Våfflor med bikarbonat

 
Det blev våfflor med Halloween touch ikväll. Blev nöjd över resultatet med bikarbonat i, vet faktiskt inte riktigt vad som blev annorlunda jämfört med vanliga våfflor, men väldigt goda var de (tyckte även spindlarna). Gör som sagt helst våffel- och pannkakssmet kvällen innan, den tjänar på det. 
 
Du behöver (ca 8-10 våfflor)
125 g smör
3 1/4 dl mjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk socker
4 dl mjölk
 
Gör så här
Börja med att smälta smöret. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ner hälften av mjölken och vispa på så det blir en jämn smet. Häll i resten av mjölken och sist det avsvalnade smöret. 
 
Nu är det bara att grädda dem fint gyllenbruna! 
 
Ps. Pensla järnet med lite smör innan första våfflan och kanske någon mer gång.
 
Imorgon får ni tips på en enkel spindeldrink
 



Aktiv morgon och missat samtal

 
 Annie och jag gjorde iordning våffelsmet på morgonen innan dagis. Jag är mammaledig idag så hon börjar 9 (annars hade det varit lite väl ambitiöst). Den här gången testar vi att göra med bikarbonat i, får se hur det blir. Våffel- och pannkakssmet mår alltid bra av att stå och dra i kylen några timmar (oftast gör jag den kvällen innan). Vid tretiden hämtar jag Annie och hennes bästis på förskolan så är de hemma hos oss och busar. 
 
Jag har köpt lite spindlar och svart sprayfärg till håret för att överraska dem med lite Halloween-tema ikväll. Hade tänkt köpa lite mer men på Butterics här i Stockholm var det en så lång kö utanför butiken med en dörrvakt som släppte in folk, säkert 100 meter lång. Fanns inte en chans att jag skulle stå och köa i en timma för att handla på mig Halloweensaker. 
 
Ps. Och då jag och Annie stod och rörde ihop en smet så skulle jag har varit på utvecklingssamtal för henne på förskolan...huuu...vilken ångest jag fick då jag kom på det. Bad tusen gånger om ursäkt. Usch vad dåligt av mig. 



Nå, Kladdkaka med dajm och pekannötter?

Här en riktigt smaskig kladdkaka med mycket dajm och knapriga pekannötter. Gjorde den i helgen då min vän med barn skulle komma. Typiskt nog så blev det inställt då hennes son, min gudson, startade morgonen med att kräkas. Men jag hade alla ingredienser hemma och en söndagskaka är aldrig fel, eller hur?
 
Du behöver
100 g smör
2 ägg 
3 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dubbeldajm
1 dl pekannötter
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Smöra och bröa en form (24 cm).
 
Smält smöret. Vispa ägg och socker. Häll i smöret. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker. Hacka eller bryt dajmen i rätt stora bitar och blanda ner i mjölblandningen. Tillsätt även pekannötterna som de är. Blanda ihop allt. och häll smeten i formen.
 
Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt den svalna av.



Att rosta pumpa i ugnen

 
Kan så rekommendera er att rosta butternutpumpa i ugnen, riktigt gott. Det är också lätt. Du skär helt enkelt pumpan på längden, med skalet på. Dela några några gånger så det blir stora klyftor på längden.
 
Lägg klyftorna på ugnsplåt med bakplåtspapper på.Pensla snittytorna med olja, strössla över lite flingsalt och in i ugnen cirka 1 timma. 
 
Pumpan har en hel del smaker den passar extra bra tillsammans med, 
 
Smakkompisar till pumpa:
Ingefära
Kanel
Citrus
Curry 
Vitlök
muskot
äppelcider
 
Mogen?
Pumpan ska vara hård i skalet då du köper den. Du kan knacka på den och den ska låta ihåligt. Den ska vara tung och hård och utan för många fläckar. Titta på botten så den inte är mjuk där. Den är även stenhård då du skär upp den, men blir mjuk då man kokar eller rostar den.  
 
Hållbarhet?
Den håller sig faktiskt i flera månader i kylen (om det inte är något fel på den). Men är den snittad, om du köper t ex delad så håller den sig ca 1 vecka i kylen. 
 
Ps. Pumpa innehåller en massa betakaroten som blir till A vitamin i kroppen. 
Ugnsrostad pumpa med Kanelkyckling - oslagbar kombination!



Veckans Gästinlägg - Alexander Öqvist

HUR PÅVERKAS DU AV LÄTTPRODUKTER och SÖTNINGSMEDEL?

 

I media så skrivs det nästan dagligen om Lättprodukter och hur farligt det är med sötningsmedel osv. Men stämmer det egentligen? Hur ligger det till med sötningsmedel och Lättprodukter? I det här inlägget tänkte jag reda ut lite vad som gäller kring detta och personliga erfarenheter kring ämnet.

 

Innan vi drar igång så ska jag förklara vad Artificiella Sötningsmedel är och Naturliga Sötningsmedel:


 

Artificiella Sötningsmedel = Framställs på syntetiskt vis och finns inte i naturen

Naturliga Sötningsmedel = Naturligt socker som finns i naturen

Om vi börjar med lättprodukter så har det exploderat senaste åren. Men vad menas egentligen med en lättprodukt? Många tillverkare skapar en produkt som marknadsförs med att den innehåller mindre kalorier som ska locka oss köpare att välja den istället, för den innehåller ju mindre kalorier. Bra eller hur? Riktigt så fungerar det inte, tar man bort lite fett från en produkt så får man mindre kalorier eftersom fett innehåller 9 kcal per gram medan protein och kolhydrater innehåller ca 4kcal per gram. Men har dom verkligen bara tagit bort fettet och inte gjort något annat?

 

Många tillverkare ersätter tyvärr fettet med lite extra socker för att produkten ska få lite mer smak och lite mindre kalorier än orginalprodukten. Men vad föredrar du? 2g extra fett eller 2g extra socker?

Vi kan ta ett exempel från Norge där tillverkaren Tine har gjort en lättare variant av deras Cottage Cheese som ska innehålla mindre kalorier. Vi kan jämföra värderna på dessa två produkter här:

 

 Cottage Cheese ORGINAL 

Näringsinnehåll per 100g:
Energi 400 kJ (96 kcal)

Protein 13 g

Kolhydrat 1,5 g
 -varav sockerarter 1,5 g

Fett 4,3 g
 - varav mättat fett 2,6 g

Kostfiber mindre än 1,0 g

Natrium 0,1 g
 
 
 
 
 
 
 
 
Cottage Cheese Mager/Lätt
Näringsinnehåll per 100g:
Energi 333 kJ (79 kcal)

Protein 13 g

Kolhydrat 2,1 g
 varav sockerarter 2,1 g

Fett: 2,0 g
 varav mättat fett 1,3 g

Kostfiber mindre än 1,0 g

Natrium 0,15 g
 
 
 
 
 
 
 
Som ni kan se så innehåller den lättare varianten mer kolhydrater är orginalet. Dom här burkarna är 300g så vi kan jämföra totala innehållet. Kanske ingen extrem skillnad men nu förstår ni iallafall hur det ofta fungerar.
 

Cottage Cheese Mager 300g: 6,3g Kolhydrater 
Cottage Cheese Orginal 300: 4,5g Kolhydrater!

 

Artificiella Sötningsmedel

Ett ganska välkänt sötningsmedel för många är Aspartam och det har varit stora debatter om det senaste åren. Aspartam finns i en rad olika Lightprodukter och speciellt i den kända läsken Pepsi Max. Många av er blir antagligen rädda av att bara höra ordet aspartam och förknippar det med livsfarligt och cancerframkallande. Men är det verkligen så farligt? Vad krävs det för mängder för att det ska vara farligt?

 

För ett par år sen var jag och en kompis på en föreläsning med Magnus Westberg som är Näringsfysiolog och jobbade då vid Karolinska Institutet i Stockholm. Föreläsningen handlade självklart om kost och även endel om just Aspartam. Många (eller alla?) studier som har gjorts på Aspartam är gjorda på råttor eller möss och då har det flera gånger visat sig vara farligt. Men då kommer frågan, reagerar verkligen råttor på aspartam på samma sätt som människor? Enligt Magnus så är Aspartam i sig ett farligt ämne men när den kommer in i människokroppen så klarar vi av att omvandla den till något ofarligt. Iallafall i rimliga mängder av Aspartam.

 

Livsmedelsverket har satt ett gränsvärde för hur mycket aspartam vi maximalt bör få i oss per dag: 40mg per kilo kroppsvikt / per dag. För mig blir det då ca 85kg x 40mg = 3400mg aspartam / per dag.
Hur mycket Aspartam innehåller Pepsi Max då? Svaret är inte enkelt men söker man runt lite på google så återkommer 123 gram per 33cl Pepsi Max. Med andra ord innehåller 1,5L Pepsi max ca 550mg Aspartam. Med andra ord kan jag dricka upp emot 9 Liter pepsi max per dag utan att överstiga Livsmedelsverket gränsvärden för Aspartam (förutsatt att jag inte äter något annat som innehåller aspartam såklart). Då borde det inte vara så farligt att ta en 33cl pepsi max till lunchen eller middagen.

 

Med tanke på att många studier går isär varandra och att man fortfarande inte vet helt säkert hur kroppen reagerar på alla dessa Artificiella sötningsmedel så ska man absolut vara försiktig. Men att ta en 33cl Pepsi Max till middagen under sin diet är inget man kanske behöver oroa sig för speciellt mycket. Självklart kommer vatten alltid att vara det bästa alternativet, men ibland vill man unna sig något gott. Men jag kommer alltid att välja Pepsi Max eller Cola Zero framför vanlig Pepsi & Cola. Den mängden socker som vanlig läsk innehåller kan vi konstatera att det är långt ifrån hälsosamt. Ta media med en nypa salt men överdriv inte konsumtionen på Lightläsk eftersom man inte vet helt säkert hur det påverkar kroppen vid extremt intag över längre tid.

 

Naturliga Sötningsmedel

Naturliga sötningsmedel säger ju det mesta av bara namnet, alltså det som finns i naturen. På senaste tid har Stevia blivit otroligt populärt sötningsmedel eftersom det både är naturligt och innehåller inga kalorier. Dessutom är det upp till 300-400 gånger sötare än vanligt socker. Stevia är egentligen Steviosid och finns i just plantan Sötflockel (Stevia). Det är ingen sockeralkohol utan en glykosid (ämnen med två distinkta delar, en sockerart och en annan substans) men har som sagt samma sötningseffekt som andra Artificiella sötningsmedel. Enligt olika rapporter så har man konstaterat att Stevia inte påverkar blodsockret hos friska människor eller människor med diabetes typ 2.

 

Stevia fungerar perfekt till bakning eller andra typer av matlagning. Man behöver med andra ord ingen stor dos för att få fram sötman. Stevia finns att köpa hos MyRevolution.no och här finns den i flera olika smaker! Perfekt att ha hemma ståendes i skåpet för bakning och matlagning.

Slutsats

 

För mig känns det naturligt att välja Pepsi Max före vanlig pepsi eller cola med tanke på innehållet av socker. Jag anser att sålänge man inte överdriver konsumtionen av Aspartam eller andra Articifiella sötningsmedel så kan man vara lugn. Men tänk efter om du kanske hellre borde dricka ett glas vatten till maten. Och ersätta vanligt socker med t.ex stevia i bakning anser jag vara en bra lösning för att undvika socker och onödigt mycket kalorier. Om det dessutom visar sig att Stevia inte påverkar blodsockret så är det ju perfekt istället för vanligt socker som garanterat kommer påverka ditt blodsocker negativt. Letar du efter studier eller referenser? Spana in t.ex pubmed.com så kan du hitta både det ena och det andra. Men mycket handlar om sunt förnuft när vi väljer produkter. Läs på förpackningen vad det innehåller, lär dig vad olika ämnen är och skapa dig en uppfattning. Antagligen finns det större problem eller orsaker att det kanske inte går som det går med dina resultat än att du dricker 33cl pepsi max till maten ibland. Se helheten och analysera efter det istället.

 

Alexander Öqvist Personlig Tränare MyRevolution

[email protected]

 
 



Kanelkyckling á la Matstugan

Sista deltävlingen i Svensk Fågels tävling Pippi på Svensk Fågel: Höstig kanelkyckling med ugnsrostad pumpa är mitt bidrag. Allt med en touch av Halloween. Grytan innehåller läcker kyckling, krispiga pekannötter och aprikoser i en sås med massa kanel, paprika och vitlök. Vi åt alla tills vi nästan storknade, t o m Magda. Vill du rösta på mitt bidrag så skulle jag bli otroligt glad, du röstar HÄR.
Grytan tjänar på att göras dagen innan så att smakerna i den får stå och dra in isg ordentligt i kycklingen och med varandra.
 
Du behöver
1 kg kycklinglårfilé
1 citron (saft)
3 tsk kanel
2-3 tsk smoked paprika (kan bytas ut mot vanöig paprika eller sweet paprika)
3 dl matlagningsgrädde
1 dl olivolja
4 vitlöksklyftor
salt,peppar
1 dl aprikoser 
1½ dl pekannötter
 
       
Grytan blev magiskt god tack vare lite hjälp så här i Halloween tider
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Salta och peppra lätt på kycklingen och stek den snabbt i panna så de får en gyllenbrun yta. Lägg över i gryta ugnsfast gryta.
 
Blanda citronsaft, kanel, smoked paprika, olivolja och fint skivad vitlök. Häll i samma panna som du stekte kycklingen och värm upp. Tillsätt grädden och låt småputtra i några minuter. Häll allt över kycklingen.
 
Skär aprikoserna i små tärningar och strössla över grytan. Häll i hela nötterna. Ställ in grytan i ugnen 20 minuter. 
 
Rostad pumpa
Sätt ugnen på 175 C
 
Du behöver 1 butternutpumpa. Skär den på hälften och sedan i större klyftor på längden (ska bli minst 4 klyftor). Pensla på olivolja och strö på flingsalt. In i ugnen ca 1 timma. De ska bli lätt gyllenbruna. 
HAPPY HALLOWEEN 
 



Dumlemuffins med vaniljströssel

Bakade min kära vän Bambis fina Dumlemuffins med vaniljströssel till min klass. De hade gjort sig förtjänta av lite fika och jag ville testa något nytt. Goda är bara förnamnet på dessa muffins. 
 
Du behöver 
2 dl strösocker 
2 ägg
125 g smör (rumsvarmt)
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
1½ dl mjölk
12 dumlekolor
 
Vaniljströssel
1 dl vetemjöl
3/4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
50 g smält smör
 
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C
 
Vispa socker och smör poröst, tillsätt äggen, ett i taget under omrörning. 
 
Rör ihop vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner mjölblandnignen och tillsätt mjölken. Vispa på.Fyll muffinsformarna till hälften i formarna och tryck ner en dumlekola i varje. 
 
Blanda ihop vaniljströsslet och strössla över. In i ugnen i cirka 15 min. 



Flammkuchen - Nam Nam

 
Jag sitter och mumsar i mig Flammkuchen som jag köpte med mig från Schweiz. Vissa saker måste jag alltid äta och köpa med mig och Flammkuchen är verkligen en av de sakerna. Åh, så GOTT!! Det är som pizza med med creme fraiche istället för tomatsås, och toppad med skinka. Måste testa att göra själv. Är det någon som sitter på ett recept så snälla snälla. 
 
Äter ni något gott?
 
Ps. Under helgen kommer recept på mumsiga muffins, kladdkaka med spännande innehåll och lite annat smått och gott! Ha en riktigt fin helg!



God helg från Pippi x 2

Glad helg från Pippi och Pippi och mig



Bourguignon på kalkon och krämig gratäng

Mmmm...så höstigt god gryta, bourguignon på kalkon med massa gott i. Den här grytan kan med fördel göras dagen innan för den blir bara godare av att stå och dra till sig alla smakerna. 
 
 
 
Jag har dessutom fått äran att testa Alströmers potatisgratänger. Eftersom det är potatisens dag idag fredag (visste ni det?) så testade jag den första: Fransk Lyxgratäng.  
 
Bourguignon på kalkon (sådär 4 pers)
ca 400 g kalkonbröstfilé
½ gul lök
6 små steklökar
3 dl rött vin
2½ dl köttbuljong
½ msk tomatpuré
1 lagerblad
1 vitlöksklyfta
200 g champinjoner
1 pkt kalkonbacon
4 kvistar timjan
1½ msk vetemjöl
smör, salt, svartpeppar
 
 
Gör så här
Börja med att skära bröstfilén i sådär 2x3 cm stora bitar. Bryn köttet i smör i en panna. Salta och peppra. Lägg över de brynta bitarna i en gryta. Fortsätt med att fräsa på de skalade steklökarna  i smör. Lägg över även dem i grytan. Strö över mjölet - Rör runt - Tillsätt vin, buljong, tomatpuré, timjan lagerbland och vitlök. 
 
Koka upp grytan och låt småputtra i ca 20-30 minuter. Glöm inte röra om då och då. 
 
Dela större champinjoner, stek i smör och salta och peppra. Pyttsa ner i grytan. Skär baconet i bitar och stek på. Lägg över i grytan. Låt allt bli varmt och servera. 
Potatisgratängen finns i två storlekar 800 g (3-4 port) och 1800 (8-9 port). För oss är den mindre helt perfekt. Du klipper bara upp förpackningen och häller allt i en form. Jag strör alltid över lite riven ost överst. Den är gjord på svensk potatis och enbart naturliga råvaror. Gratängen var väldigt krämig och god och smakar hemlagad. De skulle ha kunnat ta i lite mer med det franska, dvs örterna. Som det är nu är det svårt att känna smaken av några örter. Smaktest av de andra kommer inom kort.



Rotisserie by Melanders

Melanders öppnar Rotisserie i Söderhallarna här i Stockholm. Jag klickade på lunchen hem ett presentkort på middag för två personer, 150 kr! Det är halva priset det! Man kan ta med eller äta på plats. Gå in här på Letsdeal för erbjudandet! Så här skriver Melanders på sin hemsida:
 
"Nu öppnar äntligen ett riktigt Rotisserie i Stockholm. Här kommer du kunna njuta av nygrillade kycklingar, karréer och lammstekar med fräscha och goda tillbehör. Vi har två genomgående rotisserie-ugnar som sitter i mitten av butiken där det grillade tillagas. I saludiskarna runt omkring butiken kommer 3 stationer med olika tillbehör att vara uppdukat likt bufféer."
 
För presentkortet väljer man kött och två tillbehör och sås. Så gott och skönt en fredagskväll. Presentkortet kan utnyttjas till 25 feb 20123. 
 
 
 



Det är mycket man vill ha

Naturens sista andetag är bland årets vackraste. Så här såg det ut idag hos oss. Det är så oerhört vackert ute nu. Har haft min mammalediga dag idag, så mysigt. Känns lite som hösten, det närmar sig slutet på mammadagarna och det känns som mest och bäst just nu. Magda och jag spenderade dagen ute och sen åkte vi till Sickla. 
 
Det här är några av mina favoriter i Sickla just nu: Med andra ord (sällskapsspel från Akademibokhandeln), leopardtights (från Lindex, dessa följde med hem:-)), Cup cake kit och tillbehör i oändlighet (Panduro), Voluspaljuset Crisp Champagne (Inside Living), sötaste zebraryggsäcken till barn (zoo packs, Farmhouse), Le Creuset gryta (ska köpa den imorgon då Cervera har 25%), LÖV te i smaken kanel och apelsin (Elviras värld, älskar LÖV teer och de är ekologiska) 
Nästan julfärger i naturen nu...



Luxemburgerli

De här bästa Luxemburgerli köpte jag med mig från Sprungli på flygplatsen. Det är världens bästa kakor. Jag kan verkligen inte med ord förklara hur goda de är. Det är lika macarons,men miljoner gånger godare, de är mindre och luftigare. De bakas efter gammalt hemligt recept och säljs endast i Schweiz och i en butik i New York. Det värsta är också att man måste äta dem inom någon dag. Hade så gärna köpt på mig massor.
Mina favoriter är verkligen champagne luxemburgerli, både de med vit chokladkräm och de med mörk choklad. Men även hasselnöt och vanilj är vansinnigt goda, ja, och chokladvarianten är wow också. Missa verkligen inte dem om ni är i Schweiz eller så bara på flygplatsen i Zurich! 



Schweiz var en lyxig liten vardagspaus

 
Födelsedagsbarnet Stephan var skälet till att jag svischade iväg till Schweiz över lördag och söndag. Han fyllde 40 år och min vän Gita hade ordnat en stor överraskningsfest till honom.
 
Det var en så härlig liten helg. Gita hade bokat in oss allihopa på 4 stjärniga Four Points (ett Sheraton hotell) i Sihlcity. Kan verkligen rekommendera det. Finns massor med butiker runt om och ligger ändå lungt. 
 
Vi skrattade, festade, åt choklad, promenerade, och jag sov flera timmar i sträck ostört - Det här behövde jag! 
 
Jag är så tacksam över Gita och Stephan som alltid funnits där då saker har hänt. De har varit där ända sedan jag träffade dem på en surfingkurs vid en lagun i Dominikanska republiken för över 10 år sedan. 
 
 
 
Jag landade, 1 timma, försenad i Zurich. Där möttes jag upp av mina vänner Gita och Stephan. Vi åkte till Zurichs högsta byggnad och tog en Prosecco och lite lunch i baren Clouds, som ligger allra högst upp med vidunderlig vy över Zurich. 
Efter Clouds checkade vi in på hotellet och jag hade kunnat tillbringa hela min helg i mitt fina rum faktiskt. Men vi bytte om och tog spårvagn in till stan och gick raka vägen till Sprungli, deras superkonditori. Där serveras fantastiska bakverk, och de har en butik där man vill äta och köpa allt. Jag är alltid på Sprungli då jag är i Zurich, det är ett måste. 
 Efter Sprungli tillbaka till hotellet där vi mötte upp Fransesco som kommit från Frankrike för att delta i festen. Drink i hotellbaren och uppdatering från alla håll.
Sen blev det byta om igen och iväg. Här glömde jag kameran. Festen var så bra. Det var blandat med familj och vänner, tal, dans, mat och mingel. 
Så fräsch frukost här: färskpressad juice, färskt bröd, bircher musli, frukt. Som vanligt i Schweiz väldigt mycket styckeförpackat: fruktsallad i små burkar, philadelphia i förslutna förpackningar osv. 
Promenad i stan vid zurich see - 22 grader varmt!!
Medköpt lunch från kedjan Nordsee (snabbmatskedja) specialiserad på fisk- och skaldjur. Fett och gott dagen efter festen - avnjöts i loungen i väntan på planet hem.  



Karré med citron och rosmarin

 
Lite snabbt och gott på en och samma gång blev gårdagens middag. Till karrén testade vi Cecile potatis som var supergod precis som Apache potatisen. De kommer färdiga att skjutsas in i ugnen. Så bekvämt under veckorna. 
 
Du behöver (4 pers)
4 skivor karré 
1 citron (skal och saft från halva citronen)
1 tsk torkad rosmarin
1 msk soja
1 dl vatten
½ dl vispgrädde
peppar, salt, smör, olja
 
Gör så här
Låt köttet ligga i rumstemperatur någon halvtimma innan du förbereder det. Torka av det och strö på rosmarin, en nypa salt och lite peppar. Låt stå en kvart. 
 
Bryn köttet i lite olja på båda sidorna. Sänk värmen och pyttsa ner citronskal, saft, soja och en liten klick smör. låt köttet steka vidare någon minut på varje sida. Sleva över lite av citronskyn då och då under stekningen. Tillsätt vatten och grädde och vispa runt. Koka upp och låt koka någon minut. 
 
 Fortsatt fin vecka!



Matstugan presenterar stolt:

Alexander Öqvist

 

Jag heter Alexander Öqvist och är en 24 årig grabb från Södermalm i Stockholm. som brinner för allt som har med träning och kost att göra. Att kunna hjälpa folk till bättre hälsa och välmående är något som jag tycker är otroligt kul.

 

Jag har senaste året bott i Norge och arbetat som Personlig Tränare på en av Norges största träningskedjor. Nu jobbar jag för Norges mest växande företag inom kostillskott, träningstillbehör & Online Coaching, MyRevolution. Här jobbar jag dessutom fortfarande som Personlig Tränare & Online Coach. Jag erbjuder tränings & kostprogram anpassat efter ditt behov och förutsättningar.

Dessutom driver jag bloggen http://www.ptalex.wordpress.com där jag lägger upp diverse artiklar om träning, kostillskott och kost. Jag kommer nu att börja gästblogga om träning & kost här på Lindas blogg framöver. Det kommer att komma upp artiklar om styrketräning, kostillskott, träningsmyter och en massa andra tips. Det ska bli otroligt kul och motiverade att få dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter kring ämnet. Om det är någon som önskar att jag ska skriva om något speciellt så är alla förslag välkomna!

 

Det går bra att kontakta mig på [email protected] eller facebook vid frågor om träning, kost, personlig träning osv.




Jag är så otroligt stolt över över att få presentera en ny gästbloggare

Jag är så glad över att den här personen ska gästblogga här på Matstugan. Han/Hon kommer varje måndag skriva ett intressant inlägg med koppling till mat såklart. Det är en person som är mycket kunnig på sitt område, ett område jag inte är så kunnig inom, vilket gör det desto roligare. Imorgon får ni träffa honom/henne.
 
PS. Jag har en hel del bilder från Schweiz som ni får se inom kort också. Måste nu packa upp resväskan där allt verkligen ligger huller om buller.
 
Kram på er!



Chocolate chip cookies - Glutenfria

 
Jag är fortfarande i Schweiz men gjorde ett litet tidsinställt inlägg till er innan jag åkte, varsågod: . Jag bakade lite glutenfria chocolate chip cookies till fikan med bästa Jessica. Inte svårt alls och så goda. De gick verkligen hem hos Annie också. Hon älskar dem. Ja, jag gillade dem också lite för mycket. 
 
Du behöver
2½ dl mandelmjöl (175g)
150 gr rumsvarmt smör 
2 dl potatismjöl (150g)
2 dl strösocker
2 msk kakao
100g Chocolate chips eller mörk choklad (70%)
1 ägg
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200C
 
Blanda mandelmjöl med smöret. Tillsätt övriga torra ingredienser och sist ägget. Rulla ut till längder och skär i skivor (inte mer än 1 cm tjocka). Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Baka i 10 min. De ska ha fått lite färg. 
 
Ps. Då jag kommer hem söndag kväll så kommer jag berätta något riktigt roligt! 
 
Ha en underbart fin söndag!



Nu flyger jag till Schweiz

Nu är det strax dags. Väskan är packad och jag har riktigt bra färdkost med mig: Kokosvatten med smak av persika och mango (otroligt nyttigt och ger massa fukt till kroppen inför flygningen), RAW BITE Coconut (ekologisk bar, ingen gluten, inget tillsatt socker) och en Bounce ball med Spirulina och Ginseng - Den här kicken behöver jag!!
 
Nu ska jag säga hejdå till barnen. Kommer sakna dem enormt, men det är bara 1 natt som tur är. Jag ser också så fram emot att träffa mina vänner i Schweiz, det var länge sedan nu.
 
Vi hörs och ses snart! Ha en fin helg!
 
Kram/Linda



Party i Schweiz

 
Ja, kan ni tänka er, det är faktiskt vad som står på agendan för mig i helgen. Jag flyger imorgon bitti till Zurich. Imorgon kväll är det överraskningsparty för min nära vän Gitas man Stephan som fyller 40. Jag åker tillbaka hem på söndag tidig kväll. Låter helt galet. Gita och Stephan är mycket nära vänner till mig och har alltid funnits där för mig i alla lägen, minst sagt. Så det var självklart att jag skulle delta i hans firande. 
 
Men vet ni något annat galet. Jag har aldrig varit ifrån mina barn så länge, så det är rätt jobbigt. Magda har sovit hos sin pappa en gång i veckan, men då har jag träffat henne på kvällen och direkt på morgonen därefter. Annie har jag varit ifrån 1 natt då jag skulle redovisa ett arbete på Malmö Högskola och då jag födde Magda, men då kom hon till sjukhuset på dagen de tre nätter jag var inlagd. Det kanske är bra, nyttigt, vad vet jag. Men inget slår att vara med mina barn, hur trött jag än är. Jag offrar gärna kvällar ute på stan för att bara vara hemma och kunna kika in på barnen som ligger och snusar i sina sängar, för mig är det högsta lyckan. 
 
Nu ska jag iallafall försöka göra det allra bästa av situationen och tänka bort separationsångesten. Försöka tänka på att jag ska träffa mina älskade vänner, SOVA på hotell, äta god mat som någon annan har lagat och köpa med mig massa choklad. 
 
Jag tar med mig Chokladfabrikens lakritspraliner. Gita är helt galen i dem och jag brukar skicka en kartong till henne då och då. 



Att bryna smör

 
Tänkte berätta hur man bryner smör nu när jag själv har lärt mig det och är helt frälst. Jag skulle kunna sleva i mig precis hela stekpannan med brynt smör, det smakar lätt nötigt, lätt kola - Mums! Du kan använda brynt smör i mat, till kakor, frysa det och använda på kött. Jag har tom smakat glass med brynt smör i. 
 
Gör så här för att bryna smör
 
Lägg smöret som ska brynas i en panna/kastrull. Hetta upp pannan rätt rejält och rör/vispa hela tiden så smöret inte bränns fast. Precis som när du steker som vanligt på hög värme så fräser och bubblar det då vattnet försvinner i ångorna.
 
Var uppmärksam på när det tystnar, alltså slutar fräsa och bubblorna har blivit till skum. Det är nu det börjar bli brunt. Det kan vara lite svårt att se då det är skummigt på ytan. Men rör hela tiden ända ner i botten.
 
Nu kan känna den nötiga lukten och även en doft av smörkola. Smöret under skummet börjar bli mjukt brunt. Dra då pannan/kastrullen från plattan direkt.
 
Då det har svalnat av något kan du se att det är skiktat med en bottensats. Ta med allt - Hur gott som helst!
 
Ps. Om det blir lite bränt så gör det inget, bara det inte är helt svart



Pressdag på PratPR

Jag och Magda var på PratPRs pressdag häromdagen. Ni såg den fantastiska Höstpäron-tårtan tidigare. Både jag och Magdis blev väl utfodrade. Medan jag smaskade i mig flera tårtbitar slurpade Magdis i sig Nestlés nya fruktsmoothies. Hennes favorit blev jordgubbssmoothien.   
 
Vi fick också en titt i deras showroom där jag fastnade för kollektionsproverna från Reima och Vossatassar. Reima är mitt favoritmärke och jag har haft flera overaller och mössor. Reima är Nordens ledande tillverkare av barnkläder, men inte alls så känt i Sverige som resten av Norden. De overaller och mössor jag haft har jag tvättat en massa gånger och de ser fortfarande nya ut. Jag gillar också deras mönster. Det jag inte visste var att de hade skor och stövlar också, verkligen så fina!
Vossatassar, Norges stolthet, är rätt okänt för mig. Deras underställ i monsterull vill jag verkligen ha till Annie. De har merinoull på utsidan och bomull på insidan. Annie, är som många barn väldigt känslig för ull direkt mot huden. Dessutom så är underställen väldigt söta med monstrerna på. Deras sommarkollektion med regnställ och joggingdressar i glassiga fäger ser jag fram emot.
Sorels skor är en dröm och jag skulle verkligen vilja ha ett par. De  finns även till barn, underbara!
 
Tack PratPR  för en fin dag!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Salmalax - Gudarnas mat

Då jag var på middag hos Jessica för ett tag sen så fick jag just Salmalax med brynt smör och det var en gudomlig upplevelse. Har planerat att göra den länge,men jag fegade inför det brynta smöret eftersom jag aldrig testat att bryna smör. Men det är så lätt! Se Att bryna smör för hur du gör.Salmalax är purfärsk och det är så högt uppställda krav på laxens kvalitet att man kan äta den tom som gravid. Anses vara världens bästa lax av många kockar
 
Salmalax med brynt smör, schalottenlök och dragon är en underbar kombination och en perfekt förrätt. 
 
Du behöver 
1 förpackning med salmalax
1 schalottenlök
200 g smör
4 msk soja
1 vitlöksklyfta
1 kruka färsk dragon
 
Gör så här
Skiva laxen tunt (nog tunnare än jag skar den)
 
Bryn smöret och låt det svalna av något. Hacka vitlök och schalottenlök fint.Pyttsa i i en kastrull och tillsätt sojan. Värm upp försiktigt. Häll ner smöret och finhackad dragon. Rör om. Häll smöret över laxen precis innan servering.  
 
Så här ser förpackningarna ut i min butik och en sådan förpackning är lagom för 4 personer som förrätt



Årets Tårta 2012 - Höstpäron-tårta

Idag var jag och Magda på Pressdag hos PratPR. Där fick vi äran att träffa Årets Konditor 2012, Cecilia Andersson, och smaka hennes vidunderliga vinnartårta Höstpäron-tårta. Vad sägs om kombinationen päronbavaroise, smörkola, brownie, pärongelé och karamelliserade macadamia? 
 
 
 Cecilia Andersson i egen hög person serverade oss tårtan. Jag tog två bitar och njöt av varje tesked, vilken smakupplevelse! Här är receptet: Höstpäron-tårta. Går ni in och kikar på receptet så förstår ni dels hur god tårtan är, dels vilken fantastisk konditor Cecilia är. Det här är ett oemotståndligt konstverk.
 
Om ni vill smaka på hennes tårta så kommer den finnas i sortimentet på Tössebageriet i Stockholm där Cecilia arbetar. Väl värt en omväg.
 
Ps. Fler bilder från allt annat dagen bjöd på, förutom den härliga tårtan, kommer imorgon   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   



Karl-Johan svamp är höstens smak

Den här grytan har inte fått en bild värd smaken. Den var så god så ni bara måste göra den! Den genomsyras av Carl-Johan svamp vilket är höstens trendigaste smak. 
 
Leontine tittade förbi, åt middag och nattade Annie innan hon cyklade hem.
 
Jag använde färdigstrimlad kyckling i smaken Karl-Johanssvamp och timjan (från ICAs eget sortiment), Mildas creme fraiche i smak Karl-Johan, bacon och lite annat och toppade det hela med lite flingsalt smaksatt med Karl-Johan svamp (kommer från Falksalt). 
 
Fräs på kycklingen i smör så den får en lätt gyllenbrun färg och genomsteks. Tillsätt 1 burk creme fraiche smaksatt med Karl-Johan svamp och plussa på med en halv burk neutral creme fraiche. Ta även lite extra timjan, helst färsk.  Låt småputtra ihop sig någon minut. Knaperstek bacon i tärningar och tillsätt till grytan. Smaka av med flingsalt smaksatt med Karl-Johan svamp.
 
Trendig gryta



Varm choklad med Frangelico

 
Sitter just nu med min varma choklad med en skvätt Frangelico, toppad med grädde - Mmmm! Behövde en funderarstund. Jag har så många beslut att ta, så mycket att göra på alla plan och orkar egentligen inte tänka eller göra något alls. Jag har 3 klassers prov att rätta (över 100 stycken), en baby som är vaken flera gånger varje natt och så många jag borde kontakta för att uppehålla kontakten och ha några vänner kvar. För att inte tala om styrelseuppdraget. Just nu lite mycket med allt. 
 
Men jag rekommenderar så Varm choklad med Frangelico, ljuvligt gott. Frangelico är den godaste likören, så mjuk smak av hasselnötter. Du gör den lätt:
 
Du behöver (per person)
Varm choklad
1 msk Frangelico
Mjukvispad grädde
Dust av kako och kanske lite minmarshmallows
 
Gör så här
Häll i Frangelicon i glas/mugg. Tillsätt chokladen och rör runt med en sked. Toppa med grädden. Dusta på kakao och eventuellt minimarshmallows. 



Mustig Pumpasoppa!

Äntligen blev det en pumpasoppa! 
 
Som jag har laddat för att göra en pumpasoppa, åratals! På ICA eventet för några veckor sedan fick vi en liten mugg med riktigt läcker pumpasoppa. Jag testade att göra den hemma. Det finurliga här är att den är med äppelcider, vilket ger den en lätt äppelsmak, så gott!
 
Du behöver
5 dl skalad, urkärnad butternut pumpa
1 purjolök
2 msk olivolja
3 dl äppelcider
8 dl hönsbuljong
2 dl vispgrädde
flingsalt, svartpeppar
 
Dekorering
Rostade pumpakärnmor
God korv (jag använde Ingelstas lökkorv som jag rostade i ugnen)
 
Gör så här
Skölj och skär purjon i bitar. Skär pumpan i kuber. Fräs på pumpa och purjo i olivolja. Häll ner cider, buljong, grädde.Småkoka allt i 20 minuter. Mixa slät med stavmixer. Smaka av med satl och peppar. 
 
Rosta på pumpakärnorna i het stekpanna utan olja. Akta så de inte bränns!



God morgon från Missonibabyn

God Morgon nya veckan!!
 
Magda i Missonibodyn, det enda jag lyckades komma över i Lindex Missonikampanj. Den är verkligen söt och i skönt material.
                 Morgonbus livar upp tillvaron
 
                             Tips! Börja nya veckan med en BJÖRNKRAM



Hotell Transylvanien


Igår var vi då på filmpremiär med Rose-Marie och Zack på filmen Hotell Transylvanien. Det är en film proppad med monster av alla de slag: mumier, skelett, Frankenstein, varulvar, gelémonster och så vidare.
 
Ramberättelssen är den klassiska Dracula som förlorat sin hustru. Nytt inslag är att han är ensamstående pappa till Mavis och driver femstjärningt hotell för monster. Just den här speciella helgen är det Mavis 118 års dag, och det ska bli stor fest för att fira henne. Men det värsta som kan hända händer, en människopojke tar sig in på slottet och vägra lämna. 
 
Den var riktigt rolig och man skrattade gott, både vuxna och barn genom hela filmen även om den är något förutsägbar. 
Innan filmen var det ansiktsmålning och Annie ville absolut ha en pumpa och Zack absolut Batman. Barnen fick hälsa på en gigantisk Frankenstein. Lite läskigt tyckte Annie och Zack som inte ville stå tillräckligt nära för ett foto tillsammans med monstret.                                                                                                
                                                                                                                                                                    
 



Jessica bloggar inte här längre...

..och inte syntes hon till i något inlägg förra veckan. Är vi inte vänner längre? JOOOOOO! Jessica har grymt mycket att göra just nu. Hon arbetar för fullt med sin och Maria Blohms brödbok. De har nu ett kontrakt och det ska skrivas, fotas osv. 
 
Men vi hann träffas en sväng i veckan. Jag bjöd henne på pumpasoppa, macarons från La Durée och en massa uppdatering. Hon hade med sig lite bröd som vanligt. Jag kan bara konstatera varje gång att det är grymt goda bröd som kommer finnas på recept i boken. Jag har också lärt mig mycket medan de har tagit fram recept. De glutenfria bröden som kommer finnas i boken har en bonus i att de dessutom är nyttiga, proppade med chiafrön, linfrön, mandelmjöl, majsmjöl med mera. Glutenfritt bröd går snabbare att baka, behöver inte knådas i evigheter och har längre hållbarhet än annat bröd. Så intressant!
Ps. Sofie på härliga bloggen Mumsfillibaba undrade vad Jessica hade i sin mumsiga Äppelpaj som hon gjorde till mig för några veckor sedan. Jessica gör en vanlig smuldeg men byter ut vetemjölet mot 50/50 mandelmjöl och majsmjöl (majsmjölet ger en härlig varmgul färg till äppelpajen). Annars gör du precis som vanligt.



Lördagsmys med världens bästa Räkmacka och världens bästa Annie

 
Älskar räkmackorna från Erssons i Sickla - Erssons finns även i Bromma Blocks: stora, saftiga handskalade räkor, perfekt kokta ägg, citron, tomat och allt på ett lager hembakat rågbröd som smälter i munnen. Naturligtvis finns det även en klick fyllig majonäs. Största räkmackan jag sett! 
 
Annie åt inte hela., det orkar man knappt som vuxen.  Hon får resterna till lunch imorgon. 
 
Go'kväll på er!  



Skönt hösthäng i Aspudden

 
 
Idag är det premiärbio som står på schemat, mer säger jag inte nu. Snart får ni se vilken ny film vi var på!
 
Förra lördagen spenderades på Aspuddens 4H gård. Vi har varit här många gånger. Då jag var mammaledig gick Annie en djurkurs, Knotten, här. Under 5 gånger fick de träffa 1 djur per gång som de fick veta vad det åt, hur man sköter djuret och all möjlig kuriosa. Då det var hästens tur fick de rida. Det kostade för 5 ggr 200 kr och det var toppenbra.
 
De har en härlig lekplats med mycket springutrymme och lek för alla åldrar. På somrarna finns en plaskdamm här och året om kan man köpa fika till billig peng. 
+
Djur som barnen kan klappa. I varje inhägnad finns en del där barnen får vara och en del där de inte får vara. Det betyder att djuren kan gå undan om de vill. 
 
Fika. Det finns glass, fikabröd, kaffe med mera till litet pris. 
 
Finns även en innedel där man kan vara om det skulle regna.
 
Finns något för alla åldrar
 
Toaletter och skötbord finns
_
De olika sakerna för olika åldrar är rätt spridda, vilket innebär att det är svårt att ha uppsikt över de stora barnen om man är med de små.
 
Då vi var där var det fullt med vatten nedanför rutschkanorna, vilket gjorde det omöjligt att använda dem. Vattnet stannar som i ett dike så att det blir djupa pölar.
 
Linbanan har varit sönder sedan vi var här för första gången för cirka 1 år sedan.
 
På det hela ett underbart ställe att spendera en höstdag!



Äppelkaka med vaniljsås - Gluten- och laktosfri

 
Här en glutenfri äppelkaka som smakade himmelskt. Hittade receptet Hos Kiviks. Du använder en låg form eftersom kakan inte höjer sig utan snarare sjunker ihop. Eftersom den skulle ätas av laktosintolerant person bl a så använde jag laktosfritt smör och Oatleys färdiga vaniljsås. 
 
Du behöver
6 äpplen (jag använde Gravensteiner)
1,5 dl socker
0,5 dl vatten
 
Smet
1,5 dl socker (125 g)
100 g smör (rumsvarmt)
2 äggulor
2 dl mandelmjöl (125 g)
3 äggvitor
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Smörj en låg form
 
Skala och skär äpplena i klyftor. Koka upp vatten och socker så sockret löser sig. Lägg ner äppelklyftorna och koka mjuka. Hälli den i formen och bred ut så de ligger över hela botten.
 
Rör ihop smör och socker. Tillsätt äggulor och mandelmjöl. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner försiktigt. Fördela över äpplena. 
 
Grädda i ca 20 minuter tills den fått finfin färg!
 
Ha en fin lördag! 



Macarons från La Durée

Då har då även jag varit till La Durée butiken här i Stockholm. Jag var i krokarna så tänkte att jag skulle testa deras hypade macarons. Köpte med mig 8 st och en liten påse med kanderade violblad. Det kostade över 300 kr tillsammans! Hutlöst dyrt, och jag var smått chockad. Jag är inte ens något riktigt macaron fan. 
MEN, jag blev så imponerad. De är grymt goda, helt otroligt goda faktiskt, som att stoppa en liten bit paradis i munnen. Det roliga är att de olika färgerna/smakerna är rejält olika varandra,så det känns nästan som att äta en helt ny sorts kaka. Jag hade köpt choklad (med underbart mjuk chokladkräm), hallon (med väldigt rik hallonkräm), Mandel (extra rik mandelsmak med marshmallowfyllning) och Karamell (med massa smörig kola). Karamellvarianten är deras storsäljare berättade kvinnan i butiken. Min favorit blev den gröna med mandel och marshmallow. 
 
Ps. Kakorna till vänster är mina bakade kakor,jag hade besök här och det var även till mitt besök jag hade köpt macarons. Ni får se under helgen vem som var på besök!



Årets Konditor 2012

 Foto: Axel Engelberth
 
GRATTIS
 
Cecilia Andersson 
Årets Konditor 2012!
 
Cecilia är från Stockholm och chefskonditor på Tössebageriet
 
Jag fick ett meddelande från min kära vän Rose-Marie som är på plats och hade smakat allas tårtor. Hon skrev någon timma innan juryn meddelade vinnaren att Cecilias tårta med päron och Brownie-botten var godast enligt henne. Det verkade juryn också tycka. Kika in på RMs blogg för fler bilder från tävlingen.  



Årets Konditor 2012 och Chokladfestivalen på Nordiska Museet

Vad är väl en bal på slottet? Jag var idag inbjuden till finalen av Årets Konditor 2012. Den sker i samband med 10 årsjubilerande Chokladfestivalen på Nordiska Museet.
 
Jag träffade finalisterna på ett event på Chokladfabriken för några veckor sedan. De var otroligt kunniga och jag ser med spänning fram emot resultatet. Just i detta nu är de klara. De har bakat sedan 7 i morse. Klockan 15 annonseras vinnaren. Jag kan knappt bärga mig av nyfikenhet och vill se bilderna på deras skapelser. De har övat sedan i somras och har med sig sina egna verktyg, sin mikro osv. 
 
Temat i år är HÖST. De ska inför publik på sex timmar skapa en trevåningstårta, tre olika praliner i 25 exemplar, samt ett valfritt bakverk på hemlig råvara som har avslöjats för dem igår.De ska desstuom presentera allt snyggt och genomtänkt.
 
Årets Konditor är startskottet på tre dagars Chokladfestival på Nordiska museet. Det kommer bli föredrag, tips och tricks, och en hejdundrande massa choklad. 
 
Årets finalister är 
Märta Grundberg, 25 år, från Örnsköldsvik. Märta är konditor på PM Bröd & Sovel i Växjö.
Sylvain Marron, 33 år från Lyon, Frankrike. Sylvain är chefskonditor på Sylvain Marron AB i Göteborg.
Cecilia Andersson, 28 år, från Malmköping. Cecilia är chefskonditor på Tössebageriet i Stockholm.
Jessica Sandberg, 36 år från Bjurholm. Jessica är chefskonditor på Nya Konditoriet i Umeå.
Lina Tollemark, 20 år, från Kalmar. Lina är konditor/chocolatier på RC Chocolat i Sigtuna.



Kyckling och glasspinne = Toppen

Deltävling nr 3 i Pippi på Svensk Fågel är avgjord, och jag vann inte. Den här gången var det bloggen Elsiespäron   som tog hem priset med sin fina soppa. Det är 2 deltävlingar kvar, så nya tag snart igen! Då jag testade recpet så valde jag mellan Våfflesmörgås Deluxe och de här kycklingklubborna. tänkte att jag skulle tipsa för det här är en kanongrej till barn (och vuxna) för picnic, eller som fredagsmys. 
Kycklingfilé med instuckna glasspinnar (så lätt att hålla och äta för barn på utflykt), glaserade med sweet chili, kanel, kakao, honung och lime och en dutt smoked paprika. Allt in i ugnen en vända. 
 
Du behöver (för 6 klubbor)
2-3 kycklingfiléer (beroende på storlek)
1 lime
1 dl sweet chilisås
½ dl honung
½ tsk smoked paprika
1 tsk kanel
1 tsk kakao
6 st glasspinnar (finns på Panduro)
 
Gör så här
Lägg glasspinnarna i blöt (så de inte bränns i ugnen)
 
Sätt ugnen på 150 C
 
Blanda juice från lime, sweet chilisås, honung, smoked paprika, kanel och kakao i en skål och rör om. Låt stå och dra lite.
 
Skär fileerna i 2 eller 3 delar. Stek på hög värme i panna så de får lite färg. Stick in pinnarna i fileerna och lägg på ugnsplåt (helst med bakplåtspapper, det gjorde inte jag med resultatet att jag fick skrubba och skrubba plåten sen).Pensla på rikligt med glazen, vänd och pensla även på andra sidan. 
 
In i ugnen med plåten (jag slängde på lite potatis också, men de blev inte riktigt klara, kycklingen går snabbare, ca 20 min).  Pensla på med mer glaze då och då och vänd och pensla. De är klar då innertemperaturen är ca 68 C. Ta ut och  slå in i folie och låt vila runt 7 minuter.
 
Godkänt från testpatrullen!



En liten Go'bit till fikat?

Vassego!



Skjutsa in allt i ugnen - Färdigt

Söndagsmiddag eller vardagsmiddag? I alla fall perfekt när du inte har tid eller lust att stå och röra, hacka och fixa i evigheter. Den här plåten skjutsade vi in i ugnen igår och 35-40 min senare var det klart, skönt! Jag använde 1 påse delikatesspotatis (Cecile, tror jag den heter), man behöver inte tvätta potatisen, inte skala och den är så god. 
 
Du behöver
900 g -1,6 kg kycklingben
900 g potatis
1 hel vitlök
3 paprikor
2 rödlökar
2 dl kalamataoliver 
1 msk torkad mejram
4 msk olivolja
150 g fetaost
flingsalt, svartpeppar
½ kruka timjan till dekoration
 
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C
 
Skär potatisen i ½ cm tjocka skivor. Dela vitlöken i klyftor med skalet kvar (eller använd flera solovitlökar och bara lägg med dem med allt annat). Skala och skär rödlöken i klyftor. Skär paprikan i större bitar.
 
Blanda potatis, oliver och grönsaker på en bakplåtspappersklädd långpanna. Droppa över hälften av oljan.Blanda runt
 
Lägg kycklingklubborna ovanpå allt och pensla på med resterande olja.Strö över mejram. Strössla över flingsalt och peppar. 
 
In i ugnen 35-40 min. Smula över fetaosten och dekorera med timjan.
 
OBS! Se till att kycklingen är färdig. Antingen genom att skära ett snitt på tjockaste stället och kontrollera att köttsaften är genomskinlig, eller använd termometer (70C) 
  
Ha en fin torsdag!



Julbordet - Kalkon, kalkon och kalkon

 
Härligt uppdukat julbord: prinskorv, köttbullar, skinka, sylta, korvar mm - Allt gjort på kalkon. Jag var inbjuden på Ingelsta Kalkons julbord. Det var så gott så jag kan inte ens beskriva det med ord. Jag åt så jag nästan sprack. Måste faktiskt säga att jag nog nästan hellre tar kalkonvarianterna än skinkasorterna till jul.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Två trötta småbarnsmammor på galej. Rose-Marie var förkyld och trött  och jag har en baby som är vaken med feber på nätterna och en med misstänkt öroninflammation. Men julbordet livade upp oss båda.  Nyttigt är det också med kalkon, en hel del D-vitamin, B-vitamin och Magnesium. Precis vad man behöver så här års!
 
Mmmm...köttbullar och prinskorvar - Jul i ett nötskal
 
Skinka
Mina två tallrikar! Proppade med korvar, skinkor, sallader, cumberlandsås 



Nu är det Jul igen!

 
Ikväll ska jag på årets första julbord. Jo, ni läste rätt! Ni får se bilder och höra om allt imorgon. Jag är redan så hungrig och har längtat efter det här härliga julbordet i veckor nu. Här ska ätas! Inget julbord smakar bättre än det första, eller vad tycker ni?



Äppelbröd

 

 
 
Jamenvisst blev det ett äppelbröd i helgen. Det blev dessutom riktigt gott. Min och Magdas nya favorit. Annie tyckte det var lite kladdigt i mitten. I morse åt jag sista skivorna och då rostade jag dem och det blev ännu godare (och det smått degiga i mitten försvann då helt). Utav något skäl så blir det gröna prickar i brödet, någon kemisk reaktion med äpplena, inget farligt och inget fel alltså. 
 
Du behöver
5 dl vetemjöl och dinkelmjöl (2,5 dl av varje)
2 dl haveregryn
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
2 tsk bikarbonat
1 stort äpple (eller två mindre)
4 dl filmjölk
3 msk honung
nypa salt
 
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C

Skala och tärna äpplet. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda ner äppletärningarna. Rör ihop honung och filmjölk och tillsätt till de torra ingredienserna. 
 
In i ugnen i ca 30 min
Det är något så så mysigt när ens barn äter och tycker om det du har bakat eller lagat till dem. Det värmer en bortom ord. 



Ni vann Västkustchips!

 
Nu så är vinnarna dragna i tävlingen om 6 paket med 3 påsar med knapriga västkustchips. Ni var många som tävlade och jag skulle ha velat ge er alla ett paket, Men det kommer fler tävlingar.
 
Ni som vann är:
 
Maria
Rania
Sofie
Emmy
Sara
Ennea
 
STORT GRATTIS TILL ER!! 
 
PS. Glöm inte maila din adress till [email protected]



Falukorvshjärtan och stjärnor

Så här har vi gjort med falukorven sedan urminnestiden. Tror inte ens Annie vet att man kan äta falukorv på annat sätt. Det här är också en riktig quick fix för att göra maten lite festligare, vilken dag som helst. Du skär skivor av falukorven och stansar helt enkelt ut stjärnor, hjärtan, gubbar osv med glöggpepparkaksformar. Ni kan ju själv gissa vem som äter spillet.
 



Lilla Love Välkommen till världen

Onsdagen var minst sagt en händelserik dag! Jag, Annie och Magda åkte tåg till Eskilstuna för att träffa Love, deras nya lilla kusin. Fullastad som en packåsna med vagn, bilbarnstol, monster cup cakes, blöjor, ombyten med mera begav vi oss. På vägen kikar jag snabbt på Bambis blogg och får se att jag har vunnit en hemstädning!!!! Jag kan inte med ord uttrycka hur fantastisk den vinsten var. Ja, jag och Bambi är vänner, goda vänner till och med. Men jag har aldrig någonsin tävlat på hennes blogg, för att vi just är vänner. Jag frågade henne innan jag la mitt tävlingsbidrag om det var ok att vara med och eftersom det var Cleaning Services som valde vinnaren så kändes det ok för oss båda. 
 
Det var så mysigt att få träffa lilla Love, som var så söt, fin och underbar på alla sätt. Vi som undrat så vem det var som låg i Matildas mage, och vi som trodde det var en Filippa. Helt plötsligt så kändes Magda väldigt stor också. 
Vi fick mumsig pestosallad, som hör och häpna även Annie tyckte om. Det kommer bli pestosallad inom kort, en succé tål att upprepas. Till efterrätt mega monster cup cakes, som vi hade med oss (ps. vi satte på frostingen och ögonen hos dem, annars hade de verkligen inte sett ut som på bilden)
 
Annie med sin mycket älskade morbror precis innan vi fick reda på att tåget var inställt. Jag hade sett till att Magda sov och skulle fortsätta sova sig igenom hela resan hem. Nu fick jag gå med Annie till min favoritgodisbutik i Etuna, Godislandet (ligger farligt nära tågstationen). Jag har alltid kallat den affären för godismonstret. De har ALLT och mer. Vi köpte en del lördagsgodis kan man väl säga. Magda vaknade lagom till vi gick på tåget och en mer speedad baby får man leta efter. Hon kröp upp och ner i hela gången, ryckte i folks datasladdar, pillade på deras väskor, hängde sig på deras fötter....Annie hakade på och trissade upp henne. Det var en mör mamma som kom hem. Då hade jag dessutom 10 minuter på mig att byta om till Måla Rosa eventet, men det gick. 



En deg som räcker hela veckan

Förra söndagen så knådade jag ihop en lekdeg till barnen. Den har räckt precis hela veckan. De har knådat och gjort drakar, ormar, snögubbar, bollar och allt möjligt annat. Citronsyran måste du inte ha med i degen men den gör att den håller flera veckor (förutsatt att du förvarar den i kylen). Det här är ett toppensätt att spendera tiden efter förskolan medan man småpratar om dagen och umgås. 
 
Du behöver
4 dl vetemjöl
2 dl salt
5 dl kokhett vatten (ungefär)
1 msk citronsyra
1 msk neutral olja
karamellfärg
 
 
Gör så här
Blanda ihop alla torra ingredienser i bunke eller matberedare. Tillsätt det kokheta vattnet och rör om. OBS! Karamellfärgen ska tillsättas i vattnet innan det hälls i de torra ingredienserna. 
 
Knåda ihop. Den kan vara lite väl varm till en början för barn att knåda, men den svalnar snabbt. Förvara i kylen. 



Go'kväll med bild på morgongröten och äppelbrödet i ugnen

Måste bara dela med mig av vår favoritgröt som vi åt i morse: Mannagrynsgröt med rivet äpple, äggulor, en klick smör och russin.Har inte gjort den på länge. I morse gjorde vi den och den är så krämig, frisk och underbar. Dofta gärna över lite kanel dessutom.
 
Just nu har jag äppelbröd i ugnen, en äppelkaka på G (Blev så sugen på äppelkaka idag) och planer på att göra pumpasoppa (har aldrig gjort pumpasoppa (här framför mig står en sk butternut pumpa och jag har ingen aniiiing hur man vet om den är mogen), ceasardressing (som jag kan ha till kyckling som matlåda kommande vecka). Vi får se hur långt jag hinner. Vad gör man inte för att slippa städa här hemma:-)
 
Vad gör ni?
 
 
 



Kantarellsåsen tillsammans med Älgryggbiff

I veckan gjorde jag en kantarellsås som verkligen blev kanongod och som jag som sagt svängde ihop på en vardagkväll (så ni förstår hur lätt och snabb den är). Den avnjöts tillsammans med älgryggbiff och potatisgratäng. Älgbiffen bryner du i pannan och sen in i ugnen tills innertemperaturen är 55-62 grader (beroende på hur genomstekt du vill ha den).  Här är receptet på kantarellsåsen:
 
Du behöver
200 g kantareller
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 msk vetemjöl
1 msk kantarellfond (jag använde Bongs Kantarellfond på flaska)
smör, svartpeppar, salt
 
Gör så här

Börja med att steka kantarellerna i torr stekpanna. Tillsätt en redig klick smör. Låt dem få lite färg. Pudra över mjölet och rör runt. Tillsätt fond och grädde. Smaka av med salt och peppar.
 



Monster Cupcakes - BUUU!

Vi gjorde de sötaste monster cupcakes och tog med då vi besökte nyfödda Love med föräldrar i Eskilstuna. Annie och jag pysslade kvällen innan. Det är ett kit från Panduro där allt kommer med förutom färskvaror. De har vassa tänder och ögon av sockerpasta. 
 
Annie klipper ut monsteromtagen till själva formarna. Krävdes en del koncentration, hon gorde några och jag gjorde några. Roligast tyckte hon det var att göra ögonen och de vassa tänderna i sockerpastan. 
 
 
 
  BUUUU 



Måla Rosa

I förrgår kväll var jag på Kick off på Clarion för årets Rosa band event. Årets kampanj heter "Måla Rosa". Det var mingel med rosa bubbel och lite senare auktion på tavlor till förmån för kampen mot bröstcancer.
 
Mina mycket goda vänner Maria och Rose-Marie var med på Clarion. Vi hann få en pratstund i minglet om ditt och datt.
 
Till det rosa bubblet serverades mini cup cakes i form av bröst.. Underbara Sara Varga sjöng bl a "Hur gör vi nu". Vill du vara med och hjälpa i kampen mot bröstcancer så SMS:a Målarosa till 72988. Då bidrar du med 50 kr.  



Glöm inte tävla om Västkustchips

Fram till torsdag har du chans att vinna de härligt knapriga västkustchipsen. Gå in HÄR för att vara med i tävlingen om 6 kartonger med tre påsar i smakerna Gräddfil & Lök, räfflade med havssalt och oräfflade med havssalt. 
 
Lycka till!
/Linda



Chokladmousse med hallongrädde

Tänkte erbjuda ett snabbrecept på chokladmousse. Jag, Annie och Magda åker idag till Eskilstuna över dagen för att hälsa på nytillskottet Love. Då vi kommer hem så kastar jag mig iväg på ett spännande event. Men här kommer chokladmoussen jag gjorde häromkvällen. Receptet kommer från Chokladfabrikens Desserter. De rekommenderade att man använde Valrhona choklad, dyrare javisst, men helt klart en rikare chokladsmak.
 
Du behöver (4 pers)
1 1/4 dl vispgräddde (som ska kokas)
1 dl vispgrädde (som vispas lätt)
140 g mörk choklad (jag använde Valrhonas Manjari 64%)
 
Gör så här
Bryt chokladen i bitar och lägg i bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör om ordentligt så all choklad smälter och det blir en jämn chokladsmet. Då den svalnat till kroppstemperatur vänder du försiktigt ner den lätt vispade grädden. Häll upp i glas, toppa med hallongrädde och servera. 
 
Hallongrädde
1 dl vispgrädde
1½ msk hallonpure (jag använde frysta hallon)
1 msk florsocker
 
Vispa grädden lätt (jag vispade den lite väl mycket). Rör ner hallonen och florsockret och fortsätt vispa lite. Servera till moussen
  
 



Kotletter i balsamicosås - Helt enkelt

Lätt rätt som svängs ihop. Använd svamp om du vill, men funkar bra utan också. Gott med såsen på balsamico och till det en stor sallad.  
 
Du behöver
4 Kotletter (Jag använde benfria kotletter på rapsgris)
1 dl creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
2 msk balsamico
(200 g trattkantareller - valfritt)
salt, peppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 150 C
 
Fräs på kantarellerna i smör.
 
Lägg de råa kotletterna i en ugnsform. Rör ihop creme fraiche, matlagningsgrädde, balsamico. Smaka av med salt och peppar och häll blandningen över kotletterna. Strö ut kantarellerna. 
 
In i ugnen sådär 80 minuter (beroende på hur tjocka och stora kotletterna är. Innertemperaturen ska vara 68 C.)
 
 SMASKENS vardag som helg!



Älgstek och chokladmousse - Veckan börjar bra!

Idag hade jag 1 000 utvecklingssamtal på skolan och var sliten, trött och hade ont i magen av för mycket kaffe under dagen. Hade en middag inbokad sen länge och visste inte hur jag skulle klara att fixa mat när jag bara ville sova. Men det var så underbart mysigt att ha Cecilia här att jag glömde bort min trötthet. 
Det blev älgstek med potatisgratäng och kantarellsås. Till efterrätt chokladmousse med hallongrädde. Recept kommer snart, GOD NATT!
 
 



Kassler med currysås, äpplen och plommon


 
Mums vilken god sås det blev till kasslern i helgen! Jag rekommenderar verkligen den här såsen. Glöm inte katrinplommonen för de är verkligen grädden på moset här. Barnen älskade verkligen den här såsen, och jag också. 
 
Du behöver (4 pers)
1 äpple (stort, eller 2 små)
1 lök
2 tsk curry
1 grönsaksbuljonggrej
2 dl vatten
2½ dl matlagningsgrädde
olja,salt, katrinplommon
 
Gör så här
Finhacka lök, skala och hacka äpplet i mindre bitar. Stek det hackade i lite olja i en panna. Tillsätt curryn och rör runt. Tillsätt vatten och buljonggrejen. Rör runt och låt småkoka på svag värme i ca 10 minuter. Häll i matlagningsgrädden och koka upp. Mixa med mixerstav eller i mixer. Salta om du tycker det behövs.
 
Stek på kasslern i stekpannan med lite smör/olja. Pyttsa i lite katrinplommon tillsammans med kasslern och fräs på. 
 
 





    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin