Lakritsdajm och Godismaraton

Nu kör vi ett godismaraton. Jag kommer ha minst ett nytt recept på godis hela veckan. Idag börjar vi med dajmkola med massa smak av lakrits. Denna gjorde vi för första gången förra julen och den gick verkligen åt. I år är vi inne på andra omgången redan.



30-40 bitar

50 g smör
1½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
2 tsk krossade/mortlad turkisk peppar eller lakritspulver
8 droppar lakritsarom 
svart hushållsfärg 
200 g ljus choklad

(Svart hushållsfärg, lakritspulver och arom kan du hitta på välsorterade matbutiker, hobbybutiker som Panduro, eller butiker som specialiserar sig på lakrits.)

Smör, socker, sirap och mortlad turkisk peppar/pulver smälts ihop på svag värme i en tjockbottnad kastrull. Koka upp. Låt koka till karamellprov eller 142 C. Tillsätt färg och arom. Häll ut massan på plåt med bakplåtspapper (vi har en silikonduk som vi bara lägger över spishällen). Klipp massan i bitar innan den stelnat helt. Låt bitarna stelna. Smält chokladen i vattenbad eller micro. Doppa bitarna i chokladen och lägg på bakplåtspapper (eller silikonduken). 




Kommentarer
Postat av: Anonym

Ummmmmm.... lakritsdajm vill jag smaka nästa gång jag kommer och hälsar på!!

kram från Moster Gunilla

2010-12-15 @ 23:40:29
Postat av: cecilia

kan bara instämma i föregående talare!!! göta petter vad det låter gott!

2010-12-17 @ 15:15:40
Postat av: Linda

Jag tror att vi helt enkelt får göra några fler varv med lakritsdajmen då under våren när vi får finbesök!

2010-12-18 @ 09:44:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin