Doft av blodapelsin, pepparkakor och vintriga servetter

Doftljus har vi alltid alltid hemma under den mörka delen av året. Hittade dessa godingar på Åhléns! Blodapelsin och pepparkaka, perfekt!
 
De hade också vackraste vinterservetterna med vintrig hjort på ena sidan och stickat på andra sidan...oemotståndliga. Gillar alla djurmotiv som finns på allt från servetter till påslakan, kuddar, tavlor och porslin. 



Alltså, Världens godaste, krämigaste Tacopaj

Vet ni att Tacopaj är det mest poulära rätten, enligt sökningarna på nätet. På förra Årets Kock event så hade Arla tagit fram statistik på vad vi i Sverige söker mest på. Vilken efterrätt/bakverk tror ni vi söker mest på? Kladdkaka, förstås. Hur som, här får ni recept på vår Tacopaj, som jag anser vara helt klart godast, alla kategorier. Majonäsen gör den härligt krämig.
 
Jag har gjort den många gånger tidigare, så se Tacopaj för receptet. Snart helg igen!



Sista andetaget

Känns som att det är bland de sista dagarna det är såhär höstigt vackert. Snart drar löven iväg. Jag sitter hemma och rättar idag, prov på prov på prov....tar aldrig slut. Däremellan planerar jag lite Crock pot recept.Har ni använt Crock pot, slowcooker? Man lassar in ingredienserna och trycker igång den, så kan den stå så över dagen tills man kommer hem - Middagen klar Tadaaaa!



Väder för en riktigt redigt knäckig äppelpaj

Den här pajen bjöds jag på i helgen och ni bara måste göra den: knäckigt skal och mjuka äpplen under skalet. Vi åt den med råkräm till och det var WOW! Så här kommer recept på 2 goda saker på ett bräde. 
Höstigt gott!
Till pajen var det underbart underbart gott med Iscider till de vuxna och Kiviks Årets Skörd, Äppelmust på Rödnos.Iscider finns på systemet och har förutom äpple inslag av apelsin och honung. Kiviks Årets Skörd är gjord på Discoveryäpplen eller Rödnos som de också kallas. 
 
Du behöver
5 äpplen
150 g smör
1,5 dl socker
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ dl ljus sirap
2 msk mjölk
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
 
Smöra en ugnsfast form
 
Skala äpplena, kärna ur och skiva dem. Fördela skivorna i formen.
 
Smält smöret och dra kastrullen från värmen. Tillsätt socker, havregryn, mjöl, bakpulver, sirap och mjölk. Rör om. Bred och klicka ut smeten över äpplena så att de täcks. In i ugnen cirka 30 minuter tills pajen blivit knäckig och gyllenbrun. 
 
Råkräm
1 vaniljstång
2 st äggulor
0,75 dl strösocker
3 dl vispgrädde
 
Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i en bunke. Tillsätt äggulor och socker. Vispa allt fluffigt. 
 
Vispa grädden och vänd ner den med äggvispet. 



Mustig Kikärtsgryta på GoGreens Ready in 5 kikärtor

Jag fick hem ett bud med GoGreens nya innovation, Ready in 5 produkter. GoGreen har tagit fram en produktinnovation som består av förkokta och lufttorkade baljväxter som säljs som torrvara men är färdiga att äta efter bara några få minuters kokning. Produkterna i serien har samma smak, näringsvärde och kvalitet som motsvarande traditionella torkade baljväxter men är förkokta och behöver därför inte blötläggas eller koka i oändlighet. Jag gjorde den här himmelska kikärtsgrytan med deras Ready in 5 kikärtor och det gick snabbt och var så gott. Därför tänkte jag att ni skulle få receptet. 
I serien Ready in 5 ingår flera olika slags Ärtor och linser. Jag tyckte de var fantastiska att använda för att det gick så snabbt och smidigt och ni kommer få se lite mer gott som jag gjort av dem. Men så älskar jag allt med kikärter och linser. GoGreen är först i Norden med detta produktsortiment faktiskt! 
 
Du behöver (4 pers)

3 dl GoGreen Ready in 5 Kikärter
1 hackad gul lök

1 morot

800 g krossade tomater
2 dl vatten
0,5 grönsaksbuljongtärning
3 dl apelsinjuice
3 msk jordnötssmör 
2 msk curry
1 tsk oregano
1 tsk chilipeppar
Salt och peppar efter behov
En näve cashewnötter

 

Gör så här

Hacka löken, skär moroten i mindre bitar och stek tillsammans med kikärtorna i en kastrull ett par minuter på medelvärme. 

 

Tillsätt krossade tomater, vatten, grönsaksbuljongtärning, apelsinjuice och jordnötssmör i kastrullen och rör ihop. Smaka av med kryddorna.

 

Låt grytan koka upp och låt puttra i 15 minuter på medelvärme. Häll i nötterna när någon minut av koktiden återstår. Salta och peppra efter smak. Servera med basmatiris och en grönsallad, eller som jag bröd och sallad.

Ps. Älskar dessa smågrytor som kommer med ett litet glaslock till. Så söta och praktiska. Kommer från Pyrex.



Morgonstund har guld i mund

Ibland, ser det ut så här på mornarna, och då blir precis hela hjärtat varmt. Att se kärleken mellan dem sådär på morgonen, mitt i all förberedelse-för-dagis-stress, får en verkligen att stanna upp och bara vara i nuet för en liten stund av lycka. 



Köttfärsrullar i het sås

Kan tyvärr inte ta åt mig äran för den här rätten. Jag hade 500 g köttfärs i kylen och total idétorka. Hittade det här receptet på Arla och det blev jättegott, så tänkte att ni skulle få det också.  Det går väldigt snabbt att göra och smakade riktigt gott. 
Du Behöver (4 pers)
400 g köttfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk spiskummin
1 vitlöksklyfta - pressad
1 dl creme fraiche
(koriander)
 
Sås
1 gul lök
400 g krossade tomater
1 köttbuljongtärning
2 tsk chipotlepasta
1 dl crème fraiche
smör
 
Gör så här

Börja med såsen. Skala och hacka löken. Fräs i smör i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen koka ca 5 min.

 

Blanda köttfärs, salt, peppar, spiskummin, vitlök och crème fraiche. Rör till en jämn smet. Forma färsen till ovala bullar. Stek dem runt om i smör i en stekpanna ca 8 min. Lägg ner dem i såsen och strö över koriander.




Ny burk Manukahonung

Äntligen en ny burk Manukahonung. Världens bästa honung. Barnen får cirka 1/3 tesked Manuka honung varje dag. Det är en mirakelhonung som förhoppningsvis ska hålla oss friskare i vinter än förra vintern. Jag skickar efter mina burkar från MåBra för att de är prisvärda och har snabba leveranser. Men alla hälsokostbutiker har honungen. 
 
Det finns en massa studier som visar på honungens anitbakteriella egenskaper, och specifikt Manukahonungen. Vårdförbundet skriver om Manukahonung HÄR, Svenska Dagbladet skriver om studier på Manukahonung HÄR, eller HÄR där en studie som Karolinska har gjort redovisar att svensk Ljunghonung har liknande egenskaper, men inte fullt lika effektiva som Manukahonung. 
 
Ps. Kom bara ihåg att inte ta Manukahonung i teet. Den funkar inte med värme



Månadens Gästinlägg - Alexander Öqvist

5 fel du gör på dieten

 

Det skrivs dagligen om nya dieter och metoder för att gå ner i vikt och komma i sitt livs form. Många provar nya dieter varannan vecka och lyckas aldrig nå sina mål. Låter det bekant? I den här artikeln kommer jag att ta upp 5 vanliga fel många gör på dieten. Att vara medveten och förberedd på eventuella hinder kommer göra det enklare för dig att genomföra din diet och faktiskt nå ditt mål.

 

1. Du har läst i tidningen att du kan få platt mage på 4 veckor

 

Bara för att det står i tidningen att du på endast 4 veckor kan få platt mage betyder inte det att det stämmer eller kommer bli enkelt. I dom flesta fall kräver det antagligen mer tid och mer jobb än vad som skrivs. För dom som redan är i bra form kan 4 veckor räcka. Men var realistisk och tänk efter en extra gång. Kan du verkligen uppnå det på bara 4 veckor eller tar det längre tid? Sätt ett realistiskt mål som du faktiskt kan uppnå.

 

2. Du planerar inte din vardag, mat och träning tillräckligt bra

 

För att lyckas med dieten och nå målet så krävs det att man planerar och strukturerar upp allt kring det. Räkna ut hur mycket kalorier du gör av med under vilodag och träningsdag. Räkna ut hur mycket du ska äta varje dag för att kunna uppnå ditt mål. Vill du ner i vikt? Ja, då krävs det ett kaloriunderskott för att uppnå det. Det räcker inte att äta bra en dag i veckan och sen slarva under dom andra dagarna. Gör matlådor och planera för kommande dagar så att du är förberedd på eventuella hinder.

 

3. Du dricker alkohol under dieten

 

Tyvärr så har alkohol blivit en del av mångas vardag eller helg. Alkohol kommer att påverka din förbränning negativt och även påverka din muskeltillväxt negativt. Det finns absolut ingen anledning till att dricka alkohol om man vill komma i bättre form eller göra en livsstilsförändring. Är du en person som gillar att dricka alkhol till maten eller unna dig det under helgen? Då bör du fundera vad som är viktigast för dig. Att fortsätta dricka alkohol eller ha en möjlighet att nå ditt mål? För om du fortsätter dricka alkohol en eller flera gånger i veckan kommer du med största sannolikhet inte klara uppnå ditt mål på den tiden du önskar.

 

4. Du stressar för mycket och vilar för lite

 

Att kroppen producerar stresshormoner är kanske inget nytt för dom flesta. Att stresshormoner är något vi behöver dagligen är heller kanske inget nytt. Det många inte tänker på är vad stress och för lite vila kan göra med kroppen över tid. Stress är i sig inte speciellt farligt men om det pågår över längre tid kommer det påverka kroppen negativt. Stress över längre tid bidrar till en rad olika sjukdomar men det kommer också att öka din fettinlagring och hindra muskeltillväxt. Det som har ett samband är sömn och stress. Det som händer om man sover för lite är att man aldrig låter kroppens stresshormoner sjunka till en normal nivå. Så glöm inte att sova tillräckligt och lyssna på kroppen.

 

5. Du ger upp för snabbt

 

Att göra en förändring tar tid och det absolut vanligaste misstaget folk gör är att dom ger upp efter 2 veckor för att dom inte ser framgång. Acceptera att det kommer ta tid innan du ser stora förändringar och innan du uppnår ditt mål.

Du behöver inte väga dig varje dag för vikten kommer garanterat att gå upp och ner under dieten.  Var istället bestämd på att du ska klara detta och genomför det som planerat. Ha tålamod och ge inte upp!

 

 

 

Inlägget är skrivet av Alexander Öqvist som driver eget företag som Personlig Tränare på www.noregrets.se




De läckraste torkade hallonen

Föll pladask för ekologiskt odlade, torkade hallonen från Saltå Kvarn. Skulle kunna äta dem som godis och kommer köpa dem till barnen.  Blir perfekta att dekorera bakverk och desserter med dessutom. Supersnyggt förpackade är de också.



Veckomeny - Höstlov?


Har ni höstlov den här veckan? Jag har, så kallat höstlov, en sanning med modifikation. Vi har två dagars möten och arbete på skolan. Onsdag till fredag har vi eget arbete. Jag kommer inte kunna vara ledig en sekund då jag har miljoner prov att rätta. Bra att få tid att rätta dem, men riktigt tråkigt att inte kunna göra något med barnen. Men hoppas det kommer bli en skön höstvecka  med mycket sol i alla fall:-)
 
Måste bara tipsa om en av mina favoritdesserter: Äpple- och Chevreflarn med kräm på vit choklad och färskost. Låter kanske konstigt, men det är explosioner av lyckade smakkombinationer här. 



Läskigt god Pumpasoppa

Här kommer mitt favoritrecept på pumpasoppa, den är lätt att fixa, går snabbt och är oemotståndligt god!
 
Du behöver
5 dl skalad, urkärnad butternut pumpa
1 purjolök
2 msk olivolja
3 dl äppelcider
8 dl hönsbuljong
2 dl vispgrädde
flingsalt, svartpeppar
 
Dekorering
Rostade pumpakärnmor
God korv (jag använde Ingelstas lökkorv som jag rostade i ugnen)
Butternutpumpan
 
Gör så här
Skölj och skär purjon i bitar. Skär pumpan i kuber. Fräs på pumpa och purjo i olivolja. Häll ner cider, buljong, grädde.Småkoka allt i 20 minuter. Mixa slät med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. 
 
Rosta på pumpakärnorna i het stekpanna utan olja. Akta så de inte bränns!



Goood Morgon söndag

Gooood  Morgon på er! Har ni en mysig helg? Jag och Annie har en helg på tu man hand, men inte direkt bara hon och jag. Vi har varit sociala utan dess like, igår en helt underbar lunch hos min vän med barn. Sedan gjorde vi lite fynd på stan. På kvällen kom en vän med son över och vi gjorde iordning pumpan som ni ser. Idag är det städdag i föreningen och sedan ska vi dra vidare till Täby Centrum och möta upp en tredje vän med barn. Gör ni något extra mysigt i helgen?
Ps. En läsare undrade vad man gör med pumpaköttet. Vet ni? Just dessa lyktpumpor har jag fått för mig att man inte gör något med innehållet, har jag fel? Till pumpasoppa, ugnsrostad pumpa osv använder jag Butternut pumpan, den är underbar i smaken. 



Halloween

Det närmar sig Halloween. Hur firar ni? Sätter ni ljus på en grav? Går ni på Halloweenfest? Ordnar ni något i Halloweenstil för barnen?
 
Vi brukar ta en promenad till närmsta kyrkogård (som ligger 2 minuter bort), det är vackrade än vackrast på Alla Helgons kväll med miljoner ljus över hela kyrkogården, magiskt. Vi brukar äta extra gott och framförallt vara tillsammmans och mysa. 



Jessicas ljuvliga banakaka med jordnötssmörfrosting


Jessica hade med sig en helt gudomlig kaka då vi åt middag, den smakade juligt av kryddor som kardemumma, kanel, ingeföra, godis av jordnötssmöret och helt fantastiskt av banan och valnötter. Den här kakan har allt. Nu är det så att den kommer ingå i hennes och Maria Blohms kommande bok om söta bakverk. Boken kommer i augusti. MEN hon avslöjade lite grann, sä här är den på ett ungefär:
 
Kryddig banankaka
1 mjuk banankaka (här är receptet hemligt på just deras, men gör efter något annat bra recept). Krydda smeten med 2 tsk kanel. 2 tsk kardemumma, 2 tsk ingefära, handfull valnötter. 
 
Jordnötsfrostingen
På ett ungefär så här: Vispa 40 g smör med 2 msk jordnötsmör, 1,5 dl florsocker och ett par nypor flingsalt. Bred över kakan. 
 
NJUUUUUT!



Lite Risotto över månne?

Funderar ni på lite risotto till helgen? Gör då gärna lite extra. Eller det brukar kanske bli lite över? Här är godaste resträtten, stekt risotto. Jag skulle faktiskt kunna tänka mig att göra en sats med risotto bara för att steka på. Jag testade två olika varianter, den längst till vänster är stekt som den är och blir knaprig och krispig och den till höger är vänd i panko ströbröd och sedan stekt, den blir inte lika knaprig. Kanske snäppet godare utan Panko. 
Kom bara ihåg att du måste lägga över risotton i en form rätt så direkt, för då den kallnat helt så stelnar osten i den och den går inte att forma. Lägg alltså över den i en bakplåtspappersklädd form. Då den kallnat går den riktigt bra att skära med en vass kniv. 
Stek gyllenbruna i smör eller olivolja och jag lovar du kommer inte kunna sluta äta. Jag åt dem med sallad till. Kombinationen av ost, svamp, örter oc knaprigt ris är så galet gott. 



Äpplig Prosecco - Woop Woop det är fredag!

Frisk proseccodrink med äpplig smak? Här är den! Älskar mina Ittalaglas som jag fick i födelsedagspresent.
 
Du behöver (per glas)
Prosecco
2 cl calvados
skvätt äppeljuice
isbitar, citronskivor, torkade tranbär
 
Gör så här
Lägg i några isbitar i glaset. Häll i calvados, en skvätt äppeljuice och toppa med prosecco. Skär skiva citron och lägg i sådär 1-2 torkade tranbär. 
Bra Proseccosällskap, dubbeltumme upp!



Krustader med godaste röran

 
Dessa krustader fick jag hos min vän Angelica på hennes fest. Ni bara måste testa, vansinnigt gott. Hon har svängt ihop det hela så ni får smaka er fram till just er favoritkombo. Gör gärna röran en dag innan så den får stå och dra lite. På ett ungefär så här:
 
Du behöver
Kantareller
rödlök (finhackad)
Philadelphia
parmesan (finriven)
sambal olek
smör, flingsalt, svartpeppar
 
Gör så här
Stek kantarellerna i en torr panna tills de knäpper. Tillsätt rödlök med smör och mjukstek. Strö över lite flingsalt. Häll över i en bunke. Tillsätt philadelphia, parmesan, svartpeppar och lite sambal olek. Låt gärna vila ett tag. Pyttsa ner i krustaderna.



Grattis till en Bonde På Köpet låda!

 
Äntligen har jag valt ut 2 vinnare av en härlig Bonde På Köpet låda proppfull med de läckraste svenska delikatesserna. Inte lätt! Men här är två värdiga vinnare.
 
Grattis och maila direkt era adresser till mig på [email protected] så kommer lådan på posten!
 
Annelie med motiveringen:
Hej! På min hylla placerar jag ekologisk mjölk och ekologisk vispgrädde, båda från Hjordnära samt en ask härliga björnbär från Sandvik. Av de ingredienserna och ett par till skulle jag röra ihop en len och ljuvlig pannacotta som skulle serveras med rårörda björnbär. Mums! Vi försöker alltid att tänka ett steg till i butiken och välja det som är nära, ekologiskt och helst även rättvisemärkt. Just därför skulle det vara kul att vinna denna fantastiska låda och få prova lite nya godheter. //Annelie
 
OCH
 
Louise med mmotiveringen:
Det fanns ju så otroligt mycket gott att välja på men dessa gjorde att det vattnades lite extra i min mun. 

- Tunnbrödchips från Mörsjö Deli 
- Äppelmust körsbär från Öspabfrukt 
- Västerbotten Ost från Norrmejerierna 

Jag växte upp i ett hushåll där vi aldrig hade särskilt mycket pengar. Min pappa var ensamstående och han fick ofta "trolla" men knäna, som han brukade säga. Trots att vi hade ont om pengar var mat aldrig något som prioriterades bort, snarare tvärtom. 

Vi lärde oss tidigt skillnad på mat och mat, bra kvalité och hur mat faktiskt ska smaka. Vi åt inte lyxiga mat varje dag men vi åt bra mat. Pappa tog gärna med oss barn till olika gårdar för att handla ägg, grönsaker och andra varor direkt på plats. 

Denna fantastiska kunskap som han gav oss som små barn lever idag kvar hos mig. Vissa av mina vänner kallar mig för matsnobb, vilket är så fel, för jag handlar ofta mycket billigare mat än vad dom gör. Men jag gör medvetna mat, klämmer och känner på mina råvaror och framförallt så ÄLSKAR jag mat. 

När jag ska unna mig något och lyxa till det hemma så köper jag hem lite fina charkuterier och njuter. 

Det hade varit underbart att, som fattig student, få vinna denna fina delikatesslåda och ta med den hem till min pappa så vi kan äta, njuta och dela vår passion.



Chili på högrev, choklad och mörkt öl

Här en favorit i repris: långkokt högrev med vitlök, mörk choklad och mörkt öl blir en mumsig chili. Du kokar det hela i sådär 4-6 timmar så börja direkt då du kommer hem från jobbet. Men det som är suveränt är att det sköter sig, mer eller mindre, sig självt på spisen. 
Till chilin är det kanongott med Guacamole, gräddfil som jag spritsade över tacoschipsen (Texas Longhorns så bäst!), men jag hade även en skål på sidan, för det är gott med mycket gräddfil till. Några bitar majskolv är inte heller fel såväl som lite paprika och sallad.
Du behöver
1 kg högrev skurna i fina grytbitar men inte för små
3 gula lökar
1 pkt bacon
1 hel vitlök
2 färska jalapenos
2-3 tsk spiskummin
1-2 tsk kryddpeppar
2-3 tsk svartpeppar
2 flaskor mörkt öl
1 kaka Lindt choklad Havssalt (Läggs i efter halva tiden)
Hickory & Brown Sugar Barbecue Sauce (Sweet Baby Ray's) eller någon annan rökig såstyp
Salt
Jag använde det här mörka ölet på rekommendation av Systembolaget som sa att det passade finfint till Chili på högrev. För att få fram en röksmak till chilin använde jag Hickorysåsen på bilden. Jag tyckte den passade väldigt bra då den även har en lätt söthet. Men hittar du inte den i butiken så leta efter något annat med hickory i helt enkelt.
 
Gör så här
Hacka lök, strimla baconet i små bitar. Fräs bacon i en torr gjutjärnsgryta, i med lök. Skär köttet i mellanstora bitar och lägg i grytan och bryn tills det får lite färg. Pressa ner hela vitlöken och tillsätt alla kryddor, chili samt öl. Låt sjuda under lock tills all vätska har kokat in, minst 4 timmar.Glöm inte lägga i chokladen efter 2 timmar. Om det krävs mer vätska så ta vatten, 1 dl i taget. Smaka av med salt och barbecuesåsen (Jag tog i ca 5 msk).
 
När chilin är klar kan du dra en gaffel genom köttet och det fransar sig, dvs faller samman. 



Deviled eggs med olivspindlar

 
Deviled eggs, supervanligt i USA. Vi har våra ägghalvor med majonäs som vi älskar på påsk, bufféer, jul osv. Amerikanarna har sin version där man blandar äggulan med majonäs, lite senap och vinäger, och det blir hur gott som helst. Jag tror faktiskt att det kommer bli deviled eggs i fortsättningen till alla bufféer nu, har helt fastnat för dem. 
Du kan variera dem på massor av sätt, ta en annan vinäger, blanda i lite pepparrot, wasabi eller chipotle i röran, dekorera dem med räkor, gräslök, dill, knaperstekt bacon, bitar av soltorkad tomat. citron- eller limeskal.
 
Du behöver (för 12 st ägghalvor)
6 st hårdkokta ägg (skalade och delade)
3 msk majonäs 
1 tsk dijonsenap
3/4 tsk vit vinäger (eller vit balsamvinäger, äppelcidervinäger, champagnevinäger)
 salt, peppar, rökt paprika (smoked paprika)
 
Gör så här
Ta ur äggulorna i varje ägghalva och mosa dem. Blanda dem med resten av ingredienserna i en skål. Smaka av med salt och peppar. Fyll varje halva med röran. Antingen med hjälp av sked eller spritsa ner röran. Pudra gärna över lite smoked parikapulver.
 
Olivspindlar
Svarta oliver. Dela oliverna på mitten och placera 'kroppen' på varje fylld ägghalva. Dela ytterligare några, skär 'ben' och lägg på. Lite pilligt, men värt det!



Glada galgar

De här gladgalgarna från Jysk har Annie till sina klänningar. Gillar färgerna skarpt. Ska köpa på mig lite flera. De kommer i tre-pack i den här färgkonstellationen eller i ljusblått/gult/grönt.
 
Ps. Glöm inte tävla om ett presentkort från Jysk på 500 Kr. Du hittar tävlingen HÄR.



Middag med Jessica, spindlar, chili och jordnötssmörkräm

Så fantastiskt mysig kväll igår med Jessica. Hon kom över på middag och massa prat! Vi har inte uppdaterat på länge, så nu pratade vi om högt och lågt hela kvällen.  Vi började med lite Prosecco med Calvados, äppeljuice med mera. Alla recept kommer här på bloggen inom den närmsta tiden. 
Förrätten, Deviled eggs med spindlar, ingen tvekan om att det är Halloweentider nu va?  
Sedan blev det Chili på högrev och mörk choklad och massa annat. Lite guacamole, gräddfil och så till. 
Jag och Jessica lärde känna varandra då jag var nyseparerad med liten bebis och hon mittemellan jobb. Vi hade massa tid och en hel del att prata om, där växte vänskapen fram. Nu har vi båda fullt upp, men en så stadig vänskap där vi vet så mycket om varandra att vi snabbt uppdaterar. Nu har vi dock inte haft tid att riktigt prata på länge, så otroligt skönt att få göra det under en helkväll.
 
 
 
Jessica hade med sig vääääärldens godaste kaka: banankaka med valnötter och kardemumma och valnötter, toppad med jordnötssmör. Så galet god och så galet underbar kväll.  
Den omtänksammaste vän man kan ha. Jessica hade varit i Barcelona och hade köpt saffran och burken sweet paprika med till mig. 



Pressdag på Prat PR

Jag var på en väldigt trevlig pressfrukost på Prat Pr häromdagen. En pressdag är då de visar upp sina samarbetspartners produkter, guldkorn från ordinarie sortiment och en massa roliga nyheter. Så roligt att jag och Rose-Marie kunde gå samtidigt dessutom. Började med god frukost från Saltå Kvarn och Arla. 
Jysk visade upp riktiga vill-ha-saker. Den här sängen är to-die-for. Ville bara ta med frukosten från Saltå Kvarn och krypa ner mellan kuddarna och täcket och stanna hela dagen.
Det här vitrinskåpet är nytt i sortimentet. Så fint! Glöm inte att ni nu kan vinna ett presentkort hos Jysk på 500 Kr på bloggen, tävlar gör ni HÄR.
Så fina kuddar med ugglor på också. 
Pyrex satsar på ett fantastiskt barnsortiment med roliga silikonformar med bl a cikusmotiv. Det finurliga med deras silikonformar är att de svalnar, mer eller mindre direkt, så barnen inte bränner sig. Gillar även deras glasfat skarpt. Det är ugnsfast och tål temeperatur upp till 240 grader. Gulligt att ställa knäckformarna på till exempel. 
Reima och Sorel visade upp fina kläder inför vinter och vår dessutom. 



Råraka med magisk svampröra

  
Så här gott kan det ju knappast vara på en vardag tänkte jag då jag åt den krispiga rårakan med en krämig svampröra med trattisar, fetaost, honung osv. Den här rätten kan man göra som förrätt, huvudrätt, helgrätt eller vardagsrätt. Den passar verkligen överallt.  
Du behöver
Rårakor (4 pers)
4-6 potatisar
smör, salt, vitpeppar
 
Svampröra
500 g svamp (valfri)
1 gul lök
1½ dl creme fraiche
½ paket fetaost (75g)
½ köttbuljongtärning
2 msk vatten
1 tsk honung
2 msk färska örter
salt, vitpeppar
smör
 
Gör så här
Rårakor
Skala och riv potatisen grovt med ett rivjärn. Hetta upp stekpannan med smör. Lägg i 1/4 av den rivan potatisen och platta ut så det blir som en liten pannkaka. Stek gyllenbruna och krispiga på båda sidor. 
 
Svampröra
Rensa svampen. Stek i torr stekpanna tills svampen börjar knäppa, först då är det dags att tillsätta smör. Hacka löken fint och pyttsa ner med svampen. I med Crème Fraiche, fetaost, buljongtärning, vatten, honung, hackade örter. Smaka av med salt och peppar. Låt småputtra ihop sig lite.  
Servera varje råraka med en generös klick svamp, såååå gott!



Fruktstund á la Halloween

Så här i Halloweentider får man spöka till även fruktstunderna här hemma. Alltså blir mandarinerna minipumpor och bananerna spöken - och barna själaglada:-)
Minipumporna gör du som sagt av mandariner. Stjälken är en liten bit grönt äpple. Doppade äppelbiten i citronsaft för att den skulle hålla sig fin längre. Spöken blir det av bananbitar och delade mörka chokladknappar till ögon och mun. Nyttigt och småroligt på en och samma gång.  
Har ni något roligt Halloweentips?



Spindeldrinkar

Den här spindeldrinken pysslade jag ihop av lakritssnören förra Halloween till Annie och hennes bästis från dagis.
 
Lakritssnören blir lätt till en spindel. Varje spindel som pryder ett glas består av 1½ snöre, 1 snöre till själva spindeln och ½ till tråden som binder fast den till sugröret. Sen lades ett flytande plastöga ner i blodsaften (Kiviks jordgubbssaft).
Alla småhäxor gillar spindlar, speciellt lakritsspindlar



Helgmys i Göteborg

     
Jag var i Göteborg i helgen: Två hela sovmornar, lite shopping, massa god mat, lite drinkar och att bara vara. Åt godaste räksmörgåsen med ett berg av handskalade räkor på Gothia Tower. Underbar.
Jag köper alltid med något åt barnen då jag är borta. Annie fick det här setet från H&M. Man ser det inte riktigt, men kaninerna är riktiga bling bling kaniner. Annie som verkligen inte tycker om att jag åker bort, blev så glad så att hon föreslog att jag skulle åka bort snart igen så hon kunde få fler fina saker. 
Hittade allra sötaste strösslet på Lagerhaus, små bruna pepparkaksgubbar - Grymt taggad för jul nu:-)



Veckomeny och Pulled BBQ Chicken

God Morgon! Har ni haft en bra helg? Jag har haft en fantastisk helg i Göteborg och har haft två hela sovmornar, hotellfrukost, shopping på stan och allmänt mys. Den här veckan har jag en vän på middag på tisdag. I övrigt Styrelsemöte och lite halloweentips till bloggen. Firar ni Halloween?
 
Till helgen föreslår jag Pulled BBQ Chicken Såååå gott! Såååå lätt!
 
Ha en underbar höstig vecka och njut att hur galet vackert det är ute just här och just nu



Höstig Kanelkyckling med ugnsrostad pumpa

Höstig kanelkyckling med ugnsrostad pumpa var mitt bidrag till Svensk Fågels tävling Pippi på Svensk Fågel förra året, min rätt vann!  Ett riktigt Halloween bidrag. Grytan innehåller läcker kyckling, krispiga pekannötter och aprikoser i en sås med massa kanel, paprika och vitlök. Vi åt alla tills vi nästan storknade, t o m Magda.
Grytan tjänar på att göras dagen innan så att smakerna i den får stå och dra sig ordentligt i kycklingen och med varandra.
 
Du behöver
1 kg kycklinglårfilé
1 citron (saft)
3 tsk kanel
2-3 tsk smoked paprika (kan bytas ut mot vanöig paprika eller sweet paprika)
3 dl matlagningsgrädde
1 dl olivolja
4 vitlöksklyftor
salt,peppar
1 dl aprikoser 
1½ dl pekannötter
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Lite extra  hjälp kan behövas i Halloweentider, för att grytan ska bli sådär magiskt god
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Salta och peppra lätt på kycklingen och stek den snabbt i panna så de får en gyllenbrun yta. Lägg över i ugnsfast gryta.
 
Blanda citronsaft, kanel, smoked paprika, olivolja och fint skivad vitlök. Häll i samma panna som du stekte kycklingen och värm upp. Tillsätt grädden och låt småputtra i några minuter. Häll allt över kycklingen.
 
Skär aprikoserna i små tärningar och strössla över grytan. Häll i hela nötterna. Ställ in grytan i ugnen 20 minuter. 
 
Rostad pumpa
Sätt ugnen på 175 C
 
Du behöver 1 butternutpumpa. Skär den på hälften och sedan i större klyftor på längden (ska bli minst 4 klyftor). Pensla på olivolja och strö på flingsalt. In i ugnen ca 1 timma. De ska bli lätt gyllenbruna. 
Fler Halloweentips kommer här på bloggen i veckan



Experter på Riojaviner

Vi är ett gäng bloggare som blivit utvalda att få expertundervisning om Riojaviner. Så snart kommer vi fem bloggkollegor vara Riojaexperter. Det började med en vinprovning ledd av Grand Hôtels sommelier Fredrik Lindfors. Han berättade att det finns cirka 600 vinerier i Riojaregionen och att Rioja faktiskt har den strängaste vinlagstiftningen i Spanien. 
Under kvällen lärde Fredrik oss hur man gör en 'swirl' med glaset för att lukten ska frigöras. Han lärde oss att man måste sticka ner tungspetsen i glaset för att riktigt känna huruvida ett vin är sött eller inte, hur man låter vinet röra vid sidorna av munnen för att känna om det är syrligt och hur man sticker ner näsan för att lukta. Vi lärde oss även att en låg alkoholhalt innebär att vinet inte jäst så länge och att det finns socker kvar, det blir alltså ett rätt sött vin. Det här är tydligen rätt typiskt för tyska viner.  
Vi testade fyra olika Riojaviner från olika år och i prisklasser från 89-299kr. La Rioja Alta Gran Reserva från 2001 blev en storfavorit hos de flesta av oss. Vi har bra smak tydligen för en Gran Reserva lagras i minst 5 år innan man kan köpa det. Fredrik lärde oss hur ett äldre, mer lagrat vin, är brunare i färgen än en yngre vin (vicka på glaset mot ett vitt papper så ser du färgen). I Rioja är fathantering väldigt viktigt. Härifrån kommer inga bag-in-box viner. Du hittar inte heller druvsorter på flaskan utan fokus ligger på regionen som vinet kommer ifrån.  
Ett och annat vitt vin blir det från Rioja, även om de flesta viner från Rioja är röda.Skälet är att mat och vin ska matcha och den mesta maten från regionen: lamm, ostar och kött generellt passar bättre med rött vin. Jag passade på att fråga hur länge man ska lufta ett rött vin, och Fredrik menade på att man gott kan öppna det 3 timmar innan man dricker det. Gärna även hälla upp på karaff så den får blomma ut i smak. 
Vansinnigt goda ostar och kallskuret, kvittenmarmelad, mandlar, oliver och bröd. Allt kom från en spansk delikatessbutik Vina Espanola på Roslagsgatan 36 - Värt en omväg!
 
Perfekt matchning till Riojavinerna  
 
Alla härliga Riojavinerna som jag nu har fastnat för. Nästa Rioja inlägg kommer handla om hur man matchar vin och mat på bästa sätt.  
Tjejerna som kan saker om vin och specifikt Riojaviner minsann!



Vinn fina saker från Jysk

Nu är det din tur att få något riktigt fint från JYSK. Matstugan tävlar ut ett Presentkort hos JYSK på 500 kr. Här ovan lite inspiration från JYSK. Mina döttrar har varsin ekorrkudde och de älskar dem. Jag är helt kär i det underbara vitrinskåpet med trädmönster i, som även finns på puffarna, och som ni ser finns det en massa annat fint också.
 
För att vinna ett presentkort hos JYSK på 500 kr svarar du bara på frågan nedan och skriver en kort motivering till varför just du ska vinna i  kommentarsfältet. 
 
Glöm inte att ange mailadress så jag kan nå dig om just du vinner. 
 
Fråga: Vad står Lynden för i JYSKs sortiment?
 
1 Ett köksbord och ett soffbord
X Ett vitrinskåp och en puff
2 En hallmöbel och en tavelram
 
Tävlingen pågår t o m fredag 25 oktober



Födelsedagsfest med gulaschsoppa, ekologiskt, lakrits, krustader och nya bekantskaper

Var på en sådan där perfekt fest i lördags. En sådan där fest som inte kunde bli mysigare än vad den faktiskt blev. Min vän hade fyllt år och bjöd in mig och 3 andra tjejer. Först bubbel och krustader med en oemotståndlig svampröra. Jag har tjatat mig till alla recepten från middagen, för precis allt var bland det godaste jag ätit. 
Min vän bor i mitt område och min första kontakt med henne var då hon ringde mig för en sak som hade med styrelsen att göra (jag sitter i styrelsen för vår bostadsrättsförening). Det lustiga är att vi båda visste att vi skulle bli vänner då vi pratade på telefon den gången. Sådant där händer väldigt sällan. 
Fantastiskt trevligt sällskap och roliga samtalsämnen. Vi talade om allt från ekologiska viner till relationer.
 
Finaste dukningen, blev verkligen inspirerad!
'
 
Hur god var inte den här gulaschsoppan gjord med kärlek på ekologiskt kött
Ekologiskt vin runt hundralappen, värt varenda krona. Supertips!
Födelsedagsbarnet och värdinnan, och en mycket god och fin vän.
Och den här himmelska kladdkakan har ni redan fått receptet på, Den kommer göra succé i precis alla tillfällen. 



Tack för fina ord!

Den här urfina kommentaren fick jag för ett litet tag sedan. Jag kan inte ens beskriva hur glad jag blev, alldeles rörd! Ibland känns det som att man bloggar rakt ut i rymden. När man får några så här fina ord så är det obeskrivligt tacksamt att blogga. Att Annika har nominerat mig till Matbloggspriset det är nog bland det finaste som har hänt. 
 
 
Tack Annika och Tack alla ni som läser bloggen, som testar recepten, som följer Matstugan via Bloglovin. Ni gör det så värt!



Kladdkaka toppad med lakritsfudge

 
Den här himmelska kladdkakan med lakritsfudge hade min vän Angelica gjort till den fest jag var på hos henne i lördags. Den bara smäääälter i munnen. Hon bakade den efter Leilas recept.
 
Kladdkaka
50 g smör
½ dl neutral matolja
2  ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen
Flingsalt
 
Lakritsfudge
2 dl vispgrädde
1 3/4 dl mörkt muscovadosocker
2 dl glukos
100 g mörk choklad 70%
2 msk kakao
100 g mjukt smör
1 msk lakritspulver
 
Gör så här
Kladdkaka
Sätt ugnen på 150 C
 
Smöra och bröa en form med löstagbara kanter (24 cm)
 
Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.
 
Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner smöret.
 
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Fyll smeten i formen.
 
Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Den ska vara kladdig i mitten då du testar med provsticka. Låt kladdkakan svalna så den är rumstempererad när du brer på kolablandningen. Toppa med flingsalt.
 

Lakritsfudge

Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 grader i en tjockbottnad kastrull. Så se till att ha en mat- eller sockertermometer till hands (Då du väl använt termometer en gång så kommer du aldrig vilja vara utan). Då fudgen närmar sig 112 grader får du se upp och sänka värmen lite så det inte skenar iväg över 116 grader.

 

Då temperaturen är 116 grader; ta snabbt från värmen, i med chokladen i mindre bitar, kakao och lakritspulver på en gång och vispa det klumpfritt. Klicka ner lite av smöret i taget. Vispa på. 

 

Bred fudgeblandningen över den rumstempererade kladdkakan. Strössla över flingsalt.

Ni ser ju själv hur mysigt vi hade det och vilken värdinna. Hoppas hon tänker ha fest snart igen;-)  



Kommer sakna småsmurfarna

Vad gör ni i helgen? Jag åker till Göteborg. Det ska bli härligt med egentid, att få sova, bara vara. Det har inte hänt ofta, att jag åkt bort från barnen. Det längsta jag har varit borta från barnen är 3 nätter, det var då jag var med Rose-Marie i Barcelona. Jag kan räkna på en hand de gånger jag varit borta från dem två nätter på raken. Jag saknar dem alltid enormt mycket. Men jag kommer ha det bra och barnen kommer ha en mysig helg på hemmaplan.
 
Hur många nätter på raken har ni varit borta som längst då barnen är små?



Äkta Mat - Ny tidning!

Ny tidning på marknaden, Äkta Mat från LRF Media. Det är en tidning med några recept, men det är ingen recepttidning som sådan. Fokus kommer vara mer på hur man hanterar råvaror. Hur styckar man ett helt lamm, hur konserverar man, hur handlar man efter säsong och hur hittar man producenter. Helt enkelt handlar tidningen om mat från grunden: "Det handlar om att lyfta fram essensen av de goda råvarorna" - Anna Michelson, chefredaktör för tidningen.
Vi fick se hur man styckar ett lamm och vi bjöds på en mycket god lammgryta (receptet finns i första numret av tidningen).



Fläskfilé i krämig rosépepparsås

Riktigt god gryta blev det i fredags, som jag inte hann visa. Rosépeppar är inte bara vackert utan mjukt pepprigt till köttgrytor, passar barn. Min favoritpotatis att rosta just nu är Cecile med rosa skal. Går mycket fortare i ugnen än vanlig potatis och den är sköljd då du köper den så bara att klyfta upp och in i ugnen.  
Annie ställer upp med ett bloggsmile (något trött är hon emellanåt på att det ska fotas i tid och otid). Det här var första middagen vid nya bordet från Jysk. 
Höst och gryta hör ihop! Nu kör vi receptet
 
Du behöver
500-600 g fläskfilé
1 gul lök
2 dl creme fraiche
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
2 msk chilisås
½ msk kinesisk soja
1 vitlöksklyfta
½ msk Worchestersås
1 msk rosépeppar
Färsk persilja
smör, salt, vitpeppar
 
Gör så här
Skär filén i skivor och bryn några i taget i panna med smör. Salta och peppra lite. Lägg över på en tallrik.
 
Finhacka löken och fräs på i en gryta. Tillsätt creme fraiche, köttbuljong, vatten, chilisås, Worchestersås och soja. Pressa ner vitlöksklyftan. Rör runt och koka upp och låt småputtra några minuter. Lägg i köttet och rosépepparkornen. Låt det bli varmt. Strössla över rikligt med persilja.  
 
Tadaaa! Känns lite ovant att fota mot det nya bordet, det vita underlaget. Snyggt!
Småmumsarna 
Favoritdryck när det ska bli lite festligt utan alkohol: Kiviks ekologiska Herrgårdscider och Brunnebys Äpplemust till barnen.



Apotekets Julsortiment

Då jag kom hem från Apotekets lunch så fick jag med mig Årets senap och även pepparmyntsolja och aromatisk tinktur. Då jag berättade att jag skulle göra mintkyssar i jul med oljan och glögg med tinkturen, var det flera som var förvånade över att Apoteket hade dessa produkter. Men Apoteket har länge haft en massa julprodukter för bak och mat, eller vad sägs om: saffran, flytande glukos, aromatisk tinktur (bara att hälla i en flaska rödvin så har du glögg), årets senap, originalsenap och pepparmyntolja. 



Lax i Teriyakisås med fetaost och lime

 
Här har vi fått en ny storfavorit för vardagar. Använder du färdig Teriykaisås så tar det sådär 5 minuter att förbereda den för ugnen. Jag använde ett halvt paket fetaost,men skulle kunna tänka mig nästan ett helt paket för kombinationen är så fantastiskt god, teriyakisås och fetaost.Vi bara älskade den här laxen!
 
Du behöver (för 4 pers)
4 laxfiléer
½ flaska teriyakisås
1 liten lime (eller ½ stor lime)
½ paket Feta 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Lägg laxfiléer i ugnsfast form. Häll över teriyakisåsen och vänd runt filéerna en gång. Smula över fetan lite slarvigt. Tvätta limefrukten noga och skäri tjockare skivor och fördela över formen.
 
Sätt in i ugnen i 10-15 minuter. 
Servera med t ex ris och sallad. Jag blandade riset med Furikake, som vi älskar här hemma. För er som inte vet så är det ett slags japanskt strössel på vita och svarta sesamfrön, alger och svarta vinbärsblad. Jättegott och jättenyttigt. Jag köpte min flaska med strössel på hälsokostbutik. 



Sista dagen att tävla om en hel låda fylld med svenska delikatesser

Onsdag är sista dagen att tävla om en vidunderlig låda från Bonde på Köpet fylld med de läckraste svenska produkter. På Bonde På Köpets Facebooksida kan ni ser lite mer vilka produkter som ingår i den här underbara lådan. På Facebooksidan får ni också veta mer om svensk mat och de mervärden som svenskproducerad mat genererar. Där hittar ni även små filmer med Alex Schulman, Pernilla Wahlgren och andra kända profiler, så roliga!
 
Tävlar gör ni HÄR
 
Ps. Just nu har Bonde på Köpet även en Instagramtävling där du kan vinna ett fint paket. Du lägger upp en finurlig bild på tema 'ansikte på maten' och hashtaggar med #ansiktepåmaten 



Årets Julsenap är söt och stark med en smak av vitlök

 
På en otroligt härlig lunch i Gamla Stan, på baren Pharmarium, fick vi smaka Apotekets Julsenap á 2013. Årets senap kommer från Apoteket Lejonet i Västervik och är baserad på ett klassiskt apoteksrecept från 60-talet. Fotona ovan är tagna av Eva Jangö.
Första smaktestet av Årets julsenap: stark och samtidigt söt och tydlig karaktär av vitlök. Godare än någonsin faktiskt. Det här var den godaste senapen av all årssenap. Jag tycker om vitlök och gillar när det är sting men även det där söta. Så det här är mitt i prick min senap.  



Pasta Umami

Här en makalöst god pasta som smakar Italien. Den ger maximalt med smak från sardellercrémen, parmesan, kapris och grillad paprika. Sältan här är sagolik. Jag gillar i vanliga fall inte kapris, men här gifter de sig perfekt med de andra smakerna.
 
Du behöver (4 pers)
400 g Tortiglioni (t ex Zetas Casa di luca Tortiglioni)
3 tsk sardellcreme
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
2 dl vitt matlagninsvin
2 dl pastasås
2 msk små kapris
½ burk grillad paprika
½ burk urkärnade Kalamataoliver
1 kruka bladpersilja
Parmesan
salt, svartpeppar
 
Gör så här
Skiva vitlöken tunt och fräs i olivoljan. Se upp så att vitlöken inte får färg dock. Tillsätt vitt vin, pastasås, kapris, sardellcréme, paprika och oliver. Låt småputtra cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Koka pastan enligt anvisningar på paketet.och vänd ner i såsen. Avsluta med persiljan och nyriven parmesanost.  
Ingredienserna till bästa pastan på  länge: Sardellcréme, matlagningsvin, olivolja, grillad paprika, tomatsås, kalamataoliver, kapris, bladpersilja, vitlök, pasta och parmesan (inte på bilden). 



Sardellcrème - Inte en dag försent

Jag fick en förfrågan om jag ville testa en  nyhet, Sardellcréme från ZETA. Fichackade sardeller och olivolja på tub. Jag tackar inte ja till allt, men här mailade jag direkt tillbaka JAAAAA! Äntligen slut på att stå och finhacka dem för hand och lukta sardell hela dagen om händerna. Jag som älskar Ceasarsallad med dressing gjord på sardeller. De här är bästa nyheten på länge! 
Jag gjorde en kanongod pasta med sardellcrémen, kommer imorgon. Den smakade som från en italiensk restaurang, blev mäkta imponerad av alla smaker i pastan. Ja, håll ögonen öppna så får ni receptet.



Ahhhh, mitt nya köksbord

Jag är så kär i mitt nya köksbord Santa Fe från JYSK. Hela köket blev med ens ljusare, gladare. Blir glad varenda gång jag ser det. Så otroligt nöjd! Gulligaste kuddarna också, eller hur? En till Magda och en till Annie. De blev överlyckliga över ekorrekuddarna.
Det är inte bara världens finaste bord utan även så lättstädat under bordet nu, med två skenor. Dessutom så är bordet lägre än det vi hade innan, det var det första Annie sa, att hon inte behövde sitta på knä längre på stolen. 
Vi gjorde chokladpudding med banan och salta pinnar i fredags för att fira det nya bordet. Den vita brickan och örtkrukorna (som kommer i trepack och med krita som man skriver med) kommer även de från JYSK. 



Veckomeny och varm choklad

Ny vecka och lite ny mat! Alla rätterna i veckans meny är storfavoriter hos mig och barnen. Desstuom enkla att göra. Hur ser veckan ut för dig? Jag ska dra 2 lyckliga vinnare i Bonde På Köpet lådorna (Du kan tävla fram t o m onsdag). Sedan kommer faktiskt en ny tävling den här veckan. Jag ska också få lära mig lite om vin av en riktig vinexpert (ska passa på att ställa sådana där 'dumma' frågor som man inte vågar fråga på restaurang). På jobbet Har jag högar av rättning. På torsdag har vi friluftsdag och då ska jag plocka svamp med eleverna (Det här kanske blir första gången jag hittar svamp! Tror annars att jag är svampblind, har aldrig sett en enda svamp i skogen). Ha en fin höstvecka!
 
Vegetarisk lasagne - Min favorit!!
 
Här är mitt bästa mystips just nu: Varm choklad med Frangelico. Så så så så så så gott! Bara en liten skvätt Frangelico i varm choklad ger en lätt nougatig touch till den varm chokladen. Underbart!



Jung Kitchen bjöd på lite höstinspiration

 
Var inbjuden till Jung Kitchens höstinspiration. Det är alltid väldigt trevligt på deras event med livemusik, god lunch och en massa nya produkter att prova på. Lunchen stod Voltaire för, och den var helt sagolik. Ofantligt generösa fat med härliga sallader, rödbetsbiffar, röror, bönor, bröd med frukt och frön och drycker med spenat, ingefära, morot, äpple osv i. 
Engångstallrikar och bestick i trä, snyggt! 
Drömmer om den här lunchen varje dag. Voltaire har öppnat restaurang i PUB huset, så jag måste definitivt dit på lunch väldigt snart.  
 
Så roligt att få lite input på vad som är nytt i matbranschen. AXA har lanserat sin nya müsli med betydligt mindre socker i, och desto mer fiber och fullkorn. Självklart nyckelhålsmärkt.
GoGreen har tagit fram en produktinnovation, med sin serie 'Ready in 5'. Förkokta och lufttorkade baljväxter säljs som torrvara men är färdiga att äta efter endast några minuters koktid. De har kvar samma smak, näringsämnen och kvalitet som torra som i vanliga fall behöver blötläggas och kokas väldigt länge. Perfekt, spar tid utan att norpa på det nyttiga.   
Om ni inte redan visste det så har GoGreen både mandelmjölk och hasselnötsmjölk i sitt sortiment nu. Vi fick smaka båda. Hasselnötsmjölken smakar som nougat. Mandelmjölken fick vi smaka mixad med dadlar och lite havssalt, så fräscht och gott.  
Ica har nu Vit tonfisk i sitt fryssortiment, självklart MSC-märkt.  
Grönstedts Cognac kommer i en alldeles ljuvlig julversion med smak av torkad aprikos,torkad mandel och en hint av apelsin och choklad. Fantastiskt god, perfekt kombinationer av smaker.
Det fanns en hel del annat roligt som ni kommer få se i lite olika inlägg framöver. Tack för denna gång, underbart inspirerande som alltid, Jung Kitchen. 



Indiska - Nytt Nytt!

Indiska lanserar nu för första gången sängkläder, lite paisleymönstrat och lite mandalainspirerat (den röda som hänger i bakgrunden). Tycker de är så fina!
Indiska lanserar även strumpor i gladfärger och sprudlande mönster. Tyckte även att de hade flera väldigt fina koftor och klänningar.Kan lätt tänka mig både den bruna och den blåa koftan i höst.



Löksoppa med black garlic - Lyxigt!

Sådärja, en löksoppa med black garlic, väldigt gott. Black garlic känns som lyxen av att tillsätta tryffel till en rätt. Den är så god, söt och fyllig i smaken. Lite åt balsamvinägerhållet tycker jag. 
Kommer testa lite andra saker med löken också. Har hört att dipp, löken blandad med creme fraiche ska vara kanon. Sedan hörde jag att den skulle ge det där lilla extra till en bulldeg eller på en bit ost. Låter hur konstigt som helst, men värt att testa.
Black garlic - Underbart i löksoppa med massa god Gruyère till och ett gott bröd 
 
Du behöver (4 pers)

50 g smör.
900 g gul lök
½ kruka färsk timjan
200 ml äppelcider (halvtorr blir bäst, t ex Kiviks Astrakan)
3 klyftor Black Garlic
1 liter kyckling eller grönsaksbuljong
Salt och svartpeppar

Gruyère ost, bröd (eller krutonger)

 

Gör så här

Smält smöret i gryta. Finhacka löken och låt fräsa på lite. Tillsätt buljong och klipp ner timjan (spara lite kvistar av timjan till dekoration, den här gången blev dock dekorationen lite persilja). Koka under lock på svag värme. Rör om då och då. Låt småputtra ca 30 minuter tills löken är mjuk och gyllene. Finhacka 3 klyftor Black Garlic och lägg i grytan. Häll på cider och koka upp, låt småputtra i ytterligare 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera osten i skålar, Pyttsa i en riklig handfull av Gruyèreost och lägg på lite timjan eller andra färska örter som dekoration. Ät med gott bröd till.

Använde Kiviks Astrakan som är halvtorr äppelcider. Passade perfekt till.




Black Garlic - en helt ny smaksensation

Har nu testat denna omtalade svarta lök. Den är magisk! Black garlic är fermenterad vitlök. Den åldras under en månad i en fermenteringsugn, allt helt naturligt utan tillsatser och konserveringsmedel. Den blir mjukt söt i smaken och åt det svartare hållet. Helt annorlunda i smaken jämfört med vanlig vitlök. 
 
Den är nyttig med ungefär dubbelt så många antioxidanter som vanlig vitlök. Även mytomspunnen inom taoismen där den sägs ge odödlighet. Det visar sig väl:-)



Dags att beställa Manukahonung

Vår Manukahonung är nästan slut, så dags att beställa en till burk. Barnen har fått knappt ½ tesked Manuka honung per dag nu i höst. Jag också. Rena rama dunderkuren. Det sägs att just Manukahonung har bättre effekt än antibiotika och många stora sjukhus använder Manukahonung i behandlingar. Ska hjälpa mot allt!



Nytt köksbord från JYSK

Det har anlänt, nya köksbordet!! Så som jag har längtat, började leta för något år sedan efter ett vitt bord. Har letat på Blocket och i butiker. Plötsligt så var det där, på JYSK. Det är nu ihopsatt och vi hade första middagen där ivkäll. Bilder kommer under helgen!
 
Ps. Glöm inte tävla om en härlig låda fullproppad med svenska produkter från Bonde På Köpet. Tävlingen hittar du HÄR



Bubbel med en liten skvätt punsch

Om du vill piffa upp din Prosecco så testa att hälla i en liten skvätt Punsch, kanske låter lite underligt, men det passar finfint ihop. Men det ska vara en liten skvätt bara. Gärna några isbitar dessutom. 



Chips med rosmarin och olivolja

Måste bara tipsa om mumsiga chips, Pringles med rosmarin och olivolja. Riktigt goda! De passar mer till förrätt än som tv-chips tycker jag. De känns inte så flottiga utan har en fin, men tydlig, touch av rosmarin och olivolja. Kan tänka mig dem med en liten röra till. Återkommer om det:-)



Krustader med Ishavsröra och Bubbel

Det är freeeedag! Så skönt! Vad ska ni göra? Vi ska hälsa på hos Magdas Gudmor en liten sväng, Jag ska på födelsedagsmiddag. På söndag är det dans för Annie. Annars, bara vara. Här, förra helgens förrätt och drink, lite bubbel och krustader med ishavsröra. Så gott!  
Ishavsröra (till många krustader)
50 g majonnäs
½ dl crème fraiche
100 g skalade räkor (+ några extra till dekoration)
40 g ishavsrom
1 msk hackad dill (+ dillkvistar till dekoration)
Salt
 
Garnering
citron 
Dillvippor
räkor
 
Gör så här
Blanda majonäs med creme fraiche. Grovhacka räkorna (spar några till dekoration). Rör ner räkhacket, ishavsrom och dill. Smaka av med salt. Klicka ner röran i krustaderna. Dekorera med liten bit citron, räka och dillkvist. 



Cheesecake på Mascarponeost

Den här cheesecaken som smälter i munnen har en bas av mascarponeost istället för färskost. Dessutom en lätt citrontouch. Passar helt gudomligt med en massa bär. Det är Leilas recept som min vän hade gjort i helgen. Tönkte att ni måste få receptet då den var så god. Så här är det.
 
Ett tips som min vän gav var att man inte ställer fram hela den frysta cheesecaken vid serveringen utan skär bitar och serverar och direkt ställer in resten av kakan. Det blir annars alltid så att kakan hinner smälta så att det man inte äter upp inte blir bra då man fryser in det på nytt och tar fram. 
 
Du behöver
4 st ekologiska ägg 
1.5 dl strösocker 
1 st citron, skalet 
200 g mascarponeost 
4 dl vispgrädde 
300 g digestivekex 
 

Gör så här

Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna). Vispa äggulor, strösocker och rivet citronskal poröst i en bunke. Rör ner mascarponen. 

 

Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.

 

Krossa kexen fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel). Varva smulor och smet i en sockerkaksform. Understa och översta lagret ska vara kexsmulor. Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner.

 

Frys smeten i 3–4 timmar, så att den är lättfryst vid servering. Spola utsidan av formen med varmt vatten så lossnar cheesecaken lätt. 

 

Servera med en massa härliga bär till!




Omelett - Då du har rester

Jag gör väldigt ofta en omelett då jag har rester. Nu var det lite köttfärssås över, perfekt.
 
Du behöver (för 1 omelett)
2 ägg 
2 msk kallt vatten
(för barn 1 ägg, 1 msk vatten)
salt, peppar, olja, smör
 
Gör så här
Vispa ihop ägg med vatten lite lätt med en gaffel. Hetta upp panna med smör/olja och häll i äggsmeten. peta lite i den så att det lösa rinner ner. Vänd upp på tallrik då den är klar. Lägg på någon trevlig liten rest, i det här fallet blev det köttfärs. Toppa med t ex en klick youghurt, lite riven parmesan, skivade tomater och färska örter. Helt enkelt, ta det du har hemma. 



Vinn härligaste delikatesslådan från Bonde På Köpet

Jag har fått äran att tävla ut två härliga lådor, från Bonde på Köpet, proppade med svenska produkter! Bonde på köpet är en satsning från LRF och Sveriges Bönder där vi konsumenter ska få hjälp att hitta mat som är gjord på svenska råvaror. 
 
För att vara med och tävla så går du in på Bonde på köpet och väljer 3 svenska produkter som du skulle placera på 'Din Hylla' skriv in produkterna och producenterna i kommentarsfältet tillsammans med en motivering till varför du vill vinna Bonde På Köpet lådan. 
 
Glöm inte att ange mailadress så jag kan nå dig om just du vinner. Tävlingen pågår t o m ons 16 oktober. 
Vad sägs om lite Äppelmust från Värmdö Musteri, kolor från Pärlans Konfektyr, JämtTinas Havtornsmarmelad, eller kallpressad Rapsolja från Säby Gård (bara för att nämna några av alla härliga produkter i lådorna)? Allt svenskt, förstås! 
Ladda ner appen Bonde På Köpet gratis och scanna produkter i butiken så får du svar direkt i mobilen var maten kommer ifrån 



Superfriska barn

 
Mina barn har nu i höst hållit sig ovanligt friska - Så friska att Annie som är 5½ nu vill bli sjuk och vara hemma för det är ju alla andra, orättvist, tycker hon. Kanske är det för att jag tankar i dem en hel del nyttigheter. Jag har bl a gjort en burk med en superblandning till dem som jag strösslar över youghurt, på sallad, mat eller gröten. De älskar den och vill bara ha mer av den. Jag har i den här blandningen: Hampafrön, chiafrön, pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön och hackade hasselnötter.   
Sådär en matsked över youghurt eller på gröten per dag är alldeles perfekt lagom och då räcker blandningen länge.



Körsbärsblomste och Agneta Livijn

Vad dricker ni för te nu? Jag dricker alltid te på kvällen. Just nu dricker jag ett härligt Körsbärsblomste från Kahls. Älskar det, lukten och smaken är så ljuvlig. Helt underbart te. Har ni något hett tips på teer som är så där utomjordiskt goda?
 
Ps. Ni som följt mig kanske har sett att jag har bytt mitt porslin. Jag har plockat upp mitt Agneta Livijn porslin från källaren och njuter av de robusta kopparna och tallrikarna. 



Kyckling i riklig sås på teriyaki, sweet chili, lime, ingefära...

Skulle göra en annan rätt, men lite spontant blev det den här, och den blev supergod! Har faktiskt aldrig varit med om att barnen äter så mycket. De tog om och om och om. Det var lite starkt för speciellt Magda, men hon ville ändå fortsätta att äta.
 
Du behöver
500 g Kycklinglårfilé
2 dl sweet chilisås
½ dl Teriyakisås
2 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
½ tumme färsk ingefära
1 lime
salt, peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Lägg kycklinglårfiléerna i en ugnsform. Blanda ihop teriyakisåsen med sweet chilisåsen, honung och dijonsenap. Finhacka vitlök och blanda ner. Pressa ner limesaft. Finriv ingefära och tillsätt. Rör om allt och häl över kycklingen. Vänd runt kycklingen i röran. Salta och peppra.
 
In med formen ca 25 minuter, beroende på hur stora filéerna är. 
 
Gott till speciellt ris eller quinoa



Höstkickar

Nu så! Jag har börjat äta magnesium och D-vitamin. Jag blev rekommenderad D-vitamin förra hösten då jag var tröttare än tröttast. Jag kände direkt en effekt. Åt dem under vinterhalvåret och slutade då det blev vår och mer soligt ute. Så jag kommer äta D-vitamin under höstar och vintrar nu. Har precis börjat. Dessutom, efter att ha vaknat på natten med otrolig kramp i vaderna, haft huvudvärk och ja, varit trött, så testar jag nu även Magnesium. Har ni ätit Magnesium och D-Vitamin? Märkte ni någon skillnad?



Myskväll på tu man hand

Jag och Annie har haft det som 'vår' grej sedan länge nu: Vi äter rökta rökor med aioli, småpratar, skrattar och bara är. Det är en stor grej för henne och hon älskar verkligen de här kvällarna, och jag också. Viktigt att ha de där stunderna med sina barn. Igår kväll, en helt vanlig söndagskväll var det äntligen dags igen. 
En sådan där tallrik som är oemotståndlig. Dukkah är vår nya grej! Skrev lite om Dukkah i ett tidigare inlägg, helt såld på det. Vi doppade och doppade gurk- och morotsstavarna först i sesamoljan och sedan i mixen av pistage, mandlar, svart sesam och fänkål.  
Mums!! Skulle kunna äta Dukkahblandningen på precis allt. 
Satt där och tänkte när vi åt och mös att den här ungen är en riktig finsmakare. Annie tjöt av glädje och ropade flera gånger 'Det här är godis mamma'. Rökta räkorna och aiolin hade jag köpt på Erssons i Sickla (inte helt gratis) och det andra på Urban Deli (inte gratis där heller). Om ett tag kanske hon vill ha ostronkväll, eller kalixlöjromkväll. 



Dukkah, högrev och extra god Brie

Ja, allt det och  mycket mycket mer hittar man på en av mina favoritbutiker, alla kategorier: Urban Deli (En butik och restaurang finns på Nytorget och en i Sickla). De har så mycket goda delikatesser, rena rama himmelriket där inne. 
Annie och jag gick runt och smakade på en massa nyheter, Fairfields Crisps var supergoda och något annat som vi båda fastnade för totalt var Dukkah som är ett snacks som beduinerna tog med sig som proviant under sina handelsresor genom Sahara. Det är i Mill & Mortars version en kryddblandning på antingen Grön Dukkah: Pistage, fänkål, mandel och svart sesam eller Röd Dukkah: Rökt paprika, spiskummin, koriander och vit sesam. Du doppar t ex morots- och gurkstavar i sesamollja och sedan i kryddblandningen. Alltså, det var så gott!
Jag passade på att bli stammedlem för då fick man stor rabatt på produkterna. Det kostar inget så bara att fylla i ett formulär. Vi kom hem med två förpackningar Högrev (den ena ska bli världens godaste Chili med choklad och den andra ska vara till Boeuf Bourguignon), lite ekogurka, Brie de Meaux och självklart den gröna Dukkah blandningen och sesamolja!



Veckomeny och Curry Cashewnötterna

Nå, hur ser veckan ut? Jag har så många prov att rätta och betygsätta den här veckan. Några event verkar det också bli. Sedan har jag en hel del maträtter som jag ska testa faktiskt. Den senaste tiden har det mest blivit bakat av alla de slag. Det kommer även komma en rolig tävling! Och dessutom är det fler fina tävlingar på G, så håll utkik.
 
Linsgryta (Välj vilket tillbehör som helst eller ät bara som den är)
Quesadillas med kyckling och getost med god sallad på rostad majs och bönor
Lite snacks till helgen eller bara sådär i veckan, då tycker jag verkligen du ska testa dessa curry cashewnötter som smakar sött, salt och vansinnigt gott. Går hem hos alla, alltid!



Övernattning extra allt

Har ni haft en fin helg? Min helg har varit sådär perfekt. Fredagskvällen toppen och lördagskvällen spenderade jag och barnen hos en av mina bästa vänner. Vi sov över och det var livat och härligt. Barnen lekte non-stop från det att vi kom genom dörren, men så har de också varit de bästa av vänner sedan de låg i magen.
Min vän hade gjort Leilas frysta cheesecake på mascarponeost, och den riktigt smälte i munnen. En massa bär till också, den bara måste jag göra. 
På kvällen drack jag och Erika varsitt glas Amarone, åt ostar och kex och pratade, pratade, pratade. Jag blev också introducerad till världens godaste kombination: Falbygdens Björnbärsmarmelad på kex med Brieost. Mums! 
Alltså, så god! Nu ska Annie och jag äta rökta räkor och Aioli, vilken avslutning på en så bra helg!



Det lackar mot jul och nyår hos Indiska

Jag var på Indiskas pressvisning häromveckan. Nu är det jul och nyår som gäller! Först har vi Pre-Christmas som är lite åt det lila hållet med inslag av blått. Starka glada färger och mandalamönster av alla de slag. 
Sedan kommer den traditionella Christmas som i år går i mörkt rött, silver och grått hos Indiska. Så mycket fint! 
Nyår kommer bli ett fyrverkeri i guld och gröna toner, kommer nog kännas sådär vårigt fräscht efter julen och sådär lyxigt med det guldiga. 



Krämig Risotto med trattkantareller, kräftstjärtar och skivad tryffel

  
Fredagskvällens underbara middag i underbart sällskap: Krämig risotto med massor med trattkantareller, parmesan och toppad med kräftstjärtar och lite tunt skivad tryffel för en extra guldkant. Ha en så fin fortsatt helg! Nu åker jag och barnen till min vän och hennes barn för övernattning, lek och så mycket mys. 
Du behöver (4 pers)
1 l trattkantareller
3 dl avorioris
2 schalottenlökar
2 dl vitt vin
1 l hönsbuljong (ungefär)
60-70 g parmesanost
20-30 kräftstjärtar
Persilja
(Tryffel - några skivor)
smör, olivolja, salt, nymalen svartpeppar
Använd några tunna skivor tryffel om du vill lyxa till det. Skär supertunna skvior med vass kniv och placera ut på toppen av risotton
 
Gör så här
Skölj rent kantarellerna och låt ligga lite i ett hålslag. Svetta kantarellerna i en torr panna till all vätska är borta och de börjar 'knäppa' lite. Tillsätt några matskedar smör och olivolja, finhackad schalottenlök och fräs vidare liten stund. Salta och peppra.
 
Häll i riset i pannan och rör och vänd runt tills riset blivit genomskinligt. Häll i vinet och någon dl av den varma buljongen. Rör runt. Koka upp och låt småputtra under ständig omrörning. Späd med lite buljong i taget, rör om tills nästan alla vätska försvunnit och häll på lite till av buljongen. Fortsätt så tills riset är mjukt med liten kärna. Att hela tiden röra är lite knepet med en bra risotto. Tillsätt riven parmesan, någon msk smör, salt, nymalen peppar. En perfekt risotto ska rinna lite sakta då du lutar pannan. 
 
Servera risotton med kräftstjärtar på toppen, färsk persilja och tunt tunt skivad tryffel 
 
Njuuut tillsammans med bra sällskap såklart! 



Vinnare av...

...ett Dockskåp från Lundby och inredning! Det var verkligen inte lätt att välja 3 vinnare bland så många fina bidrag. Jag har gått igenom alla sådär 100 gånger och skulle helst vilja dela ut ett docksskåp till varenda en av er. 
 
Vinnaren av härliga Lundby Småland och 2 av årets nya tillbehörsset blev:
 
Ps. Vinnarna, maila mig omgående, [email protected], era adresser
 
1a pris 
 
Lina Engström med följande motivering - Lundby Småland + 2 av årets nya tillbehörsset
 
Inte bara tjejer önskar hus där dockor bor,
utan vår grabb vill bli som Ernst när han blir stor,
och ett Lundbyhus skulle därför mycket tilltala,
får då kan han själv inreda i liten skala,
och styra över sin egen fina villa,
något han verkligen skulle uppskatta och gilla,
och modernt familjetänk han dessutom på köpet får,
med tanke på den plastpappa och mamma som ingår,
och alla andra stjärnfamiljer som där kan komma tänkas bo,
varför vi hoppas mycket på denna vinst må ni tro!
 
2a pris 
 
Matilda Vading - 2 av årets nya tillbehörsset 
Jag håller på att leta som en galning på både Blocket och nätet för att skrapa ihop ett fint Lundbydockskåp till min dotter som fyller 4 år i helgen. Där har du motiveringen, en riktigt bra 4-årspresent till en rollspelsälskande liten tjej...
 
3e pris
 
Anna Juhlin - 1 av årets nya tillbehörsset

Egentligen vill jag inte alls vinna något dockskåp, för jag har kvar mitt 4 vånings-småland hus (japp, har även källaren och garaget) som jag fick i början av 80 talet och har ÄLSKAT. Och trots att min då mycket irriterande lillebror har kluddat på väggarna vill jag att mina barn ska få ärva mitt hus och ser fram emot att renovera det tillsammans med dom. Däremot behöver vi ju nya möbler och detaljer till huset och hoppas därför vinna andra eller tredje pris!




Kanelbullekaka som alternativ till kanelbullarna

Eller varför inte världens mest oemotståndliga kanelbullekaka? Den här får jag stoppa mig själv från att göra för ofta, för den äter jag upp själv, alldeles för god. 



Värmande nyheter hos Indiska

Snygga, praktiska och miljövänliga take-away muggar i bambufiber kommer hos Indiska i höst. Stor vill-ha faktor! Dessutom lanserar Indiska KRAV och Fair Trade kaffe i helt oemotståndliga smaker som t ex Kardemumma och Choklad.
 
Underbart Indiska! 



Andra bullar

 Om man inte tycker om kanelbullar men vill baka lite bullar ändå till fredag så föreslår jag Karlsbaderbullar med jordgubbssylt och choklad. Syndigt goda!



I wish...

...att jag hade kommit på dessa små läckerbitar med jordnötssmör, bananchips, puffat ris, kokos med mera. Men det är Jessica som har gjort dem och hängt en burk tillsammans med en urgullig lapp på min dörr. Så är det att vara granne med Jessica. Det finns ingen mer omtänksam, generös, varm, rolig, påhittig glädjespridare än Jessica. Hon är så värd varenda liten millimeter av sina stora framgångar. Jessicas och Maria Blohms brödbok Nytt bröd har sålt slut på många ställen och går nu i omtryck, deras härliga bakapp Cook & Bake gluten free ligger i topp på mest nedladdade inom Mat och Dryck. Hon är superbusy med intervjuer, tv framträdanden, bakning...och ändå har hon tid att smyga förbi och hänga en burk med nybakt jordnötssmörgodis på min dörr. Typiskt Jessica!
 
Ps. Receptet på de ovan kommer på postkodlotteriets Bingoblogg så småningom..jag åt upp alla och inte ens barnen fick smaka;-)



Sådär extra kär i doftljus just nu

Just nu är jag helt kär i Indiskas alla doftljus. De luktar helt oemotståndligt i höstmörkret. Roliga doftkombinationer som verkligen är lyckade har de också. Här ovan grön bambu och teak. Finns inget mysigare än att tända ett doftljus då man kommer hem, då gör det inget om regnet piskar mot rutorna och det är mörkt och ruggigt.  
Är också förtjust i deras reseljus som man lätt kan ta med sig. Gillar kombinationen vanilj och valnöt hur mycket som helst. Den har jag tänt varje kväll nu den här veckan. 
Deras nyhet doftpinnar måste jag testa. Förföriska dofter: passionsfrukt, bomull och lavendel. Kanske lite rökelse också i t ex dofter som mango/papaya eller patchouli/amber. 



Mini Kanelbullar

Mini kanelbullar är ju bara för söta. Jag gjorde dem till Magdas kalas på 'Tema Mini'. De kommer göra succé i vilket sammanhang som helst. Väldigt lätta att göra dessutom. Jag öser på med bullrecept den här veckan tänkte jag, det är ändå bara Kanelbullens dag en gång per år:-)
Du behöver 

25 g jäst

75 g smör

2½ dl mjölk

½ tsk salt

1 tsk kardemumma

3/4 dl vit sirap (eller strösocker)

7½ dl vetemjöl (ungefär)

Fyllning

75 g smör

1 msk vaniljsocker

1 msk kanel

3/4 dl strösocker

Övrigt

Småkaksformar eller knäckformar, pärlsocker, uppvispat ägg

 

Gör så här
Börja med fyllningen. Skär smöret i små bitar och pyttsa ner i en skål. tillsätt vaniljsocker, kanel och socker. Låt stå så att smöret blir varmt tills du brer på för då är det lättare att blanda ihop fyllningen.
 
Smula ner jästen i matberedare/bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken så det blir fingervarmt. Häll lite av vätskan över jästen och blanda runt så den löser sig. Häll i resten av degvätskan och fortsätt röra runt. Tillsätt salt, kardemumma, sirap och vetemjölet, lite i taget. Arbeta ihop degen. Den ska inte vara kladdig.
 
Lägg över en bakduk och låt jäsa 20-30 min. 
 
Kavla ut degen till en rektangel som är sådär 60x30 cm. Rör nu ihop fyllningen som är rumsvarm och lätt att blanda ihop. Bred ut den över hela degen. Skär degen i 3 delar. Rulla ihop varje del på längden. Skär i skivor och lägg i småformar. Ställ gärna småformarna i en plåtform för minimuffins. 
 
Sätt ugnen på 225 C
 
Jäs minibullarna under bakduk i ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och strössla över lite pärlsocker. In i ugnen sådär 6-8 min.  



Kanelbullens Dag

På fredag är det kanelbullens dag, och då ska jag minsann äta massor med kanelbullar. I Sverige har vi firat Kanelbullens dag sedan 1999. Jag har ett recept på de perfekta kanelbullarna som jag alltid gör. Så här kommer det i repris om ni vill ladda och bunkra upp inför fredag. 
Det bara går inte att misslyckas med det här receptet.
 
Du behöver 
25 g jäst
75 g smör
2½ dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
3/4 dl vit sirap (eller strösocker)
7½ dl vetemjöl (ungefär)
 
Fyllning
75 g smör
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
3/4 dl strösocker
 
Gör så här
Börja med fyllningen. Skär smöret i små bitar och pyttsa ner i en skål. tillsätt vaniljsocker, kanel och socker. Låt stå så att smöret blir varmt tills du brer på för då är det lättare att blanda ihop fyllningen.
 
Smula ner jästen i matberedare/bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken så det blir fingervarmt. Häll lite av vätskan över jästen och blanda runt så den löser sig. Häll i resten av degvätskan och fortsätt röra runt. Tillsätt salt, kardemumma, sirap och vetemjölet, lite i taget. Arbeta ihop degen. Den ska inte vara kladdig.
 
Lägg över en bakduk och låt jäsa minst 30 min. 
 
Kavla ut degen till en rektangel som är sådär 60x30 cm. Rör nu ihop fyllningen som är rumsvarm och lätt att blanda ihop. Bred ut den över hela degen. Vik degen i 3 delar. Skär i sådär 4-5 cm breda remsor. Skär varje remsa i 3 remsor på längden. De ska dock sitta ihop längst upp, så skär inte ända upp utan lämna cirka 1 cm. Fläta remsorna och vik ihop de yttre sluten nedåt så att den delen som sitter ihop är på undesidan. De ser lite ut som flätade bollar. 
 
Sätt ugnen på 225 C
 
Jäs bollarna på bakplåtspappersklädd plåt i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strössla över lite pärlsocker. In i ugnen sådär 9-10min. 



Så smickrande!

Kungsörnens Facebooksida hittar ni just nu mina småkakor och så gulliga ord om bloggen. Jag är grymt smickrad! Blir naturligtvis så glad om ni gör en 'like' där på mina kakor. Recepten på Chokladkolasnittarna, pariservåfflorna och tebröden hittar ni såklart här på Matstugan.





    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin