Brandsläckaren Firephant monterad - Skönt!

Nu är min Firephant brandsläckare monterad i köket, så skön känsla. Den är dessutom så liten och nätt. Jag har alltid varit livrädd för att det ska börja brinna, nu känns det så mycket bättre. Särskilt att den är monterad inför julen då det är många tända ljus, små barn, matlagning i massor, bakning, godistillverkning och så vidare.



Chips med Black Garlic dipp

Jag testade att göra en dippsås till chips med Black Garlic i, inte stå tokigt hörrni! Jag kan inte ens beskriva smaken, så speciell, men god!
 
Du behöver 
2 klyftor Black Garlic
1 burk ekologisk creme fraiche
 
Gör så här
Finhacka black garlic eller pressa (men det var lite svårt att pressa, den är så mjuk) och blanda med creme fraiche. 
Mysko liten grej, smakar inte alls som vanlig vitlök inte. 



Bara att snöra på sig skridskorna!

Isen i Kungsträdgården är redo för skridskoåkning. Redan i förra veckan såg jag att de hade gjort i ordning den. Härligt! Det ser lite grönt ut, men jag lovar det var is, jag gick fram och kände till och med.



Drömmer om Ramundberget

Drömmer om att ta med barnen på en skidsemester och har länge länge hört så mycket gott om Ramundberget. Någon som har varit där? Vill komma igång med att hitta ett ställe dit vi åker varje år, där man känner sig sådär hemma i backarna, boendet och aktiviteterna. (Bilderna är från deras sida)
 
Vi har vänner som åker till Ramundberget varje år med sina barn. När de åker hem efter sin vecka så passar de på att boka sin vecka året efter för att vara säkra på att få den stuga de vill ha till ett bra pris. De är helt sålda på Ramundberget; De pratar sig varma om maten, skidskolan för barnen, backarna och säger att det är så snösäkert. 
Lill Ramis har massor för barnen som ingår i LillRamispasset: snowracer, åkmadrass, lekrum, kuddrum, knapplift, rullband och massa aktiviteter. Magda och Annie skulle bli helt överlyckliga. En sådan här stor gosräv skulle de ju också gilla att krama.
Gillar att de även har SPA, pool, ångbastu, gym. Skönt som bara den!
Nyfiken också på deras Restaurang Agaton som fick utnämningen Årets Bästa Kaffeupplevelse på White Guide Galan tidigare i år. 
Eller Restaurang Tusen som ligger uppe på berget. För att inte tala om att de verkar ha ett underbart bageri som dessutom åker ut med en bil så att man kan springa ut i pyjamasen och handla nybakt bröd till frukosten. Vad tycker ni? Känns oslagbart! 



De allra bästa saffransbullarna - Alla tips och tricks på ett bräde

Receptet på saffransgula, saftiga och ja bästa saffransbullarna har ni här. Tidningen Buffé hade ett stort receptuppslag med alla tips och tricks för att få till de bästa bullarna. Vi testade i söndags, och ja, det stämmer, det blev hur bra som helst. Så vassego. Trevlig Helg förresten!
Passade på att göra min första saffranskrans med vanilj, mandelmassa, äpple och russin. Oj Oj, vad gott! Det receptet kommer också såklart. Annie gör helst saffranssniglar och Magda gjorde en bumerang och lite andra intressanta skapelser.
Ett av tricksen är att blanda saffran med sprit. Spriten tar fram både saffranssmaken och färgen tydligare. Torkad frukt drar vätska ur degen, så lägg russinen i lite vatten innan. Kvarg verkar minska saffranssmaken. Där har ni några guldtips. 
 
Du behöver (ca 40 st)
2 paket saffran (á ½g)
2 msk neutral sprit (vodka eller rom)
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör 
5 dl rumsvarm mjölk (3%)
2 dl socker
½ tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13½ dl)
1 dl russin
mjöl (utbakning)
1 ägg (för att pensla med) 
 
Gör så här
Blanda saffran och spriten. Rör om och låt stå i 30 minuter.
 
Skär det rumsvarma smöret i mindre tärningar.
 
Smula ner jästen i degbunken (eller köksmaskin med degkrok), tillsätt mjölk, smör och saffransspriten. Blanda ner mjöl, socker och salt. Arbeta degen i en maskin 15 minuter (för hand ca 20 min). Låt jäsa under bakduk i 60 minuter.
 
Lägg russinen i lite vatten i 30 minuter. Sila sedan av vattnet. 
 
Ta upp degen på lätt mjölat underlag. Knåda lite lätt ihop degen. Gör saffransbullar. Lägg på bakpappersklädda plåtar. Jäs dem under bakduk ca 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 225 C.
 
Tryck i russin och pensla på med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.  
Man ser när det är bus på gång liksom...Det här är inte den oskyldiga blicken direkt... 



Varmrökt lax med kall sås proppad med örter

Tips på lite middag eller lunch som känns lite lyxigare, och som går på ett nafs attt svänga ihop? Du köper varmrökt lax pimpar den med lite mandelspån, parmesan, citron osv. In i ugnen några få minuter. Till det en så himlans god sås proppad med spenat och alla möjliga härliga örter. Den kan du mer än gärna göra kvällen innan dessutom.
Du behöver (för 4)
700 g- 1 kg varmrökt lax med skinn (i hel bit eller i mindre bitar)
Strössel
1,5 dl mandelspån
1,5 dl färsk persilja (hackad)
1 citron (skalet finrivet)
4 msk parmesan (finrivet)
2 msk olivolja
flingsalt
 
Sås
1 pkt hackad spenat (175g)
3 dl gräddfil
½-1 dl majonäs
½ dl gräslök finhackad
1 dl dill finhackad
½ tsk dragon finhackad
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 msk vinäger
2-3 tsk senap
salt, svartpeppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C
 
Strössel
Rosta mandelspånen i torr och het panna. Blanda försiktigt ihop mandel med grovhackad persilja, citronskal, finriven parmesan, olivolja och salt (efter smak). 
 
Lax
Packa in laxbiten i aluminiumfolie och in i ugnen 15 min. Lägg laxen på serveringsfat och strö över strösslet. 
 
Sås
Tina spenaten och se till att krama ur vattnet. Blanda med resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar. låt stå i kylen ett tag (gärna över natten)
Till, kanske klyftad potatis i ugn och en sallad?



Multimånga användningsområden för Lambi Gourmet

Jag fick frågan om jag ville testa Lambi Gourmet, ett nytt hushållspapper tänkt att användas i matlagning. Hushållspappret har fyra lager, snabb absorption och luddar inte. Det är certifierat med Food-Safe-symbolen, vilket betyder att det är säkert att användas vid hantering av råvaror samt vid tillagning. Till matlagning ska inte vanligt hushållspapper så gärna användas vid längre kontakt 
Jag testade det till det som var det första man kom att tänka på: steka bacon och låta fettet rinna av på pappret. Testade att ha två lager av pappret och det sög upp allt fett, inte en fettfläck under pappret. Då Magda spillde ut sitt vatten (som händer, ALLTID) så torkade jag med Lambi Gourmet, det sög upp det mesta av vattnet, suveränt faktiskt. 
En favorit med Lambi Gourmet har blivit att använda det till att smöra formar vid bakning och att torka ur fettet ur pannorna med. Den är maigskt bra till det. Kan verkligen rekommendera Lambi Gourmet!



Jultårta - Polkatårtan

Polkatårtan blev förra årets jultårta (Året innan belv det ingen jultårta. Jag var mitt i en separation och jag var själv med barnen över jul. Dessutom hade Magda precis dagarna innan jul kommit ur sin 3 månader långa kolikperipod). Men förra årets tårta gjorde succé! Fantastiska smaker: pepparmint, choklad, marshmallowsfluff



Pasta di Puglia och I Filari

En av de roligaste sakerna med bloggandet är att man får testa på rätter och smaker som man aldrig hade gjort annars. Pasta di puglia och vinet I Filari är två sådana där underbara upptäckter som jag absolut kommer göra om.
I Filari är ett italienskt vin från Apulien som också är pastans hemtrakt. Området förser hela Italien med durumvete för tillverkning av hemlagad pasta såväl som köpt pasta. Till vinet passar det då såklart med en rustik pasta, och det här var gudagott.  
Du behöver
400 g pasta (kort version, t ex caserecce, penne)
200 g italiensk salami 
100 g provoloneost
400 g färska tomater
1 gul lök
2 cl rött vin (2½-3 msk)
4 cl olivolja (5-6 msk)
40 g parmesanost (riven)
Färsk basilika
salt, svartpeppar
 
Gör så här
Värm olivolja i en djupare panna. I med fint hackad lök och stek tills den fått fin färg. Skär salamin i slantar och tillsätt till pannan. Stek på några minuter. Tillsätt vinet. Tärna tomaterna och lägg i pannan. Låt småputtra i 10 minuter. Skär provolonen i små strimlor och rör ner. Ta pannan från värmen. Rör ner hälften av den rivna parmesanen. 
 
Koka pastan i rikligt med saltat vatten, häll av, blanda ner i såsen.  Strö över resten av parmesanosten och toppa med färsk basilika.



Du vann Knivbrevet

 
Sorry dröjsmålet! Men här är äntligen vinnaren av ett fantastiskt praktiskt och bekvämt knivbrev: 
 
Helena med svar och motivering:
 
Christian Hellberg & Tomas Diederichsen 
 
Jag lagar min lunch på institutionen på universitetet. Knivarna är urusla och jag brukar försöka vässa dem lite då och då men det blir aldrig riktigt bra. Knivbrev är ju en superbra idé!
 
 Ps. Maila mig, [email protected], bums din adress så kommer knivbrevet med posten! 



Grönkål med solrosfrön, feta och torkade tranbär

Otroligt gott! Stekt grönkål med solrosfrön toppad med feta och torkade tranbär. Passade perfekt till färdigpanerad fisk, men passar till allt möjligt. Helt underbar upptäckt! Blir ju inte direkt sämre av att det är hur nyttigt som helst med grönkål. Gjorde på en höft, så har inte exakta mått, men på ett ungefär så här:
 
Du behöver
Strimlad färsk grönkål
solrosfrön
olivolja
vinäger
feta
torkade tranbär
 
Gör så här
Värm olivolja i pannan. Vänd runt grönkål och solrosfrön. Tillsätt en skvätt vinäger och vänd runt ytterligare några varv. Lägg upp på serveringsfat och toppa med fetaost och torkade tranbär. 



Jultårta - Glögg och chokladkladdkaka

Den här Glögg- och Chokladkladdkakan hinner man göra många innan jul. Den bara smälter i munnen. Smakar mest av choklad men med en lätt smak av något man inte riktigt vet vad det är, om man inte bakat den. Lite julig touch!



Glöd på bröd - Sveriges Godaste Macka

Här är den! Ekologiskt surdegsbröd med paprikacrème med feta- och philadelphiaost, grillad kycklingfilé, grillad paprika, inlagd rödlök, ruccola och ärtskott. Mattias Vogel från Delselius Konditori i Gustavsberg (Stockholm) vann Mack-SM 2013 med sin macka Glöd på bröd. Det var nog den godaste macka jag någonsin smakat, riktigt matig. Mums!



Vassego en Presentcheck hos Beauty Planet

På senaste Loppieventet så fick jag med en presentcheck på 100 kr till er läsare hos Beauty Planet. Det här är ju egentligen inte mitt område, men jag har själv varit inne där ikväll och beställt mitt första Yankee Candle, en parfym och lite julklappar. De har fri frakt, snabba leveranser och många gånger betydligt billigare än i butik. Just, ja, koden BPLOVE. Den är giltig till och med 30 november och gäller som delbetalning vid beställning för minst 400 kr. 



Chili con Carne - Den lätta vägen

Här är lättaste Chili con Carne. Mina barn älskar den här varianten med en burk bönor i tomatsås som man häller i köttfärsen.  
 
Du behöver
500 g nöt- eller blandfärs
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
2 paprikor (grön och röd)
1 köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater (400 g)
1 lagerblad
(1 chilifrukt - brukar skippa den om jag gör till barnen)
1 burk vita bönor i tomatsås
olja, salt, peppar, vatten 
 
Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka paprikorna. Fräs lök, vitlök, paprika i olja i en gryta. Löken ska bli blank men inte brynt. Häll över allt i en skål på sidan.
 
Fräs sedan köttfärsen i grytan. Häll tillbaka lök- och paprikahacket och blanda. Tillsätt buljong, tomatpuré, tomatkross och lagerblad. Tillsätt finhackad chili. Salta och peppra efter smak. 
 
Småkoka allt i 45 - 60 minuter. Häll i lite vatten om det är för tjockt. Häll i bönorna den sista kvarten och låt koka med.  



Jultårta - Midvintertårtan

Varje jul sedan jag började med bloggen så har jag gjort en jultårta. Tänkte visa er dem under den här veckan.Vi börjar med Midvintertårta fylld med smaker som hallon, pistagenötter, vit choklad och apelsin? Fullkomligt älskar den här tårtan och det gör alla andra med. Vet inte hur många gånger jag gjorde den Julen 2010. Jag har faktiskt flera gånger tänkt ha den till nyår, lite silverkulor ovanpå kanske. 



Drömevent - Definitivt!

En hel kväll som handlar om roliga böcker och hur de kom till, kan inte bli bättre! Det kanske ni inte visste, men barn- och ungdomsböcker råkar vara mitt specialområde. Jag hade faktiskt en barn- och ungdomboksblogg ett tag, Alla vi barn, tillsammans med Moa (min kollega på jobbet). Tyvärr så hann jag inte med att driva två bloggar parallellt. Då Rose-Marie undrade om jag ville följa med henne på en Barnboksförfattarkväll så var det självklart.
Rum för Barn på Kulturhuset, så härligt harmoniskt ställe. Här var jag mycket med Annie då hon vara liten. Det finns massor att göra här: sagostunder, finfina lekrum och en massa roliga böcker.
Lotta Grey pratade med Ebba von Sydow om hennes Ebbas gravidbok. Tyckte det var högintressant att Ebba i boken utlämnande berättar om hur krisigt det kan bli i förhållandet under graviditeten. Bra där! De diskuterade även läsning och det är alltid alltid intressant att höra om andra föräldrars läsning. Det är tydligt att det vid högläsningsstunder kommer in på en massa annat som hänt under dagen, den där lilla stunden på tu man hand öppnar upp för det. En sak jag inte tänkt på som de pratade om var att man ofta frågar barnen vad de har gjort under dagen, men sedan berättar man inte själv vad man har gjort, ätit osv under dagen. Gör ni det?
Sedan var det dags för 3 talangfulla, och redan mycket kända, författare och illustratörer: Lotta Olsson, Maria Nilsson Thore och Sarah Sheppard att prata läsning. Visste du att barn som haft föräldrar som kört högläsning för dem har med sig 18 000 ord då de börjar skolan. De som inte haft föräldrar som läst för dem har 9 000 ord. Skillnad! Jag vet även, sedan en studie jag gjort i läsning bland ungdomar, att det spelar roll hur många böcker som finns i hemmet. Barn som växer upp med minst 100 böcker i hemmet har överlag inga problem med läsning i skolan. De barn som har  minst 500 böcker i hemmet presterar mycket bra, överlag. De som i stort sett inte har några böcker i hemmet får ofta problem med läsningen i skolan.  
Sarah Sheppards Viktiga Kartor - för äventyrare och dagdrömmare verkar vara en faktaspäckad och intressant bok med fakta för alla nördar, stor som liten, om var man hittar giftspindlar, ädelstenar, mystiska platser, vulkaner och allt annt av vikt. Treo, Enis och en till har Maria Nilsson Thore både skrivit och illustrerat på det mest charmiga sätt. Den handlar om några Zebror som har det något långrandigt. Den fick oss alla att skratta. Passar barn 3-6 år och jag är övertygad om att både Magda och Annie kommer älska den. Lotta Olsson har en bakgrund som poet och det märks i hennes rytmiskt rimmade böcker Liten, liten snälling och Här är Stora Näsan. Otroliga böcker för små barn upp till 3 år.   
Små skatter att spara länge. Bonnier Carlsen har börjat ge ut en serie böcker, en antologi, baserade på barnets ålder med texter som passar just för den utvecklingsfasen, Du och jag - Min Skatt. De är nu klara med tre av böckerna/åren. Det verkar vara en kanonidé. Fin present att köpa till födelsedagar, jul och dop ju.  



Vinn weekend eller lyxmiddag med Annas pepparkakor

Annas Välkryddade Pepparkakor...mmmmm
 
Just nu har Annas Pepparkakor en rolig tävling på Instagram och Facebook, se HÄR. Du laddar upp en bild tillägnad någon du tycker om och du kan varje vecka fram till 20 december vinna två julkit med pepparkakor och annat smått och gott. Ett julkit kommer till dig och det andra väljer du till vem det ska skickas (varje kit är värt 750 kr). Varje vecka ny chans! Den sista veckan ligger en upplevelse för två till ett värde av 5 000 kr i potten. Du väljer själv om du vill ta en wekendresa, gå på lyxigt SPA eller en fantastisk restaurang! 



Veckomenyn

God Morgon finaste! Hur ser veckan ut för er? Jag har en äkta vinterförkylning på G, så ont i halsen och så hängig. Har inte riktigt tid eller ork med det nu. Det är så många stora beslut som måste tas i veckan, en del jobbigt men nödvändigt. Jag har flera roliga events den här veckan och sedan är det dags för julens första glöggmingel på lördag, hos oss. Vi bakade förresten saffransbullar igår, finns inget underbarare än att baka med barnen, i alla fall inte då man släpper på att det ska ske under ordnade förhållanden. Mjölet flög överallt, Magda proppade i sig deg, russin och vetemjöl och Annie grät i högan sky för att hennes saffranssnigel välte under jäsning. Och, ändå, var det världens gladaste och mysigaste kväll. 
 
Pasta med ärtpesto (toppad med fetaost och pinjenötter)
Falukorvshjärtan och stjärnor (nu när pepparkaksformarna är framme)
Lax med gorgonzolasås och en sallad på päron och valnötter
Kyckling i röd curry (du kan gott göra den kvällen innan, blir bara godare att stå till sig:-)
Bara äääääälskar lingon- och vaniljsmoothie!



Magisk Jul och Nyår på Blomsterlandet

 
På Senaste Loppieventet fick jag så mycket tips från Blomsterlandet om allt från hur man gör egna fantastiska julkransar för dörren såväl som bordet, hur man på ett ögonblick fixar ett snyggt blomsterarrangemang av julblommor till hur man göra sagolikt vackra isarrangemang (se ovan).
Andreas Weise gjorde, med noll erfarenhet, en väldigt fin krans på sådär 4 minuter på scen. Visste inte att Blomsterlandet hade alla upptänkliga tillbehör för att göra kransar och arrangemang faktiskt, visste ni det?
 
Gick in på deras hemsida direkt efter eventet och de har ju allt! Där kan du köpa din gran, eller om du hellre vill en minigran, ved till brasan, mistel att bli kysst under, jul- och nyårspynt och självklart alla julblommor och växter du kan tänka dig. Dessutom finns på deras hemsida suveräna tips om hur sköter blommorna såklart, men även hur du tar hand om granen för att den ska hålla sig fin länge, hur du gör din egen adventsljusstake och tips på jul- och nyårsdukning
Har ni sett hur många sorters Amaryllis som Blomsterlandet har! Hade ingen aning att det fanns så många olika. (Bilder lånade från Blomsterlandet)



Thanksgiving och helstekt kalkon i ugn med calvados och äpplen

Nu är det dags för Thanksgiving och hög tid att förbereda kalkonen, här är mitt guldtips för en härlig middag, Helstekt kalkon i ugn med Calvados och äpplen! Fin Thanksgiving!



Barna, kyckling på pinne och så mycket bus

Förra söndagen såg det ut så här i Annies säng. Det var så mysigt att mina två nära vänner kom över med sina barn, vilka är jämngamla med mina. Vi var alltså 8 tjejer på ett bräde. Det var rätt livat, kan man ju lugnt säga.
Jag gjorde det rätt enkelt för mig med kyckling med en glaze på honung, lime, sweet chili mm. Man sticker i en glasspinne innan den åker in i ugnen. Lätt att hålla för barn. Just den här bilden är inte så representabel. Titta på länken så ser ni. 
De stannade till en bra bit in på kvällen. Snart gör vi om det här, men då på annan ort. Längtar!
Annie, Amanda, Molly, Magda och Emilia - Tjejgänget. Lite lustigt att jag och Erika råkat döpa de förstfödda (som fyller med exakt 1 veckas mellanrum) till namn som båda börjar på A, och de minsta (födda samma år) till namn som börjar på M. 



Kondenserad mjölk - Dulche de Leche - Salted Caramel

Dulche de leche är den allra härligaste kola som är gudomlig i bakverk och desserter. Men då du är i affären heter det kondenserad mjölk och det krävs en process för att mjölken ska bli till kola.
 
Vill du göra Salted Caramel som är ljuvligt gott i glass med kola eller bakverk så blandar du ner 1 msk flingsalt av hög kvalitet till 1 burk färdigkokt kola. Använd helst Maldon salt eller Fleur de Sel som är två mer milda sorter av salt. 
 
En burk som är kokad till kola, och ej öppnad, kan bevaras i två månader. En öppnad burk ca 2 veckor i kylskåpet.
 
Du behöver
1 burk (eller flera burkar) kondenserad mjölk
 
Gör så här 
Ta först bort etiketten runt burken.
 
Lägg burken/burkarna i en stor kastrull (gärna med en disktrasa på botten). Täck med vatten. Koka burkarna i 3 timmar (då blir den precis lagom fast, vill du ha rinnigare så koka kortare tid).
 
Det är väldigt viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten annars kan de explodera. Så du får fylla på med vatten lite då och då.
 
Du kan gärna koka dem några dagar innan. Om du gör det precis innan du ska lägga på kolan så kyl av burkarna i kallt vatten innan du öppnar och använder den.
 
(För rinnig kolasås kokar du den 1-1½ timma, för något fastare sås 2 timmar och för att konsistensen ska bli fast och bredbar kokar du den i 3 timmar)
 
Alternativ 2
Om du har en Crock Pot så kan du göra i den. Då behöver du heller inte passa burken på spisen och du behöver inte fylla på vatten. Den sköter allt själv
Gör så här
Börja med att ta bort etiketten runt burken. Lägg burken i Crock Pot och fyll på med vatten så det täcker burken, och lite extra. Tryck på LOW och sätt tiden på 8 timmar för bredbar kola (halvera tiden för rinnig kolasås). På med locket och tryck igång den.



Lingon- och pepparkakscheesecake med Dulche de leche

Årets jultårta á la Matstugan: Krämig lingoncheesecake med dulche de leche, insvept i botten och kanter av pepparkaka och toppad med pistagenötter och citronmeliss.Jag gör alltid en jultårta och det här är då 2013 års tårta. 
 
Gör den gärna kvällen innan, men vänta med lingonen, pistagekärnorna och citronmelissen tills du serverar den. Jag använde Annas Pepparkakor, de välkryddade till botten för att det skulle bli lite extra smak och bryta av extra fint mot lingon och dulche de lechen.
 
Botten 
300 g pepparkakor (jag använde Annas Pepparkakor - Välkryddade till botten)
150 g smör
 
Fyllning
6 gelatinblad
5 dl vispgrädde
3/4 dl socker
400 g Creme cheese
½ burk Dulche de leche (kokad 3 timmar i vattenbad så det blir kola)
 
Garnering
1,5 dl Rårörd Lingonsylt
1 msk vatten
pistagekärnor 
citronmeliss
 
Kondenserad mjölk blir till Dulche de leche, den härligaste kola, genom att du kokar burken i 3 timmar, 
 
Gör så här
Smält smöret. Krossa pepparkakorna lite och tillsätt till smöret. Mixa med mixerstav till en jämn smet. Tryck ut i en form med löstagbara kanter. Tryck ut rätt högt på kanterna. Ställ formen kallt en stund så skalet får hårdna till.
 
Spritsa hälften av Dulche de lechen på botten i cirklar. 
 
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
 
Vispa grädde och socker (Spar 2 msk av grädden till att smälta ner gelatinet i). Blanda ner osten och rör till en jämn smet. 
 
Värm försiktigt den lilla grädden du sparade i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och lägg ner i kastrullen och låt dem smälta ner. Tillsätt till ostsmeten i en tunnstråle, blanda snabbt ihop det hela. Fördela smeten i formen. Stick ner spritsen med Dulche de leche och tryck ut en klick lite här och där, så mycket du själv tycker. 
 
Ställ in i kylen i minst 2 timmar, gärna över natten
 
Vid servering: Smält sylten med vattnet och fördela jämnt över kakan. Dekorera med pistagekärnor och citronmeliss



NK Julskyltning 2013 - Små hjälpredor

Små hjälpredor är årets tema för NKs Julskyltning. Den är ljuvlig i år. Har ni en möjlighet så gå förbi och fascineras av deras underbara skyltning, sagolik. Då får du också se hur allt rör sig och nästan blir på riktigt. 
 
 
 



Godaste vegetariska lasagnen med ett glas rött (såklart)

Lasagne är rätt perfekt fredags- och helgmat för du bara blandar och lägger ihop allt, och resten sköter ugnen. Den här vegetariska varianten med keso och spenat är så god och man saknar inte alls färsen. Jag gjorde den med Västerbottenost, det blir GRYMT GOTT. 
Till den ett Riojavin, Conde de Valdemar, en Gran Reserva (2005). Så gott ihop! Det där med starka ostar passar bra till Conde de Valdemar. Ska testa en ostbricka med lagrade ostar tillsammans med vinet i helgen också. Kan inte bli fel.
För en form på 25 x 25 cm:
 
Du behöver
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 burk hela (el krossade tomater)
1 tsk torkad basilika (el oregano)
250 g fryst hel spenat (tinad och vätskan urkramad)
300 g keso
4 dl riven vällagrad ost (gärna västerbottenost)
salt 
peppar
lasagneplattor (vita eller gröna)
2 dl mjölk, 3%
 
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C

Hacka lök och vitlök och fräs i olja i ca 5 min. Blanda i tomaterna och basilika. Koka upp och låt puttra utan lock i ca 15 min. Skär spenaten grovt. Blanda med keso och hälften av osten. Smaka av med salt och peppar. 

Smörj en ugnsfast form. Varva de båda fyllningarna med lasagneplattor, börja med spenatröran och avsluta med ett lager tomatsås. Häll mjölken i kanten på lasagnen. Strö över resten av osten. 

Baka lasagnen i mitten av ugnen i ca 30 min. 
...Och en fin sallad på det, skön helg på er!



Pepparkaksscones

Så så gott! Mysigt att baka med barnen dessutom! Vi gjorde en stor sats i lördags. Den här gången blev det med aprikoser och dadlar, men du kan lika gärna ta fikon, 5 av varje tänker jag. 
 
Du behöver (sådär 20 st)
5 torkade dadlar
5 torkade aprikoser
1 apelsin
7 ½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk pepparkakskrydda
½ tsk salt
120 g smör (kallt)
2 ägg
5 msk mjölk
Lite mjölk att pensla med
Morgonstund har guld i mund. Barna tyckte det var så roligt att baka ihop. Länge sedan nu. 
Man kan såklart göra i vilken form man vill, sådana här minigubbar gjorde Magda. Hon var mer än stolt över dem.
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C 
 
Finhacka aprikoser och dadlar.Riv skalet på apelsinen och pressa ur saften. Blanda ihop skal, saft och torkad frukt i en skål. 
 
Blanda mjöl, bakpulver, pepparkakskrydda och salt i en bunke. Tillsätt det kalla smöret i mindre bitar. Nyp snabbt ihop till en smuldeg.
 
Vispa snabbt ihop ägg och mjölk. Blanda med apelsin- och fruktblandningen och tillsätt till smuldegen. Blanda snabbt ihop. 
 
Kavla ut på mjölat underlag.Stansa ut med ringar (t ex pepparkaksmått eller glas). Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med lite mjölk och skjuts in i ugnen sådär 12 min tills de har fått lite brun färg.   



Tips vid liten problemmage - Tack snälla ni!

Miljoner tack för alla fantastiska tips för att få bukt på liten hård mage. Då jag tog upp Magdas magproblem för ett tag sedan så fick jag fler kommentar än någonsin faktiskt. Fick en uppsjö med bra tips, och tro mig jag tog till mig allt. Messmör har inhandlats och jag ska göra en köttfärssås med messmör i. Jag var på Apoteket för att skaffa en flaska Laktulos. Hur mycket ger man en 2 åring per dag?  
Andra bra tips från er: päron och kiwi, torkad frukt som plommon och dadlar, fruktpuré i portionspåse och på burk (päron och aprikos), ren fruktjuice (päron). Så otroligt tack för alla era tips! 



Salmalax och ett härligt Marqués de Cáceres på det

Ja, ni vet ju (om ni har varit med här ett tag att jag fullkomligt älskar Salmalax och Riojaviner). Vet ni att ett rött Riojavin som Marqués de Cáceres Crianza 2009 - ungt fruktigt vin, med hög markant, frisk syra - passar perfekt med Salmalax faktiskt. Servera gärna vinet lite svalare än vanligt, sådär 14 grader. Ska du servera rött vin till fisk så undvik de sträva röda vinerna för de får fisk att smaka metalliskt. Ett annat fiskrecept som skulle passa perfekt till det här underbara vinet är Medelhavslaxen.
Salmalax under ett täcke av basilika, parmesan och brödsmulor och till det en enkel sallad med avocado, apelsin och rödlök. 
Vi hade planerat sedan länge att mina två vänner skulle komma över på söndagen med sina barn. Det var så skönt att de kom över efter det som hände med min moster. Behövde vara med nära och kära vänner som jag kunde prata med och det var skönt att det var liv och stoj på barnen. Barnen åt först och mätta och belåtna lekte de vidare och vi ömsom satt, ömsom sprang och fixade med barnen. 
 
Du behöver (4 pers)
800 g Salmalax (eller annan)
5 msk Parmesan (riven)
100 g brödsmulor (från några skivor bröd)
1 näve basilika (hackad)
3 msk olivolja
salt, peppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 220 C
 
Skär bort kanterna på brödet, och riv sönder lite. Lägg i bunke. Tillsätt basilika och riven parmesan. Använd mixerstav och  mixa ihop lite lätt. Det ska inte vara perfekt mixat och superfinfördelat utan bara sådär lite grovt. Salta och peppra och rör ner olivoljan. 
 
Lägg laxen i en ugnsfast form (som du penslar lite med olivolja så att fisken inte fastnar). Häll över smulet och fördela över fisken.
 
In i ugnen ca 10 min. Laxen är färdig då innertemperaturen är 48 grader. Jag körde det hela på grilleffekt mit slutet för att få en yta.  
 
Sallad
2 apelsiner
babyspenat
salladsblad
1 rödlök
2 avocado
4 msk olivolja
2 msk vinäger
salt, peppar
 
Skär fileer av apelsinen, skär tunna skivor av rödlöken och bitar av avocadon. Blanda med färsk spenat och salladsblad. Blanda ihop dressingen och häll över salladen. 
Enkel röra till på 1 burk Creme fraiche och rivet citronskal från en citron. Saften från halva citronen. Rör runt och klart



Aktivitet som gör gott för magen

Så otroligt mycket tack för alla underbara tips som jag fick av er på mitt inlägg om Magdas problem med hård mage. Jobbar på alla plan med att få ordning på den. I söndags hade barnen och jag vänner på besök. Är det så att man har ett barn med magproblem så får man väl offra sin säng för att barnen ska få lite vardagsmotion en regning dag. Så lite studs i mammas säng och gå till dagis istället för att sitta i vagnen. Ett steg på vägen mot en bra mage hoppas jag!
 
Ha en underbart mysig dag idag! 



Vinn härliga saker och få kanonerbjudanden, tips och massa pepp!

Ni vet de där härliga eventen jag brukar gå på? Loppieventen. De där jag kommer hem med stora Goodiebags och på bästa humör. Nu kan du också få ta del av deras generösa tävlingar och erbjudanden!
Så här såg t ex senaste Goodiebagen ut! Vansinnigt generös
 
Loppi har startat upp en fräsch facebooksida, Loppi.se. Kika in där och bli medlem så får du ta del av unika erbjudanden före alla andra. På sajten finns en massa tävlingar, inredningstips, härliga bloggar, träningspepp, inspiration och allt möjligt annat roligt.  Just nu kan du vinna träningskläder hos Röhnisch och presentkort hos Polarn o. Pyret.
 



Absolut världens godaste saffranskaka - Kommer här och nu!

Vassego, mitt härligaste recept på saffranskaka - Oemotståndlig, året om!
 
 
Du behöver
200 g smör
0,5 g saffran
3 dl strösocker
2 ägg
1½ dl mjölk
4 dl (240 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver 
smör, ströbröd till formen
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
 
Smöra och bröa en form med löstagbara kanter (24 cm)
 
Smölt smöret. Stöt saffran i mortel med 1 msk av sockret (alternativt en sockerbit). Blanda ner i det smälta smöret. Tillsätt mjölken.
 
Vispa ägg och resten av sockret vitt och fluffigt. Tillsätt saffransmjölken. Blanda mjöl och bakpulver och vänd sedan ner i smeten. Häll allt i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter. 
 
Låt den svalna något innan du lossar kanten. 



Loppi Christmas Edition

Var på Loppi Christmas i lördags - Juligaste tillställningen någonsin.  Det var brasa, högt i tak, hembakat, glögg, leksaker, godis och en Weise på det. Härligt roliga Charlotta Wågert som är en av grundarna till Loppi introducerade eventet.
 
Weise var konferencier och charmade nog alla. Skrattade som bara den då han gjorde en parodi på sin pappa som tänder ljuset på Julafton. Där tog han ut svängarna. 
Dessa glöggtomtar bjöd på otroligt god glögg, har ni testat Herrljunga Glögg? Hade aldrig testat den och den var så god, smakade lätt av choklad. Den ska inhandlas bums!
Fick en stor kram av underbara Nina som demonstrerade OBH Nordicas produkter och hade bakat fantastiska cupcakes! Nina och jag har varit på fest ihop, och roligare människa hittar man inte. 
Zack och Leah var modeller på Polarn och Pyrets visning, och jag kände mig så stolt över dem. Jag har ju känt dem sedan de låg i magen på Rose-Marie. 
Blomsterlandet visade hur man binder sin egen krans till dörren. De har allt för att göra sin egen kreativa, proffsiga krans till jul eller annat tillfälle. Brukar ni binda era egna kransar? Har ni krans? Jag har påsk- och julkrans. Julkransen har jag gjort själv. Roligaste som finns! Skulle lätt kunna ha en för varje tillfälle: Nyår, födelsedag, Halloween osv.
Barna fick sedan träffa Stor och Litens egna levande gosedjur. Glädje i kvadrat. Annie fick de finaste fjärilsvingarna i Stor och Litensmonter. Hon blev minst sagt överlycklig!



Sticky Chicken

Testade ett recept från ICA som blev så lyckat så tänkte dela med mig. Smaskig kyckling i sås av honung, soja, sweet chili..Mmmmmm! Sköter sig själv i ugnen dessutom, gillar! 
Du behöver
ca 6-8 färska kycklinglår
2 dl sweet chilisås
1/2 dl kinesisk soja
2 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta (skalad och finhackad)
1 tsk dijonsenap
1 tumme färsk ingefära (skalad och riven)
1 lime (juicen)
salt, peppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200˚C.
 
Lägg kycklinglåren i en ugnssäker form. Blanda resten av ingredienserna och vänd runt dem med kycklinglåren. Krydda med salt och peppar.
 
Sätt formen mitt i ugnen 30-35 minuter. Täck ev. kycklingen med aluminiumfolie efter en stund i ugnen.



De charmigaste glöggmuggarna, snyggaste vinkaraffen och juligaste filten

Just nu har Sagaform upp till 75% rabatt Campadre på bl a de här fina sakerna! Jag älskar Sagaform och har mycket från dem. De små glöggmuggarna i mitten anävnder jag året om till desserter, perfekta till pannacotta.
Kryddkrukan har jag och den är både snygg och lätt att vattna. Salladsbesticken, parmesanrivaren och vinkaraffen har jag gett bort i present. Men vill ha en egen vinkaraff, och den här är perfekt i storlek och har ett mycket bra pris just nu. 



Älskade moster...

...Igår tog ditt liv slut och jag saknar dig och sörjer så enormt. I påskas kom beskedet att du hade cancer och igår tog du ditt sista andetag. För bara tre veckor sedan messade vi (du klarade inte att prata) om att jag skulle komma med Magda och Annie. Du ville så gärna träffa dem. Helt plötsligt finns inte tiden kvar...
Jag går in och ut ur sorgen just nu, ibland kan jag inte sluta gråta och ibland låtsas jag som om det inte hänt, för att jobba, ta hand om barnen och så. 



Gladbak

Älskar verkligen denna måttsats från Panduro. Jag blir glad precis varenda gång jag plockar fram det. Eller jag blir glad varenda gång jag drar ut kökslådan och ser dem ligga där i lysande gladfärger.



Veckomenyn

Sorry, sorry, sorry, att jag är något sen med veckomenyn. Ha hänt en del tråkiga saker. Berättar senare idag.
 
Pasta Umami - smakar som på semester i Italien
Lax fylld med getost - smälter i munnen
Allt-i-ett-kyckling (ps. Bilden gör den inte rättvisa)
Till helgen tycker jag verkligen att ni ska testa kalljästa frukostbullar. Man gör degen på kvällen och sedan på morgonen efter bara gör bullar av dem och skjuts in i ugnen. Varma nybakta frukostbröd på ingen tid alls. Inte helt fel med färskpressad apelsinjuice och smoothie till. Lite tända ljus på det!



Jasmine delight från Rituals

Fick ett så härligt te av Leontine, Jasmine Delight och handtvål med Eucalyptus & Rosmarin, båda helt underbara. Kan verkligen rekommendera dem. Märket är Rituals och de finns online men har även butiker. Jag sprang på dem då jag var i Barcelona och köpte på mig den mest underbara duschgelé och bodylotion med doft av rosor (Yogi Flow). Allt de har är ljuvligt, teet smakar underbart samt kroppskrämer, rumsdofter osv doftar sagolikt. 
 



Den godaste mjuka pepparkakan

Den här mjuka pepparkakab är min stora favorit, den smakar så fantastiskt av alla julkryddor och är mjuk och saftig, sådär mormorsgod, ni vet! Klicka på Godaste mjuka pepparkakan så hittar ni den! Alla mina julrecept från saffranskaka, polkatårta till världens godaste köttbullar och fudge som smälter i munnen hittar ni i högerkolumnen under rubriken Jul
 
Kram och fin söndag på er!



Adventskalender - Check!

Nu har jag äntligen hittat Mailegs tomtekalender. Varje år, sedan Magda föddes har jag efterlyst dessa adventstomtar, men utan resultat. Jag köpte en Mailegtomte till Annie på nätet efter jul för flera år sedan. Då var den på Rea och jag tyckte den var så charmig. Nu så har även Magda en. Hittade den på Illum här i Stockholm. Det blev den allra längst till vänster med flätor. 
Annie, julen 2009. Hon vågade knappt hålla tomten i handen. 



Dagens roliga

Har ni haft en bra lördag? Bara tagit det lugnt eller hittat på saker. Magda tyckte vi skulle starta dagen vid 5, så upp och hoppa. Lagom glad, lagom...eller inte lagom pigg. Men vi bestämde oss för att baka pepparkaksscones och så blev det! Det blev riktigt roligt och mysigt och GOTT! Recept kommer såklart. Magda gjorde lite egna varianter på scones. Men tro mig allt är inte bara idyll. Magda har sina utbrott mest hela tiden. Hon hann välta mjölkglaset två gånger, kasta smörkniven ett antal gånger för att hon inte fick ha ett kilo smör på sina scones, och slänga sin scones på Annie, mig eller golvet. Annie är inte sen att elda på Magda med små tjuvnyp.
 
Eftermiddagen var vi på ett härligt julevent anordnat av Loppi. Så mycket julstämning att man inte kan annat än längta till jul nu.  
Andreas Weise var charmig konferencier och fick alla att skratta ihjäl sig då han gjorde en parodi av sin fars julpresentation av Kalle & Co. 
Inte blev dagen sämre av att Annie fick ett fint fjärilskit av Stor&Liten med sig hem från Loppieventet, och jag två fantastiska Goodiebags. Vi köpte med oss pizza på vägen hem. Dessutom fick jag två flaskor till med Riojavin som jag är mer än sugen på att testa, Marqués de Cáceres, har ni testat?



Himmelsk Lakritspannacotta

Lakritspannacotta är som att äta en stor skål med mjuk lakrits som smälter i munnen, ljuvligt! Inte svårt att göra och passar väldigt bra med hallon. Jag vände runt frysta hallon i sockerlag som jag toppade det hela med. Jag smälte socker i en kastrull och hällde i svart karamellfärg, vill man tillsätta lakritsessens till det så testa. Sedan hällde jag sockret på bakplåtspapper och bröt sönder till pannacottan då det svalnat. 
Du behöver
1½ gelatinblad
4 dl grädde
1 msk lakritspulver
1 tsk vaniljsocker
2,5 msk socker
 
Till dekoration
Vispad grädde, hallon, sockerdekorationer
 
Gör så här (4 st större port/8 små)

Lägg gelatinet i kallt vatten i sådär 5 minuter

Koka försiktigt upp grädden med lakritspulver, vaniljsocker och socker. Ta bort kastrullen från plattan. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama lite lätt ur vattnet ur dem. Lägg ner dem i den varma grädden och rör om. Låt svalna lite. 

Häll pannacottan i serveringsglasen. Ställ i kylen i några timmar, gärna över natten.
 
Toppa med mjukt vispad grädde, hallon vända i sockerlag osv.



Godaste räkmackan i stan

Den finns verkligen hos Erssons. Ikväll blir det lite egenlyx. Sådär en miljon handskalade räkor, majonäs, ägg mm. Den är mer än en hel måltid i sig själv. Jag köper min på Erssons i Sickla, men vet att även MatHem har den  (då de samarbetar med Erssons). Rätt dyr, men så värd varenda krona!



Medelhavslax hos matidolen

Kom så mycket emellan att jag glömde visa er vad vi åt hos min barndomsvän, matidolen som jag brukar kalla henne för hon (precis som sin syster) är grym på matlagning. Jag och Annie åkte dit på lite lek, prat och uppdatering för några helger sedan. Vi fick så god lax med potatis, tomatsås med mera. Allt i en form. 
Lax, potatis, fänkål, tomatsås: Allt-i-ett! Kryddat och klart! Så ljuvligt! Kändes väldigt helgigt gott. Förstår ni att jag har vågat bjuda hem dessa matgurus till systrar till mig på middag. Lätt nervös, för de är så suveräna på matlagning.   
 
Barna och matidolen och denna tapet som jag älskar. Riktig gladtapet!
 
Du behöver
Laxbit på knappt 1 kilo
8 potatisar
1 gul lök
1 fänkål
2 burkar körsbärstomater
Italiensk salladskrydda (efter smak)
olivolja, salt, peppar, örter (t ex basilika, oregano, timjan)
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C (varmluft)
 
Pensla en ugnsform med olivolja
 
Finskiva potatisarna, lök, fänkål (gärna med mandolin om du vågar). Lägg hälften av potatisen i botten på formen, sedan all fänkål och lök som ett lager ovanpå potatisen. Häll över båda burkarna med körsbärstomaterna. Salta, peppra och pudra över italiensk salladskrydda.  
 
In i ugnen 15 minuter. 
 
Ta ut ur ugnen. Lägg på laxbiten. Pensla på lite olivolja. Krydda laxen med lite italiensk salladskrydda, örter och salt. Ös på lite av tomaterna runt omkring. In i ugnen ytterligare 20 minuter.
Underbara Minna med Annie.



Brandsläckare kan mer än rädda liv...

....De kan vara grymt snygga dessutom! Firephant är en unik svensk brandsläckare med skyddad design. Pulversläckaren som finns i två storlekar, ett och två kilo, vann Red Dot Designs Best of the Best i produktdesign 2012.   
 
Industridesignern Lars Wettre är ena halvan av designduon som utvecklat Firephant. Tanken är att man inte ska ställa undan den utan sätta upp den på väggen. Något som är lättare då den har ett snyggt utseende. Men den är även designad med ett stort greppvänligt handtag som gör den enkel att använda och sikta med.  
Visste ni att en brandsläckare håller i sådär 10 år innan du eventuellt behöver fylla på den eller göra underhåll på den. Den finns from 1 november i butikerna i ElectroluxHome-kedjan, www.bygghemma.se och www.if-sakerhet.se.



Kikärtsbiffar med Ajvarsås

Annie åt som om hon var utsvulten och jag vågade inte säga vad biffarna var gjorda av, för hon H A T A R bönor. Då hon ätit upp allt och sagt att hon ville vi skulle göra de biffarna varje dag så berättade jag. Hon blev alldeles förvirrad, så vi säger bara att det var väldans goda biffar som man kan äta i stort sett varje dag. Receptet kommer från Gogreen men jag har ändrat lite. Använder man GoGreens Ready in 5 Kikärter, som jag gjorde, så går det här receptet supersnabbt. 
 
Du behöver

2 dl GoGreen Ready in 5 Kikärter

1 dl kidneybönor

3 schalottenlökar

2 klyftor vitlök

1 morot

100 g fetaost

1 ägg

1 dl ströbröd

2-3 tsk smoked paprika

Salt och peppar, efter behov

Olja eller smör till stekning

 

Ajvarsås

2 dl youghurt

3 msk ajvar

1 tsk honung

1 tsk smoked paprika

salt, peppar

 

Gör så här

Koka kikärter enligt anvisning på förpackningen och häll av vattnet i ett durkslag. Mixa ihop dem med kidneybönorna till en färs. 

Hacka schalottenlök och vitlök fint. Riv moroten. 

Smula ner fetaosten i 'färsen'. Rör ner lök, vitlök, morot, ägg och ströbröd. Smaka av med smoked paprika. 

Forma sådär 8 biffar (med blöta händer)

Hetta upp olja/smör i en stekpanna och stek biffarna på båda sidor så de får en fin yta.

 

Ajvarsås

Rör ihop ingredienserna, och ställ kallt ett tag




Småpajer i Pyrex non-stick formar

Fick med mig de här underbara formarna från Pyrex då jag var på Prat PRs pressfrukost. De har en non-stick beläggning så att pajen superlätt ska släppa från formen och rejäla handtag på sidorna så man lätt kan förflytta dem. Är så sugen på att använda dem och kan inte bestämma om jag ska göra en matig pajvariant eller något i stil med äppelpaj. Har ni något bra recept så blir jag verkligen glad om ni vill dela med er. 



Det brann och röken vällde fram...

Skräckslagen är bara förnamnet för kvällen. Jag var med Rose-Marie och ett gäng andra bloggare på en informationskväll för brandsläckaren Firephant (lätt att använda och med en superdesign dessutom). Efter information bussades vi ut i Farstaskogen till ett brandövningsområde. Där fick vi släcka bränder, krypa genom rök, hitta utgångar i mörker och släcka eld på dockor. 
Det var jobbigt att höra om bränder där folk dött, speciellt de där barn dött. Men nödvändigt, jag har lärt mig så mycket livsviktigt ikväll:
 
Brinner det i en annan lägenhet i ditt hus så lämna inte din lägenhet. Varje lägenhet är en brandcell som skyddar dig från farlig rök till exempel. Går du ut i trapphuset där det är rökfyllt så kan du dö efter två inandningar. Vi fick höra om den 31 åriga man som hade öppnat sin dörr, gått ut något steg och sedan gått tillbaka in och ramlat ihop och dött i hallen av det lilla han hann andas in av röken. 
 
Ha brandvarnare i varje rum! Har du dörren stängd till ditt sovrum så kommer inte brandvarnaren i hallen ge utslag i tid.
 
Se till att kontrollera att dina brandvarnare verkligen fungerar, den ska blinka till ungeför var 30e sekund om den är fungerande. Ett bra knep är att byta batteri den 1 december varje år. 
 
Måste du genom rök så kryp eller åla under röken. Undvik allt vad du kan att andas in röken.
 
En pulversläckare är den klart bästa släckaren att ha hemma.
 
Inte ha tekniska prylar igång på natten då man sover, som t ex diskmaskin, torktumlare, mobilladdare. 
 
Lär barnen att de absolut inte får gömma sig om det brinner!
Så här ser det ut då du kastar 1 dl vatten på olja som tagit eld i en helt vanlig kastrull. Har du då ett tak ovanför, som du har hemma, så kommer den höga elden i stället slå ut mot dig. Kväv istället elden med något. Då är det perfekt med en pulversläckare tillgänglig!



Krispig Saganaki och ett stort glas Baron de Ley

Så himla rätt! Krispig Saganaki, med lite pressad citron, som smälter då du sätter kniven i den och ett stort glas av himmelskt goda Baron de Ley. Underbart...
Baron de Ley är en Rioja Reserva från 2008. Den är lagrad i 24 månader på ekfat. Den är medelfyllig och har rätt mycket syra, vilket gör att den passar utmärkt med rätter som har just lite syra i sig, det gör att syrligheten mildras. Lite sälta förhöjer också smaken, alltså Saganaki med pressad citron gifter sig utmärkt! Total fullpoängare!



Rårörda Björnbär

Rårörda björnbär passar perfekt på ostbrickan till färskost, kittostar såväl som till hårda ostar. 
 
Du behöver
2 dl frysta björnbär (tinade)
½ citron (saften)
½ dl socker
 
Gör så här
Rör ihop socker med citronsaft (tills sockret lösts sig). Blanda ihop citronsockret med björnbären. 



Ont i magen

Foto: Sandra Jolly
 
Efter att ha sovit oroligt under sådär en vecka och vaknat ungefär 15 gånger per natt, velat upp och dricka vatten, gråtit, varit arg, vägrat ta nappen, haft feber, inte velat äta på kvällarna och kräkts lite utan synlig anledning...så gick det igår morse upp för mig att hon måste var förstoppad. Iväg med henne till vårdcentarlen där de konstaterade det jag trodde. Hon fick stora flaskor med laxerande utskrivna. Så hela kvällen igår gick åt till att ge henne två omgångar. Det hände även Annie en gång. Dessa flaskor som man kör upp i stjärten på dem är nog bland det värsta jag vet, känns som man gör ett övergrepp på dem. Blir alldeles tårögd av det hela. Måtte vi slippa mer av det här nu!
 
Behöver alla tips på hur man håller magen i form på dem, så har du något tips så blir jag så glad! 



Ostbricka extra allt

Well....I söndags på Fars Dag så ordnade jag och busungarna en stor ostbricka till Magdas pappa. Vi är separerade sedan sådär 2 år tillbaka. Men idag är vi såpass bra vänner att vi visar uppskattning, respekt och gör gemensam sak för båda barnens skull, i vissa sammanhang. Det har varit en lång väg för att vi ska komma dit vi är idag, samarbetande föräldrar. Det fanns en tid då vi gjorde allt annat än samarbetade och kommunikationen var allt annat än trevlig. Jag har jobbat otroligt hårt på att vi ska komma dit vi är idag.
Galet goda nya Kvibilleostar från Arla: Herrgård, Prästost och Grevé. De är lagrade i 18 månader och är smakrika som bara den. Min favorit blev nog Grevé som har en Umamikaraktär, kunde inte sluta skära stora bitar av den. Magdas pappas storfavorit var Prästosten. Annie förvånade med att vilja ha stora bitar av alla tre (Jag ser framför mig många gemensamma ostbrickor). Till bl a rårörda björnbär, som är en helt otrolig smakkombo till ostarna. Fikonmarmelad också en hit. Min färskost = Inte heller så dum. 
Till ostbrickan nya favoritvinet, en Rioja Reserva från 2008, Baron de Ley. Sveriges mest sålda Rioja. Älskar det här vinet: Kärlek vid första klunken. Jag tror min exsambo sa sådär 20 gånger att det här var det godaste vinet han smakat.  
Barnen fick lite extra tillbehör...
Annie bara ääääälskar att vara med på bloggen;-) Ps. Vad sägs om brickan som jag har allt på? Köpte den på Åhléns för någon vecka sedan, så nöjd! Ostbrickornas ostbricka.



Din alldeles egna krämiga färskost

Hade lite glömt att jag gillar att göra min egna färskost. Den blir godare än allt du köper. lätt som en plätt dessutom! Det enda är att du får ha lite tålamod. I fredags kväll hällde jag upp det för avrinning. Så fick det stå att rinna till lördag morgon. Under lördagen blandade jag ner salt och massa gräslök sedan lät jag det stå i kylen för att smakerna skulle ta sig.
 
För 1 skål med färskost:
½ liter mild naturell youghurt
1 dl creme fraiche
½ tsk flingsalt (på ett ungefär, beror på hur salt du vill ha det)
½ dl gräslök (finhackad)
Gör så här
Ljumma upp youghurt och creme fraiche i kastrull. Gör det långsamt och försiktigt och rör lite då och då. Det ska endast värmas till 37 C. Känn med lillfingret om det är lagom. 

Låt det rinna av i kaffefilter genom en tratt under natten.
 
Blanda ner salt och massa gräslök (fuskade lite och tog fryst färdighackad gräslök). Rör om och låt det sedan stå minst en timma, gärna över natten så smakerna får utvecklas.



Älskar när det händer saker..

Men, precis när jag verkligen behövde något som muntrade upp så kom det en massa roliga inbjudningar. Jag blev av Norges Sjömatråd inbjuden på en underbar MasterClass med Stjärnkocken Fredrik Eriksson, på lördag ska jag på ett härligt julevent med Loppi, och nu i veckan ska jag och världens bästa vän iväg på en rolig sak (ni får se såklart). På torsdag är det dessutom Höstfest på barnens dagis och de har tränat sånger och gjort ljuslyktor, ser så fram emot det. Jag håller för fullt på med att planera mitt glöggmingel som inte bara kommer bli gott utan snyggt dessutom. Längtar till allt:-)



Veckomenyn

Veckans meny, hörrni! Är det något ni vill att jag ska göra annorlunda med Veckans meny? Blir verkligen så glad om ni tycker till, bu och bä:-) Ha en underbar vecka!
 
Flygande Jacob - Big time favourite! 
Fisksoppa - Snabblagad och underbar
Får man föreslå världens godaste bananpannkakor till helgens frukost?



Vi nosade lite på julen

Årets första pepparkaksbak - Check! Vi bara kunde inte bärga oss. Hade lovat Annie att vi skulle baka pepparkakor i helgen, så det gjorde vi. Helt oprententiös, underbar bakning. Älskar när man hittar på lite eget då man bakar, och den här gången blev det de charmigaste minipyramiderna och gubbar som tappade armarna på vägen. 
Tradition hos oss är att göra barnens händer med naglar av mandelflagor. Nu är vi lite uppvärmda och redo för de stora julbaken. 



Limekladdkaka med limeyoughurt

Ingredienserna till den här fräscha kladdkakan kom hem i veckan. Limekladdkakan är 2013 års vinnare av Arlas Kladdkakerace. Jag kan förstå att den vann för den är så fräsch tillsammans med limeyoughurten.
 
Du behöver
100 g smör
3 ägg
2 1⁄2 dl strösocker
1 1⁄2 dl vetemjöl
1⁄2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3⁄4 dl kakao
2 krm salt
rivet skal av 1 lime
 
Limeyoghurt
2 dl matyoghurt
2 msk florsocker
pressad saft av 1 lime
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Smöra en form (24 cm)
 
Blanda alla ingredienser till limeyoghurten och ställ kallt.
 
Smält smöret i en kastrull. Vispa ihop ägg och socker. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kakao och salt. Rör ner det i äggsmeten.
 
Tillsätt smör och limeskal, blanda väl. Häll smeten i formen. In i i mitten av ugnen 17-20 min.
 
Servera kakan med limeyoghurt.



Guldkorn på Mitt Kök Mässan

Svischade iväg några timmar på Mitt Kök Mässan igår med en vän. Det var galet mycket folk och varmt! Men det var även hur mycket som helst att smaka och uppleva, vilket vägde upp det andra. Gillar det där med att bara vandra runt och utan stress, smaka, titta, inspireras.
Naturligtvis var jag förbi Salma Lax monter. Där var det full rulle. Det är tydligt att Salma laxen äntligen slagit igenom. Det finns liksom ingen godare fisk i världen. Den är så enkel att handskas med i köket och blir alltid en succé.
Salma Laxen blev, med rätta utsedd till Årets Produkt 2013. 
Chips finns det mängder av på mässan och du kan verkligen köpa dem billigt där. Jag föll för Bjäre Chips som var sådär knapriga och krispiga. Rootfruits chips är sedan länge en storfavorit. Deras rotfruktschips, parmesanchips och Stiltonbluechips är underbara. 
Kom hem med dessa varor. Hade kunnat handla på mig betydligt mer dock. 
Dessa köper jag alltid med mig från mässan, Gotlands delikatessers Ramslökspesto och Mandelpesto. De kan jag gå och drömma om. 



Crashed potatoes

Roligaste och godaste tillbehöret är Crashed potatoes. Gjorde den till min Bouef Bourguignon och...stor tumme upp! 
Du behöver (4 pers)
1½ kg delikatesspotatis 
smält smör
flingsalt, svartpeppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 250 C - grillvärme
 
Tvätta potatisen, men låt skalet vara kvar. Koka tills den är nästan klar. Häll i durkslag.
 
Lägg över potatisarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till med en potatisstomp så du liksom crashar dem lite lätt (men inte ända ner så de faller sönder). Pensla på rikligt med smör och strö över flingsalt och svartpeppar. In i ugnen under grillvärmen tills de får lite färg och blir lätt knapriga på ytan. 



Ostbricka i helgen på Kvibilles lagrade

I helgen blir det stor ostbricka. Ser så fram emot att testa Kvibilles nya, 18 månader lagrade, ostar. Det är Cheddar, Grevé, Prästost och Herrgård. Älskar alla ostar, men speciellt ostar med mer smak och Cheddar är jag vansinnigt svag för. 
 
Har ni någon favorit till ostbrickan?



Lite Rioja som ett brev på posten

Var så sugen på gott rött vin och Simsalabim så kom det en present!
Baron De Ley, Rioja! Kunde inte bli bättre. Rioja Reserva är Sveriges mest sålda Rioja Reserva och lagrad över 3 år. Ser så fram emot att testa det. Vad brukar ni laga för mat till Riojaviner? 



Pharmarium - Vilket underbart ställe för drinkar!

Bara måste tipsa er om mysigaste baren någonsin: Pharmarium i Gamla stan (Stortorget 7). Var där i samband med Apotekets jullunch och blev helt tagen. Hur har jag kunnat missa den (men sen är jag ju inte heller ute på kvällskvisten som i tidigare liv innan barnen). Drink- och barmenyn är inspirerad av apotektemat. Här fanns Sveriges första apotek och lokalen är superdesignad i stil med ett gammaldags apotek, men med stora sköna soffgrupper. Drinkar matchas med smårätter på ett magiskt sätt, vad sägs om:
 
Roses of Gold (Purity Vodka / Citron / Guldpulver / Pharmariums Trädgårdselixir / Champagne) som matchas med Kalvkotlett med fläder
 
eller
 
Bellies of Leather (Havana Club 3 Años / Amer Picon / Gentianarot / Grapefrukt / Honung / Ljus lager) som matchas med Kola & Rosor (Varm choklad med mjölkkola, vaniljglass och rosensalt)



Boeuf Bourguignon i Crock pot

Jag kan inte prata nog om hur gott det här blev i Crock Pot grytan. Jag tycker det är helt otroligt att du bara lägger i allt och sedan lagar den hela rätten själv. Och, köttet blir så mört att man inte tror det är sant. 
  
Du behöver
700-800 g högrev (skuren i grytbitar)
1 pkt bacon (eller sådär 6 skivor)
150-200 g skogschampinjoner (delade på mitten)
3 msk mjöl
2 vitlöksklyftor (pressad)
2 lagerblad
1 tsk timjan
1 rödlök (i mindre bitar)
2 morötter (skivade mellantjockt)
2.5 dl rött vin
2.5 dl vatten
1 oxbuljongtärning
1 msk tomatpuré
salt, peppar, färsk timjan att dekorera med
Bara tjoffa i allt. Tryck på den och gå till jobbet, ut och hitta på något osv. Den sköter sig alldeles själv, helt enkelt. 
 
Gör så här
Knaperstek bacon i panna. Låt rinna av på papper. Lägg i grytbitarna i pannan och bryn runt om. lägg över grytbitarna i Crock pot.
 
Lägg ner lök och morotsskivor i en kastrull. I med tomatpuré, timjan och pressad vitlök. Salta och peppra. Rör ner mjölet. Tillsätt vatten och smula ner buljongtärningen. Blanda runt ordentligt. Häll över köttet i Crock Pot. Lägg i lagerblad. 
 
Smula knaperstekt bacon över grytan och häll över vinet. Tillsätt champinjonerna och rör runt lite försiktigt. 
 
Sätt på locket på Crock Pot grytan, tryck på LOW och ställ in på 8 timmar.  
 
Ps. Jag gjorde den dagen innan, var ju inte säker på om det skulle bli lyckat. Jag hällde över allt i en gryta och då det svalnat ställde jag in i kylen, funkade hur bra som helst. 



Älsklingsvänner och Lilla Ego

Jag hade en helkväll med mina Älsklingsvänner på Restaurang Lilla Ego igår. Det var deras tur att ta ut mig på min födelsedagsmiddag (ni som följt mig ett tag vet ju att vi tre tar ut den som fyllt på en överraskningsrestaurang). Jag fyllde år i augusti. Som vanligt kommer vi alltid iväg några månader efter någon har fyllt. 
Det blev purfärska restaurangen Lilla Ego, som drivs av Daniel Räms (Årets Kock 2013) och Tom Sjöstedt (Årets Kock 2008). Det var faktiskt öppningskvällen igår och det var så högt i tak, helmysigt och vidunderligt god mat såklart! 
Jag åt hummer och dog nästan av hur gott det var. Till den kom en blomkålssallad med knaprigt kavringssmul som var hur god som helst. Bild nedan på den. 
Mina vänner åt Dovhjortsadel med kronärtskocka, bakta champinjoner och vinägersky - Daniel Räms vinnarrätt i Årets Kock 2013! Galet god. 
Då vi kom var det relativt lugnt, men bara efter en liten stund var det knökfullt på ett sådär härligt sätt. Vi tre pratade och uppdaterade som man gör med vänner som står en väldigt nära, även om man inte ses varje vecka. Det är alltid alltid så upplyftande och energigivande att träffas och babbla igenom några timmar.   
Vi delade på efterrätten: Salt marängglass med allt möjligt gott till.... 
Tom Sjöstedt och Daniel Räms, tack för en så magisk kväll hos er! 



Enchiladas med chili

 
Här lite mer resttips. Jag hade både rester av min hemmagjorda chili samt några hembakta glutenfria tortillabröd kvar, alltså, givet, ENCHILADAS. Jag plussade på med lite färdig salsa och ost. Kunde inte sluta äta. Du gör det du vill själv, köper det du vill. Lätt och förföriskt gott! 
Du behöver (för 2 pers)
4 tortillabröd
Chili
tomatsalsa
100 g riven ost
100 g mozzarella
rysk youghurt
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C
 
Smöra en ugnsfast form.
 
Lägg ut ett tortillabröd i taget. Lägg på en klick chili, salsa och lite av vardera osten på brödet (Spara dock hälften av osten och lite av salsan). Rulla ihop och lägg i formen med skarven ned. Klicka över resterande salsa och strössla över osten.
 
In i ugnen cirka 10-15 minuter tills de är gyllenbruna och frasiga.
 
Servera med god sallad och stor klick youghurt!



Kladdkakans dag idag

Idag är det minsann Kladdkakans dag! Jag ska hem och tillsammans med barnen baka en Limekladdkaka ikväll. Hur gott låter inte det! Just Limekladdkakan vann Kladdkakakeracet 2013! Fick hem en fin skål med alla ingredienser igår kväll från Arla. Arla har miljoner recept på goda kladdkakor av alla slag, så sväng ihop en du med. För det är du värd!



Hembakta glutenfria tortillas och lite chili på det

Att göra sina egna tortillabröd är något alldeles extra gott, miljoner gånger godare än köpta. Jag verkligen rörde ihop dessa glutenfria tortillabröd från boken Nytt Bröd (av Maria Blohm och Jessica Frej). det tar sådär 5 minuter att röra ihop, sedan ska degen vila i 15 minuter, då förberedde jag det andra. Sedan bara att rulla ihop, kavla ut och steka i torr panna. 
Du behöver (för ca 10 bröd)

400 g kallt vatten 
1 tsk bakpulver 
50 g rismjöl 
150 g majsmjöl 
0,5 tsk salt 
30 g fiberhusk 
majsmjöl till utbakning 

 

Gör så här

Blanda alla ingredienser till en jämn smet. Låt degen svälla i 15 minuter. Dela upp degen i 10 bitar och kavla ut dem tunt på underlag mjölat med majsmjöl.

 

Stek tortillabröden på hög värme i en torr stekpanna på båda sidor ett par minuter, tills de har fått färg och känns lätta.

 

Lägg dem ovanpå varandra på en tallrik och täck genast med bakduk för att de inte ska torka ut.

Toppa med din egen Chili, guacamole, youghurt och lite grönt. Har du en limeklyfta så kör på. Mums!




Vi kör ännu en friskburk

Så då...Har knåpat ihop säsongens andra dunderburk. Sen strösslar jag blandningen ovanpå barnens müsli. De älskar den faktiskt!
Lite hampafrön, psylliumfrön, pumpakärnor, solrosfrön, chiafrön och hackade hasselnötter.



Med nytvättade händer som luktar pepparkaka, polka, kanel och nejlika

Oemotståndliga tvålar! Julstämning vid handfatet. De luktar så mycket jul dessa tvålar att det inte kan bli annat än julstämning. Hittade dem på min ICA för 2 för 25kr. Så då blev det alla 4. 



Kladdkaka med lakrits

På torsdag så är det kladdkakans dag! Det kan man inte missa att fira med en stor bit härligt smaskig kladdkaka, eller hur! Här kommer den kladdkaka med lakrits som jag gjorde då min bror med familj kom på besök. Hur mycket lakritssmak du vill ha väljer du själv genom hur mycket pulver du tar. Jag ville ha rätt mycket smak så jag tog 3 msk.   
Du behöver
150 g smör
2-3 msk lakritspulver
3 ägg
3 dl strösocker
2 msk sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 nypa salmiakpulver (inte ett absolut måste. Har du inte salmiakpulver så 1 nypa salt)
 
Gör så här  
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Smöra en form med löstagbara kanter (24cm)
 
Smält smöret. 
 
Vispa ihop ägg, socker, sirap, vetemjöl, kakao, (salmiakpulver/salt) och lakritspulver. Tilsätt det smälta smöret.

Häll smeten i formen. 
 
In i nedre delen av ugnen sådär 20-25 minuter.



Efter regn kommer sol...

Hösten! Det är min absoluta favoritårstid. Vill inte att den ska ta slut:Luften är så fräsch, alla färger så intensiva, regnet smattrat ibland så härligt och ibland skiner solen sådär dimmigt magiskt som i en saga...Början av veckan har varit rätt jobbig, ledsam och negativ. Men det sägs ju att efter regn kommer sol....Hohooo solen!!



Vinn Knivbrev!

Jag har fått testa en fantastisk service: Knivbrev! Man får ett tjockt kuvert skickat till sig och stoppar ner sina knivar i kuvertet och lägger på lådan. Sedan kommer de tillbaka inom några få dagar så sylvassa och redo för att glida igenom tomater och kött. Så smart och praktiskt! 
Nu ni! Nu kan ni vinna ett knivbrev! Det enda du behöver göra är att svara på frågan nedan samt lämna en kort kommentar till varför just du ska vinna ett knivbrev:
 
Vilka två stjärnkockar (som ni även ser på bilden tillsammans med slipmästare Leif Kohlström) ger sina referenser till Knivbrev?
 
Lämna ditt svar som en kommentar till detta inlägg. Du kan tävla fram t o m måndag 11 november. (Jag stänger av kommentarsfältet under tävlingsperioden så att svaren ni ger inte kan ses av alla andra).



Kusiner, lakritskladdkaka, presenter och crashed potatoes

Igår söndag kom min bror med familj på besök. Gosigt att se kusinerna ihop. Love, min brors son, gosade in sig både här och där den lilla rackarungen. Annie visade Simon alla saker hon önskade sig i leksakskatalogen, och vi bara var sådär som man ska på en söndag.
Lite söndagsmat: Bouef Bourguignon tillagad i Crock Pot, så mört och en succé. Hela grytan tog slut eftersom alla tog om. Till det Crashed Potatoes, som man inte kan annat än älska. Ps. Alla recept komer givetvis här på bloggen.
Det här bara måste ni testa, lätt och gott. Smakar som ett mellanting mellan potatismos och kokt potatis, ungefär.
Vi åt och åt och åt. Vi ser lite dystra ut på bilderna, men vi var nog mer koncentrerade på maten:-)
Lakritskladdkaka med hallon, kumquats....
...och citrongrädde till...
Magda fick också en försenad 2-års present. Kan det vara så att någon är polis i familjen kanske?



Veckomeny och en älgfilé på det

Ny vecka hörrni! Den här veckan ska jag börja träna igen, tjohooo! Jag har inte kunnat träna på riktigt efter Tjejmilen då jag har haft en strålande smärta i låret ända sedan loppet. Jag hoppas, hoppas det är bra nu. Sedan ska jag ut och äta med mina bästisar på ett spännande ställe. Jag har också världens roligaste samarbeten på gång på bloggen, kan inte säga riktigt än, men snart:-) Ha en härlig höstvecka!
 
Tomatsoppa utöver det vanliga
Korvgryta som är helt fantastiskt god
Till helgen föreslår jag en läcker vilträtt som smäääälter i munnen: Örtbakad älgfilé med brynt västerbottenpotatisstomp. Till rätten en bärsås som är ljuvlig. Riktig helgkänsla på den rätten (och givetvis ett gott rött vin till).



Vad göra med resterna från pumpalyktan?

 
Vi torkade pumpakärnorna och planterade dem i en kruka. Nu ska vi se om vi kan skörda vår egna Halloweenpumpa nästa år. 



Grattis till något riktigt fint från Jysk

Så underbart många härliga svar jag fick i tävlingen om ett presentkort från JYSK. Sååå svårt att hitta bara en vinnare. Men det kommer fler tävlingar! En av de roligaste sakerna med att ni ger motiveringar, det är faktiskt att det känns som att jag lär känna er lite lite bättre, får en bild på era liv:-) 
 
Stort Grattis till Malin med motiveringen:
 
Det är dags för en förnyelse av mitt lilla kök och pengar växer ju inte på träd! Så extra bidrag är alltid välkomna:) Har ju kikat in en underbar kökssoffa på just Jysk!
 
Ps. Maila mig, [email protected], bums din adress så kommer presentkortet på posten



När livet bara är sådär bra, som just nu!

Igår, vid 17 tiden kom min fantastiska granne Angelica förbi, och lämnade det här fina paketet med smaksatt flingsalt, bara sådär.  Hur underbart snällt är inte det? Jag känner mig just nu så lyckligt lottad och allt är bara bra här och nu. Jag har helt underbara grannar och är så tacksam att få ha dem i mitt liv. Ibland är livet en massa medvind och lycka, och så är det nu för mig. 



Crock Pot grytan är igång med en Boeuf Bourguignon

Nu har jag satt igång min första Crock Pot rätt - Bouef Bourguignon. Jag har brynt på kött och bacon. Sedan i med allt: morötter, lök, lagerblad, skogschampinjoner, rött vin och buljong mm. Bara att trycka på knappen så kommer den stå under hela dagen och tillagas, 10 timmar! Det bästa, jag behöver inte göra något alls. Det ska bli en härlig gryta till min bror med familj som kommer på besök imorgon. 
Den drivs med el och det är så lätt att ställa in tid och effekt (hög eller låg). Jag kommer berätta mer ingående om Crock Pot då jag har testat den lite. Ni kommer självklart få alla recept dessutom. 



Hormoner & Hemorrojder

Under höstlovet har jag för första gången lyssnat på en podcast och helt fastnat! Jag lyssnade på Lofsan och hennes motiverande träningstips 2 gånger då jag lagade mat, superintressant om varför rumpan blir mindre då man fött barn, hur man hittar sin kapacitet och att promenader inte alltid är så bra för gravida - Grymt peppande!  Jag tränade, lyssnade och skrattade åt Ann Söderlunds berättelse om paret som hade sex på BB direkt efter kvinnans förlossning.
Det är Loppi som lanserat podcasten, Hormoner & HemorrojderDen klättrade, mycket förståeligt, direkt in på Itunes topplistor. Precis ALLA borde lyssna: mammor, pappor, nykära, mor- och farföräldrar och singlar. Garanterat härliga skratt och hög igenkänningsfaktor, lyssna HÄR
Ni känner nog igen de flesta talarna och kanske programledarna: mammabloggarna från Hormoner & Hemorrojder. Det bästa är att det finns hela 8 avsnitt. Hoppas, hoppas det kommer fler! Här några av talarna och ämnena: 
 
Ann Söderlund: Om frifräsarbuskar, doppligg och när det är läge att börja ligga igen efter förlossningen. 
 
Sandra Linder: Om utsatthet, generationsklyftor och hur det är att bli mamma vid 16. 
 
Carola Wetterholm: Om färdtjänstbussar, Familjen Annorlunda och varför det blev nio ungar. 
 
Lovisa ”Lofsan” Sandström: Om mammakroppen, hälsopolitik och hur man tränar upp ett plattarsel. 
 
David Sundin: Om hamburgare, gränser och ett oväntat föräldraskap. Och så frågar vi oss om pappor är roligare än mammor.



Crock pot lagar maten åt dig

Jag har fått hem en Crock Pot för att testa. Har velat ha en Crock Pot länge, men ärligt så vet jag inte riktigt var jag ska börja. Har ni testat? Har ni tips? Recept? Grytan lagar maten åt en genom att man lägger i allt sätter på den och så lagar den allt medans du är på jobbet eller under natten, fettsnålt, alla näringsämnen behålls och smakrikt. Kan inte blir bättre och jag ska sätta igång bums med att hitta recept. 



Lite Riojavin, Iscider och Rödnos - Helg Helg

Nu är jag då inne på Riojaviner och eftersom jag fått lite expertundervisning i just Riojaviner så köpte jag på Systemet med mig El Coto från 2009, som är ett väldigt kort lagrat vin, en Crianza som det kallas då den är lagrad kortast möjliga tiden, och Conde Valdemar från 2005, som är en Gran Reserva, dvs lagrad i minst 5 år. Ska bli spännande att testa dem i helgen.
Andra drycker som jag verkligen kan rekommendera är Iscider gjord på svenska äpplen och Norrländsk kyla:-) Det har inslag av apelsin och honung och den är farligt god. Den är söt och helt helt underbar. Coolaste nyheten är dessutom så svensk! Alkoholfritt dunderalternativ är Kiviks Rödnos. Det är Äppelmust på Årets Skörd gjord på Discoveryäpplen som även kallas Rödnos. Fantastiskt god. 



Rykande varm mustig Gulaschsoppa


Prexis vad vi fick hemma hos min vän Angelica. Den härligaste gulaschsoppan någonsin! Jag har fått hennes recept och det är så underbart gott att ni bara måste testa. 
Vilken sällskaplig soppa: vi åt, chit chattade, tog lite mer, drack gott kologiskt rött vin till och hade det så bra. 
Mycket gott ekologiskt rött vin till gulaschsoppan som var gjord på ekologiskt kött dessutom.
 
Du behöver (för ca 8 pers)
1,2 kg benfritt ekologiskt nötkött/högrev
4 gula lökar
4 vitlöksklyftor
6 morötter
1 stor palsternacka
6 stora potatisar (mjölig sort)
4 msk paprikapulver
2 tsk mald kummin (eller stött)
1 röd paprika
1 gul paprika
1 grön paprika
3 sk tomatpuré
1,8 l vatten
4 köttbuljongtärningar
2,5 dl rött vin
pressad citron
nymald svartpeppar
smör, salt
 
Gör så här
Skär köttet i mindre bitar, bryn lätt i smör i pannan. Lägg över i stor gryta.
 
Skala lök och skär i mindre bitar, finhacka vitlöken. Bryn lätt i smör i pannan. Lägg över i soppgrytan.
 
Skala morötter, potatis, palsternacka och skär i mindre bitar. Stek i smör i pannan och lägg över i grytan.
 
Tillsätt paprikapulver och kummin. Kärna ur paprikorna och tärna. Tillsätt till allt annat i grytan. Häll i vatten, lägg i buljongtärningar, tomatpuré och vinet. Koka upp och låt småputtra i minst en, gärna två timmar. 
 
Du kan mer än gärna göra den dagen innan. Vid servering värmer du långsamt upp den. Smaka av med citronsaft och peppar. 
 
Servera med stor klick creme fraiche eller turkisk youghurt.





    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin