Helstekt Kalkon i ugn med Calvados och Äpplen

Till julbordet förra veckan gjorde jag en kalkon i ugn med en stuffing på Calvados och Äpplen. Tar några timmar i ugnen, men är verkligen lätt och i ugnen sköter den sig själv ju. Rekommenderas. Förutom att kalkon är gott som bara den så är kalkon vansinnigt nyttigt: Kalkon innehåller nämligen 20 av 22 viktiga näringsämnen som vi behöver få i oss varje dag. Det är rikt på vitamin D, dom flesta B vitaminerna och magnesium. Receptet hittade jag på Ingelsta Kalkons hemsida, har ändrat något. 
 
Jag tycker en termometer är bra att ha vid tillagningen. Mät i lårbenets veck. Där ska det vara 75 C, i bröstet 65 C. Om du inte har termometer så kan du skära med kniv och trycka lite så att vätska sipprar ut, då den är helt genomskinlig så är den klar. 
 
Du behöver 
1 hel tinad/färsk kalkon (min vägde 3.5 kg) - Det tar ca 30 min ugnstid för varje kg, dvs min tog ca 2 timmar i ugnen
 
1 citron
 
Stuffing
2 dl finsmulat vitt bröd
2 dl calvados
1 msk salt
1 tsk peppar
2 st gula lökar, finhackade
3 st äpplen, finhackade
2 dl färska örtkryddor (ex. salvia, oregano, timjan, persilja), hackade
 
Ugnsform
2 dl vatten
2 lökar
2 morötter
2 äpplen
5 torkade enbär
 
Sås
3 dl grädde
calvados
buljong, salt, peppar
 
Gör så här
Om kalkonen är fryst så ska den tinas innan vilket kan ta ett dygn.
 
Sätt ugnen på 225 C
 
Dela citronen och stoppa ena halvan i ”halsgropen”. Gnid in kalkonen med den andra halvan.
 
Blanda ihop stuffingen och fyll kalkonen med allt. Bind ihop lårbenen. Lägg kalkonen på en djupare ugnsform. Ställ in i ugnen.
 
Efter 30 minuter tar du ut kalkonen. Sänk temeperaturen till 175 C.  Häll på vatte och lägg med lök, morötter och enbär. Vänd på kalkonen så den skjutsas in med ryggen uppåt. Ös då och då. De sista ca 30 minutrarna vände du kalkonen så den har bröstet upp. 
 
Häll skyn i kastrull. Koka upp och tillsätt grädde och buljong. Red av. Smaka av med salt, peppar och en skvätt Calvados. 
 

Kommentarer
Postat av: milla

Kalkon är så gott, vilken trevlig smakkombo du gjort :)

Svar: Tack!
Linda /Matstugan

2012-11-16 @ 20:02:35
URL: http://millashalsoblogg.blogspot.com
Postat av: ida-maria

Kalkon är gott! Det ska ötas i mellandagarna i jul.

Det var kul att träffas i torsdags. Hoppas vi springer på varandra idag på We R Family!

Svar: Så roligt att träffa dig och de andra! Ser fram emot att ses idag också:-)
Linda /Matstugan

2012-11-17 @ 07:46:53
URL: http://blogg.loppi.se/idamaria

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin