl en Alla Hjärtans dejt mot det?
 
Trevlig fredag och helg!



Kärleksfull Alla ♥ Dag

Önskar er en fin dag med kärlek, vänlighet, värme och glädje. Kärlek på Alla Hjärtans Dag är för mig inte enbart kärlek till en partner utan de varmaste kärlekskänslorna till barnen och de vänner som alltid finns där då det blåser. 
 
Ha en riktigt fin dag och unna dig, eller er, något gott att äta och ett glas vin. Kanske se en feel-good film eller en riktigt bra action. Imorgon är det fredag och helg.
 
Kramar
Linda♥



En av de bästa dagarna på året...

...är den 12 februari för då fyller världens bästa Annie år. I år tog jag ut en av de föräldradagar jag har sparade. Vilket bra beslut! Det ska bli en tradition. Vi började dagen med frukost och paket på sängen. Sedan tog vi det lugnt på morgonen. Vid 9 gick vi till dagis och lämnade in Magda. Sedan gick vi till Sickla Köpcenter. Annie ville ha pannkakor till lunch. Man får välja maten då man fyller år! Annie valde pannkakor till lunch och våfflor till middag - Kulinariskt! Annie fick även välja kjol, strumpbyxor och tröja till sig på H&M. Vid 15 snåret hämtade vi Magdis och Annies bästis på dagis som följde med hem för lek, bus och våfflor. 
Mina presenter till Annie blev i år: Kirby Massa Attack och Let's Draw till Hennes Nintendo DS konsol och en underbart fin målarbok med massa glitter i. Om två veckor blir det Discokalas!



Mästerkockarnas afton

I fredags var jag inbjuden till en 'knytis' hos Jessica (vet ni som följer mig på Instagram: matstugan). Ni kanske tror att en knytis är lite paj, baguette, en pastasallad och halvdant ljummet vin. Nix Pix, inte här, inte denna gången! Det blev en hejdundrande matafton som jag sent ska glömma. Vilken mat, vilket sällskap och så många skratt. 
 
Menyn för kvällen! Det var Gunnars tre små asiatiska rätter - vietnamesiska vårrullar med två dippsåser, tonfisktataki med Som Tam (grön papayasallad) och sedan ångade hjärtmusslor med galangal, citrongräs och limeblad (inte i bild). Pernilla bjöd på tartar på Salmalax med forellrom, äppelkuber, gurka mm. Åke på Moules Marinare. Linda på betor med hängmörad biff. Sedan Jessicas Gotländsk biff med chili, parmesan, basilika och citronsmör och däremellan hennes fantastiska campari och grapefruktssorbet.  
En saling blandning av mästerkockar och kokboksförfattare. Så perfekt!
Anettes vit chokladmousse med kardemumma, citruskesella, hallon och blodapelsin. 
Slutligen en dekadent varm brietårta med färska fikon och mandelsplitter. Jag hade även med mig en ostbricka med bl a Saint Agur och kex.  Vi åt från 18.30 till efter ett på natten. Dessutom fördrink och vin ovanpå allt. Jag var minst sagt mör resten av helgen. Bästa kvällen på så länge! Så mycket matinspiration och skratt på en och samma kväll! 



Lite tips på rätter till Alla Hjärtans...

Snittar med limemarinerade räkor - Pefekt liten förrätt. 
Örtbakad Älgfilé? Den här är med en så otroligt god fruktig rödvinssås. 
 
Den allra härligaste Alla Hjärtans Dag och Kväll



Dekadenta desserter till Alla ♥ ♥ ♥ Dag

Lite förslag på dekadenta och romantiska rätter till Alla Hjärtans dag! Om det inte är någon av dessa som passar så kika in i menyn till höger på desserter så hittar ni en massa andra desserter. Här är mina förslag och favoriter: Pannacotta och chokladfondant på en och samma tallrik - man kan ju dela;-).
Mousse au chocolat på vit choklad och björnbär. Väldigt lätt att göra dessutom.
Passionsfruktssorbet, lätt och fräsch!
Chokladpannacotta som snabbt svängs ihop och smakar himmelskt



Grattis Älskade Annie 5 år idag!




Instagram chans att vinna både chips och ostbågar i massor

 
Estrella tävlar just nu ut en kartong med popped chips och en kartong med ostbågar till bästa bilden på Instagram. Det ligger inte speciellt många bidrag uppe än! Jag tänkte lägga upp en bild, för jag vill mer än gärna vinna en kartong med chipsen eller ostbågarna. 
 
Här är Estrellas instruktioner till Instagramtävlingen:
 
Tävlar gör man genom att använda sin fantasi och posta bilder på Instagram och hashtagga med #estrellapoppedchips eller #ostbågar . Tävlingen pågår till och med 28 februari och Estrella kommer sedan
välja ut den bild de gillar bäst under varje hashtagg. Bästa bilden under #estrellapoppedchips vinner en kartong Popped Chips och bästa bilden under #ostbågar vinner en kartong Ostbågar.
 
 
Följ mig gärna på Instagram: matstugan! 



Ädelostgratinerad kyckling med päron och rödbetor

Mitt i prick på alla sätt är det med kyckling, ädelost, söta päron och knapriga ugnsstekta rödbetor. Den här rätten lagar sig dessutom mer eller mindre själv faktiskt. 
 
Du behöver 
8 tunna kycklingfiléer (eller 4 vanliga)
3 hårda päron
600 g färska rödbetor
salt, svartpeppar, smör, rapsolja
 
Ädelostkräm
140g ädelost
2 dl lätt crème fraiche
svartpeppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C
 
Skala rödbetorna och skär i mindre kyftor. Skär större klyftor på längden av päronen. Lägg dem i varsin mindre ugnsform (eller på varsin sida på ett bakplåtspapper på en plåt). Skvätt över lite rapsolja och skär en liten klick smör som du lägger över på respektive hög. Stek i mitten av ugnen i ca 15 min.
 
Bryn kycklingfiléerna på hög värme i lite smör på båda sidorna i en stekpanna. Salta, peppra. Placera ut dem i en ugnsfast form.  Blanda ihop osten med creme fraiche och nypa peppar. Fördela sådär hälften av röran över filéerna. Ställ in formen på ett galler ovanför päronen och rödbetorna. Låt det vara inne i ugnen 10 min om det är tunna/halverade filéer och ca 15 min om det är vanliga filéer. Innertemperaturen ska vara 70 C, helt enkelt. 
 
Servera med en klick av röran på sidan. Riktigt riktigt smaskens!!



Kusmite, ett riktigt myste!

Sitter och smuttar på det här Kusmiteet från Tehuset Java på kvällarna just nu. Det här är ett grönt te med ingefära och citron och så friskt, syrligt gott. Jag dricker alltid hinkvis med te på kvällarna. Jag har faktiskt haft just det här Kusmiteet tidigare, den är en favorit. Har ni någon annan favorit som ni kan tipsa om? De kostar rätt mycket så jag vill verkligen välja det bästa. 
 

Funderar på deras Detox te med det sydamerikanska örtteet mate, kinesiskt grönt te och citrongräs. Någon som testat?



Årets Kock 2013 och Tom Sjöstedt

Årets Kock är verkligen Årets event. Det är en enormt uppmärksammad, påkostad dag med hög spänningsfaktor. Att det hålls i fantastiska lokaler på Stockholm Waterfront ger det hela en riktig stjärnsstatus. Finalisterna har fått varsitt 'bås' där de tillagar sina mästerverk. Huvudråvaran i årets råvarukorg var dovhjort. Varje finalist fick två dovhjortsadlar inklusive ben och ska tillaga en varmrätt för 14 personer.
I salen intill den stora tävlingssalen händer en hel del spännande med presentation av nyheter, avsmakningar och mingel. Ovan ser ni bland annat Scans satsning på streetfood. Jag stötte på Årets Kock 2008, Tom Sjöstedt, till min stora glädje. Jag och Annie har ju suttit som klistrade framför Fågel, fisk och marängsviss under hösten! Trevlig, in real life, är han också minsann!



Arlas pressträff spetsad med Ingefära och chili

Jag hade förmånen och äran att bli inbjuden till Årets Kock 2013. En sådant fantastisk tillställning där man springer på bekanta, kan spana på cremè de la cremè av  Sveriges Stjärnkockar och lyssna på intressanta föreläsningar om trender och nyheter inom branschen. Det startade med Arlas pressfrukost komponerad av Victor Westerlind, Årets Kock 2009, där vi bjöds på magiskt gott ägg bakad med röra på creme fraiche och rostad lök och örter, youghurt med gnutta ingefära i och smörgås med vildsvinsskinka. Såååå gott! 
Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008, pratade med Årets Kock 2012 Klas Lindberg om hans nya Creme Fraiche med riktigt fräsch och tydlig smak av ingefära och chili. Jag är rätt känslig då det kommer till ingefära, det måste smaka äkta för att jag ska tycka om det. Det gjorde det! 
Jag ska testa den nya creme fraichen med recept jag fick med mig hem, längtar! Men det som är toppen med den här creme fraichen med ingefära och chili är att du kan använda den som den är, en stor härlig klick till kycklingen, fisken eller annan köttbit.
Bästa sällskapet på frukosten av Jessica, Pernilla och Louise. På kvällen blev det superbaluns med två av tjejerna ovan, det får ni se lite senare idag.



Daniel Räms - Årets Kock 2013

Daniel Räms från Räms Mat & Gastronomi Blev Årets Kock 2013!  Det var hans fjärde raka final och äntligen gav det utdelning. Så värd priset! Han tänkte inte ställa upp ytterligare en gång, men då finalen skulle ske på hans 38 årsdag så såg han det som ett tecken och skickade in ett bidrag, och på den vägen var det.
Räms vann finalen med hällristad fjällröding och kallrökta slag med helstekt blomkål, vintergrönsaker, dillsås och  himmelsraften med ansjovis. Ovan ser du hans tävlingsrätt inför finalen.
 
Utöver äran får Daniel Räms bland annat ta fram nästa års nya smaksatta creme fraiche för Arla. 



Berry Boost

Jag försöker i möjligaste mån att ge barnen så nyttig och ren mat som möjligt. Jag föredrar att lägga lite extra pengar på russinpaket än att köpa vanliga russin som ofta är hårt besprutade. Jag lyckas inte alltid, men är nöjd när jag faktiskt lyckas ge dem det bästa. Köpte ett paket med Renée Voltaires Berry Boost. Rolig mix av tranbär, russin och apelsin - sötade med frukt juice. De är rätt dyra 39 kr för 6 st, men det får det vara värt, ca 6 kr per paket är ju egentligen inget om man tänker på att en bit choklad, en brödbulle eller glass kostar mer. 
 
Annie börjar på sin dans idag lördag och då tänkte jag att det blir perfekt att ta med varsitt paket i väntan på att komma hem till lunchen. Det är, som vanligt i sådana här mixer, mest russin. Barnen tyckte båda allra mest om apelsinbitarna. 



Små små tecken på kärlek

På torsdag är det Alla Hjärtans Dag och varför inte ge bort en tekopp med hjärtan, ett Kärlekste (svart te med blommor, jordgubbar och sockerhjärtan) eller ett eget blandat te. Det här är bara lite förslag från Tehuset Java som har en massa underbara saker att ge bort till någon man tycker om.
 
Vill du göra ditt egna te och ge bort så går du in till butiken eller på nätet på Tehuset Java och klickar ihop en blandning, väljer förpackning och namn på teet och skriver in den adress det ska skickas till. 



VINN 18 påsar med såååå goda ostbågar

 
Estrella har nu lanserat ostbågar med cheddar och prästost. Ostbågarna är en riktig fullträff: luftiga, krispiga och fyllda med härlig ostsmak. 
 
Svara bara på frågan nedan i kommentarsfältet så har du chansen att vinna 18 påsar ostbågar av valfri smak! Vill du ha lite guidning om svaret så kika på baksidan av påsarna, på Estrella.se eller på facebook.se/estrellasverige. 
 

Hur kan Estrellas ostbågar smaka gott utan användning av smakämnen
eller smakförstärkare?



Glöm inte att ange mailadress så vi kan nå dig om just du vinner. Tävlingen pågår t o m fredag 15/2

 

Lycka till!

/Linda




Ska vi baka perfekta kanelbullar?

Har bakat kanelbullar två gånger den här veckan. Senast jag bakade kanelbullar kan jag inte ens komma ihåg. Har glömt hur lätt det är, hur fantastiskt det doftar av mjuk kanel och kardemumma i alla rum och hur de precis nybakta bullar smälter i munnen. Dessutom så vet jag nu också hur man lätt får dem att se sådär proffsiga ut. 
 
Då Kööööör vi!
 
Du behöver 
25 g jäst
75 g smör
2½ dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
3/4 dl vit sirap (eller strösocker)
7½ dl vetemjöl (ungefär)
 
Fyllning
75 g smör
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
3/4 dl strösocker
 
Gör så här
Börja med fyllningen. Skär smöret i små bitar och pyttsa ner i en skål. tillsätt vaniljsocker, kanel och socker. Låt stå så att smöret blir varmt tills du brer på för då är det lättare att blanda ihop fyllningen.
 
Smula ner jästen i matberedare/bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken så det blir fingervarmt. Häll lite av vätskan över jästen och blanda runt så den löser sig. Häll i resten av degvätskan och fortsätt röra runt. Tillsätt salt, kardemumma, sirap och vetemjölet, lite i taget. Arbeta ihop degen. Den ska inte vara kladdig.
 
Lägg över en bakduk och låt jäsa minst 30 min. 
 
Kavla ut degen till en rektangel som är sådär 60x30 cm. Rör nu ihop fyllningen som är rumsvarm och lätt att blanda ihop. Bred ut den över hela degen. Vik degen i 3 delar. Skär i sådär 4-5 cm breda remsor. Skär varje remsa i 3 remsor på längden. De ska dock sitta ihop längst upp, så skär inte ända upp utan lämna cirka 1 cm. Fläta remsorna och vik ihop de yttre sluten nedåt så att den delen som sitter ihop är på undesidan. De ser lite ut som flätade bollar. 
Sätt ugnen på 225 C
 
Jäs bollarna på bakplåtspappersklädd plåt i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strössla över lite pärlsocker. In i ugnen sådär 9-10min. 
 



Du vann 15 påsar chips!

 
Sent omsider är nu vinnaren av en kartong med hela 15 påsar chips utsedd:  
 
Grattis  Leontine som vann de vidunderligt goda chipsen! 
 
Maila mig din adress och glöm inte ange vilken smak, saltade eller sourcream du vill ha!!
 
Ps. Ni som inte vann chipsen, nu har ni chans att vinna en massa ostbågar!! Inlägg kommer under dagen!
 
 



Omelett med köttfärssås, parmesan osv

Den här rätten gör jag alltid då jag har lite köttfärs över och inte så mycket tid att laga mat. Det är sååå gott dessutom. Omelett fylld med köttfärs, parmesan, klick youghurt och vad man än har hemma: majs, sallad, tomat. Jag ringlade över lite balsamico kräm den här gången också. 
 
Du behöver (per person)
1 ägg
1 msk vatten
lite köttfärs
riven ost
youghurt
Kanske majs, tomat, salladsblad, gurka
 
Gör så här
Knäck ägget i en liten skål och tillsätt 1 msk vatten. Slå ihop det lätt med en gaffel. Hetta upp lite olja i en panna och häll ner äggmixen. Stek som en pannkaka på båda sidor. 
 
Under tiden värmer du köttfärssås i mikro eller liknande. Riv ost. lägg färdiga omeletten på tallrik. lägg på köttfärs på halva delen, strö över ost, och klicka på lite youghurt. Vik över andra halvan. 
Magda har varit småsjuk hela veckan och igår kändes det segt som bara den. Det tyckte även hon. Vi fick roa oss med lite fågelskådning genom fönstret. Hon är hemma idag också. Har vi tur kan hon kika in på dagis på fredag. Hoppas att nästa vecka går i friskhetens tecken!! Några fler dagar än 1 dag per vecka på dagis vore ju toppen. Även om mina barn går före allt, så känner jag mig smått stressad över att vara borta från jobbet så mycket. 



Kvällens Konstverk

Stora maffigt fyllda kanelbullar. Min tur att att ta med fika till mina kollegor. Egentligen är det fredagar som är vår fikadag på jobbet, men imorgon är Magda hemma med sin pappa och fredag är det min tur att vara hemma om hon inte är frisk. Så jag tar det säkra före det osäkra och tar med mig bullar imorgon!



Va????

 
Vad händer?? Det här ser inte ut som Mannerström eller någon av de andra i Sveriges Mästerkock!! Jag som längtat till att krypa upp i soffan inför ett nytt rafflande, spännande avsnitt av Sveriges Mästerkock. 
 
Ja, ja. Jag har i alla fall satt igång en bulldeg, behöver vika tvätt, tjoffa in några inlägg här på bloggen. TVn får vara på såhär lite i bakgrunden, verkar vara en match man ska ha sett...



Te och Te och te på Tehuset Java

Jag var, tillsammans med några andra härliga bloggare, bland annat Diana, inbjuden till Tehuset Java. Vi fick en intressant föreläsning om te där jag lärde mig att te håller sig i flera år i oöppnad förpackning, men att öppnad förpackning helst ska förvaras i plåtburk för att behålla sin smak, att Yerba Mate te är ett riktigt uppiggande te som dricks hinkvis i latinamerika, att te behöver stå och dra i 1-3 minuter, och inte minst att du nu kan gå in via datorn och göra din egen teblandning på Tehuset Javas nätshop som du skickar till dig själv, eller till någon annan döpt till något du valt att det ska heta, t ex 'Lindas finfina morgonblandning'
Jag och gulliga Diana testade att blanda till vårt eget te, precis som man gör via deras hemsida. Jag gjorde en blandning på Darjeeling, lakrits, vanilj, jordgubb och mango. Rolig present!  Förutom min egna blandning fick jag med mig hem en påse Lundablandning och en burk grönt Kusmite med citron och ingefära. Tehuset Java har faktiskt Sveriges största sortiment av Kusmite.  
Nu lanserar de även danska finchokladen Summerbird i butiken. Vi fick smaka på gudomligt goda flødebollar i miniformat med äkta mörk choklad och en marsipanbotten. Jag kan inte i ord beskriva hur goda dessa var. Beroendeframkallande. De små flødebollarna fanns även med vit choklad och passionsfrukt. De har även mandlar i vit choklad med lakritspulver eller vad sägs om citron och cayenne? 
Jag fick med mig min påse med den egenblandade teet hem och jag och Diana hittade en söt minibebis att gosa med, kunde inte bli bättre!



Getostpaj med soltorkade tomater, valnötter och päronsallad

Ja, här är det utlovade receptet på en kanongod paj. Den har faktiskt valnötter i pajskalet som gör det hela extra speciellt gott.
Du behöver 
2½ dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
50 g valnötter
 
Fyllning
10 soltorkade tomater som har legat i marinad
250 g getost
3 dl mjölk 
3 ägg
2 msk hackad timjan
2 krm svartpeppar
½ tsk salt
 
Sallad
2 päron
1 salladslök
1 påse blandsallad
2 msk pressad citron
3 msk olivolja
nypa salt
 
Gör så här
Mixa valnötterna med stavmixer/matberedare/kvarn. Blanda med mjöl och smöret i småbitar. Tillsätt iskallt vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform (24 cm) och ställ i kylen ca 30 min. 
 
Sätt ugnen på 225 C.
 
Ta ut pajformen från kylen och nagga bottnen med en gaffel. Grädda skalet i ca 10 min. 
 
Fyllning
Skär tomaterna i strimlor. Skiva hälften av getosten. Fördela tomatstrimlorna, ostskivorna och hackad timjan i skalet. Gör äggstanningen genom att i matberedare blanda ihop ägg, mjölk, osten som är kvar, salt och peppar. Häll det i pajskalet. 
 
Sänk värmen till 200 C och grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 35 min. 
 
Sallad
Blanda ihop citronsaft, olja, salt. Kärna ur päronen och skär i tunna klyftor på längden. Lägg i dressingen. Skiva ner salladslöken  och blanda ner tillsammans med salladsbladen. 



I söndags hade vi New York borna på besök

Fiiiiinbesök! Min kära vän Cecilia och lilla Guddotter Nora (som blivit stora Guddotter Nora sedan hon började skolan i New York) kom på besök. Jag gjorde canneloni, fast jag trodde jag skulle göra Delizie. Saken var den att det var så kassa färska lasagenplattor att de gick sönder då jag skulle skära dem i stubbar, så det fick bli canneloni. Lätt om du vill göra lite snabbt:
Du behöver
1 burk färdig tomatsås (200-300g)
ca 6 färska lasagneplattor
1 squash
200 g färskost
några skivor skinka (jag tog kalkonskinka)
1½ dl riven ost
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Blanda tomatsåsen med 1 dl vatten. Häll hälften i en ugnsform. Lägg ut lasagneplattorna och bred på färskosten. Hyvla tunna skivor av squashen på längden med osthyvel. Lägg på dem på plattorna och skinkskivor. Rulla ihop på längden och lägg med 'sömmen' ner i tomatsåsen. Häll över resterande tomatsås och strö över osten.
 
In i ugnen sådär 20-25 min.  

Nora och Gudmor Cecilia. De tog med sig Annie till Andys Lekland så att jag fick städa hemma. Hur skönt är det inte att få städa ordentligt!! Börja veckan med ett städat hem, för en gångs skull. 
 
 
De hade med sig Reduced Fat Oreos - Big pack och massa skvallertidningar. Myskväll alltså!



Varm choklad efter kräksfian har varit igång igen

Sitter och dricker varm choklad med Frangelico och marshmallows, perfekt unna-sig-något-efter-jobbig-dag dryck. Magda är dålig igen, lätt febrig och väldigt hostig. Jag har varit hemma med henne idag. På kvällen kräktes hon ner hela mig. Hon har en alldeles speciell förmåga att kräkas innanför min tröja och i mitt hår. Jag tror egentligen inte hon är kräksjuk utan snarare bara sjuk och då går inte mat ner på samma sätt. Nu sover hon i alla fall, men väldigt oroligt. Hon vaknar hela tiden och jag får springa in och klappa på henne, sätta in nappen, bära runt lite...



Aktiv Helg med getostpaj, kanelbullar och en salig blandning av busiga, febriga barn

 
Vi har verkligen varit sociala i helgen, rätt så mycket som vanligt alltså:-) Vi började med att sova hos min vän och hennes två döttrar. Livat och HÄÄÄRLIGT värre!  Men nu till maten!!! Då vi kom fick barnen köttbullar och makaroner till lunch -  Mitt i prick! Erika hade gjort världens godaste getostpaj med soltorkade tomater och en sallad med päron och god vinagrette till oss vuxna.
Jag hade bakat kanelbullar kvällen innan som jag tog med, visst blev de fina!! Molly in action och Annie och Amanda som blivit värsta speltjejerna. De satt med Annies Pippispel på Nintendo...
 
...eller med Amandas iPad. Däremellan blev det fantastisk kyckling med mozzarella i en soja gräddig sås, osthjärtan och en mumsig efterrättspaj med macadamianötter, körsbär och mörk choklad. 
 
Dessutom så blev både Magda och Molly (våra småtjejer) febriga framåt kvällen. Både jag och Erika sprang i skytteltrafik uppför trappan då Magda och Molly sov oroligt. På söndagsmorgonen var det två mycket trötta mammor vid frukostenn som båda hade sovit sådär under natten. Men Annie och Amanda var det som vanligt fullt ös på. Dessa dygn som vi då och då spenderar med min väninna är, hur de än blir, bland det härligaste jag och tjejerna vet.
 
Vi åkte hem på söndagen för nästa äventyr: Gudmor Cecilia och lilla Guddotter Nora kom på besök...Stay put! Söndagseftermiddagen med cannelloni och ovanligt goda Oreos kommer HÄR inom kort.



Kicka-igång-helgen-smoothie

Måste bara visa er supersmoothien jag gjorde i morse: Kiwismoothie med ½ matsked Renee Voltaires Super Greens med spirulina, vetegräs och mynta. Känns bra att tanka in ett stort glas med nyttigheter då vardagsfrukostarna blir en smörgås-on-the-run-and-in-mega-stress. 
 
Om ni vill göra liknande smotthie så använde jag:
 
3 kiwis
1 banan
1½ dl äpplejuice (bara vanlig Bravo juice)
½ msk superfood mix
massa is
 
Mixa på!
 
Ha en härlig dag! Här skiner solen som bara den och det är rätt kallt.



Plick plock tallrik och ostbricka i ett

Älskar sådana här kvällar med plick plock mat och en hel helg framför sig. Den här tallriken var såå lyckad: Castellos ekologiska färskost på burk, saganaki (helt såld på den osten. Du steker den någon minut på varje sida och pressar lite citron över, mmmm), Taleggio, Castellos nya alpost med Classic, kiwi, räkor, fikonmarmelad, aprikosmarmelad. Till det Göteborgskexs utvalda, som jag alltid köper till ost. 
Underbar helg på er. Nu åker jag och barnen till min vän och hennes två döttrar för ett dygn fyllt av bus, god mat och två mammor med intention att djupprata med ett glas vin då barnen kommit i säng, vilket alltid brukar sluta med att vi äter och sen bestämmer oss för att gå och lägga oss. 





    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin