Messmörets dag och renskavsgryta med kantareller och messmör, vassego

Idag är det faktiskt messmörets dag! Messmör verkar vara laddat med åsikter, vissa tycker det är det godaste i världen, andra, att det är bland det värsta de vet. Själv, har jag alltid varit så fascinerad av messmör, gillar den där kolaaktiga lukten, men har svårt för smaken som pålägg på smörgås. Men jag älskar messmör i mat. Jag har en renskavsgryta där messmöret blir pricken över i:et, verkligen:
 
Du behöver
Renskavsgryta

500 g Renskav
1 lök
2 dl kantareller
3 dl grädde
1½ msk messmör
2 tsk soja
½ msk viltfond¨
6-8 enbär
smör, salt, peppar, persilja

Mos på mandelpotatis och västerbottenost
1 kg mandelpotatis
1½ dl västerbottenost (riven)
1-1½ dl mjölk (3%)
2 äggulor
2 msk smör
salt, peppar
Gör så här
Renskavsgryta
Stek lök, skav och kantareller i smör i stor gryta. I med grädde, soja, fond, messmör och mortlad/krossade enbär. Låt koka ihop sådär 10 minuter. Salta och peppra och i med mycket persilja. 

Mos på mandelpotatis och västerbottenost
Koka potatisen. Kom ihåg att mandelpotatis ska koka kortare tid än annan potatis. Pressa kokta potatisen. Smält smöret, i med mjölken och värm lite. Tillsätt smörmjölken varsamt till pressade potatisen. Rör ner äggulor. Salta, peppra. Vänd ner riven ost. 

Kommentarer
Postat av: Madeleine

Jag har faktiskt aldrig smakat messsmör, vet inte ens om det går att köpa på Åland.. Vad är vanligast att man har messsmör till?

2013-09-20 @ 08:09:15
URL: http://madeleinesrecept.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin