Myrdosorna

Kanelbullekaka


2,5 dl socker
2 ägg
3 dl gräddfil
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
Smör och ströbröd till formen
Fyllning
1 dl socker
3 msk malen kanel
2 msk smör
Sätt ugnen på 175 grader.
Kusmi Tea BB Detox - Skönhetste

Nya tag


Brännhet karré


God Morgon från Pippitältet

Myrinvasion

Leahs Härliga Nicke Nyfiken Kalas




Mannagrynsgröt med sockerfri sylt och städdag

Memorera favoritvinerna



Honey combs och Pom poms

Grilla med Niklas Ekstedt




Superhett helgtips


Lattjo Lajban helgen

Våga fråga - få en bonde på köpet





Ratatouille med kaffe och anchochilimarinerat halvspjut



1-2 squash
1 aubergine
2 paprikor
2 vitlöksklyftor
1-2 lökar
4 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
400 g krossade tomater
1 kruka färsk timjan eller rosmarin (eller 50/50)
salt, nymalen svartpeppar
Till mig själv från me&i

Vit choklad mousse med citrus och kardemumma

Glassmaskinen är redo för varmt väder


Till barnen från me&i blev det dessa plagg

Barnen har flyttat hemifrån


I väntans tider

Lammracks med pistaschcrust och bästa bönkrämen

- 2 lammracks (à ca 500 g)
- 2 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2 rosmarinkvistar
- 1 tsk salt
- 2 krm peppar
- 1 påse färsk spenat (à 200 g)
- 2 msk olivolja
- 1 msk smör
- 100 g pistagenötter (osaltade och utan skal)
- 1/2 kruka persilja
- 1/2 kruka koriander
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 tsk chiliflakes (red hot chili pepper)
- 1 1/4 dl olivolja
- 2 tsk färskpressad citronjuice
- 1/2 tsk salt
- 1 dl vitt vin
- 1 msk konc kalvfond
- 3 dl vatten
- 1-2 msk majsstärkelse (Maizena)
- 1 msk färskpressad citronjuice
- 1 msk smör
- salt


Vidunderligt god bönkräm

- 4 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 3/4 dl olivolja
- 1 burk vita bönor (à 400 g)
- 2 msk färskost (philadelphiatyp)
- 2 msk färskpressad citronjuice
- 1 tsk flytande honung
- 1/2 tsk salt
Crocs, Reima och Haga Choklad i en härlig blandning




Pastasallad med pesto


Blåbär och blåbär?

Linssoppa

Jag frågade er igår om ni kunde gissa vad det blev till lunch igår. Det var linssoppa i mixern. Jag älskar verkligen linssoppa - en massa nyttigheter rakt in i kroppen. Bra lunch att ha med sig till jobbet också. Den är perfekt att frysa in så bara att ta ut en låda ur frysen på morgonen och ta med till jobbet.
För 4 pers
2 dl röda linser
1 röd lök
1 skalad morot
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 liter grönsaksbuljong
1-2 tsk curry
Lite smör/olivolja
Salt & peppar
Gör så här
Hacka lök, vitlök, morot och paprika. Jag brukar göra rätt stora bitar. Fräs med linser på svag värme i olja/smör. Det ska dock inte brynas. Pudra på curryn.
Häll på buljong och låt soppan småputtra i drygt 30 minuter.
Jag häller sedan över allt i stora mixern och kör (lyft lite på locket emellanåt så att värmen får pysa ut). Man kan också använda stavmixern direkt i kastrullen såklart. Den ska vara helt slät. Smaka av med salt och peppar. Soppan blir rätt tjock så jag spär ut med lite vatten så det blir soppkonsistens.
Käraste Rose-Marie...

me&i party



Världens bästa underbaraste finaste dotter


Safirblå och lakrits


Dagens lunch

Världens sötaste Mini Rondini modell

En helg med sol och grill kanske och några snödroppar?

Lakritste x 4


Summerbird Grand Cru Passion



Pumpernickel med sojamajonästoppad salmalax

1 tsk dijonsenap
2 tsk rödvinsvinäger
2 dl rapsolja
1 msk japansk soja
Se till att alla ingredienser är rumsvarma. Blanda äggula, senap och vinäger. Vispa försiktigt i matoljan, lite i taget. Smaka av med soja.

Intention: Köpa fredagsfika till kollegor

Din Matkasse



Härlig kväll med sojamajonäs, tellicherry och lakrits





Världens Bästa Extra Virgin Olivolja?

Styrelsemöte med glutenfri guldkant

Absolut sötaste cup cake kitet


Vegatariska Tacorullar med guacamole

Jag bara måste dela med mig av ett sista recept från Middagsfrids Barnkasse som blev en helgmysmiddag: Vegetariska Tacorullar med guacamole. Eloge till Middagsfrid för deras fantastiska barnkassar! En barnkasse innehåller ingredienser för 4 stora måltider där alla blir mer än mätta och det blir mat över till matlåda till jobbet också. Kassen innehöll 1 fiskrätt, 1 vegetarisk, 1 kötträtt och en 1 kycklingrätt. Alla måltider hade en massa grönsaker och sallad inriktat på det barn tycker om. Många varor var ekologiska eller organiska och den färdiga guacamolen var utan tillsatser. Kassen var noga genomtänkt även på det sättet att det inte var något spill på varorna. Allt gick åt. Skulle man använda ½ paprika, eller ½ påse ost så användes resten i en annan rätt. Miljötänk!
Tack Middagsfrid för att vi fick äran att testa Barnkassen - Jag, Magda och Annie rekommenderar den varmt.
INGREDIENSER
½ msk chilipulver
½ msk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar (hoppade den för att det inte skulle bli för starkt för barnen)
100 g rödlök, 1-2 st
1 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 påse quornfärs, 300 g
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater, 210 g
8 tortillabröd
½ påse riven ost, 75 g
1 tråg salladsmix, 70 g
1 ask körsbärstomater, 250 g
1 orange paprika
1 fp guacamole, 227 g
Gör så här
Sätt ugnen på 250°
Tacokrydda
Blanda ½ msk chilipulver, ½ msk paprikapulver, 1 tsk
salt, 1 tsk spiskummin och 1 krm cayennepeppar i en liten skål.
Fyllning
Hacka 100 g rödlök (1-2 st). Smält 1 msk smör i en stekpanna, pressa
i 2 vitlöksklyftor och tillsätt löken. Fräs på medelhög värme i 3 min.
Tillsätt 1 påse tinad quornfärs (300 g), tacokryddan, 2 msk tomatpuré
och 1 burk krossade tomater (210 g). Puttra på medelvärme i 3 min
under omrörning.
Rullar
Fördela quornfärsröran i mitten av 8 tortillabröd. Rulla ihop och lägg
tacorullarna i en ugnsform med skarven nedåt. Strö över ½ påse riven
ost (75 g) och gratinera högt upp i ugnen i ca 7 min.
Sallad
Skölj 1 tråg salladsmix (70 g). Halvera 1 ask körsbärstomater (250 g) och tärna 1 orange paprika. Blanda salladen med tomaterna och paprikan i en skål.
Ta fram 1 fp guacamole (227 g). Servera tacorullarna med salladen
och guacamolen.
Om ni är sugna på att få hem Middagsfrids Barnkasse (745 kr/lev) så får ni just nu två lyxiga Fiskars Muminsaxar i välkomstpresent (värde 300 kr) om ni skriver i "MATSTUGAN" som kampanjkod. Gäller t.o.m. 30/4 -13 vid start av prenumeration utan bindningstid. Beställ på www.middagsfrid.se
Få en bonde på köpet

Minsta Bakboken - Releasekalas


Söt kyckling med glada grönsaker

Du behöver
3 msk kinesisk soja
1½ msk flytande honung
1½ msk vitvinsvinäger
1½ tsk ingefära
4 portioner ris
1 burk sesamfrön
100 g morötter, 1-2 st
1 bit vitkål, ca 400 g
1 röd paprika
½ tråg sockerärtor, 75 g
ca 600 g kycklinglårfilé
3 msk potatismjöl
2 msk neutral olja
Gör så här
Sås
Blanda 3 msk kinesisk soja, 1½ msk flytande honung, 1½ msk
vitvinsvinäger, 1½ tsk ingefära och ¾ dl vatten i en liten skål.
Koka valfritt ris till 4 personer.
Hetta upp en torr stekpanna och rosta 1 burk sesamfrön på hög värme
i 3 min under omrörning. Lägg de rostade fröna i en liten bunke.
Skala och skär 100 g morötter (1-2 st) i smala stavar (som tändstickor).
Strimla 1 bit vitkål (ca 400 g) och 1 röd paprika. Halvera ½ tråg
sockerärtor (75 g) på längden.
Skär ca 600 g kycklinglårfilé i 1 cm breda strimlor. Strö över 3 msk
potatismjöl, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Hetta upp 1 msk
neutral olja i stekpannan och stek kycklingen på hög värme i 6 min.
Lägg åt sidan på en tallrik.
Hetta upp ytterligare 1 msk neutral olja i pannan och fräs grönsakerna
i två omgångar på hög värme i 2 min/omgång.
Servera kycklingen med de frästa grönsakerna, riset och såsen. Toppa
med de rostade sesamfröna.
Om ni är sugna på att få hem Middagsfrids Barnkasse (745 kr/lev) så får ni just nu två lyxiga Fiskars Muminsaxar i välkomstpresent (värde 300 kr) om ni skriver i "MATSTUGAN" som kampanjkod. Gäller t.o.m. 30/4 -13 vid start av prenumeration utan bindningstid. Beställ på www.middagsfrid.se
Bodylicious



Smakrik Saffransquinoa


Det kommer bli en fin vecka

Kärleksfrikadeller i tomatsås

INGREDIENSER:
1 påse persiljerötter, 300 g
1 flaska passerade tomater, 700 ml
1 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
1½ msk + 1½ tsk oregano
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
1 tsk vitvinsvinäger
500 g blandfärs
4 portioner pasta
½ tråg sockerärtor, 75 g
½ påse riven ost, 75 g

Gör så här
Skala och grovriv 1 påse persiljerötter (300 g). Lägg persiljerötterna
i en gryta och tillsätt 1 flaska passerade tomater (700 ml), 1 dl visp-
grädde, 2 pressade vitlöksklyftor, 1½ msk oregano, 2 msk tomatpuré,
1 tsk socker, 1 tsk salt, 1 tsk vitvinsvinäger och 2 krm svartpeppar.
Låt såsen puttra under tiden som du gör frikadellerna, ca 10 min.
Koka upp 3 liter vatten med 1 msk salt i en stor kastrull (till pastan).
Blanda 500 g blandfärs, 1½ tsk oregano, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar i en stor bunke. Forma färssmeten till 24 frikadeller med blöta händer.Tillsätt frikadellerna i grytan med tomatsås och låt puttra på medel-
värme under lock i ca 12 min.
Koka valfri pasta till 4 personer.
Servera frikadellerna i såsen med pastan och ½ tråg sockerärtor (75 g). Toppa med ½ påse riven ost (75 g).
Vinn Biljetter till Astrid Lindgrens värld

Cinnamon Bun i stort format på väggen




Min stora hemliga talang

Testing Testing...Chips och Loka

Att göra Marängsmörkräm

3 dl strösocker
Saft av 1 citron
350 - 400 g mjukt smör (jag hade 400 g)
Biskvier med Chevre och hallon




Jessicas Fredagskalas



Helg...så skönt

Lakritscookies - sprängfyllda med choklad, söt och salt lakrits

Lilla mamman i vår familj



Lakritsdagen idag - dokumenterad med Sony Xperia Z




Maten är levererad


Bästa lakritsglassen - Skriv upp det!


Pizzadeg Special och enklare pizzadeg

Det där perfekt bakade brödet


Hur gör man det bästa brödet och den bästa pizzan?

Vad blir det för rätter i veckan?

Hälsobollar med hallon, nötter och frön

Currytorsk med äpple, minimajs och morot

Tack och lov för Middagsfrid

När man är 5 år och fullkomligt älskar Pippi




Vardagsmat, för alla dagar man vill att det ska gå snabbt och lätt







Hur förbereder man sina barn på det värsta?

Sås på rostade hasselnötter och grillad paprika



Det enkelt vackra...

En mannagrynsgröt som är extra allt

8 dl mjölk
1 1/4 dl mannagryn
1 nypa salt
2 små äpplen (riv grovt)
3-4 äggulor (ca 1 per person)
1 näve russin
Klick smör
Gör så här
Koka upp mjölken och rör ner grynen och nypan salt. Rör om hela tiden så grynen inte fastnar på botten. I med russinen. När gröten tjocknat lite så häller ni i äppelrivet. Då gröten är klar och du dragit den från plattan så lägger du i smörklicken och rör ned äggulorna. Jag brukar ha på massa kanel, och Annie tyckte i morse att hon skulle ha lingonsylt på. Smaksak!

Matstugan är Bloggkompis med MICKI


Snacksoliver

Helgens Plick Plock och Reflektioner om livet


SALMA lax med Gorgonzolasås och Potatispaj

Chokladmousse med limemarinerade hallon och chokladcrumble


Chokladmousse:
1 dl grädde (kokas)
60 g mjölkchoklad
60 g mörk choklad (jag använde Lindts bakchoklad 70%)
4 äggulor
1/4 dl socker
1/4 vatten
2 dl vispgrädde (vispas)
Limemarinerade hallon:
1 dl socker
1 dl vatten
1 st lime (rivet skal + saften)
2-3 dl frysta hallon
mynta (dekor)
Choklad crumble
½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ msk kakao
1 liten nypa salt
50 g smör (rumsvarmt)

Gör så här
Chokladmousse:
Börja med att vispa 2 dl grädde. Ställ in i kylen.
Hacka chokladen och lägg i bunke. Koka upp 1 dl grädde och häll den heta grädden över chokladen. Låt chokladen smälta och rör sedan runt med slickepott så det blir en jämn chokladig kräm.
Lägg äggulorna i en annan bunke. Koka ihop vattnet och sockret tills sockret har lösts upp och det har blivit en sockerlag. Vispa ner sockerlagen i äggulorna under kraftig vispning. Använd högsta hastigheten tills det har förvandlats till ett fast skum.
Rör ner choklakrämen i äggvispet och rör runt noga. Rör ner den vispade grädden från kylskåpet tills det har blivit en glansig mousse som är väl blandad. Fördela i severingsskålar. Blir inte ytan jämn så kan man banka glasen lite lät mot underlaget så jämnar ytan till sig. Ställ in i kylen, minst 1 timma.
Limemarinerade hallon:
Koka upp socker, vatten, limeskal och saft. Ta kastrullen från värmen. Lägg hallonen i marinaden 1 timma innan servering. Sila av. Men släng inte lagen!
Chokladcrumble:
Sätt ugnen på 180 C
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt det rumsvarma smöret i mindre bitar. Nyp ihop till smuldeg. Fördela på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna
Servera genom att lägga på hallon, hälla över lite lag och strössla över lite god crumble och några myntablad
Salma lax, gorgonzolasås, chokladmousse, stickade mössor och toppensällskap


Grattis älskade Nora

Snacksgurkor



Välkommen våren, färger och nya kläder

Nigellas burkar och tårtfat

Pulled BBQ Chicken





Fotografen och självlysande skelettet


Chokladig mousse på G

Manukahonung och ljunghonung

Jag är helt övertygad sedan länge om honungens kraft. Min morfar och mormor hade bin och jag fick hjälpa till med att slunga honungen och ge bina honungsvatten på vintern. Den där helt nyslungade honungen var magisk. Att lägga på honung på torra och spruckna läppar och hälar gav snabbt resultat.
Har precis läst en studie om Manukahonung och dess superkraft. Den har antibakteriella, antiinflammatoriska och antibiotiska egenskaper och används numera även på sjukhus. Det finns till och med studier som visar att Manukahonungen är mer kraftfull än antibiotika. Den kommer från Manukaträdet på Nya Zeeland och har där använts av urbefolkningen under flera århundranden. Den ska ha ett naturligt högt innehåll av MGO (metylglyoxal), vilket sägs stärka upp immunförsvaret och förebygga förkylningar och mag- och tarmproblem. De sägs även ha suveräna sårläkande egenskaper, hjälpa mot svampinfektioner och ge ett motstånd mot bakterier. Den svenska ljunghonungen är en honung som även den har superegenskaper. Läs artikeln på tidningen HÄLSA om honungens kraft.
Men, honungens kraft försvinner till stor del i koppen med varmt te. Honungen ska nämligen inte värmas upp till över 42 grader.
Har ni testat den? Vad tyckte ni? Någon som vet var man kan hitta Manukahonung till ett ok pris?
Grillspett i ugnen med egengjord tomatsås




Nya tekoppar

Junibacken




Vad åt ni på Påsk?







Rykande varma brödbullar och solmogna jordgubbar




Nattjästa brödbullar
