Afternoon champagne








Kycklingspett med dipp

450-500 g kycklingfilé (kycklinglårfilé)
spett
Marinad
½ dl olja (raps eller majs)
1 msk soja
1 vitlöksklyfta
3 msk flytande honung
vitpeppar, sesamfrön
Gör så här
Skär kycklingfiléen i rätt tunna strimlor och lägg i bunke.
Marinaden
Rör ihop olja, soja, honung, pressad vitlök, lite vitpeppar, ev lite salt. Häll allt över kycklingstrimlorna. Låt stå, gärna över natten. Rör om lite här och där.
Sätt ugnen på 200 C
Lägg spetten i vatten sådär 30 minuter. Häll kycklingen i durkslag så den överflödiga marinaden får rinna av lite.
Trä upp strimlorna på spetten strö över sesamfrön. In i ugnen 15-20 minuter.

Lätt Buffélunch inför dopet

Chevrérulle med ripplad honung, rostade solrosfrön, citronmeliss och färska hallon











Magda Inga Leonie ♥


Jessicas Studenttips

Hej!
Tänkte dela med mig av ett litet bonusinlägg såhär i studenttider. Imorgon tar min lillebror William studenten och vi ställer självklart till med en stor fest för att fira hans framgångar. Jag är en sån som älskar att fira och ha fest så när tillfälle bjuds är jag inte sen att öppna champagnen och utbringa en skål! Och det perfekta tilltugget till den lyxiga champagnen är blinier med löjrom, rödlök och cremé fraiché. Äkta blinier är gjorda på bovete vilket ger dem en supergod karakteristisk smak och dessutom är dom glutenfria. Vill ni även göra dem laktosfria så använd laktosfri mjölk och servera med laktosfri cremé fraiche. Löjrom är som bekant inte det billigaste i fiskdisken men vid extra festliga tillfällen kan man unna sig tycker jag, och det går heller inte åt några stora mängder. En liten tesked per blini räcker gott tycker jag. Lycka till med sommarens fester och tänk på att fråga dina gäster om de har några allergier, det blir roligare om alla kan njuta av maten.
Kram
Jessica ”festfixaren” Frej

Blinier 40 st
10g torrjäst
3,25 dl ljummen mjölk
1,5 dl bovetemjöl
1 dl rismjöl
1 äggula
1 äggvita
1 krm salt
cremé fraiche, rödlök, löjrom och några dillvippor till servering.
Vispa ihop samtliga ingredienser utom äggvita till en jämn smet. Låt stå och jäsa i 1 timme. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner i den färdigjästa smeten. Värm upp en teflonpanna och tillsätt lite smör. Klicka ut smeten i små rundlar, jag tycker bäst om när dom är riktigt små. Vänd när smeten nästan stelnat. Det blir bäst yta när man har nästintill torr stekpanna så minimalt med smör alltså. Låt dem svanlna innan du garnerar med cremé fraiche, rödlök, löjrom och dillvippor annars smälter cremé fraichen.

Här en bild från min egen student, en av dom bästa dagarna i mitt liv! Det är jag och min bästis Nicole.
Perfekta Picknick glas


Det stundar dop

Var hittar man en massa goda räkor?

Go' frukost





Jessica Frej!
Hej!
Jag heter Jessica Frej är 23 år gammal och bor granne med Linda. Jag brukar säga att jag jobbar som matinspiratör.
Nu tar jag steget. Eller ja, nästan. Jag har under några år nu funderat på att börja blogga men aldrig känt mig tillräckligt motiverad. Trots att jag haft massor att skriva om bl. a. Sveriges Mästerkock där jag medverkade 2011 eller "Mitt Kök" som jag jobbade med i nästan ett års tid. Har också tänkt att ha en reseblogg men inget har blivit av, tyvärr.
Men så häromdagen kom Linda med den briljanta idén att jag skulle börja gästblogga här på Matstugan om det jag jobbar med för tillfället. Just nu jobbar jag och min vän Maria Blohm med en glutenfri brödbok. Det kommer bli den bästa brödboken någonsin. Eftersom bröden är glutenfria kan även jag som intolerant äta dom. Jag har länge varit trött på att det knappt finns ett endaste gott glutenfritt bröd! Men det kommer det bli ändring på. Jag och Maria har under dom senaste månaderna bakat och bakat och bakat lite till. Det är så roligt när man får till ett luftigt, segt och hållbart glutenfritt bröd. Det är i och för sig inte alla bröd som blivit så utan vissa har bara åkt rakt ner i papperskorgen. Slutmålet är att baka så goda glutenfria bröd att även de som tål gluten ska välja vårt bröd. Det är ett högt uppsatt mål med jag tvivlar inte på att vi når dit. Vi har låtit både vänner och kollegor provsmaka och vi får väldigt bra feedback.
Ni kommer kunna läsa om hur det går här på matstugan, det blir ett inlägg varannan torsdag. Vill ni hänga med dagligen så följ mig på twitter @jessicafrej
Små små Dammsugare

50 g mjukt smör
5 dl sockerkaks-/småkakssmulor (gärna lite torra)
2 tsk kakao
Punsch eller arrakessens
300 g grön marsipan (t ex ett färdigt marsipanlock)
Eventuellt lite florsocker
100 g mörk choklad (70%)
Gör så här:
Rör ihop smöret med smulorna och blanda ner kakaon. Tillsätt lite punsch/arrakessens (ta lite i taget så det inte blir för mycket smak).
Dela degen i 3 delar, rulla till avlånga korvar och lägg in dem i frysen.
Kavla ut marsipanen så den är sådär 2 mm tunn. Använd florsocker om den är för kladdig.
Ta ut degkorvarna ur frysen och rulla in dem i marsipanen. Lägg tillbaka dem i frysen med skarven nedåt.
Smält chokladkakan i bitar i vattenbad.


Matstugan presenterar en gästbloggare!

Tomtar i juni?

Om ni undrar vad jag pysslar med just nu?
Jo, ni skulle kunna hjälpa mig med en klurighet. Vad är blåbärspaj och äppelpaj? Är det "Bakat" eller "Dessert"? Eller ska det höra till en egen , t ex "Frukt och bär"?
Sockerkaka med smak av rabarber...


Potatissallad med spenat och valnötter till grillat kanske?




Husmorstips: Vin i islådan
Skönt att slippa stressa till Systemet fredag eftermiddag för att man behöver 1 dl vin till kvällens rätt.
OBS! Lägg bara inte iskuberna i en påse i frysen. De blir nämligen aldrig så där hårt frysta, vilket betyder att det kan läcka lite här och där från påsen. Inte roligt (jag vet, för jag har nämligen gjort det med rött vin)
Letar du efter den perfekta mobila grillen?


Skansen - tips




Vit kladdkaka som smälte i munnen



Som balsam för själen


Dumplings smittar av sig

Suck...
Friiiiiday! Wrap med kalkon och chimichurri

Gjorde en riktigt fräsch lunch som kändes helt rätt efter springturen: Marinerad kalkonfilé med massa sallad och stor skopa chimichurri - allt inlindat i en wrap.


Canneloni Dax!

Cannelloni
Keso (liten burk) - (jag tog neutral smak, men självklart kan du ta smaksatt)
Creme fraiche - t ex franska örter
1 dl riven ost
1 dl riven ost (att strö över innan de sätts in i ugnen)
Strö över rikligt med riven ost och ställ in i ugn i ca 15-20 minuter.
Skälet till min bloggfrånvaro...

Rosa Prinsesstårta till Prinsessan Estelle





New Yorks bästa dumplings



Korvstroganoff - bästa vardagsmaten


800 g falukorv
2-3 gula lökar
4 msk smör
4 msk tomatpuré
2 krm paprikapulver
1 krm salt
1 krm peppar
4 msk persilja
Hacka löken fint. Strimla korven. Bryn falukorv och lök i smör i en gryta. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver och rör om. Rör ner Smetanan och koka upp.Krydda med salt och peppar (jag tycker vitpeppar passar allra bäst). strö över persilja.

Sötaste igelkottsdumplings!!

Ostbricka med glutenfritt bröd




Ooey Gooey Brownies



Ekologiska bakmixer (flera glutenfria)



På utflykt till Över Järva Gård






En mycket användbar mackapär


Cup cakes på ett kick!




Titta vad grannarna kom förbi med..

Dumplings på flera sätt











Plopp med Kärlek

Vad tyckte ni?
Pesto och ugnsrostade grönsaker - Allt i en och samma paj
Gjorde den här pajen till mina föräldralediga kollegor då de tittade förbi med Ebbe och Alma. Min kära vän Åsa gjorde den då hennes son fyllde år för en tid sedan och jag kunde inte sluta tänka på den, så otroligt god. Dessutom är den proppad med underbara grönsaker som squash, paprika och rödlök och en massa pesto - Yummie! En paj som passar lika bra i vardagen som på vilken fest som helst. Allt beroende på tillbehören.
Pajskal:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g kylskåpskallt smör
2 msk vatten
Blanda mjöl och smör till en grynig massa, tillsätt vatten och arbeta snabbt i hop degen.
Lägg degen i kylskåpet i ca 15-30 min
Sätt ugnen på 225 C
Fyllning:
100 gr mozarella
Gör så här
Skär upp grönsakerna i lagom bitar lägg i långpanna, stänk över olivolja, salta och peppra. Grönsakerna ska rostas i ugnen ca 20 min.
Sätt ner ugnen på 200 C

Passar perfekt med t ex kallskuret, oliver, ruccola, sallad, soltorkade tomater

Jag blir verkligen glad om ni vill rösta på mitt bidrag "Dumplings med kyckling" på Svensk Fågels sida, www.svenskfagel.se/pippi/. Det är bara att klicka på knappen RÖSTA. Priset är en heldag på Skansen för vinnaren med familj. Den som vinner får även lotta ut en kycklingcheck bland läsarna.
Mitt bidrag hittar ni här: http://matstugan.blogg.se/2012/may/dumplings-med-kyckling-pa-barns-vis.html
Bebisen ska också ha godis
Här ett litet tips på godis till bebisen - UMAMI nappen. Nappen är extra stor och du fyller den med bitar av t ex äpple, kiwi, päron, hela hallon osv. I nappen finns stora hål. Bebisen använder munnen för att trycka och bita på nappen så att innehållet pressas ut. Lätt att ta med och sysselsätter busungen. Ett annat tips är att lägga i en isbit då det är dags för tänder för att lätta på smärtan och kliet lite.
JÄTTEGOTT tycker Magda och ROLIGT!
Jag skulle bli så glad, smickrad...
....och lycklig faktiskt om ni röstade på mitt bidrag "Dumplings med kyckling" på Svensk Fågels sida, www.svenskfagel.se/pippi/
Mitt bidrag, http://matstugan.blogg.se/2012/may/dumplings-med-kyckling-pa-barns-vis.html är inte det första dumplingsbidraget utan det som finns lite längre ned. Det står självklart matstugan vid bidraget. Vinner jag så får jag, förutom äran, en heldag på Skansen med mina flickor. Dessutom så får jag lotta ut en kycklingcheck till er läsare, vilket vore så roligt!
Det är väldigt lätt att rösta för ni klickar bara på knappen rösta vid bidraget så är det gjort.
TACK SNÄLLA SNÄLLA NI som röstar på mitt bidrag!
Kladdkaka späckad med valnötter och marshmallows
Här behövdes snabbak då Käraste Leontine erbjöd sig att komma över och ta barnen kl 8.00 på morgonen så att jag kunde gå ut och springa ett snabbvarv i skogen. Jag hittade ett recept på arla.se och vevade helt enkelt ihop allt på mindre än 10 minuter och sen in i ugnen 35 minuter. Kladdkaka är ju den ultimata oväntat-besök-kakan! Kanongott med smälta marshmallows i och nötter, jag bara älskar nötter.
Du behöver
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1½ tsk vanlijsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1½ dl vetemjöl
50 g valnötter
1 dl marshmallows (jag använde minimarshmallows)
Kokos
Gör så här
Sätt ugnen på 150 C
Härlig Helg!

Jag har haft en sån underbar helg. Skulle ha berättat om den redan i förrgår, men nu två kvällar i rad har jag somnat vid läggningen av barnen, skönt men lite stressande. Hur som Jag åkte till en god vän med familj och sov över med flickorna. Jag blev så bortskämd! Det serverades, som alltid hos henne, fantastisk mat. Den här gången härlig pasta med lite chili och ovanpå grillad lax och scampi och färska grönsaker.

Både Magda och Annie skämdes också bort med massa lek och bus. Mina vänner tog hand om flickorna på allra bästa sätt då jag gick ut och sprang i skogen en vända. Då jag kom tillbaka var bastun på. Jag fick duscha och basta i lugn och ro medan flickorna hade det toppenbra.

Philip bar ut en hög med gosedjur till Magda, himmelriket!

Efterrätten blev en vit kladdkaka med lime eller citron i, så ljuvligt god! Jag återkommer definitivt med recept på den.

Tack så otroligt mycket för övernattningen med sovmorgon, löprunda i skogen och allt annat!
Nutella superduper mellis

professionell hjälp med grillningen?
Dessutom så uppdateras grillappen "Grillfest", med fler tips och råd och med en inbyggd timer för att man ska hålla koll på hur länge maten ska svettas på grillen. Dessutom utrustas appen med en larmknapp som direkt kopplar dig till Grilljouren.
Banankaka eller morotskaka utan morot eller mjuk pepparkaka - 3 kakor i 1






Chokladfabriken på kampanj


Ljuvlig grillad oxfilé - God Helg på er!!


Åt världens bästa sushi idag innan mardrömsresan tillbaka hem



Glass och cup cake i härligaste sommarfärgerna


Dumplings med kyckling på barns vis




Som ni kanske sett så är jag med Svensk Fågels bloggprojekt: Pippi på Svensk Fågel. Det innebär att jag under 1 års tid kommer vara en av deras kycklingbloggare. Vi är 10 bloggare som genom 5 utmaningar under året tävlar om att bli 2012 års kycklingbloggare. I juryn sitter bl a Leif Mannerström! Den första utmaningen fick vi 10 bloggare för sådär 2 veckor sedan:












Om ni vill rösta på mitt bidrag skulle jag bli fantastiskt glad. Första pris är en heldag på Skansen för mig och barnen. Dessutom får jag då lotta ut även en kycklingcheck bland er läsare. Klicka på www.svenskfagel.se/pippi/ så röstar ni lätt på mitt bidrag genom att klicka RÖSTA vid bilden där det står matstugan.
TACK SNÄLLA!