Att dela en hummer

Det tog lite tid innan jag vågade mig på att dela en hummer. Men det är inte alls svårt! Dela hummern genom att sticka knivspetsen mellan ögonen och några centimeter in. 
 
Tryck ner kniven hela vägen. Med hela din tyngd lägger du kniven ner så att du delar hummern i två delar. Sära på delarna och gröp ut.



Nattjästa frukostbröd

Jag har precis förberett årets dessert till Nyår. Det blir en härligt isad mandarinsoppa med vit chokladmousse och kanderade mandlar. Jag och flickorna firar nyår hos en vän med familj. Jag har varit så fram och tillbaka om det är en bra idé eller inte, just nu är det verkligen i alla lägen lättast att vara hemma med Magda. Magda somnar ju 19 och då kommer jag lägga henne (kanske mitt i nyårsmiddagen), Annie brukar även hon vara trött runt 20 snåret. Sedan är det upp och hoppa innan 6 (då de andra antagligen sover).  Ja, ja, hoppas jag nu väljer rätt. Tänkte föreslå att ni snabbt blandar ihop en deg som ni bara ställer in i kylen på nattjäsning och på ett litet kick har ni nybakta frallor till det nya årets första frukost! Inte så tokigt? Till det kanske lingonsmoothie och ett glas färskpressad apelsinjuice?
Du behöver (ca 12 st)
1/4 pkt jäst (ca 13g)
4 dl kallt vatten
1 msk smör- & rapsolja
1½ tsk salt
9 dl siktat dinkelmjöl
2½ dl finriven god ost
Sesamfrön 
Gör så här 
Dag 1
Lös jästen i det kalla vattnet i en bunke. Tillsätt smör- & rapsolja, salt, mjöl, hälften av osten. Rör runt så det blir en jämn smet. Den ska vara lös i konsistensen. Sätt över plastfolie på bunken och ställ in i kylen. 
 
Dag 2
Sätt ugnen på 250 C
 
Klicka ut degen till sådär 12 bullar på en plåt med bakplåtspapper. Strössla på sesamfrön och strö över resterande ost.
 
Grädda mitt i ugnen ca 10-12 min tills de fått lite färg. Låt svalna lite.
 
Njut av nybakta frallor som verkligen är något av det godaste som finns! 
 
Receptet hittade jag i Arlas underbara samling Söndag



Lite annat smått och gott till Nyår

Här kommer lite förslag på ditt och datt till Nyår som förgyller det hela. Mitt förslag till barn är minispett, små tapaspinnar/mingelpinnar med smått och gott på. 
En fantastiskt sätt att göra chipsen till finchips är att värma chips i ugnen och till det en dipp med tryffelolja i. Vansinnigt gott, Varma chips med tryffeldipp.
Så gott mingelsnacks är rostade, blandade nötter och frön med M&Ms och lite torkade tranbär (alternativt russin av något slag.) Känns också som rätt nyttigt och bra till fördrinken. 
Kan inte nog rekommendera den här Varma Brietårtan med fikon och rostade mandelspån. Perfekt som t ex vickning på småtimmarna.  



Lek och stoj och en gooood kladdkaka

Vi var ju som sagt igår och lunchade, lekte och fikade hos min goda vän Rose-Marie. Som jag hade hoppats på att vi skulle få något gott (för det brukar vi alltid få)! Vips, gick min önskan i uppfyllelse världens godaste pekannötskladdkaka dukades upp.
Den här är så farligt god, Recept kommer på Bambibloggen, of course. Barnen lekte en massa och det är så roligt att se att Annie och Zack har blivit så tajta med varandra nu. 
Magdis fick en kaka och mumsade glatt i sig hela. Vilken skillnad det är på barn 1 och 2. Annie såg inte röken av något sött förrän hon var 2 år och började gå på kalas. Men det har varit omöjligt att hålla det med Magda.Det hade gått ut över Annie att alltid smussla med fika och lördagsgodis. Jag är inte helt nöjd med situationen att Magda är helt såld på söta saker vid 1 års ålder, men ser inte riktigt hur jag hade kunnat göra annorlunda. Hur har ni gjort med barn 1 och 2?
Om ni gillar tårtfatet som kakan ligger på så kommer den från Tehuset JAVA. Det var min julklapp till Rose-Marie.  



Några förslag på drinkar till Nyår har jag också såklart

En drink som är kanon och väldigt enkel är Prosecco eller champagne med en kula av SIAs/Kiviks Äppelcidersorbet. Proseccon får en lätt smak av äpple. Det är en liten procent alkohol i själva sorbeten. Jag hittade sorbeten i min vanliga ICA butik. Det här är min favorit just nu. 
Thanksgiving, en av mina absoluta favoriter, fräsch!
 
Bellini såklart, en klassiker som alltid går hem.



En god förrätt på nyår är heller inte fel

Väldigt snabbfixade små förrättsbröd är rostad surdegsbaguette med röra på svamp och creme fraiche rostad vitlök och timjan med en skiva prosciutto eller liknande. Lätt, gott, snyggt!
Jordärtskocksoppa med tryffelolja? Tryffelolja ger verkligen det där extra och alla tycker om jordärtskockor med dess milda smak. 
En förrätt som är så så god och fullkomligt smälter i munnen är Salmalax med brynt smör. Går riktigt snabbt att göra. Jag skulle dock skära skrivorna tunnare än jag gjorde ovan. En instruktion för hur du bryner smör finns såklart på bloggen. 
Hummersoppa med frasiga oststänger alltid festligt med hummer! 



Saffranslax

Lite saffran över kanske? Perfekt då gör du lätt en saffranslax, så mumsigt!
 
Saffranslax 
4 laxfiléer
2 morötter
2½ dl mellangrädde
1½ tsk rosmarin
½ pkt saffran
1 tsk salt
svartpeppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C
 
Lägg laxen i ugnsfast form. Skala och skär morötterna i tunna stavar och strössla över laxen. Salta och peppra, Vispa ihop grädde, saffran och rosmarin och häll över laxen. In mitt i ugnen ca 15 minuter. 
 
Godare än den här bilden visar. Saffran i mat är verkligen gott året om.
Finsällskapet vid matbordet. Vi pratade om en massa roligt och lite löst om att fira kommande jul på någon skidort. Man helt enkelt bokar tidigt och alla som vill med kommer med och hyr stuga. Sen kan man ta med varsin rätt till julbordet och bara mysa sådär utan krav. Dessutom är Matildas bror skidlärare. Det låter inte helt fel detta. Någon av er som firat jul i t ex Sälen eller Ramundberget? Hur var det? 
Lillkorven var med på ett hörn där han låg på sittsäcken i köket. 



Oj oj vad vi är sociala här

Idag var min bror med sambo och lilla söt Love här, vilken mysig dag. De kom till lunch och stannade tills det var  mer än dags att sova för alla barn. Till lunch blev det Saffranslax (recept imorgon) och till kaffet Hjortronkaka. Sen på kvällen blev det spontant tacos i stora lass. Annie och Love fann varandra mot slutet då han låg i Annies knä och myste. 
 
En sån perfekt mysigt social dag! Vi längtar tills vi får träffa dem igen. Imorgon fortsätter vi på den sociala banan då det blir lek och bus hos Rose-Marie med entourage. Jag tar med mig julköttbullar och håller tummarna för att hon har bakat något. Hennes bakverk är alltid makalöst goda.
 
Hoppas ni har det bra och njuter av lediga dagar eller lugnt på jobbet.



Trodde ni jag hade glömt efterrätt till nyår?

Chokladpannacottan som du bara inte kan misslyckas med och alla älskar den här! Lite dajmcrunch på toppen och hallon så kan det inte bli mer perfekt
 
Den här vita chokladmoussen med björnbär rekommenderade jag även förra nyår, lätt att göra och kan förberedas. Så gudomligt god dessutom.
Hasselnötsmousse med saltade hasselnötter? Så god den också och förbereds kvällen/dagen innan.
Passionsfruktssorbet, lätt, syrligt och vidunerligt gott efter brakmiddag. 
 
Makalöst god Cremé Brulée, den här smälter i munnen. Du kan göra allt klart dagen innan förutom att bränna av sockret som tar två minuter med brännare eller i ugn. 
 
Glöm inte prenumerera på inlägg via Bloglovin så missar du inte mina andra tips och annat i matväg på Matstugan



Glöm inte att du kan få ett fint utflyktskit

 
Svara på enkel fråga HÄR så har du chans att vinna ett utflyktskit bestående av 2 fina Höganäsmuggar, 2 sittunderlag och ett tetra pak med god äppelsoppa från Kiviks Musteri. Två kit tävlas ut, så stor chans att just du får ett av dem. 
 
Tävlingen pågår t o m 2/1 2013
 
Lycka till!
Linda



Nu ska vi se....just ja NYÅR!!

Har ni börjat fundera på nyårsmat än? Det är verkligen snabba svängar jämt vid jul. Man hinner knappt äta upp prinskorvarna innan det är dags för att planera allt annat än en korv- och köttbullemeny. Tänkte tipsa lite om mina favoriter. Jag är väldigt svag för hummer, det är verkligen bland det allra bästa jag vet. Den här receptet på hummer med vitt vin, örter och ost (gärna västerbottenost) är gudomligt.
Eller örtbakad älgfilé? Den här har det där extra med en bärig rödvinssås. 
Eller varför ändå inte en hummer? För mig är nyår HUMMER. Den här är inte så tokig, vi kallar den för hummer med vitlök, oliver och basilika. Mums!
Liten insats och stort resultat? Då är det här en kanonrätt, Varmrökt lax med parmesan och örttopping, till det en vidunderligt god sås. Dessuotm är det en riktigt LCHF rätt. 



Härlig mandelbakelse med massa bär och saffransgrädde med gnutta konjak

Vi åt en så härlig bakelse på juldagen som absolut skulle gå hem på Nyår också, så här är den:
 
Du behöver (för 12 st)
250 g mandelmassa
1 äggvita
½ påse saffran
1½ msk konjak
2 dl vispgrädde
1 msk socker
 
Björnbär, hallon, hjortron
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
 
Riv mandelmassan och pyttsa ner i en bunke. Tillsätt äggvitan och rör runt så det blandas väl. Klicka elelr spritsa ut 12 runda kakor, ca 3 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper.
 
In i ugnen sådär 12 minuter. Låt svalna och vira in i plastfolie (De kan göras dagen innan). 
 
Blanda ihop saffran och konjak. Låt stå och dra i 5-10 minuter. Vispa ihop grädde med sockret så det blir krämigt. Häll i saffranskonjaken och vispa på tills det blir fluffigt och guldgult. Klicka/spritsa över grädden och garnera med en massa bär. 



Smoothie på passionsfrukt, banan och ananas

Om det är något jag är beroende av så är det smoothies. Min kanna till min Krupsmixer (som jag har haft i en massa år) gick sönder under hösten och jag hade inte råd att köpa en ny direkt. Huuuu så jag saknade mina smoothies, tyckte det var så jobbigt då det låg en massa frukt på väg att bli dåligt i fruktskålen utan att kunna mixa till dem. Smoothies var ett av Annies första ord faktiskt. Det är ett så lätt sätt att få i barn nyttigheter. Jag mixar ofta ner även solrosfrön, sesamfrön, nötter och pumpakärnor. Både Magda och Annie slukar smoothies. När någon är sjuk så brukar ändå en smoothie slinka ner även då de inte vill ha någon mat. Jag köpte en ny mixer precis innan jul från Philips, underbart. 
 
I morse gjorde vi en av våra favoriter, smoothie med passionsfrukt, banan och ananas. Mmmmm
 
Har ni något favoritrecept på smoothie? Ni får gärna dela med er:-) Ha en fortsatt fin julledighet.
 
Ps. jag blir så så glad när ni lämnar en kommentar, bara så ni vet.



Vi har ätit, öppnat julklappar, myst!

Vi hade ett rätt litet julbord och ändå allt: skinka, gravad lax, sill, ugnsbakad lax, sallad med avocado, blodgrape, edamamebönor blandat med apelsin, potatisgratäng, köttbullar, ägghalvor, prinskormvar med mera.
Vi skålade med julmust och lärde Magda att säga skål, sååå lustigt. Det är ungefär hennes fjärde ord efter sko, kaka, barabapappa och alla djurljud (och Annie hävdar bestämt att hon även kan säga klackskor)
Godiset blandades med bitar av kiwi och apelsin, bra idé av mig där! På kvällen då barnen somnat tittade jag och Magdas pappa på filmen The Reader, och jag somnade i soffan ungefär 30 minuter in i filmen efter ett glas portvin och brieost med kex. 



Julens absoluta höjdpunkt

Det absolut bästa under julen är att få vara med barnen så mycket utan att passa tider hit och dit. Jag känner mig så otroligt lyckligt lottad över mina två barn, som om man vet min historia, inte har varit självklara någonstans. Det finns för mig, ingen större lycka än att höra mina barn skratta och se dem glada. Annie som älskar Madicken just nu, hoppade runt igår och jublade 'Idag känner jag livet i mig'!!



Vinn fint Utflyktskit!

Som om inte julafton vore nog så kan just det här paketet bli ditt! Det är fyllt med bra saker till utflykten:
Eller vad sägs om två snygga muggar med träfat från Höganäs, 2 ihovikbara sittunderlag och en praktisk förpackning från Tetra Pak med Kiviks Äppelsoppa?
 
Äppelsoppan är årets nya smak från Kiviks Musteri. Den är dessutom god att värma och hälla upp på termos och ta med till pulkabacken. Men det går utmärkt att ta med soppan i den Tetra Pak som den kommer i. Den har fått en ny förpackning som är gjord för att vara extra lätt att öppna och stänga för alla som inte har så starka händer (den är så innovativ och finurligt gjord att den rekommenderas av Svenska Reumatikerförbundet). 
 
Den nya förpackningen är även en ny design och Kiviks Musteri är det första företaget i Sverige som lanserar sina produkter i Tetra Brik Aseptic Edge. Designen är gjord för att minimera materialåtgången och maximera antalet som kan transporteras och lagras, miljövänligt på alla sätt!  
 
Jag lottar ut två utflyktskit från Kiviks Musteri och Tetra Pak. Kiviks Musteris fruktsoppor kommer i fyra olika smaker i en ny lättöppnad förpackning från Tetra Pak. Äpple är årets nya smak, men vilka är de övriga tre smakerna?
 
Om du behöver hjälp med svaret hittar du mer information HÄR
 
Skriv svaret i kommentarsfältet så är du med och tävlar. Glöm inte att ange mailadress så vi kan nå dig om just du vinner.
 
Tävlingen pågår till onsdag 2/1 2013 och vinnarna kontaktas via mail.
 



Kyckling med Karl-Johanssvamp och timjan - The easy way

Hoppas julen varit fin!  Har ni ätit tillräckligt med julmat eller blir det repris med resterna idag? Då ni är trötta på julmat så har jag ett så smaskigt tips. Det här är nog min favorit den här hösten vad gäller snabbt ihopsvängd middag. Har gjort den flera gånger, speciellt innan jul då det var så mycket att stå i. 
Färdigstrimlad kyckling från ICAs eget sortiment med Karl-Johanssvamp och timjan, 1 burk creme fraiche, 1 burk fraiche Karl-Johanssvamp och ett paket bacon. 
 
Fräs på kycklingen i smör så den får en lätt gyllenbrun färg och genomsteks. Tillsätt 1 burk creme fraiche smaksatt med Karl-Johan svamp och plussa på med en burk neutral creme fraiche. Ta även lite extra timjan, helst färsk. Låt småputtra ihop sig någon minut. Knaperstek bacon i tärningar och tillsätt till grytan. Smaka ev av med flingsalt smaksatt med Karl-Johan svamp (men senaste gången jag gjorde den tyckte jag att den inte behövde mer salt).
Så otroligt god och lätt att fixa till, Mums!



Gröt till tomten

 
 
 
Nu har vi precis ställt ut en tallrik gröt till tomten, det gör vi varje år. Det är viktigt för Annie och hon glömmer det inte. Lite påverkad är hon allt av boken Julgröten av Sven Nordqvist där. Nu väntar vi.......



Första paketet öppnat

De fick öppna sitt STORA paket direkt efter frukost. Det är min julklapp till dem båda, och till mig själv också.
Innehållet. en stor sittsäck från Home in Harmony här i Sickla. Märket är Sitting Bull. The original. Den är så otroligt skön och går att forma och sitta i som fåtölj, ligga på, liten soffa osv. Den kan dessutom lätt flyttas runt. 
En liten tomte somnade till och med en liten sväng i den framför TVn. Nu dags att skynda lite med maten. Vi har ätit risgrynsgröt till frukost, jag har tagit en power walk och nu ska jag förbereda maten och duka. 
 
En riktigt fin jul till er alla. Jag är så så glad över att så många har hittat hit under julförberedelserna och hoppas ni kikar in snart igen. Självklart blir jag mer än glad om ni lämnar någon liten kommentar också. 
 
GOD JUL!



God Helg och en Fröjdefull Jul




Så många paket att jag blir alldeles rörd

Jag har fått så många paket och julkort i år så jag blir alldeles rörd. Dessutom har jag ett något dåligt samvete, jag har inte fått till det med att hinna få iväg julkort i år, knappt något paket heller. Här ovan är det paket jag fick av min så fina och omtänksamma bloggkollega Katarina, eller Hovkonditorn. Ni bara måste kika in på hennes härliga blogg! Hon bor i Singapore och vet att Annie är helt galen i Hello Kitty. Annie fick Hello Kitty Jelly Beans och rosa kakpinnar, gissa om hon blev glad! Jag fick som ni ser bl a Godivas pepparmintschoklad och Cinnamon chips som är perfekta i bak. Jag har suktat efter dessa Cinnamon Chips som inte går att få tag på här. Tack underbaraste, omtänksamma Katarina för paketet och allt stöd från dig under det gångna året, det har verkligen gått rakt in i hjärtat på mig!
Sen kom ett paket med tre böcker hela vägen från Zagreb: Erebos (Poznanski), Fallet Kalteis (Andrea Maria Schenkel) och Fritt fall (Juli Zeh). Alla tre översatta från tyska av TADAAAA min vän Christine Bredenkamp. Världens bästa Christine, du är så bäst och jag är så tacksam att du finns i mitt liv. Vi träffades då vi läste en litteraturkurs i Lund och sen dess har vi upplevt mycket och skrattat väldigt mycket ihop, och även gråtit en och annan tår ihop.
Sist, men inte minst kom en herrans massa choklad ända från Schweiz. Lindts barnchoklad, nallar, special julutgåva i smak kanel och mandel, kanelmandlar osv. Vi har ingen brist på choklad i jul som ni förstår. Det här är bara ett axplock av alla paket vi fått i år.  



De är inte svårroade här hemma

Gosungarna här hemma är mycket roade av sin nya spis, som nu har placerats i köket. De trycker på knapparna så hällen lyser upp och sen står de och tittar på plattorna, verkar roligare än Bolibompa just nu. 
Däremellan blir det en svängom i tomtedräkten, som Annie bor i just nu. Julstämning från morgon till kväll alltså!



Lingonpannacotta

En lätt efterrätt som passar bra efter all julmaten är Lingonpannacotta. . 
 
Du behöver (minst 4 pers)
2 st gelatinblad 
1 vaniljstång 
1 dl rårörda lingon 
5 dl vispgrädde 
0.5 dl strösocker 
Några pepparkakor till dekoration
 
Gör så här

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter.

Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull (släng även i stången). Tillsätt lingon, grädde och socker. Koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i ca 4 minuter.

Lyft ur vaniljstången och mixa ihop allt med stavmixer. Ta upp gelatinbladen, krama ur dem, dra kastullen från värmen och vispa ner gelatinbladen. Häll upp i serveringsglas. 


Låt stå i kylen minst 5 timmar. Dekorera med krossade pepparkakor vid serveringen. 




Pepparkaksmuslin är klar och avsmakad

 

Du behöver

6dl havregryn 
1dl sesamfrön

½dl rårörsocker

1dl pumpakärnor el solrosfrön

½tsk salt

1 påse pepparkakskrydda (18 g) eller bara kanel (ca 3 msk)
1dl vatten

½dl rapsolja

1dl torkad frukt (jag tog denna gång fikon och dadlar som jag finhackade)

1 påse hackade hasselnötter. (eller hela nötter om man inte har småbarn hemma)

(Jag hade i lite puffat ris då det kallnat, bara för att jag hade massor hemma)

 

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. 

Blanda allt utom vatten, olja och torkad frukt och rör om ordentligt. Blanda samman olja och vatten, häll det över grynblandningen. Häll blandningen på en långpanna. Rosta mitt i ugnen 25-30min. Rör om då och då för att undvika att det bränns eller blir ojämn färg. Blanda i torkad finhackad frukt och de hackade nötterna när muslin svalnat.




Vad sägs om Varm Brietårta med färska fikon till uppesittarkvällen?

Jag fullkomligt älskar den här Varma Brietårtan med färska fikon och mandelspån. Gjorde den förra julen lagom till min bror med flickvän kom till oss på kvällen. Vi åt hela 'tårtan' tillsammans med tunna skivor baguette. Riktig WOW vickning, gärna med ett glas Prosecco till. Självklart blir det repris även denna uppesittarkväll på Brietårtan.
 
Du behöver 
1 liten Brietårta
4 färska fikon
1 dl farinsocker
2 msk vatten
½ tsk vaniljsocker
1 dl (rostade) mandelspån
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C

Dela fikonen i 4 delar. Hetta upp socker och vatten så att sockret smälter. I med fikonen och låt småputtra tills de är mjuka, sådär 10 min. I med vaniljsocker och mandelspån. 

Lägg Brietårtan på ett bakplåtspapperklädd plåt. Häll över fikonblandningen. Ställ in i ugnen i cirka 10 min. Den ska vara mjuk och varm, men inte rinna ut. 

Supergott med baguette och kex!



Porös Knäck med äkta vanilj

Jag älskar vanilj i precis allt: parfym, mat, efterrätter och godis. Nu ikväll har jag gjort knäck efter ett spännande recept i December, av Jens Linder och Johanna Westman. Tänkte att jag skulle testa att ha i äkta vanilj. Det blev den bästa knäcken någonsin. Gillar också då man ser de svarta vanljfröna. 
 
I det har receptet så har man dessutom i lite ströbröd och en gnutta bakpulver för att det ska bli extra porös knäck, och hur god som helst blev den faktiskt!
 
Du behöver (ca 30st)
1½ dl vispgrädde
1½ dl strösocker
1½ dl ljus sirap
3 msk ströbröd
1/4 tsk bakpulver
½ vanilstång
1 msk smör
 
Gör så här
Börja med att placera ut knäckformar (skilj på ischokladformar och knäckformar jag tog fel först och var tvungen att byta ut alla då jag kom på det efter att ha hällt upp några).
 
Häll ner grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt allt koka upp medans du rör hela tiden med en träsked. Sänk värmen och låt allt småputtra sådär 15-20 minuter. Den är klar då den är 120-122 C eller då du kan rulla en kula då du gör kulprovet. 
 
Då den är klar drar du bort kastrullen från värmen. Skär snabbt upp den halva vaniljstången och skrapa ur fröna. Pyttsa ner dem i  smeten tillsammans med ströbrödet, bakpulvret och smöret. Rör om.
 
Häll över ungefär halva smeten i någon slags värmetålig kanna och fyll formarna. Fortsatt sedan med andra halvan likadant. Låt knäcken svalna och lägg sedan över i tättslutande burk och förvara svalt. 
 



Årets Rocky Road

Julen 2012 blev det Rocky road med rostade macadamianötter, dumlekolor med pepparkakssmak, jordnötter och pistachnötter.
 
Du behöver
200 g mörk choklad
100 g mjölkchoklad
10 dumlekolor med pepparkakssmak
20 polly
1 dl minimarshmallows (gärna ICAs eller liknande i massa gladfärger)
1 dl salta jordnötter
½ dl macadamianötter
½ dl pistachnötter
Gör så här
Förbered en form á 15x20 cm cirka genom att lägga i ett bakplåtspapper.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält i vattenbad. I med kolor och Polly. Rör om försiktigt tills de nästan smälter. Häll chokladmassan över marshmallows och alla nötter (jag rostade macadamianötterna lite lätt och hackade dem lite bara). Häll massan i formen och jämna till den. låt den kallna i kylen. Skär i lite större bitar



Julfavoriter

Nu, nu börjar det närma sig jul. På min lista ligger fortfarande att göra dessa underbara köttbullar. Jag gjorde dem förra julen och de försvann i ett huj. 
Rödbetssallad går snabbt att blanda ihop, speciellt nu då ICA, i sitt eget sortiment, har tärnade rödbetor på burk. Bara att blanda ihop alltså.
Risgrynsgröten gör jag kvällen innan och ställer in med handduk över i ugnen under natten. Den blir krämig och bäst. Bara att värma på på morgonen. 
 
Jag funderar vidare på om jag ska hinna lägga in lite sill, göra lite revbensspjäll, knäck, bountygodis? Vad har ni kvar? Har ni hunnit med allt ni hade tänkt? Det har inte jag, men det är som det brukar runt jul.  
 



Kanske en Ergorapido 2-i-1 i julklapp?

Den här fina dammsugaren som jag inte kan klara mig utan nu, fick jag av en av mina närmsta vänner, Rose-Marie då vi hade glöggmingel här för några veckor sedan! En helt otrolig present. Det är en Ergorapido 2-i-1. Den har som ni ser en liten extradammsugare utanpå den stora, med den kan du snabbt suga upp smulor mm från bordet eller soffan. Dammsugaren är så lätt att dra runt och sladdlös att det är en fröjd att dammsuga. Dessutom har den lysdioder längst fram vilket har gjort att jag bl a har använt den på kvällarna då barnen lagt sig, det spelar inte roll att det är mörkt. 
 
Det enda är att jag knappt får ha den ifred för barnen vill dammsuga när den här kommer fram. Det lustiga är att tom Magda kan dra runt den för den är så smidig. Snygg som bara den är den också!



Pretzels godis

Lättaste julgodiset som passar perfekt som mingelgodis är bretzel/pretzel, dvs salta pinnar i kringelform. Jag hittade dessa kringlor bland chipshyllorna, men du kan även ta vanliga salta pinnar såklart. Jag smälte lite vit choklad och vände runt nästan hela påsen, då chokladen stelnat och kallnat doftade jag över lite florsocker. Verkligen gott med det knaprigt salta mot det söta, och dessutom så urlätt att göra.
 
Du behöver
1 påse med salta kringlor eller liknande
Några rutor vit choklad
florsocker
 
Gör så här
Smält den vita chokladen. Vänd snabbt ner kringlor eller liknande och rör runt så lite vit choklad fastnar här och där (någorsålunda jämnt). Lägg över kringlorna på bakplåtspapper och låt chokladen stelna nästan helt. Den stelnar inte helt på kringlorna. Dofta över florsocker och vänd på alla kringlor och dofta över lite även på andra sidan. 
 
Lägg upp i skål och blanda gärna med några vanliga kringlor, helt enkelt för att det ser snyggt ut.



En gåva som spelar mer roll än någon annan

 
SOS barnbyar ligger mig mer varmt om hjärtat än mycket annat. Jag köper en julklapp till mig själv genom dem varje år genom SOS Barnbyars webshop. Du kan köpa ett matpaket för 103 kr, ett skolpaket för 275 kr eller ett medicinpaket för 157 kr för att bara nämna några av alla paket som finns att köpa. Pengarna kommer alltid barnen till godo och själv kan du få ett gåvokort att ge bort till en vän.
Jag kan inte ge mig själv något bättre än att veta att jag har bidragit lite lite till att ge föräldralösa barn en gnutta trygghet och hjälp på vägen. Om ni såg TV4s fantastiska program SOS uppdraget där 6 kända ambassadörer fick delta i arbetet i barnbyn Tamale i norra Ghana, ja, då vet ni precis vilket otroligt atbete SOS Barnbyar gör. Programmet finns på TV4 Play om ni missade det. Jag blev så tagen av programmet och grät en hel del. Alla barn har rätt till trygghet och kärlek, men det är långt ifrån en verklighet överallt.  
 
Följ deras fantastiska arbete på SOS Barnbyars egen hemsida



Janssons Frestelse färdig för ugnen

I år tänker jag ta den kortare vägen till jul, unna mig att köpa lite färdigt. Det har varit en sån stressig sträcka fram till jul: Magda har varit sjuk mer eller mindre hela tiden, det har varit otroligt mycket på jobbet och en hel del annat också att fixa och trixa med. 
Jag har fått testa Alströmers Janssons Frestelse. Den är tänkt till 4 personer och jag skulle nog säga att den räcker till något fler om man har den på julbordet. Jag som inte är överförtjust i Janssons tyckte den här var riktigt riktigt god! Krämig och mjuk i smaken. så skönt att slippa stå och skära potatisstavar och greja till julafton. Man bara klipper upp påsen och häller i en form. Inom en halvtimme har du en färdig härligt krämig Janssons!



Julklappstips

 
Jag har handlat de flesta av mina julklappar på Tehuset JAVA i år. Tänkte jag skulle visa er ett axplock av vad det blev. Till några barn vi känner blev det varsin SIGG flaska. Annie har haft flera och de är perfekta: tillverkade i aluminium så de väger nästan ingenting, de läcker inte, 100% återvinningsbar, tar inte smak och tål att tappas utan att de går sönder. Underbara. På Underbara Barn Mässan tidigare köpte jag varsitt charmigt set till Magda och Annie med termos och burk med uggla och ekorre på. Har letat överallt efter dessa för att de är sååå fina och praktiska. Perfekta till vinterutflykten. Så äntligen, de finns på Tehuset JAVA! 
 
Till vuxna vänner har det bland annat blivit te i lösvikt, Tehuset JAVA har miljoner sorter. Den här gången blev det ett härligt Rooibos te med champagne, perfekt till nyår. Dessutom har de underbara doftljus, eller vad sägs om kombinationen Honung & Havre eller Apelsin & Ingefära
 
Hur går det för er med julklappar? Har ni hittat de där perfekta sakerna? Är ni klara?



Rocky Road - Kanske det allra godaste godiset?

De här Rocky Road gjorde jag i påskas. De är farligt goda! Ska göra en laddning ikväll och funderar på att ta macadamianötter eller hasselnötter, kanske dumlekolor med pepparkakssmak?
 
Du behöver
200 g mörk choklad
100 g mjölkchoklad
10 dumlekolor
20 polly
1 dl minimarshmallows (gärna ICAs eller liknande i massa gladfärger)
1 dl salta jordnötter
½ dl cashewnötter
½ dl pistachnötter
 
Gör så här
Förbered en form á 15x20 cm cirka genom att lägga i ett bakplåtspapper.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält i vattenbad. I med kolor och Polly. Rör om försiktigt tills de nästan smälter. Häll chokladmassan över marshmallows och alla nötter. Häll massan i formen och jämna till den. låt den kallna i kylen. Skär i lite större bitar



Nya spisen gjorde succé

Byggde ihop spisen och satte i några vanliga batterier och VOILÀ den lyser som en äkta hällspis. Den är så snygg den här lilla diamanten dessutom. Passar verkligen in med vår inredning. Barnen blev så glada då de vaknade och hittade spisen på  morgonen.  
De lekte, bjöd på pepparkakor, tände och släckte plattorna, lagade till en currygryta. De blev även lite osams om vem som skulle få hålla på med spisen och Annie tyckte att de skulle få varsin och att den vi hade skulle få vara bara hennes. 



Svenskarnas julbordsfavoriter

Förra året genomfördes en undersökning av svenskarnas julbordsfavoriter. Undersökningen baseras på 526 svenskar som ingick i en internetpanel. 

Topplista Svenskarnas julbordsfavoriter

 

1. Julskinka, 78 %
2. Köttbullar, 58 %  
3. Inlagd sill, 54 %
4. Janssons frestelse, 49 %
5. Prinskorv, 44 %
6. Lax, 43 %
7. Ägg, 39 %
8. Ost, 34 %
9. Revbensspjäll, 28 %
10. Gröt, 28 %

 

Håller ni med? Är skinkan favoriten för er också på julbordet? Jag håller nog med om att det skulle bli konstigt att inte ha en skinka på jul, däremot är revbensspjäll något vi sällan haft på julbordet, även om jag tycker det kan vara gudomligt gott. 




Ett helt julbord på enbart kalkon

Jag gjorde i november ett helt julbord på bara kalkon och det blev så kanongott att jag verkligen rekommenderar det om du inte äter fläsk, är vegatarian som äter vitt kött, eller helt enkelt vill ha ett lättare alternativ till julbord. Tänkte att jag skulle göra en lista för er på det jag hade som blev ett komplett julbord.
Tillredde
 
Färdigköpt
Mycket hittade jag färdigt på Ingelsta Kalkons butik här i Stockholm och en del på min ICA:
 
Köttbullar
Prinskorvar
Basturökt bröst
Leverpastej
Proscioutto 
Lökkorv
Enbärskorv
Pepparsalami
Extrarökt kalkonbröst
Sylta
 
Perfekta tillbehör (färdigköpta)
Cumberlandsås
Tranbärssås
Victoriasallad
 



Senapsgriljerad skinka

Så där ja skinkan griljerad. I år blev det skinka på rapsgris. Jag har verkligen aldrig ätit en sån saftig skinka. Grisarna får rapsolja i fodret, vilket ger en bättre fettbalans med högre andel nyttiga fetter, som Omega 3. På naturlig väg blir då köttet saftigare, mörare och mer smakrikt. Så god julskinka! Rapsgrisskinkan blev faktiskt 'Svensk Mästare' på årets Chark-SM.
 
I år valde jag även att griljera utan ströbröd för att göra en glutenfri variant, men om du vill ha ströbröd så är det bara att strö över på slutet. Receptet på griljering med ströbröd kommer från ICA, blev så sugen på att testa då det var honung i, och det blev den godaste griljeringen någonsin, lätt smak av det söta mot det salta. 
 
Senapsgriljering
1 färdigkokt skinka (runt 3 kg)
4 msk osötad senap
1 äggula
1 msk flytande honung
1 msk potatismjöl (eller majsstärkelse)
majsstärkelse (att strö över)
(1 dl ströbröd)
Kryddnejlikor (hela)
 
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C
 
Blanda ihop äggula, senap, honung och majsstärkelse/potatisstärkelse. Lägg skinkan på ett ugnssäkert fat. Torka av den ordentligt med hushållspapper. Sikta över majsstärkelse. Bred över griljeringsblandningen. Strö över ströbröd om du vill. 
 
Griljera mitt i ugnen 10-15 minuter tills den har en fin gyllene yta. Låt kallna snabbt. 
 



Elspis för de minsta

Vi fick hem det här fina paketet från MICKI igår. Tala om julafton! Det är en elspis från MICKI. Plattorna lyser röda då du trycker på knappar på 'hällen'. Dessutom kom ett baka-pepparkakor-set med. Annie kunde inte låta bli det fast det var dags för läggning. Så fint och motiverar till massa lek. 
Pepparkakssetet består av en 'riktig plåt' och filtbit med utstansade pepparkakor, så sött. Till det två formar att 'stansa' med. Det uppmuntrar så till lek och Annie ville verkligen veta vilken sida på formarna som var den vassa så att man stansade ut rätt. Det bästa är att det kan användas om och om igen. 



Daim crisp

Sorry, min bloggfrånvaro. Jag har inte glömt bort er, jag har inte legat på latsidan vad gäller att laga mat, godis osv. Det har bara varit knökfullt med barnen, jobbet och det sociala. Jag ska försöka pumpa in allt gott jag har lagat till under den senaste tiden. Vi börjar med lite godis:

 

Daim Crisp

1 Dubbeldaim

100 g mjölkchoklad

2 dl cornflakes

 

Gör så här

Smält mjölkchokladen (i vattenbad eller mikro).  Hacka daimen mellangrovt. Krossa cornflakes med handen. Rör ihop allt. Använmd två skedar till att klicka ut små munsbitar på bakplåtspapper. Låt dem stelna på kallt ställe.

 

MUMS!




Vinnaren av presentcheck från Svensk Fågel

 
Grattis Rania!
 
Sent omsider har jag plockat ut en vinnare, Rania!  Presentchecken kommer på posten till dig!
 
Glöm inte maila mig din adress till [email protected]



Mjuk Pepparkaka

Har bakat min favorit julkaka, mjuk pepparkaka. Så gott med kanelen, nejlikan och ingefäran i. Jag är vanligtvis inte förtjust i ingefära, men just i pepparkaka blir blandningen perfekt. Nu bröjar nedräkningen mot jul och jag tänkte bombardera er med lite recept på godis och annat till julfirandet. 
 
Du behöver
100g smör
2 dl socker
2 ägg
1½ dl gräddfil
1½ tsk ingefära
1½ tsk nejlika
2 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Gör så här
Sätt ugnen på 175 C

Smörj och bröa en form. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt gräddfil, svalnat smör, kryddor och mjöl blandat med bikarbonat. Häll smeten i lämplig form. In i ugnen sådär 45 minuter. 



Glögg och massa skratt hos Leontine och Erik

Vi var på glöggfika idag på eftermiddagen hos Leontine och Erik. För er som inte vet så är bästa Leontine gudmor till Magda. Åh, det var så mysigt, gott, roligt!
Efter ett tag kom även Leontines mamma som är så go och rolig. Med sig hade hon busigaste hunden Soya. Annie som är hundrädd efter en incident, ville efter ett litet tag ha en Soya hund (även om hon ändrade sig på slutet då hunden Soya överraskade henne med en snabbpuss). 
Vi fick pepparkakor med glasyr, lussebullar. lakritskola, godisar och massa glögg. 
Det roligaste jag har sett på länge var Soyas dans. Hon gör den bara till Petra Marklunds Händerna mot himlen, den dansen borde filmas. Det ni ser här var enbart finalen!



Snabbmat

Jag har varit dålig på inlägg. Det har varit lite mycket på alla håll och kanter: Magda har varit hemma sjuk från dagis hela veckan och i torsdags dök det upp en massa blåsor runt munnen. Jag antar att det är höstblåsor eller om det heter svinkoppor. I samband med det närmre 40 graders feber. Samtidigt så verkar alla tänder som vi undrat var de har varit, bestämt sig för att göra gemensam sak och titta ut. Med allt det här så har hon inte sovit utan gnytt och skrikit sig igenom nätterna. Jag har alltså inte sovit så mycket den senaste veckan. Alltså, matlagningen har blivit av den lättare varianten.
Mitt Kök mässan för några veckor sedan köpte jag på mig en massa påsar av Tina Nordströms Jättegott serie. Jag har smakat hennes Lax Stroganoff och Broccoli och mynta soppan tidigare, de har båda varit kanongoda. Suveränt också att kryddblandningarna innehåller enbart naturliga ingredienser. Den här gången blev det köttbullarna. Du blandar bara ner påsen i färs och vitt bröd, rullar och steker  och så har du kötbullar. Mycket smidigt och räddade min vardag.  
 



Salma Lax och jag är vänner igen

 
Efter mycket Hallabaloo angående ett stulet recept med bild och text på Salma Laxs sida så fick jag ett utförligt mail av Johan på Salma Lax. Jag har nu fått en förklaring och en fin upprättelse på Salma Laxs facebooksida. Vi hade ett bra samtal på telefonen under fredagen och det hela känns verkligen utagerat nu. Jag har alltid totalt älskat Salma Lax och kommer fortsätta använda den produkten. 



Julig Kärleksmums

Jag bakade till mina elever. Eftersom kärleksmums är ett säkert kort och kan bakas i långpanna så passar det till fika med eleverna. Jag pyttsade den här gången ner 2 teskedar pepparkakskrydda (som man köper färdigblanda på påse i kryddhyllan), så otroligt gott! Den långpannan jag använder är nog hälften så stor som en vanlig långpanna så dubbla receptet om du inte har varianten mindre långpanna. 
 
Stansade ut pepparkaksgubbar i sockerpasta med chokladsmak. De här utstansarna kommer från Panduro.
 

Du behöver:
150 gr smör
3 dl socker
2 ägg
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

2 tsk pepparkakskrydda

3 tsk bakpulver
1½ dl mjölk
4½ dl vetemjöl

Glasyr
50 g smör
3 msk starkt kaffe
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
1 msk kakao
Kokosflingor

Gör så här
Sätt ugnen på 225 C

Smält smör. Vispa ägg och socker vitt. Blanda bakpulver, kakao, pepparkakskrydda och vaniljsocker i en skål och vispa snabbt ner i äggsmeten. Häll i mjölken i smälta smöret och blanda ner i smeten. Tillsätt mjöl och vispa lite sakta och försiktigt ihop allt. 

Lägg i bakplåtspapper i långpanna, ca 40x32 cm. Häll i smeten och bred ut så gott det går.

Hann inte ta kort på de uppskurna bitarna. Så fort de var bitar så var de borta! Uppätna. 



Glöggmingel presenter

Vad tar man med sig då man går på glöggmingel. Då jag gick bort på middag härom veckan tog jag med mig julig fudge med smak av äpple och kanel som jag hade köpt på Tehuset Java.
Ett ljuvligt doftande ljus är alltid helt rätt
Amaryllis kan man aldrig få nog av, så imponernade vackra blommor
Eller en burk med egengjorda tryfflar. Det fick jag av Rose-Marie. Så gulligt och gott! Den röda burken fylld med köpta godisar fick jag av min vän Cecilia också så otroligt sött. Burkarna finns på såväl Jysk som Åhléns. Jag fick även en till helt otrolig present av Rose-Marie, den får ni se imorgon. 



En julig nöt- och frömix med M&Ms

På glöggminglet i söndags så gjorde jag en stor skål med rostade nötter och frön. I det hela blandade jag ner lite torkade tranbär och M&Ms. Supergott och lite nyttigare snacks. Passar även till Nyårschampagnen.  
 
Du behöver
100 g pekannötter
100 g hasselnötter
100 g solrosfrön
100 g pumpakärnor
½ tsk rapsolja
½ tsk salt
1 dl torkade tranbär
1 stor påse M&Ms med jordnötter 
 
Gör så här
Rosta hasselnötte i en torr och het stekpanna tills skalet spricker och tar färg. Häll nötterna i en ren handduk och gnugga bort skalet och pyttsa ner i bunke. Rosta pekannötterna så de blir lätt bruna. Häll över i bunken. Rosta nu solrosfröna tills de fått färg och tillsätt då pumpakärnor och rosta någon minut till. Häll över i bunken. Droppa över oljan över nötterna och strössla på saltet, blanda runt. Häll allt på hushållspapper och låt kallna helt.
 
Blanda nötter och frön med tranbär och M&Ms. Jag tog bara M&Ms i de färger som kändes juliga, dvs bruna, röda och gröna. 



Nu har Salma Lax tagit bort det stulna inlägget

Precis nu har det inlägg Salma Lax stulit från mig blivit borttaget från deras Facebooksida. Jag mailade dem under dagen,men de har inte svarat på det mailet och inte kontaktat mig för att ge en förklaring till hur det kommer sig att de kopierade mitt inlägg olagligt. Jag håller er uppdaterade om vad som händer. 
 
Det här har faktiskt inte hänt mig tidigare. Jag vet inte heller hur pass vanligt det är. I det här fallet var det som sagt inte enbart bilden utan även min text och mitt recept. Jag har under dagen fått flera tips på hur jag anmäler dem och kommer givetvis att gå vidare med det. Så här får det bara inte gå till!



Lucia, VAB och stulet blogginlägg

Oj oj oj, en full-rulle-dag. Igår kväll var det julbord på Restaurang J. Då jag kom hem vara det bara att ställa sig och stryka Luciaklänning och fixa iordning allt till dagens lilla Lucia. Magda som är sjuk (småfeber, förkylning och tänder på G) vaknade stup i kvarten precis hela natten. Det blev alltså VAB dag. Jag och Magda somnade direkt efter vi hade lämnat av Annie på förskolan, och sen sov i två timmar. Skönt! Sedan tarvade Magda och jag iväg och tittade på sötisarna som sjöng så fint alla julsånger. 
Då jag vaknade hade jag ett mess från Jessica som undrade om det inte var mitt inlägg på Salma Laxs Facebook sida. Jo, det är det! Salma Lax har stulit mitt recept, min bild och min text! De har absolut inte frågat mig, inte länkat. Ingenstans finns mitt eller bloggens namn. Man blir riktigt ledsen och arg! Ni ser mitt inlägg under november på Salmalax med ramslökspesto och apachepotatis. Skriv GÄRNA något på deras sida.
 
Har det här hänt någon av er? 



Snart dax!

Igår testkörde vi Luciakitet, vilket var tur! Den guldiga kronan vi köpte på Åhléns var alldeles för hård och satt inte alls bra på Annies huvud. Vet inte om vi köpt ett måndagsexemplar för det finns inte en chans att den skulle sitta kvar på huvudet efter 5 sekunder. Så det blev gamla vanliga gröna varianten.
Ikväll ska jag iväg på julbord med styrelsen i min Bostadsrättsförening. Vi ska, som alltid, till urmysiga Restaurang J i Nacka Strand, LÄNGTAR!! Hoppas, hoppas att de har hallon/lakrits fudgen och syltade kantareller precis som förra året. Någon annan som ska till Restaurang J? 
 
Trevlig Kväll på er!
 



Lammragu med gnocchi

En av mina favoriträtter under vinterhalvåret är en mustig lammragu med rött vin, svamp, tomater och massa parmesan i. Den gjorde jag igår. Gnocchi som smakar som pasta är gjord på potatis och passar riktigt bra i grytor. Ett glas rött vin till är inte helt fel! 
 
För 4 pers
1 gul lök
250 g blandad svamp (jag köper påse med blandsvamp från frysdisken)
1 msk smör
1 msk olivolja 
400 g lammfärs
1 vitlöksklyfta
2 krm riven muskot
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl rött vin
1 burk hela tomater
1 msk tomatpuré

Gnocchi - jag köper 1 påse med färsk som är beräknad till ca 3 personer
Parmesan färskriven
 
Gör så här
Hacka löken och fräs den med svampen i smör och olja i rymlig stekpanna. Tillsätt lammfärs, finhackad vitlök, muskot, oregano, salt och peppar. Fräs på stark värme tills färsen är genomstekt. 

Häll på vinet och låt det koka in helt. Sänk värmen. Tillsätt tomater och tomatpuré. Låt koka på svag värme cirka 20 minuter. Rör om då och då. Häll på lite vatten om det blir för torrt.

Koka gnocchin och vänd ner. Strö över rikligt med färskriven parmesan (Ha en skål med mer parmesan på sidan för de som gillar parmesan extra mycket, som t ex jag)



Smoothie med kaninöron

Hemma med båda barnen idag som är snoriga och lätt förkylda. Annie dricker sin banan- och blåbärssmoothie med kaninöron och hårband. Det passar bra till smoothie tyckte hon. Absolut!



Polkatårta - Tadaaaa!

 
Receptet kommer nog ursprungligen från boken Vinterns söta, men finns i en massa varianter. Den gick snabbt att göra. Bra också att man kan  förbereda. 
 
Polkatårta
I paket Oreokakor 
2 msk kakao 
25 g smält smör eller margarin 
5 dl vispgrädde 
1 burk marshmallowfluff 
några droppar pepparmyntsolja 
Några droppar röd karamellfärg 
1 dl polkagrisar 

Chokladsås
125 g mörk choklad  
75 g smält smör 
0.5 dl strösocker 
0.5 dl sirap 
1 nypa salt 
0.5 dl vatten
 
Förslag på dekoration
Mjukvispad grädde, Mini oreos, polkabitar, polkakross
Gör så här

Dela Oreos och skrapa bort den vita massan. Krossa kexen för hand, med mortel eller mixersstav. Blanda smulorna med kakao och smält smör. 

 

Tryck ut smulblandningen på botten av en form med höga löstagbara kanter. Ställ in i frysen.

 

Vispa grädden och vänd ner marshmallowfluff och några droppar pepparmyntsolja (efter smak, kom ihåg att du även har polkagrisar i sen som plussar på pepparmintssmaken).

 

Lägg cirka en tredjedel av gräddblandningen i en separat skål och ställ åt sidan.

 

Mortla polkagrisarna (eller krossa på annata sätt). Vänd ner i den större mängden gräddblandning.Ta ut pajformen ur frysen och bred ut gräddblandingen i pajskalet.Ta resterande blandning och blanda i några droppar karamellfärg. Blanda runt. Klicka ut den röda krämen över den vita i formen. Använd en kniv till att röra runt så att det blir ett vrivelmönster i översta lagret. 

 

Ställ in tårtan i frysen i minst 5 timmar. Ta fram den 10-15 minuter innan den ska serveras. Dekorera med polkagrisar.

 

Chokladsås

Blanda ihop allt i en kastrull. Koka upp och rör tills all choklad har smält. Låt den småputtra i ca 10 minuter. Såsen är klar då den är tjock och glansig. Du kan ha det till tårtan kall eller varm. 




Lax i ugn med ugnsrostad feta, oliver, tomater och bönor

Ni kanske undrar var receptet på polkatårtan är? Det kommer senare idag, lovar. Min vän Cecilia, Annies Gudmor, stannade efter glöggen för en massa djupprat, skratt och diverse uppdatering. Hon bor numera i New York så vi uppdaterar maximalt då vi ses. Jag gjorde den här favoriten till henne. Den är så bra för du lägger allt på en bakplåtspapper och skjutsar in i ugnen, bara att vänta, småprata, FÄRDIGT. 
 
Du behöver (för 4 pers, jag halverade receptet den här gången)
4 laxfiléer
1 påse frysta bönor
1 paket feta
1 burk kärnfria oliver
1 paket småtomater
olivolja, flingsalt, ½ citron, chilipulver
 
(Aioli till är dundergott, speciellt limeaioli)
 
 
Gör så här
Antingen så använder du allt fryst, eller så tinar du bönorna och låter dem rinna av. Jag tyckte nog att det blev bäst med tinade, något avrunna bönor. Så vi kör på det. Men har du bråttom så går det jättebra med frysta.
 
Sätt ugnen på 225 C
 
Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Häll på bönorna, fetaosten i kuber, tomaterna i halvor och oliver. Lägg på laxen.Ringla över rikligt med olivolja, pressa saften ur citronhalvan och strö över flingsalt. Jag tog lite chilipulver över laxen också. Skjuts in i ugnen i sådär 15-20 minuter (om laxen är fryst).
Så nu har vi pratat så vi klarar oss till februari då hon kommer igen. 



Glöggmingel med bästa vänner och massa barn

Igår glöggmingel, 7 vuxna och 7 barn. Det var livat värre och härligt värre! Jag älskar verkligen att ha nära och kära vänner på mingel, mat mm.  Rose-Marie var där med hela familjen, Maria med flickorna, Lotta med familj och Annies älskade Gudmor som till vardags bor i New York.
 
Jag hade gjort Polkatårta, receptet kommer! Så nöjd med den. Sedan var det chokladfudge, vinteräpplefudge, pepparkakor, saffransbullar, polkaklubbor, rostad nötmix med tranbär och M&M och Krustader med Camembert och hjortronsylt (glömde fota).
 
 Barnen fick i sig en del socker och det märktes kan jag säga! Men vad gör det? 
Ni skulle ha sett hur det såg ut när alla hade gått. Annies rum var ett äkta bombnedslag. Just nu säger hon att hon bara vill bjuda hem ett barn i taget i framtiden. Men snart är det nog glömt, för det var en underbar eftermiddag. 



Här förbereds för glöggmingel

Håller på för fullt att förbereda för glöggmingel med en massa busiga barn. Har precis mortlat polkagrisar till en polkakatårta. 
Härligaste polkaklubborna till barnen hittade jag på Tehuset JAVA. Så fina!.
 
Ute är det strålande solsken men över -13!!!! Nu tillbaka till förberedelserna. Ha en fin advent.



Middag á la Balkan

Annie och jag var på världens bästa middag ikväll på tema Balkan. Så fantastiskt god mat och så lyxigt att få sitta ner och blir serverad den bästa tänkbara middagen. Det började med prosecco och krustader med röra på rökt lax, avocado och lök. Sen Oxbuljongsoppa med morötter och nudlar i. Utsökt!
Till huvudrätt Färsfylld paprika med en specialkrydda Vegeta som även fanns i soppan. Det var så gott att det går inte ens att förklara. Jag var så mätt, men det gick inte att sluta äta. Dessutom var sällskapet maximalt underhållande.
Till efterrätt Serbiska mössor som smakade som bounty godis, choklad, kokos, kaka och vaniljsås. På vägen hem bad Anne mig att fråga efter receptet på ALLT. Vi hade båda en superfin kväll med Emma, Adnan och Amo. 



Check på Luciakronan

Inhandlat guldig Luciakrona, guldigt ljus, rött band och glitter (allt från Åhléns) - Nu så! Torsdag blir det riktigt bling bling av hela Annie. Hon har alltid velat vara tomte tidigare. I år är det bara Lucia tydligen som gäller (hennes tomtedräkt har helt plötsligt blivit ful).



Bra julrecept

 
Mildas julkokbok finns gratis på nätet. Du kan beställa hem den som jag gjorde förra året eller skriva ut den från nätet, eller bläddra i den på skärmen. Här finns recept på alla julbordets klassiker enkelt och stegvis förklarade. 



God Helg

 
Vi har full rulle som vanligt i helgen. På lördag kommer Annies högt älskade Gudmor för lite egentid med Annie. På kvällen är Annie och jag bjudna på spännande middag inne i stan. Söndag är det glöggmingel hos oss med massa barn och full rulle. Då  kommer även Annies gudmor och hon hänger kvar till kvällen för middag och vuxenprat innan hon far tillbaka till New York igen.
 
Vad gör ni i helgen? 
 



Chokladig fudge med tranbär och mandel

VARNING! Dessa bitar är alldeles för goda och du gör dem på egen risk! Perfekt är att köpa en påse med glöggmix på torkade tranbär och skalad mandel (finns på ICA) och hacka ner i smeten. 
 
Du behöver (ca 25 BITAR)

3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 msk kakao
2 dl ICAs glöggmix Tranbär & mandel (eller blanda själv torkade tranbär och skalad mandel)
2 msk smör 
2 tsk vaniljsocker                                                                                                                                         2 nypor salt                                                                                                                                        

 

Gör så här

Blanda socker, grädde, sirap och kakao i en kastrull. Koka till smetens temperatur är
125˚C eller tills den klarar kulprovet.


Hacka glöggmixen. Blanda ner smör, vaniljsocker och salt. Ta av kastrullen från
spisen. Tillsätt glöggmixen och rör smeten kraftigt ca 5 minuter.


Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd form ca 15x23 cm. Låt stelna i kylskåp. Skär i bitar.

 

KULPROVET
Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en
kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att
bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att
bryta är den karamellklar.

Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.




Kyckling Marengo

Kyckling med svamp, vitt vin, rosmarin, oregano, basilika och paprika - Det blir Kyckling Marengo. Så mustigt god gryta med massa smak. Man kan lite ta vad man haver här.
 
Du behöver
600 g strimlad kyckling (jag använde kycklinglårfilé)
150 g svamp (t ex blandsvamp eller champinjoner)
1 gul lök
1 burk (400g) hela tomater (alternativt körsbärstomater)
2 msk koncentrerad kycklingfond
1½ dl vitt vin
2½ dl matlagningsgrädde
½ tsk rosmarin
½ tsk basilika
½ tsk oregano
1 tsk paprikapulver
smör, olivolja, salt, peppar, maizena
 
Gör så här
Skär kycklingen i strimlor. Bryn kyckling och svamp. Krydda med lite salt och peppar. Lägg i en gryta.
 
Skär löken fint och fräs mjuk i panna. Tillsätt löken, tomaterna, fond, vin, grädde till grytan. Pyttsa i kryddorna. Koka upp och låt småputtra  under lock i 10-15 minuter. Red med lite maizena till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar
 
Bästa Leontine kom över för bus med flickorna, mat och prat!



Alpostar från Castello

 
Fick prova 3 nya ostar från Castello Alps Selection som alla är tillverkade traditionsenligt med mjölk från kor som lever på alpbete på över 800 meters höjd. Det märktes! Jag fick sån Schweiz flashback då de smakade precis som på en frukost i Schweiz: Weissbier med lätt inslag av öl, Classic som är mjuk i konsistensen och har en lätt smak av alpörter och Hirten som är lite hårdare och mer smakrik med saltkristaller. 
 
Jag tyckte om alla 3, men allra mest Classic som påminde mig om Emmentaler. Jag skar stora tjocka bitar och åt, precis som man gör i Schweiz. 
 
Till ostarna gjorde jag 3 tillbehör framtagna av Roland Persson, tidigare Årets kock, som var kanongoda till ostbrickan. 
Vaniljpäronsalsa
2 dl vitt vin
1 dl honung
½ dl gula russin
1 vaniljstång
4 fasta päron
 
Gör så här
Häll vinet i en kastrull. Tillsätt honung och russin. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg allt i en kastrull. Koka upp och låt koka ett par minuter.Skala och skär päronen i tärningar. Vänd ner päronen och låt koka tills päronen är mjuka och nästan all vätska är borta. Låt kallna.
Rostade nötter med honung
50 g sötmandel
50 g hasselnötter
50 g valnötter
50 g cashewnötter
50 g smör
2 dl honung
 
Gör så här
Rosta mandel och alla nötter i en torr stekpanna. Lägg sedan över dom på ett fat. Låt smör och honung smälta ihop i stekpannan. Vänd ner nötterna, låt koka 1-2 minuter.
Gurka i senapsdressing
1 gurka
½ dl kallpressad rapsolja
1 msk vit balsamvinäger
2 tsk senapsfrön
1 msk fransk senap
2 krm salt
 
Gör så här
Skala och dela gurkan på längden. Tag ur kärnorna och skär gurkan i 1 cm breda skivor. Rör ihop rapsolja, vinäger, senapsfrön, senap och salt. Vänd ner gurkan.



Coolaste Snögubben 2012

Hittade snyggaste snögubben på Pinterest. Kan man bli annat än glad av den här snömannen? Idag är det perfekt snögubbeväder. Hinner jag hem innan det blir mörkt så ska vi nog få till den här glädjespridaren!



Nintendo DSI XL - Annies Julklapp

 
Nu har jag beställt Annies julklapp på nätet, en Nintendo konsol.  Det bästa priset hittade jag på Spelbutiken där den kostade 1498 kr. Hoppas hoppas att hon kommer tycka om den. Jag vill verkligen att hon ska lära sig spela. Jag själv är helt kass, verkligen. Kanske kan vi båda lära oss genom Nintendo konsolen? Jag har redan ett spel Pippi Långstrump, som jag ser fram emot att testa på henne. Tänker mig att det här blir en julklapp som räcker länge länge och som kan användas av både Magda och Annie.
 
Lite stolt över mig själv också att jag är ute i så här ENORMT god tid (för att vara mig)!
Har ni tips på fler julklappar till Magda och något mer till Annie så blir jag jätteglad. Jag kan inte komma på något bra alls. 



Baka en kaka till andra advent

 
Här kommer någar av mina favoriter bland julkakor. En riktig favorit är Mjuk pepparkaka, är riktigt svag för julkryddor. 
Chokladig Glöggkaka, fantastiskt god!
 
Midvintertårta åt vi på julafton, lätt att göra och kan förberedas dagen innan. Alla älskar den.  



Som i en saga

Det är så underbart vackert, snön yr och lägger sig som ett tjockt bomullstäcke över mark, buskar, tak och träd just nu. Idag är jag hemma, men ikväll är det meningen att jag ska träffa två nära vänner för middag, vi får se om det är möjligt att komma in med buss och tåg.
 
Det kan inte bli så mycket vackrare och på kvällar som dessa kan det inte bli mer perfekt än att krypa upp med filt i soffan, en mugg varm choklad och en bra film. Så härligt med riktig sagovinter!



Vinteräpple fudge eller krokodilgodis?

Det ska bli litet glöggmingel här i helgen för några av Annies vänner med föräldrar. Jag gör alltid fudge på årets skumtomtar, och i år är ju smaken vinteräpple (förra årets Polkafudge blev en succé), så då blev det vinteräpple fudge på spisen igår kväll. Annie tycker verkligen om dem och hon undrade om hon kunde få en till bit av krokodilgodiset. Så varför inte? Här kommer alltså receptet på Krokodilgodis!
 
 
Du behöver
12-13st skumtomtar (med årets smak Vinteräpple)
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl socker
150 g vit choklad (hackat i mindre bitar)
någon droppe grön karamellfärg

En liten näve hårda gröna karameller som mortlas lätt
Gör så här
Blanda allt, utom chokladen, i gryta och smält på svag värme. Det ska bli en en slät massa. Låt det småputtra i 10 minuter under omrörning. Häll eventuellt i någon droppe grön karamellfärg och pyttsa i den vita chokladen och rör på så att smeten blir alldeles blank. 

Dra grytan från värmen. Häll upp i bakplåtspapperklädd form - hur stor formen ska vara beror mest på hur tjocka eller smala bitar du vill ha.  Strö över karamellkrosset och ställ kallt att svalna. Skär i bitar.
 



Spännande nyheter från Apoteket

Fick hem Ekologiska teer och senap från Apoteket. Det ekologiska rooibos teet är naturligt smaksatt med apelsin och en gnutta nejlika. Det gröna ekologiska teet är spännande smaksatt med gojibär, tranbär och björnbär

Årets senap 2012, i svart Höganäsburk, är baserat på ett 70 år gammalt recept. Det är sött och starkt på samma gång och innehåller bland annat spansk peppar och ingefära. Deras originalsenap se ni i snygg röd Höganäsburk. 




Lingonsmoothie

I helgen gjorde jag en stor kanna lingonsmoothie, och det är vår nya husdryck här hemma. Vill bara dricka lingonsmoothie varje dag nu. Hur gott är det inte!! Alla 3 barnen tyckte om den. Tricket är att använda mogna bananer och vaniljyoughurt som balanserar det lätt sura i lingonen perfekt. 
 
1 kanna Lingonsmoothie
2 medelstora bananer - mogna!
6 dl vaniljyoughurt
1-1½ dl frysta lingon
ca 10 isbitar
 
Gör så här
Pyttsa ner allt i mixern och mixa på tills isen är helt krossad. Häll upp i glas. Gärna sugrör till. 
 
Ps. Blir det för tjockt så häller du i lite mjölk och fortsätter mixa.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Sicken Linsgryta!

Jag imponerade faktiskt på mig själv med en så smaskig linsgryta. Jag smakade en liknande linsgryta som mästerkocken Malin Söderström gjorde på Svensk Fågels pressträff för ett tag sedan. Nu testade jag att göra den, och den blev kanon! Full med smak av chili, curry, vitlök - Bästa på länge. Blev mycket så nu har jag matlåda till jobbet. Det enda som fattades var lite mango chutney. 
 
Du behöver
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk finhackad chili (jag använde färdighackad fryst)
1 tsk curry
½ tsk ingefära (alt 1 tsk färskriven)
1 tsk koriander
½ tsk spiskummin
1 krm kanel
4 dl röda linser
400 g krossade tomater
4 dl vatten (eller 2,5 dl kokosmjölk+2 dl vatten)
olja
 
Gör så här
Hacka lök. Finhacka vitlök och chili. Fräs lök, chili, vitlök i olja några minuter. Tillsätt alla kryddor och rör om. Rör ner linser och blanda väl. Dags att hälla i krossade tomater och vatten (jag gjorde alternativet med kokosmjölk).
 
Rör runt. Låt allt småputtra i ca 25 minuter. Smaka av med salt och en nypa socker.  



World Aids Day Galan - 3 december

Antalet smittade av HIV och Aids ökar i Sverige. För fjärde året i rad anordnas World Aids Galan för att bidra i kampen att bromsa sjukdomens spridning samt hjälpa de som smittats.
 
Jag vill slå ett slag för World Aids Day Galan imorgon måndag 19.00 på Kolingsborg vid Slussen. Det kommer bli en hejdundrande kväll med fantastiska artister:  Andreas Lundstedt, Shirley Clamp, Sara Varga, Babben Larsson,Hanna Lindblad, Lili & Susie, Nanne Grönwall, John Houdi, Diamond Dogs, Albin Flinkas, WAD-girls och Three D. Jag hade så gärna gått, men har inte lyckats fixa barnvakt. 
 
Du beställer biljetter på Ticnet. I drinkpaketet ingår utöver fantastisk show och vin, en välfylld goodiebag. 

 

Sms:a stoppahiv till 72929 så skänker du 50 kr! Ditt bidrag behövs




Busy Busy och dock en HELT vanlig helg

Den här helgen har jag inte legt på latsidan inte. Lördag förmiddag kom min vän Maria med charmigaste Cimon hit. Vi fixade tillsammans scones, äggröra och lingonsmoothie. Hon hade tagit med sig de finaste presenterna till mig (Bakformar från Leilas General Store, duschkräm med mandarindoft och fint nagellack - sååå omtänksamt) Sedan gick vi ut i snön och busade med barnen och åkte pulka så snön yrde (Magda hade sin gladmössa från Vossatassar). Härlig dag!
Då Maria och Cimon åkt hem så gjorde jag en helstädning av källaren och tog upp nya storlekar till barnen och vinterskor till mig. Magda börjar dagis imorgon måndag och jag ville ha totalordning på allt, speciellt alla kläder både till henne och Annie. Det tog mig mer än HELA lördag kväll att fixa och jag mer eller mindre somnade i en av högarna. 
 
 
Idag söndag storstädade jag alla skrymslen och vrår. Sedan Snabbt iväg till Sickla för att köpa fleecebyxor till Annie. På något sätt kom jag hem med en massa annat. Hittade vindtät fleece till Magda och jacka til Annie i PoP butiken på 30% REA. En supersöt röd kjol med fickhjärtan för 50 kr på H&M och två lila likadana klänningar (så det syns att de är syskon, he he) för 100 kr/st på NAME IT. De hade kostat mer än det dubbla och var nedsatta då NAME IT butiken har en massa kanonerbjudanden för att fira att de har nyöppnat efter att ha gjort om butiken. Sen mathandla på ICA Kvantum, mitt stamhak i Sickla,
Sen iväg på Loppis i vår bostadsrättsförening (Annie övertalade mig att köpa en väldigt rosa Hello Kitty plånbok för 10 kr som hon absolut behövde). Därefter glögg, Zoegas underbara julkaffe (Årets julkaffe har smak av svarta vinbär, mandel och var så gott till adventsfikat) och Jessicas otroligt goda saffransbullar (som jag ska få recept på) i vår föreningslokal. MYS! 
Sist men inte minst var det dags att rodda till en julbild som kan användas till julkort. Höll på att bli galen. Att få båda barnen på samma ställe, titta in i kameran, båda glada samtidigt var väl nästintill omöjligt.  



Julstämning

 
På Åhléns har de nu så mycket fint såg jag då jag kikade in lite snabbt. Ja, se själva. Jag är vansinnigt förtjust i deras serie med stora muggar, kannor, glöggmuggar osv som har en stickad yta i vit porslin. Så nära att köpa dem flera gånger. Skulle vilja ha de stora muggarna speciellt. De skulle passa bra som kaffemuggar under vinterhalvåret. Höganäs har fina tekannor och glöggmuggar också. Åhléns har även juliga pappersmuggar som kan matchas med servetter i samma mönster. 



Mjuk saffranskaka till adventskaffet

Gjorde en snabb och lätt mjuk saffranskaka som togs med till jobbet igår, min fredagstur! Jag älskar själv mjuk saffranskaka, och även smeten var hru god som helst. Här kommer receptet. 
 
Du behöver
200 g smör
0,5 g saffran
3 dl strösocker
2 ägg
1½ dl mjölk
4 dl (240 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver 
smör, ströbröd till formen
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
 
Smöra och bröa en form med löstagbara kanter (24 cm)
 
Smölt smöret. Stöt saffran i mortel med 1 msk av sockret (alternativt en sockerbit). Blanda ner i det smälta smöret. Tillsätt mjölken.
 
Vispa ägg och resten av sockret vitt och fluffigt. Tillsätt saffransmjölken. Blanda mjöl och bakpulver och vänd sedan ner i smeten. Häll allt i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter. 
 
Låt den svalna något innan du lossar kanten. 
 



Tehuset JAVA - Världens bästa presentbutik!

Var i min favoritbutik Tehuset JAVA, för att köpa present till vän samt lite saker till mig och till Annies julkalender. De har så mycket fint att man knappt kommer därifrån. Just nu inför jul har de så mycket juligt. De har butiker i Stockholm och Lund. Men du kan även klicka hem deras saker från nätet. 
 
Här finns superfina PiP porslinet till exempel, och underbara ekologiska LÖV teer. 
 
Jag hittar alltid bra presenter här.
Nu finns deras Lussete, Earl Grey Rosé, Tehuset JAVAS specialte LUNDA blandning och lite karameller som jag ska ha till en viss sorts fudge jag planerar att göra snart. Presenterna kan jag itne visa här på bloggen då min vän läser den. 



Tomten är in da house

Den här tomten som är en kalender hänger nu på balkongdörrshandtaget. Imorgon bitti kommer Annie jubla av glädje. Dock så är den ingen överraskning för henne, hon har haft den här tomtekalendern sedan hon var 2 år. Det finns absolut inget i världen som skulle få henne på tanken att det är jag som har fixat alla paket till den. Det är tomten som har gjort allt. Den är i år fylld med små tomte- och snöbgubbschokladbitar, hårspännen. diadem, förstoringsglas, trollstav, klistermärken, Hello Kitty tatueringar mm. 
 
Då hon var 2 och 3 så var hon rädd för tomten och vågade inte gå fram till tomten själv. Nu är tomten en kär och efterlängtad vän. 
 
Ps. Jag skulle så gärna ha en likadan tomte till Magda, men kan inte hitta den någonstans. Har ni sett den så snälla hör av er. Vill så gärna att Magda ska få en likadan nästa år. 





    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin