Har ni testat nya Ballerina?

Köpte med mig nya Ballerina Marängsvissfrån ICA då vi skulle till Annies dagiskompis på lunch i fredags. Jag och Annie valde mellan nya Singoalla Cheesecake Jordgubb och Ballerinas Marängsviss. Annie fick välja, och det slår aldrig fle att hon väljer det som är med choklad, alltså blev det Ballerinas nya. Den var riktigt god faktiskt. Både Annie och hennes kompis älskade dem. Jag tyckte den hade en len och god smak. Måste nog äta en gång till för att vara riktigt säker.
Någon som har testat Singoallas Cheescake, Jordgubb?



Jättegott med Lax och kräft stroganoff

 
Jag fick ju hem en påse med ingredienser till Tinas Lax Stroganoff. Tina Nordström har sitt eget märke med kryddpåsar innehållandes 100% kryddor. Det står på påsen vad man ha dem till och recepten finns på påsarna. De ska finnas i alla livsmedelsbutiker nu. Den lagades igår på kvällskvisten och Annie sa flera gånger under tiden jag lagade till den att hon tänkte inte äta för hon tycker inte om lax. Det är en idé hon fått den senaste tiden, att hon inte tycker om fisk. Men det var länge sedan hon åt så mycket, och dessutom utan att jag fick tjata på henne om att ta lite till. Jag gjorde den lite annorlunda eftersom jag missade att det skulle vara 2 dl krossade tomater (jag hällde i hela kartongen, dvs 500 g), vi hade även en burk kräftstjärtar hemma som jag tänkte kunde passa. Det innebar att jag även plussade på med creme fraiche. Det blev verkligen JÄTTEGOTT så jag skriver ner mitt recept. Vill ni ha Tinas ursprungsrecept så titta på kryddpåsarna. Men min variant blev verkligen god!!

Du behöver
 
600 g laxfilé
1 liten bit purjolök (ca 5 cm)
1 röd paprika
500 g krossade tomater
1 dl vatten
2 msk chilisås
2 dl creme fraiche
1 burk kräftstjärtar (eller så mycket du vill ha)
1 påse JÄTTEGOTT Lax Stroganoff Toamt & Paprika
Persilja
 
Gör så här
Skär laxen i 2 cm kuber


Tärna paprika och strimla purjon fint. Fräs grönsakerna med kryddorna i lite smör och olja.


Tillsätt krossade tomater, vatten, chilisås. Koka upp. I med laxen och låt puttra 3-4 minuter. Tillsätt creme fraiche och kräftstjärtar. Låt det hela bli varmt. Strö över persilja efter smak och tycke.
 



Leahs 2-årskalas firades med regnbågstårta

Vilken otroligt tårta Rose-Marie hade fixat till Leahs 2-årskalas! Underbar gladtårta! Hon hade bakat 6 st bottnar i olika färger (färgat med pastafärg). Ni får hålla utkik på hennes blogg, se HÄR, för recept på denna gudomliga tårta!

Självklart blev det cup cakes också! Dessa var jordnöts cup cakes och sååå goda. Ångrar att jag inte åt ännu en för nu blev jag sugen på en till då jag ser dem. Dessutom de roligaste mördegskakorna som var knallblå och knallgröna snurror, även de grymt goda.
Födelsedagsbarnet hade fått rosa gummistövlar i present!
Sockerkicken satte in. Tur då att Zack hade en hoppvänlig säng.
Leah fick också vara med på ett hörn
Tja, är det sockerkick så är det. Det var verkligen ett så lyckat kalas!



Idag var det dansuppvisning

Idag var det dansuppvisning för Annie. Förra året så hörde jag henne gråta hjärtskärande och ropa mamma då de skulle upp på scenen och vara humlor. Hon satt i mitt knä genom den uppvisningen. Så den här gången räknade jag inte med att hon skulle gå upp på scenen. MEN det gjorde hon, jag blev så rörd över hennes mod och utveckling att tårararna flödade - Min lilla stora flicka...Hon sprang upp på scenen i sin pyjamas och showade med paraplyet. Även Zack hade sin uppvisning och han var världens gulligaste Karlsson på taket.

Därefter var det Leahs kalas...häng kvar här på sidan så kommer det bilder på en kanontårta!



Toppenmellis

Har testat lite mellis under veckan till Magda och Annie: Småfolks Squeezy och Hipps Eco Squeeze på ren frukt. De funkade inte alls till Magda för de var för rinniga och själva sättet att äta dem på, dvs suga ut frukten är lite för tidigt än för Magda. Däremot är Annie helt såld på dem, och hon gillar alla dessa trycka-ut-frukten-från-påse. De är väldigt praktiska att ha med i väskan då de väl har kommit till den ålder då de kan trycka, hålla och suga själva.
Småfolks Morots Stix utan tillsatta smakämnen, konserveringsmedel och salt var både Magda och Annie superförtjusta i, och de fick dela på påsen fast jaghade tänkt att de skulle vara till Magda enbart. Det enda negativa är att morotspulvret färgar av sig en del. Det var lite lustigt också för att jag testade dessa på Annie då hon var liten och hon tyckte inte alls om dem då. Undrar lite om det kan vara så att de har ändrat på receptet, eller är det bara Annie som vuxit till sig. Även Magda var helt galen i dem och ville ha mer och mer. Kan verkligen rekommendera dem.



Alltså, jag har bakat bröd igen...Korgbröd, typ

Jag skulle göra korgbröd för första gången, det var nog första och sista gången. Inte vet jag vad korgen skulle göra för brödet. Det var ett fint mönster i den här brödkorgen, men inte hamnade det på mitt bröd i alla fall. Hur somhelst så blev det ett gott bröd som passar perfekt att rosta.

Du behöver
4½ dl vatten (37 C varmt)
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
1½ tsk salt
1 msk ljus sirap
1 dl solrosfrön
5 dl lantbrödsmjöl
5 dl vetemjöl special

Gör så här
Smula ner jästen i en skål och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör runt tills jästen lösts upp.

Tillsätt smöret i mindre klickar och sirapen, saltet, solrosfröna, lantbrödsmjölet, och vetemjölet (så mycket som behövs).

Knåda degen ordentligt. Helst 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Jäs 30 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 200 C

Nu är det dags att mjöla brödkorgen, eller två om du har. Ta upp degen på mjölat underlag och forma brödet så det passar till korgen. Tryck ner degen. Jäs degen i korg i 20 minuter. Sen välter du upp brödet på plåt med bakplåtspapper på.

Grädda i nedre delen av ugnen i 20-30 minuter.
Var i all världen är det fina mönstret från korgen? Inte på mitt bröd i alla fall...
Tja, här ser ni korgbrödet och brevid mitt egenformade bröd, korgen var  ju inte direkt till någon nytta. Men brödet var så gott, och extra gott rostat!



Jag bakade en liten kaka med vallmofrön och apelsin

Bakade denna kaka till min vän som kom på besök med barn. Så gott och roligt med vallmofrön i, och apelsin - Älskar apelsin i bakverk. Basreceptet är amerikanskt, men jag har ändrat lite. Måtten är angivna i vikt, alltså fram med köksvågen! Det bästa sättet att baka faktiskt.
 
Du behöver
170 g rumsvarmt smör
140 g socker
1½ apelsin (rivet skal)
3 ägg
175 g mjöl
1½ tsk bakpulver
2½ tsk vallmofrön (svarta helst)
 
 
Glasyr
2 apelsiner
260 g mascarpone
60 g florsocker
 
Gör så här
Sätt ugnen på 180C
 
Smöra en form på 22-24 cm.
 
Rör rumsvarmt smör, socker och apelsinskalsriv smidigt. Rör ner äggen, ett i taget. Sikta ner mjöl och bakpulver och rör runt allt. Tillsätt vallmofröna och rör om. Häll smeten i formen. Släta till ytan. In i ugnen sådär 50 minuter tills kakan är lätt gyllene. Testa med en provsticka. Låt kakan svalan i cirka 5 minuter och ta den sen ur formen.
 
Glasyren
Riv skalet på de två apelsinerna. Skär sedan ut klyftor ur apelsinerna. Lägg dem åt sidan. Blanda mascarpone, rivet apelsinskal och florsocker till en jämn glasyr. Bred över den avsvalnade kakan. Dekorera med apelsinklyftorna.



Jättegott med Tina Nordström

Jepp, det kom hem en påse med ingredienser till Tina Nordströms Laxpytt, däribland hennes kryddblandning som heter just Jättegott. Receptet kom givetvis med och jag ser så fram emot att laga till det. Självklart ska ni få receptet. Fick även en superfin pastaslev från KitchenAid.

Glöm inte att Tina Nordström är på Nacka Forum i helgen på Vårens Smaker i Nacka Forum, se program HÄR. De har ett fullspäckat program med allt möjligt roligt och en massa provsmakning.



Cup cakes i ny form



Ni kanske tror att jag har gjort dessa fantastiska skapelser, men tyvärr. Det är faktiskt tvålar i form av cup cakes!! Så oemotståndligt söta. Synd bara att de säljs i Australien. Se HÄR för deras blogg.
After Dinner Mint Cupcake SoapPink Circus Cupcake SoapTriple Choc Cupcake SoapFairy Dust Cupcake Soap
Eller vad sägs om dessa godingar? Handgjorda, inga artificiella tillsatser, ej testade på djur, inga parabener och i naturlig cup cake storlek. Så himla HÄRLIGA! Se HÄR för mer info.



Lunch i nya gallerian MOOD

Idag åt jag lunch med min supersnygga styliga vän Cecilia (ingen bild på mig, för själv var jag inte så piffig direkt som Cecilia i mina slitna boots och jeans och till det en tröja Magda dreglat på) på splitternya coola snygga gallerian MOOD (Jag trodde den hette MOON innan jag kom hit, men det gör den alltså inte). Ni måste gå hit och spana in den om ni är i närheten. Den känns helt annorlunda än vanliga gallerior. Restaurangerna känns som man är i New York eller Spanien eller så, klädbutikerna är mestadels rätt okända märken här i Sverige, t ex utländska stormärken och kedjor.
Jag åt en asiatisk sallad med tofu, nudlar, edamame bönor och massa annat med en teriyaki sås. En hel del RAW FOOD. Gott och nyttigt. Restaurangen heter Ichaicha och ligger en våning ner. Man komponerade ihop sin mat genom att välja nudlar eller ris, en basingrediens (jag valde tofu) och sås till det.
Det här tapasstället rekommenderade Cecilia som det ultimata After Work stället. De har massa småtapas som man kan ta till drinken. Låter bra den dagen jag kan gå på en after work, då vill jag verkligen hit och äta massa tapas och dricka rosévin.
Litet bageri med mycket surdegsbröd
Ännu en asiatisk restaurang som kändes väldigt internationell med öppet tak och uteservering.



Fiskspett på en bädd av karamelliserade grönsaker - Mitt HP bidrag


 

 
Här är mitt bidrag till recept med HP. En rätt som passar LCHFare, GI typer och även vegetarianer som äter fisk (om man tar bort baconet). Jag blev verkligen nöjd till slut. Testlagade flera gånger faktiskt. Satt och åt en gång tolv på natten för att se hur smakerna gifte sig. Mitt mål vara att ha salt, sött och syrligt i en och samma rätt. Fisken blev verkligen kanongod med HP sås. Jag hade i vanliga fall inte använt HP sås till fisk, men HP blir som en glaze och passar perfekt till fisken tillsammans med citronsaften. Jag karamelliserade grönsaker med lönnsirap vilket gjorde dem lite lätt knäckiga. Jag valde också lite ovanliga grönsaker till ugnsrostningen så som t ex broccoli, blomkål och fänkål. Till det knaprig salt bacon och syrlig youghurt.
 
Du behöver (för 4 pers)

Spett
400 g laxfilé
400 g KRAV-märkt torskrygg
8 st stora ostronskivlingar eller champinjoner
1 dl HP sås
2 citroner
8 grillspett

Karamelliserade grönsaker
1 blomkålshuvud
2 stånd broccoli
1 fänkål
2 rödlökar
8 st jordärtskockor
1 aubergine
Lönnsirap, olivolja

Övrigt
1 paket bacon
½ dl pinjenötter
1-2 dl Turkisk youghurt
 
 

Gör så här
Sätt ugnen på 200 G

Ansa ostronskivlingarna. Skär fisken i större kuber. Dela citronerna på mitten. Lägg kuberna i en bunke och pressa över lite citronsaft från var och en av citronerna, spara dem (det ska bli saft som om det vore från ½ citron). Rör om och låt stå några minuter. Ta upp dem och låt dem rinna av lite i ett durkslag. Pensla på rikligt med HP sås. Se till att du penslar runtom ordentligt. Låt dem ligga och vila medan du förbereder grönsakerna.

Skär alla grönsaker i större bitar och buketter. Lägg dem på en ugnsplåt. Lägg även på citronhalvorna (OBS! med snittytan uppåt så att citronsaft inte rinner ut bland grönsakerna). Ringla över lite olivolja. Skeda över ca 3 msk lönnsirap, rör om!  In i ugnen med plåten ca 40 min. Rör om då och då. Grönsakerna ska bli lite bruna och karamelliserade och fortfarande ha ett lätt tuggmotstånd kvar.

Grilla nu spetten på en grill eller i en grillpanna (Alternativt stek i stekpanna) tills de fått en yta. Pensla gärna på lite mer HP sås under grillningen. (för att fisken inte ska fastna på grillen eller i grillpannan olja in grillen/pannan eller gnid in med lite citron)

Knaperstek bacon och låt rinna av på hushållspapper och rosta pinjekärnor i stekpanna.

Lägg upp spett och grönsaker på tallrik. Lägg på bacon och strössla över pinjekärnor. Servera med stor klick youghurt.



Plättar plättar plättar

Jag har gjort ett berg med plättar nu. Var så igång att jag glömde ta kort på berget innan jag kastade in dem i frysen i mindre portionspåsar med några i varje. Men barnen fick sig en omgång till middagen igår. Det här är mina specialplättar faktiskt! Det är rågsikt i och rivet äpple. Jag gjorde massa plättar till Annie då hon var liten, dvs under 1 år. Det är perfekt att ta med i skötväskan i en liten rund burk (de har perfekta plättburkar på GRANIT), eller på picnic. De är lätta att hålla i för en liten hand och lätta att moffa in i munnen. Jag gör dem utan socker och salt såklart, då man har rivet äpple i så behöver man heller ingen sylt för de blir saftiga och söta. Ni kan se själva på receptet:
Du behöver
6 dl mjölk
3 ägg
2 dl rågsikt
2 dl vetemjöl
2 äpplen (ekologiska)
2 msk smör
Gör så här
Vispa ihop ägg och hjälften av mjölken. Häll i mjölsorterna och vispa rejält så att alla klumpar försvinner. Tillsätt nu resten av mjölken. Vispa på. Riv äpplena fint och tillsätt till smeten. Rör runt. Smält smöret och rör ner i smeten.
 
Stek sedan plättarna gyllenbruna på båda sidor  i en plättlagg penslad med lite smör.
Magda fick verkligen inte ha dem i fred, Annie ville absolut ha plättar igår och hon älskade dem, har lovat att grädda nya plättar i veckan, för den här satsen gick åt!!!



Vårens smaker i nacka forum till helgen


Om ni kan ta er till Nacka Forum i helgen, dvs 28, 29 april då gör det alla matglada! De har ett fullspäckat program med en massa provsmakning och tips på allt från bak till grillning!

Mat-Tina kommer dit och lagar mat (är hon lika käck i verkligheten?), Melanders fisk ger tips på hur du fixar fisken (och de har verkligen världens godaste fiskrätter) barnen bjuds på cake pops (hoppas jag också får en), tips på kalastårta och provsmakning, grillning allt med säsongen i fokus. Gå in HÄR så ser ni hela härliga programmet!

Jag bor väldigt nära Nacka Forum så självklart ska vi dit, kanske ses vi där?



Kyckling med curry, ananas och bacon


Jag hade några kycklingfiléer över från en påse så det blev en hitta- på-rätt, som Annie älskade. Den blev verkligen inte så tokig!
Du behöver
2 kycklingfiléer
1 röd paprika
1 liten burk med ananasringar
½-1 tsk curry (beroende på hur mycket smak du vill ha)
1 nypa socker
1 paket bacon
1½ dl grädde
salt
 
Gör så här
Strimla kycklingfilé och stek på i smör i en stekpanna. Strö över curryn och rör om. Tillsätt grädde och nypa socker. Strimla den röda paprikan och lägg i grytan. Häll av vattnet från ananasen och skär i medelstora bitar och tillsätt till det andra. Smaka av med lite salt.
 
Klipp/skär bacon i mindre bitar. Knaperstek och låt rinna av på hushållspapper.
 
Lägg upp kycklinggrytan och strössla över bacon.
 
Önskar er en WOW vecka!



Tadaaa -Vinnaren av en matkasse fylld med hemliga ingredienser


HP tävlingen vanns av Karin som skrev så här:

Jag måste vara den enda i hela världen som aldrig testat HP-sås! Därför skulle det vara häftigt att få göra en färdigkomponerad rätt med denna sås, med hjälp av dina ingredienser! :-)



Det är klart att du måste testa HP sås! En matkasse med hemliga ingredienser kommer levereras till dig under måndagen, mycket nöje och hoppas det kommer smaka gott!

Ps. Tack till er andra som skrev fina kommentarer. Det kommer fler chanser!




Tekakor med frön



Förra helgen bakade jag tekakor till helgfrukosten
, vi åt upp dem på ett nafs, de var verkligen goda. Jag är en riktigt fegis/latis/bekvämlighets bakare. Jag vill att det ska gå snabbt och att man kan förbereda kvällen innan, men nu har jag ändå bakat med jäst några gånger och fått mersmak på det. Finns det något godare än nybakt?!?

Du behöver
5 dl vatten
1 dl rapsolja
2 msk honung
50 g jäst
2 tsk salt
½ dl linfrön
½ dl pumpafrön
8 dl rågsikt
4 dl vetemjöl (ungefär)

Gör så här
Värm vatten, olja, honung fingervarmt (37 C). Smula jästeni en bunke och häll över vätskan. Rör så jästen löser sig och tillsätt salt, linfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl.

Arbeta degen för hand i 10 min eller i maskin 15 min. Lägg bakhanduk över skålen och låt jäsa i 1 timma. Lägg upp degen med lite mjöl på underlaget. Dela i två bitar och vidare tills det finns 16 degdelar. Rulla varje del till en liten boll. Använd kaveln till att kavla lite lätt över dem. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Pensla med lite vatten och strö över pumpafrön.

Sätt ugnen på 225 C

Jäs under bakduk i 30 min. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.



Tänkte lägga in ett bakinlägg...

 
 
...men underbara Jessica kom över med en flaska vin. Så det blev ostbricka och en massa babbel istället!Fick många givande tankar av henne, hon är en sån kreativ typ.  Lovar att återkomma imorgon efter städdagen här i området. Så otroligt trött nu.


Gonatt!!



We R Family Event med ny utmaning för Matstugan

Igår tidig kväll var jag med Bambi och Lady Dahmer på ett event. Det var Loppi.se som anordnade ett mycket trevligt We R Family Event. Snygga Katarina Bergegård som är grundaren till Loppi.se var konferencier. Hon presenterade Svensk Fågel på scen, utklädda i gula overaller tillsammans med Ubbe Kvarnefält (från Sveriges Mästerkock). De sparkade igång en utmaning för 10 bloggare som kommer få en utmaning i taget under året.
Här ser ni bloggarna som är med i Svensk Fågels utmaning "Pippi på Svensk Fågel"...hmmm hmmm..känner ni igen någon av bloggarna? Ni kommer få veta en massa om utmaningen snart! Jag är så spänd av förväntan, det ska bli så roligt!
Sen blev det modevisning. Här är det den andra grundaren av Loppi.se Charlotta Wågert med sina små tvillingar Franka och Alba. Hur sött var inte det!! Det var bland annat kläder från Sobea som jag blev väldigt förtjust i.
Här är nästan hela styrkan i finfina kläder.
Andreas Weise sjöng en låt från det album som kommer ut lite senare i år. Lustig är han också.
Ubbe Kvarnefält med söner hade gjort dessa rullar med kalkon och annat gott
Och dessa underbara vitlökscrostini med ceasarsallad topping -  Mums!
Jag med Lilla Bus Leah och Natashja (Lady Dahmer). Det är ju Natashja som har gjort designen till Matstugan. Men det var faktiskt första gången vi träffades live. Jag hade en toppenkväll!



Bakade Kladdkaka med Baileys då mitt modem kraschade

Tekniken...I tisdags precis då jag skulle lägga in receptet på denna underbara kladdkaka med Baileys så dog modemet, tvärdog! Inte den minsta lampa lyste. Jag drog ut alla sladdar, satte in dem igen, dubbelkollade allt, ringde alla jag kände om problemet, var på Clas Ohlsson och Elgiganten för att köpa ny strömsladd (de hade inte den), terroriserade mina grannar och tvingade dem att engagera sig och sina män i probelemet...och till ingen nytta alls...Till slut var det bara att ge upp och beställa nytt modem från Com Hem. Eloge dock till Com Hem som gav en superservice och såg till att jag hade det nya modemet på två dagar. Så datorn har varit tvärdöd sen i tisdags tyvärr. De inlägg ni sett var de gällande HP tävlingen som jag hade tidsinställt. Men nu ni, jag har en massa gott att lägga in. Vi börjar med kladdkakan!
Du behöver
200 g mörk choklad
200 g smör
2 dl strösocker
4 ägg
1 dl Baileys
½ dl kakao
150 g (ca 2½ dl) vetemjöl
1krm salt

Gör så här
Sätt ugnen på 200 C

Smörj en form på 24 cm. Smält smöret och. Bryt chokladen i mindre bitar och tillsätt till det smälta (men fortfarande varma) smöret. Rör om försiktigt så att chokladen smälter in i smöret och blir till en jämn smet. Låt det svalna av något.

Vispa äggen med sockret. Tillsätt Baileys och chokladsmöret.

Blanda kakao, vetemjöl, salt. Sikta ner det i smeten.

Häll allt i formen och grädda i nedre delen av ugnen 13-15 minuter.

Servera med stor klick grädde!
GOD HELG PÅ ER!!



Sista dagen att tävla!

Idag är sista dagen att tävla om ingredienserna till en läcker rätt där härlig HP sås ingår! Jag kan avslöja att jag har en hel del ingredienser till mitt recept, alla dessa ingredienser kan du nu vinna! Gå in HÄR så kanske ingredienserna blir just dina.

Nästa torsdag kommer mitt recept här på Matstugan, den som väntar på något gott...



Gratis middag med HP sås?



Vill du ha en gratis middag där en av ingredienserna är HP sås så gå in HÄR. Det enda du behöver göra är att lämna en kort kommentar och du har chansen att vinna alla ingredienserna till den rätt som jag har tagit fram. Du kommer inte bli besviken på ingredienserna! LOVAR!


Hoppas ni är nyfikna på min rätt. Du hittar den här på Matstugan nästa torsdag.


Glöm inte att gå in på www.facebook.com/HPsauceSverige och beställ hem provpåsar kostnadsfritt. Hoppas du också är med i HP-veckan!




Ni är väl med och tävlar om de fina ingredienserna!


Glöm inte att gå in HÄR och tävla om superfina ingredienser till en måltid där HP sås ingår. Jag får inte avslöja ingredienserna än, men ni kommer inte bli besvikna och jag kan ge en ledtråd: De passar verkligen de flesta och har en touch av lyx.


Glöm inte heller att gå in på www.facebook.com/HPsauceSverige och beställa hem provpåsar så att ni också kan vara med  i HP-veckan vecka 17. (400 provpåsar delas ut varje dag mån-fre under vecka 16).




Mangokyckling

 
Här kommer en rätt som vi gör ofta. Vi gör den oftast på vardagar även om det är en god helgrätt också. Mangochutneyn ger det där extra till kycklingwoken:
 
Du behöver
2-3 kycklingfiléer
2 paprikor
1 squash
1 burk/påse med färska champinjoner
1 burk krossade tomater
1 burk creme fraiche
½ burk mangochutney
½ burk cocktailtomater
1-2 vitlöksklyftor
salt, peppar, smör/olja
 
Gör så här
 
Skär paprika, squash, champinjoner i ganska stora bitar. Stek på. Hacka/pressa vitlöken och tillsätt. Häll över i gryta. Skär kycklingen i ganska stora bitar, stek på i stekpanna. Tillsätt till grytan. Häll i krossade tomater, creme fraiche och mangochutney.
 
Ha i hela cocktailtomater och låt det puttar samman i sådär 5 minuter. smaka av med salt och peppar.
Simsalabim!



Vinn finfina ingredienser till en toppenrätt med HP sås!!

Kommer ni ihåg HP-sauce?


HP-sauce är en gammal favorit som funnits i de flesta svenska hem i decennier. I Sverige är vi många som förknippar HP-sauce med pytt-i-panna men HP-sauce passar till så otroligt mycket mer. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna!


Under nästa vecka kommer jag samarbeta med HP-sauce och vara deras ambassadör. Det innebär att jag, tillsammans med sex andra bloggare, fått i uppdrag att ta fram varsitt HP-recept som kommer presenteras på HP-sauce Facebooksida under ”HP-veckan” nästa vecka.

Just nu har ni möjlighet att vinna de ingredienser som ingår i mitt recept som jag kommer lägga upp här på bloggen på torsdag nästa vecka. Jag kan inte avslöja receptet ännu men gott kommer det bli!


För att vinna de finfina ingredienser till min toppenrätt så lämnar du bara en kort kommentar om varför du vill vinna (de än så länge hemliga ingredienserna) i kommentarsfältet till detta inlägg. Vinnaren kommer utses torsdag 19/4 (Det betyder att du har fram till torsdag på dig att lämna en kommentar). Glöm inte att ange din mailadress!

 

Vill du också vara med i HP-veckan? Gå in på www.facebook.com/HPsauceSverige och beställ hem provpåsar kostnadsfritt. Hoppas du också är med i HP-veckan!




Snyggt H&M

H&Ms HOME sortiment ser riktigt tjusigt ut nu inför sommaren. En massa underbara löpare har de. Jag är svag för den ljusblåa färgen som jag även har på  kaklet i mitt kök.
Funderar även på den här duken, eller vad är det att fundera på, 149 kr! Tycker den är superfin, dessutom finns kuddfodral och även pappersservetter som matchar (önskar man kunde få miljön på bilden på köpet, det vore en dröm- ROMANTISKT!)
Gullig löpare med glassar på. Kan man annat än bli glad och få sommarfeeling då man ser den?
Snyggt, även om just det här inte riktigt är min stil, men gillar bilden med dukningen, emaljkärlen och den blåa fräscha färgen. löparen kostar 79 kr och duken 249. Så prisvärt!



Magdas favoritmat...

...just nu är Broccolibuketter som hon vill äta själv. Hon blir helt galen då hon får se broccolibuketter. Hon proppar in en bukett i munnen och suger ut vattnet, slörpar som om det vore de dyraste svenska kräftor hon hade serverats. Sedan maler hon runt buketten i munnen så den blir platt, hon har ju ännu inte en enda tand.

Jag ska inte sticka under stol med att det mesta av buketten hamnar sedan på golvet, men lite får hon i sig och hon älskar att fixa och trixa med buketterna. Perfekt att koka frysta buketter i vatten och sedan lägga några framför henne som hon får hålla på med medans vi andra äter mat.



God Morgon God Morgon



Tja, det verkar vara vinter igen, här i Stockholm iallafall!


Annie har fått frukost i soffan, nybakta brödbullar och mjölk i väntan på att morbror med sambo ska vakna..


God morgon alla!! Hoppas ni får en fin söndag




För barn som vill känna sig som mästerkockar...

Så kan man göra en liten kokhörna. Jag har gjort så att då man har någon kryddburk som blivit för gammal (vilket händer mig ganska ofta), så lägger jag den i Annies hink med köksredskap. Både hon och inte minst hennes vänner älskar att stå vid den lilla spisen och ösa i kryddor som de blandar med lite vatten i kokkärlen.

Man kan slänga i allt möjligt där som blivit gammalt, för barnen älskar att röra runt med "Riktiga saker". Jag får t o m lite gamla kryddburkar av vänner för att lägga ner i Annies hink. Det är verkligen en succé med dessa gamla kryddor.

Jag kan säga att det här var bara början! Jeeeee vad jag hade att städa på kvällskvisten, men det är det verkligen värt, för de tycker det är så roligt att få härja runt i kökshörnan och blanda hejvilt.



Lax på saltbädd - Med lime och vitlökssmör

 
Lax på saltbädd gjorde jag för första gången till påskbuffén,och jag fick så mersmak på det enkla sättet att fixa till lax. Jag vet inte vad det är som gör att den blir så otroligt saftig och god då den ligger på en saltbädd, men det är bara att konstatera att det blir kanongott. Så den gjordes igår igen då jag hade min underbara vän Erika och hennes två döttrar här på småmys hela dagen. Jag rekommenderar er verkligen att testa! Till det gjorde jag ett smör med massa lime och vitlök och litet flingsalt. Det fick jag nämligen hos Annies fd dagiskompis Johanna för någon vecka sedan, riktigt gott, så jag tiggde till mig instruktioner för hur man gör smöret av Johannas fina mamma Maria.

Du behöver (för 4 pers)
En halv lax sådär (OBS! Med skinnet kvar)
citronpeppar
1 kg grovsalt
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Häll saltet i en ugnsform så det täcker botten helt. Det ska vara ett några centimeter tjockt lager av salt. lägg på laxen. Strö över lite citronpeppar över laxen. In i ugnen cirka 20 minuter eller till den har en innertemperatur på 55-60 C.
 
 
Lime- och vitlökssmör
Du väljer naturligtvis själv hur mycket du vill ha av lime och vitlök efter smak, men det ska vara rätt mycket limesskal för att smaken ska gå igenom ordentligt.
 
Du behöver
½ litet paket Bregott
1 lime
1 vitlöksklyfta
Flingsalt
 
Gör så här
Låt smöret bli rumsvarmt. Tvätta limen noga, finriv skalet, pressa vitlöksklyftan. Rör det tillsammans med Bregott. Tillsätt lite flingsalt. Blanda ihop och forma till en korv med h'nderna. Lägg den på plastfolie och plasta in ordentligt. Rulla den lite så det blir som en korv. Lägg i kylen ett bra tag så det stelnar till.
 
Skär skivor av korven som läggs på den varma laxen direkt då den kommer ur ugnen. Ställ gärna fram en skpl med skivor av smöret för den som vill ta extra, för det vill man:-)



Värsta bästa kakboken

Gjorde sånt kap på Akademibokhandels rea! Kultbakmannen Jan Hedhs bok om kakor var på halva priset, jag betalade alltså endast 129 kr. Så nöjd! Om ni inte bläddrat i den så gör det i första bästa bokhandel, den är en dröm för alla bagare där ute i landet: mazariner, amerikanska blåbärsmuffins, biskiver med mera.  Jag har nu legat och bläddrat och bläddrat på kvällarna innan jag har somnat. Så snygga bilder dessutom. En hel del tips och tricks är det också.
.
Har ni den här boken? har ni bakat något av hans recept? Hur blev det?



Gör dina egna soltorkade tomater till helgen

Till årets påskbuffé gjorde jag soltorkade tomater, men i ugn istället för solen(för det blir ju lite svårt i vårt land). Det blev så gott och är så användbart till allt: på buffé, på bruschetta, brunchrätt, till pasta, som tapas eller bara som litet lyxtillbehör till middagen.  De blir otroligt smakrika genom ugnsrostningen.

Du behöver
Ca 10 mogna cocktailtomater
färsk rosmarin
olivolja
flingsalt
(svartpeppar om du vill)


Gör så här
Sätt ugnen på 180 C

Dela tomaterna på mitten och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. De ska ha snittytan upp.Strössla på med rosmarin, gärna kvistar, men även lösa blad. Strö på lite salt (och eventuellt peppar). Droppa på lite olivolja.

Sätt in dem i ugnen 20-30 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt dem stå kvar över natten.
Du kan utan problem ha dem liggande i kylen några dagar




Härliga olivoljor och en massa annat

Nu ni, har jag hittat en fantastisk butik på nätet, BAMARANG. Det är en nätbutik i stil med Campadre, men som säljer designprylar, matvaror och lite annat. Allt av väldigt hög kvalitet och till fantastiskt bra priser. Tänk att jag kan vara sådär först med att nosa upp något för en gångs skull (brukar annars alltid vara sist)!! De har så fina saker att det kommer bli farligt att hänga här. Snart kommer 3 ekologiska oljor på posten från Olivlunden. De är på kampanj (Klicka HÄR så kommer du direkt till kampanjen) fram till i natt till halva butikspriset. Oljan kommer från olika små gårdar i Grekland och är som sagt ekologisk. Jag använder olivolja till allt så det blir perfekt.
Green prisbelönt olivolja
Den här olivoljan är prisbelönt i Taste of Awards 2010. Snygg flaska dessutom!! Den kommer pryda sin plats i köket.
Chocolate Library
Ps. De har choklad också...



Så här gör du Påsktårtan eller vårtårtan

 
 
Det var många som skrev så gulligt om min Påsktårta eller vårtårta så jag tänkte att jag skulle dra hur man gör en sån liten tårta. Det är inte svårt alls faktiskt och man får som sagt massa beröm:-)
Du behöver
1 sats kärleksmums i mindre långpanna 26cmx36cm, se recept HÄR.
Kokos
Grön hushållsfärg
Gul hushållsfärg
Utstickare i blom och fjärilsform
Sockerpasta


Gör så här
 
Till grund gjorde jag kärleksmums i mindre långpanna (26cmx36cm), se recept HÄR. Det enda jag ändrade var att jag färgade kokos grön med grön och gul hushållsfärg. Tog först grönt och plussade på med lite gult för att få den där nysådda, vårgröna färgen på gräset/kokosen. Ös på med kokos så det blir som en gräsmatta.
 
 
Till blommor och fjärilar använde jag sockerpasta. Jag hade sockerpasta över från Annies Kalas som jag använde. Du kan köpa sockerpasta på en massa ställen på nätet eller på Panduro. Stansa ut fjärilar och blommor med hjälp av utstickare från Panduro. Det är så enkelt, bara att kavla ut sockerpastan och stansa ut fjärilarna och blommorna. Jag gjorde dem kvällen innan och böjde upp en del blomblad och fjärilsvingar lite så de torkade till lite så. Jag la flera av fjärilarna lutade. Sen är det bara att dekorera hur du vill.
 
Utstickare 4 st MargueriteUtstickare 3 st fjäril
 
Dekorera tårtan precis som du vill med fjärilar och massa blommor. Den blir garanterat uppskattad och vem gillar inte kärleksmums dessutom?



Nu är det brödbak för hela slanten

Jag har ju som sagt en del mjöl av vitt skilda slag efter det att min väninna flyttade till Kenya och lämpade av sitt skafferi här. Nu blev det Leilas Rågrussinbullar. De går rätt snabbt och det ärinte så många ingredienser att hålla reda på.

Du behöver (för 12 bullar)
35 g smör
3 dl mjölk
½ dl mörk sirap
1 tsk salt
1 msk brödkrydda
50 g färsk jäst
1 dl russin
8 dl rågsikt

Gör så här
Smät smör, tillsätt mjölk, sirap, salt, brödkrydda. Värm det fingervarmt, max 37 C. Smula jästen i en bunke och häll över den fingervarma vätskan. I med russin och lite rågsikti taget tills det blir en smidig deg.

Jäs degen i ca 30 min under bakduk.

Ta upp degen och dela i 12 delar. Gör bollar, doppa i rågsikt och lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs cirka 30 min.

Sätt ugnen på 225 C. Grädda bullarna i mitten av ugnen sådär 10 mintills de blir gyllenbruna på ovansidan.

Bland det bästa i världen som finns är att äta nybakta, varma brödbullar med massa smör som smälter och en liten ostskiva tillsammans med Annie på kvällskvisten.



Påskmiddagen

Min syster med familj var här igår på påskmiddag och jag hade planerat ihop det hela. Det är alltid så nervöst innan om allt ska räcka, om man ska hinna, om kombinationen blir lyckad och sen räcker det ju  mer än väl och blir massa över. Det blev en riktigt god lunch och alla var mer än mätta - Mission Completed. Så underbart mysigt att ha dem här, önskar att de bodde närmre så vi kunde ses varje vecka.
Jag fick ett paket på posten med Kiviks nya muster gjorda på Astrakan äpple och Williams päron. precis lagom till påsk. De har en frukthalt på 35-45%, alkoholprocent på 2,2 %, inga konserveringsmedel och har defintitvt en mer vuxen smak. De smakar lätt av vin och är inte överhuvudtaget sötsliskiga som cider kan vara. De passar perfekt till mat eller iskalla till snacks en varm sommarkväll. Min favorit blev nog den torra äppelcidern. Som ni ser så gjorde jag egna soltorkade, eller snarare ugnstorkade körsbärstomater i ugnen, toppen faktiskt!
Jag gjorde även en lax på saltbädd i ugnen, så gott måste jag säga själv. Till det smör med lime och vitlök. I övrigt hade vi såklart ägghalvor med räkor och majonäs, små snittar av kavring och västerbottensost, stor sallad.
Kycklingburgarna som jag hittade på recept till då jag var med i tävlingen Det bästa Vita Julbordet. De är så goda faktiskt med dijonsenap, västerbottensost och grönpeppar i. Ni hittar receptet HÄR.
Gjorde en spontanefterrätt. La ner ett rosa marsipanlock i en form och fyllde på med Rocky road glass där jag pyttsade ner lite extra minimarshmallows i gladfärger. Sen lät jag den stå i frysen bara.
Min fina systerdotter Alva hade gjort dessa oemotståndliga marsipankycklingar. Hon har en helt egen blogg med allt för ungdomar och mycket hästar, se HÄR.
Sen blev det bowling med kusinerna. Annies första bowling. Hennes kusiner hjälpte henne verkligen. Hon puttade iväg bollen på banan som hade staket på sidan så den helt enkelt inte kunde gå ut i rännan (skulle jag också behöva). Hennes boll sniglade sig fram på banan och man undrade varje gång om den skulle komma ända fram, men det gör den eftersom de har en lutning på barnbanan - No fail liksom.



Påskfika 2012

Nu har vi precis fikat! Så här ser 2012 års påsktårta ut. Gjorde kärleksmums i långpanna, färgade kokos grönt och gjorde lite blommor och fjärilar i sockerpasta - Tadaaa!
Nu står jag och min syster i köket och fixar ordning lite buffé. Hoppas ni har en fin påsk,önskar jag kunde titta in hos er alla och önska Glad Påsk!



Glad Påsk till er alla underbara bloggläsare




Lavendelcupcakes med Nutellafrosting

Jojomänsan. jag svängde ihop mina första cup cakes ever! Eftersom det inte hänt förut att jag gjort cup cakes så satsade jag fullt ut och gjorde två olika dekorationer för att testa hur man kan dekorera på olika sätt. Så himla roligt att dekorera cup cakes, man känner sig som en liten konstnär.
 
Receptet på Lavendel cup cakes är Leilas. Spännande och gott! Frostingen har jag bara svängt ihop.
 
Du behöver
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
1 nypa salt
50 g smör
1 dl vispgrädde
1 msk lavendel (torkad eller färsk)
2 msk kallt kaffe
100 g mörk choklad 70%

Gör så här
Sätt ugnen på 175 C

Koka upp smör, vispgrädde, lavendel och låt koka 1 minut.

Vispa ägg, strösocker, vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, salt och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt lavendelkoket och det kalla kaffet.

Bryt chokladen i bitar och smält i vattenbad. Rör ner smälta chokladen i smeten.
Placera ut formar i en muffinsform och fyll till 3/4. In i ugnen ca 15 min. De ska inte vara kladdiga i  mitten. Låt svalna.
 
Nutella frosting
100 g philadelhia
2 dl Nutella¨
1 dl florsocker
50 g rumsvarmt smör
 
Blanda allt i bunke och vispa det pösigt. Låt det ligga i kylen lite innandu använder den.



Rocky Road á la påsk

Har aldrig gjort Rocky Road faktiskt, inte ens till jul. Men jag köpte en påse av ICAs egna minimarshmallows i pastelliga färger, och jag är helt såld på dem, de är så fina till allt. Riktiga gladmarshmallows! Tänkte att de skulle platsa fint i Rocky Road, och det gjorde de väl?
 
Du behöver
200 g mörk choklad
100 g mjölkchoklad
10 dumlekolor
20 polly
1 dl minimarshmallows (gärna ICAs eller liknande i massa gladfärger)
1 dl salta jordnötter
½ dl cashewnötter
½ dl pistachnötter
 
Gör så här
Förbered en form á 15x20 cm cirka genom att lägga i ett bakplåtspapper.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält i vattenbad. I med kolor och Polly. Rör om försiktigt tills de nästan smälter. Häll chokladmassan över marshmallows och alla nötter. Häll massan i formen och jämna till den. låt den kallna i kylen. Skär i lite större bitar
 
Bara att smaska i sig! Det är ju nyttigt med nötter...



Räkor med melon, babyspenat och parmesansås

Vår förrätt på påskmiddagen blev massa räkor med massa melon, babyspenat, lite rödlök och en sås med mycket parmesan - Svårare än så behöver det inte vara. Så gott med kombinationen av söt och salt och så olika konsistenser också. Riktigt fräsch förrätt! Så här kommer receptet till Nina som verkade sugen på att göra den, och alla er andra också såklart!
 
 
Du behöver
Handskalade räkor
2 olika sorters melon (Det ska vara ungefär lika mycket melon som räkor. helst i två olika färger, vi hittade olika meloner men inte olika färg. Det blir verkligen snyggast med lite mer färg)
1 näve bladspenat
Lite rödlök
 
Parmesansås
100 g parmesan
0,5 dl grädde
0,5 dl mjölk
 
Gör så här
Riv parmesanen fint. Koka upp grädde och mjölk. Häll gräddmjölken över parmesanen. Mixa med stavmixer eller mixer så att krämen blir helt slät. Vår blev en klickbar kräm, men det blir toppenbra med en mer flytande kräm också, som du vill ha det. Du kan hälla/klicka den ljummen eller kall över salladen.
 
Lägg bladspenaten på ett fat. Strössla över räkorna, melonen skuren i mindre bitar och rödlöken överst i tunna skivor eller mindre bitar. Klicka/ringla över parmesankrämen.
Serverat på min mosters snygga keramikfat såklart! Se HÄR för hennes keramik.
Ni får en bonusbild på mina och Annies fina ägg, vi är rätt så malliga över dem. De är gjorda med äggfärg från Panduro. Går snabbt och lätt att göra dem. Annie bestämde färg och jag rullade äggen ett och ett i den färgställning hon valde, kan rekommenderas som mysigt pyssel som inte tar mycket tid alls.



Filodegskorgar fyllda med potatismos och chevré

De här är så löjligt lätta att göra men ser så där proffsiga ut. Det du bör ha dock är en muffinsform för stora muffins, typ amerikanska muffins eller suffléformar. Jag köpte en stormuffinsform på Clas Ohlsson för en spottstyver. Du kan givetvis göra i mindre, dvs vanliga muffinsformar också. Då får du ta mindre getost och ha dem lite kortare tid i ugnen bara.

'

Du behöver (för 4 st)
12 potatisar
2-3 dl mjölk
2 msk smör
salt och peppar
Filodeg
½ kruka färsk timjan eller 2 tsk torkad
4 medeltjocka skivor chevreost
svartpeppar, smält smör
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Skala och dela potatisen. Koka den i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och mosa med en potatisstöt eller en stor gaffel. Värm mjölken och rör ner den i moset till lagom konsistens. Tillsätt smör. Smaka av med salt och peppar.
 
Skär filodegen i 4 delar. Jag var ärligt talat inte alls noga utan rev 1 ark med filodeg i sådär två delar. Pensla formen med lite smält smör. Klä formarna med filodegen. Återigen jag var inte speciellt noggrann, la ner filodegen lite sådär att det täckte runtom och så man kunde klicka i mos i mitten, viktigt bara att det finns en botten och kanter hela vägen runt. Pensla filodegen med lite smält smör. Tycker det är rätt snyggt då det ser lite rustikt ut. Blanda ner timjan i moset. Klicka ner moset i formarna. Lägg en chevreskiva ovanpå. Gratinera i ugnen i ca 20 minuter.
 
Lyft ur försiktigt med hjälp av fingrarna och t ex stekspade.



På besök i Chokladfabriken

Jag kilade på order från min väninna i Schweiz förbi Chokladfabriken här i Stockholm. Då jag var i Schweiz förra påsken hade jag tagit med mig en ask med praliner från Chokladfabriken. Hon tittade helt oförstående på mig och frågade hur jag tänkte då jag tog med choklad till Schweiz där de har den bästa chokladen. Boxen stod orörd tills jag la Annie på kvällen. Då jag kom ut till vardagsrummet satt hon och googlade Chokladfabriken och sa att deras lakritspraliner var de bästa hon någonsin ätit. Nu måste jag regelbundet till Chokladfabriken och inhandla en omgång till henne. Hon är helt beroende av dem. Ni som smakat vet ju vad jag pratar om!!! Jag är också helt galen i dem.
De har farligt goda bakverk där också
Åh, de hade så mycket påskgott..
Den här lilla gynnaren i marsipan muntrar upp vilken påsk som helst



Påskalammet med portvinssås

Kan rekommendera vår lammstek med portvinssås till, den blev inte så tokig den! Sköter sig själv i ugnen också.
Då kör vi med det första receptet. Ska försöka hinna med de andra under morgondagen.
Du behöver (för sådär 6 pers)
2½ kg lammstek med ben (eller sådär 2 kg utan ben)
5-6 skivor parmaskinka
5 vitlöksklyftor
1 citron (skalet)
3 kvistar rosmarin
25 g smör (rumsvarmt)
salt, peppar
 
 
Gör så här
Sätt ugnen på 230 C
 
Skär djupa snitt på ovansidan av steken. Mixa parmaskinka, pressad vitlök, citronskal, 2 kvistar rosmarin. Tillsätt lite salt och peppar. Tryck in röran i snitten. Till sist tar du de återstående 2 rosmarinkvistarna och sticker in i snitten. Bred smöret över steken. Salta och peppra.
 
Sätt in steken i ugnen 15 minuter. Sänk sedan värmen till 180 C. låt steken stå inne cirka 1 timma och 15 minuter. Om du använder termometer (vilket är det bästa) så är 65 C perfekt (vi råkade ha den inne lite lite mer, men det blev supergott ändå).
En klick rödvinbärsgelé till är smaskens!
Riktigt perfekt portvinssås gör du så här

Du behöver
2,5 dl portvin
1 msk vetemjöl
25 g smör
1 msk olivolja
2 stora rödlökar
6 dl köttbuljong
1 msk rödvinbärsgelé

Gör så här
Värm smör och olivolja i kastrull. Hacka rödlök fint och tillsätt till smör/oljeblandningen. Koka på tills det är lite brunt. I med mjölet och koka lite kort. Tillsätt portvinet och reducera till hälften. I med köttbuljongen och vinbärsgelén. Koka vidare i cirka 5 minuter. Häll allt genom en sil. Smaka av med salt och peppar.

Ps. Ni som tittar lite avundsjukt på faten och äggkopparna, det är min moster Gunilla Råberg som gjort dem, gå in HÄR så ser ni hennes fina saker. Ni kommer se hennes keramik på fler ställen än min blogg under året.



Urban Deli lunch

Lånad bild från Urban Deli
Idag åt jag lunch med Madgas Gudmor Leontine. Har länge velat gå till Urban Deli här på Söder i Stockholm för jag har hört så mycket gott om restaurangen. Det är verkligen ett trevligt ställe och min fisksoppa var kanongod. Urban Deli är coolt som ställe då det är restaurang, bar, deli, juicebar och butik. Riktigt bra hängställe.
Ville visa er deras suveränt goda lemonad som ni måste testa om ni kommer hit, lite dåligt foto tyvärr. Jag var rätt upptagen med att titta till Magda stumpan....

...Som satt i en barnstol förvisso, men med de höga borden så hamnade hon långt under bordet. Rätt svårt att mata henne och sig själv. Såg lite lustigt ut. Bara så ni inte tror att stackaren fick sitta där ensam under bordet och titta in i väggen så kan jag berätta att jag och Leontine gav upp och tog henne i knäet efter ett litet tag. Här tycker jag nog att Urban Deli skulle kunna lösa det på annat sätt. I övrigt verkar det väldigt barnvänligt med en toppenmeny även för barn.



Påskmiddag

Jag och fd sambon gjorde en fin 3 rätters påskmiddag på söndagen som vi åt tillsammans med barnen. Blev så gott allt! Kan verkligen rekommendera vår middag till påsk.
Det blev dessutom så fint eftersom jag använde min älskade moster Gunilla Råbergs keramik. Hon har i stort gjort allt på bordet utom de tallrikar vi äter på, t o m den lilla hönan  och äggkopparna på bordet är hennes. Så härliga fat och skålar, eller hur! Om ni vill se mer av hennes fina saker så gå in HÄR eller kika in på butiken Blås & Knåda här i Stockholm.


Här är menyn (recepten kommer inom de närmsta dagarna):

Räkor med melon, babyspenat och ljummen parmesansås
*
Lammstek späckad med vitlök, citron och parmaskinka med en sås på rödvin. Till det filodegskorgar med potatismos och chevre
*
Lavendelcupcakes med nutellafrosting


Lammstek med ett täcke av parmaskinka, rosmarin, citron och vitlök. Den gick totalt hem hos Annie. Hon åt 5 skivor.
Röd vinbärsgelé perfekt tillbehör till lamm
Filodegskorgar gör du lätt i stora muffinsformar. Vi fyllde dem med potatismos med rosmarin och en stor skiva getost ovanpå.
Förätten blev räkor med två sorters melon, babyspenat, lite rödlök och en parmesankräm. Fräscht med smakkombinationen av sött och salt.
Lavendelcupcakes med Nutellafrosting!
Gissa om vi var mätta efteråt?! Proppmätta!



Smakkompisar till grillen

På grilleventet jag var på i torsdags blev jag så förtjust i några tillbehör till det grillade. Tänkte jag skulle visa er. ICA lanserar physalis utan skalet runtom, minikokosbitar och passionsmix i små burkar. Härligt att bara ställa upp som snacks innan eller efter grillandet, eller ta med på picnicen, till barnen, på båten osv osv. Så fräscht.

Falksalt har en liten box med 4 olika spännande salter: Naturell, Hickory, Wild garlic och Chipotle, passar perfekt att ta med ut till grillen. Bra med liten förpackning och alla 4 i 1. De smakar kanon också. Riktiga smakhöjare.
Ny sallad, Cosmopolitan. Har ännu inte testat, men den såg så spännande ut. Det ska vara en korsning mellan Isbergssallad och Romansallad.
Såser med smak av Hickory och Chipotle. Kan användas som de är till grillat eller som marinad. Roligt!





    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin