Jordärtskockssoppa med svamp- och parmesanknyte och vitlöksconfit

 
Grymt god soppa med ett filodegsknyte fyllt med svamp, parmesan, creme fraiche och citronskal. Den här soppan skäms verkligen inte för sig och är en hel rätt i sig själv. Ser kanske komplicerat ut, men lätt och går rätt snabbt. Inspirationen kommer från Drakamöllan. 
Du behöver (För 4 pers)
600 g jordärtskockor
1 potatis
2 schalottenlökar
1 l grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
1½ dl vispgrädde
smör, salt,peppar, citronsaft
 
Svampknyte
250 g valfri/blandad svamp
2 msk olivolja
1 dl creme fraiche
1 dl parmesan
1 citron (skal)
filodeg
smör
 
Vitlöksconfit
3 stora vitlöksklyftor
rosmarin
1 dl olivolja
salt, peppar
Gör så här
Soppan
Finhacka löken. Skala potatis och tärna. Skala jordärtskockor och dela. Lägg potatis och jordärtskockor i vatten så de inte missfärgas. Fräs på potatis, lök och jordärtskockor i smör. De ska dock inte bli bruna. I med vinet och låt det puttra in lite. Tillsätt buljong och låt det koka under lock i 30 minuter tills jordärtskockorna blivit mjuka. Mixa slät med mixerstav eller i mixer. Hit kan du göra dagen innan om du vill. Då du ska servera soppan värmer du upp den och tillsätter grädden och en liten klick smör. smaka av med salt och peppar.
 
Svampknyte
Sätt ugnen på 225 C
 
Dela svampen i mindre bitar. Fräs på i oljan, salta, peppra. Låt svalna. Blanda med creme fraiche, citronskal, riven parmesan. 
 
Lägg en stor klick av röran på en bit filodeg (ca 15x15 cm) Pensla innerkanterna med smält smör, tryck ihop till en liten säck och placera ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med smör.  In i ugnen ca 10 min. 
 
Vitlöksconfit
Dela vitlöksklyftorna på längden i ca 4-6  långa skivor. Hetta upp oljan i en kastrull och i med vitlök, rosmarin och salt tills vitlöken blir lätt brun. Lägg över vitlök och rosmarin på hushållspapper. 
 
Servera soppan varm med ett knyte och strössla över vitlök och rosmarin

Kommentarer
Postat av: Katarina

Så snyggt och gott förstås! Kram och ha en fin helg!

2013-08-23 @ 16:21:22
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Postat av: Katarina

Så snyggt och gott förstås! Kram och ha en fin helg!

2013-08-23 @ 16:21:23
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Postat av: Erica AKA Tomtens Dotter

Älskar jordärtskocksoppa! Det är bland det bästa som finns i hela världen.

Filodegsknyten var ju himla fiffig topping. Det måste jag testa nån gång.

2013-08-25 @ 15:11:40
URL: http://tomtensdotter.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


    Matbloggstoppen

bloglovin

bloglovin