Crème Ninon med frasiga västerbottenstänger

Jag gjorde för första gången Crème Ninon. Har länge tänkt göra den, äntligen blev det av. Det är helt enkelt en lyxig variant av ärtsoppa och man blir glad bara av att titta, såväl som smaka på den. Då den är klar och du serverar den så skvätter du i lite champagne eller mousserande vin. Coolt och gott. Jag använder Prosecco. Sedan dricker du av det du använde till soppan. Perfekt! 
Du behöver (4 pers)
3 schalottenlökar
400 g frysta ärtor (sådär 6 dl)
6 dl grönsaks- eller hönsbuljong
½ dl torrt vin
2 dl vispgrädde
salt, peppar, olivolja
Champagne eller mousserande vin (jag använde prosecco)
 
Gör så här
Hacka schalottenlöken fint och fräs på i olivolja i en kastrull. Häll ner buljong, vin och ärtorna. Koka upp. låt det småputtra i några minuter. Mixa slätt med stavmixer eller i en mixer. salta och peppra efter smak. Vispa grädden lite lätt och rör ner försiktigt.Precis vid serveringen så häller du i lite mousserande i varje skål. 
 
Dekoration
Blanda lite creme fraiche med citronskal. Skär tunna strimlor av pepparrot. Lägg en klick med citron fracihe i varje skål. Toppa med lite finstrimlad pepparrot och eventuellet lite citronstrimlor. 
Frasiga västerbottenstänger ca 20-25 st
1 pkt smördeg (250g) Gärna färdiga plattor
1 dl västerbottenost (finriven) 
sesamfrön
1 ägg

Sätt ugnen på 200 C

Kavla ut smördegen så den blir rätt tunn. Strö över 1/3 av västerbottenosten på halva delen och vik över den andra delen. Kavla och vik så osten kavlas in. Upprepa proceduren tills all ost är inkavlad i degen. Kavla ut degen till en stor rektangel. Pensla rektangeln med ägg, strö över sesamfrön. Skär i smala remsor, ca 1cm breda. Låt dem vara som de är eller snurra dem lite. 

Sätt in i mitten av ugnen sådär 10 min tills de är fint gyllenbruna.

Kommentarer
Postat av: Katarina

Lyxigt och fräscht! Smördegsstänger är så goda! Kram och glad påsk!

2013-03-29 @ 10:49:02
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin