Vinn Nytt Bröd!

Jag har fått många frågor om de underbara recepten i boken Nytt bröd av Jessica Frej och Maria Blohm. Det är en helt fantastisk brödbok där alla bröden är bakade på naturligt glutenfria mjölsorter, t ex bovetemjöl, majsmjöl och potatismjöl. Jag har smakat flera bröd från boken och allt har varit vansinnigt gott vare sig du är glutenintolerant eller inte. Ni bara måste testa deras tortilla och knäckebröd. 
Jag har fått äran att tävla ut ett exemplar av boken. Berätta varför just du ska vinna och ge ditt bästa brödbaktips nedan i kommentarsfältet så har du chansen att vinna boken Nytt bröd.
 
Glöm inte att ange mailadress så jag kan nå dig om just du vinner. Tävlingen pågår t o m sön 8 september.
 
Stort Lycka till och Fortsatt fin helg!

/Linda




Bananpannkakor med hallon glass

  
Vi är på väg till Vimmerby, men tänkte visa er vad jag gjorde till förra helgens frukost, Bananpannkakor. Vet ni att bara smeten var så god att jag åt upp flera pannkakor medans jag gjorde dem. Så oemotståndliga. Bra helgfrukost och dessutom både gluten och laktosfritt. Till det min raw food glass, lite bananskivor och hackade hasselnötter. Receptet är också det enklast tänkbara:
 
Du behöver (för ca 2 pers)
2 mogna bananer 
4 ägg
nypa salt
(ev lite kanel till smeten)
smör eller kokosolja att steka i
 
Gör så här
Bara mixa bananer med ägg slätt. En nypa salt om du vill och nägra stänk kanel. Stek små pannkakor i smör eller kokosolja. 
 
Ps. Smeten är annorlunda mot pannkakor och de blir inte lika fasta. Så klicka ut rätt tjockt med smet och vänta med att vända tills de är riktigt bruna, annars kan de lätt gå sönder. Gör inte heller för stora för då blir de för svåra att vända.



Två småmammor i huset

En av de saker Magda och Annie leker mest med här hemma, förutom deras spis med tillbehör, är docksängen från MICKI. Man kan ställa in den på två lägen, precis som en vanlig babysäng. Annie som inte haft någon dockperiod direkt har faktiskt börjat när de fick sängen. Magda har alltid varit väldigt om och till sig med dockor och håller ständigt på vid docksängen. 



Kokospannacotta med jordgubbar i lime och citron

 
Den här pannacottan fick jag på min födelsedag. Kombinationen kokos,jordgubbar, lime och citron är ju rena rama himmelriket.
Du behöver (för 6 pers)
Jordgubbar med lime och citron 
500 g färska jordgubbar
1 msk färsk limejuice
2 msk färsk citronjuice
2-3 msk socker
 
Kokospannacotta
3 gelatinblad
3/4 dl strösocker
3 dl krämig kokosmjölk
3 dl vispgrädde
1 msk färskpressad citronjuice. 
 
Dekoration
Lite rivet skal från limen och citronen
 
Gör så här
Rensa jordgubbarna och skär mindre bitar. Blanda med socker, lime- och citronjuice. Rör om försiktigt och låt stå och dra i cirka 20 minuter. Häll av vätskan precis innan du lägger på jordgubbsröran på pannacottan. 
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka under tiden upp socker, kokosmjölk, grädde och citronsaft i en kastrull. Ta upp gelatinbladet och krama ut vattnet. Lägg i kastrullen med varma kokosmjölksblandningen. Låt svalna. Häll upp i serveringsskålar. Ställ in i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten. 
 
Vid serveringen fördelar du jordgubbsblandningen över pannacottan och river över lite skal. 



Pyrex - Inte bara för kemilabbet

Har ni sett Pyrex nya kollektioner Kitchen Lab och 4 IN 1 PLUS! Fick se dem på en pressträff på Aveqia häromdagen. Så snygga! Som ni ser kom jag hem med både det ena och det andra. Inspirationen till salladsshakern kommer från deras produkter för laboratorier, mer specifikt en Erlenmeyerflaska (E-kolv). Perfekt för salladsdressingen eller annan vätska. Silikonlocket kommer finnas i lite olika färger.  
Från kollektionen 4 IN 1 PLUS kommer glasformer i olika storlekar. De kan användas i ugn, du kan frysa in i dem, använda i mikron och ta med på picknick och liknande. De har lufttäta lock med ångventil för mikron. Alla produkterna säljs på  t ex Clas Ohlson, ICA Maxi, Coop Forum eller online HÄR
Dessa minigrytor är jag helt såld på. Perfekta att göra en efterrätt eller gratäng i. Så snyggt då man ser inehållet. Och sen locket ovanpå. Så otroligt söta. Ska testas mycket snart.  
Mer än något annat föll jag dock för ånginsatsen i glas som du helt enkelt placerar ovanpå din kastrull med kokande vatten. Lägg i en bunt med grönsaker som du ångar samtidigt som du kokar pastan under till exempel. Hur snygg är den inte!! Älskar att man kan se det som ångas. Den kommer göra succé! Kom ihåg var ni såg den först (den har ännu inte kommit ut på marknaden).  



Världens godaste köttfärssås

 
Utan tvekan världsgodast. En köttfärssås som är så enkel att svänga ihop, men smakar helt vidunderligt gott. Du måste inte ha kantareller, men det är gryyymt gott. Men går att byta till champinjoner eller utesluta. 
 
Du behöver
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
500 g köttfärs
1 liten burk kantareller (eller champinjoner, eller färska)
1 paket bacon
2 msk tomatpuré
3 msk balsamvinäger
1 burk krossade tomater
3 msk kalvfond
2 dl vatten
2 dl grädde
1 dl chilisås
4 msk smör
Salt, peppar
 
Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och champinjoner i smör. Tillsätt köttfärsen och genomstek. Tillsätt bacon i små bitar, tomatpuré, balsamvinäger, krossade tomater, kalvfond, grädde, chilisås, vatten. Koka långsamt och länge till köttfärsen får en lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. 



Vardagsräddning

I somras började jag beställa mat på nätet genom mathem.se. Jag har inget samarbete med dem genom bloggen, inga rabatter. Vill bara så rekommendera dem. Det har så räddat min vardag. Att slippa stressa iväg till affären efter jobbet, slippa släpa på kassar tyngda av mjölk och blöjor är så skönt. Nu lägger jag in det jag behöver handla på 'Min sida' då jag kommer på att jag behöver något. Jag har köpt ett leveranskort för en symbolisk summa på 1 kr, vilket göra att alla leveranser mellan tisdagar och fredagar är gratis. De har en så lättanvänd sida, en supertrevlig kundtjänst och är punktliga med sina leveranser. 



Fram för en ledig dag då man fyller år

Igår var det då dags igen, för födelsedag. Det började med att det plingade på dörren precis då jag skulle iväg med barnen till dagis. Utanför dörren stod min underbara granne A med sin son, paket i handen. Den gesten fick mig att le precis hela dagen. På väg till jobbet ringde bästaste vännen Rose-Marie. Vi pratade om att man skulle ha ledigt på sin födelsedag, en alldeles egen ledig dag. Den dagen skulle man ha någon slags skylt på sig så att folk erbjöd en sin plats på buss och t-bana, kanske skickade med en chokladkaka då man köpte något i affären, hjälpte en att bära väskan osv. RM har en mystisk present till mig. Jag blev smått orolig att det var bungy jump eller något annat flippat, men tydligen inte. Med det är något jag aldrig har gjort. Vi ska tydligen boka in det på en fredag eller lördag. Hur spännande är inte det! På kvällen lagade barnens pappa mat till mig som en present från barnen. 



Chevre chaud med äppelsalsa

Lite bränd i kanten eftersom vi pratade om så intressanta saker precis då bröden var i ugnen. Glömde helt bort dem. Chevre chaud är en kanonförrätt, varm, smält getost med lite söt och syrlig äppelsalsa.
 
Du behöver (för 2 pers)
½-1 äpple
smör
2 tsk flytande honung
2 tsk crema di balsamico (eller balsamvinäger)
några kvistar oregano (eller timjan)
4 skivor baguettebröd (eller liknande)
4 skivor chevre
1 tunn skiva rödlök (finhackad)
1 tsk olivolja
flingsalt,peppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på grillvärme, full effekt. 
 
Tärna äpplet i små tärningar och stek lite lätt utan att de tar färg i stekpanna. Tillsätt Balsamico och honung och stäng av plattan. Tillsätt färsk, nedklippt oregano och rör om försiktigt. 
 
Pensla bröden med olivolja, in i ugnen med dem i 1 minut (glöm inte att ta ut;-). Ta ut dem och lägg på getost, toppa med hackad rödlök. Gratinera i 4-5 minuter tills osten är lite brun. Ta ut och toppa direkt med äppelsalsa, lite flingsalt och peppar och några kvistar oregano/timjan.
 



Emils lilla Snickerboa

Ni har väl inte missat Emils lilla snickerboa från MICKI. Man kan ta bort taket och väggen, precis som på Pippi huset, så man kan leka med Emil och Ida där inne. Där finns också snickarbänk, stubbe och en skorsten som Emil eller Ida kan krypa ut ur. Gillar att Micki gör så många av sina leksaker i trä som t ex snickarboa.
Emil fyller faktiskt i år hela 50 år. För att fira det har Astrid Lindgrens värld byggt ett Katthult för 95 miljoner kronor. 
MICKI firar Emil med en stor kollektion med servetter, papperstallrikar, väskor, kläder, paraply mm.



Ceasarsallad på räkor

Räkor och ceasarsallad, Kanonkombo. Bara så ni vet. Jag gjorde en snabbvariant på dressingen, men du kan även göra en smalvariant med youghurt som bas, Smalare Ceasardressing. Jag hade i min räkceasarsallad: romansallad, avocado, tomater, räkor, rostat bröd i minitrianglar, dressing och hyvlad parmesan.
 
Då du har bråttom
1 dl färdig majonäs
2 sardeller (fint hackade)
1 tsk citronsaft
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta (pressad)
3 msk finriven parmesan
salt, peppar
Ha en så fin vecka!



Nytt bröd - Godare kan det inte bli

Spenderade en så härlig bakkväll på Matlabbet i samband med att brödboken 'Nytt bröd' lanserades. Vi, bloggare, fick en bakkväll utöver det vanliga med så mycket gott.
Det började med en fika med småkakor, prinsesstårta, knäckebrödsbitar, brownies, och ett frukt- och nötbröd, marmelad osv. Allt glutenfritt och bakat av Jessica Frej och Maria Blohm, författarna till boken 'Nytt bröd'. 
I 'Nytt bröd' är alla bröd glutenfria och bakade på naturliga mjölsorter, dvs inte färdiga mjölmixer.  De har bakat med mjölsorter som alla ska kunna få tag i 'sin' butik, var än man bor. Mjöl och frön som flitigt använts är: bovetemjöl, psylliumfröskal (fiberhusk), majsmjöl, potatismjöl, rismjöl, sojamjöl och nyponskalmjöl. Alla bröd är dessutom näringsberäknade av en dietist. Jag som inte är glutenintolerant, men väldigt intresserad av hälsa är fascinerad av ingredienserna i bröden. Bovetemjöl har i en studie visat sig sänka kolesterolhalten i blodet, nyponmjöl är mycket C-vitaminrikt och psylliumfrön är magiska frön med stor positiv verkan på magen. 
Glutenfria croissanter, bakade på rismjöl, maizena, sojamjöl och fiberhusk, ja tack! Den 6e september släpps boken. Men du kan redan nu beställa den på t ex Adlibris (Jag har redan beställt några stycken, perfekt present). Du kan läsa mer om den HÄR.
Det må vara deras första receptbok, men redan i somras lanserades Jessicas och Marias framgångsrika app Cook & Bake gluten free . Där hittar man massor med tårt- och pajrecept som alla är glutenfria. Maria Blohm är proffs på brödbak och har hållit många kurser i hur man bakar bröd proffsigt. Jessica Frej är tidigare deltagare i Sveriges Mästerkock och har även varit kock för Mitt Kök på TV4, hon är den halvan av teamet som är glutenintolerant. 
Vi fick själva prova på att baka knäckebröd, tekakor och tortillas. Vi lärde oss att glutenfria degar känns lite annorlunda, är lösare i konsistensen. Man knådar inte degarna utan mer rör ihop dem. De nybakta bröden ska inte ätas varma utan svalna av rejält och helst ätas först dagen därpå. En våg för att mäta ingredienserna är viktigt. Författarna har testat och bakat sig igenom så många misslyckade recept innan det där perfekta resultaten kom. De delar med sig av alla knep och tricks för att få bröden perfekta. Toppen är också att deras bröd håller sig färska i flera dagar, längre än normalt alltså. 
Vi gjorde alltså våra egna tortillabröd och åt dem med kyckling med sting och till det glutenfri öl. Man kan lätt konstatera att dessa tortillas är hästlängder godare än butiksvarianterna.  
De här tortillabröden kommer bli en storfavorit här hemma. Perfekta fredgsmyset, snabbt fixat.  



Veckomeny - Ha en fin vecka

Det blev uppskattat med förra veckans veckomeny, så här kommer ännu en till er. Jag har plockat ut våra favoriter och det som går smidigt att fixa till i vardagen. Min vecka kommer innebära en massa planering på jobbet, spännande event, min födelsedag och en hel helg på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Bra vecka va? Någon annan som ska till Astrid Lindgrens värld till helgen?
 
* Chicken Tikka Masala i mild variant
 
Hoppas ni hittar något gott! Framförallt, ha en underbar vecka.



Friends på Skansen

Idag har varit en  riktigt fin dag. Det är lyx att spendera dagen med enbart ett av sina barn, som jag gjorde idag med Annie. Det är lyx för henne att få ha mig för sig själv och för mig att kunna fokusera bara på vår relation. Vi var idag inbjudna av Prat PR och Skogaholms limpa, just nu Kompislimpan, till Friends på Skansen. 
Friends hade anordnat Sveriges största manifestation mot mobbning på Skansen. På scen uppträdde YOHIO, Oscar Zia, Ulrik Munther, Jonas Gardell mm. 
Det fanns även en massa andra aktiviteter och självklart hela härliga Skansen. Vi hängde, mer eller mindre, hela dagen med Diana och hennes charmiga killar. Barnen gjorde slajm i slajmverkstaden, de lekte i lekparken, testade på basket och åt våfflor. Annie och jag gick även iväg till Lill-Skansen som är en storfavorit. 
Vi avslutade dagen genom att svänga förbi på ett Garden Party på Söder. En oförglömgligt bra lördag.



Kompislimpa

I morse blev det frukost på Prat PR i och med att Skogaholmslimpan, i samarbete med Friends, har bytt namn till Kompislimpa (under en begränsad tid). 
Då vi kom dit var golvet klätt med ritpapper. Det är ju så man ska göra hemma, klä in bostaden med ritpapper, roligt som bara den. 
Mackspråket lanserades och det visade sig att jag var modig och stark och Annie busig (gurka) och glad (kaviar). Här behövs inget horoskop längre. Både Annie och jag åt 3 limpsmörgåsar var. Godaste som finns!
 
Det var också roligt att träffa de andra bloggarna som jag inte sett på hela sommaren. Kommande helg kommer vi träffas ännu mer....



Godaste oliverna utan tvekan

Dessa är mina storfavoriter nu. Köper bara dem och har med dem överallt, på picknick, som present, då vi är och badar, till sallader osv. De kommer i mindre förpackningar och innehåller sådär 20 oliver. De är smaksatta och ligger i en lag som inte rinner ut då du öppnar påsen men ger så god smak till oliverna. Jag kan inte nog rekommendera de här. Mina storfavoriter är Kalamata med havssalt. Ofta då jg köper dem så kostar de 25 kr för två valfria påsar, så värt det. 



Raw food glass, såååå inne

Jag har nu officiellt gjort min första raw food rätt, glass på hallon, avocado och banan. Jag har gjort glassen förut, men inte haft den här. Den är så len i smaken och dessutom rena hälsobomben.
 
Du behöver
1 avocado
2 ekologiska bananer
200 g frysta hallon
valnötter
 
Gör så här
Skala banan och avocado. Mixa avocadon och bananen med frysta hallonen till det är slätt. Ät antingen direkt eller kör i glassmaskin och frys in tills du äter den. Toppa med valnötter vid serveringen. 



Helgplaner?

Vad har ni för helgplaner? Jag ska framförallt krama barnen så de blir nästan gula och blåa. Har varit så mycket med dem under sommaren och nu ser man dem bara en stund på kvällarna. Veckan har inneburit en hel del jobb och en massa roligt, men jag har också fått konstaterat att jag har brutit min stortå (som jag har haft smärtor i under två veckor), jag har under den tiden överbelastat motsatt höft för att slippa stödja mig på tån och nu har jag så otroligt ont i höften. Nu tror ni kanske att jag inte kommer springa Tjejmilen, men jo, jag kommer tejpa, springa och sedan smärtstillande efter. Bra plan. Utöver det har jag fått en riktigt dålig nyhet i veckan. Livet...Därför behöver jag krama barnen extra mycket.  



Vassego - En Hugo - Det är freeeeedag!

Hugo är en riktigt populär drink i Tyskland, speciellt södra Tyskland. Basen är Prosecco som jag är vansinnigt svag för. Från början kommer då drinken från Italien. En Hugo är en rolig variant där Proseccon får smak av fläder och mint. Friskt, sött, syrligt och festligt på samma gång.Jag använde mig av outspädd flädersaft (köpt på affären).
 
Hugo (per glas)
Prosecco 
2 cl flädersaft (outspädd)
1 skiva lime
9 myntablad
is
(eventuellt mineralvatten)
 
Gör så här
Lägg myntablden i ett vinglas och muddla/mortla med en muddlare. Tillsätt flädersaft (obs! outspädd), is och Prosecco. Rör runt lite. Vill du spä ut alkoholen något så toppa med mineralvatten efter önskan, men det ska vara mer Prosecco än mineralvatten. 
Så himlans bra att Prosecco finns på halvflaska. Ofta så blir Prosecco drinkarna en fördrink och då står helflaskorna med hälften kvar. Absolut perfekt lagom med en halvflaska.



Jordärtskockssoppa med svamp- och parmesanknyte och vitlöksconfit

 
Grymt god soppa med ett filodegsknyte fyllt med svamp, parmesan, creme fraiche och citronskal. Den här soppan skäms verkligen inte för sig och är en hel rätt i sig själv. Ser kanske komplicerat ut, men lätt och går rätt snabbt. Inspirationen kommer från Drakamöllan. 
Du behöver (För 4 pers)
600 g jordärtskockor
1 potatis
2 schalottenlökar
1 l grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
1½ dl vispgrädde
smör, salt,peppar, citronsaft
 
Svampknyte
250 g valfri/blandad svamp
2 msk olivolja
1 dl creme fraiche
1 dl parmesan
1 citron (skal)
filodeg
smör
 
Vitlöksconfit
3 stora vitlöksklyftor
rosmarin
1 dl olivolja
salt, peppar
Gör så här
Soppan
Finhacka löken. Skala potatis och tärna. Skala jordärtskockor och dela. Lägg potatis och jordärtskockor i vatten så de inte missfärgas. Fräs på potatis, lök och jordärtskockor i smör. De ska dock inte bli bruna. I med vinet och låt det puttra in lite. Tillsätt buljong och låt det koka under lock i 30 minuter tills jordärtskockorna blivit mjuka. Mixa slät med mixerstav eller i mixer. Hit kan du göra dagen innan om du vill. Då du ska servera soppan värmer du upp den och tillsätter grädden och en liten klick smör. smaka av med salt och peppar.
 
Svampknyte
Sätt ugnen på 225 C
 
Dela svampen i mindre bitar. Fräs på i oljan, salta, peppra. Låt svalna. Blanda med creme fraiche, citronskal, riven parmesan. 
 
Lägg en stor klick av röran på en bit filodeg (ca 15x15 cm) Pensla innerkanterna med smält smör, tryck ihop till en liten säck och placera ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med smör.  In i ugnen ca 10 min. 
 
Vitlöksconfit
Dela vitlöksklyftorna på längden i ca 4-6  långa skivor. Hetta upp oljan i en kastrull och i med vitlök, rosmarin och salt tills vitlöken blir lätt brun. Lägg över vitlök och rosmarin på hushållspapper. 
 
Servera soppan varm med ett knyte och strössla över vitlök och rosmarin



Fotona har levererats

I förrgår kom Sandra Jolly, fotografen som har fotograferat mina barn och mig, förbi med de beställda fotona. Hon och hela familjen kom hem till oss. Vi åt muffins och tjattrade lite. 
Sandra är från Irland. Jag hade sagt till henne i förbigående att jag älskar Cadburys choklad, särskilt den med nötter i. Hon hade med sig två kakor choklad till mig som hon måste ha bett sina irländska släktingar ta med, Milky Way chokladstjärnor till barnen, hårspännen och nyckelring. Sådana här människor och sådan här omtanke gör mig verkligen tårögd.
 
Ni ska få se fotona när de kommit ut på väggen, de är heeeelt magiskt vackra. Ett av fotona på Annie i svartvitt ser ni på hennes sida HÄR.



Rökig BBQ glaze

 
Om ni har tänkt grilla i helgen så är det här en gudomlig glaze. Den där rökiga smaken ger så mycket grillkänsla. Passar finfint till t ex entrecote. 
Du behöver
2 dl chilisås (av typ ketchup)
2 msk soja
2 msk socker
2 tsk liquid smoke
1 dl äppelmos
2 mks dijonsenap
2 vitlöksklyftor (pressade)
 
Gör så här
Blanda allt i kastrull och koka upp. Låt kallna. Pensla på rikligt på köttet mot slutet av grillningen



Kex med ädelost- aprikosröra

Min favoritförrätt, 'innan-middagen-snacks', kvällssnacks, mingelsnacks...De här bjöd jag min vän RM på då hon var här. Då använde jag Finn Crisps Rye Snacks trekanter som är gudomliga, men du kan använda tunna baguetteskivor, crostinis, krutonger, ja,det brödet du tycker bäst om. 
Du behöver (för 4 pers)
140g gräddädelost (eller Gorgonzola)
1 dl kesella
10 torkade aprikoser
 
kex, smala baguetteskivor eller det bröd du vill. 
½ dl valnötter
 
Gör så här
Mosa osten och blanda med kesellan. Hacka aprikoser och blanda med ostkrämen. 
 
En klick ostkräm på varje bröd, strö över lite grovhackade valnötter. 
En drink till är ju inte helt fel. Här en av mina drinkfavoriter, Prosecco med en kula av SIA/Kiviks äppelcidersorbet. Liten kvist mynta och en limeskiva. 



Vardagskväll med guldkant

Igår kväll hade jag en vän och före detta kollega på middag. Planerad sedan länge, och så efterlängtad. Oj, vad vi pratade. Jag skyller de brända kanterna på mitt trevliga sällskap, för jag glömde helt bort att jag hade bröd i ugnen då vi pratade så mycket. Vi åt i alla fall en Chevre chaud med äppelsalsa gjord på balsamico och honung. 
Sedan Jordärtskockssoppa med svamp- och parmesanknyte och lite strösslad vitlöks- och rosmarinconfit. Mättande soppa som verkligen är en rejäl huvudrätt i sig själv.
Till det ett örtsmör som jag blandade ihop på basilika, ruccola och soltorkade tomater. 
Vi smidde även planer för bloggen minsann. Förändringar på G. Så spännande ska det bli, ni får snart veta, och se.
Efterrätten blev lite Raw food som är såååå inne nu. Glass gjord på 3 ingredienser: hallon, avocado och banan. Recept på allt kommer, som vanligt. 



Högt Älskad

Min dotter fotograferad av Sandra Jolly



Men Hallååå

Advokat skulle man ha blivit. Se bara hur bra de har det där borta på kända advokatfirman Lindahls. De har t o m gett ut en egen liten receptbok med det som serveras i deras lunchrestaurang, på fredagsfikat, seminarier, frukost...Jag har en vän som arbetar där och det låter ärligt helt makalöst det som de blir serverade,
Lite skillnad på matlådan jag har med mig hemifrån och det de äter till lunch.
Fredagsfika, hå hå.
Jamen, vem skulle inte galoppera dit?



Får det lov att vara ett bakverk?

Det kom ett paket från MICKI med sötaste bakverken, en kakduk, kockmössa och förkläde. 
MICKI leksakers nya vita förpackningar, fräscht uppdaterat från det röda.  
Kockmössan kunde man som tur var ställa in med kardborrband, först blev den lite stor. Det är ett bra spann på mössan och förklädet, 3-6 år, så de passar både Annie och Magda bra. De tyckte det var ett så roligt set: de bakade, åt, bjöd och bråkade om marängerna, dammsugarna och donuts. 
MICKI har också en Lekmackapär på sin sida, där man gratis kan få en massa tips på lekar och bus. Det finns lekar och pyssel för både inomhus- och utomhusaktiviteter, för små som stora, många eller bara några få. Barnen kan vara med och 'dra i spaken' på sidan för att hitta en rolig lek eller pyssel.   



Meny för veckan

Har ni redan bestämt vad det blir för mat i veckan. Gör ni menyer? Jag brukar göra en översiktsmeny för att det ska gå snabbt och smidigt då barnen och man själv är rätt trötta då man kommer hem från arbete och dagis.Alla veckans förslag går snabbt. Kycklingen kan du förbereda dagen innan och bara göra såsen och skjuts in i ugnen. Här är vår meny för veckan:
För mig som matlåda blir det främst Blomkålssoppa och  Grekisk sallad och rester från våra middagar. 



Gooood Morgon Veckan

Ny vecka. Händer det något roligt i veckan? För mig kommer det bli fullt upp. Eleverna börjar idag så det gäller att ha alla planeringar redo för i stort sett hela året. Huh, massa jobb kvar där. Sedan har jag styrelsemöte i veckan, en så efterlängtad middag och ett slags event med en ny spännande bakbok som kommer bli en succe. Jag ser så fram emot veckan faktiskt. 



Ädelostgratinerad Tortellini

En av våra favoriter som vi gjorde i helgen, tortellini i en krämig ädelostsås, knaprig bacon och en hel del broccoli. Både jag och barnen tycker verkligen om den här. Jag använder alltid torr tortellini till just den här rätten. I lördags blev det Barillas variant med ricotta och spenat. Har jag bråttom så använder jag färdigtärnad bacon. 
För 4 pers

1 förpackning tortellini (färsk eller torr. Jag tycker faktiskt i det här fallet att torr nog passar bäst)
1 tärning/liten portionsask oxbuljong
3 dl grädde (matlagningsgrädde går bra)
100-150g gräddädelost 
1 pkt tärnad bacon (eller tärna själv)
Broccoli (efter smak) 
Några nypor ströbröd
Gör så här
Värm ugnen till 275 C. 

Koka tortellinin med buljongen. Stek baconbitarna i stekpanna och låt rinna av på hushållspapper. Värm upp grädden och tillsätt bacon och ost. Rör om tills osten har smält. Häll av tortellini och häll över i en ugnsfast form. Blanda ner kokt broccoli.
 
Häll såsen med bacon över tortellinin. Strö några nypor ströbröd

Gratinera i ugn 8-10 min. 



Jordnöstsmör och Bananshake - Bara gör den

Den här är så god att man smäller av, ärligt! Gjorde den till Magda och Annie som mellanmål, men drack upp hälften själv. Barnen älskade det. Jag använder ekologiskt jordnöstsmör från Kung Markatta och vanlig mjölk. Nästa gång ska jag testa med mandelmjölk. 
 
Du behöver (två glas)
1 msk jordnötssmör
1 mogen banan
2½ dl mjölk (standardmjölk/mandelmjölk/sojamjölk)
1 dl youghurt 
(Du kan också pyttsa i 1 dl kaffe om det är till dig)
 
Bara mixa ihop allt och slurpa i dig. Perfekt efter träning
 
 



Sommarens gosigaste stund

 
Så glad att jag bestämde mig för att fotografera barnen i somras. Tänk att ha det här ögonblicket med Magda för evigt. För mig är det här så mycket Magda, hon är den busigaste, kramigaste, knubbigaste lilla tvååring, precis det man ser på bilden. Så nöjd med att ha hittat fotografen Sandra Jolly. Hon är fantastisk med barn (och mammor).  Ha en underbart fin söndag.



Spicy Bananas

Vågar man äta dessa? De åkte ner i vagnen då jag var i affären och egentligen vill ha chips. Tänkte att det kunde vara roligt att testa. Men nu blev jag lite tveksam. Har ni testat? 



Skärgårdsbröllop

Vilken fredagskväll! Bröllopskväll. Båten la ut från Strandvägen på perfekt after work tid. Jag gick själv, men kände en hel del av gästerna. Vi smuttade drinkar, åt nötter och småpratade medan båten sakta åkte ut mot skärgården
Fantastisk sång och superduktiga toastmaster Kalle och toastmadam Helena informerade om vad som skulle hända under kvällen. Vi hämtade nämligen upp bröllopsparet på vägen. Så de var inte på båten från start. 
Fantastisk kväll med lätt vind och massa sol. Vilket sätt att spendera en fredagskväll.
Bröllopsparet steg på båten och det blev vigsel, sång och smått och gott. Det var det roligaste, mest rörande, vackraste bröllopet man kan tänka sig. Brudparet hade gjort flera småfilmer där de fick alla att skratta så tårarna rann. Det hela avslutades med en bröllopsdans utöver det vanliga. Man blir så varm i hjärtat av att se två människor tillsammans och veta att det här det är så rätt, precis som det är med dessa två. 
Skärgårdsinspirerad bordsplacering.Jag satt bredvid Robert som var inredningsarkitekt. Passade på att reda ut hur jag skulle planera barnrummet nu när Magda och Annie ska dela rum:-) 
Maten var riktigt god och roligt med annorlunda bröllopstårta.Förrätten en underbar Toast Skagen med Kalix löjrom och citron, till det fick man välja mellan Mc Manis (Chardonnay) eller Hä Hä (Sauvignon Blanc). Huvudrätten var örtmarinerad lammrostbiff med stuvad savoykål, konfiterade tomater, vitlökssky samt chevrépotatis, till det Mc Manis Merlot. Dessert bröllopstårtan ovan med små bakelser fyllda med chokladmousse,äpple och toppade med italiensk maräng, så himlans gott.  



Alltså, så rolig mamma man är

Har gjort mitt med att vara bästa, roligaste mamman, för någon vecka i alla fall. Vi gjorde pop corn halsband och klämde in några skumsvampar också. Gissa om det blev uppskattat. Nu är man populär och hon säger att hon ska berätta för alla på dagis om att vi gjorde pop corn halsband. Bra där!
När man har ett sådant fint halsband så har man såklart finkläderna på sig. 



Jordgubbslisa

Vi har fastnat för Viaplay. De har en massa roliga barnfilmer, alltifrån Bamse till Barbie, Disneyfilmer och Annies favorit Jordgubbslisa. Jag har också ägnat några kvällar åt film. Har ni också Viaplay eller någon annan? Vad tycker ni?



Calvadosspritz

Så äppligt god drink! Underbar och faktiskt så är jag sugen på äpplen nu i allt från pajer, mat och till drinkar.
 
Du behöver (per drink)
4 cl calvados
1 msk äppeljuice
Tonicvatten 
äpple och lime
is
 
Gör så här
Häll i calvados och äppeljuice i ett glas. Toppa med tonicvatten. Tillsätt is och rör om. Lägg i limeskiva och dekorera med äppelskiva. 
 
Tadaaaa...Härlig fredag!
 



Lunchtips om du gillar genuint mexikanskt

Vi slank ut för lunch igår på jobbet, mitt i all kursplanering och arbetslagsmöten. Min första gång på La Neta, men inte sista. Genuint mexikanskt och rätt långt ifrån fredagstacos. Jag tog lunchalternativet där man kunde välja 2 stora Tacos Grandes (mina blev bönor och ost och strimlad kyckligfilé med paprika och bacon), till det lite ris med majs, dricka och starka såser.
Gillar det där enkla upplägget med långa träbord och enkla fällstolar. Det finns restauranger i Stockholm, en på Barnhusgatan och en på Östgötagatan. Vi var på Barnhusgatan som är en sidogata från Drottninggatan. 



Ugnspannkaka med blåbär

En stående favorit hos oss alla. Kom bara ihåg att använda standardmjölk. 
 
För en långpanna
4½ dl vetemjöl
9 dl mjölk (standardmjölk)
5 ägg
1 tsk salt
2 nävar blåbär (eller så mycket du vill ha, jag använde frysta blåbär denna gången och det blev riktigt bra)
 
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C 

Smöra ugnsplåten rejält så det inte fastnar

Vispa ihop mjölk, mjöl och salt genom att tillsätta lite mjölk i taget. Vispa ner äggen, ett i taget. Häll smeten på plåten. Strö över blåbär. 

Sätt in i mitten av ugnen ca 30 min tills den är perfekt gyllenbrun.



Jag ser redan fram emot sommaren 2014

Svenska jordgubbar, världens bästa gubbar. Saknar dem redan. Jag tar sikte mot Sommaren 2014.



Körsbärsglass

Tycker ni om körsbär? Fram för fler recept med körsbär tycker jag. Gjorde körsbärsglass på ett hittat recept. Passar ju såklart speciellt till allt med choklad, speciellt mörk choklad. Nu kom jag på att det måste vara gudomligt gott till en kladdkaka. 
 
Du behöver
1 kg körsbär (med kärnor)
200 g socker (lite drygt 2 dl)
 
Glass
3 dl Mjölk (3%)
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång
3 äggulor
125 g socker (1½dl)
 
Gör så här
Koka körsbär (med kärnor) och socker. Koka tills bären spricker upp och det börjar bli lite tjockt. Ta av från spisen och låt kallna. Ta sedan bort kärnorna.
 
Glass
Koka försiktigt upp mjölk och grädde i en kastrull. Ta av kastrullen från spisen. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i gräddblandningen. Lägg i vaniljstången. 
 
Vispa äggulor och socker fluffigt och vitt. Vispa ner lite av äggvispet i gräddblandningen och fortsätt med lite åt gången tills allt är blandat. Sätt på värmen på spisen och sätt tillbaka kastrullen. Rör runt hela tiden, gärna med träslev. Koka inte. Rör några minuter. Ta bort vaniljstången och häll smeten i glassmaskin och sätt igång. Då glassen blivit trög så rör du ner körsbärsröran. Häll glassen i en bunke och in i frysen. 
 
Ps. Har du inte glassmaskin så häller du smeten direkt i bunek och ställer in i frysen. Ta ut efter ca 30 minuter och rör ner körsbärsröran och ställ sedan in igen.



Äkta vanilj på kvarn

Fantastiskt verkligen! Vaniljstång på kvarn. Liten burk som innehåller 5 torkade och hackade bourbon vaniljstänger. Du bara vrider lite på kvarnen så har du äkta vanilj på ett nafs. Mixade melon och isbitar och malde ner lite av vaniljen i mixern, hur gott blev inte det!!
Ser ni vaniljen? Äkta, äkta, äkta - Doften av nymald vanilj - Kombinationen vattenmelon och äkta vanilj - Gudomligt
Ord är överflödiga och jag är smått kär i mina nya glas dessutom (från Bruka Design)



Hjälp mig välja

Magda ska dela rum med Annie, och det snarast. Jag har funderat länge på om de ska ha en våningssäng eller två mindre (två stora får inte plats). Nu lutar det tungt åt två mindre. Fastnade för dessa bäddset som jag tipsades om på Trendenser (fantastisk inspiration i precis vartenda inlägg). Rådjuret och kaninen kommer från H&M Home och Hjorten är från danska By Nord (den finns även till stor säng). Vilket tycker ni är finast? Barnrummet har två väggar med vita stora stjärnor på en bubbelgumsrosa bakgrund, två väggar har en varm ljusrosa nyans. 



Ceasardressing - Varianter

Tidigare idag så fick ni den kompletta Ceasarsalladen, men det finns massor med varianter av Ceasardressing, här några av mina favoriter. Har ni något annat tips så blir jag så glad för jag älskar Cesarsallad.
 
Till själva salladen behövs: romansallad, grillad kyckling, knaperstekt bacon, tomater, skivad parmesan, krutonger
 
Min ceasardressing
2 äggulor
2 vitlöksklyftor
1 tsk dijonsenap
1 dl neutral olja (t ex raps eller majs)
1 tsk citronjuice
1 msk vitvinsvinäger (eller röd)
3 msk finriven parmesan
1-2 sardeller
 
En mer rinnande Ceasardressing
2 äggulor
2 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk citronjuice
1 vitlöksklyfta
2 sardeller
3 dl neutral olja
4 msk finriven parmesan
vatten
salt, peppar
 
Ingredienserna bör vara rumstempererade då du använder dem, så ta ut dem ur kylskåpet i god tid. Mixa med mixerstav äggulor, sardeller, vitlök, senap, vinäger, citron. Det ska vara slätt. Tillsätt oljan i tunn stråle, lite i taget medan du fortsätter mixa. Rör ner parmesan. Smaka av med salt och peppar. Späd med vatten om du vill ha den tunnare. 
 
Då du har bråttom
1 dl färdig majonäs
2 sardeller (fint hackade)
1 tsk citronsaft
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta (pressad)
3 msk finriven parmesan
salt, peppar
 
Smaksätt majonäsen med de övriga ingredienserna. 
 
Smalare Ceasardressing
1 dl grekisk youghurt
2 sardeller (fint hackade)
1 tsk citronsaft
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta (pressad)
3 msk finriven parmesan
salt, peppar
 
Smaksätt majonäsen med de övriga ingredienserna. 
 
Lite mer spännande? Här, lite olika saker för att göra den lite lite annorlunda, välj en av sakerna för att variera dressingen något. 
* Lägg till 1 tsk honung till dressingen
* Byt ut tvinsvinägern mot HP sauce (HP sauce innehåller vinäger)
* Några droppar worchestershiresås
 
Hur gör du din Cesarsallad?



Ceasarsallad - Världens favorit

Igår efter jobbet var jag grymt sugen på en Ceasarsallad, känner för att äta Ceasarsallad varje dag i en vecka nu. Grundreceptet för ceasardressingen är så gott att jag skulle kunna äta bara den. 
 
Här kommer min ceasarsallad:
 
Du behöver 
500 g kycklingfilé
romansallad
brödkrutonger
bacon
tomater
 
ceasardressing
2 äggulor
2 vitlöksklyftor (1 stor eller 2 små)
1 tsk dijonsenap
1 dl neutral olja (t ex raps eller majs)
1 tsk citronjuice
1 msk vitvinsvinäger (eller röd)
3 msk finriven parmesan
2 sardeller
salt, peppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 150 C
 
Ta ut alla ingredienser till dressingen från kylen så att de har en rumstemperatur då du gör dressingen. 
 
Bryn kycklingen runt om i rikligt med smör. Lägg över i ugnssäker form och in i ugnen tills innertemperaturen är 70 C. Det tar ca 30 min. 
 
Blanda/mixa äggulor, pressad vitlök, senap, citronsaft. Tillsätt oljan i en tunn stråle under tiden som du vispar runt. Vispa på tills det är en slät majonäs. Tillsätt vinäger, finhackad sardell och fint riven parmesan. Smaka av med salt och peppar.
 
Skär kycklingfilé i tunna skivor. Knaperstek bacon. Skär små tomater på mitten. Använd färdiga krutonger eller gör egna genom att skära kuber av gott bröd (jag använde dagsgammalt surdegsbröd) i smör/olja och lite vitlök. lägg upp blad av romansalladen och på med allt annat, ringla över rikligt med dressing. Alternativt så blandar du bladen med dressingen och plussar på med resten. Du gör som du själv tycker är snyggast, bäst, godast! 



Alltså denna potatisen...

...är helt magiskt god. Det är min väns mans specialitet. Vi har blivit helt galna i den här hemma och den verkar passa till precis allt utan glass och choklad. Här ovan åts den med Ingelsta Kalkons goda korv. Det är nog hans hemliga ingrediens som gör den sådär magisk. Här är receptet, only for you.
Du behöver 
Färskpotatis (för sådär 4 personer)
vitlöksklyftor 
1½ tsk Italiensk salladskrydda
½ kruka timjan
Olivolja
salt, peppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
 
Borsta potatisen väl, men ta inte bort skalet. Skär potatisen i mindre bitar. Lägg i ugnsform. Häll över rätt mycket olivolja, hackade vitlöksklyftor, pudra över salladskryddan och lägg på timjankvistarna. Salta och peppra. 
 
In i ugnen ca 45 minuter 
Gaaaalet gott



Då är det jobbdags igen

Jag har fixat och trixat hela helgen med förberedelser inför jobb- och dagisstart. Till exempel så har jag blandat en super-boost-cocktail till mig och flickorna. Jag har i en burk hällt ner hampafrön, chiafrön, mandel, hasselnötter, sesamfrön, solrosfrön och linfrön, och skakat om. Vi strösslar på lite på youghurten eller i smoothien och sedan kommer vi vara friska heeeela hösten och vintern. Hampafrön räknas som en superfruit och innehåller protein, omega och kostfiber. Dessutom är det riktigt gott, smakar lite nötigt. Du kan även ha det i bröd då du bakar eller i köttbullarna. Jag köpte min burk på en Hälsokostbutik. 
 
Hur har ni förberett jobb- och dagisstart?



SKRW

Måste bara visa er finaste, coolaste kläderna som Annie fått. Det är ett set från SKRW med helt underbart fjärilsmönster på. Det är byxor och långärmad tröja. Men mönstret finns även på mössa. Helt oemotståndligt.



Marabouparken

Ni får Instagrambilden eftersom jag för miljonte gången hade med kameran men glömt minneskortet i datorn (tar ut det och sätter in det i datorn för att överföra kort). Marabouparken ligger i Sundbyberg och blev för några år sedan vald till Sveriges vackraste park. Här finns också en perfekt stor plaskdamm (Idag var dock vattnet kallt). Det är grunt, inga kanter och intill en gigantisk gräsmatta. Uppför kullen finns även ett fik med bakverk, smörgåsar och sallader utöver det vanliga. 
 
Vi hade bästa sällskapet av min vän Erika och hennes två flickor som är precis lika gamla som Magda och Annie. Det var en riktig lyxdag för mig för Erika messade mig dagen innan och sa att hon fixade lunch, fika och allt till oss allihopa. Det händer verkligen inte varje dag det. Vi hade så roligt och bra att det nästan kändes lite sorgligt att åka hem.



Gulligare än gulligast och finaste sjalen från Indiska

Då jag och Rose-Marie var på Indiskas smygpremiär, Miss Li for Indiska så fanns den finaste sjalen i kollektionen. Den påminde mig så otroligt mycket om en sjal som min älskade mormor hade. RM tyckte jag skulle köpa den, hade dock inte råd. Då RM var här på middag i onsdags så hade hon med sig den! Hon hade gått i väg i smyg och köpt den efter att vi varit där. Hur rörande fint var inte det? 



Mojo Rojo potatis

Mojo Rojo potatis är ett kanonenkelt sätt att piffa till potatis med smak och färg. Inspirationen kommer från en buffétidning. Jag gjorde såsen kvällen innan, då är det bara att koka potatisen och hälla över såsen 
 
Du behöver
1½ kg färskpotatis
2 skivor dagsgammalt vitt bröd
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 tsk rökt paprikapulver (smoked paprika)
1 liten burk grillad paprika (motsvarande två paprikor)
2 dl olivolja
1½ msk rödvinsvinäger
salt, peppar
½ dl parmesan
 
Gör så här
Borsta potatisen och skölj den. Koka i lättsaltat vatten. 
 
Skär bort kanterna på brödet. Riv ner brödet i en bunke, pressa över vitlök, Tillsätt salt, paprikapulver, paprika. Mixa med stavmixer eller liknande. Fortsätt mixa medan du försiktigt häller ner lite av olivoljan i taget. Tillsätt vinäger och smaka av med salt och peppar.
 
Finriv parmesan. Blanda den varma potatisen med röran. Strö över parmesan. 
Hur gott som helst till grillat. 



Södersved och Villeroy & Boch

Idag blir nog sista badutflykten ändå. Vart vi ska får ni se på Instagram under dagen, och här på bloggen ikväll eller imorgon. Ett av våra favoritbad sommaren 2013 har varit Södersved som ligger mellan Gustavsberg och Ingarö. 
Ett riktigt idylliskt bad med hopptorn, bryggor, gräsmatta, lekplats osv. 
Sommarens picknickmat har nog, igen, blivit pastasallad. Upptäckten: färdiga, fyllda bröd som fullkomligt smälter i munnen, inhandlade på ICA Kvantum i Sickla. Finns med tomat och med örter. Som croissanter med smak, hur goda som helst. 
Efter Södersved tar man sig en tur till vackra Gustavsberg och shoppar loss på min typ av outlets: Kosta boda, Rörstrand, Gerbera, Villeroy & Boch och Ittala. Hualigen vad jag ruinerade mig på Villeroy & Boch. Men allt är minst 25% billigare och ofta är det betydligt billigare än så. 



Hallonmojitos

Det har blivit några mojitos den här sommaren, och inte vilka mojitos som helst utan helt klart de mest magiska varianterna, från mojitos med massa mynta till galet goda ananasmojitos och syrligt söta hallonmojitos kombinerade med mynta. Så här gör du världens godaste, fräschaste hallonmojitos:
Du behöver (för två glas)
10 färska hallon
6 myntablad
1 lime
12 cl sockerlag
is (kuber till shakern, krossad till glasen)
8 cl vit rom
tonicvatten
Färska hallon, limeskivor, myntablad till dekoration
 
Gör så här
Sockerlag  - fixar du lätt genom att koka lika mycket socker som vatten. Koka till sockret har smält och lösts upp, några minuter. Låt det kallna. Gör gärna mer och häll upp på flaska som du har i kylen. Håller sig i evigheter. 
 
Mosa hallon och myntablad, gärna med en muddler. Häll i en shaker, tillsätt pressad lime, is och sockerlag. Skaka och sila ner i glasen. Tillsätt rom. I med krossad is och toppa med tonicvatten. 
 
Dekorera med färska hallon, limeskivor och myntablad



Créme brulée på vit choklad

Godaste desserten och lättaste. Den här är verkligen ett säkert kort, den bara smälter i munnen. Créme brulée på vit choklad med knäckig yta. Faktiskt obeskrivligt god. Jag brukar ha lite olika saker till, den hrä gången blev det jordgubbar, ananas och björnbär i en lag med rom och passionsfrukt. Gott ihop. 
Jag förbereder alltid den här kvällen innan och sedan bränner jag av den snabbt precis vid serveringen. Det är flera som har undrat var formarna kommer ifårn, de är från Granit. Jag bara älskar dem, har dem till allt: uppläggningsskålar, dessert, förrätt osv. 
 
Du behöver (för 6 pers)
5 äggulor
475 ml vispgrädde
3/4 dl socker
100 g vit choklad
liten nypa salt
Gör så här
Sätt ugnen på 150 C

Ta de ugnsfasta portionsformarna och placera dem i en djupare ugnsfast form. Den ska vara så pass djup att du kan hälla vatten upp till halva portionsformarna.

Vispa äggulor, socker och salt vitt och luftigt. Värm grädden i kastrull, dra kastrullen från värmen och rör ner vit choklad i mindre bitar. Rör tills chokladen är smält och ssmeten jämn. Rör försiktigt ner chokladsmeten i äggsmeten och rör den slät.

Häll smeten i portionsformarna genom en sil. Häll nu på kokhett vatten, jag brukar värma i vattenkokaren och sen hälla i den större formen där portionsformarna står så vattnet når ungefär hälften av formarna. In i ugnen sådär 30 minuter drygt. Låt svalna och ställ i kylen.
 
Då du ska göra ytan knäckig tar du 1 tsk socker och strör över. Sen använder du brännare eller grillfunktionen i ugnen för att karamellisera. Det här kan du även göra någar timmar innan servering om du vill.



Avocado- och banandrink - Min första gröna drink - God Morgon

Som jag har laddat för att göra en grön drink. Då jag reste runt i Brasilien för många år sedan så drack jag en så god avocadodrink och jag har alltid tänkt att jag skulle göra en liknande. Här är den:
 
Du behöver (per stor drink)
½ avocado
½ mogen banan
1 persika (med eller utan skal)
5 blad babyspenat
ca 1½ dl äppeljuice
5-8 isbitar
 
Gör så här
Dela avocadohalva, banan och persika i mindre bitar. I med allt i mixern. Häll på äppeljuice och i med isen och spenatbladen. Mixa slätt. Är det för tjockt så spä ut med lite äppeljuice och mixa ytterligare några sekunder. 



När man inte får nog...

Tja, då träffas man igen. Vi umgicks hela kvällen igår och idag drog jag iväg med barnen till Rose-Marie. Vi åt så goda pajer. Det var också ett skal till dem som var av det nyttigare slaget och smakade scones, mums!
En av mumspajerna. Sedan tog Rose-Maries man med sig Annie och Zack till Klätterverket där de har klätterväggar även för barn. Så gulligt av honom, de hade haft så roligt och klättrat högre än högst, busat, stojat.
Vi drack under tiden te hemma och Magda och Leah lekte.
Och, avslutningen blev den här skapelsen. Oemotståndlig med kanel äpple, pecannötter och en kolafrosting. Kika in hos Rose-Marie för recept. Sedan småsprang vi hem i ösregnet, jag bad Annie att inte hoppa i vattenpölar så att jag blev blöt, hon 'råkade' hoppa ändå. Magda somnade i vagnen. Jag är väldigt svag för regn, tycker om ljudet, att komma hem blöt och byta kläder, krypa upp i soffan, höra regent smattra på rutorna. 



På tu man hand en hel kväll

Igår var en av sommarens bästa kvällar. Rose-Marie kom förbi och jag var barnfri. Det är verkligen inget som sker spontant i mitt liv, det ska till en hel del för att jag ska vara barnfri en hel kväll. Så de kvällarna spenderas omsorgsfullt med det bästa sällskapet, som igår. Vi började med en favoritdrink, Prosecco med en kula av Sias/Kiviks äppelcidersorbet, till det lite smått och gott.
Vi pratade på, passade på då vi kunde få ur oss hela meningar utan de små. Vi grillade högrev med rökig glaze, till det mojo rojo potatis och fetaostkräm. Alla recept kommer såklart. Vi fick nog veta lite nya saker om varandra och jag skrattar fortfarande åt en sak som Rose-Marie berättade om sig själv. Vilken lyx att få prata ostört några timmar.
Självklart en kanna Pimms. Bara älska Pimms! Vet ni, det är faktiskt mitt mest sökta recept under sommaren 2013. Och, inte för att skryta, men jag gör en grym Pimms! 
Creme Brulee på vit choklad, knäckigt täcke och färsk frukt marinerad i en romlag med passionsfrukt. Faktiskt min paraddessert. Den fullkomligt smälter i munnen. Recept kommer, såg att den var populär på Instagram då jag lade upp min bild. 
Världen bästa vän. Ser fram emot många liknande kvällar med Rose-Marie. 



Dajmtårta, med smak av hasselnötter, choklad...

En sådan härlig, seg dajmtårta med hasselnötter, dajm och choklad gjordes till besöket förra helgen, dvs min kusin med söt familj. Du kan såklart byta ut bären mot andra bär eller frukt som t ex jordgubbar, apelsin eller kiwi, eller varför inte blanda. Garanterat gott! Lite senare kommer recepten från gårdagskvällens middag. Ha en finfin dag!
 
Du behöver
2 ägg
2 dl socker
2 dl malda hasselnötter
1 dl mjöl
1 tsk bakpulver
smör, ströbröd (till formen)
 
Fyllning
3 dl vispgrädde
3 msk Oboy pulver (eller liknande)
2 dubbeldajm
Hallon
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C. Smöra och bröa en form. 
 
Vispa ägg och socker luftigt. Mal hasselnötterna i mandelkvarnen och rör ner. Blanda ihop mjölet med bakpulvret i en bunke och vänd ner i smeten. Häll i formen. Sätt in i mitten av ugnen. Grädda ca 20 minuter.
 
Vispa grädden med Oboypulvret. Hacka dajmbitarna. Blanda ner hacket i grädden, men spara en del till dekoration av tårtan. Bred på grädden på den avsvalnade botten. Sikta över lite kakao och dekorera med krossad dajm och hallon. 
Någon väntade och väntade på kaka.
Tålmodigt och lite trött.



Hallon- och Kardemummakaka

Det bidde en väldigt god hallon- och kardemummakaka häromkvällen. Lätt som bara den och underbart god. Som ni ser blev det en stor bit direkt. Fast bäst blev den med lite vaniljsås till. Men kan tänka mig att det skulle passa med vaniljglass eller grädde också. Slänger in detta och sedan fortsätt med förberedelserna inför kvällen mysmiddag. 
 
Du behöver
3 ägg
3 dl socker
3 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl
2 dl hallon
1 msk kardemumma
75 g smör (kylskåpskallt)
pärlsocker
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Smöra och bröa en form (eller spänn fast ett bakplåtspapper och klipp bort överflödet. Pensla sidorna med lite smör bara om det är en teflonform)
 
Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner mjöl. Häll smeten i formen. Tryck ner hallon, gärna så att de inte syns. Skiva över det kylskåpskalla smöret i tunna skivor så att det täcker kakan. Strö över riktligt med pärlsocker. 
 
In i ugnen ca 30 min. Den ska vara lite segt geggig i mitten, men torrare ute vid kanterna.  



Miss Li for Indiska


Jag var medbjuden av Rose-Marie på lite mingel hos Indiska. Indiska lanserar imorgon Miss Li for Indiska. Miss Li har tillsammans med Indiska tagit fram en kollektion med klänningar, hattar, smycken, sjalar mm. Jag hade inte tänkt köpa något alls med kunde inte stå emot en riktigt fin svart klänning och en kjol. Den kälääningen gick som smör i solsken och de fick fylla på hela tiden. 
Tycker så mycket om hattar, men vågar inte riktigt, tycker inte det passar till resten av min stil. Använder ni hatt? Till vardags? Det fanns lite smått och gott att äta och vi hade med andra inbjudna affären för oss själva.
Cyklade dit och hem och hade hjälmen i handväskan. så det gick inte att stänga igen väskan. Rose-Marie och jag pratade lite om hur många vuxna som inte använder hjälm. Använder ni hjälm? Jag har faktiskt alltid gjort det. 



Världens Godaste banankaka - Lovar!

Det här är verkligen världens godaste banankaka, har gjort den en massa gånger, men helt enkelt inte fotat och lagt upp. Jag tar ofta med den då jag går bort och folk frågar alltid efter receptet. En vän till mig sa att hon alltid åt en banankaka som smakade som den här då hon bodde i USA. Hur som så är den helt underbar.
 
Du behöver
75 g smör
2½ dl socker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g choklad (jag brukar oftast ta någon chokladkaka med nötter i, t ex Fazers med hasselnötter)
2½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Gör så här
Sätt ugnen på 175 C

Smält smöret och låt svalna. Blanda smöret med socker, mjölk, salt, vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna.

Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten. Hacka chokladen (Centerbitarna läggs ner i mjölet som de är) Blanda ihop mjöl, choklad och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dem. 

Häll blandningen i bröad form. Jag brukar ta mandelspån eller hackade hasselnötter istället för ströbröd. Grädda i 30-40 minuter. Den ska vara knappt klar i mitten.



Hallonslush

Nääämen, upptäckte då jag gick igenom mina hallonrecept att jag har totalt glömt att lägga ut mitt favoritrecept på hallon, Hallonslush. Vi gjorde den för någon vecka sedan, jag fotade, lade ut på Instagram, där jag även skrev ner recept. Trodde på något sätt att jag även lagt ut den här. Men, bättre sent än aldrig! Vassego!
 
Hallonslush för (4 pers)
1 ask á 250 g frysta hallon
1 burk persikor i lag (låt stå i kylen innan så de blir kalla)

Gör så här:
Häll över lagen från persikorna i ett glas. Spara! Mixa frysta hallonen med persikorna med mixerstav till en jämn smet. Späd ut med lagen tills du får en lagom konsistens på slushen. Jag använder nästan hela lagen.  



Härliga Hallon

Fick en liten fråga om vad jag gör med hallon, så här har ni mina favoriter. Märkte då jag bläddrade igenom bloggen att jag inte har så mycket med hallon fast jag tokälskar hallon. Det jag oftast gör med hallon är att dekorera mat, ost, kakor, desserter. Så sitter ni på ett bra hallonrecept så hojtar ni väl till? Dessutom tänkte jag göra en hallon- och kardemummakaka idag eller imorgon. Så länge har ni dessa favoriter t ex Marängtårta med hallon som blir så fräsch då det är grekisk youghurt, mynta, och hasselnötter. 
Tiramisu med hallon, verkligen gott!!
Hallondessert med vanilj - Supergod dessert!! Riktig grand finale! Hoppas ni har det fint idag och fortfarande njuter av sommaren. 



Röding på grillen med svensk pesto, godare kan inte sommaren smaka

Jag skulle ha visat er lördagsmiddagen igår, men min vän Jessica kom över spontant på en kopp te och vi pratade hela kvällen. Vi hade en massa att prata om. Så tacksam för henne som vän, hon är en lyssnare som få. Men här är nu Grillad röding med färskpotatis, prästostpesto, gräddfil, sallad, smak av sommar.
 
Fisken stoppades med smör och örter (persilja och dill) salt och peppar. Lägg på smörad folie. Låt ligga på grillen i sådär 15 minuter tills den har en innertemperatur på 56 C. Grillar ni fisk i folie eller i halster, eller hur gör ni med fisk på grill? 



Svensk pesto - Vill bara ha mer, göra mer...

Ja, har då aldrig gjort pesto tidigare. Nu förstår jag grejen. det är ju väldigt lätt och går väldigt snabbt. Perfekt också då man har lite örter, nötter och ost över. Man kan testa massor med olika kombinationer, behöver inte vara basilika, olivolja och pinjenötter. Körde en svensk variant då jag hade råkat köpa prästost fast jag redan hade en hel ost hemma. Så gott! Till det åt vi....det får ni se under dagen, nu ut på utflykt med barnen. 
Du behöver
1 dl finriven prästost
2 dl grovt hackad persilja
½ dl rostade solrosfrön
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl kallpressad rapsolja
salt, peppar
(jag rev även skalet från ½ citron och tog ca 1 tsk citronsaft )
 
Gör så här
Mixa allt med stavmixer eller matberedare



Sommarens sista Boobad?

Igår hade vi en sådan fin dag på Boobadet. Det var mer folk än någonsin där, men varmt, glada miner på alla, trevligt sällskap, ok varmt i vattnet, helt enkelt så där som en perfekt sommardag ska vara. 
Vi har badat rekordmycket i sommar. Har ni badat mycket i sommar?  
Tja, har man en matblogg så har man. Har dessutom en middag som jag längtar till, med en väldigt nära och väldigt kär vän, på onsdag. Så jag bläddrade, bläddrade och bläddrade för lite inspiration. Åh, måtte det inte vara sommarens sista Boohäng. Vi har ju inte ens ätit deras strömmingburgare i sommar. 



Västerbottenskrustader till kräftorna såklart

Istället för en västerbottenpaj så kan jag verkligen rekommendera dessa västerbottenkrustader som jag gjorde till midsommar. Passar perfekt till kräftorna. Melonerna med balsmico hittar ni under kategorin midsommar.
 
Du behöver
Stora krustader
 
2 ägg
1 dl standardmjölk
125 g västerbottenost
salt, peppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Vispa upp äggen och tillsätt mjölken. Rör ner osten. Smaka av med salt och peppar. Häll smeten i krustaderna precis då du sätter in dem i ugnen (annras blir de för mjuka). Grädda i cirka 15 minuter. Akta bara så att krustaderna inte blir för mörka. 



Taxinge slott, en herrans massa kakor och mys

Oh, my! Från Lådbilslandet i Nykvarn är det endast en kort bilväg till gudomliga Taxinge Slott. Det är så vackert där: gigantiska gräsmattor, vattnet, promenadstigar och norra Europas största kakbord med ca 50 sorters hembakat. Bara gissa nu om det var svårt att välja. Hade stor ångest och var proppmätt till dagen därpå.
Jamen, tänk själva att välja här.
Lite ångrade jag att jag inte testade morotskakan, den såg grymt god ut. Eller krusbärsmazarinerna....eller...
Min brors sambo Matilda med deras sötgröt Love. De knallblåaste ögon som någonsin skådats. Det är så vackert att sitta i trädgården och fika, det finns även en lekplats precis bredvid så att du lungt kan äta dina kakor och samtidigt se barnen gunga, åka rutschkana osv. Det finns också hästar, hönor, kaniner och grisar där att kika på. Vi hade både tur och otur med vädret. Det var fint och varmt och sedan störtregnade det, sedan sken solen igen. Så höll det på hela eftermiddagen. 
Vi promenerade runt och kusinerna softade lite ihop. 
Molnen hängde tungt fyllda med regn och det var samtidigt så obeskrivligt vackert med ljusa bulliga moln blandat med de mörka.
Här ser ni fasaden på Taxinge slott. Fotad under parasollet under den häftigaste regnskuren. 



Lådbilslandet i Nykvarn

Igår hade vi en helt underbar dag med min bror med familj. Vi spenderade några aktiva timmar på Lådbilslandet i Nykvarn. Det ligger väldigt vackert mitt bland åkrar och skog. Här finns lådbilar med motorer, Små motorcyklar och traktorer, karusell, hoppborgar, stor lekplats, äventyrsbana och flottar. Det passar barn mellan 2 och 10 bäst
Min brors son Love har precis tagit sina första steg och är det sötaste man kan tänka sig. Även fast Magda inte är två fanns den en massa roligt för henne också. Det kostar 300 kr per barn att gå in och då är allt gratis där inne. För Magda köpte vi ett klippkort, men änvände det inte. Vuxna går in gratis. Annie älskade verkligen äventyrsbanan som den klätterapa hon är, riktigt liten minigladiator. Perfekt utflyktsmål för en dag. Det finns även ett badställe i närheten.
Simon och Annie stakade runt flotten. Efter att ha varit här i några timmar så drog vi vidare till Taxinge slott för deras berömda kakbuffé. Bilder kommer lite senare. Ha en fin sommarhelg.



Sangria med det där extra

Jag gjorde min favoritsangria förra helgen. Har inte gjort den på flera år, men gått och längtat och suktat efter den. Den är verkligen så ljuvligt god: rött vin blandas med konjak, cointreau, massa apelsin, citron och en och annan kanelstång. Den vinner allt på att förberedas kvällen innan och stå i kylen över natten. Den här Sangrian håller sig upp till en månad i kylen. Jag skivar även upp lite extra citron och apelsin som jag lägger i frysen och lägger i med isbitarna vid serveringen. Ha en superfin fredag.
Du behöver
1 flaska rött (spanskt) vin
2 msk florsocker
½ dl konjak
½ dl cointreau
1 citron
1 apelsin
1-2 kanelstänger
4-6 dl fruktsoda (t ex Sprite)
is 
 
Gör så här
Skär frukten rätt grovt. Blanda frukten med de övriga ingredienserna, förutom fruktsoda och is, i en kanna. Sätt över plastfolie och ställ in i kylen minst 4 timmar. Vi serveringen så tillsätter du is och toppar med så mycket fruktsoda du vill, beroende på hur stark du vill ha den.  



Nystekt strömming med kaviarsås och dill

Tro't eller ej, men jag stekte strömming för första gången igår. Annie fick det på dagis under våren (de har bästa kocken på sitt dagis som gör otrolig mat) och har tjatat på mig att jag ska göra det. Så då, jag har laddat rätt länge för att jag ville att det skulle bli sådär gott som hon tänkt sig - Och det blev det! Det är ju så lätt att göra, billigt och både Magda och Annie älskade det. Det var också galna i kaviarsåsen. Det här kör vi definitivt i höst efter dagis och jobb. 
 
Stekt strömming (4 pers)
600 g strömmingsfilé
salt, peppar
Grovt rågmjöl
smör
 
Skär eller klipp bort fenor. Salta och peppra på köttsidan. Lägg ihop dem två och två med köttsidorna ihop och skinnsidorna utåt. Vänd strömmingen i rikligt med rågmjöl. Stek båda sidorna på hög värme i smör. Salta och peppra efter smak.
 
Kaviarsås
2 dl vispgrädde
½ dl mjölk (3%)
3 msk kaviar
1 kruka försk dill
salt, peppar
 
Koka ihop grädde och kaviar några minuter. Klipp ner dill och smaka av med salt och peppar. 
 
Till det åt vi potatismos och inlagd gurka
Fatet har min kära moster, Gunilla Råberg gjort.



Blåbärssylt med vanilj - smaskens hela hösten

Nu står det några burkar hemmagjord blåbärssylt i kylen. Då jag älskar vanilj så åkte det med en vaniljstång. Den där känslan av att ha gjort det helt och hållet själv: plockat bären, rensat och kokat ihop sylten. Man blir sådär extra försiktig med sylten. 
 
Du behöver
500 g rensade blåbär
500 g syltsocker
½ dl vatten
1 vaniljstång
 

Gör så här

Ta fram en stor kastrull. Häll i blåbär, socker, vatten. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna. Släng även ner vaniljstången. Koka upp allt långsamt, rör om då och då. Då sockret har smält så koka i 2-3 minuter. Skumma av, och leta upp vaniljstången och ta bort den. Häll upp den varma sylten på rengjorda, steriliserade, varma burkar och stäng igen burkarna. Förvara svalt och mörkt, t ex i kylen. 

 



Reafynd och Joe and the Juice bar

Lite reafynd till Annie, Fin kofta, lite Chanel över den, och badräkt för runt 100 kr styck - på Zara i Nacka Forum. Gårdagens småkap. Har lagt in lite förinställt till er idag för vi drar ut på lite äventyr idag. Vad och vart ser ni på Instagram och senare här på bloggen. Det kommer bli lite bilar och något oemotståndligt gott. 
Sedan testade vi rätt nya Joe & The Juice. Min var med avocado, äpple och citron och var väldigt fräsch och god. Annie tog en banan och jordgubbsshake. Hon drack faktiskt bara hälften. Den var lite väl söt. Hon älskar ju Naked Juice Bars Very Berry, och jag måste faktiskt hålla med i just hennes fall. Vet inte om deras shakes är gjorda med glass för den var riktigt söt.  Har ni testat Joe and the Juice eller Naked Juice Bar?





    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin