Krämig potatissoppa med rökta räkor


Du behöver
8 potatisar
1 gul lök
2 dl vatten
6 dl mjölk (3%)
1 hönsbuljonggrej
3 msk creme fraiche
2 msk färsk persilja
smör, salt, peppar

Gör så här
Skala och finhacka lök och potatis i kastrull. Stek i lite smör. Det ska inte ta färg. Häll i mjölk, vatten och buljong. Låt småputtra i sådär 10 min tills potatise blivit mjuk. Mixa i mixer eller med stav. Häll tillbaka i kastrullen och salta, peppra och tillsätt creme fraichen. Koka upp.

Vi serverade med rökta räkor och färsk persilja. Tack Dan för suveräna förslaget med rökta räkor det blev verkligen lyxigt gott!




Pimpa Soppan!

Jag fick så många bra förslag från er om hur man kan göra soppan lite roligare. Det var så suveräna och påhittiga saker att jag tänkte dela med mig till er alla. Alltså, varför inte göra soppan roligare med något av följande:

Rökta räkor
Feta ost
Grekisk youghurt
Ostmuffins (recept hittar ni på t ex mumsfillibaba, se
HÄR)
krabba
räkor
dill
gräslök
hackad lök röd eller gul
purjolök
stekta kantareller
persilja
strimlor av rödbetor
starka kryddkorvar
små köttbullar
rostade solrosfrön
pumpafrön

Hoppas ni hittar något nytt som ni inte testat än! Jag blev väldigt sugen på Dans förslag med rökta räkor. Lite senare idag får ni recept på en perfekt höstsoppa som fick lite rökta räkor till. Tack för alla förslagen söta ni!



Oändligt massa potäter


Då vi var på kalas hos min syster i förra veckan så fick vi en stor påse egenodlad underbara potatisar och morötter av min svågers pappa Jan och fru Karin. De är allid så gulliga. Om ni har sett julfudgen här på bloggen, som är den godaste tänkbara, så är de från Karins recept på vanilj- och chokladfudge, hon är en fena på mat! Dagen därpå tittade Jan och Karin förbi min systers familj och då råkade de ha ännu en STOOOOR påse med potatis i bilen...kanske var vi intresserade? Självklart! Så vi kom hem med så otroligt många potäter, det ni ser ovan är bara en bråkdel. Så, har ni något tips, kanske ett inlägg på en blogg med ett bra potatisrecept så tipsa!

Min diet är förresten över. Det var tyvärr från början stort strul med amningen tyvärr, så hon är nu ett flaskbarn (med kolik). Det betyder iallafall att det kan vara grädde osv i potatisrecepten. Vi har hitintills gjort min favorit ugnsrostad potatis och morötter. Sen har det blivit krämig potatissoppa (recept kommer), potatisgratäng och Hasselbackspotatis.




Ugnsrostade potatisar och morötter med Cevapici (färdiga köpta på ICA) - Wow vad gott det blev med dessa potatisar och morötter.




Kanske musta några äpplen helgen?


Vi fick den finaste flaskan med äppelmust från vänner. Det coolaste var att den var gjord på deras egna äpplen! Så har ni äpplen i mängder, åk iväg med dem till ett musteri så gör de must på dem och tappar upp dem på flaskor med etikett eller i bag-in-box.

De hade rensat sitt träd på äpplen och fått sådär 40 flaskor must. Så fin gå-bort-present dessutom.

Det var veckans helgtips det för er med äpplen. Som jag önskar att vi hade ett äppelträd men det är svårt då man bor i lägenhet...




Mera Morberg - Kornris med fläsk



När vi ändå höll på och hittade recept av Morberg så blev min sambo sugen på att testa ännu ett recept. Vi ändrade, eller min sambo ska ha cred för denna rätt som han lagade, dock lite här och där. Hmm..den ser lite sådär ut på bilden, men det var jättegott och Annie har frågat flera gånger efter den.

Du behöver
Kornris eller korngryn till sådär 3-4 pers

400 g bogfläsk
2 msk vetemjöl
2-3 purjolökar
1,5 dl vatten
½ dl grädde

smör, salt, vitpeppar

Gör så här
Gör i ordning kornriset/grynen enligt instruktion på paketet.

Skär fläsket i centimeterstora tärningar. Blanda mjöl, salt, peppar i en tallrik/fat. Vänd runt fläskbitarna så de täcks av mjölblandning på alla sidor. Fräs fläsket i smör i panna lite.

Strimla purjon. Tillsätt i pannan och fräs på lite. Tillsät grädde och vatten. Låt småputtra i sådär 20 min.



Om ni vill träffa Herr Morberg Live så kommer han laga mat och signera böcker på Nacka Forum här i Stockholm nu på lördag kl 13, se HÄR för info. Det kommer nämligen hållas en matmässa på Nacka Forum med vinprovning, avsmakning av mat osv osv. Vi ska försöka ta oss dit, kanske ses vi där.



Ps. Godare än det ser ut;-)




Skynda fynda Agneta Livijn


Nu har Campadre återigen specialpris på Agneta Livijns underbara porslin. Attans att jag inte såg det tidigt i morse för jag har varit ute efter de vita mindre faten och vita skålarna länge. Men de var slut. Däremot finns hennes ljuvliga koppar i nya mörka färgerna oliv och sand.

Vi har som jag skrivit tidigare hennes stora tallrikar i vitt (inte köpta på Campadre till bättre pris tyvärr) och hennes koppar i turkosblått och likaså skålar i turkost. Jag är mer än nöjd med dem och får alltid frågor om dem. Kopparna är perfekta att sitta med under mörka höst- och vinterdagar tillsammans med en bok. De är så stora att en omgång te räcker hela kvällen.

Om man som jag älskar det där tjocka, inte perfekta stilen som visar att det är handgjort så är dessa perfekta. Agneta Livijn har nu också tydligen gjort porslinet till återöppnade innekrogen Godthem (som jag GÄRNA skulle äta på någon gång).




Morbergs specialpaj


Den här pajen är så otippat god! Vi gjorde den för någon vecka sedan men jag hann inte lägga in den. Det är pasta i den, vilket låter helt uppåt väggarna, men det funkar!! Morberg kallar den Kungens Utflyktspaj.

Du behöver
100 g pasta (gnocchi passar bra)
200 g kalvfärs (eller vanlig)
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
1 dl köttbuljong
100 g rökt skinka
smör, salt, vitpeppar

Äggstanning
2 ägg
2 dl mjölk (3%)
1 msk vatten
1 tsk salt 

Pajskal
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 msk vatten
1 tsk salt

Gör så här
Sätt ugnen på 200 C

Koka pastan och häll i durkslag.

Fräs på färsen i lite smör. Sikta över mjölet, i med grädde och buljong. Rör tills dethar tjockat på sig. Tillsätt den fint hackade skinkan. Salta och peppra.

Häll pastan i en pajform, häll över färsmixen. Blanda ihop äggstanningen och häll över allt. Sätt nu in formen i ugnen sådär 20 min tils äggstanningen har stelnat till lite. Ta ut och låt stå tills pajdegen är klar.

Gör degen genom att blanda rumsvarmt smör med mjöl, vatten och salt. Tryck ihop till en deg. Antingen så kavlar du ut den till ett lock eller så gör du som vi remsor att lägga över.

Ställ in pajformen igen med degen i ungefär 20 min tills degen fått färg.




Tack för det receptet Morberg! Den var verkligen kanongod.




Nu har vi kalasat!

Min syster fyllde 40 och hade storkalas i helgen. Lite nervöst att ta premiärlångturen med liten bebis - Sammanlagt 10 timmar i bil på en helg. Men det gick bra. Magda är ju en nattuggla, så hon sov hela bilturen till djupaste småland och tillbaka. Däremot tyckte inte Annie att det var det roligaste att sitta så många timmar. Just i de lägena kan man ju önska att man hade ett barn som älskar att titta på film i flera timmar...

Det var så mycket gott! Min syster är vansinnigt duktig på att laga mat. Efterrättsbordet var en chokladdröm: Banofeepaj, minibrownies, chokladkolakaka, pavlova med bär och chokladmacarons. Jag kunde tyvärr inte äta något, men alla andra åt så de stod i fyra hörn pga av kolikdieten. (Ps. Alexandra, jag har faktiskt en hel massa gravidkilon att trolla bort;-))



Bålen till barnen var en massa frysta hallon och jordgubbar och en flaska Fanta vilda bär, festligt och lite nyttigt samtidigt.



Annie och sötaste systerdotter hjälper som vanligt till i köket, speciellt om det finns choklad. Annie sa efter att ha proppat i sig alla kakor att hon ville att jag skulle baka som moster Malén och att hon bakade bättre än mig, VA!? Är inte mammas kakor och mat ALLTID godast?


Födelsebarnet, dvs min fina syster.

Maten innan alla kakor och tårtor var så otroligt  god att jag tog tre gånger. Fläskfilén var saftig och så fantastiskt läckert marinerad att jag självklart tog receptet. På fredag ska det bli den tillsammans med hasselbackspotatis, det ser jag redan fram emot.


Rödbetssalladen bara måste ni göra. Ska fixa receptet på den. Det var bland annat massa rödbetor, granatäpplekärnor och chili i den - Vilken lyckad kombination!

Tack för en mysig helg syster med familj!




Kolikdieten


Tja, så här ser min middag ut mest varje kväll/lunch: Avocado, kalkonbacon, morotsstavar. Frukosten brukar bestå av äggröra, bröd och te. Mellanmål banan. Ibland slår jag till med en smoothie på havremjölk och blåbär eller björnbär.

Ps. Inte heller får man äta godis. Inte lakrits, inte choklad och inte skumgodis. Alla dessa är ju mina favoriter, SUCK!




Är detta framtidens kök?


Vad tror ni om detta? Malthus - A Meal a Day, är tänkt att finnas i framtidens kök. Här procuceras ett mål per dag, dvs fisk och sallad. Fisken ger näring och gödsel till salladen och plantorna renar vattnet som fisken simmar i.

Tanken där fiskarna simmar i är ungefär lika tung som ett fyllt badkar och hela anordningen är som två kylskåp bredvid varandra. Det får plats 400 liter vatten och rymmer minst 2 kg fisk. Så det är bara att putta ner laxen här så kan den simma omkring tills du blir hungrig.

Jag tycker det verkar helt crazy fast tanken verkligen är god. Men jag tror inte på att ha ett megaakvarium i köket där du sitter och fiskar upp middagen. Det krävs ett riktigt stort kök för att få plats med tanken, dessutom så skulle inte jag känna för att jaga reda på fisken då jag kommer hem från jobbet.

MEN VAD TROR och TYCKER NI?



Tysk äppelkaka

Denna mumsiga äppelkaka hade min mamma med sig då hon var så gullig och kom för att hjälpa oss lite. Så fin var den också med en vågig ovansida.

Så använd alla äpplen som finns nu och baka på till helgen!

Du behöver
ca 3 äpplen
150 g smör
1½ dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
350 g (ca 6 dl om du inte har en våg) vetemjöl
Lite mjölk till pensling och pärlsocker som dekorationen

Gör så här
Sätt ugnen på 180 C

Rör smör och socker. Tillsätt ägg, mjöl, vaniljsocker och bakpulver. 2/3 av degen trycks ut i en form i botten och kanterna. Lägg äppelklyftor hela vägen runt och mitt i. 1/3  av degen kavlas till ett tunt täcke och läggs över äppelklyftorna. Pensla locket med mjölk. Strö lite pärlsocker ovanpå.

grädda i sådär 40-60 min 




Ha en superfin helg och håll tummarna för att Magdas kolik har lugnat ner sig...




Nya tag med godaste vegetariska lasagnen


Tja, nu har jag haft en liten time out igen...Min lilla dotter har kolik tyvärr. All min tid, energi och kraft har gått till att bära runt på henne då hon har ont. Just nu lagar vi mat här hemma till sambon och Annie. Jag går själv på mjölkfri diet och dessutom är det bort med alla röda frukter, bär och grönsaker. Jag får heller inte äta kiwi, apelsin, nötter osv. Jag är så hungrig att ni anar inte. Just nu lever jag på avocado, kalkonbacon, morot, banan, koffeinfritt te och havremjölk. Igår var jag så hungrig att jag köpte en stor pommes på McDonalds och åt den på 10 sek. Men hjälper dieten mot hennes kolik så är det såååå värt det! Dessutom så förlorar jag några gravidkilon på köpet:-) Inget ont som inte har något gott med sig!!

Jag har så många recept som vi gjorde innan min diet. Ska försöka hinna och försöka att uppdatera lite mer regelbundet.

Hur som, jag gjorde denna vegatariska lasagne ikväll som är en gammal favorit hos oss, så fast jag inte smakat den så lovar jag att den är jättegod. Den innehåller massa spenat, keso, lite vitlök och annat. Receptet hittar ni HÄR!




Som jag önskar att jag fick äta den!!




Kycklingpajen nr 1

I veckan var det dags för Magdas första playdate minsann. Moa kom på besök med coola lilla Ebbe som är exakt 1 månad äldre än Magda

Jag svängde ihop en paj som vi gjort flera gånger tidigare. Den har faktiskt gjort succé varje gång, så om ni vill ha ett säkert kort så testa denna paj. Receptet är från Victoria på Matplatsen. Om jag inte kommer ihåg fel så har hon fått det från någon annan. Hur som så är den så god fast det låter lite skumt med vitkål, grillad kyckling, taco mix osv.

Du behöver
1 grillad kyckling(strimla den för hand)
1 gul lök
3 dl skuren/hyvlad vitkål
1 tsk salt
1 påse taco-kryddmix
1 burk créme fraiche
1 dl grädde
150 gram riven gratängost
Smör/olja

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g margarin
2-3 msk kallt vatten

Gör så här
Sätt ugnen på 200 C

Knip ihop degen och ställ den svalt en stund, men inte över natten som jag gjorde, för den var stenhård på morgonen).Tryck ut pajdegen i formen (ca 25 cm i diameter) och förgrädda ca 10 min.

sätt upp ugnen till 225 C

Skär lök och hyvla vitkål. Fräs tills det mjuknar. Häll i den i små bitar delade kycklingen, kryddor, créme fraiche och grädde. Rör om och låt puttra en stund.

Häll i kycklingröran och strö över osten. Grädda i ca 25 min.


Ebbe var något besvärad över att Magda tog sig lite friheter. Han hade verkligen bara ögon för sin fina mamma:-)


Fikat efter pajen: Kardemummabullar och chokladbräck med havsalt från Normandie. Så himla gott!!




Redskap för små hjälpredor i köket

Titta vilka fina små redskap för små hjälpredor i köket!!!!  Jag skulle verkligen vilja ha dessa till min dotter som alltid vill vara med i köket. Det skulle ju också vara den perfekta presenten till alla små kökstyper. Dessa redskap togs fram i Bodums designtävling. Vann gjorde Charlotte Skak och Josefine Bentzen med sitt kit Kitchen Kids. Se HÄR. De är framtagna för att barnen ska få bättre grepp och inte riva eller skära sig. 

Än så länge så har de inte gått i tillverkning, men hoppas hoppas det sker SNART!


Mysigt det ser ut va! Så fint med alla starka färger också.



Små skorpor med kardemumma, apelsin och massa nötter


Min syster hade med sig dessa delikata småskorpor med apelsin, kardemumma och massa nötter en gång och jag kunde inte sluta tänka på dem, så hon skickade receptet. De blev verkligen så goda som jag hade föreställt mig! Bra också att bunkra upp med om man får besök. De funkar även perfekt till glass eller andra efterrätter.

Du behöver
1 dl hasselnötter
1 dl sötmandlar (eller mandelmjöl)
1½ tsk kardemumma
1 apelsin (finrivet skal)
100 g smör (rumsvarmt)
5 dl vetemjöl
1 dl socker (drygt)
½ dl ljus sirap
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
nypa salt
1 ägg


Gör så här
Sätt ugnen på 175 C

Hacka hasselnötter och mandlar grovt.

Blanda mjöl, smör, socker, sirap, vaniljsocker, bakpulver, kardemumma, salt. Tillsätt ägg, apelsinskal,hasselnötter och mandlar och rör ihop.

Knåda ihop lite och dela degen i 4 delar. Rulla ut i längder och lägg på plåt med papper. Platta till lite lätt.

In i ugnen ca 15 minuter. Ta ut plåten och låt svalna lite (Jag gick och la mig här och fortsatte morgonen därpå). Skär längderna i skivor, på snedden. Lägg dem med snittytan upp.

Sänk värmen på ugnen till 100 C. In i ugnen med plåten och låt dem torka till i ca 35 min. Förvara de avsvalnade kakorna torrt i burk. Ps. Jag avslutade ugnssessionen med lite grillvärme för att få en snygg brun yta på dem.




LYCKA TILL!




Squashsoppa - En riktigt god höstsoppa

Hoppas ni inte är trötta på soppa för här kommer ännu en soppa - Squashsoppa. Tycker det är så höstigt med mustiga soppor. Fick 2 megasquash av mamma som hon odlat så det blev soppa av den ena. Verkligen gott och inte svårt. Jag tycker nog dock att man ska ha lite tillbehör till så det blir något mer matigt, denna gången blev det krispiga baconbitar och lite basilika. Kan ni inte SNÄLLA SNÄLLA ge mig lite tips på bra tillbehör till soppor det känns som jag upprepar mig med bacon, youghurt, solrosfrön och något till. Skulle vilja ha lite nytt spännande att lägga på/i soppan.

För 4 pers
600 g squash
1 gul lök (finhackad)
6 dl hönsbuljong
2 dl grädde

smör, citronsaft, salt, peppar

Gör så här
Skala squash och tärna. Fräs tillsammans med lök i smör (men inte så de får färg). Tillsätt hönsbuljongen och grädden. Koka ca 5 min så grönsakerna mjuknat något. Mixa allt med mixerstav eller i mixer tills den är helt slät. smaka av med citron, peppar, salt. Jag hade nog i sådär 2 msk färskpressad citronsaft.






Ha en finfin vecka önskar Linda & Magda




Paket hela vägen från Singapore

Paket kom hela vägen från Singapore med dessa ljuvliga kakor! OMG vad goda!

Kakor med salted caramel butter, och de smakar så bekant på något sätt...Jag kan bara inte komma på var jag känner igen smaken ifrån, irriterande när man känner igen något eller någon och inte kan placera den/det. Det är lite fudgesmak på dem tillsammans med mördegssmaken, MMMMMMM! Hur som får ni tag på dessa kakor så slå till! Ni kan hitta info om dem på Facebook (www.mylovebites.com)

Det finns så snälla människor i världen att man knappt tror det är sant! Det var Katarina som har så underbara bloggen Hovkonditorn som skickade dem till mig.  Hon bor i Singapore och bloggar därifrån. Hon skriver alla recept på både engelska och svenska och dessutom fotar hon så snyggt, så som jag önskar jag kunde fota. Hon har fantastiska recept. Vid veckan där jag födde hade hon en hel vecka med Oreo recept: Oreo i scones, pannkakor, fudge, kakor, godis, cheesecake..

 


Hon hade ett inlägg på sin blogg om dessa kakor och de såg så oemotståndliga ut så jag frågade henne var man kunde få tag på dem. Då skickar hon dem till mig. Hur gulligt är inte det?




Jag fick en del annat smått och gott i paketet också. Ni får se allteftersom:-)




Lite kvällsmellis för vuxna


Ni har väl smakat nya Polly Rocks! Så farligt goda. Vilken lyckad kombination: citron, lakrits och choklad. Skulle kunna äta en påse per dag. Ny är också Turkisk Peppar i mjuk form med fyllning. Jag tyckte den var ok, min sambo blev såld på den. Jag är inte så mycket för vingummikonsistensen på godis, så det var mest det. Själva lakritssmaken som var rätt hot var god.






Vad sägs om glass till mellis?

Här ett lura-barnen-tips! Fixa lätt nyttig glass på ett nafs genom att köpa färdig mini youghurtar (jag tycker hitintills att Danio youghurt har bäst form för att bli pinnglass - Tipsa mig GÄRNA om ni har något annat förslag). Det var Annies gudmor som hade gjort detta men utan pinne. Jag tyckte det kunde vara roligt att göra pinnglass av dem och det blev uppskattat!

Innan dagis, medan pyjamasen fortfarande var på så tog vi fram youghurten ur kylen. Annie drog bort locken (och slickade av dem såklart). Vi ställde in hela paketet i frysen. Efter frukost, tandborstning och kläderna åkt på så var youghurt lagom kall i frysen för att sticka ner glasspinnar som stod kvar (ni hittar glasspinnar på Panduro).


När jag och Magda hämtat henne på dagis så gick vi direkt hem och tog ut youghurtglassen. Vi hällde upp en skål med varmt vatten, tog varsin pinne och doppade ner youghurtbyttan i det varma vattnet sådär 10 sek, sen gled glassen lätt ut.


Gissa om Annie var glad som en lärka över glass en helt vanlig vardag!!


Dagens barntips
 ♥ ♥ ♥

 




Jag är tillbaka på bloggen- Vad sägs om marängtårta med massa hallon?

Jag är tillbaka, ÄNTLIGEN!!! Som jag längtat att blogga. Men som sagt så kom lilla Magda. Istället för två första veckor av lugn och mys blev det en massa sjukbesök och strul, jag fick hög feber med mera med mera. Jag hann inte ens sova för alla bekymmer. Men nu känns det som lugnet för första gången lagt sig. Jag hoppas det...Min mamma och bror kom och avlastade och muntrade upp, vi gjorde en marängtårta till dem som efterrätt. Så lätt, passar perfekt då man inte har så mycket tid:-) Den är rätt så nyttig dessutom...rätt så iallafall...

Du behöver
2 köpta färdiga marängbottnar
4 dl färska hallon (eller blåbär/björnbär)
2 dl vispgrädde
1,5 dl grekisk youghurt
2 msk hackad mynta
1 näve hasselnötter (eller pistaschnötter, osaltade)

till dekoration behöver du hallon,mynta och t ex röda vinbär, eller vad du vill.

Gör så här:
Vispa grädden men sluta då den är mjuk i konsistensen. Blanda ner hallonen och vispa på tills den är stadig. Vänd ner youghurt, och mynta. Bred ut grädden mellan och ovanpå bottnarna precis innan du ställer fram den (annars blir marängbottnarna alldeles mjuka och geggiga). Lägg på rikligt med hackade hasselnötter, hallon och mynta.

TADAAAA! Perfekt snabbfix dessert! Ni hör från mig snart igen, LOVAR.






    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin