Om jag var i NY nu....

Då skulle köpa på mig ett nyårslass med  cuppcakes från Butch Bakery




Deras "cupcakes for dudes" kan  beställas till Manhattan, Brooklyn och Queens, eller köpas på plats i butik. Vad tror ni om:

B52: (Den på bilden ovan) This one is the bomb: kahlua-soaked madagascar vanilla cake with Bailey's bavarian filling.

Beer run: Butch meets buttercream in our chocolate beer cake with beer-infused buttercream topped with crushed pretzels.

Old fashioned: There's nothing old-fashioned about our orange-soaked whiskey cake with lemon curd filling.

Sidecar: Get your motor running with this brandy-soaked lemon cake featuring an orange & white chocolate ganache filling.

Rum & Coke: The pause that refreshes - this rum-soaked madagascar vanilla cake with cola bavarian cream filling is a knockout.

order_montage.jpg




Junibacken Ris och Ros

Spenderade en så mysig eftermiddag på Junibacken med nära vän och barn.


Uppiggande syn på vägen till Junibacken. Man blir så glad av dessa ballonglampor. På väg hem i mörkret lyser de som svävande bollar i mörkret - Magiskt!

Deras restaurangdel är som att kliva in i en sån där liten godisbutik som  finns i flera av Astrid Lindgren filmerna med överfyllda kakfat som sprakar av färger. Underbart, MEN priserna! Saffransbulle 28kr? Kokostopp 18kr? Jag blir verkligen arg på såna priser.

Räksmörgås mmmm...gott tänker man...tills man ser priset:129 kr! Skämtar dom? Vad är det för gourmeträkor månne? Ser ut som helt vanliga räkor från Coop eller ICA. Hutlöst!

Men rolig Pippi var där, gladast av alla som vanligt


Tjejsnack i Mumintrollens söta lilla krypin




Varm Pastasallad

Underbar pastasallad. Jag gjorde den här miljoner gånger i somras. Den senaste veckan har jag varit så sugen på den i flera dagar. Igår kväll gjorde vi den ÄNTLIGEN. Den var verkligen så god som jag kom ihåg att den var med en dressing gjord på apelsinjuice och med rostade hasselnötter, skinka, oliver, avokado, apelsin, pasta och färsk spenat. Efter all fettig julmat och godis var den här salladen ljuvligt god!


4 port

280 g pasta
200 g rökt skinka (jag tog kassler och stekte på lite)
1 dl oliver
2 avokado
250 g färsk spenat
1 apelsin

Dressing:
50 g hasselnötter
2 msk vinäger
1 tsk salt
½ dl outspädd apelsinjuice
½ dl rapsolja

Koka pastan, häll i durkslag.

Skölj spenaten. Dela avokaden i bitar. Skär bort skalet på apelsinen och skär i mindre bitar. Blanda pastan, avokado, oliver, apelsin och skinka/kassler. Lägg upp på fat med spenaten nederst.

Dressingen:
Rosta hasselnötter i torr stekpanna och hacka grovt. Lägg i bunke. Blanda ner övriga ingredienser till dressingen. Häll den över pastasalladen. 


Riktigt Riktigt Gott!




Champagnepraliner med jordgubbar

Utsökta praliner med champagne, jordgubbar, en liten touch av honung och mörk choklad insvepta i två lager vit choklad...Mmmmm. De är så värda det där lite extra pysslet.



Ca 20 st

1 dl jordgubbssylt med hög frukthalt och inte så mkt socker (alternativt 1 dl frysta mixade med 2 msk socker)
2 msk honung, flytande
125 g mörk choklad (65%)
25 g smör
6 cl champagne, eller mousserande vin
250 g vit choklad

Jordgubbsströssel
Ett gäng träspett

Koka upp jordgubbssylt och honung i en kastrull. Häll den varma jordgubbssylten, en tredjedel i taget, i den hackade mörka chokladen och rör hela tiden så chokladen smälter. Tillsätt det rumstempererade smöret och champagnen. Rör slätt. Låt stå över natt i kylskåp.

Rulla kulor av champagnetryffeln och ställ in i frysen medan du smälter hälften av den vita chokladen. Doppa kulorna lite snabbt i chokladen. De behöver inte bli helt täckta. Ställ in i frysen så de vi kallnar. 

Smält resten av den vita chokladen. Stick en pinne i varje tryffel från frysen och vira runt i den smälta chokladen så de nu täcks fint. Strössla lite. Ställ i högt glas eller dylikt för att stelna.




Gröt för små hårda magar

Min dotter har haft en hel del problem med hård mage. Det har varit så illa att vi varit på akuten pga detta. Vi har fått olika mediciner utskrivna, men de har inte hjälpt. Jag har spenderat mycket tid på att få magen i form och tror verkligen på att man kan lösa det genom rätt mat. Denna supergröt är en av åtgärderna som har gjort det mycket bättre:

Stor burk med grötblandning

500g krossat bovete
3 dl quinoa
2 dl psylliumfrön/linfrön
2 dl solrosfrön
200 g blandade torkade frukter (jag tar fikon, dadlar och aprikoser. Finns ibland i affären färdighackat i lösvikt.)
50 g tranbär

Liten nypa salt

Blanda allt och häll i stor burk. Koka gröten i dubbelt så mycket vatten, ca 10 min tills vattnet kokat in.

Annie är väldigt förtjust i den här gröten och ska alltid ha honung till. Hennes största idoler just nu är Bamse och Nalle Puh, två andra stora honungsälskare.



Just nu finns det massor med fikon och dadlar till extrapris så passa på. Ofta finns det även små äpplebitar, kom ihåg dock att äpple gör magen hård.

Ha en riktigt fin dag!




En Trolldeg

Trolldeg blev dagens bak 

 

Den är så lätt att göra och så smidig och mjuk i konsistensen. Lätt att kavla också för småbagare.




För lagom klump:

3 dl vetemjöl
1½ dl vatten
1 dl salt



Bara blanda ihop och knåda till. Blanda i de hushållsfärger du vill. Jag tog rätt mycket blått och rött, men det blev mer turkost och rosa.

Vi gjorde en massa saker, bl a använde vi pepparkaksmått och jag gjorde ett lejon som fick hår med hjälp av vitlökspressen. Det blev även ormar, nyckelpigor, snögubbar och en massa spaghetti som Annie tyckte lejonhåret såg ut som. Nu ligger degbollarna i påsar för att hålla sig så vi kan baka mest varje dag med dem.

 




Gratinerad Hummer á la 2011


Vi ska stå för förrätten under nyårsafton, därför har vi testat lite olika recept här hemma. Den här lyxigt gratinerade hummern som smälter i munnen känns som den perfekta början på infirandet av 2011.

För 4 port

2 st humrar
Dela humrarna längs med kroppen och ta ur stjärten och dela den i bitar. Krossa klorna så man kommer åt köttet. Lägg tillbaka stjärtbitarna i skalet.

Gratineringen
2 msk smör
3 st schalottenlökar
3 persiljekvistar
2 msk vetemjöl
6 dl vispgräde
1 dl vitt vin
4 st äggulor
1 dl riven stark ost (ps. Västerbottenost är väldigt gott till hummer)
1 dl dill (hackad)

salt, peppar

Smält smöret i botten på en kastrull och lägg i löken och persiljestjälkarna. sikta ner mjölet och rör om.

Häll i vin och grädde. Låt koka upp under omrörning. Låt sjuda i ca 10 min. Ta kastrullen från värmen och häll i ost och äggulor.

Smaka av med salt och peppar. Lägg i den hackade dillen.

Häll gratängsås över humrarna så att de fylls till brädden. Gratinera humrarna i övervärme tills ytan blir gyllengul. Vi fick sås över och hällde upp i en liten skål på sidan 

Servera med citron, liten rostad brödskiva och bubblig champagne!



Krabbelurer och glada barn


Idag hade vi finbesök av alltid glada Minna♥ och busiga Max♥. Så roligt att äntligen se dem och deras föräldrar! De piggade verkligen till vardagen! Annie och jag fixade Krabbelurer. Funkar alltid! Krabbelurer är lite som amerikanska pannkakor och passar bra som mellanmål eller någon gång som alternativ till pannkakorna.

För 4 port

2 ägg
1½ dl socker
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1½ mjölk

smör till plättlaggen

Vispa ägg och socker. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör i mjölken. Rör ihop allt till en smet

(När det är färdigvispat en god smet så finns där alltid en snabbdisk nära till hands. ) 


Stek i smör. Stek på medelvärme på båda sidor. Krabbelurerna ska höja sig och vara fint bruna på båda sidor.




Summering av julen 2010

Skinkan kan uppenbarligen bli så här fin om man har Ernst Kirschsteigers recept. Memorera till nästa jul



Vintriga Sockerbitar roligare. Memorera till stora fester. Kanske går att göra miniversioner. Öva!   


Lax som smälter i munnen = bra samtalsämne vid julbordet. Memorera supergod lax som bra mingelprat.


För nässelpaj på julbordet, memorera jul då första nässelskotten visar sig på vårkanten!

Julen kan vara nyttig och god samtidigt. Memorera att prata med syster om hur man gör!



Min mamma är fantastisk på julgodis. Memorera att inte glömma det till nästa jul!
 

Memorera: aldrig skoja till det med hysteriskt blinkande gran i rött, grönt, gult och blått

En bror som har övat på att vara tomte. Memorera boka upp honom som tomte innan någon annan hinner före!


ALL YOU NEED IS LOVE! Att känna sig älskad, uppskattad, omtyckt och bekräftad på jul av nära och kära är viktigare än något annat - MEMORERA!





Ädelosttgratinerad Tortellini

Äntligen hemma efter en härlig jul! Efter ca 5 timmar i bil och en rad dagar med underbar julmat så är man så sugen på vanlig mat. Ikväll blev det tortellini i ugn med ädelost. Min sambo som inte tycker om ädelost tycker den här är otroligt god och att det inte alls smakar ädelost. Jag tycker iallafall att den är oemotståndligt god med krämig smak av ädelost. 

För 4 pers

1 förpackning tortellini (färsk eller torr. Jag tycker faktiskt i det här fallet att torr nog passar bäst)
1 tärning/liten portionsask oxbuljong
3 dl grädde (matlagningsgrädde går bra)
100-150g ädelost 
1 pkt tärnad bacon (eller tärna själv)

Broccoli (efter smak) 
En nypa ströbröd

Värm ugnen till 275 C.

Koka tortellinin med buljongen. Stek baconbitarna i stekpanna och låt rinna av på hushållspapper. Värm upp grädden och tillsätt bacon och ost. Rör om tills osten har smält. Häll av tortellini och häll över i en ugnsfast form. Blanda ner kokt broccoli.



Häll såsen med bacon över tortellinin. Strö över en nypa ströbröd

Gratinera i ugn 8-10 min.

Gott!




Lax med västerbottenost

Vi fick till en sådan god sås idag till laxen. Vi skulle göra något som gick rätt snabbt och köpte fryst lax i färdiga portioner som vi slängde in i ugnen med lite citron och olja på. Går ju snabbt fast de är frysta. Vi tog Skånemejeriers smaksatta creme fraiche med schalottenlök, vitt vin och senap. Det var så fantastiskt gott och passade perfekt med laxen och var dessutom långt ifrån julmat (om ni förstår vad jag menar). Här är receptet på såsen som räckte till oss 9 st:

2 burkar Creme fraiche med scalottenlök, senap, vitt vin
1 påse Västerbottenost (färdigriven 150 g)
1-1½ matlagningsgrädde
Några droppar citron

Koka upp creme fraichen och grädden, droppa ner citronen, lägg i osten och låt smälta ner. KLART!

Hur gott som helst!

Fortsatt trevlig jul




Någon har varit väldigt snäll i år...

Jag, verkar det som iallafall, för jag fick en sån otroligt fin kak- och efterrättsbok av tomten. Nu ska här bakas! Se själva:



Se här vad som vankas på sidan inom den närmsta tiden!


Choc-peanut caramel slice


Chocolate fudge mud cakes


Banana cake with Passionfruit icing


Warm chocolate pavlovas



Julgodis så man storknar

Vi svängde av på vägen till Småland till Ljungsbro där Cloettas fabrik
ligger med försäljning.

Där fanns det ett och annat gott!

Paus vid kassan


Känner ni igen något av godiset?Jag kände bara igen Druttengodiset. Någon som har testat Tarzan, Texas eller Friska fläktar liksom?

Längst därframme har ni krusbärsmarmelad med krusbärslikör, den kanske inte gick så bra eftersom de inte finns kvar?

Hualigen! Två STORA påsar







En riktigt riktigt God Jul




Liten tysk jul

Igår kväll hade vi en liten mini tysk afton.

Jag är 50% tysk. Vid jul så kan jag längta efter tyska julkakor. Dessutom så vill jag att Annie som då är 25% tysk ska få en liten tysk dos vid jul iallafall. Jag letade länge innan jag hittade dem. De fanns på NK här i Stockholm. Blev så glad och handlade på mig lite väl mycket.



Zimtsterne (kanelstjärnor), Dominos (botten av mjuk pepparkaka, äppelgelé och marsipan, allt doppat i mörk choklad), Printen (mjuk, och inte så söt pepparkaka. Lite som skånsk pepparkaka) och Lebkuchen (Mjuk pepparkaka med oblat). Jag kan längta efter den där känslan av hur oblaten smälter.

Våra älskade favoritkoppar har faktiskt min kära moster, Gunilla Råberg gjort! Ni kanske har sett hennes saker i DN under hösten? Jag vet att de varit med minst 2 gånger. Annie har också sin egen miniversion av våra och det är hennes absoluta favorit som hon inte lånar ut till någon. Om ni vill titta på hennes saker så se HÄR. Ett urval av hennes alster och annan drömkeramik och fantastiska glaskreationer finns i Stockholmsbutiekn Blås och Knåda .

Nu bär det av till Småland!




Belgiska våfflor


OJ OJ OJ så goda våfflor vi åt ikväll! Belgiska våfflor. Ni som har varit i Köpenhamn till exempel kan ju inte ha undgått dessa härligt tjocka och lite sötare våfflor som de säljer lite här och där på stan. Gör dem hemma!

För 4 pers (men vi 2 vuxna och 1 liten typ åt upp precis allt.)

5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl strösocker
2 st äggulor
4.5 dl mjölk
120 g smält smör
2 st äggvitor

Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke.

I en annan bunke blandar du äggulor, mjölk och smält smör. Rör ihop med mjölblandningen och rör på så att det inte klumpar sig.


Vispa äggvitorna hårt och vänd ner i smeten. Grädda våfflorna i våffeljärnet och smöra laggen emellanåt.




Ska man ha en chokladfontän till Nyår?

Det verkar som att chokladfontäner är heta just nu. Tycker jag springer på dem överallt: På matmässan i Älvsjö, till Kulturhusets premiär av Muminutställningen(se bilden ovan på Rose-Marie), hos vänner, på tv och i tidningar. Blev lite nyfiken, för det är ju helt klart en rolig partygrej. Kanske roligt till nyår också med färsk frukt som jordgubbar, ananas, psysalis osv. Hittade ett ställe på nätet Inredning.nu där de rear ut små fontäner för 495 kr. På ett annat ställe kan man hyra alla möjliga olika sorters fontäner, se HÄR. Den minsta kostar 490 kr/dygn (extra dygn 200 kr) och räcker till 10 pers; Den största kostar 9490 kr/dygn och räcker upp till 1500 pers.

Klicka för att se nästa bild

Marshmallows är ett måste vid en chokladfontän såklart!


Denna megafontän där man kan ha två olika sorters choklad kostar 5490 kr/dygn (800 kr för extra dygn). Då får man med choklad och det ska räcka till 300 pers. Fast jag tycker de andra fontänerna är finare där det blir som en vägg av choklad.

Jag undrar jag om de är kluriga att diska (det ser lite ut så). Kommer man stå i flera timmar med tops för att få bort chokladen? Fast om man hyr kanske de diskar? Är det någon som har testat?




Så goda chokladbiscotti

Skulle smaka en liten bit av de chokladbiscotti från Gränna Knäcke jag fick i goodie bag påsen från Muminutställningen...och nu är de slut...De var verkligen goda! Massa hasselnötter och chokladsmak, och INGA E nummer tillsatser. Det känns att det är äkta råvaror för de smakar riktigt riktigt gott.


Fick de och några Knäckesticks med sesam från Vilmas som jag ännu inte testat.





På baksidan fanns detta lilla meddelande som gjorde att det kändes lite bättre då jag hade ätit upp alla. Gulligt!




Hjortstek med murkelsås


För 6 pers

1 kg Hjortstek
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk krossade enbär

Lägg köttet med stektermometer i en ugnsfast form. Krydda med salt, peppar och enbär. Häll på 2 msk vatten på köttet så att det får rinna ner (trick: det gör att köttet ej bränner fast i formen). Stek köttet i 125 C tills innertemperaturen är 60-70 C. Räkna med ca 2 timmar i ugnen. Ta ut köttet och låt det vila i ca 15 min. Skär köttet i skivor.


Murkelsås

3 dl torkade murklor eller 1-2 små burkar med murklor
4½ schalottenlökar
3 msk smör
6 dl vispgrädde
1½ dl vitt vin
salt, peppar

Hacka svampen fint. Fräs den i smör 6-7 minuter. Häll ner schalottenlöken och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt vin och grädde. Låt puttra några minuter. Häll i steksky från köttet och smaka av med salt och peppar. Ha i lite maizenaredning om det behövs.

Goood middag




Midvintertårta



Till julen hos min syster så har jag lovat att göra en jultårta. Tänkte att det kunde vara en bra idé att testgöra tårtan innan för att se att den inte blir ett magplask. Den blev hur god som helst faktiskt. Smakkombinationen hallon, pistagenötter, vit choklad och färskost blandat med vaniljglass på en mandelbotten med apelsin blev kanon! Så årets jultårta är härmed Midvintertårtan. Jag tar med mig de flesta ingredienserna och fixar den kvällen innan julafton på plats i Småland.





10-12 bitar
400 g mandelmassa
3 ägg
1 apelsin, rivet skal
1 liter vaniljglass
1½ dl pistagenötter 
200 g vit choklad
1 vaniljstång
200 g cream cheese 23%

Välj själv hur du vill garnera tårtan. Jag tog hallon, citronmeliss, riven vit choklad

Sätt ugnen på 200 C

Lägg ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant

Riv mandelmassan, vispa ner ett ägg i taget, rör ner apelsinskalet. Häll smeten i formen.

Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt den svalna och ta den ur formen. Diska formen, klä den med plastfilm och lägg tillbaka kakan.

Låt glassen tina lite. Hacka pistagenötterm och choklad. Vispa glassen mjuk med urskrapad vaniljstång och cream cheese. Vänd ner nötter och choklad.

Häll smeten över tårtbotten, täck med plastfilm och ställ i frysen.

Ta ut den ca 30 min innan servering. Lägg på hallon, vit choklad och citronmeliss.




Friends of Adam...

...fyndigt namn för ett bageri specialiserat på glutenfria bröd, kakor, bullar, prinsesstårtor med mera. De har en online butik med en så snygg och läcker sida se HÄR.  Där kan du beställa allt och få det skickat till dig.



Nu har de även öppnat en butik vid Hornstulls strand i Stockholm. Viktigt och bra med en helt glutenfri miljö i ett bageri för de som är som mest känsliga. Jag har en bror som hade problem med gluten då han var liten, så jag vet hur viktigt det är och hur svårt det var för min mamma att få tag i gott fikabröd och bröd.



Skinktapas




Det är andra gången under december som jag gör dessa skinktapas. Det är en sån lyckad kombi mellan de glöggmarinerade plommonen och julskinkan med senap.

För ca 12 bitar:

Skär ca 1½ cm tjocka skivor av kokt julskinka (jag tog en färdiggriljerad), skär bort kanterna och fettranden, och sen i 12 mindre kvadrater.

1 msk grovkornig senap
½ äggula
4 kärnfria plommon
½ dl rödvins- eller vitvinsglögg (eller alkoholfri glögg)

tandpetare

Dela plommonen i 4 bitar. Koka dem i en liten kastrull med glöggen 5-10min på svag värme tills glöggen kokat in. Låt dem kallna (kan göras dagen innan).

Blanda senap och äggula. Bred blandningen över skinkskivorna. Bränn med gasolbrännare eller under grill tills senapsblandningen stelnar. 

Sätt en bit glöggkokt plommon med varje bit och tandpetare.






Saffransfräst Halloumi

Till glöggen igår blev det saffranshalloumi. Det var ett test, och jag var faktiskt lite tveksam till om det skulle bli bra, men det blev riktigt lyckat! Smaken var underbar och de blev så fint gula. Det här kommer jag göra igen och inte bara när det är jul!

1 paket Halloumi
1 paket saffran
1 stor näve cashewnötter
lite rapsolja

Häll lite olja i stekpannan, i med saffran, och låt det fräsa på en stund. Lägg i cashewnötterna och rör om. Sen lägger du i Halloumin. Stek tills halloumin och cashewnätterna fått lite färg. Servera genast.

Till det blev det Kiviks Äppleglögg. Oj, vad god den är! Basen är äpple och till det massa saffran och apelsin. Den smakar betydligt mer saffran än Blossas Saffranglögg. 




Middag med hjortstek och midvintertårta

Igår var det middag med sambons bror med tjej, mysigt! Här kommer några bilder. Recepten kommer.


Äppleglögg med kanelstång i


Saffransfräst halloumi och cashewnötter


Lite glögg gott o blandat


Hjortstek med klyftpotatis och murkelsås


Midvintertårta




Popcorngodis



Kvällens godis är lättast i världen och gott gott.

½ påse micrad popcorn
260-270 g choklad (hälften mjölkchoklad, hälften mörk choklad) 

Smält chokladen i vattenbad.Poppa en påse popcorn i micron. Ät halva påsen framför tvn. Andra halvan häller du i en stor bunke. Häll över chokladen och rör ordentligt så att all choklad fastnar på popcornen och inte hamnar på botten av bunken.

Häll upp på bakplåtspappersklädd plåt och ställ svalt. Bryt sönder i bitar. Garanterad succe. 





Muminutställning och chokladfontän

Var på Kulturhusets öppnande av nya interaktiva utställningen Hur gick det sen här i Stockholm. Den bygger på Tove Janssons bok om Mumintrollet och vänner. Det är den boken där Lilla My och de andra försvinner genom hålen till nästa sida. Precis så är det i den här utställningen, en massa hål som barnen kan krypa genom och komma vidare. Man kan läsa hela boken på små texter vid varje bild och det är en massa olika material att känna på.  Annie kommer absolut gilla det!


Fanns en chokladfontän också med marshmallows till. Mums! Min fina vän Rose-Marie testade fontänen. Fler fina bilder finns på hennes blogg, se HÄR.

Sen travade vi hem med varsin finfin goodie bag med en massa Mumingrejor, böcker och kakor.



Skumtomtefudge

Såg den här fudgen för första gången förra året i Monika Ahlbergs julkokbok och var då så sugen på att testa. Det blev inte av då, men nu så!


12-13st skumtomtar
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl socker
150 g vit choklad (hackat i mindre bitar)

Blanda allt, utom chokladen, i gryta och smält på svag värme. Det ska bli en en slät massa. Låt det småputtra i 10 minuter under omrörning. Häll i den vita chokladen och rör på så att smeten blir alldeles blank.

Dra grytan från värmen och fortsätt röra tills massan svalnat av något. Häll upp i bakplåtspapperklädd form ca 15x20cm och ställ kallt att svalna. Skär i bitar.



Ljuvlig Fiskgryta



Ljuvlig fiskgryta som min sambo gjorde. Han är suveränt duktig på allt som har med matlagning och bak att göra. Denna har allt gott i sig: saffran, curry, lax, sej och limeaioli.

För 4 pers:

350 g blandade fiskfiléer i bitar, vi tog lax, sej och torsk
2 2 potatisar
1 1 liten gul lök
2 2 tomater
0.5 ½ röd paprika
1 1 msk smör
0.5 1 pkt saffran
1 1 tsk curry
2 2 dl torrt vitt vin
2 1dl fiskbuljong
1 1dl mjölk
0.5 1tsk salt
0.5 1krm cayennepeppar eller chili
1 1msk hackad dill
1msk hackad persilja

Skala potatisen och löken och skär dem i sockerbitstora tärningar. Skålla tomaterna i kokhett vatten och skala dem. Skär tomaterna och övriga grönsaker i tärningar. Fräs potatis och lök i smör i en stor kastrull på svag värme i 3 minuter. De ska inte ta färg.Blanda ner paprika- och tomattärningar. Tillsätt curry och saffran och låt kryddorna fräsa med någon min.Späd med vin och buljong och låt sjuda i några minuter. Vispa ner mjölken så att den blandar sig väl med buljongen. Smaka av med salt och cayennepeppar.Lägg i fisken delad i 2-3 centimeter stora bitar och sjud den några minuter. Strö över dill och persilja och servera omedelbart.

Servera gärna med lantbröd och limeaioli.



GOD SPIS!



Härlig chokladfudge



Äntligen lyckades fudgen! Det gäller att inte göra en massa andra saker samtidigt och glömma bort den i kastrullen. Det är viktigt att följa receptet till denna fudge och vara noga med ingredienserna. Dubbla det inte.

För ca 50 st

50 g smör
3 dl visprädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
100 g mörk choklad (Jag tog Lindts mörka med "sea salt")

Smält smöret i en gryta med tjock botten. Häll i grädde, socker och sirap. Koka utan lock, rör om då och då. Koka på svag värme (Koktiden är beroende av grytans bottenyta) i 20min-1tim. Gör kulprov för att se om den är klar. När det blir en kula ta grytan från värmen och lägg direkt ner chokladen i bitar. Rör om väl.

Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (ca 20x20 cm). Låt kallna och skär i bitar. Fövara svalt.

Sätt dig bekvämt i soffan, upp med benen. Läs en bok och ät så mycket du bara orkar.





Marshmallow krisp



Efter misslyckad fudge och brända fingrar kommer då iallafall kvällens julmums. Dessa gör man snabbt och inga fingrar bränns. De blir som något mellanting mellan godis och kakor och är lite för goda.

Ca 30 bitar

2 msk smör
200 g marshmallows (Jag använde minimarshmallows och de smälte direkt)
ca 5-6 dl rice krispies
100 g mörk choklad (70%)

Smält smöret i en kastrull. Häll ner marshmallows och smält långsamt på svag värme. Rör om. Tillsätt rice krispies och blanda om ordentligt.

Häll ut massan mellan två bakplåtspapper och pressa samman tills den är ca 2 cm tjock. Ställ svalt så det stelnar.

Skär i rutor, sådär 2 x 2 cm med vass kniv. Smält chokladen och ringla över. Jag tog även lite rosa choklad och ringlade över på vissa.

Mumsfillibabba!



Var kan man köpa ätbart bladguld månne?

Är det någon som vet var man kan få tag i bladguld eller annat guldigt som man kan ha på desserter? Tycker det ser så lyxigt ut med lite guld på t ex vit eller mörk choklad. Skulle vara perfekt till en nyårsefterrätt.




Varma Krustader med cheddar och apelsin


Förrätt som är så fantastiskt god. Vi har alltid ett paket krustader hemma och tub med cheddarost eller annan passande tub. De här kan man alltid ta till och fylla med vad som.

Minikrustader
Cheddarost på tub
Liten bit filead apelsinbit i varje

Sätt ugnen på 200 C.

Ta så många krustader du behöver. Tryck ut ost upp till halva krustaden. In i ugnen några få minuter. Akta så de inte bränns för det går snabbt. Lägg på lilla apelsinbiten direkt då du tagit ut dem ur ugnen. Servera.  




Lakritsdajm och Godismaraton

Nu kör vi ett godismaraton. Jag kommer ha minst ett nytt recept på godis hela veckan. Idag börjar vi med dajmkola med massa smak av lakrits. Denna gjorde vi för första gången förra julen och den gick verkligen åt. I år är vi inne på andra omgången redan.



30-40 bitar

50 g smör
1½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
2 tsk krossade/mortlad turkisk peppar eller lakritspulver
8 droppar lakritsarom 
svart hushållsfärg 
200 g ljus choklad

(Svart hushållsfärg, lakritspulver och arom kan du hitta på välsorterade matbutiker, hobbybutiker som Panduro, eller butiker som specialiserar sig på lakrits.)

Smör, socker, sirap och mortlad turkisk peppar/pulver smälts ihop på svag värme i en tjockbottnad kastrull. Koka upp. Låt koka till karamellprov eller 142 C. Tillsätt färg och arom. Häll ut massan på plåt med bakplåtspapper (vi har en silikonduk som vi bara lägger över spishällen). Klipp massan i bitar innan den stelnat helt. Låt bitarna stelna. Smält chokladen i vattenbad eller micro. Doppa bitarna i chokladen och lägg på bakplåtspapper (eller silikonduken). 






Fisk med chevretäcke och pinjenötter


Riktig vardags-lätt-god-rätt. Man tager vad man haver är det som gäller för denna rätt. Man kan ta i stort sett ta vilken smak som helst på creme fraichen, blanda ner ost, tomater, bönor, ärtor eller som i dettta fall majs och chevre. Ovanpå kan man ha mandelspån, hackade hasselnötter eller pinjenötter. Jag använde till denna: 

1 fryst fiskblock (torsk, sej, kolja)
1 burk creme fraiche (2 dl) smaksatt med karljohan, timjan, citron
½ dl grädde
40-50 g chevre

pinjenötter
1 liten burk majs

Ta ut det frysta fiskblocket när du kommer hem. Det behöver inte tina, bara ligga ute tills du småfixat klart hemma och är redo att börja med maten.  

Sätt ugnen på 225 C

Blanda creme fraiche med grädde och nedsmulad chevre (spara lite att smula överst). Bre över fiskbloket. Häll den avrunna majsen på sidorna. Strö över pinjenötter och lite chevre. In i ugnen ca 25 min. 


Så gott med brysselkål till! Tyvärr är jag den enda i familjen som tycker om brysselkål.




Middag med belgiskt fruktöl

Igår kväll var vi på mysmiddag hos en av mina bästa vänner (Annies älskade Gudmor), min underbara guddotter och hennes pappa. God mat och gott sällskap!


Belgiskt körsbärsöl, direktimport från Bryssel. Smakade lite som cider. Jag som inte tycker om öl tyckte att det här var sött och gott.


Sebastians härliga färska pasta med lax, basilika och tomat och mozarellasallad


Underbart läcker glassavslutning med massa bär och fullkornsdigestive

För en mindre form:

5 dl vaniljvisp
250 g frysta bär
1 msk socker
Digestive kex för att täcka formen

Vispa vaniljvispen tjockt. Rör ner socker. Häll i formen och strö över bären. Smula över digestivekexen. In i frysen ungefär 4 timmar. Ta ut sådär 10 min innan den ska ätas!


Barn med vett och etikett vid matbordet




Önskar en...




Dinner in the Dark

Svartkrogen i Almåsa i Västerhaninge kan du äta en trerätters middag helt i mörker för 845 kr. Sinnena förstärks och smaken av maten blir tydligare enligt Svartkrogen. Dessutom ingår underhållning. Jag undrar jag hur det skulle vara? Lite spännande låter det och samtidigt väldigt konstigt när man inte kan se maten eller de/den man är där med. Undra om man kan ha ett normalt samtal med varandra, eller blir man helt tyst, eller freakar man ut, eller blir det den bästa upplevelsen någonsin?

Man kan istället för enbart middag ta en hel weekend i dubbelrum för 1350. En verkligt annorlunda upplevelse kan jag tänka mig. Rolig julklapp, eller Alla Hjärtans Dag Överraskning kanske?










Pepparkaksmüsli

Den här müslin gör man efter en och samma grund och sen kan man variera den i oändlighet. Jag fick receptet av min syster för en massa år sen. Jag kan inte ens räkna hur många gånger jag gjort den. Dessutom är den en riktig hälsobomb, fast den nästan smakar ungefär som onyttiga köpalternativ.






6dl havregryn
1dl sesamfrön

½dl rårörsocker

1dl pumpakärnor el solrosfrön

1 dl vatten
½tsk salt

1 påse pepparkakskrydda (18 g) eller bara kanel (ca 3 msk)
1dl vatten

½dl rapsolja

1dl russin (Jag köpte en påse från Risenta med en blanding av torkade tranbär, blåbär och körsbär)

1 påse hackade hasselnötter. (eller hela nötter om man inte har småbarn hemma)

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda allt utom vatten, olja och torkad frukt och rör om ordentligt. Blanda samman olja och vatten, häll det över grynblandningen. Häll blandningen på en långpanna. Rosta mitt i ugnen 25-30min. Rör om då och då för att undvika att det bränns eller blir ojämn färg. Blanda i russinen och de hackade nötterna när muslin svalnat.

 

Förvara torrt i burk med lock.




Chokladig Glöggkaka








Riktig adventskaka med massa choklad och glögg

200 g smör
200 g mörk choklad 70% (i ursprungsreceptet), men vi tog Marabous mjölkchoklad
4 ägg
2½ dl socker
2 dl vetemjöl
3 msk vinglögg (eller alkoholfri glögg)
florsocker

Sätt ugnen på 200 C.

Smält smöret i en kastrull. Bryt ner chokladen och rör tills den smälter. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smörblandningen, mjölet och glöggen. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 25-30 min. Den ska fortfarande vara lös i mitten. Låt kallna.

Passar med: vaniljglass, grädde, frukt, lingongrädde, hjortron.

GLAD ADVENT!



Tortellini a la italiana








Dagens lunch blev färsk tortellini med parmaskinka insvept i en massa tomater, lite grädde, parmesan och rostade pinjenötter.

Pasta till 2 stora och 1 liten typ

1-2 paket paket färsk tortellini
1 plastburk med cocktailtomater eller andra små tomater
1½ dl grädde
½ dl färskriven parmesan
pinjenötter
Salt, peppar

Koka tortellinin samtidigt som du förbereder såsen.

Stek tomaterna på hög värme, de ska mosa till sig lite. Häll över grädden och salta och peppra. Under tiden som det småputtrar lite lätt så rostar du pinjenötterna i het kastrull. Ta tomaterna och grädden från spisen och blanda i parmesan.

Lägg upp tortellinin på tallrikar, häll över såsen, Lägg över lite hyvlad parmaskinka och strö på rikligt med nötter

Buon Appetito



Chokladfondant

Krämig, nästan rinnande chokladig efterrätt med lite lite konjak eller rom i. Detta var förra helgens efterrrätt som jag verkligen kan rekommendera efter en god middag. Gott med lite frukt till. Vi hade klyftor med apelsin, men passionsfrukt eller färska fikon skulle också passa fint.




För 4 små portionsformar:

75 g smör
100 g mörk choklad (70%)
2 ägg
1 dl råsocker
1 msk mörk rom eller konjak

Sätt ugnen på 225 C

Smält smöret. Lägg i bitar av chokladen och låt smälta. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i chokladblandningen och spriten. Häll i smorda portionsformar. Grädda i mitten av ugnen 7-8 min. Låt svalna eller kallna.  

Min blev inte så rinnig så jag skrev 7 min i receptet nu, fast det stod 8. Den ska nog vara snäppet rinnigare än min. Men den blev kanongod ändå.

En fantastisk helg önskar jag alla!




Tryffeldipp med varma chips

Passar perfekt till tv kvällen framför Idolfinalen eller Nobelfesten! Jag må vara subjektiv, men tryffel i dippen gör det hela utsökt lyxigt gott. 


Värm chipsen i ugnen. (Strö över lite färska örter om man vill. Jag tog lite timjan denna gången)

Till Tryffeldippen

1 burk Creme fraiche
2 tsk tryffelsalt till lättsaltade chips/ 2 tsk tryffelolja till vanligt salta chips






Pepparkakor på flera sätt



Glöggpepparkakor med roligt strössel på. Fint snöflingströssel finns på vanliga butiker bland baksaker och heter vinterströssel.




Lite lyxigare varianten som man svänger ihop på ingen tid (recept finns i bloggen "Pepparkakor de luxe". Jag har inte riktigt lärt mig länka än)




Eller hyvlad färdig pepparkaksdeg när man har bråttom. Ta osthyveln och hyvla den kalla pepparkaksdegen. De hyvlade bitarna passar väldigt bra till t ex fetaost- eller mögelostdippar.



Härlig Lasagne



En vegetarisk lasagne som alltid blir lyckad med spenat och keso. Smälter i munnen.

För en form på 25 x 25 cm:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 burk hela (el krossade tomater)
1 tsk torkad basilika (el oregano)
250 g fryst hel spenat (tinad och vätskan urkramad)
300 g keso
4 dl riven vällagrad ost
salt 
peppar
lasagneplattor
2 dl mjölk, 3%

Sätt ugnen på 225 C
Hacka lök och vitlök och fräs i olja i ca 5 min. Blanda i tomaterna och basilika. Koka upp och låt puttra utan lock i ca 15 min. Skär spenaten grovt. Blanda med keso och hälften av osten. Smaka av med salt och peppar. 

Smörj en ugnsfast form. Varva de båda fyllningarna med lasagneplattor, börja med spenatröran och avsluta med ett lager tomatsås. Häll mjölken i kanten på lasagnen. Strö över resten av osten. 

Baka lasagnen i mitten av ugnen i ca 30 min. 

Gott Gott



Mangosmoothie




Efter en låååång arbetsdag. ..blev det lite mangosmoothie och skinksmörgås.

För 2 smoothies:

4 dl vaniljyoughurt
1 dl mjölk
1 banan (går också strålande med fryst banan)
1 mango (spara lite till topping)

Allt i mixern och kör på! Sätt dig ner i soffan och slappna av.




Falukorvshjärtan och stjärnor

Ikväll såg det ut så här vid middagen:





Vi gör bara sådana här falukorvar sedan lång tid tillbaka. Lätt som en plätt med små pepparkaksformar. Man bara skär falukorven i vanliga skivor och sen trycker ut med formarna. Gissa vem som får äta spillet?





Annorlunda och viktiga pepparkakshus




Om man vill se en massa skojiga pepparkakshus så är det dags att gå till Arkitekturmuseets årliga pepparkakshustävling i Stockholm. Utställningen pågår from nu tom 9 januari. Om man inte kan eller bara behöver inspiration till det egna baket så kan man titta (och även rösta) på tävlingsbidragen HÄR.

Årets tema är ett samarbete med Stockholms Stadsmission:

- Jag är hemma nu!
Om att vara hemmastadd eller rotlös

 




Saffransbullar med äpple och mandelmassa

Otroligt goda saffransbullar fyllda med kanel, mandelmassa och äpple. Känns de inte nästan lite nyttiga också när man har äpple i?

Saffransbullar med kanel, mandelmassa och äpple

Ca 16-18st

Deg:
25g jäst
8½ dl vetemjöl
1krm salt
2½ dl mjölk
1 kuvert (½g) saffran
½ dl strösocker
75g rumsvarmt smör
1 ägg

Fyllning:
75g rumsvarmt smör
2 tsk kanel
100g mandelmassa
1 litet äpple

Ägg till pensling
Pärlsocker att strö över

Smula ner jästen i en stor degbunke. Mät upp och blanda mjöl och salt. Ljumma mjölken fingervarmt. Stöt saffran fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget. Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, ca 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.


Rör under tiden ihop smör och kanel till fyllningen.

Kavla ut degen till en rektangel, ca 1 cm tjock. Bred på kanelsmöret och riv över mandelmassan. Riv äpplet (låt vätskan rinna av lite innan) och strö över degen. Rulla ihop degen och skär rullen i tjocka skivor. Lägg bullarna i bullformar eller på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 225 C, ca 8-10 min.



 

 




Tryffelrisotto med bacon- och parmesanspäckad kyckling


Kycklingen
2 kycklingfiléer
2 knaperstekta skivor bacon
1 tomat
Parmesan (några hyvlade skivor)
Tandpetare (till att fästa ihop kyclingen så innehållet inte åker ut)

Skär ett snitt på längden på varje filé och lägg i knaperstekt bacon, tomater och hyvlad parmesan. Fäst ihop med sådär 2 tandpetare på varje. Brynstek i pannan (Jag brukar inte salta så mycket, för det är så mycket salt och smak i ost och bacon). Lägg över i ugnsfast form och in i ugnen sådär 15-20 minuter på 200 C. Ta ut och lägg att vila ett tag innan du skär upp den i skivor.



Risotton
3 schalottenlökar
8-10 dl grönsaksbuljong (el svampbuljong)
1 msk olja
3 msk smör
400 g blandad svamp (i frysdiskarna brukar de ha färdiga påsar med bra blanding)
3 dl avorioris el arborioris
3 dl vitt vin
3 dl riven parmesan
1-2 msk tryffelolja
½ dl finhackad persilja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Finhacka löken. Koka upp grönskabuljongen (den ska vara varm då du häller den i risotton). Fräs löken mjuk i olivoljan och smöret i tjockbottnad kastrull utan att den tar färg. Fräs svamphacket i en stekpanna och ställ undan ett tag. Lägg i riset bland löken och låt fräsa någon minut så att riset blir genomskinligt. Häll på buljongen på riset lite i taget, ca 2 dl, samtidigt som du rör. Tillsätt även lite vin i taget. Rör som bara den hela tiden! Efter 10 min kan du hälla i svampen. Fortsätt röra och hälla i sådär 20-25 min.

När risotton är perfekt krämig dra kastrullen från värmen och blanda i den rivna parmesanen. Smaksätt med tryffeloljan försiktigt så det inte blir för mycket smak. Salta och peppra och i med persiljan. 



Jag tycker trögflytande sockrig balsamico passar fantastiskt till i stort sett alla slags risotto. Man kan såklart köpa den, men det är så enkelt att göra själv. Du tar 2 dl balsamico och 1 dl socker. Koka under lite omrörning ett bra tag tills hälften kokat bort och den blir tjockflytande. Sen är det bara att garnera hela tallriken med den eller ha på sidan.

Jag har blivit lite besatt av tryffel och vill ha det i så gott som allt just nu: soppa, dipp till chipsen, potatismos osv. Men det passar ju faktiskt till allt. Man kan nu också hitta tryffeloljor på vilken välsorterad matbutik som helst. Jag har en vit tryffelolja hemma och en burk med tryffelsalt. De är rätt dyra att köpa, men otroligt dryga för bara en liten gnutta ger smaken.

 




Glögglas to die for 2

Lilla glasmuggen kommer från Orrefors och heter Hotto Cup Cut Star. Så otroligt snygg! Du kan beställa den på deras onlinebutik, där kostar de 299 för två stycken. Lite dyrt om man ska ha stort glöggparty dock...         





Ett litet litet Pepparkakshus

Förra helgen gjorde vi ett litet litet pepparkakshus.





Vi gjorde det lätt för oss genom färdig deg, och billig men suverän mall. Denna är köpt på Lagerhaus, men jag har sett den på flera ställen. Man får lägga den kavlade degen direkt på bakplåtspappret och sedan mallen, för det går inte att flytta delarna utan att de blir riktigt sneda. Mina blev rätt sneda, men det fixades med att ösa på kristyr där det var lite skevt. Vi limmade sen ihop delarna med limpistol.

Snölyktan gjordes av godisbumlingar, heter de så? Vi limmade även dem
Vedtraven är några kanelstänger ihopsatta med band (men det går nog att ta limpistolen även där) 
Lilla Rådjuret och kidet köpte jag på leksaksaffär.
Buskarna är små tussar av grönmossa.
Fönsterglas är lite riven bakplåtspapper som fästes på insidan med lite överbliven kristyr.
Ljusslingan till pepparkakshus och snölykta kan man köpa på ljusbutiker, drivs med batterier (ca 49 kr).












Mannagrynsgröt med extra allt

När man har en liten tomte som prompt vill upp strax efter 6 på helgmorgnar så gäller det att göra det hela så roligt som det bara går. Den här mannagrynsgröten med äpple, russin, äggulor och en klick smör gör vi ofta tillsammans. Den är så krämig och mjuk i smaken och Annie älskar den.



För 4 pers

8 dl mjölk
1 1/4 dl mannagryn
1 nypa salt
2 små äpplen (riv grovt)
3-4 äggulor (ca 1 per person)
1 näve russin
Klick smör


Koka upp mjölken och rör ner grynen och nypan salt. Rör om hela tiden så grynen inte fastnar på botten. I med russinen. När gröten tjocknat lite så häller ni i äppelrivet. Då gröten är klar och du dragit den från plattan så lägger du i smörklicken och rör ned äggulorna. Jag brukar ha på massa kanel, och Annie tyckte i morse att hon skulle ha lingonsylt på. Smaksak!

Utanför oss ser det ut så här nu. Hur ser det ut hos er?





Pepparkakshänder

Efter maten bakade jag och Annie några pepparkakshänder innan läggdags. Hon tyckte det var så roligt att göra sina egna händer. Sen ville hon göra mina händer, men jag sa att de skulle bli så stora att ingen skulle orka äta upp dom, och det förstod hon. 









En del av degen gick rakt ner i magen så fort jag vände ryggen till.



Vi gjorde tre små händer efter Annies. Det går bra att rita med en tandpetare eller helt enkelt rita försiktigt runt med en vassare kniv. Man får fixa till lite lätt. Viktigt att man skär ut dem direkt på bakplåtspappret för det går inte att flytta dem utan att de går sönder.                                                                                                                                      



Sen kan man göra naglar av några mandelspån. Annie fick sätta dit naglarna själv såklart. Hon tyckte vi borde ha målat dem med nagellack också. Gräddas som vanliga pepparkakor i 200 C.   




MUMS!




Glöggmingel

Lite bilder från gårdagens glöggmingel och tjejkväll. En så mysig kväll med 6 nära vänner, däribland Annies två fantastiska gudmödrar. Jag hade gjort lite plocksnacks. Här är en del av det.

 



Det är från vänster rostat rågbröd med västerbotten- och kummíndipp, skinka med glöggmarinerade plommon, hyvlade pepparkakor med fetaostdipp, kanel- och honungrostade nötter med tranbär och gula russin.

Blev riktigt nöjd med skinkan så om du vill testa skinkan: 



För ca 25 bitar:

Skär ca 1½ cm tjocka skivor av kokt julskinka (jag tog en färdiggriljerad), skär bort kanterna och fettranden, och sen i 25 mindre kvadrater.

2 msk grovkornig senap
1 äggula
7 kärnfria plommon
1 dl rödvins- eller vitvinsglögg (eller alkoholfri glögg)
tandpetare

Dela plommonen i 4 bitar. Koka dem i en liten kastrull med glöggen 5-10min på svag värme tills glöggen kokat in. Låt dem kallna (kan göras dagen innan).

Blanda senap och äggula. Bred blandningen över skinkskivorna. Bränn med gasolbrännare eller under grill tills senapsblandningen stelnar. 

Sätt en bit glöggkokt plommon med varje bit och tandpetare.  





Efter den första omgången snacks blev det frukt och minimuffins med saffransfrosting.








Dessa verkligen svänger man ihop med färdig mjuk pepparkaksmix





Frosting:

15 g rumsvarmt smör
50 g rumsvarm färskost
½ pkt saffran
1½ dl florsocker

Bara rör ihop och spritsa eller bre på. Det är lättast om frosting fått ligga lite i kylen. Färdiga hjärtan finns från Dr Oetker (köpt på vanliga ICA butiken). De är verkligen supergulliga. I varje paket finns två ark med mörka hjärtan och ett med vita chokladhjärtan. Små fina formar har de på t ex Lagerhaus.






 

Go'kväll




Saffransglass på ett kick


Kvällens efterrätt, medan vi julstökade runt här, blev den saffransglass som jag la in i frysen i helgen. Det hela tar ca 5 min.

 

1 paket vaniljglass, ca 0,75l (Jag brukar använda Tofulines laktosfria, tycker färgen blir mer intensivt gul)
1 pkt saffran

Till garnering passar nougatsås, hallon och rivet limeskal perfekt

Låt glassen tina lite. Häll över i stor bytta, i med saffran, rör om så saffranet födelas jämnt.




 

Häll antingen tillbaka glassen i den förpackningen den kom i, eller t ex portionsformar. Använder du portionsformar så ta ut dem sådär 10 min innan de ska serveras. Spola varmt vatten runt om på utsidan för att få dem att släppa. Några bankningar och sen är de ute. Perfekt med nougatsås och hallon. Lite rivet limeskal är perfekt till (men den lime jag tänkt använda hade sambon använt till en drink - roligt)




 






    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin