Chokladig fudge med tranbär och mandel
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 msk kakao
2 dl ICAs glöggmix Tranbär & mandel (eller blanda själv torkade tranbär och skalad mandel)
2 msk smör
2 tsk vaniljsocker 2 nypor salt
Gör så här
Blanda socker, grädde, sirap och kakao i en kastrull. Koka till smetens temperatur är
125˚C eller tills den klarar kulprovet.
Hacka glöggmixen. Blanda ner smör, vaniljsocker och salt. Ta av kastrullen från
spisen. Tillsätt glöggmixen och rör smeten kraftigt ca 5 minuter.
Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd form ca 15x23 cm. Låt stelna i kylskåp. Skär i bitar.
KULPROVET
Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en
kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att
bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att
bryta är den karamellklar.
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.
Den ser mycket god ut och roligt att blanda i glöggmix! Kram