App tips - Cook & Bake gluten free

Tips till regniga dagar: ladda ner härligaste bakappen från App store, Cook & Bake gluten free. Den ligger högt på topplistan inom kategori Mat och dryck. Jag är inte glutenintolerant på något sätt, men tycker det är roligt att baka och testa nytt. Jag har dessutom smakat flera av tårtorna och kakorna och de är så drömskt goda. 
 
Jessica Frej och Maria Blohm använder inga mjölmixer utan bara naturligt glutenfria ingredienser. Det gör att tårtorna och kakorna blir väldigt lättbakade för vem som helst. Glutenfria tårtor blir ofta luftigare än de som bakas på traditionellt vetemjöl då vetemjölet innehåller två proteiner som tillsammans bildar glutentrådar, vilket gör degen eller smeten seg. Det finns också mycket som tyder på att vi människor mår bättre av att undvika mjöl.
I appen hittar du förutom recepten på alla tårtor och kakor även små videosnuttarr för hur du gör marsipanrosor, spritsar grädde snyggt osv. Inköpslistorna över ingredienserna kan du maila dig själv eller någon annan. Till varje recept finns också lite tips och tricks, t ex hur du kan byta ut några ingredienser till andra för att variera tårtan. Alla recepten finns även på engelska med deras mått. 



Vad gör man med en klätterapa?

Annie är heeelt galen i att klättra. Hon går armgång, klättrar på allt och sätter sig som en koalabjörn på dörramar. Om man frågar henne om vi ska åka och bada eller gå till en lekplats med klätterställning så väljer hon alltid att klättra. Jag funderar på om hon ska gå på gymnastik i höst, eller vore cirkusskola bättre, eller finns det klätterkurser för barn?



Knäckig och kolasmakande blåbärspaj

Den här pajen är en av mina abosluta favoriter. Genom att använda muscovadoråsocker så blir smaken lite som knäck. Grahamsmjölet till pajskalet gör den rejäl och ger ett lätt tuggmotstånd. Mums för den här pajen.
 
Du behöver
Skal
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1½ dl socker
2 msk ljust muscovadoråsocker
2 msk kallt vatten

Fyllning
300 g blåbär
2 dl ljust muscovadoråsocker
2 msk potatismjöl

Gör så här
Blanda det kalla smöret i småbitar med mjöl, socker och råsocker. I med vatten och knåda snabbt ihop. Tryck ut i pajform och ställ i kylskåpet ca 30 min. 

Sätt ugnen på 175 C

Blanda blåbär med potatismjöl och häll i pajformen. Strö över råsockret över hela pajen. Grädda mitt i ugnen sådär 30 min och låt svalna av. 



Lyx i en flaska

Fick en sådan fin flaska olivolja av min vän Jessica då hon kom hem från Italien. De hade varit på gården där de tillverkade olivoljan. Den är upptappad på flaskor av glas och ser precis ut som en flaska mustigt, gott rödvin. Den är så smakrik och god och det är lyx att få använda den. 



Taylors and Jones, igen

Vi var ju på Taylors and Jones här i Stockholm och köpte med oss deras korvar. Jag som inte ens gillar korv, aldrig, verkligen aldrig köper korv på stan. Jag totalt älskar Taylors and Jones korvar. Köpte lite av varje för att testa. Precis var och en av dem var kanongoda. Min favorit blev nog biffkorven med oliver, timjan och kapris och kimchikorven med sesamfrön och purjo. Min kusin blev förtjust i honungskorven och hennes man fastnade för den med curry och äpple. Tur att jag häromdan upptäckte att de säljer Taylors and Jones korvar på min ICA. Ni som har testat dem, har ni någon favorit? 
Grillat är ju bäst! Jag lärde mig också lite av min kusins man. Han lägger kolen/briketterna åt ena sidan och grillar alltså inte korven över direkt värme utan lite på sidan. Det tar längre tid med blir bättre. 
Den här potatisvarianten med lite hemlig ingrediens ska ni få recept på, äter den om och om igen just nu, så god. 



Barnen och jag förevigade

Barnen och jag har nu fotograferats av bästa Sandra Jolly. Jag har funderat länge på att fota barnen, men ville inte göra det i en studio. Har letat länge efter den där fotografen som kunde hitta stämningar och rätt atmosfär. När jag såg Sandra Jollys bilder av min väns Rose-Maries barn, så visste jag att hon var rätt. Här är några av fotona
 
 



Hallon- och blåbärscobbler

Baka en hallon- och blåbärscobbler idag vetja. Bästa av två världar, choklad och bär i en delvis fast kaka, delvis mer chokladmoussig dessert. 
 
En rätt liten form som räcker till 4 pers:
500 g djupfrysta hallon och blåbär (eller kanske björnbär)
1 tsk majsstärkelse
100 g smör/margarin
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 dl socker
1 msk bakpulver
2½ dl mjölk

Gör så här:
Sätt ugnen på 175C

Häll bären i ugnsfast form. Strö över majsstärkelsen och rör om. Låt dem tina till lite. 

Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner smör och mjölk och rör om ordentligt. Häll smeten över bären och in i ugnen ca 40 minuter. 

Hur gott som helst med glass till.  



Polismuseet - Skojsigt

Mulen dag med regnet hängandes i luften. Vi drog tillsammans med Rose-Marie, Zack och Leah till Polismuseet. Helt rätt tänkt av oss faktiskt. Polismuseet har en stor barnavdelning med massa skoj. Väldigt aktivt museum.  
Vi började med att lyssna till två polisstudenter som berättade för barnen om allt mellan himmel och jord. Barnen fick hela tiden vara med och fråga. Poliserna berättade också om allt de hade i bältet. Spännande om handfängsel, batonger, ficklampor och sitt mest användna redskap, pennan. Plötlsigt ringde polisstudent Annas telefon och det visade sig att det skett ett inbrott på Mariaskolan. Alla fick följa med på utryckningen in till nästa rum. Där tittade de på fotspår, samlade bevis och fick ledtrådar för att hitta tjuven. Här finns uniformer i barnstorlek, fängelse att krypa in i, lego i polisformer, osv.  
Små uppdrag hittas här och där. Det kostar endast 60 kr per vuxen att gå in. Så värt det! Barn upp till 19 år går gratis. Det enda är att de inte har försäljning av glass, kaffe eller mat. Så man bör ta med sig det man vill äta och dricka. Det finns några bord inne och ute där man kan bulla upp. Vi fikade lite kakor, russin och vatten bara. 
Precis utanför finns en hel del roligt också på tema polis. Man kunde t ex hyra trampbil, 20 kr för 20 min. Annie och Zack trampade på så de var genomblöta. Det finns en målad väg och små söta vägskyltar i miniformat. 



Härligt knökfylld paj

Pajen med allt. Jag bara älskar den här pajen. Fick den då vi har bjudna till min vän för några veckor sedan. Jag sa till henne redan då att jag vägrade gå hem om jag inte fick receptet. Hon mailade över det till mig i veckan efter och jag gjorde den nu till min kusin. Den är så god att man smäller av, och den passar verkligen till allt. Vi åt grillad kyckling till.  
Min vän använde ett färdigt pajskal. Jag köpte ett pajskal i butiken (kommer tyvärr inte ihåg märket, men inget känt), det föll ihop totalt i ugnen när jag skulle förgrädda det. Roligt när alla är vrålhungriga och vi ändå redan var sena med maten. Jag fick blixtsnabbt blanda ihop en egen. Så gör som ni vill, dvs ett färdigt skal eller blanda din egen. 
 
Du behöver
1 färdig pajdeg (eller följ receptet på pajdeg HÄR, den blev hur bra som helst)

2- 4  färska gula lökar(beroende på storlek)

4 st vitlöksklyftor

1 burk kronärtskockshjärtan

200 g soltorkade tomater

200 g svarta oliver

150 g coctailkapris

5-6 kokta potatisar

 Ca 250 g getost

2 msk vit balsamvinäger

1 kruka färsk timjan

Salt och peppar

Gör så här
Förgrädda skalet till pajen i springform, enligt instruktioner på omslaget eller i receptet. 
 
Ta ut pajen ur ugnen och sätt ugnen på 225 C. Dela lök, kronärtskockshjärtan, potatis och soltorkade tomater i medelstora bitar. I med allt i en bunke. Blanda ner oliver och kapris. Blanda ihop vinäger, pressad vitlök, salt, peppar och lite av oljan från bukren  med soltorkade tomaterna. Rör runt allt så det blandas och fyll pajformen. Skiva getosten rätt tjockt och fördela över pajen högst upp. 
 
In i ugnen tills osten har smält och ostkanterna börjar bli lite bruna. Dekorera med färsk timjan.



Hallonglass, Lakritstandkräm, Honungskorv - På en och samma dag

Vi har haft min kära kusin med sin söta familj här på besök. Igår blev det en riktig mattur runt ett supervarmt och rätt folktomt Stockholm. Första stoppet Lakritsroten, himmelriket för lakritsälskare. Det går ju bara inte att låta bli att handla, så farligt mycket gott. Köpte lakrits- och hallonskumsvampar, granulat, isländsk lakrits, mjuk lakrits mm. 
Det finns verkligen allt du kan tänka dig i lakritsväg där, till och med pasta med lakrits och tandkräm med mint och lakrits. Sugen på att köpa ett ljus med lakritslukt, men det får bli till hösten.
Sedan blev det Taylors & Jones för lite korvinköp till kvällens middag. Här har vi då himmelriket för engelsmän och anglofiler. En massa typiskt brittiska produkter utöver, världens i särklass, godaste korvarna. 
Vilka korvar!  Det var fullt med folk i butiken som handlade korv. De var superbra på att rekommendera också efter vad man skulle ha till. Det blev lite korv med honung, biffkorv med kapris, timjan, oliver, korv med kimchi, sesamolja, korv med äpple och curry
God rökig cheddar, Marmite, Walker's crisps med typiska smaker såsom vinäger eller Marmite, Ribena med mera.
Annie drog vagnen med min kusins ursöta lilla dotter Calma i. Det ömsom var tokhett ute och soligt som bara den, ömsom blixtrade över hela himlen och dundrade av åska och regnade. Konstigt väder. 
Vi strosade ner till Norr Mälarstrand och åt lunch på Orangeriet med utsikt över vattnet. Urmysigt ställe både sommar och vinter med stora fåtöljer och soft musik. 
Åt en stor räksallad som var riktigt god. De hade också underbar iskaffe. 
Sedan, till Söder för glass på Stikki Nikki
Både jag och flickorna tog Raspberry lemonade sorbet. Det sägs att Stockholms bästa glass finns här. De hade så många goda smaker och jag hade helst testat alla. Min kusins man tog saltlakrits och den var nog den godaste lakritsglassen jag har smakat. De byter smaker varje dag. Tur att man inte bor alltför nära:-)



Sangrian knackar på dörren

Köpte hem lite rött för sangria till helgen. Alltså, dessa plastflaskorna till vinet. Har ännu inte smält att de faktiskt är i plast. Känns mysko som bara den att hålla i dem. Men, det var väldigt praktiskt då jag samtidigt som jag bar hem dem stöttade Annie som vinglade hem på sin lilla cykel utan stödhjul. Ingen fara om man tappar dem, och de dundrar ihop i påsen och de väger ju ingenting jämfört med glasflaskorna. 
 



Ananasmojito - Så galet gott

Jag hade middag här hemma. Adnan, som är en kollega till mig tog på sig att vara bartender och gjorde bästa mojiton någonsin - Ananasmojito. Kombinationen mynta och ananas är så perfekt. Bästa sommardrinken, den här slår allt annat. 
Du behöver (för 2 glas)
Färsk ananas
8 myntablad
1 lime
6 cl sockerlag
krossad is
8 cl vit rom
tonicvatten
Dekoration: ananas, myntablad
 
 
Gör så här
Sockerlag  - fixar du lätt genom att koka lika mycket socker som vatten. Koka till sockret har smält och lösts upp, några minuter. Låt det kallna. Gör gärna mer och häll upp på flaska som du har i kylen. Håller sig i evigheter. 
 
Två bitar ananastrianglar (i samma storlek ungefär som den som används till dekoration) muddlas (mosas) tillsammans med myntabladen. Blanda med pressad lime, iskuber och sockerlag i en shaker. Sila ner i glasen och tillsätt vit rom. Skär lite ananas ojämnt i mindre bitar och fördela i glasen. Fyll på med krossad is och tonic och rör runt lite så att allt blandas. Garnera med ananas och mynta. 



Grillad entrecote med hemmagjord glaze på honung och soja

Gjorde min egen glaze och det är det så värt. Nu har jag en burk med godaste glazen ståendes i kylen som passar lika bra till kyckling som lax, gris och nöt. Bara att pensla på i slutet av grillningen så får ytan en god och saftig smak. Gott till grillat är tjocka skivor av grillad bakpotatis. Min favoritsås har jag gjort flera gånger förut, grillad paprika och feta, den mixas ihop på någon minut bara. Sangria, tja, passar till allt.
Jag köper nästan bara svenskt kött, gör ni? Det må vara dyrare, men vill stödja de svenska bönderna, det är bättre för miljön och jag inbillar mig i alla fall att det är högre kvalitet. Köper ni mest svenskt? Är det en fråga om pris, miljö eller tillgänglighet för er?
Onsdagskvällens underbara middag. Ja just ja, glazen.
 
Du behöver (1 stor burk)
1½ dl honung
1½ dl japansk soja
1 msk sesamolja
1 tsk kalvfond
1 tsk färskriven ingefära
1 spansk chilipeppar
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 dl vatten
1 msk Maizena
 
Gör så här
Blanda allt i en kastrull, utom Maizenan. Koka upp det hela i en kastrull. Låt småputtra i någon minut. Rör ut maizenan i lite vatten och rör ner i glazen. Rör om och låt sjuda i några minuter. Rör hela tiden. Låt svalna och häll upp på burk. 
 
Pensla på köttet i slutet av grillningen på båda sidor. 
För att vara riktigt ärlig så gjorde jag en riktig katastrofgrillning. Glömde öppna luftintaget så inget hände med köttet och potatisen på gallret. Slutade med att jag fick rädda upp situationen med min kära grillpanna:-)



Årets Slagsta glass

Vi lämnade endast sommarstugeområdet hos min vän för en Slagstaglass i Eskilstuna. Hit längtar man tillbaka då man en gång varit här. Slagstaglassen är vida känd. Själva glassen är en vit mjukglassliknande historia. Sedan har den byggts ut med diverse annat gott. Annie skulle absolut ha en Kalassnäcka.
Jag tog en traditionell med Slagstaglass, gräde och jordgubbssås. Det sägs att den hemliga ingrediensen är Mascarpone, men ingen vet säkert.Hemligt recept. 
Andra mumsiga varianter med Slagstaglass. 



Sangria

Min all-time-favourite på sommaren. Lätt att göra, och lätt att dricka. Det här är snabbvarianten, men vill man kosta på den så kan man även ha lite annan sprit i, kanelstänger osv, och låta den stå och dra över natten. Den här behöver också dra lite i kylen, men bara någon timma. Ikväll blir de faktiskt en kanna Sangria! Jag gjorde ordning den innan vi åkte ut idag så den står och gottar till sig:-) Ikväll blir det midddag här på hemmaplan. 
 
Du behöver
1 flaska spanskt rött vin
2 msk farinsocker
1 apelsin
1 citron
3 dl kall sockerdricka (eller fruktsoda)
isbitar
 
Gör så här
Blanda vin med farinsockret. Rör runt till sockret lösts upp. Ställ in i kylen någon timma. Tvätta och skär upp apelsin och citron. Lägg dem gärna i frysen sådär 30 minuter eller längre. 
 
Vid servering så lägger du i de frysta fruktbitarna, häller på sockerdrickan och tillsätter is efter behag. 



Blåbär på burk

Gårdagskvällens nöje. Det är något så härligt och speciellt med egengjord sylt. Att plocka bären själv, rensa och göra sylt. Nu, precis har Magda och Annie ätit Mannagrynsgröt med blåbärssylt. Det bästa är att jag har en massa blåbär kvar till pajer, smoothies, bullar, glass. 
Nu ska vi träffa vänner, antagligen gå till en stor lekplats. Det ser inte direkt ut att bli badväder idag. Vart tog sommaren vägen? Vad gör ni idag?



Rosa Skrot och hårdträning

I sommar har jag tränat en hel del på Rosa Skrot. Bara älskar det gymet. Det är en sådan feel-good känsla där. Det är rent, fräscht, bra maskiner, trevlig personal.  
Jag och Rose-Marie var där igår och tränade. Roligt att träna tillsammans. Jag är verkligen fokuserad nu på träningen för snart är det tjejmilen. Det har varit en rätt lång resa för mig. Då jag var gravid med Magda var jag otränad innan, och i samband med graviditeten gick jag upp 30 kilo. Efter förlossningen hade jag absolut ingen chans eller motivation att träna då jag samtidigt separerade. Så i våras började jag på riktigt, från NOLL, orkade knappt halvspringa en kilometer i början. Men jag har kämpat väldigt hårt och varit väldigt målmedveten. Nu börjar det likna något! 
På Rosas Skrot lånar du handduk, om du vill. I duschen finns duschkräm. Vid receptionen finns proteinbars, soffor, tidningar osv. 
Omklädningsrummet är en D R Ö M! Det är stort och luftigt. Här finns hårfön, plattång, locktång, bomullstussar, speglar, sittpuffar. 



När ni är på Gotland

Ja, då bara måste ni leta efter dessa färdigkryddade lammspett från Gothemsgården på Gotland. De säljs tydligen lite här och där, inte minst i Visby. 
De kommer från Gothemsgården och heter Lammgrillspett. De är kryddade med bl a salvia, rosmarin och timjan. Min väns mans föräldrar bor på Gotland så de köper ofta med sig dessa spett. Det var första gången jag testade dem. Riktigt goda och bara att slänga på grillen.
Till det hade Magnus gjort de godaste potatisarna i ugn. Färskpotatis med massa vitlök och olivolja, så gott att jag skrapade ugnsformen. Det finns även en liten hemlig ingrediens, vad det var får ni veta då jag gör dessa snart. 



Kanelbullar med där lilla hemliga extra

Har bakat en omgång med kanelbullar, faktiskt helt det perfekta fikabrödet till picknicken. Det är mättande, gott och lätt att äta på en filt för alla. Jag har gjort kanelbullarna många gånger förr så bara klicka in på länken ovan så ser ni hur lätt det är. Extra goda och saftiga blir det med en näve vita ckokladknappar (jag tog Odense chokladknappar) och strössla över efter att du brett ut kanelsmörkrämen över degen. Sedan gör du precis som vanligt, se HÄR.
 



Citronpesto

Nej, inte min egen. Jovisst, jag borde göra min egen, absolut. Men nu är det så att man inte hinner allt. Jag köper alltid ICAs egna pesto för att jag tycker den är godast. Nu finns den även som citronpesto och är galet fräscht god. Min nya favorit.



Honungsstekt lax med pestorisoni

Äntligen har jag fått Annie att tycka om lax igen. Den här rätten är bara så perfekt vilken dag som helst. Honungen som ringlas ner i pannan tillsammans med laxen gör att fisken får en lätt karamelliserad och knaprig yta. Den kommer vara ett stående inslag under hösten för det här är vad man ska göra då man kommer hem från jobbet och ska fixa till mat på några minutrar åt trötta barn. Världens bästa känner man sig dessutom för att man fått i dem fisk. På bilden ser det inte så saftigt ut, men peston gör att man inte ens tänkte på sås. 
 
Du behöver
4 laxbitar
flytande honung
½ lime
salt, telicherrypeppar, olivolja
 
risoni (för 4 pers)
½ dl pesto (jag använde ICAs nya citronpesto som är favorit just nu)
1 ask körsbärstomater (el motsvarande)
1 dl svarta oliver
 
Gör så här
Koka risonin enligt instruktion på förpackning. Blanda den medans den är varm med peston. Skär tomaterna på valfritt sätt och blanda tillsammans med oliverna ner i peston. 
 
Stek laxen i olivolja. under tiden den är i stekpannan så pressar du över limejuice och ringlar ner honung i heta pannan. Dra runt laxbitarna lite så att de får honung på sig.  
Nyinköpt keps från H&M, den tar hon inte av sig. Hon har haft den i blåbärsskogen, inne och ute. Ett riktigt hallabaloo blev det då Magda fick tag på den. Man ser det inte på bilden här, men den glittrar dessutom. 



PO.P klipp

Här lite guldtips på reafynd från Polarn O. Pyret. Annie och Magda fick varsitt gulligt nattlinne av Magdas gudmor då vi var på mysifka och liten shoppingrunda tillsammans härmodagen. Till Magda köpte jag den gammelrosa tunikan nedsatt till halva priset. 



Blåbärspajer - Se upp

Åh, vi plockade massa blåbär igår. Jag har alltid varit såld på blåbärsplockning. Det är meditativt som sjutton att sitta i skogen med vinden som susar och plocka. Försöker överföra det på mina barn. På väg till skogen var jag dock nära att slänga ut Annie ur bilen. Maken till gnäll över att hon skulle tvingas med till skogen! Hon tänkte minsann inte plocka ett enda blåbär utan tänkte sitta och bara stirra tills vi gick hem. 
Väl i skogen så dök en kvittrande dotter upp som plockade blåbär som bara den, satt och småpratade glatt, gjorde blåbärsklubbor, mosade blåbär mellan mariekexen och låg på filten och tittade upp i himlen lyssnandes på vindens sus bland löven. Hon och Magda busade runt, hittade kottar, trampade runt, fikade. Det finns hopp!
Hon ville dessutom hjälpa till att rensa. Jag plockar alltid för hand i skogen, tycker det blir galet mycket att rensa med bärplockare och den mosar även sönder bären. Sedan gör jag precis som min mormor då jag rensar. Jag lägger en handduk på en plåt. Under den något litet som höjer upp den, så det hela får en lätt böjning. Sedan häller jag på blåbär högst upp. De som är runda och fina rullar ner och skräp och ojämna stannar kvar högst upp. Väldigt lättrensat. Gör ni likadant?



Bunkrat upp från Panduro

Oj, vad jag spenderade pengar på Panduro igår. Men inget nytt, det finns inte ett kalas eller fest där jag inte har handlat på mig hur mycket som helst från Panduro. Handlade massor med bra saker där igår. De har rea nu:-)
Snygga presentband, genomskinligt presentfolie, ritpapper till barnen...
Snygga guldiga present- och lördagsgodispåsar i storpack. En massa fina etiketter - Snyggt och lätt att sätta på alla möjliga slags presenter.
Pysselpaket till barnen som håller dem sysselsätta och roade på regniga dagar, lätt också att ta med då man reser. De har mycket sådant på Panduro.  



Att ta hand om sig själv lite

I sommarstugan hos min vän så hade hon ordnat en fotbadskväll deluxe för oss. Det var fotbadssalt i varmt vatten för fötterna, feta, mjukgörande krämer som luktade gott, fotfiler, svalt rosévin, russin och nötter, min favoritchoklad och nagellack. Det är ju såhär man ska göra! Det var så mysigt att sitta på terassen en varm sommarkväll, chit chatta, smutta rosé, smörja och ta hand om fötterna. 



Kall gazpacho - Mmmm

Tycker ni om Gazpacho? Tidigare så förstod jag inte alls grejen med gazpacho. Men så smakade jag gazpacho i Spanien och var helt fast. Tycker det är så grymt gott och svalkande med en kall soppa på varma sommardagar. Nu gör jag alltid gazpacho på somrarna. Det är också en perfekt förrätt eller buffémat som man kan hälla upp i små glas med liten sked till.
 
Du behöver (till 4 stora skålar)
1 flaska passerade tomater (eller burk/kartong)
1 gurka
3 paprika (1 röd, 1 gul, 1 grön)
1 lök
2-3 vitlöksklyftor
1 citron
1 kruka basilika
2 skivor dagsgammalt vitt bröd
olivolja, tabasco
Tomatjuice för att spä ut om det blir för tjockt (jag använde inte det)
 
Gör så här
Börja med att lägga brödskivorna i en skål med vatten. 
 
Skala gurkan och skär den i mindre bitar. Ta ur fröhusen ur paprikorna och skär dem i mindre bitar. Skär lök och vitlöksklyftor i mindre bitar. Pyttsa i allt i en mixer eller i bunke (om du använder stavmixer).  Häll över passerade tomaterna, pressa i saften från citronen, basilikan. Lägg i de blötlagda brödskivorna. Droppa ner tabasco och skvätt i lite olivolja. Mixa allt. Blir det för tjockt så spä ut med tomatjuice.
 
Ät kall med lite gurktärningar, finhackad tomat och krutonger. 



Norwegian Formula - superbra till solkysst hud

Kan verkligen rekommendera dessa produkter från Neutrogena i serien Norwegian Formula. Har använt dem hela sommaren efter långa dagar i solen och massa bad och inte minst efter träning. De återfuktar suveränt och absorberas bra av huden. Huden blir mjuk direkt och de är bara lätt parfyrmerade. Finns på apoteket. 



Choklad- och havremuffins - Perfekta till picknickfikan

Muffins som smakar som torra chokladbollar? Något nyttigare dessutom med en massa havregryn i? De fick vi hos min vän i sommarstugan. Vansinnigt goda och kladdar inte. Kan inte bli bättre till en picknick. 
 
Du behöver
6 dl havregryn
200 g smält smör
1 msk kakao
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Smält smöret, blanda i haveregrynen och låt stå sådär 5 minuter. 
 
Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt kakao och vaniljsocker och vispa på. Blanda ihop med havresmöret. Fyll formar. In i ugnen ca 10 min. 



Godaste korvarna någonsin

Vi åt de mest magiska korvar i sommarstugan. De var inköpta på Taylors & Jones här i Stockholm. Jag bara måste dit och handla på mig de där korvarna! Den stora var pork, bacon och chipotle och var så himlans god med den rökiga smaken. Den mindre var Kimchi, med sesamolja, purjo och sesamfrön och blev också en storfavorit. Ni som har smakat deras korvar, har ni någon favorit?
De finns på Söder här i Stockholm, hantverkargatan 12. Men de ska också finnas i olika butiker runt om i landet. Såg att de även hade korvar på lamm, biff, kalv, vilt osv. 



Indianparken

Det har varit full rulle här! Har gjort roliga saker med barnen varje dag, de har nog inte haft tråkigt så många minutrar i sommar inte. Vi har bland annat varit i gulligaste Indianparken vid Hammarbyhöjden/Björkhagen (nära T-bana Hammarbyhöjden). 
Så rolig park för en liten utflykt: linbana, klätterställning, gungor, hästar och björn i trä, liten balansbana av stenar och stubbar osv. Den är rätt ny, från 2011, så allt känns väldigt fräscht. Vi hade med en picknickfilt och lite att äta. Det finns fin stor gräsmatta precis intill. Det finns dock ingen kiosk precis där, men det är knappt 10 minuters gångväg till Hammarbyhöjdens T-bana. 



Havana Beach

Fredagsdrinken smakar som en frisk fläkt av västindien. Gott är en underdrift. Den passar underbart till t ex kyckling. Den här gången blev det med isbitar, men har du krossad is så ta det om det är en varm sommardag. 
 
Du behöver (per glas)
4 cl ljus rom
4 cl sockerlag
4 cl ananasjuice
4 cl ginger ale
Krossad is
 
Shaker med några isbitar i
 
Gör så här
Häll alla ingredienserna i shakern (med några bitar is i). Skaka. Fyll grogglas med krossad is, helst. Häll i drinken genom avsilade delen på shakern. 



Vin i plastflaska

Det här vinet drack vi hos min vän. Men, flaskan var i plast, PET flaska. Jag har faktiskt aldrig sett vinflaskor i plast tidigare. Har ni? Vad tycker ni? Jag blev så förvånad då man höll i den, man är ju van vid tyngden av en flaska, och den här var lätt såklart. Rätt coolt. Det var det här vi använde till sangrian dessutom.



Den svenska idyllen

Vi har nu även gjort den svenska idyllen, levt sommarstugeliv i två dagar. Lyckos er som har sommarstuga! Det har varit maximalt med mys.  Min väns man hämtade oss i Stockholm och tog med oss till stugan utanför Eskilstuna. 
 
Barnen har busat, ätit glass, badat och haft det bra.
Vi har ätit och druckit fantastiskt gott. Det kommer fler inlägg på maten för jag bara måste tipsa er om allt supergott jag fick. Här på bilden var det gotländska lammspett med godaste ugnspotatisen. 
Kväll två korvar från Taylor & Jones! Alltså, de kräver ett eget inlägg dessa korvar!
Sangria, min favorit! Det här var en sommarsangria som var ljuvligt god. Recept har utlovats:-)
Sverige i ett nötskal: En brygga, en faluröd scoutstuga, och en liten sandstrand. Svenskare än så kan det inte bli.Här spenderade vi flera timmar och badade och åt lunch.
Det här blir en stående sommartradition. Minst en gång per sommar kommer vi!!



Parmesanomelett med örter

Efter ett träningspass på Rosa Skrot här i Stockholm gjorde jag den här omeletten med parmesan och örter i smeten. Sedan fylldes den med massa gott av det jag hade hemma. Perfekt efter-träningen-mat.
 
Du behöver (för ca 2 omeletter)
2 ägg
½ dl vatten
½ dl färska örter (t ex basilika, persilja, oregano, dill)
½ dl finriven parmesan 
peppar, salt, olja
 
Gör så här
Hacka örterna. Vispa ihop ägg, vatten, örter. Smaka av med peppar. Tillsätt parmesan. Stek omeletterna i olja. Stek helst i teflonpanna så att du lätt kan vända dem. Salta på omeletterna då de är i pannan.  Stjälp upp på tallrik. Jag brukar lägga tallriken ovanpå pannan och vända. 
 
Fyll med smått och gott som du har hemma. Idag blev det kallrökt lax, avocado, tomater, salladsblad, gurka och en klick youghurt med lite honung och lime i. Lite trögflytande balsamico blir pricken över i:et. 



Tostadas till picknicken

Praktiskt på flera sätt är det med tostadas på picknicken. Det är helt klart miljövänligt då du äter upp din tallrik, det är roligt för barnen att plocka i det de själva vill ha, de tycker också om att de får äta upp den, lätt att hålla och du behöver inte ta med något bröd till. Win-win alltså!
De är så busenkla att göra! Jag använde mig av ICAs fiber tortillas och tyckte de blev hur bra som helst. Testade även deras minitortillas, de funkade också, men var lite svårare att forma till. Jag har en muffinsplåt för stora muffins, sk amerikanska muffins, som jag använde. Du kan ta den för vanliga muffins. Då måste du kanske skära ut tortillabröden med en rund form så de blir något mindre. Muffinsform för stora muffins kan jag dock rekommendera eftersom du kan använda den till så mycket mer. Jag köpte min för något år sedan på Clas Ohlson. 
Du behöver 
Tortillas
neutral olja 
 
Gör så här
Sätt ugnen på 190 C
 
Pensla tortillas med lite olja på ena sidan. Tryck ner försiktigt i muffinsplåt med oljade sidan mot plåten. In i ugnen cirka 10 minuter. 
 
Ta ut ur ugnen och låt svalna helt. Ta med på picknick och fyll dem först under picknicken (annars kan de bli för mjuka om du fyller dem hemma). 
Färdiga och redo för picknick



Macaroni & Cheese

 
En riktigt amerikansk rätt, deras version av pastagratäng. Den smälter i munnen och barnen tyckte den var mumsig dessutom. Jag gjorde den i en stor ugnsform. Du kan givetvis även göra den i portionsformar.
Du behöver 
200 g eller 5 dl spiralmakaroner
3 msk smör
3 msk vetemjöl
½ tsk salt
½ tsk senapspulver (eller 1 tsk dijonsenap)
1 nypa paprikapulver
1 nypa svartpeppar
6 dl mjölk
7 dl riven cheddarost
2 msk riven parmesanost
1 skiva vitt bröd
1 tomat
 
Gör så här 
Sätt på ugnen på 225 grader.
 
Koka makaronerna enligt paketets anvisningar. Skölj med kallt vatten så de svalnar av.
 
Smält smöret på svag värme, vispa ner mjöl, tillsätt kryddorna och låt fräsa under konstant omrörning. Vispa ner mjölken. Låt koka upp och sänk sedan värmen. Puttra under omrörning tills såsen har tjocknat, ca 10 minuter. Tillsätt 2/3 av cheddarosten. Blanda såsen med pastan och häll över i en ugnssäker form.
 
Smula brödet och blanda med parmesanosten och 1/3 av cheddarosten . Strö över pastan.Gratinera i ugnen i 15-20 min.Skiva tomaten och lägg ut över gratängen. 



Sommarstuga - Här kommer vi!

Vi ska till min väns sommarstuga idag. Min väns man hämtar upp oss med bil strax, så snällt! Det är så svårt att komma iväg annars när jag är själv med två barn: berg av blöjor, välling, badkläder och allt annat. Vi stannar två nätter och det kommer bli otroligt mysigt. Min vän har hintat sangria och att de ska ta barnen så att jag kan gå ut och springa - bara en sån sak! 
 
Jag har förinställt några recept som jag hoppas ni kommer tycka om. Ni kommer bland annat få lära er att göra sådana här små tortillaskålar som man tar med på picknicken och fyller med smått och gott. Lätta att hålla, enkla att göra och goda att äta upp.



Vinnarna av Bosch Skruvdragare har ni här!

Det var INTE lätt att välja bara två vinnare. Jag har läst varenda en av motiveringarna och kommentarerna flera gånger om. Bland kommentarerna fanns så många bra motiveringar. Alla grilltips som kom in var otroliga. Har ni inte kikat bland kommentarerna till tävlingsinlägget så gör det, där finns guldtips till grillandet
 
Vinnare av Bosch IXO skruvdragare blev:
 
Helena som skrev så här:
Vi ägnar denna sommar åt en totalrenovering av sommarstugan. För att få detta att fungera smidigt i kombo med en nyfiken 1,5-åring behövs grymma verktyg - precis som denna skruvdragare! 

Mitt bästa grilltips är att lägga kycklingbitar i en marinad av olivolja, honung, curry och vitlök. Låt kycklingen bada i marinaden ca ett dygn. Den blir gudomligt god och saftig efter att ha legat på grillen! 
 
Johanna Retrolover skrev så här:
Oj vad jag vill vinna denna! Vore perfekt för mig som har lovat att bli mer händig hemma. 

Mitt bästa grilltips är att go veggie! Man måste faktiskt inte äta kött bara för att man grillar, det finns så otroligt mycket goda sojakorvar, halloumiostar och grönsaker att lägga på. Rekommenderar särskilt en Soja Chorizo som är riktigt kryddig från Hälsans kök. Mums!



och himlen därtill

Efter den härliga middagen med Jessica på Nytorget 6 gick vi vidare för en cocktail på Och himlen därtill. Den ligger i högst upp i Skrapan på Götgatan, 104 m över marken.  Utsikten är M A K A L Ö S. Ett så romantiskt ställe, ett riktigt loungeställe. Utsikten är underbar och jag kommer gå hit igen, men jag kan tycka att personalen inte direkt var särskilt serviceinriktad och påpasslig. Lite synd. Men god drink och trevligt ställe överlag och bara utsikten gör det värt ett besök.



Nytorget 6 - för det perfekta hänget

Jag bara måste visa er torsdagkvällens stora upplevelse - Nytorget 6 på Söder. Jag och Jessica hade den bästa av kvällar där! Vi hade inte bokat bord, men hade tur och hamnade vid baren precis vid köket. Bättre kunde det inte ha blivit för vi babblade med kockarna och det blev så många skratt och en massa bra tips och tricks. Nytorget 6 öppnade i maj och har redan hunnit bli otroligt populärt. Det är ett skönt hängställe i kvarterskrogsstil. 
Det började med två glas champagne och 3 underbara smårätter: färska fikon med getost, lantägg royale med lagrad parmesanost, rostad auberginekräm på brioche. Allt var riktigt gott, men det där ägget, himmelskt! Jag fick dessutom en minilektion i hur man får bort skalet så snyggt på toppen och hur man gör ett sådant ägg. Det kommer här på bloggen (ska öva lite bara).
Jag åt den absolut godaste fiskgratängen någonsin! Norsk lax, räkor och skummig blåmusselsås, alltså mmmmm. Jag vill tillbaka och äta den varje kväll. Jag gillar också deras koncept med kvarterskrog där inga huvudrätter kostar mer än 200 kr, välllagad budgetmat! Här behöver du heller inte klä upp dig utan tanken är att det ska vara lätt och spontant att gå hit. 
Jessicas tonfisk var ju också helt underbar med en fräsch, matig sallad till. Den vill jag också testa. Det bästa av allt var att jag och Jessica hann uppdatera en hel del. Vi har inte setts på så länge. Vi har båda haft mer än fullt upp under den senaste tiden. Nu tog vi igen det genom att prata i 190 under hela kvällen.  
Vi orkade ingen efterrätt, men vem kan motstå ett urval av deras sötsaker? Helt otrolig Pina Colada glass, citronsorbet och vaniljglass med sockerkakskrutonger och bär, friterad banan, chokladboll, chokladtryffel och inte minst kompotten på rabarber och jordgubbar med sabayone och minimaränger. Jag sa till Jessica att jag kommer ångra mig dagen efter att jag inte rensade exakt hela dessertbrickan, så pass gott var det. Ja, ni ser ju själva. 
Verkligen mitt nya favoritställe.Vill ni se fler bilder så gå in på #nytorget6 på Instagram. 
 
Ps. Jag har också sett att de ska ha härligt bra frukostar som jag är sugen på att testa. 



Inlagd sill med bacon och pepparrot

La in min egen sill för första gången till midsommar. Eftersom jag aldrig gjort det tidigare så använde jag mig av ett färdigt recept som fått pris för att vara året sill 2013. Den blev så otroligt lyckad. Jag som vanligtvis inte är överförtjust i sill har ätit berg av denna med sallad till. Med 5 minuters sill går det ju också på nolltid. Förbered några dagar innan för den behöver vara i kylen i minst två dagar. 
 
Du behöver
100g bacon
1 paket 5 minuterssill
1 dl majonnäs
3 dl gräddfil
2 msk riven pepparrot på tub
½ tsk salt
1 krm peppar
 
Gör så här
Skär bacon i små bitar och knaperstek. Låt rinna av på en bit hushållspapper. Öppna förpackningen med 5 minunterssill och låt rinna av i durkslag. Skär den sedan i bitar.  Rör ihop majonäs, gräddfil, pepparrot,s alt, peppar.  Vänd ner sill och bacon. Låt stå i kylen och gotta till sig i sådär 2 dagar minst. 



I helgen meddelas vinnarna av skruvdragaren

Den som väntar på något gott...Ni som är med och tävlar om Bosch Skruvdragare IXO BBQ har fått vänta ett tag. Men nu i helgen meddelas vinnaren, så håll ögonen öppna. 



Sädärja

Nu så! Så så gott. En Bretzel då och då är ett måste.



Magiska Mojitos

Mojitos är verkligen en ny bekantskap för mig. Även om alla andra har druckit Mojitos i en massa år så har jag lyckats missa den till nu. Trodde att den inte var min grej, men så fel jag hade, den är magiskt god. I år har jag kryddlådan full med Mynta, Pepparmynta och Chokladmynta så Mojitos blir sommardrinken nummer 1. 
 
Du behöver  (per drink)
6 cl ljus rom
½ lime
1  msk sockerlag
6 st myntablad
Sodavatten
 
Highballglas (helst)
 
Gör så här
Häll sockerlag och limejuice i glaset. I med myntan och mortla den i limeblandningen. Tillsätt rom och is och toppa med sodavatten. 



Bretzeldag på Gunnarsons

Endast på fredagar säljs bretzels på Gunnarsons konditori i Stockholm, och de är perfekt bakade! Är jag i närheten så kilar jag in och köper en bunt. Men man får vara lite snabb för de går åt som smör i solsken. Det är mitt tyska ursprung som gör sig påminnt. Jag är väldigt svag för Bretzels eller pretzels, det där sega, salta...så gott. Som salta pinnar, men bröd. 
 
Mycket annat gott har de där också...



Hemmagjord jordgubbsglass

 
Så här gör du superlätt jordgubbsglass med massor med jordgubbar och bara pyttelite socker. Uppfriskande och törstsläckande. Perfekt varma sommardagar. 
 
Du behöver
1 kartong jordgubbar (ca 500g)
2 msk florsocker
½ burk vaniljkesella
1½ dl vispgrädde
 
Gör så här
Skölj och rensa gubbarna. Skär jordgubbarna grovt (se till att jordgubbarna inte är blöta bara, annars blir glassen isig och hård). Använd stavmixer för att mixa ihop gubbar och flosocker. Det ska bli purékosistens. Tillsätt kesellan. Vispa grädden och vänd ner. Frys eller kör i glassmaskin.



Idag blir det badutflykt

God Morgon, God Morgon! När jag väl fått på den här minidonnan lite somriga kläder så ska vi iväg till ännu ett härligt bad i Nacka/Värmdö. Magda älskar att klä ut sig och leka med dockor. Arg som ett bi kommer hon bli när jag måste avbryta henne och klä på henne. Men så fort vi kommer iväg så kommer hon bli på sitt mest soliga och strålande humör igen. Vad gör ni idag?



Vad gör man inomhus med barnen?

Vad gör ni inomhus med barnen? Jag har lite idétorka faktiskt. Jag åker nästan alltid iväg till stranden eller något annat, men ibland är det skönt att ha en hemmadag. Vad gör ni då? Vi har spelat lite spel. Men de tröttnar rätt fort. 
Magdas favoritspel är just nu grodspelet där hon trycker som en galning på spaken så fångar den kulor. Flest kulor vinner. 



Pankopanerad Saganaki, perfekt efter en stranddag

Saganaki är en så underbar ost, nästan som en köttig stek. Den där härligt sega, halvt rinniga konsistensen. Till den bara en stor sallad på krispiga salladsblad och saftiga tomater och lite rödlök. Jag har alltid några paket saganaki i kylen. Riktig snabbmat, färdigt på under 10 minuter. Idag pankopanerade jag den och det blev en hit faktiskt. 
 
Du behöver
saganaki
mjöl 
1 ägg
pankoströ (asiatiskt ströbröd som gör det du steker extrakrispigt)
olivolja
 
Gör så här
Vänd saganakin i mjöl, sedan lite lätt uppvispat ägg och sist i rikligt med panko. Stek i olivolja på rätt hög värme. Vänd inte till andra sidan förrän den är klar på första sidan. Den ska vara mjuk och det ska börja smälta ut lite ost på sidorna. 



Mina favoriter till sommarens utflykter

Har hittat lite bra saker till sommarens utflykter med barnen. Här har ni mina favoriter. Sådär varma dagar brukar jag blanda ut vattnet med lite saft till barnen. Alla safter från Brunneby är naturliga, utan konserveringsmedel. Min sommarfavorit är körsbär. ICAs egna minikex: Mini Mariekex, Mini Digestive och Mini Havrekakor är våra superfavoriter. Speciellt Mini Marie har vi konsumerat flera påsar av redan. De är inte så söta och jag brukar ha lite philadelphiaost emellan. Barnen älskar dem.
Alltså dessa!! Finn crisps Rye Snacks är som chips. Meningen är att man kan lägga en liten klick med något gott. Men jag hinner inte innan jag har ätit upp alla, för de är vansinnigt goda. Tunna, krispiga, sådär chipssaltiga och smakrika OCH samtidigt nyttiga. 
Rostade solrosfrön, vanliga solrosfrön och biorussin. Jag blandar till mixer i småburkar till barnen som vi tar med till stranden. Bra som mellansnacks. De dagar jag inte orkar blanda till eller har lite bråttom får de dela ett paket med Voltaires Berry Boost med russin, tranbär och apelsinbitar. Godis!
Soft tortillas i litet format, lagom till barnen. Gott att fylla och ta med. Babybels ostar är praktiska och lätta att ta med på utflykt. 



Nytt favoritbad - Södersved på Ingarö

Igår var vi hela dagen på ett nytt ställe, Södersved på Ingarö. Vilket kanonställe för speciellt barnfamiljer. Hit vill jag igen och igen och igen. Vi var där med en vän till mig och hennes son. Det var en sådan underbar dag: soligt, mysigt att ha bästa vuxensällskapet med och barnen hade roligt ihop. Det fins bryggor, hopptorn, minigolf, toaletter, liten lekplats, kiosk mm. Vattnet är inte så kallt heller då badplatsen ligger i en vik. Jag körde hit och man bör nog ha bil för att komma hit och det kostar pengar att parkera där.



Green Goddess

Jamie Olivers avocado dressing gjordes till midsommarbordet, avocado med lite sting av senap. God till sallad, som dipp eller till grillat. Den är inte lika mjuk i smaken som guacamole utan blir mer syrlig med citron och senap. 
 
Du behöver
1 avocado
2 msk olivolja
2 msk citronjuice (färskpressad)
1 tsk dijonsenap
½ tsk salt
1 krm peppar
 
Gör så här
Gröp ur avocadon och mixa tillsammans med resten med mixerstav. det ska bli slätt. Späd med vatten till rätt konsistens.



Picknickplättar

Har gjort plättar i rasande fart och nu ska vi iväg på bad. Plättar är perfekta att ha med till barnen på picknick, går bra att hålla i handen och lagom lätta att äta på en filt eller klippa. Du kan även frysa dem. Mer förslag på picknickgott kommer. Ha en finfin dag! 
 
Du behöver
2 ägg
½ tsk salt
1 msk socker
6 dl standardmjölk
3 dl vetemjöl
2 msk smält smör
 
Gör så här
Knäck ner äggen i en bunke. Vispa ihop med socker och salt. Tillsätt lite mjölk i taget. Efter cirka 3 dl så vispar du ner mjölet och vispar klumpfritt. Tillsätt resten av mjölken. Sist det smälta smöret. 
 
Stek plättarna.
 
....Och nu ut på stranden, i naturen, till skogen eller något annat roligt. 



Hummingbird Cupcakes

Dags för lite bakat!!! Hummingbird cupcakes är fyllda med ananas, banan, kanel, kokos. Inte så dumt va?  Allt toppat med en knaprig kokostopping. Den måste du inte göra. Du kan göra en frosting istället eller äta dem bara som de är såklart. Gör du inte kokostoppingen så ska du ha cupcakes i ugnen i sådär 25 minuter. 
Du behöver
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
230g osaltat smör 
4½ dl socker
3 ägg
3 stora, mogna bananer 
1 burk krossad ananas (230 g)
2 dl pekannötter (eller valnötter)
2 dl riven kokos
 
Kokostopping
225 g kokosflakes (finns bland bakprodukter eller där torkad frukt brukar finnas)
1 dl farinsocker (drygt)
3 ägg
 
Gör så här
Sätt ugnen på 180 C
 
Sätt ut 24 formar i muffinsplåt (Eller pappersformar på en plåt). 
 
Blanda mjöl, bakpulver, kanel, vaniljsocker, salt i en bunke. Smält smöret och låt svalna av. Vispa med en elvisp ihop smöret och sockret, tillsätt ett ägg i taget under vispning. Vispa det hela fluffigt.
 
Mosa bananen, låt ananasen rinna  och hacka nötterna. Blanda ihop nötter, banan, ananas och kokos i en tredje bunke. Tillsätt blandningen till äggblandningen och rör ihop. Rör till sist ner mjölblandningen och blanda väl.
 
Fyll till 2/3. In i ugnen 10 minuter. Under tiden gör du kokostoppingen. 
 
Kokostopping
Blanda ihop ingredienserna i en bunke. Efter att cupcakes har varit i ugnen i 10 minuter, tar du ut dem, skedar över toppingen och in i ugnen igen i ytterligare 15 minuter. 
 



Första Bigarråerna i år

 



Kycklingburgare med cheddar, grillad ananas, bacon och mangomajo

Kycklingburgare är verkligen en av mina favoritburgare. Jag använder Kronfågels BBQ Kycklingburgare. De är underbara i smaken och lagom tjocka. Barnen gillar dem skarpt. Jag penslade med olja, kryddade på lite med smoked paprika och grillade ca 2 min på varje sida över kolen. La på en tjock skiva cheddar och la på sidan av grillen i ca 2 minuter. Till burgaren grillad färsk ananas, bacon, tomat.
 
Jag blandade även 1 dl majonäs med 1 msk mangochutney. Goooott till kycklingburgare.
 



Grillad halloumi med hjortronsylt

Här liten snabb förrätt: Grillad halloumi toppad med lite matyoughurt och hjortronsylt. Inte så pjåkig kombo. Kan gärna förgyllas med lite rostade pinjenötter. 



Storpicknick i Nyckelviken

Storpicknick i Nyckelviken igår. Min vän Rebeccah och hennes familj bor just nu i Kenya,men är hemma i några veckor. Lilla Alfred har fyllt 3 år och det var födelsedagskalas och picknick i ett. Solen strålade och Nyckelviken är alltid ett perfekt utflyktsställe. Nu betar fåren mitt i picknickområdet, så man får dela och samsas om utrymmet
Nyckelviken är ett toppenställe för picknick, solning på klippor eller en löptur. Det finns grillar som i stort sett alltid är tända, hästridning för barnen och djur att titta och klappa. Det är nackabornas favoritställe i Nacka läste jag nyligen. Inte konstigt. Det är lika bra på vintern faktiskt. Vi är mycket här året om. 
Barnen fick tårta och påsar med smått och gott. Riktigt fint kalas. 



Kycklingspett med ört- och vitlöksrub

Kycklingspett som passar lika bra på picknicken som midsommarbordet som vilken buffé som helst. En massa örter och god parmesan. Ursprungligen ett recept från en tidigare Elle. 
 
Du behöver
3-4 kycklingfiléer
½ kruka basilika
½ kruka timjan
½ kruka persilja
1 vitlöksklyfta
3 msk ströbröd
2-3 msk olja
2 msk parmesan (finriven)
salt,peppar, spett
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C.
 
Börja med att blötlägga spetten tills  du ska använda dem.
 
Skär varje kycklingfilé på längden i tre delar. 
 
Mixa, med stavmixer: örter, vitlök, parmesan, salt, peppar, olja och ströbröd. Röran ska vara ganska fast. Blanda den med kycklingen och gnid in röran så den fastnar på kycklingen. Trä upp kycklingen på spetten och lägg på galler i ugnen med en plåt under (eller i en ugnsform). In i ugnen 30-35 minuter. Äts med fördel avsvalnade.



Kex till ostbricka?

Dessa kex väljer jag alltid till ostbrickan. Har testat några andra, men har inte hittat några som gör sig lika bra som Göteborgs Kexblandningen. Har ni tips på andra kex som är urgoda till ost?



Plick plock och Black Swan med Viaplay

Plick Plock tjohoooo! Hade världens mysigaste kväll igår. Gjorde en Vino Verano, en stor plick plocktallrik med räkor, edamamebönor, taleggio, kex osv. Sedan, vet ni vad, tittade jag på min första film på över ett halvår. Det blev Black Swan på Viaplay. Fattar inte att jag inte upptäckt Viaplay tidigare. Vi har en provmånad nu och jag och Annie har tittat på Modig och Vi har alla tre tittat på Bamse och myst. Viaplay har tydligen Skandinaviens största utbud av film och tv. Så mycket jag och barnen vill hinna se. 
Vilken film. Mycket Mycket bra. Känslosam, milt sagt. Vilken rollprestation av Natalie Portman. 
Ni bara måste testa kex med getost och en klick hjortronsylt.



Skånegläntan: grillning, klättring och cykling

Mitt i Stockholm, nära Skanstull, finns Skånegläntan. En sådan mysig lekplats med parklek. Idag var vi där med för första gången, men inte sista. På fredagar är grillen tänd, på torsdagar är det våffeldag och varje dag är det sångstund ute eller inne. 
Det var jag och flickorna, Rose-Marie med barnen och Moa och Dennis med Ebbe. Rose-Marie hade med sig goda, chokladiga brownies - Till allihopa.
Bra klätterställningar. Fanns väldigt mycket att göra för barnen överhuvudtaget: gungor, bollplan, rutschkanor, snurrgrejor osv. Det finns flera toaletter inomhus och skötbord. Finns även kaffe och kakor. 
Härligt hög klätterställning med liten kojagrej i mitten. Cyklingen blev populär. Det fanns cyklar där de kunde ha en passagerare med där bak, vanliga cyklar, balanscyklar osv. Bara att låna, tuta och köra.
Långbord då vi grillade korv med extra allt. Grillen är tänd fredagar 11-12. Antingen tar man med sig eller så kan man för billig peng köpa korv och hamburgare där. De spelar lite härlig bakgrundsmusik också. 
Hit går vi igen! Nästa gång är jag sugen på att testa en bagel på Bagel Street Café också som ligger precis vid parken. Någon som har varit där?



Vino Verano - Tack för supertipset!

Fredagsdrinken blir Spaniens coolaste drink Vino Verano. Så lättfixad och otippat läskande god. Riktigt kär i den här drinken. 
 
Du behöver
1/4 Spanskt rött vin (ett rätt billigt)
3/4 citronfanta (eller Sprite)
Is, citron
 
Gör så här
Lägg i is i glasen. Gärna stora isbitar. Fyll 1/4 med vin och toppa med citronfantan. Rör om lite så att det blandas. Gärna en skiva citron. 



Á la Crêpe - Aaaaah så gott

Efter bebisbesök igår så gick jag och Annie och åt på en fransk liten restaurang på Söder, Á la Crêpe. Man kan väl säga att mina pannkakor nu har bleknat betydligt. Annie åt en dessertpannkaka med jordgubbssås, nutella, vit choklad och vaniljglass. 
Jag tog en matpannkaka: bacon, kyckling, fetaostkräm mm. Alla matpannkakor är gjorda på bovete och glutenfria liksom laktosfria. Åh, det var så gott! 
Gillar de där smådetaljerna med att få kvittot i en ask med karameller. Kan så rekommendera den här restaurangen som har en genuin fransk kvarterskrogs atmosfär. Det finns såklart även sniglar i vitlökssmör på menyn. 



Jordgubbar med basilika, lime- och citronskal

Glömde ju helt visa er att jag blev bjuden på en smaksensation då vi var på bebisbesök igår. Helt såld faktiskt. Jag har ju sett att jordgubbar och basilika är rätt populärt, men har varit skeptisk. Men nu är jag då inte skeptisk längre:-) Viktigt att ha grädde till för att smaken ska bli sådär mjuk, syrlig, söt. 
 
Du behöver
1 kartong jordgubbar 
½ dl socker
½ citron (finrivet skal)
1 lime (rivet skal)
2-4 msk basilika (fintskuren)
Mjukvispad grädde
 
Gör så här
Blanda socker med skalet från lime, citron och fint skuren basilika. Skölj, rensa gubbarna och skär i bitar eller skivor. Blanda med sockret. 
 
Servera med mjukvispade grädden



Bebisbesök och gos

Åh, vet ni, idag var vi och hälsade på en nyfödd liten en, eller några veckor gammal är Juno.  Vilken söt liten en, helt klart en av de sötaste bebisarna jag någonsin sett. Jag fick hålla en liten stund och man vill ju aldrig släppa liksom. Juno, Belle heter hon. Jag älskar namn och gillar det där med att det hela klingar ljuvligt som Juno Belle gör. 
Junos mamma strålade som solen och var den stoltaste, lyckligaste mamman i världen. Inte konstigt. Det var så mysigt att träffa dem. Hon har även en finfin katt dessutom. Men hon sa att den inte tyckte om barn och inte skulle låta sig klappas, men det klickade direkt mellan Annie och katten. 



Grovsalta färskpotatisen

 
Så här sköter sig färskpotatisen alldeles själv och blir så där härligt småsegt god. Gott till grillat, i sallad, att dippa med på ett buffébord, till sill eller bara som de är.
Midsommarlunchen
 
Du behöver
1 kg potatis
1 pkt grovsalt
rapsolja
 
Gör så här
Sätt ugnen på 180 C. Borsta potatisen. Häll grovsaltet i en ugnsform eller på en plåt. Lägg på de borstade potatisarna. In i ugnen sådär 30-50 min (beroende på hur stora potatisarna är). De ska mjukna. Ta ut formen och låt de svalna av, ringla rapsolja över.  



Sista chansen att vinna Bosch Skruvdragare!

Till och med ikväll, till midnatt, så har ni chans att vinna en Bosch IXO BBQ i specialutgåva: skruvdragare och en fläktpåsats som används då du grillar. Var med och tävla HÄR. Jag älskar verkligen den skruvdragaren och använder den som bara den till att fixa, skruva till lösa stolar osv. 



Kolmården och Vildmarkshotellet - Dag 2

Jag har skrivit om Kolmården och Vildmarkshotellet - Dag 1. Dag nummer två började med frukostbuffén på Vildmarkshotellet. Stor eloge till dem för en fantastiskt genomtänkt frukostbuffé med alternativ som LCHF bröd, osvavlade aprikoser, ett bord med laktos- och glutenfritt och mycket ekologiskt. Efter frukosten gick vi till African Spa & Relax med barnen. Flera små äventyrspooler som ingår i din vistelse på hotellet. Barnen älskade det och det var lagom att vara där sådär 40 minuter. Första aktiviteten i parken blev elefantshowen, där de berättade så bra om vad elefanter äter, hur mycket de väger, vad de kan och inte kan. Vi lärde oss massor och fick se lite tricks.  
Lunch på Kolmårdens bästa restaurang och med bästa utsikten enligt mig: Restaurang Safari, där de har en afrikansk buffé (tydligen så är pannkakor, sylt och grädde även en del av en afrikansk buffé, som tur är). Jag åt merguez, cous cous, morötter med spiskummin, sötpotatis mm. 
 
De har en gigantisk lekpark inne på Kolmården. Det var skönt att leka runt lite och barnen ville inte gå härifrån. Magda skrek i högan sky. Det man ser på fotot är endast en liten del av lekparken. Bara här skulle man kunna vara en hel dag. 
 
Sedan var det självklart dags för glasspaus. Ben & Jerrys. Gillar att Kolmården säljer Rättvisemärkt glass. Ja, sedan är den ju rätt god också. Alltså testa nyheten Peanut Butter Cup: jordnötssmör med bitar av godiset Peanut butter cup.
Bamsevärlden är söt, och barnen tyckte det var lite småroligt att krypa in i de olika husen: farmors, vargens, Skalmans. Vi tittade på Bamseteatern som var lagom lång. Vi åkte också tekopparna. Magda tycker det är lite läskigt med karuseller, Annie är galen i karuseller och satt kvar och åkte en gång till själv i koppen. Dock är hela Bamsevärlden rätt sliten och det hade kunnat vara så mycket roligare. I Farmors kök köpte vi nyheten våffla på pinne. Våfflan var mjuk, varm och urgod, men vi hade kunnat skippa kolasåsen och tutti frutti strösslet. 
Överlag fanns ett stort och genomgående miljö- och hälsotänk på Vildmarkshotellet och på själva Kolmården. Det fanns bl a överallt snygga papperkskorgar så man behvöde verkligen inte undra var man skulle slänga papper eller annat skräp. Coola papperskorgar va?
Tack Kolmården och Vildmarkshotellet för en underbar vistelse hos er. Barnen har haft det underbart och det hade inte kunnat vara bättre två dagar. 



Laxfjärilar med dillstuvad potatis och inlagd gurka

 
Vilken dag som helst är det här godare än godast. Precis alla här hemma älskade hela rätten (Annie var bara något skeptisk till gurkan). Själva laxfjärilarna köptes med örtkrydda på. Bara att steka någr aminuer på varje sida i mycket olja och smör. Använd termometer för bästa resultat. Laxen är klar då innertemeperaturen är 56°.  
 
Dillstuvad potatis
Den här gången blev det på färskpotatis. Gör du på vanliga så välj fasta. 
 
20 färskpotatisar (eller sådär 15,16 vanliga av fast sort) 
2 msk smör
2 mks vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl färsk dill
salt, vitpeppar, socker
 
Putsa och skrubba färskpotatis (skala vanlig). Koka potatisarna mjuka. Häll av vattnet och låt dem svalna lite. Skär dem lite grovt. Gör gärna stuvningen under tiden som potatisen kokar eller svalnar av. Smält smöret i tjockbottnad kastrull. Pudra över mjölet och vispa runt. Tillsätt mjölken och vispa hela tiden. Låt småkoka några minuter.  Smaka av med salt,peppar och en nypa socker. Vänd ner potatis och klipp ner dillen. Rör om.  
 
Inlagd gurka
1 slanggurka
3 msk ättika
½ dl vatten
2 msk socker
1 nypa salt
 
Riv gurkan tunt med t ex ostkniven eller mandolin. Krama ur vattnet ur gurkan och lägg i en bunke. Blanda ihop ättika, socker, vatten och salt i en skål och rör om. Häll över gurkan och vänd runt. Låt det hela dra i kylen ett tag så smakerna gifter ihop sig. 



Med anledning av alla 'gratissaker'

Mitt första inlägg - Lingonsmoothie - 2010
 
Då jag började blogga för 2½ år sedan så var syftet att skriva ner mina recept för att skapa en receptbok på nätet, främst till mig själv. Det kändes så kreativt att fota, skriva och laga mat att bloggen tog mer och mer tid. Jag var nog den som var mest förvånad då jag fick läsare. Det tog över ett år innan jag fick ett bud med produkter att testa. Det tog cirka 1½år innan jag blev bjuden på ett event.
 
Jag har idag kommit till en position med bloggen som gör att jag blir inbjuden på en del event och får en del roliga saker att prova. Tro mig, jag jobbar hårt för att få till inläggen till bloggen. Det tar längre tid än vad många förstår att planera nya spännande rätter osv, handla, laga, fota och skriva ner recepten. Mer än ofta är jag uppe alldeles för sent på kvällarna, jag följer inga serier, ser nästan aldrig filmer, hinner i stort sett aldrig läsa en bok. Men jag älskar att blogga, jag är stolt över att ha skapat min blogg från scratch och över de inlägg jag har lagt upp. Jag har alltid, och faktiskt alltid bara tackat ja till det som känns rätt för bloggen och mig. Jag är en person som älskar nya produkter och att testa att baka eller laga något nytt, som älskar utmaningar, trender, överraskningar och att träffa nya människor. Men jag har från början tackat nej till det som inte passat på Matstugan. Det har blivit en hel del nej, även till sådant jag som privatperson har tyckt om, men om det inte är i linje med Matstugan så tackar jag inte ja.  
 
De senaste dagarna har både Bambi och Prat PR publicerat texter om det här med gratissaker och giriga bloggare. Helt otroligt att det finns bloggare som skriver orderlistor på vad de vill ha till PR byråerna. Bambi skriver även i 'Bloggtrender' om fenomenet. Det hela är även något som jag har noterat. Man kan, både på event och på Instagram, känna en tävlan bland bloggare om att visa och berätta vad man blivit inbjuden till och vad man får/fått.Jag vet från folk som jag känner inom mediebranschen att det även är många bloggare som ljuger om besöksstatistik för att få fler gratissaker och inbjudningar. 
 
Jag har flera gånger den senaste tiden småpratat med bloggare och fått frågan om jag ska på ett särskilt event eller om jag har fått hem det där budet. Då jag sagt att jag inte är inbjuden eller inte fått ett bud som de fått får jag en medlidsam blick och lite råd för hur jag kan få fler saker och fler inbjudningar. Saken är den att jag är så nöjd som det är, det gör inget att jag inte är bjuden överallt och inte får allt. Jag är mer än tacksam för de inbjudningar och produkter jag får som passar Matstugan. Jag hinner inte, vill inte, springa på 100 event i veckan. Jag unnar alla mina fina bloggkollegor att gå på finfina event och få underbara bud och kan inte minnas en enda gång då jag känt mig avundsjuk på något de fått eller gått på. Jag vill heller inte att Matstugan ska vara en lättköpt reklampelare. Här på Matstugan vill jag förmedla mat jag tycker om, recept, glimtar ur mitt liv, nyheter och trender i matbranschen. De produkter jag visar, recenserar på bloggen finns där för att jag tycker om dem och vill rekommendera dem. Jag är oerhört tacksam för de samarbeten jag har med diverse PR byråer där vi tillsammans hittar produkter som passar just Matstugan och er läsare.   



Name It fynd

Det bidde lite mer shopping till barnen på rean. Name It har rätt prisvärda kläder som det är, på rean kan du göra kap. Pyjamasen som är en one piece, var nedsatt med 70%, så den kostade 30 kr! De andra köpte jag på 50% rea. 



Festivalmat - Over there

Roade mig med att titta lite på nytt i matväg i USA. Hamnade på en så intressant sida  Endless Simmer efter ett läsartips från Elvstigen. Fanns så mycket roligt som jag tänker testa. Men de här nyheterna kommer jag nog inte testa: Överst till vänster har vi Hash Brown Hot Dog, höger högst upp är Deep Fried Klondike Bar, dvs chokladöverdragen vaniljglass som friterats och höger längst ner Deep-Fried Cheddar-Bacon Mashed Potatoes on a stick.



Tröstshopping på Noa Noa Barn

Efter alla dagens skador tröstshoppade jag lite kläder till barnen på Rean i Sickla Köpkvarter. Den här gången blev det rean på Noa Noa. Det blev två så underbara koftor till Annie, ett linne i mjukt gammalrosa och ett par mjuka byxor med volangavslut i samma utförande som linnet, allt till halva priset.   
Noa Noa har de ljuvligaste barnkläderna, men bara till flickor. De har alltid mjuka, lugna färger och de skönast tänkbra material. Ofta finns det någon liten detalj , som t ex volangen längst ner på byxorna eller annorlunda knappar. De sitter också så perfekt. N Ö J D!



Dagens katastrofer - Nu är det sommarlov för barnen

Första semesterdagen med barnen. Vi började med besök hos doktorn. Magda har en leverfläck på halsen som har växt en hel del sedan hon var pytteliten. Besöket tog 1 minut. Doktorn tittade och sa i stort sett tack och hej. Kände mig lite lätt hyponkondrisk, men bättre kontrollera en gång för mycket. Sedan åkte vi till Hammarby Sjöstad, till vänner. Vi fick så god lunch och allt gick bra tills vi skulle gå till lekplatsen.
Annie ramlade och slog upp större delen av benet och även handen och det andra benet fick sig en släng. Några killar sparkade en hård boll på Magda så hon skrek och skrek. Dessutom så var det premiär för deras nya, likadana klänningar. Gulligt, men nu fattar jag varför de var på Rea. Axelbanden åkte ner och Magda gick omkring med bar överkropp och klänningen invirad runt benen, och Annie mer eller mindre likadant. Hur som så var det väldigt roligt att träffa Johanna, Karolina och deras mamma.  



Kallrökt lax med jordgubbar och bästisar

Första gången för i år, men inte sista. Det här bjöd jag på då min vän och guddotter var här, precis hemflyttade från New York. Hon var skeptisk precis som jag var då jag fick det för ett år sedan hos min vän Åsa. Men ingen kan motstå den här kombinationen av sött, salt, surt - Perfekt!
 
Du behöver (för 2-4 pers)
1 paket kallrökt lax
1 citron
½ rödlök
2 dl gräddfil
½ l jordgubbar (knappt en kartong)
ev gräslök (det är otroligt gott till)
 
Gör så här 
Lägg upp laxen på fat och lägg citronklyftorna ovanpå. Finhacka rödlök, skiva jordgubbarna och häll upp gräddfil. Klipp över lite gräslök.  
Barnen åt pannkakor med jordgubbar, men de hade kanske gillat laxen också. Får prova nästa gång. Busungarna lekte som bara den fast det var över ett år sedan de sågs senast. De gjorde cirka 10 klädbyte dessutom.



Sommarens poolhäng med god mat och det där perfekta sällskapet

 
Vi spenderade lördagen hos min vän med familj. Det har blivit en återkommande tradition, en dag varje sommar åker jag över med barnen på en heldag. Det är alltid fantastisk mat och jag kommer alltid hem med nya uppslag och recept. Den här gången är det en vidunderlig paj. Ni ser själva, mmmmmmmm: getost, potatis, parmesan, oliver mm. Allt gott i ett skal!
Till det grillad kycklingfilé. Skulle kunna äta det här varenda dag.  
Mysigt med storbord och alla runt det. Barnen fick välja mellan korv och kyckling och jag tror alla tog korv. Underbart att lunchgrilla. Min väns brödlimpor var inte bara snygga som från ett bageri utan smälte i munnen. Jag ska få receptet, sen blir det brödbak. 
Philip var helt inne i det tekniska med styrda båtar och körde runt dem i vattnet. Han är så otroligt intresserad av motorer och har varit det ett bra tag nu. Så spännande att se om det kommer hålla i sig.
Barnen badade och badade. Tror de hade 4 sessioner, kanske 5. Magda är helt galen i vatten, bara kastar sig rakt ut.Annie älskar vatten nu, men har alltid varit väldigt försiktig. Måste leta upp en simskola till Annie nu i sommar, hon känns redo. 
På bild med rätt så motvilliga barn. De ville ju knappast sitta still med mig och allra minst se kärleksfulla ut. Flera av bilderna gick inte att visa för där är Annie sur som ättika och Magda sliter sig loss och är arg. Men, men, några är bättre än inga.  
Hopp på studsmattan, tala om motion! Bara en sådan sak vore skäl nog att flytta till hus. Gissa om Annie och Magda sov gott på kvällen. Önskar så att jag kunde flytta till hus med dessa busungar. Wilma och Philip gjorde volter som om det vore det mest självklara eftermiddagsnöjet.
Den här somriga traditionen med besök hos min vän med alla barnen hoppas jag kommer fortsätta, det är en sådan energigivande dag som lägger sig som ett otroligt fint sommarminne.  
..och som om det inte var nog med allt gott vi ätit, så kom det en underbar rabarberpaj med maräng och kanelbullar saft och gott kaffe. Så fin dag!





    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin