Afternoon champagne

Rare Vintage 1998 (Magnum)
Igår var jag inbjuden till Winemaker's Afternoon Champagne och jag fick bästa sällskapet Leontine med mig. Champagnen i fråga var Piper Heidsieck. Det var en magisk eftermiddag, inte minst eftersom eventet hölls i Holy Sweet's butik/showroom på Artillerigatan 56 i Stockholm. Det serverades glas på glas med oemotståndligt god champagne och ljuvliga sötsaker.
Christian Holthausen, International Communications Director på Piper Heidsieck var där och berättade om PH's historia, trender, bra och dåliga år, konsumtion av champagne runtom i världen, hur tillverkningen går till osv osv. Jag blir alltid så imponerad av människor som brinner för det de gör och förmedlar en entusiasm och övertygelse.
Rare Vintage 2002. Tydligen var 2002 ett fantastiskt champagneår och tro mig det tvivlade man inte en sekund på då man smakade på deras Rare Vintage (Som fått en massa priser!). Det finns som beställningsvara på Systemet.
Cuvée Brut Magnum- Mmmm
Dessertbordet bestod av Macarons med jordgubb och passionsfrukt, tårta med champagnebotten, vanilj och jordgubbar marinerade i kardemumma, Cake pops med choklad och en biskvi med getost, hallon, kolakräm (alla vid vårt bord föll handlöst för dessa biskvier)
Vi hade fint sällskap av Ola och Johan (som har bloggen Bittra droppar). På bordet ser ni glasen med Pipers Rosé Sauvage, vilken blev en av mina favoriter. Den är en lite tyngre Rosé och ska passa fint till kött till exempel.
Mmm...vad innehöll goodiebagen? Två Piper Heidsieck Baby, två sugrör och två cake pops (och Annie blev helt överlycklig över att få äta den före frukosten hujedamig). Baby Piper sparar jag tillsammans med sugrören till ett mysigt tillfälle. De finns på Systemet för övrigt.



Kycklingspett med dipp

Det här är ett av mina favoritrecept faktiskt och jag har gjort dem många gånger. Passar även finfint till barn. Perfekta på buffébordet.
 
Du behöver
450-500 g kycklingfilé (kycklinglårfilé)
spett

Marinad
½ dl olja (raps eller majs)
1 msk soja
1 vitlöksklyfta
3 msk flytande honung
vitpeppar, sesamfrön

Gör så här
Skär kycklingfiléen i rätt tunna strimlor och lägg i bunke.

Marinaden
Rör ihop olja, soja, honung, pressad vitlök, lite vitpeppar, ev lite salt. Häll allt över kycklingstrimlorna. Låt stå, gärna över natten. Rör om lite här och där.

Sätt ugnen på 200 C

Lägg spetten i vatten sådär 30 minuter. Häll kycklingen i durkslag så den överflödiga marinaden får rinna av lite.

Trä upp strimlorna på spetten strö över sesamfrön. In i ugnen 15-20 minuter.
 
Dipp
3 dl Gräddfil
2 msk söt/stark senap
Om ni tycker uppläggningsfatet är fint så är det min moster (keramikern) Gunilla Råberg som gjort det, se HÄR för mer av henne!



Lätt Buffélunch inför dopet

Inför dopet hade jag ordnat en lätt buffé till mina nära och kära. Tänkte massor innan och hade alldeles för högt flygna planer från början. Men till slut bestämde jag mig för att använda mig av lite halvfabrikat. Jag är faktiskt lite stolt över att jag faktiskt gjorde det, för mig tar det emot massor att inte göra allting från scratch själv. Men, eftersom jag även är en realist av stora mått och lunchen skulle vara hos mig och flickorna 11.30 och dopet 13.00 och jag dessförinnan skulle fixa frukost, mellanmål, se till att Magda sov sin förmiddagssömn och klä två små barn för fest och även mig själv, så vore det omöjligt att även göra en buffé för sådär 16 personer med ALLT hemmagjort. Så jag kommer bjuda på lite blandade tips, en del hemmagjort och en del halvfabrikat fix.
 

Chevrérulle med ripplad honung, rostade solrosfrön, citronmeliss och färska hallon




Mina fina, underbara systerbarn Malte och Alva (och min lilla Annie). Malte hade kostym dagen till ära med slips. Han vill bli hockeystjärna och övar på att klä sig enligt förebilder:-)

Medelhavspaj eller pestopaj, iallafall en av mina favoritpajer fylld med grönsaker och pesto
 

Mingel Mingel. Min brors fina gravida flickvän i förgrunden. Det kommer en liten bebis ungefär på Magdas 1 årsdag! Gissa om Annie längtar efter nya lilla kusinen!
 

Kallskuret och färdigköpt och GOTT!
 

Tapas från Santa Maria, perfekt att lägga upp så här
 
 

Fräsch och somrig bål på Kiviks fantastiskt goda jordgubb och flädersaft och päroncider med massa jordgubbar, citronmeliss, is och lime.
 

Sallad på roquefortost, päron, rostade valnötter och grillad kyckling
 

Min kära syster med Magdis
 

Kycklingspett marinerade i honung och soja och strösslade med sesamfrön

Finaste vännen Lotta med nytillskottet Emilia - Hur underbart söta är de inte (båda två;-)
 

Bästa gudmor i egen hög person med bästa Erik



Magda Inga Leonie ♥

 
Så döptes då Magda till Magda Inga Leonie. Jag har inga superbra bilder tyvärr, men här ser ni lite. Det var ett litet dop med bara de allra närmsta. Solen sken och det var en perfekt dag. Magda skötte sig exemplariskt i kyrkan och Annie torkade bort vattnet från huvudet och såg till att Magda var glad rakt igenom. Madgas gudmor Leontine sjöng "Där ser du själv hur högt du når" så att jag grät, och jag var inte den enda som grät då hon sjöng. Hon sjunger som en gudinna, det var så obeskrivligt vackert!!
 
Har ni inte hört Lisa Ekdahls "Där ser du själv hur högt du når" så lyssna HÄR. Lyssna på texten, den är helt enorm. Då Leontine var hos oss någon vecka innan och vi skulle prata om texten så klarade ingen av oss att prata om den utan att gråta. Det är så vackert, tänkvärt och mitt i prick. Det är precis så jag önskar vara som mamma. Det är även precis så jag hoppas att alla som håller av Annie och Magda kommer vara med dem.
 
♥Leontine med Magda♥



Jessicas Studenttips

 

Hej!


Tänkte dela med mig av ett litet bonusinlägg såhär i studenttider. Imorgon tar min lillebror William studenten och vi ställer självklart till med en stor fest för att fira hans framgångar. Jag är en sån som älskar att fira och ha fest så när tillfälle bjuds är jag inte sen att öppna champagnen och utbringa en skål! Och det perfekta tilltugget till den lyxiga champagnen är blinier med löjrom, rödlök och cremé fraiché. Äkta blinier är gjorda på bovete vilket ger dem en supergod karakteristisk smak och dessutom är dom glutenfria. Vill ni även göra dem laktosfria så använd laktosfri mjölk och servera med laktosfri cremé fraiche. Löjrom är som bekant inte det billigaste i fiskdisken men vid extra festliga tillfällen kan man unna sig tycker jag, och det går heller inte åt några stora mängder. En liten tesked per blini räcker gott tycker jag. Lycka till med sommarens fester och tänk på att fråga dina gäster om de har några allergier, det blir roligare om alla kan njuta av maten.


Kram


Jessica ”festfixaren” Frej


 

 

Blinier 40 st

10g torrjäst

3,25 dl ljummen mjölk

1,5 dl bovetemjöl

1 dl rismjöl

1 äggula

1 äggvita

1 krm salt

cremé fraiche, rödlök, löjrom och några dillvippor till servering.


Vispa ihop samtliga ingredienser utom äggvita till en jämn smet. Låt stå och jäsa i 1 timme. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner i den färdigjästa smeten. Värm upp en teflonpanna och tillsätt lite smör. Klicka ut smeten i små rundlar, jag tycker bäst om när dom är riktigt små. Vänd när smeten nästan stelnat. Det blir bäst yta när man har nästintill torr stekpanna så minimalt med smör alltså. Låt dem svanlna innan du garnerar med cremé fraiche, rödlök, löjrom och dillvippor annars smälter cremé fraichen.


 

 

Här en bild från min egen student, en av dom bästa dagarna i mitt liv! Det är jag och min bästis Nicole.




Perfekta Picknick glas

Annie fick syn på dessa smarta picknickglas på Designtorgetoch bad och bönade att hon skulle få ett. De kostade bara 20 kr så det var inte så mycket att orda om. Men givetvis måste då jag och Magda ha varsitt också. Annie fick välja färg och valde rosa till sig och Magdis och röd till mig.
Så fnurligt glas! Man skruvar på lilla dosan och snärtar till så kommer glaset lätt upp. Dessutom finns i locket en liten ask där man kan lägga något litet. Annie tyckte att det alltid skulle ligga någon slags godis där....Hmmm. Vi har använt dem några gånger nu och jag är så nöjd med dem hitintills. För 20 kr styck känner jag att det är ok om de bara håller en sommar dessutom.



Det stundar dop

Magda döps imorgon. Ett litet dop med endast närmsta familjen och Magdas och Annies gudmödrar. Hennes klänning hänger redo, men i övrigt är det LÅNGT ifrån klart. Just nu har jag tagit 5 minuters paus från tråkstädningen för att skriva det här. Jag var uppe till sent igår kväll för att att förbereda pajer, kycklingspett osv. Det kommer bli en lättlunch hos mig och sen dopkaffe i lokal. Den här gången har jag varit lite klyftig och använt en del halvfabrikat. Men inte för allt, absolut aldrig...önskar ibland att man var annorlunda och kunde ställa fram färdigköpta saker...göra det lite lätt för sig.

Nu måste jag tillbaka till städningen, roligt, roligt! Hoppas ni har en kanonhelg!
 
KRAM!



Var hittar man en massa goda räkor?

I Sickla Saluhall!!! Erssons Fisk & Deli säljer den här räksmörgåsen som är väldigt känd här i området för att vara grym! Jag fick tips om den från flera håll. Den är dyr, 150 kr, så därför tog det lång tid innan jag testade den, men hur god är den inte! Den är faktiskt så god att den är värd sitt pris. Jag slår till vid väldigt speciella tillfällen och den är det bästa man kan tänka sig. Mycket smakrika, pinfärska, stora, handskalade räkor. Perfekt framför en mysfilm med ett glas vitt vin till.



Go' frukost

Idag har vi precis ätit en riktig god frukost, suttit och myst - Helt utan stress! Smoothie med blåbär och banan och roliga smörgåsar. Annie är alltid hemma på fredagar och det är så skönt att ta det lugnt på mornarna, inte ha en tid att passa, för en gångs skull. Jag gjorde bokstavssmörgås till henne, som är UPPSKATTAT minst sagt. Denna blev med Fjällbrynts Rökt Kalkonost som är supergod.
Jag gjorde en ormsmörgås till mig själv
Gjorde smoothien på blåbär, banan, vaniljyoughurt, lite mjölk och en matsked Extra virgin kokosolja (Cocosa är märket). Kan så rekommendera denna dunderolja. Dessutom blir den god i smoothies, en lätt smak av kokos! Se HÄR i mitt tidigare inlägg om kokosoljans fantastiska egenskaper.
Kan också rekommendera Rökt kalkonost på tub, gott och roligt.
Annie gjorde en L-smörgås till mig. Lite snål tyckte jag att hon var med osten, men håller man precis på att lära sig stava så är det bäst att man är tyst i sånda här sammanhang och bara berömmer och glatt äter sin något torra smörgås;-)



Jessica Frej!

 

Hej!

Jag heter Jessica Frej är 23 år gammal och bor granne med Linda. Jag brukar säga att jag jobbar som matinspiratör.

Nu tar jag steget. Eller ja, nästan. Jag har under några år nu funderat på att börja blogga men aldrig känt mig tillräckligt motiverad. Trots att jag haft massor att skriva om bl. a. Sveriges Mästerkock där jag medverkade 2011 eller "Mitt Kök" som jag jobbade med i nästan ett års tid. Har också tänkt att ha en reseblogg men inget har blivit av, tyvärr.

Men så häromdagen kom Linda med den briljanta idén att jag skulle börja gästblogga här på Matstugan om det jag jobbar med för tillfället. Just nu jobbar jag och min vän Maria Blohm med en glutenfri brödbok. Det kommer bli den bästa brödboken någonsin. Eftersom bröden är glutenfria kan även jag som intolerant äta dom. Jag har länge varit trött på att det knappt finns ett endaste gott glutenfritt bröd! Men det kommer det bli ändring på. Jag och Maria har under dom senaste månaderna bakat och bakat och bakat lite till. Det är så roligt när man får till ett luftigt, segt och hållbart glutenfritt bröd. Det är i och för sig inte alla bröd som blivit så utan vissa har bara åkt rakt ner i papperskorgen. Slutmålet är att baka så goda glutenfria bröd att även de som tål gluten ska välja vårt bröd. Det är ett högt uppsatt mål med jag tvivlar inte på att vi når dit. Vi har låtit både vänner och kollegor provsmaka och vi får väldigt bra feedback.

Ni kommer kunna läsa om hur det går här på matstugan, det blir ett inlägg varannan torsdag. Vill ni hänga med dagligen så följ mig på twitter @jessicafrej




Små små Dammsugare

 

Ni måste testa att göra era egna dammsugare! Jag brukar spara den där sista biten kaka som har blivit för torr att äta, eller när ett bak har gått lite fel osv. Jag fryser in bitarna/smulorna i påse. De bitarna blir perfekta dammsugare. Dammsugare är faktiskt ursprungligen en kaka gjord på rester och överblivet. Du kan också skoja till det och använda en annan färg än grönt på marsipanen, en annan smak än arrak/punsch, t ex rom, konjak eller någon favoritlikör - varför inte Baileys? Du kan dekorera med strössel eller pärlor, ta vit choklad istället för mörk...
För sådär 15 st små:

50 g mjukt smör
5 dl sockerkaks-/småkakssmulor (gärna lite torra)
2 tsk kakao
Punsch eller arrakessens

300 g grön marsipan (t ex ett färdigt marsipanlock)
Eventuellt lite florsocker

100 g mörk choklad (70%)

Gör så här:

Rör ihop smöret med smulorna och blanda ner kakaon. Tillsätt lite punsch/arrakessens (ta lite i taget så det inte blir för mycket smak).

Dela degen i 3 delar, rulla till avlånga korvar och lägg in dem i frysen.

Kavla ut marsipanen så den är sådär 2 mm tunn. Använd florsocker om den är för kladdig.

Ta ut degkorvarna ur frysen och rulla in dem i marsipanen. Lägg tillbaka dem i frysen med skarven nedåt.

Smält chokladkakan i bitar i vattenbad.
Ta ut rullarna ur frysen och skär dem i ca 5 cm långa bitar. Doppa ändarna i chokladen. Lägg in de färdiga dammsugarna i kylen.  




Matstugan presenterar en gästbloggare!

God Morgon God Morgon!

Ja, det stämmer! Jag är så otroligt glad och stolt att just den här personen kommer skriva inlägg här på Matstugan. Matstugan kommer alltså få en alldeles egen exlusiv gästbloggare! Vem det är? Kika in under dagen så kommer gästbloggaren presentera sig själv. Tills dess får ni gissa vem det kan vara. De ledtrådar jag kan ge är att det är en mycket kreativ, meriterad, kunnig, sprudlande person som kan det här med mat och bak! Vet ni vem det kan vara?



Tomtar i juni?

Vad tycker ni om Cloettas Juliskum? Jag tyckte minst sagt att det var skumt värre och har vägrat köpa dem, men en vän tog med dem och jag måste säga att jag blev såld på dem. För er som inte redan testat - Gör det! Det är päron och cola smak på dem och de är verkligen i form av tomtar. Humor!



Om ni undrar vad jag pysslar med just nu?

Jag lägger in kategorier till matstugan!!! Titta i kolumnen till höger så får ni se. Det är VÄRSTA PUSSLET, jag flyttar hit och dit, lägger till en ny kategori, tar bort en kategori, ändrar namn på en tredje!

Skälet är såklart att det måste bli lättare att hitta. Det har nu blivit så många recept att det är svårt at hitta genom att endast klicka in på de 6 kategorierna högst upp. Så de kommer bli mer eller mindre tomma, till fördel för en massa andra mer specifika. Hoppas ni gillar det! Om ni har något förslag så SHOOT! Tycker ni något är felpalcerat så hör av er, eller om ni vill säga något annat.

Jo, ni skulle kunna hjälpa mig med en klurighet. Vad är blåbärspaj och äppelpaj? Är det "Bakat" eller "Dessert"? Eller ska det höra till en egen , t ex "Frukt och bär"?



Sockerkaka med smak av rabarber...

Det här är en riktig snabbis. Jag tog rabarbersaft i,men du kan ta vilken saft som helst som du har hemma t ex jordgubbs-, apelsin-, hallon- eller flädersaft. Det blir en lätt smak av vald saft. Kom ihåg bara att den ska vara koncentrerad.

Du behöver
3 ägg
1½ dl socker
1 dl koncentrerad rabarbersaft
3 dl vetemjöl
2½ tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
smör & kokos till formen

Gör så här
Sätt ugnen på 175 C

Smöra formen (24 cm) och ströa med kokos.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vispa i saften sist.

Rör ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och rör ner i smeten. Häll ner smeten i formen och in i nedre delen av ugnen ca 30-40 min. Den ska vara gyllenbrun på ovansidan. Prova med sticka (tandpetare fungerar utmärkt) så att den är klar. Låt den vila i formen i sådär 15 min innan du tar bort formen.



Potatissallad med spenat och valnötter till grillat kanske?

Den här potatissalladen är kanon. Du använder en skvätt äppelcider till, jag använde Kiviks torra äppelcider gjord på Astrakan äpplen. I övrigt färsk spenat och valnötter. Det blir en matig potatisallad som passar till allt.
Vi åt den med BBQ marinerad fläskytterfilé. Gott!!
Du behöver
ca 12 potatisar
ca 1,5 dl torr äppelcider
1 dl gräddfil
1 dl majonäs
1½ msk dijonsenap
1 tsk honung
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 tsk Italiensk salladskrydda
150 g Färsk babyspenat
1 rödlök
½ dl grovt hackade valnötter
1 dl hackad basilika (eller gräslök eller dill)

Gör så här
Borsta eller skala potatis och koka den så det är lite tuggmotstånd kvar. Dela den i bitar medan den är varm. Häll på cider och låt stå så den drar till sig cidern.

Blanda majonäs, gräddfil, dijonsenap, kryddor och rör ner med potatisen. Blanda ner babyspenat, tunt skivad rödlök och grovt hackade valnötter. Spara några nötter till garnering.
Smaskens Smaskens! Tack finaste Lotta, som ville vara med på bild ;-) för stödet, hjälpen med barnen och allt annat!



Husmorstips: Vin i islådan

Om man nu skulle råka få någon skvätt vin över så är det perfekt att frysa ner i t ex iskubslådan. När de väl är frysta kan man lägga över dem i någon annan plastlåda och förvara i frysen. Det är så perfekt när man ska laga till t ex en risotto, rödvinssås eller fiskgryta. Då tar man så många iskuber man behöver och bara ploppar ner dem i pannan. 

Skönt att slippa stressa till Systemet fredag eftermiddag för att man behöver 1 dl vin till kvällens rätt.

OBS! Lägg bara inte iskuberna i en påse i frysen. De blir nämligen aldrig så där hårt frysta, vilket betyder att det kan läcka lite här och där från påsen. Inte roligt (jag vet, för jag har nämligen gjort det med rött vin)



Letar du efter den perfekta mobila grillen?

Piccolino Grill - TurkosPiccolino Grill - Svart
Look no more! Bamarang har just nu kamanj på så fina små grillar från Landmann - Piccolino Grill. Kampanjen är på sluttampen, 2 dagar kvar bara. Visst är de fina. Den blåa är min Stora favorit (men de finns i sommargrönt och lila också)!



Skansen - tips

Måste tipsa om mysigaste fiket på Skansen, Café Petissan! Jag fick tipset av en förälder på Annies dans för rätt länge sedan. Igår så testade vi det och jag blev helt betagen!! Det ligger lite undangömt faktiskt, vilket gör att det inte är de stora massorna där. Det är litet, med en innergård fylld med syrenbuskar, blommor, gräs och kullersten. Perfekt om man har barn med för de kan springa omkring som på en innergård medan man njuter av fikat.
De severar fikabröd som om det var ens mormor som bakat. Jag åt den godaste kanelbulle jag någonsin smakat på fik. Den var alldeles färskt nybakad och smakade precis som en perfekt bulle ska smaka. Toppenställe!
Bilderna ovan från deras hemsida http://www.cafepetissan.com



Vit kladdkaka som smälte i munnen

Jag blev bjuden på en sån god vit kladdkaka hos min underbara vän Åsa med familj då jag och flickorna sov över för två helger sedan. Den fick jag receptet på och här är den!
 
Du behöver
2 ½ dl vetemjöl
100g smör
100g vit choklad
2 dl strösocker
2 ägg
1 citron (rivet skal+1msk saft)
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
Smörj en springform med kokosflingor
 
Smält smöret i en kastrull, dra kastrullen från plattan och låt chokladen smälta i smöret. Rör i socker och ett ägg i taget. Tillsätt citronskal och saft  och vetemjöl.
 
Gräddas i 12-15 min beroende på hur kladdig man vill ha den.
 



Som balsam för själen

Magda sover sött...och kommer fortsätta så, hoppas jag! Vi var tillbaka till sjukhuset idag för att ta om alla prov. De provsvar de fick direkt visar på att hon är frisk nu, förutom att hon har dubbelsidig öroninflammation förstås. Hennes sänka är nu 9 jämfört med 80 då vi var här i onsdags (den ska ligga under 10). Men ett provsvar ska analyseras och det får vi reda på i veckan. Det var det som såg så dåligt ut förra gången. Det återstår alltså att se vad det säger. Men jag märker på Magda att hon mår så mycket bättre nu.
Efter sjukhuset tog jag Annie till Skansen på några timmar av total egentid med mig. Vi åt glass, busade runt, tittade på renarna, sälarna, grisarna och åkte karusell. Bara vi två.
 
Nu ska det nog bli en bra vecka!
 
Ps. Tack Saerv, Katarina och Sofie för fina kommentarerna. De värmde massor!



Dumplings smittar av sig

Min vän skickade den här bilden igår! Det gjorde min dag. Det är hennes två barn, Minna och Max,  som gör Dumplings med inspiration från min och Annies dumplingssession, se HÄR.

Annie gjorde helst dumplings i form av kokosbollar, Max gjorde tydligen gärna dumplings i form av påsar. Det är det som är så roligt med att göra dumplings med barn de kan göra dem lite hur som och det blir bra.



Suck...

De ringde just nu från akuten där vi var i onsdags kväll med Magda. Proven de då tog var inte så bra, de visade på en mycket kraftig infektion och de vill ta om proven. Vi ska alltså tillbaka till akuten för prover imorgon bitti. Fjärde läkarbesöket för den här veckan. Jag känner mig så sliten, orolig och trött.

Jag har några inlägg som är klara, som jag lägger in nu med tidsinställning. Om det är lite dålig uppdatering här på bloggen inom de närmsta dagarna så vet ni varför iallafall.
 
Om allt går bra med proverna imorgon så ska jag ta med mig Annie till Skansen några timmar, medan Magda är med sin pappa hemma hos oss. Annie har fått stå tillbaka så mycket för Magdas skull och jag har bara varit en trött och sur mamma utan tålamod i över en vecka nu. Imorgon ska jag vara en rolig mamma med oceaner av tålamod som köper glass, bär lite på henne, pratar om allt, lyssnar aktivt till allt och får henne att skratta mest hela tiden. Det blir bra!
 
Kram och ha en fin helg!



Friiiiiday! Wrap med kalkon och chimichurri

Bästa Bästa Lotta var här för andra fredagen i rad och tog barnen så jag fick en löptur i skogen - LYX!

Gjorde en riktigt fräsch lunch som kändes helt rätt efter springturen: Marinerad kalkonfilé med massa sallad och stor skopa chimichurri - allt inlindat i en wrap.

Jag åt den här på det ICA event jag var på för några veckor sedan och blev helt såld på chimichurri. Hade aldrig hört talas om såsen/marinaden tidigare, har ni? Den är ju helt fantastisk! Man fick med sig ett receptblad och nu slog jag till. Det är ursprungligen en argentinsk sås och den passar till allt kött och man kan även använda den som marinad. Hur god som helst är den iallafall.
Jag tog lite genvägar genom att använda färdigmarinerad kalkonfilé ("Grillfilé" från Ingelsta Kalkon) och hackad, fryst chili och persilja (Findus). Går så snabbt då och det behöver man ibland!!  

Du behöver
Chimichurri
2 vitlöksklyftor
1 rödlök
1 röd chili
2 msk hackad persilja
2 msk hackad färsk oregano
2 tsk spiskummin
1 dl olivolja
4 tsk rödvinsvinäger
flingsalt, peppar

Tillbehör
4 tomater
150 g sockerärter
sallad
rostade majskorn (Låt allt vatten rinna av från majskornen, stek gyllenbruna i 2 msk olja)
Kalkonfilé (gärna marinerad)
Tortillabröd
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 c
 
Stek på kalkonfilén runtom så den får lite färg. Sätt in i ugnen i ca 30 min tills innertemperaturen är 70 C. Ta ut och låt vila i ugnsfolie i sådär 10 min. Skiva den sedan rätt tunt.
 
Finhacka lök och vitlök och chili. Blanda med hackad persilja och oregano, spiskummin, rödvinsvinäger och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Jag gjorde den kvällen innan så den fick stå och dra.
 
Skiva tomater, strimla sockerärter, riv salladsbladen
Servera genom att snabbt steka på tortillabröd. Lägg på salladsblad, rostade majskorn, skivad kalkonfilé, sockerärter, tomater och toppa med rikligt med chimichurri.



Canneloni Dax!

Jag kan verkligen få cannelloniabstinens ibland. Det hände under veckan och då är det bara att sno ihop en ugnsform med cannellonis. Så himlans gott!! Jag fick några canneloniplattor över dessutom så jag kommer göra en miniomgång under helgen, det kan aldrig bli för mycket cannelloni.
 
Har ni något bra tips på innehåll till cannelloni så vore det så roligt att testa något nytt enbart för att variation förnöjer så att säga. Blir så glad om ni ger era favoritförslag i kommentarsfältet!!
 
Du behöver
 
Tomatsås
1½ burk krossade tomater
1-2 vitlöksklyftor
1 buljonggrej
1 lök (hackad)
sal, peppar, nypa socker

Cannelloni
1 paket Färska lasagneplattor
Keso (liten burk) - (jag tog neutral smak, men självklart kan du ta smaksatt)
Creme fraiche - t ex franska örter
1 dl riven ost
1 dl riven ost (att strö över innan de sätts in i ugnen)
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Börja med att koka ihop tomatsåsen. Häll alla ingredienser i en kastrull och låt småputtra ca 10 min. Häll i ugnsfast form.
 
Blanda ihop allt till fyllningen i en skål. Klicka på rätt mycket på varje cannellonibit och rulla ihop. Lägg med fliksidan ner i tomatsåsen i en ugnsfast form.Viktigt att de endast ligger till cirka hälften i tomatsåsen, till hälften utan tomatsås.

Strö över rikligt med riven ost och ställ in i ugn i ca 15-20 minuter.



Skälet till min bloggfrånvaro...

...Är den här lilla busen. Världens bästa Magda har varit så sjuk den senaste veckan och igår satt vi till 12 på natten på akuten med misstänkt lunginflammation. Som tur var så var det inte lunginflammation. Hon fick antibiotika dock och idag är hon så mycket bättre - ÄNTLIGEN! Jag har vakat på ett stekhet litet knyte, burit och oroat mig som bara den under veckan.
 
Nu ska jag försöka lägga in Cannelonireceptet som jag har försökt få in i flera dagar.



Rosa Prinsesstårta till Prinsessan Estelle


Igår levererades den finaste godaste rosa prinsesstårta från Tössebageriet (Sveriges bästa konditori) ända fram till min dörr. Prinsessan Estelle döps den 22 maj och för att fira det har Sveriges alla bagerier och konditorier tagit fram den här rosa skapelsen med en liten guldkrona.
Tårtan kommer att säljas under maj månad på de flesta konditorier till förmån för Victoriafonden. För varje såld tårta med guldkrona går 10 kr och för varje såld prinsessbakelse går 2,50 kr till arbetet med funktionshindrade och kroniskt sjuka barn i Sverige genom Victoriafonden.
Annie blev överlycklig över tårtan och satte genast på sig sin prinsessklänning. Sen fick hon sitta i sitt rum och äta en stor bit av denna himmelska tårta.
Den 22 maj får alla 4-6 åringar gratis prinsesstårta i Kungsträdgården här i Stockholm för att fira Estelles dop.



New Yorks bästa dumplings

Fick ett supertips från en läsare, Veronica. Hon rekommenderade Vanessa´s Dumpling House i New York. På underbara  bloggen Ett annat New York hävdar man att dessa dumplings är New Yorks bästa. Veronica skrev att det var kö för att beställa, men tydligen är de väl värda all väntan. Förutom dunderdumplings har de även fantastiska sesampannkakor. Allt till mycket bra priser dessutom!
Hmmm...var ju i New York förra sommaren och då bodde vi precis vid Vanessa's Dumpling House ser jag nu, men inte kände jag till dem då! Nu vill jag tillbaka och beställa massa dumplings och sesampannkakor.
Tusen tack Veronica för tipset. Det är verkligen så underbart när ni lämnar kommentarer till mina inlägg. Jag blir verkligen glad. Roligt med tips också! Är ni i New York och testar dessa dumplings kan ni väl snälla berätta här på bloggen vad ni tyckte.



Korvstroganoff - bästa vardagsmaten

Testade att göra mitt favoritrecept på Korvstroganoff med Arlas rätt nya produkt Smetana. Det blev supergott!!! Smetana är krämig, syrlig och laktosfri. Jag trodde först att Annie skulle tycka att det blev för syrligt men hon älskade det och tog om två gånger, och både jag och Magdas pappa tog om flera gånger. Om jag hade gjort till enbart vuxna så hade jag slängt ner lite chili också.
Du behöver (för 4 pers)

800 g falukorv
2-3 gula lökar
4 msk smör
4 msk tomatpuré
2 krm paprikapulver
1 burk Smetana
1 krm salt
1 krm peppar
4 msk persilja

Gör så här
Hacka löken fint. Strimla korven. Bryn falukorv och lök i smör i en gryta. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver och rör om. Rör ner Smetanan och koka upp.Krydda med salt och peppar (jag tycker vitpeppar passar allra bäst). strö över persilja.




Sötaste igelkottsdumplings!!

De här sötaste vegetariska igelkottsdumplingsarna hittade jag på http://cutestfood.com/. Är de inte helt bedårande! Jag försökte få till en sån här igelkott då jag gjorde mina dumplings, men de blev inte i närheten av en igelkotte inte!!

Idag är sista dagen (fram till 23.59 inatt) för att rösta på mitt bidrag till Svensk Fågels bloggutmaning "Pippi på Svensk fågel". Vill ni rösta på mig eller någon annan så gå in HÄR och klicka helt enkelt på knappen RÖSTA vid det bidraget ni vill rösta på.


Tusen Miljoner Tack ni som röstat på mig i denna omgången! Jag uppskattar det så mycket ska ni veta!



Ostbricka med glutenfritt bröd

 
I fredags kväll blev det ostbricka med fantastiska Jessica Frej. Hon och bakproffset Maria Blohm håller på med en bok för glutenfritt bröd. Det ska bli supergott bröd och inte bara ett tråkigt alternativ till vanligt bröd. Det kommer bli fantastiskt gott bröd kan jag lova för jag smakade på deras provbröd i fredags. Det ena brödet var ett frukt- och nötbröd och det andra var  foccacia liknande med tomat och chili. De håller just nu på och testbakar för att ta fram de absolut bästa alternativen till boken, så spännande!
 
Om ni vill följa dem så finns Jessica Frej på Twitter och Maria Blohm hittar ni på sidan Baka hemma där hon har en massa smaskiga recept och baktips dessutom. Självklart kommer jag följa dem också och meddela när boken är klar!

Det är så toppen att det kommer en bra glutenfri brödbok nu. Min bror var glutenintolerant som liten och jag kommer väl ihåg de trista, torra, platta bröden. Roligt att det kan se och smaka så annorlunda om man faktiskt anstränger sig!!
 
Just ja, ostarna :-) Perfekt kombo. Kan verkligen rekommendera upplägget ovan för ostar.
Lite annat småtugg behövs såklart som pricken över i:et



Ooey Gooey Brownies

Jag bakade för första gången Brownies och dessa första blev utan mjöl. De blev krämiga, chokladiga och så goda! Gjorde dem till min underbart söta granne Jessica eftersom hon alltid ställer upp. Ni kanske såg Jessica i förra årets Mästerkock på TVn. Vad som inte kom fram då var att hon är glutenallergiker. Trots att jag har vetat det här så har jag, i min trötthet gått över till henne med kakor fulla av mjöl och bjudit in henne på ostbricka med vanliga kex och bröd. Jag har känt mig så dum och nu är det dags att jag skärper till mig och visar att jag kommer ihåg att hon inte tål gluten. Så jag fixade en ostbricka med glutenfria kex och bakade brownies utan gluten. De blev så goda! Istället för mjöl är det mandelmjöl. Du kan köpa mandelmjöl på ICA nu eller mala mandel själv.

OBS! Baka helst kakan kvällen innan så den får stå i kylen över natten så den sätter sig. Då du tar ut den ut ugnen så är den väldigt lös, men efter en natt i kylen PERFEKT SMASKIG!

Du behöver
225 g Mörk choklad 70% (Jag använder lindts milda 70%)
225 g smör
2 tsk vaniljsocker
200 g socker
3 ägg
150 g mald mandel
100 g grovt hackade valnötter

Gör så här
Sätt ugnen på 170 C

Smält choklad och smör i vattenbad. Häll över i bunke och rör ner vaniljsocker och socker. Låt svalna lite. Vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt mald mandel och grovt hackade valnötter.

Lägg bakplåtspapper i en fyrkantig bakform ca 24 cm. Häll i smeten.

In i ugnen ca 30 minuter. Ovansidan på kakan ska vara fast men i övrigt så kommer kakan vara lös. Då kakan svalnat ställ in i kylen över natten så den sätter sig. Sen är det bara att skära upp i cirka 16 rutor.



Ekologiska bakmixer (flera glutenfria)

Härliga Bamarang har för tillfället kampanj på en massa ljuvliga ekologiska bakmixer utan tillsatser och konserveringsmedel! Många är glutenfria. Se HÄR. Marlette är ett franskt märke, två systrar som månar om att endast ha lokalt producerade spannmål och råvaror i sina mixer. Toppen! Den här helgen har Bamarang dessutom en fraktfri helg fram till söndag natt.
Bakmix – set om 4 mixar
Det blir till att klicka hem lite mixer, det är en riktigt bra gå-bort-present dessutom! paketet ovan innehåller Bars med fikon och aprikos, bröd med apelsin, franska småkakor och choklad- och sesamfröcookies.
Ekologisk muffinmix - Glutenfri mix med banan och choklad
Eller choklad och bananmuffins, glutenfri!



På utflykt till Över Järva Gård

Idag spenderades dagen på Över Järva Gård här i Stockholm med en massa lammgos. Det var Lammens dagoch barnen fick gå in till lammen och gosa in sig med dem, klappa, titta och kika på allt som de hade för sig. Så mysigt! Kan verkligen rekommendera Över Järva som utflyktsmål. De har aktiviteter året om, även på vintern, och varje helg kan barnen rida på hästar.
Var där med min vän Erika och hennes Amanda och Molly. Annie och Amanda har varit nära vänner redan då de låg i magen. Det är exakt en vecka mellan dem. Erika och jag var alltså mammalediga samtidigt med dem. Nu är vi också mammalediga båda, även om Erika var några månader före mig med Molly.
Caféet var verkligen sådär gammeldags mysigt med allt möjligt gott, leksaker och springyta för barnen.

Jag åt en mumsig grillad levainsmörgås med chevre och honung
Barnen åt ekologisk varm korv och pannkakor. Sedan busades det rejält!



En mycket användbar mackapär

Kan så rekommendera den här mackapären! Jag använder den hela tiden till Annie. Det är en kombinerad vattenflaska och snacksburk. Den är lätt att diska och göra ren, den går att skjuta över en lucka över sugröret så att det inte blir smutsigt och snacksdelen är lagom stor för lite vindruvor, russin, nötter eller äppelklyftor.
Jag har faktiskt köpt den på min ICA (vid baby och barnsaker, t ex vällingflaskor) och kommer inte ihåg märket. Den kostade runt 50 kr. Den fanns i olika färger, och det är Annies enda besvikelse, att hon inte fick den knallrosa. Den är så prefekt att ta med till lekparken. Idag ska vi till Järva Gård här i Stockholm och klappa lammen och titta på djur, kanske rida på häst, då kommer självklart snacksflaskan med.
Vad gör ni idag?



Cup cakes på ett kick!

Jag har fuskat till det. Jajamänsan, jag skulle göra cup cakes, men tiden blev lite knapp kan man lugnt säga och det var bara att ta till alla knep. Så här lätt och snabbt gör du goda och snabba cup cakes med minimal insats. Man ska inte slå knut på sig själv! De här blev kanongoda och gjorde sig nästan själva ju.
Så här går fusket till: Köp färdiga muffins, jag köpte muffins med citronkrämsfyllning. Skaffa snygga formar (de ovan är från Åhléns), Rosa tårtmousse på påse som blandas ihop på en minut (tror det var Dr Oetkers, finns på vanliga ICA i allafall, bland baksaker), Spritspåsar finns även de på ICA bland fryspåsar och folie, Strössel (också från ICA dessa heter Djungelströssel) och något annat roligt. Jag hade ätbara rosknoppar hemma, men du kan ta geléhallon, chokladhjärtan eller vad som.
Jag satte ner finformarna i en muffinsplåt bara för att de blev lättare att dekorera då. Sätt ner färdiga muffins i sina formar. Sen är det bara att spritsa över tårtmoussen (jag gjorde den kvällen innan och la i kylskåpet i spritsen) och dekorera.
Inte så tokigt va?  Riktigt goda dessutom!



Titta vad grannarna kom förbi med..

en påse hembakade Biscotti! Hur goda som helst! De är från Italien så de här kakorna är The Real Stuff. Mina grannar flyttade in ovanför oss för ett tag sedan. Trevlig gest att plinga på med kakor och säga hej. Jag slängde ju ur mig att jag skulle bjuda in dem på något typsikt svenskt....Men vad i all världen ska jag bjuda dem på?
Snälla ge mig tips. De arbetar här i Sverige sen ett bra tag tillbaka så kanelbullar har de nog ätit massor av.



Dumplings på flera sätt

Jag och Annie gjorde ju Dumplings till Svensk fågels utmaning "Pippi på svensk fågel". Vill ni rösta på mitt bidrag så blir jag verkligen så så glad, gå in HÄR i sådana fall. Vi hade kvar både fyllning och Gyoza skins, så vi testade lite olika sätt att tillaga dumplings. Det finns massor med sätt och man får hitta sin favorit helt enkelt. Det är verkligen så lätt och roligt att göra dem tillsammans med barn, så testa!
Du kan förbereda dumplings och sedan slänga in dem i frysen och helt enkelt bara koka och steka på dem så är de klara. Verkligen helgmys! Här kommer några sätt:

Grunden är likadan se HÄR för recept och tillvägagångssätt.
Frasiga dumplings
De här blev Annies favorit, och jag tyckte också de var kanongoda. Du häller ett tunt lager av neutral olja (alternativt jordnötsolja) i en stekpanna. Antingen så tar du de kokta dumplings eller de ångkokta (se nedan) och steker på dem lätt så de får en gyllenbrun yta. Servera!

Eller så steker du på nygjorda dumplings så de får en gyllenbrun yta. Om du väljer att steka på dem innan de har kokats så häll sedan på lite vatten så att det går halvvägs upp på dumplings. Ångkoka dem klart några minuter i stekpannan.
Ångkokta med Asiatiska bambukorgar
Du kan hitta dessa bambukorgar som används till ångkokning på vilken asiatisk butik som helst. Kostar endast några tior.

Sätt bambukorgen på en kastrull med kokande vatten. Pensla eller doppa dumplings i lite neutral olja. Lägg salladsblad i bambukorgen. Salladsbladen gör att de inte fastnar i korgen. Ångkoka i ca 10 minuter.
Koka dumplings
Det var precis det vi gjorde i inlägget. Jag valde att göra så för att det är ett bra sätt då man gör dumplings första gången och det går snabbt, 3 minuter.
Här huggs det in!
 
Är det någon annan av er som har ett bra recept eller tips vad gäller dumplings så dela gärna med er i kommentarsfältet till det här inlägget! Jag testar gärna och blir glad för tips!
 
Blir superglad om du vill rösta på just mitt bidrag. Förutom äran så får det vinnande bidraget en heldag på Skansen för familjen och även en kycklingcheck att lotta ut bland sina läsare. Du röstar HÄR.



Plopp med Kärlek

Vad tycker ni om plopp med geléhallonsmak och vit tryffel. Det låter kanon, men det här var inte min grej tyvärr. Det beror inte på Plopp i sig, utan på att jag inte är så mycket för fylld choklad. Jag har svårt att avgöra fyllningar. Annie tycker väldigt mycket om den, men den smakar ju också väldigt mycket godis.

Vad tyckte ni?



Pesto och ugnsrostade grönsaker - Allt i en och samma paj


Gjorde den här pajen till mina föräldralediga kollegor då de tittade förbi med Ebbe och Alma. Min kära vän Åsa gjorde den då hennes son fyllde år för en tid sedan och jag kunde inte sluta tänka på den, så otroligt god. Dessutom är den proppad med underbara grönsaker som squash, paprika och rödlök och en massa pesto - Yummie! En paj som passar lika bra i vardagen som på vilken fest som helst. Allt beroende på tillbehören.

Pajskal:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g kylskåpskallt smör
2 msk vatten

Blanda mjöl och smör till en grynig massa, tillsätt vatten och arbeta snabbt i hop degen.

Lägg degen i kylskåpet i ca 15-30 min

Sätt ugnen på 225 C

Tryck ut degen i en pajform. Nagga den med gaffel. Min väns mammas specialtrick är att  pensla pajskalet med ägg, så det gjorde jag, verkar toppen.  Förgrädda skalet ca 10 min.

Fyllning:
1 röd och 1 gul paprika
1 squash(ca 300 gr)
2 st rödlök
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl pesto hemlagad eller köpt(jag använder alltid Icas egen pesto på burk)
100 gr mozarella

Gör så här

 

sätt ugnen på 250 C 

Skär upp grönsakerna i lagom bitar lägg i långpanna, stänk över olivolja, salta och peppra. Grönsakerna ska rostas i ugnen ca 20 min.

Sätt ner ugnen på 200 C

 

Vispa ihop pesto, mjölk och ägg.

Fyll pajskalet med de rostade grönsakerna. Riv eller skär skivor eller mindre bitar av mozzarellan och lägg över de rostade grönsakerna.  Häll över pesto, ägg-och mjölkblandningen. In i ugnen 35-40 min.

 



Passar perfekt med t ex kallskuret, oliver, ruccola, sallad, soltorkade tomater



Jag blir verkligen glad om ni vill rösta på mitt bidrag "Dumplings med kyckling" på Svensk Fågels sida, www.svenskfagel.se/pippi/. Det är bara att klicka på knappen RÖSTA. Priset är en heldag på Skansen för vinnaren med familj. Den som vinner får även lotta ut en kycklingcheck bland läsarna.  

Mitt bidrag hittar ni här:  http://matstugan.blogg.se/2012/may/dumplings-med-kyckling-pa-barns-vis.html




Bebisen ska också ha godis



Här ett litet tips på godis till bebisen -  UMAMI nappen. Nappen är extra stor och du fyller den med bitar av t ex äpple, kiwi, päron, hela hallon osv. I nappen finns stora hål. Bebisen använder munnen för att trycka och bita på nappen så att innehållet pressas ut. Lätt att ta med och sysselsätter busungen. Ett annat tips är att lägga i en isbit då det är dags för tänder för att lätta på smärtan och kliet lite.  



JÄTTEGOTT tycker Magda och ROLIGT!




Jag skulle bli så glad, smickrad...



....och lycklig faktiskt om ni röstade på mitt bidrag "Dumplings med kyckling" på Svensk Fågels sida, www.svenskfagel.se/pippi/

Mitt bidrag, http://matstugan.blogg.se/2012/may/dumplings-med-kyckling-pa-barns-vis.html är inte det första dumplingsbidraget utan det som finns lite längre ned. Det står självklart matstugan vid bidraget. Vinner jag så får jag, förutom äran, en heldag på Skansen med mina flickor. Dessutom så får jag lotta ut en kycklingcheck till er läsare, vilket vore så roligt!

Det är väldigt lätt att rösta för ni klickar bara på knappen rösta vid bidraget så är det gjort.

TACK SNÄLLA SNÄLLA NI som röstar på mitt bidrag!




Kladdkaka späckad med valnötter och marshmallows


Här behövdes snabbak då Käraste Leontine erbjöd sig att komma över och ta barnen kl 8.00 på morgonen så att jag kunde gå ut och springa ett snabbvarv i skogen. Jag hittade ett recept på arla.se och vevade helt enkelt ihop allt på mindre än 10 minuter och sen in i ugnen 35 minuter. Kladdkaka är ju den ultimata oväntat-besök-kakan! Kanongott med smälta marshmallows i och nötter, jag bara älskar nötter.


Du behöver
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1½ tsk vanlijsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1½ dl vetemjöl
50 g valnötter
1 dl marshmallows (jag använde minimarshmallows)
Kokos

Gör så här
Sätt ugnen på 150 C

 

 

Börja med att smälta smöret.

 

Smöra en form på ca 24 cm och ströa med kokos.

 

Under tiden smöret smälter och svalnar av så vevar du ihop de andra ingredienserna och tillsätter slutligen smöret. Häll i formen och in i ugnen sådär 30-35 minuter.


 




Härlig Helg!



Jag har haft en sån underbar helg. Skulle ha berättat om den redan i förrgår, men nu två kvällar i rad har jag somnat vid läggningen av barnen, skönt men lite stressande. Hur som Jag åkte till en god vän med familj och sov över med flickorna. Jag blev så bortskämd! Det serverades, som alltid hos henne, fantastisk mat. Den här gången härlig pasta med lite chili och ovanpå grillad lax och scampi och färska grönsaker.


Både Magda och Annie skämdes också bort med massa lek och bus. Mina vänner tog hand om flickorna på allra bästa sätt då jag gick ut och sprang i skogen en vända. Då jag kom tillbaka var bastun på. Jag fick duscha och basta i lugn och ro medan flickorna hade det toppenbra.


Philip bar ut en hög med gosedjur till Magda, himmelriket!


Efterrätten blev en vit kladdkaka med lime eller citron i, så ljuvligt god! Jag återkommer definitivt med recept på den.


Tack så otroligt mycket för övernattningen med sovmorgon, löprunda i skogen och allt annat!



Nutella superduper mellis

Annie hade sin bästis från dagis med sig hem på lite lek och jag passade på att testa en liten lyxmellis på dem. Det blev Fattiga riddare med nutella toppade med banan. Det gick ner om man säger så.

Du behöver (4 pers á 1 trekant/person)
4 skivor vitt formbröd
1 dl mjölk
1 ägg
2 msk vetemjöl
1 msk florsocker
½ msk vaniljsocker
3 msk Nutella (el annan hasselnötskräm)
2 bananer
smör
 
Gör så här
Sätt ugnen på 100 C
 
Vispa ihop mjölk och ägg, tillsätt vetemjöl, florsocker, vaniljsocker.
Bred på Nutellan på två av bröden. Lägg de två andra ovanpå och tryck till. Doppa dubbelbröden med Nutellan i mitten ordentligt i smeten och stek gyllenbruna i smör.
 
Lägg dem på fat i ugnen för att de ska hålla sig varma.
 
Skiva bananer och stek i samma stekpanna som bröden. Dela bröden diagonalt. Gärna en klick glass ovanpå.
 
Det kan man kalla äkta helgmellis!



professionell hjälp med grillningen?

Baconburgare med blue cheesedressing och grillat päron


Gumbosallad med grillad majs

ICA startade under Valborg en grilljour som heter just GRILLJOUREN. Den kommer hålla öppet under hela sommaren och det är gratis att ringa och fråga vad som om grillning.

Grilljouren är en telefonlinje som är bemannad av kockstudenter från Restauranghögskolan i Grythyttan som finns tillgängliga för att vägleda och ge tips kring grillandet, som t.ex. hur man får till den perfekta grillytan. Grilljouren har öppet kl. 08.00 -22.00 måndag – söndag under v. 18-20 och 16.00-22.00 torsdag-söndag under v. 21-32 och nås på 020-47 45 51. Samtalen är gratis.

Dessutom så uppdateras grillappen "Grillfest", med fler tips och råd och med en inbyggd timer för att man ska hålla koll på hur länge maten ska svettas på grillen. Dessutom utrustas appen med en larmknapp som direkt kopplar dig till Grilljouren.

Både appen och grilljouren finns från och med nu och under hela sommaren.


Vill ni ha grillrecept så gå in här för massa inspiration: http://www.ica.se/Recept-Mat/Mat-med-teman/grill/. Bilderna är tagna från ICAs receptsida
Grillade kycklingspett (Kai Yang)



Banankaka eller morotskaka utan morot eller mjuk pepparkaka - 3 kakor i 1

Det är faktiskt sant att den här kakan påminde om en morotskaka utan morot och samtidigt om en banankaka och även om en mjuk pepparkaka. Jag blev väldigt förtjust i den här kakan och åt alldeles för många bitar. Receptet hittade jag i en ICA tidning och det var så spännande att jag bara var tvungen att testa.
Skälet till bakningen var att min vän Maria med man och lilla Cimon kom på besök. Alltid så roligt att träffa henne, hon har sån avslappnad inställning till allt att man rycks med. De hade med sig ett underbart gott Levainbröd som inte kom på bild tyvärr, nybakt och saftigt.
 
Du behöver
100 g smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
3 små bananer (eller 2 stora)
½ dl kallt starkt kaffe
Kokos
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
 
Smöra en form på 24 cm och ströa med kokos.
 
Rör ihop smör och socker. Tillsätt ägg, ett i taget. Rör om.
 
Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära, kanel. Rör ihop med smeten. Mosa bananerna och tillsätt tillsammans med kaffet till smeten. Häll allt i formen och in i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan var i formen några minuter.
 
Till det gjorde jag en glasssorbet med mango och passions rippel på lättast tänkbara sätt!
 
Du behöver
1 litet paket vaniljglass
250 g djupfryst mango (tinad)
1 msk florsocker
3 passionsfrukter
½ lime
 
Gör så här
Tina vaniljglassen lite. Under tiden den tinar så mixar du mango, florsocker, passionsfrukt och pressad limesaft lite lätt bara.
 
Rör ner fruktrippeln i vaniljglassen i en bunke och in i frysen igen.



Chokladfabriken på kampanj

Nu finns Chokladfabrikens utvalda praliner på kampanj på BAMARANG. Om ni har följt min blogg så vet ni att jag älskar Chokladfabrikens praliner, och speciellt deras lakritspraliner. Nu har BAMARANG en kampanj med Chokladfabriken inför Mors Dag. De har inte enbart pralinasken utan även en miniask med mörkchoklad med bokstäverna MOR för endast 55 kr. SÖTT!!!
Mor



Ljuvlig grillad oxfilé - God Helg på er!!

Annie och jag firade en bra sak som hänt vår lilla familj genom att äta den bästa oxfilén jag smakat igår kväll. Jag fick med mig den hem från ICAs event för några veckor sedan och den fick åka in i frysen. Nu hade vi ett perfekt firartillfälle. Den kommer från ICAs Selection och det står på paketet exakt varifrån det kommer. Bitarna är i så lagom portionsbitar och filén fullkomligt smälte i munnen. Tala om lättfixad festmåltid. Bra start på helgen och på mycket annat!
GOD HELG PÅ ER!!



Åt världens bästa sushi idag innan mardrömsresan tillbaka hem

Idag var jag och Magda hos min vän och deras söta dotter Emilia. Jag körde bil dit. Kör egentligen inte bil i Stockholm utan endast till affären, men nu har jag tänkt att det är på tiden att jag tar mod till mig och vågar mig ut. Ett starkt skäl till att jag inte vill köra med barnen och speciellt Magda är att Magda sitter bak i bilen och det gör att jag inte kan hjälpa henne med nappen då hon tappar den och så. Turen dit gick rätt bra. Först fick jag nybakta supergoda blåbärsmuffins och sen tog min vän ut mig på deras favoritsushiställe Svenska Sushiköket i Midsommarkransen. Deras lunch sushi var underbar och snyggaste ever. Jag bara säger det, testa denna sushi!!
Käraste Vännen med sötaste Emilia sovandes i vagnen
När jag skulle köra hem kände jag att det skulle inte bli något problem. Ack, så fel jag hade..Jag packade in vagnen där bak, satte fast Magda och proppade in nappen. Det går bra tills jag kommer upp på E4an, Magda sätter igång att vråla, samtidigt som jag ser att informationslampan lyser på displayen...Det står att bakluckan inte är riktigt stängd. Precis då kommer avfarten där jag skulle ha tagit av...vilket jag med vrålande bebis och en vagn med öppen baklucka naturligtvis missar. Ingenstans kommer någon avfart eller någonstans att stanna. Jag ser framför mig hur vagnen blåser ut från bakluckan och kraschar in i bakomliggande bil. Jag har aldrig känt så mycket för att bara stanna bilen och kliva ur. Till slut kommer en ficka på sidan av vägen och jag svänger in och stänger bakluckan, LÄTTNAD! Jag fick vända och åka lång väg tillbaka med vrålande bebis. Jag vet inte hur andra fixar det när deras barn skriker som en stucken gris, men jag fixar det inte, det gör så otroligt ont i hela mig. Hon sitter ju helt ensam där i baksätet och tror kanske att jag har övergivit henne...Då jag kom till Sickla körde jag in till köpcentret, parkerade, lossade Magda och stod och höll henne i evigheter. Lilla gullungen blev alldeles tyst och borrade in sitt lilla ansikte i min axel och låg helt stilla där. Där stod vi på parkeringen i evigheter.



Glass och cup cake i härligaste sommarfärgerna

Print The Big PinkPrint Cake
Men hur snygga är inte dessa prints som finns på härliga BAMARANG till rabatterat pris! Alltså jag borde inte köpa något alls, men tror tyvärr inte jag kan motstå dessa 2 prints. Jag ser den ena på köksväggen och den andra i Annies rum, kan det bli mer sommar- och gladfeeling? Men vill ni ha dessa så skynda och fynda för kampanjen slutar idag. Men de har även massa annat som är för oemotståndligt på BAMARANG.
Nä, kom hem nu 17 tiden och skulle beställa så är de slutsålda...Ville ville verkligen ha dem, men hann inte beställa under förmiddagen.



Dumplings med kyckling på barns vis

 
 
 

Som ni kanske sett så är jag med Svensk Fågels bloggprojekt: Pippi på Svensk Fågel. Det innebär att jag under 1 års tid kommer vara en av deras kycklingbloggare. Vi är 10 bloggare som genom 5 utmaningar under året tävlar om att bli 2012 års kycklingbloggare. I juryn sitter bl a Leif Mannerström! Den första utmaningen fick vi 10 bloggare för sådär 2 veckor sedan:
 
 
Kyckling - Barnens favorit
 
Jag funderade rätt länge på vad jag skulle göra. Det jag spontant kom på var kycklingspett. Tänkte sedan att jag är nog inte ensam om att tänka kycklingspett, så jag tänkte vidare, och vidare och vidare och kom fram till att Dumplings var perfekt att göra med barn (fast jag aldrig gjort Dumplings tidigare). Det var så himla lyckat och roligt! Jag kan verkligen rekommendera att göra dumplings tillsammans med barn. Att använda kycklingfärs gör det även budgetvänligt och alla barn älskar väl kyckling med pasta (som dumplings är). Det finns 1 000 sätt att göra dumplings på, jag valde en lätt variant för att Annie skulle vara med, och för att det var vår första gång. Jag kommer visa lite varianter här på bloggen under den närmsta tiden eftersom det gav mersmak.
 
Dumplings med kyckling
1 paket Gyoza skins eller wonton plattor
400 g Kycklingfärs
1 stor morot
2 salladslökar
1 dl jordnötter (kan bytas mot cashewnötter el uteslutas)
1 vitlöksklyfta
1 tsk sesamolja
1 tsk fisksås
½ lime (rivet skal)
 
Sås
4 msk soja
4 msk sötsur sås (el Thai sweet chilisås)
4 msk flytande honung
2 tsk äppelcidervinäger
2 tsk sesamolja
rostade sesamfrön
 
Gör så här
Tina Gyoza skins/wonton plattorna sådär 2 dygn i kyl. Tinar du dem i rumstemperatur så är risken att de kommer klibba ihop.
 
Stek på kycklingfärsen i lite neutral olja. Stäng sedan av spisen. Riv morot, finhacka vitlök och salladslök. Hacka jordnötterna grovt. Blanda med färsen. Tillsätt sesamolja, fisksås och rivet limeskal. Rör runt. (Ps. Om du vill kan du göra den hör röran kvällen innan och låta stå i kylen över natten.)
 
Se nedan för hur du gör Dumplings. Då dumplingsarna är klara lägger du ner dem i en stor kastrull med kokande vatten och tillsatt 1 tsk salt. Låt den ligga i det kokande vattnet 3 minuter. Ta upp med hålslev.
 
Sås
Blanda ihop allt, rör om och låt stå så smakerna får gifta ihop sig.
 
Vi gick till Asien livs på Medborgarplatsen och köpte Gyoza skins (funkar fint med wontonplattor också). Varje paket innehåller sådär 50 plattor så det räcker verkligen till att göra en massa missar också.  Annie tyckte det var roligt med allt annorlunda, men hon var även lite misstänksam, tyckte det var lite konstiga saker därinne. Du kan hitta Gyoza skins eller wontondeg på alla asiatiska butiker, men säkert även på din livsmedelsbutik om den har ett bra utbud.
 
Du tar ca 1 msk av den färdiga röran och klickar ut på en platta.
 
Blöt fingertoppen i vatten och dra runt kanten på plattan
Det var som att rita tyckte Annie
 
Sen böjer du över ena halvan över den andra och trycker till. Lägg det färdiga knytet på ett fat med lite potatismjöl så klibbar de inte fast.
 
 
Tryck till rätt noga så att de inte öppnar sig i kastrullen under kokning
 
 
Annie gjorde till slut sina aldeles egna. Hon var extra nöjd över den hon gjorde i form av en kokosboll.
 
''
Tadaaaa! Alldeles själv! Såhär kan du frysa dem och sen ta upp och lägga i kokande vatten precis som vanligt.
 
Det mumsades och mumsades!
 
Tack för oss, pinnarna var väldigt roliga dessutom...

Om ni vill rösta på mitt bidrag skulle jag bli fantastiskt glad. Första pris är en heldag på Skansen för mig och barnen. Dessutom får jag då lotta ut även en kycklingcheck bland er läsare. Klicka på www.svenskfagel.se/pippi/ så röstar ni lätt på mitt bidrag genom att klicka RÖSTA vid bilden där det står matstugan.

TACK SNÄLLA!



Sorry, bloggen kraschade över Valborg

Jag vet inte alls vad som hände, men plötsligt var min blogg puts väck över Valborg. Jag skrev 5 meddelanden till supporten, men hörde inget från dem förrän idag samtidigt som bloggen var tillbaka. Jag vet fortfarande inte vad som hände, men men här är vi igen!

Hoppas ni alla hade en skön Valborg!

Själv tog jag några väldigt stora beslut över Valborg som definitivt har med min och mina barns framtid att göra. Så, så mycket vila blev det inte mentalt, men jag är så nöjd med vad jag nu har beslutat. Kanske delger er om ett litet tag, måste bara låta beslutet sjunka in lite.

Kram/Linda





    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin