Fågel, fisk och marängsviss!

Snart dags för favoritprogrammet med Tom Sjöstedt. Vi ska nu fixa lite pop corn och bänka oss. Fågel, fisk och marängsviss börjar 18.45 på Barnkanalen - Missa inte! 
 
Tjohoo- Härlig Helg!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Glögg med smak av hallon & lakrits

Magdas pappa kom med den här flaskan glögg som vi testade. Huuuuuuu...den ska smaka som sega hallon/lakrits dödskallar, och det gör den väl, men i glögg. Inte min 'Cup of tea'. Annie tyckte däremot att den var hur god som helst. 



Dax för Pannbiff

Pannbiff är en storfavorit hemma hos oss. Sen passar det till allt: cous cous, ugnsrostade grönsaker, bulgur och en massa grönsaker. Vi har gjort den många gånger förut, så här hittar du receptet på Pannbiff. Det är också en rätt som går lika bra att svänga till en vardag och äta, precis som den passar på helgen med mer tillbehör.  Alltid med en massa sås förstås!
 
Önskar er en så fin adventshelg och jag hoppas själv på en massa snö och flingor som yr genom luften
 



Matthew Bax trollar med flytande kväve

 
Scandic Grand Central bjöds vi på det mest spektakulära gästspel: Australiensiska bartendrarna Matthew Bax och Luke Whearty visade hur man använde flytande kväve för att göra cocktails, mat och desserter. De driver i Melbourne Baren Der Raum och i Singapore startade han upp The Tippling Club, båda rankade bland världens bästa barer 2012. 
 
  
Absolut vodka, jordgubbar, körsbärstomater, äggvita och socker blir med hjälp av flytande kväve en sådan här liten dessertboll.  
Ren Absolut smaksatt med grapefrukt blir med flytande kväve till Greyhound sorbet.
 
Temat på gästspelet var att inte ha ihjäl sina kunder, och det gick ju vägen, den här gången. 



Lite förslag på adventsgott

Jag ska baka lite ikväll. Har lovat att ta med fika till mina kollegor på mitt rum till fredag. Dessutom ska jag göra fudge, älskar fudge! Men här kommer lite tips på mina advenstfavoriter från tidigare år. Först ut är Minipepparkaksformar med ädelostkräm, konjak och päron. De blev så populära på mina mingel. 
Polkafudge, vansinnigt gott!
Kanderade mandlar, så lätt och snabbt.
Chokladfudge, en klassiker! Här är ett gammaldags recept som smälter i munnen



Och sen blev det salmalax igen..

Jag hade lite salmalax och ramslökspesto kvar och hade inte sett Jessica på ett tag, alltså 2 flugor i en smäll. Till efterrrätt chokladpudding, men glömde fota, då vi avhandlade det ena med det andra.   



Blåbärsmellis

Ja, så här kan det se ut då man gillar frysta blåbär som mellis. Magda älskar blåbär direkt från frysen, hon står och pekar på frysen och blir galen då hon inte får mer. Öppnar jag frysen så vet hon exakt var de finns. Så här såg det ut igår på min mammalediga dag, sen satt de där blåbärshänderna lite här och där på skåpluckorna. 



Salmalax med ramslökspesto och apachepotatis

Så gårdagskvällens middag blev Salmalax med lite citron på, apachepotatis, palsternacka och rödlök i ugnen och till det en underbar ramslökspesto jag köpte på Mitt Kök mässan.  Till det en sallad med bitar av apelsin, granatäpplekärnor och pistagenötter. 
 
Bra råvaror gör den mest enkla rätt ovanligt god. Ni som följt mig här vet ju att jag har blivit helt såld på Salma lax. Bara totalt älskar den laxen. Jag är också svag för Apachepotatis, den behöver inte skalas utan bara delas på mitten och in i ugnen (är snabbare klar än vanlig). Ramslökspeston, blandade jag 2 msk med 1 burk creme fraiche. 
 
Ps. Salmalaxen i ugn på 200 C tills innertemperaturen är 48 C (jag brukar dock ta ut den då den är sådär 53 C). Men salmalax för länge i ugnen är inte gott. 



Familjesöndag på Moderna Museet

Jag och Rose.Marie tog med barnen på lite finkultur igen: Moderna Museets barnvisning även kallat Familjesöndag. Har planerat att gå på deras barnvisning i mer än ett år faktiskt. Sedan har det kommit annat emellan. Men nu! Du ska vara där vid 10 för att hämta biljett till visningen som börjar 11. Det kostar inget för barnen, men som vuxen betalar du entré. Visningarna är 1 timma långa och det var verkligen kanon! Det börjar med en tur in till museet och det är alltid ett tema. Idag var temat porträtt. Konstpedagogen lär barnen att se saker i några utvalda tavlor, och de får gissa, tolka och spekulera runt tavlorna utan att något är rätt eller fel. 
Därefter var det dags att kliva in i verkstaden och måla sina egna porträtt. Där fanns allt. kolkritor, penslar av olika storlek, vattenfärger, papper. Lusten att skapa i den miljön blev så stor att t o m jag ritade ett porträtt:-)
 
Som alltid då man är med Rose-Marie så har fantastiska hon tagit med fika! De mest ljuvliga pepparkaks cupcakes med saffranfrosting och annat gott. 
Jag kan även rekommendera skåpdelen som en plats där barnen kan leka länge. Vi höll på att aldrig få bort dem ifrån skåpen. 



En ära att få ingå i Vinotekets vinpanel!

Igår kväll blev en fantastisk måndagskväll! Vinoteket anordnade sin första träff med vinpanelen. På Grodans Vinbar bjöds vi en utsökt avsmakningsmeny med hela 6 rätter där varje rätt passade perfekt med ett vin. Pilgrimsmusslor, tryffel, råbiffar, ostfondue, boeuf bourguignon matchades med härlig Amarone, australiensisk Riesling, Chianti, Ripasso, Grenache vin och en italiensk Chardonnay som passade så överraskande perfekt till ostfonduen på emmentaler och gruyere. Menyn var komponerad av stjärnkocken Christian Hellberg från Griffins Steakhouse. Han och hans partner var på plats och berättade om maten. Vi guidades även genom vinerna av en mycket kunnig sommelier från Vinoteket.
 
De viner vi fick smaka ingår alla i Vinotekets Jullåda, och jag kan inte nog rekommendera de viner vi fick smaka. Du beställer vinerna på nätet och får allt levererat hem till dörren, så bekvämt. Om de goda vinerna ingår i jullådan, hur spännande är inte deras Nyårslåda? Jag kunde inte låta bli att kika på den för där ingår mina stora favoriter Shiraz och Prosecco.  
Det var en väldigt lyckad kväll och jag träffade så många fina bloggkollegor: Kinna, Madeleine, Maria, och inte minst Katarina som har superfina matbloggen Kökskatten!! Katarina och jag var tidigare grannar i Hjorthagen och jag har inte sett henne på flera år. Vi kunde inte sluta prata, uppdatera, skratta åt minnen och personer som bott i samma trappuppgång.Det var sannerligen underbart att stöta ihop med Katarina.
 
Vi fick så mycket intressant och rolig information av Vinotekets representanter. Bland annat rekommenderades vi att testa ostbågar med pinot noir och Janssons frestelse med en Amarone. Vinoteket sitter på en massa information och du kan ringa dit för rådgivning och ha en stående prenumeration på viner i olika prisklasser eller bara göra en enstaka beställning. 
 
Idag har jag gått omkring hela dagen med ett leende.Tack Vinoteket för en fantastisk kväll!
 
Ps. Är ni sugna på att boka Jullådan så gör ni det HÄR. Den kostar 1799 kr för 12 flaskor.  



Kyckling med rosmarindoftande gratäng

 
Det här var då sista deltävlingen, som dessutom var LIVE med Leif Mannerström. Min kyckling blev god, även om den inte var så annorlunda, hann liksom inte tänka ut det där exceptionella receptet i ett live sammanhang:-) Vi fick ju börja med att stycka en kyckling på ett ekonomiskt sätt, dvs det skulle vara så lite kött som bara möjligt kvar på skrovet. Så till det här receptet får du börja med att stycka kycklingen, he he. Skämt åsido, har du möjlighet så toppen, annars följ receptet som är baserat på delar. Servera gärna med smörstekta äpplen. 
 
Du behöver
Potatis- och Palsternacksgratäng (4-6 pers)
1 kg potatis
½ kg palsternackor
3 vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde
6 dl mjölk
2 dl ost (gärna västerbotten, riven)
Rosmarinkvistar
½ msk svartpeppar, 1 msk salt
 
Kyckling
1 styckad kyckling/ 4-6  Kycklingbröst med del av vinge och skinn. 
4 msk olivolja
½ kruka timjan (alt drygt 1 msk fryst)
1 citron (skal + juice)
1 vitlöksklyfta
 
Gör så här
Smöra en ugnsform
 
Sätt ugnen på 240 C
 
Tvätta potatisen ordentligt. Behåll skalet och skiva så tunt du bara kan. Hacka vitlök fint. Blanda mjölk, grädde, vitlök, salt, peppar i stor och rymlig kastrull och värm på. Tillsätt potatisen och koka på svag värme tills potatisen är mjuk. Rör om emellanåt så att det inte bränns i botten.
 
Häll över allt i ugnsformen, strössla över ost. In i ugnen ca 15-20 min (tills gratängen blivit fint gyllenbrun överst). Strö över repad rosmarin. 
 
Kyckling
Börja med att göra oljan så den får stå och dra ihop smakerna lite:  Blanda finrivet citronskal, juice, pressad vitlök, timjan och olivolja.
 
Stek kycklingen med skinnsidan ner i ca 5-7 min så att ytan blir frasig. Vänd och stek 2 minuter på den andra sidan. Kycklingen är klar då innertemperaturen är 70 C, ca 20-25 minuter. Precis innan serveringen kan du snabbt steka på skinnsidan för att frasa till den. Pensla på rikligt av oljan



Veckans Gästinlägg - Alexander Öqvist

VAR INTE RÄDDA FÖR STYRKETRÄNING TJEJER!

 

Som PT får jag höra väldigt ofta av tjejer att dom är rädda för att styrketräna eftersom att dom tror att då bygger dom massor med muskler och efter 2 veckor ser dom ut som en kille. Nej och åter Nej! Tror ni verkligen att det är så enkelt?

 

Det jag får höra ofta är ”jag går på zumba och spinning 3 gånger i veckan för jag vill inte bli stor av styrketräningen.. jag vill få en fastare rumpa, mage och lår”. Jag tycker det är jättebra att folk tränar 3 gånger i veckan och håller igång kroppen. Men om du har det där resonemanget till dina mål så var inte besviken om du inte når dom.

 

Du kommer tyvärr inte få din drömkropp av att bara gå på zumba och spinning, för att forma kroppen så som många tjejer önskar så krävs det timmar, veckor, månader & år av seriös styrketräning.

Med rätt kost och rätt typ av träning så kan du byta ut fettet mot muskler och på så sätt få mindre rumpa, fastare lår och mer konturer på magen. Jag säger inte att ni ska ta bort Zumban mot 100 situps och någon magmaskin varje dag och tro att det skulle vara bättre. Med styrketräning menar jag mestadels fria vikter som kan kombineras med diverse maskiner. Knäböj, Marklyft och diverse styrkeövningar kommer att hjälpa dig att få den kroppen du önskar.
 

Jag hör också ofta tjejer som går på crosstrainer eller springer 3-4 gånger i veckan med hoppet om att komma i superformen. Crosstrainer och löpning kommer egentligen bara hjälpa dig att förbränna lite extra kilokalorier (kcal). Om du håller en bra kost och går på underskott kommer det förhoppningsvis hjälpa dig att gå ner lite i fett, men med stor sannolikhet kommer du att gå ner i muskler också såvida du inte styrketränar något alls. Tänk en gång till, är det verkligen ditt mål?

 

Ett annat exempel kan ju också vara ni som tänker att gå till gymmet innan jobbet för att köra 1 timme löpning för att förbränna lite extra kilokalorier (kcal) och sen ta en kaloririk drink efteråt så att du går plus minus noll?

 

Hade det inte varit bättre och eventuellt sova en timme extra och ta styrketräningen på kvällen istället för zumban? Då hade du antagligen förbrännt lika många kcal på styrketräningen som på zumban, men i tillägg hade du satt igång en annan muskeluppbyggnadsfas i kroppen.

 

Du kommer inte att lägga på dig 5kg muskler över ett par månader, det tar längre tid än så, var inte oroliga för att se ut som en bodybuilder efter lite styrketräning. Hur länge tror ni inte att dom har tränat för att uppnå så som dom ser ut? Vi pratar 10-20 år av seriös träning och kost. Rom byggdes inte på en dag!

 

Tänk en gång extra: Vad är ditt mål? Hur ska du uppnå det?

Vill du ha en snygg rumpa, lår och mage så är följande övningar riktigt bra:

 

Knäböj & Frontböj


Marklyft & Rumänsk Marklyft


Gående Utfall & Bulgarisk Utfall


Djup Benpress


Glute Bridge


Chrunches i TRX/Redcord

 

Har du försökt länge att nå dina mål men inte lyckats? Tveka inte på att ta kontakt med mig så ska jag hjälpa dig med träningsprogram & kostupplägg som gör att du når dina mål!

 

Så var inte rädd för att sätta igång med riktigt tung styrketräning nu! Ni kommer bli otroligt nöjda och uppnå resultat snabbare än tidigare!

 

Alexander Öqvist

Personlig Tränare & Online Coach

 

www.myrevolution.no

[email protected]




Scones Scones Scones

Så himla härligt när en vän ringer och föreslår att man ska ses och äta scones!  Eftersom vi båda har barn och båda jobbar så blir det nästa helg. 
 
Problemet är bara att det finns så många roliga, spännande recept på scones. 
 
Har ni tips på scones med det där extra?
 
 
 
 
 
 



Dags för er att vinna en presentcheck från Svensk Fågel

 
Eftersom jag vann deltävling nummer 4 i Svensk Fågels utmaning Pippi på svensk fågel, så har jag fått en check á 100 kr att tävla ut till er läsare.
 
Allt ni behöver göra för att vinna checken är att lämna en kommentar i kommentarsfältet på detta inlägg. Glöm inte ange er mail, så jag kan kontakta er om ni vinner. 
 
Sista dagen för att ha chans att vinna presentchecken är onsdag 28/11 2012. 



Pepparkaksbak, och blir det ändå ett pepparkakshus?

Vi köpte en deg och bakade på. Såklart gjorde vi den årliga pepparkakshanden som blir större och större för varje år. Naglarna gör du lätt av mandelspån.  
 
Nu har vi en del saffransbullar och pepparkakor. Jag gjorde även delarna till ett pepparkakshus, fast jag svor på att ALDRIG mer göra ett pepparkakshus förra julen. 



Saffransbullar i alla former

Igår bakade vi så mjölet yrde. Det blev ett hav av pepparkakor och lussebullar i alla former. Bakade med hel saffran vilket gör att saffranssmaken och färgen blir tydligare
 
Du behöver
50 g färsk jäst 
150 g smör
2 påsar saffran (á 0,5 g)
2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 g kesella
½ tsk salt
1 ägg
ca 16 dl vetemjöl 
russin, ägg (till pensling)
 
Gör så här
Stör saffran i mortel med lite socker. Smält smör. Rör ner saffran i smälta smöret och tillsätt mjölken. Värm till ljummet (ca 37C). Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av den ljumma degvätskan och rör om. Tillsätt resterande degvätska, socker, kesella, salt, ägg. Arbeta ner nästan allt mjöl, lite i taget. Om du använder maskin så låt den arbeta i ca 5 min, för hand ca 10 min. Strö över lite mjöl, lägg över bakduk. Låt jäsa i 30-45 min.
 
Ta upp degen på mjölat underlag. Knåda eventeuellt ner mer mjöl om det behövs, dvs om den är för kladdig. Baka ut och forma valfritt. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30-45 min. 
 
Sätt ugnen på 250 C
 
Pensla med uppvispat ägg
 
Grädda mitt i ugnen 8-10 min.Låt svalna på galler under bakduk
 
Annie gjorde en saffranssnigel och Magda degade runt en stund och sen moffade hon in hela degen, då jag tittade bort, i munnen. Vi testade också att göra bullar med pepparkaksformarna vilket blev riktigt lyckat. 
Små minnen att minnas för livet. Tänk att Magda visste precis var de nybakta bullarna fanns. 



Här bor jag och det är städat - Woop Woop!


Eller det var städat iallafall förra veckan då jag använde den 4 timmars städning som jag vann från Cleaning Services. Åh, det var så ljuvligt att komma hem till ett städat hem. Obeskrivligt! Önskar att jag kunde ha städhjälp på en regelbunden basis, men det har jag tyvärr inte råd med som ensamstående mamma. Men den här gången njöt jag obeskrivligt av att det var tip top rent. 
 
 



Vinnare i Kivikstävlingen

 
 
Sent omsider kommer här vinnarna i tävlingen om 3 presentcheckar á 100 kr 
 
GRATTIS till:
 
Jennie B
Jessica S
Diana
 
Ps. Maila mig era adresser så kommer det en presentcheck inom kort till er!



Meze

 
Häromkvällen kom min goda vän förbi med en hel påse meze take away. Vi åt så vi stod i 4 hörn och ändå var det massor kvar. Så mitt fredagsmys den här veckan bestod av de underbara resterna, och det kommer räcka till ännu en myskväll! Hon hade köpt alltihop på Beirut Cafés Take Away butik på Centralen här i Stockholm: Hoummus, aubergineröra, piroger, youghurt, bulgur, linser, falafel, korv, kycklingvingar, med mera med mera. 
Voluspaljuset i Burmese Rosewood spred den här lätt orientaliska doften i alla rum medans vi uppdaterade om livet. Så omtänksamt av henne att ta med sig allt och komma över. 
 



Deltävling 4 i Pippi på Svensk Fågel vanns av Matstugan!

Jajamänsan. Glömde nämna det då det kom nästan samtidigt som finalen, dvs deltävling 5, avgjordes. Det blev så mycket i den veckan då vi lagade mat med Leif Mannerström, jag hade styrelsemöte i min bostadsrättsförening, ett annat otroligt viktigt möte och dessutom var jag kanonförkyld. Men jag vann faktiskt deltävling nr 4 med min Kanelkyckling och alla röster. Stort tack till er som röstade!!
 
Mitt pris var en Le Creuset gryta  i färgen Rosemary - Så fin!! Jag älskar verkligen Le Creusets grytor. Dessutom fick jag en så fin mortel. Blev verkligen glad över priset som kommer komma väl till användning. 
 
Ni kan läsa vinnarintervjun med mig på Svensk Fågels hemsida. Jag är så stolt över att få ha varit med i bloggprojektet Pippi på Svensk Fågel. Det har varit stimulerande och roligt med alla utmaningar. 
 



Jag tror jag är KÄR

Kan man bli annat än kär i Tom Sjöstedt i Fågel, Fisk & Marängsviss??
 
Det är Annies och mitt absoluta favoritprogram och vi brukar poppa lite pop corn lagom till 18.45 fredagkväll. Då håller nämligen charmigt underbara Tom Sjöstedt i programmet på Barnkanalen där han lagar mat med barn och ger tips. Han är inte bara mästerkock utan världens bästa med barn. Han är så underbart go och rolig med barnen att man totalt charmas.
 
Annie pratade redan i morse om Fågel, Fisk & Marängsviss. Vi missar det inte ikväll!!  Har ni missat programmen så kan ni titta på Barnkanalen på webben.



Adventsbaka

Tänkte tipsa er om en riktig inspirationskälla: ICAs gratistidning Julens mat. Den ska finnas på alla ICA butiker nu, jag hittade den i min butik här i Sickla. Så mycket gott till adventsfikat och julbordet, både klassiker och en del nytänk. Jag tänkte baka den mjuka saffranskakan från broschyren i helgen och kanske saffransbiscotti också. 



Fredagsdrinken

Prosecco med en kula äppelcidersorbet är så otroligt gott!  Min nya storfavorit!
 
En klassiker är champagne eller mousserande med citronsorbet, men jag undrar om inte det här var snäppet bättre. Äppelcidersorbeten är inte så söt och tillsammans med torr prosecco så blir det bubbel med lätt smak av äpple. 
 
Skölj glasen i vatten, ställ i kylen så de är kalla då du lägger i sorbet. Ta ut glasen ur kylen och lägg i en kula sorbet. Toppa upp med bubbel (Häll på sidan av sorbeten, i glaset så håller sig kulan längre)
 
 
Lätt fördrink. Jag la en kanderad viol på toppen och en i glaset (snyggt, men inte så bra då den blandades med proseccon och det blev lila)
  
 
 
´+
 
 



Magdis

Dagens lilla röj-röj
 
Längtar så redan till helgen då jag får spendera massa tid med henne och lilla storasyster.
 
Älskar dem så!
 
Vi ska baka så det står härliga till i helgen. Så mysigt. På söndag ska vi träffa Rose-Marie med familj och gå på Moderna Museet. En helt underbar myshelg ligger framför oss alltså. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Vit chokladmousse med mandarin och stjärnanis

 
Dessa små efterrätter gjorde jag till kalkonjulbordet, sen har det inte blivit tid att lägga in dem. Alla föll som vanligt för chokladpannacottan som är makalöst god och väldigt lätt att göra dessutom. Jag har gjort den tidigare och den blev precis lika god då. Den andra desserten blev vit chokladmousse med mandarinkompott. Den är även den riktigt god, men nästa gång ska jag servera den i större glas (jag hade halverat receptet till den här middagen, det blev ca 8 sådana här miniglas), så moussen kommer mer till sin rätt, vit choklad och mandarin är en helt ljuvlig kombination! Receptet kommer återigen från Roy Fares och är faktiskt en variant på den dessert han deltog med i Årets Konditor 2010, och vann!  
 
Du behöver (6 port)
Mandarinkompott
8 mandariner
½ vanlijstång
150 g mandarinjuice (1½ dl - jag hittade inte ren mandarinjuice men en blandning av apelsin och mandarin)
45 g strösocker (½ dl)
½ lime (saften)
2 stjärnanis
 
Digestivecrumble
100 g digestivekex (6st)
50 g smör
5 g vaniljsocker (1½ tsk)
2 g bakpulver (½ tsk)
45 g strösocker (½ dl)
 
Vit chokladmousse
110 g vit choklad
300 g vispgrädde (3dl)
60 g äggula (3 st)
50 g vatten (½ dl)
50 g strösocker (ca ½ dl)
 
Garnering 
Stjärnanis
 
Gör så här
Mandarinkompott
Skala mandarinerna med vass kniv så den vita hinnan följer med. Filea varje klyfta och lägg dem i bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull. Häll i mandarinjuicen, socker, limejuice och stjärnanis. Koka upp. Plocka ur vaniljstång och stjärnanis. Häll vätskan över mandarinfiléerna och ställ åt sidan. 
 
Digestivecrumble
Sätt ugnen på 180 C
 
Krossa kexen till smulor. Blanda med allt annat i en bunke och nyp ihop till en smulig deg. Strö ut på en bakplåtsklädd plåt och in i ugnen ca 10  min. Låt svalna
 
Mousse
Hacka och smält chokladen i mikro på låg värme (alt i vattenbad). Vispa grädden medelfast. 
 
Lägg äggulor i bunke. Koka upp vatten och socker och rör om tills sockret har lösts sig. Häll den varma sockerlagen i en tunn stråle ner i bunken samtidigt som du kraftigt vispar med elvisp (eller matberedare). Fortsätt vispa tills det blir skummigt och fast. Vänd ner grädden och rör om väl. 
 
Varva crumble och mousse i serveringsglas. Låt stå i kylen ca 1 timma. Toppa med mandarinkompotten och garnera med stjärnanisen precis innan serveringen. 
Ps. Glöm inte stjärnanisen som jag gjorde. Kom på det dock. Den ger verkligen en extra PIFF!
 



Pina Colada dessert

 
Här kommer lite efterrätter som jag bara inte haft tid att lägga in. Vi börjar med Roy Fares Pina Colada dessert som jag gjorde till min lilla moster då hon var här senast: Rolig kombination som smälter i munnen.
 
Du behöver (6 port)
Kokosmousse
100 g vit choklad
½ gelatinblad
75 g kokosmjölk (3/4 dl)
75 g vispgrädde (3/4 dl)
1 msk Malibu (el annan kokosrom)
125 g vispgrädde (1 1/4 dl)
 
Karamelliserad ananas
½ ananas
130 g strösocker (1 ½ dl)
3 passionsfrukter
1 lime (saften)
2 msk Malibu (el annan kokosrom)
 
Garnering
Kokosflingor
vit choklad
 
Gör så här
DAG 1
Du börjar med kokosmoussen dagen innan. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Lägg gelatinet i kallt vatten. 
 
Koka upp  kokosmjölken med 75 g grädde. Häll blandningen över chokladen och låt stå någon minut. Krama ur gelatinet och lägg i bunken. Vispa allt slätt. Tillsätt Malibu och 125 g grädde och fortsätt vispa. Täck med plastfolie och låt stå i kylen över natten. 
 
DAG 2
Vispa upp kokosblandningen till en mousse. Konsistensen ska vara som medelhård grädde. Akta så du inte vispar för länge bara! 
 
Karamelliserad ananas
Skär bort det hårda i  mitten och skär fruktköttet i små bitar. Smält sockret gyllenbrunt på låg värme i tjockbottnad kastrull. Rör om tills sockret är smält. 
 
Häll ner ananasen och rör runt. Tillsätt passionsfrukt, juicen från limen samt Malibu. Låt småkoka i ca 2 minuter. Låt lagen rinna av från ananasen (men spara den!). lägg ananasen i kylen. 
 
Rosta kokosflingorna i torr stekpanna på ganska låg värme. Rör om så de inte bränns vid, men de ska vara lite gyllenbruna. 
 
Lägg lite ananas i botten på varje serveringsglas. Häll på lite av lagen. Spritsa ner kokosmousse. Dekorera med rostad kokos.  Jag smälte lite vit choklad också som jag bara hällde ut lite sådär på bakplåtspapper. sen strösslade jag över lite kokos, och tog ett chokladhjärta som finns färdiga att köpa. 



Magiska Wonderbook Book of Spells

Jag fick testa nya spelet Book of Spells, där berättelsen är skriven av J.K. Rowling. Jag som är ett stort Harry Potter fan och älskar allt med sagor och magi kunde såklart inte motstå att få hoppa in i magins värld. Jag hade lätt kunnat sitta hela dagen där i magins underbara värld. Jag har verkligen inte spelat mycket i mina dar, och fram tills nu har jag inte känt mig motiverad heller. Men är det ett spel som skulle få in mig i spelvärlden så är det PS3-spelet Book of Spells. Det är det här med att svänga på armar och prata som gör det så mycket mer verkligt. Alla som har läst Harry Potter har nog också drömt om att få hoppa in i den världen, här är spelet som gör det möjligt! 
 
En bra julklapp till Annie kanske vars högsta dröm är att bli trollkarl, eller jag vill ha det i julklapp faktiskt. Hur mysigt vore det inte att, under kalla vinterkvällar när snön yr utanför fönstret, eller det slaskar där ute, sitta inne i värmen och öva på besvärjelser, duellera mot trollkarlar och lösa mysterier.
 
Är det här månne framtidens sätt att läsa, eller delta i,  böcker?



Saffransbullar som har 'det'

 
 
De här saffransbullarna blev sannerligen populära. De var ett av min absolutat mest populära inlägg förra julen, med rätta. De är grymt goda. Knepet är en liten skjuts sprit som tar fram saffransmaken. Receptet på dessa saffarnsbullar efterfrågades av min kollega Sofia på jobbet, sä här är Saffransbullar med mandelmassa och en skjuts sprit.
 
Jag ska definitivt adventsbaka i helgen, och inte bara det. Nu ska här julpyntas så det står härliga till. Mina julrecept, allt från polkafudge till glöggkladdkaka hittar ni i kategorin JUL till höger.



Amaryllis på G

Första amaryllisen är i nu satt i jorden. Längtar tills den börjar blomma. Det är två stora knoppar på den, tror den kommer bli makalöst fin. Jag fick den av Emma som var på middag här för någon vecka sedan - TACK!



December

Vi fick med oss en sån fin recept -och pysselbok från helgens We R Family eventet -  December: Från adventspyssel till nyårspartaj. Det är Johanna Westman tillsammans med Jens Linder som har satt ihop den ultimata jul- och nyårsboken:  Här hittar du inte bara juliga recept utan även nyårsrecept och inte minst en massa bra recpet på vad man gör på resterna från julbordet. 
 
Här finns många klassiker så som saffransbullar, inlagd sill, pepparkakor och vörtbröd, men också många nya och roliga tillskott till julen som portvinskarameller och rostade spanska mandlar. Dessutom finns en hel del tips på julpyssel på en lagom lätt nivå.
Bra idé med en kalender för vad som ska göras när. Kanske tricket för att aldrig hamna i julstressen?



Rödlöksmarmelad

Har ni inte testat rödlöksmarmelad så finns ingen tid att förlora! Så gott till precis ALLT: grillat, på julbordet, till ost osv.  Jag gjorde en stor burk med rödlöksmarmelad till Julbordet med kalkon, då det passar mycket bra till all slags kalkon. Men det är gott som en sidorätt till så mycket. Dessutom mycket enkelt att göra. 
 
Du behöver
2 rödlökar
1 msk strösocker
2 msk honung
1½ msk rödvinsvinäger
1½ msk rött vin
1 krm salt
 
Gör så här
Skala bort skalet på rödlökarna. Skär på mitten. Skär sedan tunna halvmånar av varje del. Lägg löken i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna. Koka upp och låt det sedan sjuda tills löken är mjuk och vätskan har kokat in. Låt det svalna och lägg över i burk. Den håller sig ett bra tag i kylen.  



Dags att ladda inför vintermånaderna

Jag och Annie har börjat äta Omega 3 tabletter. Jag äter Pharbio Omega-3 köpta på Apoteket och Annie Fritt Flyt Junior från Vesterålens Naturprodukter AB. Det här är mitt vinterknep! Jag har gett Annie Omega 3 varje vinter sedan hon var 2 år, dessutom får hon 1 matsked olivolja per dag. De senaste 2 åren har hon haft 2 sjukdagar! Såklart har hon blivit äldre och hennes immunförsvar starkare. Men, ändå! Hon var så ofta sjuk och jag vabbade ständigt vintern innan vi satte igång med Omega 3 och olivoljan. Jag fick tipset av en vän som sa att hennes barn aldrig var sjuka efter att hon hade börjat ge dem Omega 3. Så jag tror stenhårt på Omegan faktiskt (tillsammans med olivoljan) 
Dessa citronsmakande tuggbara gelétabletter slinker lätt ner. De innehåller inga tillsatser och har högt innehåll av DHA och vitamin D. Framförallt så tycker Annie om dem och smaskar i sig dem utan strul. OBS! Just dessa är för barn över 3 år.



Dags för Ugnspannkaka

Ja, det var dags för lite vardagsmat efter allt tävlande i kyckling, matlagning med Mannerström, springande på event. Nu är det tillbaka till verkligheten. Mysigt att få laga mat till barnen igen. De åt som om det inte fanns någon morgondag. Jag fick faktiskt stoppa Magda för det kändes som om hon fick i sig alldeles för mycket. Men det gladde mig så ända in i hjärtat att laga mat som de tycker om. 
Det var också så underbart att laga mat med bästa hjälpen; Hon hackade skinka och korv som hon strösslade över smeten.
 
Tricket för att få den bästa möjliga ugnspannakakan är många ägg. Testa!

För en långpanna

4½ dl vetemjöl
9 dl mjölk
5 ägg
1 tsk salt
1 paket tärnad bacon (eller 300 g) alt skinka, korv eller dylikt

Sätt ugnen på 225 C 

Smöra ugnsplåten

Vispa ihop mjölk, mjöl och salt genom att tillsätta lite mjölk i taget.  Vispa ner äggen, ett i taget. Häll smeten på plåten. Strö över bacontärningarna. 

Sätt in i mitten av ugnen ca 30 min tills den är perfekt gyllenbrun.
Vi åt med äppelmos idag och det gillades av alla 
 



Veckans Gästinlägg - Alexander Öqvist

Alla har tid för fysik aktivitet

 

Jag får ofta frågan av folk hur jag orkar och har tid att träna så mycket som jag gör. Men då kommer min motfråga, varför skulle min vardag skilja sig så mycket mot alla andras? Jag har ett 100% jobb som alla andra, mat ska lagas, kläder ska tvättas och det ska se fint ut hemma.

 

I mina ögon så handlar det om prioriteringar och hur man planerar sin vardag. Jag skulle kunna lägga fler timmar på att se på tv, gå på café, gå ut och festa eller gå i butiker. Ja, då skulle jag inte ha möjlighet att träna så ofta som jag gör.

 

För mig är träningen och hälsan otroligt viktigt, det är en kropp jag ska ha livet ut och varför inte försöka göra det bästa för den. Jag vill kunna leka med mina framtida barnbarn, känna mig pigg och i bra form den dagen jag går i pension. Jag vill försöka vara så frisk och pigg som möjligt under hela mitt liv. För mig kan inte det värderas i tid eller pengar.

 

 Jag anser att dom allra flesta har möjlighet att avsätta 2-3 timmar i veckan på träning eller annan fysisk aktivitet utanför hemmet. En vecka består av 168 timmar. Om du sover 8 timmar per natt så försvinner alltså 56 timmar, kvar har vi 112 timmar. Dom flesta av oss jobbar 8 timmar om dagen och då har vi 72 timmar kvar. Av dom 72 timmarna i veckan så ska vi få in diverse vardagsaktiviteter, matlagning, hämta barn på dagis eller vad det nu kan vara.

 

Frågan man kanske kan ställa sig då, hur många timmar i veckan sitter du framför tvn och datorn? Och sen jämför med hur många timmar du spenderar på träning?

 

Av dom 72 timmarna så vågar jag påstå att dom flesta kan avsätta 2-3 timmar till fysisk aktivitet.

 

Den här bilden hängde vid ingången till idrottshallen på militäranläggningen Livgardet utanför Stockholm. När jag gjorde lumpen där kunde jag inte låta bli att ta bild på den. Det är absolut ett av mina favoritcitat och jag tycker verkligen det stämmer till 100%. Vad väljer du helst? För mig är valet självklart. Jag kommer alltid att sätta av tid för min träning. Dels för att jag tycker det är otroligt kul och även för att jag och min kropp mår bra av det.

 

Tänk på vad bara 2-3 timmar träning i veckan kan göra just för dig, din hälsa och dina mål!

Vad kan du göra för att komma igång med träningen? Vad måste du ta för personligt ansvar för att lyckas?

 

Sätt dig ner, planera nästa vecka, hur ska du göra för att få in träningen i din vardag? Första veckan eller veckorna kommer kanske att vara extra tuffa, men den dagen träningen blir en rutin för dig så kommer du vara otroligt glad för att du startade.

 

Hälsovinsterna med träning tror jag dom flesta är mycket väl medvetna om så dom tänker jag inte dra upp här. Det jag vill få sagt är att alla har tid med träning ett par timmar i veckan. Det handlar bara om prioriteringar och planering av din vardag.

 

Alexander Öqvist

Personlig Tränare & Online Coach

 

www.myrevolution.no

[email protected]




Sprudlande We R Family Event med extra allt!

Igår var jag inbjuden till We R Family eventet, tema Food & Lifestyle. Det är Katarina och Charlotta som står bakom de HÄRLIGA eventen, och även Loppi.se. Det är mitt tredje We R Family event och de har alla varit sprudlande, inspirerande event med många skratt. Har ni chansen så missa inte att gå på ett We R Family event. Sprudlande var också kvällens konferencier Johanna Westman
På Café Opera bjöds vi på roliga och intressanta presentationer av Ramundbergets representanter som berättade om deras satsning på familjer och utförs- såväl som längdskidåkning. Sedan kom parfymutvecklaren Alexis från Parelle och berättade om deras nya fräscha webbshop där du får hjälp med att hitta rätt parfym för dig och olika tillfällen. Du kan också ringa till sent på kvällen för råd och tips om make up och parfym. Därefter blev det tepaus som min favoritbutik Tehuset Java stod för. Deras Lundablandning är grym! 
 
I bloggpanelen på scen satt, precis, jag och Rose-Marie, tillsammans med Deer och Chrystelle. Rätt nervöst, men väldigt roligt. Vi pratade lite om bloggåret, vad som har hänt på våra respektive bloggar under året. Det var sannerligen en ära att få delta!
 
 
Kvällens sällskap var min bloggkollega Moa, som jag delar underbara bloggen Alla vi barn med. Vi fick med oss en fantastisk Goodiebag med extra allt. Här ser du endast ett litet axplock av allt vi fick med hem, förutom att vi alla gick från eventet fulla av energi och lust att blogga!
 
Tack för en härligt sprudlande kväll!



Kanel och Koriander

Kombinationen Kanel och koriander i choklad är Lindts säsongssmak. Jag köpte med mig några askar då jag var i Schweiz. Den fanns dels i kartong med tunna skivor av choklad, dels i deras kulor. Vet inte om den kommer säljas här i Sverige. Den smakade verkligen kanel, koriandersmaken var väldigt vag. Mmmm, så god! Perfekt liten kick efter kaffet. 



En knaprig och något nyttigare äppelpaj

Eftersom Annies Gudmor är av det mer hälsosamma slaget, så gjorde jag en äppelpaj med extra nyttigheter. Faktum är att den blev så god! Man kände inte ens att den var så nyttig, he he..Så mumsa med gott samvete på den här när som helst.
 
Du behöver
Smuldegen
150 g kallt smör
3 dl siktat dinkelmjöl
1 dl solroskärnor
½ dl råsocker
 
Fyllning
4 äpplen
½ dl råsocker
1 tsk kanel
½ tsk malen ingefära
 
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C
 
Nyp ihop smuldegen till en massa. 
 
Riv äpplena grovt. Tillsätt socker, kanel och ingefära. Fördela i smorda ugnsformar. Smula över degen. In i ugnen ca 20 minuter tills täcket har fått lite färg.  
 
Superduper gott med vaniljsås eller glass till!



Gudmor på besök

I veckan blev Annie hämtad på dagis av sin älskade Gudmor. De hade en mysstund i Sickla innan jag kom hem från jobbet. Unikt för Annie då Gudmor numera bor i New York och är här i Sverige endast kort och intensivt. Det blev även lite tid för oss två att uppdatera.
 
Jag gjorde en av mina favoritsallader där helt enkelt kombinationen av sött, salt, mjukt och krispigt gör den så god. Jag använde den här gången det jag hade över från kalkonjulbordet, dvs rökt skinka och pepparsalami på kalkon som jag knaperstekte. Men du kan ha knaperstekt bacon, skinka eller liknande. Till salladen drack vi min absoluta alkoholfria alternativ: Kiviks Ekologiska Herrgårdscider. Alla frågar alltid vad det är då vi har den för den är så otroligt frisk i smaken och inte alls sötsliskig (snygg flaska dessutom). 
 
Grejen med den här salladen är verkligen stora bitar av krämig Roquefortost, hela rostade valnötter och stora päronbitar.

Du behöver (4 pers)
1 påse salladsmix
skivor kalkonskinka och pepparsalami på kalkon (ta det du har helt enkelt)
200 g Roquefort
2 stora nävar valnötter
2 päron
1  väldigt stor näve torkade tranbär (helst lite sötade, vilket de flesta är, men läs på baksidan för det smakar verkligen bäst med sötade i den här salladen)
 
Gör så här
Börja med att rosta valnötterna lätt i torr stekpanna (akta så de inte blir svarta bara). Häll salladsmixen i serveringsskålen. Bryt ner stora bitar Roquefort. Tillsätt skinka i större bitar och strimlad knaperstekt pepparsalami, tranbär, rostade valnötter och päron skuren i större bitar.
 
Lättare och godare än så här kan det knappast bli!
 
Sen blev det äppelpaj, kommer lite senare!



Amerikanska pannkakor frukost

 
Vi blev så sugna på amerikanska pannkakor och det går i ett huj att svänga ihop dem. Här är receptet på Amerikanska pannkakor om ni också blir sugna. Vi äter med lite olika topping Annie och jag,hon vill ha sylt och jag bär och maple syrup.



Arlas jultävling är igång!

 
 
Nu drar Arlas jultävling igång!
 
Du kan vinna så fina saker: Paj- och kakform, köksvåg, margretheskålar, receptböcker mm.
 
Du som vinner väljer om du vill ha sakerna i blå/turkos eller creme/vitt. 
 
Gå till Arlas tävling HÄR



Vi mammassadörer

Var på en mysig middagsträff med PR ansvariga Annette och Karolina och de andra Mammassadörerna för Sickla Köpcenter: Ämma, Ida, Towe, Alex. Vi åt gott på Garden Bistro, som ligger i samma hus som SIA, Farmhouse och Elviras värld. Det var första gången jag träffade de andra Mammassadörerna då jag är det senaste tillskottet. Det var en sån mysig kväll!  
Jag tog Dagens Tips, som var en så god lax med potatispuré och sallad. 
 
Annie ville följa och fick pannkakor med sylt och grädde, lillskruttan.
Vi satt till rätt sent och pratade om allt mellan himmel och jord: Marknadsföring, nya butiker i Sickla, våra liv osv. Det var verkligen så roligt att träffa dem och jag ser fram emot att se två av dem på dagens bloggevent We R Family.  



Juligt

Fick sötaste budet från ICA i veckan. Så mycket julkänsla: Fikon, härlig fudge i julig burk, färdig glöggmix på mandlar och tranbär, julkaffe, mandariner, hel saffran som du själv mortlar och gulliga folieinslagna tomtar och snögubbar. 
Charmigaste snögubbarna i vit choklad! De här blir perfekta till kakor, jultårtan, cup cakes eller som present. 
Riktigt fin burk att ge bort med egengjord fudge eller annat juligt. Roligt också med lite spännade glöggmixer i ny anda. Icas är med torkade tranbär och mandlar. Jag testade förra året hackade hasselnötter och tranbär och det är min stora favorit. 



Helstekt Kalkon i ugn med Calvados och Äpplen

Till julbordet förra veckan gjorde jag en kalkon i ugn med en stuffing på Calvados och Äpplen. Tar några timmar i ugnen, men är verkligen lätt och i ugnen sköter den sig själv ju. Rekommenderas. Förutom att kalkon är gott som bara den så är kalkon vansinnigt nyttigt: Kalkon innehåller nämligen 20 av 22 viktiga näringsämnen som vi behöver få i oss varje dag. Det är rikt på vitamin D, dom flesta B vitaminerna och magnesium. Receptet hittade jag på Ingelsta Kalkons hemsida, har ändrat något. 
 
Jag tycker en termometer är bra att ha vid tillagningen. Mät i lårbenets veck. Där ska det vara 75 C, i bröstet 65 C. Om du inte har termometer så kan du skära med kniv och trycka lite så att vätska sipprar ut, då den är helt genomskinlig så är den klar. 
 
Du behöver 
1 hel tinad/färsk kalkon (min vägde 3.5 kg) - Det tar ca 30 min ugnstid för varje kg, dvs min tog ca 2 timmar i ugnen
 
1 citron
 
Stuffing
2 dl finsmulat vitt bröd
2 dl calvados
1 msk salt
1 tsk peppar
2 st gula lökar, finhackade
3 st äpplen, finhackade
2 dl färska örtkryddor (ex. salvia, oregano, timjan, persilja), hackade
 
Ugnsform
2 dl vatten
2 lökar
2 morötter
2 äpplen
5 torkade enbär
 
Sås
3 dl grädde
calvados
buljong, salt, peppar
 
Gör så här
Om kalkonen är fryst så ska den tinas innan vilket kan ta ett dygn.
 
Sätt ugnen på 225 C
 
Dela citronen och stoppa ena halvan i ”halsgropen”. Gnid in kalkonen med den andra halvan.
 
Blanda ihop stuffingen och fyll kalkonen med allt. Bind ihop lårbenen. Lägg kalkonen på en djupare ugnsform. Ställ in i ugnen.
 
Efter 30 minuter tar du ut kalkonen. Sänk temeperaturen till 175 C.  Häll på vatte och lägg med lök, morötter och enbär. Vänd på kalkonen så den skjutsas in med ryggen uppåt. Ös då och då. De sista ca 30 minutrarna vände du kalkonen så den har bröstet upp. 
 
Häll skyn i kastrull. Koka upp och tillsätt grädde och buljong. Red av. Smaka av med salt, peppar och en skvätt Calvados. 
 



Glögg med lakrits?

 
Kan det vara något? Jag vet inte jag....Älskar ju lakrits, men i glögg? En vän till mig hade köpt den här flaskan, men han har inte testat den än. Någon som har testat så skriv gärna en kommentar, jag är så nyfiken.



RAW

Bästa lunchstället i stan är definitivt RAW! Deras Krispylax (Friterad lax med kimcheesallad) bara smälter i munnen. Äter alltid den, men vet att även deras andra rätter är toppengoda. Inte blev det sämre av sällskapet den här dagen. 



Glöm inte tävla om 2 VIP biljetter till härligt We R Family Event

Följ med på We R Family eventet på lördag! Jag har 2 biljetter att tävla ut, och du som vinner en biljett får ta med dig en vän. Lämna en liten kommentar HÄR så kanske just du får komma med.
 
Ps. Brukar vara finfina goodiebags dessutom
 
(Senast idag torsdag kl 18 behöver jag ha din kommentar)



Äventyr med Mannerström

Idag var det då dags för en sista deltävling i Svensk Fågels bloggprojekt Pippi på svensk fågel. Vi skulle laga mat precis som i Årets Mästerkock, på tid, med Leif Mannerström som sträng domare. Medbedömare var Ubbe Kvarnefält (Sveriges Mästerkock) och Maria Donis (VD Svensk Fågel).
 
 Vi var 6 bloggare som fick i uppdrag att först, på högst 8 minutrar, stycka en kyckling och sedan göra en maträtt utifrån delarna på 50 minutrar. Dörren öppnades till ett rum fullt med grönsaker, kryddor, frukt, mm. Vi fick ta det vi ville ha och sätta igång. Jag blev helt ställd där ett tag och visste inte överhuvudtaget vad jag skulle göra. 
Det blev till slut, efter en hel del hjälp av Mannerström, en potatis- och palsternacksgratäng med frasig kyckling penslad med citron- och vitlöksolja  tillsammans med en sky. Jag var mer än stolt att jag rodde det i hamn, så att jag inte vann gjorde inget alls. Det var en så rolig dag!!



Aprikos- och senapsgriljerad kalkonskinka

Till julbordet hör skinka! Givetvis griljerades en skinka även till kalkonjulbordet. Jag testade att göra en griljering på aprikos och senap förra julen och älskade det.
 
Som skinka använde jag Ingelsta kalkons julskinka som är ny för i år (och mycket lik den vanliga skinkan) eller deras rimmade kalkonstek utan ben som jag använde förra året och tyckte var kanongod. 
 
Du behöver
1 kalkon julskinka eller 1 rimmad kalkonstek
3 msk senap
1 stor msk aprikosmarmelad (viktigt att det är marmelad och inte sylt som är för rinnig)
2 äggulor
3 msk ströbröd
Kryddnejlikor
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Blanda ihop äggulor, senap och aprikosmarmeladen. Ställ åt sidan i sådär 10 minuter. Under tiden tar du av nätet på steken och torkar av den noga. Lägg i ugnsfast form. Bred över aprikosröran över steken, strö på ströbrödet och dekorera med kryddnejlikorna. (ett alternativ är att blanda ner ströbrödet i blandningen).
 
Griljera 10-15 minuter tills den har fått en fin färg.
 
Julrecept nr 19:
Mjuk pepparkaka är både gott och enkelt -
testa Arlas enkla recept.
 
 
 
 
 
 



Leif Mannerström och jag

(Bild lånad av stureplan.se)
 
Imorgon ska jag laga mat med Leif Mannerström, kyckling närmare bestämt. Gissa om jag är nervös? Det är finalen i Svensk Fågels bloggprojekt Pippi på svensk fågel. Jag vet inte så mycket mer än så, men självklart kommer det bilder så snart jag bara kommer hem. 
 
Wish me luck!! (Det behöver jag)



Dadlar inlindade i kalkonbacon

Som försnacks till kalkonjulbordet gjorde jag dadlar inlindade i kalkonbacon. I mitten finns en liten överraskning i form av en mandel. 
Ett glas Prosecco till eller glögg är inte fel
 
Du behöver (för 10st)
10 Färska dadlar
10 skivor kalkonbacon 
10 skållade sötmandlar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Skär en skåra i de färska dadlarna på längden. Peta in en skållad mandel i varje. Linda en baconskiva runt varje dadel. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt med skarven ner. Pensla med lite neutral olja (t ex rapsolja).
 
In i ugnen ca 8-10 minuter. De ska vara lite bruna och krispiga i kanterna. 
 
ps. Jag använde baconskivor från Ingelsta kalkons butik här i Stockholm. De skär den florstunn. Men du kan givetvis köpa kalkonbacon i din butik.
 



Vinn VIP biljetter till We R Family Eventet på lördag

På lördag 17/11 har ni chans att komma med på We R Family eventet på tema Food/Lifestyle. Deras event är alltid roliga och inspirerande. Det händer saker överallt och en fin goodiebag följer med hem. I bloggpanelen kommer ni även se mig. 
 
Jag har fått äran att lotta ut 2 VIP biljetter till eventet. Ni som vinner får även ta med er varsin vän om ni vill. Skriv en kort kommentar om varför du vill vinna en VIP biljett. Glöm inte ange mail. Ni har till TORSDAG kl 18 för att vara med och tävla (Du behöver inte vara bloggare för att vara med och tävla).
 
Ps. Det är ett barnfritt event. 
 
Hoppas vi ses på eventet! 
 



Julbord á la Kalkon

En liten del av fredagens middag här hemma: Julbord á la kalkon.
I fredags var det då middag på hemmaplan, ett minutiöst planerat julbord på enbart kalkon. Mer eller mindre spontant blev det bestämt att jag skulle ha middag för 4 personer, och dessutom jag och Annie. Jag älskar jul och allt som hör till. Då jag var på Ingelsta Kalkons jultillställning för några veckor sedan bjöds vi på ett underbart julbord, där man blev mer än mätt, men inte sådär däst mätt som vid vanliga julbord. Jag kom på idén om att göra ett julbord á la kalkon och skrev ett långt mail till Ingelsta och frågade om lite recept, dryckestips och det blev till slut så att de var med på resan på flera sätt. Den här veckan kommer till stor del bestå av kalkon julbordet och dess rätter med recept och tips. 
I mycket gott sällskap åt vi skinka, proscioutto, köttbullar, prinskorvar och rödbetssallad.
 
Två efterrätter, en chokladpannacotta och en vit chokladmousse



Veckans Gästinlägg - Alexander Öqvist

Myter om Kost & Träning

Del 1

 

1. Du måste äta var tredje timme för att hålla igång förbränningen och ett stabilt blodsocker!

Nej, du behöver inte äta var tredje timme för att hålla igång förbränningen och ha ett stabilt blodsocker. Det är tydligt bevisat att man kan äta färre måltider men ändå uppnå riktigt bra resultat. Det har på senaste år kommit mycket studier som visar otroligt bra resultat på folk som bara äter 2-3 måltider per dag. Det viktiga är att man fokuserar på vad man faktiskt äter, när man äter, varför man gör som man gör och vilket intag man har av allt.

 

 
 
2. Situps förbränner magfettet och ger dig 6pack!

Nej! För det första så finns det många studier som visar att man inte kan punktförbränna så att situps skulle förbränna bort magfettet går redan bort. Dessutom är situps långt ifrån den bästa övning för att aktivera magmusklerna. Andra magövningar som Chrunches i TRX, Plankan samt basövningar som frontböj och andra övningar aktiverar magmusklerna mycket mer. Här vill jag påpeka att punktförbränning är ett ganska diffust utryck då mer muskelmassa ger ökad förbränning. Med andra ord, lägger du på dig mer muskelmassa så kommer du förbränna mer fett. Sen om det är just runt magen eller låren du förbränner först är väldigt individuellt. Så att ta 50 situps varje dag kommer inte ge dig synliga magrutor. Det du behöver göra är att se över din kost, minska på kroppsfettet och kör andra magövningar än situps.

 

Dessutom är det många som tror att man kan träna magen varje dag för att uppnå bästa resultat. Kör du knäböj och bänkpress varje dag också? Nej jag tänkte väl det. Varför skulle magmusklerna vara olika andra muskler i kroppen? Magmusklerna behöver vila som alla andra muskler.

 

3. Om du inte stretchar efter träningspasset kommer du få träningsvärk!

Man har under ganska lång tid sagt att man ska stretcha efter ett träningspass för att undvika att få träningsvärk dagen efter. Detta har på senaste tiden blivit väldigt omdiskuterat. Det finns inget samband med träningsvärk dagen efter och om du stretchade eller inte. Att stretcha både dynamiskt och statiskt kan absolut vara bra för rörligheten i musklerna och lederna, men det kommer inte ta bort eller minska träningsvärken.

 

4. Du kan förlänga muskeln genom att stretcha och töja ut efter träningen!

Fel och återigen FEL. Du kan aldrig ändra hur din muskel ser ut, det är genetiskt och muskelfästerna kan du inte flytta på. Oavsett hur mycket du vill! Det du däremot kan påverka är volymen på muskeln. Alltså hur stor eller liten den är.

 

5. Äter du efter kl 20 på kvällen så kommer du gå upp i vikt!

Nej, det här är också en gammal myt som har blivit överbevisad senaste åren att det inte alls stämmer. Faktum är att många studier visar att intag av kolhydratsrik kost på kvällen kan ge dig ännu bättre resultat. Sålänge du håller koll på till totala dagsintag såklart. Det här har man bevisat i praktiken och för många fungerar det faktiskt otroligt bra att inta större delen av maten på eftermiddagen & kvällen. Om du vaknar flera gånger under natten kan det faktiskt vara ett tecken på att din sista måltid innehöll för lite kolhydrater eller så åt du långt innan du gick och la dig.

Det här var Del 1 om myter inom träning & kost, Del 2 kommer vid ett senare tillfälle med fler intressanta myter!

 

Osäker på hur du ska ta dig vidare med träningen & kosten? Ta hjälp av en PT eller kostrådgivare!

 

Alexander Öqvist

Personlig Tränare

 

[email protected]

www.myrevolution.no




Fruktkick med kanel och honungsyoughurt

 
Liten mellanmålsuppdatering. Vi behöver fruktladda här hemma.Gjorde liten fruktsallad på ananas och mandarin och till det en lättblandad youghurt:
 
Kanel- honungsyoughurt
1½ dl naturell youghurt
1 tsk honung
½ passionsfrukt
1 krm kanel
 
Gör så här
Gröp ur passionsfrukt och blanda med youghurt, kanel och honung. Klicka på en rejäl klick på fruktsalladen och dofta över lite extra kanel. 



Mitt Kök Mässan

Den här helgen har bjudit på en massa roligt: städat boende, mysig middag, dop och Mitt Kök Mässan. Träffade coola, driftiga Tina Nordström i hennes monter där man kunna köpa hennes Jättegott påsar till specialpris. Jag har testat dem vid ett flertal tillfällen och de är riktigt goda, utan tillsatser och så lätta att använda. Mästerkocken Tommy Myllymäki höll en presentation och det var en massa männsikor där. Väldigt många köper drinkbiljetter och går runt och smakar på olika spännande champagner, viner, likörer, glögg och sprit
Träffade min söta kollega Annelie. Det fanns en massa smakmontrar där man testar chips, godis, glass, ost, bröd osv. Finns även en hel del annorlunda och roliga saker: AC/DC vin, frysbara påsar till flaskorna, mackapär för inneodling, varför inte?
Lyssnade såklart på Jessicas och Marias intressanta presentation om Framtidens Bröd. Det som var speciellt spännande vara att höra om de bonuskonsekvenser som glutenfritt bröd bakat på t ex bovete för med sig: sänkt kolesterolvärde. 
Jag kom hem med en massa Jättegott påsar från Tinas monter, Saganaki, olivolja och oliver från Fontana på erbjudande och så underbar Ramslökspesto och Mandelpesto från Gotlandsföretaget Gotlands Delikatesser. De var inte speciellt billiga men helt oemotståndliga! 



Knäckig Kladdkaka

Oj, oj, oj, sicken god kladdkaka! Den smakar julknäck. Den här kladdkakan vann Arlas Kladdkakerace 2012. Inte undra på det! Det fascinerande är att vinnaren är 10 årige Ola från Småland. WoW!   
 
 Fick hela kitet från Arla paketerat på det här fina sättet (inklusive receptet). Vilken Lyx!
 
Du behöver
 
Chokladsmet
1½ dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
½ dl sirap
50 g smör
 
Knäcksmet
100 g smör
1 dl socker
½ dl sirap
½ dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
Gör så här

Sätt ugnen på 175 C
 
Smöra och bröa en form med löstagbar form (ca 24 cm).
 
Smält smöret till chokladsmeten i kastrull.  Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke. Blanda ner övriga ingredienserna till chokladsmeten. Häll smeten i formen. 
 
Smält smöret till knäcksmeten i kastrull och rör ner resten av ingredienserna till knäcksmeten. Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten. 
 
Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna. 



Duk som frammanar Ha-begäret

Vilken fin duk som just nu finns som Special Edition på inreda.com!! Skulle så gärna vilja ha den. Duk Special Star Edition kommer från Tine K Home och finns bara på inreda.com.  Den kostar dock 650 kr, vet inte, kan inte bestämma mig, finns endast 40 st....
 
Ps. Väntar nu på mina gäster sen blir det stormiddag, vin, prosecco och efterrätter i flertal. 



Skinande rent, sjukstuga och brakmiddag

 
Har varit sjuk sedan igår. Magda har åkt på något igen, och jag som sover med henne i stort sett varje natt, och nära nära, har fått hennes baselusker. Sedan har jag inte heller sovit så mycket då hon varit sjuk. Jag har burit henne och hållit henne upprätt så  hon kan andas lättare, gett henne febernedsättande, nässpray och använt näsfridan. 
Det är stökigt här som bara den. Men imorgon på morgonen är det dags för min vinst i Bambis tävling om en hemstädning från Cleaning Services! En städare kommer hit 9 på morgonen. Det ska bli underbart att se resultatet och framför allt att en vecka slippa städa!
På kvällen har jag planerat en brakmiddag. Jag var från början inbjuden till en födelsedagsfest, men kan inte gå för jag har Annie och ingen barnvakt. Så är det bara. Blev lite ledesn över det, men bestämde då att göra det till en superduper kväll på hemmaplan. Så imorgon kväll är det överraskningsmiddag för 6 personer inklusive mig och Annie. Jag har ett tema och har planerat det här i detalj, men det är hemligt för de inbjudna så ni får se snart! Men det kommer bli riktigt bra!! 
 
Ha en riktigt fin fredagkväll och helg!



Fläskfilé med massa rosmarin och ugnsrostade grönsaker

Fick en sån god fläskfilé insvept i en massa sås med rosmarin, jag är riktigt svag för rosmarin. Här har ni receptet.
 
Du behöver (för 2 pers)
250 g fläskfilé
2 vitlöksklyftor
1 tsk rosmarin
2½ dl matlagningsgrädde
2 tsk fransk senap
½ köttbuljongtärning
 
smör, salt, svartpeppar
 
Ugnsstekta grönsaker
Ca 600 g grönsaker:
squash
rödlök
palsternacka
potatis
nypa salt, svartpeppar
 
Gör så här
Skär köttet i skivor. Bryn i smör i en panna. Krydda med salt, peppar och rosmarin. Vispa ihop grädde, senap och finhackad vitlök och häll på sidan av köttet i pannan. Smula ner buljongtärningen och rör runt allt. Låt koka några minuter. 
 
Ugnsstekta grönsaker
Sätt ugnen på 225 C
 
Skär grönsakerna i större klyftor och salta och peppra.
 
Häll en knapp matsked olja i en långpanna och fördela jämnt. Lägg i grönsakerna. Skjutsa in i ugnen i ca 30 min. 



Mitt Kök Mässan är igång

Mitt Kök mässan drog igång idag torsdag och håller på till söndag. Jag har biljetter och längtar efter att gå. Kanske ses vi på lördag? På lördag är Jessica Frej där och talar om sin och Maria Blohms Stora Brödbok med glutenfritt bröd. Du kan smaka på spännande mat och dricka gott vin, mingla med kändiskockar och få en massa matnyttiga tips. För program se HÄR.
 
(Bild lånad från Mitt Kök Mässan)



Lunch hos Jessica

 
Igår på min mammalediga dag blev jag bjuden på lunch av Jessica: Broccolisoppa med gott bröd (såklart). Mysigt att uppdatera med Jessica. Vi har inte setts på några veckor då hon jobbat med sin bok för fullt och jag har haft så otroligt mycket jag också. 
 
Hon ville inte vara med på bild, men det fick hon vara ändå. Det är inte direkt några pinsamma minutrar då man träffar Jessica, vi babblar om högt och lågt, uppdaterar, pratar massa mat, skrattar och pratar lite framtid. 
 
Fick även efterrätt på en helt vanlig onsdag. Det blev gudomligt god kladdkaka med kola, nötter och maräng. Hon har ett liknande porslin som min mormor hade och jag blev alldeles nostalgisk. 



Pestosallad

 
En sån riktigt bra vardagsrätt som funkar när som och går blixtsnabbt att röra till är pestosalladen. Ja, förresten, den är hur bra på en helg också såklart!
 
Du behöver (för 4 pers)
1 paket pasta (t ex fjärilspasta)
1 paket fetaost
1 burk pesto (jag använder ICAs egna)
1 burk med cocktailtomater
1 påse babyspenat
½ dl solrosfrön
 
Gör så här
Koka pastan färdig. Låt vattnet rinna av i durkslag. Häll pastan i skål och tillsätt peston i den ännu varma pastan och rör runt. Låt svalna något. Skär tomaterna, fetaosten i kuber och blanda ner. Blanda ner babyspenaten. Rosta solrosfröna lätt i torr stekpanna och strössla över. 
 
Ps. Sen kan du givetvis blanda ner en massa annat: oliver, gurka. pumpafrön, bönor mm



Nämen, vet ni vad?

Jag vann, bara sådär, produkter från Bambino-MAM för 1 000 kr. Jag var verkligen helt oförberedd på det. Jag hade en paketavi och hämtade ut paketet. Öppnade det och det svämmade över av nappar, flaskor, muggar, napphållare osv. 
 
På medföljadne lapp stod det GRATTIS till vinsten. Du gissade rätt på antalet nappar, det var 205 st. På UnderBARA barnmässan för några veckor sedan gissade jag antalet nappar i Bambino-MAMs monter. Jag som aldrig brukar gissa ens i närheten av rätt då jag ska gissa antalet på något. Jag kände mig plötsligt som Einstein nästan.  
 
Så nu har Magda självlysande nappar, rosa nappar, gröna nappar, sprillans ny vällingflaska, napphållare, pipmugg mm mm. 



En härlig kladdkaka idag?

Det är KLADDKAKANS DAG IDAG! En ursäkt god nog för att baka din favorit och lyxa till vardagen lite. Här är mina favoriter: Kladdkaka med mint
 
 
 
Eller den här Mjölkchokladkladdkaka som är snäppet högre och himmelsk!



Räddaren i nöden för en liten sjukling

Magda hade 40 graders feber i förra veckan och var så så ynklig. Hon vägrade totalt att äta, ville bara dricka välling. Jag blir alltid så orolig då mina barn inte äter (vilket händer sällan, som tur är). Provade att ge henne Nestlé Barnmats Min frukt, och de slurpade hon gladeligen i sig, tack och lov. De är fruktsmoothies gjorda på 100% frukt och inget tillsatt socker. Så nöjd över att få i henne en fruktkick. 
Dagen efter: lite sol, luft, och några Min Frukt senare var vi verkligen på banan igen, ÄNTLIGEN!



Vit kladdkaka med konjak

 
Här kommer receptet på den kladdkaka jag bjöds på hos min vän: vit kladdkaka med konjak - Stort MUMS! Kanske något till kladdkakans dag nu på onsdag? Det här receptet hade hon hittat på arla.se.
Du behöver
250 g vit choklad
200 g smör
3 ägg
2½ dl socker
2 msk konjak
2 dl vetemjöl
 
Glasyr
150 g vit choklad
½ dl vispgrädde
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
 
Smöra och bröa en form med löstagbar botten (ca 24 cm)
 
Hacka chokladen i mindre bitar och pyttsa ner i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll över chokladen. Rör om tills allt har smält.  
 
Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt chokladen, konjak och mjöl.
 
Häll smeten i formen och in i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.  Då kakan har svalnat ställer du in den i kylen.
 
Gör nu glasyren: Hacka chokladen i mindre bitar och pyttsa ner i bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör om så choklden smälter. Låt glasyren sätta sig lite i kylen, sådär 5 minuter. Bred med spatel/slickepott glasyren över kakan och låt det stelna i kylen. 
 
Servera med massa frukt, t ex ananas och physalis



Bland barn, ljuvlig kladdkaka, fläskfilégryta och en massa bus

 
Vår helg var underbar. Vi sov över hos min vän och hennes två döttrar som är lika gamla som Magda och Annie. Det är alltid så avslappnat hos min vän. Barnen röjer, skrattar, småkivas och myser. Båda barnen sov också som stenar under natten av allt bus, så jag vaknade utsövd till en förmiddag fylld av ännu mer bus.
Mmm, vi äter alltid gott också. Jag är alltid garanterad en smaskig kaka när vi kommer dit och jag är alltid nyfiken på vad det blir. Den här gången blev det en ljuvligt god vit kladdkaka med en gnutta konjak i och frukt. På kvällen blev det en så läcker fläskfilé med ugnsrostade grönsaker. Det här ska ni få recept på!!
Bakom den glamorösa ytan...ser det ut precis så här. Bilden till höger tog jag 1 minut innan vi två skulle äta den fina fläskfilén. Allt sopades undan till sidan och så blev det mys.
 
Ps. Jag tog de här bilderna i smyg, så säg inget. Min vän brukar alltid fråga om 'bloggen' som hon kallar den, men hon går i stort aldrig in och läser något. Så jag är nog safe med att vissa dessa smygfoton från verkligheten. 



Veckans Gästinlägg - Alexander Öqvist

Hur påverkas din framgång av stress?

 

Många upplever stress dagligen både på jobbet och privat. Men vad är egentligen stress och hur påverkar det din träning och dina resultat?

 

Man kan säga att stress är kroppens försvarsalarm och har alltid funnits hos oss, i grunden är det egentligen ingenting farligt. Stress gör kroppen redo och sätter igång pulsen, andning och höjer blodtrycket. Musklerna aktiveras och adrenalin pumpas ut. Stress blir däremot farligt om den blir långvarig, om du t.ex stressar dagligen på jobbet och privat, du låter aldrig kroppen återhämta sig och du kanske t o m blir sjuk eller förkyld.

 
 
Kortistol är kroppens primära stresshormon och ska ha sin topp på morgonen och sen sjunka under dagen och sen stiga under natten för att kunna väcka oss nästa morgon. Kortisol höjer blodsockret i kroppen och ger energi, problemet blir när man sover för lite och stressar för mycket. Med andra ord om du sover för lite och stressar för mycket så sätter du hormonet ur balans och du håller det för högt under hela dagen.
För höga nivår av Kortisol under längre perioder kan förstöra din träning och framgång mer än vad du tror.
 

För att göra listan kort så tar jag bara upp ett par saker som för höga nivåer av kortisol gör med kroppen:

 

* Trötthet

* Depression

* Ökat blodtryck

* Sämre prestationsförmåga

* Högre blodsockernivåer och bukfetma

* Ökad risk för Diabetes typ 2

* Hjärt & Kärlsjukdomar

* Muskelspänningar i axlar & nacke

 

Men hur påverkar stressen din träning och dina resultat?

Om stressen varar i en längre period så kommer det påverka din träning och framgång negativt. Du kommer inte att orka prestera lika bra på träningen och sålänge kroppen producerar stora mängder av kortisol kommer fettförbränningen att bromsas. Stress kan också leda till sömnproblem vilket i sin tur kommer påverka dina resultat negativt i form av utebliven energi och återhämtning. När kroppen går med för höga nivåer av kortisol under en längre period så får du mer sötsug, stimulerar fettinlagringen i buken och på så sätt får du det hälsofarliga bukfettet. Kortisol är också ett ämne som kan bryta ner din muskelmassa och det är väl det sista du vill?

 

Ett dygn består av 24 timmar och du kanske lägger ca 1 timme på träning, då har du 23 timmar till av dagen som du måste göra det bästa av. Det handlar om att få in alla bitar under dygnet. Glöm inte heller att stress kan göra att du får brist av diverse Vitamainer och även omega 3. Om du stressar mycket och inte lyckas helt med kosten kan Multivitamintillskott och Omega 3 tillskott vara ett bra alternativ för att komma på rätt bana igen.

 

Multivitaminer hittar du här : http://myrevolution.no/vitaminer-og-mineraler

Omega 3/fettsyrer hittar du här: http://myrevolution.no/fettsyrer

 

Vad kan man göra för att motverka stress?

Det kanske är lättare sagt än gjort att på ett klapp sluta att stressa. Men faktum är att du kan lära dig att hantera stressen, hur stresstålig du är kan också vara väldigt individuellt. Vissa kan hantera stressen mer än andra men i slutändan handlar det om att kunna planera sin vardag. En bra sak att starta med är att lokalisera anledningarna till varför du stressar. Om du kan lokalisera varför du stressar så blir det mycket lättare att arbeta runt problemen.

 

Glöm inte att det ofta finns ett tydligt samband mellan stress och sömn. Sover du verkligen så mycket som du borde göra? Eller är det kanske dags att se över dina sömnrutiner?

 

Sök glädje och skratt i vardagen så kommer det att sänka dina nivåer av kortisol. Likaså om du börjar motionera regelbundet och äter mer sund mat. Stressa inte när du ska äta din lunch eller middag, ät i lugn och ro och låt kroppen vila en stund.

 

En viktig sak som hjälper mig att stressa mindre är att planera kommande veckan och kommande dagarna. Jag planerar vad jag ska ha till frukost, lunch och middag en vecka innan. Jag packar jobbväskan och träningskläderna dagen innan jag ska till jobbet, jag tar fram alla kläder och saker jag behöver för nästa dag. Alla dessa förberedelser hjälper mig att inte stressa.

 

Lär dig olika avslappningsmetoder som t.ex yoga och meditation och se om det kanske hjälper dig att stressa mindre i vardagen. Lär dig att koppla av.

 

Som jag skrev tidigare så kan stressen leda till brister av olika vitaminer och omega 3 i kroppen. Därför kan ett kostillskott vara smart för att få tillbaka kroppen i rätt balans.

 

 

Ett ämne som man ofta kan få brist av vid långvarig stress är magnesium, se därför på ett ZMA tillskott som antagligen kommer hjälpa dig att sova bättre också:
http://myrevolution.no/zma-120kapsler

 

Alexander Öqvist Personlig Tränare

[email protected]

www.myrevolution.no




Ceasarsallad med en twist

 
Jag testade att ha i HP sauce istället för vinäger i ceasarsalladen och det blev kanongott. Blev en lite rundare, mjukare fylligare smak, svårt att förklara. HP sauce innehåller maltvinäger så det passar verkligen bra att byta ut vinägern i Ceasarsalladen. Jag testar olika recept med HP sauce för just nu har de en stor tävling på Facebook där vem som helst kan lämna sitt recept på en rätt med HP sauce. Man kan vinna en ljusblå KitchenAid!! Gå in på HP sauce tävlingssidan och ta chansen du också!  
 
Du behöver 
500 g kycklingfilé
romansallad
brödkrutonger
bacon
 
ceasardressing
2 äggulor
1 vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
1 dl neutral olja (t ex raps eller majs)
1 tsk citronjuice
1 msk HP sauce
3 msk finriven parmesan
1-2 sardeller
 
Gör så här
Sätt ugnen på 150 C
 
Ta ut alla ingredienser till dressingen från kylen så att de har en rumstemperatur då du gör dressingen. 
 
Bryn kycklingen runt om i rikligt med smör. Lägg över i ugnssäker form och in i ugnen tills innertemperaturen är 70 C. Det tar ca 30 min. 
 
Blanda/mixa äggulor, pressad vitlök, senap, citronsaft. Tillsätt oljan i en tunn stråle under tiden som du vispar runt. Vispa på tills det är en slät majonäs. Tillsätt HP sauce, finhackad sardell och fint riven parmesan. 
 
Skär kycklingfilé i tunna skivor. Knaperstek bacon. Använd färdiga krutonger eller gör egna genom att skära kuber av gott bröd (jag använde dagsgammalt surdegsbröd) i smör/olja och lite lite vitlök. lägg upp blad av romansalladen och på med allt annat, ringla över rikligt med dressing. Alternativt så blandar du bladen med dressingen och plussar på med resten. Du gör som du själv tycker är snyggast, bäst, godast!
 
Ps. om ni undrar vad de små svarta fröna är så är furikake en fröblandning med svara och vita sesamfrön, smulade shizoblad och alger - Så gott! 



Min kanelkyckling tävlar just nu...

... som mitt sista bidrag i Svensk Fågels bloggtävling Pippi på Svensk Fågel. Det är det fjärde bidraget i tävlingen och det sista innan finalen avgörs live.  Sedan koras årets Kycklingbloggare. Om ni vill rösta på mig och mitt bidrag, eller någon annans bidrag så gå in HÄR. Det är bara att klicka på det bidrag ni tycker bäst om så är det klart. Ni kan rösta med telefonen, Ipaden eller datorn. 
 
Stort Tack till dig som röstar, vare sig du röstar på mig eller någon annan!
Jag testade kanelkycklingen på min moster, mina barn och Magdas pappa, alla tyckte den var så god, tack och lov! Här är receptet på Kanelkycklingen.



Tävling med Kivik - OBS! Ändrad fråga!

OBS! Jag har ändrat frågan då den blev lite fel. Nu är det alltså en ny fråga. Ni som redan har lämnat en kommentar är fortfarande med och tävlar såklart (Ni behöver inte skriva en ny kommentar). 
 
Jag älskar verkligen Kiviks produkter, deras cider, fläderblomsdryck med jordgubb, soppor och inte minst Årets Skörd som alltid smakar ljuvligt. Årets Skörd har precis lanserats i smakerna Äppelmust med fruktkött och Äppel & Päronmust med fruktkött. 
 
Ta chansen att tävla om 3 presentcheckar á 100 kr från Kivik. Allt du behöver göra är att svara på nedanstående fråga så har du chans att vinna en presentcheck på 100 kr:
 
Kiviks egna alhoholfria glögg finns i 3 smaker, vilka? Du hittar svaret på Kiviks Hemsida, om du inte redan vet förstås. 
 
Lämna ditt svar i kommentarsfältet och glöm inte ange namn och mailadress så jag kan kontakta dig om just du vinner. Tävlingen avslutas fredag 9/11 2012. 
 
LYCKA TILL/
Linda 



Lutfisk som tapas?

 Så här kan det bli om man vill göra tapas av heliga lutfisken. Naaaw, inte så tokigt va? Riktigt gott dessutom. Jag kan dock säga att jag tvekade om det skulle gå vägen då jag hade blandat ihop smeten, såg inte hur det skulle bli avlånga bollar som höll ihop av det hela, men det blir det! 
 
Jag använde Lutfisk som mikras. När den är klar så visslar det, så lustigt!
 
Du behöver
600 g lutfisk
5 ansjovisfiléer
300-400 g kokt pressad potatis
2 äggulor
1 dl finklippt persilja
½ tsk salt
½ tsk stött kryddpeppar
2 äggvitor
3/4 liter majs- eller rapsolja
 
Gör så här
Om du har ett visselpac med lutfisk så mikrar du med ventilen uppåt på full effekt i ca 10 min tills det visslar som bara den. Öppna förpackningen och häll i sil så vattnet rinner av. Mosa sedan fisken.
 
Skala potatis och koka mjuk. Pressa potatisen.
 
Hacka ansjovis och blanda med fisk, äggulor, persilja och pressade potatisen. Tillsätt salt och kryddpeppar. Ställ in i kylen eller frysen att kallna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner och ställ i kylen ett tag. Gör avlånga bollar och lägg på ett fat. Ställ in i frysen. De behöver inte bli så fina för du formar till dem då de kommer från frysen precis innan friteringen (låt dem gärna vara i frysen ca 30 min).
 
Hetta upp oljan i en kastrull. Ta ut tallriken med bollarna. Ta rikligt med potatismjöl på händerna. Ta upp en och en och forma dem till snygga avlånga bollar. Släpp försiktigt ner i den heta oljan och låt dem bli lätt gyllenbruna. Ta upp och lägg dem på hushållspapper så de får rinna av. 
 
Gott med granatäpplekärnor till och kanske lite lutfisksås (finns färdig på burk) eller någon youghurtbaserad sås. 



Ikväll blir det lutfisk - men i ny spännande form

 
Jo, lutfisk blir det ikväll för det är Lutfiskens dag idag! Jag kommer testa att göra den i en spännande tapasform med kryddpeppar, ansjovis och potatis bland annat, och allt finns förberett hemma, så det är bara sista touchen. Tror det blir hur gott som helst. Ni får se ikväll!
 
Ni vet väl att Lutfisk är extremt nyttigt? Massa Omega 3, protein, mineraler, D-vitamin, selen och jod.Är du Viktväktare så innehåller en stor portion Lutfisk endast 1.5 points, så den är mager dessutom.
 
Vad äter ni för spännande ikväll?



Salmalax med potatisgratäng

 
 
 
Igår kväll efter våfflor, massa bus och läggning av två trötta småkryp åt min kära vän Leontine och jag en god middag: Salmalax som är min absoluta favorit och så lätt att laga till. Till det Alströmers potatisgratäng som jag håller på att utvärdera.Leontine messade mig i förrgår och undrade om hon kunde komma förbi efter jobbet för en powerboost. Oj, vad jag skrattade! Känns ju som här är sista stället för en powerboost, men, men. 
 
Salmalax är så makalöst gott och så lätt att laga till, kan inte bli fel faktiskt. Igår la jag laxbiten på smörpapper, lite flingsalt, nymalen svartpeppar, pressad citron, 1 citronskiva och en liten klick smör. Knyt ihop smörpappret till en påse. In i ugnen på 220 C cirka 10 minuter. Innertemperaturen ska vara 48 C. 
 
Vad tyckte jag då om Alströmers potatisgratäng, den helt vanliga gratängen utan krusiduller. Den är så god, jag kan inte säga annat. Jag tyckte om den franska också, men den vanliga är nog snäppet bättre. Den är väldigt krämig och potatisen har efter cirka 30 minuter i ugnen fortfarande ett lätt tuggmotstånd. Alla deras gratänger är gjorda med svenskodlad potatis och med naturliga råvaror vilket är toppen. Jag river alltid över lite ost innan gratängen åker in i ugnen, den här gången blev det parmesanost, mmm. Det bästa är att jag har lite kvar till barnen imorgon. 



Spindeldrink

Gjorde en liten spindeldrink till Annie med kompis igår kväll. Lakritssnören blir lätt till en spindel. Varje spindel som pryder ett glas består av 1½ snöre, 1 snöre till själva spindeln och ½ till tråden som binder fast den till sugröret. Sen lades ett flytande plastöga ner i blodsaften (Kiviks jordgubbssaft).
 
Alla småhäxor gillar spindlar, speciellt lakritsspindlar
 





    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin