GOTT NYTT ÅR


Dags för ännu ett år, 2012! Hoppas ni har det perfekta firandet just i år. Må 2012 bli ett fantastiskt år!



Gör Skinkpiccata av överbliven skinka

Kanske kanske du har lite skinka över? Några skivor? Perfekt!!

Du behöver
1 ägg
1½ dl riven ost
1-2 msk vetemjöl
½ dl vatten
Skinkskivor ca ½ cm tjocka
olivolja

Tomatsås
1 burk tomater (gärna hela)
½ lök
1 vitlök
½ msk socker
salt,peppar, basilika

Gör så här
Rör ut vetemjölet i vattnet. Blanda ihop med ägg och riven ost. Vänd helt enkelt skinkskivorna i smeten och stek på i olivolja.

Tomatsås
Häll tomaterna i kastrull. Finhacka lök och pressa vitlök och skyffla ner i kastrullen. Tillsätt socker, salt, peppar och basilika. Koka sådär 10 minuter och mixa slätt om du vill (jag tycker det är gott med bitarna så jag mixar inte)



Brietårta med varma fikon - Bra vickning till nyår

Dan före dopparedagen lagom då min bror med flickvän anlänt så snurrade jag ihop denna skapelse och sen så fixade den sig själv i ugnen. Perfekt kvällsmyssnacks och perfekt som vickningsmat.

Du behöver
1 liten Brietårta
4 färska fikon
1 dl farinsocker
2 msk vatten
½ tsk vaniljsocker
1 dl (rostade) mandelspån

Gör så här
Sätt ugnen på 175 C

Dela fikonen i 4 delar. Hetta upp socker och vatten så att sockret smälter. I med fikonen och låt småputtra tills de är mjuka, sådär 10 min. I med vaniljsocker och mandelspån.

Lägg Brietårtan på ett bakplåtspapperklädd plåt. Häll över fikonblandningen. Ställ in i ugnen i cirka 10 min. Den ska vara mjuk och varm, men inte rinna ut. 

Supergott med baguette och kex!






Nyår - Tips på smått och gott

Tänkte ge er lite tips på trevliga saker till Nyår! En sån trevlig sak är varma chips med tryffeldipp. Lätt att fixa till och känns lite lyxigt och annorlunda. Se HÄR.
Annorlunda är även friterade tortellini som snacks! Se HÄR.
Bra fördrink: Mousserande med rabarbersaft, friskt och fräscht! Se HÄR.
Till barnen gjorde jag förra nyår ett stort fat med minispett med: miniköttbullar, vindruvor, korv, paprika osv. Se HÄR. Det tog helt slut och de satt ett bra tag och plockade.
Till kaffet förra nyår hade jag gjort champagnetryfflar med jordgubbssylt, de blev så uppskattade!Se HÄR. De trodde först inte att jag hade gjort dem....he he..



Nyår - Tips på huvudrätter


Här kommer lite tips på vad som skulle kunna passa till Nyår. En hummer är ju klassiskt och så gott. Vi kommer äta hummer på Nyår. Älskar Hummer! Se HÄR för recept på ovanstående hummer.

Eller jättegod örtbakad älgfilé med gudomlig bärsås och västerbottenpotatis . Se HÄR.



Lite tips på efterrätter till nyår!

Vad sägs om Mousse au chocolat med björnbär? Se HÄR.
Kanske en krämig, nästan flytande chokladfondant? Se HÄR.
Eller Tiramisu med hallon? Se HÄR.
Gott är chokladcheesecake. Se HÄR.



Parmaskinka med honungsmelon, phildelphia, pinjenötter...

Här är en perfekt förrätt till nyår som går snabbt att göra och är alldeles lagom lyxig, lagom mycket och lagom festlig: Rullar av parmaskinka fyllda med färskost och honungsmelon på en bädd av ruccola och strösslade med rostade pinjenötter. De smakar lite sött av melonen, krämigt av färskosten och salt av parmaskinkan.

ps. fetaosten ska inte vara med. Den var till huvudrätten som blev underbar lax med ugnsbakade bönor, tomater och svarta oliver, kommer snart här på bloggen:-)

Du behöver för 4 pers
4 skivor parmaskinka
125 g philadelphia
125 g kesella
1,5 dl honungsmelon
1 stor näve ruccola
½ dl pinjenötter

Gör så här
Blanda philadelphia och kesella. Hacka honungsmelonen i minikuber och tillsätt till färskoströran. lägg en klick av röran på varje parmaskinka och rulla ihop. Rosta pinjenötterna. Lägg lite ruccola på varje tallrik, lägg på en rulle och strössla över pinjenötterna.


Delade för att ni ska se röran, men de är finare att servera hela, tycker jag.



Världens smaskigaste Tomatsoppa


Det blev mustig, härlig tomatsoppa till lunch idag. Min bror och Matilda kokade ihop den, och det var ljuvligt skönt att någon annan lagade maten, gott som bara den var det också!

Du behöver
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 burkar hela tomater
2 creme fraiche
2 krukor basilika
1 kruka timjan
2 påsar mozarella á 225 g
cayennepeppar, salt, peppar




Gör så här
Finhacka all lök. Fräs på tills de blir mjuka i en gryta. I med tomaterna . Hacka basilika och timjan och tillsätt och i med creme fraichen och krydda med cayennepeppar, salt, peppar. Koka sådär 5-10 minuter. Häll i mixer och mixa slätt. 

Skiva mozarellen. Häll upp soppan och dekorera med mozarella och lite färska örter. Servera gärna med vitlöksbröd eller annat gott bröd!


Till efterrätt blev det pepparkakscheesecake med vit choklad, granatäpplekärnor och lingon. Tala om att vi blev bortskämda här igår!




Tomten var här


Annie var väldigt skeptisk till en början då tomten kom och tryckte ihop sig hos Matilda som kände igen tomten..


Men då han ville ge henne paket blev hon vänligare inställd


Och då han höll Magda i knäet så var de bästa vänner.

Jag fick bland annat en fin non-stick brödkavel, fin teburk och..


en bok med klassiska partydrinkar och en receptbok där alla recept innehöll kaffe.

Magda somnade sött hos sin älskade mormor efter allt tomteståhej.




Litet Hej och hoppas ni har en fin jul

Julaftonsmorgonen började med att Annie satte ut gröt till tomten

Till lekparken en sväng för luft och ljus och sen fram med allt på bordet. Tänk att det alltid blir så mycket mer än vad man tror!

Min bror och tjej hade gjort egen inläggning till sillen: Saffranssill och kräftsill - Mums!

Godis och mys i soffan, sen kom tomten...



Har ni en fin jul?




In med risgrynsgröten i ugnen under natten


Nu har jag hört från många att risgrynsgröten ska in i ugnen för bästa resultat, dvs krääääämig gröt. Inget som bränns vid, röras runt i eller behöver passas heller! 
Du behöver
3 dl grötris
6 dl vatten
12 dl mjölk
Några kanelstänger
1 tsk salt
Lite socker

Gör så här
Sätt ugnen på 150 C

Koka upp gryn,salt,vatten. Låt koka några minuter. Tillsätt mjölk och kanelstänger. Vänta tills det börjar bubbla. Ta grytan från spisen. Sätt över en fuktig handduk och sätt in i ugnen


Låt den stå i ugnen i sådär 1 timma. Stäng av och låt den vara till morgonen då det är frukostdags. Bara att mikra eller värma på. Jag använde schablonen från Elle Mat & vin för att göra mönstret, schablonen finns i två versioner: snöstjärna och med stjärnor. Annars klipper du en egen schablon i valfri form! Glöm inte socker, kanel och den obligatoriska mandeln!!




God Jul från oss









En rödbetssallad hinner du också

En rödbetssallad är finemang till skinkan, köttbullarna, ja det mesta. Dessutom är det gott på julknäcken tillsammans med köttbullar på kvällskvisten. Du gör så lätt din egen.

Du behöver
1 burk inlagda rödbetor
2 äpplen
1 liten gul lök
1 dl majonäs
1 dl matyogurt
1 msk senap
Vitpeppar, salt

Gör så här
Finhacka löken och stek den lite lätt i lite smör eller olja (om löken är lite stekt så håller sig salladen längre). Låt rödbetorna rinna av ordentligt. Grovhacka rödbetor och äpplen. Blanda majonäs, youghurt och senap, pyttsa i lite salt och peppar. Blanda ihop allt. 

Så, då kan ni bocka av rödbetssalladen!

GOD JUL!



En mjuk pepparkaka på gammeldags vis

Så gott med mjuk pepparkaka. Älskar mjuk pepparkaka! Så här fixar du en till julafton. Du ställer in den i ugnen och det luktar juligt gott i hela lägenheten/huset, perfekt för julstämningen!

Du behöver
100g smör
2 dl socker
2 ägg
1½ dl gräddfil
1½ tsk ingefära
1½ tsk nejlika
2 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Gör så här
Sätt ugnen på 175 C

Smörj och bröa en form. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt gräddfil, svalnat smör, kryddor och mjöl blandat med bikarbonat. Häll smeten i lämplig form. In i ugnen sådär 45 minuter.

Gjorde den i den här fina silikonformen som jag fick av en nära vän i födelsedagspresent. Blev verkligen så fint! Formen kommer från butiken Syster Lycklig, som även finns som webshop. 




Apelsingriljera skinkan på ett kick

Vi snabbgriljerade skinkan igår kväll efter recept i Metro. Vi gjorde först en skinka som vi själva kokade i coca cola och sen griljerade, men blev inte bra, så detta var försök nummer 2 som blev jättegott. Går supersnabbt om skinkan är förkokt.


Du behöver
Färdigkokt skinka
2  äggulor
3 msk senap (stark och söt)
1 apelsin (det rivna skalet)
ca 2 msk  ströbröd
nejlikor

Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
Vispa ihop senap, äggulor och apelsinrivet. Pensla på skinkan. Strö över ströbrödet. Dekorera med nejlikor efter smak. Sätt in i ugnen 10-15 minuter så det blir lite färg men inte bränns.

Lycka Till!



Mammas köttbullar

Nu ni brinner det i knutarna..Vi ska ha jul här, men som TUR är så har vi delat upp allt. Jag hade absolut inte hunnit göra allt. Det är ju suveränt att dela upp, roligt också för man får smaka på saker man själv inte brukar göra.

Ikväll blev det köttbullar. Jag har inte gjort köttbullar på en massa herrans år. Mamman till en av mina närmsta vänner är så otroligt duktig på att laga mat så jag visste att hon skulle ha något bra köttbullrecept och  mycket riktigt -  HIMMELSKA KÖTTBULLAR. Det här är verkligen Mammas köttbullar! De här kommer jag göra mest varje vecka. Hur goda var de inte!! Jag har ätit 10 ikväll för att jag inte kunde sluta äta.

Du behöver
1 kilo blandfärs (80/20)
1 dl ströbröd
1 1/2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1/2 matsked strösocker
1 dl vatten
1 liten gul lök

Vatten, kalvfond

Gör så här
Börja med blanda vatten och ströbröd och låt svälla några minuter.
 
Hacka löken så fint du bara kan. Fräs lök och smör i en panna. Löken ska bli genomskinlig, inte få färg. Mixa resten av ingredienserna medans löken fräser. Tillsätt ströbrödsblandningen. Häll i färsen sist. (OBS! Kalvfonden ska du inte lägga i nu!). När allt är väl blandat är det bara att rulla köttbullarna.
 
Klicka i rikligt med smör i en panna och se till att det blir varmt innan du börjar steka köttbullarna. Stek en omgång köttbullar. När de har fått fin färg och är klara häll i ca 1 dl vatten så att det blir sky. Tar några minuter. När du är klar, häll över den första omgången i en kastrull tillsammans med skyn. Mellan varje omgång så diskar man alltid pannan. I med mer smör och stek en omgång till. Medans andra omgången steks sätter du på värmen på kastrullen, häller i 1 msk kalvfond för varje omgång och låter det puttra ihop på låg värme. Så här fortsätter du tills allt är klar. 
 
Klart!

Man kan frysa in köttbullarna med skyn - det blir som en sås och väldigt gott!
Mer smör i pannan och en omgång köttbullar till

Tack min älskade vän Lotta och mamma Ulla för receptet!



Matstugan vann tävlingen Det Bästa Vita Julbordet!


Kan ni tänka er! Jag vann faktiskt! Ni kan gå in HÄR för att se det själva. Jag har läst det sådär 10 gånger själv, tänker att det kanske står något annat namn om jag går in en gång till. Men så här står det faktiskt:

Matstugan skapade Det bästa vita julbordet

Linda Raberg med bloggen Matstugan (länk) vann i tuff konkurrens Svensk Fågels tävling om att skapa det vackraste, läckraste och smakfullaste vita julbordet. Utmaningen var att byta ut de traditionella mer feta råvarorna och istället använda kyckling eller kalkon. Juryn som bestod av kocken Filip Fastén (känd från TV4 Mitt Kök), stylisten Tina Hellberg och Svensk Fågels vd Maria Donis hade ett tufft jobb att utse vinnaren, konkurrensen var stenhård. Linda vinner ett hembesök av Filip Fastén som kommer att laga en kycklingmåltid tillsammans med Linda i början på det nya året.

Tävlade gjorde: Linda Raberg med bloggen Matstugan », Emma-Lou Pesonen med bloggen Emma-Lou », Hannah Graaf Karyd med bloggen Bloggfamiljen och Tina Johansson – från TV-programmet Familjen Annorlunda med bloggen Tiobarnsmamma ».


Tjohooooo vad glad jag är!!!!!! Vilken julklapp!




Lax med ett täcke cashew nötter, massa lime och lite annat


Den här supergoda laxen blev jag bjuden på förra veckan hos en kär vän. Tog receptet BUMS! Den är riktigt god och det bästa är att man kan göra iordning den dagen innan så det bara är att ställa in den i ugnen och bjuda! Fort går det också att svänga ihop den.

Du behöver
4 laxfiléer
½ tsk salt
100g smör
½ dl ströbröd
2 dl grovhackade cashewnötter
1-1½ tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
2 lime


Gör så här
Sätt ugnen på 220 C

Lägg filéerna i ugnsfast form. Salta lite. Smält smöret, tillsätt ströbröd, cashewnötter, sambal oelek, pressad/hackad vitlök, limeskal, saft från limen. Bred över blandningen på filéerna.

Sätt in i ugnen 20-30 minuter.




Det §!#¤%¤ Pepparkakshuset

Skämsskålen! Well, well, well..nästa år ska jag inte säga ett knyst om pepparkakshus. Jag bakade delarna för evigheter sedan och sen har de blivit liggande och liggande och liggande..som ett riktigt dåligt samvete.

Igår kväll blev pressen för stor så jag tog tjuren vid hornen och blandade till en massa kristyr. Sen tyckte jag att jag var riktigt finurlig som tog bran flakes som takpannor till taket. När Annie vaknade i morse visade jag henne huset och hon skriker DET SKA INTE VAR MUSLI PÅ TAKET! JAG VILL HA GODIS. Suck...otacksamma unge! Så idag travade jag och Magda iväg för att köpa Smarties för att ställa allt tillrätta.



Nu är det iallafall ett pepparkakshus med godis på och en nöjd 3 åring (och en trööööött mamma)

PS. Recept på bra kristyr hittade jag på Bambis blogg, se HÄR.




Kalkontapas



Om ni kommer ihåg tävlingen Det bästa vita julbordet så griljerade jag en kalkon. Det lilla som var kvar använde jag till lilla glöggminglet för att göra små munsbitar av. Lätt liten aptitretare sådär som mingel eller innan maten.

För ca 12 bitar:

Du behöver
Några skivor av kalkonstek/skinka
1 msk grovkornig senap
½ äggula
4 torkade aprikoser
½ dl rödvins- eller vitvinsglögg (eller alkoholfri glögg)

tandpetare

Gör så här
Skär ca 1½ cm tjocka skivor av den griljerade "kalkonskinkan", skär bort kanterna, och sen i 12 mindre kvadrater.

Dela aprikoserna i 4 bitar. Koka dem i en liten kastrull med glöggen 5-10min på svag värme tills glöggen kokat in. Låt dem kallna (kan göras dagen innan).

Blanda senap och äggula. Bred blandningen över kalkonbitarna. Bränn med gasolbrännare eller under grill tills senapsblandningen stelnar.

Sätt en bit glöggkokt aprikos med varje bit med cocktailpinne/tandpetare.




Dolce Gusto har flyttat in



Äntligen, Äntligen har vi plockat upp Nescafes Dolce Gusto ur paketet, pluggat in kontakten och gjort en goood cappucino till oss och en härlig varm choklad till Annie. Det smakade verkligen som cappucino på café: härligt krämigt mjölkskum på toppen och god espresso i botten. Det ska bli underbart att bjuda alla på julen på precis det de vill ha: Iskaffe, Chococino, Varm choklad, Latte Macchiato, Aroma, Espresso....Helt plötsligt har man blivit café. Den är också sååå fin med LED belysning som gör att det ser ut som ett litet UFO som landat i köket.



Minipepparkaksformar med en sprits ädelostkräm, konjak och små kuber av päron


Här kommer då receptet på miniformarna med pepparkaka, en spritsklick ädelostkräm och små kuber av päron. Jag trodde jag hade misslyckats med dem men de blev faktiskt till min egen förvåning supergoda.

Du behöver
20 pepparkakor
75 g smält smör
200 g phildelphia
80-140 g (gärna krämig) ädelost (beroende på hur mycket ädelostsmak du vill ha)
½ päron
½ tsk konjak
lite apelsinsaft

Gör så här
Sätt ugnen på 175 C

Mixa pepparkakorna med smält smör. Tryck ut röran i små formar, t ex ischoklad/knäckformar. Jag satte formarna i en minimuffinsform innan jag tryckte ut röran, på det sättet har de stöd på sidorna.  Du behöver inte oroa dig om det inte blir perfekt, mina såg inte kloka ut då jag hade tryckt ut dem. Det gick inte riktigt att trycka upp röran på sidorna, men det gör INGENTING, tro mig! Jag trodde här att det var kört, men det blir sååå bra i slutänden iallafall. Sätt in i ugnen 10 min.

Blanda ihop philadelphia och ädelost. Tillsätt ½ tsk konjak (kan såklart uteslutas). Spritsa ut en klick på varje avsvalnad pepparkaksform (jag vek ett bakplåtspapper på mitten och gjorde en strut som jag fyllde med fyllningen). Skär päronet i minikuber och häll lite apelsinjuice över så mörknar de inte. Dekorera med päronkuberna.

 

Så fix och trix lönar sig!

Tallrik med lite glöggmingelgott!




En kasse mat är årets julklapp!

Matpaket


Enligt HUI (Handels utredningsinstitut) är en matkasse årets julklapp.

Jag har i år köpt en matkasse som en julklapp till mig själv. Saken är den att matkassen inte levereras hem till min dörr utan till en ukrainsk familj som behöver den tusen gånger mer än mig. SOS barnbyar säljer matkassen - En livsnödvändig sådan. För 103 kr har jag gett en Ukrainsk familj en kasse mat som förhoppningsvis stillar hungern lite i ett barns mage någonstans i Ukraina.

SOS Barnbyars hemsida kan du läsa Oleksandrs berättelse:

Oleksandr, Ukraina

Fotograf: Maja Brand


”Min mamma har en sjukdom som heter alkoholism. Därför bor jag och mina två syskon hos min mormor. För att vi ska kunna äta har mormor jobbat med att städa gatorna. Men det har bara räckt till mat en gång om dagen, oftast kex och Coca Cola som inte är så dyrt. Som tur är upptäckte SOS Barnbyar oss, så nu får vi hjälp med maten. Jag är mycket piggare nu, och jag sover bättre när jag vet att det finns mat.”

Oleksandr, 8 år
Ukraina


Men du kan även ge bort andra julklappar såsom Lekpaket för 53 kr till barn i Kambodja eller Medicinpaket för 157 kr till ett HIV smittat barn. Se HÄR för mer information om matkassen och andra julklappstips. Det finns väl ingen klapp som kommer vara mer välkommen än denna!




Glöggmingel i liten skala


Hade min kära vän Rose-Marie med familj här på litet glöggmingel, dvs de fick mingla med oss. Det var ett sånt ruskväder så perfekt att vara inne och äta och mysa. Det här är det enda mingel jag lyckats ställa till med i år så jag passade på att testa lite saker jag varit sugen på att prova.


Jag gjorde kalkontapas med glöggmarinerade aprikoser (recept kommer), krustader med lite fyllning. Det enklaste snackset i världen. 

Minipepparkaksformar med ädelostblandning med liten skvätt konjak i och små päronkuber på toppen (Recept kommer). Jag trodde ett tag att de gick åt skogen (rätt så länge trodde jag det faktiskt), men de blev riktigt goda tyckte alla.
Tranbär och hackade hasselnötter istället för traditionella russin och mandel. Liter roligare och passar finfint till glögg!
Lyckades få ett kort där en av tre tittar.
Minitonåringarna var tröttast efter att ha minglat runt. Så det blev mys, film och pop corn i soffan. Lilla Leah fortsatte äta i köket och Magda hängde även hon i köket med oss. En perfekt dag blev det i allafall...iallafall tills Rose-Marie påpekade att det såg tomt ut på skänken...hon syftade såklart på pepparkakshuset...(Alla delar ligger sedan länge bakade i en skål)...hmmmm



Svartavinbärstryfflar


Blev lite inspirerad av Anna på Frostrosor som gjorde Mozartkulor med svartvinbärsgelé istället för nougat, se HÄR. Kom att tänka på hur gott svarta vinbär är tillsammans med choklad, det ger verkligen en fräsch touch.

Du behöver
1 dl svartavinbärssaft (bra kvalitet)
1 msk honung
1 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
50 g rumstempererat smör

200 g mjölkchoklad
Nägra rutor mörk choklad


Gör så här
Sjud saften med honungen på svag värme i liten kastrull. Du ska sjuda den så länge att det bara är lite kvar, så lite att det knappt täcker botten på kastrullen. Häll i grädden och koka upp det.

Hacka chokladen i små bitar och skyffla ner i en bunke. Häll över den heta blandningen och rör på. Rör tills all choklad smält. Lägg i smöret i små klickar och rör tills allt är en slät smet. Ställ in bunken i kylen tills massan har stelnat.

Rulla kulor av smeten och ställ in i kylen (eller ännu bättre frysen, ju kallare de är då de doppas i chokladen desto bättre).

Smält 200 g mjölkchoklad i vattenbad. Doppa de kalla tryffelkulorna i chokladen. Ställ allt att kallna. Sen smälter du bara någar rutor mörk choklad och dekorerar med. Ställ kallt och bjud alla!





Nu blir det whoopie pies

Jajamänsan. Jag bad min vän att köpa med en whoopie pie form från USA, och det kom hon ihåg. Hon köpte med sig en sueprfin form och jag fick den i present, så gulligt! Jag har velat ha en whoopie pie form länge. Nu ska här bakas whoopie pies i mängder.
Saken är den att jag ännu inte smakat några whoopies men jag har sparat och samlat recept och laddat för att börja baka dem. För er som inte hört talas om dem eller smakat dem så ska de vara lite halvt mjuka och sättas ihop två och två med god kräm emellan, det låter väl lockande?! De är sen ett tag det nya måste-baket och ska ersätta cupcake hysterin. Så håll ögonen öppna så ska ni få se på whoopies här på bloggen!



Smått och gott tallrik

Absolut mest perfekta helgkvällsmaten är en plocktallrik då man vill sitta framför tvn, småprata och dricka småklunkar av vin. Här chorizo, minimozarellas med småtomater blandat med lite olivolja och salt, getost med flytande honung och en kvist timjan insläng i lite filodeg och in i ugnen några minuter så det smälter och blir krämigt, några oliver och lite ruccola och sist men inte minst avocado med majonäsröra och rikligt med räkor.

Inte glömma ett riktigt gott vin till (eller Prosecco som jag tycker passar till ALLT)

Ha en underbar lördagskväll!




Kanderade mandlar till Sofia

En kollega till mig undrade hur man gjorde kanderade mandlar. Jag har en bra beskrivning och det blev rätt bra faktiskt. Ni får testa själva. Att göra mandlarna går på 10 minuter, så ingen tid alls. Det är inte svårt men själva processen går fort så det gäller att hänga med då mandlarna väl är i pannan. Nästa gång tror jag att jag tar lite mindre mandlar så det blir mer kandering, så att säga, på varje mandel. Men det beror verkligen på hur man vill ha dem.

För att det ska bli så bra som möjligt väg ingredienserna!

Du behöver
225 g socker
30 g vatten
200 g mandlar
1 tsk smör
Röd karamellfärg

Gör så här
Häll några droppar röd karamellfärg i vattnet och koka upp vatten och socker på hög värme. Häll i mandlarna.Rör hela tiden. Sockret smular sig efter ett tag och mandlarna knäpper till, då blandar du fort ner teskeden smör och rör om. Häll upp allt på en oljad plåt och sära på de som klistrat ihop direkt.




Julig äppeldricka

Jag gjorde en julig variant på vanlig äppeldricka till Det Bästa Vita Julbordet. Det är så enkelt, och ger den där extra julsmaken - Festligt ser det ut till julbordet också!

Du behöver
1 tom glasflaska (min är köpt på Åhléns)
Äpplejuice (jag använde Bravo)
Kanelstång/stänger
1 stjärnanis
några torkade tranbär

Gör så här
Pyttsa ner kanelstång/stänger, stjärnanis och torkade tranbär i flasken. Värm på äppeljuicen och häll den sen i flaskan. Låt det stå ett tag. Servera eventuellt med is till - Upp till dig!



Julbord på Restaurang J

Igår kväll blev det julbord med bostadrättsföreningens styrelse (ps. Jag är suppleant). Vi var på Restaurang J som ligger i Nacka. Det är en sån underbart fin restaurang som ligger precis vid vattnet. Vilket fantastiskt julbord och vilken fin kväll och vilket trevligt sällskap!




Styrelsen


orört julbord!


Cheddar, så fint upplagd


Syltade kantareller


En liten liten del av godisbordet


'
Hallon/lakritsfudge

Jag tar ALLTID med mig lite från godisbordet till Annie. Lite knäppt, men hon blir så otroligt glad så det är värt den lilla smygmanövern. Gör någon likadant eller är jag helt udda här?




Comté är en annan god en

Comté är en av de mest populära ostarna på ostbrickor faktiskt. Den passar bäst till vitt vin, en bourgogne eller chardonnay. Röda viner kan göra att osten smakar bittert. Ska man absolut ha rött vin till så bör det t ex vara en Merlot.

Den är bra tillsammans med t ex balsamvinägersirap eller lite syrliga kompotter på t ex päron eller äpple. Vi hade en underbar päronkompott med senapspulver i, blev lite lagom sting i. Jag skar tunna skivor av surdegsbröd som jag rostade i ugnen.


Ost är verkligen verkligen bland det bästa jag vet. Jag tror på bara några få 1-3 som man kostar på sig och fixar tillbehör till. Det är verkligen godis på en helgkväll och så socialt på många sätt!.




Rödkålssallad med bitar av sharonfrukt - En fröjd för öga och gom


Till tävlingen Det Bästa Vita Julbordet gjorde jag en rödkålssallad med bitar av sharonfrukt, den blev så god att jag tänkte dela med mig av receptet. Sen så blev den även otroligt vacker med de starka färgerna. Den är dessutom enkel att göra och vinner på att stå och dra i kylen över natten.

Du behöver
1/2 -1/4 dels rödkålshuvud (beror på hur stort det är)
1 Sharonfrukt
2 msk neutral olja
2 msk äppelcidervinäger
2 msk äppeljuice
1 kruka persilja

Gör så här
Strimla rödkålen. Blanda ihop ingredienserna till dressingen och häll över rödkålen. Blanda om. Precis innan serveringen skär du sharonfrukten i mellanstora tärningar och klipper/skär persiljan och blandar ner.

Hoppas det smakar!



En kväll med mycket kaffe

Igår kväll var jag på ett underbart litet event inne i stan.

Jag tog med mig en av mina bästa och äldsta vänner och vi hade en sån mysig kväll! Då vi kom dit bjöds vi på två spännande kaffedrinkar som gjordes av baristan Elin Westerberg från Fotografiska Museet. 

Hon använde NESCAFE Dolce Gustos maskiner till att göra dem och det var också de som bjöd in till eventet. Den ena kaffedrinken var med apelsin, grädde, stjäranis och kardemumma och den andra var med, hör och häpna jordgubbsmarmelad, grädde, kanel, ingefära och kryddnejlika - Riktigt god - och så lätt att svänga ihop hemma.

Sen lärde Elin oss att göra hjärtan och andra mönster i kaffet. Först visade Elin och det såg hur lätt ut som helst! sen fick vi prova på. Oj, vad vi skrattade och testade om och om igen. Det går att göra så fina hjärtan, granar, mönster och stjärnor om man bara har tålamod och fingertoppskänslan.

I potten till de 2 som gjorde bästa mönstret var varsin NESCAFÈ DOLCE GUSTO maskin och en massa underbara kapslar!


Jag tävlade med denna! OCH vem vann?

Ni kanske känner igen någon på bilden? Jag fick inte priset för bästa mönster för mina var katastrof utan för bästa kämparglöd, jag gjorde väl sådär 7 stycken och var något frustrerad när tiden rann ut, jag hade kunnat hålla på hela natten...Jag är så glad över Dolce Gusto maskinen!! För det första så är den ursnygg med LED belysning, sen så är kapslarna återvinningsbara (man kan lämna in dem på Elgiganten).  Man kan göra typ alla slags varma och kalla drycker med den, allt från cappucino, Zoegakaffe, latte, iskaffe, iste, Chai Tea Latte, och....

varm choklad till Annies STORA förtjusning. Hon somnade med kapslarna i sängen tokungen.

Ps. Om ni är på Fotografiska Museet i Stockholm så be Elin göra något fint mönster till er i kaffet. Tulpaner är det senaste hon lärt sig!




Äggstjärnor, megamuffins och ljuvliga kökshanddukar

 

Var på Clas Ohlsson för att köpa plastlådor och WoW vad mycket spännande de har. Köpte på mig både det ena och det andra. Hoppas att jag nu kommer använda dessa saker, vi får se. Jag köpte en form för megamuffins, kostade 79 kr, men tänkte ha den till att göra minipajer och sånt istället i den, jag har en idé med filodeg och getost nämligen.

Sen köpte jag två handdukar som jag tyckte var så toppenfina, 2st för 49 kr. Den blå är precis samma färg som vårt kakel nämligen, matchigt:-) Det mönstret fanns också på en massa annat i butiken, lådor till exempel. Sen blev det en box med massa cocktailpinnar, 1000 st för 20 kr, perfekt att sticka i skålen med oliver eller annat smått och gott. Dessutom köpte jag en myskosak i silikon som man lägger i stekpannan för att göra formade ägg, kostade 49 för 2 st i olika former, jag köpte hjärta och stjärna. Inte säker på att jag kommer använda dem massor med gånger, men lite småroligt ändå!


Så här blev stjärnägget, vad tycker ni? Helt onödigt eller??




Visslande Lutfisk till lunch - Inte så tokigt!

Ni kanske trodde att lufisk var något som ens morföräldrar åt, men inte ni, tänk om! Vi fick hem lutfisk och jag var något tveksam, men det var så mycket godare än jag trodde.

Fisken var Lysekils Lutfisk och kom portionsförpackad. Man mikrar den och den har en visselgrej så när fisken är klar så visslar det från mikron, VÄLDIGT PRAKTISKT (och lustigt). Om ni vill ha roliga recept på lutfisk så gå in HÄR.

Visste ni att lutfisk:

* görs på Långa eller sej i Sverige¨
* är basiskt och hjälper till att neutralisera överskottet av saltsyra som kommer från fet mat (perfekt i jultider)
* att det är den rätt som varit älskad festmat i över 500 år- längre än någon annan rätt!
* tidigare åt man den året runt till helger och fester
* perfekta tillbehör är bechamelsåsen, kokt potatis, ärtor. I Norge äter man även hyvlad messmör till



Vita Stjärnor och mörka hjärtan av nougat och saffransmarsipan

Här är finaste julgodiset ni kan tänka er. Vill ni ha uppmärksamhet så är det dessa hjärtan och stjärnor ni ska satsa på. Lite pilligt minst sagt, men inte alls svårt. Jag blandade saffran i marsipanen, men ni kan givetvis blanda marsipanen med kaffe, likör, sprit, fruktpuré eller något annat gott. De är så värda det lilla pillet. Jag tänker göra en omgång till innan jul och testa att ha i något annat roligt i marsipanen.  

Du behöver
250 g marsipan (ju finare desto bättre i detta fall)
½ pkt saffran
200 g nougat

Mörk choklad
Vit choklad

Gör så här
Knåda in saffranet i marsipanen. Kavla ut tunt. Tryck ner en låda, t ex matlåda eller någon slags form, så den stansar ut marsipanen. Nu vänd på formen och klipp till bakåplåtspapper så det passar på botten av formen. Lägg ner den kavlade och stansade marsipanen.

Smält nougat och häll över marsipanen i formen.
Låt kallna helt (ställ t ex ut på balkongen eller i utanför dörren i någon timme). Lyft nu ut det hela genom att vända upp och ner på formen eller med hjälp av bakplåtspappret. Stansa ut små hjärtan och stjärnor, eller vad du vill, med hjälp av små glöggpepparkaksformar.


Smält choklad och doppa varje bit. Jag använde fingrarna för att doppa. OBS! själva marsipanbotten doppas inte för då blir det lite väl mycket choklad.

Ät och njut, och inte minst känn dig så himla duktig!!


 
GLAD LUCIA
 



Vinnaren av biljetter till Disney on Ice...

blev Linda med den klockrena motiveringen:

Åh! Jag skulle bjuda min 6-åriga dotter som tror hon ska få biljetter till just Disney on ice i julklapp, men vi har köpt en bob!?

Vi skulle ha så himla mysigt, bara hon och jag! En hel dag i huvudstaden med mat, shopping och magiska prinsessor och hjältar! Ingen pipig lillasyster så långt ögat kan se ;)
GRATTIS LINDA!

Hoppas du och din dotter får en magisk upplevelse på showen!

Ps. Glöm inte maila mig din adress!



Aprikosgriljerad kalkonstek


 
Den femte och sista rätten blev aprikosgriljerad kalkonstek. Här måste jag faktiskt säga att jag blev så så förvånad över hur saftig och härligt god steken var. Glöm alla fördomar om att kalkon är torrt. Väldigt lik julskinka också både i utseende och smak (men saftigare). Den stora skeden aprikosmarmelad passar också perfekt till kalkonen utan att ta bort den traditionella griljeringssmaken. Jag kan verkligen tänka mig att byta ut julskinkan till denna kalkonstek som griljeras. Bra alternativ också till alla som inte äter skinka.
 
Du behöver
1 rimmad kalkonstek
3 msk senap
1 stor msk aprikosmarmelad
2 äggulor
3 msk ströbröd
Kryddnejlikor
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
Blanda ihop äggulor, senap och aprikosmarmeladen. Ställ åt sidan i sådär 10 minuter. Under tiden tar du av nätet på steken och torkar av den noga. Lägg i ugnsfast form. Bred över aprikosröran över steken, strö på ströbrödet och dekorera med kryddnejlikorna.
Griljera 10-15 minuter tills den har fått en fin färg.
Fake skinkan så saftig och mumsig. Toppen med den lätta touchen av aprikossötman dessutom.
En jultallrik med enbart kycling- och kalkonrätter. Mätt och nöjd blev man verkligen. Inte heller saknade jag något (eller prinskorvar lite då). Men det kändes verkligen fräschare och lättare och det var sååå gott. Jag är verkligen otroligt glad över att jag fick utmaningen så jag upptäckte allt man kan göra med kyckling och kalkon.




Miniburgare på kycklingfärs med dijonsenap, Västerbottenost och grönpeppar


 
Den fjärde rätten blev små söta burgare, med en klick dijonsenap och mortlade grönpepparkorn, som passar alla i familjen och lika bra på julbordet som på barnkalaset. Även här gjorde jag om det hela. Läs om försök 1 längre ner, för saken är att även det misslyckade försöket blev bra men till ett annat sammanhang. Alltså, det här var nog min absoluta favorit, de var så goda att jag och min sambo mumsade i oss flera stycken på en gång, gick inte att sluta äta. Jag LÄÄÄNGTAR efter att göra dem igen.

Du behöver
400 g kycklingfärs
12 grönpepparkorn
1 dl västerbottenost (riven)
1 äggula
½ tsk salt
2 msk grädde
1 msk dijonsenap

Gör så här
Mortla grönpepparkornen. Blanda ihop alla ingredienser till burgarna rör bara tills det är blandat. Låt smeten stå och dra sådär 10 minuter. Blöt händerna och rulla färsen till köttbullestora bollar. Lägg en stor klick smör i stekpannan och lägg i bollar. Platta till dem med stekspaden så de blir till små burgare. Stek dem gyllenbruna på varje sida.
Det misslyckade försöket: Den första omgången färs hade jag i bara 5 grönpepparkorn och jag glömde senapen. Kom på att jag hade glömt den då alla burgare var stekta. Men de var farligt goda ändå, och det bestämdes direkt att de skulle finnas på Annies kalas i februari. De var totalt barnvänliga.
 
 
Lägg gärna upp på endiveblad och strö över rikligt med granatäpplekärnor!





Fyllt kalkonbröst med apelsinmarinerade fikon, kalkonbacon samt en gnutta rosépeppar



 

 
Den tredje rätten blev kalkonsnurror med fikon marinerade i apelsinlikör, lite apelsin, salt kalkonbacon och en antydan av rosépeppar. Idéen bollades fram tillsammans med min mamma och morbror via telefon. Hela min familj/släkt är väldigt matlagningsintresserade och experimenterar mycket med smaker och allt nytt. Jag är verkligen uppvuxen med hemlagat. Min mormor var så otroligt duktig också. Hon var den mest otacksamma att ta med på restaurang; precis då hon ätit upp en god rätt och man sa något om hur fantastiskt gott det var, svarade hon "Jo,jo, men det här kan man lika gärna laga hemma", OCH det kunde hon:-)
 
Du behöver
2 bröstfiléer av kalkon
1 påse torkade fikon
1 liten apelsin
1 dl apelsinlikör (t ex Cointreau eller Triple Sec)
1 paket kalkonbacon
4 st rosépepparkorn
Några skivor vällagrad ost, t ex Svecia
Tandpetare
 
Cidersås
1,5 dl äppelcider
3,5 dl vatten
2 msk smör
2 msk mjöl
1 msk kalvfond
 
Gör så här
Lägg de torkade fikonen i apelsinlikör i några timmar, gärna över natten.
Sätt ugnen på 175 C.
 
Mortla rosépepparkornen. Stek på kalkonbaconet och lägg åt sidan. Ta upp fikonen ur marinaden och skär fint. Skär apelsinen i mindre bitar. Dela varje bröstfilé i två skivor. Banka ut dem, t ex med en mortelstöt så de blir så stora som möjligt.
 
Lägg på 2 skivor kalkonbacon på varje utbankad kalkonfilé. lägg på någon skiva ost på varje. Strö över rikligt med fikon och apelsin och pudra över en gnutta rosépeppar. Rulla ihop från kortsidan så tajt du kan, skär i 3-5 cm tjocka skivor och fäst med tandpetare.
 
Stek gyllenbruna i stekpanna på rätt hög värme. lägg i ugnsfast form och ställ in i ugnen 15 minuter.
 
Cidersåsen
Smält smöret. Ta kastrullen från värmen. Rör ner mjölet. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och tillsätt vatten, fond och cider. Rör hela tiden och låt koka upp så det tjockar på sig lite.
 



Vinnaren av de fina kakformarna

Vinnaren av de finfina kakformarna i retrostil blev Sanna som skrev följande fyndiga motivering till varför just hon skulle få formarna!:

Jag önskar att jag skulle vinna dessa fina formar i retrostil,då skulle jag göra fina placeringskort till julafton med allas namn skrivet på med kristyr med hjälp av spritsen.Sedan skulle jag använda den vackra lådan till att lägga lite fint julgodis i på dessertbordet.I år är det jag som står för dessertbordet på Julafton

Stort Grattis Sanna! Maila mig din adress så kommer formarna på posten till dig.



Sallad med grillad kyckling, Roquefort, päron och torkade tranbär

Rätt nummer två till "Det bästa vita julbordet" som jag fnurlade ut var: En härlig sallad med stora bitar av Roquefort, grillad kyckling, päron och torkade tranbärsom du svänger ihop på nolltid tack vare den färdiga salladskycklingen som är grillad och skuren i kuber. Perfekt när som, inte enbart på julbordet alltså. Den här kommer jag bjuda på året om faktiskt. Tranbären ger en perfekt sötma som passar underbart med Roquefort och kyckling. Jag var helt bombsäker direkt från början att det här skulle bli en supersallad - Det blev det faktiskt! Jag skulle inte ändra något alls i den.

Grejen med den här salladen är verkligen stora bitar av krämig Roquefortosten, hela rostade valnötter och stora päronbitar.

Du behöver
1 påse salladsmix
1 påse grillad salladskyckling
200 g Roquefort
2 stora nävar valnötter
2 päron
1  väldigt stor näve torkade tranbär (helst lite sötade, vilket de flesta är, men läs på baksidan för det smakar verkligen bäst med sötade i den här salladen)
 
Gör så här
Börja med att rosta valnötterna lätt i torr stekpanna (akta så de inte blir svarta bara). Häll salladsmixen i serveringsskålen. Bryt ner stora bitar Roquefort. Tillsätt grillade salladskycklingen, tranbär, rostade valnötter och päron skuren i större bitar.
Lättare och godare än så här kan det knappast bli!



Kycklingspett insvepta i julmust och kanel


 
Kyckling marinerade i kanel, julmust, farinsocker och en gnutta chili . Tja, testa själva, juligt, spännande och GOTT! Blev riktigt nöjd med smaken! Det här var den första rätten jag gjorde till "Det bästa vita julbordet". I stort sett alla rätter gjordes två gånger eftersom jag inte blev nöjd vid första försöket, men det visade sig att de första försöken var rätt intressanta de med så jag redovisar dem längst ner i inläggen.
Till spetten blev det en apelsindipp som gifter sig finfint med kanel och chilismaken. Spetten ligger på stora blad från ett rödkålshuvud, dvs om ni undrar.


Du behöver
5 kycklingfileer
5 pinnar
 
Marinad
1 dl julmust
1½ tsk kanel
2½ msk olja (neutral)
2 vitlöksklyftor (pressade)
2 msk farinsocker 
1 krm salt
½-1 krm chili
 
Dipp
1 burk Creme fraiche
1 apelsin (skal och saft)
 
Gör så här
Blanda marinaden, rör om ordentligt och ställ åt sidan. Dela varje filé i 3 delar på längden och lägg ner dem i marinaden. Låt dem ligga i några timmar, gärna över natten.
Lägg pinnarna i vatten. Sätt ugnen på grill. Trä upp varje filé på ett spett och lägg i ugnsfast form. Sätt in högt upp i ugnen ca 6-8 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Passa gärna på att pensla med lite av den överblivna marinaden då du vänder på dem.
Blanda till såsen genom att blanda creme fraichen med saften och det finrivna skalet från en apelsin. Låt den stå ett tag. Servera kall. Dekorera med lite rivet apelsinskal ovanpå.
Det misslyckade försöket: Den första omgången spett gjordes med honung istället för farinsocker. Jag lät dem även vara inne i ugnen längre. Jag tyckte de blev lite tama i smaken, lite färglösa och framförallt torra. Jag stod faktiskt med en tår i ögat mitt i natten och ångrade att jag sagt ja till utmaningen, om det misslyckades redan på första rätten....MEN då vi skulle äta de misslyckade spetten dagen därpå så ropade Annie att det var det bästa hon ätit. Alltså, underbara hon! Saken var att de inte blev så dumma ändå. Något torra, för de hade nog varit inne närmre 10 minuter, men annars faktiskt inte så tokiga. Så kom ihåg att det går fort med spett i ugn på grillfunktion.
Ps. Kära bloggläsare som undrade om jag missförstått utmaningen, dvs att det skulle vara enbart kyckling och kalkon på julbordet, eftersom det fanns en skinka med: Det är en kalkonstek som griljerats, mycket lik en skinka och så saftig och underbart god. Så ingen skinka på bordet;-)



Sneak preview på det färdiga "Det bästa vita julbordet"

Precis nu har jag fotat allt klart...pust pust pust! Hoppas ni gillar det, jag är helt blind nu för allt: Alla rätter lagade minst två gånger, bordet dukat 58 gånger, allt upplagt, allt nedpackat, köket städat, alla recept nedskrivna, bilderna överförda till datorn och rubb och stubb ivägskickat. Så nu är det upp till en jury att bedöma recepten och dukningen. Hur det än går så känner jag att jag har gjort mitt bästa, kunde inte göra mer. Allt smakade faktiskt också riktigt mumsigt gott. NÖJD!
Alla recept på kalkon och kycklingrätterna kommer givetvis här på bloggen under veckan. Dessutom kommer sidorätterna som potatis- och jordärtskocksgratängen, den kryddiga äppeldrickan, såser och sallader.
Vilka färger! Älskar granatäpple.

GOD NATT!
HÖRS IMORGON!



Rätter till det vita julbordet

Nu har jag funderat ut rätterna till "Det bästa vita julbordet". Jag har tusen gånger hunnit ångra att jag sa ja, jag har testlagat och misslyckats ett antal gånger. Stod där med några konstiga kycklingspett mitt i natten i helgen och ville bara gråta. Men nu är jag nöjd! Uppgiften var ju att laga 3-5 rätter, här är mina:

* Kycklingspett marinerade i juliga smaker som julmust och kanel. Till det en apelsindipp
* Kalkonstek griljerad med senap och aprikosmarmelad
* Sallad med kyckling, roquefort, rostade valnötter och torkade tranbär
* Miniburgare på kycklingfärs med dijonsenap, västerbottenost och grönpeppar
* Kalkonrulader med fyllning på fikon marinerade i apelsinlikör, kalkonbacon och en gnutta   rosépeppar. Till det en mustig cidersås.


På sidan en gratäng med potatis och jordärtskockor, gräddig savojkål och kanske något mer.

Vad tror ni? Låter det ok? Om ni vill lägga till något så tas alla tips emot med glädje!! Men skynda er att tipsa för korten tas imorgon, onsdag kväll. Dukningen står på tur nu att bestämma...den bedöms också..


Det kommer SNART bilder och recept såklart




Gratinerad Chevrétoast med sharon - Bra snabbmat i julstöket


Nu mitt i allt julstök hinner iallafall inte jag riktigt stå vid spisen i evigheter. Då är det bra med rätter som går på ett kick, bra om de är goda också. Här är en guldrätt:

Du behöver
4 skivor formbröd av valfritt slag
4 skivor chevré (ca 200g)
2 msk flytande honung
1 liten rödlok
1 näve valnötter
2 sharonfrukter

Gör så här
Sätt ugnen på grill

Rosta bröden i brödrost eller i ugnen på grill. Låt bröden ligga på plåt med bakplåtspapper. Lägg en skiva getost på varje bröd (eller i bitar som vi gjorde denna gång). Ringla över honungen över osten. Skiva rödlök och hacka valnötterna grovt. Skär frukten i klyftor. Lägg över allt på osten.

Sätt in plåten i ugnen några minuter så att getosten blir mjuk och varm.

 

Mmmm, så gott! Det här är även en toppen förrätt, men en istället för två då...




Det bästa vita julbordet


Jag ska tävla i matlagning!!! SVENSK FÅGEL har valt ut fyra bloggare som ska duka upp ett julbord med rätter av kyckling och kalkon, JAG är en av dem! Jag är så otroligt smickrad, glad, skräckslagen och förväntansfull. Det ska bli så otroligt roligt! 

Utmaningen är att skapa ett vitt julbord med 3-5 rätter av de kyckling- och kalkonprodukter som finns i Svensk Fågels sortiment - allt från hel kyckling och kalkon, till färs eller klubbor. Dessutom ska allt dukas snyggt till ett julbord. Tävlingsbidragen kommer ni såklart se på min blogg och även recepten. Tävlingen avslutas på torsdag, så det är snabba ryck kan man säga!

Tanken bakom är att visa på lättare alternativ till julbordet. Det är såklart även något som gynnar de som är vegetarianer och äter kyckling och kalkon. Toppen att få in lite kalkon och kyckling på julbordet faktiskt. 

Så nu kör vi!

Ha en finfin vecka




Glöggmingel med polka oreos

 


Vi var på litet glöggmingel hos min nära vän och Annies gudmor. Eftersom hon precis kommit hem från New York så hade hon med sig Oreos med julsmaken  - WOW så goda. Jag tycker i vanliga fall att Oreos är sådär. De är hur goda som helst i bakverk men inte så goda att äta upp och ner, men dessa med polkasmak var fantastiska. Kan ni få tag på dem så får ni självs se. MUMS!







Vinn 2 biljetter till Magiska Disney on Ice!

Nu är det dags för ännu en tävling, det är ju ändå snart jul! Vad sägs om en magisk Disney show med en massa prinsar och prinsessor, hjältar och hjältinnor? Så här beskriver de själva årets show:

Disney On Ice Princesses & Heroes är en stjärnspäckad is-show med höga hopp, djärv akrobatik och fantastisk skridskoåkning. Den lilla älvan Tingeling tar dig med till de mest spännande ögonblicken i de klassiska Disneysagorna om Snövit, Askungen, Ariel, Belle, Jasmine och Törnrosa. För allra första gången får du också se prinsessan Rapunzel och Tiana på den glittrande isen. Disney On Ice Princesses & Heroes är en föreställning för hela familjen med alla dina Disneyfavoriter på isen, is-artister i världsklass och fantastisk musik som väcker minnen till liv. Välkommen till en magisk is-show där du får se prinsessor och prinsar, hjältar och hjältinnor och uppleva magin när drömmar blir till verklighet.


Du kan nu vinna 2 biljetter till showen i Stockholm till föreställningen den 5 januari kl 14.30!

För att vara med och tävla skriver du helt enkelt i kommentarsfältet VEM du skulle ta med på showen om du vann och VARFÖR du skulle ta med just den personen. Tävlingen avslutas på söndag 11/12 kl. 20.00.

Ps. Om du inte vinner och ändå vill gå så kan du se showen på dessa datum och platser (gå in HÄR för mer info):

•     Stockholm Ericsson Globe 3-8 januari 2012
•     Scandinavium Göteborg 13-15 januari 2012
•     Malmö Arena 19-22 januari 2012
•     Cloetta Center 3-5 februari 2012




Polkafudge

Årets julgodis? Vi gjorde farligt god fudge igår kväll. Det är redan bestämt att ny omgång måste göras. Annie stod och slickade varenda millimeter av kastrullen och min sambo undrade om JAG hade kommit på den, så god var den alltså ;-) Han åt massor. Den blev lyckad helt klart. Om ni har gjort fudge på skumtomtar tidigare så är skillnaden att dessa tomtar med polkasmak tillsammans med polkakrosset blir snäppet mindre söta. De vanliga tomtarna blir mer rosa än polkatomtarna som är vitare.

Du behöver
12-13st skumtomtar (med årets smak Polka, det är lätt att ta fel. Polkatomtarna är vitare)
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl socker
150 g vit choklad (hackat i mindre bitar)

En liten näve polkagodis som mortlas lätt


Gör så här
Blanda allt, utom chokladen, i gryta och smält på svag värme. Det ska bli en en slät massa. Låt det småputtra i 10 minuter under omrörning. Häll i den vita chokladen och rör på så att smeten blir alldeles blank.

Dra grytan från värmen ös i hälften av polkakrosset och fortsätt röra tills massan svalnat av något. Häll upp i bakplåtspapperklädd form - hur stor formen ska vara beror mest på hur tjocka eller smala bitar du vill ha.  Strö över polkakrosset och ställ kallt att svalna. Skär i bitar.



Jag testade att strö polkakross över halva för att se vilka som blev bäst. Helt klart toppat med polkakross!





Förstärk julkänslan med te

Ikväll har jag druckit hinkar med te. Jag dricker alltid te med julsmak då julen närmar sig, det är ett lätt sätt att förstärka julkänslan (särskilt då det inte finns en gnutta snö än). Två teer med julsmak som jag verkligen kan rekommendera är Lussete och Julte, båda från Tehuset Java.

Julteet smakar kryddig pepparkaka. Hur gott som helst!

Lusseteet var det mest spännande jag druckit på länge. Oväntat med saffran i te, dessutom är det en massa apelsin i också, underbar kombination. Min storfavorit bland alla julteer jag druckit!




Egentillverkad nougatglass med bitar av vit choklad

Jag säger det nu NOUGAT kommer bli nästa stora grej. Det har varit en massa recept överallt med lakrits eller polka ett tag, nu är det dags för nougaten. Kom ihåg var ni hörde det först:-)

Vi svängde ihop en krämig nougatglass med bitar av vit choklad i. Gissa 2 gånger om det blev gott!

Du behöver
200 g Nougat
5 äggulor
5 dl vispgrädde
100 g vit choklad

Gör så här
Börja med att smälta nougaten (OBS! På svag värme. Jag var väldigt nära att bränna sönder den). Vispa ner äggulorna i nougaten. Vispa grädden tjock och blanda ner i nougatsmeten. Hacka vita chokladen i lite större bitar. Rör ihop allt. In i frysen i minst fyra timmar.

 

 

Liten tomte som alltid tomtar omkring där det finns något gott

Ps. Glöm inte att du kan vinna finfina kakformar i retrostil just nu på bloggen


Gå in HÄR för att vinna!




Min systers rödbetssallad med granatäpple och chili




Vi hade bästa Leontine på middag häromdagen. Min före detta elev faktiskt och idag min vän. Annie kallar henne sin barnvakt, och hon var Annies första barnvakt. Vi marinerade en fläskytterfilé (första gången jag åt fläskytterfilé, varför har jag inte ätit det förut? Gott och lätt att laga till). Till det ugnsrostad potatis (som jag måste äta sådär en gång i veckan minst) och sist men inte minst min systers fantastiska rödbetssallad.

Du behöver
½ kg rödbetor
2 granatäpplen
½ rödlök
½ chilifrukt
1 dl finhackad persilja
1/4 dl olivolja
½ citron (juicen)
salt

Gör så här
Koka, skala och tärna rödbetorna. Kärna ur granatäpplena. Skala och hacka rödlöken fint. Finhacka även chilin. Blanda allt och vänd sist ner persilja, olivolja, citronjuice, salt.



SMAKLIG SPIS






    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin