Himmelsk Chokladfondant med Apelsin och Brie Ost

Gjorde en krämig, smältande, rinnande fondant mörk choklad, apelsinchoklad och rivet skal från apelsin. I mitten innan gräddning petade jag ner en bit Brie. Serverade med färska jordgubbar, apelsin, färskt fikon och mascarponeklickar. Det här receptet är bra för fondanter som man stjälper upp på en tallrik som ett litet torn. Det fantastiska med fondanter är att man kan äta dem kalla som varma! Den här är himmelskt god. En annan suverän sak med fondanter är att du kan göra smeten kvällen innan och enkelt pyttsa i den i formarna och in i ugnen precis innan servering. Kom bara ihåg att kall smet tar något längre tid i ugnen. Se nedan för hur man vet när fondanten är klar.

För 4 st:

150 gr smör
110 gr mörk choklad (jag tog Lindts nya Dessert Le 70% Cacao som är gjord för desserter och bak)
40 gr choklad med apelsin (jag tog 4 rutor av Lindts Intense Orange)
½ apelsin - Skalet finrivet
0,75 dl strösocker
0,75 dl vetemjöl
3 ägg
3 äggulor

1 liten bit Brie ost (alternativt Camembert eller Gorgonzola)

Gör så här:

Börja med att sätta in de tomma formarna i kylen så de är kalla då du häller i smeten (bättre resultat).

Sätt ugnen på 200 C

Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält i vattenbad eller micro. Om du använder Lindts Dessert version så behöver du inte bryta ner den så mycket för den är redan i mindre bitar för att det ska gå snabbt att smälta.


Vispa smör och socker. Rör ner den smälta chokladen.

Vispa upp ägg och äggulor och blanda med chokladsmeten. Rör försiktigt ner mjölet (helst genom en sil för att det ska bli klumpfritt). Strö ner finrivet apelsinskal.

Ta ut formarna ur kylen och smöra rätt bra. Häll i lite kakao och skaka runt så det fäster ordentligt på alla väggar. Häll ut överflödig kakao. Häll i smeten, ungefär 3/4 fullt. Tryck ner en liten bit Brie, drygt 1 cm stor (utan kanterna).


Grädda i mitten cirka 10 minuter. De är klara då toppen börjar bukta utåt, uppåt och har fått en tunn skorpa. Testa försiktigt att stjälpa ut. Du kan behöva ta lite hjälp av t ex en kniv för att hjälpa ut den. Var bara försiktig så du inte sticker hål på fondanten (som jag gjorde med första, då blir det chokladkräm istället).

Lägg på fat och dekorera med färsk frukt, fikon och mascarponekräm

Mascarponeklickar:

½ ask mascarpone (resten kan du använda till tex Tiramisu)
½ vaniljstång

Skrapa ner en halv vaniljstång i mascarponen, Rör runt. Vill man ha den sötare ta 1 tsk florsocker, men jag tycker fondant är så sött i sig att det är godare utan socker i mascaponekrämen.

Annie fick en alldeles egen minifondant. Den gick ner hos chokladmonstret. Fikonet var hon däremot inte intresserad av.


Kommentarer
Postat av: Katarina

Denna låter så god! Och gott även med en smak av apelsin! Kram

2011-12-28 @ 20:08:57
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin