The Rebel Within

The Rebel Within heter den här amerikanska frukostmuffisen. Det är bröd med ost och skinka, i mitten ett pocherat ägg. Hur sjutton gör man denna!?! Är det någon som sitter på ett recept? Det ser hur gott ut som helst, tänk er den här till frukost med några skivor skinka - Ja, tack!



En ny burk..

..med Kusmi BB Detox inhandlad, på Tehuset Java som alltid, och har andäktigt öppnats ikväll. Det här teet är inte bara en välgörare som ska göra dig snygg och driva ut gifter ur kroppen utan även det godaste teet. Det smakar lätt sötad grapefrukt.  Avslutar alltid kvällarna med en jumbokopp av BB Detox. Bra avslutning på dagen. 



Coleslaw med fänkålsfrön och mango

En coleslaw är sommar och burgare för mig. Man kan också variera den så otroligt mycket. I den här har jag fänkålsfrön. Jag har rätt mycket, en hel 
 
Du behöver
400 g vitkål
1 morot
½ mango 
½-1 msk fänkålsfrön (beroende på hur mycket smak du vill ha)
½-1 dl matyoughurt (beroende på hur lös du vill ha den)
2 msk majonäs
1½ tsk dijonsenap
1 tsk rödvinsvinäger
salt, svartpeppar
½ mango 
 
Gör så här
Skala morot och riv på rivjärn. Strimla/riv vitkål. Skala mango och riv ner nästan allt med ett rivjärn. Spara lite som skärs i kuber och används till dekoration. Tillsätt fänkålsfrön, youghurt, majonäs, senap, vinäger. Ta precis så mycket av fänkålsfrön och youghurt som du tycker blir bra. Rör om. Smaka av med salt och peppar. Vid serveringen strösslar du över mangokuberna. 



Får man föreslå Hamburgare - Grilla Grilla

Det är så maffigt gott med nygrillade hamburgare och jag håller med Jamie Oliver i att man inte ska ha så mycket i själva burgaren utan satsa på allt omkring. Jag gillar verkligen rökig smak på burgare så det har jag nästan alltid i sås eller burgaren. Så här hur jag gjorde våra. Testa lite:-)
Supergott med grillad majskolv till som rullas i finriven parmesan. Dessutom en coleslaw med fänkålsfrån och mango (recept kommer).
 
Hamburgare (för 4)
500 g nötfärs
1 tsk rökt paprika pulver (smoked paprika)
1 dl chilisås
 
Blanda ihop snabbt och forma 4 burgare. Grilla någar minutrar på varje sida. Lägg ihop med bröd, sallad, tomat och massa sås!
 
Rökig sås
1 dl majonäs
½ dl creme fraicke
2 msk chilisås
½ dl bostongurka
några droppar rökextrakt (finns flaskor i affären och de räcker hur länge som helst)
Till det rekommenderas en härligt svalkande kanna iste med jordgubbar och mynta 



Vad är planerna för dagen?

God morgon God morgon! Åh, idag ska vi till min nära vän och hennes familj. Jag håller på att packa blöjor, badkläder, solkräm mm. Det är alltid så mysigt hos dem. Om det blir som förra sommaren så blir det ett antal poolbad, stoj och stoj, lunch och lite prat och kaffe. Men jag har faktiskt lagt in ett tidsinställt recept på burgaren vi åt i veckan så den kommer strax: rökig, saftig burgare med coleslaw med fänkål och mango
 
Vad gör ni idag? 
 
Ps. Glöm inte tävla om den underbara Bosch Skruvdragaren, tävla HÄR



Stockholmstips - Bad och stoj

Här kommer mina smultronställen vad gäller bad med barn. Här hängde vi förra sommren och kommer även göra så i år. Först ut är Parkleken Lugnet i Hägersten. Hur coolt och roligt ställe som helst! Här finns bra kiosk, en massa klätterställningar, rutschkanor osv.
 Marabouparken. Parken ligger i Sundbyberg och de har världens bästa plaskdamm utan kant, väldigt grund och med väldigt stor gräsmatta till. Där finns även en kiosk med glass, kaffe och lite annat smått och gott. Lite längre bort i parken finns en underbart café som säljer urgoda smörgåsar, pannkakor och bakverk som man även kan ta med sig. Det har tidigare varit lite kallt i vattnet, i år har de åtgärdat det och vattnet kommer vara varmare.
Schweizerdalen på Dalarö är en maigsk badplats. Jag hr aldrig varit med om ett ställe där det är sååååå långgrunt. Det är en liten bit att åka med bil från stan, men om man gör det till en heldag och tar med sig picknick så är det verkligen värt det. Det finns en liten glasskiosk och toaletter, men allt annat bör man ta med sig. 
Trodde ni att jag hade glömt Boobadet!!! Absoluta favoriten. Alltså det stället är som balsam för själen för en småbarnsförälder. Det är som att vara ute i Skärgården. Missa inte lilla kioskens strömmingsburgare som både jag och Annie är helt sjukt galna i (och snart Magda också). Allt är toppen här, men vattnet är lite väl kyligt. 



Jordgubbsbubbel

Den här drinken alltså, ljuvligt somrig och underbar! Bara gör den!
 
Du behöver (2 glas)
8-10 jordgubbar (spara 2 snygga till dekoration) 
1 msk vit rom
1 tsk sockerlag
2 tsk pressad lime
3 dl mousserande 
is
 
Gör så här
Lägg i is i glasen. Skölj och rensa jordgubbarna. Mixa jordgubbarna med stavmixer (eller passera genom sil). Häll över isen i glasen. I med rom, limejuice, sockerlag. Toppa med mousserande. Dekorera med jordgubbe på kanten eller släng i den.



Vattenmelonkuber med balsamico

De här finurliga vattenmelonkuberna som verkligen är en smaksensation med lite balsamico ikommer från Systrarna Eisenmans Mingelmat som är en kanonbra inspirationsreceptbok! Gott till bl a lite kallskuret på buffébordet. Du kan förbereda kuberna och göra hålen några timmar innan, men fyll precis innan servering. 
Du behöver (till ca 24 st kuber)
ca 350 g vattenmelon
Trögflytande balsamico
basilikablad (till dekoration)
 
Gör så här
Skär vattenmelon i kuber om 2½ X 2½ cm. Gör en liten fördjupning på sidan av kuben (med t ex änden av en ätpinne) i varje kub och fyll med balsamico. Jag och Rose-Marie kom på att det var väldigt smart att använda en barnspruta för medicin (som du kan få på apoteket). Vi fyllde dem med balsamico och tryckte hål med själva sprutdelen och tryckte i balsamico. Dekorera med basilika. 



Djungelbål

Den här djungelbålen som Magdas pappa gjorde till barnen på Midsommar gjorde succé. Den här gör sig lika bra på sommaren som på vilket kalas som helst. 
Du behöver
1 liter ananasjuice
1 citron (saften)
1 carambole (stjärnfrukt)
1 lime
1 banan
5-10 jordgubbar
1½ l passionsfruktsläsk
isbitar
 
Gör så här
Häll ananasjuicen i en passande skål. Pressa saften ur citron, ta bort kärnor, tillsätt juicen i skålen. Tvätta lime och stjärnfrukt noga, skala bananen. Skär lime, carambole, banan och jordgubbar i skivor och lägg i bålskålen. Häll på passionsfruktsläsken och i med isbitar precis vid serveringen (tillsätter du läsk och isbitar en stund innan så hinner isen smälta och kolsyran försvinna).



Stockholmstips - Mer för vuxna

Svindersvik är en gudomligt vacker romantisk oas som ligger väldigt nära Sickla köpcenter. En 1700 talsgård i rokokostil med bevarad inredning (Tips! Gå guidad visning. Men den är inte så småbarnsvänlig), En magnifik paviljong i gustaviansk stil, byggd för Gusta III och med en av sveriges högsta kakelugnar, det gulligaste caféet i Brygghuset som  har underbara hembakade skapelser och lunch, en paradisisk trädgård med äppelträd från 1700 talet.  
Fotografiska Museet är en makalöst museum som ALLTID har bra utställningar. De har dessutom en uteservering som erbjuder skönt häng, dryck och mat. Ofta är det även live band som står för musiken. Vad som inte syns på bilden var att de förra sommaren hade ett otroligt glasstånd med stora mjukglassar med kokosbollar i. Förra sommaren var jag där med allra käraste moster.



På tu man hand med den bästa lilla räkälskaren

Annies önskan då vi har myskväll (som vi har rätt ofta nu) är rökta räkor och vanliga räkor med aioli. Hon tokälskar de rökta räkorna. Men hon vägrar lära sig skala, så jag skalar och skalar och skalar. Men det är så mysigt att vi båda älskar rökta räkor, att vi delar det. Igår satt vi och pratade om hennes dag på förskolan och jag har just nu all tid i världen att verkligen lyssna på henne. Skön känsla och den bästa av kvällar.



Grillmästarna - Kommer sitta som klistrad

Jag kommer sitta permanent parkerad framför tvn torsdagar. Programmet Grillmästarna startar ikväll på 4an! Mitt stora projekt sommaren 2013 är att bli suverän på att grilla. Jag vill ha tips, knep, tricks!
 
Gillar också Christian Hellberg, krögare på Griffins Steakhouse (Årets Kock 2001). Jag har träffat honom vid två tillfällen på event där han lagat maten, och han är vansinnigt professionell och genuint trevlig.Vi handlar även på samma ICA och han hat tipsat mig om att de har bra rökta räkor där. Så det är där jag köper mina räkor och de är perfekta. Melker Andresson vet jag såklart vem det är, men har aldrig stött på live.



Rökta räkor med hemmagjord saffransaioli

Så underbart att dippa rökta räkor och mango i saffransaioli....Mmmmm! Gör din egen aioli, lätt, om du gör den med varsam hand. Jag köpte rökta räkor, skalade och trädde upp på cocktailpinne med en liten mangokub.
Du behöver
2 vitlöksklyftor
2 äggulor
½ lime
2½ dl neutral olja (t ex raps- eller majsolja)
½ g saffran
salt, peppar
 
Gör så här
Det är superviktigt att alla ingredienser har rumstemperatur, så ta ut kylskåpsingredienserna ett tag innan. Är vissa kalla och vissa ljumma så skär sig aiolin. 
 
Pressa ner vitlöken i en bunke. Pressa ner saften från limen och i med äggulorna. Droppa i oljan (pytte, pytte i taget) och vispa som en galning. Smaka av med saffran, salt, peppar. 



Stockholmstips - Utflykter med barn inomhus

Andys Lekland i Sickla är enormt stort och barnen totalälskar allt där: rutschkanor, studsmattor, klätterväggar. Hrä är det bus kan man lugnt säga. Man  kan lätt vara där minst en halv dag. Dessutom finna alla butiker du kan tänka dig i Sickla och massa restauranger och caféer. På Erssons på första våningen har de världens godaste Räksmörgås dessutom (och väldigt goda pannkakor). 
 
Naturhistoriska är ett superställe för barn. Det är så många våningar att man knappast hinner allt på en dag. Mycket springyta för barn och välidgt anpassat till barn. 
Junibacken är en klassiker om det regnar. Har under flera år haft årskort här. Mitt hemliga tips är att gå dit vid 14. Då börjar många gå hem och ni slipper köa till allt. Perfekt att vara där i ca 3 timmar tills de stänger. 



Vinn Världens bästa Skruvdragare i specialutgåva!!

Nu har jag fått äran att tävla ut två stycken av Bosch underbara sladdlösa skruvdragare i specialutgåva, Bosch IXO BBQ (som jag bara älskar!). Bosch IXO BBQ är en sommarutgåva med sladdlös skruvdragare och grilltändare i ett. Inte så tokigt va. Det är den vanliga skruvdragaren och det kommer med en finurlig fläktpåsats. 
 
Berätta varför just du ska vinna och ge ditt bästa grilltips nedan i kommentarsfältet så har du chansen att vinna din egna Bosch IXO BBQ!
 
Glöm inte att ange mailadress så jag kan nå dig om just du vinner. Tävlingen pågår t o m tors 4 juli.
 

Stort Lycka till och Fortsatt fin, solig och avkopplande sommar!

/Linda




En kanna iste med jordgubbar och mynta

Den här kannan blev populär på Instagram då jag la upp den igår kväll, så här är receptet! Den är vansinnigt fräsch, läskande och underbart god. Det kommer bli många fler kannor i sommar. 
 
Du behöver 
1½ msk rooiboste
1 liter kokhett vatten
2 dl rårörsocker
3 lime (saften från alla 3, skal från 1)
ca 1 liter jordgubbar
½ kruka mynta
massa is 
 
Gör så här
Häll rooibostebladen i en stor kastrull. Koka upp vatten och häll över tebladen. Låt stå 10 minuter. Sila av tebladen. Tillsätt rårörsocker i det varma teet så att sockret löses upp. Låt svalna. Tillsätt limesaft och skal. Lägg i grovt skivade jordgubbar och mynta. Lägg i is vid serveringen. 



Stockholmstips - Utflykter med barn utomhus

Tänkte ge er lite tips på roliga sommarsaker här i Stockholm. Det kommer tips för barn, vuxna, badställen, matställen. Men vi börjar med utflykter utomhus! Bryggartäppan är nog stans charmigaste lekplats. Den är baserad på Per Anders Fogelströms böcker Mina drömmars stad. lekplatsen är alltså som tagen från 1800-talet. Så gullig. Rätt liten dock, men man kan ta med lite fika och en filt att sitta på. Ligger mitt på Söder. 
 
På Skansen finns fantastiska Lillskansen med smådjuren, teater för barn och en stor inomhusdel med massa skoj som tunnlar och småhus att gå in i. Mitt tips är att ta en fika på Kafé Petissan, som ligger nära där linbanan slutar. Det är en liten trädgård på en innergård där barnen kan springa, inte så många känner till det, och de har makalöst goda, hembakta kanelbullar där. 
Åk till Fjäderholmarna över dagen. Finns en massa kul där: lekplats, glasblåseri, barnteater och glass. Det tar cirka 10-15 minuter från stan med båt. Så bara båtturen är ett litet äventyr i sig.
Nytorget på söder har en rolig och stor lekpark. Precis bredvid finns stans bästa glass och Urban Deli som är ett kanonställe för lunch. 
Överjärva gård ligger nära stan och är så underbart, för vuxna och barn. Här finns får och barnen kan rida. Som att komma ut på landet. Det har ett riktigt bra café också, men ta gärna med picknickfilten. 



Stuvade makaroner

Man glömmer lätt hur gott det är att stuva. Min mormor brukade göra stuvade makaroner, riktigt barndomsminne. Kungsörnens nya spiralmakaroner är mindre än vanlig spiralpasta. De passar alldeles utmärkt att stuva och äta till  t ex falukorvshjärtan och stjärnor. 
 
Du behöver
5 dl (200g) Spiralmakaroner
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl matlagninsgrädde
salt,peppar
 
Gör så här
Koka makaronerna enligt instruktion på paketet. Häll av i ett durkslag. Häll tillbaka makaronerna i kastrullen. Strö över vetemjölet, rör runt. Tillsätt mjälk och grädde. Låt koka upp och rör hela tiden. Låt småkoka i 3-5 minuter. 
 



Löjromscheesecake med räkor och kavring


Till midsommar gjorde jag en löjromscheesecake och den blev så lyckad. Annie tyckte också om den (otroligt betyg av den där kräsna minitonåringen:-). Man kan ju variera denna i evigheter: byta ut räkor mot varmrökt lax, ha citronskivor på, gurka, tomater osv. Du kan gärna göra själva cheesecaken kvällen innan. Den här är supergod som tillbehör till lite varmrökt, kallrökt eller gravad lax. 
 
Du behöver 
ca 200 g kavring (gärna dagsgammalt)
75 g smör, smält
 
Fyllning 
4 gelatinblad
1 dl creme fraiche
300 g philadelphiaost
½ rödlök, finhackad
ca 80 g löjrom eller liknande
1 tsk citronskal + 1 tsk färskpressad citronsaft
salt, vitpeppar
 
Dekoration
räkor (ca 300g räkor med skal)
1 kruka gräslök
rädisor (fint skivade)
Gör så här
Lägg ut plastfolie i en bakform med löstagbar botten. 
 
Lägg gelatinbladen i en bunke med kallt vatten. 
 
Mixa kavring, t ex med stavmixer, tillsätt det smälta smöret och rör om. Tryck ut i botten på formen. Ställ gäran i kylskåpet så den stelnar till.
 
Rör ihop creme fraiche, philadelphiaost, rödlök, rom, citronskal och saft. Rör om så allt blir jämnt fördelat. Smaka av med salt och vitpeppar. Ta upp gelatinbladen och rama ur vattnet. Smält på låg värme i en kastrull i lite vatten. Tillsätt till ostsmeten. Bred ut i formen över kavringsbotten. Låt stå kallt i minst 3 timmar. 
 
När fyllningen  har stelnat tar du försiktigt bort den löstagbara kanten från formen. Lyft, med hjälp av plastfolien försiktigt över cheesecake till serveringsfat. Ta bort plastfolie. Dekorera med gräslök, räkor, rädisor. 
Från Systrarna Eisenmans Mingelmat



Filmkväll och hjärtskärande gråt

Jag och Annie har haft filmkväll. Vi har en prova på månad för 0 kronor på Viaplay. Om det är något jag har saknat under det senaste året så är det att titta på film. Vi poppade pop corn och fixade en skål med lite godis och kröp ihop i soffan.
Disneys Modig. Så bra film för oss, för den handlar om en självständig, stark tjej och fokuserar på relationen mamma-dotter. Men det var en scen där mina tårar började rinna och Annie grät hjärtskärande. Det är första gången hon har gråtit till en film. Det var jobbigt, förlösande och jag kan inte sluta tänka på exakt vad det var som gjorde så ont i henne i den scenen. Tack och lov för Disneyfilmer där allt snabbt vänder från jobbigt till glatt. Är det någon som har barn som gråtit till film? Hur gamla var de första gången? 
Mysigt att titta på film ihop



Ceviche med lax, jordgubbar och vattenmelon

Här är då min ceviche som gav mig en medaljplats i Norsk Laks tävling. Det här receptet kommer till butikerna under sommaren. Cevichen är en riktig somrig en med jordgubbar och melon. Den fullkomligt smälter i munnen och har en massa smak av koriander, chili och lime. Råvarorna är A och O här så kosta på dig en bra lax till cevichen, t ex Salma lax eller laks (vilket betyder att det är norsk, färsk lax).
 
Ceviche med jordgubbar och vattenmelon (4 pers)
250 g lax (eller laks som de skriver det i Norge)
1 röd chili
2-3 salladslökar
3 lime 
2 msk olivolja
15-20 jordgubbar
1-1½ dl vattenmelon i tärningar
3 msk koriander
1 tsk Flingsalt
Tellicherry Svartpeppar (finns bl a i Santa Marias sortiment)
 
2 skivor kavring
 
Gör så här
Skär laksen i 1x1 cm stora tärningar. Finhacka salladslök. Dela chilin på längden och ta ur fröhus och kärnor, hacka mycket fint. Blanda ihop i en bunke.  Tillsätt salt, olja och pressa över limesaft (behåll de urpressade skalen). Rör runt och ställ in i kylen i minst en timme, gärna några timmar till.  Laksen ska vara vit och fast. 
 
Under tiden laxen marineras i kylen river du limeskal motsvarande en lime och ställer åt sidan. Skölj och rensa jordgubbar.  Skär jordgubbar och melon i sådär 1 cm stora bitar eller tärningar (Spar några jordgubbar till dekoration). Hacka koriander fint (Spara några blad till dekoration). 
 
Skär tunna skivor av kavringen. Skär bort kanterna. Stek i stekpanna med lite olivolja så de får färg. Skär skivorna snett över till trianglar. 
 
Ta ut bunken ur kylen blanda försiktigt ner jordgubbar, melon, koriander och limeskal. Smaka av med grovmalen tellicherry peppar och eventuellt mer salt. Pyttsa upp i severingsglas. Dekorera med jordgubbe, korianderblad och en skiva kavring.  



Egenmys med Wine Cooler och oemotståndlig tonårsroman

Jag har en lugn hemmakväll och njuter att jag äntligen börjar känna en sommarlugn efter en oerhört stressig vår. Fick Åkessons Wine Cooler - Sauvignon Blanc av en vän. Han sa att den är väldigt inne och har synts i alla mattidningar. Jag verkar ha missat det totalt. Väldigt fräsch och riktigt god! Det är bara 4.5% alkohol i den.
Läser den här underbara tonårsromanen, Safirblå av Kerstin Grier. Det är den andra i Ädelstens-Trilogin. Har nästan läst ut den, sorgligt. Kan inte bärga mig tills trean har översatts. Det är hjärta och smärta, olycklig tonårskärlek och äventyr. Lite pinsamt att erkänna att jag läser sådant, men den här serien har något extra. Den har gjort internationell succé och har även filmatiserats. Över 1 miljon sålda böcker, översatt till 27 språk och på bestsellerlistan i över 93 veckor. Inte bara jag som tycker om den alltså:-)



Macarons med jordgubbar

Himmelsk god Midsommarfika! Jag gjorde jordgubbsmacaroner till igår, men vi hade så otroligt mycket att äta att inte ens en macaron fick plats. Men idag så. Tricket för att de inte ska spricka är att, efter att du har spritsat ut dem på bakplåtspapper, banka hela plåten rätt hårt några gånger mot underlaget innan du sätter in dem i ugnen. 
De är gjorda på Kungsörnens färdigmix. Allt ingår både till macarons och till smörkrämen, förutom lite smör. Lätta att göra, tycker dock att de blev lite bleka.Jag spritsade en krans med jordgubbssmörkräm runt hela cirkeln och la på skivade jordgubbar.
 



Midsommar 2013 firades med Rose-Marie & Co

Årets matbord uppdukat: löjromscheesecake, västerbottenkrustader, saltbakad färskpotatis, inlagd sill med pepparrot och bacon, kycklingspett med parmesan och örter, minispett, melonkuber med balsamico, varmrökt lax, kallskuret och lite annat smått och gott. Ja, just det, jordgubbslemonaden också såklart. Alla recept får ni snart.
Och, RMs underbara Blåbärs cupcakes! Rose-Marie med hela familjen kom lagom till lunch.
Zack hann inte ens äta innan febern steg rekordsnabbt på honom. Så det var bara för Jens att åka hem med Zack. Vi andra myste, gick ut och lekte lite, busade och åt, åt, åt så mycket gott. 
Magdas pappa var med och firade och  han gjorde världens godaste Djungelbål till barnen. Den blev riktigt populär. Här är Rose-Marie och smuttar på den. Recept kommer snart!
Sedan gjorde RM Chevre Chaud med jordgubbssalsa. Vilken superkombination! Till det Melonslush med lite rom i till oss vuxna. Det är min underbara moster som har gjort fatet de ligger på.
En lite marängtårta med pistaschnötter och jordgubbar. Underbart gott. 
Barnen softade och varvade ner framför Lotta på Bråkmakargatan (som jag tyckte kunde passa dem;-)
Skål för dig och mig Rose-Marie och vår långa vänskap i vått som torrt



Midsommar med halverad styrka

Midsommar 2013 blev ljuvlig. Hur var er Midsommar? Vi hade Rose-Marie med hela familjen här, i alla fall en liten stund. Det visade sig rätt snabbt att Zack lilla stackaren var dålig och han och Jens åkte hem. Men vi andra åt, lekte och hade det bra. En massa bilder kommer senare idag.



Jordgubbslemonaden klar!

Jag förbereder för FULLT!! Så himla rolig Midsommar för Rose-Marie  med entourage kommer hit. Vi har delat upp maten, jag tar lunchen och de tar middagen. Kommer bli en massa gott. Jag har precis gjort en kanna med jordgubbslemonad. Den första i år. Förra året gjorde jag sådär 10 kannor av denna lemonad, fick inte nog. Det ska vara på svenska solmogna jordgubbar, då blir den magiskt oemotståndligt god. Du kan blanda ner mynta i den, eller en skvätt vodka mm. 



Glad Midsommar

Den här fina korgen stod utanför min dörr, fylld med mina favoritchips, Kettle chips, en burk svarta oliver och en flaska Raboso Rosé Spumante. Härlig midsommarstart!
Kettle chips har varit mina favoriter i en herrans massa år. Det märks att de görs för hand. Det är också enbart naturliga smak- och färgämnen. Raboso Rosé Spumante har jag inte testat, så det blir spännande. Det ska ha en doft av tranbär, hallon, jordgubbar och vanilj och lätt smak av hallon och vara lite gräddig. 



Bästa burgaren i stan hittar ni här!

Det buzzas mycket om Lily's Burger just nu. Det ska vara stans bästa burgare. Det kändes rätt att ta med min underbara vän Rose-Marie dit med tanke på hennes amerikanska bakgrund. Försenad födelsedagspresent.
100% nötkött och det är saftiga 170 gram. Mums!
Mysigt att träffas så här och ha lite tid för chit chat. 
Dessutom Snapple och Dr Pepper till. Allt med en bakgrund av Elvis, Johnny Cash osv.
 
Riktigt härlig amerikansk diner med 50 tals retrokänsla. 
 
Vi delade lite romantiskt på den här desserten med glass, grädde, ananas, jordgubbar, Oreos, kondenserad mjölk och mandel. 
Hornsbergs Strand har de gjort supermysigt. Man kan lätt ta med sig burgaren ut och sitta vid vattnet på en filt.



Lite smått och gott tips till midsommar

 
Trä upp kuber av vattenmelon, fetaost och mynta på cocktailsticks. Krustader med fyllning går alltid hem. 
 
Liten bit god lax med sojamajonäs. Servera på pumpernickel eller annan liten brödbit eller kex. 
Så otroligt härligt upplagt och inte svårt. 
Kaviar- och västerbottenostsnurror. Går snabbt som bara den att göra och det är lite för goda. Låter som en mysko kombination men de är helt underbara. 



Kolmården och Vildmarkshotellet - Dag 1

Otroligt hur mycket man kan hinna med på två dagar (Kolmården dag 2 hittar ni HÄR). Hemkomna från superduper 2 dagars minisemester på Kolmården och Vildmarkshotellet. Vi bodde en natt på hotellet och det var fullspäckat med saker att göra från morgon till kväll. Delfinshowen på Kolmården är ett måste. Man blir tagen av delfinerna och showen är snygg som bara den. Ett tips är att förboka biljetterna till delfinshowen, då går man bara förbi kön och får de bästa platserna. Otroligt skönt då man är där med små barn och det är varmt och segt att köa (hatar att köa med barn).
Rolig piratshow med sälarna i centrum, hela publiken skrattade. Tigerspaning, djurspotting. Lite lunch på Nham Nham vid Tiger World. Helt ok, men inte en kulinarisk upplevelse. Tycker att 81 kr för en liten take away låda med nudlar och några räkor är i dyraste laget. 
Lite rädd att de skulle stångas, men viljan att vara modig var snäppet starkare.  
Magda rusade in till smågetterna, sprang efter dem och försökte få deras uppmärksamhet genom att upprepa 'Tjena Bä Bä'. 
Mycket naturliga färgämnen i en jordgubbsslush va? 
En av de bästa sakerna var safarin med linbana. Högt och lågt åkte man över ett stort område. Ibland med underbar utsikt över Bråviken, ibland över giraffer, lejon, älgar, vildhundar, björnar mm. Det är inte Afrika, men så nära man kan komma i Sverige. Det känns också som att djuren har det väldigt bra på Kolmården.
Storstadsbarnet undrade om det var kameler. Tur att vi har klarat ut lite vad som är vad den här helgen.
Mycket syskonmys och bus har det blivit. Man kan låna kärror gratis i själva parken. Bra att lasta med saker och barn. 
Vi åt på Vildmarkshotellets restaurang. Jag åt en mycket god röding med musselsmörsås. Barnen buffé. På Magdas plick plock tallrik fanns pasta, pannkakor, sylt, köttfärssås och gurkor. Mycket lyckad kombo enligt Magda. Efter maten fanns en massa gratis aktiviteter för barn som ansiktsmålning, stort lekrum där de ritade, pärlade osv.  Soft! Vildmarkshotellet har en suverän service, de var så gulliga med barnen, så hjälpsamma vad man än frågade om. Då jag förgäves försökte koppla upp mig så gjorde de allt för att hjälpa mig vid receptionen. 
Inte så pjåkig utsikt från balkongen på hotellrummet över vattnet.



Fläderblomsvinäger

Jag har letat och letat efter flädeblomsvinäger. Hittade det till slut på Tehuset Java när jag var där för att köpa lite Kusmi te. Sommarvinäger. Jag kommer självklart använda den till sommarsalladen med brie och jordgubbar.Ska bli spännande att använda. Den ska passa till att marinera med, till soppor, sallader och inte minst i desserter. Perfekt till midsommarrätterna. Jag köpte faktiskt 3 st. Behåller en, har gett bort en och tredje ska ges bort också. 



Marängtårta med glass och bär

Tänkte bjussa er på den lättast möjliga tårtan till midsommar, och perfekta kombinationen: glass, maräng och somriga bär. 
Den här fixas på nolltid och består av två färdiga, köpta marängbottnar, ett paket glass och en massa bär. Du tar den glassen du tycker bäst om och de bär som är dina favoriter. Blanda gärna.
 
Lägg ena marängbotten i en kakform med löstagbar botten. Lägg den med uppsidan mot botten. Ta ut glassen ur frysen och låt mjukna något. Bred glassen över botten. Lägg över andra marängbotten och tryckt till lite. Bottnarna sprack lite vid detta moment, men det gör inget, syns inte då du lägger på bären. Spara lite glass som du lägger in i frysen igen en stund och brer på sidorna efter att formen stått en stund i frysen eller precis vid serveringen bara för att snygga till den.Vid servering sätter du helt enkelt serveringsfatet över formen och vänder upp så att botten kommer uppåt. Använd gärna en slickepott för att slänga in lite glass utmed sidorna och jämna till. Lägg på en massa bär. Jag hittade lite chokladkakor som jag bröt och la på också.



Oh my!

Här ser ni min laks ceviche med jordgubbar, vattenmelon mm. Mitt pris i tävlingen var att mitt recept kommer tryckas upp till butikerna, med bild på rätten och bild på mig. Dead line att skicka in recpetet är idag. Inte så lätt att skriva ner recept som man kommer på sådär under tävlingen. Supersvårt. Testade som bara den igår kväll för att det skulle bli rätt och lätt att förstå. 
 
Måste se till att få iväg det för om en liten stund åker vi till Kolmården för två dagar skoj och stoj. Smått stressande, viktigt att det blir rätt och gott. Spana i butikerna, snart finns receptet där. Men självklart kommer ni få det här också. Fin sommardag på er!



Getostdipp med granatäpple och gräslök - Minivickning

God röra till kvällsmys. Mix av getost, ricotta, honung, vinäger och toppat med goda granatäpplekärnor och gräslök. Jag gjorde dessutom lite salamichips till, men inget måste, men det är gott till. Jag använde frysta granatäpplekärnor och fryst hackad gräslök. Då går det snabbt som bara den, men egentligen bättre att använda färskt. Receptet är från en Elle tidning.
 
Du behöver
150 g kantfri getost
250 g ricotta
1 msk honung
2 tsk vitvinsvinäger
granatäpplekärnor
gräslök
salami
bröd, kex, surdegsbröd
 
Gör så här
Salamichips
Sätt ugnen på 200 C. Lägg salamiskivor på bakåplåtspapper i ugnsform eller plåt. Låt vara i ugnen ca 10 min tills de har krispat till sig. Ta ut och låt svalna. Bryt på mitten. 
 
Oströran
Smula getost och blanda med ricottan i en skål. Bred ut massan över en tallrik med en slickepott eller liknande. Strössla över gräslök och granatäpplekärnor, så mycket du själv vill. Låt stå tills du ska servera.
 
Precis innan servering rör du ihop honung med vinäger och häller försiktigt över tallriken med oströran. Fördela salamichipsen i röran. 
 
Mumsa i díg med lite gott bröd eller kex till. 



Tellicherry Black Peppar

Jag har helt snöat in på Tellicherry black pepper. Det sägs vara den finaste svartpepparn och kornen är lite större än andra. Smaken är djupare och en aning fruktig. Jag är helt kär i Tellicherryn just nu faktiskt. Jag använde den senast i Cevichen som jag gjorde i Norsk Laks tävlingen.



Högsta lyckan

Kom hem sent med tåget till den här ljuvliga synen av två småsnarkande älsklingar. Känns så viktigt nu, viktigare än någonsin, att ta vara på varenda dag med dem. Magda och Annie är total lycka för mig. Så svårt att inte väcka dem, men jag får bärga mig till morgonen för att krama dem. Då kommer det bli stort kram- och pusskalas. 



En oförglömlig helg tillsammans

Jag sov i ljuvliga keramikverkstaden, och sov till över 8 på morgonen. Det var länge sedan, minns inte ens när jag sov så länge. 
I verkstaden fanns det här totalt underbara tårtfatet, Drömfint! En hel del keramik i stilen ovan av min moster finns i Husmorsornas kok- och bakböcker, t ex i Din Matkasse.
Eller dessa skira skapelser som har varit på fin utställning på Blås & Knåda och omnämndes i flera kända tidningar. 
Jag tog en promenad med min kusin Matilda. Det är så vidunderligt vackert i dessa trakter. 
Sedan verkligen svängde jag ihop en marängtårta med två färdiga marängbottnar, vaniljglass och jordgubbar. Det var mina kusiner Matilda och Emanuel som kom på litet besök. Min moster orkade inte äta något och stannade kvar i sängen och vilade då vi fikade.
Jag ägnade dagen i övrigt åt att städa huset, byta sängkläder till min lilla moster. Plocka lite här och där, prata och umgås med min moster små stunder i sträck. Hon äter pyttelite och kräks väldigt mycket. Hon orkar inte umgås så länge, men varje liten stund vi umgås memorerar jag. Det har varit en väldigt oförglömlig och känslosam helg.



Bockaskede kvarn

Dagens uppgift: klippa gräs. Det var roligt och jag kände att jag gjorde något rejält. Min moster har precis fått cellgifter och mår otroligt illa. Hon är sängliggande hela dagarna. Hon vill knappt äta något alls. Jag har gjort lite ingefärsvatten (bra mot illamående). 
Dagens utsikt: kossor i mängder. Rofyllt. Skulle kunna sitta med en kopp kaffe hela dagen och titta på dem. 
På den gungan satt vi mycket som barn, min syster, kusin och jag. Vi tävlade om vem som kunde spotta körsbärskärnor längst. Gjorde en plick plock tallrik till min moster med bara nyttigheter. 
Hon fick i sig ungefär hälften i alla fall. 
Nu ska jag gå och lägga mig i keramikverkstaden. Men det är becksvart och regnet öser ner nu. Lite mörkrädd helt plötsligt. Tar ficklampan. Gonatt!



Lite midsommarinspiration

Förra årets tårta med kolasås, dajmgrädde och massa jordgubbar. Försvinnande god. Farligt god Midsommartårta.
Tänkte ge er lite midsommar inspiration medan jag är hos min moster i Skövdetrakten. Här är mina favoriter för midsommar. Mina favortitårta är jordgubbscheesecake med kladdkakebotten och en massa svenska jordgubbar.Förbereds innan och in i frysen. Alla älskar den!
'
Eller en härlig Pinocchiotårta? Går alltid hem!
Hallonmarängtårta? Alla tårtorna kan förberedas delvis så att det går snabbt att slänga ihop. Ha en fin helg!



Lite si och så i helgen...

Bild lånad från WHBDG.com
 
Min moster har sedan jag varit väldigt liten betytt så mycket för mig. Ni vet min keramikermoster som har gjort många av mina fina uppläggningsfat. Hon har nu cancer, och den går inte att bota. I helgen tar jag tåget ensam till henne för att pyssla om henne, städa åt henne, laga mat till henne. Jag gör det inte minst för min egen skull. Jag skulle helst vilja stoppa huvudet i sanden och bara slippa inse fakta. Jag ska försöka tidsinställa några inlägg, jag är inte säker på att det blir något inlägg i helgen. Vi får se. Jag vill ge henne all min energi. 



Vattenmelon och hallon med prosecco

En supergod fredagsdrink blir det genom att mixa vattenmelon med lite frysta hallon och massa is. Häll till drygt hälften av glasen och toppa med prosecco eller annat mousserande. Läskande, fräscht och mycket gott.



Per Olsson hade en Bonnagård

Just nu leker barnen så mycket med Lantgården från Micki. Husen och staketen är i trä och man kan veva upp en liten liten hiss (den får vi ta bort dock då Magda är vid bondgården). Allt kommer med förutom djuren och bilar till garaget, så vi har fått ta det vi har: 
En giraff, känguru, ko och oxe. I lilla dammen har vi en säl och en haj. I garaget har vi en sportbil och en ambulans. De leker med djuren och med varandra. Riktigt fin och välgjort är det. Det jag tycker är toppen är att man kan vika ihop underskivan väldigt lätt då man vill ställa undan det. 



Telenor - Suck!

Ni som undrar vad som hänt med min Instagram uppdatering. Jag är så trött på Telenor. Lämnade in min telefon som bara slutade fungera söndagen den 2 juli i butiken i Sickla Köpcenter. Lämnade den direkt klockan 11 då de öppnade butiken söndag morgon. De sa att jag med största säkerhet skulle få tillbaka den samma vecka eftersom de skickade iväg den direkt på måndag morgon. Idag, nästan två veckor efter ringer jag verkstaden och det visar sig att de fick in min telefon för två dagar sedan. Alltså skickade inte butiken den på måndagen, och inte tisdagen heller och antagligen inte heller under onsdagen. Inte heller kan de lämna ut en Iphone som ersättningstelefon så man kan sätta in det egna SIM kortet. När jag ringde butiken så lät de tveksamma till att jag skulle få tillbaka den innan tisdag. Jag har sedan två veckor tillbaka inga nummer, jag kan inte lyssna på musik då jag tränar, jag kan inte gå ut på nätet och fixa med bloggen eller gå in på mailen, fast jag betalar för de tjänsterna. Så dåligt Telenor!



Pulled BBQ Chicken - My Way

I morse fick ni ett recept på goda miniburgare med Pulled BBQ Chicken. Här kommer ännu ett på Pulled BBQ Chicken som jag satte ihop förra året till en tävling, och vann. Det blev så otroligt gott att jag kan gå och längta efter det. Man måste inte äta pulled BBQ chicken som en burgare, utan kan äta som tacos, med sallad eller annat. Jag gillar verkligen min variant där man kokar ihop kyckling med BBQ såsen i ugnen under lång tid. Den blir så mör och underbar i smaken. Jag hade även i rökt paprika som är en av mina favoritkryddor. Då blir det en lätt rökig och grillad smak på det hela.
Särskilt gott till Pulled BBQ Chicken är krispigt bacon, grillade majskolvar och coleslaw. Hur som, ni bara måste testa denna kyckling. 



Pulled BBQ Chicken eller sliders

Vi fick dessa små miniburgare fyllda med coleslaw och Pulled BBQ Chicken på Kronfågels tillställning. Alla verkligen älskade dem! Jag testade att göra dem hemma. De blev hur goda som helst, men inte lika snygga som ovan. Har ni ännu inte testat Pulled BBQ Chicken så är det hög tid. Grymt gott! 
Pulled BBQ chicken eller Chicken Sliders (4 pers)
4 kycklingklubbor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 ½ dl bbq sås
 
Gör så här 
Krydda klubborna med salt och peppar och antingen grilla på grilla (ca 30-40 min) eller baka i ugnen i ca 40 min på 130 grader. De är klara då köttet lätt släpper från benen. 
 
Låt svalna och riv sedan köttet i strimlor (enklast att göra med två gafflar, men se upp så att du inte får med brosk eller benbitar).
 
Skiva och svetta lök och vitlök i en kastrull i ca 10 min.Blanda löken med kycklingköttet och vänd i bbq-såsen och smaka av.
 
Coleslaw
1/4 vitkålshuvud
2-3 msk äppelcidervinäger
ca 3-4 msk majonäs
1 msk creme fraiche
 
Gör så här
Skär roten ur kålen och strimla bladen fint. Salta och lägg i en bunke, stänk på vinäger. Pressa ur vätskan och blanda med majonnäs och creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.
 
Hamburgerbröd
2 ½ dl vatten
50 g socker
50 g jäst
125 g smör
600 g mjöl
ägg till pensling
sesamfrön
 
Gör så här
Smält smöret och tillsätt vattnet och värm till 37 grader. Blanda med övriga ingredienser till en smidig deg och låt jäsa 30 min.
 
Forma ut små snygga bröd och låt jäsa 30 min. Pensla med ägg och strö på sesamfrön och baka på 200 grader ca 5-8 min.



Grattis!

Fick in så många underbara glassminnen om allt från smultronglass, glassarna med skumbollar i Danmark, vanilj- och jordgubbsglass efter träning, rolig mamma som äter glass till glass på första dejten och härliga barn som äter glass hur som helst. Jag läste med stort nöje vartenda ett av minnena och skrattade mycket.
 
Vinnaren av både glass och visp blev till slut Lovisa med sitt fina barndomsminne:
 
Mitt bästa mjukglass minne var när jag och min familj (mamma, pappa och bror) var på en lite tur runt i Sverige. Med två trötta griniga ungar (jag och min bror) skulle mamma och pappa försöka få i oss lite mat. Kanske inte den lättaste uppgiften men till slut gick det också. Svårt att sitta still, sprang runt borden med den lilla energi vi fått, för att sedan halvsomna i stolarna medan vi väntade på mamma och pappa. Men till en överraskning kom det två jätte stor milkshake-glas in till bordet med strössel, godis, topping, tomtebloss ja allt två trötta ungar längtade efter eller alltid önskat sig. Jag tror det var den största och godaste glass jag ätit, kommer ihåg det än idag. =)
 
STORT GRATTIS LOVISA! 



Vaniljrabarber med vaniljkräm och mjuk maräng

Har så många recept att lägga ut till er nu. Var så nervös inför tävlingen med Norsk Laks att jag blev helt paralyserad i flera dagar. Men nu ska ni få flera finfina recept och vinnaren av glass och visp från OBH Nordica ska koras idag. Vi börjar med en ljuvlig dessert från helgen. Vaniljig kompott på rabarber, vaniljkräm, pistaschnötter och allt toppat med italiensk maräng
Jag gjorde kompotten och vaniljkrämen kvällen innan. Även den italienska marängen gjorde jag och slevade i en spritspåse. Det jag kommer göra lite annorlunda nästa gång är dock att jag kommer servera med lite mindre italiensk maräng, kanske lite smalare form upptill. Marängen är vansinnigt god men väldigt söt. Receptet kommer från tidningen Lantliv mat & vin. 
 
Du behöver (4 pers)
Rabarberkompott
500 g rabarber
½ vaniljstång
1 gelatinblad
1 dl vatten
1 3/4 dl strösocker
1 msk pressad citronsaft
 
Vaniljkräm
½ vaniljstång
1 äggula
2 msk strösocker
1½ dl vispgrädde 
 
Italiensk Maräng
2 äggvitor
1 nypa salt 
2 dl strösocker
½ dl vatten
1 dl skalade pistaschnötter
 
Du behöver 
Rabarberkompott
Skölj och ansa rabarbern. Skär i ca 2 cm tjocka bitar, lite på snedden. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i en bunke. Koka upp vattenet med vaniljfrön och socker. Koka i 5 minuter. Lägg i rabarber och småkoka i ytterligare 5 minuter. Häll citronsaften i en liten kastrull och värm. Ta upp gelatinbladet och krama ur och lägg ner med den varma citronsaften så det smälter. Häll över smälta gelatinet till rabarberkompotten och rör om. Häll upp i värmetåliga serveringsskålar och ställ i kylen.
 
Vaniljkräm
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa ihop vaniljfrön, äggula och och socker så det blir pösigt. Vispa grädden och blanda med äggvispet. 
 
Italiensk maräng
Vispa äggvitorna skummigt med liten nypa salt. Koka upp socker och vatetn till en sockerlag. Koka till det är 120 C varmt. Tillsätt lite av sockerlagen i taget till äggvispet medan du vispar på med elvisp. Vispa kraftigt till att börja med och sedan lite saktare tills smelten svalnat helt. Häll upp i spritspåse.
 
Servering
Hacka hälften av pistachnötterna fint och hälften grovt. Ta ut rabarberkompotten. Lägg på ett lager vaniljkräm. Fördela de finhackade pistaschnötterna över vaniljkrämen. Spritsa marängen och bränn med brännare så det blir en gyllenbrun färg. Strössla över grovhackade pistaschnötterna. Servera och njut! Jag la till lite köpta kanelskorpor, blev bra!



Norsk laks - Tom Sjöstedt - Ceviche - En medaljplats

Vilken kväll!! Igår var jag inbjuden på workshop och tävling av Norsk Laks och Norges Sjömatråd. Här ovan ser ni min Ceviche som kom på andra plats. Så nöjd. Det betyder också att ni kommer se min ceviche som upptryckt recept i butikerna. Fantastiskt!
Tom Sjöstedt var inte bara en av domarna utan lärde oss under kvällen hur man gör med en laks på bästa sätt för att ta vara på alla bitar och delar. Laks med k fick vi veta är den norska beteckningen på lax och står det just laks så är det en garanti för att den är färsk och av högsta kvalitet. Du kan i princip äta den rå rakt upp och ner.
Köp gärna en hel eller en hel sida. Skär igenom på mitten. Skär bort det på sidan som kanske inte är så snyggt eller som är väldigt fett (japanerna är helt galna i de delarna och det är även där den mesta Omegan finns). Skär sedan rakt med kniven utmed skinnet. Behåll ksinnet på om du ska grilla laksen och grilla med skinnsidan ner.
Därefter fick vi en genomgång av Lotten Sundgren som är matstylist och har stylat bilderna ovan. Hon delade med sig av tänk inför fotandet av mat. Motivet ska 'poppa'. Tänk olika strukturer, kontraster och ha gärna såsen eller salladen i en skål bredvid. Grillränder kan förstärkas med lite soja vid fotandet är ett annat knep. 
Sen var det tävlingsdags. Laga en rätt på laks helt enkelt. Det här momentet har jag varit grymt nervös för i flera dagar. Tycker det är jobbigt att prestera under tidspress och bli live bedömd. Men jag utmanade mig själv och mina rädslor och gjorde det! För första gången var det dessutom roligt. Vi småpratade alla under tiden. Jag och Nordefors arbetade bredvid varandra. Vi har nu tävlat mot varandra ett flertal gånger. Tom som då skulle vara domare kom på att han också ville laga lite mat så han gjorde sådär spontant underbara friterade laksnuggets av panko med sojamajonäs till. Han var själv mer än nöjd med dem:-)
Så goda laksnuggets som även barnen där hemma hade älskat. Roligt att Tom inte enbart stod och tittade på utan själv blev sugen på att laga till något. Passade på att fråga honom om varför min sojamajonäs som jag gjorde för ett tag sedan hade blivit lite rinnig. Fick en hel del tips.
Dags för domarna: Tom Sjöstedt, mästerkock och Årets Kock 2008, Line Kjelstrup, Sverigechef för Norges Sjömatråd och Lotten Sundgren, stylist. De studerade utseendet noggrant på alla rätter och smakade kritiskt. Ovan ser ni Nordefors snygga vinnarrätt. Jag och Katinkas Kitchen kom tvåa!!!
 
Min Laxceviche med laks, svenska jordgubbar, melon, chili, koriander osv. Recept kommer. Tom sa att han trodde den kunde bli en storsäljare. 



BBQ Chipotle kyckling med Rostad Ananassalsa

Färsk kycklingfilé med smak av rökig chipotle och glaze. Färdigförpackat och redo för grillen från Kronfågel och en sommarnyhet som är min favorit. Till det en magiskt god rostad ananassalsa. 
Jag gjorde som receptet men dekorerade enbart med koriander, eftersom jag inte är så förtjust i för mycket smak av korinder.
 
Du behöver
1 färsk ananas ca 1 kg
1 röd paprika (rostad och skalad, se HÄR hur du rostar och skalar en paprika,  eller köp färdig pimento)
3 salladslökar
1 apelsin (saften)
2 lime (saften)
3 msk farinsocker
1-2 tsk chipotlepasta (finns bl a i Santa Marias sortiment)
1 knippa färsk koriander
salt
 
Gör så här
Skala och skiva ananasen, men ta bort mittstocken. Rosta skivorna i stekpanna, eller grilla tills de är mörka och karamelliserade. Låt dem svalna och skär i små tärningar.
 
Blanda ananas med smått skuren salladslök, tärnad röd paprika, lime- och apelsinjuice. 
 
Tillsätt chipotlepastan, socker, salt.
 
Nu kan du om du vill blanda ner skuren koriander. 



Sommarfest med Viaplay

Pannkakor i stora lass med sylt, grädde och mini marshmallows, glass, brunch för oss vuxna och bio blev det på Subitos och Viaplays sommarfest som hölls på fräscha Rica Hotels. Vi var där med Rose-Marie och Zack (tack vännen för lån av bilder). 
Alltså, mycket gott blev det. Till bion RIO blev det smågodis, också i stora lass. 
 
Finfin goodiebag som bl a innehöll prinsessplåster från Hansaplast, Kalle Anka tidning, inträdesbiljetter till High Chaparall och inte minst 1 månads gratis Viaplay. Då vet ni vad vi kommer göra på regniga sommardagar, se film! Blir så glad om ni tipsar om bra filmer och serier för barn. 



Check på balkongen

I år har det blivit matta och ombonat på balkongen. Mysigt som bara den är det nu där ute. Ljuslyktor, kuddar, matta är från Indiska. I år har jag storsatsat på mint. Kag har pepparmynta, Chokladmynta och vanlig mynta och så en liten kruka med timjan. Chokladmyntan är jag hur nöjd som helst med. Får se vad vi gör med den. 



Balkonginspiration

Årets balkonginspiration kommer från Indiska. Så här såg det ut på Kronfågel och Spot and Tells Grillkväll uppe på Gondolens tak. Måste säga att jag är helt såld på Indiska just nu. Brukade aldrig handla där tidigare, men nu för tiden vill jag ha allt. Dagen efter sprang jag iväg till Indiska och handlade inredning till min balkong. 



Pastasallad till grillat

Jag har testat att laga till det mesta från härliga grillkvällen med Kronfågel just för att det var så grymt gott. Den här ljumma pastasalladen åt vi igår till just Beer Can chicken. Jag plussade på lite med pecorino för att det är så gott och det blev bra. 
Du behöver
600 g kokt kall pasta
500 g grön sparris 
8 st tomater
1 msk finskuren färsk rosmarin
150 g hyvlad eller riven pecorino
 
Citronette
1 vitlöksklyfta
saft och skal från en citron
½ dl olivolja
 
Gör så här
Börja med Citronetten: Riv vitlök och blanda med citron och olivolja i en skål.
 
Dela tomater på mitten och grilla på snittytan ca 5 minuter. Skär i bitar.Skala nedre delen av sparrisen, pensla med olivolja och grilla den mjuk. Dela i mindre bitar.
 
Vänd ner pasta, rosmarin och tomater med Citronetten. Lägg upp på ett fat eller skål och toppa med sparris och pecorino.



Bröllopsmiddagen på Drottningholms slott

Nu har Kungahuset äntligen lagt upp information om bröllopsmeny komponerad av Stefano Catenacci. Jag har varit så nyfiken och väntat som bara den på den. Kika själva. Som man önskar att man hade fått vara med på middagen! Vill ni veta mer om vilka tallrikar, glas, dukar osv som används så titta in på Kungahusets hemsida.
 
MENY
 
Svenska delikatesser
Kalixlöjrom i strut med citron och pikant crème-fraiche,
skagenemulsion med krispig kavring, senapssill i morotshölje,
matjesillsterrin, primörägg från Gotland med drottkaviarskum
och liten Västerbottenostpaj

 

Smörbakad laxöring med kokt vit sparris, stekt grön sparris,
råmarinerad violett sparris, tomat- och schalottenlökskompott
med brynt smör, pepparrot, gräslöksolja och laxrom

 

Helstekt kalvfilé från Holmbergs gård
med Västervikssenapstäcke och astrakancidersås,
morotsvariation och rostad miniblomkål från Nobis gårdar

 

"Pavlova" med italiensk maräng, smultronsorbet
och jordgubbsglass, vit choklad och färska smultron
 
VIN
Graham Beck Blanc de Blancs Brut 2008

Svenska snapsar och öl

eller 
Trimbach Riesling Vieilles Vignes 2009 Alsace

Pommery Grand Cru Millésimé 2005 Champagne

Auxey-Duresses 1:er Cru 2010 LA Chapelle Dom. Lafouge

Sattlerhof Beerenauslese 2010 Südsteiermark



Hej Boobadet

Sommarens första besök på favoritbadet, Boobadet! Vi tog med pastasallad och dricka och bara drog iväg spontant idag. Vi doppade fötterna, knäna och stänkte vatten. Det blev med ens sommar, glass och lediga dagar känsla.
Mysigaste skärgårdsbadet för barnfamiljer. Aldrig knökfullt och allt finns här. Ps. För er som mot all förmodan inte läst det sådär 100 gånger tidigare här: De har världens godaste strömmingsburgare i lilla kiosken. Idag blev det dock hemmgjord pastasallad...och lite glass och kaffe från kiosken. 



Chokladmynta

Nu har jag gjort iordning sommarbalkongen. En nyhet i örtlådan blev Chokladmynta. Den smakar lite som After Eight mint. Får se vad man kan hitta på för roligt med den. Någon som använt den till något?



Ni bara måste testa Beer Can Chicken

Firade att jag igår blev klar med betygssättningen, och att det snart är sommarlov för mig. Det blev en hääääärligt saftig Beer Can Chicken från grillen och världens mysigaste kväll faktiskt. Ni bara måste testa Beer Can Chicken, riktig festkyckling. 
Passade bra med pastasallad med sparris, tomat, pecorino och lite kronärtskockshjärtan på sidan. 
Här lite tips på hur du grillar Beer Can Chicken. Du tar en burköl, av valfritt slag. Häll ut hälften av ölen och trä kycklingen över ölburken så den står stadigt. Burken ska vara inuti kycklingen. Du kan gärna slänga i lite rosmarin, vitlök eller andra kryddor och örter i burken för extra smak. Allt ångas upp i kycklingen under grillningen och gör den saftig och smakrik. Jag använde en färdigkryddad Beer Can chicken som var fix och färdig för att trä på burken. Tar du en vanlig kyckling så kanske du får klippa upp den lite för att få på den på burken och du kan då krydda den med en rub eller annat. 
Lite bilder från eventet där vi fick lära oss hur man gör. Då briketterna har fått glöd och är färdiga för grillning så lägger du ut den runt sidorna och ställer kycklingen i mitten på det lägre gallret. Locket ska vara på under hela grillningen så det blir indirekt värme. Glöm inte att luftintaget under och på själva locket ska vara lite öppet. Det tar cirka 50 min för den att bli klar. Jag använder alltid stektermometer och då den är 82 C är den perfekt. 
Du kan istället för en burk köpa en ställning för kycklingen, finns t ex från Landmann och heter där Dancing Chicken. Då häller du ölen i röret. 
 



Beer Can Chicken - Sommarens Hetaste Trend

Jag och Rose-Marie var på världens godaste tillställning med sommarens hetaste grillnyhet - Beer Can Chicken. Men inte bara det utan en massa annat gott.  Det var Kronfågel och Spot and Tell som hade satt ihop en magisk kväll för oss bloggare.  
Beer can chicken grillas allltså ovanpå en ölburk, till hälften fylld med öl. Den blir otroligt saftig och smakrik. I ölburken kan du gärna släng ner lite kryddor som rosmarin, timjan, vitlök, citrongräs, ja, vad du vill.Oerhört populärt på BBQs i USA.
 
På stora Landmann grillar på Gondolens tak grillades Beer can chicken, chipotlekryddad filé, kycklinglår och kycklingben med BBQ smoke. Utsikten var makalös. Vackraste i Stockholm. 
Mys att träffa Rose-Marie en stund också. Många andra favoritbloggkollegor var också där bl a: Kinna och Diana. Ny bekantskap var bl a fotografen Carlos Norlén
Förrättskyckling: Pulled BBQ Kyckling eller Sliders som Magnus Albrektsson kallar dem. Beroendeframkallande som bara den!  Recept kommer såklart.  
Lite instruktion till hur lätt det faktiskt är att rigga till en Beer Can Chicken. Man kan krydda den med vad som helst eller göra en god blöt rub till exempel. Bara fantasin sätter gränserna. 
 
Underbaraste salladerna till kycklingen: Rostad ananassalsa, ljummen pastasallad med pecorino,sparris mm och potatissallad på grillad potatis. Ni ska få recept på rubb och stubb. Fick med mig hem en massa gott och alla recept så imorgoon blir det kyckling BBQ. Så ni kan se fram emot flera recept och bilder på hur man grillar till en Beer Can Chicken.  
Du kan nu köpa färdigmarinerad Beer Can Chicken, men funkar också att ta en helt vanlig och krydda eller göra en rub till.  
Hela härligheten. Missa inte den chipotlekryddmarinerade kycklingfilén från Kronfågel, hur god som helst.  
Efterrätten, ja, mållös: Rabarber med rabarberkola, jordgubbar, mandelcreme, jordgubbssorbet och hemmagjorda mandelbiskvier.  
Bästa tänkbara kvällen!



Melon- och hallonslush

Nu är vattenmelonen helt bedårande god. Passar på att göra så mycket av den som bara är möjligt. När jag varit ute och sprungit brukar jag göra en melonslush på melon och hallon med lime i. Vattenmelonen har enligt studier visat sig påskynda viktnedgång rapporterar Journal of Nutrition och även hallon sägs boosta ämensomsättningen. Men framförallt goda törstsläckare!
 
Du behöver (4 pers)
1 kg vattenmelon (inklusive skalet)
2 dl hallon (frysta eller färska)
½-1 lime
massa is
 
Gör så här
Skär ut fruktköttet från melonen och ner i mixern (eller bunke om du mixar med mixerstav). Tillsätt hallon, pressa ner saft från lime. I med en massa is och kör igång mixern.



Grillade korvar i tunnbröd med god fyllning

Alltså dessa korvar! Vi gjorde dem på BBQ eventet med Heinz för några veckor sedan och jag kunde knappt bärga mig att göra dem till barnen och mig själv på grillen hemma. Så lätta, tacksamma och mumsiga. De är supergoda tillsammans med Heinz grillsåser: BBQ Classic, BBQ Sweet, BBQ Spicy och min all time favourite Curry Mango. Kycklingbenen är naturella från början och har vänts i Heinz BBQ Classic innan grillningen. Grönsaksspetten är penslade med Heinz BBQ Sweet. Snabbfixas BBQ med andra ord. 
Du behöver (4 pers)
4 st tunnbröd
smörgåssmör
sallad
1 pkt bacon
4 korvar (valfria, använde Ingelstas Chili och Cayenne till oss vuxna och grillkorv till barnen)
rostad lök
1 röd chili 
 
Gör så här
Linda bacon runt korvarna och grilla. 
 
Smöra tunnbröden. Lägg på fint skuren sallad. Lägg korven utmed kortsidan. Strö över lite finhackad chili och rostad lök. Rulla ihop och dela med vass kniv på mitten. 



Beer Can Chicken på höga höjder

Bilder från Lantmännen och Kronfågel
 
Nu ska jag iväg till Gondolen, Stockholms vackraste restaurang som ligger högt, högt, högt upp med vidunderlig  utsikt. Jag ska på grillning av Beer Can Chicken med Spot and Tell på Gondolen. Hur härligt kommer inte det bli!! Kameran är självklart med. Ni kan också delta på Spot and Tells spottings genom att gå med på deras Facebooksida. Man kan till exempel få göra en hemmaspotting med spännande produkter. Ha en fin kväll. 



Kalvfärsbullar i tomatsås med polenta

Ikväll ska jag till Gondolen på en spännande smaksensation. I helgen fick vi oss en ny smaksensation då vi testade polenta för första gången. Vi passade nämligen på att göra lite italienskt på deras nationaldag i söndags. Det blev saftiga kalvfärsbullar i tomatig sås till polentan. Har ni testat polenta?  Jag och Magda tyckte det var hur gott som helst med polenta medan Annie inte tyckte om konsistensen.
 
Du behöver
300 g Kalvfärs
1 dl ströbröd
3 dl mjölk
1 ägg
1 vitlöksklyfta
salt,peppar
 
2 burkar krossade tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olivolja, salt, peppar
 
Polenta
100g polenta
parmesan (så mycket du vill)
50 g smör
 
ev Salviablad att fritera
 
Gör så här
Blanda ihop ströbröd, mjölk, ägg. Låt det svälla i 10 minuter. 
 
Finhacka lök och vitlöksklyfta och fräs i lite olivolja i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Tillsätt tomatkross. Låt småkoka i 1 timma. Smaka av med salt och peppar. 
 
Blanda ner färsen och pressad vitlök i ströbrödsblandningen. Smaka av med salt, peppar. Rulla större köttbullar och låt vila ett tag. 
 
Koka polentan enligt anvisning på paketet. Klicka ner smöret i småkuber och smaka av med riven parmesan. 
 
Om du vill kan du fritera salviablad i 180 C i olja i en kastrull. Ta upp och låt rinna av på papper. Salta lite



Glöm inte tävla om glass och elvisp från OBH Nordica

Glöm inte tävla med ditt bästa mjukglassminne och vinna en check för att få prova på Arlas alla mjukglassmaker och en härlig visp från OBH Nordica som du kan vispa smeten fluffig med. Du tävlar HÄR. I helgen åt vi Arlas mjukglassmix med chokladsmak. Mums! Den här gången vispade jag upp smeten och istället för att frysa den i över 3 timmar och sedan vispa upp så körde jag den uppvispade smeten  i glassmaskinen då kunde man äta den direkt. Så det är ett tips om du inte kan vänta  i flera timmar. 
Min favorit är fortfarande jordgubbssmaken men barnen tyckte lika mycket om chodkladglassen  som jordgubbsglassen. Ikväll, kl 12 i natt avslutas tävlingen så passa på att berätta om ditt bästa mjukglassminne!



Miss Fix it

Den här sommarens projekt är att jag ska bli en grillare och fixare av rang. Grillen köptes in och jag satte ihop den alldeles själv, tack och lov för skruvdragaren!!! Den lilla uppladdningsbara och sladdlösa skruvdragaren, Bosch IXO Barbeque, var guld värd. Jag satte Magda på en kudde med en flaska vällling i handen och medan hon drack upp flaskan så hann jag sätta ihop rubb och stubb.  
Har nu grillat hela två gånger och hällt upp briketterna, tänt på, hällt över briketterna från skorstenständaren på grillen, avvaktat rätt glöd och grillat som en mästare. Perfekt! Just den här Bosch skruvdragaren har en fläktpåsats som man bara klickar på och sedan är det bara att trycka på knappen så blåser den fart på briketterna eller kolen. Väldigt smidigt och jag känner mig som grilldrottningen själv. 
Bra att barnen växer upp med att mamma kan fixa och mamma kan grilla. Jag är faktiskt rätt stolt över mig själv då jag har fixat en grillmiddag till barnen och vi sitter ute och äter och myser. Bra känsla.  



Brödmuffins med ost, morot, squash och oliver

Perfekt på picknick, till soppan eller salladen är brödmuffins med ost och grönsaker. Du kan själv välja vilka grönsaker och vilken ost du vill ha i, jag hade den här gången Brie, morot, squash och svarta oliver. 
Gjorde en soppa på rostade tomater med Tina Nordströms kryddmix (jag har använt flera av hennes kryddmixer och de är så underbara. Min favorit är nog den här tomatsoppan och hennes laxstroganoff. Du lagar maten enligt hennes lätta recept och tillsätter bara en påse kryddmix. Det är bara kryddor inget annat konstigt i påsarna)
 
Så dags att sätta igång med baket!
 
Du behöver (för ca 13 muffins)
3 dl vatten
25 g jäst
1 msk honung
10g salt (knappt ½ msk)
400 g vetemjöl (drygt 6½ dl vetemjöl)
35 g smör (rumsvarmt)
100 g ost (t ex Brie tärnad)
200 g rivna grönsaker (t ex 1 morot och 1 squash)
1 ägg
 
Gör så här
Smula ner jästen i vattnet så att det löses upp. Tillsätt honungen och rör runt. Hälli lite av mjölet i taget och knåda ihop till en deg, för hand eller med maskin. Pyttsa i smöret och sedan saltet och fortsätt knåda ordentligt.Jäs övertäckt i en timma.
 
Ta upp degen på mjölat underlag. Gör en fördjupning i mitten och lägg ner osttärningar och grönsaksriv. Knåda ihop allt. 
 
Gör mindre bollar av degen och placera ut dem i muffinsformar. Jas i 1 timma i formarna.
 
Sätt ugnen på 200 C. Grädda i cirka 15 minuter. De ska vara lätt bruna ovanpå. Låt svalna på galler.  



Grattis Italien på nationaldagen

 
Idag är det Italiens Nationaldag minsann. Vi firar det genom att laga till något italienskt extragott med de här produkterna från Mutti som jag fick hem. Så det blir tomatigt och gott idag till lunch. Ni får se. 



Vissa dagar vill man bara åka till en avlägsen ö

Här sitter den ena halvan av syskonskaran, avlusad och lite sur för att ha tvingats till en del behandlingar av hårbotten. Den här veckan har varit en av de värsta faktiskt. Jag har alldeles för mycket på jobbet och med en hel del annat också. I lördags morse var det ett faktum att barnen hade löss i huvudet. Spenderade hela dagen med att lusa av, kamma igenom deras hår, springa till tvättstugan med alla sängkläder, städa och sanera bostaden. Sedan passade diskmaskinen på att krascha, och som inte det räckte så verkar min Iphone har kortslutit sig själv då vi skulle ringa och gratta min bror på födelsedagen. Den är nu helt död. Så det har blivit lite si och så med inlägg. Helt slut faktiskt just nu. 
På den positiva sidan, vi handlade så vi har mat under väääldigt lång tid. Orkade inte snygga in det i kylskåpet den här helgen inte, typ bara boffat in det så att det inte ramlar ut då man öppnar.
Sen har jag också en väldigt nice box med rosé i kylen, icke att förglömma:-) 



Vi ska ut på picknick

 
Fick hem den här underbart fina picknickkorgen från Clas Ohlson  (som har en isolerande insida). Den rymmer verkligen allt för picknicken. Den var fylld med paket med korv, ketchup, senap, vinglas och muggar i plast, picknickfilt, dricka, korvbröd, en burk jordgubbar och en strawberry slicer mm. Perfekt för en picknick för 4 personer, minst. Så nu blir det självklart en picknick i helgen. 
Ps. Picknickkorg, Vinpicknick set, picknickfilt är just nu på kampanj och kostar lite över 100 kr styck 
I vinpicknick väskan finns plats för flaska, 2 vinglas, tygservetter, öppnare och flaskkork.





    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin