Senapsgriljerad skinka
Så där ja skinkan griljerad. I år blev det skinka på rapsgris. Jag har verkligen aldrig ätit en sån saftig skinka. Grisarna får rapsolja i fodret, vilket ger en bättre fettbalans med högre andel nyttiga fetter, som Omega 3. På naturlig väg blir då köttet saftigare, mörare och mer smakrikt. Så god julskinka! Rapsgrisskinkan blev faktiskt 'Svensk Mästare' på årets Chark-SM.
I år valde jag även att griljera utan ströbröd för att göra en glutenfri variant, men om du vill ha ströbröd så är det bara att strö över på slutet. Receptet på griljering med ströbröd kommer från ICA, blev så sugen på att testa då det var honung i, och det blev den godaste griljeringen någonsin, lätt smak av det söta mot det salta.
Senapsgriljering
1 färdigkokt skinka (runt 3 kg)
4 msk osötad senap
1 äggula
1 msk flytande honung
1 msk potatismjöl (eller majsstärkelse)
majsstärkelse (att strö över)
(1 dl ströbröd)
Kryddnejlikor (hela)
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C
Blanda ihop äggula, senap, honung och majsstärkelse/potatisstärkelse. Lägg skinkan på ett ugnssäkert fat. Torka av den ordentligt med hushållspapper. Sikta över majsstärkelse. Bred över griljeringsblandningen. Strö över ströbröd om du vill.
Griljera mitt i ugnen 10-15 minuter tills den har en fin gyllene yta. Låt kallna snabbt.
Kommentarer
Postat av: Madeleine
Oj vad gott med julskinka! Längtar tills vi lagar våran!
God jul!
Svar:
Linda /Matstugan
Postat av: Jessica
Guuud vad gott det ser ut! Jag har aldrig kommit mig för att göra skinka men funderar på det i år. Bakade knäckebröd och kände hur sugen jag blev på att äta knäckemacka med julskinka och senap:)
Svar:
Linda /Matstugan
Trackback