Urgulliga skärbrädor och annat

Jag har hittat en sån fin liten butik på nätet som säljer de gulligaste saker, Cosas heter butiken. Eller vad tycker ni om dessa fina skärbrädor? De skulle man kunna både skära upp saker på och ställa fram på bordet. Eller sötaste skålarna, eller så praktisk skål till oliver med litet utrymme för kärnorna. Ahlgrens bil i rosa porslin skulle man nästan vilja äta upp!








Snabb & Lat Wok

Ibland får man faktiskt vara lite lat och använda halvfabrikat. Vi wokade på en påse frysta grönsaker och plussade på med det som fanns hemma. Man tager vad man haver dag!

För 4 pers:

1 påse wokgrönsaker
2-3 kycklingfiléer
1 burk kokosmjölk
½ msk sesamolja
½ msk rapsolja
1 msk sesamfrön
1 msk fisksås
1 tsk grön curry (pasta)
1 msk sötsur sås

eventuellt lite soja

Gör så här:

Strimla kycklingen och bryn lite lätt i rapsolja i stekpannan. Häll ner frysta wokgrönsaker. Då de tinat upp, häller du ner kokosmjölk, fisksås, grön curry och sötsur sås (eventuellt lite soja också).  Låt puttra ihop sig några minuter. Droppa ner sesamoljan.

Värm en panna eller kastrull. Lägg i sesamfrön så de rostas lätt, dvs blir lite lätt bruna. Se bara upp för det går fort. Strössla över riset eller woken.

Du kan även använda t ex lime, ingefära, cashewnötter, röd curry. Jag har ju sådär 100 kaffer lime blad hemma, de hade nog passat om jag hade kommit ihåg att jag hade dem.

Servera. Förhoppningsvis känns det lite som att vara i Thailand, eller?




Vem har tagit min Kexchoklad?

Har ni smakat nya kexchokladen? Min sambo köpte hem 3 st. Han tyckte verkligen de var goda. Jag kan inte riktigt bestämma mig. De är söta,men nästan på gränsen till för söta. Det var inte så att jag kände att jag fick någon craving efter mer direkt. Jag tycker nog bäst om Kexchoklad precis som den är. Den mörka kexchokladen tyckte jag om förresten, finns den kvar?  

Har ni hört Mora Träsks låt "Vem har tagit min kexchoklad" - Underbar! Min dotter älskar den just nu. Här är början på den:

Vem har tagit min kexchoklad?
Vem har tagit min godbit?
Vem har tagit min kexchoklad?
Det här var inte roligt!

Du låg här i morse så ljuvlig och brun
Längst in i skåpet bakom en vas
Under några tidningar som jag lagt dit
Jag hade liksom laddat för kalas
Nu står jag här och stirrar och fattar ingenting
Där du låg förr finns inte någon kvar

Trala la...



Husmorstips: Vinslattar

Här slängs ingenting! Får man lite vin över då man lagar mat eller tagit något glas till maten - Häll inte ut det! Ta fram islådan eller ispåsar och ner med vinet. När det fryst till kan du lägga över dem i en liten plastburk och förvara i frysen. Så skönt, när man ska laga mat och inte behöver så mycket, att ta fram några iskuber och bara ploppa ner i maten, t ex risotton, rödvinssåsen eller fiskgrytan. Då behöver man inte stå där på Systemet en fredag eftermiddag i världens kö för ynka 2 dl till en sås.




Marängtårta med nötter - Mammas goda kaka



När vi var i E-tuna häromsistens så bjöd min mamma på en fantastiskt god kaka med massa jordgubbar och hemkokt jordgubbssylt emellan. Jag har tjatat till mig receptet och har äntligen fått det! Man kan göra den med i stort sett vilken frukt som helst och blanda färsk frukt med god sylt dessutom. Alltså bra kaka att ta till i alla möjliga situationer.

Långpanna 25x35 cm
(Om du vill göra hel ugnsplåt, dubbla satsen):

50 g smör
1 1/4 dl strösocker
3 st äggulor
3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk mjölk
100 g nötkärnor (hackade)
1 msk margarin smält
 
Maräng:
3 st äggvitor
1 1/2 dl strösocker
 
Fyllning:
3 dl vispgrädde
1/2 - 1 liter jordgubbar/mandariner eller annan frukt/bär eller god sylt
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader

Klä pannan med smörpapper och pensla med smält margarin.
 
Rör smör och socker mjukt, arbeta in gulorna en i taget och sen mjölet blandat med bakpulvret, sist mjölken. Bred ut i pannan.
 
Strö hälften av de hackade nötterna över smeten i pannan.
 
Vispa vitorna till marängen till hårt skum. Tillsätt sockret. Bred marängen över smeten i pannan. Strö över resten av nötterna.
 
Grädda 30 minuter, nedre delen.




 

Låt svalna. Stjälp upp. Dela i två lika stora delar. Bred hälften av grädden över den ena delen, ett lager skivade/delade jordgubbar och kanske lite sylt och resten av grädden. Lägg på den andra delen av kakan med marängen uppåt.



Njut med gott samvete - Frukt är nyttigt!




Riktig Rejäl Helggryta - Kreolsk Gryta



En riktig höst/vintergryta, med rikligt av kött, korv och grönsaker i, som man kan sällskapsäta på i evigheter. Den här tycker nog alla om (förutom vegetarianer då). Det är väl en superduper LCHF rätt också, om man tar bort riset.

För 4 pers

500 g fläskfilé
3 msk vetemjöl
1 buljongtärning eller dylikt 
3 dl vatten
150 g stark korv, t ex kabanozzi
1 röd paprika
1 grön paprika
1 dl smörgåsgurka
100 g syltlök
2 tsk mejram
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
200 g oliver

salt, svartpeppar, smör

Gör så här

Putsa och skär fläskfilé i skivor. Bryn i smör i stekpanna. Lägg över bitarna i stor gryta. Pudra i mjölet och häll i buljong med vattnet. Slanta korv, strimla paprika, och grovhacka gurka. Blanda allt utom creme fraiche och oliver i grytan och låt koka upp och sedan sjuda i 10 minuter.


Blanda i creme fraiche och koka upp. Nu i med oliverna och färdigt att servera.




Färska Rödbetor, Getost, Pinjenötter, Timjan

Bra liten förrätt vilken dag i veckan som helst. Kombinationen mellan rödbetor och getost är underbar. Jag köpte på mig så mycket rödbetor att det blir fler rödbetsrätter, t ex är jag sugen på färska rödbetor och fetaost. Undras om vi inte redan ikväll ska slå till på den, har ju fetaost hemma.

För 4 pers

6-8 rödbetor
½ dl pinjenötter
100 g getost

Färsk Timjan, rinnande honung

Gör så här

Skölj rödbetorna och borsta dem. Koka dem 30-40 minuter i saltat vatten. Känn med sticka så de är lagom mjuka.

Rosta pinjenötterna i torr stekpanna.

Skala rödbetorna innan de kallnat. Halvera.

Lägg upp på fat. Smula över getost, strö över pinjenötter och dekorera med timjan. Ringla över lite, lite honung.




Får det vara en Varm Smörgåstårta?

Snabb rätt som är lätt och snabb att fixa till. Receptet kommer från en bok som heter Godegårdsgott. Det är ett litet samhälle cirka 3 mil norr om Motala. Där bestämde sig några av invånarna för att ge ut sina bästa recept i liten receptbok. En av dem var min sambos mamma. Det jag har smakat från boken har varit gudomligt gott. Tycker det var en sån bra idé. Man skulle gå ihop med sina bästa vänner, tjocka släkten eller grannskapet för en receptbok, vore inte det något det?



För 4 pers:


1 paket Hönökaka (3 skivor)
1 paket bacon
1 liten purjolök
1 burk champinjoner (200 g)
1-2 dl creme fraiche
riven ost

Salt & peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 C

Klipp bacon i bitar, fichacka purjon. Stek bacon, purjo och champinjoner. Rör ner creme fraiche. Fördela fyllningen på 2 brödskivor. Skiva tomaterna och lägg på dem på det tredje brödet. Stapla till en tårta med tomaterna överst. Strö över ost och gratinera ca 10 min.



Färdig att avnjutas!




Himmelsk Chokladfondant med Apelsin och Brie Ost

Gjorde en krämig, smältande, rinnande fondant mörk choklad, apelsinchoklad och rivet skal från apelsin. I mitten innan gräddning petade jag ner en bit Brie. Serverade med färska jordgubbar, apelsin, färskt fikon och mascarponeklickar. Det här receptet är bra för fondanter som man stjälper upp på en tallrik som ett litet torn. Det fantastiska med fondanter är att man kan äta dem kalla som varma! Den här är himmelskt god. En annan suverän sak med fondanter är att du kan göra smeten kvällen innan och enkelt pyttsa i den i formarna och in i ugnen precis innan servering. Kom bara ihåg att kall smet tar något längre tid i ugnen. Se nedan för hur man vet när fondanten är klar.

För 4 st:

150 gr smör
110 gr mörk choklad (jag tog Lindts nya Dessert Le 70% Cacao som är gjord för desserter och bak)
40 gr choklad med apelsin (jag tog 4 rutor av Lindts Intense Orange)
½ apelsin - Skalet finrivet
0,75 dl strösocker
0,75 dl vetemjöl
3 ägg
3 äggulor

1 liten bit Brie ost (alternativt Camembert eller Gorgonzola)

Gör så här:

Börja med att sätta in de tomma formarna i kylen så de är kalla då du häller i smeten (bättre resultat).

Sätt ugnen på 200 C

Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält i vattenbad eller micro. Om du använder Lindts Dessert version så behöver du inte bryta ner den så mycket för den är redan i mindre bitar för att det ska gå snabbt att smälta.


Vispa smör och socker. Rör ner den smälta chokladen.

Vispa upp ägg och äggulor och blanda med chokladsmeten. Rör försiktigt ner mjölet (helst genom en sil för att det ska bli klumpfritt). Strö ner finrivet apelsinskal.

Ta ut formarna ur kylen och smöra rätt bra. Häll i lite kakao och skaka runt så det fäster ordentligt på alla väggar. Häll ut överflödig kakao. Häll i smeten, ungefär 3/4 fullt. Tryck ner en liten bit Brie, drygt 1 cm stor (utan kanterna).


Grädda i mitten cirka 10 minuter. De är klara då toppen börjar bukta utåt, uppåt och har fått en tunn skorpa. Testa försiktigt att stjälpa ut. Du kan behöva ta lite hjälp av t ex en kniv för att hjälpa ut den. Var bara försiktig så du inte sticker hål på fondanten (som jag gjorde med första, då blir det chokladkräm istället).

Lägg på fat och dekorera med färsk frukt, fikon och mascarponekräm

Mascarponeklickar:

½ ask mascarpone (resten kan du använda till tex Tiramisu)
½ vaniljstång

Skrapa ner en halv vaniljstång i mascarponen, Rör runt. Vill man ha den sötare ta 1 tsk florsocker, men jag tycker fondant är så sött i sig att det är godare utan socker i mascaponekrämen.

Annie fick en alldeles egen minifondant. Den gick ner hos chokladmonstret. Fikonet var hon däremot inte intresserad av.




Fluffigare Pannkakor med Soda


Min sambo gör helst dessa pannkakor med soda. De är ursprungligen från Morbergs recept. De blir fluffigare och luftigare än vanliga pannkakor.

För 4 pers:

2½ dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
½ dl soda

smör

Gör så här:

Blanda mjöl och salt. Häll i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och i med äggen. Vispa. Låt smeten stå ungefär en halvtimme.

Häll i sodan i smeten precis innan du steker på pannkakorna.



Curry Cashewnötter till Alla Tillfällen



Bra snacks sådär lite innan maten. Jag har kört in mig på dessa stekta i sesamolja med curry, farinsocker och salt, fast det såklart går att variera i miljoner versioner. Det är väl för att de verkligen går hem hos oss alla. Annie älskar dem och nu är hon så stor att hon fixar hela nötter. Jag tror också stenhårt på nötters nyttigheter och det går nog inte en vecka utan att vi äter nötter på ett eller annat sätt.

Till 2 dl Cashewnötter:

1 tsk sesamolja
1 tsk curry
½ tsk farinsocker
salt efter smak 

Gör så här:

Hur lätt som helst MEN ordningen är viktig för att det ska bli bra. Häll sesamolja i pannan och rör ner nötterna på mellanvärme. Strö ner farinsockret innan något annat och rör runt tills de är lite lätt bruna. Det är meningen att de ska karamelliseras något. Strö i curryn och rör runt så alla nötter täcks av curryn. Salta.

Häll upp på hushållspapper så överflödigt fett och pulver som ej gått in i nötterna försvinner. Hoppas ni tycker om dem och kom ihåg att man kan i stort sett ha vad som helst om man nu inte tycker om curry: paprika, vitlök, spiskummin, chili, honung osv. 


Lycka Till!




Xoko Detour och Middag på RAW Sushi & Grill

Träffade min underbara barndomsvän Lena för sällsynt middag på stan. Mysigt!  Vi möttes upp på Rörstrandsgatan här i Stockholm. Är ni där så måste ni som oss ta en liten detour till Xoko där de har de mest sagolika praliner, bakelser och tårtor.


Sen åt vi en magiskt god middag på RAW Sushi & Grill. Jag tog Edamame bönor som ska vara riktigt inne. Har varit nyfiken på dem länge. Vansinnigt goda. Jag ska fixa dem hemma som snacks minsann.

Åt friterad lax med Kimchee sås. Har ätit den en gång förut och sen dess har jag drömt om denna lax - smältande och krispig på samma gång. Härlig kväll. Inte så sent, efter att ha bladdrat av oss, tog jag tunnelbanan hem och åt pralinerna med min sambo. Inte så dum kväll! Bilderna är tagna med digitalkameran och gör inte maten rättvisa tyvärr.




Avokado- och Mangosorbet


Jag var lite emot denna efterrätt vid första skeden, men efter två skedar så började jag tycka om den. Jag har gjort en liknande men då med hallon, måste leta upp det receptet, för jag kommer göra avokadosorbet igen.

För 2 pers

1 avokado
1½ dl frysta mangobitar
1 dl grekisk youghurt

Rostade mandelflagor

Gör så här

Gröp ur avokadon och mixa med youghurt och fryst mango. Strö lite mandelflagor ovanpå. Hade nog varit fint med lite mangobitar på också.




Har ni testat Parisare?


Min underbara otroliga mormor gjorde ofta parisare då man var ute och åkte bil. Inte stannade man och köpte mat inte. Hon hade med sig en STOR korg fullproppad med termosar, servetter, fika, underlag att sitta på och kalla PARISARE. De smakade bäst i världen där man satt på något blåsigt ställe vid vägen och såg bilar susa förbi. Bra middag, men även perfekt picnicmat. 

För 4 pers

8 skivor vitt bröd
375 g köttfärs
2 ägg
3 msk finhackad gul lök
3 msk hackade inlagda rödbetor
3 msk hackad ättiksgurka
3 msk gurkspad

smör , salt, peppar

Gör så här
Blanda allt utom bröden till en smidig färssmet.

Stek bröden i smör så de får färg. Bred färs på den stekta sidan. Stek parisarna på båda sidor i några minuter. Middagen är klar - Dags att äta!




Mattrender 2011

Elle mat & vin hade i årets första nummer en liten lista på vad de förutspår kommer bli hett, vad gäller mat, under 2011. Se om ni håller med!

Jag har gjort en liten sammanfattning:

ÅRGÅNGSCHAMPAGNE -  Ett annat namn är Vintagechampagne. Vissa år då skörden varit extra bra gör champagnehusen dessa årgångschampagner. Smaken ska vara mer komplex, mjuk och utvecklad. De går väldigt bra att lagra och är tydligen prisvärda.

MAXI blir MINI
Bort med superstora muffins, kakor, bullar, smörgåsar. Less is more! Nu kommer småkakorna tillbaka. Maten serveras med miniporslin och formar, t ex Le Creusets nya miniformar. Försäljningen av halvflaskor på Systemet ökar tydligen.

KOKOSVATTEN
"Da shit!" Vi talar om vätskan som finns i kokosnötter. Inte kokosmjölk utan den genomskinliga. Den är inte fet utan innehåller massa elektrolyter (laddade mineraler som upplöses i kroppsvätskorna) och mycket C-vitamin. Madonna har enligt Elle investerat miljoner i ett företag som levererar kokosvatten.

SNABBMAT DE LUXE
De fina restaurangmenyerna kommer innehålla lyxversioner av snabbmat som pizza, burgare, pasta och texmex.  Kedjor som specialiserar sig på nyttigare och fräschare snabbmat tar plats, t ex Chipotle Mexican Grill eller 4 food där man kan bygga och beställa sin burgare på nätet.

MATKOOPERATIV
I London finns The Peoples Supermarket. Du blir medlem och jobbar några dagar i butiken mot att köpa där till billigare pris. Mycket framgångsrikt!

Jag älskar sådana här listor. Jag tror definitivt på mindre format på kakor osv. Tycker redan man märker minitrenden. Kokosvatten tycker jag är oerhört otäckt, men är det så otroligt nyttigt så kan jag tvinga i mig, kanske. Jag tycker 4 foods hamburgare som ser ut som munkar var coola. Roligt att välja bröd, ost osv.

Vad tror ni, har de rätt? Har de glömt någon ny trend? Kommer ni haka på?



Världens Godaste Linssoppa - Jag lovar!

Hade en tid då jag gjorde denna linssoppa en gång i veckan. Nyttigt och gott på samma gång. Bjöd min fina ungdomsvän Lotta på soppan i veckan för att fira att hon fått nytt superjobb och som tack för att hon, världens bästa, kom och avlastade och muntrade upp mig lite efter en lång vabbardag.

För 4 pers

2 dl röda linser
1 röd lök
1 skalad morot
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 liter grönsaksbuljong
1-2 tsk curry

Lite smör/olivolja
Salt & peppar

Gör så här

Hacka lök, vitlök, morot och paprika. Jag brukar göra rätt stora bitar. Fräs med linser på svag värme i olja/smör. Det ska dock inte brynas. Pudra på curryn.

Häll på buljong och låt soppan småputtra i drygt 30 minuter.

Jag häller sedan över allt i stora mixern och kör (lyft lite på locket emellanåt så att värmen får pysa ut). Man kan också använda stavmixern direkt i kastrullen såklart. Den ska vara helt slät. Smaka av med salt och peppar.

Servera med lite paprika, oliver, klick youghurt eller creme fraiche, pumpafrön, timjan och rostat bröd skuret i stavar.




Key West Lime Juice



Fick ett paket med spännande beställda varor idag: Key West Lime Juice, Vaniljstång från Madagaskar och torkade Kaffer Lime blad. Så Nöjd!

Jag har länge velat göra Key Lime Pie och när jag sökte på recept så visar det sig att den ulimata pajen görs på just Nellie & Joe's Famous Key West Lime Juice. Tydligen så är Lime från Key West speciellt god till Key Lime Pie. Vill man göra The Real Thing så använder man alltså denna juice enligt amerikanarna. Alltså kommer det komma en riktigt god och äkta Key Lime Pie här snart (Jag hoppas att den blir god, har aldrig smakat, men det låter och ser så fräscht och läckert ut). Så jag gick in på kryddlandet.se för att köpa den. Väl där hittade jag förstås både det ena och det andra som jag kunde tänka mig. precis likt mig.

Jag har nämligen nyligen fått ett recept med Kafferlime blad rekommenderade till mig av min syster. Hon sa att hennes familj inte kunde sluta äta, det lät ju bra, eller? Receptet heter Kyckling i jordnötssmör-Hardcore. Nu ser jag att jag endast behöver 2 blad till receptet. Vad gör jag med resten. Har väl sådär 100 nu....Några tips på vad man använder Kafferlime blad till? Skulle verkligen bli så glad om någon kan ge mig tips om vad jag kan använda mina cirkus 100 blad till. 

Dessutom så såg den där vaniljstången sååå fin ut. Vanilj från Madagaskar låter så exlusivt också, men stången kostade bara 12 kr. Den var purfärsk och luktar helt ljuvligt. Har gått och luktat på den hela kvällen. Ska använda den till en chokladfondant som jag tänkte testa under helgen. Nästan så jag inte vill använda den för den är så fin!



Kanske ett Bröd med Valnötter, Russin och Aprikoser skulle vara något?

Slut på Grindalimpan jag bakade för någon vecka sedan, så jag gjorde ännu ett bröd utan jäst, ett valnötsbröd med russin och aprikoser.

För ett mellanstort bröd

3 dl grahamsmjöl
4½ dl vetemjöl (drygt, så pyttsa på lite extra)
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl russin
10 torkade aprikoser, hackade i små tärningar (eller 6 fikon) 
100 - 150g valnötter (eller hasselnötter)
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap ( eller flytande honung)

Sätt ugnen på 160 C

Smörj och bröa en form på 1,5 liter. Du kan klippa till lite bakplåtspapper och lägga i botten så att brödet inte fastnar.

Ös i de båda mjölsorterna i en bunke och tillsätt salt och bikarbonat. Rör ner russin, hela valnötter och aprikoser. Tillsätt fil och sirap (eller honung). Rör ihop till kladdig deg. Häll i smorda formen.

Grädda i ca 1 timma och 35 minuter. Låt svalna lite och ta ur formen och vira in i en grov handduk och låt svalna helt.






Vad sägs om Örtbakad Älgfilé till helgen?

Min sambo gjorde denna helt underbara middag till oss innan han åkte till Österrike. Det är nog bland det godaste jag har ätit faktiskt. Smakkombinationerna var helt underbara, och rödvinet till var perfekt.

För 4 pers

800g Älgfilé/Älgbiff (Man får leta runt lite i mer välsorterade butiker)
2 dl hackade kryddor (t ex timjan, persilja, dragon, vitlök)
5 äggulor
1 msk ströbröd
6 dl Västerbottenost
1 kg potatis (King Edvard)
1 dl grädde

olja, smör

Potatis med Västerbottenost
Koka potatis i ca 35  minuter. Pressa den och blanda med salt, peppar, 2 äggulor och 4 dl riven Västerbottenost och grädden. Rör om och platta ut lite i smord form som ställs kallt. Kan göras dagen innan. Innan serveringen skär/stansar/formar du mosen till lämpliga bitar och bryner i smör och eftervärmer i ugnen tills de ska serveras.  

Älgfilé/biff
Sätt ugnen på 90-100 C.

Skär i lagom bitar. Bryn kort i smör. Blanda örterna med 3 äggulor, 1 msk ströbröd och 1 dl riven ost. Rulla filé/biff i örtblandningen och lägg i ugnsfast form och ställ in i ugnen. Baka till kärnan är 59-62 C.

Bärsås
0,5 dl socker
1 msk vatten
1 dl Tranbärsjuice
1 dl rött vin
1 msk viltfond
50 g smör
1½ dl torkade bär (vi använde Risentas underbara mix med torkade blåbär, körsbär och tranbär)
½ msk majsmjöl utrörd i 2 msk vatten

Salt & peppar

Koka sockret med vattnet tills sockret blir ljusbrunt och karamelligt. Häll på Tranbärsjuice, rött vin och koka ihop i cirka 5 minuter. Tillsätt viltfond, smör och bär. Koka och red av med majsmjöl och vatten. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp fint och njut av maten och att det är helg!

Perfekt vin till var Château de Seguin 2008

 




Husmorstips: Bakpulver

Bakpulver är världens bästa tips för att få bort fula beläggningar i diskhon eller i muggar med te- och kafferänder.




Gör så här

Häll kokhett vatten där du vill ta bort beläggningar (i muggarna eller diskhon). Pyttsa ner rätt mycket bakpulver. Det kommer fräsa till. Använd diskborste eller disksvamp och borsta bort beläggningarna. Glänsande rent :-)

Dessutom, betydligt mer miljövänligt än alla köpemedel.



Vit Chokladmousse med Äppelsorbet och Kanelbullekrutonger


Gjorde vit choklamousse med blåbär, kanelbullekrutonger och äppelsorbet till Leontine. Vi åt den här i onsdagskväll. Rolig efterrätt som smakar helg.

4 pers

4 dl grädde
190 g vit choklad (vi tog Lindts vita)

1-2 kanelbullar
blåbär

2 äpplen
1 msk fast honung
1 msk limesaft/citronsaft

Allt görs bäst kvällen innan!

 

Koka upp grädden i en kastrull. Lägg i 190 g vit choklad i mindre bitar och rör om. När chokladen har smält häller du allt i en skål och ställer kallt i minst 3 timmar. När den är riktigt kall så vispar du den till en fast mousse och skedar eller spritsar ner i portionsglas. Ställ i kylen. Kan göras dagen innan.

Skala äpplena och skäri mindre bitar och lägg på tallrik och frys in. Kan också göras dagen innan. Precis innan servering tar du ut dem, lägger i bunke och häller ner honung och limesaft (eller citron). Mixa med stavmixer till sorbetkonsistens. (Du kan såklart göra klart hela sorbeten och frysa in också.)

Skär kanelbullarna i krutongliknande bitar och knaperstek i lite smör. Häll över på fat och låt stå att torka till sig i  t ex köksskåpet under natten. De ska bli sådär knapriga som krutonger.

Ta ut portionsglasen med moussen ur kylen och strö över några blåbär, kanelkrutonger och lägg på en klick äppelsorbet.


Friskt och mumsigt!




Skallös Paj med Chevré, Skinka och Broccoli

Igår kväll hade jag fantastiska Leontine på middag. Hon är en av de finaste människorna jag känner. Hon och hennes syster har precis startat en så rolig och fin blogg, se HÄR!

Vi åt paj utan skal, och det är inte så tokigt alls, snarare tvärtom!

För 4 pers:

5 ägg
4 dl grädde (för att den ska släppa lätt och bli bra så håll dig till vanlig vispgrädde.)
100 g Chevré
100-150 g skinka eller 1 pkt färdigstrimlad
Broccoli efter smak
Lite tomat

Salt & peppar

Sätt ugnen på 225 C

Lägg i skinkan i formen och ställ in formen i ugnen så den blir varm innan du häller i smeten, det gör att den inte fastnar i botten lika lätt.

Vispa ihop ägg och grädde. Salta och peppra. Dela broccolin i mindre bitar. Ta ut formen och lägg i broccolin. Häll på smeten. Lägg på tunna skivor eller smula över chevré. Dekorera med tomaterna. In i ugnen i sådär 25 minuter.



Till det en härlig sallad med äpple och mango. En dressing på Mango Balsamico på det!


Dressing för 4 pers

2-3 msk Mango Balsamico
5 msk olivolja
1 msk Dijonsenap
2 små vitlöksklyftor/ 1 stor

Vitlökspeppar & salt



Hoppas det smakar!




Stor Pannbiff med Ugnsrostade Rotfrukter

Så gott med pannbiff och ugnsrostad morot, potatis och palsternacka! Var länge sedan vi åt pannbiff nu, men igår kväll blev det av. Det går så snabbt att göra att det inte finns någon anledning att inte göra pannbiff mest varje vecka. Pannbiff känns som riktig husmanskost. Med de ugnsrostade grönsakerna blir det väl modern husmanskost? Hur gott som helst blev det iallafall. 

Rostade Rotfrukter för 4 pers


2 palsternackor
8 potatisar
2 morötter
1 rödlök

Salt

Gör så här

Sätt ugnen på 200 C

Häll drygt en matsked olja på en plåt och pensla ut till kanterna. Tvätta, skala, skär rotfrukterna i större avlånga klyftor. Lägg på plåten och strö över salt. Sätt in i ugnen och vänd lite på klyftorna någon gång. Låt de vara inne sådär 30 minuter.

 

Pannbiff för 4 pers
1-2 lökar
500 g nötfärs
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl mjölk
1 msk soja (kinesisk) 

Sås
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
4 msk vispgrädde

Finhacka halva löken och blanda med färs, salt, peppar, soja och mjölk. Lägg i lite smör i en så djup panna som möjligt och i med färsen. Platta ut den med en stekspade och forma till en stor kaka. Lämna lite utrymme på sidorna. Skiva återstående lök och lägg skivorna runt kakan vid kanten. Stek färsen i cirka 5 minuter på mellanvärme.

Gör såsen genom att röra ut 2 msk vetemjöl i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet och vispa ner grädden. Låt stå litet tag.

Dela biffen i 4 bitar och vänd dem försiktigt. Häll nu i såsblandningen i stekpannan. Koka upp och låt småputtra några minuter tills färsen är genomstekt och såsen har blivit sådär lagom tjock.


God Middag!




Tanka C-Vitamin med Fräsch Fruktdrink

Har varit hemma med sjukt barn idag: feber, snorig och ynklig. Så iväg och köpa på oss frukt och fruktjuicer i massor. Gjorde en riktigt god fruktdrink till oss båda som nog ska GÖRA SUSEN! 

För 1 stor drink och 1 liten (eller 3 mellan):

2 blodapelsiner
1 banan
1 stor msk honung
10-12 iskuber

Mixa på och häll upp - Garanterad pigghetsinjektion 



När man är sjuk får man ha på sig precis vad man själv vill även då man åker iväg till affären. Som synes slipper man även kamma håret på sådana här dagar.


Köpte nya färglada sugrör för att glädja oss och Brämhults Apelsin/Ananas och Hallon




Tisdag - Muntra upp med solig Fruktsallad

En piggelinsallad: banan, ananas och apelsin med kokosflingor och vaniljkesella.

3 port

1 banan
1 burk med skivad ananas
2 apelsiner

½ dl kokos
Vaniljkesella

Gör så här

Skär allt i rätt stora bitar och häll över i bunke.  Låt lite av saften från ananasen och apelsinerna följa med. Strö ner kokos och rör runt försiktigt så att kokosen fastnar vid frukten.

Lägg en stor klick vaniljkesella på varje portion.

Solig Dag!




Sattva Bageriet - Det Bästa i Stada

På promenadavstånd från mitt jobb finns Sattva Naturbageri. Det är ett ekologiskt bageri och vegetariskt café. Ni som tycker det låter tråkigt kommer bli omvända om ni smakar något från dem. Deras morotskaka är den absolut bästa jag någonsin ätit, TJOCK skiva med så mycket smak. Deras Carob kakor är jag beroende av (jag har ätit två stycken idag för att ta igen julen utan karobkakor). Deras kokoskakor smakar som om man sitter på en strand i Västindien. Allt hos dem smakar så ÄKTA och MYCKET. 

De har flera produkter utan gluten, laktos och för veganer. Alla deras bröd är mjölkfria, fettfria och sockerfria - och trots det sååå GODA. Jag läste om dem på nätet och där stod det att deras bröd bakas till speciell musik för att de ska bli så harmoninska som möjligt, tänk er!  




Fiskgratäng i all enkelhet med Apelsin och Citron



Sätt ugnen på 200 C

Smöra en ugnssäker form.

1 block frusen torsk (400g), tinad
1 morot (delad i långa stavar)

Sås

2 dl creme fraiche
½-1 dl grädde
½ apelsin saft & skal 
1 msk citronsaft
1 msk persilja
1 dl dill
1½ dl skalade räkor

salt & peppar
½ dl riven ost

Blanda creme fraiche, grädde, citronsaft, dill och persilja. Riv skalet på en apelsin och pressa sedan ner saften. Salta och peppra och rör om. Lägg fiskblock och morotsstavar i formen. Strö över räkor. Häll såsen över fisk och räkor. Strö över osten. In i ugnen ca 25 minuter.




Skridskor och Varm choklad med Marshmallows

Testade att åka skridskor för första gången. Ett varv med två vuxna som höll på alla sidor, sen var det nog för henne och hon kunde inte nog snabbt komma av isen.  Men vi testar igen nästa helg.

Men när man kommer hem efter ett sådant äventyr så är man värd en stor kopp varm choklad och god muffins till. Dessa muffins gjorde jag på banakaka smeten men använde pappersformar i muffinsstorlek. Gissa om tiramisukex passar bra till varm choklad - Åh ja! De är ju gjorda för att suga upp den vätska de doppas i - Mmmm! 

Det fina kakfatet har min kära moster gjort. Se HÄR vilka fina saker hon gör. Hon kommer hit nästa helg och vi längtar verkligen efter henne!




Krämig Färskost med Gräslök



Gjorde färskost här i helgen. Förut gjorde jag det mest hela tiden, men nu var det länge sedan. Nu ska jag göra det oftare! Det är verkligen lätt att göra, dessutom billigt och går nog inte att misslyckas med. Det enda är att du får ha lite tålamod. I fredags kväll hällde jag upp det för avrinning. Så fick det stå att rinna till lördag morgon. Under lördagen blandade jag ner salt och massa gräslök sedan lät jag det stå i kylen för att smakerna skulle ta sig. Men nu har jag en STOOOOR skål med underbar färskost som jag kommer ha både på smörgås och till mat. Det bästa var nog att min sambo som inte gillar färskost och t o m vägrade smaka till slut gick med på att smaka på lite knäckebröd för att vara snäll mot mig OCH han ville han mer.

Vi tog gräslök, men man kan ta nästan vad som helst. Tidigare har jag rört ner ugnsrostad vitlök, paprikapulver, oliver osv 

För stor skål med färskost:

1 liter mild naturell youghurt
2 dl creme fraiche

½ tsk havssalt
1 dl gräslök (finhackad)

Ljumma upp youghurt och creme fraiche i kastrull. Gör det långsamt och försiktigt och rör lite då och då. Det ska endast värmas till 37 C. Känn med lillfingret om det är lagom.

Låt det rinna av i kaffefilter genom en tratt under natten.

Blanda ner salt och massa gräslök (vi fuskade lite och tog fryst färdighackad gräslök)

Rör om och låt det sedan stå minst en timma, gärna över natten så smakerna får utvecklas.




Inspiration till nya stordåd

Fick hem nya nymret av Elle mat & vin igår. Nu idag på morgonen vid förmiddagsespresson fick jag ÄNTLIGEN tid att bläddra igenom den. Jag verkligen älskar den tidningen. Vi har prenumererat på den i flera år nu. Den kommer inte så ofta, en gång i kvartalet. Så de få nummer som man får läser vi framlänges och baklänges kan man säga. Bilderna är magiska och finurligt komponerade och jag fastnar på bilderna och låter mig inspireras även om jag inte är intresserad av just det specifika receptet. Jag spar precis alla nummer. 

Denna gång var temat VINTERMYS. Det var kanske inte deras bästa nummer, eller så jämför jag med jul- och nyårsnumret som var underbart. Men det fanns såklart flera recept som jag vill och kommer testa. Eller vad sägs om:


Hembakta bagels? Jippiiii!



Hasselbackspotatis med västerbottenost? Mmmmmm!


Pasta Carbonara har jag tänkt på länge. Kommer definitivt väldigt SNART!


Så snygg chokladfondant. Denna är gjord med mörk och vit choklad. Kan det bli bättre? Jag gjorde choklad fondant innan jul som smälte i munnen, se HÄR. Sugen på att testa fler och det lät spännande med vit choklad.




Kycklingklubbor med 3 Underbara Såser



Vi har märkt att Annie tycker så mycket om kycklingklubbor då vi fått det borta. Men vi har inte gjort några själv - Förrän nu:-) Igår kväll la vi in ett gäng kycklingklubbor på 200 C i ca 20 minuter, satte på ris och gjorde 3 läckra såser medan klubborna och riset blev klara: Jordnötssås, Guacamole och Mangosås. MUMS!

Jordnötssås (4 pers)

1 burk kokosmjölk
½ burk jordnötssmör (gärna crunchy)
2 tsk soja
2 krm röd curry (eller så mycket som passar din smak)
½ msk farinsocker
½ msk fisksås

Koka upp kokosmjölken. Blanda ner jordnötssmör och allt annat och låt stå och småputtra lite medan du dukar.  

Mangosås (4 pers)

2 dl creme Fraiche
1 tsk curry
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 msk citronsaft
1 msk mangochutney
salt & peppar

Blanda ihop allt. Ställ in kyl att dra lite.

Guacamole (4 pers)

1 avocado
2 tomater
1 vitlöksklyfta
½ msk citron
salt & peppar

Mosa avocadon. Gröp ur tomaterna så du får bort saften och kärnorna. Hacka smått. Pressa ner en vitlökssklyfta. Salta och peppra efter smak. Glöm inte att lägga ner avocadokärnan i avocadoröran - Då håller den sig fräsch längre.

Vira liten bit servett runt varje kycklingklubba, så blir det inte så kladdigt. Riktig go plock- och dippmiddag! Helt fritt fram att använda händerna och slicka fingrarna.




Rosa Popcorn - Nu är det Fredagsmys!

Nu ni! Här har ni party popcornen!

Det var snarare så att jag för länge sedan hittat ett recept på rosa popcorn och haft det i en mapp. Sen råkade min dotter få se det och då var det klippt. Hon har tjatat och tjatat på att vi skulle göra dessa knallrosa popcorn. Det är väldigt lätt och går fort, men vi misslyckades totalt vid första omgången (Skulle ha tagit bild). De såg mer ut som om någon spillt lite blek hallonsaft på dem, som sugits upp av popcornen. Eftersom det gick så fort att göra dem så gjorde vi direkt en ny omgång. Felet vid första omgången var att vi kokade sockerlagen lite för kort tid och vi hade i alldeles för lite karamellfärg. Färgen på sockerlagen i kastrullen ska vara mer åt det röda än det rosa hållet. Jag tror det beror lite på vad man har för sorts karamellfärg. Gillar du inte socker så tycker jag nog man ska låta bli just dessa popcorn. Min dotter är iallfall så lycklig man kan vara och vi fick lova att inte röra eller äta upp de som var kvar då hon gick och la sig ikväll. 

Gör så här för dina alldeles egna rosa popcorn  

Sätt ugnen på 175 C och poppa popcornen i micron
 
2 dl socker
25 gr smör
½ dl vatten
Röd karamellfärg
1 påse micropopcorn

Blanda socker, smör och vatten i en liten kastrull. Rör tills socker och smör har smält och låt sedan lagen koka på medelstark värme utan omrörning i 5-6 minuter. Dra kastrullen från värmen och häll/droppa i röd karamellfärg lite försiktigt. Det ska bli mer hallonrött än rosa i kastrullen. Rör noga och häll lagen i en stor skål.

Vänd ner lite av påsen i taget i lagen. Rör om så att alla popcorn täcks med rosa lag. Jag använde inte riktigt hela micropåsen. Sprid ut dem på en plåt tänkt med bakplåtspapper och grädda i ca 5 minuter tills sockret har kristalliserats.  



FREDAGSMYS - DET BÄÄÄÄÄSTA JAG VET!




Cannelloni med Marinerad Kyckling

Cannelloni känns som perfekt helgmat: massa ost, smak, ser lite festligt och svårt ut, fast det inte alls är svårt på något sätt, och passar finemang till ett glas rött vin. Det var en vän till mig som gjorde dem från början. Det gäller att omge sig med vänner som är fenor i köket:-) Jag byter lite mellan smakerna på creme fraichen och keson beroende på vad jag har till. Ibland tar jag till och med antingen keson eller creme fraichen utan smak.

För 4 pers

Sätt ugnen på 200 C

Cannelloni

1 paket Färska lasagneplattor (skär så stora cannellonibitar som du vill ha)
Keso (liten burk) - t ex grillad paprika
Creme fraiche - t ex chili och paprika (eller tomat och basilika)
1 dl riven ost
1 dl riven ost (att strös över innan de sätts in i ugnen)

Blandas i skål. Klicka på rätt mycket på varje cannellonibit och rulla ihop. Lägg med fliksidan ner i tomatsåsen i en ugnsfast form.

Tomatsås

Krossade tomater
Vitlök (hackad)
Buljongtärning
Lök (hackad)
salt & peppar

Koka ihop tomatsåsen. Häll över i ugnsfast form. Lägg i de stoppade cannellonirullarna med fliken ner i tomatsåsen. Viktigt att de endast ligger till cirka hälften i tomatsåsen, till hälften utan tomatsås.

Strö över rikligt med riven ost och ställ in i ugn i ca 15-20 minuter.

Denna gång blev det honungsmarinerad kyckling i ugn till. Marinaden är en färdigvariant (tror att det var CajPs, men är inte helt säker). De marinerades och bryntes snabbt i stekpannan. Jag la sedan över filéerna i ugnsfast form och ställde in tillsammans med cannellonin i sådär 20 minuter.




Nötpanerad French Toast med Färskpressad Apelsinjuice


Mellanmål för vem som helst eller lätt middag för små och stora typer. Bröd doppad i äggsmet och hackade hasselnötter, därefter stekt i lite smör, pudrad med kanel och hur mycket halvfrusna bär med lönnsirap som helst. Därtill ett STORT glas med färskpressad juice.

4 port

8 skivor bröd (vanligt rostbröd eller lantbröd) 
1 dl hasselnötter
2 ägg
2 dl mjölk
1 tsk kanel
1 nypa salt
250 g frysta eller färska bär (t ex hallon. blåbär. björnbär)
1/2-1 dl lönnsirap
smör till stekning


Hacka hasselnötterna. Vispa ihop ägg, mjölk och nypa salt. Doppa brödskivorna i äggblandningen och vänd dem i nöthacket.

Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna. Stek doppade skivorna, medelvärme, på båda sidor tills de får fin färg. Pudra över kanel.

Blanda halvfrusna bären med lönnsirap. Servera toasten direkt med bären och kanske lite extra lönnsirap.



YUMMIE




God Vitlöksfilé till pasta

Snabb och riktigt mumsig kycklingrätt som kommer från sambons mamma (som bara lagar och bakar goda saker). Det är Cantadoun som gör den både smakrik och lätt att fixa till. Men även purjon, champinjonerna och persiljan förgyller det hela.

För 4 port

4 kycklingfiléer
150 g champinjoner
1 purjolök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1½ dl vatten
1 hönsbuljongtärning (eller dylikt)
2½ dl matlagningsgrädde
125 g cantadou vitlöksost (1 burk)
1 krm salt
1 krm vitpeppar
hackad persilja

Strimla filéerna. Skölj och skiva svamp och purjo. Stek kycklingen i en stekpanna sådär 5 min. Lägg över i gryta. Fräs därefter svamp och purjo i lite smör.

Vispa mjölet i grädden. Häll i grytan. Tillsätt vatten, buljong, ost och kryddor. Låt allt koka upp under omrörning. Låt koka 3-5 minuter. Strö över (eller ner) persilja.


Servera med bandspagetti och sallad!




Dyrare mat NU



Det finns en hemsida på nätet dyraremat.nu med över 7000 registrerade sympatisatörer, enligt Facebook. Det lät helt uppåt väggarna då jag först hörde talas om dem. Men om man kikar in på deras hemsida så är de verkligen engagerade i kvaliteten på den mat vi äter och miljön i ett långsiktigt perspektiv. De är emot lågpriskulturen och halvfabrikaten. Se till exempel inlägget Vi kräver dyrare mat, NU! Provocerande till en början, men så mycket tänkvärt om konsekvenserna av billig mat.


Linus Källander som startade kampanjen Dyrare Mat, Nu! fick priset Årets Miljöhjälte av minplanet.se  




Ugnspannkaka


Tricket för att få den bästa möjliga ugnspannakakan är många ägg. Testa!

För en långpanna

4½ dl vetemjöl
9 dl mjölk
5 ägg
1 tsk salt
1 paket tärnad bacon (eller 300 g)

Sätt ugnen på 225 C 

Smöra ugnsplåten

Vispa ihop mjölk, mjöl och salt genom att tillsätta lite mjölk i taget.  Vispa ner äggen, ett i taget. Häll smeten på plåten. Strö över bacontärningarna. 

Sätt in i mitten av ugnen ca 30 min tills den är perfekt gyllenbrun.

Lingonsylt är ett självklart tillbehör, men vad kan man mer ha? Tips?


 




Tiramisu med Hallon



Gjorde en så smaskig efterrätt härom dagen: Tiramisu med massa hallon, kaffe, mascarpone och lite konjak. Vill man ha alkoholfri så tar man apelsinjuice, vill man ha en mildare alkoholsmak så blir Amaretto perfekt. Det som är så bra är att du kan förbereda den långt i förväg, redan dagen innan, om du vill.

För 6 st
 
3 äggulor
1½ dl florsocker
1 ask mascarpone (250 g)
100 g frysta, upptinade hallon
1 stor citron (rivet skal)
1 dl kallt, starkt kaffe
Knappt ½ dl konjak (apelsinjuice eller Amaretto)
ca 12 savoiardikex (tiramisukex)

Färska hallon, florsocker, rivet citronskal

Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt. Blanda ner mascarponen och rör till en slät smet. Vänd ner hallon och citronskal.

Blanda kaffe och konjak. Doppa kexen i kaffeblandningen. Varva kex och mascarponesmet i 6 formar. Avsluta med mascarponesmeten. Täck med plastfilm. Låt stå i kylskåp i minst 6 timmar. 

Dekorera varje tiramisu med hallon och citronskal. Pudra över florsocker (fast jag glömde pudra över florsocker, men jag tror det skulle vara fint).



TADAAA! 




Ketchupgriljerad Kassler med pastagratäng


God, lite festligare vardagsmiddag. Gott också med rostad lök i griljeringen till kasslern.

Griljerad kassler

600 g kassler i bit
2 msk ketchup
2 msk senap (söt)
1 msk söt soja
1 dl rostad lök

salt, svartpeppar

Pastagratäng

200 g makaroner
3 ägg
4 msk mjöl
1½ dl mjölk
2 dl ost, riven
1 dl hackad persilja
1 msk olivolja
1-2 vitlöksklyftor

salt, peppar, olja till stekning

Börja med att sätta på ugnen på 200 C. Linda in kasslern i ugnsfolie. Värm den i ca 30 min i ugnen.

Pastagratängen
Koka makaronerna. Häll av och spola kallt. Låt rinna av. 

Vispa ihop mjöl och ägg. Tillsätt mjölken under omrörning. Blanda i ost, persilja och olivolja. Pressa ner vitlök. Tillsätt makaronerna. Salta och peppra. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna. Häll i makaronblandningen. Stek på mellanvärme. När den har blivit fast och fått färg i botten, vänd den med hjälp av en tallrik. Om du tycker det verkar krångligt kan du grädda den längst ner i ugnen i 10-15 minuter. 

Griljeringen
Blanda ketchup, senap, soja, salt, peppar och rostad lök. Ta ut kasslern och ta av folien. Stryk ut blandningen på kasslern och griljera ca 10 minuter. Akta så att den inte blir bränd bara. 

Skär bitar av "makaronkakan" och skiva kasslern.

Voilá




Hello Kitty med Svaveldioxid



Dessa små färgglada askar med russin, äpple- och aprikosbitar som nu finns i butikerna verkar ju som bästa köpet för barnen. De syns lång väg med alla sina färger och för barnen välkända figurer. Jag la ner ett paket i korgen och kände mig rätt nöjd tills jag läste innehållsförteckningen. Inom parentes står E220 svaveldioxid. På listan av biverkningar av svaveldioxid finns synstörningar, svåra allergiska reaktioner, illamående och förändringar i tarmarna för att bara nämna några. För astmatiker överkänsliga mot svavel kan E220 vara livsfarligt. Hur tänker man när man tankar in E220 i paket med frukt till barn?     


Svaveldioxid är även det som gör aprikoser så där fint aprikosfärgade. Men testa nästa gång att köpa de mörka osvavlade varianterna av aprikoser. Inte lika fina att titta på men faktiskt godare. Så man måste inte ha i E220 i frukten, det finns andra sätt att konservera dem!


Då verkar ju Voltaires Berry Boost som ett så mycket bättre alternativ. Vad jag kan se så verkar det inte finnas något onaturligt och farligt i dem, bara nyttigheter. Jag har dock inte provat dem på min dotter, så jag vet inte om hon skulle tycka om dem. Någon som har testat dem, stor eller liten? Men jag är ändå tacksam för att någon där ute tänker längre än ordet pengar då det kommer till barn och snacks.






Krämig Hummersoppa med tomatbröd


Eftersom det är så otroligt gott med hummer och man har fått smak för det så här runt nyår så passade vi på att köpa en till hummer och göra soppa på. Vi åt den tillsammans med rostat tomatbröd och en stor klick lime aioli. Testa hummersoppa med tomatbröd - oväntat GOTT! Det här receptet är ursprungligen från Nyhetsmorgon och lagades då av kocken Stefan Jonsson.

För 2 pers:

skalet från 1-2 humrar
0.5 st hackad gul lök
1.5 msk matolja
0.5 msk tomatpuré
0.5 msk cognac
2.5 st vitpepparkorn
salt
peppar
1 dl grädde
1 dl mjölk
0.25 l vatten
1 st lagerblad
Dill (fryst)

Dela hummern genom att sticka knivspetsen mellan ögonen och några centimeter in. Tryck ner kniven hela vägen. Med hela din tyngd lägger du kniven ner så att du delar hummern i två delar. Sära på delarna och gröp ut.

Finhacka hummerskalet i en mortel eller matberedare med kniv. Ju finare bitar desto mer smak. Skala och hacka löken. Fräs den i oljan i en kastrull. Tillsätt hummerskal, tomatpuré och cognac. Häll på vatten så att det täcker. Lägg i lagerblad, vitpepparkorn och dill och låt sjuda 20 minuter. Låt sedan soppan vila en stund. Sila soppan och koka sedan kraftigt tills det bara återstår cirka 1 deciliter. Späd med mjölk och grädde och smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer cognac. Mixa soppan med mixerstav eller i matberedare.

Servera med klick creme fraiche eller lime aioli. Glöm inte tomatbrödet!




Saftig Lax i ugn med Härlig Hummersås



Här kommer receptet på den ugnsbakade laxen med hummersås som vi fick njuta av i fredags.

Sätt ugnen på 200 C

Ringla lite olivolja över fisken. Strö över salt och citronpeppar. In med den i ugnen i ca 20 min (beror på hur stor och tjock den är)



Under tiden som laxen är i ugnen gör du såsen.

Hummersås 4 pers

½ liter Matlagningsgrädde
3-4 msk Hummerfond
1 dl vitt vin
1½-2 dl Västerbottenost
Salt och peppar

Blanda allt i kastrullen utom osten och koka ihop. Låt det småputtra ett litet tag. Dra kastrullen från värmen och blanda ner osten så den smälter.

Passar utomordentligt med pressad potatis och en fräsch grönsallad till.

Såååååååååå GOTT!



Thai kyckling (söt & stark) i Eskilstuna

Vi var i Eskilstuna idag för att fira min mamma som fyllt år. Vi tog ut henne på lunch på stan. I Eskilstuna har de en sån bra Kinarestaurang,  som verkligen kan rekommenderas Ming Palace heter den och ligger nära torget, om ni vet var torget finns (annars upptäcker ni det rätt fort då ni kommer till Eskilstuna). Jag har ätit där förut och man känner sig alltid nöjd, och äter alltid för mycket. Orkar du inte äta upp allt så fixar de direkt doggy bag till dig så du kan fortsätta äta hemma, BRA!

Jag tog Thai Kyckling (söt & stark). Det var lätt friterad kyckling i lite starkare sötsur sås med grönsaker och ananas (riktig ananas inte burkversionen). Så nöjd!

De var allt lite avundsjuka på mig de andra. De tog nämligen 4 små rätter och även om de var goda och det var väldigt mycket mat så är 4 rätter lite same same. Men vad jag har förstått så är alla deras "riktiga" rätter väldigt goda. Min var iallafall hur god som helst.

De var väldigt gulliga mot Annie också. Hon fick glass efter maten och välja klubba. Sen lät de sig charmas till en andra klubba då hon efter någon minut tröttnat på sin röda och fick för sig att en grön var bättre.




Begärliga Västerbottensnacks


Lätt och man kan inte sluta äta dem för de är så goda. En förutsättning är förstås att man tycker om västerbottenost.

Du behöver tunt, hårt tunnbröd. De hade använt Svensbybröd som görs i Piteå, Svensbyn närmare bestämt. Det är extra tunt handnaggat tunnbröd. Så gott, men lite svårt att få tag så här några mil från Piteå. Fazer har ett tunt korntunnbröd i sitt sortiment som skulle kunna passa bra. 

Sätt ugnen på 200 C

Lägg ut tunnbrödet på plåt med bakplåtspapper. Strö över rikligt med riven Västerbottenost.  In i ugnen tills osten har smält och det nästan blir lite brunt.


Bryt i lagom stora munsbitar lägg upp på fat och sätt igång och mumsa i dig.




Västerbottensnacks, Lax med hummersås och Moccapannacotta - Slå det om ni kan!

Vilken hejdundrande middag vi var på ikväll. Var bjuden, eller tror att det kanske var så att jag bjöd in mig själv...Hur som så var det en underbar kväll hos en vän som betyder otroligt mycket för mig. Hon är en sån fena i köket att man baxnar. Jag tror inte att hon någonsin har lagat något som ens var "sådär". Här nedan ser ni några bilder från lyriskt god middag. Recepten kommer under helgen.

Tunnbröd med smält västerbottenost (och eventuellt chili eller kummin på). Vi åt alla alldeles för många av dessa. Begärliga är ordet!

Därefter var det ugnsbakad lax med luftigt pressad potatis och hummersås på vitt vin, hummerfondsamt västerbottenost. LJUVLIGT! Glömde säga att vi fick sallad med världens godaste dressing på Mangobalsamvinäger

 


Tänk er själva då efterrätten kommer in på det här sättet! Då vet man att man inte är hemma iallafall, för där kommer tyvärr desserten aldrig in på det här sättet (fast nu så). Krämig pannacotta kokad med kaffebönor för den där lätt mocchaaktiga smaken av kaffe. Därtill vaniljstång och allt toppat med massa hallon.

EMMA, DANIEL, VIDAR och ELLEN

TACK ♥




Om jag var i Zürich nu...

så skulle jag gå direkt till Sprüngli butiken och handla på mig en stor kartong med Luxemburgerli. Det är minimacarons skulle man kunna säga men tusen gånger godare än vanliga macarons. De smakar som något mellan pralin och kaka och smälter i munnen. Det finns en uppsjö smaker och det kommer hela tiden nya variationer. I standardsortimentet finns bl a champagne, hallon, vanilj, choklad, karamell, hasselnöt och cappucino. Familjen Sprüngli uppfann Luxemburgerli för över 50 år sedan i Luxemburg och tog sedan med sig receptet till Zürich och de blev genast en succe och är Sprünglis storsäljare nr 1! De säljs endast genom Sprüngli. De är helt fria från tillsatser och färgämnen. Det gör ju dock att de är mycket svåra att ta med hem på flyget. De bör ätas purfärska och håller i 1-3 dagar i kylen. Om ni skulle vara i  Zürich så smaka åtminstone 1 Luxemburgerli! Bilderna är från Lindt & Sprüngli.




 

121091




Imponera på dig själv med en Grindalimpa

Ikväll har jag imponerat riktigt mycket på mig själv:

1. Jag har bakat bröd
2. Man kan nästan lura någon att det är bagarbröd för det smakar proffsigt gott mer än hembakt gott

Så om du vill imponera på dig själv eller någon annan baka Grindalimpa.

Vi hade slut på bröd och jag har länge tänkt att jag ska baka lite bröd. Dessutom hade vi en burk med apelsinmarmelad som bara stått där sedan vi använde lite i en maträtt. I min recepthög har jag länge haft Grindalimpareceptet. Saken är den att jag aldrig smakat Grindalimpa, men det lät så där skärgårdsaktigt hemtrevligt. Sen lät det spännande med apelsinmarmelad och brödkrydda, nyttigt med grahamsmjöl och rågsikt och skönt att slippa jästen och allt det innebär med jäsningen och väntandet.

För 1-2 mellanstora limpor (Jag gjorde 1 mellanstor och flera runda i muffinsplåten)

Sätt ugnen på 180 C

½ liter filmjölk
2½ dl mörk sirap
½ dl apelsinmarmelad
4 tsk brödkrydda
7,5 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
nypa salt
2 tsk bakpulver
3 tsk bikarbonat

Blanda allt utom bakpulver, bikarbonat och salt. Rör om ordentligt (för hand i sådär 15-20 min, i bakmaskin 10 min) så det blir en lös konsistens.

Tillsätt bikarbonat, bakpulver och salt.

Häll i brödformar.

Grädda ca 1 timma. Den ska bli väldigt mörk i färgen





Mellis smoothie

Vi byggde snögubbe, snölykta och efter det var vi helt slut. Gjorde varsin hallonsmoothie på hallon, banan, vaniljyoughurt, solrosfrön och apelsinjuice.

Till 2st (1 liten och 1 stor)

3 dl vaniljyoughurt
½-1 dl apelsinjuice (beror på hur löst du vill ha det)
1 dl hallon (eller så mycket du själv vill)
1 banan
1 msk solrosfrön




Korv stroganoff

Ikväll blev det snabbmat: Korv stroganoff. Det gillar väl alla (utom vegetarianer förstås). Den här stroganoffen har massor med persilja och den är en riktig klassiker hos oss.

För 4 pers

800 g falukorv
3 gula lökar
4 msk smör
4 msk tomatpuré
2 krm paprikapulver
4 dl mjölk
1 krm salt
1 krm peppar
4 msk persilja

Hacka löken fint. Strimla korven. Bryn falukorv och lök i smör i en gryta. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver och rör om. Späd med mjölken och koka upp.Krydda med salt och peppar (jag tycker vitpeppar passar allra bäst). strö över persilja.

Perfekt med ris, tomat och gurka!




Förkylningskur

Vi har liten sjukstuga här med dunderförkyld sambo. Skulle egentligen ha fixat denna superdrink då han hade känningarna, men det kom lite snabbt på. Hur som så är det här en riktig quick fix då man börjar känna sig förkyld. Om man tar den i tid så slipper man oftast förkylningen. Men den hjälper verkligen även då förkylningen är ett faktum. Jag har också druckit ett stort glad i förebyggande syfte.



För 1 liter

Ingefära - ca 4 skivor av en rot, ½ cm tjocka med skalet på
½ Citron - tjocka skivor med skalet på
Honung - 1 stor msk

Lägg allt i en kanna och häll över 1 liter hett vatten. Låt stå och dra i ca 1 timme. Sila av och drick av vattnet tills det är slut.




Tortellini snacks



Ett lätt och lite roligt snacks innan middag är Tortellini snacks, dvs friterad färsk tortellini. Passar finfint till t ex champagne eller någon annan god fördrink.

1 paket färsk tortellini ostfyllda (alternativt med ost och skinka)
Rapsolja

Hetta upp några cm olja så att tortellinin då man släpper ner dem inte vidrör botten utan simmar i oljan. Lägg försiktigt i tortellinin när oljan är så het att de direkt fräser till och blir bruna (gör ett prov genom att släppa ner bara en). Man får vända dem så de blir bruna på båda sidorna. Det går fort som bara den. Fiska upp dem med hålslev eller mattång och lägg på hushållspapper. Lägg upp i skål och knapra i dig.  




Banankaka med choklad

Detta recept kommer ursprungligen från suveräna bloggerskan Victoria som har Matplatsen. Jag har gjort den här banankakan flera gånger och varierat med lite olika choklad och nötter. Denna gången hade jag ingen choklad hemma upptäckte jag då jag blandat ihop smeten. Däremot hade jag Center bitar med rinnande kola inuti, det blev hur bra som helst!

Testa själva!

75 g smör
2½ dl socker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g choklad (jag brukar oftast ta någon chokladkaka med nötter i, men denna gång ca 12 Center bitar)
2½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Sätt ugnen på 175 C

Smält smöret och låt svalna. Blanda smöret med socker, mjölk, salt, vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna.

Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten. Hacka chokladen (Centerbitarna läggs ner i mjölet som de är) Blanda ihop mjöl, choklad och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dem. 

Häll blandningen i bröad form. Jag brukar ta mandelspån eller hackade hasselnötter istället för ströbröd. Grädda i 30-40 minuter. Den ska vara knappt klar i mitten.

  




Gnocchi med lamm- och svampragu

En helt vanlig måndag ser det ut så här hos oss. Skämt åsido, vi bjöd vår kattvakt på middag för att hon under julhelgen pysslade om våra katter. Jag fixade lite snacks, middag och kaka till efterrätt och hade såklart även köpt en liten present på Himla till henne. Den här Gnocchirätten var det länge sedan jag gjorde och jag hade nästan glömt hur god den är. Jag gjorde 1½ sats. Vår gäst tog 4 gånger och min sambo 3 gånger. Du har så mycket gott i den: rött vin, parmesan, lammfärs, svamp och kryddor. Bäst är att man kan förbereda allt utom gnocchin. Den vinner i smaken på att stå över natten i kylen. Jag förberedde till innan tomaterna tillsattes.

För 4 pers

1 gul lök
250 g blandad svamp (jag köper påse med blandsvamp från frysdisken)
1 msk smör
1 msk olivolja
400 g lammfärs
1 vitlöksklyfta
2 krm riven muskot
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl rött vin
1 burk hela tomater
1 msk tomatpuré

Gnocchi
Parmesan färskriven

Hacka löken och fräs den med svampen i smör och olja i rymlig stekpanna. Tillsätt lammfärs, finhackad vitlök, muskot, oregano, salt och peppar. Fräs på stark värme tills färsen är genomstekt.

Häll på vinet och låt det koka in helt. Sänk värmen. Tillsätt tomater och tomatpuré. Låt koka på svag värme cirka 20 minuter. Rör om då och då. Häll på lite vatten om det blir för torrt.

Koka gnocchin och vänd ner. Strö över rikligt med färskriven parmesan (Ha en skål med mer parmesan på sidan för de som gillar parmesan extra mycket, som t ex jag)




Marshmallows doppade i choklad



Vi hade riktigt roligt besök igår av vänner och två barn. Vi har inte setts sen i somras då vi hade en underbar vecka på Öland tillsammans. Testade att doppa marshmallows i choklad och strössel till barnen. Sött och gott. Till vuxna skulle jag nog ta mörk choklad. De blir verkligen festliga.

Underbara Wilma♥ och Philip♥ som hade växt som bara den på de månader vi inte sett dem.




Lyxchoklad

Ikväll blir det film (Inception hoppas jag) och finaste chokladen från Schweiz. Fick paket från en nära gammal vän som bor i Schweiz med sin man. När jag hälsar på dem i Zürich så går vi alltid till Sprünglis butik och café tittar på alla små mästerverk, fikar i en evighet och köper med oss hem till dem och fortsätter. Deras choklad och bakverk är verkligen crème de la crème.


Vad sägs om 49% handgjord choklad med Valenciamandlar och apelsinbitar?

Eller 42% choklad gjord på scweizisk alpmjölk med rostade hasselnötter från italienska Piemont

Hoppas du också får en fin andra kväll på det nya året och att hela 2011 fortsätter att vara allt det du önskar dig!




Minispett som förrätt för de minsta

Barnens förrätt på Nyårsafton blev tilltuggspinnar (eller vad heter de?) med olika saker på. De gick verkligen åt! 


Vi hade ostkuber, gurkbitar, minitomater, paprika, vindruvshalvor, stekta korvbitar och Scans miniköttbullar med ost och skinka (De är verkligen goda. Har ingen bild på påsen, men ni kan se HÄR). Vi skulle haft päronbitar också, men glömde dem. Vi skar upp allt och Annie hjälpte till att trä dem. Det som blev över hällde vi i mitten. Så enkel plockmat för barn och en del nyttigt fick vi in också.



De fick också varsin trumpet och fint sugrör såklart! FEST!








Hummersoppa med frasiga oststänger

Här kommer recept på vår förrätt med oststängerna:

Vi ändrade vår förrätt från gratinerad hummer till hummersoppa med frasiga oststänger med parmesan och svarta sesamfrön. När vi fick reda på att huvudrätten skulle bli oxfilé med potatisgratäng så kändes vår läckra hummer som för matig. Här är vår förrätt:




Hummersoppa 8-10 port

2 stora eller 4 små humrar, gärna frysta
2 krossad vitlöksklyfta
4 msk tomatpuré
2 tsk salvia
6 msk vetemjöl
16 dl fiskbuljong
2 dl vitt vin (eller 2 msk pressad citron + 4 msk vatten )
4 dl crème fraiche
1 krm cayennepeppar
4 msk konjak
färsk salvia

Lite smör

Tina och rensa humrarna. Hacka och fräs skalen i smör i en gryta.


Rör ner vitlök, tomatpuré, salvia och mjöl. Späd med buljong och vin eller citronsaft och vatten. Låt skalen koka ca 15 min. Sila soppan och rör ner hälften av crème fraichen. Smaksätt soppan med cayennepeppar, konjak och salt. Lägg i hummerköttet skuret i bitar och servera med bröd och en klick crème fraiche och lite färsk salvia.

Oststänger ca 20-25 st

1 pkt smördeg (250g)
1 dl parmesan

svarta sesamfrön

Sätt ugnen på 200 C

Kavla ut smördegen så den blir rätt tunn. Strö över 1/3 av parmesanen på halva delen och vik över den andra delen. Kavla och vik så parmesan kavlas in. Upprepa proceduren tills all parmesan är inkavlad i degen. Kavla ut degen till en stor rektangel. Pensla rektangeln med ägg, strö över sesamfrön. Skär i smala remsor, ca 1cm breda. Låt dem vara som de är eller snurra dem lite.

Sätt in i mitten av ugnen sådär 10 min tills de är fint gyllenbruna.



Mysig körsträcka till 2011

Hur var er Nyårsafton? Åt ni något gott? Vi hade en perfekt kväll där vi var 6 vuxna, några ungdomar och 5 vilda barn. Precis innan 12 började de minsta barnen slockna, så 10 minuter i 12 satt vi i bilen hem. Nedräkningen inför 2011 skedde alltså i bilen på totalt biltom väg. Sällan man ser så tomma vägar i Stockholm.


Vår hummersoppa med parmesanoststänger. Recept kommer inom kort.


Barnens förrätt blev festliga tandpetare med allt möjligt gott. Bra med lite plockmat till dem.



Annie är alltid bland de första att sätta sig vid bordet och göra sig beredd att äta. Innan de andra hunnit sätta sig hade hon tutat, ätit sin jordgubbe (innan saften hälldes upp), provsmakat en pinne, och böjt runt med sugröret.

 

Lite mingelprat med min brunbrända, fina vän Titti. De hade precis kommit hem från underbar långsemester i Shanghai. Vad tittar jag på då? Ingen aning.

Sen blev det riktigt god oxfilé med potatisgratäng, sparris och sallad. Perfekt middag!

Mätta i magen och prat om Shanghai, att bli sjuk på resa, Konferenser i Las Vegas, skidåkning och att alkoholfri Singha smakar bättre än de andra alternativen.

Barnen fick också oxfilé och potatisgratäng. Rensade tallrikar som ni ser. Sen blev det disco på rummet med snacks, och lite senare tomtebloss och smällare ute

Mina champagnetryfflar till kaffet. De fick mycket bra omdömen:-)




Good Morning Sunshine

GOTT NYTT 2011! Hoppas nattens firande var det bästa någonsin och att idag är början på ett fantastiskt år för dig!

Nytt år. Ny början. Snart sommar! Här kommer en läcker superdrink boostad med protein, vitaminer, antioxidanter. Bra början på första dagen av 2011 med andra ord.


1 port

2 dl sojamjölk/rismjölk/havremjölk/vanlig mjölk
2-3 msk kallpressad extra jungfru linfröolja
1 msk lecitingranulat (bra mot stress och dålig sömn)
3 msk vassleproteinpulver (Jag tycker att vaniljsmaken helt klart passar bäst)
1 banan
150-200 g frysta bär

(½-1 tsk kanel)
(1 tsk rivet citronskal och lite saft)


Kör allt i mixern. Häll upp och njut! Den är såååå god! Dessutom så känner man sig riktigt skönt mätt efteråt.
(Ps. Linfröolja, proteinpulver och lecitin kan du köpa i vilken hälsokostaffär som helst, MEN betydligt billigare i nätbutikerna)






    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin