Grillevent deluxe

Högt upp på en terass med så fin utsikt över Stockholm presenterade ICA tillsammans med Scan, Ingelsta Kalkon, Arla med flera sina nyheter, tips och tricks inför grillsäsongen. Det kommer bli en härlig grillsäsong var så säkra! Speciellt för alla köttälskare. Det är precis det som det satsas mycket på grillsäsongen 2012 - Hög kötthalt liksom hög kvalitet på köttet.
Det var fyllda kyldiskar med nyheter och gamla godingar. Överlag så märktes det att kötthalten är viktig nu, den ska vara hög. Dessutom så satsas det på riktigt bra kött och burgare på alla sätt. Högrev är väldigt hett, det fanns i stekar och färser av alla slag, grillbacon med extra tjocka skivor, alla slags korvar, två smaker som kommer väldigt starkt är Chipotle och Hickory. Jag är personligen väldigt svag för Hickory, den där rökiga smaken. Den kommer finnas i såser, i flingsalt, i färdiga burgare, marinader, glazer osv.
En ny korv är Salsicca med smak av lime och en kötthalt på 90%.
Som ni ser så är korv inne i sommar. Även bröd till grillat är hett.
Burgare är hett hett i sommar. Det ska vara burgare med hög kötthalt givetvis, och alla slags burgare: gjorda på kycklingfärs, högrevsfärs, smaksatta med Jalapeno, hickory, chipotle aller något annat.
Rose-Marie och jag hade sällskap på eventet och mysigare än så kan det ju inte bli. Här äter vi grillad efterrätt; grillad nektarin med lite vaniljkesella, så gott!



Tips på liten gå-bort-present

Hittade dessa ljus med doft av kaffe på Lagerhaus och köpte på mig både till mig själv och som gå-bort-present. Underbart att vakna på helgmorgonen och få både levande ljus och doft av nybryggt kaffe!

Ps. Kostar dessutom bara 10 kr styck per paket, otroligt billigt.



Kladdkaka på mjölkchoklad

Här har ni värsta kladdkakan -  Handen på hjärtat!Jag och Annie (och Magda såklart, men hon har inte avancerat till kladdkakenivån än) blev bjudna till en granne på fika och hon hade gjort denna himmelska kladdkaka. Tjatade till mig receptet och gjorde den BUMS! Mmmmm, så god! Den är extra hög och gjord på mjölkchoklad.

Du behöver
4 ägg
5 dl socker
2,5 dl smält smör (så stod det i receptet så det är bara att smälta och mäta)
3 dl vetemjöl
2,5 tsk vaniljsocker
250 g mjölkchoklad
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C

Smörj och bröa en form med löstagbar kant.

Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner det smälta, avsvalnade smöret. Blanda mjöl med bakpulver, vaniljsocker och kakao och rör ner i äggsmeten. Smält chokladen sakta i vattenbad och blanda ner i smeten.

In i ugnen sådär 35-40 min.

Ps. Mini marshmallowsarna i pastelltoner är från ICAs egna sortiment, så söta, eller hur!



Bästa chipsen äntligen i Sverige!!


Och de bästa chipsen ever är Kettle chips! De var mina lyxchips då jag bodde i London. De kostade lite mer, men smakade också definitivt mer. Så himlans goda! De innehåller bara naturliga ingredienser så inga transfetter till exempel. Jag bad alltid vänner som skulle till London att ta med sig någon påse hem till mig. De har funnits på några få specialbutiker här i Sverige från och till.

Nu finns de äntligen på vanliga ICA. På min ICA finns de dock lite på sidan om de vanliga chipsen, så fråga om ni inte ser dem. Mina favoriter är de som är lite måttligt smaksatta för de handkokta chipsen är så goda i sig.
Sweet chilli & Sour cream är en limited edition och goda i små mängder, blev lite för mycket smak efter ett tag. Sea salt with crushed black peppar är hur god som helst. Den smakar verkligen utav färskt malen svart peppar.



Läckraste räkorna till helgen

Den här lilla rätten med räkor i brynt smör med citron, vitlök och massa dill är så läcker att jag skulle kunna äta den varje dag. Du kan göra den som tapas, förrätt eller som en hel rätt med bröd till. Perfekt också att suga upp såsen med bröd. 

Du behöver  - för 2 pers
200 g skalade räkor
75 g smör
½ citron
1 vitlöksklyfta
1 salladslök
1/4 dl dill (fryst eller färsk)
salt, peppar
 
Gör så här
Riv skalet på citronen fint. Skär salladslöken i fina tunna skivor. Hacka vitlöken fint. Smält smöret i en kastrull och tillsätt vitlöken. Låt smöret brynas så det får färg. I med citronskal och salladslök. Pressa i citronsaft efter smak. salta och peppra. Dra nu kastrullen från värmen och rör försiktigt ner räkor och dill.
 
Ät med gott bröd till!



Edamame med tryffelolja och flingsalt - Mmmm

Jag är helt såld på Edamame bönor just nu, men det måste vara med tryffelolja och flingsalt. Har ikväll satt i mig en hel stor skål själv då jag tittade på Sveriges Mästerkock 2012. Du måste verkligen testa om du inte gjort det redan. Det är sojabönor i sin skida helt enkelt. Du drar med tänderna ut bönorna ur skidan, liksom ploppar ut dem. Så inte tugga i dig hela skidan som en vän till mig gjorde första gången.
 
De finns i varje bra frysdisk. Man lägger dem frysta i kastrull med vatten, kokar upp, häller av vattnet och droppar över tryffelolja och strör över flingsalt.Världens godaste snacks, och dessutom nästan övernyttigt:-)



Brödbak på en helt vanlig vardag


Annie och jag tog en baksession häromdagen, och bakade riktigt bröd, dvs bröd med jäst i. Jag brukar inte baka bröd med jäst av den enkla anledningen att det är så svårt för mig att passa tiderna då jag är själv med två barn. Vågar inte sätta igång ett bak som ska passas för att sedan få ligga brevid ett barn som vaknat och själv somna ifrån allt på kuppen....villket har hänt.

Men nu var Magda med sin pappa och Annie och jag satte igång. Så goda bröd och så mysigt vi hade det. Annie hjälpte till med allt som vanligt: rörde, hällde i ingredienser, smakade. Vi använde ett miniglas för att ta ut hålen i mitten, men du kan även använda ett snapsglas. Sen satte vi oss med varsitt stort glas mjölk och stor nybakt, fortfarande varm smörgås med smör och ost - Himmelskt mysigt! Kan så rekommendera att baka med barn.

Du behöver (för 8 kakor)
40 g jäst
0,75 dl mjölk
0,75 dl farinsocker
1 tsk salt
1 ägg
5 dl vatten
8 dl rågsikt
ca 4,5 dl vetemjöl + extra till utbakningen

Gör så här
Smula ner jästen i bunke. Värm mjölken fingervarm och häll över jästen så den löses upp. Tillsätt farinsocker, salt, ägg, fingervarmt vatten (som mjölken, dvs uppvärmd), rågsikt och det mesta av vetemjölet.

Knåda på med degen, har du maskin (det har inte jag) såanvänd den såklart. Degen ska vara rätt kladdig. Så jäs nu med bakduk över i ca 30 min.

Släng upp degen på mjölat bakbord. Dela i två delar och vidare varje del i 4 delar. Rulla degen till bolalr och kavla ut så de blir små runda pizzadegar ungefär, ca 15 cm i diameter.

Lägg på plåt med bakplåtspapper. Ta ut hål med litet glas eller snapsglas t ex. Nagga med gaffel (det gjorde Annie galant). Låt jäsa 20 minuter. Sätt på ugnen på 200 C under tiden!

In mitt i ugnen ca 8-10 minuter.

Dessa åts upp på några få dagar! De blev riktigt goda och höll sig goda dessutom.



Lill-Skansen Tjohooo

Igår var det smygpremiär på nyöppnade omgjorda Lill-Skansen. Nu är det en hel del under tak och väldigt lekvänligt för barn. Vi var där med underbara Rose-Marie och gänget och Zack och Annie ville aldrig gå hem.
Sött med små hus där de kunde gå in och hissa upp mjölsäckar och annat..
De kunde testa hur det var att vara råtta och krypa i gångar..
Klättra och upptäcka saker överallt...
Vid nappmaskinen stod de länge och tittade på hur man kastade in nappen och den sen fick åka i en vagn till katten som stod med en hink och fångade upp den.
De kunde testa på att vara kycklingar i ett ägg..
...eller klättra upp på en räv i riktig storlek...
Självklart testade båda på att gå på de gröna bladen i vattnet...och det gick jättebra..
Fikapaus med goda fräscha smörgåsar, festis, russin, bananer och bullar! RM skulle sätta sig på en barnpall, det gick inte så bra;-)
Magda begeistrad över sin första goodiebag, tuggade glatt på snöret som var det bästa!
Vi satt och väntade och väntade på att barnen skulle gå med på att gå hem, Magda helt utslagen..



Blev självklart våfflor igår-Frasvåfflor. Hur blev det för er?

 
När vi kom hem från Skansen igår så var det med sommartiden helt plötsligt lite brått, så det blev helt vanliga frasvåfflor, fast jag hela dagen planerat belgiska våfflor! Men det var perfekt gott med frasvåfflor och gick så snabbt och smidigt att slänga ihop smeten.

Du behöver (För 4 pers)
200 g smör
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk strösocker
6 dl vatten

Gör så här
Smält smöret och låt svalna
Rör under tiden ihop resten av de torra ingredienserna och rör om lite. Tillsätt vattnet och vispa runt. Tillsätt smöret. Använd decilitermåttet för att hälla med i laggen.

Ps. ställ gärna hela järnet på en bakplåt under gräddningen då gör det ju inget att det pöser ut lite här och där, eller droppar då man ska hälla i.



Våfflor idag?

Självklart passar vi på att äta våfflor idag! Vi älskar våfflor här. Har inte bestämt än om det blir mormors våfflor se HÄR med en del grädde i smeten, superhärliga!
...eller Belgiska våfflor som är så fantastiskt goda. De är lite söta och lite som kakor i smaken, det var länge sedan vi gjorde dem nu, se HÄR. Vad gör ni för våfflor? Har ni något superrecept?
 
Nu drar vi iväg på Lillskansens smygöppnande med Rose-Marie och gänget! Det är soligt och vi längtar efter en härlig dag ute med RM och familjen.
 
Ha en underbar söndag!



Små små söta biskvier

Vi hade styrelsemöte i veckan och det var min tur att fixa fika. Det blev biskvier, men små små biskvier. Har aldrig testat det förut och måste säga att det var lättare än jag trott och det gav mersmak, man kan ju variera smakerna i oändlighet. Den här gången blev det mörka chokladbiskvier med lätt touch av kaffe och vit choklad med havtornssirap.
Du kan välja vilken fyllning som helst i stort sett: smörkräm med vinbär, citronskal, alkohol, kaffe, choklad osv. Dessutom så är biskvier perfekta om du ska ha någon som är glutenintolerant på besök,inte ett uns gluten så långt ögat kan nå.
 
Du behöver (till ca 30st)
100 g mandelmassa
1 äggvita
1/4 dl socker
 
Fyllning
100g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
½ äggula
 
Smaksättning 1: chokladkräm och kaffe + överdrag mörk choklad(ca 15 st)
75 g smält mörk choklad (70% fin mörk choklad är godast)
1 tsk vaniljsocker
1½ tsk espressokaffe (kallt)
40-50 g mörk choklad (att doppa i)
1 tsk neutral olja
 
Smaksättning 2: vit choklad och havtorn+ överdrag vit choklad (ca 15st)
75 g smält vit choklad (fin är godast)
1/4 dl havtornssaft reducerad genom kraftfull kokning så det blir en sirap (eller annan saft, t ex hallon, svarta vinbär, jordgubb)
40-50 g vit choklad
1 tsk neutral olja
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
 
Riv mandelmassan så fint som det bara går. Vispa äggvitan till hård skum. Vänd ner mandelmassa och socker. Rör runt försiktigt tills smeten är jämn.
 
Klicka (eller spritsa) ut små klickar på bakplåtspapper. In i ugnen ca 5 minuter. De ska vara lite gyllenbruna men mjuka. låt dem svalna.
 
Rör ihop det mjuka smöret med florsocker och äggula så det blir jämnt dela på röran och tillsätt smaksättningarna och rör om. Låt fyllningarna kalla i kylen. Jag klickade ner smeten i spritspåsar och la i kylen. Då de svalnat till lagom konsitstens så spritsar/brer du på fyllnigarna på bottnarna. Kom ihåg att det är på bottnarnas undersida, alltså den de låg mot plåten med som du lägger fyllningen på. Ställ in i frysen så fylllningen blir hård, de är mycket lättare att doppa i smält choklad då.
 
Smält choklad, tillsätt oljan och doppa biskvierna och lägg på bakplåtspapper. Dekorera om du vill med strössel eller annat fint.
 
Låt svalna, men inte i kylskåpet eftersom de blir lite 'svettiga då'. Däremot går de utmärkt att frysa.
 
Ps. De fina faten osv i bakgrunden har min moster gjort, Se HÄR för hennes fina keramik!



Min frukost

Så här har min frukost sett ut den senaste veckan: En härlig stor grape och Melli sockerfria halstabletter. De finns i två smaker och jag har en av varje, goda, och hjälper verkligen på morgonen då det är som värst. Gillar nog den med örtsmak bäst men de smakar båda gott (De finns på Kronans Droghandel och vissa andra apotek). Jag jobbar verkligen nu på att bli helt frisk och stärka upp mitt immunförsvar. Har vaknat och gått och lagt mig med ont i halsen varenda dag i närmre två veckor nu. Så trött på det. Men snart så har det väl gett sig. En sak som är bra är iallafall att jag inte känner mig så dundertrött längre.



Barn i köket

Barnförkläde Moln - blå i gruppen BABY & BARNAVDELNINGEN / Baka/Köksstöka hos HouseofHedda.com (FoFforkladeMolnBla)Barnförkläde Moln - rosa i gruppen BABY & BARNAVDELNINGEN / Baka/Köksstöka hos HouseofHedda.com (FoFforkladeMolnRosa )
House of Hedda har så otroligt fina saker och dessutom en massa snyggt till barn som vill köksstöka. Praktiska och fina förkläden till exempel.
Grytset turkos - trä i gruppen BABY & BARNAVDELNINGEN / Baka/Köksstöka hos HouseofHedda.com (JabGrytsetTurkos)
Eller grytset i trä (just nu på reapris för 149 kr). De här kökssakerna skäms inte för sig i något kök.



Skaldjurspaj anytime

I helgen hade jag en kär vän på besök som jag inte sett på väldigt länge. Gjorde en skaldjurspaj proppad med räkor, kräftstjärtar, crabsticks och lite västerbottensost. Jag har haft så fullt upp och varit så trött så jag tog en massa genvägar med den här pajen, det ska man göra när man känner att orken tryter. Jag köpte färdigt pajskal, bara att placera i formen och färdigskalade räkor, vips så fixar man till en smarrig paj utan någon större insats - SKÖNT!! Jag rekommmenderar att göra den här pajen ett tag i förväg (gjorde inte jag) så den äts sval eller faktiskt helt kall.


 

Du behöver
Pajskal (eget eller köpt)
 
1 burk creme fraiche
1 liten burk röd rom
1 rödlök
Massa räkor, kräftstjärtar och crabsticks
½ citron
massa dill
1 dl riven ost (jag tog västerbottenost)

 
Gör så här
Förgrädda pajskalet

Sätt ugnen på 200 C

Blanda ihop creme fraiche, rom , skaldjur, lite saft från citronen och lite rivet skal och såklart dillen. Rör ner den rivna osten (Jag la den ovanpå, men kommer blanda i den i röran nästa gång). In i ugnen en kort stund, bara så osten precis smält.

Avnjut med STOR sallad!



snyggt till färska örterna

Sagaform har just nu kampanj på Campadre, se HÄR. Tycker de har så söta saker med det där lite speciella. Deras småkrukor till färska örter är stilrena och praktiska. Vill verkligen ha dem. Gillar verkligen inte när de färska örterna bara ligger runt i köket. Så här så blir det ju superfint.
Är också sugen på den gulliga kaninformen, sött till påsk!
Också fint är dessa tekoppar med dubbelvägg i glas så du kan ha varma drycker utan att bränna dig. Så fint med alla gladfärger på handtagen!



Lunch och efterrätt med kollegor och bebisar

Idag hade jag bästa kollegorna Moa och Ludvig här med sina små. Faktiskt jätteroligt att vi umgås lite såhär utanför jobbramarna. Jag umgicks egentligen inte med någon av dem innan jag var mammaledig, därför är det extra roligt att vi genom att vi fått barn ungefär samtidigt börjat ses (tycker jag iallafall).
Det blev min långkokta chili med choklad mm i, se HÄR. Till efterrätt vit chokladmousse med färska frukter och liten chokladbiskvi - och kaffe såklart!! Chokladmoussen är verkligen en quick fix dessert. Här kommer receptet om du vill testa.
 
Du behöver
100 g vit choklad
1 dl vispgrädde
1 dl kesella
 
Gör så här
Smält chokladeni  vattenbad. Vispa under tiden grädden. Då chokladen är smält blandar du den med kesellan. Rör ner grädden. Ställ i kylen minst två timmar.
 
Ps. Miniglasen är från IKEA och kostar ingenting i princip, perfekta att ha en miniefterrätt i. Fatet har min underbara moster gjort, se HÄR för hennes fina keramik.
 
Huvudpersonerna!
Om ni undrar vad det var som var roligt så var det inte jag utan Moa som var den roliga.



En snabbis - Krämig blomkålssoppa

Blomkålssoppa är ju så gott! Fixas på ingen tid dessutom. Jag rekommenderar er absolut att göra en blomkålssoppa i veckan - passar alla: LCHFare, vegetarianer, glutenintoleranta, laktosintoleranta (om man kör laktorsfri grädde och smör). Jag är ingetdera av dessa, men älskar en mustig soppa när som och blomkål är smaskens.

Du behöver (för två personer)
1 blomkålshuvud
½ gul lök
vatten
2 msk kalvfond eller kycklingfond eller grönsaksfond
2 dl matlagningsgrädde
smör, citronsaft, salt, peppar, olivolja

Gör så här
Skär små blomkålsbuketter av huvudet. Hacka löken fint. Fräs på blomkål och lök i smör. Häll på vatten så att det precis täcker blomkålen. Tillsätt fonden. Koka blomkålen mjuk med locket på. Häll sedan av hälften av vattnet. I med grädden och koka upp.

Mixa soppan slät i mixer eller med stavmixer. Smaka av med citronsaft, salt, peppar. Ringla över lite fin olivolja. KLART!


Du gör lätt gott bröd till genom att blanda smör med vitlök, salt och de örter du har hemma. Strössla över riven smkarik ost. In i ugnen på 200 C i några minuter.
God spis och hoppas ni får en fantastiskt fin vecka!



Ett lass med frukt


Fick jag faktiskt levererat ända hem. Fylld med ananas, clementiner, grape och kiwi - frukt som det är säsong på just nu! Den kom från ICA MAXI där vi brukar handla. Anledningen är att du nu ska kunna hitta säsongsbetonad frukt och grönt mycket lättare på ICA MAXI. De har ett eget bord för det som det är säsong på just för tillfället.
Just nu är det högsäsong på  Aubergine från Holland, grape från USA, Ananas från Costa Rica, Kiwi från Italien, MAng från Peru och prujo från Holland för att bara ge några exempel. Det här håller dock ICA MAXI reda på och lägger upp på ett eget bord på frukt- gröntavdelningen.
Jag tycker det låter kanon för det som är i säsong är det som är miljövänligast, bäst för plånboken och naturligtvis smakar det också bäst då. Vet inget tydligare exempel än jordgubbar. Jag älskar jordgubbarna i juni, juli och augusti, men vägrar köpa jordgubbar andra tider på året för de smakar inte ens i närheten av sommargubbarna. Så bra initiativ av ICA MAXI tycker jag.

Nu ska vi göra smoothies med ananas och kiwi, fruktsallad och proppa i oss clementiner och grape så vi äntligen blir tip top friska inför våren.



Min musli på repris

Den här mϋslin är en stående favorit här hemma. God, nyttig, lätt att göra och man kan ta det man har hemma. Har man t ex inte rårörsocker så kan man ta muscovadosocker, vanligt socker, farinsocker eller honung. Man kan ta vilken torkad frukt som helst också: russin, aprikoser, katrinplommon, fikon och naturligtivs vilka nötter och frön som man har hemma.

Du behöver

6dl havregryn 
1dl sesamfrön

½dl rårörsocker

1dl pumpakärnor el solrosfrön

½tsk salt

3 msk kanel
1dl vatten

½dl rapsolja

1dl russin  - jag använde katrinplommon denna gång

1 påse hackade hasselnötter. (eller hela nötter om man inte har småbarn hemma)

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. 
Blanda allt utom vatten, olja och torkad frukt och rör om ordentligt. Blanda samman olja och vatten, häll det över grynblandningen. Häll blandningen på en långpanna. Rosta mitt i ugnen 25-30min. Rör om då och då för att undvika att det bränns eller blir ojämn färg. Blanda i russinen och de hackade nötterna när muslin svalnat.

 

Förvara torrt i burk med lock




Lite trött? Lite sliten?

Jag kan inte ens beskriva hur trött och sliten jag har känt mig den senaste tiden med en liten nattuggla och en lättväckt 4 åring. I mitt liv existerar inte en enda sovmorgon och inte en enda hel natts sömn. Jag drömmer om att få sova en hel natt, att få en ynka liten sovmorgon. Men det är som det är.

Jag har hinkat kaffe och tagit mig igenom dagarna på den kicken man får av varje kopp. Hur som så har dessutom barnen varit förkylda som bara den och nu är även jag förkyld. Bestämde mig då för att nu ska jag göra allt för att piggna till nu och samtidigt vara nyttig: bra mat, vitaminer, frukt och grönt. Jag har nu även testat Ginsengkolor - Ginsana Tabs- och tycker faktiskt att jag känner mig piggare. De smakar supergott som godis, det är apelsinolja i dem. Jag vet inte om man kan köpa dem på Apoteket men man kan iallafall hitta dem på vanliga ICA.



Jordnöts och Chocolate chip cookies

Jag och Annie gjorde cookies med jordnötssmör och choklad i. MUMS! Går snabbt och slinker ännu snabbare ner!
Du behöver
1 dl jordnötssmör
150 g smör (mjukt)
150 g choklad chip (vit, ljus eller mörk choklad. Du kan även använda vanlig choklad som du hackar)
2½ dl farinsocker
1 ägg
1 3/4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl salta jordnötter
1 dl russin

Gör så här
Sätt ugnen på 175 C

Gör iordning några bakplåtar med bakplåtspapper.

Rör ihop smör och jordnötssmör. Tillsätt farinsockret, rör om och tillsätt ägget.
Blanda ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och blanda det med det andra. Hacka chokladen grovt och häll i chokladen, nötterna och russinen i smeten. Rör om ordentligt.

Klicka ut smeten med matsked.

In i ugnen cirka 10 minuter. Kakorna ska vara lite lätt bruna.


Låt kakorna svalna helt innan du flyttar dem. Låt dem gärna ligga ett bra tag innan du lägger dem i burkar för annars blir de mjuka. De ska ju vara sådär knaprigt oemotståndliga.
 



Bake-along med proffsmjöl

Ikväll gick jag och min granne Jessica på ett Bake-along event som Kungsörnen anordnade. Vi fick en massa proffstips på plats och fick baka baguetter av deras nya mjölsorter Vinjett och EvoloDe nya sorterna gör degen smidigare och bröden blir luftigare med en knaprig yta och blank skorpa.
De tre nya mjölsorterna är framtagna av de svenskodlade spannmålssorterna Vinjett och Evolo. Det är kvalitetsmjöl för de som vill lite mer med sitt brödbak.
Vinjett är tillverkat på vårvete och Evolo på höstråg. Vinjett och Evolo mjölet ska ge extra bra bakegenskaper med högre proteinhalt och bröden blir luftigare och saftigare. Vi fick se bröd bakat med vanligt mjöl och bröd bakat med Evolo och Vinjett och det var verkligen skillnad. Mjölsorterna kräver lite extra vätska, eller lite mindre mjöl än vanligt.
Jag och bästa Jessica som funkar lika bra som sällskap på event som promenadpartner soliga dagar i Nacka.
Här bakas läckra baguetter!
Vi fick så många matnyttiga tips för bakning av bröd. Vill du också ha supertips så gå in HÄR så hittar du en uppsjö av tips och filmer för att baket ska bli lyckat.
Våra baguetter, min baguette är tyvärr den som ligger längst ut som en liten korv. Ska nog se efter om Kungsörnen har någon liten film om hur man gör en snygg baguette!
Lite skratt och mingel medans vi väntade på att de varma bröden skulle svalna så vi kunde lägga dem i papperspåsar för frakt hem. Vi fick även en tung goodiebag med hem fylld med Vinjett och Evolo mjöl och en fin jäsform. Så nu finns det inga ursäkter för att inte baka fantastiskt bröd.

Ps. Kungsörnen har lanserat en ny purfärsk app med en massa goda recept på kakor, bullar, bröd mm. Jag har redan hittat flera recept där som jag kommer testa.



Chili med choklad - långkok på högrev


Min vän Maria bjöd mig på en gudomlig chili med choklad i för någon vecka sedan. Den var så gudomligt god att jag inte kunde bärga mig att laga till den. Nu hade jag äntligen ett skäl då min underbara vän Lotta kom på besök. Receptet kommer ursprungligen från Klara Jutterström, en bekant som jag skulle vilja gå på kurs i matlagning hos. Men oj vad länge jag var uppe i natt för att det skulle bli klart. Kokade det hela i nästan 4½ timma. Så börja i tid bara, för sen sköter det sig självt på spisen.


Jag testade Texas Longhorns tacoschips som finns på vanliga ICA nu, riktigt goda! De är något tunnare och krispigare än vanliga chipsen. Mer the real mexican style.
 
Du behöver
1 kg högrev skurna i fina grytbitar men inte för små
3 gula lökar
1 pkt bacon
1 hel vitlök
2 färska jalapenos
2-3 tsk spiskummin
1-2 tsk kryddpeppar
2-3 tsk svartpeppar
2 flaskor mörkt öl
1 kaka Lindt choklad Havssalt (Läggs i efter halva tiden)
Hickory & Brown Sugar Barbecue Sauce (Sweet Baby Ray's) eller någon annan rökig såstyp
Salt
 

Jag använde det här mörka ölet på rekommendation av Systemoblaget som sa att det passade finfint till Chili på högrev. För att få fram en röksmak till chilin använde jag Hickorysåsen på bilden. Jag tyckte den passade väldigt bra då den även har en lätt söthet. Men bhittar du inte den i butiken så leta efter något annat med hickory i helt enkelt.
 
 
Gör så här
Hacka lök, strimla baconet i små bitar. Fräs bacon i en torr gjutjärnsgryta, i med lök. Skär köttet i mellanstora bitar och lägg i grytan och bryn tills det får lite färg. Pressa ner hela vitlöken och tillsätt alla kryddor, chili samt öl. Låt sjuda under lock tills all vätska har kokat in, minst 4 timmar.Glöm inte lägga i chokladen efter 2 timmar. Om det krävs mer vätska så ta vatten, 1 dl i taget. Smaka av med salt och barbecuesåsen (Jag tog i ca 5 msk).
 
När chilin är klar kan du dra en gaffel genom köttet och det fransar sig, dvs faller samman.
 

Severa med tacoschips, gräddfl/natuerell youghurt/sallad och guacamole, se recept HÄR om du vill göra den själv.
 

 
Har lovat min kollega att fixa en ny omgång chili då 2 av mina kolleger med barn kommer på playdate nästa vecka. Då ska jag börja långkoket lite tidigare på kvällen minsann.



Caffé Nero

Efter att ha varit hela morgonen på en underbar förskola här i Stockholm igår, promenerade jag och Ludvig till Caffé Nero som ligger på Roslagsgatan. Det var lunch, packat med folk ändå var det inget problem att vi kom med två små barn. De gjorde plats för barnvagnen och plats för oss att sitta nära vagn och utgång.
Lite coolt inrett med betong.
Jag åt en så krämigt god pasta med kyckling, getost, parmesan och spenat. Kan verkligen rekommendera Caffé Nero. Har hört att de har en bra brunch här också som jag skulle vilja testa någon gång.
Ludvig och lilla söta Alma som var glad och tålmodig rakt igenom lunchen. Magda sov sig igenom lunchen.



Så här gör man en Hello Kitty tårta

Jag tänkte att jag skulle berätta hur man gör en Hello Kitty tårta. Det är defintitivt lättare än man tror! Du kan även utifrån min beskrivning göra vilken tårta som helst, låt fantasin flöda!! Jag använde sockerpasta och det är  mycket lättarbetat, mycket lättare än marsipan. Jag ville att det inte skulle vara bara en fin tårta utan även en god tårta. Jag gjorde en tårtbotten som skulle räcka för en långpanna men gjorde den i en form som var som en halv långpanna för att den skulle bli så hög som möjligt. Mitt recept på tårtbotten kommer från den underbara bloggen En smak av Karin. Dubbla hennes recept så det blir till en långpanna.

Fyllning
1 dl naturell youghurt
1½ dl grädde
200 g frysta hallon
Gör så här
Vispa grädden rätt hårt. Blanda med naturell youghurt och lätt mosade hallon.
Jag köpte det mesta på Panduro. Man kan nog hitta sockerpasta billigare i webbutiker, men jag var ute så sent att jag inte hann. Jag hade en stor Hello Kitty ask som Annie fått av en vän till mig. Jag drog en penna runt den på ett vanligt vitt papper och klippte ut. Du kan lika gärna ta en Hello Kitty bild från nätet förstora upp (om den är för liten) och klippa ut.
För min tårta behöver man:
 
Vit sockerpasta - Ansiktet
svart sockerpasta - ögon
gul sockerpasta - nos
rosa/röd sockerpasta - rosetten
glitterströssel - dekoration till rosetten
lakritssnören - morrhår
livsmedellim (ätbart)- För att limma på ögon, nos, morrhår, rosett
Kvällen innan kalaset
*Baka botten
*Skära ut enligt form
Jag satte fast det vita utklippet på tårtbotten med nålar. Sedan skar jag ut den med en kniv. Jag var inte överdrivet noga för du kan putta till lite här och där med sockerpastan. Då du skurit ut formen, dela botten i två delar. Plasta in botten i folie över natten.
*Blanda ihop fyllningen (ställ in i kylen över natten)
*Gör ögon och nos
Rulla små bollar av det gula och svarta och platta till så det blir som ögon och nos. Lägg in i plastfolie över natten så de inte torkar ut.
* Gör rosett. Rita upp på bakplåtspapper och klipp eller skär ut i röd/rosa sockerpasta.Plasta in väl över natten.
Kalasdagen
* Lägg på fyllningen mellan bottnarna
* Kavla ut den vita sockerpastan och lägg över tårtbotten som ett täcke. Putta in där det behövs. Det blev en hel del överflöd som låg ut över underlaget. Skär bort det med en kniv och putta in sockerpastan.
* Pensla på livsmedelslim på nos, ögon, rosett. Lägg på dem på tårtan.
* Klipp till lakritssnören till morrhåren. Fäst med lite av limmet.
* Bred på lim på rosetten och strö över lite glitterströssel på rosetten.
Tadaaa, inte alls svårt! Du kan verkligen använda det jag har beskrivit till att göra vilken tårta som helst.



Pasta med gorgonzola och hasselnötter


 
Gjorde denna vegetariska pasta till min vegetariska vän. Receptet kommer från familjen McCartneys vegetariska kokbok Meat Free Monday Cookbook.
 
Du behöver
1 paket pasta á 400 g
1 näve hasselnötter
500 g broccoli
50 g mascarpone
150 g gorgonzola
2 msk crem fraiche
1 msk balsmavinäger
1 msk torrt vitt vin (alt 1 tsk citronjuice)
1 dl svarta oliver
salt, svartpeppar
Gör så här
Koka pastan
Rosta hasselnötter i torr stekpanna. Häll över dem på handduk och gnid tills skalen lossnat. Grovhacka.
Skär broccolin i mindre buketter. Koka lätt någon minut i lite saltat vatten
Blanda mascarpone, gorgonzola, créme fraiche, vinäger, vin/citronjuice i en stor stekpanna. Koka upp på rätt svag värme. Tillsätt broccoli och pasta. Rör om lite lätt. Strö över nötter och oliver. Salta och peppra!
Ha en fin vecka!!



Ni vann varsin burk himmelskt te!

GRATTIS till JULIA som vann en grön burk med underbart örtte med söta motiveringen

Vad roligt med tävling!
Jag är en riktig te-älskare, men har aldrig testat detta te... Låter ju jättegott, så självklar vill jag vara med och tävla! Svårt att välja vilket, men skulle nog helst vilja ha det gröna faktiskt... Har en liten, liten bebis i magen, så för bebisens skull försöker jag alltid välja grönt te!
Tittade i shoppen, och även där var det ju svårt att välja, såå mycket fint! Men tillslut valde jag detta om jag skulle handla: ALLA skålar från Pip Studio- Helt underbara! Sen skulle jag beställa en limegrön Frozzypack, som nu visserligen var slut, men som säkert kommer in igen… Vilken smart grej, att kunna frysa locket och hålla maten kall i 7 timmar! Slutligen ett doftljus; Voluspa - Panjore Lychee.

Motivera varför jag ska vinna? För att jag älskar te! Det är det enda jag dricker nu som gravid- kaffe smakar bajs helt plötsligt och varm chokladmjölk känns så sockrigt och blaskigt... Håller tummarna för vinst!

GRATTIS LOLLO som vann en rosa burk med magiskt gott roste med sin roliga motivering

Vilken underbar hemsida för oss teälskare! Efter ett år av föräldraledighet med världens goaste bebis har jag druckit alldeles för många koppar påste! Nu får det vara nog! Jag skulle så gärna vilja vinna det fina rosteet från Löv och ta mitt tedrickande till en ny nivå! Och jag skulle samtidigt gärna klicka hem den ursöta rosa tekannan från Pip studio, lite goda Walkers bisquits chocolate & hazelnut samt en handcreme med lavendel från Crabtree & Evelyn för mina vintertrötta händer!
Kram!

Båda LÖV teerna är ekologiska och kommer från Tehuset Java. Bästa teet någonsin. Lollo och Julia maila mig era adresser, [email protected], så kommer vinsten snart till er på posten.



Auberginedipp till rostat pitabröd - lite meze

'
Så god dipp som passar perfekt som förrätt för att stilla den värsta hungern. Kan också tänka mig att ha den på en buffé, brunch eller som sidorätt.
 
Den här dippen kom inte till utan problem. Ingen är perfekt!! Jag är ju något besatt av att förbereda saker dagen innan i det här fallet natten innan. Så där stod jag och langade in auberginehalvorna i ugnen för rostning vid 12 tiden på natten. Sen fixade jag lite på datorn och...glömde ugnen. Helt plötsligt började det lukta mycket bränt. Rusar ut i köket och hivar ut plåten med två förkolnade halvor. Som om inte det var nog så går brandlarmet halv ett på natten av all rök och jag hör hur alla grannar rusar upp. Fy, vad pinsamt!!! Men samtidig bra för jag var lite osäker på om vårt brandlarm fungerade, men nu vet jag att det gör det.
 
 
Så här ska de alltså INTE se ut! Den som ligger främst testade jag att ta bort det svarta för att se om jag kunde använda den, det kunde jag inte. Så det var bara att stressa till affären på  morgonkvisten och inhandla en ny aubergine. Den här gången satt jag och vaktade ugnen från det att jag satte in halvorna till det att de kom ut perfekt gylllenbruna på ytan.
 
Du behöver
1 stor aubergine
1 vitlöksklyfta
1/4 dl olivolja
100 g philadelphiaost
salt, svartpeppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 250 C
 
Dela auberginen på längden. Pensla på med olivolja på snittytan. Rosta i ugnen i ca 20 minuter. De ska vara bruna på ytan. Låt svalna.
 
Gröp ur köttet och släng skalen. Mixa i mixer eller med stavmixer tillsammans med resterande olja, phildelphia och vitlök. Det ska vara alldeles slätt.
 
Pitabröd
sätt ugnen på 200 C
Ta 2 pitabröd. Skär brödet i trianglar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med olivolja och lite flingsalt.



3 rätters mitt i veckan

MMMMMMARÄNGSVISS med bananer, glass, rostade hasselnötter, maränger, marshmallowsfluff och chokladsås såklart
 
I veckan som gick hade vi Annies gudmor med dotter (min guddotter) på liten trerättersmiddag. Skälet till trerätters sådär mitt i veckan var att det var just Cecilia och Nora som tog hand om Annie då Magda kom till världen. De sov över med Annie den kvällen vi åkte in till sjukhuset. Som tack gav jag henne ett presentkort på massage och ansiktsbehandling och trerätters hos oss efter. Alltså, hon lämnade Nora till mig vid 14 tiden och vi gick och hämtade Annie på dagis, sen hem för lek och förberedande av mat medan Cecilia fick sina behandlingar 'på stan'.
Menyn var smått barnanpassad:
 
Auberginedipp med rostat pitabröd
*
Pasta med gorgonzola, hasselnötter och broccoli
*
Marängsviss
Vegetarisk pasta eftersom min vän är vegetarian. Receptet på den här pastan kommer.
Auberginedipp som smälte i munnen tilsammans med rostat pitabröd. Recept läggs ut omgående.



Just nu moment

Har precis ätit en stek med bea och potatisklyftor (färdigköpta och överraskande goda klyftor med skal från ICAs eget sortiment)
 
Vad har ni ätit till middag ikväll?
I ugnen har jag satt in en omgång musli med bla kanel, solrosfrön och sesamfrön. På tvn just nu melodifestivalen.
 
MULTITASKING !



paprikachips - nam! nam! nam!

Jag är såååå sjukt svag för chips och här har ni mina favoriter: Lidls paprikachips. Så farligt goda. De kostar sådär 9 kr påsen och de är nog inte nyttiga någonstans. De verkar inte vara friterade i någon bra olja, men ibland måste man faktiskt få vara BARA onyttig. Det här är min grej. Så ikväll blir det en heeeeeel påse rätt ner för det är jag så värd, inbillar jag mig iallafall :-)

NAM NAM NAM
Paprikachips verka vara lite sötade också, för de har en lätt söt smak, som jag tycker passar perfekt med det salta och parikapulvret.

Jag fattar inte att inte någon av de stora chipstillverkarna har paprikachips. Då jag är i Tyskland eller Schweiz så äter jag alltid paprikachips och tar alltid med mig hem (även om jag sällan lyckas få hem dem okrossade).

Vad tycker ni? Funkar inte paprikachips den svenska marknaden?



Myslunch på Dieselverkstaden i Sickla

Bild lånad av Bambi
Bild lånad av Bambi

Ett av mina favorithäng i Stockholm är Dieselverkstaden, så barnvänligt på alla sätt. De har ett toppenbibliotek som ligger i anslutning till caféet där det finns en stor barnhörna. Gillar man inte barn så ska man definitivt inte gå till Dieselverkstaden för där kryllar det alltid av barn.

Igår var det ett extra favorithäng där eftersom vi hängde med RM och lilla Leah. De har ett café som drivs av Lotta Voltaire, så massor med gott och maten är genomtänkt. Jag åt vegetarisk lasagne och RM tomatsoppa. Barnen fick köttbullar och då var de uppträdda på ett spett och lite grönt och bra bröd till. En liten anekdot är att Josephine Bornebusch faktiskt jobbade i caféet för några år sedan.


Blir alltid så glad av att träffa RM. Hon hade dessutom med sig gulliga saker till mig, bl a från New York. Barnen härjade omkring på Dieselverkstaden, och det är precis som det ska vara! De sprang runt runt runt! Det bästa är att det är helt ok att göra just det på Dieselverkstaden.



Nougatmousse med kanderade hasselnötter

Jag gjorde den här nougatmoussen med kanderade hasselnötter förra helgen. Det är efter ett recept av Louise Johansson (Sveriges Mästerkock á la 2011). Den är verkligen lätt att göra och kan förberedas kvällen innan utan problem.
Avnjöts i gott sällskap!
Årets Kock 2012 så presenterade Arla en ny produkt Smetanasom jag blev så nyfiken på. Det är en produkt som smakar som syrlig grädde och kan användas i allt från soppor till desserter. Den är dessuotm laktosfri. Från eventet fick jag med mig några recept med Smetana i, bl a Nougatmoussen. Jag tyckte moussen blev riktigt god, men det är mer en vuxensmak på den än barnsmak, Smetanan gör den mer syrlig än söt, vilket jag gillade, men inte Annie.
Du behöver
2 dl Smetana
100 g nougat
2 dl hasselnötter
3/4 dl strösocker
1½ msk vatten

Gör så här
Skär nougaten i mindre bitar. Koka upp Smetana. Ta kastrullen från värmen och lägg i nougaten och rör om tills den smält. Låt röran svalna och ställ in i kylen (t ex över natten).
Koka upp socker och vatten och rör ner nötterna. Rör om så att det blir sockerkristaller och alldeles vitt. Fortsätt röra tills hasselnötterna blir lätt bruna. Häll upp på plåt med bakplåtspapper. När de kallnat så hackar du dem lätt (ej småhackat).
Innan servering vispar du nougatröran fluffig (jag använde elvisp). lägg upp och strössla med nötterna.
Gott Gott Gott!



Missa inte fantastiska vågar och snyggt porslin

Var? Jo, på CAMPADRE förstås, gå in HÄR om ni inte redan är medlemmar! Ni som följt bloggen ett tag vet ju att jag ääääälskar Agneta Livijns porslin. Jag har hennes stora vita tallrikar, skålar i turkost och stora tekoppar i turkost. Skulle vilja ha några uppläggningsfat av henne och lite mindre vita tallrikar. Men måste vara  lite försiktig med pengarna nu när jag är mammaledig...suck!
Men ett par superfina handdukar från henne ska jag nog unna mig, så fina gladfärger!

Dessutom kan ni köpa vanliga vågar och köksvågar från Soehnle till halva priset. Jag har en köksvåg från Soehnle och är sååå nöjd med den, använder den massor. Den är också tunn som bara den så tar ingen plats. Jag har den ovan till vänster men i vitt. Jag köpte den dock i butik till fullt pris, här kan ni köpa den för endast 299 kr. Den vågen till höger ska kunna väga fiber, fett, kalorier, kalcium med mera i det du lägger på vågen, låter ju kanon! Passa på!



Ugnspannkaka med blåbär - Det ni!!

Svängde ihop en ugnspannkaka med massa blåbär i, istället för bacon. Har ni inte testat det så gör det, det är så gott! Sköter sig själv i ugnen också, två flugor i en smäll alltså. Eller tre flugor i samma smäll, för vi är alla tre snuviga och förkylda så jag gör mat med massa nyttigt i och när det dessutom blir gott så....Annie älskade den här ugnspannkakan.

För en långpanna

4½ dl vetemjöl
9 dl mjölk
5 ägg
1 tsk salt
2 nävar blåbär (eller så mycket du vill ha, jag använde frysta blåbär denna gången och det blev riktigt bra)

Sätt ugnen på 225 C

Smöra ugnsplåten

Vispa ihop mjölk, mjöl och salt genom att tillsätta lite mjölk i taget. Vispa ner äggen, ett i taget. Häll smeten på plåten. Strö över blåbär.

Sätt in i mitten av ugnen ca 30 min tills den är perfekt gyllenbrun.









Ett skepp kom lastat med finaste keramiken - Se själva

De här faten, skålarna, äggkoppen, ljushållaren, lilla hönan med mera fick jag av min kära moster som är keramiker. Jag ska ha en stor påskmiddag och min moster erbjöd sig att göra lite fat osv till mig. Jag fick t o m välja färg. Svårt som attan, men jag gillar blåa toner till mat, så det blev det. Se HÄR för min mosters keramik, jag älskar hennes grejer. Hon har även saker till försäljning i butiken Blås & Knåda på Söder här i Stockholm.



Bakade bröd med tranbär och hasselnötter - Det blev bra hörrni

Jag har ju mitt favoritbröd, det vet ju ni som läser min blogg regelbundet. Men nu är det så att en vän till mig har flyttat till Kenya och hon lämpade av hela sitt matförråd till mig, gulliga hon innan hon och barnen flög iväg. Ni anar inte hur många olika mjölsorter jag har hemma: vetemjöl special, dinkelmjöl, rågsikt, lantbrödsmjöl osv osv. Så nu gäller det att baka bröd så det ryker om det, och inte mig emot!
Första brödet blev så lyckat, det blev också ett filmjölksbröd med massa gott i. Både jag och småflickorna har varit krassliga länge nu med småfeber och snuva så jag försöker göra saker med massa nyttigheter i, så här har ni en nyttighet. Receptet hittade jag i den där nya mattidningen som jag rekommenderade för ett tag sedan.

Du behöver
4 dl filmjölk
2 dl dinkelflingor
5 dl dinkelmjöl
1 dl linfrön
1 dl torkade tranbär
1 dl russin
1 dl hela hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
½ dl flytande honung

Gör så här
Sätt ugnen på 200 C

Smöra en form på sådär 1½ liter.

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt filmjölk och rör ordentligt. Tillsätt honungen. Rör om.

In i nedre delen av ugnen sådär 1 timma. Då du tagit ut brödet ur ugnen så ta ur det ur formen och lina in i en handduk och låt ligga så över natten.
Så god smörgås och genomnyttig dessutom. Nu ska vi bli friska en gång för alla!



Vinn te!

Glöm inte att ni fram till onsdag kan vinna en härligt fin burk med himmelskt te från Tehuset JAVA. Ekologiskt LÖV te! Så supergott te! Gå in HÄR så kan du få en burk av detta underbara te.



Fläskfilé i dragonsås - lätt som en plätt

Behövde göra en snabbrätt när min bror med flickvän kom över på  spontanövernattning. Då är fläskfilé i dragonsås perfekt. Till den känns det på något sätt alltid rätt med färdiga, köpta pommes (som jag i stort aldrig annars äter).
Du behöver
1 korv fläskfilé (ca 500 g)
2½ msk vetemjöl
3 dl vatten
5 msk grädde
1½ msk torkad dragon
1 köttbuljonggrej

smör, salt, peppar

Gör så här
Putsa filén och skär den sen i 1½ cm tjocka skivor. Bryn dem lätt i smör på båda sidor på hög värme i panna. De ska inte genomstekas! Krydda med salt och peppar. Lägg över bitarna i en gryta.

Rör ut mjölet med lite vatten till en jämn smet.  Vispa ner vattnet, grädden, dragon och i med buljonggrejen. Häll blandningen över fläskfilén. Koka upp och låt småputtra sådär 5 minuter så att såsen tjockar på sig.



Vilken hääärlig helg

Jag hade en sån fin helg fylld med en massa underbara människor, mat, bak och skratt! Min bror sov över hos oss med sin Matilda. De är de gulligaste man kan tänka sig. Matilda sydde med otroligt mycket tålamod en kudde till Annie, de busade med Annie och då de skulle gå blev Annie helt förstörd och vägrade säga hejdå. Min bror som är världens världens bästa satte sig då ned med henne och lockade henne att le igen medan jag och Matilda stod och snyftade i hallen över att han var så fin med henne.
Jag lagade fläskfilé i dragonssås och till efterrrätt blev det...
...nougatmousse och dessutom kom min härliga granne förbi lagom till desserten och tog Magda som om hon inte gjort annat. Dessutom bestod lördagen av myyyys med min bästis och guddotter som nu äntligen är hemma från New York. Så otroligt härligt att ha henne och guddotter hemma. Superhelg alltså!
Jag har en massa recept att lägga upp nu från helgen!



Super duper dipp till färska grönsaker

Till Annies kalas gjorde jag en dipp till grönsaksstavar av morötter, gurka poch paprika som blev så himlans god att jag tänkte del med mig av receptet. Det är hur enkelt som helst också.
 
Du behöver
1 dl creme fraiche gourmet rostad vitlök och timjan
1 dl bredbar getost
½ tsk flytande honung
 
Gör så här
Bara blanda ihop och låt stå en liten stund.
 
Ps. Den är hand i handske till färska grönsaker, testade även till chips men det var inte alls någon höjdare, men som sagt till färska grönsaker är den kanon!



Saftig kaka med smak av apelsin och marsipan


Jag har en stor påse med mandelmjöl som jag hade tänkt baka en massa macarons med, med det verkar inte bli riktigt av. Men då blev det den här kakan. Du kan lika gärna skålla vanliga mandlar och mala (men jag har hört att ICA och COOP har börjat sälja mandelmjöl nu). Mandelmjölet ger den en lätt touch av marsipan och sen är det både apelsinsaft och skal i den som ger en saftig apelsinsmak. Ja, och så toppat med massa choklad, tja ni kan ju tänka er själva....Kakan innehåller inget mjöl och ingen mjölk (förutom i chokladen ovanpå) så perfekt till glutenallergiker och laktostyper (om man tar bort chokladen).
 

 
 
Du behöver
2 dl mandelmjöl (eller 120 g skållad mandel)
4 stora ägg
1 ½ dl socker
2 apelsiner
50 g mörk choklad
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
Ta en form, ca 26 cm. Smöra och bröa.
 
Riv skalet på den ena av apelsinerna. Pressa saften från båda så det blir sådär 1½ dl saft. Ställ saften åt sidan till det att du har tagit ut kakan ur ugnen.
 
Knäck äggen och dela på gulorna och vitorna i två bunkar. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa gulorna med sockret och det rivna apelsinskalet i annan bunke. Rör ner mandelmjölet i äggulesmeten. Vänd försiktigt ner äggvitefluffet. Häll allt i  formen. In i nedre delen av ugnen 15 min.
 
Sänk värmen till 175 C. låt kakan stå 15 min till.
 
Då kakan svalnat lite , vänd upp den på ett fat. Stick hål i kakan, här och där, med en gaffel. Pyttsa över apelsinjuicen (om det är sur apelsinjuice så rör ner lite socker i juicen) över kakan.
 
Riv chokladen och fördela jämnt över kakan. Den här kakan kan gott stå över natten och gotta till sig!
 
CimonMariaAnnie



Hörrni Hörrni ni med småbarn!

Just nu har Campadre halva priset på toppenfina Avents produkter. Ni kan gå in HÄR om ni inte är medlemmar (det är gratis). Bland annat kan ni köpa ång/mix maskinen för barnmat (som jag fick i present av min underbara vän Rose-Marie) till just halva priset. Den är verkligen helt suverän och gör hela jobbet åt en och behåller därtill all näring eftersom den ångar maten.
Avent har även babyvakt, nappflaskor, matset till barn osv till halva priset nu! De produkter jag har använt från Avent har alltid varit av mycket hög kvalitet.




Mysigt Event

Under torsdagen lanserades lite nytt till Systemet, nämligen Kiviks äppelmust i 3 varianter: 1 ekologisk, 1 på Gravenstein och 1 på Cox Orange/Belle de Boskoop. Det är alltså 3 nya alkoholfria alternativ till Systemets sortiment.
Vi fick en riktig genomgång tillsammans med många vackra sommarbilder från Kivik. Jag har varit så på väg dit en herrans massa gånger, det är så gudomligt vackert! Så underbart att höra om alla äppelodlingar och passionen för musteriet. Vilka kunskaper och vilket gediget hantverk, verkligen äkta vara.
Det var en massa plastmuggar uppställda för att testa vart och ett av de nya vinerna musterna. Var och en av de 3 musterna har sin alldeles egna karakteristiska smak, vilket gör att de passar till lite olika saker: Gravenstein passar perfekt till kyckling och fisk med sin syrlighet, Cox Orange/Belle de Boskoop passar med sin mustighet till kötträtter, t ex vilt och Den ekologiska som är en blandmust som passar perfekt till desserter.
Vi fick smaka på alla tre sorterna som är tappade i fina vinliknande flaskor. Känns definitivt lite lyxigare att ställa fram på middagsbordet. Till musterna fick vi lite smått och gott. De olika  musterna smakade verkligen helt olika varandra, olika söta, olika syrliga. Min absoluta favorit var Gravenstein. Gravensteinmusten hade för mig en lätt smak av vin på något sätt, sådär elegant smak, och jag hade GÄRNA druckit den under min graviditet istället för vin utan alkohol.
Jag hade med min vän Lotta och vi fick med oss en påse med lite av varje, bl a en flaska must på Gravenstein till min glädje!



Paj med chorizo, getost och ruccola och grillad paprika

Igår kväll var jag på ett litet mysigt event på kvällen. Min fd sambo tog hand om barnen. Jag förberedde en paj till honom och Annie att kalasa på eftersom det var precis vid middagstid jag var på galej;-) Pajen fyllde jag med getost, chorizo, grillad paprika, pinjenötter och ruccola.
 
Visst blev det väl lite fint att göra stjärnor på pajen med en schablon och paprikapulver, sött!
 
Du behöver
Pajskal
3 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten
125 g smör
 
Fyllning
150-200 g chorizo (jag tog en mild sort eftersom Annie skulle äta den)
200 g grillad paprika (på burk om du inte vill vara xtra duktig och grilla själv)
½ dl pinjenötter
1 näve ruccola
100 g getost
3 ägg
250 g Kesella
1 dl mjölk
salt, peppar
 
Gör så här
Pajskal
Sätt ugnen på 200 C
Nyp ihop smör och vetemjöl. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform ca 24 cm och nagga med en gaffel.  In i nedre delen av ugnen sådär 10-15 min.
 
Fyllning
Ha kvar ugnen på 200 C
Skär chorizon i smala skivor/slantar och hacka ruccolan lätt. Häll vattnet av paprikan och skär i grova strimlor. Fördela chorizo, ruccola och paprika i skalet. Smula över getosten. Rosta pinjenötterna och strö över. Blanda ihop kesella, grädde, ägg, salt och peppar. Häll över skalet.
 
In i ugnen sådär 40 min!
Kika in ikväll så får ni se vad det var för mysigt event jag var på! Jag kan berätta att det var inför lanseringen av en ny produkt på Systemet. Mer får ni se ikväll!





    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin