Middag på Hermans i Stockholm

Nyss hemkommen från en underbar kväll med min underbara vän. Vi gick till Hermans på Söder, en vegetarisk restaurang men himmelsk mat och makalös utsikt. Vi pratade och åt, pratade och åt i 3 timmar.

Det har mycket mer än vad som syns och allt är sååå gott. Man kan faktiskt gå hit för bara en fika också för de har en massa otroligt goda kakor och miljön och utsikten är bland de bästa i Stockholm.


Utsikten från vårt bord och det var en sån perfekt, varm sommarkväll.


Andra tallriken från grillen.

Grillen där man kunde hämta majs, paprika, squash, sötpotatis, tofu, röror och sås.

En sån fantastisk sommarkväll där Stockholm känns som vackraste staden i världen!

Min underbart fina vän! Finns där i vått som torrt! Vi har jobbat ihop i London som cocktailservitriser, bott ihop, rest ihop och varit genom mycket tillsammans under åren.



Glass och Mc Donald's i Brooklyn


Vår vecka i New york såg ungefär ut så här:

3½ dagar i Brooklyn (vi bodde då i tillsammans med brudparet i deras lägenhet). Dessa dagar bestod främst av bröllopet och brunchen dagen därpå.

3½ dagar på Manhattan. Vi bodde på hotell centralt på Manhattan.

Jag har berättat lite om bröllop och brunch. Men första dagen i Brooklyn spenderade vi med bruden och min guddotter.

Helt plötsligt då vi promenerade var det dags för lunch och vi hittade inget bra ställe och barnen blev hungrigare och hungrigare och gnälligare och gnälligare, precis då låg Mc Donald's där framför oss som en hägring i Sahara. Jag tycker det är rätt roligt att se hur det är på Mc D i olika länder, för det är rätt olika faktiskt. Det lustiga i USA är att de har en hel del nyttigt och skriver ut hur många kalorier det är i allt och precis brevid det nyttiga gör de reklam för kaffe toppat med ett ton grädde och glass proppat med choklad och kola. Nja, vad väljer de flesta månne, den där lilla salladen eller den där megaburgaren som dryper av sås och bacon.

Jag ville iallafall testa något som inte fanns i Sverige.

 

Jag var faktiskt lite åt det nyttiga hållet för jag tog en southern något kycklingburgare, och till min förvåning kom den helt utan sås och sallad (torrt), till det en ren smoothie på jordgubbar och banan (det skulle de verkligen ha i Sverige för den var kanon). Min sambo tog en angus burgare och frozen strawberry lemonade som var härligt läskande tyckte jag, han tyckte den var lite sur.


Efter det knatade vi vidare till ett köpcentrum där Victoria's Secrets fanns, ni vet underklädeskedjan dit man bara måste gå när man är i USA. Så perfekt också att världens bästa glasställe, Cold Stone Creamery fanns precis brevid!! Vi placerade helt enkelt sambon och döttrarna med megaglassarna och gick och shoppade i lugn och ro. Alla nöjda!

Hit bara måste ni gå om ni skulle vara i närheten. Cold Stone Creamery är en kedja och finns på flera ställen. Barnen och sambon var i Heaven number Seven. Du kan välja på en massa glasssmaker och till det lägga ingredienser som nötter, jordnötssmör, kakbitar, godis osv osv. Annie fick denna strösslade våffla mot att hon tog nötter som ingrediens i sin glass.


De mixar ihop ingredienserna tillsammans med glassen på en kall stenskiva. Här nedan geggas sambons specialkreation ihop: Pistaschglass med snickersbitar och gummibjörnar. Inte direkt en kombi jag i min vildaste fantasti skulle välja, men, men...




Superkombin: Pistaschglass med gummibjörnar och snickersbitar!




Flera saker att fira!

Mumsiga, fruktiga Jordgubbsgrottor är ett bra sätt att fira att:

1. Det är sommar, ledigt och högsäsong för väldens bästa gubbar, de svenska förstås!
2. Att jag har blivit tillfrågad att vara gudmor för tredje gången
3. Att jag fått en till prenumerant till Matstugan - Jippiii!!


Du behöver:
200 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl finkornigt strösocker
4½ dl vetemjöl
Jordgubbssylt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 C

Vispa ihop smör, vaniljsocker och sockret, gärna med elvisp så att det blir luftigt och vitt. Häll i mjölet och vispa på lite. Häll ut den på mjölat underlag och dega ihop till en slät deg med händerna. Dela degen i fyra klumpar och rulla varje så att den blir sådär 4 cm tjock. Skär varje rulle i fyra bitar. Gör en boll av varje bit och lägg i muffins eller bullform. Tryck med tummen ett hål i mitten. Fyll varje hål med en klick sylt. In i ugnen sådär 15 min. 

Rör ihop 2 dl florsocker med 2 msk vatten till glasyr. Då de kommit ur ugnen  klickar du på lite glasyr och låter dem kallna.




Amerikansk Brunch i Brooklyn

Dagen efter bröllopet var det brunch hos brudparets vänner i deras söta brownstone hus i Brooklyn, och gissa om jag tog igen den missade middagen kvällen innan - Jajamänsan! Jag ÄLSKAR bagels och här fanns bagels av alla sorter: plain, cinnamon, sesame. Till det philadelphiaost med olika saker i.

En nyvaknad fru och finaste guddottern framför ett härligt brunchbord med sallad, röror, korvar, lax, bagels, croissanter och det som inte syns är fantatiska quicher, mimosa drink, cinnamon buns, juice och kaffe. Tyvärr blev det heller ingen bild på den härliga cheescaken.

Satt skönt tillbakalutad i den härliga lilla trädgården som låg sådär lummigt inbäddad. det blev sådär tre tallrikar innan jag var klar.

Lilla trollet var på sitt bästa humör dessutom och som hon aldrig sett mat även hon.  Hon ser inte så glad ut på bilden nedan, men det beror mer på att hon och Nora titt som tätt har denna medvetna attityd till att fotas. Typ vägra fotas! Men det var frid och fröjd rakt igenom - Tack och lov!!

Til slut var jag och tjockismagen så mätta, men det trodde kanske inte värdinnan, för när vår taxi kom som skulle ta oss till vårt Manhattan hotell så kom värdinnan med en påse med en massa bagels till mig. De åt vi på i flera dagar - MUMS!

SJÄLVKLART köpte jag med mig två paket med megabagels hem till Stockholm, och de har jag ätit på varje dag, men har nu lite ångest över att de snart är slut. Käraste finaste vännen Cecilia (om du läser detta), du vet att jag fyller i augusti och jag önskar mig bara bagels.



Ett fantastiskt bröllop och en floppad bröllopsmiddag

Den som förväntar sig lite matbilder i detta inlägg kan sluta titta NU. Det blev nämligen inte direkt någon middag för mig. Men mer om det längre ner. Här ser ni det fantastiskt vackra bröllopsparet i svenska kyrkan på Manhattan. Min dotter (svängandes med korgen längst till vänster) var brudnäbb tillsammans med brudens dotter (min fina guddotter) Nora och väninnas dotter Florence. Det var ett otroligt vacker bröllop!

Jag var världens stoltaste mamma under bröllopet. Trodde verkligen aldrig att hon skulle våga stå där framme utan mig. Hon är, som sin mamma, ingen scenkatt direkt. Men bästa tärnan Sara höll henne i handen hela vägen fram och jag satt på första bänken. Hon hade inga som helst problem att sitta där framme. Det kändes som att hon blivit stor i ett huj. Det var ju bara cirka 1 månad sedan hon vägrade att gå upp på scenen under dansuppvisningen och gråtande sprang till mig.   

Men mitt under  vigselakten blev hon lite uttråkad över att sitta still och slängde sig baklänges med benen i luften och visade sina urtvättade blåa Hello Kitty trosor. Jag tecknade frenetiskt åt henne att sluta och på tredje gången förstod hon och satte sig upp igen. Amerikanare är ju inte speciellt förtjusta i att se barntrosor och efteråt hörde jag en av de amerikanska gästerna säga att brudnäbbarna hade skött sig så utomordentligt bra förutom "the small incident" då en av brudnäbbarna visade trosorna.... 


Sen var det dags för bröllopsmiddagen i Brooklyn. Den tog plats på en italiensk restaurang som heter Lunetta. Det skulle bli hur många rätter som helst i italiensk stil. Fördrinken med bakgrundsmusik intogs på gården under mingel.

Det var en massa småplock som tilltugg, bl a dessa goda bollar, fyllda med krämig risotto. Tur att jag åt så många av dem för sen blev det inget mer....


Jag satt vid honnörsbordet som en av brudens närmsta vänner, STOR ÄRA! Det vara bara det att här gick luften ur Annie. Hon hade fått sticka i foten, var trött, grät, skulle ha nappen, skulle sitta i knäet, vägrade sitta/ligga i vagnen. Till det kom att det var väldigt varmt i lokalen och trångt så jag med stora magen och A i knäet kunde inte röra mig en centimeter och absolut inte äta. Till slut fick jag resa mig upp och gå ut på Brooklyns gator och dra vagnen upp och ner för gatorna för att hon skulle somna. Tror ni hon somnade? Jag var så ledsen, trött och arg. Försökte frammana bilden av hur stolt jag varit över henne i kyrkan samtidigt som små tankar om att sälja henne billigt på Blocket poppade upp. När jag efter 40 minuter dragit henne runt på Brooklyns gator kom in så var hon fortfarande vaken och på uruselt humör, precis som någon annan. Det vara bara att knata hem till lägenheten. Jag missade de flesta talen, middagen, dansen, tårtan osv. Men den här dagen var jag ändå världens stoltaste MAMMA!




Tebax från NY och Gooooood Jordgubbscheesecake



Har ni haft en bra midsommar?

Efter att två datorer brakat ihop samtidigt som stressigt planerande och resa till NY så tänkte jag faktiskt ge upp bloggandet för ett bra tag. Men nu när jag kommit hem och lugnat mig lite så fortsätter jag nog lite till:-) Jag menar, allt kan ju i stort sett BARA bli bättre nu.

Vi landade med ett försenat plan från New York dagen före midsommar. Eftersom vi skulle få besök av min syster med familj över midsommar och vi skulle fixa maten så blev det lite brådis....kan man ju minst sagt kalla det...

Jag svängde sent på kvällen (den goda sidan av att vara jetlaggad) ihop en jordgubbscheesecake från ett recept jag hittade på alltommat.se. Kanonfräscht god! Riktig sommartårta!

Du behöver:

Till kladdkaksbotten
100g smör
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 ägg

Sätt ugnen på 175 C
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 centimeter i diameter. Smält smöret. Blanda torra ingredienserna. Rör ner det smälta smör och ett ägg i taget. Häll smeten i formen och in i ugnen i ca 13 minuter. Den ska vara kladdig då du tar ut den. Låt kallna helt och låt den vara kvar i formen!

Till fyllningen
4 passionsfrukter
2,5 dl mosade jordgubbar
200 g philadelphiaost
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 st äggulor
3 dl vispgrädde

Gröp ur passionsfrukterna och mixa allt. Sila sedan så att du bara får kvar saften. Rör/vispa ihop ost, socker  och vaniljsocker. Rör ner en äggula i taget. Vänd ner passionsfruktssaften, mosade jordgubbarna och rätt hårt vispad grädde. Häll över kladdkaksbotten och in i frysen med lite folie över. Jag lät den stå över natten. Tog fram den ca 30 min innan servering och la på en massa svenska jordgubbar och lite myntablad.



Till förrätt svängde vi snabbt som bara den ihop lite småplock bara.

Vattenmelon med fetaost och myntablad, Små krustader med lite baconsmältost på tub blandat med creme fraiche värms i ugnen så att osten nästan bubblar och krustaderna blir lite bruna. En liten bit apelsin läggs på då de kommer ut ur ugnen.


Mini rostbröd med majonäs blandat med creme fraiche och lite svartpeppar. 1-2 räkor, lite dill och liten citronbit på.

Själva middagen blev det tyvärr inget kort på för alla var så hungriga. Men det blev en lättvariant med färdiga köttbullar, prinskorv, sill, lax, stor sallad, västerbottenpaj och sås till.

Imorgon kommer lite ditt och datt från New York, Bland annat ett lyckat bröllop och en floppad middag.



Lite köttfärs över?


Jag och Annie är Home Alone. Vi hade lite bråttom lunch eftersom vi ville hinna till Tobbe Trollkarl showen här i Nacka. Då är den här omeletten perfekt! Man kan i stort sett ha vad som emellan, men köttfärs som man fått över är toppen.

Per omelett:
2 ägg
2 msk matlagningsgrädde eller vispgrädde

Blanda ihop med gaffel och häll i stekpanna.

Jag stekte i lite avokadoolja, men man kan såklart ha vilken olja eller smör som helst. Lägg på uppvärmd köttfärs, en liten näve riven ost och en klick youghurt. Vik över och mumsa i dig.


Annie var helt emot omelett, hon kommer inte ihåg att vi ätit det tidigare. Hon skulle INTE ha någon omelett. Jag sa då att hon såklart bara kunde äta köttfärsen om  hon ville. Men när hon såg den färdiga omeletten så ropade hon 'pannkaka!', sen var det löst och hon åt nästan hela vuxenportionen själv (nästa gång ska jag såklart gära en lagom portion till henne, dvs 1 ägg + 1 msk grädde).




Restaurangmys i Malmö

'


Var som sagt i Malmö en sväng i veckan. Sov över hos min kära kusin Linda som bor i världens gulligaste hus. Hon bjöd mig dessutom på restaurang på kvällen eftersom de håller på och fixar med sitt kök och allt är totalt utblåst just nu. I vanliga fall lagar hon och sambon fantastisk mat. Men det var så mysigt också att sitta och prata bort en kväll på restaurang. Vi fick även sällskap av en annan kusin Tora som var purfärskt nygift. Vi åt på Mosaik som ligger på Stortorget.


Man väljer mella en massa smårätter från Grekland, Italien, Frankrike, Turkiet, Cypern och Nordafrika. Jag tog friterad feta med fikonpuré och citron, kikärtsbiffar med youghurt och honung och friterad potatis med Aioli. Nam Nam! Medans det kom som ett monsunregn över Malmö de timmar vi satt på Mosaik, pratade vi om allt mellan himmel och jord. Fint med sådana kusiner. Jag har också bott och studerat i Malmö och Lund och blir allt lite nostalgisk när jag kommer tillbaka. Det är en speciell känsla att komma till ett ställe där du hittar utan problem och där det dyker upp minnen. Jag har många fina och roliga minnen av Malmö, Lund och Österlen.




Läskande Hallonslush


När ni läser det här så är jag i Malmö hela dagen. Jag har lagt in det här i förväg. Det var efterrätten till balkongmiddagen i måndags. Vi får se om jag imorgon kommer med ett Malmötips faktiskt! Jag tror det!

Hallonslush är en riktigt sommardessert som görs på 5 minuter, smakar som något mellan sorbet och smoothie. Otroligt läskande och lagom efter en rejäl sommarmiddag.

Hallonslush för 4 pers:

1 ask á 250 g frysta hallon
1 burk persikor i lag (låt stå i kylen innan så de blir kalla)

Gör så här:
Häll över lagen från persikorna i ett glas. Spara! Mixa frysta hallonen med persikorna med mixerstav till en jämn smet. Späd ut med lagen tills du får en lagom konsistens på slushen. Jag använder nästan hela lagen.





En hallonslush går alltid ner och blir en riktig fräsch kick. Ett bra mellanmålstips också en het sommardag.




Årets första sallad på färskpotatis


Det här blev gårdagens balkongmiddag: Ryggbiff i grillpannan, min absoluta all-time-favourite GORGONZOLASÅS, och färskpotatissallad. Ps. observera Sverigefärgerna på Nationaldagsmiddagen ;-)

För en potatis sallad för sådär 4:

Ca 20 st mindre-mellanstora potatisar
1 burk kärnfria svarta oliver
1 bunt rädisor
Purjolök

(man kan ju i stort sett ta vilka grönsaker som helst: cocktailtomater, paprika, sockerärtor, haricorts vertes)

Vinägrett
3 delar olja
1 del vitvinsvinäger
Dijonsenap
1-2 vitlöksklyftor (pressade)
salt, peppar

Gör så här:
Borsta och koka potatisen. Skär purjo och rädisor fint. Medans potatisen fortfarande är varm dela, lägg i bunke och häll över vinägretten. Lägg i allt annat och rör om. Klart!


En Gorgonzolasås till köttet är såååå pricken över i:et! Dessutom funkar att äta när man är gravid eftersom den kokas. Den är så god att ord inte räcker för att beskriva den.

Sås för 4 pers:

1 burk lätt creme fraiche
150 g Gorgonzola
1 vitlöksklyfta
Salt

Gör så här:
Koka ihop osten och creme fraichen med den pressade vitlöksklyftan. Låt puttra ett tag så den tjockar på sig. Smaka av med salt.




Tigerkaka till mina 2 nya prenumeranter!



Jag har 2 nya prenumeranter på MATSTUGAN! Det betyder massor för mig och varje ny prenumerant så går jag runt och funderar på vem det kan vara: är det någon jag känner väl, någon bekant, någon som själv bloggar eller någon matintresserad, är det en hon eller han, hur gammal osv osv. Om ni två nya prenumeranter kom på fika här och nu, då skulle ni få nybakt tigerkaka och ett stort glas med mjölk.

Min mamma brukade baka tigerkaka när vi var små och jag blev helt plötsligt nostalgisk och ville göra det med min dotter också. Annie hade lite svårt att komma ihåg var det var för slags kaka för helt plötsligt blev det Lejonkakan. Smeten gillade hon den lilla hjälpredan.

En avlång form:
200 g smör/margarin
2½ dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 C

Bröa formen

Rör ihop rumsvarmt smör med sockret. Knäck i ett ägg i taget och rör runt. Hälli mjöl och bakpulver. Sen i med mjölken.

Häll över 1/3 av smeten i en annan bunke och rör ner kakao och vaniljsocker.

Häll i hälften av den ljusa smeten i formen och sedan chokladsmeten och sist resten av den ljusa smeten. Använd en kniv eller gaffel och dra eller zick zacka genom smeten så det ljusa blandas med det mörka.

In i ugnen cirka 1 timme.

PS. Sorry att jag varit urkass på att blogga på sistone. Finns alltid orsaker till allt såklart. En stor orsak är att min dator började ryka och nu är den hos 'doktorn'. Trodde jag skulle få tillbaka den inom några dagar, men icke, över en vecka har gått och den är fortfarande hos 'doktorn'. En annan orsak är att jag har varit så megaförkyld, hostat så jag kräkts och varken ordentlig nässpray eller hostmedicin kan man ta när man är gravid. Sen har jag otroligt mycket på jobbet med rättning och betygssättningar. Min ork har varit lite låg. Ljuset i tunneln syns nu iallafall :-) Tack till er som ändå varit inne och kikat♥



Heja Sverige


NATIONALDAGEN! Hur firas den bättre än med Delicatos Sverige Dammsugare i knallgult och intensivblått och en massa svenska gubbar!




Möhippa och middag på Griffins

Vi hade mysig möhippa för en av mina absoluta bästa vänner Cecilia. Hon gifter sig i New York om drygt en vecka minsann och min lilla dotter kommer då vara brudnäbb♥

Hon rövades bort av farlig typ på Harley Davidson och kördes hem kort för att packa ryggsäck. Sedan blev det Selma City SPA på Clarion City Sign. De har en liten pool och solterass uppe på taket. Mysigt då det är sol och varmt som det faktiskt var i torsdags.

Efter lite ditt och datt bar det av till restaurang Griffins. Det är tydligen ett hett ställe (kändistätt) och som tur är så bokade vi långt innan. Så underbart ställe! Mina absolut varmaste rekommendationer om man bor eller är i Stockholm - GÅ DIT! Det var inte så farligt dyrt heller. För mig slutade notan på 250 kr för huvudrätt, alkoholfri dryck och te. Massa surdegsbröd innan ingick.  

Jag åt grillad halv hummer med aioli, pommes med dill och det var fantastiskt gott! Innan maten kom det in surdegsbröd i små söta papperspåsar. Till det kom vispat vanligt smör och vispat vitlökssmör. Tre olika salter i rör fanns det också: vanligt, fänkål och anissalt och salt på rökt purjolöksaska.




Jag blev så mätt att jag otroligt nog inte orkade efterätt. Men bruden tog 'Kaffegodis' och då kom en hel platta med minisaker: fransk nougat, hallon, tryffel, minichokladboll, rulltårta och sura band. STORT MUMS!

♥BRUDEN♥






    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin