pulled bbq chicken

 
Röstningen är nu i full gång på Svensk Fågels sida. Mitt bidrag till deltävling nummer 2 var Pulled BBQ Chicken som blev sååå gott. Jag är mer än nöjd med mitt bidrag. Jag behöver verkligen era röster, ni kan rösta HÄR. Såklart blir jag superglad om ni röstar på mitt bidrag, men om ni tycker något annat bidrag ser mycket godare ut så rösta på det. 
 
 
Den första deltävlingen (av 5) vanns välförtjänt av bloggen Heja Abbe. I den andra tävlingen var temat Fingerfood. Vad priset är vet jag faktiskt inte, men äran är en stor morot. Tävlingen avgörs inte enbart av röster utan även av en jury som i slutfasen ger sitt omdöme. Så även om man inte har det bidrag som har flest röster så kan man alltså med hjälp av juryn nå en bra placering. 



Systers somriga midsommarskapelse

 
Min systers mumsiga midsommartårta var mycket riktigt som många gissade från tidningen Buffé. Den verkar vara 2012 års midsommarskapelse för jag vet inte på hur många bloggar jag såg den under midsommar. Den är lätt att göra, en hel del går att förbereda och den är oemotståndligt god. Här är receptet: 
 
 
Du behöver
1 burk sötad kondenserad mjölk
150 g smör
300 g digestivekex
1 liter jordgubbar
1½ dubbeldajm (á 56 g)
3 dl vispgrädde
 
Gör så här
Börja med att koka kondenserade mjölken. Lägg den oöppnad i en stor kastrull. Häll i vatten så burken täcks. Småkoka burken i ungefär 2½ timma utan lock. Fyll på med varmt vatten om det har kokat bort så att burken hela tiden är helt täckt med vatten. Lägg den heta bukren i kallt vatten så den svalnar av. 
 
Klä insidan av en form med löstagbar kant (24 cm) med plastfolie.
 
Smält smör. Mixa digestivekexen fint i mixer eller med mixerstav. Tillsätt smöret och blanda/mixa jämt. Tryck ut blandningen på botten av formen. Ställ kallt i ca en timma.
 
Rensa jordgubbarna och dela eller behåll hela (som du själv vill). Hacka dajmen fint. Vispa grädden så den blir fast och blanda med 2/3 av dajmhacket.
 
Ta bort kanten på formen. Ta bort plasten försiktigt från botten och lägg botten på ett fat. Bred över kola. Spritsa eller bred över dajmgrädden. Ställ kallt tills du ska servera den. 
 
Dekorera med jordgubbar och resten av dajmhacket.
 
 



Jacob's Creek event på hemmaplan

Jag fick en förfrågan av Spot and Tell om jag ville hålla i en hemmaspotting med Jacob's Creek. Eftersom jag sedan länge tycker väldigt mycket om Jacob's Creek viner så kändes det självklart. 3 nära vänner bjöds in och vi fick hem mat som passade till Jacob's Creek Shiraz Rosé (69 kr på Systemet, nr 6401). Shiraz från Australien är min favoritdruva sedan flera år tillbaka. Det sägs att Australiensisk Shiraz är den enda druvan med samma effekt som champagne. Jacob's Creek Shiraz Rosé smakar av geléhallon och smörkola och är en mycket lättdrucket vin tyckte vi alla. Det passade fint till maten, känns som ett sällskapsvin som passar till det mesta från snacks till fisk. 
Maten var speciellt framtagen för att passa till vinet. Det var Rent a chef som levererade maten och den var lyxigt läcker, eller vad sägs om:
 
Grönmusslor kokta i bacon, cider,svamp
Marinerade kronärtskockor
Lågtempererad ibericogris
Rökta räkor med dillaioli
potatissallad med ruccola, rostade tomater, parmesan
Jordgubbar
 
Jacob's Creek är samarbetspartner till tennisveckorna i Båstad, så vi festade á la tennisstjärnor under kvällen.
 



Hemma efter härlig smålandsvecka

 
 
Igår gick då tåget tillbaka från Småland. 4 timmar på tåg gick superbra tack vare gullig kille, som hjälpte till med barnen på alla sätt och hämtade gratis te till mig från restaurangvagnen osv. Hans försök att jobba på datorn gick om intet i och med att vi klev på i  Alvesta. Om du läser det här så TACK så otroligt för all hjälp!!! 
 
Vi har haft det så underbart bra hos min syster i Småland! Vi har ätit gott, varit på roliga utflykter, busat och bara myst. Det spelade överhuvudtaget ingen roll att regnet öste ner och det till och med haglade och åskade. 
 
 
Det gick att äta ute en dag och det var härligt. Vi åt hemgjorda köttbullar med oregano i och stuvade makaroner. Hade helt glömt bort hur gott det är med stuvade makaroner. Måste göra det här hemma snart. Köttbullarna ska jag också härma. 
 
 
Annie har haft så så roligt med sina älskade kusiner. Hon lärde sig att göra volter på studsmattan och Magda lärde sig krypa under dagarna här. 
Min syster hämtade in jordgubbar och rabarber från egna landet. Så skulle man ju vilja ha det....Sen blev det god rabarber- och jordgubbspaj. 
 
TACK min fina syster med familj för en underbar midsommarsemester hos er. Hoppas ni har återhämtat er något :-)



Min vällingsförvaringsgrej

Den här förvaringsburken har jag med till min syster med familj. Det är en riktigt finurlig grej med tre delar i en och samma burk. Du häller alltså ner 1 portion vällingpulver i varje del och sedan är det bara att öppna locket och hälla i allt i nappflaskan perfekt doserat.

Jag har två stycken, en som jag alltid har i skötväskan med vanlig välling och en som jag har stående på diskbänken med nattvällingpulver. Då Magda ska ha sin nattvälling kan jag vara hur dimmig som helst i huvudet vid tresnåret för det är bara att hälla i det på förhand doserade pulvret.
 
När Magda har vuxit ifrån vällingen så tänker jag ha mina två burkar som snacksburk, t ex russin i ett fack och i de andra morotsbitar och i den tredje nötter, eller något annat. Väldans funktionella. De är från Bambino och finns på vanliga ICA.
 



Marshmallows american mega style

 
Efter min amerikanska BBQ rätt, pulled chicken minburgare, blev det givetvis även amerikansk grillad dessert. MEGA stora marshmallows! Vi hittade dem på vanliga ICA här i Ljungby och kunde inte motstå dem. Så groteskt stora,men faktiskt så grotekst goda också, men man blev mer än mätt på en. Det smakade riktigt gott tillsammans med svenska jordgubbar.
 



Midsommartävlingen är avgjord

Vinnaren i ARLAS midsommar tävling blev Sanna med bloggen Sannas Picknickkorg. Grattis Sanna! Du vinner ett restaurangbesök och två kokböcker. Ovan ser ni hennes underbara bidrag (bilden lånad från bloggen).
 
De två andra vinnarna som får varsin fin kokbok är: ihemmetslugn.blogspot.se och mirresyr.blogspot.se. 
 
Jag behöver era kontaktuppgifter så att ni kan få vinsterna i lådan snart. Maila kontaktuppgifter till [email protected]
 
STORT GRATTIS och tack till alla som deltog



Mammassaden och mammassadör

Kära läsare!
Som ni vet bor jag i Nacka. Precis vid oss finns världens härligaste köpkvarter, Sickla köpkvarter.
 
De har 6 stycken finfina bloggare/bloggar knutna till köpkvarteret, jag och matstugan är nu en av dem, se HÄR. Jag ingår i deras Mammassad och är sålunda deras mammassadör. Jag är så så stolt att få representera Sickla Köpkvarter.
 
Jag är i köpkvarteret minst en gång i veckan, oftast flera gånger varje vecka. Jag springer runt på ICA Kvantum, Lindex, PoP, SIA, Panduro, Akademibokhandeln eller i någon annan av de många butikerna. Sickla köpkvarter har verkligen allt förutom en plantmarknad.
 
Bilderna är från atriumljungberg.se



Pulled BBQ chicken - saftiga, krispiga miniburgare

 
Dags för deltävling nr 2 i Pippi på svensk fågel - fingerfood var uppdraget. Mitt bidrag pulled chicken miniburgare. Små små burgare fyllda med mör och saftig barbecuekyckling, knaperstekt bacon, tomat, sallad - äts med fingrarna såklart! Om ni vill rösta på mitt bidrag eller någon annans bidrag så blir jag superglad. Du klickar helt enkelt på det bidrag du tycker bäst om så är röstningen klar. Du röstar HÄR.

Pulled chicken är kyckling som varit inne i ugnen på låg värme och lång tid. Där har den legat i en barbecuesås som sjunkit in i kycklingen och ger den en så underbar smak. När du tar ut kycklingen från ugnen så mer eller mindre fransar den sig själv. Du har den saftigaste, mest välsmakande kyckling du kan tänka dig!
 
Du kan göra den i förväg då den håller 3 dagar i kylen och 3 månader i frysen. Jag valde att använda kycklinglårfilé, då den är något fetare än bröstfilé, men du kan använda vilket som eller varför inte blanda? Vi (jag, Annie och hennes kusin Alva) bakade miniburgarbröd på dagen. Du kan såklart baka dem flera dgar innan och förvara i frysen. Se recept HÄR.
Barbecue såsen får puttra in i kycklingen, först på spisen och sen i ugnen
 
Du behöver
 
Pulled chicken
900-1000 g kycklinglårfile
1 vitlöksklyfta
1 liten lök
1 tsk smoked paprika (Santa Maria har den i sitt sortiment, smakar helt underbart rökig)
2 dl barbecuesås (färdig eller hemgjord, jag använde Sweet Baby Ray's Barbecuesås)
½ tsk salt
grovmalen svartpeppar
 
 
Med 2 gafflar fransar du kycklingen lätt
 
Gör så här
 
Pulled chicken
Sätt ugnen på 170 C
 
Torka av kycklingen något med lite hushållspapper. Hacka löken fint och pressa vitlöken. Hetta upp lite olivolja i en stor gryta eller djup panna och tillsätt lök och vitlök. Stek mjuk några minuter. Strö över smoked parpika och rör runt. Lägg i kycklingen, lite i taget, och rör runt. Tillsätt salt och peppar. Häll i BBQ såsen och låt allt sjuda någon minut bara. 
 
Sätt på ugnsfast lock på grytan/pannan eller ugnsfolie över hela som jag gjorde. In i ugnen och låt den stå där i 90 minuter. Ta ut ur ugnen och ta ur kycklingen ur såsen och lägg i en bunke (släng inte såsen!). Använd två gafflar till att fransa kycklingen. Den är så mör att den fullkomligt faller sönder av sig själv.
 
Under tiden som du fransar kycklingen häller du över såsen från grytan/pannan till en kastrull och låter den koka tills den ca hälten återstår. Häll såsen över den fransade kycklingen och rör om.
 
 
 
Dela ett paket bacon i 3 delar och knaperstek. lägg sådär 2 skivor på varje. En skiva tomat och lite sallad gör susen! Till det coleslaw med äpple och mango och grillade majskolvar i bitar. Recept på coleslaw med amngo hittar du HÄR. Följ receptet och riv dessutom ner ett äpple.
 
 
Barnen fick i uppgift att göra varsin svensk kycklingmaskot. Alva pärlade, Malte gjorde en live version och Annie en teckning med rosa kycklingar och svenska flaggan bredvid.



Bröd till miniburgare

Jag, Annie och Alva bakade i söndags bröd till miniburgare. De fylldes med härligt mör BBQ kyckling, pulled chicken. Receptet på bröden kommer ursprungligen från recept.nu.
 
Du behöver (för 30 st)
25 g smör
25 g jäst
2,5 dl mjölk (3%)
2 msk olivolja
½ tsk salt
1½ tsk socker
6-7 dl vetemjöl
svarta vallmofrön
 
Gör så här
Sätt ugnen på 250°
 
Smält smör, i med mjölk och värm till fingervarmt.Smula ner jäst och tillsätt socker, salt och olja. Arbeta in mjölet, börja med 5 dl och plussa på så det blir en smidig deg. Låt jäsa i bunken med handduk över i 30 minuter.
 
Ta upp degen och dela i 30 delar. Rulla varje del till en boll och doppa ovansidan i vallmofröna. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta med bakduk i 15 minuter. Ta nu bort bakduken och lägg istället på ett bakplåtspapper och ovanpå en plåt utan kanter. På det sättet jäser bröden på bredden och inte på höjden.
 
Låt jäsa i ca 30 minuter.
 
In i ugnen 6-7 minuter och låt sedan svalna under bakduk.
 



midsommarafton i bilder




Midsommarmat i småland

.
Bästa midsommartårtan: Dulche de leche, jordgubbar, dajm och grädde på en botten av digestivekex - To die for! Receptet kommer.
 



Vitlökspressen är perfekt till babymaten

Här ett minitips om ni inte redan gör det. Om man ska ha lite potatispure till bebisens mat så kan man helt enkelt lägga in en bit potatis i vitlökspressen och pressa igenom potatisen. Så lätt och smidigt.



Betanialimpan gör gott

Hoppas gårdagen blev mysig med ett berg av jordgubbar, små grodorna, sill och potäter! Jag är fortfarande hos min syster och tänkte erbjuda er ett bröd jag gjorde hemma innan vi åkte. Det kanske skulle passa till helgfrukosten imorgon? Ett filmjölksbröd som är ett kavringliknande bröd. Det går snabbt och smidigt och är proppat med bra saker, eller vad sägs om vetegroddar, rågmjöl och vetekli?

Du behöver (för 2 bröd)
1 l filmjölk
2 dl mörk sirap
1½ tsk salt
4½ dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1½ dl vetegroddar
1½ dl vetekli
5 tsk bikarbonat
2 dl havregryn

Gör så här
Sätt ugnen på 175 C

Smöra och bröa 2 formar på á 1½ liter
Blanda filmjölk och sirap samt salt i bunke. Blanda de alla de torra ingredienserna. blanda med filmjölksblandningen och rör ordentligt så allt blandas. Klicka ner i formarna och släta till ytan något.

In längst ner i ugnen på ca 1½ timma. efter 1 timma sätter du folie eller en plåt över bröden så de inte bränns vid. Låt bröden svalna innan du stjälper ur dem ur formarna.




Den allra ljuvligaste jordgubbslemonad

 
Nu måste jag faktiskt använda alla superlativ för att ni ska förstå hur god den här lemonaden är!! Tror inte något kan smaka mer sommar! Den är otrolig! Om du bara ska göra en sak från matstugan så gör jordgubbslemonaden!
 
Jag gjorde en rätt stor sats sockerlag, men använde inte allt till lemonaden. Det är en ren smakfråga hur söt man vill ha den. Jag rekommenderar att göra sockerlagen enligt recept men hälla i sådär ½ dl i taget tills man har hittat sin egen perfekta lemonad.  Om du vill spetsa till den så blir den suveränt god med t ex vodka i (1-2 dl)
 
Du behöver (för 1 stor kanna)
1 kartong (ca ½ liter) jordgubbar (helst svenska)
2 dl socker
2 dl vatten
4 citroner
5-10 dl kallt vatten
 
Gör så här
Börja med sockerlagen. Blanda vatten och soker i en kastrull och värm sakta upp samtisgt som du rör runt så sockret smälter i vattnet. Då sockret har lösts upp tar du kastrullen från värmen och låter svalna.
 
Pressa saften ur de 4 citronerna rakt ner i en kanna
 
Skölj och rensa jordgubbarna. Skär i något mindre bitar. Lägg jordgubbarna och ½ dl vatten i en mixer och kör slätt. Ös ner jordgubbsmixet i  kannan med citronsaften. Häll på 5 dl vatten och smaka av med sockerlagen. Häll på mer vatten och sockerlag tills du är nöjd (jag använde 6 dl vatten och cirka 1½ dl sockerlag). Sedan öste jag på med is dessutom,
  
 



Nu kan midsommar kicka igång

 
 
 
Fick en midsommarpresent från Arla igår kväll! Inte så tokigt att få en lövbeklädd korg med gräddfil, färskpotatis, cheddar, matjes, knäckebröd och smör med havssalt levererad ända fram till dörren.
 
Favoriter! Matjes och gräddfil, sedan en ny ost som jag inte tidigare sett, 'Castello Jersey', krämig vitmögelost (låter och ser riktigt god ut). Vet ni förresten att gräddfilen fyller 60 år i år, en riktig svensk klassiker med andra ord alltså. Till midsommar är den ett defintivt måste...matjes och en stor klick gräddfil..mmmmm
 
Nu kan midsommaren kicka igång en gång för alla
GLAD MIDSOMMAR 2012 



Ciao!

 
Jag är för tillfället på semester i Mantova, norra Italien. Det är fullkomligt magiskt! Min sambo Martin började för några månader sedan prata om att vi borde åka på en mat och vinresa i Italien men jag har känt att det har varit så mycket att göra att jag inte riktigt orkat eller haft fantasi att planera något.

Martin som älskar att resa och framför allt till Italien tog således saken i egna händer och bokade och planerade allt från start till slut. En resa genom Frankrike och Italien. Så här ser resplanen ut Nice-Castelnuovo Magra-Florence-Mantova-Salsomaggiore Terme- Milano-Barbaresco-Lyon-Paris.

Förra torsdagen landade vi i ett soligt Nice, där hämtade vi den bokade caben och styrde mot en liten bergsby i norra Italien. När vi kom fram var jag lamslagen av förundran! Vilken vacker plats!! Martin hade hyrt ett litet hus där vi tillbringade natten. Middagen intog vi på en liten lokal pizzeria. Vi åt supergod filé med grillade grönsaker. Kvalitén på råvarorna och känslan för matlagning här gör att du kan få en gastronomisk upplevelse även på en liten Pizzeria på landet. Hur häftigt är inte det?!

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst men vill just nu bara njuta av semestern som min underbara pojkvän har ordnat åt oss! Jag är hemma 2/7 och skriver då ett längre inlägg så får ni även se alla bilder jag tagit. Mestadels på den mat vi ätit;)

Uppdateringar löpande finns på instagram och twitter för er som vill följa med på resan @jessicafrej

Arrivederci!
 



GLAD MIdsommar från oss

 
När ni läser det här inlägget så sitter vi hela min lilla familj på tåget till småland. Vi ska fira midsommar med min syster och hennes familj. Vi har längtat så och äntligen är vi på väg. Jag har förinställt inlägget så jag hoppas att det är på tåget vi är då du läser det här. Jag hoppas att jag ska lyckas ta mig till tåget och byta till buss med baby, barnvagn, 4 åring, väska på hjul, skötväska, ryggsäck, ytterligare väska och massa annat. Lite orolig...Måtte det funka! 
 
ÖNSKAR ER EN FIN MIDSOMMAR MED GOD MAT OCH GOTT SÄLLSKAP
 
KRAM/Linda
 



KA ÄR PÅ PLATS

 
 



Kaviarsnurror till midsommardrinken kanske?

 
Jag fick hem Isbjörnens kaviar, en vanlig tub och en med dillsmak. Isbjörnens kaviar är först i Sverige med miljömärkningen MSC (Marine Stewardship Councilsom innebär att produkten kommer från ett hållbart fiske. Bra! Vet ni att vi svenskar äter 6 000 ton kaviar per år! Med tuberna kom receptet och jag måste säga att jag var skeptisk mot att använda kaviar med smördeg, men jag hade riktigt fel. De blev oemotståndligt goda. Gick och smååt på dem hela kvällen igår. Dom passar perfekt till en fördrink eller till mingel. De går utmärkt att frysa och bara värma på i ugn. 
 
Du behöver
1 fryst smördegsplatta
Kaviar 
1 kruka hackad gräslök
västerbottenost
1 ägg
 
 
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Kavla ut smördegesplattan lite lätt. Bred på ett tunt lager kaviar över hela plattan. Klipp över hela krukan med gräslöken. Riv västerbottenost över. Rulla ihop från långsidan så du får små rullar (perfekta som drinksnacks) och lägg i kylen ett tag. Skär skivor som är 1-2 cm tjocka. Lägg på bakplåtspapper. Pensla med vispat ägg. In i ugnen ca 10 min. 
 



Alkoholfritt Sommarvin med smak av rabarber, krusbär och fläder

 
Kivik har tagit fram ett alkoholfritt sommarvin som  ser ut som en flaska gott rosévin och smakar av ljuva sommarkvällar men utan baksmällan. Jag tar med en flaska till min syster i småland, så kan vi sitta och småsmutta på det under midsommarkvällarna. Längtar!
Photo: Denna veckan tipsar vi på Kiviks Musteri om goda midsommardesserter, gjorda på vårt alkoholfria Sommarvin. 

Först ut är Jessica Frej, känd från Sveriges Mästerkock som har tagit fram ett recept på Rabarber och rosor i sommargelé toppad vit chokladmousse och mandelkaramell. Visst låter det gott?

Dagen innan
8 port.

Gelé 
1 flaska kiviks sommarvin
100g rabarber 
3 gelatinblad
2 tsk vaniljpulver eller frön från vaniljstång
½ dl socker
2 ätbara rosor dvs obesprutade.

Ta fram 8 st serveringsglas och placera 2 rosblad i varje glas. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Skölj rabarbern och skala ner den i långa tunna spagetti liknade strimlor. Lägg rabarbern i en kastrull och häll på vin, socker och vanilj. Låt koka i ca 5 minuter till rabarbern är mjuk. Ta av kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i kastrullen med vin och rabarber. Fördela rabarber trådarna jämt i alla glas och fyll upp med vinet tänk på att lämna plats åt chokladmoussen. Avsluta med att placera ännu ett rosblad i varje glas. Låt svalna och ställ sedan glasen i kylskåpet över natten för att sätta sig.

Vitchoklad mousse
150g vit choklad
1 äggula
2 dl vispgädde

Smält chokladen över vattenbad eller i microvågsugn. Var försiktig så den inte bränns. Vispa grädden lätt så att den blir mjuk och lätt krämig. Inte för hårt då blir moussen grynig. Låt chokladen svalna lite men inte stelna. Bland försiktigt ihop äggula och choklad. Vänd ner choklad blandningen i grädden. Häll moussen i en skål och  låt den stå i kylskåpet till nästa dag då det är dags att servera. 

Mandelkarmell
1 dl mandel
1 msk smör
1 msk ljust muskovadosocker eller råsocker
1 nypa salt

Hacka mandeln och rosta den i torr stekpanna ca 30 sekunder. Tillsätt muskovadosocker, salt och smör. När sockret smält är det klart. Låt det svalna.

Innan servering

Toppa varje glas med den vita chokladmoussen och strössla över den rostade mandeln och servera.
Vill ni göra en dessert på vinet så har Jessica Frej tagit fram en  dessert på sommarvinet som är otrolig (Jag vet för jag fick smaka då hon höll på att ta fram den). Det är en sommargelé med rosor, rabarber, vit chokladmousse och mandelkaramell. Den fullkomligt smälte i munnen. Receptet hittar ni HÄR.



Högrev med Barbecue glaze och feta/grillad paprika röra

Festmat för mig och min lilla partner, som ääääälskar kött blev det igår kväll. Jag som har fått en köttfas provade denna gång att grilla högrev (ICA Selection US Beef) med min bästis termometern. Det blev perfekt igen. I vanliga fall ska termometern vara på 58 C för kött, men då jag äter med Annie får det gå lite längre så köttet inte är rött. Jag har gett mig själv i uppgift att testa att göra lite glazer och marinader till bloggen, samt röror. Jag gjorde en barbecue glaze som var fantastisk och en röra på fetaost och grillad paprika som var så himmelsk god. Alltså ni måste testa!
 
Vi börjar med glazen
2 dl chilisås (av typ ketchup)
2 msk soja
2 msk socker
2 tsk liquid smoke
1 dl äppelmos
2 mks dijonsenap
2 vitlöksklyftor (pressade)
 
Blanda allt i kastrull och koka upp. Låt kallna. Pensla på rikligt på köttet mot slutet av grillningen
 
Himmelsk sås/röra på grillad paprika
½ burk grillad paprika
1 paket feta (ca 150g)
½ vitlöksklyfta
2 msk extra virgine olivolja
salt, svartpeppar
 
Smula ner fetan i bunke och tillsätt de övriga ingredienserna. Mixa med mixerstav. Klart!
 
Vad vi åt, Annie och jag! MUMS!
 
 



Om jag fick fixa din midsommar...

Då skulle jag bjuda på en stor kanna Pimms som fördrink, se HÄR.
 
Minispett med vattenmelon, feta och mynta och härliga krustader (den med getost och fikon). Se HÄR.
Jessicas blinier - kanonförrätt! Se HÄR
 
 
Räksallad med melon och parmesankräm, lätt och smakrikt. Se HÄR
 
Lax på saltbädd. För att det är lätt som en plätt och resultatet blir saftigt och så ljuvligt gott. Dessutom räcker en sida till många. Se HÄR
Skaldjurspaj för att den kan ätas kall med fördel och är så mumsig förstås! Se HÄR
Den här Jordgubbscheesecaken, den gjorde jag förra midsommar och använde bara svenska jordgubbar. Så otroligt god, se HÄR.



Små brickor till små personer

Måste bara dela med mig av ett tips jag fick för rätt länge sedan via bloggen Sannas Picknickkorg (tala om underbar blogg, jag blir alltid så inspirerad av Sannas oerhörda kreativitet). Hon serverade mellis på små brickor till barnen. Det är ju perfekt! Så jag gick och köpte varsin bricka till Magda och Annie på Lagerhaus för ett tag sedan. Jag har använt dem hur mycket som helst, eller den till Annie, Magda är för liten än. Här kan man lägga smörgåsen och delad kiwi direkt på brickan, gör inget om det spills, kladdas, smulas. Bara att ta brickan och skölja av.



Goda biffar och gott sällskap


Igår var jag hos min kollega Moa med sambo och lilla Ebbe. Moa och jag har ett spännande projekt som vi fixade lite med igår. Jag berättar snart! Jag får alltid så god mat hos henne och igår var inget undantag: biffar med lök och feta, tzatziki och sallad. Synd bara att jag hade glömt kameran, nu fick det bli fotat med telefonen. Efter maten kaffe, kakor och melonbitar. Ps. Ebbe syns på 2 av bilderna;-)

Så roligt att se också vad Ebbe har lärt sig till varje gång vi ses. Han är exakt 1 månad äldre än Magda. Den här gången hade han lärt sig att resa sig upp och säga något i Hej-stil. Förra gången var det krypningen och där är Magda nu.






Presenter som berör

Magda fick många fina doppresenter, men jag ville visa er två som fick mig att gråta för att det var så stor omtanke och kärlek bakom. Det första är ett hjärta med titeln på den sång som hennes gudmor sjöng i kyrkan Där ser du själv hur högt du når.
Min syster hade gjort ett påslakan i lapptäcksstil till Magda. Det var så fint och tänk att hon med egen familj och heltidsarbete har tagit sig tid till att göra något så fint till min lilla dotter, jag blev alldeles rörd. Själva namnet hade hon lämnat in på tryck, allt annat har hon gjort. Jag önskar ni kunde se hela för den är sagolikt vacker. Jag önskar så att Annie skulle få en liknande, då skulle jag inreda om deras gemensamma rum till att passa till lapptäcksstilen.



Balkongen fixad - tip top!

En massa jordgubbs- och smultronplantor, en pineberry, gräslöken blommar och Annies små planteringar (kiwi, citron och avocado)



En grekisk sallad i all sin enkelhet

En grekisk sallad rakt upp och ner. Jag har två favoritvarianter, den här och även den HÄR som är med ruccola och balsamvinäger. Trickset är att välja bra ingredienser, lite dyrare när man har så få, för smaken är väldigt tydlig. 

Du behöver
1 pkt fetaost (ca 150 g)
6 tomater
1 gurka
1 rödlök
1½ dl kalamatoliver
2 msk rödvinsvinäger
4 msk Extra virgine olivolja
1½ tsk torkad oregano
salt, svartpeppar

Gör så här
Skär gurka och tomater i rätt stora bitar. Skiva rödlöken. Blanda allt det skurna med avrunna oliver. Fördela vinäger och olivolja över. Lägg på fetaost i stora bitar och strö över oreganon. Servera med olivolja, salt och svartpeppar på bordet. Gärna liten citronklyfta också. 





Pineberry?

Den här lilla plantan följde med mig hem från plantmarknaden idag. Det är Pineberry, en ny sorts jordgubbe som är vit med röda prickar och smakar ananas!! Det låter så mysko att jag bara var tvungen att köpa den. Man tror det när man ser det och smakar....Någon som har smakat pineberry?



Bloggare - Midsommartävling för er!



Glöm inte att det är tävling för alla bloggare, alltså inte enbart matbloggare!! Sista datum att publicera och länka är 22/6. Du kan vinna restaurangcheck och kokböcker - Det låter väl inte så dumt! Du behöver inte skriva recept utan bara på ett roligt sätt visa ett roligt matupplägg för midsommar (se nedan för instruktioner)! 

Vilken mat serverar du på midsommarafton? Gör du buffé, 3 rättersmiddag eller blir det smörgåstårta till gästerna?

I samarbete med Arla så har jag fått äran att tävla ut ett fint sommarkit genom en rolig tävling på tema MIDSOMMAR.


Vill du vara med så skriver du ett inlägg på din blogg där du berättar - gärna med bilder, videoklipp eller något annat kreativt, vad du äter/serverar på midsommarafton.


Det mest innovativa/kreativa/mest spännande bidraget vinner ett trevligt sommarkit från Arla innehållande en restaurangcheck värd 500 kr samt 2 kokböcker.

För att tävla: skriv ett inlägg enligt ovan samt länka till detta tävlingsinlägg. Behöver du inspiration kan du bland annat hitta: Midsommarmatmidsommarmenysill och en massa andra goda recept på Arla.se.

Lämna en kommentar i detta inlägg med en länk till ditt inlägg - senast den 22 juni ska ditt bidrag finnas med.

En jury från Arla kommer sedan att välja ut vinnare där även ett 2:a och 3:je pris, i form av varsin kokbok, kommer att utses.





Ny sorts kyckling med citron, vitlök, sparris mm

Jag var på Kronfågels event för några veckor sedan och där fick man smaka på deras nya produkter som är handstyckad kyckling med skinnet kvar. Blev så glatt överraskad av att skinnet kunde smaka så gott och att kycklingen var så saftig. Saftigheten kommer av att fettet stannar i kycklingen under tillagningen pga skinnet. Nu testade jag ett recept (även om jag ändrade en del saker såklart) från Kronfågel. Det blev inte bara snyggt utan riktigt gott och faktiskt så blev kycklingen otroligt saftig. På eventet pratade jag med kocken och ännu ett knep med kyckling är att tillaga den i ugn på låg värme och längre tid.  Jag testade allt i det här receptet. Kyckligen blev så makalös god!


Du behöver

Kycklingen
4 Kycklingbröst med del av vinge
4 msk olivolja
½ kruka persilja (alt drygt 1 msk fryst)
1 citron (skal + juice)
1 vitlöksklyfta

Grönsaker
4 tomater
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
salt,peppar
20 st sparrisar

Potatisstomp
600 g skalad mandelpotatis
50 g smör
½ tub chevreost på tub (Fjällbrynts t ex)
salt, peppar

Gör så här
Sätt ugnen på 100 C (90 C varmluft)

Grönsakerna
Skär tomaterna i klyftor. Skiva vitlöken fint. Häll 1 msk olivolja på en ugnsplåt, lägg på klyftor och vitlök, salta, peppra och in i ugnen ca 30 min.

Skala den nedersta delen på sparrisarna. Dela på mitten och stek mjuka i smör.

Kycklingen
Stek kycklingen med skinnsidan ner i ca 5-7 min så att ytan blir frasig. Vänd och stek 2 minuter på den andra sidan. Lägg in på galler i ugnen gärna över plåten med grönsakerna.  Kycklingen är klar då innertemperaturen är 70 C, ca 20-25 minuter. Precis innan serveringen kan du snabbt steka på skinnsidan för att frasa till den. Pensla på oljan nedan.

Under tiden som kycklingen är i ugnen gör du såsen genom att blanda finrivet citronskal, juice, pressad vitlök, persilja och olivolja.

Potatisstomp
Koka mandelpotatisen mjuk och ånga av. Använd träslev eller liknande för att grovkrossa potatisen. Blanda i smöret och chevreosten, salt och peppar.

Lägg upp allt. Jag delade kycklingbröstet i två delar, penslade på rikligt av citronoljan. MUMS!



Största supportern hittar ni i Nacka


Direkt då  hon vaknade i morse så skulle hon ha svenska färgerna målade i ansiktet. Hon tjatade och tjatade och tjatade. Då Leontine äntligen kom vid 10 snåret så fick hon i uppgift att måla. Annie var nöjdast i världen! Men nu sover hon....


Leontine hade med sig goda bullar från bageri i Hammarby Sjöstad.



Sen gosade hon med Magda och busade med Annie..som vanligt! Hon förgyller vilken dag som helst och både Magda och Annie tycker så mycket om henne. Vi åt grekisk sallad till lunch, men bild och recept kommer imorgon. 

HEJA HEJA NU!




2012 års godaste sommardryck

Det är sannerligen Kiviks Fläderblomsdryck med jordgubb. Jag vet inte hur många jag har köpt (jag är rädd att de ska ta slut i butiken). Det började med att jag köpte hem dem till dopet, sen var jag fast. Just nu har jag 6 st hemma. Den ska drickas riktigt kall. Den smakar svenska jordgubbar och en touch av fläder. Tror att den skulle vara kanongod blandad med alkohol också (vaniljvodka, gin...).



Varma Mackor och chips = 2 flugor i en smäll?

Nå, har ni testat dem? Varma mackor chips? Jag tyckte mot min vilja om dem. Jag vill helst ha chips och choklad rätt rent, så det är inte så mycket som är limited edition som faller mig i smaken. De här gillade jag faktiskt, även om det var smått skumt att de faktiskt smakade som varma mackor. Fram med chipsen, och håll tummarna!!



Chevrérulle med sammetslen honung, rostade solroskärnor och hallon


Gjorde denna till dopet och det är verkligen ett toppentips, tycker jag då, till buffén. Inget jobb att tala om, men festligt värre! Bäst med färska hallon, men tar du frysta som jag gjorde denna gång så kan du vända runt dem ett varv i kall sockerlag. Då blir de sådär skinande, glansigt vackra, men som sagt har du färska så underbart!

Du behöver
1 färdigköpt chevrerulle
flytande honung
solroskärnor (saltade och rostade, finns att köpa i påse, alt saltor och rostar du själv)
1 näve hallon (färska)
Citronmeliss
 
Gör så här
Rulla rullen i solroskärnorna, tryck till lite så de fastnar. En liten stund innan gästerna anländer ringlar du över rikligt med honung. Lägger på hallon och dekorerar med citronmeliss.



Beyond borders

Tittar just nu på Beyond Borders på 7an, med Angelina Jolie och Clive Owen, medans jag fixar. Vilken man, vilken kvinna!! Åh, det här är en film som känns nästan för mycket i hjärtat. Den får en att känna sig så existentiell, iallafall mig. Det finns inga ord för hur mycket jag beundrar dem som försakar sitt trygga liv och allt materiellt för att hjälpa andra. Den får mig också att känna oerhörd ångest över världen. Den här filmen är definitivt ingen feel good film, och samtidigt omöjlig att sluta titta på. Fin mitt i eländet på något sätt.

Har ni sett den? Vad tyckte ni?




pimpa oliverna

Det här trickset har jag använt mig flitigt av de senaste månaderna: på middagar, dop mm.  Det är Santa MariasTapas Spice mix, Tostaditos och liten burk med god mix på oliver, paprika, soltorkade tomater och majs. Olivkryddan strör du över vilka naturella oliver som helst och de blir så goda. Det är bl a chilli och vitlök i så den är rätt stark, inte superstark, men dock så att barn kanske inte tycker så mycket om dem. Du kan ha kryddan till en massa andra saker, men jag har bara testat på oliver. Den är riktigt dryg, jag har använt den till åtminstone 4 tillfällen och det finns fortfarande en massa krydda kvar.
 



Ska du laga mat i vildmarken i sommar

PRIMUS LiTech™ Super Set
När jag var liten campade jag en massa med min morfar och mina kusiner. Min morfar var en riktig natur- och äventyrsmänniska och han tog med mig, min syster och kusiner på camping, vandring på leder med tältövernattningar, skidåkning, kräftfiske, övernattningar i timmerstugor mitt i skogen osv. Han hade alltid sitt välanvändna Primuskök med som var lite stött i kanterna. För mig är Primuskök lika med något väldigt positivt och något jag ofta längtar tillbaka till: lukten, väntetiden, pinnbröd och hur gott det smakar med varm mat. Har ni använt primuskök?
Carry-On Chopsticks L
Känner du att pinnar är din grej och du vill laga till lite sushi så har du camping pinnarna HÄR.
Vill man lyxa till det i naturen så införskaffar man den här handpresson från Naturkompaniet och fixar sin espresso i vildmarken på ett kick.



Getost+fikonmarmelad+Krustader = Gott


Krustader med varm mjukost och något lite till är min favoritförrätt. Det är ingen förberedelsetid, du kan ha ingredienserna hemma länge utan att de blir förstörda, du kan mixa lite hur som, och de är gudomligt goda. Kom bara ihåg att det inte är någon idé att förbereda dem långt innan för om du spritsar ner mjukosten och låter dem stå så blir de mjuka istället för krispiga.

Då jag hade min kollega på besök förra veckan så gjorde jag dem med Fjällbrynts getost och toppade med en liten klick fikonmarmelad. Det är nog min nya favorit!

Du behöver
Minikrustader (finns i de flesta butiker)
Chevréost på tub
fikonmarmelad

Gör så här
Sätt ugnen på 200 C

Ställ upp krustaderna i ugnsform. Då ugnen är varm så trycker du ut en klick getost i varje krustad. In i ugnen sådär 5-7 minuter. De ska vara varma men inte brända. Ta ut formen med krustaderna och toppa med en liten klick fikonmarmelad.



Kanske en handfull insekter till lunch skulle göra susen?

Ni som läser Metro kanske såg den här bilden i tidningen? Det är en cup cake med massa insekter, det ska vara en bra källa till proteiner och kan vara räddningen mot svält och undernäring.  EU kommissionen har satsat 25 miljoner kronor i ett projekt som ska undersöka hur man kan använda insekter i sin dagliga kost. En holländsk kokbok för hur man lagar insekterna finns nu på marknaden, The Insect Cook book. Du kan t ex tillsätta lite maskar till ditt favoritrecept på chokladmuffins, eller strössla lite gräshoppor på risotton, föreslår de.
Så här kanske din sushi ser ut snart



BBQ mini termometrar till grillen på kampanj

Just nu har Vikingsun kampanj på Campadre på sina coola minitermometrar se HÄR. I varje paket är det 4 st, varje person får alltså sin egen till sin köttbit. Man kan använda dem i stekpannan, grillen eller ugnen. Så söta!
De har även kampanj på andra mattermometrar, som t ex den här som jag har i just rött (finns även i svart på kampanj). Jag är supernöjd med den. Den till höger är en kötttermometer som, med illustrationer visar vad som är rätt temperatur för vilket kött. Det finns en massa andra saker på kampanj till grillen utöver termometrarna.



Korv med spagettimaskar

Annie och jag skojade till det med den vanliga tråkmiddagen korv och spaghetti häromdagen. Vi stack helt enkelt in de torra spaghettipinnarna genom korven (måste vara kokkorv såklart). Sen är det bara att koka rubbet så får man korv med spaghettimaskar!
Lite pill är det, men roligt pill
Tadaa, färdiga för grytan
Hon fick även, för omväxlings skull, ta hur mycket ketchup hon ville. Så skojar man till en vardag hos oss



Tips på bröllopspresent

Här ett litet tips på en present full av kärlek (och olivolja). Det sk Bröllopspaketet kommer från Manaki Gold och paketet är deras så kallade Bröllopspaketet (som passar utmärkt som bröllopspresent eller födelsedagspresent). Det innehåller förutom ett presentkort (som gäller för ett ettårigt olivträdsfadderskap inkl. fadderintyg)  3 liter ekologisk, kallpressad, ofiltrerad, extra virgin Manaki Gold olivolja i 6 personaliserade flaskor, samt frakt av oljan till mottagarens hemadress.  I själva paketet ligger 250 ml ekologisk Manaki Gold olivolja från senaste skörden, 1oo ml ekologisk massageolja baserad på oliv med tillsats av eteriska oljor från vanilj och apelsin, samt en grekisk olivtvål – allt presenterat på en bädd av träull och ängshö i en enkel, vacker låda.

Härligt!



Färsk mango och päron till bebisen


Jag har nu gjort en stor sats mango- och päronkuber till Magda av färsk mango och ekologiska päron. Så härligt att bara ta ut några kuber från frysen. Ibland blandar jag mango- och päronpurén med lite grekisk youghurt, ibland blandar jag även ner lite annan frukt t ex lite plommon eller äpplepuré. Ibland mosar jag ner lite frysta blåbär eller hallon. Magda är överförtjust i just päron- och mangosmaken. Jag har hittat ekologiska päron utan problem, däremot hittar jag inte ekologisk mango.

Du behöver
Päron (gärna ekologiska)
Mango (gärna ekologisk)
mixer/mixerstav

Gör så här
Skala päron/mango skär i bitar. Mixa med mixerstav/mixer. Ös i i isfackslådor. In i frysen. Jag brukar lägga över dem i fryspåsar då de har fryst till. Lätt att plocka några kuber åt gången. Jag tycker det är bäst att göra frukterna för sig och sedan kan man mixa kuberna, men självklart kan man blanda t ex päron och mango direkt.





Ugnspannkaka med blåbär - favorit i repris



Både jag och Magda är riktigt genomförkylda och jag är orolig att Annie är nästa på tur. Så igår blev det en favorit i repris med blåbär. Blåbär sägs ju vara ett superbär. Annie fick faktiskt välja om hon ville ha ugnspannkaka med bacon eller blåbär och hon valde blåbär. Men det skulle faktiskt vara gott med båda, få det där söta/sura och salta tillsammans.

För en långpanna

4½ dl vetemjöl
9 dl mjölk
5 ägg
1 tsk salt
2 nävar blåbär (eller så mycket du vill ha, jag använde frysta blåbär denna gången och det blev riktigt bra)

Sätt ugnen på 225 C 

Smöra ugnsplåten rejält så den inte fastnar

Vispa ihop mjölk, mjöl och salt genom att tillsätta lite mjölk i taget. Vispa ner äggen, ett i taget. Häll smeten på plåten. Strö över blåbär.

Sätt in i mitten av ugnen ca 30 min tills den är perfekt gyllenbrun.







Fredag blev en shoppingdag mot alla odds

På fredagar har jag alltid båda barnen hela dan. Bestämde sedan en tid tillbaka att träffa upp min väninna i Sickla Köpkvarter för en heldag med barnen. Behövde dessutom shoppa en del sommarsaker till Annie. Det gjorde jag också mot alla odds...Magda har inte varit bra och natten mot fredagen kräktes hon ner hela sängen och mig mitt i natten. Jag fick väcka Annie och byta lakan och sanera. Jag ringde min väninna på morgonen och sa att Magda var sjuk men att vi skulle gå till Sickla iallafall. Det går liksom inte att sitta hemma med två barn som klättrar på väggarna.  Magda kunde ju sova och sitta i vagnen. L ville träffa oss ändå. Sen är jag också innan jag kommer ut från dörren, och precis då jag sätter Magda i vagnen så kaskadkräks hon över hela vagnen, sig själv och golvet. I de lägena vill man egentligen bara dra vagnen till Sickla och låtsas som ingenting. Men det var ju bara att byta på Magda, tvätta vagnen, skrubba golvet, och ta nya tag. Så Väldigt försenade mötte jag och Magda som luktade kräks och en Annie på dåligt humör upp min vän. HÄRLIG FREDAG ;-)
Men L var världens gulligaste och bjöd både mig och Annie på favoritstället i Sickla Köpkvarter, Naked Juice Bar. För er som inte känner till Naked Juice bar så har de specialiserat sig på nyttiga smoothies samt annat nyttigt smått och gott. Annie tar alltid alltid smoothien Very Berry med blåbär, Hallon och banan. Jag och L tog Beach Crusher, hallon, jordgubbar, ananas med ingefära, det är deras sommardryck och min favorit. Jag åt en god wrap med lax bland annat. Annie ville bara ha en boll, gjord på malda nötter.
Så mysigt att komma ifrån kräkshögkvarteret ett tag och träffa underbara L med lilla E.
Nötbollen var inte Annies grej, så den fick jag äta. Jag tyckte den var jättegod. Skulle vilja göra sådana här bollar, måste reka lite. Vet att det var cashewnötter i.
Inne på KappAhl ville Magda vara med och kika på saker. Vi kom ut med 1 Hello Kitty bikini och en massa Hello Kitty trosor till Annie.
Annie åkte på sin sparkcykel hela vägen till Sickla och på vägen hem ville hon absolut ha sin shoppingpåse med Hello Kitty baddräkten och hårbandet från H&M och prinsessplåster från Lindex på styret. Magda kräktes faktiskt inget mer, men hon är fortfarande förkyld och jag är lite orolig att det är öroninflammationen som är tillbaka, hoppas inte.



Mina kära bloggkollegor - Här är en midsommartävling för er!


Vilken mat serverar du på midsommarafton? Gör du buffé, 3 rättersmiddag eller blir det smörgåstårta till gästerna?

I samarbete med Arla så har jag fått äran att tävla ut ett fint sommarkit genom en rolig tävling på tema MIDSOMMAR.


Vill du vara med så skriver du ett inlägg på din blogg där du berättar - gärna med bilder, videoklipp eller något annat kreativt, vad du äter/serverar på midsommarafton.


Det mest innovativa/kreativa/mest spännande bidraget vinner ett trevligt sommarkit från Arla innehållande en restaurangcheck värd 500 kr samt 2 kokböcker.

För att tävla: skriv ett inlägg enligt ovan samt länka till detta tävlingsinlägg.
Behöver du inspiration kan du bland annat hitta: Midsommarmatmidsommarmenysill och en massa andra goda recept på Arla.se.

Lämna en kommentar i detta inlägg med en länk till ditt inlägg - senast den 22 juni ska ditt bidrag finnas med.

En jury från Arla kommer sedan att välja ut vinnare där även ett 2:a och 3:je pris, i form av varsin kokbok, kommer att utses.

Lycka till!



Heja Sverige!!!

Vi har åkt till denna håla
för att skrika och att vråla,
passa, dribbla, kämpa hårt,
EM-guldet ska bli vårt.
Sverige, Sverige, Sverige



Titta vad jag har beställt!

En Kitchen Aid! Har drömt om den lääänge. Jag har haft ett presentkort en tid nu på Bagaren och Kocken som har ett otroligt utbud på just KA. Jag kunde inte bestämma mig för färg och har gått och velat mellan den vita och den turkosa eller Iceblue, som den kallas. Älskar den färgen, men jag körde på det säkra kortet till sist.  LÄNGTAR till den kommer. Ni som har KA är ni nöjda? Jag har läst en massa om den och är medveten om att den har fått kritik vad gäller bröddeg eftersom motorn inte är så stark. Stämmer det?
Ha en fortsatt bra kväll! Jag sitter och halvkikar på Brudens bästa vän (lite söt film) samtidigt som jag fixar med annat. Är dunderförkyld (både Magda och jag) och less på det. Men blev riktigt uppmuntrad av beställningen.



Dags för dipp och soffhäng

Här kommer två goda dipper som vi har njutit av i helgen! Min favorit är dippen med gräslök och vitlök, men Annie var solklar med att Spicy Rhode Island var hennes favorit. Grymt goda var båda i alla fall.

Spicy Rhode Island Dipp (för 4 pers)
2 dl gräddfil
2 msk chilisås
1 krm salt
1 tsk grov senap
1 tsk tomatpuré
Blanda allt och in i kylen ca 30 min innan servering


Vitlöks- och Gräslöksdipp (för 4 pers)
2 dl gräddfil
1 vitlök (pressad)
2 msk gräslök (hackad)
1 krm salt
1 krm peppar
Blanda gräddfilen med de andra ingredienserna och låt stå i kylen i sådär 30 minuter.

Fotbollshuliganerna på hemmafronten



Grillade skivor av bakpotatis - Mums!

Till flanksteken blev det grillade skivor av bakpotatis, matigt och gott tillbehör. Dessutom enkelt! Blev inspirerad av ett ICA recept. Räkna med ½-1 potatis/person.

Du behöver
2-4 bakpotatisar (beror på storleken)
olivolja
salt,peppar


Gör så här
Skär potatisarna i ! cm tjocka skivor. Koka i 5 minuter, häll av vattnet och lägg på plåt så de får svalna lite. Pensla på med rikligt med olivolja och stek i grillpanna/grilla några  minuter på var sida. Tills de är tillräckligt mjuka och ätklara.



Coleslaw med mango - perfekt till grillat


Verkligen god coleslaw med mango som ger den där sötheten som passar gudomligt till grillat, testa! Receptet hittade jag på ICA, men har ändrat något.

Du behöver
1 mango
400 g vitkål
1 morot
1 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1½ tsk dijonsenap
1 tsk rödvinsvinäger
salt, svartpeppar


Gör så här
Skala mangon och morot och riv på rivjärn (spara en klyfta mango som du kan tärna och använda som dekoration). Strimla/riv vitkål. Blanda ihop alla ingredienserna i bunke. Dekorera med mangotärningarna.





Grillad flankstek - Mums!

Grillade som sagt flankstek (från ICAs BBQ Selection - US Beef ) och till det skivor av bakpotatis som också grillades i pannan så gott. Jag är helt inne på kött just nu märker jag. Termometern är hela hemligheten ju! Flanksteken är klar vid 58 grader, men jag vill inte ha det för rött så jag väntar en liten liten stund till, sen lindar jag alltid in den i ugnsfolie och låter den ligga några minuter. Det går ju inte fel en enda gång med köttet, NYA TIDER!
Glöm inte att skära några skåror  i steken innan du grillar. De ska var ca 1 mm djupa.
Skär skivor tvärs över fibrerna
Perfekt middagssällskap!



Coops tårttävling - WoW!!

Coop har just nu en tårttävling där både utvalda bloggare och vem som helst har fått baka tårtor som de tävlar med. Man kan gå in HÄR och rösta på den tårtan man tycker bäst om. WOW vilka tårtor, jag är helt mållös. Tävlingen pågår till 10e juni så skynda att gå in och kika.  Just nu leder Blixten McMcQueen tårtan. Det finns också recept på alla tårtor och utförliga instruktioner hur du gör dem.
Det här är nog min favorit. Det är bloggaren Mattias på bakemyday.se som har gjort den och han har fått min röst. Den är inte bara snyg på utsidan utan har ett fantastiskt innehåll med björnbärs- och violmousse bland annat.
Denna sk kärleksdröm är väldigt söt! Den innehåller gelehallonfluff bland annat.



Jessicas vecka

Hej på er!

 

Jag har haft en fantastiskt underbar vecka! I fredags åkte jag och mina fyra bästa vänner till Visby för fyra dagars semester. Det som stod på schemat var kvalitétstid med varandra, sol, mat och dryck. Dessvärre var det superdåligt väder så det där med solen gick bort och ersattes av alfapet och kortspel i vår lilla stuga som vi hyrt.


Mina extremt dåliga alfapet bokstäver

 

I Visby finns många bra restauranger. Bland annat åt jag en extremt god tryffelrisotto med salsiccakorv på ”Wisby deli” och på GA masters fick jag in en fantastisk fläsksida med tryffelpotatispuré. Jag älskar tryffel by the way! Stugan vi hyrde låg precis bredvid ”Creperi och logi” perfekt med en matig galette ”dagen efter” jag tog en med rökt skinka, ost och dijonsenap. Precis vad man behöver för att komma på banan igen. Dock tycker jag att dom borde ha lite högre kvalitét på skinkan när allt annat är så bra. Det bästa med galetter är att dom görs på bovete vilket är glutenfritt! Toppen för alla oss som inte tål gluten. En annan sak som jag la märke till är hur genuint trevlig personalen var på restaurangerna! Trots att vi delade notor, skrattade för högt och ibland var allmänt krångliga och frågvisa, tack för ert tålamod!

 


Den ljuvliga tryffelrisotton på Wisby deli

 


Har ni vägarna förbi Visby missa inte Hedbergs bok och musik kafé. Allt är hembakat och saffranspannkakan är helt ljuvlig. Södra kyrkogatan 4B

 

 

Nu är jag hemma igen vilket innebär att det är dags att ta tag i vardagen, fast eftersom jag jobbar med min hobby så är det ju inte särskilt betungade. Just nu håller jag på och arbetar fram ett ljuvligt recept på en midsommardessert. Delar självklart med mig av det när det är klart.

 

 

Arbetet med den glutenfria brödboken går stadigt framåt. Under juli månad kommer jag och Maria ta fina pressbilder på oss tillsammans som vi kan använda i samband med marknadsföringen av boken. Det som är lite problematiskt är att Maria bor utanför Göteborg och jag i Stockholm så vi har inte möjlighet att ses så ofta men i sommar ska vi försöka korsa varandras vägar och få några fina bilder. Vi jobbar annars så att vi mailar varandra recept och så bakar vi dom och så ger vi varandra feedback sen blir det självklart många långa telefonsamtal. Det är så spännande att jobba med denna boken vi känner verkligen att vi tar fram framtidens bröd! Jag hoppas verkligen att jag snart kan ge er ett datum på när boken finns i butik men eftersom vi satt igång detta mitt i semesterperioden så går allt lite långsamt men vi jobbar på så fort vi kan!

 

Strax kommer min svärfar hit. Han har åkt på sin motorcykel hela vägen från Köpenhamn och jag gissar att han är både törstig och hungrig när han kommer fram. Jag kommer därför bjuda honom på  lite parmaskinka, oliver, ostar och min favoritdrink så här på sommaren, rabarbersvaj! Jag har snott drinken från restaurang Gondolen i Stockholm och detta är min tolkning.

 

 

Rabarbersvaj alá Jessica

 

4 glas

4 cl sockerlag

8 cl färskpressad limejuice

12 cl rabarberpuré

16 cl vaniljvodka

några droppar grenadine

 

Sockerlag: koka upp lika delar socker och vatten, låt svalna.

 

Rabarberpuré: koka upp slantad rabarber, socker efter smak och en skvätt vatten. Mixa och låt svalna.

 

 

Fyll trevliga glas med mycket is, blanda samtliga ingredienser väl i en kanna och häll upp i glasen. Farligt gott om man som jag älskar rabarber!


 

Ha det gott så hörs vi snart igen!

 

Kramar från Jessica Frej




Rabarberglass med dulche de leche

Här kommer receptet på den rabarberglass med härlig kola (dulche de leche) som jag gjorde då min kollega var här! Receptet hittade jag i en tidning och det passade perfekt eftersom min mamma hade lämnat en stor burk med rabarberkompott då hon var här vid dopet. Men jag skriver ner hur du gör rabarberkompotten om du inte har en mamma som händelsevis lämnar en burk med kompott i din kyl. Passa på då det finns en massa rabarber i butikerna och trädgårdarna! Det är flera moment i den här glassen och det tar lite tid, men det är inte alls svårt och du kommer vara så glad att du gjorde den - LOVAR!

Du behöver (för drygt 1 liter glass)
 
Glass
4 äggulor
1½ dl strösocker
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 vaniljstång

 
Dulche de leche
1 burk sötad kondenserad mjölk
 
Kompott på rabarber
2 dl farinsocker
400g rabarber
 
Gör så här
 
Dulche de leche
Börja med det här momentet eftersom burken ska koka så länge. Lägg burken i kastrull med vatten som täcker burken helt och hållet. Koka upp vattnet och sänk värmen och låt burken ligga och sjuda under lock i 3 timmar. Burken måste hela tiden vara täckt med vatten och det får inte koka. Toppa upp med varmt vatten om det behövs. När 3 timmar gått så tar du upp burken, sköljer den i kallt vatten och låt svalna av. Då den har svalnat helt så öppnar du med konservöppnare - Voila! Den läckraste kola!!

Rabarberkompott
Skär rabarbern i fina strimlor och lägg i kastrull (inte aluminium) tillsammans med farinsockret. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i sådär 20 minuter, rör om emellanåt. Låt den kallna.

Glass
Vispa socker och ägg fluffigt. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med baksidan av kniven. Lägg frön och skal i kastrull. Tillsätt mjölk och grädde. Koka upp. Häll gräddmjölken över äggsmeten. Häll tillbaka i kastrullen och värm under omrörning. Viktigt att du rör hela tiden. Använd termometer för att värma det hela till 85 grader. Sedan tar du kastrullen från värmen och låter det stå minst 2 timmar.

Använd en finmaskig sil och sila glassmeten genom den. Blanda ner 1/3 av kompotten och rör om. Ställ in i frysen cirka 30 minuter tills den har stelnat till något. Ta ut och blanda ner klickar av dulche de lechen (du använder antagligen inte hela burken). Rör om och ställ in i cirka 30 minuter igen. Ta ut och blanda ner återstående rabarberkompott så det blir en rippel. Låt stå i frysen åtminstone 2-3 timmar (gärna över natten). Ta fram sådär 15 minuter innan servering.

PS. Du kan såklart använda en glassmaskin, men jag har ingen så jag rör runt för hand och det är inga problem det.



Pimms - en riktig sommardrink


 
 

 
Pimm's No 1, har ni inte smakat eller gjort Pimms så är det hög tid nu, fräschare, godare drink finns inte på sommaren. I England är den en riktig klassiker och huvuddrink  under t ex Wimbledon och brittiska och amerikanska polomatcher. Basen i Pimm's No 1 är Gin. Sedan är receptet hemligt, men den har smak av kryddor och citrus.  Pimm's No 1 finns på Systemet.
För Pimms cocktail kan du tänka ca 70/30, dvs 30% Pimms och 70% Sprite, eller 1 del Pimms och 3 delar Sprite
 
Du behöver - 1 kanna
2 dl Pimm's No 1
4½-5 dl sprite
½ ask med jordgubbar
½ citron
½ apelsin
½ gurka
citronmeliss (alt mynta)
Massa is
 
Gör så här
Du kan upp till 2 timmar innan servering hälla upp Pimms i kanna och lägga i frukterna och gurkan så det kan stå och dra och ta smak. Skär stora jordgubbar på mitten behåll små som de är, skär gurkan i långa stavar och lägg undan två som drinkpinnar till glasen, skär citron och apelsin i medelstora klyftor - Tillsätt all frukt och gurkan till Pimmsen.
 
Precis innan servering öser du i med isbitar, häller i Sprite och rör ner blad av citronmeliss/mynta. Dekorera med några blad överst.
Ps. man kan variera sig och ta lime istället för citron, och även utesluta apelsinen. Du kan även blanda Pimms med champagne eller mousserande vin - GOTT!
SOMMAR



Pimms, flankstek och rabarberglass

Tja så såg det ut då min kollega och vän kom på besök. Då jag har barnen varje kväll och inte kan gå ut på galej på kvällskvisten så får galejet komma till mig:-) Jag lagar mer än gärna mat mot att mina vänner kommer till mig. Det blev en riktigt riktigt bra kväll. Finns det någon bättre sommardryck än PIMMS! Jag lägger ut recept under dagen på Pimms om ni nu inte redan vet hur man gör den.
Ja, till middag blev det grillad flankstek, grillad bakpotatisskivor och coleslaw med mango. Jag gjorde en rabarberglass med dulche de leche som dessert. Recept på allt kommer under veckan.
Vilken fin skål jag fick som present av G!! Älskar den! Jag är väldigt svag för det turkosa och har genomgående turkost i hela hemmet och speciellt köket. Skålen kommer från Indiska.



Fenomenal Ceasarsallad på räkor - Var? - i Sickla köpkvarter

Det här är en av mina favoritlunchställen, speciellt då jag och Annie har varit på Andy's Lekland här i Sickla. Då tar man bara rulltrappan ner till Erssons. Deras Ceasarsallad är med räkor och den godaste jag har ätit. Lite dyr, men då och då...De har alltid något extra då man kommer dit. Ibland får man en liten efterrätt eller kaka på köpet efter maten. Den här gången fick man en liten förrätt: goda skaldjursrullar. Kaffe på maten ingår också och gott bröd och sallad.

Skaldjurspastan gick inte heller av för hackor
Annie åt pannkakor som alltid då vi är här. Alla barn fick kritor och roligt ritblock.



Entrecote med Roquefortsås och fläderkaka med jordgubbar

Så här blev kvällens middag:Grillad Entrecote med ris, coleslaw med mango och sås med Roquefort. Vad har ni ätit? Jag har helt fastnat i köttsortimentet nu. Jag har alltid varit dålig på det här med att få köttet bra, blir ofta för torrt, men nu ni! Jag har kommit på knepet för att få köttet perfekt: termometer! Jag använder nu jämt termometer och kollar upp vad temperaturen ska vara. Det blir så himla perfekt. Grillade den nu till 68 C för att Annie skulle vara med och äta. Jag lägger den färdigstekta/grillade köttbiten i ugnsfolie så den får vila i 10 minuter efter pannan/grillen innan jag skivar upp den, då blir det bäst.
Här får ni dessutom receptet på näst bästa såsen (efter Gorgonzolasås) Roquefortsås:
 
Du behöver
1 burk creme fraiche (alt Smetana/lätt creme fraiche)
2 vitlöksklyftor
150 g Roquefort
 
Gör så här
Dela osten i bitar. Lägg i kastrull, tillsätt creme fraiche och pressa ner vitlöken. Låt koka upp på medelvärme och sedan småputtra en stund. Red av om du vill ha en tjockare sås.
Älskar grillat med sås och röror...mmmmm. Entrecoten var från ICAs BBQ Selection, deras kött är magiskt gott.
Fläderkaka med smörkräm emellan och massa jordgubbar - Smaskens!
Hoppas ni haft en fin helgdag, även om några av er jobbat idag



Entrecoten ligger i marinaden...

SVERIGES NATIONALDAG!
 
Har ni en fin Nationaldag? Här är vädret otroligt växlande ömsom småregn ömsom strålande sol! Eftersom det är helgdag så har jag tänkt att det ska bli lite extra gott till ikväll. Jag har precis lagt en stor bit av ICAs BBQ Selection Entrecote i en marinadpåse (himla praktiskt! Man köper påsarna med marinad i, lägger i köttet och försluter). Självklart står det en kaka med flädersmak i ugnen. Den ska få en god kräm till också innan den är klar.
 
Nu måste jag ner på ett långt pass i källaren och röja upp lite större kläder till Magda och Annie och annat ditt och datt medans vilddjuren är på annat håll.

Ikväll ska ni få en massa gott här på matstugan, så kika in ikväll.
Vad gör ni en sån här dag?
 
KRAM!
Linda



Rabarberpaj täckt med knaprigt kolatäcke - Kan det var nåt?

Rabarberpaj med krispigt, knaprigt kolatäcke, ett måste på försommaren
 
Blev bjuden på den här rabarberpajen hos min vän Erika i helgen. Den är så god med rabarber och kolasmak. Med en klick vaniljglass till är den oemotståndlig.
 
Du behöver
Rabarberstänger (så att de i små bitar täcker pajformsbotten)
1 3/4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 dl socker
½ tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
125 g smör
½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
 
Gör så här
Sätt ugnen på 150 C
 
Skär rabarber i små bitar och lägg i smord pajform
 
Smält smör, sirap, grädde
 
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Häll över smörblandningen. Bred smeten över rabarberbitarna. Ställ in formen i ugnen i cirka 40 minuter.
 



Tillbringare och glas till ikväll

Köpte denna tillbringare och två glas till ett speciellt ändamål. Kan ni gissa? Ska använda dem ikväll så ni får snart svaret. Har letat efter den perfekta tillbringaren och glasen länge. Hittade dessa på BRUKA Design som har blivit en av mina favoritbutiker på senaste tiden. Tillbringaren och glasen är verkligen så fina!



Moas Kycklinggryta

Blev bjuden på den här kycklinggrytan av min kollega Moa som varenda gång jag varit hos henne har lagat så god mat. Den är lätt att fixa men så smakrik av soltorkade tomater, mango chutney och lite ingefära. Jag var så nöjd då jag hade gjort den, för det blev som sagt otroligt gott och Annie tyckte vi skulle äta resterna till frukost dagen därpå.
 
 
Du behöver
4 kycklingfiléer
6 soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor
2 msk mango chutney
2 dl vatten
½ buljonggrej
2 dl grädde (visp- eller matlagningsgrädde)
1 msk persilja (hackad)
1½ tsk ingefärspulver (alt 1 msk färsk riven)
olja/smör, salt, peppar
 
Gör så här
Strimla kycklingen och stek lätt gyllenbrun i oljan/smöret. Salta och peppra lätt. Tillsätt krossad vitlök, finhackade tomater, ingefära och mango chutney.
 
Häll i vattnet, grädden och lägg i buljonggrejen. Småputtra allt  i sådär 10-15 minuter. Strö över persilja och servera.

Annie åt så mycket så hon var tvungen att lägga sig på stolen. Hon hade matkoma sa hon.



Bambis utmaning

Jag fick via Bambis blogg 10 frågor som hon ville jag skulle besvara här på Matstugan, så det gör jag här och  nu:
 
1. På vilket sätt är dina barn bortskämda?
Svar: Jag anstränger mig nog lite för mycket för mina barn, känner in dem för mycket så att säga. Det resulterar i att de oftast kommer på absolut första plats i mitt liv, även före mig själv. En mycket god vän sa till mig i veckan att "Du är en fantastisk mamma, lite för fantastisk". Jag finns ALLTID där för dem, på det sättet är de bortskämda. Det är inte så lätt att vara lagom i allt, men jag försöker att bli bättre och coolare som mamma...

2. Om du skulle få förbjuda en sak, vad skulle det vara?
Svar: Helst skulle jag förbjuda en hel massa saker. Men falskhet är nog en av de saker som jag skulle förbjuda. Tycker verkligen illa om falska människor.

3. Vilket var ditt favoritämne i skolan?
Svar:Svenska, litteratur

4. Vilket kan du inte leva utan - datorn eller tv:n?
Svar:Datorn

5. Vad bakar du helst?
Svar:Variation förnöjer

6. Hur mycket pengar skulle du vilja ha för att färga håret grönt?
Svar.Det beror sig på det. Talar vi en plojgrej så behöver jag inte mycket pengar, talar vi permanent så finns det inga pengar i världen som skulle få mig att färga det grönt.

7. I vilket barnprogram skulle du helst vilja vara en karaktär i?
Svar:Teletubbies. Det verkar vara en soft värld där solen skiner och livet leker mest hela tiden.

8. Hur mycket kostade det dyraste klädesplagget du har?
Svar:4000-5000, men det var  inte jag som betalade det.

9. Vem inspirerar dig mest?
Svar:Kreativa människor i min omgivning

10. Ett ord som du ofta använder?
Svar:Just nu känns det som jag använder ordet NEJ! väldigt ofta till min 4 åriga dotter. Trött på att höra mig själv säga det hela tiden.
 
Det var det! Då utmanar jag Sanna, Katarina, Sofie, Alexandra, Pernilla, Alva och Karin
 
Mina frågor:
1. Hur ser din familj på ditt bloggande?
2. Vad berör dig mest?
3. Hur viktigt är bloggandet för dig som person på en skala 1-10?
4. Ditt bästa tips för att koppla av?
5. Länka till ett av dina absoluta favoritinlägg som du själv lagt upp och varit supernöjd med
6. Vilka andra sociala medier använder du förutom bloggandet?
7. Vad är det värsta du vet?
8. Vilka talanger har du, dvs vad är du riktigt bra på?
9. Om du skulle starta upp något eget, vad skulle det vara?
10. Skulle du kunna ta en time-out från mobil, dator, tv på en vecka?
 



Sommaravslutning på dagis med rymden och sommarrutor

Här är mitt bidrag, Kärleksmums med sommarfeeling, till sommarfesten på dagis, en sk sommaravslutningsfest. Den hölls i torsdags och sedan länge har föräldrarna ombetts baka eller på annat sätt bidra till den här dagen. Självklart bakar jag. Ville göra något färgglatt och roligt till barnen, så det blev dessa Kärleksmums med grönfärgad kokos och utstansade fjärilar och blommor i sockerpasta. De blev populära!
Jag gjorde den här varianten som tårta till påsk och receptet och hur du gör den hittar du genom att klicka HÄR! Den tar inte lång tid, är inte svår att göra och den blir alltid väldigt uppskattad, riktigt gladpiller!!
Annie var rymdfågel i rymdmusikalen. Så strongt gjort av pedagogerna att fixa ihop en musikal med barnen. Det märktes också att de låtit barnen få bestämma mycket i musikalen. De sjöng bl a Satellit och Jag är en astronaut. Stor eloge till fantastiska pedagoger som ger det där superextra, som de på Annies förskola!
Fikabordet efter musikalen var inte fy skam!



Somrig bål

Till dopbuffén gjorde jag en fräsch och härligt  somrig snabbål som gick åt som smör. Den här är så lätt att göra och du kan variera den i oändlighet. Vill du ha lite alkohol i så häll i en flaska mousserande vin, vill du ha den mindre söt så lägg till en flaska mineralvatten.

Du behöver
1 flaska Kiviks päroncider
1 Kiviks Fläderblomsdryck med jordgubb
1 kartong jordgubbar
Is, limeskivor, citronmeliss
 
Gör så här
Skär jordgubbarna något, lägg i bålskålen, häll på fläderdrycken. Precis innan gästerna kommer tillsätter du cider, is och dekorerar med blad av citronmelissen.



Gorgonzolasås till kött och fisk - Bästa bästa såsen



Då min syster var här inför dopet förra veckan testade jag att göra den med Smetana istället för den vanliga burken Creme Fraichen, det blev supergott det med. Jag har lite snöat in på Smetana för tillfället faktiskt, spännande att testa vad den funkar med. Det jag tycker är toppen med Smetanan är att den är laktosfri och jag har flera vänner som är laktosintoleranta. Köttet är ICA Selections Top Blade (Luffarstek), hur god och mör som helst.

Gorgonzolasås:
1 burk Smetana (du kan även ta 1 burk Creme Fraiche eller lätt Creme Fraiche)
150 g Gorgonzola
2 vitlöksklyftor

Gör så här:

Blanda Smetana, Gorgonzola och vitlöksklyftor i kastrull. Koka upp och låt småputtra några minutrar. Färdigt!

 

 


Ps. Annat som blir gott med Smetana är Nougatmousse och Korv Stroganoff




Nytt och läckert från Kronfågel

Frasig kycklinglårfilé med skinnet kvar!
Jag och Rose-Marie var på ett  Spot and Tell event som Kronfågel bjöd på. Det var en härlig grillkväll med en massa god kyckling. Skälet var lanseringen av Kronfågels Premiumsortiment, dvs handstyckad kyckling av förstklassiga kycklingdelar och med skinnet kvar. De har också satsat mer på att lyfta fram de 46 gårdar som kycklingen kommer från (Ni kan se respektive gård fint avbildade på Kronfågels förpackningar).


Jag blev så överraskad av hur gott det var med skinnet kvar. Det jag kommer ihåg från då jag var liten så var skinnet verkligen inte gott och jag har vägrat äta skinnet, men det här är en helt annan sak. Tricket är att steka delarna med skinnet ner först innan du lägger i ugn eller liknande. Då blir skinnet knaprigt och frasigt och fettet som stannar innanför skinnet gör kycklingen saftigt- Kanongott!

Dessutom blev det avsmakning av Kronfågels grillnyheter: Saftig Kycklingburgare och Grillmix BBQ Smoke, färdiga att lägga direkt på grillen. Det var bara 2 av många nyheter till grillen.

Jag var så mätt att efterrätten på rabarber, jordgubbar, vanilkräm och kardemummasmulor knappt gick ner.

Ps. Anmäl er till Spot and Tell's nätverk så kan ni också bli inbjudna till upplevelser av olika slag



Frasiga snurror med pesto och mozzarella

Dessa superfrasiga snurror med pesto och härligt smält mozzarella är perfekta till allt: på buffébordet, till soppan, salladen, som snacks till fördrinken, mellis osv. FARLIGT GODA är de dessutom, som chips, börjar man äta så är det svårt att sluta...
Du behöver
1 Färdigköpt smördeg (helst i form av rektangel)
½ burk pesto
125-160 g mozzarella
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C

Rulla ut smördegen. Bre på peston ända ut på degen. Strössla ut riven mozzarella. Rulla ihop från den längsta sidan så det blir en rulle. Skär som bullar.

Lägg på plåt med bakplåtspapper. In i mitten av ugnen sådär 15 minuter.

Ps. Ta loss rätt så direkt från det att de kommer ut annars fastnar de då osten svalnar och stelnar.
Fredagsgott! Defintitivt!
,
Ps. De går jättebra att frysa och sedan värma i ugnen, de behåller frasigheten!



Alla huvudrätter finns nu under kategorier


Se i högermarginalen så kan ni nu, förhoppningsvis, mycket lättare hitta den rätt som ni söker! Om det är något som känns fel så hör av er till mig!






    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin