Baka Sophies Canelés - Här är receptet
Receptet är baserat på mellanstorleken av formarna. De som är på bild är de små, så gör du dem blir det minst dubbelt så många. Smeten påminner om pannkakssmet.
Canelés-recept från Bordeaux:
För ca 36 caneléer ”lunch” (mellanstorlek),
1 liter standardmjölk (3%)
2 ägg
4 äggulor
280g mjöl
475g socker
50g osaltat smör
10 cl mörk rom
2 msk vaniljextrakt
2 vaniljstänger
Dag 1 :
Koka upp mjölken, stäng av värmen och låt stå i 15 minuter. Tillsätt sedan smöret och vaniljstängerna delade i två på längden.
I en annan skål, vispa äggen och äggulorna med sockret, vaniljextraktet och rommen.
Ta upp vaniljstängerna ur mjölken. Skrapa ur vaniljstängerna med tummen och blanda fröerna i ägg och sockerblandningen. Lägg tillbaka de urskrapade vaniljstängerna i mjölken.
Värm upp mjölken igen tills den sjuder. Stäng av värmen och låt stå i 2 minuter. Häll sedan en liten del (ca en femtedel) av mjölken i ägg och sockerblandningen. Blanda väl. Tillsätt mjölet och blanda igen. Avsluta med att hälla i resten av mjölken. På så sätt undviker man klumpar.
Låt degen vila i 24 timmar.
Dag 2 :
Ta bort vaniljstängerna och vispa degen i 2 minuter för att blanda degen väl.
Häll degen i formarna och lämna 1 mm upp till kanten.
Värm ugnen till 250°C
Gräddningen av caneléerna görs i två steg. Ett första moment i hög värme för att de ska få sin krispiga, karamelliserade yta, sedan en svagare värme för att grädda de i mitten.
Placera formarna på en plåt och grädda i mitten av ugnen.
Grädda 7 minuter i 250°C.
Sänk sedan värmen till 190°C och grädda i ytterligare 20 minuter (kan variera lite beroende på ugn).
Vänta minst två timmar efter tillagningen med att avnjuta caneléerna, eftersom de fortfarande är kompakta när de är nybakade, de kommer att bli luftigare när de svalnar.
Bon appétit !