Att dela en hummer
Nattjästa frukostbröd
Lite annat smått och gott till Nyår
Lek och stoj och en gooood kladdkaka
Några förslag på drinkar till Nyår har jag också såklart
En god förrätt på nyår är heller inte fel
Saffranslax
Oj oj vad vi är sociala här
Trodde ni jag hade glömt efterrätt till nyår?
Glöm inte att du kan få ett fint utflyktskit
Nu ska vi se....just ja NYÅR!!
Härlig mandelbakelse med massa bär och saffransgrädde med gnutta konjak
Smoothie på passionsfrukt, banan och ananas
Vi har ätit, öppnat julklappar, myst!
Julens absoluta höjdpunkt
Vinn fint Utflyktskit!
Kyckling med Karl-Johanssvamp och timjan - The easy way
Gröt till tomten
Första paketet öppnat
God Helg och en Fröjdefull Jul
Så många paket att jag blir alldeles rörd
De är inte svårroade här hemma
Lingonpannacotta
1 vaniljstång
1 dl rårörda lingon
5 dl vispgrädde
0.5 dl strösocker
Några pepparkakor till dekoration
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter.
Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull (släng även i stången). Tillsätt lingon, grädde och socker. Koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i ca 4 minuter.
Lyft ur vaniljstången och mixa ihop allt med stavmixer. Ta upp gelatinbladen, krama ur dem, dra kastullen från värmen och vispa ner gelatinbladen. Häll upp i serveringsglas.
Låt stå i kylen minst 5 timmar. Dekorera med krossade pepparkakor vid serveringen.
Pepparkaksmuslin är klar och avsmakad
Du behöver
6dl havregryn
1dl sesamfrön
½dl rårörsocker
1dl pumpakärnor el solrosfrön
½tsk salt
1 påse pepparkakskrydda (18 g) eller bara kanel (ca 3 msk)
1dl vatten
½dl rapsolja
1dl torkad frukt (jag tog denna gång fikon och dadlar som jag finhackade)
1 påse hackade hasselnötter. (eller hela nötter om man inte har småbarn hemma)
(Jag hade i lite puffat ris då det kallnat, bara för att jag hade massor hemma)
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda allt utom vatten, olja och torkad frukt och rör om ordentligt. Blanda samman olja och vatten, häll det över grynblandningen. Häll blandningen på en långpanna. Rosta mitt i ugnen 25-30min. Rör om då och då för att undvika att det bränns eller blir ojämn färg. Blanda i torkad finhackad frukt och de hackade nötterna när muslin svalnat.
Vad sägs om Varm Brietårta med färska fikon till uppesittarkvällen?
1 liten Brietårta
4 färska fikon
1 dl farinsocker
2 msk vatten
½ tsk vaniljsocker
1 dl (rostade) mandelspån
Sätt ugnen på 175 C
Dela fikonen i 4 delar. Hetta upp socker och vatten så att sockret smälter. I med fikonen och låt småputtra tills de är mjuka, sådär 10 min. I med vaniljsocker och mandelspån.
Lägg Brietårtan på ett bakplåtspapperklädd plåt. Häll över fikonblandningen. Ställ in i ugnen i cirka 10 min. Den ska vara mjuk och varm, men inte rinna ut.
Supergott med baguette och kex!
Porös Knäck med äkta vanilj
Årets Rocky Road
Julfavoriter
Kanske en Ergorapido 2-i-1 i julklapp?
Pretzels godis
En gåva som spelar mer roll än någon annan
Janssons Frestelse färdig för ugnen
Julklappstips
Rocky Road - Kanske det allra godaste godiset?
Nya spisen gjorde succé
Svenskarnas julbordsfavoriter
Förra året genomfördes en undersökning av svenskarnas julbordsfavoriter. Undersökningen baseras på 526 svenskar som ingick i en internetpanel.
Topplista Svenskarnas julbordsfavoriter
1. Julskinka, 78 %
2. Köttbullar, 58 %
3. Inlagd sill, 54 %
4. Janssons frestelse, 49 %
5. Prinskorv, 44 %
6. Lax, 43 %
7. Ägg, 39 %
8. Ost, 34 %
9. Revbensspjäll, 28 %
10. Gröt, 28 %
Håller ni med? Är skinkan favoriten för er också på julbordet? Jag håller nog med om att det skulle bli konstigt att inte ha en skinka på jul, däremot är revbensspjäll något vi sällan haft på julbordet, även om jag tycker det kan vara gudomligt gott.
Ett helt julbord på enbart kalkon
Senapsgriljerad skinka
Elspis för de minsta
Daim crisp
Sorry, min bloggfrånvaro. Jag har inte glömt bort er, jag har inte legat på latsidan vad gäller att laga mat, godis osv. Det har bara varit knökfullt med barnen, jobbet och det sociala. Jag ska försöka pumpa in allt gott jag har lagat till under den senaste tiden. Vi börjar med lite godis:
Daim Crisp
1 Dubbeldaim
100 g mjölkchoklad
2 dl cornflakes
Gör så här
Smält mjölkchokladen (i vattenbad eller mikro). Hacka daimen mellangrovt. Krossa cornflakes med handen. Rör ihop allt. Använmd två skedar till att klicka ut små munsbitar på bakplåtspapper. Låt dem stelna på kallt ställe.
MUMS!
Vinnaren av presentcheck från Svensk Fågel
Mjuk Pepparkaka
100g smör
2 dl socker
2 ägg
1½ dl gräddfil
1½ tsk ingefära
1½ tsk nejlika
2 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
Smörj och bröa en form. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt gräddfil, svalnat smör, kryddor och mjöl blandat med bikarbonat. Häll smeten i lämplig form. In i ugnen sådär 45 minuter.
Glögg och massa skratt hos Leontine och Erik
Snabbmat
Salma Lax och jag är vänner igen
Julig Kärleksmums
Du behöver:
150 gr smör
3 dl socker
2 ägg
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk pepparkakskrydda
3 tsk bakpulver
1½ dl mjölk
4½ dl vetemjöl
Glasyr
50 g smör
3 msk starkt kaffe
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
1 msk kakao
Kokosflingor
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C
Smält smör. Vispa ägg och socker vitt. Blanda bakpulver, kakao, pepparkakskrydda och vaniljsocker i en skål och vispa snabbt ner i äggsmeten. Häll i mjölken i smälta smöret och blanda ner i smeten. Tillsätt mjöl och vispa lite sakta och försiktigt ihop allt.
Lägg i bakplåtspapper i långpanna, ca 40x32 cm. Häll i smeten och bred ut så gott det går.
Glöggmingel presenter
En julig nöt- och frömix med M&Ms
Nu har Salma Lax tagit bort det stulna inlägget
Lucia, VAB och stulet blogginlägg
Snart dax!
Lammragu med gnocchi
1 gul lök
250 g blandad svamp (jag köper påse med blandsvamp från frysdisken)
1 msk smör
1 msk olivolja
400 g lammfärs
1 vitlöksklyfta
2 krm riven muskot
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl rött vin
1 burk hela tomater
1 msk tomatpuré
Gnocchi - jag köper 1 påse med färsk som är beräknad till ca 3 personer
Parmesan färskriven
Häll på vinet och låt det koka in helt. Sänk värmen. Tillsätt tomater och tomatpuré. Låt koka på svag värme cirka 20 minuter. Rör om då och då. Häll på lite vatten om det blir för torrt.
Koka gnocchin och vänd ner. Strö över rikligt med färskriven parmesan (Ha en skål med mer parmesan på sidan för de som gillar parmesan extra mycket, som t ex jag)
Smoothie med kaninöron
Polkatårta - Tadaaaa!
2 msk kakao
25 g smält smör eller margarin
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja
Några droppar röd karamellfärg
Chokladsås
75 g smält smör
0.5 dl strösocker
0.5 dl sirap
1 nypa salt
0.5 dl vatten
Dela Oreos och skrapa bort den vita massan. Krossa kexen för hand, med mortel eller mixersstav. Blanda smulorna med kakao och smält smör.
Tryck ut smulblandningen på botten av en form med höga löstagbara kanter. Ställ in i frysen.
Vispa grädden och vänd ner marshmallowfluff och några droppar pepparmyntsolja (efter smak, kom ihåg att du även har polkagrisar i sen som plussar på pepparmintssmaken).
Lägg cirka en tredjedel av gräddblandningen i en separat skål och ställ åt sidan.
Mortla polkagrisarna (eller krossa på annata sätt). Vänd ner i den större mängden gräddblandning.Ta ut pajformen ur frysen och bred ut gräddblandingen i pajskalet.Ta resterande blandning och blanda i några droppar karamellfärg. Blanda runt. Klicka ut den röda krämen över den vita i formen. Använd en kniv till att röra runt så att det blir ett vrivelmönster i översta lagret.
Ställ in tårtan i frysen i minst 5 timmar. Ta fram den 10-15 minuter innan den ska serveras. Dekorera med polkagrisar.
Chokladsås
Blanda ihop allt i en kastrull. Koka upp och rör tills all choklad har smält. Låt den småputtra i ca 10 minuter. Såsen är klar då den är tjock och glansig. Du kan ha det till tårtan kall eller varm.
Lax i ugn med ugnsrostad feta, oliver, tomater och bönor
Glöggmingel med bästa vänner och massa barn
Här förbereds för glöggmingel
Middag á la Balkan
Check på Luciakronan
Bra julrecept
God Helg
Chokladig fudge med tranbär och mandel
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 msk kakao
2 dl ICAs glöggmix Tranbär & mandel (eller blanda själv torkade tranbär och skalad mandel)
2 msk smör
2 tsk vaniljsocker 2 nypor salt
Gör så här
Blanda socker, grädde, sirap och kakao i en kastrull. Koka till smetens temperatur är
125˚C eller tills den klarar kulprovet.
Hacka glöggmixen. Blanda ner smör, vaniljsocker och salt. Ta av kastrullen från
spisen. Tillsätt glöggmixen och rör smeten kraftigt ca 5 minuter.
Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd form ca 15x23 cm. Låt stelna i kylskåp. Skär i bitar.
KULPROVET
Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en
kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att
bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att
bryta är den karamellklar.
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.
Kyckling Marengo
Alpostar från Castello
Coolaste Snögubben 2012
Nintendo DSI XL - Annies Julklapp
Baka en kaka till andra advent
Som i en saga
Vinteräpple fudge eller krokodilgodis?
12-13st skumtomtar (med årets smak Vinteräpple)
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl socker
150 g vit choklad (hackat i mindre bitar)
En liten näve hårda gröna karameller som mortlas lätt
Dra grytan från värmen. Häll upp i bakplåtspapperklädd form - hur stor formen ska vara beror mest på hur tjocka eller smala bitar du vill ha. Strö över karamellkrosset och ställ kallt att svalna. Skär i bitar.
Spännande nyheter från Apoteket
Årets senap 2012, i svart Höganäsburk, är baserat på ett 70 år gammalt recept. Det är sött och starkt på samma gång och innehåller bland annat spansk peppar och ingefära. Deras originalsenap se ni i snygg röd Höganäsburk.
Lingonsmoothie
Sicken Linsgryta!
World Aids Day Galan - 3 december
Sms:a stoppahiv till 72929 så skänker du 50 kr! Ditt bidrag behövs