Bästa Bästa Linssoppan

Både försöker och vill äta nyttigare nu. Jag har ett antal kilo att bli av med nu, men konstigt nog känner jag plötsligt för nyttig mat. Innan jag födde var jag jämnt sugen på friterat, pizza, chips osv osv. Dessutom så kunde jag knappt röra mig på slutet pga av all foglossning och alla kilon. OND CIRKEL. Men nu är jag på G:-)

Så jag gjorde min favoritlinssoppa. Jag tycker verkligen om linssoppa och har testat alla möjliga varianter, MEN denna är världens bästa och man bara slörpar i sig den! Ni hittar receptet HÄR.m Jag gjorde det helt enligt receptet men la till en massa färsk persilja innan jag mixade ihop allt, blev lyckat så det kommer jag fortsätta med.


Fin soppa i minst lika fin Agneta Livijn skål




Leverans av Agneta Livijn porslin


Titta vad fint! Beställde en hel massa porslin på Campadre då de hade halva priset på Agneta Livijns saker. Såååå nöjd! Det blev 6 megakoppar, perfekta kalla vinterkvällar för varm choklad med vispad grädde eller hinkar med te; 6 skålar som blir undebara till soppa, frukostar med mera med mera. Allt i en härligt krämblå  turkos nyans.

Jag hade också beställt 6 st vita förrättstallrikar, eftersom vi har Agneta Livijns vita superstora tallrikar. MEN, ris till Campadre där! Allt skulle ha anlänt senast den 16e september, inget kom och inget meddelande om försening. När jag mailade dem en vecka senare så fick jag till svar att de nte kunde leverera de vita tallrikarna pga av underleverans....Hmmm...konstigt för jag måste ha varit en av de första av beställa då jag beställde dem, gick in direkt då de startade försäljningen. Dåligt att inte meddela heller...De hade ju inget problem att snabbt dra 725 kr från mitt konto för tallrikarna och behålla dem tills jag påpekade att jag inte fått sakerna...DÅLIGT!




Kantarellpasta på en höft

Idag fick vi spontanbesök av Annies Gudmor och min guddotter som kom för att premiärhälsa på Magda. Vi fick helt enkelt ta vad vi hade i kylen och det blev en riktigt smasksg kantarellpasta. Tänte därför att ni skulle få receptet, men alla ingredienser var verkligen på en höft!

Du behöver (för sådär 3 pers)
2 nävar kantareller
1 burk creme fraiche
1 dl mellangrädde
1 msk messmör
4 enbär (mortlade)
½ msk tomatpurée
1 skvätt viltfond
Lite soja,Massa dill, en klick smör

Gör så här
Stek kantarellerna, lägg till en klick smör. I med grädden och creme fraichen. Tillsätt allt annat och låt småputtra i 5 minuter.


Finaste tjejerna, Magda, Annie, Nora




Sorry att det inte blivit något inlägg...

...det kom en bebis emellan i onsdags.

Det kom något oväntat då hon skulle komma först sådär 2 veckor senare.  Jag som slutade jobba i fredags och tänkte att jag skulle ha lite mental tid att ställa in mig på en ny fas. Vi kom 18.15 till förlossningen och 20.13 var hon född.

Allt har gått perfekt, men utav lite olika skäl var jag ändå tvungen att stanna på sjukhuset 3 nätter, så idag lördag eftermiddag kom vi äntligen hem.

Stolt STORASYSTER kom och hälsade på och livade upp sjukhusvistelsen!


Tänk att min lilla tjej nu känns som hon blivit vuxen nästan....

Hur som, nu ska här bakas och lagas mat för OJ vilken energi jag fick av att bli av med foglossningar, illamående, kilon osv osv. Jag längtar efter att pröva nya recept, baka, fixa och trixa! Så hoppas inte alltför många av er gett upp hoppet om mig under den senaste veckan!




Nybakt äppelkaka med saffran

Bäst att passa på att göra så mycket man bara kan av äpplen nu. Receptet hittade vi på en sida från Postens direktreklam, ni vet den där som man vanligtvis bara slänger.

Du behöver:
½ påse saffran
2 stora ägg
75 smör
1½ dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g riven mandelmassa

3 äpplen
½ dl strösocker
½ tsk kanel



Gör så här:
Sätt ugnen på 175C

Smörj och bröa en form (ca 24 cm).

Smält smör. Vispa ägg och strösocker fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och mandelmassa i en bunke och tillsätt äggvispet. 

Stöt saffran med 1 tsk socker. Tillsätt till avsvalnade smöret och häll det i smeten. Nu häll över i smörjda formen. 

Klyfta äpplena tunt (skalade eller oskalade). Blanda med socker och kanel. Tryck ner klyftorna tätt i formen. 

In i ugnen längst ner ca 45 minuter.  




Hmmm, ser nu att saffran ligger som små prickar. Kanske skulle ha rört om lite bättre, tja så går det då man bakar sent på kvällarna. Tips! Rör ner saffranet ordentligt i smeten;-) (man kan även strunta i saffran om man vill) God var den ialllafall. Lite glass på det hela, eller vaniljsås, men jag ville bara smaka av den lite ikväll, imorgon blir det vaniljglass till för då kommer Annies Gudmor. Hon och min guddotter Nora ska hämta Annie på dagis eftersom det kört ihop sig lite med hämtning just imorgon. Jag är så tacksam att de finns!



Syster Lycklig...

...heter en sån magiskt fin butik här i Stockholm, se HÄR för deras nätbutik. De har alldeles för många fina saker!! Allt från gardiner, vaxdukar till porslin från Green Gate, kakformar, lampor, tvålar osv osv. I veckan så tog jag en myslunch med en mycket god vän till mig. Hon hade med sig detta från Syster Lycklig till mig. En florsockerströare från Green Gate - Har ni sett något finare???

Fick även en fantastisk silikonbakform med blommönster. Man kan både mikra formen och diska den i diskmaskinen. Ska testa något den här veckan! Om ni har något förslag på vad man skulle kunna baka för att få fram mönstret maximalt så snälla tipsa mig! Längtar efter att använda båda. Green Gate ströaren måste ju också verkligen stå framme. Så fin present! Jag har dem fortfarande stående på köksbänken för att de är så fina!



Citron gör susen i mikron



Här kommer tips för att fräscha till mikron på ett lätt sätt.

Gör så här:
Pressa ner ca ½ dl citron, eller lime, i en skål. Fyll på med vatten och mikra på full effekt tills vattnet bubblar. Låt skålen stå i mikron några minuter. Sedan är det bara att ta en ren trasa och torka ur mikron. Tip top rent och fräscht!




Kärleksmums - En riktig mormorskaka ♥


Alla älskar väl kärleksmums! Den känns också sådär mormorsgod, som nybakta kanelbullar, kolasnittar, drööömmmar...

Verkligen den ultimata kakan: lätt och snabb att göra och går nog inte att misslyckas med och alltid uppskattad. Jag älskar också den lätta kaffesmaken på glasyren tillsammans med choklad och kokos. Saken är också att ingredienserna är de man i stort sett alltid har hemma, så lätt att svänga ihop vid spontanfika. Dessutom så går den utmärkt att frysa!
Du behöver:
150 gr smör
3 dl socker
2 ägg
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1½ dl mjölk
4½ dl vetemjöl

Glasyr
50 g smör
3 msk starkt kaffe
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
1 msk kakao
Kokosflingor

Gör så här
Sätt ugnen på 225 C

Smält smör. Vispa ägg och socker vitt. Blanda bakpulver, kakao, vaniljsocker i en skål och vispa snabbt ner i äggsmeten. Häll i mjölken i smälta smöret och blanda ner i smeten. Tillsätt mjöl och vispa lite sakta och försiktigt ihop allt. 

Lägg i bakplåtspapper i långpanna, ca 40x32 cm. Häll i smeten och bred ut så gott det går.


In i ugnen, nedre delen, 10-15 min.

Under tiden gör du glasyren. Smält smör, i med kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Rör till en jämn glasyr. Häll över kakan medan den fortfarande är något varm. Ös på med kokos.



Nöjd hjälpreda. Hon upprepade ungefär 6 gånger "Jag kan inte klara mig utan choklad"





Lammbiffar med smått och gott som honungstzatziki och halloumi

Om jag får säga det själv så gjorde vi en grymt god middag igår kväll! Lammfärsspett med bulgur i, till det ugnsrostade strimlade grönsaker, halloumi och en honungstzatziki - Det ni!! Det var såååå gott

Du behöver
Lammbiffar
500 gr lammfärs
1 lök
1 ägg
1 dl bulgur (kokt)
2,5 dl matlagningsgrädde
2 msk ströbröd
1 msk sweet chilisås
1½ tsk rosmarin (eller timjan)
salt, peppar, smör, olivolja

Ugnsrostat
1 pkt halloumi
Palsternacka, morötter, paprika (så mycket av varje som du själv tycker)
salt, olivolja, timjan, rosmarin

Tzatziki med honung
Se recept HÄR, lägg till 2 tsk flytande honung.  '

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 C

Blanda till tzatzikin och ställ i kylen.

Börja med rotsakerna. Skär morötter och palsternacka i rätt så tunna stavar. Lägg i långpanna och ringla över lite olivolja, timjan och rosmarin, salt. In i ugnen i ca 20 minuter (sen läggs paprikan och halloumin på och biffarna på galler)

Blanda ströbröd med ägg och grädde och låt svälla 5 minuter. Riv lök och och stek lite lätt i smör och olivolja. Rör ner löken i ströbrödssmeten. Blanda ner färs, bulgur, sweet chili, rosmarin/timjan, salt, peppar. Blöt händerna och forma avlånga biffar som är rätt smala. Stek dem på mellanvärme i smör och olivolja i knappt 10 minuter. 

Lägg biffarna på galler, skär paprikan i tjocka strimlor och halloumin i stavar.

Sätt nu ugnen på grill. Lägg till paprikan och halloumin över grönsakerna på långpannan. Sätt in gallret med Lammfärsbiffarna över. Grilla sådär 10 min tills allt fått fin färg.



VOILA!!




Dekorera mera!

Här en sak som jag gillar att göra då man bjuder på middag: Dekorera tallrikarna innan man lägger på mat. Man kan t ex koka ihop balsamico och socker så det blir sirapsaktigt, eller som här lingonsirap. Om ni vill testa så är det enkelt:

Du behöver
1 dl lingon
1 dl sirap

Gör så här
Småputtra det hela i sådär 10 min. Sila lingonsirapen och låt svalna. Använd en sked eller ännu bättre en sån här grej nedan från spanska LéKUé för att fint spritsa ut mönster på tallriken.

Här ser ni en LéKUé grej. Perfekt till dekorationer av alla slag. Du kan t ex lägga i chokladbitar och lägga in den i mikron så smälter den på studs och bara att dekorera tårtan osv. Smidigt och bra!


Annie dekorerade sin och Idas tallrikar.

Såhär kan slutresultatet bli.




Bort med Bananflugor

Vi har fått bananflugor, vilket händer varje sensommar. Man vill ju kunna ha frukten framme. Här är tips på hur man får bort de rackarna.

Tips 1
Blanda lika delar honung/sirap och vinäger i ett eller flera glas. Toppa med några droppar diskmedel. Ställ glaset i köket, eller gör flera glas som placeras ut lite här och där. Diskmedlet gör att ytspänningen går förlorad och då de lockas av det söta druttar de ner i glaset.

Tips 2
Häll lite vin, vitt eller rött spelar ingen roll i glas eller skålar. Bananflugor gillar nämligen vin. Placera ut glasen/skålarna så kommer de dras dit.

Tips 3
Dessutom så måste man varje kväll och morgon hälla kokhett vatten i avloppet i köket, det är nämligen där de lägger äggen, alltså kommer ifrån. Gör det här, tillsammans med ett av ovanstående tips, under 3 dagar så kommer de vara borta en gång för alla.




Knäckig Äppelpaj på ett kick

Igår blev det äppelpaj till efterrätt. Det är överfullt av äpplen i affären nu och man bara måste passa på att göra allt man kan av äpplen. Perfekt att göra knäckig äppelpaj alltså.

Du behöver
4-5 äpplen (eller så mycket du vill beroende på formen)
1½ dl vetemjöl
1½ dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
1 dl socker
150 g smör
1 tsk kanel

Gör så här
Sätt ugnen på 225 C
Skala äpplena och skiva. Fördela jämnt i formen. Rör ihop mjöl, havregryn, vaniljsocker, socker. Skiva ner småbitar av smöret och nyp ihop snabbt till en deg. Smula degen över hela formen. Sikta över kanel. In i ugnen sådär 25 minuter.


Perfekt vilken dag som helst!




Renskavsgryta med messmör och kantareller


Gokväll Gokväll! Vi hade lunchbjudning hos oss idag. Planerad sen hur länge som helst och sen skjuten på, inställd pga av sjukdom osv osv. Äntligen blev den av! Det var ett år sedan vi var hos P ochg M på middag. Ibland blir det så. Det blev renskavsgryta med messmör och kantareller. Till det mos på mandelpotatis och västerbottenost.

Du behöver
Renskavsgryta

500 g Renskav
1 lök
2 dl kantareller
3 dl grädde
1½ msk messmör
2 tsk soja
½ msk viltfond¨
6-8 enbär
smör, salt, peppar, persilja

Mos på mandelpotatis och västerbottenost
1 kg mandelpotatis
1½ dl västerbottenost (riven)
1-1½ dl mjölk (3%)
2 äggulor
2 msk smör
salt, peppar

Gör så här
Renskavsgryta
Stek lök, skav och kantareller i smör i stor gryta. I med grädde, soja, fond, messmör och mortlad/krossade enbär. Låt koka ihop sådär 10 minuter. Salta och peppra och i med mycket persilja.

Mos på mandelpotatis och västerbottenost
Koka potatisen. Kom ihåg att mandelpotatis ska koka kortare tid än annan potatis. Pressa kokta potatisen. Smält smöret, i med mjölken och värm lite. Tillsätt smörmjölken varsamt till pressade potatisen. Rör ner äggulor. Salta, peppra. Vänd ner riven ost.

P och M. Vi träffade dem och deras fina dotter då vi var i Thailand för sådär 1½ år sedan. Roligt när man kan hålla kontakten även om det går så lång tid emellan.

Vi fick sötaste presenten av dem.

Rosa/lila flingsalt (färgat med rödbeta) med charmigaste salthållaren och skopan till. Roligt att ställa fram på bordet. Påsen var från Village, så det är nog där man kan hitta allt. Verkligen perfekt gå-bort-present! 

Ps. Till efterrätt blev det....se imorgon:-)



Fixa egna Krutonger

 

Jag älskar krutonger i sallader och soppor, det blir så mycket matigare. De godaste krutongerna är hemgjorda. Så fort du har ett gott bröd som blivit lite torrt och/eller du vet att du inte kommer hinna äta brödet innan det blir dåligt - GÖR KRUTONGER!

Vi hade ett Berliner Brot hemma som hade blivit torrt, det är ett sånt supergott bröd att krutonger på det blir rena lyxkrutongerna. 


Jag hade så mycket bröd att jag gjorde krutongerna i 3 omgångar i stekpannan med olika smaksättningar.

Gör så här:
Skär brödet i relativt stora kuber. Knaperstek kuberna i   t ex någon av följande:

* 1½ msk smör + 1½ msk rapsolja + 1 pressad vitlöksklyfta
* 1½ msk smör + 1½ msk olivolja + 1 pressad vitlöksklyfta + 1 msk dill
* 1½ msk smör + 1½ msk rapsolja + ½ tsk tryffelsalt

Stek dem gyllenbruna. Häll dem sedan på ett bakplåtspapper på en plåt där de får stå över natten. Häll över dem på burkar. Så nu är det bara att göra salladen eller soppan:-)

Vanliga med rapsolja+smör+vitlök nederst och olivolja+smör+vitlök+dill överst. Min sambo tyckte de var så goda att han åt upp 1/4 av alla krutonger. Jag åt också några...



Alexandras Fuskotto - Yummie Yummie


Ikväll gjorde vi en quick fix risotto MATVETE. Receptet kommer från Alexandras härliga blogg Kärlek på tallrik. Hon har en helt underbar vegatarisk blogg, missa den inte (även om ni som jag inte är vegetarianer). Den här Fuskotton som Alexandra kallar den är suveränt god och går snabbt att göra. Vi kommer verkligen göra den snart igen.

Jag har ändrat receptet till att passa till 4 pers.

Du behöver:
6 port matvete
2 små rödlök
3 vitlöksklyftor
runt 16 champinjoner
10 soltorkade tomater
1½ dl matlagningsgrädde
1-2 dl parmesan (efter smak)
peppar
ev färsk krydda att servera med

Smör att steka i

Gör så här:
Börja med att koka matvetet i ungefär 15 minuter om du inte använder färdigkokt. Jag kokade mitt tidigare under dagen. Om du har en grönsaksbuljongtärning över, låt den gärna koka med!

Hacka lök, vitlök och skiva champinjonerna. Fräs allt i smör tills det fått nog med färg. Tillsätt matvetet och de soltorkade tomaterna och låt allt bli jämnvarmt.

Rör i matlagningsgrädden och låt koka någon minut på svag värme.

Riv parmesanen och tillsätt den, hur mycket är helt upp till dig, men glöm inte att spara lite till dekorering!


Tack Alexandra för receptet! Det var riktigt riktigt gott!!



Hur många lingon finns det i världen och ostbricka

Häromdagen hade vi filmkväll. Hur många lingon finns det i världen blev det. Vilken varm, rolig, sorglig och helt helt underbar film, ge den en chans. Min sambo var tveksam i början av filmen men omvändes. Rekommenderade den till min kollega, men han är nog fortfarande tveksam. Men tro mig, om ni är det minsta tveksamma, den är OEMOTSTÅNDLIG. Fast man kommer nog gråta lite (eller mycket om man är sådär extra blödig som jag är just nu)

Ostbricka är väl bland det godaste som finns! Älskar det, men saknar rödvinet och kittostarna. Gillar ju krämiga ostar. Det är verkligen det jag längtar mest efter EN RIKTIG OSTBRICKA med RÖDVIN eller PORTVIN till.


Men lite godis blev det allt....




Lookie lookie...


...vad jag fick av sambon i födelsedagspresent! Ni kanske kommer ihåg att jag skrev att jag var så sugen på att köpa tårtfatet och glasen från Kosta Bodas serie Mine som såldes på toppensajten Campadre? Jag köpte dem inte pga att jag precis köpt bort mina pengar på Campadre då de hade Agneta Livijn kampanj. Men nu fick jag ändå Kosta Boda sakerna! De hade kommit igår (drygt en vecka efter min födelsedag) så i morse fick jag frukost på sängen i ottan, tillsammans med presenten. Bra start på dagen!!



Så otroligt fint kakfat och glas, ser så där frostigt vintrigt ut! Glasen tänker jag använda även till desserter och snacks och jag LÄÄÄÄNGTAR efter att använda allt!




Kycklinggryta med vitlöksCantadou

Det här är en sån smidig rätt som smakar fantastiskt. Den har gjorts tidigare och finns på bloggen HÄR. Receptet är det ursprungliga, men idag hade vi bara två kycklingfileer till oss 3 och det var precis lagom. Vi hade heller ingen persilja hemma så det blev gräslök istället, hönsbuljongen blev idag grönsaksbuljong. Variation förnöjer och förhöjer:-). Supergott med Cantadouost med smak av vitlök och en massa champinjoner och purjo.

För 4 port

4 kycklingfiléer
150 g champinjoner
1 purjolök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1½ dl vatten
1 hönsbuljongtärning (eller dylikt)
2½ dl matlagningsgrädde
125 g cantadou vitlöksost (1 burk)
1 krm salt
1 krm vitpeppar
hackad persilja

Strimla filéerna. Skölj och skiva svamp och purjo. Stek kycklingen i en stekpanna sådär 5 min. Lägg över i gryta. Fräs därefter svamp och purjo i lite smör.

Vispa mjölet i grädden. Häll i grytan. Tillsätt vatten, buljong, ost och kryddor. Låt allt koka upp under omrörning. Låt koka 3-5 minuter. Strö över (eller ner) persilja.



Medan jag lagar maten ser det ofta ut som ikväll, en liten typ sitter med, helst på köksbänken. Idag läste hon den fina kokboken jag fick av min vän häromveckan. Hon tyckte vi skulle göra alla recept i boken:-)





Tv kanalen Disney Junior lanseras med storkalas



Denna helgen har det blivit kalasande hela helgen. Idag var vi nämligen på lanseringen av kanalen Disney JuniorMariott Courtyard. Magiskt roligt hade barnen! 2 festsugna typer.


Det var en massa roliga stationer för barnen med pirater. De fick roliga uppdrag och för varje utfört uppdrag en guldpeng.


Så goda smoothies på hallon, björnbär och jordgubb fanns det och fruktsallad.

Vi hade liten matpaus med RM med familj. Vilken lyx att få träffa dem både lördag och söndag!Zack hade en sån fin tröja på sig från Mini Rodini,kika här.

Barnen åt varmkorv.


De fick också till sin förtjusning varsin fin goodiebag med saker från bl a Disney, Lego och Fisher Price.



De fick också träffa Mimmi :-)




Parmesanpanerad kyckling med ratatouille


Denna rätt planerades till i fredags men då var jag sååå trött att det bara blev rester. Igår lördag gjorde vi den, och den var sååå värd att vänta på! Ratatouille passar perfekt med parmesanpanerat! Rataouille är nostalgi för mig för jag gjorde det jämt då jag bodde i Malmö och alltid köpte berg av grönsaker på Möllevången.

Parmesanpanerad kyckling (4 pers)
3 kycklingfileer
4 dl parmesan (fint riven)
4 ägg
lite vetemjöl
salt, peppar

Ratatouille (4 pers)
1-2 squash
1 aubergine
2 paprikor
2 vitlöksklyftor
1-2 lökar
4 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
400 g krossade tomater
1 kruka färsk timjan
salt


Gör så här
Dela var och en av fileerna i två delar, så det blir 6 smala fileer. Banka ut dem lite med t ex en mortelstöt. Vänd dem i mjöl och lägg dem att vila på ett fat. Medan ratatouillen puttrar i grytan så fortsätt med kycklingen. Vispa upp ägg och blanda ner finrivna parmesanen. Vänd fileerna i ostblandningen och stek gyllenbruna på medelhög värme. Det ska vara rikligt med smet.  

Fortsätt med ratatouillen eftersom den ska puttra ett bra tag. Skär vitlök och lök i småbitar och stek i olivoljan i en rymlig gryta i sådär 10 min på låg värme och med locket på. Skär resten av grönsakerna i större bitar och lägg i grytan. Häll på rödvinsvinägern och låt allt småputtra under lock i 20 min. Tillsätt krossade tomater och låt koka 5 min. Lägg upp och strö över massor med färsk timjan!



Servera! Notera att min nyttiga stil håller i sig:-)




Kalaskul

Vi var bjudna på kalas idag, Zack fyllde hela 3 år! Det var en exlusiv liten tillställnig och Annie var specialinbjuden av Zack. Smickrande! Självklart blev det supergoda cupcakes.

En bajstårta hade hon fixat till oss som var så god. Jag gjorde en till Annies 3 års dag också, se HÄR. RM gjorde sin med digestivekex, jag gjorde min med mariekex, så det var roligt att smaka en variant av den:-) GOTT!

Födelsedagsbarnet Zack och Annisen. Zack fick Annies favoritfilm Pippi på rymmen. RM är själv inte uppvuxen med Astrid Lindgren och har varit lite anti mot hennes klassiker så nu har aktion Astrid Lindgren inletts, he he.

Oj, vad hon hade fixat med sååå fina fiskdammspåsar! Verkligen den finaste någonsin.

Det var fint sugrör, leksak, träbokstav med varje barns speciella bokstav, Voltaires Berry Boost och lite smågodis.

Vilken lyx när ens barn får röja runt och man slipper städa!!!!



Ute på stan med matidolen och ny kokbok med hem


Åt spännande middag på stan med matidolen i förrgår. Tyvärr glömde jag kameran :-( Vi åt iallafall på Ramen Ki-Mama inne i stan. Deras special är nudlar i olika slags buljong med massa annat. Jag tog nudlar med buljong tillsammans med färs- och räkknyten. Gott och så mättande.

Det var länge sedan vi träffades bara hon och jag så det var underbart att sitta och prata. Hon hade med sig så fin present till mig också. Hon är ju som jag redan skrivit fantastisk på matlagning. Jag fick finfina praliner från Kahls (som jag sparar till The Killing ikväll:-)) och en sån fin bok Laga mat TILLSAMMANS av Sara Begner:



Vad tror ni om Cornflakes- och Kokospaj med bär?


Eller Lasagne med Tacokyckling?

Jag som älskar att laga med min dotter! Annie är så matlagningsskadad nu att hon i de allra flesta fall föredrar att laga mat med mig framför att leka på sitt rum. Hon drar stolen till köksbänken och rör, smakar, vänder i stekpannan, kryddar. Jag har alltid låtit henne vara med också, även fast smet osv ibland hamnar på golvet och maten överkryddas. Men det för ju även med sig att hon äter det mesta! 

Brukar ni som har små eller stora barn låta barnen vara med i matlagningen?




Grönsaksrösti eller grönsaksplättar

Har tänkt bli lite nyttigare nu. Efter mitt senaste besök hos barnmorskan då det visade sig att jag gått upp 30 kg så har jag både köpt gymkort och hållt mig borta från chips och pommes. Det gäller att skärpa till sig PRONTO. Alltså blev det grönsaksplättar idag! Passade också perfekt då min mamma var här i helgen med alla dessa härliga grönsaker från sin kolonilott:-)

Du behöver (till ca 3 pers):
300 g rivna grönsaker (squash, potatis, morötter)
2 ägg
2dl vetemjöl (knappt)
salt, peppar

Gör så här:
Vispa ihop mjöl och ägg. Salta och peppra. Tillsätt grönsaksrivet och blanda om. Klicka ner i stekpanna eller ännu bättre plättlagg. Stek gyllenbruna på båda sidor i lite olivolja.

Gott till: creme fraiche med massa fetaost och lite färsk timjan och god kabanoss!

Annie tyckte verkligen om grönsaksplättarna. Som ni ser har hon sitt egna tallriksupplägg. Sås är lite känsligt och får inte komma för nära resten av maten.






    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin