Spännande tidning och lite annat

Måste bara tipsa er om en ny mattidning som jag hittade i affären häromdagen. Bakat! heter den och kostar endast 20 kr. Jag bläddrade lite i kön till kassan och hittade så mycket gott att den fick åka med på rullbandet. Såg nu att det är en veckotidning - ambitiöst! Det är en hel del recept att presentera per vecka det om det fortsätter som i premiärnumret. Roligt med en ny tidning och till ett bra pris dessutom! I veckans nummer var det en massa recept på bröd- och chokladbak, bl a var det dumlekakor och chokladmazariner som såg så oemotståndliga ut att jag måste hitta ett skäl till att baka omgående.
Så här såg det ut i morse framför Bolibompa - Syskongos



Vinn himmelskt LÖV te från Tehuset Java

Jag fick testa två ekologiska teer från Tehuset Java av märket LÖV, och himmel vilka goda teer. Löv organic är ett ekologiskt te från Frankrike, inspirerat av skandinavisk design och livsstil. Namnet LÖV är danskt och symboliserar den renhet som många fransmän förknippar med den nordiska stilen.

Tro mig, det här är de bästa teerna någonsin. Vet inte om det är det faktum att de är ekologiska som gör att de smakar mer, det är iallafall ett helt otroligt välsmakande te. Jag har smakat många teer och tyckte Kusmiteet var höjden av lyx, men dessa teer slår Kusmi och allt annat i teväg. Jag vill ha alla 6 smakerna/burkarna NU. Ni kan beställa dem från Tehuset javas webshop, se HÄR, eller köpa dem direkt i deras butiker i Stockholm, på Lidingö eller Lund. De kostar 139 kr per burk så en perfekt gå-bort-present.

Jag har så fina läsare och har nu ordnat så jag får tävla ut 2 burkar så att ni också får testa detta underbara te. Ni kan alltså vinna antingen en grön burk eller en rosa.


Den rosa innehåller svart te från Kina och ekologiska rosor. Den smakar helt magiskt och rossmaken är väldigt tydlig. Jag är beroende av det här teet.
Teet i den gröna burken är ett av tre teer i serien som har en funktionell inriktning på högre förbränning, renhet och avslappning, LÖV is GOOD heter det här teet. Det innehåller bland annat fänkål, anis, lakrits, ingefära, kanel, peppar, kardemumma och kryddnejlikor. Teet är mycket rikt på antioxidanter och är bra för matsmältningen. Det både luktar och smakar ljuvligt!

Vill ni ha chansen att få en av burkarna med underbart LÖV te så skriv i kommentarsfältet 3 saker du kan klicka hem från Tehuset Javas webbshop, http://www.tehusetjava.se/), utöver te. Motivera även varför just du ska vinna en burk LÖV te och vilket te du vill vinna (ros- eller örtteet).

Glöm inte att fylla i din mailadress i mailadressfältet så att jag kan kontakta dig om du vinner! Tävlingen avslutas onsdag 7/3 kl. 17.00.



Så här ska en fisksoppa smaka!

Jag skulle ha en väninna och hennes babydotter på besök i veckan, men vad hände? Jo, Annie fick hög feber. Det är nästintill omöjligt nu att träffa någon med mer än ett barn. Min vän har två som mig, och just nu är det verkligen alltid något barn som är sjukt. Hur som, denna fisksoppa förberedde jag kvällen innan (gjorde allt utom la i fisken). Annie och jag åt den och den var så god en fisksoppa kan bli. Så nöjd med den! Rekommenderar er verkligen att testa den!
 
Ps. Luras inte av att ingredienslistan är lite lång för det går på ett kick att göra själva soppan.
 
Du behöver
800 g fisk (jag tog lax och torsk)
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 fänkål
2 burkar finkrossade tomater
8 dl vatten
½ dl tomatpuré
2 fisk/grönsaksbuljonggrejor
2 dl vitt vin
1 lagerblad
salt, peppar, citron, persilja, smör, (några limeblad)
 
Till serveringen
räkor
Rydbergs Bearnaise till fisk
vitlöksbröd


Gör så här
Hacka lök, fänkål, vitlök. Fräs mjukt i smör. I med krossade tomater, vatten, tomatpuré, buljong, vin, lagerblad, limeblad. Låt det småputtra i ca 20 min. Smaka av med salt, peppar, citron. (Hit kan du förbereda dagen innan). Skär fisken i bitar och tillsätt. Låt sjuda i 3 minuter (tills fisken är färdig).

Servera med stor klick Rydbergs Bearnaise till fisk, räkor och persilja. Gärna vitlöksbröd också!
Vitlöksbröd
Blanda stor klick smör med pressad vitlök och  massa färsk dill. Bre ett generöst lager smör på tunna skivor av baguette. Strö över rätt mycket finriven parmesan. In i ugnen på 200 C till de är lite bruna i kanterna.



Med risk att bli för privat...

...känns det som att jag  ändå bör skriva om det. Med risk att jag förlorar läsare känns det ändå mest rätt att berätta. Jag har den senaste tiden inte varit så bra på inlägg, lite ojämn. Allt har ett skäl och även detta. Jag har separerat från min sambo och är nu ensamstående med två barn och två katter.  Saker och ting har varit mer än jobbiga under de senaste månaderna och jag har velat vara där för mina älskade barn, inga och inget i världen är viktigare för mig än mina högt älskade barn.


Nu är separationen ett faktum så då vill jag inte längre låtsas som att jag har en sambo. Jag hoppas att ni vill fortsätta titta in här. Självklart kommer bloggen påverkas av att jag är ensamstående, men jag har fortfarande en massa vänner som tittar förbi på lite mat, och två matglada barn. Jag älskar fortfarande matlagning och det har alltid varit min terapisyssla. Eftersom jag har barnen hos mig varje kväll och natt så har jag också en massa tid att lägga på matidéer efter de har somnat.

Ps. Jag har tänkt igenom det här inlägget hundra gånger, skrivit om det en massa gånger...Nu är det gjort iallafall. Nu har jag en massa recept som ligger och väntar på att läggas in

/Linda



Bakad potatis med god röra av chorizo, rödlök och mangoraja

Här är en riktigt matig och god röra till bakad potatis med Mangoraja till. Den innehåller bitar av äpple, mango och curry. Jag tyckte den skulle passa bra till chorizo med lite sting i. Lätt att svänga ihop och sådär gott att man bara äter och äter tills man är mer än proppmätt.
Du behöver
4 bakpotatisar
1 burk Mangoraja chunky
½ rödlök
4 chorizokorvar
(Limeblad)
 
Gör så  här
Stick lite hål med kniv eller gaffel i potatisen och skär ett kryss med kniven på mitten. Jag mikrar potatisarna i sådär 10-15 minuter. Godare i ugn, men tar sån evinnerlig tid.
Skär rödlöken fint (och lägg i skål med vatten så de blir lite mildare i smaken).
Under tiden de mikras så skär du korven i mindre bitar och steker på så de blir krispiga. Jag stoppade ner några limeblad för att få en lätt limesmak i det hela. Häll upp korven på lite hushållspapper så att det mesta fettet sugs upp.
Häll av vattnet från rödlöken och blanda med korv och Mangorajan. Tryck till runt krysset på potatisen och lägg i stor klick av mangorajaröran i krysset. Servera med mycket sallad till.
RIKTIG HUGG-IN-MAT



Vitchokladtårta med ett täcke av passionsfrukt till lilla sessan

 
Så mysigt med en liten prinsessa!! Såg prins Daniels presskonferens där han tårfyllt berättade om dottern, så sött att man själv fick tårar i ögonen.

Här en tårta som duger fint för att fira en prinsessa!  Jag gjorde denna skapelse till de vuxna på min egen prinsessa Annies kalas. Det är ett recept från Arla som såg så gott ut och det var det!!! Men kombinationen vit choklad mousse på en botten av mandelmassa och kakao och toppad med passionsfrukt kan väl inte bli fel! Förlåt om jag tjatar, men jag är svag för allt i matväg som kan förberedas (speciellt med två småttingar som är oberäkneliga och vaknar lite här och där på nätterna), och den här är totalt perfekt för man kan göra den några dagar i förväg, ställa in i frysen och bara garnera med passionsfrukten vid serveringen. UNDERBART!!

Du behöver
300 g mandelmassa
2 msk kakao
2 ägg

Fyllning
3 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 äggulor
2 msk citruslikör, t ex Cointreau eller triple sec

Garnering
3 passionsfrukter

Gör så här
Sätt ugnen på 175 C

Riv mandelmassan fint och blanda med kakao och ägg. Smöra en form med löstagbar kant (ca 23 cm) och i med smeten. In i nedre delen av ugnen cirka 20 min. Då kakan kallnat tar du loss den från formen, diskar formen och torkar den och lägger tillbaka botten. Jag la i en bakplåtspapper innan jag knäppte ihop den löstagbara delen. Då kletar inte botten fast i formen utan går smidigt och lätt att ta bort.

Vispa grädden i en bunke. Smält försiktigt den vita chokladen i vattenbad. Den ska bara precis ha smält. Vispa äggulorna, rör ner chokladen lite i taget och rör ordentligt. Tillsätt likören. Blanda sist ner grädden. Häll smeten i formen över botten. Ställ in formen med plastfolie över i frysen i minst 3 timmar.

Ta ut den sådär 30 min innan den ska serveras. Dela passionsfrukterna och gröp ur innanmätet, och garnera tårtan.
 



Mitt favoritbröd alla kategorier

Det här är mitt favoritbröd alla kategorier! Det är ett filmjölksbröd så man bara blandar allt i en bunke och häller i en form. Jag har gjort ett sånt här bröd i veckan under den senaste månaden. Det är inte bara supergott utan nyttigt som bara den också. Min mamma bakar också det här brödet och hon undrade varför jag inte gjorde flera åt gången som hon alltid gör. Enkel förklaring, vi har en halv frys, så det går helt enkelt inte in. Men det går så snabbt att svänga ihop brödet så det gör inget. Det enda är att det ska stå över en timma i ugnen. Så man får inte börja försent på kvällen med brödet. Jag brukar variera nötterna, den här gången blev det pistagenötter, vilket kändes lyxigt. Du hittar receptet HÄR.
När brödet är klart virar du in det i en handduk och låter det ligga så över natten.
Den här gången bakades det till Annies kalas, medföljande vuxna behöver också lite i magen.



Fiskburgare med riktigt mumsig bea

Kvällens middag blev fiskburgare med ugnsrostade potatisklyftor, sallad och en stor klick  Rydbergs bearnaise till fisk - MUMS! Jag har alltid velat testa fiskburgare, men det har aldrig blivit av. Nu ikväll så! Det är ju fantastiskt lätt och gott och kan varieras på en massa sätt, fick mersmak. Såsen smakar definitivt bea men med en lätt syrlighet  av citron och vin. GOTT!
Du behöver
500 g vit fisk (jag använde torsk)
2 msk hummerfond
1 ägg
½ dl ströbröd
½ tsk salt
peppar
smör
4 st hamburgerbröd
½ rödlök
salladsblad
1 tomat
 
Gör så här
Skär fisken i små bitar och lägg i bunke. Tillsätt hummerfond, ägg, ströbröd, salt, peppar. Mixa i mixer eller med mixerstav. Forma till burgare och stek dem sedan i rikligt med smör på medelvärme.
Gör hamburgare tillsammans med bröd, rödlök, sallad och bea.



4 spännande såser

Fick hem dessa goda kalla såser från Rydbergs som får mig att tänka på sommar och grillen på högvarv. Men de passar inte bara till grillat utan till det mesta. En av såserna är som ni ser Bearnaise till fisk som är en bearnaisesås med vitt vin och kallpressad citronolja. Blev så nyfiken på den att jag genast gjorde ett av de medföljande recepten.  Ni får se resultatet ikväll!



Nu har vi kalasat!!

Här talar vi Hello Kitty kalas så det yrde om det! Så här blev Hello Kitty tårtan jag gjorde. Jag blev nöjd. Var orolig att det skulle gå helt åt skogen ju. Jag beundrar så Katarina på Hovkonditorn som svänger ihop de mest fantastiska tårtor, se till exempel hennes superhärliga Greta Gris tårta! Jag kan inte göra tårtor av hennes slag men jag vågade mig faktiskt på att göra en Hello Kitty tårta, och den blev inte så dum! Recept osv osv kommer.
Hello Kitty Whoopie pies satt vi och knåpade ihop till sent på natten.

Girltalk!
Till de vuxna blev det glasstårta på vit choklad med botten av choklad mandelmassa och massa passionsfrukt
Ballongleken instruerades av underbara Minna som förklarade allt så pedagogiskt för småbarnen.
Philip fick en strumpa i fiskdammen!
Hello Kitty fylld fiskdammspåse
Nu har den hära katten gjort sitt för ett bra tag! Får se vad det blir nästa år för skoj.



Gott till ikväll?

Marabous nya med saltlakrits? Jag kan verkligen inte bestämma mig om den är god eller inte. Jag mumsade i mig rätt mycket av den, men ni vet, ibland mumsar man på för att man är sugen på något helt enkelt, och så var situationen då jag testade den. Jag är definitivt svag för lakrits. Men skulle jag köpa Marabous Black nästa gång jag är i butiken, jag vet inte. Jag kan däremot absolut tänka mig att baka en kladdkaka på den.
Vad tycker ni om Marabous nya?

Nu ska här bakas så det ryker, imorgon är det kalas!!! Ha en fin kväll!



Ugnsbakad Camembert till helgmyset

Här har ni ett till osttips till helgens mys. Jag kanske inte behöver skriva ännu en gång att jag ÄLSKAR OST!! Hellre ost än smågodis anytime!

Du behöver
1 mogen camembert (gärna träbox)
1 vitlöksklyfta
½ apelsin (det rivna skalet)
2 kvistar färsk rosmarin
svartpeppar
½ dl bra olivolja
Gör så här
Sätt ugnen på 180 C

Ta bort all plast och papper runt osten, trälådan har du dock kvar. Lägg osten i lådan på lite aluminiumfolie. Gör några hål. Riv över apelsinskal, pressa över vitlök, strö över den färska rosmarinen, peppra lite lätt och häll slutligen över olivoljan.

In i ugnen sådär 20 minuter!
Smaska i dig och känn att det är HELG!!!



Cool ny ketchup

Heinz nya ketchup. Lyckad design! Den kommer i en svart box som känns som att den innehåller en dyr parfym. På boxen står det "Darker. More sophisticated. Grown up taste - Tomato ketchup blended with balsamic vinegar - The beginning of a long friendship". Snygg att ha på bordet, den här flaskan skäms inte för sig!

Den smakar även lyxigt, som fyllig ketchup. Jag tänkte testa den som en marinad till kyckling eller bara till lite dyrare finare korvar, eller att blanda ner i pannbiff färsen.



Potatisgnocchi med lammfärs, rödvin och parmesan

Gjorde denna rätt till en av mina närmsta vänner då hon kom på övernattningsmys till mig mitt i veckan. Jag har gjort den flera gånger, den är en favorit, men görs mest som helgrätt med några glas rödvin till.  Rätten är späckad med lammfärs, rödvin, gnocchi, parmesan och svamp.

Potatisgnocchi äter man alldeles för lite, det är ju sååå gott. Lärde mig tycka om det i Tyskland där det är mycket vanligare. Det finns i alla välsorterade butiker att köpa, men det är sällan man ser det på restaurang. Man bör dock ha något saftigt till då de har en tendens att smaka lite torrt utan rikligt med sås till.
Ni hittar receptet HÄR.

Hon hade med sig världens finaste ask från Lindt med Swarowskikristaller på och de ljuvligaste chokladbollar till oss, och jag fick YSL Touche Eclat stick. De är suveräna och kommer väl till användning under ögonen då man är uppe vid 5 snåret varje morgon med dunderpigga småttningar. TACK Lotta för allt, du är den underbaraste vän man kan tänka sig, men det hoppas jag du vet att jag tycker.



Glöm inte tävla!

Glöm inte att ni nu kan vinna checkar på kycklingprodukter från Svensk Fågel genom att svara på 5 snabba frågor!! 10 checkar kommer lottas ut i slutet av veckan så skynda er!

Jag skulle bli otroligt glad om ni som vann mejlade mig eller skrev i kommentarsfältet vad ni gör för smaskigt av den kyckling ni införskaffade för checken. Har ni någon superrätt, eller blir det en läcker vardagsrätt? Dela gärna med er!


Jag tycker om allt med kyckling faktiskt. Det är en sån lätt basingrediens och går att göra så mycket av. Då jag vann tävlingen om det Bästa Vita Julbordet som anordnades av just Svensk Fågel så upptäckte jag ännu fler saker man kan göra av kyckling, bl a kycklingfärs som blev så goda biffar med västerbottenost , dijonsenap och grönpeppar. Se HÄR för recept! Om ni hänger kvar på bloggen så kommer om någon dag ett recept på ett av mina favoritrecept på kyckling med vitlökscantadouost, purjo och annat smått och gott.



Är lite lite busy med denna Hello Kitty

Annie ska ju ha kalas på söndag. Hon har önskat sig en Hello Kitty tårta, och hon tog för givet att jag skulle baka en sån tårta. Så, sagt och gjort! Jag har gått runt en längre tid och sagt till alla att det kan ju inte vara så svårt att fixa till en Hello Kitty tårta, men nu har jag fått världens ångest....Jag var tvungen att ta ett prat med Annie och säga att den kanske inte blir en superbra Hello Kitty tårta, då sa hon att det gör inget för då kan jag istället göra en svart spöktårta eller en dinosaurie med röd tunga eller en Snövittårta, tja, det var ju inte direkt uppmuntrande alternativ. Vad är fel med en gammal hederlig gräddtårta med lite hallon emellan?
Jag har köpt upp halva Panduro: Sockerpasta i alla tänkbara färger (svart ska jag få utav Rose- Marie, gulliga hon!), lim som man kan äta, en penna man kan rita på sockerpasta med, strössel osv osv.
I frysen står nu en glasstårta till de vuxna. Jag tror faktiskt att den blir riktigt god!



Härlig Passionsfruktssorbet

Vi gjorde så fräsch sorbet med massa härlig passionsfrukt i. Receptet fick jag från en vän som hade gjort den. Det är hur lätt som helst och smakar himmelskt, man behöver heller inte ha dåligt samvete då man äter sorbeten, det är ju skönt. Jag rekommenderar verkligen den här passionsfruktssorbeten.

Jag har haft lite mailkontakt med en underbar läsare, hon ville ha lite tips på mat. Jag kom på då att den här efterrätten skulle passa henne. Tack för ditt fina mail och lycka till med maten nu på söndag, och tack för att du följer min blogg. Jag är oerhört smickrad!

Du behöver (för 4 port)
2 burkar vaniljkesella
8 passionsfrukter
1 dl gelésocker
1 dl vatten
 
Gör så här
Koka socker och vatten, men ta bort kastrullen från värmen så fort det kokat upp. Rör på så att sockret löser sig i vattnet. Skeda ur innehållet ur passionsfrukterna och tillsätt till sockerlagen. Sila vätskan så att passionskärnorna stannar i silen.

Då sockerlagen är ljummen tillsätter du kesellan och blandar runt. Häll i större form eller i mindre portionsformar. In i frysen sådär 2 timmar (eller över natten).



Alla Hjärtans dag fika

Vi tjejer mysfikade med vår underbara Leontine idag. Kan inte med ord beskriva hur mycket vi tycker om Leontine!!!
God fika på Espresso House. Jag åt polkachokladboll och den var riktigt god. Ska nog testa att göra något i den här stilen, choklad och mint är en kanonkombination. Annie åt en Brownie med pecannötter, Oreokakor, marshmallows osv. Jag fick dock inte smaka något mer än en pecannöt så kan inte säga om den var god, men hon åt precis varenda smula så jag skulle tippa på att den var god.
Lyxbebben hade på sig sin VIP body från Café Opera. Den fick hon av min fina vän Rose-Marie. Vet inte om den fungerar i dörren till Café Opera, Magda har inte testat än. 
YEAAAH - Fikadags på stan, tusen gånger roligare än att sitta hemma och häcka med mamma.
Ouppfostrat barn, som har Pippi som största idol, på fik. Så här skulle Pippi göra berättade hon, och hon har säket rätt...



svampröra, rostad vitlök och skinka...

...på tunna skivor av rostad baguette. Ett tips på förrätt eller lite snacksaktigt idag på Alla Hjärtans Dag kanske? Det här går snabbt att göra och känns lyxigt gott i all sin enkelhet.Jag smakade dessa på Arlas Årets Kock 2012 eventet och de var så goda att jag genast ville testa att göra dem själv, och det var verkligen inte svårt.


Du behöver
75 g svamp (jag använder alltid ICAs frysta påse med blandsvamp)
1 dl Arlas gourmet creme fraiche rostad vitlök & timjan
50 g lufttorkad skinka eller annan skinka
färsk timjan (att toppa med)
surdegsbaguette
salt, smör

Gör så här
Börja med att skiva tunna skivor av surdegsbaguetten. Rosta dem i brödrost eller ugnen på grillfunktionen.

Hacka svampen och stek i lite smör. Mixa fint, låt svalna och blanda med creme fraichen. Dela skinkan och lägg på lite skinka och en klick av röran på varje baguetteskiva. Toppa med färsk timjan.

Passar med en skål oliver. Ett tips är att köpa helt vanliga oliver på burk och hälla på lite tapas spice mix pulver och ringla över lite god olivolja. Pulvret är hur drygt som helst och kan användas även till annat som t ex ost. Gör vilka tråkiga oliver som helst spännande! En del sting i dem också.




Nu är det dags för er att vinna!

Här kommer äntligen en tävling för er! Genom att svara på 5 snabba frågor kan ni vinna checkar á 100 kr från Svensk Fågel att köpa kycklingprodukter för. Det är ett roligt test dessutom med intressanta frågor och tar inte mer än sådär 3 minuter, det kan väl en smaskig kycklingmiddag vara värd!


LYCKA TILL!!



Sensuella desserter till alla ♥ ♥ ♥ dag

Här lite tips på romantiska desserter till Alla Hjärtans Dag. Flera av dem kan förberedas en dag i förväg så man inte behöver stå och fixa utan kan ha allting klart. Mousse au chocholat på vit choklad med björnbär är väldigt lätt att göra, smakar himmelskt och ser fantastiskt ut. Se HÄR.

Naturligtvis chokladfondant och pannacotta! Se HÄR.
En till chokladfondant, se HÄR.
Varm Brietårta med färska fikon, mmmmmmmm...Se HÄR.
Hallon- och blåbärscobbler, maybe baby? Se HÄR.
Eller varför inte mitt bidrag till Vaniljimportens tävling, Créme Brulée på vit choklad med vaniljinsvept blodapelsin? Se HÄR. Önskar er en undebar Alla Hjärtans Dag!



Bajstårta och kissaft i repris

 
Annie fyllde hela 4 år idag! Det firades med Bajstårta och kissaft och paket i sängen. Hon hade bett och bönat om bajstårtan och kissaften som hon fick förra året på sin födelsedag. Det verkar ha blivit tradition för henne. Det lustiga är att den är riktigt god dessutom. Om ni vill göra den så finns receptet HÄR.
Hon hade en underbar dag med spännande presenter, pulkaåkning och så fick hon välja mat, det fick alltid jag, och det är en sån mysig tradition. Annie valde pannkakor till huvudrätt och chokladpudding till efterrrätt.
 
Hennes kalas är om en vecka och då vill hon ha ett Hello Kitty kalas. Det är meningen att jag ska baka en Hello Kitty tårta och jag bävar redan. Jag har införskaffat sockerpasta osv. Jag har förvarnat henne om att det kanske inte blir en så lyckad Hello Kitty tårta. Hon sa då att om det inte blir bra kan hon ta en svart spöktårta istället, eller en dinosaurie med röd tunga, eller så kan jag göra en Snövittårta, så ni ser, alternativen är inte direkt lättare, så det är bara att ta tjuren vid hornen och fixa den där Hello Kitty tårtan. HUALIGEN!!!



Créme Brulée på vit choklad med vaniljinsvept blodapelsin


 
Créme Brulée på vit choklad med vaniljinsvept blodapelsin är mitt bidrag till vaniljimportens tävlingom det bästa receptet med vanilj. Hoppas ni gillar det!!! Alla som har nominerat någon blogg i tävlingen kommer få ett mail med länk till alla bidrag så ni kan rösta på det bidrag ni tycker bäst om, så rösta på!
 

 
Cremé bruléen smälter i munnen och passar perfekt med filéeade blodapelsiner med massa vanilj i ugn. Perfekt kombination. Créme Bruléen kan du också göra helt klar dagen innan - förutom att bränna på ytan
 
Du behöver
 
Créme Brulée
5 äggulor
475 ml vispgrädde
3/4 dl socker
100 g vit choklad
liten nypa salt

Blodapelsin med vanilj i ugn
3 blodapelsiner
2 msk farinsocker - alternativt råsocker eller muscovadosocker
25 g smör
1 vaniljstång
 
Gör så här
 
Créme Brulée
Sätt ugnen på 150 C

Ta de ugnsfasta portionsformarna och placera dem i en djupare ugnsfast form. Den ska vara så pass djup att du kan hälla vatten upp till halva portionsformarna.

Vispa äggulor, socker och salt vitt och luftigt. Värm grädden i kastrull, dra kastrullen från värmen och rör ner vit choklad i mindre bitar. Rör tills chokladen är smält och ssmeten jämn. Rör försiktigt ner chokladsmeten i äggsmeten och rör den slät.

Häll smeten i portionsformarna genom en sil. Häll nu på kokhett vatten, jag brukar värma i vattenkokaren och sen hälla,  i den större formen där portionsformarna står så vattnet når ungefär hälften av formarna. In i ugnen sådär 30 minuter drygt. Låt svalna och ställ i kylen.



Då du ska göra ytan knäckig tar du 1 tsk socker och strör över. Sen använder du brännare eller grillfunktionen i ugnen för att karamellisera. Det här kan du även göra någar timmar innan servering om du vill.

Vaniljinsvept blodapelsin
 
Sätt ugnen på 185 C
Börja med att skära ut filéer av blodapelsinerna. Lägg över i en ugsnfast form. Strö över farinsocker. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och fördela över filéerna. Lägg över den urskrapade vaniljstången. Hyvla över smöret.

In i ugnen i ca 8 minuter
Tadaaa klart!!!
Smäääälter i munnen!
 
 



Créme Brulée på vit choklad med vaniljinsvept blodapelsin


 
Créme Brulée på vit choklad med vaniljinsvept blodapelsin är mitt bidrag till vaniljimportens tävling om det bästa receptet med vanilj. Hoppas ni gillar det!!! Alla som har nominerat någon blogg i tävlingen kommer få ett mail med länk till alla bidrag så ni kan rösta på det bidrag ni tycker bäst om, så rösta på!
 

 
Cremé bruléen smälter i munnen och passar perfekt med filéeade blodapelsiner med massa vanilj i ugn. Perfekt kombination. Créme Bruléen kan du också göra helt klar dagen innan - förutom att bränna på ytan
 
Du behöver
 
Créme Brulée
5 äggulor
475 ml vispgrädde
3/4 dl socker
100 g vit choklad
liten nypa salt
 
Blodapelsin med vanilj i ugn
3 blodapelsiner
2 msk farinsocker - alternativt råsocker eller muscovadosocker
25 g smör
1 vaniljstång
 
Gör så här
 
Créme Brulée
Sätt ugnen på 150 C
 
Ta de ugnsfasta portionsformarna och placera dem i en djupare ugnsfast form. Den ska vara så pass djup att du kan hälla vatten upp till halva portionsformarna.
 
Vispa äggulor, socker och salt vitt och luftigt. Värm grädden i kastrull, dra kastrullen från värmen och rör ner vit choklad i mindre bitar. Rör tills chokladen är smält och ssmeten jämn. Rör försiktigt ner chokladsmeten i äggsmeten och rör den slät.
 
Häll smeten i portionsformarna genom en sil. Häll nu på kokhett vatten, jag brukar värma i vattenkokaren och sen hälla,  i den större formen där portionsformarna står så vattnet når ungefär hälften av formarna. In i ugnen sådär 30 minuter drygt. Låt svalna och ställ i kylen.
 
Då du ska göra ytan knäckig tar du 1 tsk socker och strör över. Sen använder du brännare eller grillfunktionen i ugnen för att karamellisera. Det här kan du även göra någar timmar innan servering om du vill.
 
Vaniljinsvept blodapelsin
 
Sätt ugnen på 185 C
Börja med att skära ut filéer av blodapelsinerna. Lägg över i en ugsnfast form. Strö över farinsocker. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och fördela över filéerna. Lägg över den urskrapade vaniljstången. Hyvla över smöret.
 
In i ugnen i ca 8 minuter
Tadaaa klart!!!
Smäääälter i munnen!
 




Om ni vill svulla lite ikväll...

 
Så rekommenderar vi tacosgratäng. Riktigt svullargod mat! Vi åt oss proppmätta iallafall. Så enkelt också och ett alternativ till tacos.


Du behöver
1 påse nachos chips
400 g köttfärs
1 påse tacoskrydda
1 liten burk majs
1 paprika (valfri färg)
2 tomater
lite gräddfil
Massa ost
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
Stek köttfärsen och tillsätt kryddor enligt instruktion på påsen.
Häll Nachoschipsen i ugnsfast form. Fördela köttfärsen över. Låt majsen rinna av och strö över. Hacka paprikan i mindre bitar och strö över. Dela tomaterna på mitten och gröp ur kärnorna, hacka sedan tomaterna och strö över. Klicka ut gräddfilsklickar. Ös på en hel del riven ost. In i ugnen så att osten smälter, sådär 10-15 minuter.
Servera gäran med guacamole och salsa!!
Mums Mums Mums!!!!



Lammfärsbiffar och potatispuré med smak av rostad vitlök

Vi hade vår bästa Leontine på middag. Underbarare människa får man leta efter med lykta! Jag gjorde ett recept som jag fick på Årets Kock 2012. Det är Tomas Diederichsen som tagit fram både recept och årets creme fraiche med rostad vitlök och timjan i. Jag älskar rostad vitlöksmaken och har ofta med vitlök då jag rostar grönsaker. Nu finns den på burk och smakar verkligen massa rostad vitlök. Rostad vitlök har varit på G länge som jag förstod det på Årets Kock eventet, men det har inte riktigt lyckats förrän nu. Jag tyckte det var kanon att helt enkelt blanda ner en burk i den pressade potatisen.

Du behöver
Biffar
600 g lammfärs
100 g fint tärnad feta
1 tsk salt
1 krm svartpeppar¨
1 ägg
1 vitlöksklyfta
½ dl persilja
smör, olja
Mos
800 g mjölig potatis
1 burk creme fraiche med rostad vitlök och timjan
salt, peppar
Morötter eller rödbetor

Gör så här
Sätt ugnen på 200 C. Skala morötterna och skär i avlånga stavar. Lägg i ugnsfast form och in i ugnen medan du fixar det andra (sådär 20-30 min)
Mos
Skala potatis och koka mjuk. Häll bort vattnet och mosa/pressa/stöt potatisen. Blanda ner creme fraiche burken och vispa det hela luftigt.
Biffar
Blanda färs, salt, peppar, feta, ägg, pressad vitlök, hackad persilja. Forma till biffar (bäst med våta händer!). Stek i blandning av smör och t ex rapsolja några minuter på varje sida. Red av skyn med lite grädde, soja och ev fond till en sås.
Annie tycker så mycket om Leontine och ville aldrig att hon skulle gå hem. Maten gick åt! Leontine säger att hon inte kan laga mat och berättade, som bevis, att hon häromdagen hade ätit majskolv och stuvad spenat till middag. Tyckte inte det lät såååå tokigt, men lite roligt.



chokladfondant, vaniljpannacotta och hallon till alla hjärtans ♥ dag!

Nu har jag äntligen fått Filip Fasténs recept på chokladfondant!! Jag terroriserade honom med mess (han ångrar nog att han gett mig sitt nummer) tills jag fick det och receptet på den handgjorda raviolin med underbar fyllning. Om ett tag, när han minst anar det, ska jag ta en omgång till med mess för att få kycklingreceptet till för det var fantastiskt!

Nu är det ju så att Alla Hjärtans Dag kommer upp. Jag hade två turturduvor på besök: min bror med flickvän. Så då gjorde jag en romantisk dessert som jag testade på dem. Det blev en desserttallrik att dela på med chokladfondant i hjärtform, vaniljpannacotta i hjärtform och härliga hallon med hackade pistagenötter, och såklart en klick vaniljglass. Man äter den givetvis tillsammans! Allt kan förberedas dessutom!

Du behöver
 
Chokladfondant
120 g choklad (72%)
120 g smör
4 ägg
160 g socker
70 g mjöl
4 g bakpulver

Vaniljpannacotta
4 dl grädde
1 dl gelésocker
1 vaniljstång
 
Hallon
100 g frysta hallon
1 dl sockerlag
(3 cl brandy)

Gör så här
 
Chokladfondant

Sätt ugnen på 180 grader

Smält smöret. Smält chokladen i ett vattenbad. Blanda socker och ägg. Blanda smör och choklad med varandra. (Smöret ska vara fingervarmt). Blanda chokladmixen med äggmixen. Blanda mjöl och bakpulver och sikta över smeten. Använd en slickepott för att blanda. (Hit kan du förbereda dagen innan och t ex hälla i spritspåse och förvara i kylen)

Smöra små ugnsformar. Häll i smeten och baka dem i ca 12 minuter. När de börjar bukta högst upp då är de klara!

Tips: riv ner 5 kaffebönor i smeten för lite extra smak


Pannacotta

Blanda grädde med gelésocker i kastrull. Skrapa ur en vaniljstång och tillsätt vaniljfröna till gräddblandningen. Koka upp och låt koka ½ minut. Dra från spisen och häll upp i portionsformar. Låt stelna i kylen.

Hallon

Värm upp sockerlagen och vänd ner hallon, dra av från värmen (och vispa ner brandyn), låt svalna.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

 



Della massaia - pasta med det bästa bästa

Jag har varit lite seg med inlägg. Jag har nämligen varit helt själv med barnen i flera dagar och den ena av dem är uppe vid 3, sen  5 och har vid 6 snåret väckt den andra, och full rulle hela dan. Dessutom har jag jagat efter katterna som hela denna helg varit galna för att de inte fått gå ut, de har tagit varje tillfälle till gläntad dörr till att springa ut. Det är för kallt för till och med utekatter att vara på vift nu. Suttit och mjaaaaaauuuuuat sönder mina öron har de också. De förstår verkligen inte sitt bästa dessa två, och har inte uppskattat min omtanke för fem öre.

Hur som, så sov min bror och flickvän här och jag fick en massa hjälp med barnen, underbart!! Till lunch gjorde jag pasta della massaia till dem. Det är lätt och läckert!! Massa vitlök, kyckling, parmesan, färsk basilika osv.

Du behöver
1 paket pasta
3-4 kycklingbröstfiléer
4 vitlöksklyftor
1-2 dl vitt vin
1 burk krossade tomter
2 tomater
1 kruka färsk basilika
150 g färsk spenat (förväll den innan du använder den), eller djupfryst (som du tinat och kramat ur vattnet på)
1-2 dl parmesan
Mascarponeost
Olivolja, salt, svartpeppar

Gör så här
Skär kycklingen i rätt små tärningar. Stek i några matskedar olivolja. Sätt under tiden på pastan. Tillsätt hackad vitlök, basilika och spenat. Dela tomaten och ta ur kärnorna så det bara är det sk skalet kvar, hacka i mindre bitar och tillsätt. Häll i vin och krossade tomater och låt småputtra någon minut. Blanda ner den rivna parmesanen. Värm upp. Antingen blandar du ner pastan här eller så lägger du upp pastan och röran ovanpå. Toppa med en stor klick mascarpone!
Ps. Till efterrätt blev det chokladfondant, vaniljpannacotta och hallon. Men det tar vi imorgon:-)



Om ni är sugna på brunch

...och bor (eller hälsar på) i Stockholm, så rekommenderar jag verkligen brunch på Berns Asiatiska. Ni måste förstås tycka om asiatisk mat också. Det är en asiatisk brunchbuffé med massor av läckra dumplings, asiatiska sallader  och röror, sushi, ostron, soppor, kött, vårrullar. Så otroligt otroligt gott! Jag tog om oändligt många gånger. Den är väldigt populär så se till att boka innan bara!!! (Jag bokade via nätet, från deras sida)
Vi var där i söndags, dan efter lyxmiddagen med Filip Fastén. Så det blev verkligen en riktig lyxätarhelg. Det var jag och två av mina absolut närmsta vänner. Vi tre gör så att när någon av oss fyller år så bjuder vi ut födelsedagsbarnet på mat istället för att ge present. Vi fyller precis perfekt utspritt över året dessutom: januari, juni och augusti. Även om det ibland går väldigt lång tid mellan det att vi ses så har vi dessa tre hållpunkter då vi kan chit chatta om allt och uppdatera (även om det just denna gången är så att jag träffat dessa två i stort sett varje vecka under den senaste tiden)
Lilla Molly fick följa på brunchen. Erika har två döttrar precis samma ålder som mina och Lottas adopterade dotter kommer till Sverige närmre sommaren! Så de kanske kan ha sina egna tjejträffar i framtiden:-)
Makalöst läckert dessertbord!
Här gick det inte att tänka på vikten inte!
Men sötbordet är internationellt och helt underbart, finns allt: fudge, småkakor, cheescake, chokladmousse, pannacotta, det var bara för bra! Jag åt och åt och åt! Det var förra helgen det, sen har jag varit mätt hela veckan, men det var det värt!



Potatispuré - Smaktest 2

Så här arg och frustrerad var hon verkligen över att hon inte fick mer potatispuré...Jag tyckte den smakade mest tapetklister jag...(Annie tyckte konstigt nog också om den)

Så då var det dags för smaktest 2. Morotspuréen som jag gjorde gick verkligen hem efter första skeptiska tuggan. Men Annie tyckte inte det var gott - men hon var ju inte målgruppen;-). Nu blev det potatis, ekologisk sådan. Precis som Sofie på mumsfillibaba skrev som kommentar så MÅSTE man inte ha en sån maskin som jag har som självständigt ångar och mixar maten. Jag gjorde nästan all mat till Annie också och då hade jag ingen maskin, använde stavmixern eller vanliga mixern - funkade perfekt. Det är så otroligt enkelt att göra barnmat och roligt dessutom.
Jag använder ekologiska produkter så långt det bara går då jag gör barnmat. Det blir ändå tusen gånger billigare om du gör din egen barnmat jämfört med om du köper den.

Det första smaktestet jag gav henne var som sagt morot och det andra nu är potatis, rätt standard. Som min gulliga och bästa bästa BVC sköterska säger så ska man vänta lite med fruktpuréerna eftersom de normalt ÄLSKAR dem. Bättre att visa dem de matiga alternativen först så de lär sig tycka om dem för äpplepuré osv brukar inte vara svårt att få i dem. Ger man dem fruktpuréer först så kan det däremot vara svårt att få dem tycka om potatis osv.  Så jag avvaktar lite med fruktpuréerna till Magda har fått smaka på maten först: mat först, sen efterrrätt;-)

Jag kommer fortsätta skriva om vad jag gör för barnmat. Ni som varit där för länge sedan eller inte kommit dit eller något annat, det är bara att hoppa inlägget, till er kommer det annat såklart! Jag har skapat en ny kategori för baby som finns i kolumnen till höger, där hittar man allt som har med bebisen att göra. 

Ps. Jag rekommenderar att blanda ut puréen i början med lite bröstmjölk eller ersättning, så de känner igen smaken lite.

Du behöver
3 potatisar (gärna ekologiska)
1 tesked olja
lite bröstmjölk/ersättning/kokvatten (att spä ut med till lagom konsistens)

Gör så här
Om du använder en sån maskin som jag har så är det bara viktigt att skära i små bitar, ångkoka, vänd, tillsätt olja och mixa. Då puréen är klar så spär du till lagom konsistens med bröstmjölk/ersättning

Om du har mixer så kokar du potatisen mjuk, lägg i bunke eller mixer tillsammans med oljan och bröstmjölk/ersättning/kokvatten (om du använder en sån maskin som jag har så tillkommer ångan till potatisen under processen). Mixa slätt!
Häll upp i isfackbehållare så har du perfekta småportionsbitar. Då de fryst till brukar jag lägga över dem i plastpåse. Lätt att ta ut en isbit i taget från påsen.



Jag gick till final!!!!


JA, TACK VARE ER så gick jag till final i Vaniljimportens tävling där man ska bidra med sitt bästa vaniljrecept. Jag var en av åtta bloggar som fick flest nomineringar. Tusen miljoners tack för stödet! Det betyder mycket mycket mer än något annat faktiskt. Ni kan inte ana vad glad man blir för varje person som i kommentarsfältet skriver att de nominerat mig och matstugan, eller de som inte har skrivit något men uppenbarligen tagit sig tid till att nominera mig.

Vad händer nu? Jo, jag ska mellan 6 och 12 februari lägga in ett inlägg på min blogg som är mitt vaniljrecept i tävlingen, sen kommer alla som nominerat bloggar få ett mail att de nu kan rösta på det receptet de tycker verkar bäst. Sen avgörs vinnaren, så nu kör vi!!! Jag har två vaniljrecept som jag står och velar mellan....SVÅRT!!

Ps. Alexandra från Kärlek på tallrik - Tack för din röst också, har inte glömt den söta du;-)




Shepherd's pie - pubmat och hemmamat




Hade en dagiskompis till Annie med mamma och lillebror på besök häromdagen. Gjorde då Shepherd's pie. Jag gjorde den kvällen innan så var det bara att ställa in i ugnen och värma då de kom, riktigt bra och gott!!

Ps. Ni som inte vet så är Shepherd's Pie riktigt engelsk husmankost. Du kan beställa Shepherd's pie på vilken pub som helst i England.


Du behöver
Köttfärs
400g köttfärs
1 morot
2 dl frysta ärtor
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 buljonggrej
1 dl vatten
1 tsk lökpulver
1 tsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
2 krm svartpeppar
smör, salt

Potatismos
800-850 g potatis
1½ dl mjölk
1 tsk lökpulver
2 äggulor
smör, salt, svartpeppar




Gör så här

Sätt ugnen på 250 C

Börja med moset. Skala potatisarna och dela på mitten. Koka tills de är mjuka.

Sätt under tiden igång med köttfärsen. Stek köttfärsen i smör i en gryta. Tärna moroten i små tärningar. Tillsätt morotstärningarna, krossade tomater, tomatpuré, buljonggrej, pressad vitlök, vatten och alla kryddor. Låt småputtra ca 7 minuter. Häll i de frysta ärtorna.Se om det behöver saltas något mer. Låt grytan stå kvar på eftervärmen på plattan. 

Fortsätt med moset. Mosa potatisarna och blanda ner smör, mjölk och kryddor och sist äggulan. 
Häll köttfärsen i smord ugnsfast form (eller ha kvar i grytan som jag hade, dvs om den inte har några plasthandtag som smälter i ugnen). Bred över moset.

Gratinera i ugnen i ungefär 15 minuter tills det hela fått färg (längre om du förberett den dagen innan, helt enkelt tills den är varm och lite fint brun på moset).

 




Lite Behind the scenes foton


Så här kan det alltså se ut då Filip Fastén gästspelar. Svensk fågel anordnade tävlingen om Det Bästa Vita Julbordet. De ville dokumentera händelsen och därför var Rikard med. På sikt kommer det publiceras, jag återkommer om det. Han tog miljoner bilder under dagen.



Här var vi alla rätt oroliga att han skulle dratta i golvet. Barstolarna är inte stilla utan snurrstolar. Dyr, fin kamera i golvet hade inte heller varit roligt, men det verkade som han var van att balansera så här.



Det här ville jag visa bara för att ni skulle se hur ordningsam Filip är! Allt uppställt snyggt och fint rakt igenom sessionen. Han diskade allteftersom, ställde in i diskmaskinen och hade superkoll på var allt var. Beundransvärt, tyvärr inte riktigt som mig under matlagningsstunderna. Han var också så grymt förberedd. Där har jag lite att lära minsann.






    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin