Varmrökt lax med kall sås proppad med örter
Tips på lite middag eller lunch som känns lite lyxigare, och som går på ett nafs attt svänga ihop? Du köper varmrökt lax pimpar den med lite mandelspån, parmesan, citron osv. In i ugnen några få minuter. Till det en så himlans god sås proppad med spenat och alla möjliga härliga örter. Den kan du mer än gärna göra kvällen innan dessutom.
Du behöver (för 4)
700 g- 1 kg varmrökt lax med skinn (i hel bit eller i mindre bitar)
Strössel
1,5 dl mandelspån
1,5 dl färsk persilja (hackad)
1 citron (skalet finrivet)
4 msk parmesan (finrivet)
2 msk olivolja
flingsalt
Sås
1 pkt hackad spenat (175g)
3 dl gräddfil
½-1 dl majonäs
½ dl gräslök finhackad
1 dl dill finhackad
½ tsk dragon finhackad
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 msk vinäger
2-3 tsk senap
salt, svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C
Strössel
Rosta mandelspånen i torr och het panna. Blanda försiktigt ihop mandel med grovhackad persilja, citronskal, finriven parmesan, olivolja och salt (efter smak).
Lax
Packa in laxbiten i aluminiumfolie och in i ugnen 15 min. Lägg laxen på serveringsfat och strö över strösslet.
Sås
Tina spenaten och se till att krama ur vattnet. Blanda med resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar. låt stå i kylen ett tag (gärna över natten)
Till, kanske klyftad potatis i ugn och en sallad?
Kommentarer
Trackback