GOTT NYTT ÅR
Dags för ännu ett år, 2012! Hoppas ni har det perfekta firandet just i år. Må 2012 bli ett fantastiskt år!
Gör Skinkpiccata av överbliven skinka

Du behöver
1 ägg
1½ dl riven ost
1-2 msk vetemjöl
½ dl vatten
Skinkskivor ca ½ cm tjocka
olivolja
Tomatsås
1 burk tomater (gärna hela)
½ lök
1 vitlök
½ msk socker
salt,peppar, basilika
Gör så här
Rör ut vetemjölet i vattnet. Blanda ihop med ägg och riven ost. Vänd helt enkelt skinkskivorna i smeten och stek på i olivolja.

Tomatsås
Häll tomaterna i kastrull. Finhacka lök och pressa vitlök och skyffla ner i kastrullen. Tillsätt socker, salt, peppar och basilika. Koka sådär 10 minuter och mixa slätt om du vill (jag tycker det är gott med bitarna så jag mixar inte)

Brietårta med varma fikon - Bra vickning till nyår
Dan före dopparedagen lagom då min bror med flickvän anlänt så snurrade jag ihop denna skapelse och sen så fixade den sig själv i ugnen. Perfekt kvällsmyssnacks och perfekt som vickningsmat.
Du behöver
1 liten Brietårta
4 färska fikon
1 dl farinsocker
2 msk vatten
½ tsk vaniljsocker
1 dl (rostade) mandelspån
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
Dela fikonen i 4 delar. Hetta upp socker och vatten så att sockret smälter. I med fikonen och låt småputtra tills de är mjuka, sådär 10 min. I med vaniljsocker och mandelspån.
Lägg Brietårtan på ett bakplåtspapperklädd plåt. Häll över fikonblandningen. Ställ in i ugnen i cirka 10 min. Den ska vara mjuk och varm, men inte rinna ut.
Supergott med baguette och kex!
Nyår - Tips på smått och gott





Nyår - Tips på huvudrätter
Lite tips på efterrätter till nyår!
Parmaskinka med honungsmelon, phildelphia, pinjenötter...
Du behöver för 4 pers
4 skivor parmaskinka
125 g philadelphia
125 g kesella
1,5 dl honungsmelon
1 stor näve ruccola
½ dl pinjenötter
Gör så här
Blanda philadelphia och kesella. Hacka honungsmelonen i minikuber och tillsätt till färskoströran. lägg en klick av röran på varje parmaskinka och rulla ihop. Rosta pinjenötterna. Lägg lite ruccola på varje tallrik, lägg på en rulle och strössla över pinjenötterna.
Delade för att ni ska se röran, men de är finare att servera hela, tycker jag.
Världens smaskigaste Tomatsoppa
Det blev mustig, härlig tomatsoppa till lunch idag. Min bror och Matilda kokade ihop den, och det var ljuvligt skönt att någon annan lagade maten, gott som bara den var det också!
Du behöver
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 burkar hela tomater
2 creme fraiche
2 krukor basilika
1 kruka timjan
2 påsar mozarella á 225 g
cayennepeppar, salt, peppar
Gör så här
Finhacka all lök. Fräs på tills de blir mjuka i en gryta. I med tomaterna . Hacka basilika och timjan och tillsätt och i med creme fraichen och krydda med cayennepeppar, salt, peppar. Koka sådär 5-10 minuter. Häll i mixer och mixa slätt.
Skiva mozarellen. Häll upp soppan och dekorera med mozarella och lite färska örter. Servera gärna med vitlöksbröd eller annat gott bröd!
Till efterrätt blev det pepparkakscheesecake med vit choklad, granatäpplekärnor och lingon. Tala om att vi blev bortskämda här igår!
Tomten var här
Annie var väldigt skeptisk till en början då tomten kom och tryckte ihop sig hos Matilda som kände igen tomten..
Men då han ville ge henne paket blev hon vänligare inställd
Och då han höll Magda i knäet så var de bästa vänner.
Jag fick bland annat en fin non-stick brödkavel, fin teburk och..
en bok med klassiska partydrinkar och en receptbok där alla recept innehöll kaffe.
Magda somnade sött hos sin älskade mormor efter allt tomteståhej.
Litet Hej och hoppas ni har en fin jul
Har ni en fin jul?
In med risgrynsgröten i ugnen under natten
Nu har jag hört från många att risgrynsgröten ska in i ugnen för bästa resultat, dvs krääääämig gröt. Inget som bränns vid, röras runt i eller behöver passas heller!
Du behöver
3 dl grötris
6 dl vatten
12 dl mjölk
Några kanelstänger
1 tsk salt
Lite socker
Gör så här
Sätt ugnen på 150 C
Koka upp gryn,salt,vatten. Låt koka några minuter. Tillsätt mjölk och kanelstänger. Vänta tills det börjar bubbla. Ta grytan från spisen. Sätt över en fuktig handduk och sätt in i ugnen
Låt den stå i ugnen i sådär 1 timma. Stäng av och låt den vara till morgonen då det är frukostdags. Bara att mikra eller värma på. Jag använde schablonen från Elle Mat & vin för att göra mönstret, schablonen finns i två versioner: snöstjärna och med stjärnor. Annars klipper du en egen schablon i valfri form! Glöm inte socker, kanel och den obligatoriska mandeln!!
God Jul från oss
En rödbetssallad hinner du också
Du behöver
1 burk inlagda rödbetor
2 äpplen
1 liten gul lök
1 dl majonäs
1 dl matyogurt
1 msk senap
Vitpeppar, salt
Gör så här
Finhacka löken och stek den lite lätt i lite smör eller olja (om löken är lite stekt så håller sig salladen längre). Låt rödbetorna rinna av ordentligt. Grovhacka rödbetor och äpplen. Blanda majonäs, youghurt och senap, pyttsa i lite salt och peppar. Blanda ihop allt.
Så, då kan ni bocka av rödbetssalladen!
GOD JUL!
En mjuk pepparkaka på gammeldags vis
Du behöver
100g smör
2 dl socker
2 ägg
1½ dl gräddfil
1½ tsk ingefära
1½ tsk nejlika
2 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
Smörj och bröa en form. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt gräddfil, svalnat smör, kryddor och mjöl blandat med bikarbonat. Häll smeten i lämplig form. In i ugnen sådär 45 minuter.
Apelsingriljera skinkan på ett kick
Du behöver
Färdigkokt skinka
2 äggulor
3 msk senap (stark och söt)
1 apelsin (det rivna skalet)
ca 2 msk ströbröd
nejlikor
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
Vispa ihop senap, äggulor och apelsinrivet. Pensla på skinkan. Strö över ströbrödet. Dekorera med nejlikor efter smak. Sätt in i ugnen 10-15 minuter så det blir lite färg men inte bränns.
Lycka Till!
Mammas köttbullar
Ikväll blev det köttbullar. Jag har inte gjort köttbullar på en massa herrans år. Mamman till en av mina närmsta vänner är så otroligt duktig på att laga mat så jag visste att hon skulle ha något bra köttbullrecept och mycket riktigt - HIMMELSKA KÖTTBULLAR. Det här är verkligen Mammas köttbullar! De här kommer jag göra mest varje vecka. Hur goda var de inte!! Jag har ätit 10 ikväll för att jag inte kunde sluta äta.
1 kilo blandfärs (80/20)
Gör så här
Man kan frysa in köttbullarna med skyn - det blir som en sås och väldigt gott!
Tack min älskade vän Lotta och mamma Ulla för receptet!
Matstugan vann tävlingen Det Bästa Vita Julbordet!
Kan ni tänka er! Jag vann faktiskt! Ni kan gå in HÄR för att se det själva. Jag har läst det sådär 10 gånger själv, tänker att det kanske står något annat namn om jag går in en gång till. Men så här står det faktiskt:
Matstugan skapade Det bästa vita julbordet
Linda Raberg med bloggen Matstugan (länk) vann i tuff konkurrens Svensk Fågels tävling om att skapa det vackraste, läckraste och smakfullaste vita julbordet. Utmaningen var att byta ut de traditionella mer feta råvarorna och istället använda kyckling eller kalkon. Juryn som bestod av kocken Filip Fastén (känd från TV4 Mitt Kök), stylisten Tina Hellberg och Svensk Fågels vd Maria Donis hade ett tufft jobb att utse vinnaren, konkurrensen var stenhård. Linda vinner ett hembesök av Filip Fastén som kommer att laga en kycklingmåltid tillsammans med Linda i början på det nya året.
Tävlade gjorde: Linda Raberg med bloggen Matstugan », Emma-Lou Pesonen med bloggen Emma-Lou », Hannah Graaf Karyd med bloggen Bloggfamiljen och Tina Johansson – från TV-programmet Familjen Annorlunda med bloggen Tiobarnsmamma ».
Tjohooooo vad glad jag är!!!!!! Vilken julklapp!
Lax med ett täcke cashew nötter, massa lime och lite annat
Den här supergoda laxen blev jag bjuden på förra veckan hos en kär vän. Tog receptet BUMS! Den är riktigt god och det bästa är att man kan göra iordning den dagen innan så det bara är att ställa in den i ugnen och bjuda! Fort går det också att svänga ihop den.
Du behöver
4 laxfiléer
½ tsk salt
100g smör
½ dl ströbröd
2 dl grovhackade cashewnötter
1-1½ tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
2 lime
Gör så här
Sätt ugnen på 220 C
Lägg filéerna i ugnsfast form. Salta lite. Smält smöret, tillsätt ströbröd, cashewnötter, sambal oelek, pressad/hackad vitlök, limeskal, saft från limen. Bred över blandningen på filéerna.
Sätt in i ugnen 20-30 minuter.
Det §!#¤%¤ Pepparkakshuset
Skämsskålen! Well, well, well..nästa år ska jag inte säga ett knyst om pepparkakshus. Jag bakade delarna för evigheter sedan och sen har de blivit liggande och liggande och liggande..som ett riktigt dåligt samvete.
Igår kväll blev pressen för stor så jag tog tjuren vid hornen och blandade till en massa kristyr. Sen tyckte jag att jag var riktigt finurlig som tog bran flakes som takpannor till taket. När Annie vaknade i morse visade jag henne huset och hon skriker DET SKA INTE VAR MUSLI PÅ TAKET! JAG VILL HA GODIS. Suck...otacksamma unge! Så idag travade jag och Magda iväg för att köpa Smarties för att ställa allt tillrätta.
Nu är det iallafall ett pepparkakshus med godis på och en nöjd 3 åring (och en trööööött mamma)
PS. Recept på bra kristyr hittade jag på Bambis blogg, se HÄR.
Kalkontapas
Om ni kommer ihåg tävlingen Det bästa vita julbordet så griljerade jag en kalkon. Det lilla som var kvar använde jag till lilla glöggminglet för att göra små munsbitar av. Lätt liten aptitretare sådär som mingel eller innan maten.
För ca 12 bitar:
Du behöver
Några skivor av kalkonstek/skinka
1 msk grovkornig senap
½ äggula
4 torkade aprikoser
½ dl rödvins- eller vitvinsglögg (eller alkoholfri glögg)
tandpetare
Gör så här
Skär ca 1½ cm tjocka skivor av den griljerade "kalkonskinkan", skär bort kanterna, och sen i 12 mindre kvadrater.
Dela aprikoserna i 4 bitar. Koka dem i en liten kastrull med glöggen 5-10min på svag värme tills glöggen kokat in. Låt dem kallna (kan göras dagen innan).
Blanda senap och äggula. Bred blandningen över kalkonbitarna. Bränn med gasolbrännare eller under grill tills senapsblandningen stelnar.
Sätt en bit glöggkokt aprikos med varje bit med cocktailpinne/tandpetare.
Dolce Gusto har flyttat in
Äntligen, Äntligen har vi plockat upp Nescafes Dolce Gusto ur paketet, pluggat in kontakten och gjort en goood cappucino till oss och en härlig varm choklad till Annie. Det smakade verkligen som cappucino på café: härligt krämigt mjölkskum på toppen och god espresso i botten. Det ska bli underbart att bjuda alla på julen på precis det de vill ha: Iskaffe, Chococino, Varm choklad, Latte Macchiato, Aroma, Espresso....Helt plötsligt har man blivit café. Den är också sååå fin med LED belysning som gör att det ser ut som ett litet UFO som landat i köket.
Minipepparkaksformar med en sprits ädelostkräm, konjak och små kuber av päron
Här kommer då receptet på miniformarna med pepparkaka, en spritsklick ädelostkräm och små kuber av päron. Jag trodde jag hade misslyckats med dem men de blev faktiskt till min egen förvåning supergoda.
Du behöver
20 pepparkakor
75 g smält smör
200 g phildelphia
80-140 g (gärna krämig) ädelost (beroende på hur mycket ädelostsmak du vill ha)
½ päron
½ tsk konjak
lite apelsinsaft
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
Mixa pepparkakorna med smält smör. Tryck ut röran i små formar, t ex ischoklad/knäckformar. Jag satte formarna i en minimuffinsform innan jag tryckte ut röran, på det sättet har de stöd på sidorna. Du behöver inte oroa dig om det inte blir perfekt, mina såg inte kloka ut då jag hade tryckt ut dem. Det gick inte riktigt att trycka upp röran på sidorna, men det gör INGENTING, tro mig! Jag trodde här att det var kört, men det blir sååå bra i slutänden iallafall. Sätt in i ugnen 10 min.
Blanda ihop philadelphia och ädelost. Tillsätt ½ tsk konjak (kan såklart uteslutas). Spritsa ut en klick på varje avsvalnad pepparkaksform (jag vek ett bakplåtspapper på mitten och gjorde en strut som jag fyllde med fyllningen). Skär päronet i minikuber och häll lite apelsinjuice över så mörknar de inte. Dekorera med päronkuberna.
Så fix och trix lönar sig!
Tallrik med lite glöggmingelgott!
En kasse mat är årets julklapp!
Enligt HUI (Handels utredningsinstitut) är en matkasse årets julklapp.
Jag har i år köpt en matkasse som en julklapp till mig själv. Saken är den att matkassen inte levereras hem till min dörr utan till en ukrainsk familj som behöver den tusen gånger mer än mig. SOS barnbyar säljer matkassen - En livsnödvändig sådan. För 103 kr har jag gett en Ukrainsk familj en kasse mat som förhoppningsvis stillar hungern lite i ett barns mage någonstans i Ukraina.
På SOS Barnbyars hemsida kan du läsa Oleksandrs berättelse:
Fotograf: Maja Brand
”Min mamma har en sjukdom som heter alkoholism. Därför bor jag och mina två syskon hos min mormor. För att vi ska kunna äta har mormor jobbat med att städa gatorna. Men det har bara räckt till mat en gång om dagen, oftast kex och Coca Cola som inte är så dyrt. Som tur är upptäckte SOS Barnbyar oss, så nu får vi hjälp med maten. Jag är mycket piggare nu, och jag sover bättre när jag vet att det finns mat.”
Oleksandr, 8 år
Ukraina
Men du kan även ge bort andra julklappar såsom Lekpaket för 53 kr till barn i Kambodja eller Medicinpaket för 157 kr till ett HIV smittat barn. Se HÄR för mer information om matkassen och andra julklappstips. Det finns väl ingen klapp som kommer vara mer välkommen än denna!
Glöggmingel i liten skala

Hade min kära vän Rose-Marie med familj här på litet glöggmingel, dvs de fick mingla med oss. Det var ett sånt ruskväder så perfekt att vara inne och äta och mysa. Det här är det enda mingel jag lyckats ställa till med i år så jag passade på att testa lite saker jag varit sugen på att prova.






Svartavinbärstryfflar
Blev lite inspirerad av Anna på Frostrosor som gjorde Mozartkulor med svartvinbärsgelé istället för nougat, se HÄR. Kom att tänka på hur gott svarta vinbär är tillsammans med choklad, det ger verkligen en fräsch touch.
Du behöver
1 dl svartavinbärssaft (bra kvalitet)
1 msk honung
1 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
50 g rumstempererat smör
200 g mjölkchoklad
Nägra rutor mörk choklad
Gör så här
Sjud saften med honungen på svag värme i liten kastrull. Du ska sjuda den så länge att det bara är lite kvar, så lite att det knappt täcker botten på kastrullen. Häll i grädden och koka upp det.
Hacka chokladen i små bitar och skyffla ner i en bunke. Häll över den heta blandningen och rör på. Rör tills all choklad smält. Lägg i smöret i små klickar och rör tills allt är en slät smet. Ställ in bunken i kylen tills massan har stelnat.
Rulla kulor av smeten och ställ in i kylen (eller ännu bättre frysen, ju kallare de är då de doppas i chokladen desto bättre).
Smält 200 g mjölkchoklad i vattenbad. Doppa de kalla tryffelkulorna i chokladen. Ställ allt att kallna. Sen smälter du bara någar rutor mörk choklad och dekorerar med. Ställ kallt och bjud alla!
Nu blir det whoopie pies



Smått och gott tallrik
Absolut mest perfekta helgkvällsmaten är en plocktallrik då man vill sitta framför tvn, småprata och dricka småklunkar av vin. Här chorizo, minimozarellas med småtomater blandat med lite olivolja och salt, getost med flytande honung och en kvist timjan insläng i lite filodeg och in i ugnen några minuter så det smälter och blir krämigt, några oliver och lite ruccola och sist men inte minst avocado med majonäsröra och rikligt med räkor.
Inte glömma ett riktigt gott vin till (eller Prosecco som jag tycker passar till ALLT)
Ha en underbar lördagskväll!
Kanderade mandlar till Sofia
En kollega till mig undrade hur man gjorde kanderade mandlar. Jag har en bra beskrivning och det blev rätt bra faktiskt. Ni får testa själva. Att göra mandlarna går på 10 minuter, så ingen tid alls. Det är inte svårt men själva processen går fort så det gäller att hänga med då mandlarna väl är i pannan. Nästa gång tror jag att jag tar lite mindre mandlar så det blir mer kandering, så att säga, på varje mandel. Men det beror verkligen på hur man vill ha dem.
För att det ska bli så bra som möjligt väg ingredienserna!
Du behöver
225 g socker
30 g vatten
200 g mandlar
1 tsk smör
Röd karamellfärg
Gör så här
Häll några droppar röd karamellfärg i vattnet och koka upp vatten och socker på hög värme. Häll i mandlarna.Rör hela tiden. Sockret smular sig efter ett tag och mandlarna knäpper till, då blandar du fort ner teskeden smör och rör om. Häll upp allt på en oljad plåt och sära på de som klistrat ihop direkt.
Julig äppeldricka

Du behöver
1 tom glasflaska (min är köpt på Åhléns)
Äpplejuice (jag använde Bravo)
Kanelstång/stänger
1 stjärnanis
några torkade tranbär
Gör så här
Pyttsa ner kanelstång/stänger, stjärnanis och torkade tranbär i flasken. Värm på äppeljuicen och häll den sen i flaskan. Låt det stå ett tag. Servera eventuellt med is till - Upp till dig!


Julbord på Restaurang J
Igår kväll blev det julbord med bostadrättsföreningens styrelse (ps. Jag är suppleant). Vi var på Restaurang J som ligger i Nacka. Det är en sån underbart fin restaurang som ligger precis vid vattnet. Vilket fantastiskt julbord och vilken fin kväll och vilket trevligt sällskap!
Styrelsen
orört julbord!
Cheddar, så fint upplagd
Syltade kantareller
En liten liten del av godisbordet'
Hallon/lakritsfudge
Jag tar ALLTID med mig lite från godisbordet till Annie. Lite knäppt, men hon blir så otroligt glad så det är värt den lilla smygmanövern. Gör någon likadant eller är jag helt udda här?
Comté är en annan god en
Comté är en av de mest populära ostarna på ostbrickor faktiskt. Den passar bäst till vitt vin, en bourgogne eller chardonnay. Röda viner kan göra att osten smakar bittert. Ska man absolut ha rött vin till så bör det t ex vara en Merlot.
Den är bra tillsammans med t ex balsamvinägersirap eller lite syrliga kompotter på t ex päron eller äpple. Vi hade en underbar päronkompott med senapspulver i, blev lite lagom sting i. Jag skar tunna skivor av surdegsbröd som jag rostade i ugnen.
Ost är verkligen verkligen bland det bästa jag vet. Jag tror på bara några få 1-3 som man kostar på sig och fixar tillbehör till. Det är verkligen godis på en helgkväll och så socialt på många sätt!.
Rödkålssallad med bitar av sharonfrukt - En fröjd för öga och gom

Till tävlingen Det Bästa Vita Julbordet gjorde jag en rödkålssallad med bitar av sharonfrukt, den blev så god att jag tänkte dela med mig av receptet. Sen så blev den även otroligt vacker med de starka färgerna. Den är dessutom enkel att göra och vinner på att stå och dra i kylen över natten.
Du behöver
1/2 -1/4 dels rödkålshuvud (beror på hur stort det är)
1 Sharonfrukt
2 msk neutral olja
2 msk äppelcidervinäger
2 msk äppeljuice
Gör så här
Strimla rödkålen. Blanda ihop ingredienserna till dressingen och häll över rödkålen. Blanda om. Precis innan serveringen skär du sharonfrukten i mellanstora tärningar och klipper/skär persiljan och blandar ner.

En kväll med mycket kaffe
Igår kväll var jag på ett underbart litet event inne i stan.
Jag tog med mig en av mina bästa och äldsta vänner och vi hade en sån mysig kväll! Då vi kom dit bjöds vi på två spännande kaffedrinkar som gjordes av baristan Elin Westerberg från Fotografiska Museet.
Hon använde NESCAFE Dolce Gustos maskiner till att göra dem och det var också de som bjöd in till eventet. Den ena kaffedrinken var med apelsin, grädde, stjäranis och kardemumma och den andra var med, hör och häpna jordgubbsmarmelad, grädde, kanel, ingefära och kryddnejlika - Riktigt god - och så lätt att svänga ihop hemma.
Sen lärde Elin oss att göra hjärtan och andra mönster i kaffet. Först visade Elin och det såg hur lätt ut som helst! sen fick vi prova på. Oj, vad vi skrattade och testade om och om igen. Det går att göra så fina hjärtan, granar, mönster och stjärnor om man bara har tålamod och fingertoppskänslan.
I potten till de 2 som gjorde bästa mönstret var varsin NESCAFÈ DOLCE GUSTO maskin och en massa underbara kapslar!
Jag tävlade med denna! OCH vem vann?
Ni kanske känner igen någon på bilden? Jag fick inte priset för bästa mönster för mina var katastrof utan för bästa kämparglöd, jag gjorde väl sådär 7 stycken och var något frustrerad när tiden rann ut, jag hade kunnat hålla på hela natten...Jag är så glad över Dolce Gusto maskinen!! För det första så är den ursnygg med LED belysning, sen så är kapslarna återvinningsbara (man kan lämna in dem på Elgiganten). Man kan göra typ alla slags varma och kalla drycker med den, allt från cappucino, Zoegakaffe, latte, iskaffe, iste, Chai Tea Latte, och....
varm choklad till Annies STORA förtjusning. Hon somnade med kapslarna i sängen tokungen.
Ps. Om ni är på Fotografiska Museet i Stockholm så be Elin göra något fint mönster till er i kaffet. Tulpaner är det senaste hon lärt sig!
Äggstjärnor, megamuffins och ljuvliga kökshanddukar
Så här blev stjärnägget, vad tycker ni? Helt onödigt eller??
Visslande Lutfisk till lunch - Inte så tokigt!

Fisken var Lysekils Lutfisk och kom portionsförpackad. Man mikrar den och den har en visselgrej så när fisken är klar så visslar det från mikron, VÄLDIGT PRAKTISKT (och lustigt). Om ni vill ha roliga recept på lutfisk så gå in HÄR.

Visste ni att lutfisk:
* görs på Långa eller sej i Sverige¨
* är basiskt och hjälper till att neutralisera överskottet av saltsyra som kommer från fet mat (perfekt i jultider)
* att det är den rätt som varit älskad festmat i över 500 år- längre än någon annan rätt!
* tidigare åt man den året runt till helger och fester
* perfekta tillbehör är bechamelsåsen, kokt potatis, ärtor. I Norge äter man även hyvlad messmör till

Vita Stjärnor och mörka hjärtan av nougat och saffransmarsipan

Du behöver
250 g marsipan (ju finare desto bättre i detta fall)
½ pkt saffran
200 g nougat
Mörk choklad
Vit choklad
Gör så här
Knåda in saffranet i marsipanen. Kavla ut tunt. Tryck ner en låda, t ex matlåda eller någon slags form, så den stansar ut marsipanen. Nu vänd på formen och klipp till bakåplåtspapper så det passar på botten av formen. Lägg ner den kavlade och stansade marsipanen.

Smält nougat och häll över marsipanen i formen.



Smält choklad och doppa varje bit. Jag använde fingrarna för att doppa. OBS! själva marsipanbotten doppas inte för då blir det lite väl mycket choklad.

Vinnaren av biljetter till Disney on Ice...
Åh! Jag skulle bjuda min 6-åriga dotter som tror hon ska få biljetter till just Disney on ice i julklapp, men vi har köpt en bob!?GRATTIS LINDA!
Vi skulle ha så himla mysigt, bara hon och jag! En hel dag i huvudstaden med mat, shopping och magiska prinsessor och hjältar! Ingen pipig lillasyster så långt ögat kan se ;)
Hoppas du och din dotter får en magisk upplevelse på showen!
Ps. Glöm inte maila mig din adress!
Aprikosgriljerad kalkonstek




Miniburgare på kycklingfärs med dijonsenap, Västerbottenost och grönpeppar





Fyllt kalkonbröst med apelsinmarinerade fikon, kalkonbacon samt en gnutta rosépeppar




Vinnaren av de fina kakformarna
Sallad med grillad kyckling, Roquefort, päron och torkade tranbär




Kycklingspett insvepta i julmust och kanel


1 dl julmust
1½ tsk kanel
2½ msk olja (neutral)
2 vitlöksklyftor (pressade)
2 msk farinsocker
1 krm salt
½-1 krm chili




Sneak preview på det färdiga "Det bästa vita julbordet"






Rätter till det vita julbordet
Nu har jag funderat ut rätterna till "Det bästa vita julbordet". Jag har tusen gånger hunnit ångra att jag sa ja, jag har testlagat och misslyckats ett antal gånger. Stod där med några konstiga kycklingspett mitt i natten i helgen och ville bara gråta. Men nu är jag nöjd! Uppgiften var ju att laga 3-5 rätter, här är mina:
* Kycklingspett marinerade i juliga smaker som julmust och kanel. Till det en apelsindipp
* Kalkonstek griljerad med senap och aprikosmarmelad
* Sallad med kyckling, roquefort, rostade valnötter och torkade tranbär
* Miniburgare på kycklingfärs med dijonsenap, västerbottenost och grönpeppar
* Kalkonrulader med fyllning på fikon marinerade i apelsinlikör, kalkonbacon och en gnutta rosépeppar. Till det en mustig cidersås.
På sidan en gratäng med potatis och jordärtskockor, gräddig savojkål och kanske något mer.
Vad tror ni? Låter det ok? Om ni vill lägga till något så tas alla tips emot med glädje!! Men skynda er att tipsa för korten tas imorgon, onsdag kväll. Dukningen står på tur nu att bestämma...den bedöms också..
Det kommer SNART bilder och recept såklart
Gratinerad Chevrétoast med sharon - Bra snabbmat i julstöket
Nu mitt i allt julstök hinner iallafall inte jag riktigt stå vid spisen i evigheter. Då är det bra med rätter som går på ett kick, bra om de är goda också. Här är en guldrätt:
Du behöver
4 skivor formbröd av valfritt slag
4 skivor chevré (ca 200g)
2 msk flytande honung
1 liten rödlok
1 näve valnötter
2 sharonfrukter
Gör så här
Sätt ugnen på grill
Rosta bröden i brödrost eller i ugnen på grill. Låt bröden ligga på plåt med bakplåtspapper. Lägg en skiva getost på varje bröd (eller i bitar som vi gjorde denna gång). Ringla över honungen över osten. Skiva rödlök och hacka valnötterna grovt. Skär frukten i klyftor. Lägg över allt på osten.
Sätt in plåten i ugnen några minuter så att getosten blir mjuk och varm.
Mmmm, så gott! Det här är även en toppen förrätt, men en istället för två då...
Det bästa vita julbordet
Jag ska tävla i matlagning!!! SVENSK FÅGEL har valt ut fyra bloggare som ska duka upp ett julbord med rätter av kyckling och kalkon, JAG är en av dem! Jag är så otroligt smickrad, glad, skräckslagen och förväntansfull. Det ska bli så otroligt roligt!
Utmaningen är att skapa ett vitt julbord med 3-5 rätter av de kyckling- och kalkonprodukter som finns i Svensk Fågels sortiment - allt från hel kyckling och kalkon, till färs eller klubbor. Dessutom ska allt dukas snyggt till ett julbord. Tävlingsbidragen kommer ni såklart se på min blogg och även recepten. Tävlingen avslutas på torsdag, så det är snabba ryck kan man säga!
Tanken bakom är att visa på lättare alternativ till julbordet. Det är såklart även något som gynnar de som är vegetarianer och äter kyckling och kalkon. Toppen att få in lite kalkon och kyckling på julbordet faktiskt.
Så nu kör vi!
Ha en finfin vecka
Glöggmingel med polka oreos
Vi var på litet glöggmingel hos min nära vän och Annies gudmor. Eftersom hon precis kommit hem från New York så hade hon med sig Oreos med julsmaken - WOW så goda. Jag tycker i vanliga fall att Oreos är sådär. De är hur goda som helst i bakverk men inte så goda att äta upp och ner, men dessa med polkasmak var fantastiska. Kan ni få tag på dem så får ni självs se. MUMS!
Vinn 2 biljetter till Magiska Disney on Ice!
Nu är det dags för ännu en tävling, det är ju ändå snart jul! Vad sägs om en magisk Disney show med en massa prinsar och prinsessor, hjältar och hjältinnor? Så här beskriver de själva årets show:
Disney On Ice Princesses & Heroes är en stjärnspäckad is-show med höga hopp, djärv akrobatik och fantastisk skridskoåkning. Den lilla älvan Tingeling tar dig med till de mest spännande ögonblicken i de klassiska Disneysagorna om Snövit, Askungen, Ariel, Belle, Jasmine och Törnrosa. För allra första gången får du också se prinsessan Rapunzel och Tiana på den glittrande isen. Disney On Ice Princesses & Heroes är en föreställning för hela familjen med alla dina Disneyfavoriter på isen, is-artister i världsklass och fantastisk musik som väcker minnen till liv. Välkommen till en magisk is-show där du får se prinsessor och prinsar, hjältar och hjältinnor och uppleva magin när drömmar blir till verklighet.
Du kan nu vinna 2 biljetter till showen i Stockholm till föreställningen den 5 januari kl 14.30!
För att vara med och tävla skriver du helt enkelt i kommentarsfältet VEM du skulle ta med på showen om du vann och VARFÖR du skulle ta med just den personen. Tävlingen avslutas på söndag 11/12 kl. 20.00.
Ps. Om du inte vinner och ändå vill gå så kan du se showen på dessa datum och platser (gå in HÄR för mer info):
• Stockholm Ericsson Globe 3-8 januari 2012
• Scandinavium Göteborg 13-15 januari 2012
• Malmö Arena 19-22 januari 2012
• Cloetta Center 3-5 februari 2012
Polkafudge
Årets julgodis? Vi gjorde farligt god fudge igår kväll. Det är redan bestämt att ny omgång måste göras. Annie stod och slickade varenda millimeter av kastrullen och min sambo undrade om JAG hade kommit på den, så god var den alltså ;-) Han åt massor. Den blev lyckad helt klart. Om ni har gjort fudge på skumtomtar tidigare så är skillnaden att dessa tomtar med polkasmak tillsammans med polkakrosset blir snäppet mindre söta. De vanliga tomtarna blir mer rosa än polkatomtarna som är vitare.
Du behöver
12-13st skumtomtar (med årets smak Polka, det är lätt att ta fel. Polkatomtarna är vitare)
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl socker
150 g vit choklad (hackat i mindre bitar)
En liten näve polkagodis som mortlas lätt
Gör så här
Blanda allt, utom chokladen, i gryta och smält på svag värme. Det ska bli en en slät massa. Låt det småputtra i 10 minuter under omrörning. Häll i den vita chokladen och rör på så att smeten blir alldeles blank.
Dra grytan från värmen ös i hälften av polkakrosset och fortsätt röra tills massan svalnat av något. Häll upp i bakplåtspapperklädd form - hur stor formen ska vara beror mest på hur tjocka eller smala bitar du vill ha. Strö över polkakrosset och ställ kallt att svalna. Skär i bitar.
Jag testade att strö polkakross över halva för att se vilka som blev bäst. Helt klart toppat med polkakross!
Förstärk julkänslan med te
Julteet smakar kryddig pepparkaka. Hur gott som helst!
Lusseteet var det mest spännande jag druckit på länge. Oväntat med saffran i te, dessutom är det en massa apelsin i också, underbar kombination. Min storfavorit bland alla julteer jag druckit!
Egentillverkad nougatglass med bitar av vit choklad
Vi svängde ihop en krämig nougatglass med bitar av vit choklad i. Gissa 2 gånger om det blev gott!
Du behöver
200 g Nougat
5 äggulor
5 dl vispgrädde
100 g vit choklad
Gör så här
Börja med att smälta nougaten (OBS! På svag värme. Jag var väldigt nära att bränna sönder den). Vispa ner äggulorna i nougaten. Vispa grädden tjock och blanda ner i nougatsmeten. Hacka vita chokladen i lite större bitar. Rör ihop allt. In i frysen i minst fyra timmar.
Liten tomte som alltid tomtar omkring där det finns något gott
Ps. Glöm inte att du kan vinna finfina kakformar i retrostil just nu på bloggen
Gå in HÄR för att vinna!
Min systers rödbetssallad med granatäpple och chili
Vi hade bästa Leontine på middag häromdagen. Min före detta elev faktiskt och idag min vän. Annie kallar henne sin barnvakt, och hon var Annies första barnvakt. Vi marinerade en fläskytterfilé (första gången jag åt fläskytterfilé, varför har jag inte ätit det förut? Gott och lätt att laga till). Till det ugnsrostad potatis (som jag måste äta sådär en gång i veckan minst) och sist men inte minst min systers fantastiska rödbetssallad.
Du behöver
½ kg rödbetor
2 granatäpplen
½ rödlök
½ chilifrukt
1 dl finhackad persilja
1/4 dl olivolja
½ citron (juicen)
salt
Gör så här
Koka, skala och tärna rödbetorna. Kärna ur granatäpplena. Skala och hacka rödlöken fint. Finhacka även chilin. Blanda allt och vänd sist ner persilja, olivolja, citronjuice, salt.
SMAKLIG SPIS