Chokladpudding med oreos och godismaskar

Den här chokladpuddingsskapelsen, maskar i jord, blev väldigt uppskattad här hemma. Lördagsdessert och perfekt till kalas eller då man har ett gäng barn på hemmaplan. Inte svårt alls att göra, gjorde den lite på en höft,men ska försöka förklara på ett ungefär. Den är dessutom så god att man lätt kan äta flera, fast lite mäktig kanske... 
Du behöver (för 4 mindre glas)
Chokladpuddingspulver
Mjölk
1 dl grädde
1 paket Oreos
Godismaskar i olika färger
Gör så här
Ta isär sådär 6 oreokex och skrapa bort det vita (det behöver du inte). Krossa kexen i en mortel/matberedare/för hand. De här momenten gjorde Annie mer än gärna. 
 
Blanda till 2 portioner chokladpudding, enligt instruktion på paketet. Då du vispat ihop det så låt stå i bunke och tjocka till sig något medan du vispar grädden mjukt. Vänd ner grädden och sist kaksmulorna. Häll upp i serveringsglasen. Ställin i kylen någon timma så det får stelna till.  
Dela, skrapa bort det vita och krossa ytterligare 6-7 kex. Pyttsa på 'jorden' i varje glas och lägg ner några maskar.  



Ett litet tack!




Ugnspannkaka på dinkelmjöl med spenat och kassler

Den här ugnspannkakan på dinkelmjöl med spenat och kassler och lite ost blev så god, favorit! Till det lingonkeso (kanske ser lite suspekt ut på bild, men den var otroligt god; Magda slafsade i sig den med händerna hon). 
 
Du behöver (Långpanna)
8 dl mjölk
4 ägg
4½ dl dinkelmjöl (siktat)
250 g fryst bladspenat (tinad)
200 g kassler
½ dl ost
salt, peppar
Gör så här 
Sätt ugnen på 200 C
 
Vispa ihop 4 dl mjölk med äggen. Tillsätt lite av mjölet i taget och vispa till en jämn smet. Tillsätt de resterande 4 dl  mjölk och en nypa salt. 
 
Krama ur vattnet ur den tinade spenaten. Tärna kasslern smått. Pensla långpannan med lite rapsolja eller smält smör. Häll ut smeten över långpannan. Strössla ut kassler och spenat. In i ugnen ca 35 minuter. 
 
 
Lingonkeso
Blanda 1 burk keso (250g) med 1 dl rårörda lingon eller lingonsylt
Inte världens gladaste min just här, men rensad tallrik och tog om. 



Måndag morgon börjar med en stor kopp te

Jag börjar och avslutar alltid dagen med en stor kopp te. Just nu är mina favoritteer Rooiboste med citron och ingefära och Rooibos med blåbär och lingon - hur goda som helst. Den med citron smakar fräscht och piggt och blåbär/lingon så lätt sött och syrligt. Teerna har jag köpt i lösvikt från Tehuset JAVA som har hur många sorter som helst att välja mellan (man kan även beställa deras teer i nätshopen för de som inte bor nära någon av deras härliga butiker). Min favoritkopp att dricka te ur kommer från Agneta Livijn och rymmer sådär en hink te.  
Har ni några favoritteer? Berätta!



Rolfs Kök

I fredags, efter jobbet, var det restaurangdags. Min födelsedagsmiddag blev äntligen av (jag fyller i augusti). Svårt att få till det då man är tre småbarnsmammor som heltidsarbetar. Restaurangen var en överraskning ända fram till dörren. Det blev Rolfs Kök som ligger på Tegnérgatan 41, alltså centralt i Stockholm. Jag har velat gå hit länge, så jag var så glad över att äntligen få spendera en kväll här. Jag åt en fisksoppa med aioli. Det är den rätt jag oftast väljer på en meny, och min soppa var kanongod. 
En av mina vänner som just nu är på kolhydratdiet tog en entrecote. Tyvärr kom den in rätt blodig trots att hon beställt den medium. Hon fick in en ny och det var delvis detsamma med den, bitar av den var definitivt inte medium, utan snarare medium-rare.I övrigt såg den hur god ut som helst med Café de Parissmör.
Min dessert, så himla underbar: Lakritsglass, hallonsorbet och glass gjort med brynt smör. Till det en liten madeleinekaka och senchate. Det är ingen butiksglass de har skopat upp utan hemgjord som smakar så genuint med äkta råvaror. Jag är just nu väldigt svag för glass på brynt smör, ni måste testa! Very in!
Min stackars väninna, som fortfarande var hungrig, efter misslyckade entrecoten, tog ostar. Den här tallriken hade jag också lätt njutit av. 
Erika tog pecannötspaj. Den var god tyckte hon, men i sötaste laget. 
 
Sååå, vad tyckte vi om Rolfs Kök? Vi fick vänta på att beställa i ca 30 minuter, utan att servitrisen överhuvudtaget visade att hon uppmärksammat oss. Sen tog det evigheter att få in maten. Det fortsatte i samma stil med servicen under kvällen. Så servicen kan jag tyvärr inte rekommendera på Rolfs Kök. Att köttet var felstekt var inte heller en rolig upplevelse för min väninna som gick därifrån hungrig. Min mat var jag dock supernöjd med. Det är också en underbar stämning på restaurangen där baren är navet, och borden placerade runt om.  



Russinätaren

Så här äter vissa i vår familj russin. Gör så här: Häll ut hela paketet på golvet och sedan sätter du munnen mot golvet och á la dammsugare drar över golvet och suger upp dem. Då du blir trött på det, lägger du dig på rygg och plockar lite här och där. Effektivt!



Rökta räkor och dejt

Igår kväll hade jag en riktigt härlig dejt med min Annie. Vi åt rökta räkor och vanliga räkor med lime aioli och vanlig aioli. Så mysigt och gott. Jag kände att det var hög tid att Annie och jag hade lite mystid ihop. Hon är helt galen i rökta räkor med aioli och åt faktiskt mer än mig (jag får skala, kul).
Rökta räkor, vanliga räkor, lite tomat, skivor av brie, aioli.
Krustader med färskost som värmts i ugnen och lite rostad baguette. Till det två vinglas med bästa äppeljuicen. Fulländad lördagskväll!



...och sen, Oxfilé med ört- och citronsmör

Smaksatt smör är min storfavorit till kött just nu. Här är ett tips på smaksättning, men man kan smaksätta precis hur man vill. Vi åt oxfilé med kryddsmöret. Till det ugnsrostade morötter, potatis, palsternacka och vitlöksklyftor. 
 
Oxfilén blir bäst om man tar fram den två timmar innan tillagning så den är rumsvarm. Salta och peppra 10 minuter innan. Stek i gjutjärn (helst) i mycket smör. För medium ska innertemperaturen vara ca 52 grader. Låt vila inslagen i folie i ca 10 minuter. 
 
Basilika-, citron- och parmesansmör
100 g smör, rumsvarmt
1 msk färskpressad citronsaft
1 citron, rivet skal
½ dl basilika (finhackad)
½ msk parmesan (finriven)
 
Blanda smöret med övriga ingredienser. Klicka ut på en bit plastfolie och forma till en rulle. Låt stelna till någon timme i kyl eller frys. Kryddsmör håller någon vecka i kyl och sådär 3 månader i frysen. 
 



Jag föreslår en Bruschetta ikväll

Förra helgens förrätt: Bruschetta. Jag älskar bruschetta, det är en sån fräsch förrätt som dessutom är snabbfixad. Viktigt är dock att du har bra råvaror eftersom det är så få råvaror så spelar det större roll att det är bra tomater, gärna ekologiska. Jag brukar ta surdegsbröd, men du kan självklart ta baguette istället. Brödet får gärna vara dagsgammalt. 
 
Du Behöver (2 stora eller 4 mindre)
200 g tomater
2 msk basilika (hackad)
1 liten vitlöksklyfta
1 msk olivolja
salt, svartpeppar
 
Surdegsbröd (gärna dagsgammalt)
olivolja
 
pinjenötter (rostade)
trögflytande balsamico
 
Gör så här
Hacka tomaterna fint och blanda med finhackad basilika, pressad vitlök och olivolja. Smaka av med salt och peppar och låt stå och dra ett tag så smakerna gifter sig. (Tomatröran kan gärna göras några timmar innan servering)
 
Skär skivor av surdegslimpan (t ex levainbröd). Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek bröden lätt gyllene på ytan. (Bröden kan stekas dagen innan)
 
Fördela tomatröran på bröden. Dekorera med balsamicon och strössla över pinjenötterna.  
VOILA!!



Boosta Smoothien

Dessa 3 burkar följde hem från affären häromdagen. Det är Renée Voltaires Superfood Mixes som kan användas i smoothie, glass, juice, eller vad som helst. De har lite olika syfte, t ex så är super Greens tänkt att vara extra bra vid stress och träning. Den innehåller Vetegräs, Spirulina och Mynta. Jag gjorde i morse en smoothie med Chocolate Love: Raw Kakao, jordgubbar och Maca. Riktigt gott. Man tar bara ½-1 msk till en smoothie. Så burken räcker länge. Tur är väl det!! Saken är den att jag mitt i min värsta förkylning såg burkarna på erbjudande. Trodde det var 3 st burkar för 119. Men det visade sig i kassan att det var 119 per burk. Hade nog inte köpt alla 3 då, men gjort är gjort och nu hoppas jag att de är Superfood och boostar upp mig från förkylningen och till allra bästa immunförsvaret.    



Born to Run

Har börjat på ny bok, Born to Run av Christopher McDougall. Någon som har läst den? Det är meningen att den ska sporra mig till att springa som bara den, eftersom jag ska springa ett lopp i september, 1 mil, på under 55 minuter. Jag hoppas hoppas att den här boken gör susen på det planet. Boken har fått otroligt bra recensioner. Vi får se!



En liten Champagnecocktail med touch av äpple? Det är Freeeedag

Calvados är ett franskt äppelbrännvin som gör sig utmärkt i mat och cocktails, med en lätt äpplig smak. Den här  drinken får extra äppelsmak av äppeljuice och lyxas till det med lite Prosecco (som jag älskar). Man kan såklart ta annat mousserande vin eller varför inte champagen. Perfekt Nu-är-det-helg-drink!! Tyckte den passar bra nu för att fira min resa till Barcelona med Rose-Marie. Gör ni något roligt i helgen? Jag ska träffa två nära vänner ikväll och gå på restaurang (fast jag är tokförkyld). I övrigt blir det en gosa-med-barnen-helg. Annie och jag är på tu man hand imorgon och vi ska äta rökta räkor med aioli och baguette. Till efterrätt ska jag göra en rolig sak med chokladpudding som bas och godismaskar, ni får se! 
 
Du behöver
1,5 cl Calvados
1,5 cl koncentrerad Äppeljuice
Chamapagne/mousserande (t ex prosecco)
 
Gör så här
Ställ in drinkglas i kylen en stund innan. Förvara även Champagnen/mousserande vinet där så det är riktigt kallt då du använder den. Häll i äppeljuice och calvados i ett kylt glas och toppa upp med bubbel. Rör runt lite lätt med en lång smal sked, eller drinkpinne för att calvados och juice ska blanda sig med bubblet. 
 
Önskar dig en fantastisk helg!



Barcelooooona!

Hörrni, ni bara måste gå in på det här inlägget på Bambis blogg! Kan ni förstå att hon har vunnit en resa till Barcelona OCH valt att ta med mig!! Alltså, jag är så glad så jag kan inte uttrycka det i ord. Tänk, Rose-Marie och jag åker på tu man hand, utan barn, till Barcelona under sportlovet. Världens bästa, finaste vän, det är precis vad hon är!
 
Livet som ensamstående mamma är tufft ibland, ingen tvekan om det, men med vänner som Rose-Marie kan man inte annat än vara tacksam och glad. Oj, vad jag längtar efter att åka med Rose-Marie till Barcelona. Vi ska äta Tapas och dricka vin så vi nästan spricker. Vill ni följa med så följ oss gärna på Instagram (matstugan och bambiblogg).



Rör runt i kastrullen utan att röra runt

Måste visa vad jag fick för en praktisk mackapär i julklapp av min kära kusin. Det är en batteridriven grej som rör runt i kastrullen genom ett knapptryck. Det kan ställas in på tre hastigheter. Den funkar helt magiskt! Den enda lilla grejen är väl att den bara rör i botten, men det är helt ok. Superbra då man har två barn i köket för jämnan, varav det ena helst vill bli buret. Finurligt! 



5 Viktiga varor att byta till eko

Foto: Sofia Runarsdotter

Naturskyddsföreninga har på sin sida publicerat bra och viktiga direktiv för de varor som, utan tvekan är bäst ekologiska. Läs själva!
 
Svårt att fylla hela kundvagnen med ekologiskt? Börja med att byta ut ett par viktiga varor som gör skillnad för miljö och människor. Här är fem varor som gör sig bäst när de är ekologiska.
 
  • Kaffe

På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar - och dödar - både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad. 

 

  • Bananer och vindruvor

Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som ger arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket russin hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat. 

 

  • Mejeriprodukter

För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas för att svensk boskap ska få billigt foder.

 

  • Kött

När du äter kött är det bäst att välja ekologiskt, av samma anledningar som för mejeriprodukterna. Finns inte ekologiskt, så är kött från svenska djur som betat utomhus ett bra alternativ. Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget. 

 

  • Potatis

Här gör du också en stor insats för en liten slant. Potatis är den gröda som besprutas mest i Sverige. En riktig skurk är King Edward - en kung som borde störtas!




Världens godaste köttfärssås

 
Det här receptet, som jag har ändrat lite i, vann Heinzs tävling om godaste köttfärssåsen 2012. Den blev också riktigt riktigt god, inte underligt alls att den vann. Både jag och barnen älskade den. Om du går in på Heinz facebooksida så kan du just nu tävla med din köttfärssås om en weekend i Bologna.  
 
Du behöver
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
500 g köttfärs
1 liten burk champinjoner
1 paket bacon
2 msk tomatpuré
3 msk balsamvinäger
1 burk krossade tomater
3 msk kalvfond
2 dl vatten
2 dl grädde
1 dl chilisås
4 msk smör
Salt, peppar
 
Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och champinjoner i smör. Tillsätt köttfärsen och genomstek. Tillsätt tomatpuré, balsamvinäger, krossade tomater, kalvfond, grädde, chilisås, vatten. Koka långsamt och länge till köttfärsen får en lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. 



Men vem uppfann Banoffeepajen?

 
Jag fick just svaret i en kommentar av Dan här på bloggen.
 
Det var en (engelsk) bekants far som uppfann banoffee-pajen i sin pub på 70-talet tro det eller ej. 

Information:
Namn: Dan


Otroligt! Tack Dan för den kommentaren.  Om ni undrar vem Dan är, så råkar jag i det här fallet faktiskt veta det. Dan var tidigare min granne då jag bodde i Hjorthagen här i Stockholm. Han bodde mitt över mig och var bästa tänkbara grannen. Dessutom mycket duktig på matlagning.   




Banoffepaj

Ni gissade rätt på vad de burkar jag skulle koka i 3 timmar skulle användas till: Banoffepaj såklart. Jag använde mig av 1½ burk färdigkokad kola, men du kan använda endast 1 eller varför inte 2 om du vill ha mycket kolasmak. 
 
Du behöver
200g Digestivekex
100 g smält smör
 
Fyllning
1 - 2 burkar söt kondenserad mjölk 
3 bananer
3 dl vispgrädde
 
Garnering
1 dubbeldajm
mörk choklad
 
Gör så här
Lägg burken/burkarna i en stor kastrull (gärna med en disktrasa på botten). Täck med vatten. Koka burkarna i 3 timmar (då blir den precis lagom fast, vill du ha rinnigare så koka kortare tid). Det är väldigt viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten annars kan de explodera. Så du får fylla på med vatten lite då och då. Du kan gärna koka dem några dagar innan. Om du gör det precis innan du ska lägga på kolan så kyl av burkarna i kallt vatten innan du brer ut den. 
 
Smula kexen för hand eller i matberedare. Blanda med smält smör och tryck ut i form med löstagbara kanter (ca 24 cm). Ställ kallt så botten blir hård.
 
Bred ut kolan över botten. Skiva över banan. Vispa grädden och bred över. Krossa dubbeldajmen och riv mörk choklad, strössla över.  



Vinn grymt goda popped chips

Nu ni! Ni kan nu vinna en kartong med hela 15 påsar popped chips, och du får själv välja smak! Jag är helt fast på dessa chips som är knapriga, smakar mycket och GOTT! Kan faktiskt inte säga vilken som är min favoritsmak, Sourcream & Onion eller Salt. Eftersom de är tjockare än vanliga lövtunna chips så skulle jag verkligen kunna tänka mig att använda de med Salt till försnacks med någon dipp eller med lite fyllning på vaje chips. 
 
Popped chips ger genom den process som används i tillverkningen ett chips med 40 procent lägre fetthalt och endast 1,5 procent mättat fett! 
 
Svara bara på frågan nedan i kommentarsfältet så har du chansen att vinna 15 påsar. Vill du ha lite guidning om svaret så kika på baksidan av påsarna, på Estrella.se eller på facebook.se/estrellasverige. 
 

Varför heter chipsen Popped Chips?

Glöm inte att ange mailadress så vi kan nå dig om just du vinner. Tävlingen pågår t o m onsdag 30/1

 

Lycka till!

/Linda




Majs- och squashplättar

Vi gjorde majsplättarna som fanns på recept i senaste Buffétidningen. Det var verkligen kanongoda och barnen älskade dem, de moffade i sig hur många som helst. Till mig blev det med lite chili i och till barnen utan chili. 
 
Du behöver (ca 18 plättar)
2½ dl majskorn
1 liten squash (zucchini)
2 dl majsmjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
(1 chilifrukt)
salt, peppar, olja
 
Creme fraiche
lime
 
Gör så här
Börja med att riva squashen grovt. Blanda med 1½ tsk salt, låt det stå och dra i ca 10 minuter. Krama ur vätskan ur squashen och blanda med övriga ingredienser. Krydda med lite peppar om du vill. Låt stå och dra i 10 minuter.
 
Stek till plättar i olja.
 
Servera med creme fraiche blandad med lite pressad lime. 
ve



Röjar-Ralf

Igår var jag med min underbara vän Rose-Marie och Zack på Disneys nya film Röjar-Ralf. Vilken härlig film! Både jag och Rose-Marie fastnade för filmen precis som barnen. Den är färgglad, rolig, sorglig, spännande och fartfylld. 
 
Det hela utspelar sig en spelhall bland arkadspelsfigurerna. Röjar-Ralf är skurken som inte längre vill vara ensam och elak. Han vill ha en medalj och bli omtyckt. Han lämnar sitt eget spel och kommer till godislandet (gissa om barnen gillade det!). I godislandet bland cupcakes, polkastänger, choklad, jelly beans, klubbor och sockervadd träffar han Vanilja och det blir ett hisnande äventyr. Filmen är nominerad till en Oscar för bästa animerade film.



Fiskburgare på ett kick

Den här fiskburgaren gjorde jag på några minuter då vi kom hem sent. Jag och Annie var och fyllde på fästingvaccin efter jobbet i fredags (så nu är det 3 år till nästa spruta och vi har ett bra skydd - SKÖNT!). Då vi kom hem var det redan efter middagstid, INGA PROBLEM för fixar-mamma!
 
Du behöver
4 stora fiskpinnar (torskpannetter, de man köper i sådär 4 pack i butiken, färdigpanerade)
8 skivor surdegsbröd (gärna dagsgammalt)
1 rödlök
½ dl HP sås
2 tomater
mixsallad
majonäs
rapsolja
 
Gör så här
Stek på fisken i panna eller ugn tills de är färdiga. Under tiden häller du lite olja i en panna och steker bröden på båda sidor så de får lite färg. Skala och skiva rödlöken. Stek löken i en kastrull så den blir mjuk. Tillsätt HP sås och låt koka in någon minut. 
 
Lägg sallad på hälften av bröden, tomatskivor, fisken, lök, stor klick majonäs och sedan det översta brödet. 
 
Ps. Har du inte majonäs hemma kan du lika gärna ta smaksatt creme fraiche, eller varför inte guacamole? 



Kryddsax - Varför inte!

 
Fick den här fina kryddsaxen i julklapp. Använde den först igår då jag gjorde kryddsmör med basilika. Så otroligt praktiskt och hur smidigt som helst. Saxen har flera blad så ett klipp räcker för att få finhackade kryddor. Perfekt. 



Woop Woop Woop

Det är FREDAG! Ser så fram emot den här helgen där vi är friska och har en massa roligt framför oss. Lördag träffar vi min underbara vän med barn för att vilda runt på Andys Lekland i Sickla. Sedan blir det en mer än mysig kväll där jag ska testa lite nya saker, ni får se! Söndagen går vi på filmpremiär med underbaraste vännen Rose-Marie och barnen. LÄNGTAR otroligt mycket till hela helgen!
 
Förresten ringde Rose-Marie mig i förra veckan mitt under Magdas kräksorgie och fick mig att gråta med det hon sa, vill så gärna berätta, men det går inte riktigt än. Det enda jag kan säga att hon är den finaste sorten av vän och jag är oerhört tacksam över hennes vänskap.  
 
Inte blev helgen sämre av att det kom ett paket med sprillans nya chips och ostbågar från Estrella! Vi har ostbågar med prästsmak och cheddar och en ny sorts chips, Popped chips, med 40% lägre fetthalt. Vet ni vad? Jag kommer även få tävla ut paket med dessa nya chips till er, så håll utkik under helgen så har ni chans att få smaka ni också. 
 
Önskar er en fantastiskt helg med god mat, vila och många skratt



Isad clementinsoppa med vit chokladmousse

Här kommer då receptet på Nyårsdesserten, Isad clementinsoppa med vit chokladmousse. Kan så rekommendera er att testa den. Den är oemotståndligt god och så där lagom annorlunda. Det jag kommer göra annorlunda nästa gång är att jag kommer ha lite mindre soppa i varje glas, till varje portion. Bara snäppet mindre. Receptet är från Taste by Louise.   
 

Du behöver (4-6 portioner)

Soppan

4 dl pressad clementinjuice (ca 1 kg clementiner)

1,5 dl vitt vin
½ vaniljstång
½ dl strösocker
maizena till redning

(några droppar citronsaft, om du vill)

Vit chokladmousse
150 g vit choklad, hackad
3 äggulor
3 dl grädde, vispad

Mandlar

2 dl mandlar, skållade 

 

Gör så här

Soppan

Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp med clementinjuice, vitt vin och strösocker.  Red av med maizena så att det blir lagom 'sopptjockt'. Koka ihop några minuter. Låt svalna och ställ kallt i kylskåp.

Vit Chokladmousse

Bryt chokladen i mindre bitar och smält i vattenbad. Lägg äggulorna i en bunke och blanda försiktigt ner lite av den smälta chokladen i taget. Rör slätt och låt svalna. Ta en sked av den vispade grädden och rör ner i  chokladkrämen. Vänd sedan ner resterande grädde och ställ kallt.

Blanda strösocker, honung och vatten i en teflonstekpanna. Koka till en gyllene karamell och häll i mandlarna och blanda. Häll upp på en plåt med bakplåtspappaer och försök separera mandlarna, var försiktig då detta är mycket varmt. Låt svalna och hacka nötterna grovt. Förvara torrt.

Mandlar

Rosta de skållade mandlarna lätt i en torr stekpanna.Grovhacka dem på längden. 

 

Vid serveringen så häller du soppan i en skål eller shaker med lite is. Rör eller skaka soppan så den blir väldigt kall. Sila genom en sil eller genom locket på shakern.

 

Häll upp sådär en deciliter soppa i varje glas, lägg i en stor klick mousse och strössla över kanderade mandlar.




Vinnande köttfärssås

Fick ett riktigt fint bud från Heinz. I korgen fanns kantareller, Chilisås, grädde, tomatpuré, balsamvinäger mm. Det är ingredienserna till vinnarreceptet i förra årets Köttfärssåskamp på Heinz Facebooksida. Den ska lagas till ocn ni ska få receptet!
Även i år kan du skicka in recept på din fantastiska köttfärssås och vinna en resa för två till Bologna. Gå till Heinz facebooksida för mer info!



Vad tror du det ska bli av dessa burkar?

 
Jag håller på att förbereda en så mysig middag till helgen där dessa burkar kommer ingå. Vad tror ni det ska bli? Gissa på! Jag kan säga att jag kokade burkarna i 3 timmar igår kväll. Jag kan säga så mycket som att det kommer bli en efterrätt som är mer eller mindre en slags klassiker. Nå?



Här är det slagsmål om mattidningar

Nya Buffétidningen kom med posten igår, men inte fick man titta i den först inte. Magda ryckte den ur handen på mig och bläddrade genast upp sidan med receptet på Morotsglass med kanel som hon studerade ingående. Ja, och hennes andra ord här i livet efter mamma var KAKA. Barn skadade av bloggande förälder. 



Thaiwok på falukorv

Här kommer en rätt som är riktig januarimat då man inte har så mycket pengar över, men ändå vill äta gott. Använd falukorven till en wok och krydda på lite á la Thai. Ni som följer mig på Instagram såg ju att jag gjorde den här rätten redan förra veckan (men sen blev vi sjuka och åkte till Malmö).
 
Du behöver
600 g falukorv
2 paprikor
2 morötter
½ purjolök
2 tsk röd currypasta (är det inte barn som ska äta så ta istället minst en matsked currypasta)
1 burk kokosmjölk (400 ml)
sesamfrön
olja
 
Gör så här
Strimla paprika, morötter och purjo. Häll över i bunke och ställ åt sidan. Skär korv i avlånga smala stavar. Fräs på i olja i pannan. Tillsätt currypasta och de strimlade grönsakerna och fräs vidare. Häll i kokosmjölken och låt småkoka några minuter.
 
Vid serveringen så strösslar du över lite sesamfrön.



Voluspa ljus - Finns det något underbarare?

Efter helgens kräksjuka x 3 har jag varit helt matt. Inte orkat något. Det tog helt musten ur mig att ta hand om barnen själv samtidigt som jag själv hade kräksjukan. Ingen chans att vila mig tillbaka i form. Tyckte att jag var värd ett Voluspaljus. Jag köpte mitt på Tehuset Java  de har flera olika i olika storlekar (finns även att beställa hos dem via nätet). Cremé de Peche luktar persika och vanilj och är helt fantastiskt. Visst kostar de rätt mycket, men tro mig de är värda vartenda öre. Jag har nog testat de flesta doftljusen på marknaden och inget är i närheten av Voluspa: De håller länge och du behöver bara bränna dem i sådär 20 minuter för att det ska lukta en hel kväll.  



Svarta Lådan

 
Suveränt god köttfärsvariant med vitkål, soja och balsamvinäger som jag hann göra innan vi åkte till Malmö. Måste berätta för er om Malmö sen, men först kör vi den här perfekta vardagsrätten som passar hur bra som helst att ta med i matlådan.  
 
Du behöver
400-500 g nötfärs
1 gul lök
1 purjolök
250 g vitkål (ca 4 dl strimlad)
1 msk rapsolja
5 msk soja
5 msk balsamvinäger
3 msk farinsocker
1 vitlöksklyfta (pressad)
ev ½ chili (finhackad)
 
Gör så här
Skala och finhacka löken. Fräs på i panna och tillsätt efter några minuter färsen.  Under tiden som färsen steks så strimlar du purjo och vitkål (jag tycker det är lättast att strimla vitkål med osthyveln). Häll över färsen i gryta. Lägg ner vitkål och purjo och fräs på i pannan. Blanda färs och vitkålsblanding i grytan eller pannan. 
 
Blanda ihop soja, balsamvinäger, farinsocker, pressad vitlök (och eventuellt chili) i en skål och häll över blandningen. Koka ihop sådär 10 minuter och rör om under tiden så allt blandas.  
 
 
Ett rätt inspirerad av ett recept från Allt om Mat



Systrarna Eisenmans MINGELMAT

MINGELMAT av härliga systrarna Eisenman köpte jag med mig till min matintresserade kusin med sambo. Det är en helt magiskt bra receptbok för småplock av alla de slag och alla tillfällen: cocktailpartyt, ostbrickan, brunch och fest, för att bara nämna några tillfällen. Här finns drinkar, efterrrätter, förrätter, snacks, inläggningar, småplock mm mm. Det är en tjock bok med oändligt många recept. 
 
 
 
Jag vill verkligen också ha den här!!



Vill du vinna en resa till Barcelona?

Just nu kan du vinna en semester, för 7500 kr, genom att gå in på Expedias Facebook sida och rösta på den bloggare du tycker har det bästa upplägget för en Barcelonaresa. Jag röstade självklart på min vän Bambis upplägg, som var precis det jag skulle vilja göra om jag åkte till Barcelona, ÄTA TAPAS!  Man kan rösta en gång per dygn, så det ska jag göra. 



Vinnare av utflyktskit

 
 
Blev TADAAAAA
 
Jessica Sundberg och Sofie Mumsfillibaba
 
Stort Grattis till er! Ni kommer inom kort bli kontaktade via mail av de som skickar ut priserna då de behöver adresserna. 
 
Ps. För er som inte vann, det kommer en till tävling inom någon vecka.



Dunderkuren mot förkylning

 
Här är det dags att stärka upp immunförsvaret.  Efter Magdas kräkorgie igår natt då hon kräktes ner hela sovrummet, sig själv och mig så gör jag vad som för att varken Annie eller jag ska råka ut för samma sak. Dessutom ska vi till Malmö nu, även om jag bokade in helt fel helg. Den här huskuren, Citron, honung och ingefära kur gör jag alltid på vintern då jag börjar känna av förkylning eller redan är förkyld. Fastän jag inte tycker om ingefära så tror jag på dess kraft, och i just den här kuren så försvinner mycket av ingefärasmaken i och med honungen och citronen.
 
Jag och Annie har pimplat på av den här här dunderdrycken så nu håller vi oss på topp, eller nåt. Vi åker i alla fall till Malmö nu på förmiddagen. 
 
Jag har massor att visa er och recept att lägga in, t ex den isade mandarinsoppan med vit chokladmousse från nyår som ni bara måste testa! Ett litet cocktailparty hade jag också hos mig för någon vecka sedan. Alltså  var med nästa vecka så kommer allt! 
 
Ha en riktigt fin helg! Vill ni följa med till Malmö så finns matstugan på Instagram nu.



Kärleksmums

K Ä R L E K S M U M S
 
Det måste vara en av de godaste bakverken, alla kategorier. Man blir glad av att göra Kärleksmums. det är enkelt, går snabbt och smakar alltid gott. Jag vill ha en lätt smak av kaffe i glasyren och rätt mycket kokos på mina. Här har ni bästa receptet på Kärlektsmums. Receptet är till en långpanna som är 40x32. Har du en vanlig långpanna så dubbla receptet. 
 
Du behöver:
150 gr smör
3 dl socker
2 ägg
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1½ dl mjölk
4½ dl vetemjöl

Glasyr
50 g smör
3 msk starkt kaffe
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
1 msk kakao
Kokosflingor

Gör så här
Sätt ugnen på 225 C

Smält smör. Vispa ägg och socker vitt. Blanda bakpulver, kakao, vaniljsocker i en skål och vispa snabbt ner i äggsmeten. Häll i mjölken i smälta smöret och blanda ner i smeten. Tillsätt mjöl och vispa lite sakta och försiktigt ihop allt. 

Lägg i bakplåtspapper i långpanna, ca 40x32 cm. Häll i smeten och bred ut så gott det går.
 
In i ugnen, nedre delen, 10-12 min. 

Under tiden gör du glasyren. Smält smör, i med kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Rör till en jämn glasyr. Häll över kakan medan den fortfarande är något varm. Ös på med kokos.
 



Quesadillas

Ni som följer mig på Instagram vet ju att det blev Quesadillas till middag igår. En toppengrej med tortillabröd är att du kan ha dem i frysen och då du ska använda dem tar det bara ca 10 min att tina. Det är ett perfekt sätt att rensa kylskåpet på rester då du kan ha lite vad som på bröden, ta den osten du har i kylen, majs, svamp, ruccola, korv, purjo, köttfärs osv. Det gick också verkligen hem hos barnen som nästan åt för mycket. 
Du behöver (för ca 4 pers):
1 pkt tortillabröd (jag använde den här gg ICAs mediumsize, 320g)
Smörgåsskinka
philadelphiaost (eller creme fraiche)
Lite fryst bladspenat (som tinats och kramats ur)
1 vitlöksklyfta
cocktailtomater
Riven ost (ca ½ dl per 'tortillatårta')

Gör så här:
Bred på ett lager philadelphia (eller creme fraiche) på alla bröden. Skär bladspenat fint och stek lite i smör/olja med pressade vitlöksklyftan. Lägg på sådär 3 skivor skinka på hälften av bröden, spenatmixen, tunt skurna skivor av tomaterna och riven ost. Lägg över tortillabröd med enbart phildelphia (el creme fraiche) som lock och lägg ner i stekpannan med lite olja. Tryck till med stekspade så de, tillsammans med värmen, limmar ihop sig med hjälp av den smälta osten. Stek dem gyllenbruna på båda sidor. Låt svalna något och skär sedan i lagom stora triangelbitar.
 
Servera gärna med guacamole eller youghurt blandat med lite ketchup eller tacosås.



Airhead och Matstugan på Instagram

 
Vet ni vad? Jag har bokat icke ombokbara tågbiljetter imorgon till mig, Magda och Annie. Vi åker till  Malmö på dop, trodde vi. Det är bara den lilla detaljen att dopet är nästa helg. Fick igår morse ett mess från min kusin som läst här på Matstugan att vi skulle till Malmö på fredag och undrade om jag hade skrivit fel....Oj vilken huvudvärk jag fick! Försökte lösa situationen, men jag har tagit ledigt från jobbet, sagt att barnen inte kommer till förskolan, och som sagt biljetterna är inte ombokbara.
 
Som tur är så har jag världens bästa, mest förstående, underbara kusin! Så nu åker vi i alla fall. Vi kommer få en härlig weekend med Linda, Jörgen och lilla Calma i Malmö. Tyvärr kommer vi inte vara med på dopet, men huvudsaken är att vi får träffas och umgås. Jag längtar verkligen efter att träffa dem nu. 
 
 
Ps. Vill ni förresten följa mig och Matstugan på Instagram så lägg till just 'matstugan'. Kanske ses vi även där, vore roligt! 



Att skira smör

Skirat smör

Beräkna ca 100 g smör per person
 
Smält smöret försiktigt. Det ska absolut inte brännas. Häll över i en kanna eller liknande. Låt stå ett litet tag så att det delar sig i en fett- och en vattendel. Rör inte runt i det. Fettdelen hamnar överst och den tyngre vattendelen i botten. Häll av den översta klara delen som är det skirade smöret från den grumliga delen (som du kastar). Du kan gärna hälla genom en sil.  
 
Ps. Skirat smör fungerar perfekt till stekning då det inte bränner mat lika lätt som vanligt smör.  



Saftig, mjuk morotskaka


Saftig morotskaka med ett relativt tunt täcke av glasyr är den bästa tänkbara kakan i världen! Det här är det bästa receptet på morotskaka, utan tvekan. Kakan blir mjuk, saftig och smälter i munnen. Det är viktigt att du använder olja och inte smör och dessutom tar 50/50 socker och farinsocker.
 
Du behöver
2 dl solrosolja
2-3 morötter 
1½ dl socker
1½ dl farinsocker
3 ägg
3½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
½ tsk salt
 
Glasyr
200 g philadelphiasost (rumsvarmt)
3/4 dl florsocker
2 msk citronsaft
 
Sikta ner florsockret i osten, och rör runt. Tillsätt citronsaft och blanda ordentligt. 
 
Gör så här
Sätt ugnen på 180 C
 
Smörj och bröa en form med löstagbara kanter (22 cm).
 
Riv morötter fint och hacka valnötter grovt - Ställ åt sidan medan du rör ihop smeten.
 
Vispa olja och socker. Tillsätt ett ägg i taget. Rör ner nötter och morötter och rör om väl. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel och salt i en bunke, rör om och blanda allt med smeten. Häll smeten i formen och in i mitten av ugnen ca 45-50 min.
 
Låt kallna. Bred på glasyren. 



Ljuvliga fiskbiffar med skirat smör

 
Veckans godaste rätt: fiskbiffar som smälter i munnen tillsammans med rårörda lingon, skirat smör och pressad potatis. Magda och Annie älskade det också. Har varit så trött och slut de första dagarna efter jullovet. Magda är ledsen på dagis och det drar all energi ur kroppen. Men att komma hem till busungarna och krama och gosa med dem har gett tillbaka lite energi. Imorgon onsdag lämnar jag dem lite senare på dagis, vi får äta frukost ihop! På fredag är jag ledig och vi åker alla tre till Malmö för att hälsa på min kusin över helgen. UNDERBART! Men nu tillbaka till fiskbiffarna!
 
Du behöver
400 g sejfilé (tinad)
1 krm vitpeppar
1 tsk salt
2 äggulor
2 msk dill (hackad)
2 msk potatismjöl
1½ dl vispgrädde
 
Gör så här
Skär fisken i mindre bitar. Lägg bitarna i bunke och tillsätt alla andra ingredienser. Mixa med stavmixer eller matberedare. Låt stå och dra i sådär 5-7 minuter. 
 
Klicka ut sådär 8 biffar. Stek dem bruna i smör, några minuter per sida.  
 
Skirat smör

Beräkna ca 100 g smör per person
 
Smält smöret försiktigt. Det ska absolut inte brännas. Häll över i en kanna eller liknande. Låt stå ett litet tag så att det delar sig i en fett- och en vattendel. Rör inte runt i det. Fettdelen hamnar överst och den tyngre vattendelen i botten. Häll av den översta klara delen som är det skirade smöret från den grumliga delen (som du kastar). Du kan gärna hälla genom en sil.  
 
Ps. Skirat smör fungerar perfekt till stekning då det inte bränner mat lika lätt som vanligt smör.  



90-tals lunch och bus

Blev bjuden på en hejdundrande 90-tals lunch hos min goda vän Maria i helgen: Bakad potatis med en massa tillbehör så man kunde fixa sin egen röra. Det blev räkor, creme fraiche, majs och tomater. Hur gott är det inte med bakad potatis!! Det var också perfekt till barnen som fick varsin liten potatis.  
Massa goda tillbehör och en fräsch sallad.
 
 
Sen busades det en del. Dagen till ära klädde jag Magda ochg Annie likadant i kläder de fick i julklapp, lite roligt. Annie och Cimon spelade Nintendo, och alla tre spelade fiskspelet (eller plockade iallafall bort alla fiskar för hand). Cimon är en så go kille som alltid kramas mycket och han försökte även lägga armen runt Annies axlar. 
 
Vi hade en otroligt mysig dag i Täby!



Dags för dagis och dags för jobb

I helgen har det förberetts för nya årets utmaningar. Magda börjar nu på dagis, på RIKTIGT. Innan jul då Magda skulle vara sådär två veckor på dagis då var hon sjuk. Förra veckan lämnade jag henne själv på dagis torsdag och fredag och hon var hjärtskärande ledsen. Jag är en rätt blödig mamma i sådana här lägen och lämnade dagis storgråtandes båda dagarna. Det kommer med största sannolikhet bli likadant flera dagar den här veckan, usch, tung vecka alltså.  Jag har iallafall köpt Omega 3 olja till henne. Jag är väldigt övertygad om effekten av Omega 3. Magda får oljan och Annie tabletter. Jag vet att det kan ta lite tid innan effekten sätter in, så jag är inte helt förvånad om Magda blir sjuk igen, men Annie har inte varit sjuk på över ett år.



Kanelmuslin klar inför första jobbveckan

Nu har jag gjort en laddning med musli. Vill ha lite i skafferiet då första jobbveckan sätter igång. Den här gången blev det med kanel och en massa sesamfrön.  
 
Du behöver

6dl havregryn 
1dl sesamfrön

½dl rårörsocker

1dl pumpakärnor el solrosfrön

½tsk salt

3 msk kanel
1dl vatten

½dl rapsolja

1dl russin  - jag använde fikon och dadlar den här gången

1 påse hackade hasselnötter. (eller hela nötter om man inte har småbarn hemma)

 

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. 


Blanda allt utom vatten, olja och torkad frukt och rör om ordentligt. Blanda samman olja och vatten, häll det över grynblandningen. Häll blandningen på en långpanna. Rosta mitt i ugnen 25-30min. Rör om då och då för att undvika att det bränns eller blir ojämn färg. Blanda i torkad frukt då det har svalnat.




Zink Grill - Månne godaste hamburgaren i stan

Gårdagskvällen spenderades i goda vänners lag på Zink Grill. En hur perfekt kväll som helst. Både jag och Åsa tog deras hamburgare på Högrevsfärs med Brioche bröd och en underbart tjock och krämig chilidressing. Det var fantastiskt gott, och mättande som bara den. Jag brukar aldrig lämna mat och hade sett fram emot efterrätterna, men det gick inte helt enkelt. Jag blev mer än mätt och mer än belåten. 
Vi uppdaterade på alla plan och jag är så tacksam över alla mina vänner. Har haft en del samtal med en vän om det här med att vara ensamstående och att det lätt blir att man inte har så mycket socialt liv för att det är svårt att orka och hinna med. Men det gäller nog inte mig, jag har en armada av vänner och kan inte minnas när jag senast kände mig ensam eller uttråkad. Vi hade i alla fall en härlig kväll där vi pratade om allt från struliga barn  till struliga män, bra böcker och dåliga böcker, jobb, livet och framförallt vi skrattade massor!
Den enda i gänget som tog en  liten liten avslutning var  Lena som inte ens hade ätit (hon kom direkt från en sak med sin familj där de hade ätit ihop). Hon tog en tryffel. Jag tog en god kopp med rött te och Åsa lite kaffe. Kan varmt rekommendera Zink Grill. 
Åsa hade med en julklapp till mig, en bok som ska uppmuntra mig till att börja springa. Hon är själv så otroligt vältränad och disciplinerad i sin träning. Dessutom lyckades hon övertala mig under kvällen till att hon skulle få boka in oss på tjejmilen direkt efter sommaren. Hon vet ju att jag är tävlingsmänniska, och blir jag utmanad så gör jag allt för att lyckas. I nuläget skulle jag inte komma ens 5 km,  så nu sjutton här måste tränas!!!



Hjortronpaj med äkta vanilj

Medan jag är på Zink Grill så tänkte jag att ni också skulle få något gott att titta på så jag tidsinställde ett inlägg till er. Jag gjorde ju en hjortronpaj som är värd att komma med här på Matstugan. Den innehåller också äkta vanilj som är så otroligt gott! Den är väldigt lätt att svänga till och allt utan täcket med hjortron (som tar 2 minuter att bre på) kan du göra dagen innan.  
Du behöver
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 g smör
1 äggula
 
Fyllning
3 ägg
1½ dl strösocker
½ vaniljstång
2 dl creme fraiche
2 msk vetemjöl
 
2 dl hjortron
1 dl hjortronsylt
 
Gör så här
Nyp ihop smör, mjöl, socker så det blir en något gryning deg. Blanda ner äggulan och rör ihop till en jämn deg. Tryck ut den i en form med löstagbar kant (ca 24 cm). Ställ in formen med degen i kylen ca 30 min. 
 
Sätt ugnen på 200 C
 
Vispa ägg och socker fluffigt. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna och blanda i äggsmeten. Tillsätt de andra ingredienserna till fyllningen (men inte hjortron och sylt). Häll fyllningen i formen. In i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kallna (kan gärna stå över natten). 
 
Blanda bär och sylt och fördela över pajen. Gott med vaniljglass till! 



Ikväll blir det Zink Grill

Jajamänsan! Jag ska gå på restaurang med två nära vänner. Vi har pratat om att ses nu i flera månader, och äntligen har vi fått till det. Vi har alla två barn var, jobbar och står i. Då är det verkligen toppen att boka in en kväll så här utan barn så vi kan uppdatera livet lite. 
Det var faktiskt jag som föreslog Zink Grill, som ligger på Biblioteksgatan. Tipset fick jag från Leila. Hon har flera gånger på sin sida skrivit att hon varit på Zink, åtminstone en gång med Marie Serneholt. Hur som så rekommenderar hon Zink och det är tydligen inte bara maten som är kanon utan desserterna ska var gudomliga. Jag längtar redan och är hungrig som bara den.
 
Är det någon av er kära läsare som har varit på Zink? Rekommendera gärna vad jag ska äta från menyn (jag kikar in lite snabbt innan jag beställer runt 19 snåret). Återkommer imorgon med rapport. Trevlig kväll!
 
(Bilderna är från Zink Grills hemsida



Bajsspelet ett småroligt tidsfördriv

Vi har spenderat kvällarna här med att spela det nya spelet som tomten kom med i år: Bajsspelet - Ett skitroligt spel. Det är ett spel för 2-8 personer och passar barn över 3 år. Det står på baksidan att det beräknas ta cirka 15 min att spela en omgång. 
 

Jag tyckte först att det verkade lite väl enkelt, men märkte att det var väldigt nyttigt att lära sig att räkna och flytta en spelpjäs för Annie som nu är nästan 5 år. Det är inte så självklart som man tror. Att spelregelerna är så enkla är även det mycket bra för små barn. Dessutom går det så snabbt att spela en omgång att de inte hinner börja skruva på sig och ge upp. Lite saknar jag dock spänningsmoment. Men på det hela ett mycket bra första spel för små barn i kiss- och bajsåldern. 

 
Ps. om ni tycker att Lång-bajs ser lite underlig ut och sitter upp och ner, så har ni rätt. Magda fick tag på Lång-bajs och hann smaska och vika lite i kanten, så den blev lite tilltufsad.



Mjölkchokladkladdkaka

Här har ni kladdkakan jag gjorde till mitt besök igår. Jag har gjort den förut, och den är alltid god. Den här gången glömde jag den i ugnen då  jag gjorde pytten och samtidigt pratade. Kanterna blev därför något hårda. 
 
Du behöver
4 ägg
5 dl socker
2,5 dl smält smör (så stod det i receptet så det är bara att smälta och mäta)
3 dl vetemjöl
2,5 tsk vaniljsocker
250 g mjölkchoklad
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C

Smörj och bröa en form med löstagbar kant.

Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner det smälta, avsvalnade smöret. Blanda mjöl med bakpulver, vaniljsocker och kakao och rör ner i äggsmeten. Smält chokladen sakta i vattenbad och blanda ner i smeten.

In i ugnen sådär 35-40 min.



Pyttipanna och trevligt häng

 
Igår var Moa, Dennis och lilla Ebbe här. De var så gulliga och köpte med sig massa potatis (och genom misstag även en massa massa lök, kanske blir en löksoppa toppad med bröd och ost på de lökarna). Potatisen och löken tillsammans med rester från julen i form av skinka och korv blev såklart en stor pyttipanna
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du behöver
Rester från julbordet, t ex skinka, korv, revbensspjäll (du kan även använda falukorv)
Rå potatis
lök (går bra med både röd och vanlig gul lök)
smör, salt, peppar, ägg, rödbetor, HP sauce och gärna färska örter t ex gräslök
 
Gör så här
Skala potatisarna och skär i små kuber. Stek i rikligt med smör i sådär 10 minuter tills de är mjuka och lite brynta. Ta ur dem ur pannan och lägg i löken med en klick smör. Stek löken mjuk. Skär allt kött i småkuber och lägg i med löken och stek på. Tillsätt potatisen och låt allt bli varmt. Salta och peppra.
Stek antal ägg så alla får varsitt. Servera med rödbetor, ägg, HP sauce.
Efter pytten blev det en väldigt chokladig kladdkaka, megaröj, Madickenfilm och soffhäng. Mysig dag!



Quiche Lorraine på skinkaresterna

 
I dagarna har jag använt mig av skinkan som blev över från julbordet. Har ni ingen över så säljs skinka ut just nu till brakpriser. Kan ni få tag på en rapsgrisskinka så slå till! Skinka är magert kött så ingen fara om ni har gett det dära vanligaste nyårslöftet.  
 
Vill du göra en LCHF variant? LÄTT! Strunta i pajskalet och byt ut creme fraiche och mjölk mot 3 dl vispgrädde (den feta grädden gör att pajen släpper från formen)
 
Du behöver
Pajdeg
100g smör
2½ dl vetemjöl
nypa salt
2 msk iskallt vatten
 
Pajfyllning
300 g rökt skinka (tärningar)
250 g ost (gärna smakrik, kanske har cheddar över från julbordet?)
2 dl purjolök
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
3 ägg
1,5 dl creme fraiche
1,5 dl mjölk
 
Gör så här 
Sätt ugnen på 225 C
 
Nyp ihop kylskåpskallt smör med vetemjöl och salt. Blanda ner vattnet och få snabbt ihop till en deg (eller kör allt i matberedare). Tryck ut i form med löstagbara kant (24 cm). Ställ in i kylen ca 30 min. 
 
Strimla purjon, skär skinka i tärningar och riv osten. Strössla ner allt i ogräddade pajskalet.
 
Blanda ihop ägg, creme fraiche, mjölk, salt och peppar. Häll det i pajskalet över fyllningen.
Grädda nedersta falsen sådär 40 minuter. 
 
Ps. Om det blir för mörkt på ytan mot slutet så sätter du bara över lite ugnsfolie.



Stukad fot och bra bok!

Så här ser det ut från nyårsafton, suck! Tyvärr ingen glamorös stukning som att jag halkade på skumpan, dansade vilt eller var ute på högklackat på stan. Har bara trampat fel. Då jag vaknade på nyårsdagen så var utsidan på foten som en boll. Jag ringde sjukrådgivningen och de sa att jag skulle linda foten, sitta i högläge med foten och vila. Tja, det är ju inte direkt i den situationen jag lever. Testa att säga det till Magda och Annie. På nyårssdagen fick jag hjälp av Magdas pappa, men idag onsdag är jag själv med barnen. Är på lite dåligt humör över att jag inte har någon förälder som intresserar sig för sina barnbarn och skulle kunna ta dem idag (även om jag är van med den situationen sedan många år tillbaka). 
MEN, inget ont som inte har något gott med sig. Jag började på nyårsdagen läsa En Dag av David Nicholls. Den har legat vid sidan av sängen sådär 1 år nu, huh! Den verkar så bra! Har ni läst den? 



2013 firades in storstilat

Årets kärlekspar och kvällens värdpar: Titti och Ragnar.  Nyss hemkomna från Mexico och alldeles alldeles nyförlovade. Kan inte med ord beskriva hur glad jag blev över nyheten. Titti och jag är bästisar från gymnasiet och hon är en mycket nära vän till mig.
Årets barnteam bestod av 7 härliga barn, busigare än någonsin. Annie gick och la sig vid 11, ändrade sig, gick upp till 12 slaget och somnade sen först vid 1 tiden. Magda somnade vid 20 och vaknade till lite efter 12 och dansade runt ett tag.
En underbar Margarita var kvällens fördrink, Margaritas är min favoritdrink alla kategorier. 
Kalle hade gjort en underbar förrätt: skaldjursceviche. Titti och Ragnar en ljuvlig huvudrätt: lammytterfilé med rotfruktsgratäng, kantarellsås, myntasås och sparris. Tittis fantastiska söner som jag har känt sen de var små.
Kalle och Ragnar, det bästa sällskapet tillsammans med god champagne.Min efterrätt
:Isad mandarinsoppa med vit chokladmousse och kanderade mandlar. God!
Jag, Magda och Annie hade den mest perfekta kväll som avslutades med Champagne ute då alla fyrverkerier exploderade. Vi sov över och på morgonen grät Annie över att behöva lämna. 
 
TACK bästa Titti och Ragnar för ett underbart nyårsfirande, kunde inte ha varit bättre!



Skridskor och varm choklad

God Morgon 2013!! Har ni firat ordentligt, hunnit sova? Vi har varit vakna nu sedan länge. Idag blir det ingen skridskoåkning med så här har det sett ut hos oss mest varje dag under jullovet. Nescafés Dolce Gusto har gått varm med Varm choklad kapslar rakt ner i termosen. Jag kan så rekommendera Dolce Guston. Jag har haft min i 1 år nu och gjort allt från cappucino, chai latte, espresso, latte, Zoegas kaffevarianter, vanligt kaffe till på sommaren iste och iskaffe.  
Sen har vi packat ihop skridskor och gett oss av till ishallen. De har sådär 2 timmar varje dag för allmänheten. Hur mysigt är det inte att åka en stund, pausa för att dricka varm choklad, äta några pepparkakor och smörgåssnittar och sen åka igen så att kinderna blir alldeles rosiga?





    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin