Anything-goes-Korvgryta

Tja, nu är det slut på lyxmaten efter Filip Fasténs lilla gästspel. Då är det bara att krypa tillbaka till verkligheten och laga vardagsmat igen. Gjorde en korvgryta på resterna från helgens tacos. Vi gillade alla den och den känns som perfekt vardagsmiddag. Jag tog i stort sett alla ostrester vi hade hemma, de från: ostbrickan, gratängost från tacosmiddagen och lite edamer. Vi hade två olika salsarester, en med ananas i och en vanlig det går finfint att blanda här!Spelar heller ingen roll vilken pastasort man har hemma. Riktig Man tager vad man haver middag!


Du behöver
1 paket pasta (vi hade gnocchi så det blev det denna gång, men du kanäven ta tagliatelle)
1 liten burk svarta oliver
400 g falukorv
2 dl creme fraiche
2 dl salsa 
4 dl ost 
Svartpeppar



Gör så här
Sätt ugnen på 225 C

Koka pastan. Häll pastan i ugnsfast form. Skär falukorv i skivor och lägg över. Blanda creme fraiche med salsa och lätt hackade oliver. Bred blandningen över korv/pasta. Strö över riven ost.

In i ugnen sådär 20 minuter.

Det var det det!




Sista dagen...



...för att nominera mig och matstugan till vaniljimportens tävling om det bästa receptet med vanilj i. Är så sugen på att skicka in mitt vaniljrecept till tävlingen, så jag skulle bli superglad om ni ville nominera mig. Gå in HÄR för att nominera mig och matstugan.

Det lottas även ut paket om 10 vaniljstänger bland dem som nominerar så ta chansen att vinna härliga vaniljstänger från Madagaskar! Dessutom kan man tom idag köpa dem till 25% lägre pris.

PS. stort tack till er alla som redan nominerat mig: Gertie, Gunilla, Mamma, Pär, Camilla, Elisabeth, Katarina, Cecilia, Lotta, Jenny med flera. Det värmer VERKLIGEN!!!




Är ni nyfikna på Efterrätten?

Chokladfondant på häääärlig mörk choklad med en touch av kaffe, toppade med spritade hallon, vispgrädde och hackade pistagenötter. Till det portvin - Kopke fine ruby porto. Det var så gott att jag inte lämnade en smula. Den var frasig på utsidan och rann inuti. Recept kommer snart!
Filip hade förberett och hällt allt i spritspåse. Annie fick smaka lite på fingret, gott tyckte det lilla chokladmonstret. Jag fick också smaka;-)
Jag fick hjälpa till lite att ta ut den färdiga chokladfondanten. Det här är ju den perfekta efterrätten!
Han blandade hallonen med lite konjak, florsocker och citron.
Sen åt vi så vi stod i 4 hörn-VERKLIGEN!



Det var fantastiskt!!!!

Igår var då Filip Fastén här och lagade mat med mig i mitt kök, MED MIG! Det var fantastiskt. Jag kan verkligen inte med ord beskriva upplevelsen. Tänk er själva att en mästerkock kommer hem till dig  och lagar det du tycker mest om, serverar det med underbart vin till, du får bjuda hem några vänner och allt severas på fint porslin och ingen disk efteråt att ta hand om. Vilket första pris jag fick i tävlingen om Det Bästa Vita Julbordet!
Vid 15.30 kom Filip och fotografen Rikard Westman hem till mig (Det är även Rikard som tagit alla fina bilder). Filip hade förberett en hel del på restaurang Le Rouge, där han arbetar i vanliga fall. Han hade med sig en massa lådor med fint porslin, glas, vin, portvin, ostronblad, krasse, stora spritspåsar med innehåll, örter, knivar osv. Som tur var hade jag städat undan så vi hade rätt bra med fria ytor (ps. Jag hade städat som en GALNING kvällen innan och på morgonen)
Vi hade det hur trevligt som helst och småpratade om allt mellan himmel och jord, jag Filip och Rikard. Filip berättade bland annat att en av hans förebilder är Jamie Oliver.
Jag lärde mig att skära gurka på "levande sätt" som Filip uttryckte det.
Sicken orgaiserad typ han är Filip! Han hade superkoll på allt: klockan, alla kastruller med innehåll, var allt fanns och vad som skulle göras och när. Rakt igenom allt fanns det ingen stress eller förvirring. Där kan jag inte riktigt idenfiera mig med en superkock som Filip, men jag blev inspirerad av hans coola stil. Under hela sessionen så ställer han in i diskmaskinen, diskar rent och torkar upp med trasan. När han gick på kvällen så såg det inte ut som ett sjöslag utan var tip top.
Här lärde han mig att göra egentillverkad ravioli. Han hade förberett en fyllning på Philadelphiaost med massa örter, så god blandning. Som sagt recept på allt kommer!
Inte alls svårt att göra hemma själv, jag ska ge er recept och förklara, för det här kommer jag göra snart igen.
Då var förrätten på G: Örtfylld ravioli med bouillabaise och färska pilgrimsmusslor. Till det ett sydafrikanskt vitt vin (som jag måste höra med Filip vad det hette). Förrätten fullkomligt smälte i munnen.
Huvudrätten: Helstekt kyckling med confiterat lår serverat med linser och halstrad anklever. Alla smaker var så genomtänkta och det var en kanonrätt. Vi drack ett gudomligt rött vin till, som var Filips favoritvin: Rijk's private Cellar, Sauvignon Blanc (2008). Det måste ni bara prova! Det är tydligen ett beställningsvin och kostar drygt 200 kr trodde Filip. Han var precis hemkommen från Sydafrika där han hade varit på vingården där de tillverkade det här vinet.

Efterrätten som var totalt fantastisk får ni se imorgon!!
Middagen var så underbar som upplevelse. Jag satt ner och njöt av maten (förutom då Magda behövde nattas, då var jag tvungen att gå ifrån matbordet, det är bara jag som duger vid det tillfället, så är det! Även om man har stjärnkocken på privat besök så är man mamma. Annie hade jag mutat med löfte om massa choklad mot att hon inte hade något utbrott, och det funkade, trots att hon var så trött). Jag hade bjudit in två vänner, sen var det min mamma, sambo och barnen. Jag kommer verkligen aldrig att glömma den här kvällen. Tänk att det är så här megakändisar med egen kock har det mest varje kväll, men som min mamma sa så finns det inte en chans att de uppskattar det så som vi gjorde!



Sockerkaka proppad med härlig vanilj

Igår kväll bakade jag en kaka som jag hittade recept på på Allt om Mat. Min mamma kommer för att hjälpa till att ta hand om Magda och Annie medan jag lagar mat med Filip Fastén. Självklart måste jag baka en god kaka till henne då. Jag la till en vaniljstång för att göra den extra vaniljig och härligt vaniljig blev den. 


Jag skulle bli själaglad om ni nominerade mig till Vaniljimportens tävling om att göra det bästa receptet med vanilj i. Gå in HÄR för att nominera mig. Ni som nominerar har även chans att vinna paket med 10 vaniljstänger i!! Två av mina läsare, Gertie och Gunilla, har vunnit vaniljstänger då de nominerade mig. Ni har även chansen att köpa vaniljstänger från Madagaskar till 25% billigare pris ända fram till 31/1.

Du behöver
3 dl socker
4 ägg
2 tsk bakpulver
3 dl mjöl
1 dl kokande vatten

Vaniljsås
1 vaniljstång
125 g smör
1 dl mjölk
3 msk vaniljsocker

Flosocker till dekoration





Gör så här
Sätt ugnen på 200 C

Smörj och bröa en form

Vispa ihop scoker och ägg vitt. Blanda mjöl och bakpulver i annan skål och rör sedan ner i äggsmeten. Tillsätt kokande vatten. In i ugnen ca 40 minuter.

Smält smöret i kastrull och häll ner mjölken. Tillsätt vaniljsocker och fröna från vaniljstången. låt koka på hög värme ca 3 minuter. Rör hela tiden så det inte bränns vid.

Ta ut kakan ur ugnen och dela vid mitten till två bottnar medan den är varm. Bred vaniljssåsen över ena botten och lägg på den andra botten. Pudra över florsocker vid servering.   




Idag kommer Filip!!!

Bild från Årets kock finalen 2011

Idag blir det LYX LYX LYX!!! Filip Fastén kock på lyxrestaurangen Le Rouge här i Stockholm kommer hem till mig och lagar middag till mig och några vänner (Mitt pris i tävlingen om Det Bästa Vita Julbordet). Han kmmer runt 15 så ska vi laga till sådär 18.30.  Jag vet menyn nu, men håller lite på den.....ni får ha lite tålamod! Det kommer iallafall bli makalöst gott, det kan jag lova er.

Filip ringde mig idag och all nervositet försvann. Vilken go typ han verkar vara. Han tar med sig porslin och glas, så jag ska slippa diska! Jag blev nästan tårögd där. Jag berättade att jag bara hade en vass kniv, resten kan man glömma. Då sa han att han skulle ta med sig verktyg för att slipa knivar och lära mig hur man gör. Han verkar genuint trevlig. Jag tror att vi kommer komma bra överens!

Ni får se alla bilder inom kort, så håll koll på bloggen.




Cake pops och fint sällskap

Blev bjuden på underbart goda cake pops av min vän Rose-Marie (Bambi). Hon hade även gjort hjärtformade till Alla hjärtans dag, så fina och så mumsiga. Om ni vill ha recept så håll ögonen öppna, för de kommer på hennes blogg!

Lilla Leah mumsar cake pops trots att hon var förkyld och lite ynklig, men en cake pops går alltid ner



Sen minglade jag och RM vidare till galapremiären på tankeläsaren Henrik Fexeus show I ditt huvud. Fascinerande saker på scen och irriterande att man inte förstår hur han gör. Lite trolleri över det hela.


GONATT




Första skeden mat!


Igår kväll var det dags för ny slags matlagning: morotspuré! Så härligt att hon äntligen äntligen kan börja äta mat. Jag har varit rätt ledsen över att det inte gick att amma Magda, ville så gärna och tror verkligen på att amning är det bästa för ett litet barn, men det gick som sagt inte. Men nu kan jag iallafall se till att hon får den bästa tänkbara maten i sig. Det som är toppen är att jag fick en fin barnmatsmaskin av min underbara vän Rose-Marie. Så den testades igår kväll - Har ni inte en sån så skaffa den!!!!


Något skeptisk :-)

Maskinen ångkokar först, sedan vänder du bara på tillbringaren och mixar allt slätt. Så underbart!!! Jag skalade tre ekologiska morötter ångkokade 15 minuter, vände, tillsatte 1 tesked fin extra virgin olivolja, och mixade slätt - PERFEKT!!

Det enda med maskinen är att ångan som pyser ut och själva tillbringaren blir kokheta. Jag brände mig eftersom jag inte visste. Så det gäller att hålla eventuella andra barn borta från maskinen då den är igång. Den ska heller inte stå under köksskåpen då de var alldeles blöta av den utpysande ångan.


Sen slevar man bara upp det hela i iskubsbehållaren så har man lagom småportioner till småätarna.




Himmelsk kaka med vit choklad och lingon

Här kommer recept på den himmelska kaka som jag bjöds på vid övernattningen förra helgen. Den bara är ett måste för alla som gillar sött!
 
Du behöver
150 g smör
225 g vit choklad
1 dl lingon (frysta eller färska)
3 ägg
1,5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 citron (finrivet skal)
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
Smörj och bröa formen
Smält smör i kastrull, dra från värmen och i med chokladen i mindre bitar. Rör ordentligt så chokladen smälter.
Vispa äggen med socker och citronskal. Tillsätt smör/chokladblandningen och sen mjölet och salt. Rör jämnt. Häll allt i formen. Strö över lingonen.
In i ugnen ca 20 minuter.
NJUT - FÖR DET ÄR DU VÄRD!



Klas Lindberg blev Årets Kock 2012


Idag har jag roat mig med att vara på Årets Kock 2012 tillställning! Roligt som bara den! Det började med Arlas pressfrukost.

Årets regerande kock Tomas Diederichsen pratade om hur processen för att ta fram årets smaksatta Creme Fraiche har gått till. För er som inte vet är årets creme fraiche smak rostad vitlök och timjan. Sen pratades det en del om nytillskottet Smetana som Arla har stora förhoppningar på. det är syrad grädde med en hög fetthalt som kan användas i allt från matlagning till desserter. Låter spännande. Jag har redan skickat efter receptbroschyrer från Arla som de skickar hem gratis till dig. Om du också vill ha receptbroschyrer hemskickade så klicka HÄR.



Sen var det Årets kock eventet. Cool upplevelse! i juryn satt alla superkändiskockar i sina mössor och med kandelabrar på bordet och provsmakade finalisternas bidrag.



Här är tävlingssalen. Båsen med finaliserna som lagar mat är längst bort och till höger ser ni juryn. På stora skärmar kunde man följa Årets Kock deltagarna då de lagade till årets utmaning.



Man fick provsmaka en hel del gott. Här vällagrad Svecia med nyponkompott. Så gott! Är det någon som vet var man kan få tag på nyponkompott så hojta till för det passar finfint till ost.



Här underbar rostad surdegsbaguette med svampröra och lufttorkad skinka. Gjord med nya smaksatta creme fraichen, rostad vitlök och timjan. Den tog jag recept på för dessa vill jag göra hemma!


Sen en liten glassbytta glass gjord med brynt smör, mystiskt med krämigt gott!

....ÅRETS KOCK 2012 blev KLAS LINDBERG. För att se vinnaren in action, se HÄR. Det var för övrigt hans delbidrag som jag visade bild på igår.

Så här härlig kan alltså en helt vanlig gråmulen onsdag vara!




Årets Kock 2012

Just nu är jag på Årets Kock 2012. Jag har ätit god frukost och nu ska jag in på ett seminarium som heter Det nya svenska arvet - men till vilket pris? Årets Kock är det svenska mästerskapet i professionell matlagning och vinnaren koras idag. Finalisterna har fått i uppgift att förbereda en maträtt i förväg och en blir en överrasknig på plats. Den förberedda har de tränat på och det finns ljuvliga bilder på finalisternas bidrag till den förberedda rätten. Hel svensk biffrad är årets huvudråvara.



Här är finalisten Klas Lindbergs bidrag - Snyggt som bara den!

Alla finalisters bilder och recept
finns på HÄR. Det finns även tidigare vinnares recept.

Jag återkommer med rapport om dagens event!




Bra ta bort gravid-kilona-sallad


Har ätit den här salladen två dagar i rad nu och det behövdes efter helgens svullande i himmelska kakor! Om ni vill testa den så är det lätt som en plätt:

Du behöver (4 pers)
1 paket bacon
2 avocado
200 g kalkonskinka (eller 1 pkt)
200 g körsbärstomater
100 g rolig sallad
2 ägg
Roquefortost

Dressing
4 msk rödvinsvinäger
2 msk dijonsenap
3 tsk honung
4 msk olivolja

Gör så här
Koka äggen. Klipp bacon i små bitar och knaperstek. Skär avocado i kuber och tomaterna i halvor. Smula roquefortosten. Lägg upp allt på tallrikar. 

Blanda ihop dressingen.   

HUGG IN MED GOTT SAMVETE!



Underbar mat på bortaplan

Sorry, att jag har varit så dålig med inlägg. Jag har en hel del privata saker som måste fixas och trixas med. Denna helgen har varit full med aktiviteter på bortaplan dessutom. Jag och småtjejerna har sovit över hos min väninna och hennes barn. Då hennes man och son åker bort på skidweekend då kommer jag och tjejerna. Min vän har själv två barn i exakt samma ålder som Annie och Magda. Så vi var 6 tjejer! Livat värre. Det är de bästa sova-över-på-bortaplan man kan tänka sig. Det blir ALLTID världens godaste mat, de mest himmelska kakor och en massa mys. Då vi kom på fredag fm så blev det direkt en fantastisk kaka med vit choklad och lingon (Ingen ta bort gravid-kilona-kaka precis). Den fullkomligt smälte i munnen! Ska ta recept. Varje gång vi är där så är det en ny fantastisk kaka man bjuds på. Den här gången var jag noga med att packa ner kameran så jag kan visa!
Sen gick vi ut och busade med stora tjejerna och småtjejerna sov i vagnarna.Då vi kom in blev det dags för min paj som jag hade tagit med: Päron och hallon paj med ett frasigt, knaprigt  täcke med lite hasselnötter och vit choklad i.
På kvällen blev det Kreolsk gryta, så otroligt gott och mättande. Åt så jag stod i 4 hörn. Jag brukar alltid göra Kreolsk gryta på vinterhalvåret, så för recept kan ni klicka HÄR. Det är en perfekt bjudrätt för alla förutom vegetarianer då.
Varje gång jag är hos henne så diskuterar vi att dricka vin. Hon ursäktar att hon glömt köpa vin. Sen kommer hon på att de har massa vin hemma och frågar om jag vill ha, vi velar lite och bestämmer oss för att vi inte ens orkar dricka vin. Sen pratar vi om allt mellan himmel och jord i en timma sådär, sen vid 10 snåret är vi plakattrötta och väldigt medvetna om att vi kommer vara uppe på natta och mata småbarna och att de stora kommer vara pigga runt 6 på morgonkvisten.
Mycket riktigt var det High Chaparall lite efter 6 på dessa damer.
Bakade mitt favoritbröd och tog med också till frukosten. Det är späckat med valnötter, aprikoser och russin.Dessutom är det ett filmjölksbröd så det svängs ihop på nolltid. Jag tröttnar aldrig på det här brödet och det kan varieras med andra nötter och frukter såklart. Om ni vill testa så se HÄR.



Filip Fastén - på väg hem till mig!

Foto från mynewsdesk.com
Nästa helg kommer han hem till mitt kök!! Jo, det är sant! Jag vann Filip Fastén hem till mitt kök som första pris i tävlingen Det vita julbordet. Vi har mailat fram och tillbaka nu för att bestämma dag, tid osv. Han undrade om jag ville vara med och laga eller om han skulle laga och lägga upp allt. Vad tror ni jag svarade? Vad skulle ni ha valt?

Vi håller på att bestämma menyn just nu och det verkar som jag får välja. Hur svårt som helst att välja! Vad skulle ni välja om ni fick välja helt fritt? Jag behöver tips på en trerätters. Skriv era menytips i kommentarsfältet Han undrade om jag ville ha vin också, nämen gissa?
Det ska bli så roligt, men lite nervöst också. Som tur är har jag 1 skarp kökskniv (som jag fick i julklapp från jobbet), de andra kan man glömma. Eller tar han alltid med sig sina egna knivar? Jag har en uppsjö frågor om allt möjligt som gäller matlagning, kommer han bli trött på mig och mina frågor så som jag kan känna när min dotter frågar sin miljonte frågan varje dag... Min största grej är barnen. Var ska jag göra av dem under tiden? De är ju här och inte alltid på topphumör framåt kvällen. Annie vill ju alltid vara med också. Filip verkar rätt ung...Fast han verkar framförallt supertrevlig, så det kommer bli en toppendag!!!



Bellini med vaniljdrinkpinne


Här har ni en finfin klassisk cocktail, Bellini. Den är väldigt lätt att fixa dessutom. För att lyxa till det så använd vaniljstänger som drinkpinne.

Du behöver
1 konservburk med persika i lag
mousserande vin/champagne
vaniljstänger

Gör så här
Mixa hela innehållet i konserven så det blir en slät pure. Häll i ca 1/4 pure i cocktailglas, toppa med mousserande vin/champagne. Ta en tesked och rör runt i botten så allt blandas. Ta en vaniljstång per drink. Skär upp den lite i ena sidan så vaniljfröna kommer ut i drinken lite d¨å du rör runt med den som en drinkpinne.


Jag skulle bli så glad om DU ville nominera mig till VANILJIMPORTENS tävling om att göra det bästa receptet med vanilj. Om du klickar HÄR så har du nominerat mig.




Jordärtskockssoppa med tryffelolja - Mmmmmmmmmmmmmmmm


Den här soppan har vi gjort flera gånger, för det mesta som förrätt och ibland som huvudrätt. Den är så makalöst god, och pricket över i:et är verkligen tryffeloljan.

Du behöver
450 g Jordärtskockor
2 potatis
1 schalottenlök
1 msk smör
8 dl hönsbuljong
½ dl vitt vin
1 dl vispgrädde
1 klyfta citron (saften)
tryffelolja
salt, vitpeppar, smör att steka i

Gör så här
Skala potatis och jordärtskockor. Skär dem i bitar. lägg i kallt vatten och pressa över citronklyftan (så de inte mörknar).

Hacka löken fint och fräs mjuk i smör i en gryta. Lägg i potatis och skockor. Tillsätt buljong och koka cirka 15 min tills potatis och skockor är mjuka. Mixa allt i mixer eller med stavmixer. Häll tillbaka i kastrullen, tillsätt vinet och grädden. Smaka av med salt och peppar. Värm upp soppan och låt småkoka utan lock sådär 5 minuter. Vispa ner smöret.

Droppa över några droppar tryffelolja vid serveringen!
TADAAAA!



Fantastisk Rödvinssås med whiskey

Vi åt underbar oxfilé med verkligen fantastisk rödvinssås i helgen. Jag har varit så förkyld under helgen och i veckan att jag inte riktigt fått ut receptet här på bloggen. Men nu så! Receptet kommer från en god vän som först fått den då de varit bortbjudna och sen själva gjort den på nyårsafton.

Vi åt oxfilén med lite svamp och en krämig potatisgratäng. Ni bara måste testa den här rödvinssåsen med whisky i!!!! Kanske något att briljera med till Alla Hjärtans Dag?
Du behöver
1 gul lök
1 palsternacka
3 vitlöksklyftor
2 msk olja
½ dl socker
2 dl rött vin
4 msk balsamvinäger
3 msk kalvfond
1 msk whiskey (vi tog Jameson)
ev maizena, salt, peppar

Gör så här
Hacka lök, palsternacka och vitlök fint. Fräs i olja, strö på sockret och låt det koka in. Tillsätt rödvin och balsamvinäger. Småkoka tills hälften återstår. Smaka av med kalvfond, salt, peppar. Mixa såsen. Är den för grovkorning så använd passersil så att den blir helt slät. Smaka slutligen av med whiskeyn.
 



LCHF ätare - Fylld lax med krämig getost

Du behöver
4 laxfileer
1 dl färsk dill
1 burk creme fraiche
4 skivor getost (ca 1 cm tjocka)
salt, svartpeppar, några skivor citron till

Gör så här

Sätt ugnen på 200 C

Skåra laxfileerna i mitten, men inte ända ut och inte ända igenom. Blanda ihop creme fraiche med dill, salt och peppar. Dela varje skiva getost i två delar. Tryck ner i laxskåran, lägg geggan ovanpå utmed hela skåran. Du behöver inte trycka ner geggan för den smälter ner ändå.

Sätt in i ugnen 15-20 minuter tills laxen är klar.


Gott med sallad på avocado, pinjenötter och tomater.

Någon har börjat sitta med vid bordet och härja runt medan man äter:-)




Jag behöver er hjälp med den här Vaniljen från Madagaskar

Jag är med i en ny tävling! Det handlar om att göra det läckraste receptet med bourbon vanilj från Madagaskar som ingrediens. Jag älskar verkligen vanilj så det var ingen tvekan om att tacka ja. Kombinationen VANILJ och UTMANING, kan det bli bättre? 

MEN det är bara 8 bloggar som går till final och för att gå till final behöver jag er hjälp! De 8 bloggar som får flest nomineringar får tävla. Jag skulle bli oerhört smickrad om ni nominerade mig så jag får chansen att tävla med mitt bästa recept med vanilj i. Den som vinner får 2000 kr och en tavla, men det är inte vinsten i sig utan utmaningen som lockar. För att nominera mig klickar ni HÄR. Ni som nominerar får även 25% rabatt på vaniljstänger från just Vaniljimporten och varje dag drar de en vinnare bland de som nominerat som vinner just vaniljstänger.

Tack gulliga ni som har klickat på nomineringslänken!!! Ni kan se fram emot lite recept med vanilj här under den närmsta tiden!

View logoprov1 - Kopia.jpg in slide show




Idag blev det kycklingspett

Jajamänsan! Vi hade Annies fd dagiskompis med mamma på besök. Så underbart att äntligen ha dem här. Vi har försökt i evigheter att få till det. Det blev Marinerade kycklingspett och till det en sås, ugnsrostad potatis, morötter och paprika - men ta inte gratängpotatis för att ugnsrosta dem, blev lite torrt.

Du behöver
450-500 g kycklingfilé 
spett

Marinad
½ dl olja (raps eller majs)
1 msk soja
1 vitlöksklyfta 
3 msk flytande honung
vitpeppar, sesamfrön

Gör så här
Skär kycklingfiléen i rätt tunna strimlor och lägg i bunke.

Marinaden
Rör ihop olja, soja, honung, pressad vitlök, lite vitpeppar, ev lite salt. Häll allt över kycklingstrimlorna. Låt stå, gärna över natten. Rör om lite här och där.

Sätt ugnen på 200 C

Lägg spetten i vatten sådär 30 minuter. Häll kycklingen i durkslag så den överflödiga marinaden får rinna av lite.

Trä upp strimlorna på spetten strö över sesamfrön. In i ugnen 15-20 minuter. 

Sås
3 dl gräddfil
2 msk söt/stark senap (t ex skånsk)

Blanda ihop. Salta om du tycker att det behövs.




French toast för stora som små

Här en liten variant på fattiga riddare men med massa bär och nötter, inte så dumt! Passar utmärkt som mellanmål efter skridskoåkningen eller som lunch. Gott för stora och små. 

Du behöver
8 skivor bröd (vanligt rostbröd eller lantbröd)
1 dl hasselnötter
2 ägg
2 dl mjölk
1 tsk kanel
1 nypa salt
250 g frysta eller färska bär (t ex hallon. blåbär. apelsin, björnbär)
1/2-1 dl lönnsirap
smör till stekning

Gör så här
Hacka hasselnötterna. Vispa ihop ägg, mjölk och nypa salt. Doppa brödskivorna i äggblandningen.

Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna. Stek doppade skivorna, medelvärme, på båda sidor tills de får fin färg. Pudra över kanel. Strö över hackade nötter.

Blanda bären med lönnsirap. Servera toasten direkt med bären och kanske lite extra lönnsirap.




Jag har fått en award!!

Den här finfina awarden har jag fått av inte bara en annan bloggare utan faktiskt av två, nämligen underbara Anna på Frostrosor och Katarina på Hovkonditorn - Två bloggar som jag beundrar massor. Tack söta ni, jag blev alldeles rörd.
Till Awarden hör en uppgift.
Liebster är ett tyskt ord som betyder ”käraste”
och utnämningen ges endast till bloggar med
färre än 200 följare/prenumeranter .
När man får utmärkelsen ska man göra följande:
Tacka den som gett dej utmärkelsen och länka.
Skriv ner de 5 bloggar man vill lämna awarden
vidare till och låta dom veta det genom att lämna
en kommentar hos dem.
Till sist hoppas man att dom utvalda vill lämna
utmärkelsen vidare…
.

Jag lämnar awarden vidare till:

Sannas Picknickkorg för att hon är så mysigt, Astrid Lindgren pysslig
mumsfillibaba där det ena goda avlöses av det andra
smaskelismakens för hennes färgglada, härliga mat
En smak av Karin för så fina upplägg, läckra recept och en rolig story med babyn
Kärlek på tallrik, Alexandra får awarden trots att jag vet att hon redan fått en från annat håll. Hon får en att vilja bli vegetarian med sina härligt, kluriga recept



Kanske lite indiskt?


Nu känns det som att man vill äta sånt som inte känns juligt. Jag gjorde den här rätten som smakar lite indiskt i veckan. Har gjort den många gånger förut, och även med quornfärs till en kompis som är vegetarian. Det är gott med både riset och färsen, men du kan absolut göra bara det ena om du känner att du inte hinner båda.



Du behöver
Till färsen
300 g nötfärs (eller annan färs)
1 gul lök
1 burk hela tomater
1 burk svarta bönor
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 tsk kardemumma
1 krm cayennepeppar
1 msk olja
salt

Till riset
4 dl basmatiris
1 gul lök
4 dl vatten
1 msk grönsaksfond
1 krm kardemumma
1 lime
1 dl gula russin
1 dl mandelspån
olivolja, salt, peppar

Gör så här
Färsen
Häll ner kryddorna i torr stekpanna på låg värme så att de rostas lätt. Öka på värmen och lägg i hackad lök och oljan. Stek på utan att det tar färg. I med färsen och låt den få färg.

Lägg i tomaterna och hacka lite i dem så de delas till mindre bitar. Lägg i bönorna. Småkoka i sådär 10 min.



Riset
Sätt ugnen på 175 C

Värm lite olja i en gryta. lägg i hackad lök och stek en liten sväng. Tillsätt riset, fond, vatten, kardemumma. Lägg en blöt kökshandduk över grytan, sen locket och ställ in allt i ugnen. 

Ta ut grytan efter sådär 20 minuter och låt stå i 15 minuter. Rosta mandelspånen lätt i torr stekpanna. Vänd ner spånen, russinen och pressa limejuicen över. Salta och peppra.









Müsliskorpor på kvällskvisten

Nu på kvällen har Annie och jag bakat lite nyttiga skorpor som vi kan ta med då vi åker skridskor eller är ute på andra äventyr. De går lätt och snabt att göra och är goda. Jag tog ICAs egen müsli som hade högt fruktinnehåll: aprikoser, russin, hasselnötter och kokos.



Du behöver
150g smör
½ dl råsocker
3 dl müsli
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten



Gör så här
Sätt ugnen på 200 C

Rör ihop smör och socker ordentligt. Blanda mjöl, bakpulver och müsli i en annan bunke och blanda sedan ihop allt. Tillsätt vattnet. Blanda ihop till en deg.

Dela degen i fyra delar och rulla ut till långa breda ormar, sådär 15-20 cm långa.

Lägg bakplåtspapper på plåtar. In i ugnen cirka 10 minuter (jag satte på grillfunktionen de sista minutrarna för att få den bruna ytan). Låt dem stå sådär 10-15 minuter från det att du tar ut dem ur ugnen. Skär dem i skivor.  




Köpa eller inte köpa?

Kan inte bestämma mig om jag ska köpa Agneta Livijn fatet ovan eller inte....Jag har hennes stora tallrikar i vitt, stora, skålar i blått och temuggar i blått. Ni som följt min blogg vet ju att jag älskar hennes porslin. Det ser fint ut på bilderna, men allt är tusen gånger finare i verkligheten. De är handgjorda så de ser lite olika ut, blir en sån rustik känsla. Nu säljer de hennes saker till bra priser på Campadre igen, se HÄR. Det är ungefär halva priset och man kan ha den i både ugnen och micron. Skulle det inte vara snyggt med en STOOOR pastasallad eller kycklingspett på en bädd av bulgur till exempel...å andra sidan är det januari och jag är mammaledig med lite pengar i plånboken...Å vad svårt!!!!




Liten blåbärspannacotta

Här är den blåbärspannacotta som jag gjorde då min barndomsvän var på besök med sina barn. Jag ville göra något som var mer åt nyttiga hållet så det blev en variant med vaniljyoughurt. Gott och lätt och rätt så nyttigt faktiskt. En efterrätt man utan minsta dåligt samvete kan ha mitt i veckan. Jag älskar vaniljstång i efterrätter också för den där äkta vaniljkänslan.

Du behöver (Det blev 7 små portioner)
3 dl vaniljyoughurt
3 dl vispgrädde
1½ dl blåbärssylt
2 gelatinblad
2 msk honung
1 vaniljstång

Gör så här
Häll kallt vatten i en bunke och lägg ner gelatinbladen sådär 10 minuter. Koka upp grädde, tillsätt honung. Dra kastrullen från värmen och lägg i de urkramade gelatinbladen. Rör runt så de smälter ner. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i gräddblandningen.Rör ner vaniljyoughurt och 1 dl blåbärssylt. 

Klicka ner en liten klick blåbärssylt i varje glas. Häll på blandningen. Ställ in i kylen minst 2 timmar. 




Läcker hummer med härlig röra - Varför inte på en helt vanlig måndag?


Vår nyårshummer var en riktig lyckoträff: västerbottenost, oliver, basilika med mera. Finns inget för mig som känns lyxigare och festligare än hummer. Min sambo gjorde denna efter något recept han hittat och den var magiskt god!!! Bara gör den, till något festligt tillfälle eller bara för att liva upp en måndag, hummer är ALDRIG fel.

Du behöver (för 2 personer)
2 humrar
1 liten burk svarta oliver
1 kruka basilika
2 dl lätt creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 dl västerbottenost


Gör så här
Sätt på ugnen på grill 

Tina hummern (dagen innan). Hacka oliver och basilika smått. Tillsätt creme fraiche, pressad vitlök och riven västerbottenost.

Dela hummern (se tidigare inlägg HÄR för hur man delar hummer, om ni inte redan vet). Ta ur köttet, glöm inte knäcka klorna och ta ur köttet. Hacka köttet lite lätt. Blanda med röran och lägg tillbaka allt i skalen. Gratinera i ugnen knappt 10 minuter.




Egg fried rice med räkor

Toppen om du har ris i kylen som inte gick åt, då kan du nämligen lätt svänga till en god rätt. Vi hade en massa räkor över i frysen som vi varken hann eller hade lust att skala till julbordet. Här en fräsch rätt med massa räkor och gott med något som inte känns juligt också.

Du behöver
4 port ris (helst kallt från kylen så klibbar det inte)
2 ägg
2 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar 
1 stor näve ärtor (kan vara frysta)
1 påse räkor ungefär
1 msk soja
olja,vitpeppar,fisksås

Gör så här
Häll i lite olja i en stekpanna på hög värme. Häll i äggen och rör runt tills de är fint fördelade. Häll i lite mer olja och i med pressade vitlöksklyftor, hackad schalottenlök och ärtorna. Tillsätt riset och fräs på ett litet tag. Krydda med vitpeppar. Lägg i räkorna så det blir varma och smaka av med fisksås.



Lasagne i långpanna med en gnutta chili


Gjorde lasagne i långpanna när vi fick besök av självaste matidolen med familj igår. Gjorde faktiskt den klar kvällen innan och värmde den då de kom, perfekt att slippa stressa runt en hel morgon.

Vi åt, barnen stojade runt, vi testade olika slags kaffe i nya kaffemaskinen (Dolce Gusto) och sen gick vi faktiskt ut en sväng. Skön och härlig dag.

Lasagne i långpanna är perfekt då man vill ha en del matlådor, för det är bara att frysa ner i portionsbitar, så har man för en hel massa dagar.

Du behöver
750 g köttfärs
1 pkt bacon
½ chili
1 burk champinjoner (eller 1 näve färska)
3 vitlöksklyftor
2 lökar
2 burkar krossade tomater
4 msk tomatpuré
1 msk oregano
2 krm svartpeppar
2 grönsaksbuljonggrejor
lasagneplattor
olja/smör

Ostsåsen
1 dl vetemjöl
1½ liter mjölk
8 dl riven ost
ev lite salt

 


Gör så här
Sätt ugnen på 225 C

Klipp ner bacon i torr stekpanna. Finhacka lök och chili och tillsätt i pannan. Låt allt steka tills löken blivit lite mjuk. Tillsätt champinjonerna i mindre bitar. I med köttfärsen och rör runt lite så köttfärsen fördelas fint. Häll i tomaterna, grönsaksbuljonggrejorna, svarteppar, oregano. Låt det s,måputtar i cirka 10 minuter.

Gör under tiden ostsåsen genom att blanda vetemjölet med hälften av mjölken. Häll i resterande mjöl och låt bli varmt medan du hela tiden vispar på. Låt småputtra i ca 5 minuter, dra kastrullen från värmen och i med osten.

Smörj långpannan och häll ett lager ostsås i botten. Varva nu plattor och köttfärs med såsen. Avsluta med ett lager ostsås och strö över resterande ost. In i ugnen i cirka 30 minuter.

Så söta Minna, som jag mycket väl kommer ihåg då jag såg henne för första gången, då var hon bara några dagar gammal. Sicken fin tjej hon är (och hon har världens gulligaste lillebror som är 10 dagar äldre än Annie. Max erbjöd sig att dammsuga vårat kök under lunchen, kan man annat än tycka om honom?)




Thanksgiving

 

Till nyår så gjorde jag en cocktail med champagne, nämligen Thanksgivning. Den är sådär lagom alkoholig, lite söt, lite bubblig och fint syrlig av tranbärsjuicen.  För er som inte vet så är Midori en god melonlikör. Det är en lätt cocktail på det sättet att man bara häller upp den, ingen shaker, ingen mixer bara rakt upp och ner.

Du behöver (för 2 drinkar)
Champagne (eller mousserande vin)
tranbärsjuice
4 cl Midori
1 Citron
(ev is)

Gör så här
Börja med att ställa in champagneglasen en kort stund i frysen så de blir snyggt frostiga. Skär två fina, rätt tunna skivor av citron och skär en skåra så att du kan använda dem som dekoration. Dela resten av citronen i klyftor och dra runt kanten med citronen. Lägg i isbitar om du vill, jag gillar sådär två isbitar per glas till Thanskgiving för jag tycker den är godast kall. Häll i 2 cl Midori i varje glas. Häll en skvätt tranbärsjuice och toppa med champagne. Det ska vara mer champagne än tranbärsjucie. Antingen tar du en lång sked/pinne och blandar runt så Midorin blandas med resten, eller så sticker du  ner en drinkpinne i vart och ett av glasen som man själv kan röra runt med - jag har drinkpinnar av glas men kan inte hitta dem någonstans.



Motörhead Shiraz - Coooolt

Systemet har tagit in Motörhead Shiraz vin från Australien.  Vi har en flaska hemma men har inte testat än, men jag älskar Shirazviner, så jag har mina förväntningar. Det ska lite bränd doft med inslag av fat, katrinplommon och lakrits. Det kostar 119 kr. Vill man istället ha Merlot så finns det som Rolling Stones från Kalifornien, men den måste man beställa. Cool present!!




Magiskt på tu man hand



Inget matinlägg utan bara ett egoinlägg ;-) Jag och Annie hade en helt egen magisk kväll igår då vi var på fantastiska Disney on Ice bara hon och jag. Så lyxigt att få ge henne 100% uppmärksamhet några timmar. Showen var verkligen magisk och rolig; Det var en kamel på skridskor, de 7 dvärgarna, en speedad krabban Sebastian, tingeling med sitt trollspö, fyrverkerier och en Stooor drake som sprutade riktig eld över hela isen (då hoppade Annie upp i mitt knä).




Focaccia

Jag testade för första gången att göra foccacia och har fått mersmak! Man kan ju faktiskt ha på allt möjligt, oliver, lök, kryddor, ost..Men den här första gången körde jag safe och hade inget. Men om ni har tips på vad man mer kan ha på så berätta!! Jag körde på Leilas recept som ju också är safe!
Om du vill göra saftiga focaccias så gör du det lätt, men det tar lite tid, som alltid, då det ska jäsa.

Du behöver för 2 bröd
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl

Gör så här
Smula ner jästen i en stor bunke. Vispa runt den med ljummet vatten, olivolja, honung, salt. Häll i lite mjöl i taget. Arbeta ihop och knåda den sådär 5 minuter.
Jäs degen i bunken ungefär 45 minuter. Den ska bli dubbelt så stor. Glöm inte att ha en bakduk över.

Häll upp degen på mjölat bord, knåda den och dela i två delar. Gör två bollar. Platta till bollarna så att de är sådär 1½ cm tjocka.
Sätt ugnen på 225 C

Jäs bröden på oljad plåt (häll lite flingsalt på plåten innan du lägger på degen) sådär 30 minuter tills de är dubbelt så stora.
Tryck ner fingrarna i degen så det blir hål. Ringla över olivolja pch strö över flingsalt och vad du nu vill mer.

In i mitten av ugnen ungefär 10 minuter. De ska vara gyllenbruna!



Klick klick klick

>
Jag har klickat hem en och annan grej från Campadre idag på morgonkvisten. En så gullig silikonform i brons och en springform med keramikbotten. Tyvärr fanns den bara kvar i grått (lite trist färg) men jag behöver verkligen den här. Det som är toppen är att sidan är löstagbar och själva botten är snygg keramik istället för de teflonaktiga formarna där man inte kan anvämda vanlig kniv till att skära för att man då förstör botten och de är heller inte så snygga att servera på. Den här är kanon och man kan göra allt i den: cheesecake, glasstårta osv osv, se den här you tube filmen så får ni själva se



De säljer även den här mackapären till bra pris. Den har jag sedan länge och den är kanon! Man kan t ex lägga i några chokladbitar och sätta in den i mikron så chokladen smälter och sen är det bara att spritsa ut.




Lax med saftiga ugnsrostade tomater, bönor, oliver, fetaost och en stor klick aioli

Den här rätten fick jag hos min kollega innan jul, och kunde inte sluta tänka på den. Den är så fräscht kanongod så ni bara måste göra den. Dessutom så lägger man allt på ett bakplåtspapper på en plåt och skjuts med allt in i ugnen, minimalt med disk och minimalt med förberedelsetid. Jag gjorde den först till min mamma och sambo. Min mamma skulle göra den till sina väninnor. Sen gjorde jag den igen till en vän några dagar senare, och ändå är jag inte trött på den. Skulle kunna äta den varannan dag året runt. Ursprungsreceptet är Jamie Olivers tydligen, men min kollega hade gjort om den och jag gör som henne, för det fanns ingen anledning att ändra något där, eller jag la till oliver.
 
Du behöver
4 laxfiléer
1 påse frysta bönor
1 paket feta
1 burk kärnfria oliver
1 paket småtomater
olivolja, flingsalt, ½ citron, chilipulver
Finn ett fel! Var är tomaterna???? Första gången så satte jag in den här plåten i ugnen med känslan att det fattades något...När den kom ut undrade min sambo om det inte skulle vara tomater också eftersom jag hade skickat honom att köpa tomater till det här. Så det var bara att lägga tomaterna i en form och sätta in dem i ugnen sådär 10 minuter på högsta värme, men de ska naturligtvis vara med!!
 
Gör så här
Antingen så använder du allt fryst, eller så tinar du bönorna och låter dem rinna av. Jag tyckte nog att det blev bäst med tinade, något avrunna bönor. Så vi kör på det. Men har du bråttom så går det jättebra med frysta.
 
Sätt ugnen på 225 C
 
Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Häll på bönorna, fetaosten i kuber, tomaterna i halvor och oliver. Lägg på laxen.Ringla över rikligt med olivolja, pressa saften ur citronhalvan och strö över flingsalt. Jag tog lite chilipulver över laxen också. Skjuts in i ugnen i sådär 15-20 minuter (om laxen är fryst). Servera med massa aioli och gärna foccacia!
Mums, så gott!! Man saknar inte överhuvudtaget varken ris eller potatis till det här!
Gång nummer 2 bakade jag foccacia och serverade till, godare kan det inte bli. Receptet på bröden kommer!

Tack Moa för receptet!!



Gör pytt i panna av resterna från julbordet

Pytt i panna, skriver man isär eller ihop...? Jag vet inte faktiskt. Hur som så gjorde vi pytt i panna av julbordsresterna igår: skinkan, revbensspjäll och prinskorv. GOTT och enkelt!

Du behöver
Rester från julbordet, t ex skinka, korv, revbensspjäll (du kan även använda falukorv)
Rå potatis
lök (går bra med både röd och vanlig gul lök)
smör, salt, peppar, ägg, rödbetor och gärna färska örter t ex gräslök

Gör så här
Skala potatisarna och skär i små kuber. Stek i rikligt med smör i sådär 10 minuter tills de är mjuka och lite brynta. Ta ur dem ur pannan och lägg i löken med en klick smör. Stek löken mjuk. Skär allt kött i småkuber och lägg i med löken och stek på. Tillsätt potatisen och låt allt bli varmt. Salta och peppra.
Stek antal ägg så alla får varsitt. Servera med rödbetor.
Igår, första dagen på år 2012, spenderade vi dagen på skridskobanan och i lekparken i Vasaparken här i Stockholm. Även fast det var regn i luften och grått och trist så var det så mysigt och skönt att komma ut!
Annie fick skridskor av tomten i år. Vi testade förra året, men då funkade det inte alls, nu går det hur bra som helst. Jag har inga skridskor men nu ska jag också köpa så vi kan åka tillsammans.
De har en rolig lekpark i Vasaparken med studsmattor och kullar av mjukt gummi, gungor, rutschkanor osv. Men det var så geggigt och blött att vi bara var där en liten stund.
Om ni är i Vasaparken så får ni inte missa guldhuset!! Han som byggt det har även byggt en hel villa till sig själv högst upp på taket - också i guld! Vad kitschigt och coolt på samma gång. Oj, vad jag skulle vilja se hur den ser ut, ja menar om man har den smaken på utsidan, hur ser det då inte ut på insidan. Jag är sååå nyfiken.



Välkommen 2012!

Vårt nyår tog plats hemma i miniskala: min sambo, jag, Annie och Magda. Den sistnämnda har inga rutiner än och är inte ett säkert kort att ta med på kvällskvisten. Vi är också båda rätt trötta då man är nattvaken en del nuförtiden, så PERFEKT att vara hemma och äta gott. Min sambo lagade faktiskt allt, och riktigt gott blev det. Till förrätt blev det färsk rom och räka på mandelpotatis.
Jag stod dock för dukningen! Annie fick majskolv och falukorvsrutor, och var sååå nöjd med det!
Huvudrätten var en otroligt god hummer gratinerad med svarta oliver, västerbottenost, basilika med mera. En massa smaker som passade utomordentligt med just hummer - STORT MUMS!
Desserten blev hallon med hemmagjord vaniljsås och passionsfrukt, så fräscht!
Vi tittade på Water for Elephants. Har ni sett den? Vad tyckte ni? Jag blev så förvånad för av något oklart skäl så hade jag utgått från att den utspelade sig i Afrika och där var också de vilda elefanterna. Det var bara det att det hela var långt ifrån vilda elefanter i Afrika, det var på en cirkus i USA under depressionen, och elefanten var en cirkuselefant. Jag tyckte filmen var underbar, sorglig, varm, tänkvärd, romantisk och snyftig på många ställen. Alltid när jag inte kan sluta tänka på en film så vet jag att den var bra, och så är det med den här filmen jag tänker vidare.



Början av firandet!

Vi började firandet med en cocktail. Jag gillar ju att blanda till cocktails från min tid i London där jag utbildade mig till just cocktailbartender. Tänkte satsa på att ha en del drinkar under 2012 på bloggen. Så här börjar vi med cocktailen Thanksgiving: Midori, tranbärsjuice och champagne - Hääärligt frisk och lite lagom alkoholig. Recept kommer under veckan.
Sen min favorit varma chips med tryffeldipp, så enkelt men lyxigt gott.
Även den här donnan älskade dippen! Sen fortsatte vi med...





    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin