Vinn kakformar i retrostil!

Nu ni, nu blir det äntligen en tävling här på bloggen! Ni kan vinna det här underbara kitet med 4 formar och en spritspåse som kommer från Tehuset JAVA. Roligt med lite annorlunda kakformar, eller hur? Tycker de ger lite sådär amerikansk retrostilkänsla. Man kan såklart använda dem till annat än just pepparkakor också.

Jag testade direkt att baka med de nya formarna, gillar verkligen dem.

Vad ska ni då göra för att få hem det här kitet?

I kommentarsfältet skriver du ner var Tehuset JAVA har sina butiker (svaret på frågan hittar du på deras hemsida http://www.tehusetjava.se/). Motivera även varför just du ska vinna dessa fina kakformar. Glöm inte att fylla i din mailadress i mailadressfältet så att jag kan kontakta dig om du vinner! Tävlingen håller på i en vecka så att du hinner få hem formarna i tid för julbaket. Tävlingen avslutas därför på onsdag 7/12 kl. 17.00.



Vi började med en pepparkakshand....

Så då är årets pepparkaksbak igång! Som, speciellt Annie har LÄÄÄÄNGTAT så efter. Vi började i liten skala med att baka en pepparkakshand och lite annat. Jag passade även på att göra delarna till pepparkakshuset.

Dessa händer är tradition och Annie älskar att göra dem. Jag använder en vass kniv för att skära ut, annars blir kanterna inte så bra. Sen får man putsa till kanterna lite här och där.

 




Pasta med 3 sorters ost, valnötter och ruccola

Här en riktigt god pasta som vi hittade i senaste Elle mat & vin. Vi bjöd min kära kära moster och min yngsta kusin Matilda på den. Sånt här finbesök skulle man vilja ha varje vecka minst. De bar och bar på Magda vilket är underbart då jag bär henne hela dagarna eftersom hon är kolikbarn och MÅSTE bäras hela tiden (tycker hon). Så det var skönt att armarna fick lite egentid.

Du behöver
1 paket Mezze Maniche
250g Mascarpone
1 msk vitvinsvinäger
1 dl riven parmesanost
100 g Gorgonzola
1 dl valnötter
salt, svartpeppar, ruccola, olivolja

Gör så här
Koka pastan. Värm försiktigt Mascarponeosten och tillsätt vinäger, salt, peppar. Blanda med den varma pastan. lägg upp i på stort fat eller på 4 stora tallrikar. Strö över parmesan, gorgonzola, valnötter och toppa med massa ruccola, olivolja och svartpeppar.

Magda trvides utomordentligt hos sin underbara gammelkusin :-)




Persikoclafoutis med vaniljglass

Här är en kaka som smakar mandelmassa pga av mandelmjölet. Du kan ha i nästan vilken frukt eller vilka bär som helst. I frankrike där kakan är vanlig har de ofta körsbär eller plommon. Jag skulle nog haft den inne i ugnen sådär 10 min till för den var kladdig som bara den i mitten, fast smeten var makalöst god tyckte både jag och Annie.  

I det här receptet så är ingredienserna efter vikt, vilket inte är något problem då man har en köksvåg. Kan verkligen rekommendera den som vi har! Det är så smidigt att väga ingredienser.


Du behöver
190g mjölk (3%)
40g äggula
40g socker
15g maizena
160g mandelmjöl (eller skållade och mixade mandlar)
160g florsocker
160g smält smör
20g maizena
2 ägg
1 stor burk persikor

Gör så här
Sätt ugnen på 175 C

Koka upp mjölk samtidigt som du vispar äggula, socker och maizena i en bunke. Slå den heta mjölken över äggvispet. Häll tillbaka altl i kastrullen och koka upp under kraftig omrörning. Ta från plattan då det är en tjock kräm. 

Blanda i allt annat (men inte persikorna).

Smöra en ugnsfast form. Häll i smeten. Lägg i persikorna. Grädda i cirka 40  minuter till den är gyllenbrun. Den ska vara lite lätt kladdig inuti.


Pudra över florsocker (Vilket jag glömde)

Passar suveränt med vaniljglass eller vaniljsås!  



Nå, vad tycker ni om årets glögg?

Alltså, jag är besviken...Jag tyckte det lät så spännande med glögg med kaffesmak. Men platt fall, tyvärr. Varken jag eller min sambo tyckte om den.

Vad tycker ni? Är den god? Vilken har varit den godaste genom åren? Min favorit är inte någon av Blossas glögg utan en vi testade förra året: Kiviks Äppelglögg med saffran, den var galet god. Försökte hitta den på Systemet idag, men de har den inte...uhhhh...så trist. De hade bara en alkoholfri äppelglögg. Finns det någon annan som är sådär galet god?




Härlig Hallontårta

En hallontårta som smakar maaassssa hallon! Om ni inte snöat inte enbart på julgodis, saffran och pepparkakor nu så rekommenderar jag denna hallontårta Faktskt så åt vi den samtidigt som vi bakade saffansbullarna. Perfekt!

Du behöver
2-2½ dl hallon (alt hallonsylt)
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1½ tsk bakpulver
125 g smör
1 ägg
1 ägg till pensling

Gör så här
Sätt ugnen på 200 C

Blanda vetemjöl,socker, bakpulver. Skiva ner smöret. Nyp ihop till en deg. Tillsätt ett ägg. Jobba ihop till en deg. Ta bort en fjärdedel. Kavla ut degen och lägg i pajform med löstagbar kant (ca 24 cm). Lägg i hallonen (eller sylten).

Resten av degen kavlar du ut och skär i längder eller tar ut med sporre. Lägg i fint mönster. Pensla med 1 ägg.

Grädda i cirka 20 min. 

AVNJUT




Julbord på IKEA - Vad tror ni om det?

Provsmaka IKEAs julbord med Tina Nordström

Jag är så sugen på att testa IKEAS julbord. Det är Tina Nordström som är årets julbordskock. Det bådar gott! Det ska vara ett traditionellt julbord men med lite 'rockiga smaker' t ex så är julskinkan kryddad med stjärnanis och Ris a la Malta med mynta- och solrosströssel och hon har gjort en Ramlösasill dessutom. Låter rätt spännande, men man får inte ta ut svängarna FÖR mycket då det är julmat tycker jag.

Det serveras fram till 23 december från kl 15 varje dag. Om man är Family medlem så kostar det 99 kr!! Annars 199 kr.  

Om det är någon som har testat så snälla berätta vad ni tyckte!




Saffranspotatis med chorizo, lök och oliver

Saffran ska man passa på att ha i både bak och mat. Den här rätten sköter sig finfint själv, så det är en perfekt fredagsrätt då man kommer hem trött men ändå vill ha den där helgkänslan.

Du behöver
1 kg potatis
200ml kycklingbuljong
2-3 lökar
1 stor nypa saffran
400 g chorizo
1 burk svarta oliver
(persilja)

Gör så här
Sätt ugnen på 200 C

Skala och skiva potatisen i stora klyftor. Gör likadant med löken. Lägg i ugnsplåt så de ligger tätt men inte ovanpå varandra. Häll varm buljong över saffranet och rör om, häll allt över grönsakerna. Ställ in i ugnen i sådär 45 minuter. Rör runt med jämna mellanrum. Efter sådär 20-25 min så lägger du till korven i större bitar och häller över oliverna. 

Det är klart då potatisen känns lagom mjuk och vätskan gått in i potatisen. Det kan dock vara lite vätska kvar så det blir saftigt. Strö över lite färsk persilja.

Hugg in!



Lite inspiration till glöggminglet


Förra året blev det en del glöggmingel och här kommer lite tips till det som blev våra favoriter


Skinktapas med glöggmarinerade plommon och lite senap. Supergott! Ingen jul utan dessa små munsbitar!

Saffransfräst Halloumi - Fint gul och bra småplock  

Varma krustader med cheddar och apelsin - farligt goda! Jag kan äta hur många som helst, och det verkar alla andra också kunna.



Kanelmandlar och porslinsstjärnor


Måste bara tipsa om GRANITS kanelmandlar och porslinstjärnor. Porslinsstjärnorna köpte jag förra julen på GRANIT och jag älskar dem. Tänkte först att de var julskålar, men jag har använt dem hela året till smått och gott. De kostar bara 25 kr styck och de finns fortfarande på GRANIT.


Annie fick syn på dessa kanelmandlar då vi var i butiken och undrade pinsamt nog om hon kunde få smaka. Det fick hon. Dom öppnade en påse så både hon och jag fick smaka. De är verkligen toppengoda: Mandlar insvepta i ett tjockt lager choklad och rullade i kanel. Köpte dem i fredags och de var slut på lördag förmiddag.




Saffransbullar med mandelmassa och en skjuts sprit


Ja, då var det dags! Nu blir det till att baka och fixa. Först ut var såklart saffransbullar. Dessa är klassiker hos oss och blir saftiga av mandelmassan och speciella med kardemumma och en skvätt sprit i. FAVORITER.

Du behöver (för sådär 20-25 bullar)
1 påse saffran (0,5 g)
1 msk sprit (rom, konjak eller vodka)
½ tsk salt
75 g smör
3 dl lättmjölk
25 g jäst (för söta degar)
1/4 burk Kesella (10%)
1 dl strösocker
1 litet ägg
8-10 dl vetemjöl

Fyllning
50 g smör
½ tsk stött kardemumma
200 g mandelmassa

Pensling
1 ägg
hackade nötter
pärlsocker

Gör så här
Stöt saffran med salt. Tillsätt spriten. Låt stå sådär en halvtimma.

Smält smöret och häll i mjölken. Se till att det blir fingervarmt. Blanda nu ner saffransvätskan. I en bunke smular du ner jästen. Häll över saffransmjölken. Rör ordentligt så att jästen löser sig. Tillsätt kesella, socker, ägg och nästan all mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt så mycket mjöl som det behövs. Jäs under duk ungefär 50 minuter.

Knåda ihop degen.





Kavla ut en stor rektangel. Bred över smör med kardemumma. Använd osthyveln för att hyvla över tunna skivor av mandelmassa så att hela rektangeln är täckt med skivorna. Rulla ihop. Skär i sådär 2-3 cm tjocka skivor. Lägg pappersformar i muffinsplåtar och lägg i skivorna.






Sätt ugnen på 250 C. Jäs ungefär 30 min under duk.

Pensla på ägg och strö på pärlsocker och nöthack. Grädda cirka 8-10 minuter.



Check på den!




Det lackar mot jul - Lite baktips!

Nu ska här bakas och fixas. Äntligen är det snart jul, bästa högtiden. Det kan väl inte bli mysigare än pyntat, ljus överallt och lukten av nybakade pepparkakor. Har ni börjar baka och fixa än? Här är lite tips på mina favoriter från förra julen. I år hoppas jag att jag kan lägga till några nya favoriter:


Pepparkakor deluxe görs snabbt och enkelt och smakar himmelskt. Gjorde flera satser och de gick åt.



Glöggkakan så otippat jättegod.


Ingen jul utan Skumtomtefudgen! I år blir det till att göra den på nya smaken med polka.


Eller den här chokladfudgen, som jag åt och åt utav. Sådär gammeldags god.


Marshmallowscrisp - amerikanskt gott!


Midvintertårta med hallon, vit choklad, apelsin, färskost, vaniljglass mm. Den åt vi på juldagen. Gjorde den två gånger.


..och små glöggpepparkakor förstås.




WeRFamily Event


Var på ett event med min vän RM på eftermiddagen. Det var Loppi som anordnade ett WeRFamily event. Bland annat intervjuade de Hannah Graaf, Linda Skugge och Cecilia Blankens på scen om deras bloggande. Verkligen intressant.


Tehuset Java bjöd på mycket gott te, kakor och kolor. Tyvärr så var jag tvungen att byta på Magdisen precis då fikapausen var så jag hann bara smaka lite. Men istället fick jag med mig några påsar hem, SNÄLLT. Jag kan inte sluta lukta på det teet som heter Lundate. Ska testa det så fort som möjligt.


Min vän Rose-Marie som är den bästa vän man kan tänka sig. Det är alltid så roligt att göra saker med henne och hon är en riktig vitamin för en trött nybliven mamma.
Jag pratade även med Hannah Graaf lite. Hon är verkligen en otroligt sympatisk person. En sån där person som man känner att man skulle vilja ha som vän.




Cadbury's Rocky Road - Tala om godischoklad


Kan ni tänka er choklad med marshmallows, körsbärsgodisar, jordnötter och kokos! Jag fick den här chokladen i ett paket från underbara Katarina på Hovkonditorn. Det här var förvånansvärt en choklad som växte. Jag är alltid lite skeptisk med choklad med för mycket smaker., så vid första tuggan var det lite tveksamt. Men den var så intressant och ovanlig i smakkombinationen att jag inte kunde låta bli den. Annie hon var helt galen i den. Så vid de sista bitarna slogs vi nästan om chokladen. Så spännande också med körsbärssmak i choklad. 


Annie, Magda och vi önskar alla en fantastiskt fin helg!




Fredagstipset - Häll champagnen över osten


Jag älskar ju ost. En av de bästa ostarna jag vet är Langres. Det är en fransk ost som tillverkas i Champagnedistriktet. Rätt dyr, men rätt stor och mäktig att det räcker med den som fredagsmys. Ja, och när jag tänker efter så är den inte dyrare än någon påse chips och en stor påse lösviktsgodis, men tusen gånger godare och festligare. Helt klart lite annorlunda.

Grejen med den här rätt fula osten är att du tar ut den ur kylen cirka 1 timma innan du ska äta. Häll på sådär 1 dl champagne över osten och låt den stå. Osten suger upp champagnen. Du kan ta det som hamnar utanför och ösa över igen. Champagnen gör att den börjar flyta ut och blir krämigare i smaken - Helt ljuvligt. Sen kan du dricka resten av champagnen - Två flugor i en smäll.

Nu är det så att du egentligen ska ha riktig riktig champagne, men proffset i ostdisken rekommenderade en fransk mousserande som var hur god som helst, Crémant De Bourgogne. Smakade väldigt champagnigt. Denna mousserande finns även i Rosé som går lika bra att hälla över.



Det blir verkligen fredagsmys med den här osten överöst med champagne och några kex och lite surdegsbröd




Chevré och parmesangratinerad bakpotatis med plommonspäckad karré och till det plommonsås

Här har ni en riktig söndagsmiddag: Chevré och parmesangratinerad potatis med plommonspäckad karré och till det en härlig plommonsås på rödvin och katrinplommon -MUMS!

Den plommonspäckade karrén latade vi till det och köpte på ICA minsann. Man ska inte vända helt ut och in på sig själv. Men potatisen och plommonsåsen gjorde vi såklart!

Potatis med chevré och parmesan:

Du behöver
Bakpotatisar (räkna med 1-2 halvor per person)
Chevré
Parmesan
vitlök,salt,kryddor

Gör så här
Sätt ugnen på 200 C

Räkna med 1-2 bakpotatishalvor. Baka potatisen färdig i ugn eller micro (tar ca 15 min på effekt 600). Dela och gröp ur potatisarna. Häll det urgröpta i en skål Blanda i getost/chevré, salt, pressad vitlök och kryddor/örter (vi tog rosmarin). Rör ihop allt och lägg tillbaka i skalen. Toppa med en massa riven parmesan.

Gratinera i ugnen till de är härligt bruna (ca 15 min)

Plommonsås

Du behöver
3 dl vin
5 katrinplommon
2 msk honung

Gör så här
Skär plommonen i bitar. Häll vin och honung i kastrull. Tillsätt plommonbitarna. Låt allt småputtra tills endast hälften återstår. (tar lite tid, sådär 20 min). Mixa allt så det blir en slät sås.

Himmelskt god middag!




Hello Kitty kakor

Jag och Annie bakade de sötaste Hello Kitty kakor som du kan tänka dig! Hon fick kitet med allt i från en vän till mig. Tyvärr är det köpt i Barcelona, men har du barn och ser det någon annanstans så KÖP! Det var så uppskattat och så rolig bakning.

Så här fint kom det förpackat. I fanns pulvermix till kakor, glasyr, 2 formar och ark med små Hello Kittisar och rosetter (ätbara) som sattes på glasyren.

De söta formarna


Att baka och laga mat med Annie är bland det roligaste jag vet. Men man måste verkligen ha tålamod och låta köket bli ett katastrofområde då barnet/barnen är med. Annie är nu så intresserad av allt som har att göra med matlagning och baka och hon kan så mycket. Det senaste hon lärt sig är att knäcka ägg, men visst hamnade äggen ett antal gånger på golvet innan det blev rätt. Man måste se det hela långsiktigt och vad gör det väl att man får ta fram dammsugaren och moppen och att halva påsen mjöl användes istället för 2 dl (och att en del av mjölet satt i hennes hår).



Festlig potatispaj

Vi har fortfarande en herrans massa potäter från dem vi fick av min systers svärföräldrar. Hitintills har det blivit kroketter, mos, ugnsrostade potatisar, kokta potatisar och nu en underbar potatispaj som är åt gratänghållet. Ni måste verkligen testa den för den är så krämig och god att man inte kan sluta äta den. Vill du kan du ha i skinka, bacon, olika kryddor. Den passar suveränt till all slags kött, vi åt den med karré. Men jag skulle kunna äta den precis som den är också.

Du behöver
1 färdig smördeg från affären, helst rund och färdigkavlad
1 kg potatis
4 dl matlagningsgrädde
3 ägg
1 msk dijonsenap
1 dl ost (gärna västerbottenost)
1 nypa socker
1 nypa svartpeppar
1 tsk salt

Gör så här
Sätt ugnen på 200 C

Tryck lätt ut smördegen i en form med löstagbar kant som är cirka 23 cm. Skala potatisen och skär sedan i skivor. Vispa ägg, grädde, peppar, socker, salt och senap. Häll i potatisskivorna för att sedan ta upp dem och lägga ner dem i formen. Häll över smeten. Strö den rivna osten över pajen.

Ställ in i ugnen, rätt långt ner. Det tar ca 1 timma för den att bli klar.




Egen müsli är bästa müslin

Har gjort min favoritmüsli. Det är smidigt och lätt som bara den och MINST lika gott som köpemüslin, eller den är godare faktiskt. Du kan ha olika kryddor. Jag älskar ju kanel så jag använder helst kanel, men runt jul brukar jag göra pepparkaksmüsli med en påse pepparkakskrydda. Du kan ha vilka slags torkade frukter som helst. Jag har ibland dadlar, aprikoser, tranbär eller fikon. Inga konstiga tillsatser, bara nyttigheter och billigt blir det.

Du behöver
6dl havregryn
1dl sesamfrön
½dl rårörsocker
1dl pumpakärnor el solrosfrön
1 dl vatten
½tsk salt
3 msk kanel
1dl vatten
½dl rapsolja
1dl russin
1 påse hackade hasselnötter. (eller hela nötter om man inte har småbarn hemma)


Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda allt utom vatten, olja och torkad frukt och rör om ordentligt. Blanda samman olja och vatten, häll det över grynblandningen. Häll blandningen på en långpanna. Rosta mitt i ugnen 25-30min. Rör om då och då för att undvika att det bränns eller blir ojämn färg. Blanda i russinen och de hackade nötterna när muslin svalnat.

Förvara torrt i burk med lock.




Uppskattad Thaipanna

Quick fix thai! Fick hem en sådan här finfin kastrull med smått och gott. Det gick verkligen snabbt att göra den. Vi stekte på 2 kycklingfileer i bitar tillsammans med broccoli och paprika. Sen var det bara att tillsätta burken. Jag var lite orolig att det skulle vara för starkt för Annie, men hon åt som bara den. Hon bad flera gånger om mer sås. Vi tyckte alla om den och jag kommer göra den igen. Kanske plussa på med en handfull cashewnötter.


Om ni går in på Arla.se så kan ni vinna en resa till Thailand. Man ska svara på någon fråga och berätta sitt bästa matminne. Jag kommer definitivt göra mitt bästa för att vinna. Oj, vad jag skulle vilja vinna den resan!!




Nybakt direkt på morgonkvisten

Finns det något bättre än nybakta brödbullar på morgonen? Näää! Men man vill ju inte gå upp 5 på morgonen för att få nybakta bullar. Då gör man så här, man kalljäser dem. Man svänger ihop dem på kvällen och ställer in dem i kylen på en plåt. Direkt på morgonen tar man ut plåten och låter dem stå en stund och sen in i ugnen. Så, varma goa bullar lagom till frukosten - LYX! 

Du behöver
25 g jäst
5 dl kallt vatten
1½ dl vetegroddar
2 tsk salt
10 dl vetemjöl
sesamfrön/solrosfrön

Gör så här
Rör ut jästen i vattnet. Häll i resten av ingredienserna. Degen ska vara rätt kladdig. Häll lite olivolja på händerna och gör bollar. Lägg dem på bakplåtar med bakplåtspapper (eller smörade och mjölade plåtar). Strö över sesamfrön eller solrosfrön. Lägg över en kökshandduk och in i kylen över natten. 

På morgonen tar du ut plåten och låter den stå ca 30 min i rumsvärme. Sätt ugnen på 250 C. Sätt in plåten 15 min. NYBAKT!

 


Uppskattade bullar!




Piroger ikväll?

Vi gjorde piroger! Det är ju verkligen supergott. Dessutom kan man ha vad som helst i dem. Jag bara undrade
varför gjorde vi inte dessa i somras, de är ju perfekta på picnic. De går också jättebra att frysa, så bara att ta ut ur frysen och direkt ner i picnickorgen. Man kan också göra dem någon dag innan och bara värma upp i ugnen. Eller varför inte ha dem på barnkalaset, brunchen, buffébordet. Oändliga möjligheter med piroger.

Annie går ju på dans på lördagar och efter är hon så hungrig och det tar en stund att ta sig hem eller man bestämmer sig för att göra annat på stan, då är det ju läge att ta med piroger. Så jag rekommenderar er verkligen att fixa till lite piroger inte bara till kvällsmaten utan att ha med på aktiviteter för stora och små.

Du behöver
Deg
½ pkt jäst
1 tsk salt
3 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 ägg
9 dl vetemjöl (ungefär)

Fyllning
2 lökar (röd eller gul)
300 g köttfärs
5 msk tomatpuré
1 buljonggrej
svartpeppar, ägg (t pensling)

Gör så här
Börja med degen. Smula ner jästen i en bunke med lite av vattnet och salt. Tillsätt resten av vattnet, olja och ägg. Sen dags för mjölet. Rör ihop till en deg och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Gör fyllningen medans den jäser.

Sätt ugnen på 225C
Finhacka lök och stek i pyttelite smör. I med köttfärsen och stek på. Tillsätt allt det andra och låt småputtra utan lock i sådär 15 minuter. Låt svalna.

Lägg bakplåtspappaer på plåt. Knåda degen lite lätt. Kavla ut och skär i fyrkanter, sådär 15cm x 15cm. Klicka ut 3-4 msk fyllning på varje. Klistar kanterna genom att antingen ta lite vatten på fingret och lätt blöta kanterna och trycka ihop med gaffel. (Alternativt kan du ta lite uppvispad äggvita och pensla på och sedan trycka till).

Låt pirogerna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Pensla med ägg. Grädda i ugn sådär 15 minuter tills de blir gyllenbruna.

Det spelar verkligen ingen roll hur formen blir som ni ser:-)

Ps.Perfekta nattsnacksen kan jag intyga dessutom. Hann äta två då jag satt sent på kvällen vid datorn och skrev in detta inlägg.



Risotto med pumpa och kantareller!


Nu när pumporna har haft sin glanshelg så kan man nog få tag på pumpa i affären till bra pris, så varför inte testa lite pumparecept? Jag är själv kass på pumpa i mat, vet inte riktigt vad man gör med dem. Smakade en gång pumpasoppa som var så god och har alltid tänkt att nästa höst ska jag göra pumpasoppa och så blir det aldrig av.

Nu fanns det iallafall ett recept på risotto med pumpa och kantareller i senaste Elle mat & vin. Jag velade fram och tillbaka om det var en bra idé med pumpa i risotton, men till sist bestämde vi att vi skulle testa. Det blev faktiskt riktigt gott och nu ska jag testa lite mer med pumpa. 

Du behöver
300 g pumpa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 g avorioris
1 dl torrt vitt vin
1,3 dl varm höstbuljong
2 dl parmesanost
olivolja salt, peppar

500 g kantareller
25 g smör
ruccola
hyvlad parmesan

Gör så här
Skär pumpan i tärningar, finhacka löken, pressa vitlöken. Häll i olivolja i en vid kastrull och ner med pumpa, vitlök, lök och ris. Fräs några minuter, men det ska inte ta färg. I med vinet och hälften av buljongen. När vätskan nästan kokat in så tillsätter du ytterligare 1-2 dl buljong. Rör och rör och rör! Låt sjuda under lock i cirka 15-20 min. En bra risotto ska inte rinna, men närapå. Den ska vara mjuk men ändå med en kärna. Ta kastrullen från värmen och pyttsa i parmesanen. Salta och peppra.

Rensa svampen och stek på i smöret.

Servera med svamp, ruccola och hyvlad parmesan.




Inte så tokigt med pumpa!

Undras hur nyttig pumpan är? Någon som vet?




Ingen anledning att inte göra sina egna Kroketter

Vi fick som jag skrev i ett inlägg häromveckan en herrans massa potatisar. Jag efterlyste då potatisrecept och fick ett toppenrecept av Katarina på Hovkonditorn, kroketter. Hur lätt var det inte? Hur lätt som helst och snabbt gick det. Ni hittar receptet HÄR

Man kan också förbereda allt långt innan om man vill. Jag gillar ju att förbereda ett tag innan liksom. Så jag kokade potatisen på förmiddagen, lät den kallna, knådade ihop med mjölet. Efter det testade jag två varianter:
1. Göra färdiga bollar och ställa in i kylen. Bara att ta ut och stekfritera. 
2. Steka dem klara i pannan och sen lagom till servering värma upp dem i ugn på 200 C


Båda varianterna blev kanon! Vi hade oregano i och det blev sååååå gott, men man kan ju verkligen ha i vad som helst.

Ps. Jag tog inte riktigt så mycket mjöl som Katarina hade i receptet. Det beror ju på hur mycket och hur stora potatisar man använder. Jag tog så mycket att det blev en knådbar deg.





Lyxbakelser från Lidingö

Min sambo köpte med sig riktiga lyxbakelser som lördagsfika. De är köpta i den nyöppnade saluhallen på Lidingö (i Skärsätra). Dyra var de, 45 kr styck. De var stora och lyxigt goda med olika lager. Så vill ni lyxa till så köp med några hem.

Passionfrukt och marängkräm. I mitten var det olika krämer. Vet inte riktigt vad det var, men krämigt och förföriskt läckert var det definitivt!

Superlakritsbakelsen. Det var lakrits rakt igenom. Smakade lite som mjuk käck. I mitten var det en klick krämig vaniljblandning omgiven av massa lakrits. På sidan av bakelsen satt det en macaron av lakrits och kola. Det här är verkligen något för en lakritsälskare. Jag tyckte först att det blev för mycket lakrits, men den var farligt god.




Den perfekta ostbrickan...(liten lektion)


...har jag varit ute efter lääääänge! Jag älskar ostbricka. När jag var liten fixade min mamma ofta ostbricka, så för mig är det barndomsnostalgi på hög nivå med ostbricka en helgkväll. Den har dock vuxnat till sig och vin, dyrare ostar och lite andra tillbehör har tillkommit.

En av de största uppoffringarna under graviditeten har varit ostbrickan. Nu tog vi igen det! Här har ni en perfekt mix, tycker jag: Roquefort Arbas, Gryuere Reservé, Pecorino Sardo och Taleggio. Till det det bästa vinet jag vet gjort på Shirazdruvan och helst från Australien. Sen blir det extra gott till med lite fikonmarmelad eller marmelad gjord på gröna tomater.


Mmmm...gott till var olika lufttorkade skinkor, Rosette de Lyon var så kanongod att den kommer vara ett måste vid framtida ostbrickor sen var det parmaskinka och någon som hette Sopressa Venetia.
Cervera hade en liten ostbrickelektion i senaste reklambladet som var riktigt bra. De rekommenderar följande, beroende på om man vill ha en modern eller klassisk ostbricka:

Klassisk ostbricka

Port salut (kittost)
Brie
svensk hårdost (t ex Prästost lagrad 24 mån, 35%)
Gorgonzola 

Fylligt rött vin, t ex Bourgogne

Modern ostbricka

Fransk Brie smaksatt med tryffel
Pecorino Sardo
Comté
Roquefort

Rött vin, t ex Shiraz

Som ni kanske förstått så är jag för den moderna varianten, absolut! Det ska vara spännande ostar, eller vanliga med en tvist.

För en perfekt smakupplevelse börja med den milda osten, och sen vidare till de mer smakrika. Avsluta med Blåmögelost. Om du föredrar vitt vin till så ska du satsa på mildare ostar.

Ps. Glöm inte ta ut ostarna från kylen i god tid innan, ca 1-2 timmar, så att de blir rumstempererade. Då kommer smakerna bäst fram.





Marinera fläskfilén till helgen

På kalaset hos min syster häromveckan fick vi en amazing fläskfilé som alla älskade. Jag tog naturligtivs recept med mig hem. Så vi gjorde den tillsammans med hasselbackspotatis - Supergott! Så marinera lagom till helgen så har ni en perfekt bjudrätt till er själva eller gäster.

Du behöver
1 kg fläskfilé
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
½ tsk timjan

Marinad
½ dl äppelcidervinäger
1 dl olivolja
2 msk vatten
2 tsk salt
1 vitlöksklyfta (pressad)

Gör så här
Sätt ugnen på 225 C

Rulla fläskfilén i kryddblandningen, eller klappa in den på filén. Bryn filén i panna. Ställ in den i ugnen i sådär 15 min. När den svalnat så skär du köttet i skivor (ca 1 cm). 

Blanda marinaden oh lägg i köttskivorna minst några timmar, gärna över natten. 

Sätt ugnen på 225 C och värm upp filén sådär 10 min i en form tillsammans med marinaden. 

LYCKA TILL!



www.punchfork.com

                                                          Glow in the dark jello

...är en internetsida som samlar de recept som blivit mest uppmärksammade på sociala sidor som Facebook och Twitter. Här hittar man en massa spännande och ovanliga recept, dock amerikanska. Superinspiration och roligt att kika lite på vad som är på tapeten. Gå in och kika själva! Vad sägs till exempel om:


Peanut butter banana bundt cake

Kimchi fried rice


Lasagna cup cakes
Corn and cheese chowder



Finaste presenten från Bambi


Ni som följer Bambis blogg, se HÄR, kanske såg att hon kom på besök med familjen och ett stort paket. Måste dela med mig vad jag fick:-) En mixer och ångkokare från Philips Avent för att göra babymat. Det var det bästa bästa jag kunde få.

Jag gjorde nästan all mat till Annie då hon var liten. Men då kokade jag, mixade och höll på själv. Nu har jag en riktig lyxmaskin till hjälp. Extra glad är jag också eftersom jag varit rätt ledsen över att amningen gick åt skogen med Magda. Nu kan jag iallafall göra fantastisk mat med massa näring då hon börjar äta vanlig mat. Ser så fram emot att använda den.

Så omtänksamt av Rose-Marie! Fina vänner och människor växer verkligen inte på träd...Kram till alla och en finfin höstdag!




Riktigt Chokladig Cheesecake


I helgen hade vi en av mina finaste vänner på besök, Rose-Marie med sin Jens, Zack och Leah. Som vi har längtat efter dera besök. Så, då blev det till att finbaka. Det ska ju gärna var lite amerikanskt inspirerat också då RM kommer på besök. Det blev cheesecake med massa choklad. Så Disa, som sett kakan på Bambis Blogg efterfrågade receptet: Here we go! Det som är bra med den här kakan är att man kan välja om man vill ha mörk eller ljus eller mixa som jag. Om ni tar mörk i själva fyllningen så ta 100 g istället för 150 g.



Du behöver
Botten

175 g chokladkakor
50 g smör

Fyllning
450 g Philadelphia
1 dl strösocker
2 msk mjölk
1 tsk vaniljsocker
150 choklad (Jag tog Marabou mjölkchoklad)
3 ägg

Täcke
175 g mörk choklad (jag tog Marabous mörka som inte är sååå mörk)
225 g philadelphia
1 msk mjölk
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
7½ dl florsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 175

Krossa kakorna och blanda med smälta smöret. Tryck ut i botten på sådär 24 cm. In i ugnen cirka 10 min.

Vispa tillsammans philadelphia mjölk, socker, vaniljsocker. Smält chokladen i vattenbad och rör sedan ner i smeten. Rör ner äggen var för sig. Vispa på odentligt.

Häll smeten i formen och in i ugnen i 40 min. Stäng sedan av och låt kakan stå på eftervärmen i 1 timma. Ställ in i kylen då den svalnat så den får kallna helt.

Smält den mörka chokladen i vattenbad. Vispa ihop philadelphia, mjölk, vaniljsocker, salt. Vispa ner florsocker lite i taget och sist chokladen. Bred allt över kakan och ställ kallt ett tag.



Den perfekta minihusmodern in action! Hon var så lycklig över att få dekorera kakan med så många minismarties hon ville, det blev ju hela påsen som ni kanske ser ovan...När jag gjort kakan på somrarna så har jag öst på med massa jordgubbar.


Zack, Leah, Annie vid egna bordet. Zack hade dock inte tid att sitta vid bordet för han ville in till Annies rum och leka. Han fick med sig en bunt pepparkakor istället. Hans mamma sa att han måste sitta vid bordet och äta dem, i smyg smet han sedan iväg med pepparkakorna sötisen.


Två andra sötisar! Om ni kikar senare idag så ska ni få se vilken underbar present RM/Bambi kom med.






    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin