Annie älskar att laga mat vid sin lilla spis minsann

Och det innebär att jag har lite att stå i då hon känner att hon är färdig med kocksessionen. Så här såg det ut ikväll. Jag försöker uppmuntra henne för jag vill att hon ska älska matlagning. Så det är bara att le och torka rent. Jag lägger, som jag tidigare skrivit om, kryddor som gått ut i hennes förvaringshink med köksattiraljer. Såväl Annie som hennes vänner älskar att bara ösa på med kryddorna, gegga ihop och bjuda på ;-) 
 
Vassego, middagen är serverad. jäääättegod!
 



Sommarrätter som alltid smakar rätt

Idag kommer min fina bror med finfina höggravida sambon. De, i stort sett svänger förbi bara, plockar upp Annie för några timmar på Grönan, och sen svänger de vidare. Jag erbjöd en lättlunch. Gick igenom vad jag gjorde förra sommaren och tänkte dela med mig till er. Var väldigt nära att jag gjorde min absoluta favorit sommarrätt, Halloumisallad med rostade pitabröd. Den är helt fantastiskt god!  Bestämde mig till sist för en lätträtt från senaste Elle Mat & Vin som såg ofantligt läcker ut, vad det blev får ni se.
Jag gjorde dessa lammfärsspett med tzatziki till min bror i slutet av maj (då var han singel och hade inte ens träffat sin Matilda).
 
God somrig sallad med avocado, räkor, kräftstjärtar, sådär lagom lätt! 
Snygg och härligt fräsch rätt som vi gjorde flera gånger förra sommaren: Halloumi, melon och pinjenötter serverade i en melonhalva.



Boobadet och strömmingburgaren - storfavoriter i repris

I helgen var jag och Annie med en vän till mig och hennes dotter Nova på Boobadet. Ni som följt bloggen vet att Boobadet är mitt favoritsommarbad alla kategorier. Men faktiskt så har jag inte varit här en enda gång den här sommaren. Vädret har  varit så växlande att man inte har kunnat ta för givet att det håller sig på den soliga sidan även om det är soligt då man kliver upp. Det är en liten bit att åka med bil så då vill man kunna vara där i några timmar åtminstone. Har saknat Boobadet och strömmingsburgarna. Nu fick vi en heldag!
Min vän som jag lärde känna då vi gick på babyrytmik med Annie och Nova. Vi upptäckte då att vi bodde på samma gata och började hänga i ur och skur.
 
Strömmingvagnen!! Den togs faktiskt bort eftersom de inte fick tillstånd att stå på marken de tidigare alltid har stått. Men då skrevs en massa protestlistor och insändare i Nackatidningen för att få tillbaka strömmingvagnen, och det gav effekt. Den är tillbaka! Alltid kö och strömmingburgaran går åt som smör i solsken. Men det finns även glass, korv, dricka, kaffe och glass mm. Så gulligt gladställe.
 
To die for! Har längtat hela året efter denna strömmingburgare.
 
Badet har en sandstrand, klippor, bryggor, är rätt långgrunt och lite inhägnat. På sidan finns gungor, klätterställning och bajamajor. Annie skulle absolut hålla sig hemma för hon ville gå på 'bajan' (som hon kallar bajamajorna) på Boobadet. Om man t o m äslkar bajamajorna, då förstår ni att vi är rätt kära i stället:-)
Finns alltid plats här att sitta, vare sig man vill sitta på sanden eller gräset. Ett riktigt må.bra-ställe där det är lätt att tanka batterierna och lapa sol. 



En snabb pastasallad med kyckling osv

Idag hade jag bara Magda på hemmafronten. Min goda vän Titti kom över och vi hade en perfekt dag (det var med Titti och hennes sambo som jag var och åkte båt med för någon vecka sedan). Eller perfekt och perfekt...mitt på dagen kaskadkräktes Magda ner hela mig. Fast både hon och jag duschade direkt så tycker jag fortfarande att jag luktar kräks, uhhh. Men, men sånt händer lite då och då med de där små. Dagen var perfekt. 
Jag gjorde en spontan kyckling pastasallad eftersom vi bestämde sent igår kväll att vi skulle ses idag. Jag använde en grillad kyckling, fetaost, körsbärstomater, olikfärgad skruvpasta, salladsblad och precis innan severing strösslar jag över en massa knaprig rostad lök. Älskar rostad lök i sallad med kyckling. Första kalla pastasalladen den här sommaren konstigt nog. Brukar göra sådana här sallader mest hela tiden på somrarna.
Magda precis innan kräkssessionen
 
Den här sommaren har varit så fin på många sätt. Jag har inte kunnat åka utomlands, men jag har träffat mina närmaste vänner och deras barn mycket. Har verkligen känt ett stort behov den här sommaren av att bara omge mig med väldigt nära vänner som känner mig och barnen väldigt bra. Ni vet de där vännerna där man bara är som man verkligen är. Som tur är har jag en hel del sådana vänner. 



Svindersvik - Ett litet litet sagoslott

Den gångna helgen var vi på Svindersvik. Det är en sån liten liten oas i Stockholm, och väldigt få känner till Svindersvik. Men det är ett litet litet slott i rokokostil och så charmigt. Det ligger inbäddat i en äppellund med en uppsjö olika sorters äpplen och några sorters päron. Såå romantiskt ställe. 
Eftersom jag bor typ runt knuten från Svindersvik så har jag länge planerat att gå på en visning, men ni vet hur det är när man bor nära något sevärt. Sen är det rätt glest mellan visningarna eftersom det är så okänt. Men det är så väl värt en utflykt! De har en sista visningsdag för säsongen den 18/8 kl11,12,13,14 och 15. Det finns även en sån otippat vacker festlokal i anslutning till slottet där Gustav den III lär ha festat loss. 
I anslutning till det lilla lilla slottet finns ett mysigt litet café där man kan sitta vid vattnet och njuta av en god soppa eller något hembakt. Kom bara ihåg att de bara tar kontanter. 



Frasiga kycklinglår med körsbärssås och timjan

 
Körsbär gör sig superbt till kyckling och jag gillar verkligen Kronfågels handstyckade produkter med skinn. Det blir knaprigt och saftigt som bara den. Den här gången testade jag att pensla på med timjan och olja på kycklingen och till det en sås på körsbär, timjan och balsamvinäger. Gott! Körsbärssåsen går riktigt snabbt att göra så ingen tidskrävande rätt.
 
Du behöver (för 4 pers)
8 kycklinglår (helst handstyckade med skinn, alternativt bröstfilé med skinn)
ca 225 g körsbär (jag köpte frysta från Garant på Willys, men ännu bättre att köpa färska såklart)
2 msk olivolja
3 tsk finhackad färsk timjan
1 tsk salt
½ tsk peppar
1 schalottenlök
2 msk balsamvinäger
2 msk farinsocker (eller ljust muscovadoscoker)
 
Gör så här
Börja med att blanda 2 tsk finhackad timjan med 1 tsk salt och peppar. Stek kycklinglåren med skinnet ner i olivoljan i en stekpanna ca 10 min. Vänd sedan och pensla lite av olivoljan i pannan på skinnsidan, strössla över timjansaltet. fortsätt steka i ca 5 min tills innertemperaturen är 70 C. Lägg över kycklingen på aluminiumfolie och slut igen i litet paket tills körsbärssåsen är klar. Häll av all olivolja från stekpannan där du stekt kycklingen förutom ca 1 msk.  
 
Hacka körsbären grovt. Finhacka schalottenlöken. I med löken i pannan och på med medelvärme. Låt löken bli gyllenbrun och lite mjuk. Det gör inget om det är lite brunt i pannan från stekningen av kycklingen. Tillsätt körsbären. Rör runt hela tiden och låt det småputtra tills det börjar juica sig. Tillsätt balsamvinäger, socker och 1 tsk finhackad timjan.  Rör tills sockret har löst sig. Salta och peppra efter smak.
  



Marabouparken ett ljuvligt häng en varm dag

Gångna söndag var jag med Annie i Marabouparken. Mötte upp mina bästisar Erika och Lotta med deras små och hade en superduper fin dag. Marabouparken har den perfekta plaskdammen: ingen asfalt runt, inga kanter ner till vattnet, lagom stor, inte packat med folk, underbart fik med fräscha smörgåsar och mat till barnen, kiosk med barnmat, kaffe mm som ligger precis vid plaskdammen och allt omgärdat av en fin miljö. Marabouparken blev faktiskt vald till Sveriges vackraste park för något år sedan. Du tar dig enkelt hit genom att ta pendeln/t-banan till Sundbyberg, därifrån går du på 10 minuter till parken. 
 
Caféet/fiket ligger högst uppe på kullen och de har god mat, bakverk, smörgåsar, pannkakor mm. 
 
Sötaste Emilia som växer så det knakar. Hon tittade intresserat på allt som hände. Annie och Amanda badade som om det inte fanns en morgondag. Det var rätt kallt i vattnet dock. 
Erika delar ut pannkakorna som vi tog med från fiket till parken, mysigare så. 
 
Lotta tog i ett svagt läge på sig att blåsa upp rockan. Hon blåste och blåste och blåste...Amanda och Annie satt först och tittade på, men det tog sådan tid att de la sig ner och vilade. 
Rockan var verkligen en hit. Annie övertygade mig om att hon måste ha en likadan. Willys hade den till halva priset, så den kostade 29 kr - Kap verkligen! Vet bara inte vem som ska orka blåsa upp den....Lotta?  



Kallrökt lax med jordgubbar, rödlök och gräddfil - Vad tror ni om det?

Jag fick den här rätten hos min vän för några veckor sen. Det verkade lite underligt med jordgubbar till lax, MEN kombinationen är magisk, det söta mjuka hos jordgubbarna tillsammans med den saltiga i laxen. På det fint hackad rödlök och syrlig gräddfil. Jag har ätit den här rätten två gånger den här veckan. 
Min moster har varit här några nätter och arbetat på Blås & Knåda. Det är hon som gjort fatet som laxen ligger på som jag verkligen använder till allt.  Receptet är ett ungefärligt recept. 
 
Du behöver (för 2-4 pers)
1 paket kallrökt lax
1 citron
½ rödlök
2 dl gräddfil
½ l jordgubbar (knappt en kartong)
ev gräslök
 
Gör så här 
Lägg upp laxen på fat och lägg citronklyftorna ovanpå. Finhacka rödlök, skiva jordgubbarna och häll upp gräddfil. Klipp över lite gräslök.  
Vi åt, drack vin och pratade. Jag fick ett litet keramiskt ljushus av min moster. Hon kom ihåg att jag har pratat om Hisako Mizuno Jonssons hus sedan länge för jag tycker de är så fantastiskt stämingsfulla. De finns på blås & knåda i flera olika utföranden. Se nedan, magiskt vackra eller hur!!!



Fotografiska och Sonjas Grek på en och samma kväll

Igår kväll var jag ute på galej med min moster och några till. Vi var på Fotografiska och tittade på Sally Manns verk. Jag kände inte till henne och blev helt tagen av hennes bilder på döda kroppar och hennes fascinerande bilder på barnen.  Så värt att gå och se hennes verk. Utställningen med hennes bilder finns på Fotografiska till 30 september. 
 
 
Min älskade moster som alltid varit så rolig, kreativ, ungdomlig och underbar. 
 
 
 
De har även soft utehäng på Fotografiska med livemusik, bar, lite mat och härligt stora glasstrutar. Det är tydligen där man ska hänga om man är inne och cool. Vi skulle dock äta och de stängde för mat vid 21. 
 
Perfekt sällskap är Aoch O då man äter. Hade en sån trevlig kväll med Erik, Natalie, min kära moster och Natalies mamma.

Souvlaki på fläskfilé, oxfilé och lamm med tzatziki och på sidan rostad potatis. Så otroligt gott!
 
Vi gick vidare till Hermanns, som jag älskar. Men de stängde också precis då vi kom, så vi strosade vidare till Nytorget och lite runt och bestämde oss för Ciao Ciao, men tror ni inte att de också stängde precis då vi kom. Vi hamnade till sist på Sonjas Grek och det var så god mat där. Jag har hört från andra att det ska vara en av Stockholms bästa greker. Jag åt Souvlaki med tzatziki och till det Jacob's Creek Shiraz. Det blev en så mysig helkväll med mysigt sällskap. 
Vi delade på en flaska Jacob's Creek. Shiraz är verkligen min favoritdruva alla kategorier. Har druckit nästan uteslutande australiensiska shirazviner under de senaste åren. 



Kycklingburgare med grillad ananas

 
Grillade färdiga kycklingburgare från Kronfågel. Vi har köpt dessa burgare massor med gånger nu under sommaren, älskar dem. Så goda och saftiga. Skar skivor av färsk ananas och stekte i lite smör och honung. Till det knaperstekt bacon, sallad och lime aioli- Härligt gott!
 
  
Ps. Om ni kan göra lime aioli så kan ni gärna tipsa mig hur...Jag gjorde lime aioli till kycklingburgaren, för rinnig och inte hundra i smaken. 
 
Om ni undrar vad jag gör på kvällarna...Den typen ni ser på bilden är bra på att dra sönder en hushållspappersrulle på minsta möjliga tid och sedan dra därifrån illa kvickt.  



Knivar och mandoliner

Nu har Campadre kampanj på Kyoceras fantastiska knivar, skalare och mandoliner till halva priset ungefär. Vill verkligen ha en mandolin och skulle behöva några riktigt bra knivar.
 




Picknick piroger

Här är perfekta picknickpiroger som jag tyckte blev så goda. Väldigt lätta att göra också. Receptet hittade jag från början i en ICA tidning. Jag har ändrat lite lite.
Du behöver
1- 2 paket smördeg (400g)
300 g köttfärs
½ paket bacon
1 burk lätt creme fraiche (tomat & basilika)
1 tomat
100 g cheddar (eller annan ost)
smör
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Kavla ut smördegsplattorna lite och ta ut rundlar eller fyrkanter.
 
Klipp ner bacon i mindre bitar i stekpannan och fräs på. Tillsätt köttfärs och smör och stek på. Häll i creme fraiche och låt det puttra ihop sig lite. 
 
Skär tomaten i små tärningar och i med dem i stekpannan. Låt allt svalna lite och rör sedan ner osten. Klicka ut lite fyllning på varje platta och vik ihop. Antingen nyp ihop eller tryck runt kanten med en gaffel och pensla allt med uppvispat ägg. 
 
Lägg över pirogerna på plåt med bakplåtspapper. In i ugnen ca 20 min. 
 
TADAAAAA! Bara att fylla picknickkorgen!



Alla dagar är inte perfekta

Igår kände jag mig verkligen som om jag varken kunde laga mat eller organisera mig för fem öre.  Bambi (RM) kom hit med Zack och Leah. Vi hade längtat efter dem och jag skulle fixa mat och fika, planerat sen länge. All planering brast, Magda satt som en igel på mig hela dagen och jag fick inte släppa ner henne och RM fick inte hålla henne, Annie fick utbrott på utbrott (och jag tappade tålamodet för lätt=sömnbrist hos oss alla), jag hade räknat fel på smördegen till mina piroger så jag hade ingen ordentlig mat till mig och RM (kunde heller inte åka och handla något för bilen är på verkstad, jag har backat in den i en annan bil och kraschat baklyktan). Åh, kände mig så kaotisk och kass (och trött och sliten).
Det blev i alla fall hemmagjorda piroger till lunch med köttfärs (som jag tyckte blev så goda), till det lite grönt. Recept på pirogerna kommer.
Till fikat blev det Kladdkaka med marshmallows och valnötter. Har gjort den förut och tycker den är så god.
Mums mums mums!
Leah, Annie och Zack letar smultron som det finns massor av här
 
 Jag blev förvånad när RM frågade om vi skulle ses igen nästa vecka. Tänkte att hon kanske inte ville ses på ett tag efter igår...hon skrev lite senare att Zack hade sagt att han saknade Annie redan på vägen hem. Tack och lov att hon vill fortsätta vara vän med mig och oss. Hoppas bara att hon någon mer gång vill komma hem och äta hos mig med barnen. Då ska jag verkligen vara superorganiserad, strukturerad och den bästa värdinnan ever!!
 



Burk med nötter och frön

 
Mitt tips on-the-fly: en burk med nötter och frön alltid stående på bordet. Det är rätt så ofta min dotter sitter vid bordet då man ska laga mat eller frukost och är såååå hungrig. Har sedan några dagar en burk med nötter och frön på bordet, den kan hon öppna själv och ta lite av så är hon inte vrålhungrig och jag hinner byta blöja på Magda, koka gröten klar osv i lugn och ro. Samtidigt är jag nöjd över att hon får i sig lite nyttigheter. Jag har just nu i burken: valnötter, pumpafrön, solrosfrön, lite russin, hasselnötter (köpta utan skal från ICAs egent sortiment) och cashewnötter. Bra för en själv också med burken på bordet när man är lite småhungrig. 
 
Måste också säga att jag är supernöjd med burken. Jag har haft ögonen öppna länge efter den ultimata burken att ha på bordet och har letat på flera ställen. Jag hittade den här burken på ICA faktiskt. Den är precis lagom stor och lagom lätt att öppna. Tycker den är sådär lagom gullig också med mönstret. Nästa gång jag var och handlade så köpte jag faktiskt en till burk i samma storlek och en större. De är proppade med jordnötter (den mindre) och tepåsar (den större).
 
Nu väntar vi på att RM, Zack och Leah ska komma och leka. Jag har gjort en kladdkaka till fikat och piroger med köttfärsröra i till lunch. Kommer bli en toppendag! 
 
Ps. Sorry om jag varit lite dålig på inlägg. Magda har varit förkyld och vaknat en massa gånger varje natt. Annie har fått för sig att det hemskaste som finns är att somna utan sin mamma på kvällen. Så mina kvällar är minimala just nu. 



Veckans gästinlägg av Jessica Frej

Här skulle jag kunna sitta hela natten och bara se ut över skärgården

SOMMARLOV

 

Hej på er!

 

Jag glömde att skriva ett blogginlägg i torsdags som utlovat, men det är okej, jag har ett giltigt skäl. Ni vet hur man alltid pratar om att man ska leva i nuet? Det var det jag gjorde, förklaring följer.

 

Förra veckan jobbade jag med boken. Jag var hos Maria utanför Göteborg och vi tog pressbilder. Det blev en del bra bilder och många mindre bra. Det här med att båda ska bli snygga på samma bild var inte helt lätt, när Maria log så blundade jag och vice versa. Men några ska vi kunna använda oss av! Sen jobbade vi med förberedelser inför en del möten och presentationer som vi har inbokade i Augusti-September. Nu har vi listorna med vad som behöver göras, det återstår bara att göra det.

 

Jag och min lilla sous chef

 

I söndags åkte jag om min mamma till Blidö där vi har lantställe för att förbereda hennes 50-års fest som skulle vara på tisdagen. Jag bakade maränger, pajer och pysslade med allt som gick att förbereda. Mina små kusiner Vilma och Vilgot var också där och hjälpte till med allting. Det gäller dock att ha tålamod och överseende när man lagar mat med småbarn. Marängen blev långt ifrån felfri och jordgubbarna till pajen var närmast helt sönderklämda efter att Vilgot hjälpt till att rensa. Men det gör inget när dom är sötast i hela världen. Festen blev väldigt lyckad och jag lyckades nästan hålla mitt tal till mamma utan att börja gråta det var bara fram mot slutet som det svämmade över. Gästerna sov över och i onsdags sken solen hela dagen så vi badade och drack öl vid poolen. Det var magiskt. När gästerna åkt hem var jag på väg att göra detsamma, men så slog det mig att jag inte var tvungen att åka hem. Jobbet kunde vänta och nu sken faktiskt solen.

 

 

Vilgot hade tagit med matsäck som han tyckte var lite viktigare än fisken

 

Jag bestämde mig för att stanna på Blidö med mormor. Det kändes precis som när jag var liten och tillbringade hela sommarlovet på landet hos mormor. Då som nu stekte vi pannbiff och serverade med klassisk brunsås, ärtor, pressgurka och kokt potatis. Jag och kusinerna gick till sjön och metade . Vi badade och somnade till någon tecknad disneyfilm. Så himla ljuvligt! I huset har vi varken täckning på mobiltelefonen eller uppkoppling till internet så man är helt avskärmad från jobb och stress. Igår bestämde jag mig för att åka hem, mormor blev lite ledsen men var såklart ändå glad att jag stannade längre än planerat.

 

Jag och Vilma fick en liten aborre

 

Detta är således anledningen till att jag glömde bort att skriva blogginlägget, jag var helt avkopplad och bortkopplad från yttervärlden och levde sommarlovsliv med mina kusiner och min mormor.

 

Martin blev jätteglad att jag kom hem och vi gick på bio och köpte smågodis, en riktig fredagskväll.

 

Nu tänkte jag vara företagsam några dagar och jobba på med boken, baka bröd, koka marmelader, skriva recept, jobba med bilderna, forska i den glutenfria världen och provsmaka alla läckerheter.

 

Kram!




Fortsatt social aktivitet

 
Vi har spenderat ett helt underbart dygn med min goda Maria och hennes familj i veckan som gick. De har precis flyttat ut ur stan till hus och det var första gången vi hälsade på i nya boendet. Jag körde igen, och det var åter rakt genom stan. Det är fortfarande ingen självklarhet och jag är nervös flera dagar innan,men har bestämt mig för att jag måste våga, så det är bara att tuta och köra. 
För att vi skulle kunna sova över så hade de varit på IKEA och fixat fin gästsäng och i timmar hållit på och satt ihop den, så omtänksamt! 
 
Annie badade bubbelpool med Cimon, och Magda fick plaska lite hon med på hörnet. Det var en varm dag så perfekt med poolhäng. 
Önskar jag kunde säga att det här är mitt hus, men tyvärr, det är det inte. De bor verkligen i mitt drömhus! På kvällen var det dags för sk vuxenmys. Jag fick inte hjälpa till att plocka fram utan fick instruktioner om att sätta mig ner och ta det lugnt. En massa skålar med allt möjligt gott dök upp. Inte var det sämre för att jag hade satt på mig pyjamasbyxor och Maria myskläder. Med goda vänner kan man göra så lagom till middagen, eller? 
 
Mmmm...så gott med småplock. Bra med flera mindre skålar med olika saker, ska apa efter:-) Min vän är väldigt duktig på mat och hon gav mig flera supertips när jag var där nu.  
 
Sen blev det rökta räkor och vanliga räkor med två sorters aioli, chili och lime. Till det nybakt surdegsbröd. 
 
Tog kort på vinet också eftersom det var så gott. Vuxenkväll och vuxenkväll blev det väl inte till 100%....Hörde Annie gråtandes från där vi satt och då jag kom in till henne hulkande hon 'Mamma, jag kan inte sova utan dig, det går inte'. Så hon hamnade i mitt knä med filt om sig. Då Annie till slut kom i säng och jag också så var det dags för Magda att inte sova. Hon har haft en förkylning på G och nu blommade den ut. Jag sov inte speciellt mycket den natten, men så är det. På morgonen severades jag en stor kopp kaffe och frukost och då blir det ändå ok. Det var så så mysigt att vara hos dem. Deras son Cimon är den mest charmiga man kan tänka sig och så fort Magda eller Annie var ledsna så kom han och strök dem över håret och skulle trösta. 
 
 Stort tack för övernattningen deluxe hos er! 



Karlsbaderbullar med jordgubbssylt och choklad

 
Vi fortsatte baka här hemma, och nu blev det bullar från boken Kanelbullar och annat nybakat. Jag ändrade lite i receptet dock och de blev så goda.
 
Du behöver
40 g jäst
125 g smör
2 dl gräddmjölk (hälften grädde och hälften mjölk)
3 msk strösocker
3 äggulor
ca 8 dl vetemjöl
 
Fyllning
75 g rumsvarmt smör
drygt 1 dl jordgubbssylt
50 g mörk choklad
 
Garnering
smält smör
strösocker
 
 
 
 
Gör så här
Smula ner jästen i bunke. Smält smör i kastrull och häll i gräddmjölken. Låt det bli fingervarmt och häll sedan  degvätskan (lite i taget) över den smulade jästen i bunken. Rör runt så att jästen löser sig helt. Tillsätt socker, gulor, och vetemjöl (lite i taget tills degen är kladdfri). Låt degen jäsa 30 minuter.
 
Kavla ut degen till en rektangel, ca 30x40. Bred över smöret. Fortsätt med tunt lager sylt och riv över choklad. Rulla till en rulle och skär i 16 bitar. Placera ut bullformarna i en muffinsplåt och lägg sedan ner bullarna där (det gör att de jäser uppåt). Jäs i ca 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 225 C. Grädda bullarna sådär 8 minuter. Då de svalnat av penslar du dem med smör och doppar i socker precis innan serveringen.
 
 
MUMS!



Svarta lådan

Ja, precis så heter ett toppenmatställe i Skrapan på Söder. Svarta lådan har hälsosam och god mat till bra priser. Även ett skönt ställe att vila benen på.  Det var ett litet tag sedan vi var här, men hittade precis bilderna på datorn och tänkte att jag måste rekommendera det här stället som ligger lite småhemligt inne i skrapan. Tipset fick jag faktiskt av Lady Dahmer från början.
Annie fick ekologiska köttbullar med potatis och sallad från salladsbuffén och hon åt verkligen allt! De har barnportioner på allt som kostar 39 kr har jag för mig. 
 
De har även de mest underbara små mellanmål som man kan köpa med sig. Så himlans bra alternativ till korv med bröd eller hamburgare. Önskar att det fanns mer sådant här på stan då man snabbt ska hitta något till barnen. Annie tyckte allt var jättegott förutom chokladsmoothien som var gjord på kakao, men det drack jag mer än gärna. 



Ett gäng plättar på dinkel och äppelriv

Gjorde ännu en sats med plättar. Superbra att ha som mellis och snabbvärma i mikron, eller ta med som picknicksnacks. Ibland gör jag dessa plättar på dinkelsikt ibland rågsikt. Jag river alltid ner äpple för det gör dem så saftiga att du inte behöver sylt till dem. Bra när man ska äta dem on-the-go. De går hur bra som helst att frysa. Nu är vi redo inför helgen, skön känsla att ta en massa plättar i frysen att bara plocka ut innan man ska iväg på något. 
 
Du behöver
6 dl mjölk
3 ägg
2 dl dinkelsikt
2 dl vetemjöl
2 äpplen (ekologiska)
2 msk smör
 
Gör så här
Vispa ihop ägg och hjälften av mjölken. Häll i mjölsorterna och vispa rejält så att alla klumpar försvinner. Tillsätt nu resten av mjölken. Vispa på. Riv äpplena fint och tillsätt till smeten. Rör runt. Smält smöret och rör ner i smeten.
 
Stek sedan plättarna gyllenbruna på båda sidor  i en plättlagg penslad med lite smör.



Blåbärsmuffins á la Jan Hedh

Köpte Jan Hedhs 277 sorters kakor. Där fanns ett muffinsrecept som jag tänkt göra länge nu. Idag gjorde jag dem lite spontant till dagens utflykt. Såg på receptet att det var ett riktigt proffsrecept, bl a eftersom allt var i vikt, men de smakade också riktigt proffsiga, alltså älskar dem!! Muffins fyllda med blåbär, kanel, citron - Kan inte bli annat än mums. En köksvåg behöver man förvisso, men det är det sååå värt!
 
Du behöver (12 stora muffins)
12 stora muffinsformar/eller 15 vanliga
 
250 g vetemjöl
80 florsocker
20 g äkta vaniljsocker
2 g salt (helst flingsalt, ursprungsreceptet har 4 men tycker det blir lite väl mycket)
7 g bikarbonat
8 g bakpulver
5 g malen kanel
½ citron
2 ägg
50 g farinsocker (eller ljust muscovadosocker)
175 g mjölk (3%)
150 ml solrosolja
150 g frysta svenska blåbär
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200C
 
Tvätta citronen och riv ner skalet i bunke. Tillsätt ägg, farinsocker (muscovadosocker), mjölk, olja. Vispa ihop allt.
 
I en annan bunka siktar du ner vetemjöl, florsocker, vaniljsocker, salt, bikarbonat, bakpulver och kanel. Rör runt. Vispa sedan snabbt ner mjölblandningen i äggblandningen. Vispa inte för mycket för då blir muffinsarna för kompakta. 
 
Vänd ner frusna blåbär. 
 
Fyll formarn 2/3 och in i ugnen ungefär 20-24 minuter. Låt svalna av på galler.
 



Båtmiddag i skärgården

Mysigaste, roligaste, bästa kvällen på oändligt länge! Jag blev upphämtad av en nära vän och hennes sambo nästan utanför dörren med båt. Så lyxigt! Det var meningen att jag skulle möta upp dem vid någon båtplats inne i stan, men sen ändrade de sig och sa att de kunde komma och hämta upp mig. Så jag hoppade på båten, fick direkt champagne och jordgubbar och sen blev det kallskuret, ost, pasta och till det rött vin. Vi kastade ankar i en liten solkysst vik, såg solen gå ner och pratade om allt allt allt. vilken härlig kväll. 
 
Det var så välbehövligt att en kväll vara utan barn och bara umgås med nära vänner. 
 
 



Lavendel- och jordgubbslemonad - ljuvligt är bara förnamnet

 
Gjorde min Jordgubbslemonad för sådär 100e gången den här sommaren. Får inte nog. Den här gången tillsatte jag 1 msk av den lavendelsirap jag gjorde vid midsommar. Jordgubbar passar så underbart med lavendel. Lemonaden ska bara få en lätt touch av lavendel, sådär så man märker att det är något annat än bara jordgubbar men man kommer inte riktigt på det. 
 



Bambis cupcakes och barn

Igår gick turnébussen till Söder och Bambi (RM), Zack och Leah. Heldag (nästan) med extra allt! Då vi kom blev vi bjudna på de mest underbara cupcakes, Devil´s food cupcakes med caramel frosting och meltaways.(hur goda var inte de!)
 
 
 
 
Efter fikat blev det sockerkick på barnen och ståhej. Sen blev det lunch som slutade med att Zack och Annie satt under bordet.
Annie, inspirerad av scen från Karlsson på taket, lekte spöke tillsammans med Zack. Det var så roligt att Annie inte ville gå hem och Leah grät då vi gick och Zack stod och vinkade in i det sista. Självklart har vi redan bokat ny date till nästa vecka.



Det blev pulled bbq chicken i surdegsbröd denna gång

 
Tja, jag gjorde en omgång till med Pulled bbq chicken, den rätt jag vann med i Svensk Fågels bloggutmaning Pippi på Svensk Fågel. Ni kan förresten läsa en liten intevju med mig på Svensk Fågels hemsida 'Matstugan Okonventiell vinnare'. Jag är så smickrad över att kallas 'okonventionell'. 
 
Ja, ja, hur som, pulled bb chicken var det ju. Jag gjorde den igen och det blev så gott igen. Jag testade den här gången att göra på bröstfilé, men tycker att kycklinglårfilé är snäppet godare och saftigare. Smakade toppen med surdegsbrödet. Skar surdegsbaguetten i större bitar på snedden och sedan i mitten. Rostade dem i lite olivolja i stekpanna. La även till några skivor cheddar på varje, eftersom jag hade cheddar hemma, smaskens! 
 
Ps. Dan, du tyckte den blev lite söt. Ja, pulled bbq blir mer eller mindre söt, beroende på den bbq sås man använder sig av (eftersom det brukar var socker i bbq såser). Jag tycker det är det som gör rätten, men bra att balansera det lätt söta med något salt som t ex bacon. Äter man pulled bbq chicken med t ex tortillabröd så får man komma ihåg att även tortillabröd har en lätt söthet i sig. Mitt förslag är att äta den med något salt som tacos, i pitabröd, med bacon osv. 



Papaya

Papaya äter jag så det nästan sprutar ur öronen. Helst med några droppar lime till, så smakar det bäst! Har ätit det regelbundet nu sedan länge. Det är en hälsofrukt utan dess like, eller vad sägs om:
 
 
 
Papaya sägs vara mycket bra för immunsystemet, hjärtat, vid allergier, mot cancer, åldrande, ha anti-inflammatoriska egenskaper mm mm.
 
Christopher Columbus kallade papayan för the Fruit of the Angels



Frukost med...

..Leontine! Magdas gudmor kom hit på morgonkvisten innan hon började jobba och myste med barnen och vi uppdaterade det ena och det andra. Hon fick smoothie, smörgås och kaffe, och kramar utav oss förstås. Det kan man kalla en mysig morgon! 
Marmelad från Kiviks med björnbär/citron och hallon/fläder
Efter hon cyklat vidare till jobbet drog vi till Hammarby Sjöstad och hängde med vänner till oss. Vi fick  god lunch och det lektes massor (ps. De har rolig lekpark där i Sjöstaden). Fin dag! Imorgon ska vi till Söder och hänga med RM, Zack och Leah, favorit i repris alltså från förra veckan.
 
Hoppas även ni har fina dagar! 
 



sommarfavorit

 
Varje sommar så fastnar man för några saker. Jag har i sommar fastnat för Arlas nya youghurt med ananas och kokos. Den smakar Thailand och långsemester. Mmmmm!



Sallad på färskpotatis, parmesan och jordgubbar

Det här gjorde jag i helgen och det blev gott! Är det något jordgubbar INTE passar till? Nä, jag tror inte det. Jag tycker smaken och saftigheten i jordbubbar 'gifter sig' mycket bra med kött faktiskt. Det blev alltså färdigmarinerad (smokey BBQ) Nötytterfilé med färskpotatissallad. Lite aioli, bea eller annan sås hade nog passat till. Annars perfekt! 
 
Du svänger lätt ihop potatissalladen så här
 
Du behöver
1 kg färskpotatis (knappt)
0,5 l jordgubbar (drygt)
2 msk fin olivolja
2 msk dillkvistar
0,5 dl parmesan
Flingsalt, svartpeppar
 
Gör så här
Koka potatis med lite salt. Cirka 20 minuter. Svalna av och dela dem sedan på mitten. Knipsa av dillkvistar och hyvla parmesan. Ansa och dela jordgubbarna. Blanda allt. Strössla lite flingsalt över och peppra lätt. 
 
 
Har inte testat nötytterfilé tidiagare, den här var saftig och smakrik. Tröttnar aldrig på bbq smaken.



Mys och bus på Fjäderholmarna

I lördags bar det av med båt till Fjäderholmarna, rätt så spontant. Bestämde med kompis till mig på morgonen att vi skulle ut. Så vid 11 hämtade hon och hennes söner upp mig och Annie och så tog vi båten från Nacka Strand (tar bara 5 minuer till Fjäderholmarna därifrån). Fjäderholmarna är, för er som inte bor i Stockholm, den skärgårdsö som ligger närmast city, tar bara 20 minuter inne från stan med båt. 
Det är en sån skön liten ö som är väldigt barnvänlig. I sommar har de två teaterföreställningar för barn som går på dagen, men vi hann inte se någon. Vi hade fullt upp med att prova hängmatta, busa, fika osv. 
 
Vi åt på restaurang (finns flera stycken) vid vattnet. Ett lite större utbud hade varit bra, men vad 17 det gick ner!  
 
Barnen busade som bara den. Finns en lekplats och en mängd hantverkarbutiker på ön med keramik, trä, smide och glas. Man kan titta hur de blåser glas till exempel. Barnen älskade träbutiken där de kunde känna på allt.
 
Fika med Cecilia och busungarna Sebastian och Alexander
 
Precis då vi skulle hem så hittade vi ett så fint ställe som måste vara relativt nytt. Tror det hette Röda Villan. Man kunde sitta och fika/äta/ta glas vin med världens utsikt och det fanns små ställen utplacerade överallt, så man kunde välja om man ville sitta lite ostört eller mer socialt. Innan jag fick barn så har jag varit på Fjäderholmarna två gånger på kvällstid och det är magiskt att se solnedgången, äta rökta räkor och dricka vin här och sen ta båten tillbaka. 
 
I väntan på båten hem mutade vi med glass. En supertrevlig dag med en fin vän och hennes underbara små pojkar. Så fin dag!
 



Sommargott

Jag kikade igenom vad jag gjorde sommaren 2011 och som verkligen blev lyckat. Här är lite tips på bakat och desserter som vi gjorde och tyckte mycket om. Jordgubbsgrottorna, lite för goda, gick åt som smör.
 
 
Hallonslush var en av dem. Vi gjorde den flera gånger i veckan, så härlig i värmen och passar vuxna såväl som barn.
Hallon- och blåbärscobbler! Underbart tillsammans med choklad. Man kan i stort sett ha i vilken frukt/bär som helst. Så smaskig!
Den här marängtårtan med massa hallon och nötter gjordes efter sommaren, men smakade SOMMAR.
Otroligt god blåbärspaj som smakar kola, testa den! Så himla god! 
Äppelkaka med kardemumma, kokos, kanel och härlig kolasås, gudomlig!
En annan supergod knäckig blåbärspaj
 
♥Ha en fortsatt fin sommar!♥



'Jag sökte dig och fann mitt hjärta'

 
Gjorde en egotallrik med en massa gott till bara mig. Mös i soffan med egotallriken och filmen Dagboken. Det var länge sedan jag grät så mycket till en film. Vilken film! Jag har hört att många tycker om den, men att den var så bra hade jag ingen aning om. Jag är så tagen fortfarande av den och kan inte släppa den faktiskt.Det här är nog en film som passar både män och kvinnor även fast den är romantiskt på ett sätt. Om DU har sett den snälla ge en liten kommetar här vad DU tyckte. Är det bara jag som blev helt tagen?
 
Citatet i rubriken till inlägget är från just magiska Dagboken
 
Hittade en bra förpackning från Falbygdens ost med 3 ostar (Tallegio, blåmögel och brie), plussade på med Bror Jakobs skinka, Lönneberga skinka, kex (mina absoluta favoriter är från Göteborgs kex, köper alltid dem), en liten salsa på avocado, tomat, sesamfrön och flinsalt, toppat med några droppar bra olivolja. Som pricken över i:et en skål med Edamame bönor snabbkokta med lite tryffelflingsalt över - Ljuvligt var bara förnamnet. 



Tur i oturen Fredag den 13e

 
Dagen började LJUVLIGT med solen som tittade fram lagom till picknick i Humlegården tillsammans med Annies gudmor och  min guddotter. De är precis hemkomna från New York där de bor nu. Annie och Nora är som syskon de ömsom kramas ömsom kivas och tycker så innerligt om varandra. Humlegården har en av Stockholms bästa lekparker för barn och Annie var här väldigt mycket då hon var liten. De har även ett litet hus med mikro, nybakta kakor man kan köpa för inga pengar, tallrikar, bestick och barnstolar till utlåning osv. Grillen utomhus är ofta på så man kan ta med sin egen korv för grillning.  
 
Jag hade gjort grillspett till barnen, eller bara trätt upp köttbullar, gurka, tomater och lite korv på spett. Lite majskolv i skivor på sidan. De mumsade, men lekte mest i lekparken medan jag och min väninna chit chattade och Magda gungade eller mumsade vattenmelon eller majskolv.
Dagens händelse var att de båda trollen skulle klippas hos min frisör. Världens bästa frisör (finns på salong Fint hår, Döbelsngatan 47). Jag har klippt mig hos henne sen urminnes tider. Hon är helt underbar. Vi var lite tidiga till klippningen och en otrolig tur var det för precis då vi kommit innaför dörren satte det igång att blixtar och dundra och haglet öste ner. Stora ishagel var överallt. Det var första tur i oturen fredagen den 13e!
Bustrollen blev så fina i huvudet. Nora klipptes först, sen kom Annie och jag fick säga till Sara att hon ville ha det exakt likadant som Nora. Sedan var det dags attt gå då de satte igång med att snurra varandra i frisörstolarna, blåsa håret i dörrfläkten mm.
 
Vi fortsatte till Pressbyrån för glass- och kaffeköp och till en lekplats bakom Handels. Där lekte de, tills Annie ramlade rakt i asfalten med huvudet. Det var så otäckt och både jag och Annies gudmor trodde det hade gått hål. Då jag fick upp henne i  mitt knä och tog håret åt sidan för att se hur det gått såg jag faktiskt stjärnor framför ögonen och trodde jag skulle svimma, blev så rädd. Man hör dunket av barnhuvudet i asfalt och det ljudet är otäckt. Men, tack gode Gud, det gick bra. En gigantisk bula och skrapad rygg. Tur i oturen verkligen.
Just, ja, jag fick Bagels från New York!!! Så underbart, älskar Bagels. Det är inte roligt att de bor så långt bort från oss nu, men några Bagels här och där direktimporterade är lite plåster på såren;-)
 



Frukt till mellis

Min kära bloggande vän Bambi gav ett suveränt tips på sin sida för ett litet tag sedan. Hon var nyss hemkommen från USA där hennes syster alltid skar stora mängder frukt och la i lufttäta burkar i kylen. Då blev det verkligen av att man åt frukt också. Så, jag skar upp stora bitar av honungsmelon, vattenmelon, kiwi och papaya. Nu ligger dei kylen och vi kommer äta av dem under hela helgen. Kanske skivar ner en banan också precis vid serveringstillfället eller jordgubbar.
 
 



Det bidde enchiladas

Jag fick med mig en knippe purfärsk mangold från min vän Åsa. Har varit sugen på Enchiladas länge nu, så det blev enchiladas med mangold, vitlök och kyckling. Man kan inte annat än glufsa i sig enchiladas, så smaskigt gott! Har du inte Mangold så går det lika bra med spenat
 

Du behöver för 4 pers:
4 tortillabröd (de större)
250 g salladskyckling (finns färdig i tärningar i frysdisken)
200 g mangold (alt fryst bladspenat som tinats)
2 vitlöksklyftor
1 pkt bacon
1 burk creme fraiche
1 burk krossade tomater
100-150 g cheddar

                                                                                                                                    

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 C

Klipp bacon i mindre bitar och knaperstek. Lägg på lite hushållspapper så den värsta oljan sugs upp av papperet. Skölj och hacka mangold (alt krama vattnet ur spenaten). Fräs på mangold (spenat) tillsammans med pressad vitlök i stekpanna så det inte är blött. Häll över mangoldfräset över kycklingen och tillsätt creme fraiche. Lite salt och peppar. Rör ihop. 

Klicka ut på stort tortillabröd, strössla över lite knaperstekt bacon och rulla ihop och lägg i form (pensla formen med lite olja innan så de inte fastnar)

Häll över krossade tomater så de täcker alla rullarna. Strö över osten och in med formen i ugnen sådär 20 min.





Matstugan vann deltävling nr 2 - i Pippi på Svensk Fågel!

 
Ja, mitt bidrag Pulled BBQ Chicken VANN deltävlingen! Det är såklart Svensk Fågels bloggtävling 'Pippi på Svensk Fågel' jag syftar på. Jag blev otroligt överraskad eftersom jag var mycket väl medveten om att jag inte hade flest röster. Men varje deltävlings vinnare grundar sig på röster OCH juryns poäng och den här gången vann jag alltså tack vare många röster i kombination med juryns poäng. 
 
Juryns motivering löd så här:
Linda (Matstugan) lyckades samla många röster och har också fått juryn på fall med sina otroligt smaskiga miniburgare med ”pulled bbq chicken”. Okonventionell, kreativ och fantastisk fingermat som passar utmärkt framför sporten på tv. De fantastiska maskotarna med en riktig ”live-kyckling” gjorde självklart sitt till!
 
Så mycket tack till er som röstade på mig, jag blev så så glad och stolt för varenda röst som jag fick.
 
Eftersom utmaningen gick i sportens tecken så var även vinsten av det sportiga slaget:Biljetter till hela familjen på invigningsmatchen på den helt nya Friends Arena. Det är Sverige och Englands fotbollslag som gör upp för första gången på den nya nationalarenan i Solna. Matchen avgörs den 14 november. 
 
Jag är inte värsta fotbollsfantasten direkt även om jag faktiskt följer Sveriges större matcher på tv. Men det ska bli en riktigt rolig upplevelse att gå på en livematch. Tänk också att få uppleva den nya arenan och gå på invigningsmatchen för den nya nationlaarenan som sägs kunna ta sådär 65 000 personer. MÄKTIGT! 
 
TACK IGEN ALLA NI SOM RÖSTADE ♥
/Linda



Svenska gubbar

Inget, absolut inget i världen slår svenska jordgubbar 



Hur svårt kan det vara att göra en pinocchiotårta?

 
Ja, det var onekligen svårt för mig. Jag har nu gjort den för tredje gången på en dag, låter det klokt? Blev så arg att jag inte kunde ge mig innan det blev en pinocchiotårta. Fick åka till affären för att köpe en hel låda med nya ägg och hela köket var i upplösning (och jag också). 
Resultatet av försök 1 (förvisso god men inte så representabel. Jag hade den för kort tid i ugnen och den nedre botten var inte klar). Resultat 2 var en färdig pinocchiotårta men utan socker i marängsmeten, jag glömde helt bort att tillsätta socker. Kom heller inte på det förrän jag tog ut kakan ur ugnen. Resultat 3 blev en så smaskig tårta/kaka. Mums med maräng, färska jordgubbar, grädde och kaka. Sicken kombo! Inte konstigt att den är en klassiker. Tur att det fungerade på försök 3, annars hade jag gett upp. 
 
Efter midsommar, då vi var hos min syster, var vi inbjudna på min systers svärfars födelsedagskalas. Hans fru Karin lagar alltid den mest välsmakande mat. Hon har gett mig recept tidigare och den här gången skrev hon för hand ner receptet på sin mammas Pinocchiotårta som hon bjöd oss på. Stor Klassiker! Den ville jag självklart göra. Till sist blev det ju också bra, trots allt!
 
Du behöver
50 g smör
1½ dl socker
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
4 msk mjölk
50g mandelspån (valfritt)
 
Maräng
4 äggvitor
2 dl socker
 
Fyllning
Jordgubbar
3 dl grädde
 
Gör så här
Sätt ugnen på 150 C
 
Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Tillsätt en äggula i taget. Rör en stund mellan varje äggula. Bland i vetemjöl och bakpulver samt sist mjölken. Fördela smeten på en långpanna (ca 20x40cm). Strö hackade nötterna över smeten. 
 
Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner sockret försiktigt. Bred över marängsmeten över den andra smeten. 
 
Grädda ca 40 min i nedre delen av ugnen. Stjälp upp den. Dela den i två delar och låt kallna. Vispa grädden och fördela mellan bottnarna tillsammans med jordgubbar.
 
Tack Karin för den urgoda Pinocchiotårtan och för att du tog dig tid att skriva ner den till mig! Hoppas ni får en fin sommar.
 
 



Bibblan-i-Sickla-häng

Gårdagen började med den här överraskningen till frukost!
 
Igår var det rätt mulet ute, ett grått täcke låg över hela himlen då vi vaknade. Dessutom ville jag ta det lite lugnt en dag med barnen. Vi softade hela morgonen, om man kan kalla Magdas pysslande för softa: krypa runt som en duracellkanin, röja ut allt som går att röja ut, riva sönder alla mina mattidningar och sedan försöka äta upp dem, försöka resa sig mot rumsbordet, drutta omkull och bli ledsen, förstöra Annies saker och Annie vrålandes 'Mamma, ta booooort Magda nu'!! Tillvaron är soft. 
Jag kände att det var nödvändigt att komma hemifrån ett tag, så vi gick till biblioteket i Sickla. Biblioteket ligger i Dieselverkstaden, precis bredvid Voltaires café med en massa oemotståndliga bakverk. Det är ett väldigt avslappnat bibliotek, man behöver inte vara knäpptyst och det är en öppen ingång, inga dörrar. Finns en massa fåtöljer att sitta i och läsa. Personalen här är kanon.
Magda på Dieselverkstaden i färd med att dregla ner Annies stövel, och självklart kom ett vrål från Annie: 'Magda får inte ha mina stövlar, ta boooort henne!'
 
Barnhörnan har alltid varit väldigt rolig, men nu har de ändrat den, så det är inte fullt lika roligt som det brukade vara tyvärr. De har till precis nyligen haft en minibiograf för barnen i barnhörnan, den hade Annie sett fram emot idag. De hade också spel på skärm. Allt det är borttaget. Men hon fick välja lite böcker och filmer, och vi lånade väl upp halva biblioteket, fick knappt plats med allt under vagnen. 
 
Inte vet jag varför Annie prompt skulle låna två böcker som handlade om löss. Skälet till att hon ville låna High School Musical 3 stod klart då vi kom hem. Hon trodde det var en film om tomtar, 'de har ju röda dräkter mamma'. Hon är helt besatt av tomtar och vill bli tomte då hon blir stor. Jag lånade filmen 'I taket lyser stjärnorna' till mig själv. Har velat se den länge. Någon som sett den?



Kokosvatten och kokozpacho

 
Jag fick äran att testa Vita Cocos kokosvatten. Jag har skrivit tidigare om kokosvattnet eftersom jag alltid dricker kokosvatten på somrarna.  Det är en hälsodryck och törstsläckare av stora mått. Det handlar alltså om den genomskinliga vätskan som finns i gröna nötter. 
 
Vad är då grejen? Jo, det är sååååå nyttigt! För det första inga tillsatser, det är en naturlig törstsläckare av stora mått pga en perfekt balans av elektrolyter, alltså bra varma soldagar eller i samband med träning som återhämtningsdryck och den rensar ut gifter ur kroppen. Den är näringsrik och på samma gång fettfri. 

Just Vita Coco är världens mest sålda kokosvatten och Madonna ska vara delägare i företaget och hon brukar ha koll på produkter som gynnar hälsan. Du ska hitta det i den vanliga handeln eller hälsokostbutiken. Du kan kika på www.biofood.se om du vill se var de säljs. 

Tillsammans med kokosvattnet fick jag en flaska Kokozpacho, dvs gazpacho gjord med kokosvatten. Det stod att man kunde ha den på buffébordet eller som förrätt,men den var faktiskt så god att jag två dagar i rad åt den, som middag och lunch. Underbart att ha en flaska i kylen. Vill ni testa?
 
Du behöver (2-4 port)
1 mellanstor gurka
1½ avocado (mogen)
3,5 dl kokosvatten (naturell)
1 citron (ekologisk) 
1 kruka koriander (eller mynta)
½ kruka persilja
40 gr babyspenat (välsköljd)
1 dl gräslök
 
Dekoration/Kryddning
stor nypa havssalt
1 tsk svartpeppar
1 krm cayennepeppar/chiliflingor
Furikake (japansk fröblandning av lättrostade svarat och vita sesamfrön, sjögräsflingor och shizoblad)

 
Gör så här

Dela och gröp ur avokadon och hacka gurkan grovt. Tillsätt övriga ingredienser och mixa soppan slät i en blender  eller med stavmixer. 
 
Späd med kokosvatten och lite citronjuice om soppan känns tjock. Balansera smaken med salt, peppar, cayenne/chili och eventuellt mera örter. 
 
Kyl ca 1 timme, servera med isbitar, gräslök och frön
 
 



Andy's i Sickla - stoj och skoj

Igår var vi på Andy's lekland i Sickla. Vi har faktiskt klippkort där till och med. Blir lite billigare och Annie älskar Andy's och tjatar ofta att vi ska gå hit, så hon var minst sagt lycklig då vädret var dåligt och vi bestämde med RM, Zack och Leah att vi skulle Till Andy's. För er som inte vet så är Andy's ett stort inomhuslekland med långa, härliga rutschkanor, bollhav, klättermöjligheter överallt, studsmattor, små bollplaner osv.
 
I bollhavet fick vi alla plats och vi hade för en gångs skull koll på var 100% av barnen var. Men sen flängde Annie och Zack iväg i ett huj genom tunnlar, i lianer, nerför rutschkanor...
 
Magda var nöjd med bollhavet och att titta på allt och alla
De har Wayne's Coffee där och man kan köpa dricka, lunch, smörgåsar, kakor osv. Rätt dyrt och inte WoW effekt, men ok. Det finns även glass i alla möjliga smaker och sån här rainbow slush. 
Affären i ansluting till Andy's ska upphöra så det var nu 40% rabatt på ALLT. De hade en massa fint från Geggamoja, Cheap Monday, Nova Star, Lego, Elodie Details mm. (RM ville ville ville handla barnkläder, men maken stoppade henne via telefonen;-,men hon handlade fin låda och lite annat:-))
 
Jag handlade en klänning från Nova Star till Annie, en halslapp från Elodie details till Magda och några färgglada snoddar i djurform som Annie absolut MÅSTE HA. Det blev med rabatten drygt 200 kr. Bra!



Lammfärsbiffar, Tzatziki och krämig potatisgratäng

Biffar på lammfärs är definitivt SOMMAR för mig. Lammfärs och sommar är även Tzatziki för mig. Här snabba lammfärsbiffar med massa smak. Till det blev det färdig potatisgratäng från Alströmer.
 
Du behöver
500 g lammfärs
2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 msk torkad rosmarin
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 dl hackad persilja
olivolja, smör
 
Mycket krämig, god och smakrik gratäng från Alströmer Gourmet med Oatley iMat, dvs vegetabilisk (fast de finns i alla sorter). Färdig i påse och alltså bara att hälla ner i en ugnsfast form. Jag strödde på lite extra Västerbottenost ovanpå innan ugnen.
Gör så här
Blanda ihop allt och gör 6 större biffar eller 8 mindre. Stek i olivolja och smör några minuter på varje sida så de får färg och blir genomstekta. Alternativt Ugnssteker du dem på 225 C i knppt 15 minuter.
 
Helt färdig gratäng som man värmer i ugn (eller mikro). Den här varianten heter Gourmet och är den första helt vegetabiliska, gjord på Oatlys havrebaserade iMat.  
 
Tzatziki med en gnutta honung, mmm...mitt all-time-favourite tzatziki recept hittar du HÄR. Lägg till 2 tsk honung, så gott!
 
 



Årets poolhäng och Annies första kille

 
Vi var igår hos min vän i Täby och hade en så mysig dag med poolhäng, god mat, kaffe och barnskratt. Jag körde dit och hem (såklart), och var STOLT över mig själv. Vi bor ju i Nacka så det är rakt över stan. Det är ingen självklarhet alls att köra bil annat än till affären faktiskt. Jag lånar bilen av min fd sambo då han jobbar. För mig är det att ta sig över världens puckel att köra, och dessutom ha två barn där bak. Mycket av blockeringen sitter i att jag var med om en bilolycka för rätt många år sedan nu. Det var en väldigt allvarlig olycka där jag var väldigt nära att dö. MEN jag trotsar mina demoner:-) 
 
Otippad superkombination: Färska jordgubbar, kallrökt lax i skivor, massa rödlök och lite citron. Till det gräddfil och lite färskpotatis och Åsas egenbakade såååå goda baguetter (som jag ska tigga till mig receptet på). Det här ska jag verkligen härma! Sommarmat då den är som bäst. 
 
Barnen badade, åt vattemelon och annat gott, busade, hoppade på studsmatta...och där någonstans frågade Philip chans på Annie och Annie svarade JA. Jag frågade henne om hon visste vad chans betydde, men det visste hon inte, men JA är ja väl..
 
Här är då Annies kille och Annie:-) Två busungar i farten!
Åsa har en riktigt snygg fläder i trädgården, svarta blad och lätt rosa blommor som doftar lätt av citron
 
Kommer verkligen minnas den här sommardagen som en perfekt sommardag år 2012! 



Grillade hamburgare på högrevsfärs med ädelost, päron och bacon...Mmmmm

 
 
 
Igår åt Annie och jag hamburgare på högrevsfärs med krispig bacon, blue-cheese dressing och grillade päronskivor. Så himla gott tyckte både jag och Annie. Så gott att vi åt det 2 dagar i rad faktiskt:-) Jag har velat testa högrevsfärs länge och har haft ett hittat recept hemma länge nu som jag ville testa. 
 
Du behöver (för 4 pers)
800 g högrevsfärs
flingsalt, peppar
 
140 g ädelost
2 dl creme fraiche
2 msk mjölk
 
1 päron (fast)
1 pkt bacon 
sallad
rödlök
 
4 hamburgerbröd
 
Gör så här
Börja med Blue cheese dressingen. Smula ner ädelosten i bunke, tillsätt creme fraiche och mjölk och använd stavmixer för att mixa slätt. (ta sedan 1 tsk och smaka av...mmm..men inte äta upp allt!)
 
Skär (rätt tjocka) skivor av päronet och vänd i olivolja och lägg sedan att vila.
 
Gör 4 stora hamburgare av färsen (ska vara ca 2 cm tjocka). salta och peppra lite. Grilla några minuter på varje sida (använder du termometer så 70 C innertemp).
 
Då du tagit upp burgarna så kasta i baconskivor och knaperstek, päronskivor kort på varje sida, bröd så de får lite yta.
 
Bygg burgare med bröd, grillad päron, bacon, sallad, rödlök och massa blue cheese dressing.
 
 
Veeery Najs!
 



Bryggartäppan - En modern lekplats från förr

Igår var jag och Annie på egen utflykt och eftersom hon skadat stortån på Eriksdalsbadet i veckan så kunde hon inte bada. Vi drog därför på äventyr på Söder och hittade en helt ny charmig lekplats, Bryggartäppan. Den är baserad på Per Anders Fogelströms, Mina drömmars stad
 
Så charmig med små hus i faluröd, och en massa saker från gamla Sverige. Bron var en perfekt Bockarna Bruse bro, så Annie och jag lekte bockarna Bruse. Hon var bockarna, en i taget, och jag var trollet under bron, såklart. 
 
 Annie testade på ett låtsasutedass i barnstorlek
Arbetshäst med last. Det är staket runt allt och bra grindar som inte är så lätta att öppna så det känns ok att sitta ner och de kan röja runt utan att hamna fel. 
 
Slit och släp förr i tiden
 
 
Fanns även plats att slänga ut picknickfilten under ett träd som gav lite skugga. Vi hade med persikor, kokosvatten, skinksmörgåsar och lite kex. Det fanns även bord där man kunde sitta och äta medhavd matsäck. Verkade som många i parken hade köpt med sig take away från något av alla ställen som ligger precis vid parken. 
 
 
 
 



Bortskämd med outstanding 3 rätters

Alltså Jessica. Hon är den goaste, mest omtänksamma man kan tänka sig. Hon och Martin bjöd mig och Magda på 3 rätters i torsdags, med fördrink, vin till maten samt espresso till kaffet. Jag känner mig oerhört bortskämd, rörd och så tacksam. Jag hade en liten svacka där jag kände att jag inte orkade laga någon mer mat, bära tunga kassar jämt osv. Berättade om mitt lilla bryt för Jessica och dagen efter kommer inbjudan till middag från henne. Det var inte vilken middag som helst heller:
 
Fördrinken var hennes Rabarbersvaj, farligt god. Den smakar smågodis och fräscht på samma gång. Du hittar receptet HÄR. Oh la la, vilken underbar drink!
 
Till förrätt blev det något jag aldrig ätit Salma lax, har ni testat? Jessica sa, att det kommer vara det godaste jag hade ätit, och hon hade minsann rätt. Salma lax tillsammans med brynt smör, lite soja, vitlök och vanlig lök. Det smälte ner i munnen. Helt obeskrivligt gott. Det här är den perfekta förrätten. Man kan tydligen också äta laxen även då man är gravid för den är så ren på parasiter och bakterier. 
 
 
Sen blev det entrecoté med härliga grönsaker och magiskt gott smaksatt smör. Måste fråga henne vad hon hade i smöret för det blev så gott till köttet. Magda tuggade också i sig några morötter och potatisar. Martin underhöll Magda mest hela tiden genom att busa runt med henne, och jag fick äta och njuta av maten i lugn och ro för en gångs skull - Ljuvligt!
 
Till efterrätt fick jag jordgubbar med mynta, lime och socker. Enormt fräscht! (Det är förresten Martin som tagit bilden ovan, han har öga för vad som blir bra på bild och är superduktig på att fota)
Jessica och Martin - TACK! ♥



Alfons Åberg och bortglömda canneloni

Bild lånad från Stockholms Stadsmuseum
 
Semestertips för regnig dag i Stockholm kommer här! Jag hoppas att det inte regnar så mycket mer i sommar, men OM så har Stockholms Stadsmuseum fin Alfons Åberg utställning som håller på till januari 2013. Jag var här med kompis med barn för ett tag sedan men det kom emellan så mycket att inlägget blivit liggandes. Men bättre sent än aldrig,hoppas jag. 
Stockholms Stadsmuseum är riktigt bra, speciellt om man har barn. Det är gratis inträde och en massa roliga hands-on aktiviteter och läshörna med böcker för alla åldrar. Jag var mycket här med Annie då hon var mindre. 
 
Innan vi traskade till utställningen blev vi bjudna på canneloni som smälte i munnen. Älskar Canneloni och när jag tittar på bilden så måste det nog snart bli canneloni. 
 
Måste verkligen bli canneloni SNART! (snyggt Mateus fat dessutom). Mitt Cannelonirecept hittar ni HÄR.



Jordgubbarna rakt in i isglassen

 
 
Jag är helt såld på den jordgubbslemonad som jag gjorde innan midsommar, den är så så god. Jag gjorde den igen, vi drack halva kannan och andra halvan blev isglass med jordgubbssmak. En isglass som definitivt släcker törsten och är nyttig och god på en och samma gång. Du hittar receptet på Jordgubbslemonaden HÄRBara att hälla upp i glassformar av valfritt slag. Glasspinnar hittade jag i storpack på Panduro. 
 
   
Använde dessa glassformar som jag skickade efter på nätet i vintras
 
 
Magda fick smaka sin allra första glass: lite gott, lite konstigt, lite kallt...



Nedcabbat genom Italien och Frankrike

Hej på er!

 

Vet inte hur jag ska börja, vill berätta om den fantastiska resa jag varit på men hur ska man beskriva en himmelsk upplevelse i ord? Jag gör ett försök.

  

Som jag sagt i tidigare inlägg är det min sambo Martin som planerat hela den här resan för jag har inte riktigt haft tid eller fantasi för det den senaste tiden. Dagen innan vi skulle åka hade jag flera möten inbokade och hela kvällen gick åt till att sitta i styrelsemöte i vår BRF. Packade gjorde jag i sista sekunden och sen var det bara att kasta sig i väg. Vi flög ner till Nice där vi hämtade ut en hyrbil. Det var en superfin, svart, sprillans ny VW golf cab! Den var otroligt skön att köra och man kunde prata i normal samtalston även när taket var nere och vi körde på motorvägen. Och utsikten! När vi åkte fram kändes det som att vi körde omkring i en vacker tavla. Överallt fanns något att se höga berg, vackra byar, kyrkor, hav, skog, himmel. Jag var helt tagen av bilturen!

Sen kom jag på att jag inte ens visste vart vi var på väg, det var ju Martin som hade koll på allt. Det visade sig att vi skulle bo en natt högt uppe på ett berg nära kusten i norra Italien. När vi kommer fram så håller jag på att svimma av, Martin har hyrt ett litet hus till oss med utsikt mot kusten. Sängen var uppe på ett loft och på nedre våningen fanns badrum, soffa och ett kök i miniatyr. Vi frågade han som gav oss nycklarna om var man kunde äta middag och han hänvisade oss till en pizzeria som låg 2 km bort. Vi började promenera dit i kvällssolen och var riktigt hungriga. Jag bad en liten bön om att dom skulle ha något som jag kunde äta, jag är glutenintolerant. Det hade dom verkligen! Jag beställde antipasti, caprese och sen secundi, grillad oxfilé med grillade grönsaker och olivolja. Väldigt gott! Till detta drack vi ”vino della casa” som också var av hög kvalitet.

 

Sen promenerade vi hem och sov gott i vårt lilla hus. Dagen efter smorde vi in oss i massor av solkräm och åkte ner till kusten för att ta en promenad längs stranden. Jag älskar känslan av sand under fötterna och svala vågor som drar över fötterna. Vi tog en lätt lunch där, jag åt sallad och grillade grönsakar, Martin tog hummer spagetti.

 

Nästa stopp var Florence! Martins favoritstad nummer 1. Här stannade vi tre nätter. Gick på stan, åt glass, drack campari och bara njöt! I Florence har dom ett brett utbud med restauranger som serverar glutenfri pasta och pizza. Så jag passade på att frossa i både pasta och pizza!

 

Nu var det återigen dags att besöka ett ny stad. Vi skulle till Mantova. Jag hade aldrig hört talas om stället innan och var full av förväntan. Vi tog ner taket på bilen och knappade in destionationen i GPSen. Termometern visade 38 grader i skuggan. Vi drack massor med vatten och nöjt av värmen. Efter ett par timmar började vi närma oss och jag höll på att svimma av värmen så vi drog upp taket och satte på AC på full blås. Skönt.

 

Staden var väldigt vacker det såg man direkt! En kanal ramade in staden och vi åkte över en bro och in mellan några gamla hus. Det var lite knepigt att hitta vårt hotell men till slut så. Det var en vacker kvinna som mötte oss i en restaurang. Vi fick något att dricka och lite information om staden. Sen gick vi till vårt rum som låg i ett annat hus tvärs över torget. Upp för några trappor och sen in i ett stort vitt rum med en dubbelsäng och en hipp himmelsäng. Balkong och ett stort badrum fanns en halvtrappa upp. Vardagsrum och skrivbord fanns också. Martin hade bokat sviten 3 nätter. Herregud. Vem är den här mannen, han är ju helt jävla fantastisk! Vi blev snabbt kära i Mantova, maten, arkitekturen, människorna och naturen som omgav staden. Vi började till och med drömma om hur det skulle vara att bo här inom en snar framtid. Vem vet? Det kanske blir av. Dagarna spenderade vi med att läsa böcker, fika, flanera omkring, gå på museum och såklart dricka vin och äta mat. Jag var till och med ute och sprang ett par gånger trots värmen. Framför allt njöt jag i fulla drag av semesterkänslan som slog till med sin fulla kraft. Att bara sitta i tystnad med den man älskar mest i världen och läsa en bok utan att bli avbruten. Att bara sitta där i värmen och njuta. Både jag och Martin älskar att läsa och det kan lätt bli att vi sitter så i tre timmar innan man blir sugen på att göra något annat och då kan det räcka med att vi byter café och börjar igen där.

 

Nästa stopp var exemplariskt planerat som allt annat. Det var som sagt riktigt varmt och nu skulle vi till ett ställe där dom hade pool. Det var ungefär så mycket jag visste. Vi körde mot Parma och kom upp i bergen. Framför oss ser vi en jättegammal borg och Martin säger att det är där vi ska bo! En kvinna mötte oss och förklarade lite om ställets historia, det visade sig att borgen var från 1100 talet. Hon verkade gilla oss för rätt var det var så sa hon att hon skulle se om hon kunde ge oss ett finare rum. Hon uppgraderade oss så vi fick sviten som låg i borgens äldsta del. Två rum, ett litet kök och ett stort badrum. Makalös utsikt och balkong. Jag var i paradiset! Vi tog på oss badkläder och gick bort mot poolen, det var bara vi och ett annat par där. Två pooler, supersköna solsängar och en  spaavdelning. Här hade jag kunnat bo i ett par veckor omgiven av naturen och upptagen av fantasierna kring vad som hänt i den här gamla borgen. Jag älskar att läsa historiska böcker och önskade att det fanns en om vad som hade utspelats på just denna plats för 1000 år sedan. Nu låg vi här och sippade på en drink. Tiderna förändras.

 

Milano var nästa stopp. Storstad med storstadspuls, tvära kast och nya upplevelser. Milano var som väntat en väldigt modemedveten stad och det var jättekul att se alla snygga människor och kläder. Vi fönstershoppade mest. Hade varken råd eller lust att lägga 300 euro på ett par flipflops. Men det är roligt att titta och drömma sig bort. Vi åt bl a glutenfri stenugnspizza och smultron med hemgjord vaniljglass.

 

Vi åkte vidare till Barbaresco. Här producerar dom vin. Det bor 600 personer här och över 100 av dom är vinproducenter. Det syns på landskapet, böljande vinfält så långt ögat når. Här bodde vi också riktigt flott, vid det här laget hade jag börjat tänka på om inte Martin borde bli reseplanerare till yrket. Allt var ju bara för bra för att vara sant! Här fick vi också resans bästa frukost. Det fanns massor av olika lokala ostar, parma skinka, solmogen frukt: persikor, aprikoser, ananas, melon, bär, Juicer, kaffe, flingor, olika sorters youghurt, bröd, bakverk. U name it! Vi passade på att besöka den lilla stadens enstjärniga restaurang där vi bland annat fick smaka på världens godaste risotto i vårt tycke. Den var gjord på zuzchiniblommor. Maten i överigt var supergod men inte oförglömlig. Väldigt kul att ha varit på en restaurang med stjärna tyckte vi. Det roligaste var att kocken erbjöd sig att köra oss tillbaka till hotellet som låg 5 km bort. Dom ansåg att det var onödigt dyrt med taxi. Så där satt vi och småpratade med kocken under bilfärden hem. Ett minne för livet.

Vi åkte från vinparadiset till Lyon. Bara resan i sig var ett minne att spara livet ut. Vi åkte genom bergen och alperna, såg snötäckta toppar och moln som omgav dem. Det var magiskt. Vi stannade bara en natt i Lyon, vi åt en fantastisk middag och sen somnade vi gott. Det var dags att lämna Lyon redan 7 nästa morgon för att köra till Paris. Enligt GPSen skulle resan ta ca 4 timmar men vi ville vara ute i god tid för bilen skulle lämnas klockan 14 senast. Det var tur att vi startade tidigt för det tog en timme att ta sig ur Lyon för det hade varit en olycka på vägen. Sen när vi väl kom in i Paris tog det sjukt lång tid att ta sig fram, trafiken är verkligen hemsk. Att köra en sträcka på 2 km tog som längst 45 minuter. Helt galet men som tur var hann vi i tid! Detta var fjärde gången vi var tillsammans i Paris. En stad som verkligen aldrig blir långtråkig. Vi åt mat på våra favoritställen, shoppade lite och hittade ett nytt fik som vi besökte varje dag. Jag fick tipset från Anette Rosvall på twitter att det fanns ett glutenfritt bageri med franska bakverk. Jag kunde knappt tro det var sant! Vi gick dit och där fanns allt jag kunde önska mig. Så därför fikade vi där varje dag för att äta oss igenom sortimentet. Jag blev såklart sugen på att starta något liknade i Stockholm men först och främst ska jag och Maria Blohm skriva klart vår glutenfria brödbok! Projektet har för tillfället semester, men i Augusti händer det massor av spännande saker:)

 

Det här har varit den bästa semester jag någonsin haft och skulle aldrig ens kunna fantisera om att det skulle bli såhär lyckat! Min sambo är verkligen världens bästa man. På alla sätt och vis och jag är så tacksam över att han finns i mitt liv. Framförallt är jag glad över att jag gick till Debaser den där natten och började pratade med den där supersnygga dansken som stod bredvid mig i baren. Tänk att man kan springa på världens bästa man en vanlig lördagskväll på en klubb i Slussen.


Skickar med ett gäng bilder från resan, ännu fler hittar ni på instagram, där jag heter @jessicafrej

 

Ha en underbar sommar allihop! Mitt nästa inlägg kommer nästa torsdag.




På Garden lunch

 
Min vän Erika och jag har sen jag gick på min mammaledighet planerat att ha en låååång härlig mammadag på stan: gå i butiker med barnvagnarna, dricka kaffe läääänge, äta god lunch, köpa barnkläder och prata prata prata. Tja, här är vi nu knappt 2 månader innan vi båda börjar jobba...och vi fick igår ihop en halvdag i Sickla i alla fall. Med 4 barn inblandade är det alltid något som kommer i vägen. 
Vi åt lunch på GARDEN och det är ett riktigt supertips, om ni är i Sickla. GARDEN ligger inte i huvudgallerian utan mitt över så att säga, i samma hus som SIA, Farm House och Elviras värld. Det är stort och som en liten oas med plantor, soffor, hembakta urhärliga bakverk och god och fräsch lunch. En av mina absoluta favoriter. På sommaren har de även öppet ute.   
 
 



Lavendelsirap

 
Jag gjorde innan midsommar lavendelsirap, min alldeles egna. Jag tog med en flaska som present till min syster och en har jag själv. Den ska användas till en massa saker: 1 tesked eller matsked i kakbaket, desserter, glass eller drinken. Det sägs att 1 tsk lavendelsirap innan sängdags får en att komma till ro och sova gott. 
 
Du behöver
1½ dl vatten
1½ dl socker
2 tsk torkade lavendelblommor
ev lite röd och blå matfärg
 
Gör så här
Koka ihop vatten och socker tills sockret har löst sig i vattnet. Dra av från plattan, häll i lavendel, rör om och låt kallna. Häll lavendelsirapen genom en finmaskig sil. Tillsätt eventuellt pyttelite röd och blå matfärg för att få en lätt lila ton. Lavendelsirapen är i sin naturliga färg mer gråvit.  
 
 



Det blev snabbvåfflor med jordgubbar och vaniljkesella

Jag hittade en snabbfix på våfflor på ARLAs sida, så det blev dagens middag! Vi är överförtjusta i våfflor och pannkakor här hemma och det är roligt att testa lite nya varianter. De här gick otroligt snabbt att röra ihop och det var gott med kesella och jordgubbar till. 
 
Du behöver (för ca 8 våfflor)
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4½ dl mjölk
1 dl smör&rapsolja (flytande på flaska)
Jordgubbar
Kesella vanilj
 
Gör så här
Blanda ihop mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölk, lite i taget. Till sist vispar du ner smör&rapsoljan. Vispa till en jämn smet. Hetta upp laggen och pensla på med lite smör&rapsolja inför första våfflan.
 
Servera med jordgubbar och vaniljkesellan
 



Torrostade nötter till ett glas vin

 
 
Jag fick hem en påse med mixade torrostade nötter från Åkesson: cashewnötter, pistagekärnor, mandlar och jordnötter. Det var lagom mycket i påsen och smakade gott utan några krusiduller. Torrostade nötter är så  mycket godare än oljiga jordnötter 
 
Nötterna är ett av tre snacks som är framtagna för att passa perfekt till vin. De säljs under begränsad period under sommaren i Musteributiken i Kivik och sommarrestaurangen på Kronovalls Vinslott.  



Sallad på matvete, rostade grönsaker och färskoströra

 
 
Mumsig sallad som får mycket smak av de ugnsrostade grönsakerna. Kände att vi behövde en massa grönsaker i oss och jag är svag för matvete som jag tycker är godare än bulgur men liknande konsistens. Kom ihåg att välja en bra olivolja (extra virgine). 
 
Du behöver 
2 röda paprikor
1 squash/zucchini
1 rödlök
3 msk olivolja 
2 port matvete
3 msk olivolja
½ citron
1 dl kalamataoliver (utan kärnor helst)
persilja
1½ dl creme fraiche
1½ dl philadelphia
salt,peppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C
 
Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt
 
Skär paprika, squash, lök i större bitar och fördela på plåten. Stänk över olivoljan. Salta och peppra.Rosta grönsakerna i ugnen i sådär 20 minuter.
 
Koka matvetet och blanda sedan med olivoljan och saften från en ½ citron. Rör ner tillsammans med grönsakerna. Dekorera med persiljan
 
Rör ihop philadelphia med creme fraichen och servera till.  



Dulche de leche blir salted caramel blir...

 
...cheesecake i glas på nolltid. Tip top då man har ont om tid och ska fixa en dessert, som var fallet med Jacob's Creek eventet i veckan. Jag hade lite dulche de leche över (dvs kokad kondenserad mjölk). Jag blandade ner lite flingsalt så det blev salted caramel, så himmelskt gott!! Sedan svängde jag ihop en liten dessert. Det blev cheesecake i glas. Jag tycker de små små Oreo kakorna är så söta att toppa med, men du kan givetvis krossa de stora och ha överst, eller inget alls. Eftersom jag gjorde den på en höft så blir det en ungefärlig beskrivning:
 
Du behöver (för 4)
Dulche de leche (inte ens en halv burk)
flingsalt
jordgubbar
1 dl creme fraiche
1 dl philadelphia
Oreo cookies
Mini oreos
 
Gör så här
Blanda dulche de leche med lite flingsalt så det blir en lätt salt smak på kolan, dvs salted caramel. Blanda creme fraiche och philadelphia till en jämn röra. 
 
Dela de stora Oreo kakorna och smula ner chokladkexen i glas. Spritsa/skeda ner lite av philadelphiaröran. Klicka ner salted caramel, proppa ner jordgubbar skurna i mindre bitar, mer kex och röra. Toppa med mycket jordgubbar och en liten liten söt oreokaka. 
 
Servera den mer åt det rumsvarma hållet, för kolan och de andra ingredienserna smakar bäst om de inte är kylskåpskalla.
 
 





    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin