Skön, lugn Påsk med Gudmor på besök

Mina barns gudmödrar droppar ju in  lite titt som tätt. Igår kom Magdas gudmor på lite påskfika mitt på dagen. Även om hon är Magdas gudmor så är hon väldigt speciell för Annie också, minst sagt. Magda sov då hon kom så Annie passade på att sitta i knäet. 
Redo för påskfika. Jag är helt såld på Indiskas porslin och glas just nu. I torsdags köpte jag dessutom på mig 4 temuggar från Indiska, ni ska få se lite senare. 
Biskvier med något annorlunda innehåll, äsch jag säger det: det är marängsmörkräm med hallon och chevre. Så otippat gott!! Getosten gifter sig perfekt med hallon och smörkrämen med lätt smak av maräng.
Nöjd med årets påsktårta. Den här kommer jag göra flera gånger under våren med minihararna från Lindt. Blir en äkta vårtårta. Ska köpa på mig minikaninerna, vet inte om de finns att få tag i efter påsk. 
 



Lååång påskfrukost

Åt för första gången på länge en frukost sittandes. Magda är med sin pappa hos sina farföräldrar så Annie och jag är home alone. Vi saknar Magda massor, men det var lyx att få sitta ner och äta frukost. Det händer verkligen aldrig för mig annars. Jag hann i morse till och med lägga på några ärtskott och några skivor tomat. Så underbart. Till äggsmörgåsarna drack vi såklart smoothie, ananas och passionsfruktssmoothie (jag hade i lite Renée Voltaire superpulver dessutom). Sommartid dessutom så inte bara långfrukost utan även sen frukost. MYS!  



Tacos på nytt sätt

Vi åt så goda tacos i fredags för att fira in Påsken, gjorda på kycklingfärs. Det är från de nya Smak på världen från Kronfågel sortimentet. Där ingår Mexico som är just Kycklingfärs med en påse med kryddmix. Så gott och smidigt. Tacos på kycklingsfärs känns som ett litet lättare alternativ också och barnen älskade det.  
Du behöver
1 pkt Smak på världen Mexico (kycklingfärs och kryddor)
1 dl vatten
 
Tillbehör
majs, sallad, tomat, guacamole, ananas, riven ost, salsa, gräddfil, skal, tacos.....
 
Gör så här
Fräs färsen i lite olja på mellanvärme i sådär 5-7 min. I med kryddor, rör om, tillsätt vatten. Rör och låt småputtra i nägra minuter. 
 



Buffé eller rätter på Påsk?

Tack och lov för långfredagen där man hinner påskpynta och påskpyssla, det man trodde man skulle ha gjort långt innan påsk. Jag och Annie pysslade äntligen ihop Panduro kycklingarna, och de blev hur söta som heöst tyckte vi.Påskiga typer.  Håller på med en påskbuffé i miniformat nu, lite ditt och datt, smått och gott. Har ni buffé eller rätter? 
 
Fortsatt fin helg på er!



Påsktårtan

 
Pysslade ihop den här vårtårtan igår kväll. Den är verkligen ett rent nöje att göra. Grunden med kärleksmums och kokosgräset är lätt och går fort och sen kan man pynta den hur som. Den här gången blev det med miniharar från Lindt. och blommor i sockerpasta, och några fjärilar också. Ja, just det, lite chokladägg också förstås. Fotade rätt sent så de är lite fel färg, fotar mer idag vid fikat.
Blir fika med Magdas Gudmor Leontine och hennes Erik snart. 



Stort Varmt GLAD PÅSK

Hoppas ni får en riktigt underbar Påsk och att solen lyser lika fint överallt som den gör här i Nacka nu på morgonen. Annie ska få en del av ägget ovan och även grodan som är en sparbössa. De får alltid någon sak av mig på Påsk, så allt fokus inte hamnar på godiset enbart. Ger ni också någon sak, och vad i sådana fall? Tror hon kommer bli riktigt glad för hon har önskat sig en sparbössa i evigheter. 
Så här såg det ut i torsdags (vet ju ni som följer mig på Instagram). Magda fick lite fräknar hon också på näsan. Eftersom vi har varit uppe sedan 5 så har vi både hunnit äta storfrukost och öppna påskägg, smaskat lite lite. 
 
 



Crème Ninon med frasiga västerbottenstänger

Jag gjorde för första gången Crème Ninon. Har länge tänkt göra den, äntligen blev det av. Det är helt enkelt en lyxig variant av ärtsoppa och man blir glad bara av att titta, såväl som smaka på den. Då den är klar och du serverar den så skvätter du i lite champagne eller mousserande vin. Coolt och gott. Jag använder Prosecco. Sedan dricker du av det du använde till soppan. Perfekt! 
Du behöver (4 pers)
3 schalottenlökar
400 g frysta ärtor (sådär 6 dl)
6 dl grönsaks- eller hönsbuljong
½ dl torrt vin
2 dl vispgrädde
salt, peppar, olivolja
Champagne eller mousserande vin (jag använde prosecco)
 
Gör så här
Hacka schalottenlöken fint och fräs på i olivolja i en kastrull. Häll ner buljong, vin och ärtorna. Koka upp. låt det småputtra i några minuter. Mixa slätt med stavmixer eller i en mixer. salta och peppra efter smak. Vispa grädden lite lätt och rör ner försiktigt.Precis vid serveringen så häller du i lite mousserande i varje skål. 
 
Dekoration
Blanda lite creme fraiche med citronskal. Skär tunna strimlor av pepparrot. Lägg en klick med citron fracihe i varje skål. Toppa med lite finstrimlad pepparrot och eventuellet lite citronstrimlor. 
Frasiga västerbottenstänger ca 20-25 st
1 pkt smördeg (250g) Gärna färdiga plattor
1 dl västerbottenost (finriven) 
sesamfrön
1 ägg

Sätt ugnen på 200 C

Kavla ut smördegen så den blir rätt tunn. Strö över 1/3 av västerbottenosten på halva delen och vik över den andra delen. Kavla och vik så osten kavlas in. Upprepa proceduren tills all ost är inkavlad i degen. Kavla ut degen till en stor rektangel. Pensla rektangeln med ägg, strö över sesamfrön. Skär i smala remsor, ca 1cm breda. Låt dem vara som de är eller snurra dem lite. 

Sätt in i mitten av ugnen sådär 10 min tills de är fint gyllenbruna.



Griffins Steakhouse

 
I fredags kväll var det åter dags att födelsedagsfira med att gå på restaurang. Den här gpngen var det Jag och Erikas tur att ta ut Lotta på hemlig resturang. Äntligen dags för Griffins Steakhouse! Jag har varit här en gång tidigare för två år sedan och har velat gå tillbaka sedan dess. 
Det är Christian Hellberg som är krögare och maten är så god. Christians Bearnaisesås vann ju mot Mannerströms i tv programmet Kockarnas kamp. Den kan du få här och en massa köttiga rätter. Deras hemmagjorda pommes är galet goda dessutom. Vi började med ett glas champagne, och pratade lite om vad som hänt oss tre under den senaste tiden, blev mycket prat om småbarn, jobb, livet, planer framåt osv.  Jag var så sugen på skaldjur och tog deras Skaldjursgrill med havskräfta, pilgrimsmussla och hummer. Hur god som helst.
De andra tog Kalventrecote med svamp och manchego och till det potatispuré. 
Efterrätten blev Mjölkchokladkräm, inkokta päron, råfrusen päronsorbet, havrekrisp
Och deras nyaste dessert, karamelliserad ananas med cocossorbet, pistagenötter och hallon. Mumsig avslutning på fredagen och en perfekt början på helgen! Kan varmt rekommendera Griffins! 



Skynda fynda påskdekorationer till halva priset

Just nu har Indiska påskrea på 50% på alla påskdekorationer! Äggen ovan i färgat krackelerat glas som är så fina (finns i gult också) kostar alltså 14.50! Ska kila förbi Indiska idag efter jobbet och handla på mig lite extra påskpynt. I år har jag inte ens hunnit ner i källaren för att plocka upp lådan med påskpynt, så det blir till att köpa på sig lite saker istället. De här äggen är så vansinnigt fina också när solen lyser på det krackelerade glaset. 



Rocky Road - Påskens sötaste och smaskigaste godis

Rocky Road är nog ett av världens smaskigaste godis. Dessutom kan man slänga ner i stort sett vad som: olika slags nötter, lakrits, kolor, marshmallows eller något annat roligt man har hemma. I år har jag inte hunnit göra Rocky Road än, men det går så fort så det kommer hinnas med såklart. Så de här godingarna gjordes förra året. 
Du behöver
200 g mörk choklad
100 g mjölkchoklad
10 dumlekolor
20 polly
1 dl minimarshmallows (gärna ICAs eller liknande i massa gladfärger)
1 dl salta jordnötter
½ dl cashewnötter
½ dl pistachnötter
 
Gör så här
Förbered en form á 15x20 cm cirka genom att lägga i ett bakplåtspapper. Du kan använda en tom glassbytta, bakform eller liknande. 
 
Bryt chokladen i mindre bitar och smält i vattenbad. I med kolor och Polly. Rör om försiktigt tills de nästan smälter. Häll chokladmassan över marshmallows och alla nötter. Häll massan i formen och jämna till den. låt den kallna i kylen. Skär i lite större bitar



Gladaste salladen i Påsk!

Vad säger ni om Minimozzarella, mango, avocado, rödlök, babyspenat, pumpakärnor med mera? Det blev salladen till påskmiddagen och den var så underbart god att jag vill äta den mest varje dag. I år var jag verkligen inne på en fräsch, hälsosam och samtidigt färgglad påsk. Inspirerades till den här salladen av ett recept på Allt om Mat.   
Du behöver
½ mango (mogen)
1 avokado
½ ask gula körsbärstomater
½ rödlök
1 näve röd mangold
1 näve babyspenat
½ näve ruccola
½ dl färsk basilika
1 ask/påse mini mozzarella
½ dl pumpakärnor
Flingsalt, svartpeppar
 
Gör så här
Skär avokado och mango i kuber. Blanda kuberna med resten av ingredienserna. Strössla över pumpakärnor och flingsalt. K L A R T!
 
Porslin, duk, glas, vaser och dekorationsägg är från Indiska. Det rosa finns endast i det tillfälliga sortimentet och i begränsad upplaga.  



Salma Lax med brynt smör, dragonkräm och sparrisknoppar

 
Huvudrätten under Påskmiddagen blev då SALMA lax, världens bästa lax. Visst den är dyrare, men den är så värd varenda krona. Har du väl smakat den så är det svårt att gå tillbaka och äta den vanliga laxen faktiskt. Men självklart kan ni använda er av vanlig lax till det här receptet. Brynt smör är en annan sak som jag har fastnat totalt för, den där nötiga smaken som kommer fram då man bryner smöret är helt gudomlig. 
Du behöver
Lax
1 stor bit SALMA Lax
1 bunt grön sparris
citron, salt, peppar, olja
 
Brynt smör
200 g smör
3 msk soja
1 schalottenlök
färsk dragon
 
Dragonkräm
2 dl Creme fraiche
½ dl färsk dragon
½ dl grovt hackad babyspenat
1 tsk honung
Gör så här
 
Laxen
Sätt ugnen på 200 C
 
Pensla en ugnsform med lite olja på botten och lägg på laxen. Pressa över lite citron, salta, peppra. In i ugnen i  max 10 minuter. Jag använder alltid ugnstermometer och den är perfekt då innertemperaturen är 48-50 C.
 
Skär av den översta tredjedelen av sparrisen och lägg knopparna i kokande, saltat vatten en minut. Häll ut i durkslag.  
 
Lägg upp laxen då den är klar på ett snyggt fat, fördela sparrisknopparna över, häll på det brynta smöret och klicka över dragonkrämen. 
 
Brynt smör
Bryn smöret (klicka på länken för instruktion till hur man bryner smör) och låt det svalna av något. Finhacka vitlöken och schalottenlöken.Pyttsa ner i i en kastrull och tillsätt sojan. Värm upp försiktigt. Häll ner det brynta smöret och finhackad färsk dragon. Rör om. Häll smöret över laxen precis vid serveringen. 
 
Dragonkräm
Mixa alla ingredienserna med stavmixer. Låt stå i kylen en stund så det stelnar till sig lite. då du lagt upp laxen och hällt det brynta smöret över så lägger du ut klickar av dragonkrämen på laxen. resterande kräm serverar du på sidan av laxen. 
Porslin, duk, glas, vaser, servetter och dekorationsägg är från Indiska. Det rosa finns endast i det tillfälliga sortimentet och i begränsad upplaga.  



Chokladmarängtårta med salt chokladkräm, grädde och kanderade nötter

Här är påsktårtan och den är farligt god! Kombinationen av salt chokladkräm med söta kanderade nötter, maräng- och chokladbottnar med fluffig grädde smälter ihop i munnen till en sagolik avslutning på en god middag. Väl värd besväret med att göra två bottnar.
Till kakan Recioto Della Valpolicello Classico (nr 2304 på Systemet, 149 kr), rött och härligt sött dessertvin med smak av mörka körsbär, choklad, vanlij, blåbär. 
Du ska alltså göra två identiska bottnar till den här tårtan. Men det är inga problem för du kan göra bottnarna någon dag innan. Därför har jag i receptet angett alla mått 2 x, då det är just två bottnar.
 
Porslin, duk, glas, vaser, servetter, kaffekoppar, uppläggningsfat i silver och dekorationsägg är från Indiska. Det rosa finns endast i det tillfälliga sortimentet och i begränsad upplaga.
 
Du behöver

2 x 50 g rumstempererat smör
2 x ½ dl strösocker
2 x 2 stora äggulor (eller 3 små - spar vitorna till marängen)
2 X 2 msk standardmjölk
2 x 1 dl vetemjöl
2 x 1 tsk bakpulver
2 x 1 msk kakao
2 x 1 nypa salt

 

Maräng
2 x 2 stora äggvitor (eller 3 små)
2 x 0,75 dl strösocker
2 x 50 g smält mörk choklad av god kvalitet (jag använde Lindt Dessert 70% som är perfekt till bakning)
2 x 1/4 krm ättika

 

Chokladkolakräm
4 äggulor
½ dl strösocker
1-1,5 dl grädde
150 hackad mörk choklad av god kvalitet (jag använde Lindt Dessert 70% som är perfekt till bakning)
ca ½ msk flingsalt

 

Kanderade nötter
200 g nötter (jag tog hasselnötter och valnötter)
½ dl strösocker
½ dl vatten

 

Gör så här

Sätt ugnen på 170 C 

Du ska allltså göra två tårtbottnar och du kan göra dem dagen innan utan problem. Klä en form (23 cm) med löstagbar kant med bakplåtspapper. Du kan pensla lite smör eller olja på botten och kanter så fäster det bättre.

Börja med kakbotten. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och vispa på. Till sist tillsätter du mjölken. Blanda de torra ingredienserna och rör ner försiktigt ner dessa i smeten. Klicka ut smeten i formen och bred ut den så att hela formen täcks. Fortsätt med marängen. Vispa äggvitor med lite av sockret på låg hastighet med elvisp/maskin i en ren, torr, rostfri skål. Tillsätt ättikan och resten av sockret, lite i taget, och öka hastigheten så att du vispar på maxhastighet. Fortsätt tills marängen är vit, blank och fast. Vänd ner den smälta chokladen lite slarvigt och ojämnt i marängen och fördela i formen, ovanpå kaksmeten.

Sätt in den formen längst i ugnen och grädda i ca 30-35 minuter. Låt svalna och lossa försiktigt kakan från formen. Täck med plstfolie tills du ska lägga ihop dem.

 

Kandera nötter

Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de blir lätt bruna. Tillsätt strösocker och vatten och rör på tills sockret stelnat på nötterna och all vätska är borta. Bäst är att röra med träspatel eller träslev. Låt nötterna svalna. 

 

Salt Chokladkräm

Blanda äggulor, grädde och strösocker i en tjockbottnad kastrull. Hetta upp på svag värme och rör hela tiden tills krämen börjar sjuda, tjockna och blir blank. Ta kastrullen från plattan och rör ner hackad choklad. Fortsätt röra tills chokladen är helt smält.  Blanda till sist ner flingsaltet. Låt svalna.

Montering

Vispa grädden mjuk och fluffig. Lägg ena kakbotten på ett fint fat. Bred chokladkrämen över bottnen och klicka över hälften av den vispade grädden. Lägg på den andra kakbottnen och fördela resten av grädden ovanpå. Strössla över de kanderade nötterna. Nu kan du äta den direkt då den är lätt i konsistensen. Väntar du sådär 6-8 timmar så är den fortfarande supergod men mer kompakt och gott seg.

 

Receptet kommer från Lisa Lemke som gjorde tårtan till Mat & Vänners påsknummer 2012. Den har jag sparat och velat testa sedan dess. Supergod!




Årets Påskmiddag i glada färgers lag

Påskmiddagen 2013!! I år ville jag ha in en massa färg, lax, grönt och choklad. Vi började med Creme Ninon toppad med citron och pepparrot och till det frasiga oststänger med västerbottenost.  Härligaste soppan som du häller en skvätt champagne på precis innan serveringen. Alla recept kommer under de närmsta dagarna.  
 Pom poms i taket och Indiskas underbara crackle porslin, knallrosa ägg och vackra fat, dukar och en mängd blommor satte färg på middagen.  
 
Jag säger bara SALMA lax! Har ni inte testat så bara måste ni, finns ingen godare lax i världen. Den fullkomligt smälter i munnen. 
Huvudrätten, SALMA lax i brynt smör med soja och lök, toppad med sparrisknoppar och en kräm på babyspenat och dragon. Till det en stor sallad med mango, avocado, mini mozzarellas, pumpafrön och blad av olika slag

Blommor i alla färger ger påskkänsla direkt! Älskar vaserna i crackle porslin från Indiska. 
Chokladmarängtårta med salt chokladsås och överströsslad med kanderade nötter, ljuuuuuvligt god! En liten påskhare från Lindt fick bli pricken över i:et.
En liten kopp grönt te med citron och ingefära (Kusmite) 
Den här tårtan är otrolig!! 
Porslin, duk, glas, vaser, servetter och dekorationsägg är från Indiska. Det rosa finns endast i det tillfälliga sortimentet och i begränsad upplaga.



Loppi och Kids Fashion

 
Helgen bjöd på allt möjligt trevligt. Jag var bland annat på ett härligt LOPPI event på tema Kids Fashion. Det var roligaste modevisningen någonsin då det var lite ovana barn som hade sina alldeles egna stilar med att gå, springa, eller vägra. Kläderna kom bl a från PoP. Det blir mycket orange, marint, pastelliga färger, neon sommaren 2013! Geggamoja hade gladfärger på sina randiga mössor. Jag hängde såklart med Rose-Marie och Diana, som vanligt.
Tror alla bloggare blev kära i arbetskläderna från BCWW för barn. Hur söta är inte dessa utstyrslar. Små Byggare Bobs och minifixare. Oemotståndliga!
Hos Polarn o. Pyret hängde den här underbara klänningen som jag såg både Magda och Annie i. Så fin! Vill, vill, vill ha! Elodie Details hade som alltid snygga plädar och halslappar mm.  Godis bjöds det på i stora lass.  



Min vårtårta

Det är den här tårtan, Vårtårtan eller Påsktårtan, som Bambi syftar på då hon skriver att hon har inspirerats av mig till sin härliga Kärleksmums - Spring Edition. Det är min favorittårta alla kategorier. Jag älskar att göra den, ta med den och bjuda på den och att äta den själv. Den är lätt att göra och rolig, och den väcker alltid mycket uppmärksamhet. 
Den är som en stor ljuvlig sommaräng. Tror jag måste göra den nu till helgen. 



Årets påskdukning

Liten kik på början av påskdukningen från igår. Porslin, duk, glas osv i glada, krispiga  vårfärger är från Indiska. Fler bilder och hela menyn kommer snart! Ha en riktigt fin vecka, snart är det påsk och då får man verkligen äta hur mycket påskgodis som helst. Jag längtar till påskledigt, titta på film, mysa med barnen, äta gott, påskpyssla och svara på Annies alla frågor om Påskharen. 



Påskkycklingar

Gissa om Annie blev lycklig då jag överraskade henne med de här ägghalvorna till frukosten i helgen. Ja, vem blir inte glad av dessa morgonkycklingar. 
Du gör dem lätt genom att skala ett ägg, skära på hälften. Skär av en liten bit av topparna av vitan så att de kan stå  utan att du håller i dem. Använd svarta sesamfrön till ögon och skär en liten trekant av en orange paprika som näbb, svårare än så är det inte. Lite pilligt var det att få sesamfröna att fastna på ägget och inte fingret. Fick börja om en del gånger, så ha några extrafrön i beredskap. Kanske man skulle använt en pincett...Annie ville ha lite hår till sin kyckling, kaviarhår blev det såklart!



Påsk 2012

Nix, jag har inte missat att det är 2013! Men i detta NU håller jag på med stora förberedelser för Årets påskmiddag ikväll!! Det kommer bli chokladigt och färgglatt. Tänkte visa vad jag gjorde förra året, för jag blev så nöjd med allt och det var otroligt gott,hoppas jag kan toppa det!
Citron, rosmarin och vitlöksrub till Lamm med portvissås. Kan knappast bli godare och påskigare!
Filodegskorgar med potatismos och chevre.  Lätta att göra, goda, underbara!
Keramiken, som jag älskar har min kära moster Gunilla Råberg gjort. Det passar verkligen till precis ALLT! Ni hittar hennes keramik här i Stockholm på Blås & Knåda på Söder. Nu tillbaka som en raket av effektivitet till förberedelserna, håll tummarna för att det ska bli bra....



Läckerheter av kalkon


Jag var inbjuden till Ingelsta Kalkons butik för avsmakning av deras grillprodukter i förra veckan. Vilka läckerheter vi bjöds på, var mätt och nöjd länge efter. Ovan ser ni min favorit tunt skivad bröstfilé i underbar örtmarinad. Det är heller inte fel att kalkon innehåller 20 av 22 av de viktiga dagliga näringsämnena enligt Svenska Näringsrekommendationer. De två som inte finns i kalkon är kolhydrater och vitamin C.  
         Så många underbart goda korvar: Örter & Lime, Cayenne & Chipotle (Brännaren, drag i den, stor favorit), Vitlök & Peppar och Timjan & Vitlök som var den med högst kötthalt och den enda som inte var rökt (mycket härlig smak).  De som inte syns på bild är bl a en ny barnkorv utan skinn som kommer säljas i alla vanliga livsmedelsbutiker runt om i landet. Vi fick med ett paket med den skinnfria korven som jag grillade med barnen och det var succé, och så lättätet även för Magda då den är skinnfri. 
 
Kalkonburgaren på surdegsbröd med ost och rödlökschutney var to die for. Var tvungen att ta om på den. Mört kalkonovanlår som kommer förpackad med BBQ glaze var otrolig även den. Allt är 100% svensk kalkon.  
Härlig sallad med deras krispiga kalkonbacon, som de vunnit pris för. Du steker baconet i ugnen så blir det krispigt. Här i en sallad med avokado, tomater mm. De nya produkterna kommer finnas i butik from vecka 15. 



Modevisning, barnpassning, Marie Serneholt och pyssel

Om ni ännu inte vet vad ni ska göra i helgen, så kom till Nacka. På Nacka Forum är det fullt ös i helgen. Vi ska försöka hinna dit en sväng. Det blir pyssel för barnen, barnpassning för barn mellan 2 och 7 år om man vill gå en sväng på egen hand i butikerna, barnmodevisning och framträdanden av Amy Diamond. Marie Serneholt presenterar plagg hon valt ut i Nacka Forum och Robin Stjernberg showar. Ni kan själva kika in på Nacka Forums sida för tid och plats. 



Rosa pop corn

Då jag vill göra Annie extra glad så gör jag de här rosa pop cornen. Liten insats för trevligt resultat och exalterade barn. Du kan självklart göra dem blåa, gröna eller vilken färg som helst. Trevlig Helg på er!
 
Gör så här för dina alldeles egna rosa pop corn  

Sätt ugnen på 175 C och poppa popcornen i micron
 
2 dl socker
25 gr smör
½ dl vatten
Röd karamellfärg
1 påse micropopcorn 

Blanda socker, smör och vatten i en liten kastrull. Rör tills socker och smör har smält och låt sedan lagen koka på medelstark värme utan omrörning i 5-6 minuter. Dra kastrullen från värmen och häll/droppa i röd karamellfärg lite försiktigt. Det ska bli mer hallonrött än rosa i kastrullen. Rör noga och häll lagen i en stor skål.

Vänd ner lite av påsen i taget i lagen. Rör om så att alla popcorn täcks med rosa lag. Jag använde inte riktigt hela micropåsen. Sprid ut dem på en plåt tänkt med bakplåtspapper och grädda i ca 5 minuter tills sockret har kristalliserats.  



Rödlökschutney med sting

Efter en middag på Ingelsta Kalkons butik här i Stockholm där vi fick världens godaste kalkonburgare med rödlökschutney som smälte i munnen och samtidigt hade en lätt hetta, ville jag göra samma hemma. Kalkonburgaren är från Ingelstabutiken som man bara steker på, toppad med lite Västerbottenost. Här är chutneyn, Mums! Bra liten sidorätt till en massa annat än burgare också. HÄRLIG FREDAG till er! Själv ska jag på en toppenrestaurang med mina två bästisar, tjohoo!
 
Rödlökschutney (för ca 8 burgare) rödlök 
3 st rödlök
2 msk flytande honung
3 msk rödvinsvinäger
½ chili
1 krm curry
1 krm ingefära
salt, olja
 
Gör så här
Grovhacka löken. Stek på låg värme i kastrull en liten stund. Strimla chilin fint. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt småkoka under cirka 15 minuter, rör på lite då och då. låt svalna. MUMS!
 
  



Påskigaste tårtan 2013

Min Instagrambild på den påsktårta Jessica gjorde i veckan och tog med på Styrelsemötet. Bästa mötet någonsin som ni förstår. Den var dessutom otroligt god med vit choklad och hemmagjord lemoncurd emellan. Om ni vill ha receptet på tårtan så kommer det finnas på Jessicas blogg under måndagkvällen. Hon bloggar nämligen för Postkodlotteriet där man även kan chatta med henne (t ex fråga om mattips). Redan nu hittar ni recept på Saffransrisotto till påsken.   



Pom poms och Honey combs

Lånad bild från Leila Lindholms blogg
 
Har beställt dessa gladbomber från Leilas General Store. Här ska gladbombas i köket. Det kommer bli underbart, härligt, påskigt! Eller vad tror ni? Är det någon som har dessa i köket eller något annat rum. Jag kan tänka mig att de blir superfina i barnens rum också.  



Mandelägg med lakrits?

Köpte med mig dessa nyheter från ICA i lördags, men har inte hunnit smaka än. Någon som har testat? 



Superdryck med till jobbet

Fortsätter boosta mitt immunförsvar. Igår var det supersmoothie med chiafrön, spirulina, vetegräs och frukt, idag har jag med mig Kiviks Granatäpple- och Blåbärsdryck till jobbet.  Det är bra miniförpackningar som man kan ta ett glas ur eller klunka lite och sen skruva tillbaka locket på. Jag måste snart ha ett immunförsvar i hästväg! 
 
Har ni några dunderkurer som verkligen hjälper?



Superkuren, nu då!!

Jag har ju bihåleinflammation, och det är inte roligt någonstans. Kan heller inte vara hemma från jobbet av flera skäl. En bra sak var att jag köpte nässpray idag, för vuxna. Har inte haft någon ork att ens ta mig till ett apotek, utan har lånat barnens nässpray. Kan ju säga att vuxensprayen gav, minst sagt, lite mer effekt än barnens spray;-) Så nu bombar jag kroppen med nyttigheter. Den här smoothien är helt proppad med nyttigheter, gjorde den på en höft,men ungefär så här:
 
Supersmoothie
1 banan
1 dl passionsfruktsjuice
2 kiwis
1 tsk chiafrön
½ msk Renée Voltaires Superfood Mix Supergreen (Vetegräs, Spirulina, Mynta)
Massa isbitar
 
Bara i med allt och  mixa på



Mums Mums!

Lindts nya med pistasch! Så god!



Lavendel Cup cakes

Vad säger ni om lite härliga cup cakes inför påsk. Receptet på Lavendel cup cakes är Leilas. Spännande och gott! Frostingen har jag bara svängt ihop. De ovan i lila och de under i orangea former är samma, bara mitt test att dekorera lite olika. Vilka tycker ni blev bäst? 
 
Du behöver
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
1 nypa salt
50 g smör
1 dl vispgrädde
1 msk lavendel (torkad eller färsk)
2 msk kallt kaffe
100 g mörk choklad 70%

Gör så här
Sätt ugnen på 175 C

Koka upp smör, vispgrädde, lavendel och låt koka 1 minut.

Vispa ägg, strösocker, vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, salt och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt lavendelkoket och det kalla kaffet.

Bryt chokladen i bitar och smält i vattenbad. Rör ner smälta chokladen i smeten.
Placera ut formar i en muffinsform och fyll till 3/4. In i ugnen ca 15 min. De ska inte vara kladdiga i  mitten. Låt svalna.



Nu kickar vi igång påsken!!

Nu är jag trött på snöstorm, kyla och min ihållande bihåleinflammation - urtrött på det hela faktiskt. Jag älskar påsken och nu tänker jag muntra upp mig och er med att kicka igång den! Nu kör vi på lite mat, godis, bak osv inför påsk. Är ni med? Jag tänkte ge er lite tips varje dag nu fram till påsk på dels favoriter som jag har gjort tidigare, dels allt nytt jag testar inför Påsk 2013. Håll utkik för idag börjar vi med ett par riktigt påskigt våriga cup cakes minsann!



Födelsedagspresenter till en 5 åring

Här lite saker Annie fick då hon fyllde 5 år. Tänkte jag skulle visa om det är någon som behöver lite tips om vad man ger till en 5 åring, för hon blev så glad för precis allt. Det blev en hel del Hello Kitty: En riktig klocka i en liten rosa box, väska, solglasögon. Hon fick också sin första kapitelbok Stora boken om Sandvargen (hon är nog lite för ung för den sortens böcker. Hon ville inte att vi skulle läsa den efter första kapitelet för det var inga bilder. Vi sparar den till nästa år för jag vet att hon kommer älska den då hon är mogen). Hon fick underbara små hårda klistermärken som kan sättas som örhängen på örsnibbarna. Kokboken för barn har ni redan sett i ett eget inlägg. 
Hon fick även två roliga spel: Fiskspelet och Grodspelet. Lätta, sociala och roliga spel som vi har spelat en massa gånger redan. 
Hon fick även dessa små hamstrar som verkar vara en innegrej just nu. Vet inte vad de kallas. De gör olika små ljud, åker runt, vänder, åker upp på handen och är väldigt gosiga. Det finns även kläder till dem som ni ser. Annie har satt namn på dem och hennes kompis på dagis har också en. 



Smaksatt tomatpuré

Här lite nyheter i butiken: tomatpuré med stekt lök, grönsaker och halvtorkade tomater. Jag har testat den med halvtorkade tomater och den med stekt lök. Den med halvtorkade tomater har en mer intensiv tomatsmak som var väldigt god. Den med stekt lök använde jag i den senaste korvstroganoffen, först kände jag ingen skillnad, men eftersmaken var rostad lök, rätt gott faktiskt. 



Saganaki med tomatsallad - Beroendeframkallande

 
Saganaki med tomatsallad. Den osten, alltså! Kan få sådant sjukt sug efter den att jag alltid har några paket i kylen. Går snabbt att steka på den och bara skära upp lite tomatsallad så vips har man en middag. 
Jag använde idag hela blocket, vände den i  lite mjöl.
Bara att steka på i lita olivolja på rätt hög värme. Den ka bli rätt brun på båda sidor så att det emellan blir varmt och mjukt. 
Lite söt balsamico är heller inte fel till. Självklart har jag på mina Furikakefrön på salladen. 



Samarbete på hög nivå

Annie och Magda har börjat samarbeta! Självklart runt spisen. De älskar sin lilla MICKI spis som har plattor som lyser då du trycker på spisknapparna. De lagar mat, bakar cup cakes i ugnen, bjuder mig på smakprov mest hela tiden, saltar pch pepprar, bråkar om kastrullerna, skrattar och pratar med varandra och går därifrån då de känner sig färdiga med sessionen...Sådana här mästerkockar städar inte efter sig inte.



Med en liten tår i ögonvrån...

...är det dags att ställa ner MICKI gåvagnen i källaren. Båda mina barn har lärt sig gå med den, lastat den med saker och först ställt sig mot den, sen gått stapplande steg med den för att till sist springa med den från en vägg till den annan. Annie har skjutsat Magda i den, Magda har lastat den full med mycket viktiga saker. 
Den är lite nött, lite sliten, javisst! Det är inte bara Annie och Magda som lärt sig gå med den. De har ärvt den utav sina kusiner. Alva är idag 13 år och hennes lillebror några år yngre. Den här vagnen har alltså varit med under hela 12 år och lärt 4 barn att gå. Det kallar jag kvalitet! Jag kan inte ge bort den, inte slänga den, utan sparar den, för kanske vill mina döttrar ha den till sina barn. Den må vara lite kanstött, men det är kärlek, glädje och fantatiska framsteg i en och samma vagn. Den får nu sin lilla paradplats i källaren och varje gång jag ser den kommer den få mig att minnas de där tultande små som nu växer så det knakar och springer runt som om det är den enklaste saken i världen. 



Lax Stroganoff

Igår, söndag, blev Lax stroganoff. Vill ni ha en snabbfixad middag som blir supergod så testa Tina Nordströms kryddmix JÄTTEGOTT till Lax Stroganoff. Jag har gjort den flera gånger förut och barnen tycker också om den så mycket. Det som är bra med hennes kryddblandningar, förutom att de är helt naturliga, är att det går att ha i lite vad som. Receptet finns på baksidan av påsen, men jag ändrade lite, så här är mitt recept (förra gången hade jag även i kräftstjärtar och persilja.)
 
Du behöver
 
600 g laxfilé
1 liten bit purjolök (ca 5 cm)
1 röd paprika
500 g krossade tomater
1 dl vatten
2 msk chilisås
1 dl matlagningsgrädde
1 påse JÄTTEGOTT Lax Stroganoff Tomat & Paprika (Tina Nordström, finns på de flesta välsorterade butiker)
 
Gör så här
Skär laxen i 2 cm kuber

Tärna paprika och strimla purjon fint. Fräs grönsakerna med kryddorna i lite smör och olja.
 
Tillsätt krossade tomater, vatten, chilisås. Koka upp. I med laxen och låt puttra 3-4 minuter. Tillsätt grädden. Låt det hela bli varmt. Strö över persilja efter smak och tycke.



Food Synergy

Här en intressant lista över food synergy, dvs hur mat samarbetar för att skapa maximal effekt. Lofsan hade den på Instagram i förra veckan och jag var bara tvungen att visa er den. Jag tror verkligen på kraften i mat och hur  den sätts ihop. 



Piñacoco - Sommarens smak

Här har ni nya smaken på Risifrutti:  Piñacoco. Det är alltså lite Piña Colada över den, ris med kokos och ananassås. Fräscht god! Den är på tillfälligt besök och kommer finnas i butikerna fram till vecka 40. 



Stockholms bästa kebab!

Vi köpte med oss Kebab från Palmyra Kebab på vägen hem från dopet igår kväll. De är vida kända för att ha Stockholms bästa kebab, och utan tvivel STÖRSTA! Det är inte bara jag som upptäckt dem, vilket blir väldigt klart då man är där för att beställa. Det är alltid lång kö (men de är effektiva utan dess like). 
'
Fascinerad över vilken business de gör. Men det är dem välförtjänt, maten är enormt god, det är rent och fräscht med nyskurna grönsaker, nykokt ris, krispig sallad och den läckraste kebab ni kan tänka er. Nu tog vi hem det här, önskar jag hade kunnat visa er tallrikarna med maten på! Såsen kom på sidan nu, annars på tallriken såklart. 



Kalas på Creative Brick Zone

I söndags var Annie bjuden på kalas på ett riktigt roligt ställe: Creative Brick Zone. Det är ett ställe där de har allt allt allt i LEGO. 
Så här snyggt hade de byggt av lego för Philips kalas. Hans valda tema var Riddaren och den gömda skatten. Till att börja med fick de klä ut sig till riddare och prinssessor och gå in i ett rum som var fyllt med lego. Där fick de bygga ihop en borg på fritt sätt. Vilken fantasi de har!! Mitt i borgen hade de bl a palcerat en legoisbjörn. 
Det blev glass med sås och strössel, bullar, saft och kex till alla barnen. Man kan även gå hit även omdet inte är kalas, bara för att bygga lego. Man kan t ex leka med legofotbollsspelarna eller mjuka stora bitar av lego. Riktigt roligt ställe som jag aödrig hört talas om innan. Barnen var så nöjda och fick dessutom en påse med godis och legiobitar med sig hem. 



Helgens Plick Plock Tallrik

Här har ni helgens plickeliplock tallrik. Man tager vad man haver och det blir så gott, alltid! Lite mogen Brie, Langres (of course), roquefort. Majsen och Pimiento de padron kommer från ICAs nya sortiment. Majsen kommer förkokt i mindre delar som man bara lägger i mikron några minuter. Pimientors de padron steker man på i olja och sen på med lite flingsalt, det bara måste ni testa. Minikorvarna är från Scans nya sortiment. De här var mini Chorizos, hur goda som helst och verkligen drag i dem. 
 
Gör ni plick plock tallrikar? Ni som följer mig vet ju att det blir plick plock tallrikar mest varje vecka här. Ibland med vin, i fredags med stor mugg te. 



Love Nils Gunnar

Vi har varit iväg på dop igår. Min brorson Love döptes i Eskilstuna. Sötaste, gosigaste Love! 
Sen blev det riktig godis och kakfrossa. Finurligt med att doppa marshmallows i choklad och sen på med lite finströssel: gott, roligt och vackert. 
Kakor och kakor och kakor! Fick gosa lite med huvudpersonen också. Hoppas han vill komma och hälsa på oss i Stockholm snart och busa lite. 
Annies och Magdas kusiner, Bästa Alva och Malte. Roligt att träffa dem och synd att de bor i Småland, långt ifrån oss.
När jag frågade Love om det hade varit en bra dag så visade han med armarna 'Phhh, Alltså, så här bra var dagen! 



Indiskt - Kerala Curry

Testade ett recept med Kronfågels nya Smak på världen India- kryddmarinerade kycklingbitar. Det blev väldigt gott. Själva kryddningen i den indiska är dock mycket mild så det känns som att man behöver plussa på det lite för att det ska bli lite drag. mildheten är bra då man utan problem kan servera den till barn, men vi vuxna kan behöva spetsa till det lite. 
Du behöver
1 pkt Smak på världen India -kryddmarinerade kycklingbitar
1 burk kokosmjölk
2 dl creme fraiche
250 g mango i bitar (1 pkt frysta)
½ chili
 
Gör så här
Fräs kycklingen i lite olja på medelvärme i 5-7 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna, rör om och låt småkoka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Gott med Basmatiris och pappadambröd
 
Mangodip
2 dl naturell youghurt
4 msk mango chutney 
Blanda ihop



Ädelkräm/Gorgonzolakräm med aprikoser på grillad krutong

De här smaskiga mingelsnacksen bjöds vi på under ICAs event. Kunde inte få nog av dem och de innehåller allt jag älskar:ost, nötter och frukt i en perfekt kombo. Jag trodde det var gorgonzola innan jag sett receptet och jag är övertygad om att det skulle vara magiskt gott även med gorgonzola, så välj din favoritost:
 
Du behöver (för 4 pers)
140g gräddädelost (eller Gorgonzola)
1 dl kesella
10 trokade aprikoser
 
1 msk olivolja
4 skivor lantbröd
½ dl valnötter
 
Gör så här
Mosa osten och blanda med kesellan. Hacka aprikoser och blanda med ostkrämen. 
 
Pensla på  lite olivolja på varje bröd. Grilla på grill eller i ugn. Skär brödet i mindre bitar. En klick ostkräm på varje bröd, strö över lite grovhackade valnötter. 
Självklart med en god drink till, med eller utan alkohol.



Sen la sig den här lilla korven i...

Hon gillade såklart även hon smultrondrycken från Kiviks och skrek tills hon fick den av Annie. Sedan förstörde hon nästan sugröret fast det är väldigt tjockt. Just nu är hon som en bulldozer och förstör och röjer överallt. Igår morse då jag hade superbråttom till jobbet och var förkyld och hängig passade hon på. Hittade henne på badrumsgolvet med det finaste dyraste läppstiftet som jag har (från Chanel). Det var överallt, inkletat i mattan, i hela hennes ansikte, på hennes kläder och på golvet. Det fanns inte mycket kvar till mig där inte. Var tvungen att ursäkta på dagis att jag lämande in en kletig unge och då läppstiftet var lätt brunt fick jag förklara att det nog såg ut som bajs på hennes kläder men att det inte var det, på heder och samvete. 



Vad görs i helgen?

Myshelg framför oss: Vi har hunnit pyssla lite med kitet hon fick av Nora och Gudmor. Ser ni att Annie har på sig klänningen jag köpte till henne i Barcelona? Den är så fin på henne att jag blir alldeles rörd då jag ser henne i den. Favorit just nu: Kiviks Smultrondryck i barnvänlig 25 cl förpackning (samma som deras i stora tetra). De är fiffigt gjorda så att du kan öppna och hälla ut i glas eller använda sugröret. Själva sugröret är rätt tjockt och går inte så lätt sönder. 
 
Vi är på dop idag i Eskilstuna och får därför skippa dansen. Ikväll ska jag planera färdigt påskmiddagen och sätta igång med att förbereda rubbet. Söndagen ägnas åt att tvätta, fixa lite med påskägg till min guddotter och sen ska jag bjuda ut min kära vän Rose-Marie till ett spännande ställe som födelsedagspresent. Mitt i allt är jag dunderförkyld och urtrött på det. Som tur är verkar barnen ok.  



Baka så mjölet ryker

Pratade idag med en vän som skulle baka mina bullar i helgen. Han sa att det inte gick att söka i bloggen så vi scrollade fram receptet. Här är de perfekta kanelbullarna, inte bara de godaste bullarna utan även de snyggaste! Kom då på en massa andra goda saker som jag tidigare bakat. Så här kommer lite tips på bak. 
Bananakaka med kanel, kaffe, ingefära - Allt gott i en och samma kaka
Kärleksmums min absoluta favoritkaka att baka, variera med färgad kokos, strössel osv. Min favorit att äta också! 
Citronmuffins som är sååå fräscht goda. De är dessutom halvt nyttiga med naturell youghurt, vallmöfrön mm. 



Grilltrender á la ICA

 
Varje säsong har ICA en fantastiskt trevlig tillställning där de går igenom trender i matväg bland svenskarna och vilka nyheter som kommer inför stundande säsong. Nu i veckan var det fokus på våren och speciellt sommarens grilltrender. De presenterade sin trendspaning:
 
Sommarens stora grilltrender:
 
Allt på grillen - Vi kommer inte bara grilla kött utan grönsaker, fisk och skaldjur, woka, göra desserter...
 
Fingrilla - Vi är beredda att lägga mer pengar på råvara av hög kvalitet, Fortsatt högt intresse för lokalproducerat och udda styckningsdetaljer får ett uppsving såväl som sofistikerade grilltekniker.
 
Skippa besticken - Vi äter hamburgare i bröd, spett av olika slag, korvar och tacos ute. 
Jag och min ständiga vapendragare Rose-Marie. Bästa, roligaste Diana var också med som ni ser nedan.
 
Visste ni att:
Svenskarnas drömgäst nummer ett vid grillen är......Per Moberg (på andra plats kom Zlatan)
72% av svenska män uppger att de sköter grillen hemma medan endast 5% av kvinnorna säger detsamma
70% (nästan) planerar sina grilltillfällen några dagar i förväg
44% vill grilla mer fisk och skaldjur 
5% grillar även på vintern 
Mina abosluta favoriter bland nyheterna är Kycklingben med citron och lakrits!!! Halvspjut med Kaffe och Ancochili och minikorvar i alla möjliga smaker och styrka att använda som de är på grillspett eller grilla på som 'väntkorv' tills resten blir klart på grillen. Dessutom fanns strimlad kyckling med ramslök, en smak som verkar komma starkt nu. Dessutom missa inte Pimientos de padron, småpaprikorna ovan, som nu sälj på ICA, otroligt goda stekta/grillade med lite olja och flingsalt. 
Niklas Ekstedt som driver Stjärnkrogen Ekstedt har arbetat tillsammans med ICA inför säsongen och tagit fram recept, spana i butiken för receptbroschyrerna. Han gav lite tips som att vänta med att peppra tills du grillat klart. Andra nyheter bland de 70 nyheter som ICA lanserar är Bake-off Surdegsbaguette, Hickory grillsås, whiskymarinerade Baby Back Ribs, Halloumi med chili, Svensk Högrevskärna, kycklinglårfilé med BBQ smak att lägga direkt på grillen, örtkryddad lax i portionsbitar i aluminiumform att lägga direkt på grillen. 
 



Kladdkaka med Frangelico och hasselnötter

 
En lätt och på 10 minuter ihoprörd-och-in-i-ugnen-kladdis. Den här fick smak av hasselnötter, dels genom Frangelico (hasselnötslikör, bästa bästa), dels genom hackade hasselnötter. Jag använde 1 liten påse med färdighackade nötter, av ren lathet och jag hade det hemma. Blir en nougatig smak på kakan och den är så gudomligt god. 
 
Du behöver
50 g smör
½ dl solrosolja
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
2 msk Frangelico
2½ dl vetemjöl
4 msk god kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
nypa salt
50 g hasselnötter (fint hackade)
Gör ni som jag gör med formar? Lägger i ett bakplåtspapper i botten, spänner fast formen och klipper av kanterna lite slarvigt med sax. Då fastnar ju inte botten och man kan lätt flytta den. 
 
Gör så här
Sätt ugnen på 150 C
 
Smält smöret i kastrull. Dra från värmen och tillsätt oljan. Vispa ägg, socker, muscovadosocker pösigt. Rör ner det lätt varma smöret/oljan. 
 
Blanda ihop de torra ingredienserna. Vänd ner i smeten och in i ugnen ca 25 min. 



Fiskkakor igen, kan inte bli för många!

Fiskburgare med eller utan  bröd går alltid hem hos barnen. Rårörda lingon ger verkligen en guldkant till burgarna. Mums!
 
Du behöver
½ dl ströbröd
1 dl matlagningsgrädde
400-500 g torskfilé
½ gul lök
1 äggula
smör, salt, peppar
 
Gör så här
Blanda ströbröd och grädde i en bunke. Skär torsken i mindre bitar. Finhacka löken och tillsätt. I med äggulan också. Mixa allt med stavmixer till en slät färs. Smaka av med salt och peppar.
 
Fukta händerna och forma biffar. Stek i rejält med smör,några minuter på varje sida. 
 
Rårörda lingon
300 g frysta lingon 
2-3 msk socker
 
Låt bären tina och strö sedan över socker. Blanda. Klart!
 



Kladdkaka med XXnötter och XXlikör - Kan ni gissa?

Kladdkaka på G!! Den är i ugnen i detta nu. Blev så sugen på att baka då jag träffade Agnieszka. Vi satt och pratade om hur terapeutiskt det är att baka. Jag har den senaste tiden varken hunnit baka eller laga så speciellt mycket mat, och jag saknar det enormt. Så nu ska här bli andra bullar. Jag har testat lite nya saker i den här kladdkakan, tror det kommer bli bra, hoppas. Imorgon får vi se då den ska avsmakas.
 
Kram och Gonatt!



Kalastema: Disco

 
Tänkte dela med mig av vad jag gjorde till Discokalaset, var jag köpte saker, vilka lekar osv. De inbjudna barnen visste att det var disco kalas och dress code var glitter och glamour. Kalaset tog plats något senare för att få kvällskänslan, 15-17. Då de kom togs de emot av en vakt i svart kostym, solglasögon och med VIP lista i handen. De fick då ett kuvert med ljuspinne och några sedlar (låtsaspengar). De kunde då direkt gå till baren, köpa drinkar, chips, pop corn och hänga. Roliga chips som är lite annorlunda finns på Lidl t ex. 
 Här är en del av det som inhandlades till discokalaset och som jag kan rekommendera:
 
Självlysande light sticks i neon grönt, gult, rosa, blått (lyser i minst 2 timmar, oftast mycket längre, men förvara dem mörkt tills de ska användas då lyser de längst). Finns med pluppar för att enkelt göra dem till armband - Teknikmagasinet, 199 kr för 50 st.
 
Discokula - Clas Ohlsson, 199 kr

Pop corn muggar - Buttericks 
 
Glas i hård plast - Buttericks

Silvergardin som lätt hängs upp och kan återanvändas - Buttericks

Tomteblossiffra, sivlerserpentiner, silvrig konfetti - Buttericks

Shrink Plastic, bilder som klipps ut från ark. Barnen fick färglägga med tuschpennor. Bildern läggs sedan på plåt i ugnen  i några minuter. Då krymper de och blir hårda. Kan användas till nyckelringar eller halsband - Panduro

Ätbar silverspray och silverformar (till chokladbollarna som sprayades till att likna discokulor, se bild nedan. De skulle sedan tävla om att äta upp 'discobollen med händerna på ryggen. De små barnen ville dock inte) - Beställde spray och formar från Strössel & annat på nätet.
Rosa pop corn gör du lätt själv. Isbitar blir söta med lite karamellfärg i vattnet. Jag köpte en ursöt silikonform för isbitar som stjärnor på ICA. Färgade ett tråg i taget med en färg och tömde ut de färdiga i en fryspåse och in i frysen. Skar en massa frukt till drinkarna (jordgubbar, stjärnfrukt och använde vissa hela som björnbär, kiwi). Dessutom köpte jag paraplydekorationer och färgglada sugrör. De fick mixade drinkar av juicer och kolsyrade drickor.  
 
Spotifylista
Här är några av låtarna som jag la upp i en lista:
Skaka rumpa, Sean den förste banan, Alla kan dansa, Nu lyfter vi taket - Sean Banan
Amazing - Danny
Popular, Manboy - Saade
Jag är en gummibjörn 
Euphoria - Loreen
Gangnam style
 
Lekar
Dansstopp

Äta discokulan (kokosboll sprayad med ätbar silverspray) utan händer

Limbo - De ska gå under en pinne som hålls horisontellt och sänks efter varje gång. Till slut får de böja massor på både ben och rygg i en båga bakåt för att komma under. (hade planerat att göra den, men vi hann inte)

Pausa musiken och en förälder får i varje paus göra en pose i mitten som barnen ska härma (de tyckte det var otroligt roligt)
 
Äta/Dricka - Barnen
 
Varm korv - Alltid populärt

Glassbuffé - Olika slags glass ställdes fram tillsammans med strössel, mini marshmallows, glasskex och glassås. De fick välja själva vad de ville ha.

Drinkar med paraply, drinkpinnar av godis och frukt uppträtt på tandpetare kunde beställas och köpas i baren för låtsaspengar. 

Pop corn och roliga chips köptes i baren. 

Äta/Dricka - Vuxna
Kaffe/te
Kolsyrat vatten
Korv med tryffelmajonäs som går att stå och hålla i handen
Macarons med nutella- och hallonfyllning
 
Påse med smått och gott
Gömdes på närmsta lekplats, dit Annie fick leda vägen. I en folieinslagen korg fanns alla påsar och några neonlysande stavar.  



Som en pensionär

En sådan här ask där man portionerar ut medicinen dag för dag hade min mormor och morfar. Kan ni tänka er att jag köpte en till mig igår! Har länge velat köpa en, men känt att det är som att skriva gammal och lätt senil över hela pannan. Men lätt senil är vad jag är för jag vet många dagar inte om jag har tagit mina tabletter, så ibland tar jag dem två gånger per dag, ibland inte alls. På mornarna är det så stressigt att komma iväg med barnen och ibland lyckas jag slänga i mig tabletterna och så på kvällen har jag glömt om jag hann med det på morgonen eller inte. Men nu så! Jag är väldigt svag för allt som kan hjälpa till med att skapa ordning och reda i tillvaron. Tabletterna jag tar är 2 omega och 1 D vitamin. Dessa tar jag bara under vinterhalvåret. Tar ni något kosttillskott, vitaminer, tabletter? 



Jag kan inte passera en...

Panduro utan att gå in och köpa både det ena efter det andra. Jag har verkligen spenderat mycket tid och pengar på Panduro. Gillar ni Panduro? Jag blev alldeles förvånad då några bloggande mammor pratade om att Panduro kändes som en onödig butik då de aldrig någonsin gick in där. Annie och jag gick förbi en av de största Panduro i Sverige på Kungsgatan här i Stockholm då vi skulle till Lanseringsfesten för Oriboo, självklart handlade vi på oss en del. Hur söta är inte dessa 3D cutters i form av glass och fjäril! Sockerpaste i turkos, pastellila och svart. Här ska bakas!
Pysselset, Dream Princes, med de lustigaste små kycklingar. Man gör dem själv genom att måla, sätta på fjädrar, små kronor, ögon osv. Det här setet ville Annie ABSOLUT ha. det var dessutom nedsatt, kostade nu 99 kr. Roligt och mysigt att pyssla tillsammans lite inför Påsk.
Köpte förra året det här paketet med pärlemorfärg till äggen och blev så nöjd med resultatet. Ett framgångsrikt recept tål att upprepas. 



Lanseringsfest för Oriboo

Möt Bubbelfisk, Annies nya spelkonsol. Oriboo är den nya spelkonsolen som storlanserades igår med en häftig barnfest på Ambassadeur. Jag och Rose-Marie tog med oss Zack och Annie för en partykväll. 
Vi fick hamburgare och glassbuffé medan Timoteij spelade och sjöng, barnshowgrupper dansade med Oriboos och vi fick hjälp med att komma igång med Oriboo. Den lilla spelkompisen uppmuntrar till att röra på kroppen, dansa och använda sin koordination, balans och snabbhet. Det finns flera olika spel och man kan ladda ner fler. Den har sensorer som känner av rörelserna och du kan spela själv eller mot andra som också har en oriboo. 
Till alla barns lycka underhöll Prinsessan Sandra och Prinskörven barnen. De var så roliga och tempot var otroligt. Barnen skrattade massor, precis som de vuxna. 
Små Oriboo ambassadörer som showade järnet då vi skulle gå hem, härligaste busungarna!! Tack Subito och Oriboo för en dunderrolig kväll! 



Bläddrar efter påskrecept just nu

Nya Mat Magasinet kom i förra veckan och ikväll efter Oriboo lanseringsfesten satte jag mig ner med min stora kopp med Kusmi te (grönt te med citron och ingefära, en favorit). Mat Magasinet har blivit min nya favorittidning, de har en bra mix av vardagsrecept och lite mer festligt. Letar recept till påskmiddag. Utmaning!
 
Ps. Annie sover gott efter den roliga Oriboo festen vi var på ikväll, ni ska få se allt allt allt!



Hjälp!

Jag har läst på en massa ställen nu att Chiafrön är vansinnigt nyttigt, så då köpte jag med mig ett paket från affären nu senast. Sen kom jag på att jag inte vet vad jag ska göra med de där fröna. Bakar man kakor med dem, bröd, äter dem bara sådär, blandar ner dem i kaffet, eller? Typiskt mig! Hjälp mig snälla med tips på vad jag ska göra, för jag antar att den där nyttigheten går om intet om de bara ligger i ett oöppnat paket i skåpet. 



Tack Rosa Skrot...

...för en underbar kväll hos er tillsammans med Reddville och Röhnisch OCH värsta träningsvärken någonsin! Det började med att jag och Rose-Marie på Internationella Kvinnodagen blev bjudna på wraps och bästa hallonsmoothien, från Berries by Astrid. Träffade också på Diana och Nilla, kolleogr i bloggvärlden. 
Snyggaste gymet ni kan tänka er, Rosa Skrot. I omklädningsrummet finns hårspray, bomull, fön, plattång, allt! Vi fick dessutom så fina träningskläder från Röhnisch (som redan innan faktiskt är mina träningsfavoriter).  Julia Fors som skrivit boken Bodylicious tillsammans med Sofi Fahrman föreläste (och det var så intressant att hon och boken får ett eget inlägg).
Jag med en av mina absolut närmsta, bästa vän, Rose-Marie såklart. Vilken inredning de har på Rosa Skrot va! Här vill man verkligen hänga. 
Sedan var det dags för cirkelpasset, oj, oj, oj! Vi instruerades av Lovisa som är en grym instruktör. Jag hade ont i kroppen från fredagkväll till idag tisdag, och inte lite ont! Efter blev det god och bra mat för kroppen, även bubbel (men kunde inte få ner en klunk alkohol efter det passet!)
Den här goodiebagen var det världsklass på: Ett kort på Rosa Skrot laddat med 3 träningsgånger, smink från Make up store, Choklad från Anthon Berg, Boken Bodylicious, Eco duschkräm och ansiktskräm från Oliva, ljuslykta från Indiska..



Thaikyckling

Testade i helgen paketet med thaismaksatt, färdigstrimlad kyckling från Kronfågel. Jag valde att göra en gryta med röd curry, plussa på med paprika och ananas. Såå gott, snabbt och smidigt. 
 
Du behöver
1 paket Smak på världen Thai – kryddmarinerade kycklingbitar
1-2 tsk röd currypasta
2 st burkar kokosmjölk (ca 800 ml)
2-3 små vårlökar grovt hackade (eller en gul lök)
2 st röda paprikor finhackad 
1 liten burk ananasringar i spad (skurna i medelstor bitar)
1-2 msk fisksås
Basmati eller jasminris för 4 pers 
 
Gör så här
Fräs kycklingen i lite olja på medelvärme i ca 5-7 minuter. Tillsätt kokosmjölken och resten av ingredienserna. Rör om och låt småkoka i ca 5 minuter. Red eventuellt av med lite Maizena om det behövs. Smaka av med salt och peppar. Servera med varmt ris.



Fix och trix och gott

Igår kväll var det verkligen dags för en plick plock tallrik. Finns inget bättre!! Den här gången blev det lite Brie, Langres, krämig Roquefort, kokos- och passionsfruktsmarmelad, oliver, edamamebönor, kex, fuet korv och räkor.  Ett glas Amarone till och Melodifestivalen i rutan. Tyckte ni rätt låt vann? Jag råkade somna så såg inte til slutet, men vet såklart att Robin vann. Trodde nog att Ulrik skulle vinna faktiskt. 
Har ni som vi haft full rulle? I fredags var jag på en fantastisk tillställning som ni ska få se snart. Kom hem sent och väldigt väldigt mör i kroppen.  
I lördags bar det av till Annies dans på morgonen inne i stan. Sedan åkte jag iväg och storhandlade med min vän Jesscia samtidigt som vi uppdaterade ditt och datt, jag bollade påskmiddagsidéer med henne, hon berättade om en rolig utekväll - gäller att vara effektiv! Jag köpte D-vitamin, som Karin rekommenderade mig på Spotandtells Kronfågelevent. En av de roligaste sakerna med event är att man träffar så fantastiska personer, nu senast bl a Karin. Jag sa att jag alltid kände mig så otroligt trött. Hon är sjuksköterska och rekommenderade D-vitamin. Så Karin nu så! Vi testar! 
Någon annan i familjen har tagit på sig matansvaret verkar det som. Nu ska vi ut i luften och samla lite ljus och luft, sedan är det kalas för Annie på ett spänannande ställe. Ikväll kommer dessutom Annies gudmor på middag och mys. Jag håller på med ett inlägg om Disco kalas, med info var man kan köpa saker, lekar mm. 
 
Fin solig söndag på er!



Lammkorv med Tryffelmajonäs och rostad lök

De här lammkorvarna på en bit rostad surdegsbaguette, klick tryffelmajonäs, lite rostad lök och timjan, gjorde jag till de vuxna på Annies Discokalas. De blev verkligen kanongoda. Lite som tapas ju. Superlätt också, säger jag nu då jag för första gången fått till en majonäs. Har varit så frustrerad för då jag försökt göra en majonäs har det slutat i katastrof och jag har varit så arg. Nu vet jag vad som gick fel. Det funkar INTE att röra ihop det med Kitchen Aid. Eller har ni lyckats? Är min felinställd? Så fort jag vispade ihop majonäsen för hand i en bunke så var det inga problem. Hur god är inte tryffelmajonäs!! De här kan man göra som förrätt, mingel, på buffé, fredagsmys osv.  Lite Mellomat kanske?
Lammkorv med tryffelmajonäs osv
Surdegsbröd/baguette
Lammkorv
vitlöksklyfta
Timjan (färsk)
rostad lök
tandpetare/cocktailpinnar
 
Tryffelmajonäs
2 st äggulor
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk dijonsenap
2,5 dl neutral olja
1 tsk tryffelolja
1 krm vitpeppar
2 nypor salt
 
Gör så här
Rosta skivor av brödet i ugnen, så de blir lätt bruna på ytan. Lägg dem åt sidan för att svalna. Dela lammkorven i lämpliga bitat. Stek tillsammans med vitlöksklyfta, som du bara lägger med i stekpannan och några kvistar färsk timjan. 
 
Tryffelmajonäs
Vispa samman äggulor, vinäger och senap. Droppa i  oljan lite i taget medan du fortsätter vispa. Tillsätt tryffeloljan. Smaka av med salt och peppar. 
 
Servering
Lägg en korv på varje bröd, stick genom en pinne så korven sitter ihop med brödet. Klicka på en stor klick tryffelmajonäs, strö över rostad lök och dekorera med timjan. 
 
Nu surfar vi till dansen, sen hem och äta, storhandla och njuta lite av att det är sol idag! Hääärlig Lördag!



Nu är det helg!

Nu ska jag äntligen smaska i mig de M&M's Raspberry Dark Chocolate som Annies New York baserade Gudmor hade med sig under sitt förra besök. Kanske någon bra film också?
 
Har ni någon M&M's favorit? Jag älskar annars den traditionella med jordnötter i alla knalliga färger. Gillar att göra min nöt- och frömix med M&Ms, blir ett underbart snacks som inte är så onyttigt.  



Oändligt massa god kyckling

 
Igår var det middag med Kronfågel arrangerad av spotandtell med en massa smaskiga nyheter från Kronfågel. De introducerar nu Smak på världen: Mexican, Thai och Indian. Det blev Kyckling garam masala med basmatiris, Tom kha gai soppa, kycklingbullar med mexicansk smak, guacamole och sallad på rostad majs. Så gott tillagat av Magnus Albrektsson. Till det en massa underbara bloggare. 
 
Bästa Diana och Rose-Marie var också på plats:-) Vi fick lära oss om olika chili av kunniga Magnus. Mycket av porslinet under kvällen var från Indiska. Deras vårkollektion 2013 är magisk. 
Mörk chokladcreme dulche de leche med saltrostade hasselnötter: Mmmmmmm!  Tack till Linn och Agnieszka på Spotandtell och Kronfågel som hade ordnat en mysig kväll. Om du går in och anmäler dig så kan du, via spotandtell göra hemmaspottings med olika produkter. 
 
Mumsiga nyheter från Kronfågel: Färs med mexikanska kryddor (blir fasligt goda köttbullar), kycklingbitar av filé med indiska kryddor, kyckingbitar av innerfilé med thailändska kryddor (kommer med flera goda recept dessutom i paketen).Nytt i fryssortimentet är kycklingburgare, kycklingköttbullar och grillad salladskyckling



Coco passion och Langres

Ni bara måste testa Langres ost och den här härliga minimarmeladen med kokos och passionsfrukt, himmelskt god! Skrev lite fel att den var köpt vid ostdisken i Sickla Saluhall, men de är faktiskt båda från ICA Kvantum i Sickla. Så kika på en butik med bra utbud så kan du nog hitta både Langres och marmeladen. 



Macarons med nutella- eller hallonsmörkräm

Till Annies kalas gjorde jag macarons på lättast tänkbara sätt med färdigmix från Panduro. Man får ta lite genvägar ibland. Så lätt och snabbt, allt finns med, det enda man tillsätter är smör och mjölk. Jag kan tycka att de blev lite bleka i färgen, hade velat ha mer rosa, mer tydlig färg. Men smaken, utseendet och konsistensen blev riktigt bra. 
Det finns även med mix för smörkräm. Jag färgade hela smörkrämen med några droppar röd karamellfärg (finns med i boxen) så den blev rosa, sedan delade jag upp den i två delar. I den ena blandade jag ner ungefär lika mycket nutella som det var smörkräm. I den andra hade jag tinat en handfull frysta hallon och krmat ur den mesta vätskan, blandade hallonen med smörkrämen. De blev båda grymt goda faktiskt! Slevade i smörkrämen i spritspåsar (kommer också med).  



Prisad kokbok för barn

Annie fick den här finfina kokboken för Barn då hon fyllde 5: Barnens Skafferi - En Kokbok för hela familjen. Den har även fått fint pris "Världens bästa kokbok för barn"! Den är så kreativ och rolig. Annie vill läsa igenom den istället för en vanlig bok på kvällarna.
Vad sägs, t ex om Pannkakssäckar? Man gör pannkakor, lägger på färs, binder ihop med snöre och serverar. Det är så fantastiska symboler som enkelt visar om det är ett lätt recept, eller svårt. Bilderna illustrerar tydligt arbetsgången och det är många små roliga detaljer på varje sida. Kan verkligen rekommendera den!!



Vinn biljetter till Lanseringsfest för Oriboo

 
Du kan nu vinna biljetter till lanseringsfesten för den nya spelkonsolen Oriboo tisdag 12/3. Du ska helt enkelt bara göra ett rim som passar för Oriboo och posta på Oriboos hemsida på facebook så kan du och ditt barn få gå på en rolig lanseringsfest med glassbuffé, uppträdanden av Timoteij och ni får med er en egen Oriboo hem! 
 
Ps. Skynda er att knåpa ihop rim för vinnarna dras imorgon fredag!
(Bilderna är lånade från Orioboos hemsida och Facebooksida)
 
Tjejerna i Timoteij är ambassadörer för Oriboo



Ostbricka med...

...Magdas Gudmor. Jag råkar då ha bästa gudmödrarna till mina barn som vill träffa sina gudbarn regelbundet. Igår messade mig Leontine på jobbet och sa att hon längtade efter oss, undrade om vi hade tid samma kväll. Så mysigt med spontanträff bara sådär! Hann inte planera middag, men hade, som alltid, ost hemma. 
Det blev min favoritost Langres (Du kan även hälla champagne över Langres osten, eller mousserande och låta stå ett tag så blir den alldeles krämig), underbar marmelad med kokos och passionsfrukt (från ostdisken i Sicklas saluhall), en toppenbra mix av oliver har Fontana på burk, Fuetkorv medköpt från Barcelona, lite Amaronevin och Levainbröd. Sist, men inte minst så hade Leontine med sig hembakta bullar som var magiskt goda. 
Favoritpersoner på besök får mer än gärna natta Annie och läsa bok. Gissa vad Annie valde för bok? En kokbok för barn, lustig hon är. Hon ville att hon och Leontine skulle bläddra igenom bilderna och prata om recepten. Den boken har hon nu valt en massa kvällar (ska visa er senare idag vad det är för bok, för den är sååå fin). 



Furikake, min nya 'grej'

Här har ni mitt beroende just nu, Furikake (uttalas furry car key)! Det är japansk seasoning: svarta och vita sesamfrön, norialg och svartavinbärsblad. Det blir som ett strössel som du kan strö över salladen, soppan, i riset mm. Vansinnigt  nyttigt såklart! Ger en lätt smak, mest av sesamfröna och blir lite lätt knaprigt. Jag köpte min flaska på hälsokostbutik. Kommer inte ihåg vad den kostade, men inte hutlöst, för då hade jag absolut kommit ihåg det. 



Jag föreslår en korvstroganoff

Suverän snabbrätt som, i alla fall mina barn fullkomligt älskar. Det som också är bra med korvstroganoff är att om du inte har mjölk hemma, som jag har i receptet, men har en massa creme fraiche eller gräddslattar, så kan man ta dem, blir precis lika bra. 
 
För 4 pers
800 g falukorv
3 gula lökar
4 msk smör
4 msk tomatpuré
2 krm paprikapulver
4 dl mjölk
1 krm salt
1 krm peppar
4 msk persilja
 
Gör så här
Hacka löken fint. Strimla korven. Bryn falukorv och lök i smör i en gryta. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver och rör om. Späd med mjölken och koka upp.Krydda med salt och peppar (jag tycker vitpeppar passar allra bäst). strö över persilja.
 
STOOOR SALLAD till såklart!
ps. ska visa er lite senare vad jag strödde över salladen precis då jag hade fotat klart, min nya 'grej' som jag är såld på just nu. 



Caught in the act

Fotade Magda i smyg då hon olovligt tog Annies eltandborste, satte igång den och provade. Hon missade att öppna munnen, annars såg det bra ut:-)



French Cooking

Det kom ett paket på posten från en nära vän som ville överraska mig och göra mig glad. Jag har de finaste vänner! I paketet låg den här klassikern: French Cooking av Julia Child!! Julia Child var amerikanskan som fick amerikanarna att testa franska recept. Det är en intressant kokbok på så sätt att det inte finns ett enda foto på maten. Det var så kokböckerna såg ut tidgare, det har man glömt bort. Det finns så många intressanta recept som jag är sugen på: Fransk löksoppa, fondue på gruyere, crepes och moules! 
Har ni sett filmen Julie & Julia som handlar om Julie som bestämmer sig för att laga alla 524 recepten i just den här boken av Julia Child. Hon bloggar om sitt projekt, ibland går det bra, ibland är det rena katastrofen. Såklart känner man igen sig flera gånger.
 
Tack vännen för boken, så omtänksamt av dig. Jag ska laga något ur den till dig då du kommer och hälsar på nästa gång



Frukost Granola med kardemumma och mullbär

Just nu äter jag och älskar verkligen Pauluns Granola med mullbär och kardemumma. Det är inget tillsatt socker, vilket gör att den är snäppet mindre söt än andra flingor, men bara på ett positivt sätt. Jag plussade enbart på med lite blåbär. Riktigt riktigt god start på morgonen. Nu vill jag testa de andra smakerna i hans sortiment. Någon som testat och kan tipsa om vilken som är godast. Det är kanske så att kardemumma och mullbär är klart godast?



Urban Deli öppnar i Sickla!

 
Äntligen får Sickla en alldeles egen Urban Deli. Nu i mars slår nämligen Urban Deli upp sina dörrar i Sickla köpkvarter. De kommer ha rättigheter, bar, butik, luncher och dessutom kvällsöppet!! Sickla har inte riktigt haft något bra kvällshäng tidigare. Har man varit på sena bion så har det inte funnits någonstans att ta vägen för ett glas vin eller middag efter, eller precis innan. Underbart att de har valt Sickla!



Parmesanöverbakad fisk med sting

Fisk, minst en gång per vecka, gärna mer. Den här fick smak av chili, lime, ingefära och massa parmesan. Älskar nötter i allt, men fegar lite pga att Magda fortfarande är i en ålder då hon kan sätta i halsen. Men lite stora cashewnötter som man kan dela mellan Annie och mig är toppen. Dessutom har vi fått en ny grönsaksfavorit: Bellaverde broccoli. Den har långa stänger (bra att hålla i för barn och vuxna) och är lite sötare än vanlig broccoli. 
Du behöver
1 fruset torskblock (ca 400g), tinat 
1 burk Creme fraiche Gourmet chili ingefära
1 burk Lätt Creme fraiche
1½ dl parmesan, riven
1 lime (skalet) 
cashewnötter, chili
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Lägg fisken i en ugnssäker form. Pensla gärna lite olja på botten så bärnner inte fisken fast.
 
Blanda creme fraiche, smaksatt med naturell, med parmesan och rivet skal från lime. Bred blandningen över fisken. Strössla eventuellt över cashewnötter och finhackad chili. Sätt in i ugnen sådär 20-25 min.



Coola, sportiga småtyper

På flygplatsen i Barcelona sprang jag och Rose-Marie på dessa härliga sportkläder för barn i en Adidasbutik. Så här roliga var verkligen inte mina gympakläder då jag var liten. Hur charmiga är inte barnoverallerna med djurmönster eller Spidermanskorna, eller Nalle Puh skorna! Så sugen på att köpa, men jag hade redan handlat för mycket i Barcelona till barnen. 



Supersött från Sagaform

Finns nu på Campadre. Verkligen fina är dessa fjärilsskålar från Sagaform. Underbara till påsk och sommaren! Salladsskålen är jag också sugen på. Örtkrukan fick jag i present och den är perfekt att ställa örterna i så det ser snyggt ut dessutom. 
 



Majssoppa med västerbottenost, vin och tryffelolja

Nu, så, är vi tillbaka i vardagen. Kändes ändå som det var värt att fortsätta ha lite guldkant på det hela. Testade Gogreens ekologiska Gourmetmajs som är ny på marknaden. Majsen kommer i pappakartong som är återförslutningsbar och helt fri från Bisfenol A och andra ämnen som förekommer i konservburkar. Majsen är inte lika supergul som den är i konservburkar, men hur god som helst. Jag gjorde Johan Jureskogs recept på Majssoppa (men ändrat lite här och där) och den här soppan sätter verkligen guldkant på vilken matstund som helst. 
 
Du behöver (2 personer, eller 4 om du gör det till en förrätt)
½ gul lök 
1 vitlöksklyfta
1 msk vetemjöl
1 fpk majs (280g)
2 dl kycklingbuljong
1 dl vitt vin
1 dl grädde
50 g västerbottenost, grovt riven
1 tsk tryffelolja
smör, salt, nymalen svartpeppar 
 
Topping
½ dl majs
1 msk persilja
2 msk creme fraiche
Chili, finhackad (mängd efter smak)
 
Gör så här 
Finhacka lök och vitlök och mjukstek i lite smör i en tjockbottnad kastrull. Det ska inte få färg. Tillsätt majs, rör om. Strö över mjöl, tillsätt buljong, vitt vin. Låt koka i 10 min.
 
Häll i grädden och koka upp. Mixa med stavmixer eller i mixer. i med osten och tryffelolja. Smaka av med salt och peppar. Jag spädde soppan med lite vatten då jag mixade den och den var lite väl tjock. Tog ungefär ½-1 dl vatten
 
Topping
Låt majsen till toppingen rinna av väl. Hetta upp en panna  med lite matolja i. Tillsätt majsen precis innan oljan börjar ryka. Rosta den så att den blir lätt gyllenbrun. Blanda med finhackad chili. 
 
Servera soppan med en klick creme fraiche, rostad majs med chili och finhackad persilja. Kanske en bit bröd till också?



God Morgon Måndag

Hittade de här söta chokladigelkottarna på Boqueria i Barcelona samma morgon som vi åkte hem. Köpte dem till Annie, gissa om hon blev glad! 
 
Önskar er en riktigt fin vecka!



Hasta la vista Barcelona

Flyget hem gick smidigt och vi har haft det så underbart, Rose-Marie och jag. Jag är så tacksam att jag fick följa med på den här resan. Vi har skrattat, shoppat, promenerat. ätit och bloggat ihop. Att göra en sån här resa sådär en gång per säsong med en nära vän är guld värt. Att få lämna vardagen, vare sig man har små barn, stora barn eller inga barn, och bara dra iväg och njuta bekymmerslöst, laddar batterierna för en lång tid framåt. 
 
En annan sak som jag verkligen kan rekommendera då man åker iväg så här lite kortare är att boka in en guidad tur alldeles i början, så du kan passa på att ställa frågor om det du undrar över och få tips. Det var så vi hittade till Churrosstället, tapasbarer och fick veta vilka områden som var säkra och mindre säkra på kvällarna bland annat. 



Att komma hem

Hääärligt har det varit att vara borta och ladda batterierna, därför var det extra extra underbart att komma hem, lite trött, men fylld med ny energi, utsövd och längtandes efter mina småtjejer. Jag fick så mycket kramar och pussar så ni anar inte. Magda var så trött att hon tittade i kors, men ville inte sova direkt då jag kom utan vara vaken och gosa, strutta omkring och sjunga lite Bä Bä Vita Lamm och lägga pusslet jag hade med till henne. Annie provade alla kläder och snurrade runt och sjöng hon med. 



Turrón - Spansk nougat som smakar mums

Dessa godsaker följde givetvis med hem! Det är spansk nougat i olika former, gjorda på främst rostade mandlar och honung. De finns i en hel massa olika varianter och det finns små butiker lite här och var som både tillverkar och säljer dem i de traditonella kakorna. 
Butik med tillverkning och försäljning av Turrón. Du blir alltid bjuden på smakprov dessutom. 
Det fanns även Turrón i guld! De säljer som smör under speciellt jul och nyår berättade de. 



Flamencoshow

Vi var på den mest makalösa Flamencoshowen sista kvällen.  Under sådär 2 timmar blev vi serverade en 4 rätters middag samtidigt som vi såg på dansen. Det var inte bara dansare utan en hel flamencouppsättning med gitattspelare och flera sångare och dansare. Det var dramatiskt, intensivt, sensuellt, andlöst vackert, spännande och roligt.
Restaurangen låg högt uppe på berget Montjuic där finns en stor borg Poble Espanyol, nära fotbollsstadion. Det är ett område som är uppbyggt som en minispanien med alla dess olika områden, ett slags friluftsmuseum. Det ser ut som om du har kommit in i en medeltida värld. Vi trodde inte det var sant då taxin stannade utanför borgen, det var så otroligt vackert och mäktigt att det var för bra för att vara sant!
Vi fick genast in tapas: getost med fikonmarmelad på bröd, Gazpacho och Ajo blanco (vitlöks- och mandelsoppa). Så gott! Jag ska testa att göra Ajo Blanco till bloggen snart för det var kanon!
 
 
Även män dansar Flamenco, eller vad säger ni om det här? Var tvungen att filma för det var så fascinerande snyggt.
Sen dags för förrätt, man fick välja mellan sådär tre rätter. Jag valde rostade grönsaker och sen torskrygg i tomatsås. Fräscht och vällagat. 
Givetvis en mäktig avslutning på showen samtidigt som vi åt dessert.
Crema Catalana och en söt andalusisk bakelse. På det gott starkt kaffe. Vi hade en perfekt kväll på Tablao de Carmen: Flamenco Show with Dinner and show



Leksaksaffär á la Spanien

Vi letade presenter till barnen och fick syn på deras leksaksspisar. Lite annorlunda! 
Kom ut med ett charmigt, färgglatt pussel till Magda.



Churros med rykande varm choklad

 
Under vår tapastur rekommenderade vår guide oss ett churrosställe som hon sa var det bästa i Barcelona. Vi passade såklart på att gå förbi där och oj, oj, oj så gott! Nygjorda churros (lite som munkar, men hårdare) och till det en kopp full med deras hemmagjorda chokladsås att doppa i. Syndigt gott!
Stället heter La Pallaresa och ligger i gränderna på sidan om La Rambla. 
 



I Barcelona kan man minsann shoppa

Vi hittade en hel del fint på Desigual till både barnen och oss själva. De hade riktigt bra rea där. Annie fick två klänningar, glittriga strumpbyxor, leggings med glittrig sjöstjärna och en sån rolig t-shirt. 
Du kan nämligen välja om du vill ha hjärtat i silver eller rött, bara att dra med handen fram och tillbaka, eller som här halva rött, halva silver. Den var inte på rean men det gick inte att motstå den. 
Köpte en tröja, en kjol och en väska till mig själv. Det mesta till 30%-50% rea.
På Zara köpte jag upp mig på baskläder till Magda. Koftorna kostade inte ens 40 kr styck, leggings för 50 kr styck. Jag har köpt precis likadana här i Sverige, eftersom de håller väldigt bra i tvätten och är mjuka och sköna, men då kostade de mer än dubbelt. 
En klänning (sorry, lite skrynklig på bilden) från Desigual blev det också från deras sommarkollektion. 



Gaudi finns lite här och där

Lite Gaudi blev det också (utöver La Familia de Sagrada där han också var väldigt inblandad). Vi har varit här så få dagar men verkligen hunnit med så mycket: shopping, kultur, tapas, Flamenco, promenerat, springtur till stranden, Gaudi, La Familia Sagrada. Barcelona är verkligen en sådan stad där man får allt. Mitt inne i stan på Passeig de Gracìa hittar du det här huset som är hans verk. Det ser ut som en fasad hämtad ur en sagobok. 



Sangria, tapas och shopping

 
Vi åt en så mysig lunch igår mitt i stan under vår shopping- och sightseeingtur på Passeig de Gràcia. Det blev ett perfekt stopp. Vi var så hungriga efter att ha spenderat en del tid inne på Desigual där vi shoppade loss. Lyx för småbarnsmammor att beställa in en kanna Sangria till lunch!
Man fick ringa in de tapas man ville ha på ett stort papper med små bilder på alla tapas. Notan för oss båda för en kanna Sangria, 10 tapas, 4 efterrätter och en kaffe kostade 335 kr. Vi var så mätta och nöjda så då vi strosade vidare mot Familia Sagrada. Restaurangen heter Txapela och ligger på Passeig de Gràcia 8-10. 



Pan con tomate - Enkelt att göra hemma!

Även på frukosten så finns det pan con tomate som du kan göra själv på plats. Det är en katalansk specialitet som man kan hitta i hela Spanien. Lätt att göra själv dessutom. Du kan rosta brödet eller bara ha det orostat. Skär en väl mogen tomat på mitten och skrubba in ytan mot brödet. Droppa över olivolja och strö på lite salt. Klart! Ibland drar man även över en ituskuren vitlöksklyfta över brödytan innan tomaten. Vill du göra det ännu lättare för dig själv så använder du krossade tomater som du skedar över brödytan. 



Du hittar inte bara Gangnam boy på La Rambla...

 
På La Rambla kan du verkligen hitta allt! Du kan köpa lite blommor, fågelholkar, levande ankungar, sköldpaddor, glass...
 ...och naturligtivs allt som har med fotboll att göra. Det är en sån levande gata som myllrar av folk och händelser. La Rambla sträcker sig från Columbusmonumentet som står mitt i en stor rondell ända till Placa Catalunya på andra sidan. 



Ofantligt mäktiga La Sagrada Familia

Idag promenerade vi från La Rambla till La Sagrada Familia.En ofantligt stor och mäktig katedral som ännu inte är färdigbyggd trots att den påbörjades 1882. 1883 tog Gaudi över arbetet och spenderade sitt liv åt att färdigställa den.men den är tydligen inte klar än. Det var mäktigt att se den, tinnar och torn sträckte sig upp mot molnen.
Det var överallt en massa byggnadsställningar. Vi hade planerat att gå på en visning inuti katedralen, men det var en så lång kö att vi inte hade hunnit vänta i kön och sedan gå runt på visning, Så ska ni hit köp biljetter innan så slipper ni köa
På vägen tillbaka stannade vi till och fyllde på vätskeförrådet med färskpressade frukter, de säljs verkligen överallt till mycket billig peng. Nu har vi en flamencoshow med 4 rättersmiddag som ska avnjutas. Ha en underbar lördagskväll!



Ute på lite shopping och sightseeing

Lite shopping och sightseeing står på agendan idag!



Barcelona Tapas Walking Tour

Gårdagskvällen spenderades på bästa möjliga sätt med tapas och vin, vi var på Barcelona Tapas Walking Tour som man kan boka genom vår researrangör Expedia. Det var jag och Rose-Marieoch en sådan trevlig guide som svarade på alla miljoner frågor vi hade om Barcelona. Ett perfekt sätt att hitta till underbara tapaställen, få veta vilka områden som är säkra på kvällen, var det finns bra cocktailbarer, hur olika tapas kan se ut och smaka. 
Vi var på 3 olika tapasställen som serverade helt olika tapas. Däremellan fick vi även en guidad tur in på La Boqueria, den fantastiska matmarknaden här i Barcelona. Hon rekommenderade oss att inte äta på La Rambla då det är dyrt och inte speciellt bra mat. Hon guidade oss in på gatorna runt La Rambla till de mest underbara restauranger med olika slags tapas. Äter ni tapas med en nedstucken tandpetare i då är det en pintxo, dvs tapas från norra Spanien. På Orio Gastronomia Basca (Ferran 38 är adresssen) fick vi välja och jag valde en croissant med krabbröra, en med korv och en med blue cheese och apelsinröra och nötter. Dessutom kom personalen med en ytterligare med omelett på till det ett glas Cava. Men det här var bara ett av ställena. 
Nästa ställe bjöd på Sangria och svamp i vitlök, räkor och kyckling i friterat skal med romsescosås och omelett såklart. Såååå gott! Typisk spansk tapas.
 
Härlig Sangria!! Äntligen! Ett tredje ställe serverade typiskt katalanska tapas där man har krossade tomater och olivolja på brödet, fuet (katalansk korv) och lufttorkad skinka. Till det ett glas rött vin. Då vi gick från det ena stället till det andra fick så mycket information. Hon visade oss även en liten butik där de tillverkar Torron, spansk nougat som du hittar överallt här i Barcelona. Vi fick även tips på det mest läckra stället för churros och varm choklad (vi ka göra allt för att hinna dit innan vi åker hem).
Jag kan så rekommendera att ta en guidad tur direkt då man kommer till Barcelona. Efter en sådan tur är det lätt att hitta sina egna ställen, eller gå tillbaka till de ställen vi fick var på. Den här turen var guld värd och vi var mer än mätta och nöjda. 



Gangnam Boy - Kändisspotting

Om ni sitter och undrar och undrar var i all världen Gangnam rapparen Psy befinner sig, tja då kan jag meddela er att han är i Barcelona. Vi sprang in i honom på La Rambla under vår tapastur. Stor uppståndelse med filmteam och en massa människor runt honom. Men fick honom lite på bild. 





    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin