Medelhavslax hos matidolen

Kom så mycket emellan att jag glömde visa er vad vi åt hos min barndomsvän, matidolen som jag brukar kalla henne för hon (precis som sin syster) är grym på matlagning. Jag och Annie åkte dit på lite lek, prat och uppdatering för några helger sedan. Vi fick så god lax med potatis, tomatsås med mera. Allt i en form. 
Lax, potatis, fänkål, tomatsås: Allt-i-ett! Kryddat och klart! Så ljuvligt! Kändes väldigt helgigt gott. Förstår ni att jag har vågat bjuda hem dessa matgurus till systrar till mig på middag. Lätt nervös, för de är så suveräna på matlagning.   
 
Barna och matidolen och denna tapet som jag älskar. Riktig gladtapet!
 
Du behöver
Laxbit på knappt 1 kilo
8 potatisar
1 gul lök
1 fänkål
2 burkar körsbärstomater
Italiensk salladskrydda (efter smak)
olivolja, salt, peppar, örter (t ex basilika, oregano, timjan)
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C (varmluft)
 
Pensla en ugnsform med olivolja
 
Finskiva potatisarna, lök, fänkål (gärna med mandolin om du vågar). Lägg hälften av potatisen i botten på formen, sedan all fänkål och lök som ett lager ovanpå potatisen. Häll över båda burkarna med körsbärstomaterna. Salta, peppra och pudra över italiensk salladskrydda.  
 
In i ugnen 15 minuter. 
 
Ta ut ur ugnen. Lägg på laxbiten. Pensla på lite olivolja. Krydda laxen med lite italiensk salladskrydda, örter och salt. Ös på lite av tomaterna runt omkring. In i ugnen ytterligare 20 minuter.
Underbara Minna med Annie.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin