Doft av blodapelsin, pepparkakor och vintriga servetter




Alltså, Världens godaste, krämigaste Tacopaj


Sista andetaget


Väder för en riktigt redigt knäckig äppelpaj




Mustig Kikärtsgryta på GoGreens Ready in 5 kikärtor


3 dl GoGreen Ready in 5 Kikärter
1 hackad gul lök
1 morot
800 g krossade tomater
2 dl vatten
0,5 grönsaksbuljongtärning
3 dl apelsinjuice
3 msk jordnötssmör
2 msk curry
1 tsk oregano
1 tsk chilipeppar
Salt och peppar efter behov
En näve cashewnötter
Gör så här
Hacka löken, skär moroten i mindre bitar och stek tillsammans med kikärtorna i en kastrull ett par minuter på medelvärme.
Tillsätt krossade tomater, vatten, grönsaksbuljongtärning, apelsinjuice och jordnötssmör i kastrullen och rör ihop. Smaka av med kryddorna.
Låt grytan koka upp och låt puttra i 15 minuter på medelvärme. Häll i nötterna när någon minut av koktiden återstår. Salta och peppra efter smak. Servera med basmatiris och en grönsallad, eller som jag bröd och sallad.

Morgonstund har guld i mund

Köttfärsrullar i het sås


Börja med såsen. Skala och hacka löken. Fräs i smör i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen koka ca 5 min.
Blanda köttfärs, salt, peppar, spiskummin, vitlök och crème fraiche. Rör till en jämn smet. Forma färsen till ovala bullar. Stek dem runt om i smör i en stekpanna ca 8 min. Lägg ner dem i såsen och strö över koriander.
Ny burk Manukahonung

Månadens Gästinlägg - Alexander Öqvist

Det skrivs dagligen om nya dieter och metoder för att gå ner i vikt och komma i sitt livs form. Många provar nya dieter varannan vecka och lyckas aldrig nå sina mål. Låter det bekant? I den här artikeln kommer jag att ta upp 5 vanliga fel många gör på dieten. Att vara medveten och förberedd på eventuella hinder kommer göra det enklare för dig att genomföra din diet och faktiskt nå ditt mål.
1. Du har läst i tidningen att du kan få platt mage på 4 veckor
Bara för att det står i tidningen att du på endast 4 veckor kan få platt mage betyder inte det att det stämmer eller kommer bli enkelt. I dom flesta fall kräver det antagligen mer tid och mer jobb än vad som skrivs. För dom som redan är i bra form kan 4 veckor räcka. Men var realistisk och tänk efter en extra gång. Kan du verkligen uppnå det på bara 4 veckor eller tar det längre tid? Sätt ett realistiskt mål som du faktiskt kan uppnå.
2. Du planerar inte din vardag, mat och träning tillräckligt bra
För att lyckas med dieten och nå målet så krävs det att man planerar och strukturerar upp allt kring det. Räkna ut hur mycket kalorier du gör av med under vilodag och träningsdag. Räkna ut hur mycket du ska äta varje dag för att kunna uppnå ditt mål. Vill du ner i vikt? Ja, då krävs det ett kaloriunderskott för att uppnå det. Det räcker inte att äta bra en dag i veckan och sen slarva under dom andra dagarna. Gör matlådor och planera för kommande dagar så att du är förberedd på eventuella hinder.
3. Du dricker alkohol under dieten
Tyvärr så har alkohol blivit en del av mångas vardag eller helg. Alkohol kommer att påverka din förbränning negativt och även påverka din muskeltillväxt negativt. Det finns absolut ingen anledning till att dricka alkohol om man vill komma i bättre form eller göra en livsstilsförändring. Är du en person som gillar att dricka alkhol till maten eller unna dig det under helgen? Då bör du fundera vad som är viktigast för dig. Att fortsätta dricka alkohol eller ha en möjlighet att nå ditt mål? För om du fortsätter dricka alkohol en eller flera gånger i veckan kommer du med största sannolikhet inte klara uppnå ditt mål på den tiden du önskar.
4. Du stressar för mycket och vilar för lite
Att kroppen producerar stresshormoner är kanske inget nytt för dom flesta. Att stresshormoner är något vi behöver dagligen är heller kanske inget nytt. Det många inte tänker på är vad stress och för lite vila kan göra med kroppen över tid. Stress är i sig inte speciellt farligt men om det pågår över längre tid kommer det påverka kroppen negativt. Stress över längre tid bidrar till en rad olika sjukdomar men det kommer också att öka din fettinlagring och hindra muskeltillväxt. Det som har ett samband är sömn och stress. Det som händer om man sover för lite är att man aldrig låter kroppens stresshormoner sjunka till en normal nivå. Så glöm inte att sova tillräckligt och lyssna på kroppen.
5. Du ger upp för snabbt
Att göra en förändring tar tid och det absolut vanligaste misstaget folk gör är att dom ger upp efter 2 veckor för att dom inte ser framgång. Acceptera att det kommer ta tid innan du ser stora förändringar och innan du uppnår ditt mål.
Du behöver inte väga dig varje dag för vikten kommer garanterat att gå upp och ner under dieten. Var istället bestämd på att du ska klara detta och genomför det som planerat. Ha tålamod och ge inte upp!
Inlägget är skrivet av Alexander Öqvist som driver eget företag som Personlig Tränare på www.noregrets.se
De läckraste torkade hallonen

Veckomeny - Höstlov?


Läskigt god Pumpasoppa


Goood Morgon söndag


Halloween

Jessicas ljuvliga banakaka med jordnötssmörfrosting

Lite Risotto över månne?



Äpplig Prosecco - Woop Woop det är fredag!


Krustader med godaste röran

Grattis till en Bonde På Köpet låda!

- Tunnbrödchips från Mörsjö Deli
- Äppelmust körsbär från Öspabfrukt
- Västerbotten Ost från Norrmejerierna
Jag växte upp i ett hushåll där vi aldrig hade särskilt mycket pengar. Min pappa var ensamstående och han fick ofta "trolla" men knäna, som han brukade säga. Trots att vi hade ont om pengar var mat aldrig något som prioriterades bort, snarare tvärtom.
Vi lärde oss tidigt skillnad på mat och mat, bra kvalité och hur mat faktiskt ska smaka. Vi åt inte lyxiga mat varje dag men vi åt bra mat. Pappa tog gärna med oss barn till olika gårdar för att handla ägg, grönsaker och andra varor direkt på plats.
Denna fantastiska kunskap som han gav oss som små barn lever idag kvar hos mig. Vissa av mina vänner kallar mig för matsnobb, vilket är så fel, för jag handlar ofta mycket billigare mat än vad dom gör. Men jag gör medvetna mat, klämmer och känner på mina råvaror och framförallt så ÄLSKAR jag mat.
När jag ska unna mig något och lyxa till det hemma så köper jag hem lite fina charkuterier och njuter.
Det hade varit underbart att, som fattig student, få vinna denna fina delikatesslåda och ta med den hem till min pappa så vi kan äta, njuta och dela vår passion.
Chili på högrev, choklad och mörkt öl





Deviled eggs med olivspindlar


Glada galgar
Middag med Jessica, spindlar, chili och jordnötssmörkräm








Pressdag på Prat PR







Råraka med magisk svampröra



Fruktstund á la Halloween



Spindeldrinkar



Helgmys i Göteborg



Veckomeny och Pulled BBQ Chicken


Höstig Kanelkyckling med ugnsrostad pumpa





Experter på Riojaviner








Vinn fina saker från Jysk

Födelsedagsfest med gulaschsoppa, ekologiskt, lakrits, krustader och nya bekantskaper









Tack för fina ord!

Kladdkaka toppad med lakritsfudge



Lakritsfudge
Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 grader i en tjockbottnad kastrull. Så se till att ha en mat- eller sockertermometer till hands (Då du väl använt termometer en gång så kommer du aldrig vilja vara utan). Då fudgen närmar sig 112 grader får du se upp och sänka värmen lite så det inte skenar iväg över 116 grader.
Då temperaturen är 116 grader; ta snabbt från värmen, i med chokladen i mindre bitar, kakao och lakritspulver på en gång och vispa det klumpfritt. Klicka ner lite av smöret i taget. Vispa på.
Bred fudgeblandningen över den rumstempererade kladdkakan. Strössla över flingsalt.

Kommer sakna småsmurfarna

Äkta Mat - Ny tidning!


Fläskfilé i krämig rosépepparsås






Apotekets Julsortiment

Lax i Teriyakisås med fetaost och lime




Sista dagen att tävla om en hel låda fylld med svenska delikatesser

Årets Julsenap är söt och stark med en smak av vitlök


Pasta Umami


Sardellcrème - Inte en dag försent


Ahhhh, mitt nya köksbord



Veckomeny och varm choklad


Jung Kitchen bjöd på lite höstinspiration










Indiska - Nytt Nytt!


Löksoppa med black garlic - Lyxigt!



50 g smör.
900 g gul lök
½ kruka färsk timjan
200 ml äppelcider (halvtorr blir bäst, t ex Kiviks Astrakan)
3 klyftor Black Garlic
1 liter kyckling eller grönsaksbuljong
Salt och svartpeppar
Gruyère ost, bröd (eller krutonger)
Gör så här
Smält smöret i gryta. Finhacka löken och låt fräsa på lite. Tillsätt buljong och klipp ner timjan (spara lite kvistar av timjan till dekoration, den här gången blev dock dekorationen lite persilja). Koka under lock på svag värme. Rör om då och då. Låt småputtra ca 30 minuter tills löken är mjuk och gyllene. Finhacka 3 klyftor Black Garlic och lägg i grytan. Häll på cider och koka upp, låt småputtra i ytterligare 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera osten i skålar, Pyttsa i en riklig handfull av Gruyèreost och lägg på lite timjan eller andra färska örter som dekoration. Ät med gott bröd till.
Använde Kiviks Astrakan som är halvtorr äppelcider. Passade perfekt till.
Black Garlic - en helt ny smaksensation

Dags att beställa Manukahonung


Nytt köksbord från JYSK

Bubbel med en liten skvätt punsch


Chips med rosmarin och olivolja


Krustader med Ishavsröra och Bubbel


100 g skalade räkor (+ några extra till dekoration)
Cheesecake på Mascarponeost

1 st citron, skalet
200 g mascarponeost
4 dl vispgrädde
300 g digestivekex
Gör så här
Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna). Vispa äggulor, strösocker och rivet citronskal poröst i en bunke. Rör ner mascarponen.
Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
Krossa kexen fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel). Varva smulor och smet i en sockerkaksform. Understa och översta lagret ska vara kexsmulor. Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner.
Frys smeten i 3–4 timmar, så att den är lättfryst vid servering. Spola utsidan av formen med varmt vatten så lossnar cheesecaken lätt.
Servera med en massa härliga bär till!

Omelett - Då du har rester


Vinn härligaste delikatesslådan från Bonde På Köpet




Superfriska barn


Körsbärsblomste och Agneta Livijn

Kyckling i riklig sås på teriyaki, sweet chili, lime, ingefära...


Höstkickar

Myskväll på tu man hand




Dukkah, högrev och extra god Brie



Veckomeny och Curry Cashewnötterna


Övernattning extra allt




Det lackar mot jul och nyår hos Indiska



Krämig Risotto med trattkantareller, kräftstjärtar och skivad tryffel




Vinnare av...

Egentligen vill jag inte alls vinna något dockskåp, för jag har kvar mitt 4 vånings-småland hus (japp, har även källaren och garaget) som jag fick i början av 80 talet och har ÄLSKAT. Och trots att min då mycket irriterande lillebror har kluddat på väggarna vill jag att mina barn ska få ärva mitt hus och ser fram emot att renovera det tillsammans med dom. Däremot behöver vi ju nya möbler och detaljer till huset och hoppas därför vinna andra eller tredje pris!
Kanelbullekaka som alternativ till kanelbullarna

Värmande nyheter hos Indiska

Andra bullar

I wish...

Sådär extra kär i doftljus just nu



Mini Kanelbullar


25 g jäst
75 g smör
2½ dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
3/4 dl vit sirap (eller strösocker)
7½ dl vetemjöl (ungefär)
Fyllning
75 g smör
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
3/4 dl strösocker
Övrigt
Småkaksformar eller knäckformar, pärlsocker, uppvispat ägg

Kanelbullens Dag



Så smickrande!
