Våfflor med bikarbonat
Aktiv morgon och missat samtal
Nå, Kladdkaka med dajm och pekannötter?
Att rosta pumpa i ugnen
Veckans Gästinlägg - Alexander Öqvist
HUR PÅVERKAS DU AV LÄTTPRODUKTER och SÖTNINGSMEDEL?
I media så skrivs det nästan dagligen om Lättprodukter och hur farligt det är med sötningsmedel osv. Men stämmer det egentligen? Hur ligger det till med sötningsmedel och Lättprodukter? I det här inlägget tänkte jag reda ut lite vad som gäller kring detta och personliga erfarenheter kring ämnet.
Innan vi drar igång så ska jag förklara vad Artificiella Sötningsmedel är och Naturliga Sötningsmedel:
Artificiella Sötningsmedel = Framställs på syntetiskt vis och finns inte i naturen
Naturliga Sötningsmedel = Naturligt socker som finns i naturen
Om vi börjar med lättprodukter så har det exploderat senaste åren. Men vad menas egentligen med en lättprodukt? Många tillverkare skapar en produkt som marknadsförs med att den innehåller mindre kalorier som ska locka oss köpare att välja den istället, för den innehåller ju mindre kalorier. Bra eller hur? Riktigt så fungerar det inte, tar man bort lite fett från en produkt så får man mindre kalorier eftersom fett innehåller 9 kcal per gram medan protein och kolhydrater innehåller ca 4kcal per gram. Men har dom verkligen bara tagit bort fettet och inte gjort något annat?
Många tillverkare ersätter tyvärr fettet med lite extra socker för att produkten ska få lite mer smak och lite mindre kalorier än orginalprodukten. Men vad föredrar du? 2g extra fett eller 2g extra socker?
Vi kan ta ett exempel från Norge där tillverkaren Tine har gjort en lättare variant av deras Cottage Cheese som ska innehålla mindre kalorier. Vi kan jämföra värderna på dessa två produkter här:
Cottage Cheese ORGINAL
Cottage Cheese Mager 300g: 6,3g Kolhydrater Cottage Cheese Orginal 300: 4,5g Kolhydrater!
Artificiella Sötningsmedel
Ett ganska välkänt sötningsmedel för många är Aspartam och det har varit stora debatter om det senaste åren. Aspartam finns i en rad olika Lightprodukter och speciellt i den kända läsken Pepsi Max. Många av er blir antagligen rädda av att bara höra ordet aspartam och förknippar det med livsfarligt och cancerframkallande. Men är det verkligen så farligt? Vad krävs det för mängder för att det ska vara farligt?
För ett par år sen var jag och en kompis på en föreläsning med Magnus Westberg som är Näringsfysiolog och jobbade då vid Karolinska Institutet i Stockholm. Föreläsningen handlade självklart om kost och även endel om just Aspartam. Många (eller alla?) studier som har gjorts på Aspartam är gjorda på råttor eller möss och då har det flera gånger visat sig vara farligt. Men då kommer frågan, reagerar verkligen råttor på aspartam på samma sätt som människor? Enligt Magnus så är Aspartam i sig ett farligt ämne men när den kommer in i människokroppen så klarar vi av att omvandla den till något ofarligt. Iallafall i rimliga mängder av Aspartam.
Livsmedelsverket har satt ett gränsvärde för hur mycket aspartam vi maximalt bör få i oss per dag: 40mg per kilo kroppsvikt / per dag. För mig blir det då ca 85kg x 40mg = 3400mg aspartam / per dag. Hur mycket Aspartam innehåller Pepsi Max då? Svaret är inte enkelt men söker man runt lite på google så återkommer 123 gram per 33cl Pepsi Max. Med andra ord innehåller 1,5L Pepsi max ca 550mg Aspartam. Med andra ord kan jag dricka upp emot 9 Liter pepsi max per dag utan att överstiga Livsmedelsverket gränsvärden för Aspartam (förutsatt att jag inte äter något annat som innehåller aspartam såklart). Då borde det inte vara så farligt att ta en 33cl pepsi max till lunchen eller middagen.
Med tanke på att många studier går isär varandra och att man fortfarande inte vet helt säkert hur kroppen reagerar på alla dessa Artificiella sötningsmedel så ska man absolut vara försiktig. Men att ta en 33cl Pepsi Max till middagen under sin diet är inget man kanske behöver oroa sig för speciellt mycket. Självklart kommer vatten alltid att vara det bästa alternativet, men ibland vill man unna sig något gott. Men jag kommer alltid att välja Pepsi Max eller Cola Zero framför vanlig Pepsi & Cola. Den mängden socker som vanlig läsk innehåller kan vi konstatera att det är långt ifrån hälsosamt. Ta media med en nypa salt men överdriv inte konsumtionen på Lightläsk eftersom man inte vet helt säkert hur det påverkar kroppen vid extremt intag över längre tid.
Naturliga Sötningsmedel
Naturliga sötningsmedel säger ju det mesta av bara namnet, alltså det som finns i naturen. På senaste tid har Stevia blivit otroligt populärt sötningsmedel eftersom det både är naturligt och innehåller inga kalorier. Dessutom är det upp till 300-400 gånger sötare än vanligt socker. Stevia är egentligen Steviosid och finns i just plantan Sötflockel (Stevia). Det är ingen sockeralkohol utan en glykosid (ämnen med två distinkta delar, en sockerart och en annan substans) men har som sagt samma sötningseffekt som andra Artificiella sötningsmedel. Enligt olika rapporter så har man konstaterat att Stevia inte påverkar blodsockret hos friska människor eller människor med diabetes typ 2.
Stevia fungerar perfekt till bakning eller andra typer av matlagning. Man behöver med andra ord ingen stor dos för att få fram sötman. Stevia finns att köpa hos MyRevolution.no och här finns den i flera olika smaker! Perfekt att ha hemma ståendes i skåpet för bakning och matlagning.
Slutsats
För mig känns det naturligt att välja Pepsi Max före vanlig pepsi eller cola med tanke på innehållet av socker. Jag anser att sålänge man inte överdriver konsumtionen av Aspartam eller andra Articifiella sötningsmedel så kan man vara lugn. Men tänk efter om du kanske hellre borde dricka ett glas vatten till maten. Och ersätta vanligt socker med t.ex stevia i bakning anser jag vara en bra lösning för att undvika socker och onödigt mycket kalorier. Om det dessutom visar sig att Stevia inte påverkar blodsockret så är det ju perfekt istället för vanligt socker som garanterat kommer påverka ditt blodsocker negativt. Letar du efter studier eller referenser? Spana in t.ex pubmed.com så kan du hitta både det ena och det andra. Men mycket handlar om sunt förnuft när vi väljer produkter. Läs på förpackningen vad det innehåller, lär dig vad olika ämnen är och skapa dig en uppfattning. Antagligen finns det större problem eller orsaker att det kanske inte går som det går med dina resultat än att du dricker 33cl pepsi max till maten ibland. Se helheten och analysera efter det istället.
Alexander Öqvist Personlig Tränare MyRevolution
Kanelkyckling á la Matstugan
Dumlemuffins med vaniljströssel
Flammkuchen - Nam Nam
God helg från Pippi x 2
Bourguignon på kalkon och krämig gratäng
Rotisserie by Melanders
Det är mycket man vill ha
Luxemburgerli
Schweiz var en lyxig liten vardagspaus
Karré med citron och rosmarin
Matstugan presenterar stolt:
Alexander Öqvist
Jag heter Alexander Öqvist och är en 24 årig grabb från Södermalm i Stockholm. som brinner för allt som har med träning och kost att göra. Att kunna hjälpa folk till bättre hälsa och välmående är något som jag tycker är otroligt kul.
Jag har senaste året bott i Norge och arbetat som Personlig Tränare på en av Norges största träningskedjor. Nu jobbar jag för Norges mest växande företag inom kostillskott, träningstillbehör & Online Coaching, MyRevolution. Här jobbar jag dessutom fortfarande som Personlig Tränare & Online Coach. Jag erbjuder tränings & kostprogram anpassat efter ditt behov och förutsättningar.
Dessutom driver jag bloggen http://www.ptalex.wordpress.com där jag lägger upp diverse artiklar om träning, kostillskott och kost. Jag kommer nu att börja gästblogga om träning & kost här på Lindas blogg framöver. Det kommer att komma upp artiklar om styrketräning, kostillskott, träningsmyter och en massa andra tips. Det ska bli otroligt kul och motiverade att få dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter kring ämnet. Om det är någon som önskar att jag ska skriva om något speciellt så är alla förslag välkomna!
Det går bra att kontakta mig på [email protected] eller facebook vid frågor om träning, kost, personlig träning osv.
Jag är så otroligt stolt över över att få presentera en ny gästbloggare
Chocolate chip cookies - Glutenfria
Nu flyger jag till Schweiz
Party i Schweiz
Att bryna smör
Pressdag på PratPR
Salmalax - Gudarnas mat
Årets Tårta 2012 - Höstpäron-tårta
Karl-Johan svamp är höstens smak
Varm choklad med Frangelico
Mustig Pumpasoppa!
God morgon från Missonibabyn
Hotell Transylvanien
Igår var vi då på filmpremiär med Rose-Marie och Zack på filmen Hotell Transylvanien. Det är en film proppad med monster av alla de slag: mumier, skelett, Frankenstein, varulvar, gelémonster och så vidare.
Jessica bloggar inte här längre...
Lördagsmys med världens bästa Räkmacka och världens bästa Annie
Skönt hösthäng i Aspudden
Äppelkaka med vaniljsås - Gluten- och laktosfri
Macarons från La Durée
Årets Konditor 2012
Årets Konditor 2012 och Chokladfestivalen på Nordiska Museet
Cecilia Andersson, 28 år, från Malmköping. Cecilia är chefskonditor på Tössebageriet i Stockholm.
Jessica Sandberg, 36 år från Bjurholm. Jessica är chefskonditor på Nya Konditoriet i Umeå.
Lina Tollemark, 20 år, från Kalmar. Lina är konditor/chocolatier på RC Chocolat i Sigtuna.
Kyckling och glasspinne = Toppen
En liten Go'bit till fikat?
Skjutsa in allt i ugnen - Färdigt
Julbordet - Kalkon, kalkon och kalkon
Nu är det Jul igen!
Äppelbröd
Skala och tärna äpplet. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda ner äppletärningarna. Rör ihop honung och filmjölk och tillsätt till de torra ingredienserna.
Ni vann Västkustchips!
Falukorvshjärtan och stjärnor
Lilla Love Välkommen till världen
En deg som räcker hela veckan
Go'kväll med bild på morgongröten och äppelbrödet i ugnen
Kantarellsåsen tillsammans med Älgryggbiff
Börja med att steka kantarellerna i torr stekpanna. Tillsätt en redig klick smör. Låt dem få lite färg. Pudra över mjölet och rör runt. Tillsätt fond och grädde. Smaka av med salt och peppar.